Stiri pe scurt 15 Decembrie 2016

loading...

Stiri pe scurt 15 Decembrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  15  Decembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 15 decembrie. In anul 1966, a încetat din viaţă Walt Disney (Walter Elias), desenator, regizor şi producător al filmelor de desene animate „Mickey Mouse”, „Bambi”, fondator al unui vast imperiu comercial, creatorul parcului de distracţii „Disneyland”, inaugurat în 1955 (lăngă Los Angeles); ultimul parc de distracţii „Disneyland” a fost deschis la Paris, în 1992 Walt Disney (n. 5 decembrie 1901).

Fabrica de globuleţe a lui Moş Crăciun nu este în Laponia, aşa cum s-ar crede, ci la Curtea de Argeş, acolo unde o echipă de meşteri realizează anual milioane de globuleţe care ajung în casele familiilor de pe trei continente. La fabrica de la Curtea de Argeş sunt realizate, anual, milioane de globuleţe, iar activitatea de aici a generat turismul meşteşugăresc. Mii de copii din toată ţara sunt duşi special la Curtea de Argeş, în ajunul sărbătorilor de iarnă, ca să-i vadă pe spiriduşi cum realizează ornamentele pentru bradul de Crăciun.

În preajma sărbătorilor de iarnă, zilnic, zeci de grupuri de copii din toată ţara sunt duşi la fabrica de globuleţe a lui Moş Crăciun de la Curtea de Argeş, fosta întreprindere de stat, înfiinţată în 1989, una dintre singurele de profil care au rămas în picioare după Revoluţie. Vizita nu costă nimic şi celor mici li se arată tot procesul, de când se suflă aer în sticla incandescentă şi până la decorul final al globuleţelor, gata să fie puse în brad. Totul se face manual de către ajutoarele lui Moş Crăciun.

Pentru realizarea globurilor se folosesc baghete din sticlă. Acestea sunt încălzite direct la foc până la 700 de grade Celsius, obţinându-se segmente mai mici numite şpiţuri. La rândul lor, acestea sunt încălzite şi modelate prin suflare. Globurile, care au deja diverse forme, sunt duse într-o altă secţie a fabricii, unde sunt pictate manual. O mică parte din producţia realizată ajunge în România, restul fiind exportată. Comunităţile din Statele Unite, spre exemplu, comandă an de an. Ceauşescu, la rându-i, comanda aici încă din vară, ca la vizitele din toamnă şi iarnă să ducă în străinătate astfel de cadouri personalizate, cu care se mândrea.

Preşedintele ÎCCJ a declarat, într-un interviu, că îşi doreşte ca noii aleşi să lase orice fel de interese deoparte şi să se gândească doar la cele ale societăţii. În ceea ce priveşte răspunderea magistraţilor, Cristina Tarcea susţine că şi aleşii ar trebui să răspundă pentru incompetenţă. Întrebată dacă partidul care a câştigat alegerile legislative reprezintă un pericol pentru actul de înfăptuire a justiţiei, preşedintele cele mai mari instanţe din România susţine că orice partid politic trebuie să se asigure că răspunde nevoilor sociale. În ceea ce priveşte legea privind răspunderea magistraţilor, Cristina Tarcea a declarat că acest aspect este reglementat deja de Constituţie şi că ar trebui instituită şi o răspundere a Parlamentului şi a Guvernului.

Procurorii au ridicat documente în cazul a aproximativ 50 de plângeri depuse împotriva medicului Gheorghe Burnei, 15 persoane fiind audiate până acum în acest caz. Cercetarea disciplinară a ortopedului Gheorghe Burnei ar putea fi oprită de comisia judeţeană Bucureşti a Colegiului Medicilor din cauza anchetei penale demarate de procurori. Din punct de vedere procedural, Colegiul Medicilor Bucureşti trebuie să constituie o comisie de experţi ortopezi care să analizeze dacă doctorul Gheorghe Burnei a respectat procedurile medicale, dacă a pus un diagnostic corect, dacă avea competenţa necesară pentru efectuarea unor operaţii complexe sau dacă a luat cele mai bune decizii pentru pacient.

Raportul pe care îl va întocmi această comisie de specialitate va fi înaintat apoi comisiei de anchetă, iar comisia de disciplină va decide dacă este sau nu vinovat de malpraxis. Această decizie va putea fi contestată ulterior la Colegiul Naţional al Medicilor, care va stabili definitiv în ce măsură se face vinovat, sau nu, Gheorghe Burnei de încălcarea deontologiei profesionale şi a normelor medicale în vigoare. Medicul ar fi mascat mita cerută de la părinţi în contracte de donaţii iar pe unii copii i-ar fi operat pentru afecţiuni inexistente în realitate, el şi familia sa primind chiar şi deplasări în străinătate de la firma care îi furniza proteze neomologate.

Tribunalul Bucureşti a decis, ca dosarul primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, să se întoarcă la Direcţia Naţională Anticorupţie, decizia nefiind definitivă. Decizia nu este definitivă. Primarul Craiovei a afirmat atunci că este convinsă că va fi achitată în acest caz. Tribunalul susţinea că Liei Olguţa Vasilescu i-a fost încălcat dreptul la apărare, excluzând din dosar anumite declaraţii şi interceptări, despre care judecătorii susţin că au fost obţinute în mod nelegal. Lia Olguţa Vasilescu a fost trimisă în judecată pentru luare de mită, folosirea autorităţii sau influenţei şi spălare de bani.

Negocierile dintre Compania Naţională KazMunayGas din Kazakhstan (KMG NC) şi compania CEFC (China Energy Company Limited) pentru cumpărarea a 51% din acţiunile KMG International NV au ajuns în etapa finală, informează KMG International, acţionarul majoritar al Rompetrol Rafinare. Pasul următor este semnarea acordului între KMG NC şi CEFC care atestă angajamentul ferm de a efectua tranzacţia, împreună cu un set de documente.

Activele deţinute şi operaţiunile desfăşurate de KMGI în Europa şi în regiunea Mării Negre vor servi drept platformă de dezvoltare şi vor viza atât creşterea performanţelor operaţionale şi financiare ale KMGI, cât şi extinderea activităţilor şi operaţiunilor efectuate de către CEFC la nivel internaţional. KazMunayGas este compania naţională de petrol şi gaze a Republicii Kazahstan. CEFC China Energy Company Limited este una din cele mai mari companii private din China. În 2016 a intrat în topul Global Fortune 500, pe poziţia 229.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, la ultima şedinţă a actualului Consiliu Superior al Magistraturii (CSM), că această instituţie a reuşit să facă foarte multe lucruri, dar că mai rămân multe lucruri de făcut, printre care şi „o mai bună legătură cu magistraţii”. Astazi are loc, la sediul Institutului Naţional de Magistratură, ultima şedinţă a actualui Consiliu Superior al Magistraturii, la şedinţă asistând şi o delegaţie din Republica Moldova.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, că o soluţie va fi dată în dosarul Hexi Pharma „până la sfârşitul anului sau în primele zile ale anului următor”, precizând de asemenea că şi dosaul Mineriadei este „spre stadiul de finalizare”. Întrebat despre dosarul Mineriadei, procurorul general al României a precizat: „Este un dosar ceva mai complex însă este spre stadiul de finalizare şi acest dosar”. Surse judiciare au declarat că rezultatele Hexi Pharma venite din Cehia arată că dezinfectanţii sunt ineficienţi.

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, că situaţia dintre ALDE şi PSD este foarte bună, afirmând că nu a avut o întâlnire cu Liviu Dragnea, pentru că aşteaptă să vadă câte mandate vor obţine, pentru a face paşii următori. Întrebat dacă Liviu Dragnea este numele de premier discutat de cele două formaţiuni, Tăriceanu a afirmat că nu au ajuns la astfel de discuţii. Cât priveşte criteriul de integritate, liderul ALDE a afirmat că în această privinţă Constituţia este foarte clară.

Elevii de la Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meşotă“ din Braşov care s-au intoxicat cu vaporii degajaţi de adezivi de lipit linoleum vor fi externaţi, în total la spital ajungând 16 copii. Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Direcţia de Sănătate Publică Braşov au deschis, miercuri, anchete la Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meşotă“ după ce, 14 elevi au ajuns la spital intoxicaţi de la vaporii degajaţi de adezivi de lipit linoleum.

Termocentrala Mintia va fi debranşată de la reţeaua de apă dacă până luni nu va achita o datorie de peste 530.000 lei, acumulată de Complexul Energetic Huneodoara pentru neplata facturilor din ultimii doi ani. Unităţile miniere Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni au rămas deja fără apă. Apa Prod Deva, societatea care furnizează apă în partea de nord a judeţului Hunedoara, a trimis o somaţie Termocentralei Mintia – sucursală a Complexului Energetic Hunedoara- în baza căreia avertizează beneficiarul de servicii că dacă până luni nu va achita datoria restantă, va recurge la debranşarea de la reţeaua de apă potabilă.

Minerii din schimbul al doilea de la minele Lonea şi Vulcan din Valea Jiului au refuzat să intre în subteran la schimbul al doilea. Reprezentantul sindical de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, a declarat, că minerii sunt nemulţumiţi că nu au primit tichetele de masă pe care ar fi trebuit să le încaseze în data de 15. Păduraru a precizat că valoarea tichetelor diferă în funcţie de posturi, conform Contractului Colectiv de Muncă, un tichet având o valoare de circa 9 lei. Minerii sunt nemulţumiţi şi pentru că administraţia a amânat negocierile pentru acordarea primelor de Crăciun pentru ziua de luni, dată la care Tribunalul Hunedoara va judeca solicitarea de intrare a CEH în insolvenţă.

Direcţia pentru Protecţia Copilului Dolj face verificări după ce o fetiţă în vârstă de un an a murit, la Craiova, posibil în urma unor complicaţii apărute din cauza rujeolei, fetiţa nefiind vaccinată. Fetiţa se afla în grija bunicilor, alături de cei patru fraţi ai săi şi alţi verişori, părinţii fiind plecaţi în Italia. Ea a ajuns, luni noaptea, la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova cu pneumonie. Fetiţa a intrat în insuficienţă respiratorie şi s-a încercat transferul ei la Spitalul de Urgenţă din Craiova, însă a murit în ambulanţă. Medicii suspectează că au apărut complicaţii din cauza rujeolei.

Ceilalţi copii ai familiei, cu vârste cuprinse între 5 şi 9 ani, au fost testaţi de medici pentru a se stabili dacă s-au îmbolnăvit de rujeolă. Doar în cazul unuia dintre ei a fost confirmată boala, copilul fiind internat în spital. Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj a declanşat o anchetă în acest caz. Astfel de verificări se vor face şi în ceea ce îi priveşte pe ceilalţi copii ai familiei, însă, deocamdată nu există suspiciuni cu privire la încălcarea drepturilor copilului. Părinţii sunt aşteptaţi în aceste zile să se întoarcă din Italia.

O percheziţie are loc, în localitatea Băicoi, la persoane bănuite de operaţiuni ilegale cu articole pirotehnice, poliţiştii găsins până acum aproximativ 200 de kilograme de articole pirotehnice, băuturi alcoolice şi produse cosmetice. Persoanele respective ar fi cumpărat articole pirotehnice interzise la deţinere, în scopul recomercializării acestora în perioada sărbătorilor de iarnă. Până în prezent, poliţiştii au găsit în imobilul percheziţionat aproximativ 200 de kilograme de articole pirotehnice din clasele 2, 3 şi 4, precum şi băuturi alcoolice şi produse cosmetice. Poliţiştii vor pune în aplicare două mandate de aducere. La acţiune participă şi jandarmi.

Mincă Rada, cunoscută ca vrăjitoarea Melissa, şi Roxana Lider, cunoscută ca vrăjitoarea Vanessa, au fost condamnate, de Curtea de Apel Bucureşti, la câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantajarea Oanei Zăvoranu, decizia fiind definitivă. Instanţa a mai decis ca cele două vrăjitoare, condamnate la trei ani de închisoare cu suspendare, să îi plătească, în solidar, Oanei Zăvoranu, 10.000 de euro. Procurorul învestit iniţial cu soluţionarea cazului vrăjitoarelor, Maximilian Bălăşescu, a fost arestat, în 1 februarie 2012, fiind acuzat că a cerut mită 300.000 de euro pentru a închide dosarul. Între timp, Bălăşescu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, în 17 iunie 2013.

Datele a aproximativ un miliard de utilizatori de conturi online Yahoo au fost afectate de un atac cibernetic. Atacul cibernetic a fost comis în august 2013, dar a fost depistat abia anul acesta, după ce servicii de securitate americane au furnizat companiei Yahoo date furate de o terţă parte. Hackerii au reuşit să sustragă nume de utilizatori, adrese de email, numere de telefon, date de naştere, dar şi parole de acces şi răspunsuri la întrebări de securitate, a transmis Yahoo, care susţine că nu au fost sustrase informaţii despre conturi bancare. Sunt afectate circa un miliard de conturi online, practic aproape ale tuturor utilizatorilor Yahoo.

Este al doilea incident de securitate anunţat de Yahoo recent. În septembrie, compania americană a semnalat că hackeri angajaţi probabil de state au sustras, în urma unor atacuri cibernetice lansate în anul 2014, datele a cel puţin 500 de milioane de utilizatori de conturi online Yahoo. Cele două atacuri cibernetice nu par să fi fost coordonate. După dezvăluirile din septembrie, Yahoo anunţa iniţierea procedurilor de înştiinţare a utilizatorilor afectaţi şi măsuri pentru securizarea conturilor online ale acestora. Compania Yahoo le-a recomandat utilizatorilor care nu şi-au schimbat parolele de acces în ultimii trei ani să le modifice.

Animaţia „Ţestoasa roşie/ La Tortue Rouge”, în regia lui Michael Dudok de Wit, care a obţinut Premiul Special al Juriului la Cannes 2016 în secţiunea Un Certain Regard, va avea premiera vineri în cinematografele din România. Cel mai important lungmetraj de animaţie al anului, „La Tortue Rouge/ Ţestoasa roşie” este o coproducţie Franţa-Belgia-Japonia în regia lui Michael Dudok de Wit, cel care deţine în palmares premiile Oscar şi BAFTA pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie („Father and Daughter”, 2000).

„Ţestoasa roşie” este lungmetrajul său de debut şi urmăreşte firul momentelor marcante din viaţa unui om, spusă din perspectiva unui bărbat care naufragiază pe o insulă tropicală populată de ţestoase, crabi şi păsări. Animaţia a avut premiera la Festivalului de Film de la Cannes, anul acesta, unde a fost recompensată cu Premiul Special al Juriului în cadrul secţiunii Un Certain Regard, şi a inaugurat, de asemenea, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy. În România, lungmetrajul va fi distribuit de Independenţa Film.

Actorul de origine română Sebastian Stan, care a jucat în „Captain America: Civil War”, s-a alăturat distribuţiei din filmul biografic despre patinatoarea Tonya Harding, intitulat „I, Tonya”, în care actriţa Margot Robbie va fi protagonistă. Actorul de origine română Sebastian Stan va juca rolul lui Jeff Gillooly, soţul înstrăinat al lui Harding, care a ajutat premeditarea unui complot îndreptat asupra patinatoarei rivale, Nancy Kerrigan. Gillooly, soţul patinatoarei Harding a mărturisit că alături de bodyguard-ul lui Harding, pe nume Shawn Eckhardt, l-au angajat pe Shane Stant să-i rupă piciorul lui Kerrigan, astfel încât sportiva să nu poată concura în cadrul Jocurile Olimpice de Iarnă din 1994, desfăşurate la Lillehammer.

O nouă specie de păianjen descoperită de Javed Ahmed, Rajashree Khalap şi Sumukha J. N., în pădurile din India, a fost denumită “Eriovixia gryffindori”, după numele pălăriei de la şcoala de vrăjitorie Hogwarts din seria romanelor de succes “Harry Potter”. Când Harry şi Ron au ascultat sfatul lui Hagrid de a “urmări păianjenii” în volumul “Harry Potter and the Chamber of Secrets/ Harry Potter şi camera secretelor”, aceştia s-au găsit în centrul unui coşmar arahnofob când Acromantula Aragog şi puii săi au pornit să-i vâneze pe tinerii vrăjitori.

Oricât de înspăimântător ar fi acest episod, în lumea reală păianjenii sunt mai interesanţi ca specimene şi nu atât de periculoşi şi de mortali pe cât sunt percepuţi. Astfe, o nouă specie de păianjen descoperită de Javed Ahmed, Rajashree Khalap şi Sumukha J. N. a fost denumită “Eriovixia gryffindori”, după numele pălăriei de la şcoala de vrăjitorie Hogwarts care sorta studenţii într-una din cele patru case.

Prinţul Harry a fost fotografiat pentru prima dată alături de prietena sa, actriţa Meghan Markle, în timp ce mergeau pe o stradă aglomerată din Londra, ţinându-se de mână. Aparent, cei doi mergeau la teatrul londonez Apollo, pentru a vedea piesa comică „Peter Pan Goes Wrong”. Zvonul despre relaţia prinţului Harry cu actriţa Meghan Markle a fost răspândit în presă la finele lunii octombrie. Presa scria că Prinţul Harry ar avea o relaţie secretă cu actriţa americană din serialul „Suits”, Meghan Markle, interpreta lui Rachel, şi că actriţa a făcut deja cunoştinţă cu ducele şi ducesa de Cambridge, potrivit unor apropiaţi ai presupusului cuplu.

Luke Brett Moore, un tânăr australian, s-a trezit în cont cu 2 milioane de dolari. Banca St George îi dăduse greşit credit nelimitat. Avea 22 de ani şi era şomer. Întâi a luat 5000 dolari. I s-au dat. Apoi, 50.000. Şoc după şoc, la 22 de ani, nu şi-a pus întrebări, a cheltuit banii până la capăt. Şi-a luat un Alfa Romeo 156, apoi un Hyundai Veloster cu acoperiş transparent. O nebunie. A urmat un Maserati de 36.000 de dolari. Banca îi acorda tot mai mare credit. Zilele treceau în petreceri. Femei, alcool, cocaină şi tot ceea ce viaţa părea să-i interzică pe veci.

Casa lui era precum peştera lui Aladdin. Între iulie 2010 şi august 2012 a retras de 50 de ori bani, în total 1.988.535 dolari şi 25 cenţi. Până la urmă, banca i-a bătut în uşă. Presa a făcut iureş. A devenit vinovat de fraudă în Sydney. Sentinţa? Patru ani şi jumătate de privare de libertate. S-a apărat singur şi a reuşit să scape de viaţa de penitenciar. Mai mult, acum s-a înscris la Drept. În doi ani, când termină, are de gând să se facă avocat. Avocat al celor din penitenciar acuzaţi de astfel de crime.

Adolescenta Jackie Evancho, în vârstă de 16 ani, care a fermecat americanii după ce a apărut în show-ul de televiziune „America’s Got Talent” va cânta imnul Statelor Unite ale Americii la ceremonia de învestire a lui Donald Trump în funcţia de preşedinte, pe 20 ianuarie 2017. Comitetul care se ocupă de organizarea ceremoniei de învestire a lui Donald Trump a declarat că Evancho „reprezintă ce este cel mai bun şi mai strălucitor în America”.

Moon Jae-in, fostul lider al Partidului Democratic din Coreea de Sud, a declarat că va candida la preşedinţia statului. Alegerile în Coreea de Sud sunt programate să aibă loc în anul 2018, dar acestea ar putea avea loc mai devreme de această dată în cazul în care Curtea Constituţională va susţine votul Parlamentului pentru destituirea preşedintei Park Geun-hye. În legătură cu sistemul american de apărare antirachetă pe teritoriul Coreei de Sud, acesta a adăugat: ”Nu este adecvat ca procesul de instalare al sistemului de apărare terestru mobil de mare altitudine THAAD să eşueze în contextul actualelor circumstanţe politice”.

Deputaţii sud-coreeni au depus, o moţiune pentru destituirea din funcţie a preşedintei Park Geun-Hye, implicată de mai multe săptămâni într-un scandal de corupţie. În textul moţiunii, Park este acuzată de încălcarea Constituţiei şi de o serie de alte delicte, de la eşecul de a proteja poporul până la corupţie şi abuz de putere. Curtea Constituţională va decide dacă va valida moţiunea pentru ca Park să fie înlăturată de a putere sau dacă o va respinge şi o va repune în drepturi. În acest interval de timp, ea nu îşi va mai putea îndeplini atribuţiile, ce vor fi încredinţate premierului. Park va avea doar titulatura de preşedinte.

Ronna Romney McDaniel, nepoata republicanul Mitt Romney şi lider al Partidului Republican din statul Michigan, va ocupa postul de preşedinte al Comitetului Republican Naţional. McDaniel a fost numită vicepreşedintă a Comitetului Republican Naţional, până la alegerea sa formală din anul 2017. În cadrul unei declaraţii, Trump a afirmat: ”Sunt încântat de a avea un lider extrem de eficient precum Ronna McDaniel drept vicepreşedinte al Comitetului Republican Naţional şi aştept cu nerăbdare ca aceasta să ocupe funcţia de preşedinte în anul 2017”. “Ronna fost extrem de loială mişcării noastre, iar eforturile sale au fost semnificative victoriei din statul Michigan, ştiu că ea încă poate induce aceeaşi pasiune Comitetului Republican Naţional”, a adăugat acesta.

Oficiali americani ai serviciilor secrete consideră că preşedintele Vladimir Putin a fost implicat personal în campania rusă, aflată sub acoperire, de intervenire în cadrul alegerilor din SUA. Doi oficiali americani cu acces direct la date secrete au declarat că noi informaţii arată că Vladimir Putin a controlat personal modul în care materialele obţinute prin atacuri cibernetice au fost făcute publice şi utilizate. Informaţiile provin din surse diplomatice şi din partea spionilor care lucrează pentru aliaţii SUA.

Ceea ce a început ca o ”răzbunare” împotriva lui Hillary Clinton s-a transformat într-un efort de a prezenta corupţia din politica americană şi de a separa principalii aliaţi prin creearea imaginii că (alte state) nu mai pot avea încredere că SUA mai este un lider global credibil, a adăugat oficialul american. În cele din urmă, CIA a estimat că Guvernul rus dorea alegerea lui Donald Trump. FBI, alături de alte agenţii de investigaţie nu susţin în totalitate acest punct de evdere, iar o serie de oficiali ar pune în discuţie faptul că operaţiunea rusă era destinată vătămării candidaturii lui Hillary Clinton prin destăinuirea unor emailuri stânjenitoare despre democraţi.

Igor Dodon, preşedintele ales al Republicii Moldova, a declarat că săptămâna viitoare va anula decretul privind acordarea cetăţeniei moldoveneşti fostului lider de la Cotroceni, Traian Băsescu. Declaraţiile lui Igor Dodon au fost făcute în cadrul unei emisiuni care a fost difuzată pe un post de televiziune din Republica Moldova .Dodon susţine că cetăţenia moldovenească acordată lui Traian Băsescu a fost făcută prin încălcarea unor proceduri. În cazul în care fostul preşedinte al României va dori să recapete cetăţenia moldovenească, acesta va trebui să solicite din nou acest lucru, urmând ca cererea acestuia să fie examinată, ulterior.

Finalizarea unui acord comercial post-Brexit între Marea Britanie şi Uniunea Europeană ar putea dura zece ani şi există riscul că ar putea să eşueze, a declarat Ivan Rogers, reprezentantul permanent al Marii Britanii la Uniunea Europeană. În cadrul unei reuniuni private a Guvernului de la Londra, Rogers a avertizat că liderii europeni se aşteaptă ca un astfel de acord comercial nu va fi finalizat înainte de începutul sau mijlocul deceniului viitor.

Diplomatul britanic a mai declarat că acordul ar putea fi respins de parlamentele statelor membre UE. Potrivit BBC News, Rogers ar mai fi sugerat că liderii europeni ar fi mai degrabă favorabili unui acord de liber schimb după Brexit, decât unei opţiuni prin care M.Britanie să rămână membră a pieţei comune.

Barack Obama, preşedintele în funcţie al SUA, a refuzat să semneze proiectul de prelungire a sancţiunilor impuse Iranului, care însă a intrat în vigoare şi fără semnătura preşedintelui, această acţiune reprezentând o încercare simbolică a lui Obama de a-şi manifesta dezaprobarea. Deşi Casa Albă a comunicat că Barack Obama intenţionează să semneze reînnoirea acordului, termenul limită a fost depăşit fără ca proiectul de lege să fie semnat de către preşedintele american, acesta spunând că nu va schimba cu nimic acordul nuclear cu Teheranul, pentru că Administraţia de la Casa Albă va continua să suspende toate sancţiunile legate de programul nuclear iranian.

Potrivit Constituţiei, preşedintele american are la dispoziţie zece zile pentru a aproba prin semnare sau respinge prin veto un proiect de lege, în caz contrar legea intră în vigoare dacă Congresul este în sesiune. Deşi congresmanii au plecat deja în vacanţă, din punct de vedere tehnic, şedinţele Colegiului nu sunt suspendate şi au loc ”pro forma” în această săptămână.

SPORT

Steaua a continuat seria evoluţiilor slabe din acest sezon şi în partida cu CS Mioveni, din optimile Cupei României, iar trupa lui Reghecampf a fost eliminată de divizionara secundă, după executarea loviturilor de departajare. Preşedintele de imagine al roş-albaştrilor, Helmuth Duckadam, a recunoscut că echipa e în criză, dar s-a declarat încrezător că situaţia va fi salvată de campania de transferuri din iarnă. Duckadam o vede pe Steaua favorită la titlu chiar şi în condiţiile actuale, dar spune că sunt necesare transferuri pentru care eventualul titlu să fie transformat ulterior şi într-o calificare în grupele Champions League. Duckadam spune că pe lângă transferul lui Denis Alibec, deja perfectat, Steaua ar mai avea nevoie de un fundaş dreapta, doi fundaşi centrali, un mijlocaş ofensiv şi încă un atacant.

Federaţia Română de Fotbal a anunţat, joi, că stagiul de pregătire progamat în ianuarie 2017, la Belek, în Turcia, a fost anulat după ce mai multe cluburi au refuzat să lase jucătorii să participe la cantonament. Selecţionerul Christoph Daum a mărturisit că a discutat cu mai multe cluburi, însă a primit o serie de răspunsuri negative. Echipele care au răspuns pozitiv iniţiativei sunt: Viitorul, CFR Cluj, ACS Poli Timişoara, UTA, Gaz Metan, FC Botoşani, Dinamo, Swansea, Real Zaragoza, Fiorentina. Viitorul Constanţa urma să aibă 7 jucători convocaţi pentru acţiunea echipei naţionale U23

Steaua a fost eliminată din Cupa României de divizionara secundă CS Mioveni, în urma executării loviturilor de departajare, după ce la finalul primelor 120 de minute scorul a fost egal 1-1. William De Amorim au ratat penalty-ul decisiv, iar la final a recunoscut că Steaua a fost pusă într-o situaţie umilitoare fiind eliminată de o echipă dintr-un eşalon inferior. Totuşi, brazilianul cu cetăţenie română e optimist că echipa va arăta o altă faţă odată cu transferurile anunţate pentru iarnă.

Internaţionalul albanez al echipei Gaz Metan Mediaş, Azdren Llullaku, ocupă locul 3 în lupta pentru Gheata de Aur, cu 16 goluri marcate în actuala stagiune din Liga 1. Llullaku se află la egalitate de puncte cu jucători precum Diego Costa, Alexis Sanchez, Anthony Modeste, Edin Dzeko şi Mauro Icardi, care au mai puţine goluri înscrise, câte 12, dar sunt ajutaţi de coeficientul ţărilor în care evoluează. Atacantul de 28 de ani este întrecut doar de Evgeni Kabayev, care evoluează în prima ligă din Estonia, şi de Pierre-Emerick Aubameyang.

Faza optimilor de finală ale Cupei României, ediţia 2016-2017, continuă astăzi cu ultimele trei meciuri după ce ieri şi alaltăieri ACS Poli, CS U Craiova, CFR Cluj, FC Voluntari şi CS Mioveni au obţinut calificarea în sferturile competiţiei după ce au trecut de CS Afumaţi, Dacia Unirea Brăila, CSM Poli Iaşi, ASA Târgu Mureş, respectiv Steaua. Primul meci al zilei începe la ora 13:30 şi se desfăşoară la Oradea, acolo unde campioana en-titre joacă împotriva divizionarei secunde Luceafărul Oradea. De la ora 17:30, la Ovidiu, se joacă Viitorul – Pandurii, în timp ce ultimul joc al fazei e programat de la ora 20:30, la Mediaş, acolo unde are loc derby-ul fazei, Gaz Metan – Dinamo.

Preşedintele Consiliului Director de la CS Mioveni, Dumitru Olteanu, a dezvăluit, că jucătorii divizionarei secunde au avut primă pentru victoria în faţa Stelei, însă a precizat că nu banii promişi, ci dorinţa de afirmare i-a motivat pe fotbaliştii argeşeni. CS Mioveni a câştigat, după lovituri de departajare, meciul disputat miercuri seara pe teren propriu cu Steaua, în optimile de finală ale Cupei României. După 120 de minute, scorul a fost 1-1.

Cartea „În culisele tenisului” nu trebuie ratată de niciun fan al sportului alb, pentru că Neil Harman dezvăluie secretele pe care le-a aflat de-a lungul carierei sale de jurnalist al celebrei publicaţii „The Times”. Prin prisma relaţiilor apropiate avute cu reprezentanţii de marcă ai tenisului, dar şi a activităţii sale pasionate, britanicul îi prezintă citiorului adevărata faţă a unui sport care a devenit extrem de popular în ultimii ani.

Harman abordează momentele importante ale tenisului actual, presărând întâmplări neştiute şi intrigante! Jurnalistul povesteşte din perspectiva omului din interior, iar fiecare capitol reprezintă o incursiune în dedesubturile sportului alb, acolo unde găsim lucruri fascinante, dar şi evenimente scandaloase. Interviurile exclusive şi analizele tranşante ale lui Neil Harman dau un plus de valoare cărţii, în prim-plan apărând giganţi precum Roger Federer, Andy Murray, Novak Djokovic, Rafael Nadal, Serena Williams sau Viktoria Azarenka.

Chelsea a câştigat, miercuri seara, meciul jucat în deplasare cu Sunderland, scor 1-0, în etapa a 16-a din campionatul Angliei. Formaţia pregătită de Antonio Conte a ajuns astfel la 10 victorii la rând în campionat, dintre care opt fără gol primit. Cesc Fabregas a marcat singurul gol al întâlnirii în minutul 40, după un schimb de pase cu Willian şi o execuţie de la marginea careului de 16 metri, la care portarul advers nu a putut să intervină. Gazdele au fost aproape de egalare în ultimul minut din prelungirile reprizei a doua, însă Courtois s-a întins şi a scos în corner mingea trimisă puternic de Patrick van Aanholt, dintr-o poziţie asemănătoare celei de la golul lui Fabregas.

Mijlocaşul german al echipei Manchester City, Ilkay Gundogan, s-a accidentat la genunchi în meciul jucat miercuri cu Watford şi, potrivit managerului Pep Guardiola, riscă să lipsească mai multe luni de pe terenul de fotbal. Internaţionalul german a fost înlocuit în minutul 44 al meciului câştigat de Manchester City, scor 2-0, în faţa celor de la Watford, după un duel cu Nordin Amrabat, în care a încercat să protejeze mingea. În urma ciocnirii cu Amrabat, lui Gundogan i-au fost afectate ligamentele de la genunchiul drept, iar Guardiola se teme că mijlocaşul de 26 de ani va fi indisponibil câteva luni.

CS Pandurii Târgu Jiu va disputa meciul de astăzi, cu Viitorul Constanţa, din optimile de finală ale Cupei României, fără majoritatea jucătorilor titulari, dar şi fără antrenorul-principal Petre Grigoraş. Echipa gorjeană va fi însoţită la Ovidiu de secuzii Marian Dinu şi Dan Moţei. Între buturi se va regăsi Negrilă sau Opriţa, de la Pandurii II, iar în teren vor evolua chiar şi jucători de la juniori republicani. Oficialii Pandurilor au luat această decizie deoarece majoritatea jucătorilor sunt încă gripaţi, iar meciul cu ASA Târgu Mureş, din Liga I, este mult mai important, decât cel din Cupa României.

Atacantul argentinian Lionel Messi se pregăteşte să se căsătorească cu Antonella Roccuzzo, femeia alături de care are deja doi copii (Thiago, în vârstă de 4 ani şi Matteo, în vârstă de un an). Informaţia a fost oferită de presa din Argentina, publicaţia La Capital oferind şi declaraţia unei rude a fotbalistului care a confirmat că starul Barcelonei a demarat pregătirile pentru nunta ce urmează să aibă loc în vara lui 2017, în oraşul natal al celor doi, Rosario.

Lionel Messi şi Antonella Roccuzzo se cunoscut încă din copilărie, când actualul atacant al Barcelonei avea doar 9 ani, dar sunt într-o relaţie din 2008, iar acum sunt în sfârşit pregătiţi să o oficializeze. Jurnaliştii Argentinieni susţin că data nunţii ar putea fi chiar 24 iunie, adică ziua în care Lionel Messi va împlini 30 de ani, iar la eveniment sunt aşteptaţi toţi colegii lui Messi de la Barcelona, dar şi alţi fotbalişti cu nume care au jucat de-a lungul timpului alături de atacantul argentinian.

Steaua a reuşit contraperformanţa de a pierde calificarea în “sferturile” Cupei României, după ce a pierdut în faţa celor de la CS Mioveni, scor 1-1, după 120 de minute, şi 4-5 după loviturile de departajare. Achim a fost cel care a adus egalarea cu câteva minute înainte de finalul celor 120 de minute şi a împins meciul la penalty-uri, acolo unde Steaua a pierdut. Mijlocaşul Stelei a evidenţiat câteva dintre problema echipei din această seară, dar a vorbit şi despre programul încărcat din ultma perioadă.

Anderlecht a organizat o sesiune de poze şi autografe, într-un fanstore al clubului din Belgia, iar printre fotbaliştii care au reprezentat clubul au fost Tielemans, dar şi recent veniţii Alexandru Chipciu şi Nicuşor Stanciu. Chipciu şi Stanciu devin încet-încet jucători de bază la Anderlecht, după ultimele evoluţii ale celor doi, iar fanii au stat la coadă pentru a obţine un autograf şi o poza cu cei doi români, dar şi cu Tielemans, colegul acestora de echipă. La Anderlecht, în acest sezon, Stanciu a marcat de 5 ori şi a oferit 4 pase decisive, în timp ce Chipciu a înscris de 2 ori şi a oferit 7 pase decisive.

PROGNOZA METEO
15 Decembrie 2016

Valorile termice vor fi apropiate de cele climatologic specifice acestei perioade. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare îndeosebi în regiunile nordice, estice și la munte. Temporar va ninge slab, local în zona montanã și în Moldova și pe arii mai restrânse în Muntenia și Dobrogea, unde trecãtor vor fi posibile precipitații mixte, favorizând producerea de polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri pe crestele montane, iar în a doua parte a intervalului, la cote mai reduse, în estul și sud-estul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -3 grade în Transilvania și 7 grade în Oltenia, iar cele minime se vor încadra, în general, între -10 și -2 grade.

Bucuresti

Valorile termice vor fi apropiate de cele climatologic specifice acestei perioade. Cerul va fi variabil, cu înnorãri în a doua parte a intervalului, când vor fi condiții ca trecãtor sã fulguiascã. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 5 grade, iar cea minimã va fi de -4…-2 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *