Stiri pe scurt 14 Octombrie 2016

loading...

Stiri pe scurt 14 Octombrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  14 Octombrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 14 octombrie. In anul 1959, a încetat din viaţă actorul Errol Flynn, succesor al lui Douglas Fairbanks în filmele de capă şi spadă. Flynn a devenit celebru prin personajele create – Robin Hood, căpitanul Blood, Essex („Corsarul”, „Prea mult şi prea repede”) (n. 20 iunie 1909).

Peste 200 de pompieri, jandarmi şi poliţişti acţionează în localităţile inundate din judeţul Galaţi, o parte dintre oamenii evacuaţi revenind în locuinţe întrucât nivelul apelor este în scădere. Instituţia anunţă că alimentele scoase de la Rezervele de Stat au ajuns în cursul nopţii trecute în localităţile Pechea, Cuza Vodă şi Slobozia Conachi, iar dimineaţa au fost împărţite persoanelor afectate în urma inundaţiilor.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) cere Ministerului Sănătăţii cere Ministerului Sănătăţii (MS) să facă publică lista celor 56 de medicamente considerate esenţiale pentru care se va aplica o metodologie nouă de preţ. Reprezentanţii COPAC susţine că potrivit Notei de Fundamentare a proiectului de Hotarâre de Guvern, în perioada 1 ianuarie – 29 februarie 2016, au fost înregistrate un număr de 1175 de notificări de retragere de pe piaţă de medicamente iar un număr de 159 medicamente nu au alternativă de tratament, cerând ministerului să spună ce soluţie s-a găsit pentru pacienţii care se tratau cu aceste medicamente.

Preşedintele Klaus Iohannis a avizat începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină. Decizia a fost luată în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/2008. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri.

Samsung Electronics a anunţat zilele trecute că a oprit definitiv producţia pentru phabletul Note7. Acum, reprezentanţa din România a companiei a publicat o pagină cu informaţii despre paşii pe care trebuie să îi facă în perioada următoare posesorii de Note7 din ţară. Alternativ, clienţii vor putea opta pentru o restituire integrală a banilor.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea scrie, pe Facebook, că „tehnocraţii au minţit”, guvernarea dovedindu-se pentru ei un tren politic, în timp ce premierul Dacian Cioloş şi-a anunţat „o platformă civilă, cusută cu aţă galbenă de la PNL şi cu acul preşedintelui Iohannis”. Liderul PSD mai acuză „minciuna” membrilor guvernului în ceea ce priveşte independenţa politică. Premierul Dacian Cioloş a spus că a avut o discuţie cu câţiva dintre miniştri legată de implicarea lor politică în alegerile parlamentare şi, cel mai probabil, în perioada următoare aceştia vor face un anunţ în privinţa candidaturilor şi vor demisiona din Executiv.

Majoritatea oamenilor de afaceri din România (89%) sunt încrezători în creşterea afacerilor lor în acest an, iar dintre aceştia 41% mizează pe un avans substanţial, de peste 10%. În acelaşi timp, doar 7% dintre oamenii de afaceri se aşteaptă la scăderea cifrei de afaceri, iar 4% la o stagnare. Aşteptările privind evoluţia profitului sunt, de asemenea, pozitive, 81% dintre companii proiectând creşterea profitabilităţii în anul în curs. Aproape una din trei companii se aşteaptă la un avans de peste 10% al acestui indicator, în timp ce 48% estimează că vor înregistra creşteri care nu vor depăşi acest nivel.

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat, că este corectă şi aşteptată decizia lui Dacian Cioloş de a-şi continua proiectele începute, care au fost susţinute de PNL, afirmând că ea crede ” în axa reformatoare Klaus Iohannis-Dacian Cioloş-PNL”. Premierul Dacian Cioloş a anunţat că înainte de începerea campaniei electorale va prezenta ”o platformă de lucru pentru perioada următoare” care să reflecte experienţa acumulată şi să prezinte soluţiile de avut în vedere după alegeri, proiect ce va constitui o bază de discuţii cu partide. Şeful Executivului a reiterat că nu va candida, dar a admis, într-un interviu oferit Digi 24, că va veni în săptămânile viitoare cu un proiect pe care îl va prezenta partidelor şi opiniei publice.

În weekend va fi Noaptea Caselor, un circuit nocturn prin casele şi apartamentele alternative din Bucureşti. Te vor întâmpina la ei acasă întreprinzători, creativi, artişti, meşteri, jurnalişti sau activişti care şi-au transformat dormitoarele în mici centre social-culturale. Noaptea Caselor e o punte între aceste iniţiative, un agregator care dă coerenţă unui nou curent cultural.

Curentul spaţiilor alternative a început acum câţiva ani, cu nişte grupuri de tineri visători care unelteau proiecte în ateliere improvizate şi bucătării înghesuite. În timp, comunităţile legate în jurul acestor nuclee au construit împreună o reţea culturală descentralizată, una mai personală, mai liberă şi mai eficientă decât cele formale. Multe dintre activităţile culturale pe care le vedem zilele astea pe străzi, în galerii, baruri şi huburi au pornit din aceste spaţii.

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest începe vineri, 14 octombrie, în Bucureşti, unde timp de zece zile cinefilii vor putea viziona în premieră, în cinematografele din capitală, cele mai aşteptate filme din selecţia Festivalului de la Cannes. Unul dintre cele mai aşteptate evenimente culturale ale toamnei începe vineri, 14 octombrie, şi va cuprinde Bucureştiul timp de zece zile. Peste 6000 de bilete s-au vândut deja în avans pe Eventbook.ro la premierele filmelor de la Cannes. Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României.

Un alt invitat special în acest prim week-end este artista Mania Akbari, care va fi prezentă la proiecţiile filmelor lui Abbas Kiarostami. În secţiunea Tribut Abbas Kiarostami vor fi proiectate câteva dintre filmele remarcabile ale regizorului iranian: „Close-Up” (1990), „Through the Olive Trees” (1994), „Le Goût de la cerise/ Taste of Cherry” (Palme d’Or, Cannes 1997) şi „Ten” (2002), cu Mania Akbari în rolul principal. Kiarostami s-a stins în iulie anul acesta la Paris, la vârsta de 76 de ani.

Locuitorii din Valea Jiului stau pe un munte de cărbune, dar nu au încălzire în case, pentru că … nu există cărbune suficient. Valea Jiului are huilă, folosită la producerea agentului termic, dar nu are căldură. Localnic: Este atât de frig încât orice afirmaţie îngheaţă pe limba omului de bun simţ. Deşi Valea Jiului are o resură minerală ”de aur” – huila, combustibilul pe care îl foloseşte Termocentrala Paroşeni pentru producerea agentului termic – căldura lipseşte din apartamente.

Locuitorii din aproximativ 3.000 de imobile din Valea Jiului, majoritatea din municipiul Petroşani, racordate la sistemul centralizat de încălzire, îngheaţă în case, şcoli sau la locurile de muncă de mai bine de o săptămână. În această perioadă temperaturile sunt negative, însă căldura nu a ajuns în imobile, chiar dacă mii de oameni din Valea Jiului „calcă” în fiecare zi pe stratul de cărbune. La Petrila, Aninoasa şi Uricani centralele termice de cartier au fost vândute pe rând la fier vechi.

Nici în celelate trei municipii, Vulcan, Lupeni şi Petroşani, sistemul nu stă pe roze şi nici măcar pe huilă, iar iarna acestui an se anunţă una cu mari probleme pentru beneficiarii de agent termic în sistem centralizat, fiind vorba de aproximativ 3.000 de apartamente, instituţii publice şi agenţi economici racordaţi la termoficare. Oamenii nu au căldură pentru că societăţile de termoficare au de plătit producătorului de energie termică circa 30 de milioane de euro.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) anunţă că au fost identificate 28 de apeluri la 112, înregistrate miercuri, între orele 05.20 şi 08.09, apelurile fiind transferate către Dispeceratele de Urgenţă ale Inspectoratelor de Poliţie, pentru Situaţii de Urgenţă, de Jandarmi şi către Ambulanţă. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a trimis echipe în control la Sibiu pentru a verifica dacă în cazul uciderii ursului „s-au respectat măsurile legale ce privesc Bunăstarea şi Protecţia Animalelor”. Poliţiştii din Sibiu au deschis un dosar penal pentru uz de armă, după ce ursul care s-a plimbat mai bine de trei ore prin centrul Sibiului a fost împuşcat în curtea unei fabrici din oraş. Potrivit şefului Poliţiei Sibiu, Tiberiu Iulian Ivancea, ursul a fost împuşcat, nereuşindu-se tranchilizarea lui.

O angajată a Penitenciarului Poarta Albă a fost sechestrată, de doi deţinuţi, în baia clubului de activităţi, femeia fiind ameninţată cu un cuţit improvizat. În cauză a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia. La nivelul Penitenciarului Poarta Albă s-a demarat o anchetă pentru a stabili cauzele producerii evenimentului şi împrejurările în care deţinuţii au intrat în posesia cuţitului improvizat. Sindicatul Omnia din cadrul ANP cere măsuri urgente de protecţie a personalului. Reprezentanţii sindicatului susine că mai sunt necesare aproximativ 280 de posturi la Poarta Alba pentru a putea fi asigurate în condiţii optime misiunile la penitenciar.

Sindicaliştii susţin că „este o glumă sinistră” cadrul normativ privind protecţia personalului din penitenciare iar „mijloacele tehnice şi procedurile prin care aceasta se realizează la locul de munca sunt, atunci când există măcar cu numele, depăşite şi nefuncţionale. Lipsesc mijloace de protectie individuala, de alarmare sau de interventie. Chiar si banalele sisteme de alarmare individuala se dovedesc imposibil de achizitionat, ANP returnand bani la buget”.

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, va fi audiat ca martor în dosarul Turceni-Rovinari după ce instanţa supremă a admis cererea făcută de unul dintre avocaţi la termenul anterior. Fostul premier Victor Ponta este judecat, în dosarul Turceni Rovinari, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat. Dan Şova este acuzat în acelaşi dosar de complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

Banca Naţională susţine că, odată cu aplicarea conversiei creditelor în franci elveţieni în lei la cursul istoric, două bănci ar putea să ajungă cu solvabilitatea sub minimul reglementat, iar în total şase instituţii de credit ar fi sub nivelul prudenţial. Conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, care a stârnit dezbateri intense la începutul anului 2015, odată cu aprecierea francului la valori record în urma unei decizii a Băncii Elveţiei, a revenit în această toamnă pe agenda discuţiilor, de această dată proiectul de lege fiind aproape de votul final în Parlament.

România a construit doar 368 de kilometri de drumuri noi din fondurile europene absorbite din exerciţiul financiar 2007- 2013, în timp ce Polonia a construit 1.886 de kilometri, arată datele publicate de Comisia Europeană. In acelaşi timp, Ungaria a construit 502 kilometri de drumuri noi, Cehia – 312 kilometri, iar Bulgaria 175 de kilometri. Polonia a avut un mecanism de cheltuire a fondurilor europene mult mai suplu decât l-am avut noi, rezultatele fiind vizibile în kilometri de drum, autostradă sau cale ferată construiţi sau reabilitaţi. În septembrie 2012 am traversat Polonia ajungând la Gdansk şi îmi amintesc că pe atunci Polonia era un mare şantier, o ţară dată peste cap în termeni de circulaţie decentă, dar în care se lucra la foc continuu. 1886 de kilometri noi construiţi înseamnă mai mult decât au reuşit România, Bulgaria, Ungaria şi Cehia împreună, pentru ca o astfel de comparaţie să fie relevantă şi ca suprafeţe comparative.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti anunţă că doi politisti locali în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală Sector 6 au fost reţinuţi pentru trafic de influenţă, urmând ca Tribunalul Bucureşti să decidă dacă vor fi arestaţi preventiv.Codreanu Adrian Constantin şi Catalina Ion au fost reţinuţi vineri fiind acuzaţi că în perioada aprilie – iunie 2015 „ar fi pretins şi primit sume de bani cuprinse între 200 de lei si 2000 de euro de la mai mulţi comercianţi lăsând să se creadă că au influenţă asupra funcţionarilor publici competenţi să emită autorizaţii privind comerţul stradal în sectorul 6.

Circa 40 de grefieri au protestat, timp de jumătate de oră, la Sibiu, nemulţumiţi de condiţiile de muncă, iar unul dintre grefieri a declarat că este nevoit să stea la serviciu până la ora 22.00 şi, nefiind „robot”, greşeşte, apoi este tras la răspundere. Protestul celor aproximativ 40 de grefieri din cadrul Judecătoriei Sibiu, Tribunalului Sibiu, Parchetelor şi DIICOT Sibiu a început la ora 11 şi a durat circa 30 de minute, aceştia ieşind în faţa instituţiilor, pentru a solicita modificarea statutului personalului de specialitate.

Verizon Communications Inc şi-ar putea retrage oferta de cumpărare a Yahoo, în valoare de 4,83 de miliarde de dolari, din cauza atacului cibernetic asupra conturilor de e-mail. Înţelegerea are o clauză care îi permite companiei de telefonie să renunţe la contract dacă un nou eveniment „este aşteptat să aibă un efect advers important asupra afacerii, a capitalului, a proprietăţilor, a rezultatelor operaţiunii sau a condiţiei financiare a afacerii”. Silliman spune că Federal Trade Commission din Statele Unite a aprobat planul de achiziţie, tranzacţia fiind analizată de Comisia Europeană şi de Securities and Exchange Commission din Statele Unite. Verizon a primit deja informaţii preliminare de la Yahoo, dar are nevoie, în continuare, de date înainte de a lua o decizie finală asupra importanţei atacului cibernetic a aproape 500 de milioane de adrese de e-mail.

Volkswagen a pierdut cotă de piaţă în Europa pentru a 13-a lună consecutiv de când a pornit scandalul emisiilor în septembrie 2015, în condiţiile în care competitorii au profitat de pe urma pierderii încrederii consumatorilor în producătorul german de maşini. Volskwagen, care deja începuse să piardă teren în faţa rivalilor şi înainte de a admite că a falsificat testele emisiilor, are o cotă de piaţă de 22,9%, comparat cu 23,3% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

La nivel de industrie, înmatriculările au crescut cu 7,3% luna trecută, la 1,5 milioane de vehicule, peste creşterea înregistrată de Volkswagen, de numai 5,6%. Vânzările europene de maşini au crescut încă din 2013, revenindu-şi după minimul ultimilor 10 ani, atins în urma crizei economice. Creşterea totuşi s-a temperat în ultimele luni, pe motivul îngrijorărilor legate de ieşirea Marii Britanii din UE şi de scandalul care a ridicat semne de întrebare legate de viitorul Deutsche Bank.

BBC va concedia aproximativ 300 de persoane, într-o încercare de reducere de costuri în condiţiile creşterii competiţiei din sectorul privat. Cea mai veche reţea naţională de televiziune vrea să tranziteze către un model ”în linie cu industria”, inclusive angajarea unor persoane cu contracte fixe, pe o perioadă determinată, pentru programe specific, potrivit unui anunţ al companiei. Una dintre diviziile afectate de concedieri, cea de producţie, a fost formată la începutul anului, iar compania plănuieşte să o transforme într-una comercială până în 2017, pentru a produce conţinut şi pentru alte companii din industrie. BBC Studios se luptă cu o competiţie şi mai mare după ce guvernul Marii Britanii a eliminate garanţia că 50% din programele emise vor fi create în interiorul BBC.

Principalul suspect în ancheta privind atentatul comis în luna septembrie în New York a avut prima înfăţişare în faţa unei instanţe judiciare şi a pledat nevinovat la acuzaţia de tentativă de omor a ofiţerilor de Poliţie care l-au arestat. Bărbatul care a fost acuzat în luna septembrie în cadrul anchetei atacurile cu bombe artizanele din New York şi New Jersey, în urma cărora au fost rănite 31 de persoane, se numeşte Ahmad Khan Rahimi, deşi anterior, Rahami, a fost numele vehiculat.

Acesta a apărut în faţa instanţei prin intermediul unei conferinţe video, el aflându-se în continuare în spital pentru a se recupera de pe urma împuşcăturilor avute cu Poliţia, în momentul arestării sale.Avocatul său, Peter Liguori, i-a fost de asemenea alături în timpul audierii. Rahimi, a răspuns pozitiv în faţa înţelegerii acuzaţiilor care îi sunt aduse. Audierea a durat câteva minute şi s-a concentrat asupra acuzaţiilor de tentativă de omor asupra ofiţerilor de Poliţie care l-au arestat. Rahami a pledat nevinovat în faţa acestei acuzaţii.

UNESCO a adoptat, o moţiune prin care ar nega importanţa locului sfânt al poporului evreu, Muntele Templului, referindu-se la acesta şi la Moscheea Al-Aqsa numai prin denumirea musulmană. UNESCO a condamnat Israelul pentru ”escaladarea tensiunilor” cu privire la locul sfânt din Ierusalim, cunoscut musulmanilor drept al-Haram al-Sharif sau Moscheea al-Aqsa şi evreilor ca Muntele Templului. Folosirea numelui musulman şi excluderea numelui folosit de evrei în cadrul moţiunii a provocat însă o reacţie furioasă din partea politicienilor israelieni. Locul sfânt din Ierusalim a reprezentat motivul pentru care tensiunile au escaladat între musulmani şi evreii extremişti.

Insulele Maldive au comunicat retragerea din cadrul Comunităţii Naţiunilor, numită în mod uzual, Commonwealth, din cauza criticilor din partea organizaţiei în privinţa autoritarismului şi corupţiei din statul insular. Comunitatea Naţiunilor este o organizaţie formată din 53 de state, majoritatea foste colonii britanice. Insulele Maldive au anunţat că vor părăsi organizaţia, care anunţase anterior suspendarea statului maldivian. Maldive a devenit în anul 2008 un stat democratic cu un sistem politic pluripartid. În ultimii ani au escaladat însă îngrijorările în privinţa încălcării drepturilor omului, corupţiei, libertăţii judiciare şi detenţiei oponenţilor politici.

Zeinab Sekaanvand Lokran avea doar 17 ani când a fost torurată timp de 20 de zile pentru a mărturisi o crimă pe care nu a comis-o: uciderea soţului ei abuziv. Zeinab Sekaanvand Lokran are acum 22 de ani. A stat în închisoare în ultimii 5 ani pentru o crimă pe care nu a comis-o. În 2014 a fost condamnată la moarte, iar acum internauţii încearcă să o salveze. În 2015, aceasta s-a căsătorit cu un prizonier din închisoare şi a rămas însărcinată, iar sentinţa a fost amânată până după naştere. Acum, Zeinab a născut şi ar putea fie executată oricând.

Trei cetăţeni israelieni de etnie arabă suspectaţi de apartenenţă la reţeaua teroristă Stat Islamic au fost arestaţi după descoperirea unui tunel între Israel şi teritoriul palestinian Cisiordania. Cei trei militanţi islamişti au fost arestaţi în orăşelul israelian Taibe, în cursul unei operaţiuni a Poliţiei israeliene în colaborare cu Shin Beth. Arestările au avut loc după ce armata israeliană a descoperit un coridor subteran care făcea legătura între Israel şi Cisiordania. Doi dintre suspecţi călătoriseră de mai multe ori în Siria, unde au avut contacte cu membri ai organizaţiei teroriste sunnite Stat Islamic.

Bruxelles şi Minsk au lansat în mod formal un parteneriat de mobilitate şi au semnat o declaraţie comună privind stabilirea structurii de cooperare a zonei de control în privinţa fluxului migraţiei şi abordării provocărilor asociate acesteia. Potrivit comisarului UE pentru Migraţie, Dimitris Avramopoulos, lansarea parteneriatului de mobilitate reprezintă o mişcare importantă deoarece va consolida cooperarea dintre Blocul comunitar şi Belarus în privinţa migraţiei, azilului şi administrării frontierelor.

Două rachete au căzut în apropierea staţiunii estivale turce Antalya. Rachetele au vizat o companie navală din Antalya. Atacul, lansat de militanţi rămaşi neidentificaţi dintr-o zonă montană situată în apropiere, nu s-a soldat cu victime. În urma incidentului, armata turcă a lansat o operaţiune militară în zonă. Atacul ar putea fi opera mişcării separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) sau a organizaţiei teroriste Stat Islamic.

SPORT

Anghel Iordănescu (66 de ani) îşi reproşează că nu l-a cooptat pe Alexandru Maxim în lotul care a făcut deplasarea în Franţa, pentru EURO 2016, iar greşeala făcută în cazul mijlocaşului lui Stuttgart îi aduce aminte Generalului despre un episod petrecut în 1994, când Marius Lăcătuş nu a prins lista jucătorilor care au mers la Campionatul Mondial din SUA. La finalul lunii mai, cu 10 zile înaintea startului Campionatului European, Anghel Iordănescu a fost pus în faţa unor alegeri dificile.

Selecţionerul de atunci al României a trecuit să renunţe la cinci dintre jucătorii convocaţi în lotul preliminar de 28 şi, pe lângă Toşca, Ropotan, Ivan şi Hora, a luat decizia de a-l lăsa în faţa televizorului şi pe Alexandru Maxim, una dintre soluţiile des folosite în preliminarii. La trei luni şi jumătate de la experienţa franceză, Iordănescu spune că regretă decizia luată, dar nu uită să menţioneze că unii dintre actualii jucători de bază ai naţionalei au fost promovaţi de staff-ul pe care l-a condus.

Dacă Steaua s-a întărit în plan sportiv prin aducerea lui Alibec, Dinamo a replicat în plan administrativ: la mijlocul acestei săptămâni clubul din „Ştefan cek Mare” l-a anunţat oficial pe Adrian Mutu în funcţia de manager general. Helmuth Duckadam, preşedintele de onoare al Stelei, spune că nu este îngrijorat de „transferul” făcut de rivali. De asemenea, fostul mare portar este de părere că împrumutul lui Ianis Hagi de la Fiorentina la Dinamo nu se va concretiza.

Adrian Mutu îşi ia în serios rolul de manager general la Dinamo. Venirea fostului internaţional în cadrul clubului din „Ştefan cel Mare” începe să se simtă la doar câteva zile de la numire. Aşa cum au declarat mai mulţi oameni din fotbal, Mutu are numeroase conexiuni în fotbalul din Vest dat fiind faptul că cea mai mare perioadă a carierei şi-a petrecut-o în campionatele puternice ale Europei iar acest lucru o poate ajuta pe Dinamo. Prima decizie luată de „Briliant” a fost aceea de a organiza o partidă amicală cu Fiorentina, fostul său club, în 2017.

Presa italiană anunţă şi o altă mutare pe care Mutu încearcă să o realizeze din poziţia de conducere pe care o ocupă. Mutu doreşte să-l aducă pe Ianis Hagi la Dinamo. Italienii notează că ar fi vorba despre un împrumut ţinând cont că tânărul jucător plecat de la Viitorul este folosit doar la formaţia Primavera a grupării din Firenze, însă şansele de reuşită sunt mici. Potrivit sursei citate, chiar dacă Mutu are o relaţie extraordinară cu conducătorii Fiorentinei, iar de curând a fost numit în cea mai bună echipă din istoria trupei viola, Paulo Sousa nu ar fi de acord cu cedarea lui Ianis. Ianis Hagi (17 ani) a ajuns la Fiorentina în această vară, dar a fost folosit doar la echipa Primavera, formaţie pentru care a şi marcat trei goluri. Hagi jr a fost inclus de Paulo Sousa în lotul echipei mari pentru meciul cu AC Milan, dar nu a fost introdus pe teren.

Anghel Iordănescu a plecat de la cârma echipei naţionale după Campionatul European din Franţa, turneu în urma căruia „tricolorii” s-au întors acasă după faza grupelor. Locul său pe banca primei reprezentative a fost luat de neamţul Christoph Daum, care a înregistrat până acum o victorie şi două rezultate de egalitate în preliminariile pentru Campionatul Mondial. Anghel Iordănescu nu este de părere că oamenii din conducerea Federaţiei au luat cea mai inspirată alegere. Iordănescu ar fi preferat un antrenor român la conducerea naţionalei. Atunci când a fost întrebat despre înlocuitorul său, Iordănescu l-a recomandat pe Gică Hagi.

Daniel Pancu revine la Rapid. La AFC Rapid, formaţie care evoluează în liga a cincea din România. Atacantul va deţine şi funcţia de preşedinte la club. AFC Rapid va prelua palmaresul din 1923 până 1994. Pancu a împlinit 39 de ani în luna august a acestui an şi este liber de contract după despărţirea de FC Voluntari. În Liga 1, Pancu a jucat la Poli Iaşi, Rapid şi FC Voluntari şi a strâns 70 de goluri în 249 de partide.

Dinamo Bucureşti a plecat, în Portugalia, pentru meciul de sâmbătă din Liga Campionilor cu ABC Braga (ora 19:00), fără jucătorii iranieni Allahkaram Esteki, Sajad Esteki şi Alireza Mousavi. Cei trei handbalişti aveau nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Portugaliei şi cum gazdele au întârziat să trimită invitaţiile pentru întocmirea formalităţilor, deşi solicitările au fost făcute încă de acum o lună de zile, situaţia a devenit complicată.

Lucrurile s-au mişcat greu şi la Ambasada Portugaliei, au susţinut oficiali ai CS Dinamo, astfel că fraţii Esteki şi Mousavi au fost la un pas să nu poată efectua această deplasare. Pentru ca Dinamo să nu fie ”decapitată” înaintea unui joc în Liga Campionilor, în toată această problemă a intervenit inclusiv Federaţia Europeană de Handbal, care a reuşit în cele din urmă să rezolve situaţia. Handbaliştii iranieni au primit viza de intrare în Portugalia în această dimineaţă, astfel că la această oră au plecat spre Braga via Porto, pentru a se alătura echipei.

După o pauză extrem de agitată, care a dus şi la schimbarea antrenorului, CSM Poli Iaşi reia campionatul cu o deplasare extrem de grea, la Cluj, cu CFR. Ieşenii abordează întâlnirea de vineri, de la ora 20:30, cu un suflu nou, cu încredere şi speră să recupereze măcar un punct din cele trei pierdute în eşecul din Copou cu ACS Poli Timişoara. Atât antrenorul Eugen Neagoe, cât şi jucătorii sunt optimişti că Iaşiul poate pleca neînvins din Gruia. Meciul CFR Cluj – CSM Poli Iaşi e programat vineri, de la ora 20:30, pe stadionul Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca. Înaintea desfăşurării partidei şi a etapei a 12-a, CFR se află pe locul 8 în Liga 1, cu 14 puncte, iar CSM Poli e pe 9, cu 12 puncte.

Novak Djokovic (1 ATP) a tras o sperietură, la Shanghai, primind o replică neaşteptată din partea lui Mischa Zverev (110 ATP). Outsiderul l-a condus pe „Nole” cu 1-0 la seturi, însă liderul mondial şi-a ridicat nivelul şi a câştigat partida, scor 3-6, 7-6(4), 6-3. Djokovic s-a calificat greu în careul de aşi al turneului de la Shanghai, dotat cu premii de 5,5 milioane de dolari. Sârbul a fost de nerecunoscut în primul set al meciului Zverev, jucător aflat la prima prezenţă în sferturile unui Masters. Novak nu a pus probleme la retur, în timp ce Mischa a câştigat două game-uri pe serviciul marelui favorit, adjudecându-şi actul cu 6-3, în 40 de minute. Djokovic a continuat să greşească nepermis de mult, numărul erorilor neforţate ajungând la 31 atunci când se intra în tie-break-ul setului doi…

Venirea lui Alibec nu rezolvă toate problemele la Steaua. Helmuth Duckadam, preşedintele de imagine al clubului roş-albastru, este de părere că atacantul în vârstă de 25 de ani va aduce linişte în compartimentul ofensiv, dar în perioada de transferuri conducerea Stelei ar trebuie să se axeze şi pe pe defensivă. În opinia lui Duckadam, Steaua ar mai avea nevoie de un fundaş central şi un fundaş dreapta. Benzar iese din calcule ţinând cont de ultimele evoluţii ale tânărului fotbalist, iar Junior Morais (fundaş stânga) nu este văzut ca o soluţie.

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a anunţat joi faptul că sunt analizate propuneri privind un format cu 30, 40 şi 48 de echipe la Campionatul Mondial din 2026. Gianni Infantino este de părere că un turneu extins nu atrage de la sine scăderea calităţii competiţiei. Şeful forului fotbalistic internaţional a mai precizat că o decizie în acest sens va fi luată în luna ianuarie a anului viitor. Un document prezentat în Consiliul FIFA oferă zece posibilităţi de format. Infantino susţine ideea unui turneu cu 48 de echipe naţionale, care să înceapă cu un play-off cu 32 de formaţii, la capătul căruia 16 pierzătoare să meargă acasă după un singur meci, iar 16 naţionale să beneficieze de un tur liber.

Tenismenul australian Bernard Tomic (locul 23 în clasamentul mondial) şi-a anunţat, vineri, retragerea din turneul de săptămâna viitoare de la Moscova, întrucât a suferit o accidentare la muşchii abdominali şi va lipsi minimum zece zile. Jucătorul în vârstă de 23 de ani a fost nevoit să se retragă în primul tur al turneului de Masters Series de la Shanghai, accidentându-se în timpul meciului cu spaniolul Roberto Bautista Agut. În aceste condiţii, Bernard trebuie să îşi amâne debutul la Kremlin Cup, care va avea loc în perioada 17-23 octombrie. Favoritul local Evgeny Donskoy îl va înlocui pe australian pe tabloul principal de la Moscova. Donskoy a ajuns până la semifinale anul trecut, fiind surpriza competiţiei.

Dalibor Cutura (41 de ani) a fost desemnat cel mai bun jucător al etapei 8-a în Liga Zimbrilor, după ce echipa HCDS Constanţa a câştigat marele meci cu Dinamo, scor 32-29, şi a urcat pe locul 1 în Liga Zimbrilor. Coordonatorul de joc a făcut un meci foarte bun, pe lângă faptul că a fost principalul marcator al echipei reuşind să creeze şi alte goluri pentru coechipieri. Deşi are 41 de ani, Dalibor Cutura încă joacă dezinvolt handbal şi rezistă cu brio ritmului din Liga Zimbrilor. În paralel cu activitatea de la HCDS Constanţa, jucătorul sârb a devenit anul trecut şi team-managerul naţionalei ţării sale, cu care a participat din această postură la Campionatul European din Polonia. Deşi au mai trecut anii peste el, calitatea jocului de handbal nu a avut de suferit în cazul lui, Dalibor Cutura fiind vicecampion european în urmă cu 4 ani.

Secretarul general al Federaţiei Române de Fotbal, Gabriel Bodescu, neagă orice presupus conflict între instituţia pe care o reprezintă şi Academia Gheorghe Hagi, după ce s-a vehiculat că juniorii „ Regelui” sunt ignoraţi de antrenorii de la loturile naţionale. În aceeaşi intervenţie, Bodescu a vorbit şi despre Centrele de Excelenţă ale FRF. Liţă Dumitru, fostul antrenor al naţionalei de juniori, grupa 1996, a declarat că i-a fost transmis din partea FRF să nu mai convoace jucători de la Academia Hagi. Gheorghe Chivorchian a declarat că le-ar fi sugerat antrenorilor de la loturi să mai ia fotbalişti şi de la alte echipe, nu numai de la Academia Hagi.

Tenismenul spaniol Roberto Bautista Agut (locul 19 în clasamentul mondial) a câştigat, meciul cu francezul Jo-Wilfried Tsonga (locul 13 ATP), scor 6-3, 6-4, şi s-a calificat în semifinalele turneului de Masters Series de la Shanghai, China, disputat pe suprafaţă dură. Partida a durat o oră şi 13 minute. Bautista Agut a reuşit trei aşi a avut procentaje foarte bune de reuşită la serviciu, 76% atât cu prima minge, cât şi cu a doua. Spaniolul şi-a pierdut o singură dată serviciul şi a reuşit patru break-uri. Suprafaţa relativ lentă de la Shanghai l-a avantajat pe Roberto Bautista Agut, care a acoperit foarte bine teren şi a returnat excelent, mai ales pe serviciul doi al lui Tsonga, câştigând 72% dintre aceste puncte.

Argentina este în pericol de a rata calificare la Campionatul Mondial din 2018. „Pumele” au obţinut doar două puncte din ultimele trei partide din preliminarii şi ocupă poziţia a cincea în grupa de calificare. Cu Lionel Messi accidentat, naţionala condusă de Edgardo Bauza nu se poate baza nici pe serviciile lui Mauro Icardi, starul lui Inter Milano. Icardi are o singură selecţie la naţionala de seniori, într-un meci cu Uruguay din octombrie 2013, iar atunci a jucat doar 8 minute. Motivul pentru această „ignorare” a lui Icardi ar fi chiar Messi, susţine presa argentiniană. Messi este unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Maxi Lopez, iar acest lucru ar fi dus la excluderea lui Icardi din naţională.

PROGNOZA METEO
14 Octombrie 2016

Valorile termice vor fi în creștere în toatã țara, însã vor caracteriza în continuare o vreme mai rece decât în mod obișnuit la aceastã datã, în special în regiunile extracarpatice. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 9 și 19 grade, ușor mai scãzute în nordul Moldovei, iar cele minime, în general, între 0 și 10 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorãri în vestul și în nord-vestul teritoriului, unde pe spații restrânse va ploua. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri în Câmpia de Vest și pe crestele montane. În zonele joase, dimineața și noaptea, pe spații restrânse se va semnala ceațã.

Bucuresti

Temperatura aerului va crește ușor, însã vremea va fi în continuare mai rece decât în mod obișnuit la aceastã datã. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de 12…13 grade, iar cea minimã de 5…7 grade. Dimineața și noaptea vor fi condiții de ceațã.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *