Stiri pe scurt 13 Mai 2017

loading...

Stiri pe scurt 13 Mai 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt 13 Mai  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 13 mai. La 13 mai 1717 s-a născut împărăteasa Maria-Tereza a Austriei (d. 1780). Deşi nu a fost niciodată încoronată cu coroana Sfântului Imperiu Roman, este cunoscută ca împărăteasă ca urmare a faptului că a fost căsătorită cu Francisc Ştefan de Lorena, care a fost ales în demnitatea de împărat romano-german în 1745, purtând numele de Franz I Stephan.

Ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, a precizat, că nu există date privind impactul atacurilor cibernetice asupra României, fiindcă nu există nicio obligaţie pentru companii sau instituţii să raporteze astfel de situaţii. Acesta recomandă actualizarea sistemului de operare. Kaspersky Labs afirmă însă că România este pe locul 9 în ceea ce priveşte statele cele mai afectate de valul de atacuri cibernetice cu virusul de tip malware WannaCry, care a vizat 99 de ţări, în Rusia fiind înregistrate cele mai multe atacuri informatice cu acest virus. 99 de ţări au fost afectate de cel mai mare atac cibernetic din istorie, care a vizat, în principal, sisteme informatice ale instituţiilor, inclusiv în Statele Unite, Marea Britanie, China, Rusia, Germania, Italia, Vietnam sau Spania.

Disfuncţionalităţile de la Uzina Dacia din Mioveni sunt, la o primă vedere, o consecinţă a atacului cibernetic care a avut loc la nivel global. Pe platforma de la Mioveni a fost convocată o celulă de criză. O parte a activităţii de producţie a Uzinelor Dacia de la Mioveni a fost afectată de disfuncţionalităţi ale sistemelor informatice şi mai mulţi angajaţi au fost trimişi înapoi la domiciliu. Sistemul informatic din uzină a picat, blocând total activitatea mai multor secţii robotizate. Astfel, mii de angajaţi care urmau să intre în tura de dimineaţă au fost trimişi acasă.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a sugerat preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, ca cele două formaţiuni politice să facă ”următorul pas”, respectiv să treacă la o colaborare ”mai strânsă”. Dragnea nu exclude intrarea UDMR la guvernare. Liviu Dragnea a declarat, la Congresul UDMR de la Zalău, că a avut mai multe întâlniri cu Kelemen Hunor înainte şi după alegeri, cei doi luând decizia să aibă loc o colaborare parlamentară care se dovedeşte eficientă. Acesta consideră că şi PSD a demonstrat că este un partid care îşi respectă angajamentele politice, economice şi sociale, şi crede că şi etnicii maghiari pot spune că PSD guvernează bine şi aduce prosperitate.

Sâmbătă seară, de la ora 22:00, se dispută marea finală a Eurovision 2017, la Kiev, iar favoriţii concursului muzical vin din Portugalia şi Italia. Reprezentanţii României, Ilinca şi Alex Florea, vor evolua în a doua parte a show-ului, pe poziţia 20. Marele favorit la casele de pariuri era ieri reprezentantul Italiei, Francesco Gabbani, care a impresionat cu piesa „Occidentali’s Karma”. Însă portughezul Salvador Sobral l-ar fi depăşit la limită. Lupta este aşadar una foarte strânsă. Cântecul lui Gabbani a devenit deja un hit în Italia şi a atins 50 de milioane de vizualizări pe YouTube.

Ilinca şi Alex Florea, reprezentanţii României la Eurovision 2017, vor intra sâmbătă seară în Marea Finală a concursului muzical, în a doua parte a show-ului, pe poziţia 20, show-ul fiind transmis în direct începând cu ora 22:00 pe TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi online pe TVR+. Ilinca şi Alex Florea vor cânta în Marea Finală Eurovision Song Contest. Reprezentanţii României au trecut cu bine de semifinala de joi seară.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din
Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan. Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, o atenţionare cod galben de furtuni pentru judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui, valabilă de sâmbătă, de la ora 16.00, până duminică dimineaţă, la ora 10.00. Meteorologii avertizează că în cea mai mare parte a Moldovei, va ploua abundent şi se vor acumula cantităţi de apă de peste 30 l/mp şi pe arii restrânse 60…70 l/mp. În paralel, este în vigoare şi informarea meteorologilor de instabilitate atmosferică accentuată şi ploi însemnate cantitativ, până duminică la ora 21.00.

Cod galben de inundaţii pe râuri din 17 judeţe până duminică seara. Alertă meteo de ploi torenţiale şi vânt puternic, în weekend, în aproape toată ţara. Şi Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenţionare cod galben de inundaţii pe mai multe râuri din judeţele Maramureş, Satu Mare, Cluj, Sălaj, Bihor, Arad, Hunedoara, Timiş, Suceava, Neamţ, Harghita, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Bacău, Vrancea şi Galaţi.

INHGA a emis cod galben privind scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie, pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş (judeţele: Maramureş şi Satu Mare), afluenţii mici ai Someşului aferenţi sectorului aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), Crasna (judeţele: Sălaj şi Satu Mare), Barcău (judeţele: Sălaj şi Bihor). Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Sălaj şi Maramureş.

Totodată, sunt vizate râurile din bazinele hidrografice: Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad), afluenţii mici ai Mureşului inferior aferenţi sectorului aval S.H. Gelmar (judeţele: Hunedoara şi Arad), Bega – bazin superior şi afluenţi (judeţul Timiş). Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Bihor şi Hunedoara.

Un avion care funcţionează pe bază de celule solare, energie extrasă din lămâie şi cartofi, dar şi roboţi şi maşini electrice, toate aceste invenţii şi experimente au fost prezentate de către studenţi, la Universitatea din Craiova, vineri seară, când a avut loc „Noaptea albă a experimentului ştiinţific”. Arthur Creţu, din Chişinău, student în ultimul an la Facultatea de Inginerie Electrică din Craiova, a venit la eveniment cu invenţia sa, la care a lucrat timp de un an: un avion uşor care funcţionează pe baza celulelor solare. Investiţia în acest aeromodel s-a ridicat la peste 4.000 lei. La rândul lor, studenţii şi cercetătorii de la Facultatea de Ştiinţe – Departamentul de Fizică au propus utilizarea energiei extrase din legume şi fructe.

Thassos, Riviera Olimpului (Paralia Katerini, Olympic Beach, Platamonas, Nei Pori), Halkidiki şi litoralul bulgăresc rămân principalele destinaţii turistice ale românilor operate cu autocarul, conform charterbus.ro, prima platformă de rezervări online din România pentru transportul în sistem charter. După părerile turiştilor transportaţi de Corali Holidays şi al rezervărilor de cazare, destinaţia numărul unu în ultimii trei ani este insula Thassos. Pe locul doi se află fostul număr 1 – Paralia Katerini, iar pe locul trei, Halkidiki – braţul Kasandra. Pentru Bulgaria, cei mai mulţi turisti aleg Nisipurile de Aur, datorită apropierii de graniţa cu România şi a varietăţii ofertei de cazare. Urmează, ca număr de turişti, Sunny Beach şi apoi Albena.

Cei mai mulţi turişti vin din Braşov şi din oraşele învecinate. Pe al doilea loc se situează Bucureştiul, pentru destinatiile din Grecia şi respectiv Ploieştiul ,pentru Bulgaria. 60% dintre turiştii care călătoresc în Grecia aleg locaţii tip studiouri şi apartamente de vacanţă (self catering) pe destinaţiile principale. Tarifele pachetelor (cazare + transport) pe astfel de locaţii variază, în funcţie de sezon, între 115 şi 245 de euro/persoană, minus reducerile de early booking aplicabile în funcţie de data rezervării şi care ajung până la 30%. În ultimii ani, s-au înmulţit vacanţele care se întind pe două săptămâni şi apar tot mai frecvent chiar şi cele de trei săptămâni.

Un seism cu magnitudinea de 3,7 pe scara Richter s-a înregistrat în judeţul Covasna. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 200 de kilometri. Cel mai puternic seism din ultima perioadă a fost înregistrat pe 3 mai, în judeţul Buzău, şi a avut o magnitudine de 4,2 pe scara Richter, la o adâncime de 130 kilometri. Cutremurul s-a produs atunci în apropierea oraşelor Nehoiu(30km), Covasna(44km), Întorsura Buzăului(53km), Buzău(57km), Târgu Secuiesc(57km).

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat că urmează să depună candidatura României pentru Agenţia Europeană a Medicamentului, care, din cauza Brexit-ului, nu mai poate rămâne în Marea Britanie. Instituţia ar urma să ajute la păstrarea specialiştilor în ţară. Ministrul Sănătăţii spune că o astfel de instituţie ar aduce avantaje pentru sistemul de sănătate din România. Agenţia Europeană a Medicamentului autorizează toate medicamentele care se comercializează pe teritoriul Europei. Şi premierul Sorin Grindeanu a pledat, la întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru relocarea la Bucureşti a Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), intenţia României de a-şi depune candidatura în acest sens fiind deja exprimată oficial printr-un memorandum.

Traficul pe mai multe artere din Bucureşti va fi restricţionat, sâmbătă şi duminică, în contextul desfăşurării competiţiilor sportive „Cros şi Semimaraton Internaţional”. Astfel, sâmbătă, între orele 07.30 – 15.30, se va restricţiona traficul rutier pe Bd. Unirii, ambele sensuri, între Piaţa Constituţiei şi Bd. I.C. Brătianu şi pe Bd. Libertăţii între Calea 13 Septembrie şi Bd. Naţiunile Unite. De la orele 15.30, până la încheierea evenimentului, respectiv până duminică, se închide traficul pe bd. Libertăţii între cele două bretele din Piaţa Constituţiei, iar de la orele 18.00 şi porţiunea cuprinsă între bd. Naţiunile Unite şi Splaiul Independenţei.

Totodată, duminică, între orele 07.30 – 15.30, se va restricţiona traficul rutier pe Bd. Libertăţii între Splaiul Independenţei şi Calea 13 Septembrie; Bd. Unirii între Piaţa Constituţiei şi Piaţa Alba Iulia; Bd. Decebal între Piaţa Alba Iulia şi Piaţa Hurmuzachi; Bd. Basarabia între Piaţa Hurmuzachi şi Bd. Chişinău; Bd. I.C. Brătianu între Splaiul Unirii şi Piaţa Unirii; Splaiul Independenţei de la Piaţa Unirii până la pod Haşdeu, ambele sensuri, fără a afecta traversul pe podul Haşdeu; Bd. Naţiunile Unite între Str. Bogdan Petriceicu Haşdeu şi Splaiul Independenţei, precum şi pe străzile care acced în acestea.

Poliţiştii recomandă ca rute ocolitoare: Bd. Dimitrie Cantemir – prin pasajul Unirii – Piaţa Universităţii – Bd. N. Bălcescu – Bd. Magheru – Bd. Lascăr Catargiu – Piaţa Victoriei; Şos. Mihai Bravu – prin Pasajul Muncii – Şos. Ştefan cel Mare – Bd. Iancu de Hunedoara; Calea 13 Septembrie – Şos. Panduri – bd. Geniului – Şos. Grozăveşti – pasajul Basarab; Splaiul Independenţei – Pod Eroilor – Str. Ştirbei Vodă – Calea Victoriei – Str. Dem I. Dobrescu – Bd. N. Bălcescu – Piaţa Universităţii, Şos. Panduri – Bd. Tudor Vladimirescu – Şos. Viilor –Str. C-tin. Istrati – Piaţa Libertăţii – Bd. Mărăşeşti.

Două competiţii de yachting vor atrage, sâmbătă şi duminică, privirile celor care vor ieşi la plimbare în Parcul Herăstrău. Este vorba despre Cupa 1 Mai şi Cupa de Primăvară. Sunt aşteptaţi să participe, ca în fiecare an, cele două cupe fiind de tradiţie, sportivi care practică yachtingul atât la cluburile din Bucureşti, cât şi la cele din Constanţa. Concursurile pot fi urmărite de bucureşteni de pe malul lacului Herăstrău. Prima competiţie este organizată de Yacht Club Sportiv Electrica Balkan şi Club Sportul Studenţesc Bucureşti, iar cea de-a doua, de CSN Locomotiva Bucureşti şi Yacht Club Bucureşti sub egida Federaţiei Române de Yachting. Ambele evenimente sunt deschise tuturor claselor de dinghy (bărci mici).

Diagnosticarea cancerului va putea fi făcută mai precis, iar planul de tratament va fi mai eficient odată cu implementarea, în Timişoara, a unui proiect transfrontalier, între România şi Serbia, care are un buget de 12 milioane de euro. Trei milioane de euro sunt alocaţi centrului Oncogen, plus alţi 2,5 milioane de euro Spitalului Judeţean Reşiţa, iar restul banilor revin mai multor spitale din regiunea Vojvodina, Serbia. Medicii timişoreni spun că şi-au propus ca în următoarele 42 de luni, pe perioada desfăşurării proiectului, să pună un diagnostic mai precis pacienţilor cu cancer.

Florina Bojin a precizat că iniţiativa realizării unui astfel de software este unică în România, deşi în străinătate “se face acest lucru de mult timp”. Beneficiarii proiectului vor fi toţi pacienţii din vestul ţării care se adresează unităţilor medicale şi sunt diagnosticaţi cu cancer. De asemenea, în cadrul proiectului, angajaţi din 15 spitale din România şi din Serbia vor fi trimişi la cursuri în străinătate, asta pentru că vor fi achiziţionate şi o serie de echipamente specifice pentru diagnostic personalizat în cancer, prin secvenţiere.

Impozitele şi taxele locală vor putea fi instituite de către consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau consiliile judeţene numai în limitele şi în condiţiile Codului finanţelor publice locale. Guvernul doreşte să iniţieze un Cod al finanţelor publice locale. HG privind aprobarea tezelor prealabile ale proiectului Codului finanţelor publice locale a fost publicat în Monitorul Oficial numărul 342/10 mai. Astfel, Codul finanţelor publice locale constituie reglementarea specială pentru finanţele publice locale, criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale, administrarea impozitelor şi taxelor locale şi procedura fiscală locală.

Fostul preşedinte finlandez Mauno Koivisto a murit, la vârsta de 93 de ani într-un spital din Helsinki. Mauno Koivisto a fost primul social-democrat ales preşedinte al statului, a deţinut două mandate, între 1982 şi 1994, a fost de două ori prim-ministru, ministru de finanţe şi guvernator al Băncii Finlandei. Fostul preşedinte finlandez suferea de Alzheimer, iar în luna martie soţia sa, Tellervo, a declarat că acesta a fost mutat la un centru de îngrijire.

Curtea de Casaţie italiană l-a condamnat definitiv, vineri, pe fostul comandant al navei Costa Concordia, Francesco Schettino, la 16 ani de închisoare pentru naufragiul pachebotului, care a dus la moartea a 32 de oameni în ianuarie 2012. Francesco Schettino a fost condamnat în februarie 2015 la 16 ani de închisoare pentru omucidere, abandonul navei în plină operaţiune de salvare şi naufragiu, pedeapsă confirmată în apel în luna mai 2016. Avocatul lui Francesco Schettino a afirmat că există “o amărăciune” pentru că fostul comandat al navei Costa Concordia este singurul care va plăti, fără să excludă posibilitatea sesizării justiţiei europene.

Nava de croazieră Costa Concordia la bordul căreia se aflau 4.229 de persoane, dintre care 3.200 de pasageri din 60 de ţări, a eşuat, la 13 ianuarie 2012, după ce s-a lovit de o stâncă, la aproximativ 300 de metri de ţărm, în apropiere de insula Giglio, din arhipelagul regiunii Toscana, din Marea Mediterană. Naufragiul a fost considerat unul dintre cele mai grave din istoria marinei italiene, 32 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar cadavrele a două persoane nu au fost încă descoperite. Procesul împotriva lui Francesco Schettino a început în iulie 2013, împreună cu fostul căpitan fiind deferite instanţei 11 persoane, printre care membri ai echipajului navei şi membri ai conducerii Costa Crociere, compania de la Napoli, regiunea Campania, care deţinea pachebotul.

SPORT

Liga Profesionistă de Fotbal a pregătit în detaliu festivitatea de premiere a campioanei Ligii 1. Astfel, pe toate cele trei stadioane pe care se vor disputa meciurile decisive sunt pregătite câte un trofeu, medaliile şi tricourile galbene pentru campioni: În cazul în care FC Viitorul va fi campioană, primarul Constanţei, Decebal Făgădău va înmâna trofeul pe stadionul ”Central” din Ovidiu, alături de reprezentanţii LPF. În cazul în care FCSB va triumfa, Helmuth Duckadam, eroul de la Sevilla, va fi cel care va da cupa jucătorilor antrenaţi de Laurenţiu Reghecampf. Nu în ultimul rând, pe stadionul Dinamo, legendarul fotbalist şi actualul conducător al ”alb-roşilor”, Adrian Mutu va fi pregătit să conducă festivitatea de premiere.

De altfel, Liga Profesionistă de Fotbal va organiza ceremonia de premiere prin reprezentanţii săi special desemnaţi pe cele trei stadioane. Astfel, pe stadionul ”Central” din Ovidiu, vor fi prezenţi vicepreşedintele LPF Robert Pongracz şi directorul de Imagine şi Comunicare, Marius Mitran. Pe ”Arena Naţională” vor fi directorul Economic Ionuţ Calancia şi directorul Departamentului competiţii, Eduard Alexandru. Pe stadionul ”Dinamo”, Liga Profesionistă va fi reprezentată de secretarul general al LPF, Justin Ştefan şi de Mircea Călin.

Pe această cale, Liga Profesionistă de Fotbal mulţumeşte Federaţiei Române de Fotbal pentru dorinţa exprimată de a fi prezentă, prin reprezentanţii săi, pe cele trei stadioane şi îi asigură pe aceştia că va întreprinde toate demersurile ca numele lor să fie făcute cunoscute spectatorilor prin staţia de amplificare a fiecărei arene, se arată în comunicatul postat pe site-ul oficial al Ligii Profesioniste de Fotbal.

Simona Halep o întâlneşte pe sportiva franceză Kristina Mladenovic, în finala turneului de categorie Premier Mandatory de la Madrid, disputat pe zgură şi dotat cu premii în valoare totală de 5.439.350 de dolari. Mladenovic, aflată pe locul 17 WTA, a învins-o, vineri, în semifinale, scor 6-4, 7-6 (4), pe rusoaica Svetlana Kuzneţova, cap de serie numărul 8 şi locul 9 WTA, într-o oră şi 44 de minute, şi a obţinut calificarea în prima sa finală de turneu Premier Mandatory.De-a lungul întâlnirii, franţuzoaica a avut procentaj de reuşită la serviciu de 74% cu prima minge şi 53% cu cea de-a doua, 30 de lovituri direct câştigătoare şi 17 erori neforţate.

Kuzneţova a reuşit 24 de lovituri direct câştigătoare şi a comis 15 erori neforţate. Mladenovic şi-a pierdut serviciul o singură dată şi a reuşit două break-uri. Va fi cea de-a doua întâlnire dintre Halep şi Mladenovic în acest an, după meciul disputat în turul trei la Indian Wells, unde Mladenovic s-a impus în două seturi: 6-3, 6-3. Bilanţul înfruntărilor directe dintre Halep şi Mladenovic este de 3-1 pentru jucătoarea franceză. Prezenţa în finala competiţiei garantează un cec în valoare de 511.740 de euro şi 650 de puncte în ierarhia mondială. Câştigătoarea turneului din capitala Spaniei va primi 1.043.680 de euro şi 1.000 de puncte WTA.

Chelsea Londra a câştigat pentru a şasea oară în istorie titlul în Premier League, după ce a învins, vineri seara, în deplasare, cu scorul de 1-0, formaţia West Bromwich Albion, într-un meci din etapa a 37-a a campionatului Angliei. Unicul gol al meciului a fost înscris de atacantul belgian Michy Batshuayi, în minutul 82. In urma acestei victorii, Chelsea, care mai are de jucat o restanţă şi partida din ultima etapă, s-a distanţat la 10 puncte faţă de principala urmăritoare, Tottenham Hotspur, echipă care mai are trei meciuri de disputat. Chelsea Londra a mai câştigat titlul în Premier League în sezoanele 1954-1955, 2004-2005, 2005-2006, 2009-2010 şi 2014-2015.

Slovenul Damir Skomina va arbitra finala Europa League, dintre Ajax Amsterdam şi Manchester United, meci programat sâmbătă, 24 mai, la Stockholm. Damir Skomina va fi ajutat de asistenţii Jure Praprotnik şi Robert Vukan şi de adiţionalii Matej Jug şi Slavko Vincic, toţi din Slovenia. Arbitru de rezervă va fi italianul Gianluca Rocchi, iar rezervă a tuşierilor, slovenul Tomaz Klancnik. Skomina, în vârstă de 40 de ani, este arbitru internaţional din 2003. A arbitrat patru meciuri la Euro 2016, dintre care două din fazele superioare ale competiţiei.

În actuala stagiune, Skomina a condus la centru şase meciuri din Liga Campionilor, inclusiv întâlnirea AS Monaco – Borussia Dortmund, din manşa retur a sferturilor de finală ale Ligii Campionilor. A arbitrat şase meciuri din semifinalele Ligii Campionilor sau Europa League, în ultimele cinci sezoane, dar aceasta va fi prima sa finală. Finala Europa League din 2016, FC Sevilla – Liverpool, scor 3-1, a fost arbitrată de suedezul Jonas Eriksson.

Gaz Metan Mediaş a câştigat, pe teren propriu, cu scorul de 4-1, împotriva echipei FC Voluntari, în etapa a 10-a din play-out-ul Ligii 1 şi a egalat la puncte liderul CSM Poli Iaşi. Au marcat: Eric 51′, 62′, Buziuc 55′, 83’/Buzean 68′-autogol. În clasament, Gaz Metan, aflată pe locul al doilea, a acumulat 34 de puncte şi a egalat liderul CSM Poli Iaşi, iar FC Voluntari a rămas pe 3, cu 30 de puncte.

Fundaşul CFR-ului este anunţat titular în meciul unde CFR ar putea fura titlul Viitorului, echipa care i-a deschis drumul lui Larie spre fotbalul mare. Larie a jucat 4 ani la Viitorul lui Hagi, dar spune că poate fi profesionist în jocul de sâmbătă, iar speculaţiile nu-şi au rostul. Declarat cel mai bun fundaş din campionat de Vasile Miriuţă, Larie nu înţelege de ce nu i s-a propus continuarea înţelegerii.

Partida cu Viitorul are o însemnătate specială pentru Ionuţ Larie. El n-a cerut să fie menajat, cu toate că s-a declarat fan Viitorul în lupta la titlu şi că a jucat acolo între 2010 şi 2014. Larie spune că lumea ar trebui să aibă mai multă încredere în corectitudinea jucătorilor şi că poate fi profesionist, indiferent de preferinţe. Un interviu despre corectitudine, speculaţii şi trecutul Viitorului lui Hagi, în Liga a II-a, când Larie a fost scos din anonimat şi pus să joace la cel mai înalt nivel din România.

Varianta ca FCSB să devină campioană dacă va fi la egalitate de puncte cu Viitorul nu este luată în calcul de oficialii echipei de la Ovidiu. Cristian Bivolaru, preşedintele formaţiei antrenată de Gică Hagi, este de părere că ipoteza lansată de Gigi Becali este una ce ţine de domeniul SF-ului. Oficialul Viitorului a dezvăluit şi că un grup de 500 de suporteri turci au vrut să fie prezenţi la meciul cu CFR Cluj pentru a fi alături de Hagi, însă capacitatea stadionului din Ovidiu nu le permite celor de la Viitorul să-i primească.

Steaua a luat un start lansat în finala Superligii la polo. In primul joc al ”seriei play-off” (trei din cinci), roş-albaştrii antrenaţi de Andrei Iosep s-au impus clar în faţa rivalei CSM Digi Oradea: 9-3 (2-0, 3-2, 3-0, 1-1). Câştigătoare a Cupei României, Steaua este favorită la realizarea eventului, iar primul joc din finală a confirmat acest lucru. ”Militarii” au reuşit un joc bun, fără greşeli, mai ales în apărare (doar trei eliminări în toata partida) şi au controlat desfăşurarea jocului. Orădenii l-au pierdut la începutul reprizei a doua pe centrul Mihnea Chioveanu, eliminat cu drept de înlocuire pentru joc agresiv.

După un meci tensionat, Dinamo s-a impus la debut, în bazinul propriu, cu 9-8 (4-3, 2-2, 3-2, 0-1). Alb-roşiii au început mai bine, cu o desprindere la 3-1, dar Sportul Studenţesc a revenit şi a ţinut partida în echilibru. Portarul Ţic de la Dinamo a făcut un meci bun şi şi-a ţinut echipa în faţă până la final. După sirena de final, jucătorii ambelor echipe au fost la un pas de o încăierare generală.

Presa belgiană şi cea franceză s-au pus de acord: Anderlecht şi AS Monaco au bătut palma în ceea ce priveşte transferul lui Youri Tielemans. Jucătorul în vârstă de 20 de ani va ajunge în Principat în schimbul a 25 de milioane de euro ceea ce îl va transforma în cel mai scump ‘export’ al campionatului belgian. Toţi termenii afacerii au fost stabiliţi, iar jucătorul trebuie să efectueze teste medicale pe 22 mai pentru ca mutarea să fie perfectată.

De serviciile lui Tielemans s-au mai interesat şi Chelsea sau Everton, însă AS Monaco s-a mişcat mai rapid. Gruparea din Ligue 1 vrea să aibă linia de mijloc asigurată în eventualitatea în care Bakayoko sau Fabinho vor pleca în această vară. Tielemans este crescut la juniorii lui Anderlecht şi a debutat la echipa mare în 2013. De atunci a marcat 35 de goluri în 177 de meciuri jucate şi a câştigat trei titluri: campionatul în 2014 şi două Supercupe ale Belgiei în 2013 şi 2014.

Delegaţia echipei CSM Poli Iaşi a plecat în această dimineaţă spre Timişoara, cu avionul, pentru meciul de duminică, cu ACS Poli, din cadrul etapei a X-a a play-out-ului. Antrenorul Eugen Neagoe nu i-a inclus în lotul deplasat pe Bega pe Mihalache, Ţigănaşu şi Vasile Gheorghe, indisponibili din motive medicale. Căpitanul Mihalache are probleme lombare şi nu a jucat în ultimele două partide, iar Ţigănaşu şi Vasile Gheorghe, titulari în meciul precedent, au fost înlocuiţi pe parcurs din cauza unor probleme musculare.

Ştefănescu şi Sato sunt şi ei incerţi, dar tehnicianul echipei din Copou speră ca până la ora jocului cei doi jucători să fie apţi. În aceste condiţii, Neagoe a fost nevoit să completeze lotul cu trei juniori, Vlad Danale, Sabin Moldovan şi Robert Asăvoaie. Dacă primii doi au mai jucat în Liga I, Asăvoaie a stat în premieră pe bancă în etapa trecută, dar a ratat debutul pe final din cauza schimbărilor forţate de accidentări.

FC Botoşani va întâlni luni după amiază, în deplasare, formaţia ASA Tg. Mureş, una din echipele care sunt aproape retrogradate în eşalonul secund. Nici echipa lui Leo Grozavu nu trece printr-o perioadă foarte bună. Vine după cinci meciuri fără victorie dar antrenorul botoşănean speră să se obţină toate cele trei puncte în Ardeal. Pentru meciul cu ASA Tg. Mureş, Grozavu are mai multe probleme de lot. Numai puţin de cinci jucători sunt încă accidentaţi şi sunt şanse mici ca ei să joace din primul minut. Una din probleme o reprezintă restanţele salariale care au ajuns la circa trei luni. Leo Grozavu a evitat să vorbească despre aceste probleme, spunând că până la urmă acestea se vor rezolva.

PROGNOZA METEO
13 Mai 2017

Vremea va fi în general instabilã. Vor fi înnorãri temporar accentuate, averse, frecvente descãrcãri electrice, intensificãri ale vântului, care vor lua și aspect de vijelie și pe arii restrânse grindinã, la început în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, apoi și în restul teritoriului. Ploile vor avea și caracter torențial și se vor acumula cantitãți de apã care vor depãși local 15…20 l/mp și izolat 40…50 l/mp. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 17 și 27 de grade, iar cele minime între 9 și 15 grade.

Bucuresti

Vremea va fi în general instabilã. Cerul va avea înnorãri temporare, în special dupã-amiaza, când probabilitatea pentru averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului va fi mai ridicatã. Temperatura maximã se va situa în jurul valori de 26 de grade, iar cea minimã va fi de 12…13 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *