Stiri pe scurt 14 Septembrie 2016

loading...

Stiri pe scurt 14 Septembrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  14  Septembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 14 septembrie.  In anul 2008,  Actorul Ştefan Iordache a încetat din viaţă. Actorul şi-a început cariera în cinematografie în 1963 şi a jucat în aproape 30 de filme. Unul dintre cele mai memorabile roluri ale acestuia este cel al lui Victor Petrini, din filmul „Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), după romanul omonim al lui Marin Preda. Unul dintre primele filme în care a jucat a fost „Dimineţile unu băiat cuminte”(1966), în regia lui Andrei Blaier.  Au urmat „Bietul Ioanide” de Dan Piţa, în 1980, „De ce trag clopotele, Mitică?” de Lucian Pintilie (1981). (n.  3 februarie 1941).

Manualele şcolare au avut un drum anevoios de-a lungul anilor. Înainte de 1989, fiecare materie avea un singur manual şcolar, cel unic, după care au studiat multe generaţii de elevi. Epopeea manualelor a început abia după Revoluţie, când s-a dat liber pieţii şi a dispărut manualul unic. Printre cele mai cunoscute manuale şcolare ale anilor 1990 au fost realizate de editura Aramis. Ana Munteanu, reprezentantul editurii, a povestit cum se realizau manualele şcolare înainte de 1989 şi ce s-a întâmplat cu acestea după Revoluţie. Ana Munteanu consideră că miza anilor comunismului era „omul unic” multiplicat la infinit, în vreme ce miza vremurilor noastre este diversitatea.

Piaţa manualelor şcolare a mai cunoscut o schimbare semnificativă în ultimii ani, apariţia manualelor digitale. De altfel, toate manualele noi din ciclul de învăţământ primar au şi un manual digital interactiv publicat de Ministerul Educaţiei. Unul dintre cei care au lucrat la astfel de manuale digitale este Paul Balogh, co-fondator al companiei Learn Forward, cunoscută drept Read Forward acum câţiva ani, când a participat, alături de editura Humanitas, la licitaţiile organizate de minister pentru manualele şcolare de la clasele I şi a II-a. Acum, firma lui Paul face manuale digitale pentru Eaton College şi Universitatea Cambridge în Marea Britanie. El a povestit că a intrat pe piaţa manualelor şi a conţinutului educaţional digital dintr-o frustrare personală pe care a avut-o în şcoală când a văzut ce înseamnă manuale şcolare editate în străinătate şi ce se făcea la noi.

Două persoane au ajuns la spital, cu arsuri pe aproximativ 30 la sută din suprafaţa corporală, în urmă unei deflagraţii produse la o casă, în cartierul Poiana Ţapului din Buşteni. Reprezentanţii ISU Prahova au declarat, că explozia s-a produs într-o casă, din cauza unor scăpări de gaze, după ce proprietarul a aprins o brichetă, pe fondul unor probleme la reţeau de gaze. În urma deflagraţiei, urmate de incendiu, două persoane au fost transportate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti. Potrvit ISU, este vorba de un bărbat în vârstă de 45 ani cu arsuri de gradul I, II şi III, pe 30% din suprafaţă corporală şi de o femeie în vârstă de 58 ani, cu arsuri pe 27 % suprafaţă corporală.

Senatorii din Comisia juridică au avizat favorabil cererea DNA de începere a urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină. Decizia a fost luată cu 8 voturi ”pentru” urmărirea penală a fostului vicepremier şi doar două ”împotrivă”. Preşedintele Comisiei juridice, liberalul Cătălin Boboc a declarat, după votul pentru un raport favorabil solicitării PÎCCJ privind începerea urmăririi penale asupra senatorului Gabriel Oprea, că acesta nu a vrut să spună foarte multe lucruri, doar a încercat să explice, procedural vorbind, cum anume funcţionau aceste coloane oficiale.

Actriţa Rodica Sanda Ţuţuianu, care a activat timp de mai mult de 20 de ani pe scena Teatrului Nottara din Bucureşti, a decedat, la vârsta de 81 de ani. Teatrul Nottara din Bucureşti anunţă cu regret decesul actriţei Rodica Sanda Ţuţuianu, care a activat timp de mai mult de douăzeci de ani în acest teatru. Pentru cei care doresc să îşi ia rămas bun, trupul neînsufleţit va fi depus  la Biserica Pitar Moş. Înmormântarea va avea loc vineri, 16 septembrie, lângă Câmpulung Muscel, la Valea Mare, Pravăţ.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, că Guvernul va adopta, o ordonanţă de urgenţă care să prevadă îngheţarea preţului primelor de asigurări obligatorii – RCA – pentru o perioadă de şase luni. Astfel, patronatele din Transporturi au obţinut din partea Executivului, în urma negocierilor, promisiunea ca tarifele RCA să fie îngheţate pe şase luni la valoarea daunalităţii, urmând ca, după adoptarea OUG, să decidă dacă vor mai protesta joi în faţa Guvernului. El a amintit şi de proiectul de lege existent în Parlament, iniţiat în aprilie.

Dacian Cioloş a spus că proiectul mai conţine şi alte prevederi, printre care faptul că un contract RCA poate fi încheiat şi pe o lună sau multiplul unei luni, că un contract poate fi suspendat la cererea asiguratului dacă are permisul suspendat sau vehiculul este imobilizat şi posibilitatea ca păgubitul să poată fi despăgubit de propriul asigurator, iar acesta să-şi recupereze ulterior banii.

Fostul deputat PDL de Giurgiu, Dan Păsat, este audiat, de procurorii anticorupţie, ca martor, în dosarul privind suspiciuni de corupţie în legătură cu mai multe lucrări scrise de deţinuţi, pe baza cărora au obţinut zile de libertate. Dan Păsat a fost condamnat la 3 ani de închisoare în 2013, pentru şantaj şi corupţie. El a făcut presiuni fizice şi psihice asupra reprezentanţilor unor firme şi asupra unor primari, pentru a ceda lucrări publice către firma controlată de el, Prod Invest. Păsat a obţinut foloase necuvenite de 1,8 milioane de lei.

Curtea Constituţională (CCR) a decis că legea de aprobare a OUG 68/2015, prin care salariile de bază ale personalului din cadrul Ministerului Transporturilor au fost majorate cu 57,5% este neconstituţională, dar a admis acordarea unui spor de 15% celor cu doctorat. Dispoziţiile legii privind aprobarea OUG 68/2015, declarate neconstituţionale, au fost atacate la CCR de către Guvern pe 11 iulie. Amendamentul contestat propune majorarea salariilor de bază ale personalului din cadrul Ministerului Transporturilor cu 23 de clase de salarizare succesive faţă de clasa deţinută, respectiv o majorare salarială de 57,5%, începând cu 1 septembrie 2016. Legea fusese adoptată de Parlament pe 28 iunie 2016.

Bărbatul reţinut în cazul BlackCube este fost angajat al SRI, cercetat şi într-o cauză instrumentată de DNA, acesta fiind suspectat că ar fi intermediat legătura între cei care ar fi vrut să afle informaţii despre Codruţa Kovesi şi angajaţii firmei. Procurorii DIICOT au anunţat oficial reţinerea fostului angajat al SRI, Daniel Dragomir, în dosarul privind încercări de intimidare a Codruţei Kovesi, procurorii precizând că Dragomir ar fi cel care a determinat demersurile infracţionale, operaţiunea ce o viza pe Kovesi fiind denumită „Tornado”.

Astfel, în perioada martie-aprilie, „la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operaţiunii „Tornado”, din dispoziţia suspectilor D. Z. şi A. Y. şi sub coordonarea directa a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă şi informaţii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate şefei DNA, şi în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase („scenarii”), au reuşit să-i convingă pe aceştia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziţia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infracţională specifică.

Premierul Dacian Cioloş intenţioneaază să-l schimbe din funcţie pe secretarul general al Guvernului, Sorin Chelmu, printre numele vehiculate pentru a prelua această funcţie numărându-se Florin Tacu, secretar de stat în cadrul Cancelariei premierului. În decembrie fostul consul al României la Shanghai, judecătorul Florin Tacu, de la Curtea de Apel Iaşi, a fost detaşat de CSM la Cancelaria primului-ministru, pe o perioadă de un an, magistratul fiind detaşat anterior, timp de aproape 11 ani, la Ministerul Justiţiei sau al Afacerilor Externe.

S-a incheiat evaluarea celor 150 de propuneri de proiect eligibile din Programul de granturi, „Raiffeisen Comunitati” 2016. Evaluarea a fost realizata de 100 de voluntari Raiffeisen, fiecare proiect fiind jurizat de 3 voluntari. Cele mai apreciate 20 de proiecte au trecut in faza finala a programului, cea de votare de catre publicul larg, care se va incheia pe 15 septembrie. Finalistii sunt 17 organizatii, doua spitale ai o institutie de invatamant, din diferite zone ale tarii: Bucuresti si judetele Arges, Alba, Bacau, Bihor, Cluj, Constanta, Iasi, Teleorman si Timis. Domeniile deservite de proiectele finaliste sunt: servicii sociale si de sanatate (17), ecologie urbana (2), educatie financiara (1).

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a fost fotografiat ţinând steagul secuiesc, în timpul vizitei în Covasna, primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, spunând că l-a întrebat pe reprezentantul SUA dacă drepturile religioase sunt respectate în România în condiţiile confiscării bunurilor bisericeşti. Edilul spune că l-a informat pe ambasadorul SUA şi de faptul că trebuie să îndepărteze inscripţia maghiară de pe o clădire monument istoric, în caz contrar riscând amendă. Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a inaugurat pe 13 septembrie cel de-al nouălea Raft american American/ Shelf, cuprinzând lucrări de referinţă la Biblioteca Judeţeană “Bod Péter” Covasna, oferind donaţia de carte lui Szabolcs Szonda, Directorul Bibliotecii.

Curtea Constituţională (CCR) dezbate legea care prevede că aleşii care şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar înainte de 21 august 2013 nu pot fi acuzaţi de conflict de interese, dar şi o serie de acte normative prin care au fost acordate sporuri financiare pentru bugetari. Guvernul a atacat la CCR încă două legi privind majorări salariale acordate bugetarilor – personalului bugetar care posedă titlul ştiinţific de doctor, personalului din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii şi din Ministerul Transporturilor.

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, la prima videoconferinţă cu prefecţii pentru pregătirea alegerilor le-a transmis acestora că pleacă de la un capital de încredere de 100%, dar că îi va fi dificil să-şi menţină încrederea dacă aceştia au vreo implicare politică. Ioan-Dragoş Tudorache, a condus, prima întrunire a Comisiei Tehnice Centrale de organizare a alegerilor, şedinţa având loc în sistem videoconferinţă cu prefecţii.

În cadrul şedinţei, care marchează începutul pregătirilor pentru organizarea alegerilor din 11 decembrie 2016, s-au trecut în revistă şi o serie de măsuri organizatorice. Ministrul afacerilor interne le-a solicitat prefecţilor urgentarea întocmirii caietelor de sarcini pentru a putea tipări apoi buletinele de vot. Aceste caiete de sarcini trebuie să conţină specificaţii tehnice clare referitoare la condiţiile de calitate a hârtiei şi cernelii cu care vor fi imprimate buletinele de vot. Totodată, în cadrul şedinţei s-a solicitat Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, care pune la dispoziţie hârtia pentru tipărirea buletinelor, să se asigure că aceasta este de calitate şi că nu sunt diferenţe între loturile care vor fi trimise în teritoriu.

Peste o sută de angajaţi ai companiei Electrocentrale Bucureşti protestează în faţa Primăriei Capitalei, aceştia susţinând că se tem că datoriile acumulate de firmă le-ar putea afecta locurile de muncă. Sindicatele din cadrul Elcen reclamă că Primăria Capitalei şi Radet Bucureşti refuză să plătească energia termină livrată de către Elcen , astfel acumulându se datorii în valoare de peste 3,6 miliarde de lei. Din cauza acestor datorii acumulate de Radet, Elcen a acumulat la rândul să debite în valoare de aprox 1,8 miliarde de lei, susţin sindicalişti. Oamenii susţin că se tem că funcţionarea companiei de termoficare ar putea fi periclitată iar locurile de muncă ale celor peste două mii de salariaţi ai Elcen pot fi puse în pericol.

Senatul a adoptat un proiect de lege prin care se reglementează statutul personalului din serviciile de ambulanţă, aceştia beneficiind de pensii speciale de 80% din media salariilor brute, inclusiv sporuri din ultimele 12 luni. Persoanalul de pe ambulanţe beneficiază de pensie specială de serviciu după activitate în domeniu de cel puţin 20 de ani sau la vârsta de 57 de ani, însă poate fi menţinut în serviciu până la 60 de ani. Personalul profesionist operativ de intervenţie care la data împlinirii vârstei de 57 de ani nu îndeplineşte condiţiile de vechime pentru acordarea pensiei speciale de serviciu beneficiază de pensie la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârsta standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.

Proiectul de lege, adoptat cu 45 de voturi „pentru” şi 20 „împotrivă”, mai prevede că personalul operativ de intervenţie din cadrul serviciilor de ambulanţă judeţene şi serviciul de ambulanţă Bucureşti-Ilfov este persoanl contractual, poartă uniformă specifică şi exercită atribuţii stabilite de lege pentru aceste unităţi strategice, face parte din sistemul naţional de asistenţă publică integrată de urgenţă. Persoanlul este format din medici, asistenţi medicali, ambulanţieri/şoferi autosanitară şi operatori registratori de urgenţă care deţin specialităţile şi pregătirea cerute de lege. Statutul special este ocnferit de obligaţiile, riscurile deosebite şi intervenţia contra-cornometru în salvarea de vieţi.

Juriul internaţional delegat de Uniunea Europeană va fi prezent în Bucureşti pentru a decide ce oraş din România va fi investit cu titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, la prestigiosul titlul candidând oraşele Baia Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara. Toţi cei interesaţi de această candidatură pot trimite echipei Bucureşti 2021 un gând de bine joi, începând de la ora 15:00, când va începe susţinerea prezentării dosarului final de candidatură pregătit de ARCUB în numele oraşului, pe care poţi să-l consulţi şi tu, aici. Vineri, 16 septembrie, de la ora 17:15, la Biblioteca Naţională a României, se va face public numele oraşului recomandat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021, în România.

Ministrul Culturii, Corina Şuteu anunţase pe 12 septembrie, printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook că în această săptămână are loc Selecţia Finală a oraşelor candidate la titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2021”. Oraşele Baia-Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara îşi vor susţine prezentările în faţa juriului de experţi independenţi. De asemenea, Ministrul Culturii a anunţat că vineri, 16 septembrie, de la ora 17.15, la sediul Bibliotecii Naţionale a României, în sala Mircea Eliade, va avea loc o conferinţă de presă unde va fi făcut public numele oraşului recomandat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 în România. La evenimentul de vineri alături de Corina Şuteu vor participa Steve Green, preşedintele juriului de experţi şi reprezentanţii Comisiei Europene.

Un studiu australian a descoperit că unul din cinci directori executivi suferă de tulburări psihice, aproape acceaşi rată ca la infractori. O cercetare realizată de 261 de specialişti cu experienţă a descoperit că 21% dintre executivi au semne clinice de afecţiuni, în contextul în care rata în rândul populaţiei este de unu la o sută de indivizi. Nathan Brooks, psihologul care a condus studiul, susţine că rezultatele sugerează că mediul de afaceri trebuie să îşi îmbunătăţească procedura de recrutare. El spune că personalul care se ocupă de recrutare are tendinţa de a se concentra pe aptitudini şi nu pe trăsăturile de personalitate, ceea ce a făcut ca firmele să angajeze „psihopaţi de succes”, care se pot implica în acţiuni ilegale şi lipsite de etică sau care pot avea un impact negativ asupra colegilor.

În urma crizei financiare din 2008, cercetătorii au studiat particularităţile locului de muncă care ar permite o cultură corporativă în care comportamentul lipsit de etică se poate dezvolta, mai scrie site-ul telegraph.co.uk. Cercetarea psihologului Brooks, realizată împreună cu un coleg de la Universitatea Bond din Australia şi un cercetător de la Universitatea din San Diego, s-a bazat pe studiul profesioniştilor din industria de aprovizionare. Rezultatele, prezentate marţi la Congresul Societăţii Psihologilor Australieni din Melbourne, vor fi publicate în Jurnalul European de Psihologie. Cercetătorii au examinat modalităţile prin care angajatorii pot analiza potenţialii psihopaţi.

Producătorul de software Bitdefender se implică în campania de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia Pământului”, cu o donaţie de 100.000 de euro, însemnând puţin peste o sută de euro pentru fiecare dintre angajaţii din România ai companiei. Achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi se poate face printr-un efort al statului român şi al cetăţenilor: suma de cinci milioane de euro a fost alocată deja de Guvern şi e nevoie ca şase milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi cele juridice, până, cel târziu, pe 30 septembrie 2016, arată un comunicat al companiei.

Klaus Iohannis a semnat, decretul de numire a Iuliei Tarcea în funcţia de Preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pe o perioadă de 3 ani, magistratul fiind singurul candidat pentru acest post. La data de 9 septembrie Secţia de judecători a CSM a votat în unanimitate pentru propunerea Iuliei Tarcea în funcţia de preşedinte al instanţei supreme. Iulia Tarcea a fost vicepreşedinte al ÎCCJ dar şi judecătorul care a asigurat interimatul la conducerea instanţei supreme după plecarea Liviei Stanciu.

Primarul General al Municipiului Bucureşti, Gabriela Firea, a anunţat că va propune construirea câte unui teatru în fiecare sector al Capitalei şi ridicarea unor locuinţe destinate actorilor, regizorilor, medicilor şi profesorilor. Edilul a mai anunţat că va propune înfiinţarea unei companii municipale de construcţii, care va construi locuinţe sociale. De asemenea, Gabriela Firea a spus că va propune majorarea cu cel puţin 50% a bugetului pentru cultură, astfel încât teatrele să primească fondurile necesare pentru reparaţii, refacerea decorurilor, recuzită şi dotări.

Edilul a mai anunţat şi demararea procedurilor oficiale pentru organizarea licitaţiei pentru construirea teatrului temporar în care se vor muta, pe rând, teatrele care vor intra într-un proces de consolidare. În cadrul aceleiaşi conferinţe, Primarul General a anunţat că şansele Bucureştiului de a obţine titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021 sunt mici.

Sistemul informatic al Primăriei Sectorului 1 este blocat, edilul Dan Tudorache sesizând DIICOT, acesta precizând că procurorii spun că este vorba despre un atac cibernetic. Cei care au nevoie de documente pe care le-ar fi putut obţine online trebuie să meargă la sediul primăriei până când sistemul informatic va fi funcţional.

Un tânăr moldovean în vârstă de 23 de ani a fost reţinut după ce a ameninţat că va arunca în aer Aeroportul Internaţional Chişinău. Poliţia de Frontieară a precizat că acesta a cerut o întrevedere cu conducerea Aeroportului, ameninţând că în caz îl contrar arunca în aer. În urma anchetei, s-a aflat că bărbatul de 23 de ani este cetăţean al Republicii Moldova, domiciliat în raionul Ştefan Vodă, şi că a fost anterior a fost condamnat pentru huliganism.

Guvernul german a aprobat trimiterea a 650 de militari în cadrul unei misiuni NATO de combatere a traficului de arme întreprins de reţeaua teroristă Stat Islamic în zona Mării Mediterane. Implicarea Germaniei în operaţiunea NATO Sea Guardian va dura până la sfârşitul anului 2017. În cazul unor evenimente excepţionale neprevăzute, va fi posibilă suplimentarea numărului militarilor germani implicaţi în misiune.

Dislocarea forţelor militare face parte dintr-o amplă acţiune a Germaniei de a extinde rolul său militar în Europa şi NATO. Ministrul Apărării, Ursula von der Leyen, a încercat modernizarea echipamentului militar şi creşterea nivelului efectivelor militare din cadrul forţelor armate, după o perioadă de declin. Membrii NATO au consimţit în cadrul summitului din luna iulie, care a avut loc în Polonia, lansarea unei noi misiuni maritime. Navele Germaniei participă, de asemenea, la misiunea militară a Uniunii Europene, denumită Sophia, pentru a încerca combaterea traficului de arme şi persoane de pe coasta libiană.

Uniunea Europeană are nevoie de un cartier general pentru viitoarea armată europeană, a propus Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, într-un discurs rostit în Parlamentul European. Lipsa unei structuri militare permanente generează pierderi de ordin financiar pentru misiuni. Un Fond european de apărare va stimula cercetările şi dezvoltarea în domeniul militar.

Statele Unite au confirmat că unele dintre raidurile sale aeriene efectuate în Siria şi care au vizat forţele reţelei teroriste Stat Islamic (IS), ar fi putut cauza şi victime în rândul civililor. Inicidentele la care se face referire au avut loc în zilele de 7 septembrie, 10 septembrie şi 12 septembrie. Comunicatul nu a precizat numărul de victime în urma acestor raiduri aeriene. La 7 septembrie, în cursul unui atac aerian în apropiere de Deir Ezzor, efectuat asupra unei ţinte IS, un vehicul nemilitar a intrat în zona vizată după ce aeronava lansase bombele.

Co-fondatorul LinkedIn Reid Hoffman oferă o donaţie de 5 milioane de dolari dacă candidatul republican la perşedinţia SUA, Donald Trump, va face publică declaraţia sa de venit pentru dezbaterea prezidenţială finală. Hoffman, care este preşedintele LinkedIn şi partener al firmei de capital de risc Greylock Partners, a remarcat o provocare pe o platformă de crowdfunding pornită de un venetarn de 26 de ani, Pete Kiernan, care a spus că va dona orice bani primiţi către un ONG care asistă veteranii dacă Trump îşi va publica situaţia financiară până la dezbaterea prezidenţială din 19 octombrie. Dacă Kiernan va reuşi să îşi îndeplinească ţinta de 25.000 de dolari, Hoffman va dona de cinci ori suma strânsă, până la un maxim de 5 milioane de dolari.

Miliardarul Warren Buffett, al patrulea cel mai bogat om din lume, a pierdut într-o singură zi, 1,4 miliarde de dolari din avere, în urma deprecierii cu 3,3% a acţiunilor băncii Wells Fargo, angrenată într-un scandal. Acţiunile Berkshire Hathaway, vehicolul de investiţii al lui Buffett şi cel mai important acţionar al Wells Fargo au căzut, la rândul lor, cu 2 procente, determinând reducerea averii miliardarului în vârstă de 86 de ani. Averea lui Buffett este estimată la 65,8 miliarde de dolari.

Bursele au traversat o perioadă de scădere, de la finele săptămânii trecute până marţi, care a redus averile celor mai bogaţi 400 de oameni cu 93 de miliarde de dolari. Armancio Ortega, fondatorul Inditex şi, conform Bloomberg, al doilea cel mai bogat cetăţean al lumii a pierdut 3,3 miliarde de dolari, iar Bill Gates, fondatorul Microsoft, cel mai bogat om din lume, a pierdut 2,4 miliarde dolari. Fondatorul Amazon Jeff Bezos, cu o avere de 66,2 miliarde dolai, a pierdut 1,9 miliarde dolari.

UE ar trebui să ajute Bulgaria în eforturile de protejare a frontierei sale cu Turcia, lucru care este în interesul tuturor, a declarat premierul ungar Viktor Orban, aflat într-o vizită în regiunea frontierei bulgaro-turce. Aflat într-o vizită oficială în Bulgaria, unde s-a întâlnit cu omologul său de la Sofia, Boiko Borisov, premierul ungar a declarat că viitorul Europei nu va fi determinat la Bruxelles, ci la frontiere. Orban a mai insistat că Uniunii Europene „îi pasă prea puţin” de Bulgaria, adăugând că „Dacă putem da 3 miliarde de euro Turciei, care nu este membră a UE, atunci de ce nu putem acorda 160 de milioane de euro Bulgariei, partenerul nostru în UE.”

Ancheta deschisă după accidentul mortal din portul Marsiliei, care s-a produs după ce o barcă de salvare de pe cea mai mare navă de croazieră din lume, Harmony of the Seas, s-a desprins de cârligul de care era agăţată, sugerează că ar putea fi vorba de o „eroare umană”. Primele elemente ale anchetei nu au permis detectarea unei „defecţiuni a echipamentului”. Anchetatorii încearcă să afle dacă au fost comise erori în folosirea echipamentului. Audierile „sunt în curs”. Până la noi indicaţii, nava Harmony of the Seas, care trebuia iniţial să se îndrepte marţi seara spre Italia, rămâne în portul Marsiliei.

Fostul lider al UKIP, Nigel Farage, a spus că guvernul Marii Britanii ar putea declanşa discuţiile formale pentru părăsirea Uniunii Europene în Ianuarie. Farage a identificat prima lună din 2017 data cea mai plauzibilă ca premierul britanic Theresa May să activeze Articolul 50 al tratatului de la Lisabona, care va porni doi ani de negocieri pentru Brexit. În timp ce Theresa May a spus că nu va iniţia discuţiile înainte de 2017, ea a refuzat să ofere mai multă claritate în legătură cu subiectul. Farage şi alţi lideri pro-Brexit au avertizat-o să nu întârzie în luarea de măsuri în urma rezultatelor referendumul din iunie.

SPORT

Că România nu învaţă din greşeli e un lucru cunoscut. Că România fotbalistică nu doar că nu învaţă, ba chiar le repetă, ei bine asta e o certitudine. Suntem campioni în a rata întâlnirea cu bunul simţ, cu logicul, cu raţiunea. Şi în Liga 1 puţine lucruri sunt mai defecte decât la Târgu Mureş. Acest text nu este despre existenţa dubioasă a unui club înglodat în datorii. Despre promisiunile mincinoase făcute de şefii lui ASA, cei care au adus fotbalişti cu nume, au profitat de plusul de valoare, însă au uitat să îi plătească. Nu e despre salariul de 2200 de lei pe care îl avea Mutu şi nici despre datoria de 700.000 de lei către Gabi Mureşan. Este despre nesimţirea unor oameni ce n-ar mai trebui lăsaţi în fotbal. Stadionul de la Târgu Mureş este dovada faptului că merge oricum, că nu există norme de siguranţă şi că, dacă eşti prieten cu Joma şi cu FRF, totul e posibil.

Ambulanţa a avut nevoie de minute bune pentru a ajunge la locul în care un suporter dinamovist avea probleme. Asta pentru că medicul ambulanţei principale nu era de găsit şi a fost nevoie să fie adusă ambulanţa de rezervă. Aţi văzut imaginile? Nu aveau cheie la poarta de acces din colţul celălalt, medicii au intrat la pacient doar pe o uşă mică, strâmtă, în cuşca aia pentru oaspeţi. Apoi, ambulanţa a aşteptat la colţ până când pacientul a fost coborât din acel loc cu acces limitat. E acelaşi stadion în care nu există nici condiţii pentru presă. În cutia de termopan construită pentru aşa ceva nu există internet, încălzire sau ventilaţie, nu există curent electric pentru toată lumea şi, cel mai important, nu există vizibilitate.

Francezul Michel Platini, fostul preşedinte al UEFA, a ţinut un discurs, la congresul forului european cu prilejul căruia îi va fi ales succesorul şi a spus că are „conştiinţa curată”. Deşi este suspendat pe o perioadă de patru ani din toate activităţile fotbalistice, fostul internaţional francez, ajuns la 61 de ani, a primit acceptul să ţină un discurs de rămas bun în faţa liderilor din fotbalul european.

Decizia Simonei Halep de a nu merge la Tokyo, săptămâna viitoare, pentru turneul Premier la care era anunţată pe tabloul principal, a generat reacţii negative pe forumurile de specialitate! Fanii străini au fost deranjaţi de faptul că Simona nu şi-a motivat în niciun fel abandonul, informaţia fiind făcută publică de organizatorii japonezi care au declarat că locul româncei va fi luat de Caroline Wozniacki. Simona se retrage pentru a doua oară într-o perioadă relativ scurtă dintr-un turneu important, după ce în luna august a declarat forfait pentru JO de la Rio.

Halep nu a jucat la Olimpiadă de teama virusului Zika, iar userii de pe tennisforum.com au încercat să identifice, într-o manieră ironică, şi motivul pentru care constănţeanca nu mai participă la Tokyo. Tendonul la care Simona resimte dureri este localizat în spatele genunchiului, iar accidentarea nu ar trebui să îi afecteze prea mult programul finalului de sezon. Turneul de la Tokyo era cel mai slab dintre cele la care se înscrisese Halep, constănţeanca urmând să joace la Wuhan (categoria Premier 5, 25 septembrie-1 octombrie), Beijing (categoria Premier Mandatory, 1-9 octombrie) şi Turneul Campioanelor de la Singapore (23-30 octombrie).

Steaua a plecat în această dimineaţă spre Ankara acolo unde mâine seară, ora 22:05, va disputa prima partidă din grupele Europa League, confruntarea cu Osmanlispor. Partida contra turcilor va fi un meci special pentru antrenorul Laurenţiu Reghecampf. Tehnicianul roş-albaştrilor va strânge 31 de partide în cupele europene pe banca echipei şi va egala astfel pe Anghel Iordănescu şi Emerich Ienei. Din punct de vedere al performanţelor, Reghecampf mai are de muncit: Ienei a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986, în timp ce Iordănescu a câştigat Supercupa Europei în 1987 şi a jucat finala Cupei Campionilor Europeni din 1989, meci pierdut în faţa lui AC Milan. Cea mai importantă bornă a lui Reghecampf până acum este calificarea în optimile Europa League, Steaua fiind eliminată atunci de Chelsea.

Ecourile partidei dintre Steaua şi Astra, meci încheiat cu victoria roş-albaştrilor, încă se mai aud în fotbalul românesc. Revenit după suspendare pricinuită de scandalul pariurilor, Marius Şumudică l-a atacat pe Mihai Stoica. Antrenorul Astrei s-a referit la incidentele din minutele de final ale meciului de pe Arena Naţională şi l-a comportamentul avut de oficialul Stelei. Replica lui Mihai Stoica a venit prin intermediul contului său de Facebook. Stoica a publicat o parte dintr-o conversaţie pe care a avut-o cu Şumudică pe finalul stagiunii trecute punctând doar: „Nu pot da replica unui asemenea specimen”.

Slovenul Aleksander Ceferin este noul preşedinte al UEFA, după ce la Atena, acesta a fost ales cu 42 de voturi din totalul de 55 de membri ai forului continental, conform BBC. Ceferin îl înlocuieşte pe francezul Michel Platini, care a fost suspendat din fotbal în urma acuzaţiilor de corupţie. Noul preşedinte al UEFA, care a fost votat şi de Răzvan Burleanu, a fost susţinut foarte puternic de Vladimir Putin. Acesta din urmă s-a implicat personal în discuţia purtată de conducătorii federaţiilor estice în iunie, la Moscova.

Notabil este că acea întâlnire convocată de ruşi s-a petrecut în plin Campionat European, Burleanu părăsind pentru 24 de ore cantonamentul din Franţa al tricolorilor pentru a participa la discuţii. Dacă acum Burleanu recunoaşte public că a fost la Moscova în iunie pentru discuţii, la vremea respectivă operaţiunea s-a executat în secret. Şeful FRF a încercat să ascundă incursiunea la Moscova. Conducătorii a 13 federaţii estice au fost strânşi atunci la invitaţia oficială a lui Vitali Mutko, ministrul rus al Sportului.

Marius Şumudică a revenit la antrenamentele celor de la Astra, iar de acum înainte va avea dreptul de sta pe banca echipei la meciurile oficiale. Florin Lovin este convins că din acest moment echipa din Giurgiu va arăta mult schimbată şi va începe să adune puncte. Mijlocaşul Astrei spune că tehnicianul în vârstă de 45 de ani are un stil aparte de a-şi motiva jucătorii şi a dat drept exemplu ce s-a întâmplat la şedinţa de pregătire dinaintea meciului cu Dinamo din campionatul trecut, partidă câştigată de giurgiuveni cu 4-1.

Patricia Ţig (România, 127 WTA) a fost învinsă în primul tur de la Quebec (Canada), după un meci teribil: 7-6(5), 6-7(3), 7-6(7) pentru Sachia Vickery (SUA, 165 WTA)! Partida disputată în noaptea de marţi spre miercuri a fost una atipică pentru circuitul feminin de tenis, Patricia şi Sachia disputând trei tie-break-uri ce s-au întins pe durata a trei ore şi 3 minute. Patricia Ţig, care a fost eliminată şi la dublu alături de Ana Sanchez (6-4, 7-6 pentru Ashley Weinhold/Caitlin Whoriskey), îşi face bagajele pentru călătoria la Seul, acolo unde va evolua în calificările din weekend. Pentru prezenţa pe tablourile principale de la Quebec, Ţig va primi un cec de 2.580 de dolari (2.100 de dolari pentru primul tur de la simplu şi 480 de dolari pentru turul I de la dublu).

Un grup de hackeri ruşi, numit Fancy Bear, a spart baza de date a Agenţiei Mondiale Anti-Doping (WADA) şi susţine că mai multor sportivi din Statele Unite ale Americii li s-a permis să concureze dopaţi la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro. Hackerii, despre care se spune că ar fi ruşi, au dezvăluit că multipla campioană olimpică Simone Biles ar fi folosit certificate medicale false în august 2016 pentru a trece peste controlul antidoping de la JO 2016, deşi ar fi consumat substanţa metilfenidat. Pe lista hackerilor apare şi Serena Williams, care ar fi consumat substanţele interzise oxicodonă, hidromorfonă, metilprednisolonă şi prednison în 2010, 2014 şi 2015. De asemenea, e pomenit şi numele celeilalte surori Williams, Venus.

Patrick Mouratoglou e văzut de mulţi drept omul care i-a relansat cariera Serenei Williams, dar francezului nu i-au mai fost adresate cuvinte de laudă după eşecul suferit de eleva sa în semifinale la US Open (2-6, 6-7 cu Karolina Pliskova). Mai mult, Mouratoglou a fost atacat sub centură de un coleg de breaslă, americanul Michael Joyce, cel care a antrenat-o pe Maria Şarapova timp de 7 ani (2004-2011). Prin mesajul postat pe Facebook, americanul pune sub semnul întrebării statutul lui Mouratoglou, despre care s-a spus că are un salariu de 500.000 de euro pe sezon plus un bonus de 15% din încasările Serenei Williams. În încheiere, Michael nu doar că a criticat atitudinea lui Patrick, ci a contestat şi calităţile de antrenor ale acestuia.

Leicester va avea parte începând de astăzi de o nouă provocare după ce sezonul trecut „vulpile” au reuşit să câştige titlul în Premier League. Trupa lui Ranieri debutează în Champions League, pe terenul celor de la Brugge, iar antrenorul italian îşi propune un obiectiv îndrăzneţ. Ranieri admite că pentru Leicester va fi o „misiune imposibilă” să câştige trofeul UEFA Champions League, dar în acelaşi timp reaminteşte că şi câştigarea titlului în Anglia părea tot un deziderat imposibil de îndeplinit.

CSM Poli Iaşi se află în faţa unei „triple” de foc. În doar opt zile, elevii lui Nicolo Napoli vor juca în deplasare cu Dinamo (sâmbătă), acasă cu Pandurii (marţi) şi din nou „afară”, pe terenul campioanei Astra Giurgiu (duminică). Trei meciuri cu adversari redutabili, cu pretenţii la play-off, în care ieşenii sunt obligaţi să câştige puncte pentru a nu se rupe de plutonul fruntaş şi pentru a rămâne astfel în grafic pentru clasarea în primele şase poziţii. Rămâne de văzut cum vor gestiona ieşenii această serie extrem de dificilă, ţinând cont de faptul că echipa lui Napoli nu traversează o perioadă tocmai fastă, fiind fără victorie în ultimele şase meciuri oficiale.

Al Ahli Dubai, formaţie pregătită de antrenorul Cosmin Olăroiu, a câştigat, marţi seară, Supercupa Emiratelor Arabe Unite, după ce s-a impus cu scorul de 2-1 în faţa echipei Al Jazira. Echipa lui Olăroiu a evoluat în superioritate numerică din minutul 32, după ce Saleem Rashid Obaid a primit direct cartonaşul roşu, până în minutul 62, când mijlocaşul Habib Fardan a fost eliminat şi el. În acest interval de timp, Al Ahli a deschis scorul după un autogol al lui Mohamed Fawzi, iar în minutul 69 şi-a dublat avantajul, prin brazilianul Lima. În prelungirile partidei, Thiago Neves, un alt brazilian, a înscris pentru Al Jazira şi a stabilit scorul final.

Tenismenul român Marius Copil (locul 176 în clasamentul mondial) a câştigat, marţi, meciul cu germanul Yannick Hanfmann (poziţia 314 ATP), scor 7-6 (3), 4-6, 6-1, şi s-a calificat în optimile de finală ale turneului challenger de la Istanbul, disputat pe suprafaţă hard. Partida a durat o oră şi 54 de minute. Marius Copil a servit zece aşi şi a comis o dublă greşeală, iar procentajul de reuşită al primului serviciu a fost 76%. Românul a reuşit patru break-uri, dar şi-a pierdut serviciul de trei ori.

Copil (25 de ani) a fost cotat cu a cincea şansă la câştigarea trofeului de la Istanbul. În 2015, românul s-a oprit în sferturile de finală ale acestei competiţii. În optimile de finală, Marius Copil va juca împotriva turcului Anil Yuksel (26 de ani, locul 527 ATP), care a primit o invitaţie din partea organizatorilor pentru a evolua pe tabloul principal. Pentru accederea în optimi, Copil şi-a asigurat 8 puncte în clasamentul mondial şi un cec în valoare de 1.290 de dolari. Turneul challenger de la Istanbul este dotat cu premii totale de 75.000 de dolari şi îi oferă câştigătorului 90 de puncte ATP.

PROGNOZA METEO
14 Septembrie 2016

Vremea se va menține deosebit de caldã în majoritatea regiunilor. Cerul va fi mai mult senin în vest și sud-vest și va avea înnorãri temporar accentuate în restul teritoriului. Pe arii restrânse vor fi averse și descãrcãri electrice, dupã-amiaza în zonele montane, iar seara și noaptea în regiunile estice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificari trecãtoare în Moldova, Dobrogea, estul Munteniei și la munte. Temperaturile maxime, în scãdere fațã de ziua precedentã în nord-estul țãrii, vor fi cuprinse între 24 și 32 de grade, iar cele minime se vor situa, în general, între 9 și 19 grade. Dimineața și noaptea vor fi condiții de ceațã în zonele joase de relief.

Bucuresti

Vremea va fi în continuare deosebit de caldã pentru aceastã datã. Cerul va avea înnorãri trecãtoare, dar condițiile de ploaie slabã vor fi reduse. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de 30…32 de grade, iar cea minimã de 14…16 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *