Stiri pe scurt 14 Ianuarie 2016

loading...

Stiri pe scurt  14 Ianuarie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  14  Ianuarie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 14 ianuarie. In anul 1934,a încetat din viaţă medicul Ioan Cantacuzino, fondatorul şcolii româneşti de microbiologie şi medicină experimentală (n. 25 noiembrie 1863).

Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca susţine că nu a girat nicio lucrare realizată de deţinuţi, recomandările fiind făcute în nume personal de şase profesori care au dreptul şi libertatea de a coordona şi expertiza lucrări ştiinţifice sau artistice. Reprezentanţii UBB susţin că pe o listă a Ministerului Educaţiei apar numele a şase cadre didactice care ar fi dat recomandări pentru scrierea de către unii deţinuţi a unor cărţi în penintenciar.

Therme Bucureşti, un centru de wellness, relaxare şi entertainment bazat pe ape termale va fi deschis, la Baloteşti, lângă Bucureşti, după o investiţie de peste 50 milioane euro. Iniţiatorii proiectului estimează că centrul va avea între 800.000 şi 1 milion de vizitatori pe an. Construcţia centrului a început în octombrie 2013, investiţia aparţinând grupului austriac A-Heat. Preţurile biletelor de intrare încep de la 39 de lei. Astfel, un adult va plăti pentru 3 ore şi jumătate 39 de lei, în timp ce un copil până în 16 ani va plăti 35 de lei. Pentru 4 ore şi jumătate se va plăti 44 de lei (un adult) şi 30 de lei (copii între 3 şi 16 ani). Preţul pentru o zi petrecută la Therme Bucureşti este de 54 de lei pentru adult şi 40 de lei pentru copii.

Delegaţia de parlamentari care va merge în Norgevia îşi propune să afle adevărul despre situaţia mai multor familii de români ai căror copii au fost plasaţi în familii surogat şi să le ceară parlamentarilor norvegieni să-şi armonizeze legislaţia cu cea europeană, susţine deputatul PNL Mircea Dolha. Dolha a precizat că delegaţia intenţionează să vorbească cu vecinii familiei Bodnariu, educatorii şi învăţătorii copiilor pentru „a vedea ce familie este, pentru a afla adevărul”. Deputatul a mai spus că a constatat cu „nemulţumire” că există o barieră de comunicare între partea norvegiană şi partea Română.

Unul dintre câştigătorii premiului de peste 16 milioane de lei la Loto 6/49, un bărbat de aproximativ 50 de ani, şi-a ridicat cecul de la Loterie, acesta spunând că a ales biletul norocos în Ajunul Crăciunului, de pe panoul cu bilete gata completate de la o agenţie din Găeşti, unde acesta nu obişnuia să joace, el depunând bilele de obicei la cealaltă agenţie din oraş. La începutul anului, bărbatul a mers la agenţie să-şi verifice biletul şi a aflat că este unul dintre cei doi mari câştigători. Câştigătorii premiilor Loteriei au la dispoziţie 90 de zile de la data tragerii pentru a intra în posesia banilor. Pentru aceasta, ei trebuie să se prezinte la sediul central al Loteriei Române din Capitală. Câştigurile a căror valoare unitară brută este de peste 10.000 de lei se achită la sediul central.

Trupul starului David Bowie a fost incinerat, la New York, fără să aibă loc o ceremonie, iar membrii familiei şi prietenii nu au participat la eveniment. David Bowie a păstrat mereu o discreţie în viaţa privată şi la fel a vrut să facă şi după trecerea în nefiinţă. Starul nu a vrut ca după moartea sa să aibă loc nicio ceremonie comemorativă şi nicio slujbă. Carnegie Hall din New York va găzdui un concert memorial pentru Bowie pe 31 martie. Spectacolul, planificat înainte de moartea lui Bowie, a fost programat iniţial ca un tribut adus lui Cyndi Lauper. Un alt moment în memoria lui Bowie va avea loc şi la Brit Awards din Londra, în februarie, sărbătorind ceea ce Max Lousada descris ca „viata extraordinară şi opera unuia dintre cei mai mari artişti ai noştri”.

Vremea se va înrăutăţi începând de vineri dimineaţă, în Maramureş, Transilvania şi la munte va ninge, iar în Crişana, Banat şi Oltenia vor fi ploi, lapoviţă şi ninsoare, iar din noaptea de sâmbătă spre duminică, ninsorile se vor extinde şi în sudul şi sud-estul ţării.

Un bărbat a sunat la numărul de urgenţă 112 pentru a semnala o ameninţare cu bombă la Parlament, alertă care s-a dovedit falsă, astfel că, după identificare, autorul apelului a fost ridicat de la domiciliu şi dus la audieri. Echipa de pirotehnişti, însotiţă de câini, a verificat biroul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi al preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, dar s-a constatat că alarma a fost falsă. Autorul apelului a fost identificat, fiind la a patra astfel de alertă falsă. El a sunat de pe telefonul fix, astfel că forţele de ordine l-au ridicat de la domiciliu şi l-au dus la audieri.

Liderul Partidului Mişcarea Populară Giurgiu, Marius Bogdan Crăcea, îşi caută iubită, el spunându-le jurnaliştilor, într-o conferinţă de presă, că oamenii nu sunt făcuţi să fie singuri şi că idealul său este ca viitoarea iubită să lucreze în sistemul de justiţie, să fie atrăgătoare şi inteligentă. El le-a transmis femeilor ”interesate” că îl pot contacta pe Facebook sau îşi pot lăsa datele de contact la sediul partidului. Întrebat de jurnalişti dacă vrea să se însoare, el a spus că zilele trecute a primit horoscopul pe 2016 şi scria că în acest an va avea succes în carieră şi se va căsători.

Banii colectaţi din vânzarea biletelor la concertul Angelei Gheorghiu pentru victimele din Colectiv nu au fost transferaţi de biletoo.ro, soprana afirmând că ar trebui să începem să ne respectăm valorile, în timp ce reprezentanţii biletoo.ro spun că fondurile vor fi plătite pe 18 ianuarie. Soprana Angela Gheorghiu a susţinut, gratuit, pe 29 noiembrie, la Ateneul Român, primul său concert umanitar din România, iniţiind şi derulând o campanie dedicată colectării de fonduri în beneficiul victimelor din clubul Colectiv, o tragedie în urma căreia şi-au pierdut viaţa 63 de persoane.

Acţiunile Renault au scăzut cu până la 20%, după ce un reprezentant al sindicatului CGT a anunţat că oficiali ai biroului antifraudă din Ministerului Economiei au confiscat computere de la birourile companiei, în cadrul unei posibile investigaţii privind testele pentru emisiile automobilelor. Acţiunile Renault au scăzut cu 16%, la 72,98 euro pe unitate, iar declinul a atins 20% la un moment dat, cel mai amplu după 2008. Titlurile Peugeot au coborât cu 8%, la 13,61 euro pe unitate.

Touroperatorul israelian Meshek Wings anunţă lansarea curselor charter Tel Aviv – Oradea, zboruri ce vor fi operate de Blue Air, urmând ca 2.000 de turişti israelieni să vină în acest an în Băile Felix şi Oradea şi să cheltuiască circa 1,8 milioane euro. Zborurile vor avea loc săptămânal, în perioada verii. Proiectul îi aparţine lui Meidan Butnaru, om de turism israelian de origine română, care a adus, până în prezent, din poziţia de director comercial al touroperatorului israelian Meshek Wings, peste 100.000 de turişti israelieni în România.

Economia Germaniei a înregistrat o creştere de 1,7% în 2015, susţinută de rata ridicată a angajărilor şi politica monetară expansionistă care alimentează consumul intern, într-o perioadă în care comerţul mondial încetineşte. Primele estimări oficiale referitoare la evoluţia PIB în trimestrul al patrulea vor fi publicate în februarie, iar analiştii Bloomberg anticipează un avans de 0,4%. Germania, cea mai mare economie din zona euro, beneficiază mai mult decât oricare alt stat din regiune de măsurile de stimulare ale Băncii Centrale Europene (BCE).

Preţurilor solicitate de proprietarii de apartamente din zonele centrale, semicentrale şi de nord ale Bucureştiului au crescut anul trecut cu 4,6%. În zonele de est, sud, şi vest, preţurile medii solicitate de proprietari au cunoscut o scădere de 1,87%, de la 52.000 de euro, media pentru 2014, la 51.025 de euro în 2015. Cele mai mari valori de anul trecut au fost înregistrate, cu excepţia lunii ianuarie, în lunile septembrie (51.500 de euro) şi decembrie (52.000 de euro).

Principalele resurse de energie primară au totalizat în primele 11 luni ale anului trecut 30,06 milioane tone echivalent petrol (tep), în creştere cu 2,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2014, iar resursele de energie electrică au fost de 63,1 miliarde KWh, cu 8,3% mai mari. Producţia internă a însumat circa 20,15 milioane tep, în urcare cu 0,6%, iar importul s-a situat la 9,91 milioane tep, cu 6,4% mai mare.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primele 11 luni ale anului trecut cu 9,4%, ca serie brută, construcţiile noi înregistrând un avans de 4,8%, iar lucrările de reparaţii capitale şi-au sporit volumul cu 23,5% şi cele de întreţinere şi reparaţii curente cu 14,4%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 10,2%.

Asiguratorii vor trebui să deconteze direct titularului poliţei de asigurare daunele în urma unui accident în care şoferul nu este vinovat, potrivit unui proiect de lege iniţiat de deputatul independent Daniel Oajdea. Deputatul a explicat că prin această modificare legislativă se evită situaţiile dificile, în care în cazul unui accident sunt implicate persoane care au maşini înmatriculate în alte ţări sau sunt asigurate la societăţi rău-platnice.

Sorin Roşca Stănescu, care a beneficiat de reducerea pedepsei şi pentru că a scris cărţi în penitenciar, a declarat, că este foarte bine să se facă o anchetă, pentru că au existat abuzuri ale unor deţinuţi, au fost plagiate, iar o carte nu poate fi scrisă în câteva ore. Sorin Roşca Stănescu a subliniat însă că, din punctul său de vedere, este „dramatic” să se renunţe la posibilitatea pe care o au deţinuţii de a scrie orice, chiar şi literatură.

CNA a decis, să amendeze Kanal D cu 150.000 de lei pentru trei ediţii ale emisiunii „WOWbiz”, care au fost moderate de Mădălin Ionescu şi în care s-a spus că în incendiul din clubul Colectiv ar fi decedat mai multe persoane, însă autorităţile nu vor să facă public acest lucru. În ediţiile din 6, 9 şi 10 noiembrie ale „WOWbiz” a fost prezentată o femeie, Doina, care ar fi cadru medical şi care, fără a-i fi dezvăluit chipul, a spus că în urma incendiului din Colectiv ar fi murit 67 de persoane, o cifră mai mare decât cea făcută publică de către autorităţi (63). Sancţiunea a fost aplicată pentru că televiziunea Kanal D a prezentat afirmaţiile respectivei femei fără a aduce dovezi care să susţină aceste acuzaţii, care, în opinia membrilor CNA, sunt de natură penală. Astfel, Kanal D a încălcat mai multe articole din legislaţia audiovizualului.

Reprezentantul Kanal D, Cătălin Băleanu, a spus că în respectivele emisiuni au fost prezentate toate punctele de vedere. „Nu mi se pare nimic în neregulă în ceea ce s-a difuzat. Punctele de vedere în legătură cu numărul morţilor au fost făcute de un martor ocular, cadru medical”, a spus Cătălin Băleanu, precizând că televiziunea Kanal D a prezentat, timp de 15 minute, şi punctul de vedere pe acest subiect al secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, să amendeze Pro TV, cu 50.000 de lei, pentru emisiunea „Vorbeşte lumea” din 4 noiembrie, în care jurnalistul George Roncea a spus că tragedia din Colectiv a fost provocată intenţionat. În aceeaşi emisiune, George Roncea a spus că „toată teoria lansată de autorităţi se dovedeşte falsă” şi că în acest caz „ceva e putred”. De asemenea, potrivit CNA, pe parcursul emisiunii, difuzată la o oră accesibilă minorilor, George Roncea a folosit mai multe extresii injurioase, precum „rahaţii”, „haita asta nenorocită”, „boul acesta”. Gabriel Coveşeanu, moderator al emiunii, a intervenit şi l-a rugat să păstreze un limbaj adecvat.

Proiectul „Anul Cultural Martha Bibescu 130”, finanţat de Ministerul Culturii în cadrul programului dedicat Zilei Culturii Naţionale, va fi lansat, la Casa Filipescu-Cesianu, vineri, la ora 18.30. Evenimentul va fi prezentat de Angelica Iacob (Muzeul Municipiului Bucureşti), Mădălina Mirea (Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti), Doina Mândru (Uniunea Artiştilor Plastici), Ruxandra Nemţeanu (Facultatea de Arhitectură „Spiru Haret”) şi Oana Marinache (Asociaţia Istoria Artei), informează reprezentanţi ai Muzeului Bucureştiului.

Festivalul UNTOLD, care a avut loc anul trecut la Cluj-Napoca, a primit premiul „Best Major European Festival” la European Festival Awards 2015, fiind pentru prima dată când un festival aflat la prima ediţie câştigă marele premiu. UNTOLD aduce pentru prima dată în România marele premiu al prestigioasei competiţii European Festival Awards, fiind desemnat câştigător al celei de-a 7-a ediţii, la categoria «Best Major European Festival». Este pentru prima dată când un festival aflat la prima ediţie câştigă marele premiu. Gala de decernare a premiilor a avut loc în 13 ianuarie în Groningen, Olanda, iar alături de UNTOLD, pe lista de finalişti la categoria «Best Major European Festival» s-au aflat cele mai renumite festivaluri din Europa: Tomorrowland (Belgia), Sziget Festival (Ungaria), Rock Werchter (Belgia), Exit Festival (Serbia), Deichbrand Festival (Germania), Dour Festival (Belgia), Graspop Metal Meeting (Belgia), Mysteryland (Olanda), Pinkpop (Olanda).

Sindicatul Liber RomâniaFilm atrage atenţia Guvernului, prin intermediul unei scrisori publice, asupra situaţiei „dramatice” din cinematografele româneşti şi a plângerii penale emise împotriva Consiliului de Administraţie (C.A.) al R.A.D.E.F. Sindicatul Liber RomâniaFilm doreşte să prezinte opiniei publice situaţia dramatică în care se găsesc atât salariaţii, cât şi sălile de spectacol aparţinând RomâniaFilm, dar şi o serie de nereguli de natură penală ce se petrec în cadrul R.A.D.E.F. RomâniaFilm.

Opera din Sydney a fost evacuată joi de poliţia australiană, în urma unor ameninţări nespecificate, primite prin intermediul reţelelor de socializare. Poliţia a evacuat oamenii din zonă şi a instalat bariere metalice pentru a ţine toate persoanele la o distanţă de cel puţin 150 de metri de clădire. Ulterior, poliţia a anunţat că operaţiunea s-a încheiat şi zona este sigură. Autorităţile nu au oferit detalii suplimentare, dar publicaţia Daily Telegraph a relatat că alerta a fost declanşată după primirea unei ameninţări privind un obiect aflat în clădirea Operei.

Fostul preşedinte israelian Shimon Peres, în vârstă de 92 de ani, a fost spitalizat de urgenţă joi dimineaţă şi supus unei cateterizări cardiace, în urma unui atac de cord. Fostul preşedinte israelian a fost supus unei cateterizări cardiace şi se află în stare bună, fiind conştient pe parcursul procedurii. Ayelet Frish, fost consultant de comunicare al lui Peres, a declarat că fostul preşedinte „s-a trezit dimineaţă cu palpitaţii şi cu o senzaţie de constricţie toracică”. Frish a precizat că paramedicii chemaţi la faţa locului i-au făcut o electrocardiogramă şi au decis să-l transporte la spital.

Aviaţia franceză a bombardat în noaptea de miercuri spre joi un centru de telecomunicaţii al grupării Statul Islamic (SI), în apropiere de Mosul, în nordul Irakului. „Am lovit în această noapte (de miercuri spre joi), în împrejurimile Mosulului, un centru de telecomunicaţii Daech (acronimul în arabă al SI), un centru de propagandă”, a declarat ministrul. „Am efectuat şapte atacuri de luni încoace”, a adăugat Le Drian. Aviaţia franceză a vizat Statul Islamic în Siria, dar mai ales în Irak, susţinând forţele irakiene şi kurde. „Daech este în retragere în Irak”, unde a pierdut oraşele Sinjar şi Ramadi, a notat ministrul francez al Apărării, îndemnând totodată la „precauţie”.

Oficiali din cadrul aviaţiei ruse susţin că au descoprit noi probe cu privire la doborârea în 2014, în estul Ucrainei, a avionului malaysian care efectua zborul MH17 şi cer anchetatorilor olandezi să le examineze. Moscova a încercat să abată suspiciuni vizându-i pe rebeli proruşi din estul Ucrainei, care s-au lăudat, înainte de doborârea MH17, că deţin acest tip de rachete. Într-o scrisoare trimisă preşedintelui OVV, Agenţia rusă pentru aviaţie afirmă că experţi ruşi au efectuat între timp experimente şi cercetări care au arătat că ancheta olandeză şi concluziile acesteia ar fi „nefondate şi inexacte”.

Imagini satelitare recente sugerează că reactorul nuclear nord-coreean,considerat principala sursă de plutoniu a Phenianului,nu funcţionează, în continuare, la toată capacitatea. Acest reactor, cu o capacitate de cinci megawaţi, situat în complexul nuclear Yongbyon, este capabil să producă aproximativ şase kilograme de plutoniu pe an, adică o cantitate suficientă pentru o bombă nucleară, apreciază unii experţi.

Preşedinţia moldoveană nu a anunţat dacă a primit o nouă propunere de premier joi, până la prânz, când a expirat un ultimatum pe care Nicolae Timofti l-a dat miercuri majorităţii parlamentare să desemneze alt candidat pentru funcţia de premier, în locul lui Vlad Plahotniuc. Reprezentanţii Partidului Democrat (PDM) nu au putut fi contactaţi pentru a spune dacă prezint alt candidat. O majoritate de 56 de deputaţi anunţa că va prezenta în mod repetat candidatura lui Plahotniuc la funcţia de premier.

Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi alte 36 rănite, joi dimineaţă, într-un atentat cu maşină-capcană care a vizat o secţie de poliţie din sud-estul Turciei. O femeie şi un copil s-ar afla printre persoanele decedate. Echipele de intervenţie caută eventuali supravieţuitori printre dărâmături, la locul exploziei din districtul Cinar, în provincia Diyarbakir. Atentatul nu a fost revendicat până în prezent, dar autorităţile turce au acuzat militanţii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care sunt activi în provincia majoritar kurdă. Bomba a fost detonată la intrarea în secţia de poliţie, dar a avariat şi clădiri rezidenţiale din apropiere.

Liderul Al-Qaida îndeamnă, într-o înregistrare audio, la comiterea de atacuri în Arabia Saudită şi în ţările occidentale aliate acesteia, ca urmare a executării a 43 dintre membrii organizaţiei teroriste la ordinul conducerii saudite. Reţeaua teroristă a avertizat luni Arabia Saudită că va plăti pentru executarea a 43 dintre membrii săi. Arabia Saudită a executat pe 2 ianuarie 47 de persoane condamnate pentru acte de terorism, printre acestea aflându-se şi un important lider religios şiit, a cărui executare a generat tensiuni în ţările din Orientul Mijlociu, mai ales între Iran şi Arabia Saudită, care au întrerupt relaţiile diplomatice, transportul aerian şi relaţiile comerciale dintre cele două state din această cauză.

O bombă ar fi fost plasată în incinta unui azil de refugiaţi, la Chişinău, pe strada Aerodromului. Poliţia s-a deplasat la faţa locului şi efectuează verificări, a anunţat Tamara Procopii, şefa Serviciului de presă al Inspectoratului de Poliţie Chişinău.

Cel puţin şapte persoane au fost ucise într-o serie de explozii produse în capitala indoneziană Jakarta, care au fost urmate de focuri de armă, în apropierea palatului prezidenţial şi a sediului ONU. Atacurile armate şi cu bombe comise la Jakarta s-au încheiat, a anunţat poliţia indoneziană, care a confirmat moartea a cinci atacatori şi a altor două persoane. Exploziile au avut loc în faţa centrului comercial Sarinah, situat în apropierea palatului prezidenţial şi a sediului ONU. În zona respectivă se află de asemenea numeroase hoteluri de lux, clădiri de birouri şi ambasade, inclusiv cea franceză. Zona exploziilor a fost izolată de poliţie, care i-a avertizat pe locuitori să rămână în case.

SPORT

Modul în care Marica va fi angajat de Steaua nu este cu siguranţă singura bizarerie financiară de când finanţatorul clubului este George Becali. Un salariu mediu pe economie, adică 1.900 de lei pe lună, nu justifică în niciun fel declaraţia dată la DigiSport de acelaşi Becali: „Am vrut să-i dau 25.000 de euro pe lună, dar mi s-a părut că-l jigneam pe băiat. El m-a simţit şi mi-a zis. „Nea Gigi, ce să fac eu cu 25.000 pe lună în condiţiile în care numai din chirii îmi vin 65.000 de euro pe lună!?”.

Cu toate acestea, Marica a acceptat în mod ciudat să semneze un contract lunar de 1.900 de lei, cu o primă de calificare în grupele Champions League de un milion de euro. Dacă va ajunge în situaţia de a lua acest bonus, atacantul de 30 de ani va câştiga în doar jumătate de an de trei ori mai mult decât încasează Chipciu într-un sezon.

Simona Halep (2 WTA) joacă împotriva Svetlanei Kuzneţova (25 WTA) în semifinalele turneului de la Sydney (Australia). Meciul a început joi, dar va continua vineri dimineaţă, după ora 04:00. Semifinala a fost suspendată din cauza ploii, la scorul de 5-4 pentru Simona.
Finala turneului Premier de la Sydney se va juca tot vineri, după ora 10:30. Cealaltă semifinală dintre Belinda Bencic (Elveţia, 14 WTA) şi Monica Puig (Puerto Rico, 94 WTA) a fost întreruptă la scorul de 0-4.

Un nou record de precocitate a fost spulberat în sportul mondial, la început de 2016: You Young a devenit, la doar 11 ani, cea mai tânără campioană naţională în proba de patinaj artistic, în Coreea de Sud, corectând un record stabilit în 2003 de conaţionala sa, Yu-Na Kim, cea care îşi adjudeca titlul naţional la senioare, la doar 12 ani. Ironia sorţii – numele sportivei coreene pare unul predestinat, You Young, în limba engleză, însemnând „tu tânăr(ă)”. Young a câştigat ediţia cu numărul 70 a Campionatelor Naţionale din ţara sa.

Real Madrid şi Atletico Madrid nu vor mai avea dreptul la transferuri în următoarele două perioade! Aşa cum s-a întâmplat şi cu Barcelona, cele două rivale din capitala Spaniei au fost aspru pedepsite de forul mondial şi nu vor mai putea face transferuri în următorul an. Ca şi în cazul Barcelonei, motivul pentru care Real şi Atletico au fost pedepsire este reprezentat de nereguli găsite de FIFA în transferurile mai multor jucători de sub 18 ani. În aceste condiţii, cei doi granzi din Madrid nu vor putea face niciun transfer în vara lui 2016 şi iarna lui 2017, dar AS şi Marca notează că interdicţia nu influenţează actuala perioadă de transferuri.

Felix Grigore, managerul general al Craiovei, spune că discuţiile cu Steaua pentru transferurile lui Ivan, Bancu, Mateiu şi Vătăjelu s-au încheiat definitiv. Oficialul clubului oltean a precizat că Steaua era dispusă să achite imediat cele 4 milioane de euro cerute în schimbul jucătorilor, dar întreaga tranzacţie s-ar fi ridicat la 6 milioane de euro. CS U Craiova ar fi urmat să primească 20% din eventualele transferuri ale fotbaliştilor la echipe din străinătate.

Naţionala de rugby a României va juca la Cluj şi la Iaşi în Rugby Europe Championship, a anunţat Federaţia de specialitate. Partida de debut cu Portugalia, programată pe 6 februarie, se va disputa la Cluj pe arena arena de 30.000 de locuri. Stejarii vor mai susţine două meciuri pe teren propriu în acest sezon al competiţiei, cel cu Rusia de pe 27 februarie şi cel cu Germania de pe 12 martie, ambele partide urmând a se disputa la Iaşi, pe Stadionul “Emil Alexandrescu”.

Boxul românesc şi-a ales noul preşedinte în cadrul unei Adunări Generale extraordinare desfăşurate joi, la Hotelul Sport, din cadrul CSNB „Lia Manoliu”. Fostul campion mondial Leonard Doroftei a demisionat din funcţia de preşedinte şi, la alegerile pentru numirea succesorului, 129 de structuri afiliate la FRB (din 152),record absolut în istoria recentă a Adunărilor generale,s-au mobilizat pentru a vota un lider care să scoată pugilatul amator românesc la liman. Situaţia federaţiei este dramatică şi a fost detaliată chiar de ministrul tineretului şi sportului, Elisabeta Lipă.

”Sunt aici din două motive. În primul rând, pentru că mă interesează soarta boxului. În al doilea rând, sunt aici pentru a vă spune exact care este situaţia reală a boxului şi pentru a vă recomanda să vă alegeţi un preşedinte nu doar de dragul de a avea un preşedinte, ci unul care să poată redresa federaţia”. Ministrul a detaliat apoi ”bubele” din actele contabile ale FRB şi datoriile aferente perioadei 2012-2014, care a făcut obiectul unui control de audit intern. Din cauza managementului defectuos, FR de Box are în acest moment datorii de aproape 300.000 de euro (1,25 milioane de lei), fără a fi închis anul financiar 2015!

Cele mai bune 16 naţionale din Europa vor juca la turneul final continental din Polonia, programat în perioada 15-31 ianuarie. România nu va juca nici la acest Campionat European, ajungând la o absenţă de 20 de ani! Handbalul românesc va fi reprezentat însă de arbitrii Bogdan Stark şi Romeo Ştefan, care au fost delegaţi în prima zi la partida gazdelor cu Serbia (vineri, ora 21:30), în Grupa A. Pe lângă miza medaliilor puse în joc, CE din Polonia reprezintă şi ultima şansă pentru anumite naţionale să ajungă la Jocurile Olimpice din această vară.

Triplusaltistul Marian Oprea (33 de ani), vicecampion olimpic la Atena şi multiplu medaliat la Mondiale şi Europene, va fi invitatul lui Andru Nenciu, de la ora 10:00, pentru a trata subiecte fierbinţi din sportul românesc, dar şi pentru a dezvălui modul în care reuşeşte să se exprime la cel mai înalt nivel de peste 15 ani. 17,81 m e recordul naţional la triplusalt deţinut de Marian Oprea .18.29 m e recordul mondial la triplusalt deţinut de britanicul Jonathan Edwards

Calificat la Jocurile Olimpice din Rio, elevul Doinei Anton cunoştea celebritatea la 18 ani, vârstă la care avea să devină campion mondial de juniori, la Santiago de Chile. Deşi cariera i-a fost marcată de nenumărate accidentări (triplusaltişii sunt predispuşi, din cauza şocurilor de la bătaie, la apariţia unor probleme grave la coloană şi genunchi – tendinita patelară), „Struţul” a găsit mereu resurse pentru a reveni pe culoarul de la „şotron”. Oprea, cel mai bun atlet al anului trecut, va oferi vineri exemple despre modul în care un sportiv de top reuşeşte să rămână conectat ani de zile la focul performanţei, despre cum un junior se poate automotiva şi îşi poate cultiva pasiunea pentru probele din sportul sporturilor, dar va povesti şi întâmplările care l-au oţelit în viaţă.

Jucătoarea Monica Niculescu, locul 38 WTA şi cap de serie numărul 38, a fost învinsă, joi, cu scorul de 6-7 (3), 6-2, 7-6 (3), de britanica Heather Watson, locul 53 WTA, în turul al doilea al turneului WTA de la Hobart. Niculescu a revenit după ce a fost condusă cu 3-0, 4-1 şi 5-3, salvând trei mingi de meci pe serviciul adversarei, la 5-4, apoi românca a avut trei mingi de meci, ratate, la 6-5, pentru ca Watson să închidă acest meci în tie-break-ul setului decisiv.

Steaua a ajuns în Turcia, la Belek, unde susţine în aceste zile primul cantonament al iernii, unul în care fotbaliştii antrenaţi de Laurenţiu Reghecampf vor avea ca scop pregătirea fizică pentru a doua parte a campionatului. Pentru că vine vorba despre pregătirea fizică, jucătorii au intrat pe mâna lui Thomas Neubert, preparatorul fizic al Stelei devenit celebru în România pentru „minunile” pe care le-a făcut în primul mandat al lui Reghecampf la Steaua. Joi, fotbaliştii Stelei au trecut la următorul nivel şi s-au acomodat cu „SpeedCourt”, un sistem descoperit în Germania care are ca scop testarea vitezei de reacţie a fotbaliştilor.

Finaţatorul FC Petrolul, Daniel Capră, a declarat că aşteaptă un document oficial din partea investitorilor care doresc să preia clubul, precizând că aceştia nu au nevoie de un intermediar ca Valeriu Răchită, despre care omul de afaceri crede că nu prezintă garanţii. Răchită, fost jucător, antrenor şi conducător la FC Petrolul, a declarat, săptămâna aceasta, că a găsit un investitor dispus să preia clubul şi că l-a sunat pe Capră pentru a începe negocierile, dar acesta nu îi răspunde la telefon.

Antrenorul Nicolo Napoli va testa în perioada următoare un fundaş stânga italian. În vârstă de 20 de ani, Marco Ferrara a sosit miercuri seară în Copou pentru a da probe la formaţia clasată pe locul 7 în Liga I la finalul anului trecut. Ferrara este născut la Milano şi a făcut junioratul la Inter Milano. Fundaşul stânga italian a evoluat ultima dată la formaţia elveţiană Ascona. Altfel, tehnicianul Nicolo Napoli a sosit în Iaşi în cursul serii de miercuri şi va coordona începând de astăzi antrenamentele echipei din Copou. Jucătorii ieşenii vor continua pregătirea la Iaşi până duminică, iar luni vor pleca în cantonamentul din Antalya, unde vor sta trei săptămâni.

Românul Emanuel Gyenes este foarte aproape de un nou titlu la raliul Dakar, clasa Maraton. Pilotul echipei Autonet Motorcycle este primul la această clasă, una în care nu este permisă schimbarea motorului de-a lungul celor două săptămâni de competiţie, şi poate reedita performanţele din 2011 şi 2015. De asemenea, Gyenes este pe locul 13 în acest moment la general, cea mai bună performanţă din istoria participărilor româneşti la celebra competiţie.

Căzut în dizgraţie după gafele din meciul cu Partizan Belgrad, care au costat-o pe Steaua prezenţa în Liga Campionilor, Paul Papp a avut evoluţii din ce în ce mai bune după revenirea lui Laurenţiu Reghecampf pe banca tehnică a echipei şi a înscris, contra lui CS U Craiova, unul dintre cele mai frumoase goluri ale primei părţi a campionatului. În pauza de iarnă, Gigi Becali a vorbit despre necesitatea aducerii unui fundaş central, dar antrenorul l-a convins că apărătorul adus de la Chievo este soluţia potrivită, ba chiar i-a promis că va deveni următorul fotbalist care pleacă pe bani mulţi de la Steaua.

Naţionala de handbal masculin dispută joi, de la ora 18:00 (Baia Mare, în direct la DigiSport), una dintre cele mai importante partide din istoria recentă, cu Austria, în Grupa 2 preliminară de calificare în barajul pentru Campionatul Mondial din 2017. România are nevoie de un succes la cel puţin 4 goluri pentru a continua campania de calificare la turneul final şi a ieşi astfel din anonimatul în care a intrat în ultimii ani. În partida tur, desfăşurată în noiembrie 2015 la Viena, Austria a câştigat cu 27-24. În condiţiile în care Italia şi Finlanda nu au putut încurca lupta celor două naţionale la vârf, meciurile directe dintre România şi Austria vor fi determinante în Grupa 2.

Espanyol, echipa lui Costel Gâlcă, a părăsit Cupa Spaniei după ce a fost învinsă de Barcelona şi în returul optimilor, scor 2-0. În tur, echipa lui Luis Enrique câştigase cu 4-1. Forurile decizionale din Spania ar putea sancţiona drastic pe Espanyol ca urmare a unui banner afişat de suporteri la meciul retur de miercuri seară. Rivalitatea locală dintre Espanyol şi Barcelona a fost dusă la extrem de fanii echipei condusă de Costel Gâlcă aceştia afişând un mesaj ofensator la adresa Shakirei, soţia lui Pique.

Guus Hiddink asigură interimatul pe banca lui Chelsea după ce Jose Mourinho a fost demis în urma rezultatelor slabe din ultimul timp. Roman Abramovic se pare că s-a orientat rapid spre o altă variantă de tehnician, iar Jorge Sampaoli, selecţionerul naţionalei din Chile este capul de afiş al listei magnatului rus. Antrenorul care a adus naţionalei statului Chile primul titlu de campioană a Americii de Sud, Jorge Sampaoli, este tot mai aproape de Chelsea. Tehnicianul argentinian ar urma să demisioneze astăzi din funcţia de selecţioner al sud-americanilor, anunţă presa chiliană. Informaţia vine la doar o zi după ce spaniolii de la Don Balon au anunţat că Sampaoli şi-ar fi dat acordul să o preia pe Chelsea în vară, atunci când londonezii se vor despărţi de Guus Hiddink.

Sezonul 2015 din MotoGP a fost unul dintre cele mai fierbinţi din ultimii ani. Lupta pentru titlul mondial dată între Jorge Lorenzo şi Valentino Rossi, colegi la Movistar Yamaha, a fost condimentată de disputele pe care ultimul le-a avut cu Marc Marquez. Episodul de la Sepang a fost doar ultimul într-o luptă pe care, până la urmă, Jorge Lorenzo a câştigat-o trecându-şi astfel în palmares al treilea titlu mondial la clasa MotoGP.În aceste condiţii am avut parte de dueluri spectaculoase pe circuitele din calendar, dueluri care au produs depăşiri dintre cele mai spectaculoase.

Tehnicianul echipei Manchester United, Louis van Gaal, a jignit un jurnalist la finalul conferinţei de presă de după meciul de marţi seară cu Newcastle, adresându-i-se cu apelativul „grasule”. Potrivit sursei citate, pe finalul conferinţei lui Van Gaal i s-a pus o întrebare legată de Wayne Rooney, care a înscris două goluri în partida cu Newcastle, dar în ultimele luni a avut probleme de formă, ceea ce i-a atras critici.

Clubul Levski Sofia a anunţat, pe site-ul oficial, că l-a achiziţionat pe fundaşul Srgian Luchin, fotbalistul român semnând un contract pe un an şi jumătate. Luchin a făcut miercuri vizita medicală la Sofia şi a semnat contractul.

Fundaşul a evoluat ultima dată la ACS Poli Timişoara, grupare de care s-a despărţit marţi. Luchin avea un contract cu gruparea bănăţeană cu drept de prelungire pe încă un an, însă cu o clauză care îi permitea să plece în străinătate, în cazul unei oferte venite în intersezon. În acest sezon, Luchin a jucat în 17 meciuri de Liga 1 pentru Poli, punctând de trei ori. În Cupa României, Luchin a bifat două prezenţe, iar în Cupa Ligii a evoluat un meci.

Adidas, celebra firmă producătoare de echipament sportiv, are un plan incredibil. Potrivit mai multor surse din Anglia, Adidas încearcă să-i aducă pe Messi şi Guardiola la Manchester United. Adidas este sponsorul tehnic al celor de la Manchester United, iar starul Barcelonei este principalul factor de imagine al gigantului german. De asemenea, relaţiile dintre Adidas şi Guardiola au devenit foarte strânse în perioada petrecută de antrenor la Bayern Munchen, astfel că firma producătoare de echipament sportiv vrea să aşeze toate piesele de puzzle şi să ofere un adevărat şoc pe piaţa transferurilor.

Peterson Pecanha va juca începând cu această iarnă la Viitorul Constanţa după o perioadă de aproape trei ani în care a apărat poarta Petrolului. Fotbalistul brazilian care tocmai a împlinit 36 de ani s-a despărţit de ploieşteni cu un mesaj emoţionant pe care l-a postat pe contul său de Facebook, mesaj în care a ţinut să mulţumească tuturor celor cu care a colaborat la Ploieşti, dar şi suporterilor Petrolului. Peterson Pecanha a venit în campionatul României în 2011, atunci când a semnat un contract cu Rapid Bucureşti. S-a despărţit de giuleşteni în vara lui 2013 şi a trecut la Petrolul Ploieşti. Din iarna lui 2016, brazilianul va juca pentru Viitorul Constanţa, echipa de pe locul 2 din Liga 1.

PROGNOZA METEO
14 Ianuarie 2016

Valorile termice vor continua sã scadã ușor în majoritatea regiunilor. În cursul zilei, vor fi înnorãri îndeosebi în nordul și centrul țãrii. În zonele montane se vor semnala precipitații slabe, predominant sub formã de ninsoare. Noaptea, nebulozitatea se va accentua treptat în vestul și nord-vestul țãrii, unde local vor cãdea precipitații slabe, mixte, iar în restul teritoriului cerul va fi temporar noros, cu precipitații ce se vor semnala doar cu totul izolat. Vântul va sufla în general moderat, cu intensificãri la munte, unde trecãtor va spulbera zãpada sau va viscoli ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 și 9 grade, iar cele minime între -7 și 2 grade, mai scãzute în estul Transilvaniei. Izolat, dimineața și noaptea, va fi ceațã.

Bucuresti

Valorile termice vor continua sã scãdã ușor. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã va fi de 7…8 grade, iar cea minimã de -3…-1 grad.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *