Stiri pe scurt 14 Martie 2017

loading...

Stiri pe scurt 14 Martie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  14  Martie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 14 martie. In anul 1919, s-a născut Alexandru Paleologu, scriitor, om politic (2000 – Premiul de Excelenţă în Cultură Româna) („Bunul-simţ ca paradox. Eseuri”, „Minunatele amintiri ale unui ambasador al golanilor”, „Sfidarea memoriei”, „Despre lucruri cu adevărat importante”, „L’Occident est a l’Est”) (m. 1 septembrie 2005).

Angajaţii Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului au întrerupt lucrul, în semn de protest faţă de salariul pe care îl primesc de la stat, pe care îl consideră foarte mic, fapt ce ar putea duce, în aproximativ două săptămâni, la declanşarea grevei generale. Angajaţii ANPM sunt nemulţumiţi de faptul că, în prezent, sunt remuneraţi conform celei mai mici grile de salarizare din întregul sistem bugetar. La nivel naţional, în cadrul ANPM lucrează aproximativ 2.000 de persoane, care se ocupă de reglementarea şi monitorizarea a tot ceea ce ţine de protecţia mediului. În cazul declanşării grevei generale, reprezentanţii sindicatelor spun că niciun aviz de mediu nu va mai fi semnat, ceea va duce la blocarea tuturor proiectelor de infrastructură, indeiferent că e vorba de construcţii ale administraţiilor locale, ale Guvernului sau de dezvoltări imobiliare private.

Bărbatul care a suferit arsuri pe 90 la sută din suprafaţa corpului în urma exploziei urmate de incendiu de la o navă aflată în reparaţii la Şantierul Navrom Galaţi a fost transportat, la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti. Explozia a avut loc în în compartimentul motoare al unei nave împingător ce se afla în secţia de reparaţii a Navrom Galaţi. În urma deflagraţiei urmate de incendiul care a cuprins compartimentul, un bărbat de 54 de ani a suferit arsuri de gradele 2 şi 3 pe aproximativ 90 la sută din suprafaţa corpului, iar o femeie de 52 de ani a suferit un atac de panică şi dureri toacice.La faţa locului s-au depalsat trei autosopeciale cu apă şi spumă şi trei autospeciale SMURD, victimele fiind extrase şi stabilizate, apoi transportate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi.

Traficul feroviar prin Punctul de Trecere a Frontierei Vicşani a fost sistat temporar, după ce terasamentul căii ferate din Ucraina a fost inundat. Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei a fost informat despre faptul că terasamentul căii ferate de pe teritoriul ucrainean a fost deteriorat din cauza revărsărilor de apă, motiv pentru care circulaţia trenurilor dintre România şi Ucraina nu mai este posibilă. I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei recomandă folosirea celorlalte puncte de trecere a frontierei situate la graniţa cu Ucraina.

Medicii legişti din Bistriţa se apropie de finalul autopsiilor în cazul morţii celor trei bebeluşi găsiţi săptămâna trecută în podul unui bloc din Bistriţa-Bârgăului, primele date arătând că micuţii ar fi murit în urmă cu trei până la nouă ani. Sursele citate susţin că două dintre trupurile bebeluşilor ar avea peste şapte ani vechime, deoarece sunt complet scheletizate, iar conform unor studii, după şapte ani trupurile se scheletizează complet. Al treilea trup găsit în podul blocului prezenta urme de mumificare, ceea ce îi face pe specialişti să creadă că acesta ar avea peste trei ani vechime. De asemenea, medicii legişti au stabilit că cei trei copii au fost născuţi în ani diferiţi şi că toţi trei au fost ucişi imediat după naştere.

Deocamdată nu s-a putut stabili cu exactitate dacă bebeluşii erau fraţi şi nici sexul copiilor, medicii legişti prelevând mostre ADN pe care le vor trimite la analize la Institutul Medico-Legal, urmând să se realizeze şi expertiza antropologică pentru a se stabili ce sex au bebeluşii găsiţi decedaţi. Între timp, anchetele merg mai departe, procurorii bistriţeni deschizând un dosar penal pentru omor. Poliţiştii au efectuat cercetări la faţa locului, au audiat toţi vecinii din bloc, însă nu au reuşit deocamdată să dea de urma presupusei criminale, deşi ar exista un cerc de suspecţi. În sat oamenii vorbesc că ar fi existat o femeie care locuia în apropierea blocului respectiv şi care avea mai mulţi copii, din mai multe căsătorii şi care este plecată de câţiva ani în străinătate.

Locatarii blocului se declaraseră şocaţi de descoperirea făcută în pod şi spuneau că în bloc nu a locuit în ultimii ani vreo femeie gravidă. Anchetatorii sunt însă de părere că cel puţin unul dintre locatarii blocului este complice cu mama criminală întrucât accesul în podul blocului se face pe o scară construită din lemn, iar la ultimul etaj sunt patru apartamente. În plus, accesul este dificil şi este greu de crezut că o mamă aflată în travaliu sau cu un sac în spate ar putea urca singură în pod şi nimeni să nu audă nimic.

Călin Popescu Tăriceanu a mers, la sediul instanţei supreme, unde a avut loc primul termen în dosarul în care este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. Magistraţii au amânat şedinţa pentru 11 aprilie, dată la care preşedintele Senatului ar urma să fie audiat. Avocatul lui Tăriceanu a precizat că nicio declaraţie din dosar nu este împotriva clientului lui, menţionând că dosarul este „o mistificare a DNA Braşov”.

Pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea” al judeţului Constanţa au avut, o acţiune mai puţin obişnuită, ei fiind chemaţi să intervină pentru salvarea unui pui de căţel care căzuse într-o hazna dezafectată. Groapa, din fericire, era dezafectată, fiind plină cu sticle din plastic, care cel mai probabil au şi amortizat căzătura, puiul de căţel scăpând nevătămat. Intervenţia pompierilor a durat aproximativ o oră, pentru că aceştia au trebuit să spargă o placă de beton care era aşezată peste hazna, dar în cele din urmă puiul, care are aproximativ o lună, a fost scos în viaţă şi a fost înapoiat proprietarului.

Premierul Sorin Grindeanu l-a numit, în funcţia de consilier de stat pe generalul cu o stea SRI Gabriel Stătescu, după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat, pe 8 martie, decretul de trecere în rezervă a acestuia. Gabriel Stătescu a fost şeful Directoratului de comunicaţii şi tehnologia informaţiilor din cadrul Serviciului Român de Informaţii.

Accesul camioanelor cu o capacitate de peste 7,5 tone va fi interzisă în Ungaria de marţi seara până miercuri seara, întrucât maghiarii sărbătoresc Ziua Naţională. Anul trecut, după reluarea traficului greu, coloane de TIR-uri s-au format pe mai mulţi kilometri. Traficul de călători şi autoturisme se va desfăşura în condiţii normale şi nu va fi afectat de restricţii. Autorităţile recomandă şoferilor de camioane să aştepte în parcări reluarea circulaţiei prin Ungaria şi atrag atenţia că după reluarea circulaţiei ar putea exista aglomerări mari în punctul de trecere a Frontierei de pe autostrada Nădlac-Arad.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a dispus efectuarea unei vizite de lucru comune a reprezentanţilor Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi ai MAI, în Italia, în contextul informaţiilor despre existenţa unor cazuri de exploatare a cetăţenilor români aflaţi la muncă în Sicilia şi Calabria. Membrii delegaţiei vor avea întrevederi atât cu oficialităţile locale, cât şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor de români aflaţi la muncă în Italia, precum şi cu cei din mediul asociativ implicaţi în apărarea drepturilor muncitorilor străini şi combaterea abuzurilor asupra acestora.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a lansat o consultare pe teme concrete privind cooperarea şi dialogul bilateral româno-italian, într-o întrevedere cu şeful misiunii diplomatice italiene la Bucureşti. Aproximativ 5.000 de românce lucrează sezonier la fermele din provincia italiană Ragusa, situată în Sicilia, al treilea mare producător de legume din Europa. Aici, până la 7.500 de femei, majoritatea românce, trăiesc în sclavie. Peste jumătate dintre femeile care lucrează în serele de aici sunt forţate să întreţină relaţii sexuale cu angajatorii lor, iar aproape toate lucrează în condiţii de muncă fortaţă şi exploatare cruntă.

Trei comisii permanente ale Senatului au votat, un raport de respingere pentru propunerea legislativă de desfiinţarea Consiliului pentru Combaterea Discriminării, urmând ca plenul să dea un vot final. Anterior, proiectul a primit avize negative din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor, însă a fost aprobat tacit pentru că nu a fost discutat în termenul regulamentar.Termenul legal de dezbatere şi vot final pentru această iniţiativă a expirat pe 25 noiembrie 2016. În urma adoptării tacite proiectul de lege a fost transmis Senatului. Bogdan Diaconu susţinea că CNCD a dovedit că funcţionează ca o „instituţie anti-românească”.

Singurul român care participă la cel mai greu maraton de pe planetă, “6633 Arctic Ultra”, a parcurs mai bine de jumătate din traseu, fiind primul care a ajuns în punctele de control intermediare, cu un avans de peste 12 ore faţă de al doilea clasat, un canadian. Tibi Uşeriu, singurul român care s-a înscris anul acesta la cel mai greu maraton de pe planetă, conduce detaşat cursa. Încă de la start a luat un avans considerabil faţă de competitorii săi, la jumătatea maratonului acesta reuşind să aibă un avans de peste 40 de kilometri şi 12 ore faţă de următorul competitor, canadianul Scott Donatelli.

“6633 Arctic Ultra” ajuns la a noua ediţie, este cel mai greu maraton de pe planetă şi a reunit la 23 de alergători din întreaga lume, unul dintre aceştia renunţând înainte de începerea cursei. Până acum, alţi nouă maratonişti au renunţat la competiţie. Tibi Uşeriu şi-a anunţat fanii din România că este foarte frig, ninge puternic şi vântul bate cu putere, fiind foarte greu să înainteze prin zăpada proaspătă. În plus, este epuizat, deoarece nu a reuşit să doarmă din cauza frigului şi are degerături şi mai multe răni la picioare, dar nu renunţă.

Tibi Uşeriu a ajuns în al cincilea punct de control, la Craibou Creek, situat la 330 de kilometri de start, unde va rămâne să se odihnească câteva ore. Maratonul se desfăşoară în Canada, dincolo de Cercul Polar şi presupune parcurgerea a 566 kilometri în maxim 180 de ore, pe gheaţă, la temperaturi care pot ajunge până la minus 52 de grade Celsius. Anul trecut din România au participat trei sportivi la maraton, bistriţeanul Tibi Uşeriu reuşind să ajungă primul la linia de sosire după ce a parcurs cei 566 de kilometri ai cursei în 173 de ore şi 40 de minute.

Circa 40.000 de persoane din trei oraşe şi două comune din judeţul Alba au rămas, fără apă, în urma lucrărilor de relocare a unei conducte magistrale, care se află pe traseul viitoarei autostrăzi Sebeş – Turda. Sunt afectaţi circa 40.000 de persoane din oraşele Teiuş, Aiud şi Ocna Mureş, respectiv cei din comunele Mirăslău şi Unirea. Lucrările au început în noaptea de luni spre marţi, la ora 3.00, iar durata întreruperii va fi de circa 30 de ore. SC APA CTTA Alba a anunţat aceste lucrări în urmă cu câteva zile, în aşa fel încât oamenii să-şi asigure rezerve proprii de apă.

Românii au realizat în 2016 peste un milion de plăţi de taxe şi impozite cu cardul, la ghişeele primăriilor şi online. Valoarea taxelor şi impozitelor achitate cu cardul a crescut cu aproape 50% anul trecut, la peste 360 milioane lei, datorită dublării numărului de plăţi online şi extinderii reţelei de acceptare. Anul trecut, una din trei tranzacţii de plată a taxelor şi impozitelor cu cardul a fost realizată online, un rezultat notabil, având în vedere că în urmă cu doar şase ani aceste plăţi erau aproape inexistente. Peste 370.000 de plăţi online s-au realizat în 2016, dublu faţă de anul anterior, valoarea acestora fiind de 78 milioane de lei.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor a crescut ca serie brută, în luna ianuarie 2017, comparativ cu ianuarie 2016, cu 8,9%, iar activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a crescut cu 4,7%. Faţă de perioada similară a anului precedent au fost înregistrate sporuri, în ianuarie 2017, la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+35,5%), activitǎţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (+19,7%), comerţul cu autovehicule (+9,8%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+3,3%), informează Institutul Naţional pentru Statistică.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a înregistrat în ianuarie o cifră de afaceri cu 4,7% mai mare comparativ cu luna ianuarie 2016, provenită de la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+8,4%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+5,9%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+1,8%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+1,4%) şi de la activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (+1,0%). Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna ianuarie 2017 a crescut cu 3,0% comparativ cu luna ianuarie 2016.

O serie de evenimente aniversare desfăşurate sub genericul „Lipatti 100” se vor desfăşura, sâmbătă şi duminică, la Veneţia, pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la naşterea muzicianului român (1917-1950). Sâmbătă va avea loc o lecţie deschisă pentru studenţii conservatorului veneţian, lecţie ce va fi susţinută de prof. Massimo Somenzi, pianist şi director al secţiei de pian din cadrul Conservatorul de Muzică „Benedetto Marcello” din Veneţia şi de Cristina Andrei, director general al Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti. Cu această ocazie va fi prezentată studenţilor şi expoziţia foto-documentară „Omagiu lui Dinu Lipatti”. Duminică va avea loc concertul aniversar „Lipatti 100”, concert ce va fi susţinut de pianiştii Diana Ionescu şi Massimo Somenzi pe scena Conservatorului de Muzică „Benedetto Marcello” din Veneţia.

Zeci de militari din Myanmar au fost ucişi în urma unor ciocniri violente cu etnicii rebeli de-a lungul frontierei cu statul chinez. Peste 20.000 de persoane au traversat frontiera cu China în ultimele săptămâni pentru a încerca să migreze din cauza luptelor ce au loc în zona de nord a statului Myanmar. Beijingul solicită încheierea unui armistiţiu între miliţiile etnice şi forţele de securitate din Myanmar.

Piraţii somalezi sunt suspectaţi că ar fi deturnat un cargou cu petrol din Sri-Lanka, ce a lansat un apel de ajutor, al cărui sistem de urmărire a fost oprit şi şi-a modificat ruta, îndreptându-se spre coasta somaleză. În cazul în care incidentul va fi confirmat, aceasta va fi prima prădare a unei nave comerciale de către piraţii somalezi, din 2012. Cargoul Aris 13 se presupune că ar avea la bordul său opt membri de echipaj. S-a raportat că nava ar fi fost urmărită cu o zi înainte de a dispărea de două ambarcaţiuni sportive. Aeronave ale forţelor navale regionale Navfor ale UE vor survola zona pentru a încerca să depisteze nava şi să determine ce s-a întâmplat exact.

Camera Comunelor a respins amendamentele propuse de Camera Lorzilor privind planul Guvernului Theresa May de lansare a procedurii de scoatere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Amendamentul care prevedea garanţii destinate imigranţilor din alte state UE prezenţi în Marea Britanie a fost respins cu 335 de voturi la 287. De asemenea, un amendament privind necesitatea unui vot în Parlament pe tema eventualului acord între Londra şi Bruxelles a fost respins cu 331 de voturi la 286.

Acum, proiectul de lege privind planul declanşării procedurii Brexit va fi retrimis în Camera Lorzilor. Teoretic, poate fi modificat din nou, dar este puţin probabil ca lorzii să încerce tergiversarea lansării procedurii de scoatere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. După aprobarea în Camera Lorzilor, legea va fi trimisă spre ratificarea simbolică de către regina Elizabeth a II-a. Guvernul Theresa May va putea apoi să înştiinţeze oficial Bruxellesul, prin activarea unei clauze a Articolului 50 al Tratatului Lisabona, în legătură cu decizia de ieşire din Uniunea Europeană.

Cel puţin 49 de persoane, inclusiv mai mulţi turişti europeni şi chinezi, au fost rănite în centrul Turciei, după ce trei baloane cu aer cald au aterizat forţat din cauza vântului puternic. Cele trei baloane cu aer cald efectuau zboruri de agrement în regiunea Cappadocia din Turcia, o zonă turistică populară pentru relieful vulcanic, oraşele subterane şi bisericile săpate în stâncă. Nouă dintre persoanele rănite au suferit fracturi, în timp ce restul au suferit doar răni uşoare şi au fost externaţi rapid din spitale. Luna trecută, un turist danez a decedat după ce un balon cu aer cald a aterizat forţat în regiunea Cappadocia.

O fetiţă de naţionalitate română a murit în oraşul spaniol Toledo după ce a fost lovită de creanga unui copac desprinsă de acesta în urma unei rafale puternice de vânt. Incidentul a avut loc la ieşirea din şcoala Santiago el Mayor din Toledo. Surse ale spitalului Virgen de la Salud au informat publicaţia spaniolă Efe, că fetiţa ar fi decedat în jurul orei locale 16:30 ( 17:30, ora României), fetiţa fiind lovită cu o oră în urmă. În urma impactului, minora a rămas inconştientă şi a fost transportată la spitalul Virgen de la Salud din Toledo.

La faţa locului s-au deplasat agenţi ai poliţiei locale şi pompieri. Mai multe districte ale provinciei spaniole Toledo au emis un cod galben de avertizare împotriva vânturilor puternice ce afectează regiunea, acestea atingând chiar 70 km/oră. Minora era singură la părinţi, locuia cu mama sa, de naţionalitate română, şi urma cursurile şcolii Santiago el Mayor. Fetiţa era aşezată pe o bancă situată la ieşirea şcolii, alături de colegii, în momentul în care creanga unui copac a lovit-o în zona capului. Părinţii acesteia au fost înştiinţaţi de accident prin intermediul unei reţele de socializare, restul copiilor fiind duşi în interiorul clădirii şcolii.

Ideea unei Europe cu mai multe viteze este de fapt o tentativă de destructurare a Uniunii Europene, a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere în Polonia. Politicianul a mai spus că realegerea fostului premier polonez Donald Tusk în funcţia de preşedinte al Consiliului European reprezintă o „joie neagră” pentru Uniunea Europeană. Donald Tusk a fost reales joi după-amiază, în cursul summitului de la Bruxelles, în funcţia de preşedinte al Consiliului European, cu un mandat din iunie 2017 până în noiembrie 2019.

Procuratura din Varşovia a anunţat că Tusk a fost convocat la audieri în cadrul anchetei privind incidentul aviatic din anul 2010, soldat cu moartea preşedintelui Lech Kaczynski, fratele liderului PiS. Jaroslaw Kaczynski a declarat că nu ştia dinainte de chemarea la audieri a lui Tusk, iar acest eveniment nu are nicio legătură cu el. Guvernul format de partidul Lege şi Justiţie a intrat de mai multe ori în conflict cu Comisia Europeană pentru o serie de probleme, inclusiv statul de drept, primirea imigranţilor şi protecţia mediului.

Coreea de Nord a avertizat SUA de „atacuri necruţătoare” dacă avioanele de pe portavion USS Carl Vinson, care s-au alăturat forţelor sud-Coreene pentru exerciţii militare, încalcă suveranitatea sau integritatea statului nord-coreean. Coreea de Nord, care a ameninţat vecinii săi cu două teste nucleare şi cu mai multe lansări de rachete balistice încă de anul trecut, a declarat că sosirea forţelor operative speciale ale SUA face parte dintr-un „plan imprudent” de a ataca statul. Un purtător de cuvânt al Marinei americane a declarat că portavionul Carl Vinson se afla într-o desfăşurare obişnuită, programată în regiune în carul căreia a luat parte la exerciţii alături de forţele aliate ale Coreei de Sud.

Preşedintele Donald Trump a acordat Central Intelligence Agency (CIA) autoritatea de a efectua atacuri cu drone împotriva militanţilor suspecţi. Decizia ar marca o schimbare de la politica fostului preşedinte Barack Obama de a limita rolul paramilitar al CIA. Casa Albă, Departamentul SUA al Apărării şi reprezentanţii CIA nu au oferit vreun răspuns asupra acestui subiect. Obama a încercat să traseze o serie de directive globale în privinţa utilizării atacurilor cu dronele pe măsură ce alte state şi-au dezvoltat propriile lor programe de atacuri cu drona.

Până la 24 de milioane de americani riscă să-şi piardă acoperirea medicală în următorii zece ani, în urma planului de înlocuire a reformei sistemului medical înfăptuită de preşedinte Barack Obama. Raportul CBO anticipează o scădere dramatică a acoperirilor de sănătate, în următorii zece ani, în cazul în care Congresul adoptă proietcul de lege al republicanilor. Aproximativ 52 de milioane de persoane vor rămâne fără asigurare până în anul 2026, comparativ cu 28 de milioane sub jurisdicţia actualului pachet legislativ cunoscut sub numele de Obamacare. Preşedintele Donald Trump, ce susţine planul republicanilor, a promis că noul proiect va oferi ”asigurare de sănătate tuturor”.

Statele Unite au anunţat că vor staţiona permanent drone de atac în Coreea de Sud, în urma testelor balistice nord-coreene, efectuate săptămâna trecută. Sistemul aerian fără pilot Gray Eagle este capabil să rămână în aer vreme de 24 de ore şi este echipat cu rachete Hellfire. Coreea de Nord a testat patru rachete cu raze de acţiune de 1.000 de kilometri. Lansarea celor patru rachete a fost un antrenament pentru un atac asupra unei baze americane din Japonia. Este vorba de un exerciţiu care are rolul pregătirii pentru un atac. Antrenamentele au rolul atacării bazelor din Japonia ale agresorului imperialist american.

Steve Bannon, consilier prezidenţial pentru strategie al Administraţiei Trump, este anchetat pentru că a fost înregistrat la vot la două adrese diferite. Stephen Bannon s-a înregistrat să voteze în New York, înainte de alegerile prezidenţiale din New York, după ce presa a vehiculat că el ar fi deja înregistrat să voteze la adresa unei case vacante din Florida, unde locuise cândva fosta sa soţie. Acesta a închiriat anterior casa pentru fosta sa soţie, Diane Clohesy, declarând însă proprietarului că el locuieşte la acea adresă, dar călătoreşte foarte mult. El a rămas totodată înregistrat la vot în statul Florida, deşi nu şi-ar fi exprimat votul în acel stat, fapt ce ar putea scădea şansele ca el să fie pus sub acuzare. Prezentarea unor informaţii false pe un formular de înregistrare a votului reprezintă o crimă de gradul al treilea în statul Florida şi este pedepsită cu până la cinci ani de închisoare.

Turcia nu îi va permite ambasadorului olandez să se întoarcă la Ankara, până când Olanda nu va îngădui Turciei să organizeze evenimente pentru a susţine referendumul din 16 aprilie. Ministrul turc al Familiei, Fatma Betul Sayan Kaya, a fost împiedicat sâmbătă să între în Consulat şi a fost apoi escortat la graniţa cu Germania. Aceasta a venit sâmbătă noapte cu maşina la Rotterdam pentru a participa la un miting care avea drept scop promovarea referendumului din luna aprilie prin care se doreşte consolidarea puterilor executive ale preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan.

Premierul olandez, Mark Rutte, a spus că a fost nevoit să împiediece accesul a doi miniştri turci pe teritoriul ţării sale şi să le interzică să participe la mitinguri cu alegătorii turci deoarece Ankara a ameninţat cu sancţiuni împotriva Guvernului său. El a spus că a fost şocat să vadă că un ministru turc a încercat să ajungă la un miting de la Rotterdam după ce Guvernul i-a comunicat clar faptul că nu este binevenit.

În mai multe zone din nord-estul Statelor Unite a fost decretată stare de urgenţă din cauza furtunii de zăpadă Stella, care a dus la anularea a peste 6.800 de zboruri şi închiderea şcolilor din mai multe zone, inclusiv în oraşul New York. Furtuna Stella, prognozată a fi cea mai cea mai puternică din această iarnă, a afectat o zonă întinsă din nord-estul Statelor Unite, printre cele mai afectate fiind oraşele New York, Boston, Washington sau Philadelphia. Se estimează că în urma furtunii se vor depune până la 61 de centimetri de zăpadă în New York, iar vântul va băte cu peste 96 de kilometri la oră. Serviciul Naţional de Meteorologie din SUA a emis o alertă de viscol pentru o regiune care se întinde din Connecticut în nord şi până la New Jersey în sud.

SPORT

Simona Halep nu s-a putut conecta 100% la tensiunea meciului cu Kristina Mladenovic, pierdut cu scorul de 6-3, 6-3 în turul trei la Indian Wells. Din această cauză, Simona a fost şi iritată, având două ieşiri extrem de ciudate în timpul partidei. Primul moment bizar s-a petrecut la 5-3 în primul set, după ce Mladenovic s-a desprins la două game-uri pe tabelă. Deşi mai era de jucat încă un game până la pauză, Halep a uitat cât e scorul şi s-a aşezat pe scaunul de odihnă. Arbitrul meciului a sesizat imediat, atenţionând-o pe a 4-a favorită. Debusolată, constănţeanca s-a întors pe teren, dar nu a mai durat mult până la pauza pe care şi-o dorea, pentru că franţuzoaica a închis repede setul.

A doua ieşire a Simonei a fost una nervoasă şi a avut loc în setul secund, la 3-2 pentru adversară. După mai multe mingi de break ratate cu uşurinţă, Halep şi-a ieşit din fire şi a izbit cu racheta de pământ. Din acel moment, jocul ei s-a prăbuşit total, iar Kiki şi-a adjudecat următoarele două game-uri. Atitudinea negativă a jucătoarei noastre poate fi explicată cu greu, ţinând cont că în primul meci de la Indian Wells, contra Donnei Vekic (scor 6-4, 6-1), a tratat fiecare moment cu maximă seriozitate.

Helmuth Duckadam, preşedintele de imagine al celor de la Steaua, a comentat prima etapă a play-off-ului. Echipa lui Reghecampf este singura formaţie care a câştigat, rezultat ce i-a dus pe roş-albaştri pe primul loc al clasamentului. Duckadam este de părere că în meciul din etapa următoare, cu Viitorul, Steaua are un mic avantaj ţinând cont că are în lot jucători mai experimentaţi care fac faţă presiunii. În ceea ce priveşte echipa naţională, fostul mare portar al Stelei consideră că Florin Niţă ar trebui să-şi anunţe retragerea de la lot. Niţă a fost desemnat cel mai bun portar al Ligii 1 în sezonul trecut, dar nici de această dată nu a prins lotul echipei naţionale. Goalkeeper-ul Stelei se află doar pe o listă de rezerve, Daum preferându-i în continuare pe Tătăruşanu, Pantilimon şi Silviu Lung jr.

Probabil cel mai aşteptat meci al primei etape a play-off-ului, Viitorul – Dinamo, nu a adus ploaia de goluri anticipată de pariori şi de majoritatea specialiştilor din fotbalul românesc. După 90 de minute dominate de un duel tactic aprig între Gică Hagi şi Cosmin Contra, cele două echipe au remizat alb, punând în scenă cel mai bun scenariu pentru liderul FCSB, care poate primi premiul pentru marea câştigătoare a primei runde din mini campionatul care va decide câştigătoarea titlului.

CFR Cluj s-a calificat în play-off, dar a început cu stângul. Ardelenii sunt singura echipă care a pierdut în prima rundă a părţii a doua a sezonului, scor 0-2, cu Steaua. Înfrângerea de pe Arena Naţională nu a şters însă rezultatele bune obţinut de Vasile Miriuţă în acest sezon. Conducerea clubului i-a prelungit contractul antrenorului. Iuliu Mureşan a dezvăluit că tehnicianul în vârstă de 48 de ani a semnat pentru încă un sezon.

Prima înfrângere acasă a lui FC Botoşani în faţa lui ACS Poli Timişoara. Gaz Metan a rămas neînvinsă acasă cu Ardeal şi după a 5-a partidă. În schimb, Viitorul şi după a 7-a întâlnire este în continuare fără victorie în calitate de gazdă în faţa lui Dinamo (5 egaluri şi 2 înfrângeri). La Voluntari echipa locală şi Pandurii au terminat toate cele trei confruntări de până acum la egalitate.

Două schimbări în clasamentul all-time, Gaz Metan a trecut pe locul 31, devansând-o pe Chimia Râmnicu Vâlcea, iar ACS Poli pe 61, depăşind-o pe Foresta Fălticeni. FC Voluntari a primit golul 100. Cifre rotunde la numărul de partide pe prima scenă pentru Filipe Teixeira (Astra), al 150-lea, şi Gnohéré (Steaua) al 50-lea. De asemenea, francezul a izbutit şi al 20-lea său gol. Primele reuşite pentru Val. Alexandru (Concordia), G. Deac (FC Voluntari) şi Surugiu (Pandurii). Dinu Todoran (FC Voluntari) a debutat în Liga I şi ca lider al băncii tehnice.

Zenit a pierdut meciul din ultima etapă cu Amkar Perm, scor 0-1, aceasta fiind doar al treilea eşec al trupei lui Mircea Lucescu în actuala ediţie de campionat. Chiar dacă nu a pierdut foarte multe partide, formaţia din Sankt-Petersburg a coborât pe locul trei în clasament, iar presa din Rusia îl consideră pe tehnicianul român principalul vinovat. După 19 etape, Zenit se află pe ultima poziţie a podiumului, cu 36 de puncte. Tot 36 are şi ŢSKA Moscova, echipa aflată pe locul secund, iar lider este Spartak cu 44 de puncte.

La 33 de ani, Andrei Cristea continuă să fie unul dintre cei mai percutanţi atacanţi din Liga I. „Decarul” Iaşiului a marcat cinci goluri în şase meciuri în 2017 şi a ajuns la cota 10 în acest sezon. Cristea este devansat în clasamentul golgeterilor doar de Cristu Bud (CFR Cluj, 11 goluri) şi Azdren Llullaku (16 goluri), acesta din urmă fiind plecat din Liga I. Atacantul Iaşiului are astfel şanse să se lupte pentru titlul de golgeter pe care l-a mai obţinut în 2010, în culorile lui Dinamo. Acesta spune, însă, că nu se gândeşte la acest titlu individual, ţinta lui şi a echipei fiind locul 7. Atacantul lui CSM Poli speră ca echipa din Copou să continue evoluţiile bune şi să câştige următoarele două meciuri, cu Pandurii în deplasare şi cu Timişoara în Copou.

Chelsea Londra a câştigat, meciul de pe teren propriu cu Manchester United, scor 1-0, şi s-a calificat în penultimul act al Cupei Angliei. Gazdele au controlat jocul încă de la început, iar oaspeţii au încercat să pună probleme pe contraatac. În minutul 35, Ander Herrera a primit uşor al doilea cartonaş galben. N’Golo Kante a înscris singurul gol al partidei, în minutul 51, după un şut cu dreptul de la 20 de metri de poarta lui De Gea. Până la final, Manchester United, deţinătoarea trofeului, a expediat un singur şut pe spaţiul porţii. Eliminarea lui Herrera nu ar fi trebuit să rămână singura sancţiune disciplinară pentru United. În minutele de final, Marcos Rojo ar fi trebuit să primească şi el un cartonaş roşu.

Fundaşul lui Mourinho l-a călcat în mod intenţionat cu crampoanele pe piept pe Eden Hazard, însă arbitrii nu au luat nicio decizie. Presa engleză consideră că Rojo va primi o suspendare de cinci etape. Chelsea, liderul autoritar din Premier League, are o serie de 11 meciuri fără înfrângere în toate competiţiile. De cealaltă parte, Manchester United întrerupe o perioadă de 10 partide fără eşec. Semifinalele Cupei Angliei sunt Arsenal Londra – Manchester City şi Chelsea Londra – Tottenham Hotspur. Ambele partide se vor disputa pe arena Wembley din Londra, pe 22 şi 23 aprilie. Arsenal a câştigat trofeul în 2014 şi 2015 şi deţine recordul de semifinale disputate, 29.

Nationala de rugby a Romaniei se pregateste pentru ultimul meci din acest sezon al Rugby Europe Championship, Stejarii urmand sa intalneasca duminica, 19 martie, Georgia. Meciul va avea loc pe Stadionul Arcul de Triumf. Pentru acest meci, staff-ul Romaniei a pastrat jucatorii care au pregatit partida cu Belgia, la care s-au alaturat trei jucatori care evolueza in Franta: Andrei Ursache, Otar Turashvili si Vlad Nistor. Dintre acestia, 12 jucatori provin de la Timisoara Saracens, 5 de la CSA Steaua, 3 de la Stiinta Baia Mare, 2 de la CSM Bucuresti si 8 jucatori din Franta.

Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă a lumii în 2010 şi 2015, a oferit pentru siteul cluburi-sportive.ro un interviu inedit în care a explicat ce sport ar fi practicat dacă n-ar fi făcut handbal, dar a dezvăluit şi de ce nu a început în copilărie o aventură în tenis. Sportul alb i-a dat şi unul dintre campionii săi preferaţi. Neagu, în prezent la Buducnost, va juca în sezonul următor pentru campioana României, CSM Bucureşti.

Horia Tecău şi Jean Julian Rojer au reuşit o victorie excepţională în optimi la Indian Wells, trecând de echipa britanică Andy Murray/Daniel Evans, scor 6-4, 6-3. Acel moment când un român îl învinge pe cel mai bun tenismen al lumii… Chiar dacă s-a întâmplat într-un concurs de dublu, Horia le poate povesti nepoţilor cum i-a predat o lecţie liderului mondial de la simplu – Andy Murray. Tandemul Tecău/Rojer a avut nevoie de o oră şi 7 minute pentru a trece de Murray şi Evans, cu un scor clar: 6-4, 6-3.

Mario Blazevic (CSM Bucureşti) a fost desemnat cel mai bun handbalist al etapei a 22-a în Liga Zimbrilor, în urma succesului obţinut de echipa lui pe terenul echipei Poli Timişoara, scor 26-25. Portarul nu a început ca titular, dar din momentul în care a intrat în teren în repriza a doua a făcut diferenţa prin intervenţiile avute. Blazevic şi-a pus serios amprenta asupra celui mai tensionat joc al rundei, la finalul căreia CSM Bucureşti a obţinut 3 puncte foarte importante în economia clasamentului.

Lotul de ”16” în etapa a 22-a: Mario Blazevic (CSM Bucureşti), Ştefan Grigoraş (Dinamo), Cristi Tcaciuc (CSU Suceava) – portari; Florin Dospinescu (Dunărea Călăraşi), Goce Ojlevski (HC Odorhei), Irakli Chikovani (Dunărea Călăraşi), Guillaume Saurina (CSM Bucureşti), Pierre-Yves Ragot (Dinamo), Cristian Fenici (Poli Timişoara), Nikola Crnoglavac (HCDS Constanţa), Dusan Sipka (CSU Suceava), Laurenţiu Toma (HCDS Constanţa), Roland Thalmaier (Potaissa Turda), Mladen Rakcevic (HCDS Constanţa), Marius Novanc (CSM Bucureşti), Andras Szasz (HC Odorhei)

Federaţia Română de Handbal a tras la sorţi semifinalele Cupei României la handbal masculin, care se vor desfăşura în cadrul unui Turneu Final 4, la fel ca şi în ultimele două ediţii. Dinamo Bucureşti şi CSM Bucureşti, cele două echipe care au jucat finala pentru titlul naţional în sezonul trecut, sunt adversare în penultimul act. În a doua semifinală se vor întâlni HC Dobrogea Sud Constanţa şi Potaissa Turda. Turneul Final 4 se va disputa în 12-13 mai sau în 20-21 mai, în funcţie de parcursul echipei Potaissa Turda în Cupa Challenge. CSM Bucureşti este deţinătoarea trofeului, după finala câştigată cu Steaua la Brăila, scor 27-24. HCDS şi Potaissa nu au câştigat niciodată Cupa României, învingătoarea acestui duel urmând să joace în premieră într-o finală a acestei competiţii. Dinamo nu a mai intrat în posesia trofeului din 1988.

Dublul format din Florin Mergea şi Aisam Qureshi a pierdut, meciul cu perechea Gilles Muller/Sam Querrey (Luxemburg/SUA), scor 1-6, 6-1, 6-10, în optimile de finală ale turneului de Masters Series de la Indian Wells, SUA, disputat pe suprafaţă dură. Partida a durat o oră şi două minute. Mergea şi Qureshi au reuşit două break-uri şi au cedat serviciul de două ori. Diferenţa s-a făcut în câteva momente din super tie-break, când Muller şi Querrey au dovedit calitate la serviciu.

Florin Mergea (32 de ani, locul 24 ATP) şi Aisam Qureshi (36 de ani, 32 ATP) au format o echipă pentru prima dată în circuitul ATP şi vor primi pentru participare un cec de 25.320 dolari şi 90 de puncte în clasamentul mondial. În primul tur la Indian Wells, românul şi pakistanezul i-au învins pe favoriţii 7, croatul Ivan Dodig şi spaniolul Marcel Granollers. Florin Mergea este în căutarea unui parteneriat constant în circuitul mondial de dublu, după ce în acest a mai evoluat alături de britanicul Dominic Inglot şi de sârbul Viktor Troicki. Mergea şi Inglot au mai făcut echipă în perioada 2014-2016 şi au reuşit finale la Montpellier şi Auckland, precum şi sferturi de finală la Indian Wells şi Openul Australiei, toate în 2015.

Real Madrid, Bayern München , Barcelona şi Borrusia Dortmund sunt echipele calificate până acum în sferturile Ligii Campionilor. Săptămâna asta vom afla care sunt cele mai bune opt echipe ale fotbalului european din acest sezon. Tragerea la sorţi pentru sferturile de finală va avea loc vineri 17 martie, la Nyon.

Juventus proneşte ca favorită clară în returul cu FC Porto. Torinezii s-au impus cu 2-0 pe Dragao însă nu scorul ar fi o problemă pentru formaţia portugheză. Trupa lui Allegri nu a mai pierdut în timp regulamentar o partidă oficială pe teren propriu din 23 august 2015! Udinense se impunea atunci în prima etapă a Serie A, scor 1-0 graţie golului marcat de Cyril Thereau în minutul 78. Având în vedere că titlul în Serie A e confiscat din nou, pentru al şaselea an la rând, Juventus se va concentra mai mult pe meciurile din Liga Campionilor. Lipsa de adversari puternici din campionatul intern îşi spune cuvântul la Porto. Jucătorii pregătiţi de Nuno Espirito Santo au nouă victorii în ultimele zece partide, toate în campionat, respectiv o singură înfrângere iar aceea cu Juventus.

Campioana en-titre a Angliei are două victorii din două partide jucate în era Craig Shakespeare. Ambele obţinute pe teren propriu cu scorul de 3-1, în compania lui Liverpool şi Hull City. Golul marcat de Vardy la Sevilla îi oferă lui Leicester o şansă destul de bună pentru o eventuală calificare. Sevilla porneşte ca favorită dar forma jucătorilor nu este una prea bună. În ultimele două etape din La Liga, trupa lui Sampaoli a remizat cu două echipe mult mai slab cotate. 1-1 s-au încheiat cele două partide disputate în deplasare cu Alaves şi pe teren propriu cu Leganes. Chiar şi aşa, Sevilla nu a mai pierdut un meci oficial din 29 ianuarie, când ceda cu 3-1 pe terenul lui Espanyol. Rămâne de văzut dacă Shakespeare poate duce mai departe moştenirea lăsată de Claudio Ranieri pe banca „vulpilor”.

Jucătoarea de tenis Simona Halep, aflată pe locul 4 în clasamentul mondial, a declarat, după înfrângerea în faţa franţuzoaicei Kristina Mladenovic (locul 26 WTA), scor 3-6, 3-6, în turul trei al turneului de la Indian Wells, că a cedat din punct de vedere fizic după disputarea primului set. Partida a durat o oră şi 43 de minute. Simona, campioană la Indian Wells în 2015, a avut probleme mari la serviciu, cu procentaje de reuşită foarte scăzute (44% cu prima minge şi 40% cu a doua). Românca a cedat de şase ori serviciul şi a reuşit doar trei break-uri din 22 de oportunităţi avute.

PROGNOZA METEO
14 Martie 2017

Pe un fond termic caracterizat de valori în jurul celor normale ale perioadei, înnorãrile vor fi tempoare, iar precipitațiile în diminuare și în restrângere raportat la ziua precedentã. Va ploua slab pe spații mici în sudul, estul și centrul țãrii, iar în zona montanã înaltã vor fi precipitații trecãtoare mai ales sub formã de ninsoare. Vântul va sufla slab pânã la moderat, cu intensificãri locale, îndeosebi ziua, în Moldova, Bãrãgan, Dobrogea și sud-vestul Olteniei. Temperaturile maxime se vor încadra între 6 și 14 grade, iar cele minime între -2 și 5 grade, ușor mai scãzute în depresiuni. Ceața se va semnala izolat în primele ore în extremitatea de vest, iar noaptea se poate forma pe arii restrânse în zonele joase din toatã țara.

Bucuresti

Regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de cele climatologic specifice datei. Cerul va avea înnorãri temporare, dar numai trecãtor va mai ploua slab. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 11 grade, iar cea minimã va fi de 1…3 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *