Stiri pe scurt 15 August 2016

loading...

Stiri pe scurt 15 August  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  15 August  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificatii istorice pentru ziua de 15 august. Ziua de 15 august, pe langa faptul ca semnfica ziua in care sarbatorim Adormirea Maicii Domnului, mai are si alte semnificatii istorice. In anul 2009, a incetat din viata compozitorul de muzica usoara Florin Borgardo, cunoscut pentru muzica de pe coloanele sonore ale unor filme precum „Liceeni” sau „Declaratie de dragoste”. (n. 16 august 1942).

Sfânta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului) este prăznuită în fiecare an la 15 august. Creştin-ortodocşii au câteva obiceiuri populare, amintite de Irina Nicolau în cartea sa ”Ghidul Sărbătorilor Româneşti” (Humanitas, 1998). Creştin ortodocşii prăznuiesc astăzi Adormirea Maicii Domnului. Această prăznuire a fost însoţită la români, de-a lungul timpului, de variate obiceiuri. Deşi Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie) este aproape calendaristic, Adormirea Maicii Domnului (Precistă, Zeiţa Mumă) este cu mult mai serbată. Se seamănă ce se mai poate, se schimbă pălăria pe căciulă, se adună oile dinspre munte, se bat nucii. La pragul dintre vară şi toamnă, 15 august este una dintre sărbătorile cu dublă valoare. Durerea plecării dintre oameni a Fecioarei, dar şi bucuria că stă sufletul său printre cei curaţi.

Peste 200 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca au fost mobilizaţi pentru asigurarea măsurilor de ordine publică la Mănăstirea Nicula, iar în curtea mănăstirii a fost amenajat de către ISU Cluj un punct medical avansat (cort de prim – ajutor) deservit de 16 pompieri, medici, paramedici-pompieri şi paramedici voluntari. De asemenea, două ambulanţe SMURD (terapie intensivă mobilă şi prim-ajutor) şi două de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Cluj, precum şi o autospecială de stingere a incendiilor vor asigura intervenţia la nevoie.

Peste 30.000 de pelerini asistă, la Mănăstirea Nicula (Cluj), la Liturghia oficiată cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei, şi stau la rând să se închine la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. Aproape 200 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală din partea medicilor de la SMURD şi Ambulanţă în timpul pelerinajului de la Mănăstirea Nicula, judeţul Cluj, majoritatea pentru dureri de cap sau dureri abdominale. S-a intervenit şi în câteva cazuri de persoane care au fost tratate pentru escoriaţii, după ce au înconjurat în coate şi genunchi bisericuţa de lemn din curtea mănăstirii.

Circa 10.000 de persoane asistă, la manifestările organizate în Portul Constanţa cu ocazia Zilei Marinei, la festivităţi fiind prezent şi preşedintele Klaus Iohannis. Preşedintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat de Garda de Onoare, iar apoi a fost ridicat cel mai mare drapel din Constanţa pe catargul de pe faleză, iar militarii de la bordul navelor au arborat pavilionul, geacul şi Marele Pavoaz, în acordurile Imnului Naţional. Din Portul Tomis au răsunat cele 21 salve de tun, ca semn al salutului solemn. Preşedintele a vorbit despre importanţa strategică a Mării Negre şi a întărit ideea potrivit căreia România reprezintă „stabilitate, democraţie şi securitate”: „sunt avantaje reale şi trebuie să avem capacitatea de a le folosi pentru a ne consolida poziţia de membru NATO, de partener strategic credibil în contextul global”.

Seful statului a afirmat că în anul 2017 vor continua exerciţiile navale la un nivel nou de complexitate, împreună cu aliaţii. Ziua Marinei Române este sărbătorită de mai bine de un secol, în fiecare an pe 15 august, odată cu sărbătorirea Sfintei Marii – Praznicul Adormirii Maicii Domnului. În anul 1945, la sărbătoarea marinarilor români au participat şi membrii Comisiei Aliate de Control, atât la deschiderea expoziţiei Marinei în localul Subsecretariatului de Stat al Marinei din Bucureşti, cât şi pe Lacul Herăstrău, acolo unde, după oficierea unei slujbe religioase, s-au arborat drapelele României şi ale Naţiunilor Unite şi s-a dat startul serbărilor nautice.

Între anii 1949 şi 1953, ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei U.R.S.S. (ultima duminică din luna iulie), ceremonialul fiind diminuat ca semnificaţie din cauza intenţiei conducerii Ministerului Apărării Naţionale de a schimba data acestei tradiţionale sărbători naţionale. Din anul 1990, odată cu revenirea la tradiţie prin celebrarea Zilei Marinei Române la sărbătoarea Sfintei Marii – Praznicul Adormirii Maicii Domnului, organizatorii, atât la Constanţa, cât şi în celelalte oraşe-porturi maritime şi fluviale, au păstrat în programele serbărilor atât elemente tradiţionale cât şi probe noi, în ton cu specificul local şi preferinţele publicului spectator al noului mileniu. Ziua Marinei Române s-a instituit pe data de 15 august prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004.

Mănăstirea Hodoş-Bodrog din judeţul Arad este considerată cea mai veche aşezare monastică din ţară, cu viaţă monahală neîntreruptă. Prima atestare documentară a mănăstirii datează din anul 1177, iar informaţiile unor istorici vorbesc despre existenţa unor călugări greci încă din secolul al XI-lea. Credincioşii spun că aici se regăsesc an de an şi trăiesc clipe unice, care îi aduc mai aproape de Sfânta Fecioară Maria. Oamenii vin de departe pentru a participa la procesiunile care au loc aici, la mănăstirea Hodoş Bodrog. O legendă spune că mănăstirea a luat fiinţă pe locul în care un taur din turma unui păstor a scos cu coarnele din pământ icoana Maicii Domului cu Pruncul Iisus.

Câteva mii de pelerini participă la slujbele care au loc, cu ocazia Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Hodoş-Bodrog din judeţul Arad, credincioşii stând la coadă pentru a asculta „bătăile de inimă”, despre care se spune că pot fi auzite dintr-un zid exterior al lăcaşului sfânt. Pelerinii au parcurs în total 4 kilometri şi s-au oprit la cele 14 cruci de pe Drumul Crucii, unde au aprins lumânări şi s-au rugat. La această mănăstire, credincioşii stau la coadă pentru a asculta „bătăile de inimă”, despre care se spune că pot fi auzite dintr-un zid exterior al lăcaşului sfânt. Pe acest zid există o inimă din piatră, iar preoţii spun că doar cei cu credinţă pot auzi „bătăile” dacă îşi lipesc urechile de zid. Legenda locală spune că „bătăile de inimă” pe care unii susţin că le-au auzit sunt ale unui preot sârb care ar fi fost zidit în peretele bisericii, în urma unui blestem al mamei sale, care nu dorea ca el să devină preot.

Un număr de 23 de persoane au fost evacuate dintr-un bloc unde s-au sesizat scurgeri de gaze. Printre cei evacuaţi se află şi o persoană cu handicap locomotor. O autospecială de la ISU Argeş se află la faţa locului pentru prevenirea oricărui eveniment. Nu există persoane care să aibă nevoie de asistenţă medicală. Intervine şi o echipă de la firma de gaze. Locuitorii unui bloc din municipiul Câmpulung au fost evacuaţi, din cauza unor posibile scurgeri de gaze dintr-un apartament din imobil, după ce proprietarul, care locuieşte în Piteşti, ar fi lăsat aragazul deschis. Nu există pericol de explozie.

Rihanna a venit, în Bucureşti. Zeci de mii de fani au făcut Piaţa Constituţiei să pară neîncăpătoare, tinerii, dar şi cei maturi fiind atraşi de vocea şi de celebritatea cântăreţei de 28 de ani. Timp de o oră şi jumătate Rihanna a cântat, a dansat, a vorbit cu publicul. Cântăreaţa plină de sex-appeal în videoclipurile de pe YouTube, cu gesturi de dominatrix şi răceală felină în priviri a venit într-un final să le cânte fanilor şi străinilor prezneţi în capitală ca să o asculte. Organizatorii concertului au denumit spectacolul „The Event/ Evenimentul”, ceea ce ar fi putut fi un posibil punct de referinţă pe lista spectacolelor de muzică din acest an.

Piaţa Constituţiei a fost luată cu asalt de peste 50.000 români de toate vârstele, de la hipsteri cu pălării şmechereşti şi cămăşi cadrilate la mătuşi cu părul permanent şi adolescenţi dependenţi de selfie-uri. Publicul a fost extrem de divers, în mare parte fani declaraţi ai Rihannei, aflată în premieră în România. Cântăreaţa de 28 de ani din Barbados şi-a făcut apariţia în jurul orei 21:30, pe acordurile melodiei „Stay”, într-o alură de divă steam-punk-pop cu haine negre, pantaloni de cowgirl, ochelari negri de soare cu ştrasuri şi un tricou-rochie, tot negru. A avut brăţări multe şi inele de argint. Fanii au ţipat de-a lungul tuturor melodiilor, dansând pe ritm, pozându-se şi mulţi stând aproape în permanenţă cu telefoanele pregătite să filmeze melodiile preferate.

Un autoturism înmatriculat în Italia, care se deplasa dinspre Chitila spre Bucureşti, posibil din cauza neadaptării vitezei legale, ar fi pierdut controlul direcţiei de deplasare, a intrat pe contrasens după ce în prealabil ar fi acroşat capătul refugiului din staţia de tramvai şi a intrat în coliziune cu două autoturisme care se deplasau regulamentar, în paralel pe cele două benzi pe sens. Şoferul care ar fi provocat accidentul de pe şoseaua Chitila din Capitală, nu deţinea permis de conducere. În urma accidentului, cinci persoane au fost rănite, două dintre ele decedând la scurt timp după impact. Cei doi pietoni care traversau strada erau soţ şi soţie, iar femeia era însărcinată în opt luni. Poliţiştii fac cercetări cu privire la locul în care se aflau cele două persoane decedate înainte de impact, existând informaţii că erau pe refugiul de tramvai.

Trei milioane şi jumătate de români muncesc peste hotare în momentul de faţă, arată datele statistice, iar mulţi dintre aceştia sunt tineri care au ales străinătatea pentru că acasă au dat doar de uşi închise. Conform datelor oficiale, Diaspora trimite anual în ţară 1,5 miliarde de euro. Tinerii din România se plâng că nu îşi găsesc un loc de muncă în ţară, după terminarea studiilor, iar atunci când au totuşi o şansă, domeniul în care ajung să muncească nu are nicio legătură cu studiile absolvite. Din aceste motive, munca în străinătate rămâne pentru mulţi singura variantă.

Şomajul în luna iunie 2016 era, la nivelul ţării, de 6,4%. Tinerii absolvenţi şi studenţii cu vârste între 18 şi 25 de ani reprezintă 14- 15% din şomerii României şi spun că cea mai mare problemă pe care o întâlnesc pe piaţa muncii este aceea că au nevoie de experienţă. Într-un mod paradoxal, nu reuşesc să acumuleze experienţă pentru că nu loc de muncă şi nu reuşesc să îl obţină pentru că nu au experienţă. În ceea ce priveşte şomajul de lungă durată, la finele anului 2015, se aflau înregistraţi în evidenţele agenţiei 18.412 tineri sub 25 de ani aflaţi în şomaj de peste 6 luni (ceea ce reprezintă 27,20% din totalul şomerilor sub 25 de ani).

Peste 3,5 milioane de români lucrează în momentul de faţă în alte state. La finalul anului 2015, o analiză a Ziarului Financiar, bazată pe date Eurostat, arăta că unu din nouă români este plecat la lucru în vestul Europei. Cei mai mulţi români erau în Italia (1,1 milioane de persoane), Spania (730.000) şi Germania (240.000). Restul sunt plecaţi la muncă în Grecia (40.000), Portugalia (34.000), Ungaria (31.000) sau Cipru (20.000). Studiul, care grupează primele cinci ţări sursă de imigranţi pentru toate ţările din UE, nu prezenta şi datele despre numărul românilor din Marea Britanie, care ar putea să fie de zeci de mii.

Vânzările de telefoane premium, al căror preţ depăşeşte 400 de euro, au generat în primele şase luni ale acestui an aproximativ 30% din valoarea pieţei locale de smartphone-uri, care s-a ridicat la 300 milioane euro. În acest context, valoarea vânzărilor de smartphone-uri premium a ajuns la aproximativ 90 milioane de euro în primul semestru al anului, în creştere cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform estimărilor Samsung România, subsidiara locală a gigantului sud-coreean cu acelaşi nume. Oficialii Samsung România estimează că vânzările de smartphone-uri premium vor continua să crească per total anul acesta cu cel puţin 30%.

În primele şase luni ale anului, piaţa locală de smartphone-uri s-a situat la 1,5 milioane de unităţi, în valoare de aproximativ 300 milioane de euro. Cantitativ, creşterea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a fost de 20%, în timp ce valoric, avansul a fost de 30%. Astfel, vânzările de smartphone-uri au ajuns să genereze peste 90% din totalul livrărilor de telefoane mobile din România. Întreaga piaţă de smartphone-uri va ajunge la sfârşitul acestui an la 4,2 milioane de unităţi, în creştere cu aproape 20% faţă de 2015, în timp ce valoarea vânzărilor va înregistra un avans de circa 30%, până la 750 milioane de euro.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că s-ar putea ajunge la alegeri anticipate în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis nu va desemna premierul PSD-ALDE după alegerile parlamentare. Liviu Dragnea a afirmat că PSD va avea o majoritate ”serioasă” cu ALDE şi că îşi doreşte să nu se ajungă în situaţia în care preşedintele să nu ţină cont de votul popular şi să încerce să îşi impună un premier. Singura situaţie prevăzută de Constituţie pentru organizarea alegerilor anticipate este dizolvarea Parlamentului. Acest lucru se poate realiza potrivit articolului 89 din Constituţie.

Angajaţii în poziţii de senior manager au început să-şi ia ucenci pe care să-i crească, din profilul generaţiei Y, să-şi aleagă un lider din mediul lor, care să fie puntea către generaţia Y, spune Viorel Panaite, managing partner al firmei de training Human Invest. Tot mai des în ultima vreme, companiile apelează la consultanţă în resurse umane cerând ajutor pentru a putea stabili un dialog între angajaţii din generaţii diferite. Multe proiecte ale companiei pot avea de suferit dacă reprezentanţii firmei nu se înţeleg, iar aceste neînţelegeri sunt puse pe seama diferenţelor dintre generaţii. Acest tip de conflict ar putea fi soluţionat printr-un dialog constructiv între generaţii, la aceeaşi masă, în care oamenii să se cunoască reciproc, să îşi cunoască inclusiv aspiraţiile, nevoile şi stilurile de a lucra, mizând pe punctele tari ale fiecăruia.

Lungmetrajul „Inimi cicatrizate” a câştigat „Premio speciale della giuria” în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno (3-13 August 2016). Special Jury Prize este unul dintre principalele premii ale prestigiosului eveniment din Elveţia, fiind recompensat cu 30.000 de franci elveţieni. Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, „Inimi cicatrizate” este o adaptare liberă după un roman de Max Blecher. Filmul a fost elogiat de critica de specialitate internaţională şi a fost primit cu aplauze furtunoase de publicul prezent la proiecţiile din cadrul festivalului.

Procentul îngheţatelor cu ingrediente naturale de pe piaţă este foarte mic, sub 10%, din tot ce se vinde, ingredientele folosite în majoritatea produselor putând duce la probleme de sănătate, mai ales în cazul copiilor. Asociaţia a analizat 64 de sortimente de îngheţată, dintre care 39 conţin coloranţi artificiali, iar 25 suc de fructe. Unu din patru copii suferă de o boală alergică, cea mai frecventă este rinita alergică, manifestată prin strănut, lăcrimarea ochilor, simptome care se vor regăsi şi la adultul de mai târziu şi îi vor afecta randamentul la locul de muncă. Studiile realizate de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România se fac împreună cu o echipă de specialişti, nutriţionişti şi profesori, iar rezultatele sunt menite să educe părinţii în alegerea mai atentă a alimentaţiei copiilor.

Avionul care transporta membri ai clubului de fotbal Manchester City spre Bucureşti a fost evacuat, înainte de a decola din Marea Britanie, după ce în cabină a fost semnalat fum. Avionul urma să decoleze la ora 10.30 (12.30, ora României) din Manchester spre Bucureşti. Aeronava – în care erau membri ai departamentului tehnic al clubului Manchester City, inclusiv ambasadorul clubului şi fostul jucător Mike Summerbee, sponsori şi jurnalişti – a fost evacuat pe pista aeroportului din Manchester după ce în cabină a fost semnalat fum sau abur. După aproximativ o oră, pasagerii au fost îmbarcaţi din nou în avionul companiei Carpatair, fiind înştiinţaţi că inspecţia nu a descoperit nimic anormal.

Terminalul 8 al Aeroportului JFK din New York este evacuat la această oră, după ce poliţiştii au primit un telefon prin care erau informaţi că mai multe focuri de armă au fost auzite în zonă. În acest moment se pare că nu sunt răniţi, nicio persoană nu a fost arestată şi nici nu se confirmă faptul că au fost trase focuri de armă. Cu toate acestea, oamenii legii au recurs la evacuarea terminalului din motive de securitate.

Cel puţin o persoană a fost rănită într-un atac cu un cuţit şi o armă de foc în Koln (Cologne), Germania, poliţiştii încercând să prindă în acest moment doi suspecţi. Poliţia se află pe urmele a doi suspecţi. Atacul ar fi avut loc în jurul orei 4 (5 ora României). Victima, a cărei identitate nu a fost făută publică, se pare că ar fi fost înjunghiată de unul dintre suspecţi înainte să se îndrepte spre maşină, în acel moment fiind împuşcată de o a doua persoană.

Doi clerici musulmani au fost împuşcaţi mortal, în cartierul Queens din oraşul american New York, poliţia verificând dacă este vorba de un incident cu caracter rasist. Cei doi clerici musulmani, din Bangladesh, au fost împuşcaţi pe stradă, în cap, de un individ care a reuşit să fugă. Imamul Maulama Akonjee, în vârstă de 55 de ani, se mutase la New York din Bangladesh în urmă cu doi ani. Un individ suspectat în cazul asasinării a doi imami în oraşul New York a fost arestat, afirmă surse citate de presa americană, poliţia privilegiind ipoteza unei reglări de conturi între musulmani şi hispanici. Mobilul crimelor ar putea fi o reglare de conturi între musulmani şi hispanici. Alte surse afirmă că ar fi putut fi o tentativă de jaf. Apropiaţi ai celor doi clerici musulmani susţin că este vorba în mod clar de un incident cu caracter rasist. Poliţia din Queens interoghează suspectul arestat.

Magnatul mexican Carlos Slim Helú, preşedintele companiei Telmex şi cel mai bogat om din lume în perioada 2010-2013, propune introducerea săptămânii de lucru de trei zile, în scopul diminuării şomajului, stimulării turismului, educaţiei şi îmbunătăţirii calităţii vieţii. Întrebat dacă acest sistem nu ar conduce la diminuarea veniturilor, Carlos Slim a precizat: „Nu; pentru companii, productivitatea a generat un excedent de personal. Se poate aplica un schimb foarte bun – mai puţine zile de lucru şi mai mulţi ani până la pensionare. De fapt, am început să aplicăm acest sistem în Telmex (o filială a companiei América Móvil) acum doi ani. Le oferim angajaţilor care au multe cunoştinţe posibilitatea de a lucra mai mulţi ani, dar mai puţine zile pe săptămână. Circa 40% dintre angajaţi acceptă”.

Turcia va renunţa la acordul cu Uniunea Europeană privind limitarea imigraţiei dacă cetăţenii turci nu vor primi, începând din luna octombrie, vize de călătorie în spaţiul comunitar. Întrebat în mod specific dacă Turcia va renunţa la acordul cu UE privind imigranţii, şeful diplomaţiei de la Ankara a precizat: „Nu vreau să vorbesc despre cel mai rău scenariu, discuţiile cu UE continuă, dar fie aplicăm toate condiţiile acordului în acelaşi timp, fie renunţăm de tot”.

SPORT

Laurenţiu Reghecampf, antrenorul echipei Steaua, a declarat la conferinţa de presă înaintea meciului cu Manchester City, din play-off-ul Ligii Campionilor, că echipa sa este pregătită pentru victorie. Totodată, tehnicianul îşi doreşte ca Steaua să ajungă an de an în grupele competiţiei. Tehnicianul echipei Steaua consideră mult mai important meciul cu Dinamo, din etapa a cincea din Liga I, decât manşa tur cu Manchester City din play-off-ul Ligii Campionilor. Meciul dintre Steaua şi Manchester City, din prima manşă a play-off-ului Ligii Campionilor, se va disputa, marţi, pe Arena Naţională, de la ora 21:45.

Laurenţiu Reghecampf s-a decis asupra lotului cu care va ataca meciul cu Manchester City, din turul play-off-ului Ligii Campionilor. La antrenamentul de luni, penultimul de dinaintea duelului cu Guardiola, antrenorul Stelei i-a împărţit în două grupe pe jucptorii pe care i-a avut sub comanda. Oamenii care vor face parte din lotul pentru partida cu City s-au antrenat la comun, în timp ce ultimele transferuri s-au pregătit pe un teren separat.

Lotul Stelei pentru meciul cu City:

Portari: Niţă, Cojocaru;
Fundaşi: Enache, Tamaş, Toşca, Mitrea, Momcilovic, Dan Popescu;
Mijlocaşi: Adi Popa, Muniru, Achim, Bourceanu, Ovidiu Popescu, Aganovic, Hamroun, Stanciu;
Atacanţi: Tudorie, Golubovic

Josep Guardiola, managerul echipei Manchester City, îşi doreşte ca până la meciul cu Steaua Bucureşti, programat marţi, de la 21:45, pe Arena Naţională, în play-off-ul Ligii Campionilor, să îl aibă la dispoziţie pe fundaşul argentinian Nicolas Otamendi. La meciul cu Sunderland, câştigat cu scorul de 2-1 de Manchester City, în prima etapă a noului sezon din Premier League, Guardiola a folosit următoarea echipă: Caballero – Sagna, Stones, Kolarov, Clichy (Iheanacho 80′) – Fernandinho, Silva (Delph 64′) – Sterling, De Bruyne, Sterling (Navas 59′) – Aguero.

Lotul echipei Manchester City pentru meciul cu Steaua:

Portari: Joe Hart, Willy Caballero.
Fundaşi: Bacary Sagna, Pablo Zabaleta, Aleksandar Kolarov, Gael Clichy, John Stones, Jason Denayer, Nicolas Otamendi.
Mijlocaşi: Fernando, Raheem Sterling, Jesus Navas, Kevin de Bruyne, Fabain Delph, Leroy Sane, David Silva, Fernandinho, Yaya Toure.
Atacanţi: Nolito, Sergio Aguero, Kelechi Iheanacho.

Usain Bolt a câştigat al treilea titlu olimpic consecutiv la 100 metri, după ce a alergat în 9.81. Jamaicanul a luat un start foarte slab, dar a reuşit să revină pe ultimii metri şi să-l învingă pe marele rival Justin Gatlin. 9.81 înseamnă al 48-lea timp din istoria probei, dar Bolt a înregistrat o performanţă remarcabilă, devenind primul om care reuşeşte să se impună în această probă în trei ediţii consecutive.

Finala de la 400 metri masculin s-a încheiat cu un nou record mondial. Uluitoarea performanţă îi aparţine sud-africanului Wayde Van Niekerk, care a alergat distanţa în 43:03. Recordul mondial deţinut de Michael Johnson – 43.18, stabilit în 1999, este deja istorie! Succesul lui Van Niekerk a fost clar, pe locurile 2-3 fiind clasaţi James Kirani (Grenada) – 43.76 şi Lashawn Merritt (SUA) – 43.85. Titlul olimpic la triplusalt – feminin a fost câştigat de Catreine Ibarguen (Columbia) – 15.17 metri. Pe podium au mai urcat Yulimar Rojas (Venezuela) – 14.98 metri şi Olga Rypakova (Kazakhstan) – 14.74 metri.

Andy Murray este noul campion olimpic la simplu, după un succes în patru seturi în faţa lui Juan Manuel Del Potro: 7-5, 4-6, 6-2, 7-5. Finala a durat nu mai puţin de 4 ore şi 2 minute, iar britanicul este primul jucător de tenis care îşi apără cu succes titlul olimpic. Medalia de bronz a fost adjudecată de Kei Nishikori, după un succes cu 6-2, 6-7, 6-3 în partida cu Rafael Nadal.

Gabriel Tamaş nu a prins lotul României pentru meciul cu Muntenegru, în ciuda unor evoluţii foarte bune pe care le-a avut în tricoul Stelei în ultimul timp. La conferinţa de presă de dinaintea meciului cu Manchester City, Laurenţiu Reghecampf a vorbit despre situaţia fundaşului său. Întrebat dacă Tamaş e afectat în vreun fel de ratarea convocării, Reghecampf a declarat că nu crede în această teorie şi spune că Tamaş e cel mai în formă fundaş central pe care-l are şi consideră că vârsta nu trebuie luată în calcul atunci când se face selecţia la echipa naţională.

Ciprian Tătăruşanu (30 de ani) nu trece, cu siguranţă, prin cea mai bună perioadă a carierei. Portarul care ne-a îngropat la EURO, în meciurile cu Franţa şi Albania, s-a întors la Fiorentina, unde se pregăteşte pentru începerea noului sezon din Serie A, dar evoluţiile sale nu sunt dintre cele mai fericite. Echipa la care mai joacă şi Ianis Hagi a pierdut al cincilea amical din cinci jucate în această vară, 1-2 cu Valencia, iar românul a fost considerat unul dintre vinovaţii pentru înfrângere. După ce Bernadeschi a deschis scorul pentru italieni, Tătăruşanu şi Astori s-au bâlbâit la o minge jucatî n propriul careu, iar Rodrigo a făcut 1-1. Pe final, Rafa Mir l-a învins şi el pe goalkeeper-ul de 30 de ani şi a stabilit scorul final.

Martin Odegaard (17 ani), mijlocaşul norvegian în care Real Madrid îşi pune foarte mari speranţe, va fi împrumutat de echipa de pe Santiago Bernabeu în Franţa, la Rennes. Puştiul norvegian, transferat de galactici de la Stromgodset, nu şi-a găsit locul în echipa mare sub comanda lui Carlo Ancelotti, nu a reuşit să-l impresioneze nici pe Rafa Benitez şi nu a avut noroc nici cu Zinedine Zidane. Antrenorul francez a lucrat cu Odegaard la echipa a doua a clubului, îi cunoaşte potenţialul, motiv pentru care a decis că este momentul să-l împrumute la un alt club, unde ar avea şanse să prindă mult mai multe meciuri decât la Real Madrid.

Nicuşor Stanciu (23 de ani) este, de departe, cel mai în formă fotbalist al momentului, dar şi cel mai urmărit de echipele importante din Europa. Evoluţiile foarte bune în tricoul Stelei l-au transformat pe mijlocaşul ofensiv într-o ţintă pentru multe cluburi puternice, iar Celta Vigo este una dintre formaţiile care s-au înscris în cursa pentru semnătura mijlocaşului. Totuşi, eventuala plecare a lui Stanciu se va decide doar după dubla manşă cu Manchester City. Chiar dacă Gigi Becali a declarat public că nu-l va vinde pe Nicuşor Stanciu decât după ce Steaua îşi va încheia conturile în Europa, sunt şanse ca finanţatorul Stelei să facă un compromis, mai ales în condiţiile în care suma pe care echipa din Primera Division e gata să o ofere e una deloc mică.

Ajuns la 37 de ani, uruguayanul Diego Forlan refuză să pună ghetele în cui şi tocmai a semnat un contract pe trei luni cu Mumbai City, echipa din India la care joacă şi românul Lucian Goian. Superliga din India a devenit, în ultimii ani, un adevărat cimitir al elefanţilor, iar Forlan e ultimul nume mare care se alătură listei de fotbalişti celebri care aleg să-şi încheie cariera în Asia. Fostul atacant de la Manchester United, Villarreal, Atletico Madrid şi Inter şi-a încheiat conturile cu Penarol, echipa din ţara natală pe care a ajutat-o să câştige titlul marcând de opt ori în 31 de meciuri, iar acum e gata de o nouă experienţă.

Răzvan Raţ (35 de ani) e prima victimă importantă a noului selecţioner. Christoph Daum nu l-a convocat pe fostul căpitan al echipei naţionale pentru meciul cu Muntenegru, de pe 4 septembrie, „ajutându-l” pe fundaşul stânga să bifeze o premieră nedorită. Pentru prima dată de când a debutat sub tricolor, în urmă cu 15 ani, Raţ nu a fost convocat la echipa naţională, deşi era apt de joc, Christoph Daum preferându-i pe Alin Toşca şi Steliano Filip pentru postul de fundaş stânga la meciul cu Muntenegru. Apărătorul de 35 de ani a vorbit despre decizia antrenorului german de a nu-l include pe lista celor 26 de jucători convocaţi. Raţ spune că s-a pregătit pentru acest moment şi că a avut o discuţie telefonică cu Daum, care l-a anunţat că nu face parte din lot.

Alin Petrache, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a anunţat într-un comunicat publicat în miez de noapte pe site-ul instituţiei pe care o conduce că-şi va depune mandatul după Jocurile Olimpice. Decizia lui pare a fi una de imagine. El a fost ales în 2014 pentru o perioadă de doi ani, astfel că mandatul lui se va încheia după Jocurile Olimpice de la Rio, când COSR ar trebui să orgnizeze alegeri la funcţiile de conducere pentru următorii patri ani. Cu această ocazie, Alin Petrache a precizat că a revenit în ţară pentru o urgenţă medicală, dar mâine se va reîntoarce la Rio pentru a fi prezent alături de sportivii care mai au de concurat.

Preşedinteşe COSR şi-a cerut scuze pentru echipamentul de o calitate îndoilnică a sportivilor. La Jocurile Olimpice de la Rio se prefigurează cea mai slabă prestaţie a României în ultimii 50 de ani! Bilanţul de azi, cu o medalie de aur, una de argint şi două de bronz a fost înregistrat pentru ultima dată la ediţia din 1952, desfăşurată la Helsinki.

Fetele din lotul de canotaj îşi trăiesc clipa de glorie la Jocurile Olimpice de la Rio. După surescitarea din ziua finalei, cu acea ”nebunie” de cursă care le-a dus pe podium, fetele au trecut la starea euforică. Sunt nouă fete, plus două rezerve la Rio, în speţă Elena Lavinia Târlea şi Denisa Tîlvescu. Acesta e tot lotul olimpic de canotaj, nu a mai rămas niciuna acasă. Jurnaliştii americani au rămas şocaţi, la conferinţa de presă, când au aflat care este baza de selecţie din România. Au cerut lămuriri suplimentare, pentru că este o informaţie pe care cu greu au putut-o procesa.

Canotajul românesc a avut un an ciclu olimpic tumultuos, mai plin de incertitudini ca niciodată. După Londra 2012 au început retragerile. Nu din cauza lipsei de valoare sau a saturaţiei, cât din cea a lipsei de încredere. Rând pe rând, fete care ar mai fi putut trage lejer încă două cicluri olimpice au renunţat, ultima dintre ele fiind Cristina Grigoraş, la finele anului trecut. Colectivul tehnic a fost obligat astfel să facă permanent completări, cu sportive tinere. Eşecul de la Mondialele de anul trecut a clătinat puternic barca noastră regină: locul 7 şi ratarea calificării directe la JO. Tangajul s-a sesimţit până târziu. Au urmat luni grele de pregătire, apoi o altă lovitură: locul 4 la europene, anul acesta.

Bayern Munchen, campioana en-titre din Bundesliga, a învins, duminică seară, cu scorul de 2-0 Borussia Dortmund, câştigătoarea Cupei în sezonul 2015-2016, şi a cucerit Supercupa Germaniei. Bayern Munchen s-a impus datorită unor goluri marcate în a doua repriză de Arturo Vidal şi Thomas Muller. Internaţionalul din Chile a marcat în minutul 58, de la marginea careului de 6 metri, după o primă încercare respinsă în faţă de Roman Burki, portarul elveţian al Borussiei Dortmund. Aflat la debutul pentru Bayern Munchen, Mats Hummels a contribuit decisiv la al doilea gol. Fostul căpitan al Borussiei Dortmund i-a pasat cu capul lui Thomas Muller, în minutul 79, după un corner executat de Thiago Alcantara, iar atacantul german a marcat printre picioarele portarului advers.

Barcelona a început cum nu se poate mai bine noul sezon. Echipa antrenată de Luis Enrique a câştigat pe terenul Sevillei, scor 2-0, în prima manşă a Supercupei Spaniei, dar nu toate lucrurile au mers aşa cum şi-a dorit antrenorul catalanilor. Fără Neymar, plecat cu naţionala Braziliei la Jocurile Olimpice, dar cu Messi şi Suarez pe teren din primul minut, lucrurile au fost destul de clare. Învinsă dramatic de Real Madrid într-o altă Supercupă, a Europei, Sevilla a rezistat o repriză, dar golurile lui Luis Suarez (54), din pasa lui Turan, şi Munir (81), dintr-un assist al lui Messi, au decis meciul şi, în mare măsură, câştigătoarea trofeului.

Sorana Cîrstea a fost învinsă, de Alize Cornet din Franţa, în trei seturi, 7-5, 3-6, 6-1, în ultima rundă a calificărilor pentru tabloul principal de simplu din cadrul turneului WTA de la Cincinnati, dotat cu premii totale de 2.503.250 dolari. După ce a trecut, de sportiva japoneză Nao Hibino, în trei seturi, cu 2-6, 6-3, 6-2, Cîrstea a cedat tot în trei seturi în faţa sportivei din Franţa, Alize Cornet, în vârstă de 26 de ani, locul 48 WTA. Este al doilea meci consecutiv pe care Cîrstea îl pierde în faţa lui Alize Cornet, iar pentru parcursul de la trneul ce se dispută în Ohio, Cîrstea, în vârstă de 26 ani, locul 92 WTA, va încasa 3.230 de dolari şi 20 de puncte WTA.

Darya Klishina, singura atletă a Rusiei prezentă la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, suspendată pentru dopaj de către Federaţia Internaţională de Atletism, a fost reprimită în competiţie după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv i-a admis recursul. Darya Klishina va concura astfel, miercuri, 17 august, în proba feminină de săritură în lungime. Klishina, în vârstă de 25 de ani, a fost suspendată, sâmbătă, pentru dopaj, deşi iniţial fusese iertată de suspendare, pentru că s-a antrenat în Statele Unite ale Americii şi a fost testată separat faţă de ceilalţi sportivi ruşi.

Naţionala de handbal şi-a încheiat parcursul de la Jocurile Olimpice cu un rezultat dezamăgitor: a terminat doar pe locul 5 în grupă şi a ratat astfel calificarea în sferturi. A patra participare la Jocurile Olimpice se încheie şi cu cea mai slabă clasare, după locul 4 în 1976 şi locul 7 la ediţiile din 2000 şi 2008. România a avut calificarea la îndemână înaintea ultimului joc din grupă cu Norvegia, dar a cedat la limită cu 28-27. Campioana olimpică en-titre nu a făcut nicio concesie şi a jucat la nivelul obişnuit. Bineînţeles, nu a ezitat să elimine România din competiţie, un advesrsar mai redutabil decât Angola într-un joc eliminatoriu. Tricolorele au fost însă eliminate definitiv din competiţie după partida Spania – Angola 26-22. România ar fi avut nevoie de un succes al naţionalei din Africa, minune care nu s-a întâmplat.

Tricolorele au ratat de fapt calificarea încă de la primul meci, când au pierdut suprinzător în faţa Angolei. Jocul a fost tratat cu superficialitate la vremea respectivă, iar România a fost taxată. Înfrângerea cu Brazilia care oricum era luată în calcul trebuie judecată aspru doar prin proporţiile scoruluinfinal, 26-13. De altfel, Tomas Ryde a şi concluzionat imediat după România – Norvegia că s-a plătit poliţa pentru înfrângerea cu Angola. Acum este mult prea devreme pentru a analiza cauzele acestui insucces. Prezenţa la Jocurile Olimpice este în sine o performanţă, însă parcursul de la Rio poate fi trecut mai degrabă la ”ratări”. Dar o primă concluzie putem trage: echipa nu a prins cea mai bună formă sportivă la această competiţie, iar între Cristina Neagu, Paula Ungureanu, poate şi Oana Manea şi celelalte jucătoare a fost un decalaj destul de mare. Deocamdată, nu ne rămâne decât să privim cum va evolua în continuare turneul olimpic. Sferturile de finală sunt Brazilia – Olanda, Franţa – Spania, Norvegia – Suedia şi Rusia – Angola.

Norvegia rămâne Norvegia, ca să folosim un clişeu, şi nu a putut fi învinsă nici la Jocurile Olimpice. La Mondialul din 2015, România a pierdut în semifinale după prelungiri, acum a cedat la un gol (scor 28-27), rezultat care înseamnă aproape eliminare de la Jocurile Olimpice. La sfârşitul partidei, în tabăra României a fost foarte multă tristeţe, nici nu avea cum să fie altul, Cristina Neagu a părăsit chiar în lacrimi arena, după ce a marcat 11 goluri şi a dat alte câteva pase decisive. Au fost alte coechipiere care nu s-au ridicat însă la nivelul ei, dar această este altă discuţie.

Dan Alexa, antrenorul echipei ASA Tîrgu Mureş, a declarat, duminică, după înfrângerea formaţiei sale în deplasare cu FC Viitorul, scor 1-3, că jucătorii săi au fost dominaţi la toate capitolele de către adversari, pe fondul unei forme fizice slabe. FC Viitorul a câştigat cu ASA Tîrgu Mureş, scor 3-1, în etapa a patra din Liga 1 de fotbal. Chiţu (minutul 44), Coman (64) şi Purece (75) au marcat pentru gazde, în timp ce Ioniţă (81) a semnat singurul gol al oaspeţilor. În urma acestui rezultat, FC Viitorul ocupă locul 7, cu 6 puncte, în timp ce ASA Tîrgu Mureş se află pe poziţia a 13-a, cu -6 puncte.

Dublul format din rusoaicele Ekaterina Makarova şi Elena Vesnina a câştigat, meciul cu perechea elveţiană Timea Bacsinszky/Martina Hingis, scor 6-4, 6-4, în finala turneului de tenis din cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, Brazilia. Partida a durat o oră şi 38 de minute şi a fost decisă de câte un break pe set al rusoaicelor. În schimb, elveţiencele nu au reuşit să concretizeze niciuna dintre oportunităţile de break avute. Makarova şi Vesnina au avut mai multe mingi câştigătoare decât adversarele, 36 în comparaţie cu 23, dar au comis şi mai multe erori noforţate (24-18). În drumul spre medalia de aur, rusoaicele nu au pierdut niciun set.

PROGNOZA METEO
15 August 2016

Vremea va continua sã se încãlzeascã ușor, devenind normalã din punct de vedere termic pentru aceastã datã. Cerul, mai mult senin în regiunile sudice, va avea înnorãri temporare în regiunile nordice și centrale, unde local, mai ales dupã-amiaza și noaptea, se vor semnala averse și descãrcãri electrice. Izolat cantitãțile de apã vor depãși 15 l/mp și vor fi condiții de grindinã. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri de scurtã duratã în timpul ploilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 de grade în nordul teritoriului și 32 de grade în sud, iar cele minime se vor încadra între 10 și 21 de grade.

Bucuresti

Vremea se va menține frumoasã și va continua sã se încãlzeascã ușor, devenind normalã din punct de vedere termic. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi în jur de 30 de grade, iar cea minimã de 15…17 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *