Stiri pe scurt 15 Februarie 2017

loading...

Stiri pe scurt 15 Februarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  15 Februarie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 15 februarie. In anul 1864, a apărut revista „România militară”, devenită la 8 decembrie 1897, prin decretul regelui Carol I, revista oficială a Marelui Stat Major. În timp, denumirea revistei s-a modificat – „Revista Militară Generală”, „Cultură Militară”, astăzi numindu-se „Gândirea Militară Românească”; în fiecare an, revista acordă premii naţionale care poartă numele unor personalităţi ale istoriei românilor, precum generalul Alexandru Averescu.

Patru persoane au murit şi 17 sunt rănite, în urma unui accident care a avut loc pe autostradă, în Ungaria, cu 2 kilometri înainte de Vama Nădlac. Un român a murit în urma accidentului produs pe Autostrada Paneuropeană din Ungaria, alţi şase români răniţi în accident fiind transportaţi la spitalele din Szeged şi Mako. Consulul General al României la Szeged s-a deplasat la locul accidentului şi este în legătură permanentă cu reprezentanţii poliţiei ungare şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, care participă la intervenţie, mai transmit oficialii de la Bucureşti. In accidentul în lanţ au fost implicate în total şapte vehicule – două autocamioane şi un autocar înmatriculate România, două autocamioane înmatriculate în Bulgaria şi două autoutilitare.

Ministerul de Interne a trimis personal şi echipaje SMURD în sprijinul autorităţilor ungare. Astfel, la locul accidentului au fost trimise o ambulanţă de terapie intensivă SMURD (UTIM) şi două ambulanţe de prim ajutor SMURD (tip B) din cadrul ISU Arad, precum şi două autospeciale pentru transport personal şi victime multiple (ATPVM) şi o ambulanţă de terapie intensivă SMURD (UTIM) din cadrul ISU Timiş. Totodată, la acest moment, elicopterul SMURD din Punctul de Operare Aeromedicală Arad este prealertat pentru a interveni, în cazul în care situaţia o impune. De asemenea, ISU Arad a pregătit un post medical avansat (spital mobil), care poate fi trimis de urgenţă în zonă, în caz de nevoie. Acţiunea salvatorilor este îngreunată având în vedere condiţiile meteorologice de ceaţă densă şi vizibilitate redusă.

Graţiela Gavrilescu, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, a ajuns, la sediul DNA pentru audieri în dosarul privind Ordonanţa de Urgenţă 13 referitoare la modificarea Codurilor Penale, aceasta având calitatea de martor. Ministrul nu a făcut declaraţii la intrarea în sediul DNA. În acelaşi dosar au mai fost audiaţi la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie procurorul Constantin Sima, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Justiţiei, în calitate de martor în dosar, dar şi Oana Hăineală, procuror şi fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, tot în calitate de martor. Procurorii DNA au deschis o anchetă ca urmare a unei sesizări primite după adoptarea OUG 13. DNA a cerut documente Ministerului Justiţiei privind persoanele care au lucrat la redactarea proiectelor.

Procurorul Mircea Negulescu de la DNA Ploieşti a cerut încetarea activităţii în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie după apariţia mai multor înregistrări audio în care ar fi vorbit cu soţia unui inculpat. Cererea de încetare a activităţii a fost transmisă Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru soluţionare. Postul de televiziune România TV a difuzat, mai multe înregistrări audio în care un bărbat, despre care jurnaliştii susţin că este procurorul Mircea Negulescu de la DNA Ploieşti, stă de vorbă cu soţia unui afacerist arestat pentru fapte de corupţie, Vlad Constantin, căreia îi dezvăluie date şi amănunte din dosare penale. Potrivit înregistrării, acesta ar fi dat date şi despre alte persoane implicate în dosar. În înregistrare, bărbatul presupus a fi procurorul Negulescu îl jigneşte pe procurorul general al României. Procurorul Mircea Negulescu este cel care a instrumentat, printre altele, dosarul „Tony Blair”.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost adus, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Constanţa, pentru a-i fi adusă la cunoştinţă calitatea de suspect în trei noi dosare de cercetare penală deschise pe numele său de procurori. Nicuşor Constantinescu, care în prezent este încarcerat în penitenciarul de la Slobozia, unde ispăşeşte o condamnare de cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul Centrului Militar Zonal, a fost adus la DNA Constanţa. El a spus că nu ştie pentru ce a fost adus, dar la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost prezent şi avocatul său.

Câte un om moare la fiecare trei zile în închisorile din ţara noastră, reiese dintr-o medie a statisticilor oficiale oferite Gândul de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Despre condiţiile precare din penitenciarele din România şi supraaglomerarea din închisori, în campania „Dizgraţiaţii”. Aproape 900 de oameni au murit în închisorile din România în ultimii 9 ani, ceea ce înseamnă că în medie câte un om a decedat la mai puţin de 3 zile, conform statisticilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Rata anuală a mortalităţii în închisori este însă de patru ori mai mică decât cea la nivelul întregii Românii. Cei mai mulţi oameni mor în închisoare din cauza bolilor – cele mai frecvente fiind bolile cardiovasculare, cancerul, bolile digestive, iar 13% dintre cei morţi s-au sinucis.

Sistemul penitenciar românesc, nereformat de peste 25 de ani, suferă de aceeaşi boală pe care alte 10 ţări din Europa o au: supraaglomerarea închisorilor, la care se adaugă condiţiile precare de detenţie. Penitenciarele româneşti erau la începutul anului 2017 supraîncărcate în proporţie de 98%, respectiv 144%, în funcţie de indicii folosiţi la calcul. Tendinţa naturală este însă de scădere a populaţiei din penitenciare, în ciuda prezentărilor alarmiste făcute de fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, în sprijinul graţierii unor pedepse – astfel doar în ultimele 7 luni, numărul deţinuţilor a scăzut cu 1.000 de persoane.

Avocatul Elenei Udrea a depus la dosar un raport de expertiză judiciară psiho-legală cu privire la comportamentul simulat, din care ar trebui să reiasă profilul de personalitate al Elenei Udrea, atitudinea ei în faţa instanţei, dar care poate pune la îndoială declaraţiile făcute de celelalte persoane implicate în dosar împotriva fostului ministru al Turismului. Raportul a fost finalizat în luna decembrie a anului 2016. Procurorul DNA s-a opus depunerii la dosar a acestui raport, argumentând că a fost făcut cu mult timp în urmă şi depus abia la acest termen. Procurorul a mai spus că instanţa a putut să facă deja o apreciere cu privire la atitudinea fiecărui inculpat.

Preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a declarat, că deputaţii au stabilit prin consens să aprobe OUG 14 şi să clarifice situaţia OUG 13 care a fost abrogată, afirmând că plenul s-ar putea pronunţa luni sau marţi asupra OUG 14, precizând că va cere Biroului Pemanent ca şedinţa Comisiei juridice să se ţină luni în paralel cu şedinţa plenului. Nicolicea a propus ca în legea pentru adoptarea OUG 14 să se specifice că OUG 13 şi-a încetat efectele la data la care a fost abroată de OUG 14..

Traian Băsescu i-a recomandat lui Klaus Iohannis ca la referendumul pe care îl va declanşa să treacă şi întrebarea “Sunteţi de acord ca Parlamentul României să fie format din 100 senatori şi 200 deputaţi?”. Fostul preşedinte a atras atenţia, într-o postare pe contul său de Facebook, că deşi românii şi-au exprimat deja opţiunea pentru un Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, referendumul din 2009 nu a fost pus în aplicare de Parlament, ceea ce reprezintă o gravă încălcare a Constituţiei.

Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, că abuzul în serviciu nu este dezincriminat în acest moment, el arătând că textul de lege care reglementează această infracţiune nu a fost abrogat, ci trebuie modificat în sensul celor solicitate de Curtea Constituţională. Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, miercuri, referindu-se la eventuala comasare a DNA şi DIICOT, că această acţiune nu ar fi o mişcare foarte bună, el făcând apel la nu se vorbi despre „lucruri care ar putea să fie, ci despre lucruri care sunt deja”.

Procurorul DNA a solicitat, Tribunalului Bucureşti să trimită la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie partea din contestaţia la executare formulată de Liviu Dragnea care priveşte semnatarii motivării condamnării din dosarul „Referendumul”. Magistraţii au rămas în pronunţare pe cerere. Procurorul DNA a solicitat, să fie transmisă partea din contestaţia la executare a lui Liviu Dragnea care priveşte semnatarii motivării condamnării în dosarul „Referendumul” către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe autostrada A3 Bucureşti – Ploieşti sunt zone în care vizibilitatea scade sub 100 metri, chiar sub 50 de metri, din cauza ceţii. Totodată, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe atenţionări nowcasting cod galben de ceaţă pentru judeţul Cluj, şi de vânt puternic pentru judeţul Caraş Severin.

Valeriu Zgonea, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, a ajuns la DNA Ploieşti, pentru audieri, urmând a se stabili calitatea acestuia. Valeriu Zgonea, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor a ajuns, miercuri, la DNA Ploieşti însoţit de avocat şi nu a făcut declaraţii. Zgonea va fi audiat de procurorii DNA Ploieşti, urmând a se stabili calitatea acestuia în dosarul în care a fost citat. Surse judiciare susţin că Valeriu Zgonea ar fi fost citat în calitate de suspect.

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 4,8%, în anul 2016, faţă de 2015. Pe elemente de structură au avut loc scăderi la lucrările de reparaţii capitale cu 23,5% şi la lucrările de construcţii noi cu 2,7%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 1,5%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi la construcţiile inginereşti cu 11,2%. Creşteri au fost la clădirile rezidenţiale cu 12,1% şi la clădirile nerezidenţiale cu 1,1%. În decembrie 2016, comparativ cu noiembrie 2016, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 6,4%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale cu 37,4% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 12,3%. Scădere a avut loc la lucrările de construcţii noi cu 2,1%.

Preţurile de consum au crescut cu 0,1% în luna ianuarie 2017, comparativ cu aceeaşi lună de anul trecut. În prima lună a anului au crescut cu 0,9% preţurile mărfurilor alimentare, în timp ce mărfurile nealimentare şi serviciile s-au ieftinit cu 0,9%, respectiv 0,4%. Ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu ianuarie 2016, este de 27,6%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% deţin o pondere de 60,6%. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 11,8%. Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2016 – ianuarie 2017) faţă de precedentele 12 luni (februarie 2015 – ianuarie 2016), calculată pe baza indicelui preţului de consum (IPC), este de -1,4%.

Doi soţi din Timişoara au deschis o brutărie tradiţională în curtea casei, după ce au rămas fără loc de muncă, în urmă cu 26 de ani. La început, Prospero producea 500 de pâini pe zi, iar acum, cifra de afaceri anuală a ajuns la aproape cinci milioane de euro. Prospero este una dintre cele mai cunoscute firme din Timişoara. Compania are deschise în oraş 15 magazine şi cinci cafenele. Pâinea care ajunge pe rafturile magazinelor Prospero este realizată într-o fabrică deschisă în anul 2008 în Parcul Tehnologic şi Industrial Timişoara. Până atunci, pâinea era coaptă într-o brutărie tradiţională realizată, în anul 1991, în curtea casei celor doi soţi din Timişoara, în cuptoare din cărămidă, pe vatră.

Dacă la început, Prospero producea 500 de pâini pe zi, în prezent săptămânal, se realizează pâine din 22 de tone de făină, cumpărată direct de la moară. Adina Bugescu, pre-sales manager la Prospero, că părinţii săi, de profesie ingineri mecanici, au rămas fără loc de muncă imediat după Revoluţie, aşa că au luat un credit cu o dobândă foarte mare pentru care au garantat cu casa şi au deschis o afacere. Timişoreanca spune că primele pâini au fost vândute de abia în anul 1993. Acestea erau livrate cu o Dacia 1.300, în cutii de banane, în medie fiind coapte aproximativ 500 de pâini zilnic. La început, Prospero realiza doar trei sortimente de pâine, iar în acest moment, numărul lor a ajuns la 30. Adina Bugescu spune că pâinea realizată de Prospero nu are niciun fel de amelioratori.

Un incendiu a izbucnit, înainte de începerea cursurilor, la acoperişul grădiniţei din Sânmartinul Maghiar, judeţul Timiş, nefiind înregistrare victime, însă copiii vor fi nevoiţi să înveţe temporar în altă unitate de învăţământ. La locul intervenţiei s-au deplasat patru autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o autoscară de lucru la înălţime, o ambulanţă SMURD, doi ofiţeri şi 14 subofiţeri. În momentul izbucnirii incendiului, în şcoală nu exista personal sau elevi. Este afectat acoperişul pe o suprafaţă de aproximativ 100 mp. Construcţia este de tip parter. Deocamdată, nu se ştie de la ce a izbucnit incendiul. La grădiniţa din Sânmartinul Maghiar sunt înscrişi şapte copii, care vor fi nevoiţi să înveţe temporar la şcoala din Uivar.

Un tânăr de 20 de ani a murit, iar o altă persoană este grav rănită, după ce maşina în care se aflau a intrat în coliziune cu balustrada unui pod, pe DN74, în judeţul Alba, vehicolul răsturnându-se în albia râului Abrudel. Soferul autoturismului condus spre Alba, a decedat, după ce, la trecerea peste un pod, maşina a părăsit partea carosabilă, a intrat în coliziune cu o balustradă şi s-a răsturnat în albia râului Abrudel. În urma impactului, o tânără de 22 de ani, pasageră în partea dreaptă, a fost rănită grav, atât ea cât şi şoferul decedat fiind găsiţi pe malul apei, în afara maşinii, deoarece nu purtau centura de siguranţă. Accidentul a avut loc între Bucium şi Abrud, iar traficul nu a fost afectat din cauza accidentului.

Un costum popular ce a aparţinut cunoscutei interprete Maria Tănase este expus la Muzeul Olteniei din Craiova, Secţia de Etnografie, costumul fiind unul de sărbătoare, specific zonei Olteniei, pe care artista l-a purtat pe marile scene ale lumii. Portul popular expus în Casa Băniei, care adăposteşte secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei, datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea şi a fost purtat de Maria Tănase pe marile scene din România şi din străinătate. Muzeul Olteniei deţine o impresionantă colecţie care cuprinde 1.300 de obiecte ce au aparţinut Mariei Tănase, între altele fiind vorba despre documente, fotografii sau tablouri.

Un nou centru pentru securitate cibernetică va fi deschis pentru a proteja Marea Britanie de atacuri asupra sistemelor informatice. Centrul Naţional pentru Securitate Cibernetică (NCSC) din Londra este destinat să îmbunătăţească rezistenţa Marii Britanii în faţa atacurilor şi să acţioneze ca un centru operaţional de consolidare. NCSC, ce face parte din agenţia de informaţii GCHQ, a comunicat că Marea Britanie este vizată de aproximativ 60 de atacuri cibernetice pe lună. NCSC a identificat 188 de atacuri cibernetice de categoria doi sau trei, în ultimele trei luni. Deşi Marea Britanie nu a experimentat un atac cibernetic de categoria întâi, cel mai ridicat nivel, precum furtul datelor confidenţiale a milioane de cetăţeni americani, acest lucru nu garantează securitatea.

O femeie care avea asupra sa un document de călătorie vietnamez şi ar fi legături cu asasinarea lui Kim Jong Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean, a fost reţinută în Malaysia. Femeia a fost reţinută miercuri dimineaţa la unul dintre terminalurile aeroportului internaţional Kuala Lumpur şi a fost identificată potrivit unui document de călătorie vietnamez ca Doan Huong. Suspectul a fost identificat în urma înregistrărilor video ale aeroportului şi era neînsoţită în momentul arestării. Agenţia de spionaj sud-coreeană suspectează că doi agenţi de sex feminin nord-coreeni l-ar fi asasinat luni pe fratele vitreg al liderului de la Phenian, Kim Jong-un, potrivit declaraţiilor legislatorilor din Seul.

Coreea de Nord a anunţat, într-un comunicat, că respinge textul Consiliului de Securitate al ONU care condamnă ultimul său test cu rachetă balistică, susţinând că efectuarea acestuia este un drept suveran şi reprezintă măsură de autoapărare. Comunicatul Ministerului nord-coreean de Externe a fost publicat într-un moment în care autorităţile malaeziene fac cercetări cu privire la asasinarea fratelui vitreg al liderului nord-coreean, Kim Jong-un. Consiliul de Securitate al ONU a condamnat în unanimitate testul cu rachetă balistică efectuat duminică de Coreea de Nord şi a avertizat că „va lua noi măsuri importante” împotriva Phenianului. Cei 15 membri ai Consiliului, inclusiv China, principalul aliat al Coreei de Nord, au aprobat un text propus de Statele Unite în care se afirmă că testul cu rachetă constituie „o încălcare gravă” a rezoluţiilor ONU.

Rusia nu va restitui Crimeea Ucrainei, a declarat miercuri Ministerul de Externe de la Kremlin, ca răspuns în faţa afirmaţiilor Casei Albe referitoare la faptul că SUA se aşteaptă ca Moscova să returneze statului ucrainean peninsula de pe coasta de nord a Mării Negre. Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a afirmat că preşedintele SUA, Donald Trump, se aşteaptă ca Rusia să returneze Ucrainei regiunea Crimeea şi să contribuie la reducerea violenţelor separatiste în regiunile est-ucrainene. Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în anul 2014. Conflictul separatist izbucnit în martie 2014 în estul Ucrainei, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi separatişti proruşi, s-a soldat până în prezent cu peste 9.500 de morţi.

Membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump şi asociaţi ai acestuia au avut mai multe contacte cu responsabili de rang înalt ai serviciilor ruse de informaţii înaintea alegerilor. Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei a refuzat să comenteze informaţiile „nefondate” apărute în mass-media americană privind presupuse contacte între echipa de campanie a lui Donald Trump şi serviciile secrete ruse. The New York Times citează patru oficiali americani încă în funcţie sau nu, care spun că înregistrări ale convorbirilor telefonice şi discuţii interceptate arată că au existat astfel de contacte repetate.

Agenţii americane de informaţii au interceptat aceste convorbiri cam în acelaşi timp în care descopereau dovezi că Rusia încerca să perturbe alegerile prezidenţiale prin accesarea ilegală a serverelor Comitetului Naţional Democrat, au spus trei dintre oficiali. Agenţiile de informaţii au încercat apoi să afle dacă echipa de campanie a lui Trump complota cu ruşii privind acţiunile de piratare sau privind alte eforturi de a influenţa alegerile. Oficialii citaţi au spus că, până acum, nu au observat nicio dovadă privind o astfel de cooperare.

Poliţia germană a efectuat razii la locuinţele a patru imami suspectaţi că ar fi întreprins activităţi de spionaj pentru Guvernul turc împotriva susţinătorilor clericului Fetullah Gulen, acuzat de Ankara că ar fi organizat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016. Raziile, efectuate în regiunile Westfalia şi Palatinului, ar putea tensiona relaţiile dintre cele două state aliate NATO. Potrivit Biroului Procurorului Public Federal, cei patru imami au acţionat sub directiva unui ordin emis la 20 septembrie 2016, de către Diyanet, instituţia de stat din Turcia pentru afaceri religioase, care susţine faptul că mişcarea Gulen s-a aflat în spatele tentativei de lovitură de stat.

SPORT

De acum e oficial! Steaua a devenit FCSB. Gigi Becali a făcut anunţul şi a precizat că a schimbat numele echipei la Registrul Comerţului şi va obţine licenţa pentru sezonul următor pe acest nume. În data de 21 decembrie, societatea comercială înfiinţată de către George Becali a pierdut dreptul de a mai folosi numele „Steaua”, în urma unei decizii a Curţii de Apel. Finanţatorul formaţiei bucureştene a apelat şi la ultima cale de atac înainte ca hotărârea să fie definitivă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

FC Steaua Bucureşti a fost acţionat în instanţă în 2011 de Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti, care a cerut anularea mărcii înregistrate de gruparea din Liga 1. La finele anului 2016, CSA Steaua a demarat un proiect privind înfiinţarea unei echipe de fotbal care să înceapă din Liga a 5-a şi care să beneficieze de sigla, numele şi palmaresul Stelei de la înfiinţare până în 2002 inclusiv.

Galatasaray a anunţat în această dimineaţă, prin intermediul unui comunicat postat pe site-ul oficial al clubului, că antrenorul olandez Jan Olde Riekerink a fost demis. Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe ce s-a desfăşurat seara trecută şi a fost anunţată oficial în această dimineaţă. Riekerink, în vârstă de 53 de ani, a preluat-o pe Galatasary în martie 2016. Tehnicianul olandez a câştigat finala Cupei Turciei, scor 1-0, într-un meci cu Fenerbahce. În acest moment, după 20 de etape, Galatasaray se află pe locul 3 în clasament, cu 39 de puncte. Lider este Beşiktaş cu 44 de puncte.

Daniel Sikorski (29 ani), noul fotbalist al echipei Gaz Metan Mediaş, a stat cinci ani în curtea lui Bayern Munchen, dar a jucat doar pentru echipa a doua. Atacantul s-a făcut cunoscut însă în Polonia, unde a jucat pentru Górnik Zabrze, Polonia Varşovia şi Wisla Cracovia. Marcatorul Gazului din partida cu CFR Cluj din weekendul trecut, pierdută cu 2-1, este o prezenţă nouă în fotbalul românesc. Transferat în această iarnă de medieşeni, Daniel Sikorski are un CV din care se remarcă numele celor de la Bayern Munchen.

E polonez, dar s-a mutat în Austria de mic, alături de tatăl său, fost fotbalist în prima ligă din Polonia. A ajuns în Germania la 17 ani, dar n-a izbutit să ajungă în prima echipă a celor de la Bayern Munchen. Spune că momentul carierei l-a trăit în prima ligă din Polonia, alături de actualul selecţioner al “leşilor”, Adam Nawałka. A mai jucat în Elveţia, la Sankt Gallen, în Austria, la SV Ried, şi la FC Khimki, în liga a doua a Rusiei.

Jucătoarea de tenis Irina Begu (locul 28 în clasamentul mondial) a pierdut, miercuri, meciul cu sportiva rusă Daria Kasatkina (locul 32 WTA), scor 6-3, 1-6, 5-7, în primul tur al turneului Premier de la Doha, Qatar, disputat pe suprafaţă rapidă şi dotat cu premii totale de 776.000 de dolari. Partida a durat două ore şi 23 de minute. Irina a reuşit 3 aşi, dar a comis 5 duble greşeli, iar procentajele de reuşită la serviciu au fost foarte slabe (49% cu prima minge şi 35% cu a doua). Românca i-a oferit 18 oportunităţi de break rusoaicei, care a concretizat 9 dintre acestea. În schimb, Kasatkina a cedat serviciul de 7 ori.

Echipa de handbal feminin a CSM Bucureşti se află într-o perioadă fierbinte, atât ca parcurs în grupele principale ale Ligii Campionilor, cât şi din punct de vedere al definitivării lotului pentru sezonul următor 2017-2018. Despre interesul pentru Cristina Neagu s-a tot scris în ultimele zile, a vorbit inclusiv Alin Petrache, directorul general al CSMB. Cristina Neagu, desemnată cea mai bună handbalistă a lumii în două rânduri, este aproape de o revenire în România. Alin Petrache, preşedintele celor de la CSM Bucureşti, a lăsat să se înţeleagă că poartă negocieri intense cu Neagu şi speră ca în curând să poată anunţa oficial transferul handbalistei în vârstă de 28 de ani.

În acest moment, calificarea la Campionatul Mondial din 2018 este una destul de dificilă, după punctele pierdute cu echipele mai slab cotate, din grupă, dar selecţionerul Christoph Daum pare că nu şi-a pierdut încrederea în jucători. România a debutat, în grupa E, cu o remiză, la Cluj, scor 0-0, împotriva Muntenegrului, iar din „dubla” cu Armenia şi Kazahstan a reuşit să scoată 4 puncte, după remiza 0-0, de la Astana. Înfrângerea cu Polonia, scor 0-3, de pe Arena Naţională, a lăsat naţionala României pe locul 4 (5 puncte), cu cinci mai puţine decât leşii, liderii grupei. Astfel că meciul cu Danemarca se anunţă unul foarte important în contextul calificării.

Astra Giurgiu a reuşit cele mai mari performanţe din istoria clubului sub comanda antrenorului Marius Şumudică, tehnician care a adus primul titlu la echipă, iar acum a dus echipa în fazele eliminatorii ale Europa League. Astra s-a calificat în “16-imile” Europa League dintr-o grupă cu AS Roma, Viktoria Plzen şi Austria Viena, iar acum va întâlni în dublă manşă echipa din Belgia, Genk. Şumudică a ţinut să-şi elogieze fotbaliştii pe care-i antrenează şi a ţinut să sublinieze performanţa echipei sale în Europa. Astra nu s-a bucurat de un public foarte numeros la Giurgiu, lucru sancţionat şi de Şumudică în dese rânduri, iar antrenorul îşi doreşte ca cel puţin acum, în această fază a Europa League, suporterii să vină alături de echipă.

Unai Emery, antrenorul echipei Paris Saint-Germain, a declarat, după victoria formaţiei sale pe teren propriu cu FC Barcelona, scor 4-0, în manşa tur a optimilor de finală din Liga Campionilor, că jucătorii săi trebuie să rămână concentraţi pentru meciul retur. Pe arena Parc des Princes din Paris, Angel Di Maria (18′, 55′), Julian Draxler (40′) şi Edinson Cavani (72′) au marcat golurile gazdelor. PSG nu a depăşit niciodată faza sferturilor de finală în Liga Campionilor. Partida retur din optimile de finală ale Ligii Campionilor va avea loc în data de 8 martie, pe arena Camp Nou din Barcelona.

Barcelona a pierdut fără drept de apel prima manşă a optimilor din UEFA Champions League, scor 0-4, cu PSG. Di Maria, cu o ‘dublă’, Draxler şi Cavani au marcat pentru gazde, iar acum catalanii văd tot mai clar conturat scenariul în care părăsesc competiţia încă din această fază. Ultima dată când Barca a fost eliminată în optimi s-a întâmplat în urmă cu 10 ani. La finalul partidei, Luis Enrique a fost extrem de supărat şi şi-a vărsat nervii pe jurnalistul postului catalan TV3 care l-a intervievat. Dincolo de eşecul usturător de la Paris, irascibilitatea lui Luis Enrique vine şi ca urmare a incertitudinii viitorului său. Tehnicianul încă nu a ajuns la un acord cu clubul pentru prelungirea contractului. Returul dintre Barcelona şi PSG se va disputa pe Camp Nou, pe 8 martie.

Nigerianul Samson Nwabueze (28 ani) a debutat, în Liga 1, după ce a intrat la pauză pentru noua sa echipă, Pandurii Târgu Jiu, în jocul pierdut la Ovidiu, 0-3 cu Viitorul. După cinci ani petrecuţi la Vâlcea, unde a fost adus la recomandarea lui Erik Lincar şi a activat la Damila Măciuca şi CSM Râmnicu Vâlcea, Samson şi-a văzut visul îndeplinit şi a evoluat într-un meci de prima ligă. Nigerianul a ratat cantonamentul gorjenilor din Antalya pentru că nu avea viză, însă are calităţi fizice native şi a intrat rapid în ritmul echipei pregătite de Flavius Stoican.

Venit în România în urmă cu opt ani prin intermediul unei şcoli de fotbal din Buşteni, nigerianul Samson Nwabueze s-a remarcat destul de repede şi a avansat până în campionatul Ligii 2. A evoluat pentru ACSMU Politehnica Iaşi, Callatis Mangalia, Damila Măciuca şi CSM Râmnicu Vâlcea, la cele două echipe oltene din urmă petrecându-şi cinci ani din viaţă. Stabilit la Râmnicu Vâlcea, acolo unde s-a şi căsătorit, Răzvan, aşa cum mai este alintat acasă sau de coechipieri, se considera pe jumătate oltean. Familie îi era şi CSM Râmnicu Vâlcea, însă decizia din această iarnă a conducătorilor de a desfiinţa clubul i-a produs o mare dezamăgire. În prima parte a sezonului Ligii 2, Samson Nwabueze a evoluat pentru CSM Râmnicu Vâlcea în 19 meciuri, o singura dată fiind înlocuit. Cu cele 1702 minute bifate pentru echipa sa, africanul-oltean a fost unul dintre cei mai utilizaţi jucători de Ionel Gane.

Liga 1 atinge de la un sezon la altul un nivel din ce în ce mai scăzut, iar fostul şef al Ligii Profesioniste de Fotbal, Mitică Dragomir, a lansat o predicţie sumbră din punct de vedere financiar pentru cele 14 echipe din prima ligă. Astfel, conflictul deschis dintre echipa finanţată de Gigi Becali, FCSB, şi CSA Steaua ar putea să afecteze din punct de vedere financiar şi celelalte echipe din Liga 1, iar Dragomir a afirmat, la ProSportLive, că pe drepturile de imagine ale fotbalului intern se va lua aproape cu jumătate mai puţin faţă de ediţia de campionat 2016-2017. Capacităţile financiare ale echipelor din Liga 1 ar urma să scadă dramatic şi odată cu ele şi calitatea fotbalului intern, dacă ipoteza lui Dragomir ar urma să se adeverească.

Tenismenul Florin Mergea, aflat pe locul 24 în clasamentul mondial de dublu, a anunţat, pe contul personal de Facebook, că va întrerupe temporar parteneriatul cu britanicul Dominic Inglot, cel de-al 44-lea jucător de dublu al lumii, şi va căuta un tenismen din top 30 ATP. În 2017, Florin Mergea (32 de ani) şi Dominic Inglot (30 de ani) au jucat opt meciuri împreună, cu un bilanţ de patru victorii şi patru înfrângeri. Dublul româno-britanic a ajuns în sferturi la Doha şi Auckland, precum şi în optimi la Openul Australiei.

Mergea şi Inglot au mai făcut echipă în perioada 2014-2016 şi au reuşit finale la Montpellier şi Auckland, precum şi sferturi de finală la Indian Wells şi Openul Australiei, toate în 2015. Cel mai bun parteneriat la dublu pentru Florin Mergea a fost alături de indianul Rohan Bopanna, între 2015 şi 2016. Cei doi au câştigat două turnee (Stuttgart şi Madrid, ambele în 2015) şi au mai reuşit cinci finale (Casablanca 2015, Halle 2015, Turneul Campionilor 2015, Sydney 2016, Madrid 2016).

Echipa naţională de polo a României a pierdut, meciul cu reprezentativa Serbiei, scor 4-9 (2-3, 0-2, 2-2, 0-2), la Bucureşti, în piscina olimpică „Tolea Grinţescu” din complexul sportiv Dinamo, în etapa a patra a grupei A din preliminariile Ligii Mondiale. Golurile echipei României au fost marcate de Cosmin Radu, Tiberiu Negrean, Andrei Prioteasa şi Tudor Fulea. Pentru campioana olimpică au marcat Sava Randjelovic, Milos Cuk, Nebojsa Toholj (2), Nemanja Ubovic, Viktor Rasovic, Nikola Jaksic şi Gavril Subotic (2).

În urma acestui rezultat, tricolorii se află pe locul trei în grupa A, cu 4 puncte, la egalitate cu Slovacia. Serbia ocupă prima poziţie, singura care asigură calificarea în Liga Mondială, cu 11 puncte. România poate să coboare pe ultima poziţie a clasamentului, dacă Germania va învinge Slovacia pe teren propriu, în această seară. Nemţii au 2 puncte după primele trei runde. România a înregistrat în precedentele trei meciuri o victorie, 12-10 cu Slovacia pe teren propriu, şi două înfrângeri, 8-19 cu Serbia în deplasare şi 13-14 la penalty-uri cu Germania în deplasare.

PROGNOZA METEO
15 Februarie 2017

Temperaturile diurne vor continua sã creascã ușor, în special în regiunile intracarpatice, precum și la deal și munte, unde se vor înregistra valori ușor peste mediile multianuale. Cerul va fi mai mult senin, exceptând estul țãrii, unde vor mai fi înnorãri și pe arii restrânse, trecãtor, vor mai fi precipitații slabe, predominant ninsori, care vor favoriza depunerile de polei. Vântul va avea intensificãri temporare, mai ales ziua, în est, sud-est și la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0 și 11 grade, iar cele minime se vor situa, în general, între -14 și 0 grade. Izolat, în zonele joase de relief, va fi ceațã.

Bucuresti

Vremea va fi în general frumoasã. Cerul, mai mult senin în cursul zilei, va avea unele înnorãri noaptea. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 4 grade, iar cea minimã va fi de -8…-7 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *