Stiri pe scurt 13 Septembrie 2016

loading...

Stiri pe scurt 13 Septembrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  13  Septembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 13 septembrie. In anul 1838, s-a născut Otto Friedrich August Benndorf, arheolog, membru de onoare străin al Academiei Române; a acordat o atenţie specială monumentului de la Adamclisi şi a publicat, împreună cu istoricul român Gr. Tocilescu lucrarea „ Monumentul de la Adamclisi. Tropeum Traiani ” (m. 2 ianuarie 1907).

Una dintre cele mai vechi şi mai importante sărbători ortodoxe, Înălţarea Sfintei Cruci, cunoscută în popor drept Ziua Crucii, este celebrată în fiecare an pe data de 14 septembrie. Pe data de 14 septembrie creştinii ortodocşi celebrează două evenimente importante, ambele legate de lemnul Sfintei Cruci, cea pe care a fost răstignit Isus Hristos: Aflarea Crucii şi înălţarea ei de către episcopul Macarie al Ierusalimului pe data de 14 septembrie 335, precum şi Aducerea Sfintei Cruci de la perşii păgâni, în anul 629, depusă ulterior în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Ca semn de cinstire a celor două evenimente, pe data de 14 septembrie a fiecărui an, în bisericile ortodoxe are loc o ceremonie specială, prin care Sfânta Cruce este scoasă din Altar în mijlocul lăcaşurilor de cult, în timp ce enoriaşii rostesc la fiecare cerere a preotului „Doamne miluieşte”. După ce toţi credincioşii s-au închinat, pe rând, şi au sărutat Sfânta Cruce, preotul duce crucea pe iconostas, unde va rămâne până la odovania sărbătorii, ce are loc pe 21 septembrie. Înălţarea Sfintei Cruci este o sărbătoare importantă, amintind credincioşilor despre patimile Mântuitorului, motiv pentru care în această zi se ţine post, pentru sănătatea familiei şi spor în gospodării.

Preşedintele Franţei, François Hollande, a fost primit, de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, la final aceştia având o declaraţie de presă comună. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la discuţiile cu delegaţia franceză, că vizita de stat a preşedintelui francez este un bun prilej pentru a aprofunda parteneriatul strategic România-Franţa şi de a discuta despre viitorul UE.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat,în conferinţa de presă comună cu preşedintele Franţei Francois Hollande, că în cadrul discuţiilor au fost atinse şi „dosare sensibile”, invocând o abordare „foarte constructivă” privind aderarea României la spaţiul Schenegn. Cei doi înalţi demnitari au discutat şi despre pregătirea summit-ului UE-27 de la Bratislava,, Iohannis precizând că Bucureştiul va participa substanţial si activ la dezbatere pentru găsirea de soluţii care să ducă la recâştigarea încrederii cetăţenilor în UE, iar România şi Franţa au abordări comune.

Preşedintele Iohannis a declarat că rezultatul summit-ului trebuie să fie o acţiune solidară, comună, a celor 27 de state care să determine o Uniune coezivă, flexibilă şi mai aproape de cetăţeni. Şeful statului a mai spus că vizita de stat a preşedintelui Franţei este o „puternică reconfirmare” a relaţiei şi că, la finalul discuţiilor, se poate vorbi despre „un parteneriat strategic aprofundat”, „excepţional”, cu rezultate tangibile, prin proiecte precum Laserul de la Măgurele.

Un incident a avut loc, în timpul vizitei preşedintelui Franţei, unul dintre motocicliştii care făcea parte din coloana oficială a lui Francois Hollande a derapat pe carosabilul umed şi a căzut, fără a fi rănit. Şeful statului francez va vizita Laserul ELI-NP de la Măgurele, care face parte dintr-un program european de cercetare destinat dezvoltării celor mai puternice lasere din lume. De altfel, Francois Hollande va fi însoţit de aproximativ 30 de directori de companii franceze, „semn al intensităţii legăturilor economice cu România”, unde constructorul de automobile Dacia, filiala Renault, generează singur aproape 3 la sută din PIB.

#Selfie69 vorbeşte despre nevoia de dragoste. Cei tineri sunt ca şi părinţii lor în căutarea dragostei. #Selfie 69 este o privire singulară astăzi asupra unei generaţii, iar dragostea şi comedia dau sentimentul de uşurătate a fiinţei. Poveşti de dragoste, ba chiar cinci. Năbădăioasa, şoc şi groază. Pe cât de nebune întâmplările, pe atât de mari dezamăgirile. Fecioara, insistentă şi dăruită. Pe cât de timidă, pe atât de surprinzătoare. Fata-pisică, cu mitologiile şi nedreptăţile ei. Dezlănţuită, dar cu suflet mare. Îţi caută nod în papură din senin, e ca la examen, dar examenele sunt ca să vadă Iubirea. Fata de bordel, cu experienţă, dar ce să vezi, tinzând către viaţa aia de dragoste simplă. Şi să n-o uităm pe super mama, dorită mereu, deschisă experienţelor cum nu te aştepţi. Toate aceste feţe diferite ale Dragostei îşi caută şi găsesc jumătatea.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a declarat, în cadrul ZF Health &Pharma Summit 2016, că cele trei spitale regionale din Craiova, Cluj şi Iaşi ar trebui să fie construite în doi ani şi jumătate, capacitatea lor fiind de până în 1.000 de paturi. Investiţiile în spitale noi şi înlocuirea infrastructurii învechite din sistemul medical sunt principalele măsuri care ar trebui luate pentru a reconstrui încrederea pacienţilor în sistemul de sănătate românesc.

Facebook nu mai funcţionează la parametri normali în versiunea desktop pentru un număr mare de utilizatori după ce tehnologia anti-spam a companiei s-a defectat. Problemele au început luni, dar continuă şi astăzi. Foarte mulţi utilizatori nu pot vedea conţinutul din fluxul general (News Feed), iar alţii nu pot publica conţinut nou pe reţeaua de socializare online. Un reprezentant al Facebook a spus că erorile sunt cauzate de o defecţiune a unuia dintre filtrele anti-spam. Rolul acestuia este acela de a împiedica distribuirea de programe dăunătoare prin intermediul Facebook.

Unul dintre motivele pentru care proiectul de modificare Codului Fiscal nu a fost susţinut de către Ministerul Finanţelor este legat de prevederea care vizează persoanele cu averi mai mari de 1 milion de euro, a declarat pentru ZF Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Biriş, autorul proiectului de modificare a Codului Fiscal, spune că proiectul propunea ca toţi cei a căror avere depăşeşte un milion de euro şi care deţin active pentru care nu au plătit până în prezent impozitul de 16% să aibă posibilitatea să recunoască aceste sume şi să plătească impozit de 16% pe ele, fără ca Fiscul să fie interest de provenienţa sumelor nedeclarate la acel moment, considerat T0.

Dacă însă persoanele respective nu declară nici la momentul T0 sumele „ascunse“ până atunci de Fisc, ele ar putea fi sancţionate ulterior cu confiscarea a 75% din active de către ANAF. În opinia lui Biriş, forma actuală a impozitării averilor nejustificate cu 16%, adoptată din 2011, are mai multe nereguli. În plus, cea de-a doua critică adusă de Biriş formei actuale de legislaţie este faptul că nu s-a creat o referinţă. Retragerea susţinerii proiectului de modificare a Codului Fiscal de către Ministerul de Finanţe s-a produs pe fondul isteriei provocate de informaţiile potrivit cărora ar fi fost majorate taxele şi impozitele pentru angajaţi.

Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în primele şapte luni ale anului atât ca serie brută, cu 16,9%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 16,4%. Evoluţia ascendentă s-a datorat mai ales creşterilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+38,0%), comerţul cu autovehicule (+27,2%), întreţinerea şi repararea autovehiculelor (+15,7%) şi la activităţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+2,3%).

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) consideră că România are potenţialul să devină în 20 de ani una dintre primele 10 economii ale Uniunii Europene, mărindu-şi economia de 4 ori, dacă se concentrează pe trei arii cheie şi aplică guvernanţa necesară implementării unui plan pe termen lung. Pentru a ajunge la o economie de 655 de miliarde de euro în 2036, eforturile trebuiesc concentrate pe infrastructură modernă, demografie şi capital uman, eficienţă publică şi privată, acesta fiind şi modelul economic standard conform căruia creşterea economică este generata de cei trei factori, capitalul fizic, uman şi avansul productivităţii.

România trebuie să facă un salt calitativ astfel încât să poată creşte în medie cu o rată situată în jurul valorii de 4% pe an, pe o perioadă de 20 de ani. Creşterea economică poate accelera de la 3,3% – cât este estimat potenţialul în prezent – până către un maxim de 4,5% spre finalul perioadei. Membrii consideră că după aderarea la UE, României îi lipseşte o ambiţie precisă. Ritmul de creştere de acum, deşi încurajator, nu este sustenabil pe termen lung, în absenţa unei abordări strategice. Membrii FIC apreciază că locul 10 în topul economiilor UE este ambiţios, dar posibil, şi că aceasta este sarcina Guvernului, cu sprijinul Preşedinţiei, Parlamentului, Băncii Naţionale, partidelor politice şi în urma unei ample consulări cu mediul academic, cu societatea civilă şi cu mediul de afaceri. Pentru aceasta FIC a pornit campania VA URMA în mediul online încă din luna iunie, iar acum o lansează public.

Premierul Dacian Cioloş va veni, în faţa Parlamentului, pentru a le prezenta senatorilor şi deputaţilor un raport privind situaţia economică, solicitarea venind din partea liderului PSD Liviu Dragnea. El a mai spus că premierul va avea 30 de minute pentru a face o prezentare, apoi reprezentanţii partidelor vor interveni în timpul alocat fiecărui grup parlamentar, iar, la final, Dacian Cioloş va răspunde întrebărilor. Tăriceanu a mai precizat că prezenţa lui Dacian Cioloş este principalul punct de pe ordinea de zi a şedinţei.

Trei companii de asigurare, Asirom, Omniasig şi Euroins, întâmpină probleme în ceea ce priveşte comunicarea cu baza de date CEDAM care oferă informaţii despre istoricul de daună al şoferului care achiziţioanează poliţa, sistem gestionat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). În cazul Asirom sistemul de emitere a poliţelor RCA nu funcţionează de luni, ceea ce înseamnă că asigurătorul nu poate vinde asigurarea RCA, în timp ce în cazul Omniasig şi Euroins softul emite poliţe doar cu clasa B0.

Emiterea cu clasa B0 înseamnă că asiguratul nu primeşte nicio reducere de primă, chiar dacă nu a avut nicio daună şi ar fi fost îndreptăţit să primească bonusul care ar fi diminuat prima. Pe de altă parte emiterea cu clasa B0 îl avantajează pe asiguratul care a avut daune, întrucât la înnoire plăteşte un preţ care nu ia în calcul penalizarea. Companiile de asigurări se confruntă des cu probleme de funcţionare a bazei de date CEDAM. De obicei probleme persistă o zi sau două. Defecţiunile au durat cel mai mult o săptămână.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat DNA în legătură cu posibile fapte asimilate celor de corupţie şi conflict de interese în ceea ce o priveşte pe Iulia Ioana Baz, director în cadrul Direcţiei de Management Financiar în cadrul Ministerului Fondurilor Europene. Valoarea celor douã contracte de achiziţii publice a fost în cuantum de 20.000 euro. Ulterior numirii acesteia în funcţia publicã, Ministerul pentru Societatea Informaţională, în calitate de Organism Intermediar, în numele şi pentru Ministerul Fondurilor Europene pentru Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivitãţii Economice”, a încheiat un contract de finanţare cu S.C. European Funds Invest SRL, societate la care Baz Iulia Ioana a deţinut funcţia de administrator si pentru care a întocmit o serie de documente care au stat la baza încheierii contractului.

Patru maşini au fost implicate într-un accident, luni dimineaţa, pe şoseaua Petricani din Capitală, în urma impactului doi minori şi doi adulţi fiind transportaţi la spital cu răni uşoare. Cauza probabilă a accidentului este nepăstrarea distanţei corespunzătoare între maşini şi neadaptarea vitezei la condiţiile unui trafic aglomerat. În zona în care s-a produs accidentul se circulă îngreunat, traficul fiind dirijat de agenţii de poliţie. În urma accidentului, patru persoane, doi copii şi doi adulţi, au fost transportate la spital pentur investigaţii.

Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) organizează marţi, 13 septembrie, de la ora 18:00, conferinţa „Brâncuşi – Semnificaţiile unei revoluţii” (Perspectiva hermeneuticii endogene) care va fi susţinută de dr. Matei Stîrcea-Crăciun, la Clubul Ţăranului, intrarea fiind liberă. Opera brâncuşiană gravitează în jurul a trei tripticuri de lucrări ce decantează, fiecare, semnificaţiile arhetipale ale condiţiei umane şi le expandează la scară planetară. Prin „Cuminţenia Pământului”, „Sărutul”, „Rugăciune”, realizate în 1907, Brâncuşi rescrie legenda „Facerii” ca manifest plastic al artei moderne, oferind o cheie de rezolvare la marile probleme nesoluţionate de”Renaştere”: egalitate între femeie şi bărbat, împăcarea dintre creştini şi evrei, împăcarea dintre toate naţiunile lumii.

Cate Blanchett, Keira Knightley şi Kit Harrington se numără printre celebrităţile care apar într-un video-poem despre suferinţele refugiaţilor. Actorii citesc poemul în care sunt enumerate obiectele pe care refugiaţii le iau în grabă atunci când trebuie să-şi părăsească casele. Poemul a fost inspirat de poveştile şi confesiunile refugiaţilor care şi-au lăsăt în urmă casele, reuşind să ia în grabă doar câteva obiecte atunci când au plecat. Printre obiectele numite pe rând în poem se regăsesc portofelul, documente de militar, un certificat de studii, un telefon mobil, chei de la casă şi un steag naţional.

Actorul, producătorul şi regizorul John Malkovich vorbeşte candid cu cei de la The Guardian despre dependenţă, succes, falimentele lui Trump şi proiectul insolit la care lucrează alături de regizorul Robert Rodriguez: un film intitulat „100 Years”, care va fi lansat abia peste un secol. John Malkovich a jucat în peste 90 de filme iar în curând îşi va face debutul regizoral „londonez” cu piesa de teatru „Good Canary”, semnată de Zach Helm – o piesă despre succes, secrete şi dependenţă. A regizat piesa în Mexic şi Franţa, unde a câştigat premiul Molière pentru regie şi design.

Deşi este megastar pop de la 17 ani, Britney Spears, acum în vârstă de 34 de ani, a dezvăluit într-un interviu pentru revista Flaunt că suferă de anxietate şi agorafobie, astfel că se simte inconfortabil la petreceri şi în cluburi. Britney şi-a lansat de curând cel de-al nouălea album de studio, intitulat „Glory”, dar în ciuda numărului impresionant de hituri, cântăreaţa spune că nu ascultă propriile albume. „E amuzant, pentru că nu ascult propria mea muzică. Copiii şi nepoţii mei le ascultă. Eu sunt într-un proces de creaţie continuu. Bineînţeles, repet piesele mele în fiecare seară şi astfel le şi ascult.”, a recunoscut Britney Spears.

Majoritatea ţărilor europene fac parte din NATO, însă este necesară şi o capacitate proprie de apărare, o industrie de apărare şi mijloacele care îi permit să acţioneze, a declarat marţi preşedintele francez Francois Hollande la Bucureşti. Hollande a mai spus că trebuie să ne asigurăm în cadrul Alianţei că Europa este apărată şi că poate să răspundă la ameninţări. UE trebuie să fie autonomă în alegeri într-o astfel de situaţie, a spus oficialul francez, subliniind că Franţa este ataşată spiritului NATO, dar şi autonomiei.

Un oraş italian ar putea intenta un proces revistei franceze de satiră Charlie Hebdo, în urma publicării unor caricaturi în care victimele cutremurului din Italia sunt reprezentate de diverse tipuri de paste făinoase, sau în care se sugerează învinovăţirea mafiei pentru decesul acestora. În una dintre caricaturi, intitulată „Cutremur în stil italian”, este desenat un om însângerat şi bandajat „Penne (tip de paste făinoase n.red.) în sos de roşii”, o femeie zgâriată „Penne gratinate”, precum şi o clădire prăbuşită din care se ivesc picioare umane şi sânge, „Lasagna”. Amatrice, oraşul italian la care fac referire caricaturile, cunoscut drept locul unde s-a inventat reţeta sosului pentru paste „amatriciana”, a fost grav afectat de cutremurul care a avut loc la data de 24 august.

Premierul italian Matteo Renzi va efectua o vizită oficială în Statele Unite pe data de 18 octombrie, unde se va întâlni cu preşedintele Barack Obama. Renzi şi soţia sa, Agnese Landini, vor participa şi la un dineu de stat organizat la Casa Albă. Discuţiile anterioare între Obama şi Renzi s-au axat pe probleme de securitate şi economie, inclusiv lupta împotriva Stat Islamic în Libia, conflictul din Ucraina şi situaţia economiei europene.

Julian King, diplomatul nominalizat de Londra să preia poziţia de comisar european pentru Securitate, s-a angajat să servească „numai interesul general european” în cazul în care numirea sa este aprobată de Parlamentul European. ulian King a fost nominalizat de Londra după ce predecesorul său, Jonathan Hill, a demisionat din funcţia de comisar european pentru Securitate, în urma referendumului din Marea Britanie privind separarea de UE. King a declarat în faţa parlamentarilor europeni că va respecta decizia populaţiei britanice, însă de asemenea va fi loial Uniunii Europene.

Un raport recent al Curţii Europeane de Conturi dezvăluie faptul că instituţia s-a opus iniţial aderării României şi Bulgariei la UE în anul 2007, afirmând în mod explicit că cele două state aveau nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti de aderare. Istvan Szabolcs Fazakas, membru al Curţii Europeane de Conturi, a prezentat presei un raport de audit privind modul în care s-a desfăşurat programul de asistenţă preaderare la UE în cazul statelor din regiunea Balcanii de Vest. Oficialul european a relatat experienţa sa în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Control bugetar (Cocobu) din cadrul Parlamentului European, în anul 2006, atunci când Bulgaria şi România erau aproape de finalizarea procesului de integrare în UE.

Doi imigranţi s-au înecat, iar alţi cinci sunt daţi dispăruţi, în timp ce încercau să traverseze Dunărea pentru a ajunge în România. Corpurile celor doi imigranţi au fost găsite plutind pe Dunăre, în apropiere de satul Archar, din nord-vestul Bulgariei. Autorităţile sunt acum în căutarea a „doi băieţi, două fete şi un bărbat”, care ar fi încercat să traverseze Dunărea spre România şi se presupune că şi-au pierdut viaţa. Patru cetăţeni străini au fost reţinuţi după ce au fost reperaţi pe insula Dobrina, aflată în apropiere de malul bulgăresc.

Statele Uniunii Europene au aprobat propunerea Comisiei Europene privind bugetul pe anul 2017, proiect care prevede reducerea fondurilor alocate statelor europene mai puţin dezvoltate şi creşterea bugetului pentru securitate şi gestionarea migraţiei. Bugetul pentru migraţie şi securitate pe anul 2017 va creşte cu aproape 25% în comparaţie cu cel de anul acesta, se afirmă într-o notă a Consiliului Uniunii Europene. Bugetul pentru migraţie se va ridica anul viitor la 5,2 miliarde de euro, fondurile urmând a fi folosite pentru consolidarea frontierelor externe, redistribuirea solicitanţilor de azil şi integrarea migranţilor, în timp ce 2,2 miliarde de euro ar urma să fie folosite pentru acţiuni în afara Blocului comunitar care au drept scop să abordeze cauzele imigraţiei.

Ungaria ar trebui să fie exclusă din Uniunea Europeană, a declarat ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, care a criticat dur politicile Budapestei privind migraţia, libertatea presei şi independenţa justiţiei. Oficialul a mai argumentat că aceasta este singura modalitate de menţinere a coeziunii şi valorilor Blocului comunitar. Ministrul luxemburghez a mai afirmat că Ungaria nu ar avea şanse de aderare la UE dacă ar fi făcut solicitarea în acest moment. În ultimii ani, Ungaria, condusă de premierul conservator Viktor Orban, a intrat adesea în conflict cu UE, printre divergenţe fiind gestionarea crizei refugiaţilor, reintroducerea pedepsei capitale şi reformele guvernamentale.

SPORT

Naţionala de tineret mai are doar şanse teoretice să prindă un loc de baraj în campania de calificare la Euro 2017, iar situaţia creată după dubla cu Luxemburg (4-0) şi Danemarca (1-3) l-a enervat la culme pe Gheorghe Hagi. Patronul şi antrenorul Viitorului a declanşat un atac dur la adresa selecţionerului U21, Cristi Dulca, deranjat de faptul că mai mulţi jucători care ar fi putut face parte din lot nu au fost convocaţi, deşi joacă constant la cluburi din străinătate sau la echipe de top din Liga 1. Mihai Bălaşa, Cristian Manea şi Alexandru Mitriţă sunt fotbaliştii pentru care Hagi face lobby, iar fostul mare internaţional spune că nefolosirea unor jucători precum Dorin Rotariu (Dinamo) şi Florin Tănase (Steaua) e de asemenea „inexplicabilă”.

Astăzi începe un nou sezon al celei mai spectaculoase şi importante competiţii intercluburi din lume. Prima etapă a fazei grupelor propune o serie de partide interesante şi echilibrate, capul de afiş fiind ţinut de meciul dintre PSG şi Arsenal. PSG începe stagiunea europeană cu un nou antrenor. Unai Emery este „regele” Europa League reuşind să câştige de trei ori acest trofeu cu Sevilla, însă în Champions League o ia de la zero alături de o nouă echipă. Meciul cu Arsenal va fi, de altfel, prima confruntare europeană a lui Emery de când a preluat-o pe PSG. De partea cealaltă, Arsenal a câştigat ultimele şapte meciuri jucate în Franţa, iar Wenger se poate baza şi pe Ramsey care a revenit luni la antrenamente.

Manchester City – Borussia Mönchengladbach este o altă partidă ce merită urmărită. City a trecut de Steaua în preliminarii, fără probleme, şi s-a calificat în grupe, Guardiola având obiectiv clar: câştigarea competiţiei. City nu a pierdut niciun meci, indiferent de competiţie, de la înfrângerea din stagiunea trecută de Champions League cu Real Madrid. City şi Gladbach s-au mai întâlnit şi anul trecut în grupe, englezii câştigând cu 2-1 şi 4-2. „Gladbach este una dintre cele mai bune echipe din Europa”, şi-a avertizat Guardiola fotbaliştii cu expertiza antrenorului care ştie ce fotbal se joacă în Bundesliga.

Bayern are aparent o misiune uşoară în faţa debutanţilor de la Rostov. Nemţii sunt la un singur meci de un record al UEFA Champions League: 13 victorii la rând pe teren propriu. Robben, Boateng şi Coman îi lipsesc lui Ancelotti, însă Lewandowaski a marcat 8 goluri în ultimele patru meciuri pentru Bayern şi naţională. „Mă aştept la o echipă foarte bine organizată a celor de la Rostov”, a declarat Ancelotti avertizându-şi oamenii de atac care vor fi nevoiţi să desfacă o apărare supra-aglomerată a ruşilor.

ASA a obţinut prima victorie din acest campionat, în timp ce Dinamo a înregistrat primul eşec după meciul de la Târgu-Mureş încheiat cu scorul de 2-1. Daniel Stanciu recunoaşte că formaţia sa a avut şi şansă în acest meci şi este de părere că o remiză ar fi reprezentat un rezultat mai echitabil. Oficialul ardelenilor a vorbit şi despre problemele cu care se confruntă gruparea din Târgu-Mureş: jucătorii sunt neplătiţi din aprilie.

Dinamo a pierdut surprinzător partida disputată în deplasare cu ASA Târgu Mureş, scor 1-2, iar roş-albii au căzut de pe podium şi au rămas la cinci puncte în spatele liderului Steaua. Transferat pe ultima sută de metri, mijlocaşul Dan Nistor a debutat în meciul de la Târgu Mureş, fiind trimis pe teren în repriza secundă a partidei, iar la final a avut o reacţie prin care a demonstrat că poate deveni un lider veritabil în vestiarul echipei lui Ioan Andone. „Să lăsăm figurile şi să jucăm pentru echipă, nu fiecare pentru el”, e mesajul transmis de Nistor după înfrângerea cu ASA.

Ionel Dănciulescu, directorul sportiv al echipei Dinamo Bucureşti, a declarat după înfrângerea, scor 1-2, cu ASA Târgu Mureş, că este dezamăgit de evoluţia jucătorilor lui Ioan Andone, dar şi de arbitrajul centralului George Găman. Dinamo a deschis scorul la Târgu Mureş, prin Dorin Rotariu, după o oră de joc. Elevii lui Ioan Andone au ratat şi o lovitură de la 11 metri în prima repriză, când Harlem Gnohere a trimis pe lângă poartă. ASA Târgu Mureş a întors rezultatul în ultimele 20 de minute, prin dubla lui Ianis Zicu.

Sambata si duminica, de la ora 10:00 pana la ora 20:00, in parcul Cismigiu in zona La Potcoava, va avea loc un eveniment în care trei dintre cei mai valorosi sportivi români de după 1989 se vor implica în difertite activităţi cu copiii. Acţiunea face parte dintr-un proiect PROEDUS in parteneriat cu FRA si FRTS, promovat si sustinut de Marian Oprea, Marian Dragulescu si Ana Maria Branza Popescu pentru a incuraja copiii sa faca miscare. Vor fi ateliere de scrima, tir sportiv, baschet si atletism. Sambata, copiii vor fi incurajati de Marian Oprea, duminica dimineata de Marian Dragulescu iar dupa amiaza de Ana Maria Branza Popescu.

Steaua CSM EximBank demarează un nou proiect prin care îşi propune să atragă câţi mai mulţi fani în programul „Patron la Steaua”. „Ne propunem să desfăşurăm cu succes o campanie-concurs, timp de 6 luni de zile, de-a lungul căreia să ne antrenăm suporterii din Bucureşti dar şi din ţară să se lupte într-o întrecere a celor mai activi, inventivi şi dedicaţi „Patroni”. Premiul? Şansa de a fi, pentru o zi, jucător de baschet, cu acte în regulă, la Steaua CSM EximBank! Ocazia unică în viaţă de a juca pentru mult iubitele culori roş-albastre, de a fi adulat de fani şi de a face parte din istoria celui mai iubit şi titrat club din România”, se arată într-un comunicat de presă.

Campania va începe odată cu primul meci din sezonul regulat, pe 20 septembrie! Întregul concurs între Patroni va dura până pe 20 februarie, iar pe 21 vom şti câştigătorul şi îl vom transfera în lotul pregătit de Claudiu Fometescu. Cei mai buni 12 concurenţi din acest concurs, stabiliţi în urma clasamentului final din februarie, vor juca un amical cu baschetbaliştii Stelei CSM EximBank şi vor avea parte de o şedinţă de fotografii şi autografe, primind de asemenea un cadou simbolic din partea clubului. Totodată, toţi participanţii se vor bucura de beneficiile pachetului „Patron la Steaua”.

După trei zile de luptă cu secundele şi macadamul, cel mai important eveniment automobilistic al anului a ajuns la sfârşit. Pilotul italian Simone Tempestini a câştigat “Cotnari Rally Iaşi” de o manieră categorică (şi-a adjudecat 8 din cele 9 probe speciale), devenind tot la Iaşi, pentru al doilea an consecutiv, campion naţional al României. Deşi la SuperSpeciala de la Râpa Galbenă a terminat abia pe locul 3, Simone Tempestini a dovedit în probele de vineri şi de sâmbătă că este în acest moment cel mai bun pilot din România, din Campionatul Naţional de Raliuri Dunlop. Pe un Ford Fiesta R5, echipajul Simone Tempestini – Marc Banca (Napoca Rally Academy) a terminat Cotnari Rally Iaşi cu timpul 01:10:41.7.

Pe locul secund, după o luptă superbă, s-a clasat echipajul Dan Gîrtofan – Tudor Marza, care a pilotat o Skoda Fabia R5, cei doi încheind raliul cu timpul de 01:12:35.9. Pe a treia treaptă a podiumului s-a clasat un alt fost campion naţional. Echipajul Gergo Szabo – Karoly Borbely a terminat competiţia la volanul unui Mitsubishi Lancer Evo IX, cu timpul de 01:13:08.7. Un moment cu adevărat deosebit s-a petrecut la finalul probei Dobrovăţ (Power Stage). Aici a avut loc şi ceremonia de premiere a celor mai rapizi piloţi de pe ultima trecere pe această probă. Festivitatea de premiere a fost organizată de Primăria Comunei Ciurea, iar piloţii au fost îmbrăcaţi pe podium cu sumane şi căciuli de cioban, spre satisfacţia lor şi a sutelor de spectatori prezenţi pe această probă.

Jermain Defoe este unul dintre cei mai prolifici atacanţi din Anglia, fiind pe 11 în top-ul celor mai buni marcatori din istoria Premier League, însă în ultimul meci vârful lui Sunderland nu a impresionat prin calităţile fotbalistice, ci printr-o schimbare „inexplicabilă” de look. Sunderland a fost învinsă pe teren propriu de Everton, scor 0-3, însă nu prestaţia fără orizont a echipei lui Moyes i-a intrigat pe fanii oaspeţilor, ci apariţia lui Defoe, care în urmă cu nici două săptămâni avea părul scurt (foto sus). Aseară, vârful de 33 de ani a avut părul prins într-o mică coadă.

Managerul portughez Jose Mourinho, în vârstă de 53 de ani, dezvăluie că Manchester United a avut parte de o concurenţă din partea altui club important înainte să reuşească transferul mijlocaşului francez Paul Pogba de la Juventus Torino. In această vară, antrenorul echipei Real Madrid, francezul Zinedine Zidane, şi-a afirmat în mai multe rânduri interesul pentru conaţionalul său Paul Pogba. Mijlocaşul în vârstă de 23 de ani a ajuns în cele din urmă la Manchester United, pentru 105 milioane de euro, sumă record în istoria fotbalului. Paul Pogba a fost integralist în toate cele trei meciuri jucate în acest sezon pentru Manchester United, însă nu a contribuit la vreo reuşită a formaţiei sale. Echipa pregătită de Jose Mourinho a acumulat nouă puncte în primele patru etape şi se află pe locul 4 în clasamentul din Premier League.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) urmează să anunţe, în prima săptămână din octombrie, decizia finală în cazul apelului făcut de jucătoarea de tenis Maria Sharapova împotriva suspendării, pe motiv de dopaj, pentru o perioadă de doi ani. Federaţia Internaţională de Tenis a anunţat, la începutul lunii iunie, faptul că Maria Şarapova, fost lider al clasamentului WTA, a fost suspendată pe o perioadă de doi ani, după ce a fost depistată pozitiv cu Meldonium, în urma unui test antidoping susţinut, în ianuarie, la turneul de la Australian Open.

Atacantul român Cladiu Keşeru, accidentat în meciul naţionalei cu Muntenegru din preliminariile Campionatului Mondial, a fost inclus de antrenorul echipei Ludogoreţ Razgrad, Georgi Dermendzhiev, în lotul pentru partida cu FC Basel, din prima etapă a grupelor Ligii Campionilor. Fotbalistul în vârstă de 29 de ani a suferit o fractură la pomete în minutul 90+4 al meciului cu Muntenegru din preliminariile Campionatului Mondial, încheiat la egalitatea de naţionala României, scor 1-1. Keşeru a fost operat la Spitalul Militar din Bucureşti în urmă cu o săptămână, însă este apt pentru debutul echipei sale, Ludogoreţ, în grupele Ligii Campionilor.

Josep Guardiola, managerul echipei Manchester City, îl consideră pe fostul său elev de la Barcelona şi viitorul adversar al echipei sale în grupa C a Ligii Campionilor, argentinianul Lionel Messi, cel mai bun jucător din lume. Manchester City va debuta în Liga Campionilor, pe teren propriu, împotriva echipei germane Borussia Monchengladbach. Managerul Josep Guardiola îşi doreşte să câştige cel mai important trofeu intercluburi, după cea a reuşit acest lucru de două ori, cu FC Barcelona. În Premier League, Manchester City este lider, cu 12 puncte, după primele patru etape ale sezonului. În ultima rundă, echipa antrenată de Josep Guardiola a învins pe Manchester United, cu scorul de 2-1.

Clubul britanic de fotbal Everton a câştigat, ultimul meci al etapei a patra din Premier League, scor 3-0 pe terenul formaţiei Sunderland, iar atacantul Romelu Lukaku a marcat toate cele trei goluri. Lukaku a deschis scorul în minutul 60, cu capul, din 6 metri, după o centrare primită, din dreapta, de la senegalezul Idrissa Gueye. A fost primul gol înscris de belgian în Premier League după o pauză de şase luni, însă nu avea să fie singurul. Peste opt minute, Lukaku a marcat în urma unei faze similare celei de la primul gol, doar că de această dată centrarea a venit din partea stângă, de la nou-venitul Yannick Bolasie. Lukaku a reuşit hat-trick-ul în minutul 71, pe contraatac, după un şut plasat în dreapta portarului advers, Jordan Pickford.

Lukaku nu mai marcase în campionatul Angliei din 5 martie 2016, când a înscris un gol în meciul pierdut de Everton, scor 2-3, pe teren propriu, în faţa celor de la West Ham United. Cotat la 40 de milioane de euro pe site-ul de specialitate transfermarkt.de, Romelu Lukaku a ajuns astfel la 63 de goluri în 152 de meciuri jucate în total în Premier League, la echipele Everton, West Bromwich Albion şi Chelsea Londra. În urma acestei victorii, Everton a ajuns la 10 puncte acumulate în primele patru meciuri disputate în acest sezon din Premier League şi a urcat pe locul 3 în clasament. Pe 2 se află Chelsea, tot cu 10 puncte, însă cu golaveraj mai bun, în timp ce Manchester City ocupă prima poziţie, cu patru victorii din tot atâtea posibile.

Jucătorii lui Cornel Ţălnar au avut parte de o surpriză imensă la antrenamentul de luni seară. Braşoveanul Nicu Dascălu, fost campion mondial Ashihara-Karate, campion european la stilul kyokushin şi multiplu învingător în galele „Local Kombat” a fost cooptat în staff-ul tehnic al echipei şi se va ocupa cu pregătirea fizică a jucătorilor. Debutul lui Nicu Dascălu la FC Braşov a avut loc chiar astăzi, când a condus încălzirea jucătorilor, apoi a programat mai multe exerciţii de forţă.

Episodul doi al rivalităţii Dinamo – CSM Bucureşti din acest sezon s-a încheiat tot cu victoria trupei din Ştefan cel Mare, scor 28-27. Partida nu a mai avut însă aceeaşi tensiune din Supercupa României (scor 29-25), dar a avut destul suspans în finalul jocului. Dinamo a ajuns la trei victorii consecutive în faţa rivalilor de la CSM Bucureşti. Disputa dintre cele două echipe bucureştene s-a desfăşurat în deschiderea etapei a 3-a din Liga Zimbrilor şi a fost destul de echilibrată, diferenţa maximă în meci fiind de trei goluri (4-1, min. 5, 9-12, min. 19, 21-18, min, 42). Atât la Dinamo, cât şi la CSM Bucureşti s-au remarcat jucători, teoretic, din linia a doua. La gazde s-au evidenţiat portarul Grigoraş, care a prins unul din cele mai bune meciuri de la venirea lui în Ştefan ce Mare, şi iranianul Sajad Esteki.

Ambii au jucat maximum 30 de minute, dar când au intrat au fost decisivi. Portarul Grigoraş a avut 10 intervenţii în partea secundă, ultima chiar la ultima fază, la o aruncare a lui Stavrositu. Sajad Esteki a acuzat probleme medicale înaintea partidei, dar când a intrat a punctat decisiv. Ultimul gol l-a marcat în minutul 59, pentru 28-26, când Dinamo era în inferioritate.Se poate spune că Dinamo a avut mână bună cu transferurile fraţilor Esteki, pentru că şi Allakharam s-a evidenţiat în prima parte. ”Ceva referinţe despre ei am avut, până acum şi-au făcut foarte bine treaba, sunt jucători de valoare şi ne dau şi nouă speranţe pentru viitor”, a suţinut antrenorul Eliodor Voica.

PROGNOZA METEO
13 Septembrie 2016

Cerul va fi variabil, cu innorari temporar accentuate, averse si descarcari electrice, indeosebi dupa-amiaza si seara, local in regiunile vestice, nord-vestice, precum si in zonele montane si pe arii mai restranse in Transilvania, nordul Olteniei si al Munteniei. Punctiform cantitatile de apa vor depasi 25…30 l/mp si izolat se va semnala grindina. Vantul va sufla slab si moderat, cu intensificari de scurta durata in timpul ploilor. Dimineata, in depresiuni vor fi conditii de ceata.

Bucuresti

Vremea se va mentine deosebit de calda pentru aceasta data. Cerul va fi mai mult senin, iar vantul va sufla slab si moderat. Temperatura maxima va fi de 30…31 de grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *