Stiri pe scurt 14 Decembrie 2016

Stiri pe scurt 14 Decembrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  14  Decembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 14 decembrie. În 1503, s-a născut Nostradamus (Michel de Nostre-Dame), astrolog, matematician şi medic francez. Celebritatea sa se datorează lucrării „Les Propheties”, a cărei primă ediţie a apărut în 1555. În literatura tuturor timpurilor i s-a acordat titlul de prevestitor al tuturor marilor evenimente care se desfăşurau sau urmau să se întâmple în lume. Lucrările lui Nostradamus sunt realizate din catrene, iar multe dintre ele au fost de-a lungul timpului intrepretate sau traduse greşit (d. 2 iulie 1566).

Preşedintele Klaus Iohannis a început consultările cu partidele intrate în Parlament, pentru formarea noului guvern, estimând că este foarte probabil ca în cursul săptămânii viitoare să convoace noul Legislativ. Iohannis i-a felicitat pe noii lideri ai PNL, în debutul consultărilor de la Cotroceni. Primire glacială a delegaţiei USR. Reprezentanţii USR au intrat la consultările cu preşedintele Iohannis după alegerile parlamentare. Delegaţia Uniunii Salvaţi România este formată din: Nicuşor Dan, preşedinte, vicepreşedinţii Cristian Ghica şi Roxana Wring, precum şi reprezentanţi ai filialelor cu cele mai bune rezultate, Manuel Costescu, deputat ales pentru diaspora, şi Levente Elek, preşedintele filialei Cluj.

Procurorii fac din nou percheziţii, la Spitalul Marie Curie din Capitală, în spaţiile sigilate rămase neverificate. La percheziţii a fost adus şi medicul Gheorghe Burnei, arestat la domiciliu, conform aceloraşi surse. Medicul ar fi mascat mita cerută de la părinţi în contracte de donaţii iar pe unii copii i-ar fi operat pentru afecţiuni inexistente în realitate, el şi familia sa primind chiar şi deplasări în străinătate de la firma care îi furniza proteze neomologate.

În referatul prin care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au cerut arestarea medicului Gheorghe Burnei se notează că în biroul acestuia de la spitalul Marie Curie au fost găsite, şi ridicate sumele de 13.343 de lei, 5015 de euro şi 750 de dolari, bani ce ar fi fost primiţi de la părinţii copiilor operaţi, drept mită. Anchetatorii susţin că la dosar există numeroase declaraţii de martori, înregistrări ambientale dar şi înscrisuri care ar proba infracţiunile în cazul medicului. Aceştia descriu „modul de operare” şi vorbesc despre experimente făcute pe copii, despre copii care erau întorşi de la operaţii pentru a creea presiune iar astfel părinţii să plătească.

Circulaţia tramvaielor 8 şi 23 din Capitală este blocată, din cauza unei maşini aflate pe şine, din primele informaţii şoferului autoturismului i s-a făcut rău la volan. La intersecţia Calea Ferentari cu Şoseaua Sălaj, şoferul unui autoturism a pierdut controlul maşinii şi a pătruns pe calea de rulare a tramvaiului. Din primele cercetări, se pare că bărbatului aflat la volan i s-a făcut rău. Deoarece maşina nu poate fi luată de pe şine, circulaţia tramvaielor 8 şi 23 este blocată în acest moment, acestea fiind deviate către depoul Alexandria. Până când poliţia va ridica autoturismul de pe calea de rulare a tramvaielor, transportul pasagerilor spre şi dinspre cartierul Ferentari va fi asigurat de autobuzele 220 şi 323.

Traficul feroviar pe întreaga reţea feroviară se desfăşoară în condiţii de iarnă, iar viteza de circulaţia trenurilor a fost adaptată la temperaturile scăzute înregistrate la nivel solului, anumite garnituri înregistrând întârzieri în grafic. CFR anunţă că pe reţeaua feroviară interoperabilă nu sunt linii de cale ferată închise, însă din cauza cauza condiţiilor meteo nefavorabile, personalul feroviar desfăşoară verificări la componentele infrastructurii (şine, macazuri, linii de contact) în staţii şi în linie curentă şi intervine pentru remedierea deranjamentelor tehnice semnalate.

Un profesor de la Universitatea din Bucureşti şi un doctorand scot fosile din plante din subteranele Văii Jiului, acestea fiind cele care au stat la baza formării huilei, resursă care în ultimii 200 de ani a format industria din zonă şi a pus bazele economiei româneşti. 1000 de eşantioane de fosile au fost scoase până acum din subteranele Văii Jiului, dar şi din haldele de steril ale minelor de huilă, iar doctorandul Roxana Pirnea, paleontolog susţine că vrea să ajungă cu colecţia care va sta şi la baza creării unui muzeu la 3000 de exemplare. Profesorul universitar de la Bucureşti susţine că aceste plante fosile reprezintă simbolul întregii Văi a Jiului.

Wonder Woman nu va mai deţine titlul de ambasador al ONU, la mai puţin de două luni după ce acest titlu acordat personajului de benzi desenate a generat proteste. 45,000 de oameni au semnat o petiţie prin care cereau ca ONU să-şi reconsidere decizia. Personajul urma să fie folosit pentru a promova mesaje despre drepturile femeilor şi violenţa pe motive de gen. Campania a fost sponsorizată de Warner Bros şi DC Entertainment, care sprijină proiectele demarate de UNICEF şi ONU pentru egalitatea de gen şi drepturile femeilor. La anunţul veştii, angajaţii ONU au protestat în faţa sediului instituţiei. Motivul protestelor împotriva personajului Wonder Woman: Supereroina este îmbrăcată sumar şi poate transmite un mesaj ambiguu.

Primăria Bistriţa a fost amendată cu 5000 de lei de poliţişti pentru că a permis comercializarea pomilor de Crăciun în piaţa oraşului, care nu a fost autorizată pentru comercializarea materialelor lemnoase, amenzi fiindu-le aplicate şi comercianţilor. Conform reprezentanţilor Jandarmeriei Bistriţa, care au realizat împreună cu poliţiştii bistriţeni o acţiune comună pentru depistarea comercializării ilegale a brazilor de Crăciun, au fost aplicate amenzi de 20.000 de lei şi au fost confiscaţi peste 260 de brazi.

Pentru neregulile descoperite în urma controalelor efectuate împreună cu jandarmii, şi poliţiştii bistriţeni au aplicat sancţiuni, o amendă de 5.000 de lei fiind aplicată Primăriei Bistriţa, prin Serviciul de Administrare al Pieţelor “pentru permiterea comercializării pomilor de Crăciun în piaţa neautorizată conform normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, în vigoare.

Transplantul de ligament încrucişat a fost efectuat, în cadrul Clinicii de Ortopedie – Traumatologie de la Spitalul Militar Timişoara. Unitatea medicală a fost acreditată pentru efectuarea de transplant osos şi tendinos în urmă cu doi ani. De această intervenţie a beneficiat un handbalist în vârstă de 20 de ani, căruia i-a fost transplantat un ligament încrucişat recoltat de la o persoană aflată în moarte cerebrală, care a fost păstrat în Banca de Ţesuturi a Spitalului Colentina din Bucureşti. Şeful Clinicii de Ortopedie – Traumatologie de la Spitalul Militar Timişoara spune că, în ultima perioadă, a scăzut disponibilitatea românilor a de a dona ţesuturi.

Handbalistul care a fost supus transplantului de ligament este din Călăraşi şi joacă la echipa Poli Timişoara. Potrivit medicilor, transplantul tisular se poate realiza cu tendoane, oase sau cartilaje recoltate de la donori în moarte cerebrală sau de la donori vii, cum este cazul protezei de şold, fiind recoltat capul femural. Peste 800 de pacienţi sunt operaţi în fiecare an la Clinica de Ortopedie – Traumatologie de la Spitalul Militar Timişoara.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a scris, pe pagina sa de Facebook, că sănătatea nu are culoare politică şi că sistemul nu este atât de subfinanţat pe cât este de „haotic, corupt şi lipsit de mecanisme de control care să asigure siguranţa pacienţilor şi a medicilor”. Vlad Voiculescu a mai transmis că reformele începute şi schimbările deja implementate îşi vor arăta efectele. Voiculescu a încheiat postarea transmiţând: „Omul sfinţeşte locul. Mergem mai departe. Avem treabă”.

Fostul director al Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, a fost chemat, ca martor în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horia Uioreanu. Întrebat dacă Horia Uioreanu i-a cerut vreodată să angajeze pe cineva la Serviciul de Informaţii Externe, Meleşcanu a răspuns : „Niciodată. Chiar dacă cerea, nu avea nicio importanţă”. Fostul preşedinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu, a fost condamnat, pe 5 mai 2016, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite, decizia nefiind definitivă.

Poliţiştii de frontieră doljeni au descoperit, ascuns în portbagajul unui autoturism condus de un cetăţean rus, un bărbat, urmărit internaţional, căutat de autorităţile cehe pentru săvârşirea infracţiunii de furt. Autorităţile cehe au emis alerta cu privire la cetăţeanul rus în urmă cu aproape jumătate de an, la data de 28.06.2016. Conform protocolului româno-bulgar, cei trei cetăţeni au fost predaţi poliţiştilor de frontieră bulgari, în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun.

Fosta fabrică de mobilă “Libertatea” din Cluj-Napoca, înfiinţată în anii 1950, a fost transformată în urma unei investiţii de 13 milioane de euro în primul parc tehnologic din România, Liberty Technology Park, unde activează firme din domeniul IT&C. Liberty Technology Park va ajunge în primăvara anului viitor la un grad de ocupare de sută la sută, urmând să asigure peste 1.500 de locuri de muncă. Fabrica de mobilă “Libertatea” Cluj-Napoca a fost construită în zona Gării din municipiu în perioada 1953-1954, dar avea o istorie şi tradiţie mai vechi de 150 ani, peste 90% din producţie fiind destinată exportului.

După 1989, fabrica şi-a continuat activitatea, iar în 1994 aceasta a fost privatizată. În anul 2011, proprietarii au decis revitalizarea zonei şi reconversia clădirilor într-un parc tehnologic, numit Liberty Technology Park, primul de acest fel din România, echipamentele fabricii de mobilă fiind relocate în comuna Baciu şi preluate de un investitor local cu experienţă în fabricarea de mobilier, pentru ca producţia de mobilă din lemn să poată continua.

Centrul Infotrafic anunţă că pe Autostrada 1 Bucureşti – Piteşti, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ceaţă între kilometrii 11 şi 40, vizibilitatea fiind cuprinsă între 100 şi 150 de metri.Poliţiştii le reamintesc conducătorilor auto că luminile de ceaţă trebuie folosite doar în condiţii de ceaţă densă.

Curtea Constituţională a decis că majorăriile salariale sunt constituţionale, în timp ce o decizie pe legea privind reducererea a 102 taxe va fi luată abia vineri. Deputaţii au adoptat pe 7 noiembie legea pentru aprobarea OUG 20 care prevede mai multe creşteri salariale pentru bugetari cu 184 de voturi „pentru”, un singur deputat refuzând să îşi exprime votul. Legea a fost atacată la Curtea Constituţională de PNL şi de Guvernul Cioloş. Impactul bugetar anunţat de ministerul finanţelor va fi de 4,8 miliarde de lei, dar economiştii cred că el va fi mult mai mare. Potrivit acestora, majorarea nu va avea influenţă asupra bugetului pe 2016, dar va face un an 2017 extrem de dificil, în condiţiile în care cheltuielile sunt deja la limită.

Taylor Momsen, acum în vârstă de 23 de ani, avea doar 7 ani când a interpretat-o pe inocenta Cindy Lou Who în pelicula ”Cum a furat Grinch Crăciunul”. De atunci, actriţa nu a apărut în prea multe producţii televizate, însă s-a remarcat prin schimbarea radicală de look. Cea mai recentă producţie în care a apărut Momsen este serialul ”Gossip Girls”, în care a interpretat-o pe Jenny Humphrey. De asemenea, Taylor este în prezent solista unei trupe rock, înfiinţată chiar de ea în 2009, numită The Pretty Reckless.

Starurile de la Hollywood au împodobit deja bradul de Crăciun în reşedinţele lor somptuoase şi au distribuit pe reţelele de socializare selfie-uri şi fotografii strălucitoare. De la Kelly Osbourne la Reese Witherspoon, celebrităţile împărtăşesc cu fanii instantanee de sezon. Cântăreaţa Kelly Clarkson a decorat deja bradul de Crăciun, spre deliciul fiicei sale în vârstă de 2 ani, pe nume River Rose. Sharon Osbourne şi Kelly au împodobit bradul în familie. Fiica lui Sharon şi a rockerului Ozzy a scris un mesaj: „Eu şi mama decorăm bradul” şi a inserat un emoticon ce reprezintă un brad. Reese Witherspoon a publicat o fotografie cu bradul de Crăciun, dar nu părea complet mulţumită de ornamente, căci a solicitat feedback de la fanii care o urmăresc pe reţeaua Instagram.

Actorul canadian Alan Thicke, cunoscut pentru rolul principal din sitcomul „Growing Pains”, difuzat în anii 1980 şi tatăl cântăreţului de R&B, Robin Thicke, a murit la vârsta de 69 de ani. O sursă apropiată familiei a declarat pentru Reuters că Thicke a suferit un atac de cord şi a fost transportat de urgenţă la Providence Saint Joseph Medical Center din Burbank, California, unde a fost constatat decesul. Fiul său, cântăreţul Robin Thicke a declarat pentru Los Angeles Times că tatăl său juca hochei cu fratele său, în vârstă de 19 de ani, pe nume Carter Thicke, când a suferit atacul de cord.

Actorul Alan Thicke a fost iubit de mulţi fani pentru rolulul psihiatrului Jason Seaver în sitcom-ul „Growing Pains”, care a fost difuzat pe postul ABC, din 1985 până în 1992. Rolul principal în acest serial de televiziune i-a adus lui Thicke o nominalizare la Globurile de Aur pentru „cel mai bun actor într-un serial de televiziune”, în 1988. Totodată, Thicke a fost un prezentator popular pentru evenimente de televiziune, printre care premiile Emmy, şi un compozitor prolific de cântece tematice de televiziune, printre care se numără tema pentru „Wheel of Fortune”.

„Reţeta cocovan”, o adaptare fonetică a reţetei franţuzeşti „Coq au vin”, alături de Campionatul European de Fotbal, jocul Pokemon Go, iPhone 7 sau alegerile din SUA sunt câteva dintre cele mai populare căutări ale românilor pe Google în acest an. Alături de momente anuale recurente, precum bacalaureatul, evaluarea naţională sau Black Friday, care se regăsesc în căutările populare din fiecare an, în 2016 Brexit-ul, cutremurele sau Jocurile Olimpice au fost evenimente care au suscitat interesul în căutare în ţara noastră. Iubitorii pescuitului din România au vrut să afle cum se face mămăliga pentru momeala de peşti, cei ai muzicii s-au întrebat cine este Carla’s Dreams, în timp ce topul căutărilor în materie de filme este condus de Suicide Squad.

5,1% dintre români nu consumă fructe şi legume. Studiul Eurostat arată că 1 din 7 persoane, cu vârsta de peste 15 ani, mănâncă cel puţin 5 porţii de fructe şi legume zilnic, în timp ce 1 din 3 persoane nu consumă fructe şi legume în fiecare zi. Consumul de fructe şi legume diferă considerabil între statele membre UE. În România, două-treimi din populaţie (65,1%) nu consumă fructe şi legume. În rândul celor mai bine situate state din UE se află Belgia (16,1%), urmată de Portugalia (20,7%) şi Marea Britanie (21,3%). Pe de altă parte, pe ultimele locuri se află România (65,1%), Bulgaria (58,6%), Lituania (48,5%), Slovacia (46,6%), Republica Cehă (46,3%), Olanda (45,9%) şi Germania (45,2%).

Cea mai mare pondere în ceea ce priveşte consumul a 5 porţii de fructe şi legume zilnic s-a înregistrat în Marea Britanie (33,1%), urmată de Danemarca (29,9%) şi Olanda (25%). Ţara noastră se află pe ultimele locuri din Europa. Se recomandă consumul a minimum 400 de grame de fructe şi legume pe zi, împărţite în 5 porţii (excluzând cartofii şi alte amidonoase), deoarece consumul de fructe şi legume poate reduce riscul apariţiei unor boli necontagioase.

În timpul iernii, sucurile şi mousse-urile pot reprezenta gustarea dintre mese. Acestea au un rol important într-o dietă echilibrată şi asigură aportul de vitamine, minerale şi nutrienţi esenţiali, la fel ca fructele şi legumele din care sunt obţinute. În sezonul rece se găsesc fructe şi legume delicioase, de la morcovi, la varză şi sfeclă roşie până la mere şi citrice. De exemplu, morcovul este bogat în betacaroten şi conţine vitaminele A, C, E, B6. În ceea ce priveşte mineralele, acesta conţine magneziu, potasiu, cupru, fosfor, calciu şi fier.

Donald Trump se confruntă cu numeroasele refuzuri ale starurile de renume pe care doreşte să le invite să ofere un recital la ceremonia de învestire în funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii, ce se va desfăşura pe 20 ianuarie 2017. Cântăreţul John Legend, câştigător al Premiului Grammy, care a fost oaspete al familiei Obama de mai multe ori, spune că „nu este deloc surprins”. În ciuda rezervelor starurilor, echipa de reprezentanţi ai lui Trump a declarat că a înregistrat o victorie luna trecută, când au anunţat o listă de celebrităţi de prim rang care ar lua parte la festivităţi.

Mii de persoane au protestat în Varşovia faţă de Guvernul de dreapta aflat la conducere, cu ocazia celei de-a 35-a aniversare a impunerii legii marţiale a fostului regim comunist. Liderii Comitetului pentru Apărarea Democraţiei, care au organizat demonstraţiile cetăţenilor polonezi, susţin că agenda intolerantă a partidului de dreapta aflat la putere, Lege şi Justiţie, ameninţă anularea avantajelor democratice, dobândite din 1989.

Demonstratorii antiguvernamentali, ce purtau steaguri naţionale poloneze şi europene, s-au adunat la fostul sediu al Partidului Comunist şi au mărşăluit până în apropierea clădirii partidului aflat la conducere, în încercarea de a face o conexiune între conducerea autoritaristă din era comunistă şi încercările Guvernului actual de a controla instituţiile democratice independente ale Poloniei.

Reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat atentatul sinucigaş care a avut loc duminică, lângă o catedrală coptă din capitala egipteană Cairo, în urma căruia au murit cel puţin 25 de persoane. Grupul militant a comunicat că un atacator sinucigaş, Abu Abdallah al-Masri a detonat centura explozibilă aflată asupra sa în interiorul bisericii. Numele atacatorului SI comunicat de gruparea teroristă diferă de cel prezentat luni de către autorităţile egiptene. Mama atacatorului sinucigaş a declarat că deşi acesta ar fi fost abuzat sexual în anul 2014, în timp ce se afla în custodia poliţiei, ea nu a remarcat semne cum că acesta ar fi fost radicalizat. Pe lângă cele cel puţin 25 de persoane decedate, 49 altele au fost rănite.

Ryan Zinke, reprezentantul republican al statului Montana şi fost comandant al Navy Seals, va fi nominalizat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, pentru funcţia de secretar al Departamentului de Interne. Ryan Zinke, în vârstă de 55 de ani, va fi nominalizat şeful Departamentului de Interne, care are peste 70.000 de angajaţi în SUA şi controlează peste 20% din terenurile federale, inclusiv parcuri naţionale precum Yellowstone sau Yosemite, potrivit unor declaraţii ale unui oficial american care face parte din echipa de tranziţie.

Zinke este susţinător al păstrării terenurilor publice sub proprietate federală, fapt ce nu este susţinut de unii membrii ai Partidului Repblican, care este favorabil privatizării. Nu se cunoaşte încă dacă Zinke va susţine forajul şi exploatarea minieră a mai multor terenuri federale, unul dintre lucrurile promise de Trump în cadrul campaniei prezidenţiale.

Confruntările militare au încetat, în Alep, după ce serviciile de securitate siriene au preluat în totalitate controlul asupra oraşului sirian. Rusia este unul dintre principalii aliaţi ai Administraţiei Bashar al-Assad, iar aviaţia militară rusă efectuează bombardamente pentru a ajuta armata siriană. Oraşul Alep, situat în nord-vestul Siriei, era din iulie 2012 scena confruntărilor între armata siriană, insurgenţi şi terorişti. Partea de vest a oraşului era sub controlul serviciilor de securitate siriene, în timp ce estul era ocupat în principal de forţele opoziţiei. Unele cartiere estice erau sub controlul unor grupuri afiliate reţelelor teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Conform celui mai recent bilanţ estimat de ONU, 270.000 de oameni au murit în acest război. Bilanţul anunţat marţi de organizaţia Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) este de 312.000 de morţi.

Alexei Navalny, liderul opoziţiei din Rusia şi un critic făţiş al lui Vladimir Putin, şi-a anunţat intenţia de a candida la scrutinul prezidenţial din Rusia, ce este programat să aibă loc în anul 2018, unde ar putea să se confrunte cu actualul lider de la Kremlin. Vladimir Putin încă nu a confirmat dacă va candida, însă este de aşteptat ca acesta să candideze în 2018 pentru un al patrulea mandat de preşedinte. În cazul unei victorii, ar putea condude Rusia până în anul 2024. În luna noiembrie, un studiu al institutului de cercetare Levada îl credita pe Putin cu o rată de încredere de 86%.

Lipsa de experienţă în domeniul politic a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, ar putea fi un lucru bun. Mihail Gorbaciov, în vârstă de 85 de ani, a adăugat pentru Associated Press că lipsa de experienţă politică a lui Donald Trump, ar putea reprezenta însă un lucru pozitiv. Aceasta l-a apreciat pe preşedintele american în funcţie, Barack Obama, dar a afirmat că politica SUA faţă de Rusia a fost îndrumată greşit. De asemenea, el a învinovăţit presa occidentală pentru neatenţia cu care a ajutat la creşterea popularităţii lui Vladimir Putin.

Camera inferioară a Parlamentului Franţei a votat prelungirea stării de urgenţă la nivel naţional până pe 15 iulie 2017, pe fondul riscului terorist. Prelungirea stării de urgenţă a fost propusă la data de 10 decembrie de către noul premier francez, Bernard Cazeneuve. Partidele politice franceze sunt dornice să demonstreze faptul că pot controla riscul terorist, în cadrul pregătirilor pentru alegerile prezidenţiale din 2017. Senatul francez va trebui, de asemenea, să reexamineze această măsură. Guvernul socialist a impus starea de urgenţă, ce oferă Poliţiei drepturi extinse de a percheziţiona şi aresta, în urma atacului din anul 2015, în care au murit 130 de persoane.

Statele Unite vor continua să conteste „comportamentul agresiv şi îndrăzneţ” al Beijingului în Marea Chinei de Sud, a declarat miercuri amiralul Harry Harris, şeful Comandamentului SUA pentru Pacific, în contextul tensionării relaţiilor între sino-americane în urma declaraţiilor lui Donald Trump. Harris a avertizat că Washingtonul nu va accepta controlul chinez în regiune, în pofida dezvoltării rapide a insulelor artificiale de către Beijing. Beijingul revendică aproape întrega Mare a Chinei de Sud, unde se crede că se găsesc rezerve uriaşe de petrol şi gaze naturale. Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan şi Vietnamul au, de asemenea, revendicări în zonă.

Barack Obama, preşedintele american în funcţie, va pleda în favoarea continuării relaţiilor de normalizare dintre SUA şi Cuba, a comunicat Casa Albă, insistând că împiedicarea acestui lucru ar dăuna intereselor ambelor state. Ben Rhodes, consilier prezidenţial adjunct pentru Siguranţa Naţională, a declarat că actuala Adiminstraţie speră să determine viitoarele organe executive ale preşedintelei ales Donald Trump să menţină politica Obama, în ciuda ameninţărilor republicanului de a anula normalizarea relaţiilor cu statul cubanez. În prima zi de campanie, Trump s-a deplasat la Miami, unde a discutat cu un grup de cubanezi stabiliţi în SUA. Trump a promis că va menţine embargoul impus Cubei.

SPORT

Steaua va juca în această seară, ora 20:30, partida din optimile Cupei României contra celor de la CS Mioveni. Laurenţiu Reghecampf pregăteşte o mică surpriză pentru meciul contra echipei din liga a doua: Tudorie va fi titular. Reghecampf a avut o reacţie extrem de dură şi rar întâlnită în lumea fotbalului la începutul acestei luni când a declarat că tânărul atacant va ajuta echipa doar la cărat bagaje. Ulterior, antrenorul Stelei şi-a mai cizelat discursul la adresa lui Tudorie, iar acum, forţat de împrejurări, este nevoit să-l folosească. Golubovic a anunţat conducerea Stelei că vrea să-şi rezilieze contractul după meciul cu Astra, pierdut de roş-albaştri cu 0-1, astfel că steliştii au rămas cu doar doi atacanţi de meserie în lot: Denis Man (18 ani) şi Alexandru Tudorie (20 ani).

CS Universitatea Craiova s-a calificat, în sferturile Cupei României, după victoria obţinută cu 2-0 în faţa celor de la Dacia Unirea Brăila. Pe finalul partidei, la Craiova evoluat şi atacantul de origine sârbă Jovan Markovic, în vârstă de 15 ani şi nouă luni. Deşi s-a născut în Serbia, Markovic a crescut în Corabia, oraşul în care a copilărit şi Ion Oblemenco, unul dintre foştii mari atacanţi ai Universităţii Craiova. Pe lângă Oblemenco, Markovic îl admiră şi pe Zlatan Ibrahimovic, jucătorul suedez de la Manchester United.

Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti va înfiinţa o echipă de fotbal la nivel de seniori, pe care o va înscrie în sezonul următor al Ligii a 4-a. Marius Lăcătuş, în vârstă de 52 de ani, a fost numit director tehnic. In cadrul unei conferinţe de presă, Marius Lăcătuş a anunţat oficial înfiinţarea noii echipe. Lăcătuş a precizat că acest proiect a fost gândit şi dedicat fanilor Stelei şi speră ca suporterii care au renunţat să se prezinte la meciurile echipei din Liga 1 să se regăsească în această iniţiativă. Fosta glorie din Ghencea a anunţat că CSA Steaua este în căutare de investitori, dar şi de staff tehnic. Lăcătuş speră să găsească rapid oameni care să se ocupe de partea tehnică pentru nu fi nevoit să coboare chiar el pe bancă.

Antrenorul echipei CS U Craiova, Gheorghe Mulţescu, a declarat marţi, după calificarea formaţiei sale în sferturile de finală ale Cupei României, că adversarii au jucat surprinzător de bine, iar în echipa sa s-a simţit lipsa unor fotbalişti importanţi. CS Universitatea Craiova a câştigat, scor 2-0, meciul disputat cu Dacia Unirea Brăila, la Buzău, în optimile de finală ale Cupei României. Olivian Surugiu (7′) şi Robert Petre (90+2′) au marcat pentru formaţia olteană.

Craiova se află pe locul 4 în Liga 1, cu 36 de puncte, şi doar teoretic mai poate pierde prezenţa în play-off. Marcel Popescu, preşedintele clubului din Oltenia, îşi doreşte să câştige confruntarea cu Concordia din ultima etapă a acestui an calendaristic pentru a mai creşte diferenţa faţă de locul 7 ocupat în acest moment de Astra. În ceea ce-i priveşte pe giurgiuveni, care se află la patru puncte de play-off, Popescu şi-ar dori ca şi trupa lui Şumudică să acceadă în partea superioară a clasamentului pentru a elimina o parte dintre suspiciuni. Preşedintele Craiovei a făcut referire directă la meciurile dintre Viitorul şi Steaua, partide ce îi ridică semne de întrebare.

Marcel Popescu nu a dorit să comenteze pe seama transferurilor ce vor fi efectuate în iarnă, dar a precizat că echipa are nevoie de întăriri pe anumite posturi. Situaţia lui Rambe este clară din punctul de vedere al oltenilor: jucătorul implicat în scandalul de la finalul meciului cu Viitorul va fi împrumutat până la vară, iar apoi va fi cedat. Rambe a fost suspendat şase etape de Comisia de Disciplină, iar Craiova nu va contesta decizia.

Florin Andone ar putea părăsi campionatul Spaniei în această iarnă. Tot mai multe indicii conturează scenariul unui transfer în Premier League, acolo unde atacantul român este dorit cu insistenţă. Jurnaliştii de la MundoDeportivo scriu că Andone se află pe lista scurtă a formaţiei aflată în acest moment pe ultimul loc din Premier League. Sunderland a marcat doar 14 goluri în campionatul Angliei şi are nevoie disperată de un atacant pentru a întări compartimentul ofensiv.

Andone, după o perioadă de acomodare, a reuşit să marcheze cinci goluri în ultima lună în Primera şi a început să atragă atenţia asupra sa. Dat fiind faptul că românul este un vârf insistent care se luptă de la egal la egal cu orice fundaş din prima ligă spaniolă, englezii îl văd pe Andone drept un atacant care s-ar putea descurca fără probleme în fotbalul fizic din Anglia. Transferul lui Andone în Premier League ar putea fi blocat însă de cei de la Deportivo. Gruparea spaniolă a plătit 4,5 milioane de euro pentru român în această vară şi este de aşteptat ca oamenii din conducerea clubului să nu fie de acord cu cedarea lui Andone după doar un tur de campionat.

Angelique Kerber (Germania) şi Andy Murray (Marea Britanie) sunt cei mai buni tenismeni ai anului 2016, în viziunea Federaţiei Internaţionale de tenis (ITF). „Angie” şi Andy au primit distincţiile după ce ambii au încheiat sezonul pe locul 1 mondial pentru prima oară în carieră. La vârsta de 28 de ani, Kerber a fost desemnată în premieră cea mai bună jucătoare a anului. Fără îndoială că titlul onorific primit marţi este unul meritat, nemţoaica având un sezon fabulos! A detronat-o pe Serena Williams din fotoliul de lider mondial, după trei ani de hegemonie a americancei, Angelique triumfând şi la două turnee de Grand Slam, Australian Open şi US Open.

Era greu de crezut, la începutul anului, că Andy Murray va ajunge în postura de a fi desemnat „cel mai bun jucător din lume”. Dar Britanicul în vârstă de 29 de ani a devenit formidabil în a doua jumătate a sezonului, luându-i faţa lui Novak Djokovic, tenismen imbatabil în primele 6 luni. Murray a câştigat numai un turneu de Grand Slam în 2016 (Wimbledon), pe când Djokovic s-a impus la Australian Open şi Roland Garros, dar a contat mai mult faptul că Andy l-a învins pe sârb în bătălia pentru locul 1 mondial, pe care cei doi au dat-o în finala Turneului Campionilor, scor 6-3, 6-4. De asemenea, britanicul se poate lăuda cu medalia de aur cucerită la JO de la Rio (7-5, 4-6, 6-2, 7-5 în faţa lui Del Potro).

ITF le-a oferit premii şi jucătorilor care s-au remarcat la celelalte discipline mai puţin populare, cum ar fi dublu masculin, dublu feminin, juniori sau tenis în scaun rulant. Astfel, Jamie Murray (Marea Britanie) şi Bruno Soares (Brazilia) au fost declaraţi cei mai buni tenismeni de dublu, iar cea mai de succes pereche feminină a anului este Caroline Garcia/Kristina Mladenovic (Franţa). Un alt treilea britanic premiat de forul internaţional este Gordon Reid, acesta fiind desemnat cel mai bun tenismen în scaun rulant. La categoria „juniorii anului” au ieşit câştigători Miomir Kecmanovic din Serbia şi Anstasia Potapova din Rusia.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al HCM Râmnicu Vâlcea, Gabriel Băjan, a anunţat că va cauta, începând din această iarnă, jucătoare de echipă naţională,care să întărească lotul actual. HCM a reziliat contractele cu antrenorii Constantin Ştefan, Maria Torok Duca şi Nicoleta Lazăr şi va continua campionatul cu un alt staff tehnic, compus din Gheorghe Sbora şi Luminiţa Huţupan Dinu. Din vară, noul preşedinte al HCM-ului, Petre Berbecaru îl va oferta pe actualul antrenor al CSM Bucureşti, Aurelian Roşca. Odată cu venirea lui Gabriel Băjan lângă echipă, a crescut substanţial numărul sponsorilor care s-au alăturat clubului vâlcean.

Simona Halep şi Monica Niculescu vor forma din nou o echipă spectaculoasă în circuitul feminin, cele două tenismene românce înscriindu-se în proba de dublu a turneului WTA de la Shenzhen (China, 2-8 ianuarie). Echipa SiMonica a mai evoluat o singură dată până acum într-o competiţe oficială, la Montreal 2016, reuşind să impresioneze printr-o calificare în finală. Simona va îmbina utilul cu plăcutul şi va încerca să-şi antreneze jocul la fileu împreună cu Monica, sportivă care trebuie să-şi apere titlul câştigat în 2016! Jucătoarea antrenată de Călin Ciorbagiu este campioană en-titre de dublu la Shenzen, triumfând alături de americanca Vania King (6-1, 6-4 în finala cu Yi-Fan Xu/Saisai Zheng din China).

Cele două componente ale naţionalei de Fed Cup au intrat pe tabloul de la Montreal 2016 graţie unui wild-card, reuşind să ajungă în ultimul act la primul şi singurul turneu la care au făcut echipă. Halep şi Niculescu au cedat greu în finala de la Montreal: 3-6, 6-7(5) cu puternicele rusoaice Ekaterina Makarova şi Elena Vesnina. Turmeul de la Shenzhen se anunţă mai interesant ca oricând la ediţia din 2017, organizatorii chinezi punând la bătaie premii record de 750.00 de dolari. Simona şi Monica vor întreţine show-ul la dublu, dar şi la simplu, probă în care se vor duela cu conaţionala Sorana Cîrstea sau cu jucătoare importante precum Agnieszka Radwanska (Polonia), Johanna Konta (Marea Britanie) şi Timea Bacsinszky (Elveţia).

Naţionala feminină de tenis de masă a României a câştigat în Grecia, scor 3-1, al treilea meci susţinut în cadrul grupei de calificare pentru Campionatul European din 2017! Fetele lui Viorel Filimon acumulează 6 puncte din 6 posibile, poziţionându-se pe primul loc în Grupa B. Eliza Samara a câştigat categoric prima partidă disputată la Pireu, 3-0 cu Aikaterini Toliou, iar Bernadette Szocs a mărit diferenţa graţie unui joc convingător: 3-0 în faţa Konstantinei Paridou. Lupta a fost relansată de Filareti Exarchou – grecoaica a trecut cu 3-2 de Camelia Iacob, dar Samara a revenit la masă şi a încheiat conturile, învingând-o cu scorul de 3-0 pe Ioanna Gerasimatou.

România se află pe locul 1 în grupă, cu 6 puncte, şi e mare favorită la calificarea directă la Europeanul pe echipe de anul viitor. Locul al doilea, de pe care se merge la baraj, este ocupat de Olanda (3 puncte din 2 meciuri), în timp ce Grecia e pe ultimul loc (3 puncte după 3 meciuri). Până acum, „tricolorele” au reuşit numai victorii clare: 3-0 cu Grecia, acasă, 3-1 în Olanda şi 3-1 în deplasarea din Grecia.

Gaz Metan Mediaş va întâlni Dinamo pentru a doua oară în această lună, joi, de la 20:30, în optimile de finală ale Cupei României. Antrenorul Cristian Pustai se aşteaptă la un meci mai greu decât cel disputat în campionat, în care Gaz Metan s-a impus cu 4-0, pe teren propriu. Alexandru Munteanu, în vârstă de 29 de ani, este pregătit pentru o nouă victorie cu Dinamo. Mijlocaşul dreapta a jucat 20 de partide, în toate competiţiile, în acest sezon şi a reuşit cinci goluri, dintre care trei în meciul de campionat cu Pandurii.

Tenismenul Horia Tecău (31 de ani) şi-a lansat, la o librărie din Bucureşti, cartea autobiografică „Viaţa în ritm de tenis”, iar la eveniment au participat fani ai sportului alb, dar şi mai multe personalităţi. În volumul apărut la editura Curtea Veche Publishing, Horia povesteşte experienţele carierei sale într-un mod prin care doreşte să-i fascineze în special pe cei mici. Andreea Marin, ambasador al UNICEF, a avut ocazia să citească autobiografia lui Tecău înainte de lansare, iar gândurile sportivului au emoţionat-o atât pe ea, cât şi pe fiica vedetei.

Horia i-a oferit Andreei o carte cu autograf, dar „Zâna surprizelor” nu a rămas datoare! În complicitate cu copiii unei şcoli din Pipera, Andreea Marin a creat un colaj cu imagini şi cuvinte motivaţionale pe care i l-a oferit vicecampionului olimpic. La evenimentul desfăşurat în incinta Librăriei Cărtureşti Carusel, la care intrarea a fost liberă, au mai participat preşedintele COSR Mihai Covaliu, gimnastul Marian Drăgulescu, şeful FRT George Cosac, fostul baschetbalist Virgil Stănescu, cântăreaţa Corina Bud şi tenismenii Marius Copil şi Raluca Olaru.

Zenit Sankt Petersburg este aproape de a-şi pierde cel mai bine cotat fotbalist din lot, după ce pe numele lui Axel Witsel ar fi venit o nouă ofertă din partea celor de la Juventus, în valoare de 6 milioane de euro. În iarnă, belgianul Witsel intră în ultimele şase luni de contract cu formaţia din Rusia, iar oficialii clubului nu şi-ar dori să-l piardă gratuit în vară. Astfel, precum anunţă cei de la Gazzetta dello Sport, Zenit ar fi acceptat oferta de şase milioane de euro din partea clubului italian, iar internaţionalul belgian îşi va face bagajele în ianuarie cu destinaţia Torino.

PROGNOZA METEO
14 Decembrie 2016

Deși valorile termice vor marca o creștere ușoarã fațã de intervalul precedent, vremea se va menține rece pentru aceastã perioadã în cea mai mare parte a țãrii, îndeosebi dimineața. Temperaturile maxime se vor încadra între -5 și 5 grade, iar cele minime între -10 și 0 grade, mai coborâte în depresiuni. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare mai ales spre searã și noaptea, când va ninge slab, local în vest și nord-vest și pe arii restrânse în rest. Trecãtor și izolat în regiunile sudice vor fi posibile precipitații sub formã de lapovițã, ce ar putea favoriza formarea poleiului. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri pe crestele montane și local în sud-estul, precum și în sud-vestul teritoriului. Vor fi condiții de ceațã, asociatã cu depunere de chiciurã.

Bucuresti

Deși valorile termice vor marca o creștere ușoarã fațã de intervalul precedent, vremea se va menține rece pentru aceastã datã, îndeosebi dimineața. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare seara și noaptea, dar condițiile de ninsoare vor fi reduse. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 2 grade, iar cea minimã va fi de -5…-2 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *