Stiri pe scurt 13 Iunie 2017

loading...

Stiri pe scurt 13 Iunie  2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  13 Iunie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 13 iunie. În timpul dimineţii de 13 iunie 1990, în zona Pieţei Universităţii, poliţia a desfăşurat o amplă acţiune care a avut drept scop eliberarea zonei de greviştii foamei şi de demonstranţi. Au avut loc înfruntări între poliţie şi manifestanţi, fiind efectuate arestări. În cursul nopţii a fost restabilită ordinea de către unităţi militare.

Aproape 5.000 de profesori afiliaţi la Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar din judeţul Iaşi fac, marţi, o grevă de avertisment de două ore, nemulţumiţi de proiectul legii salarizării. Profesorii care au aderat la greva de avertisment sunt prezenţi în unităţile şcolare, intră la ore, însă nu au activităţi didactice şi semnează în condică ”grevă de avertisment”. Liderul USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă, declară că s-a ajuns la această situaţie din cauza lipsei de negociere a Ministerului Educaţiei Naţionale. Cadrele didactice spun că elevii care susţin în aceste zile bacalaureatul nu vor fi afectaţi.

Municipiul Cluj-Napoca va candida pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării, obiectiv care poate fi atins în următorii 10 ani, a anunţat, marţi, primarul Emil Boc. Primele trei ediţii ale competiţiei au fost câştigate de Barcelona, Amsterdam şi Viena. Emil Boc a declarat că oraşul are ingredientele necesare pentru câştigarea titlului de Capitală Europeană a Inovării, printre care se numără talentele în materie, dar şi un mediu de business dinamic. Cluj-Napoca este deja un model de smart city în România prin proiectele implementate, municipalitatea urmând să lanseze şi o platformă de mobilitate care să fie pusă la dispoziţia cetăţenilor.

La Cluj-Napoca are loc, în perioada 13-14 iunie, conferinţa Open Innovation 2.0 organizată de către Directoratul-General al Comisiei Europene, DG Connect, Grupul pentru Strategie şi Politici pentru Inovare Deschisă (OISPG), în parteneriat cu Comitetul Regiunilor, Primăria Cluj-Napoca, Institutul pentru Valoare în Inovare (IVI), ARIES Transilvania, iTech Transilvania Cluster, Consorţiul Clusterelor din Transilvania, Mastercard şi Primăria Dublin. Primele patru ediţii ale Open Innovation 2.0 au fost organizate la Dublin, de două ori, Espoo (Finlanda) şi Amsterdam. La eveniment participă peste 550 de persoane din ţară şi străinătate.

Deputaţiii au adoptat, proiectul de lege care prevede că angajatorul care încheie un contract de ucenicie, pe toată perioada derulării acestuia, va beneficia, la cerere, de o sumă în cuantum de 1125 lei/lună (echivalentul în lei a 250 de euro/lună), bani proveniţi din bugetul asigurărilor pentru şomaj sau din fonduri europene structurale de investiţii – asistenţă financiară nerambursabilă acordată României”, potrivit proiectului iniţiat de Guvern care modifică Legea nr.279/2005 privind ucenicia la locul de muncă şi Legea nr.335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior.

Potrivit proiectului de lege, angajatorii care încheie un contract de stagiu, pe toată perioada derulării acestuia, beneficiază la cerere, de o sumă în cuantum de 1350 lei/lună (echivalentul în lei a 300 de euro/lună), bani proveniţi din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în limita fondurilor alocate. Potrivit expunerii de motive, măsurile propuse vin în sprijinul angajatorilor care nu dispun de resurse financiare, în vederea stimulării angajării pe noi locuri de muncă, prin încheierea de contracte de ucenicie, respectiv prin încheierea de contracte de stagiu pentru absolvenţi.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a anunţat că doreşte implementarea unei aplicaţii de urmărire a traficului pe baza identificării numerelor de înmatriculare a autovehiculelor care tranzitează Bucurestiul. Edilul susţine că în perioada următoare se vor face investiţii şi în sistemul de management al traficului prin care toate intersecţiile importante din Capitală să fie conectate la centrul de monitorizare şi fluidizare a circulaţiei rutiere. Mai mult, ar putea fi implementat un sistem de monitorizare a autovehiculelor prin identificarea numerelor de înmatriculare.

Deputaţii au adoptat, OUG 99/2016, prin amendamentele aduse fiind majorate cu 30% salariile personalului din bibliotecile naţionale,cu 20% salariile din instituţiile subordonate MADR, MTS,creşteri salariale fiind adoptate şi pentru alte categorii de bugetari. De majorări de 20% din cuantumul brut al salariilor de bază ar urma să beneficieze şi personalul din instituţiile şi autorităţile subordonate Ministerului Agriculturii, cu excepţia APIA şi a Agenţiei pentru Finanţarea Investiiţiilor rurale; personalul din cadrul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” şi din instituţiile subordonate acesteia; personalul din unităţile care funcţionează în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, potrivit unui al amendament adus de comisiile reunite de muncă şi buget din Camera Deputaţilor.

De aceste majorări salariale ar urma să mai beneficieze şi personalul medical din cabinetele medicale din structurile teritoriale de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă din subordinea Casei Naţionale de Pensii Publice şi cel din instituţiile publice de spectacole sau concerte aflate în subordinea Ministerului Culturii, precum şi direcţiile judeţene de cultură, respectiv a municipiului Bucureşti, potrivit unui alt amendament adus legii de aprobare a OUG 99/2016.

Un avion Tarom care zbura pe ruta Bruxelles-Bucureşti şi trebuia să aterizeze la ora 14:00 pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă s-a întors din drum după 20 de minute de zbor din cauza unor probleme tehnice apărute la unul dintre motoare. Aeronava urma să aterizeze pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti.

Liderii PSD din ţară au reacţionat în legătură cu faptul că Liviu Dragnea i-ar fi cerut premierului Sorin Grindeanu să demisioneze, dar cei mai mulţi sunt reticenţi în a spune pe cine văd în funcţia de prim-ministru. Un lider de la Gorj îl consideră pe Sorin Grindeanu ”cel mai potrivit”. Un alt vicepreşedinte al PSD Gorj, Bebe-Viorel Ionică, a declarat că dacă Lia Olguţa Vasilescu, Carmen Dan şi Petre Daea sunt miniştrii care au trecut evaluarea pot fi consideraţi ”calificaţi” pentru funcţia de premier. Preşedintele executiv al PSD Timiş, Călin Dobra, a declarat, că nu crede că premierul Sorin Grindeanu îşi va da demisia şi nici că i se cere acest lucru.

Gabriela Firea i-a trimis o scrisoare ministrului Transporturilor, Razvan Cuc, în care cere urgentarea emiterii avizelor necesare pentru ca Primăria Capitalei să poată construi în vecinătatea podului care aparţine CFR, un pod pietonal care sa traverseaze lacul Herăstrău. Potrivit Primăriei, atât în 2015, cât şi în anul 2016, Ministerul Transporturilor a refuzat propunerea Municipalităţii, argumentând că soluţia propusă nu se încadrează în regulile privind amplasarea şi autorizarea construcţiilor în zona de protecţie a căii ferate. De asemenea, Primăria Capitalei a alocat ALPAB şi în acest an fondurile pentru realizarea studiului de fezabilitate, „pod pietonal traversare lac Herăstrău – zona cale ferată”.

Preşedintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, a declarat că sunt extrem de multe nerealizări şi a nominalizat ministerele Finanţelor, Agriculturii şi Transporturilor. Întrebat dacă Sorin Grindeanu a trecut evaluarea din partid, Bădălău a spus doar ”premierul îşi asumă tot Guvernul”. Lia Olguţa Vasilescu, Carmen Dan şi Petre Daea sunt cei trei miniştri care au trecut evaluarea, ceilalţi membri din Cabinetul Grindeanu nereuşind să se încadreze în cerinţele partidului.

Cele două trenuri electrice Hyperion, construite de fabrica Softronic din Craiova şi care pot ajunge la o viteză de 160 km/oră, operează regulat curse pe rutele Craiova – Bucureşti – Constanţa şi pe Craiova – Bucureşti – Braşov. Viteza cu care circulă însă este mult limitată de condiţia precară a căii ferate. Trenul Hyperion face trei ore şi un sfert pe Craiova-Bucureşti (distanţă de 210 kilo­metri – n.red.), pentru că sunt lucrări pe calea ferată. Dacă circula la viteza maximă, parcurgea această distanţă mult mai repede. În urmă cu 40 de ani, ajungeam pe calea ferată în două ore şi jumătate de la Craiova la Bucureşti. Este nevoie de investiţii, dar ritmul cu care se fac lucrările este foarte lent. Trenul Hyperion circulă cu o viteză medie de circa 64 de kilometri la oră pe ruta Craiova – Bucureşti.

Doar 7% din angajatorii din România au de gând să facă reduceri de personal, 28% plănuiesc să-şi sporească numărul de angajaţi, iar 64% nu intenţionează nici o schimbare în intervalul iulie-septembrie 2017, potrivit studiului ManpowerGroup privind perspectivele angajării de forţă de muncă. Aproape trei sferturi dintre angajatori au probleme în găsirea personalului calificat, susţine Igor Hahn, Country Manager, ManpowerGroup România.

Perspectivele de angajare din trimestrul al treilea din 2017, deşi ferm pozitive, au per ansamblu o tendinţă de slăbire, fiind mai puţin robuste decât în trimestrul al doilea din 2017 în şapte din cele zece sectoare de activitate analizate şi în şase din cele opt regiuni alte ţării, şi slăbind faţă de trimestrul al treilea al anului trecut în şase sectoare de activitate şi patru regiuni.

Declinul cel mai abrupt, atât de la trimestru la trimestru, cât şi de la an la an, este raportat în regiunea Centru, unde previziunea netă de angajare de +10% este cu 19 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul al doilea din 2017 şi cu 15 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul al treilea din 2016. Scăderi de la trimestru la trimestru, de 14 puncte procentuale, şi de la an la an, de 12 puncte procentuale, sunt raportate şi în regiunea Vest.

Comisia parlamentară de control a activităţii SRI a solicitat Serviciului un raport complet despre atribuirea SII Analitycs firmei Siveco, în asociere cu Novatech Integrated Solution SRL. Ţuţuianu a arătat că membrii Comisiei SRI şi-au propus să verifice dacă această procedură de achiziţie s-a desfăşurat în conformitate cu dispoziţiile legale, care a fost procedura de achiziţie utilizată şi criteriul de adjudecare a acestui contract. Ţuţuianu a mai spus că solictarea Comisiei către SRI privind acest raport a pornit de la faptul că presa a scris pe acest subiect şi s-au făcut numeroase speculaţii pe această temă.

Poliţia Română susţine, referitor la plângerea formulată de Cristian Boureanu, potrivit căreia ar fi fost agresat de poliţişti, că legea permite folosirea forţei când o persoană este agresivă, precizând că există toleranţă zero faţă de poliţiştii care se abat de la lege. Şi ministrul Afacerilor Interne a comentat situaţia, precizând că urmează să se stabilească dacă a fost respectat regulamentul în cazul Boureanu. Ministrul a precizat că modificarea statutului poliţistului va fi în dezbatere publică în perioada ce urmează.

Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor, susţine că doi poliţişti s-ar fi îmbolnăvit de TBC, virsul fiind contactat de la o deţinută încarcerată în arestul Capitalei. Poliţia anunţă că la centrele de reţinere din Bucureşti nu au fost confirmate cazuri de TBC. Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual, susţine că la arestul central ar fi fost adusă o deţinută care avea virusul, însă nu poliţiştii de acolo nu ar fi fost anunţaţi iar femeia nu ar fi fost izolată şi transferată la Spitalul Penitenciar Jilava. În replică, Poliţia Capitalei transmite, printr-un comunicat de presă, că poliţiştii nu au pregătirea necesară de a stabili ce măsuri medicale iau asupra unei persoane încarcerate.

Controversă în lumea modei. Celebrei creatoare americane de modă Tory Burch i se atrage atenţia, într-o postare care a devenit virală pe Facebook, că a copiat designul unei haine tradiţionale din Romania, care se află expusă la Muzeul de Artă Metropolitan din New York. Pe pagina proprie de Facebook, „La Blouse Roumaine”, prima comunitate din Romania dedicată iei, atrage atenţia că Resort 2018, colecţia brandului fashion Tory Burch, se aseamănă extrem de mult cu hainele tradiţionale româneşti.

Una dintre jachetele Tory Burch arată aproape la fel, dacă nu identic, ca o haină românească, un suman de la începutul secolului 20, expusă la Muzeul de Artă Metropolitan din New York. Cei de la „La Blouse Roumaine” i-au transmis un mesaj pe Facebook creatoarei americane, pe care o roagă să menţioneze de unde s-a inspirat în ceea ce priveşte designul şi să corecteze descrierea în care se nota că sursa de inspiraţie este africană.

În urma unei analize de risc efectuate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constatat că există nenumărate situaţii în care contribuabilii persoane fizice au declarat impozit pe venit din vânzarea proprietăţilor imobiliare, din patrimoniul personal, în condiţiile în care aceştia erau obligaţi la plata impozitului pe venitul din proprietăţi imobiliare din patrimoniul afacerii, aşa cum prevede Codul Fiscal la Capitolul privind impozitul pe venit – „Venituri din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal.

ANAF invită contribuabilii persoane fizice să-şi clarifice situaţia fiscală referitoare la declararea şi plata impozitului pe veniturile obţinute din vânzarea proprietăţilor imobiliare din patrimoniul afacerii până la data de 30.07.2017. După această dată, aceşti contribuabili persoane fizice vor fi supuşi inspecţiei fiscale, în baza analizei de risc efectuate.

Camera Deputaţilor a adoptat, legea care interzice folosirea animalelor sălbatice în circuri, cu excepţia câinilor, cailor, delfinilor şi a unor păsări exotice. Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă folosirea animalelor aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare.

Animalele aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, aflate în responsabilitatea unor instituţii publice sau private, vor fi relocate prin grija acestora, în rezervaţii, sanctuare sau grădini zoologice, în termen de cel mult 18 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Un bărbat în vârstă de 33 de ani, urmărit internaţional de autorităţile din Germania după ce a pus în vânzare maşini şi alte bunuri inexistente, incasând avans, a fost prins în municipiul Râmnicu Vâlcea. Valoarea prejudiciului creat de acesta depăşeşte 55.000 de euro. Bărbatul, împreună cu mai mulţi complici, ar fi oferit spre vânzare autovehicule şi alte bunuri ori servicii pe diferite platforme de internet, în scopul de a convinge potenţiali cumpărători să plătească preţul în avans, oferte care, în realitate, nu existau. De asemenea, în perioada 1 iunie – 7 iulie 2015, ar fi deschis mai multe conturi curente la bănci din Karlsruhe – Germania, pentru a fi alimentate cu bani proveniţi din infracţiuni de înşelăciune.

Centrul Infotrafic anunţă că, se fac lucrări pe A1 Deva – Nădlac, pe sensul de mers Timişoara către Arad, pe A1 Bucureşti – Piteşti, la kilometri 98-104, şi pe A2, sensul către Bucureşti. Lucrări sunt şi pe sensul de mers Bucureşti – Piteşti al A1, între kilometri 98-104, pe banda numărul doi. De asemenea, se vor executa astfel de lucrări şi la kilometrul 12 al sensului de mers către Capitală, alternativ pe prima şi a doua bandă. Se vor executa lucrări asupra marcajelor rutiere pe sensul de mers către capitală al A2, între kilometri 65 şi 10. De asemenea, pe această autostradă, vor mai avea loc lucrări, asupra părţii carosabile de această dată, pe ambele sensuri de mers, tur-retur, între kilometri 16 şi 36.

Un bărbat în vârstă de 46 de ani şi fiica lui sunt internaţi la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Botoşani, cu leziuni cutanate specifice antraxului. Deocamdată nu se pune problema transferului lor către altă unitate medicală. Cei doi sunt în acest moment sub tratament, iar starea lor este stabilă. Antraxul apare la animale, însă poate fi transmis şi la om. Antraxul este o boală potenţial fatală dată de bacteria Bacillus anthracis.

Parlamentarii spanioli dezbat, marţi, o moţiune de cenzură împotriva Guvernului şi împotriva premierului Mariano Rajoy, depusă ca urmare a numărului însemnat de scandaluri de corupţie în care a fost implicat Partidul Popular. Moţiunea va fi votată în cursul zilei, la propunerea partidul de extremă stângă Podemos (Putem). Iniţiativa are puţine şanse de reuşită, întrucât este necesară majoritatea absolută a deputaţilor pentru înlăturarea lui Rajoy.

Partidul Popular beneficiază de sprijinul formaţiunii de centru-dreapta Ciudadanos, iar Partidul Socialist (PSOE) a anunţat că analizează posibilitatea unei abţineri de la vot. Partidul Podemos, cu 71 de deputaţi într-un Parlament cu 350 de locuri, l-a prezentat pe liderul partidului, Pablo Iglesias, drept candidatul care să-l înlocuiască pe Rajoy. Demersul este susţinut de către naţionaliştii catalani Stânga Republicană (ERC).

Parlamentul Ungariei a adoptat, o lege potrivit căreia grupurile societăţii civile care primesc donaţii străine peste pragul de 23.400 de euro sunt obligate să se înregistreze ca organizaţii finanţate din străinătate. Proiectul de lege susţinut de către Guvern a fost adoptat cu 130 de voturi pentru, 44 împotrivă şi 24 de abţineri. În conformitate cu noul document, organizaţiile nonguvernamentale trebuie să se înregistreze odată ce donaţiile externe vor ajunge la 7,2 milioane de forinţi (23.400 de euro).

Detaliile ONG-urilor vor fi făcute publice şi vor fi obligate să declare că sunt considerate prin lege organizaţii finanţate din străinătate, pe site-urile lor şi în toate materialele de presă ale acestora. Totodată, organizaţiile nonguvernamentale vor trebui să precizeze toţi sponsorii străini care le vor oferi mai mult de 1.600 de dolari pe an. Fondurile din partea Uniunii Europene nu vor fi luate în calcul pentru această limită.

Autorităţile de la Roma au stabilit amenzi pentru persoanele care se comportă inadecvat în preajma fântânilor oraşului, într-o încercare de a conserva monumentele şi de a menţine ordinea în oraş. Autorităţile unuia dintre cele mai vizitate oraşe din Italia, dar şi din lumea, Roma, încearcă să menţină ordinea în faimoasa urbe, pentru bunăstarea monumentelor precum Colosseumul, problema turiştilor care înotau sau intrau în fântânile-monument fiind una spinoasă în ultimii ani.

Ziarele locale tirau în această săptămână că ”Lipsa de civilizaţie continuă: Turişti în fântâni şi flori aruncate”, sau ”Monumente atacate”. Primarul Romei, Virginia Raggi, a declarat că turiştii, localnicii sau toţi cei prinşi că se odihnesc pe pedestalurile fântânilor, că îşi bagă picioarele în apă, sau că înoată în acestea, vor fi amendaţi cu sume de până la 240 de euro.

Moscova nu are nimic împotriva mitingurilor în care oamenii îşi exprimă poziţia civică, dar avertizează că provocările în astfel de situaţii sunt periculoase, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei a mai precizat că în astfel de cazuri „organele de aplicare a legii au făcut tot posibilul pentru a asigura ordinea”. Poliţia rusă a reţinut, luni, peste 700 de persoane care au participat la demonstraţii anticorupţie în oraşele Sankt Petersburg şi Moscova. Aproximativ 4.500 de persoane au participat la protestul neautorizat din centrul Moscovei, iar la Sankt Petersburg s-au strâns aproape 3.500 de oameni. Unii dintre aceştia au afişat pancarte împotriva regimului de la Kremlin.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, că izolarea Qatarului este „inumană şi împotriva valorilor islamice”, iar metodele folosite împotriva statului din Golf sunt „inacceptabile, asemeneea unei pedepse cu moartea”. La 5 iunie, Arabia Saudită, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Yemen şi Libia au decis să înceteze legăturile diplomatice cu Qatarul, acuzând acest stat de destabilizarea regiunii prin sprijinirea unor reţele teroriste precum Stat Islamic şi Al-Qaida. Decizia a fost însoţită de o blocadă economică, închiderea frontierelor terestre şi maritime între unele dintre aceste ţări şi Qatar, precum şi cu interdicţii de survol pentru companiile aeriene din Qatar şi restricţii de călătorie pentru cetăţenii qatarezi.

Un număr record de britanici au obţinut cetăţenie germană în 2016, anul în care Marea Britanie a votat să iasă din Uniunea Europeană (UE). Autorităţile germane au acordat cetăţenie pentru 2.865 de cetăţeni britanici anul trecut, comparativ cu 600 în 2015. Doar 3,9% din britanicii care au trăit în Germania pentru 10 ani sau mai mult au obţinut o cetăţenie locală, sugerând că numărul va creşte pe fondul Brexitului.

Dintre cetăţenii din statele UE, doar italienii (3.597) îi întrec pe britanici în procesul de obţinere a cetăţeniei germane, potrivit ultimelor date. Din cei 110.400 de oameni care au primit cetăţenie anul trecut, cel mai mare grup este din Turcia, fiind urmat de polonezi, ucraineni, kosovari şi români. Britanicii ocupă poziţia a zecea în clasament.

Un congresman democrat a lansat un proiect de lege, poreclit Legea Covfefe, după mesajul lui Donald Trump care a stârnit atâtea discuţii, prin care postările preşedintelui SUA pe reţelele de socializare să fie păstrate şi arhivate, ca documente prezidenţiale. Legea COVFEFE, poreclită astfel după mesajul de neînţeles postat pe Twitter de preşedintele SUA Donald Trump, ar putea deveni realitate dacă un proiect de modificare a legii arhivelor prezidenţiale va fi votat, aşa cum propune congresmanul democrat Mike Quigley.

Propunerea acestuia este ca mesajele de pe Twitter ale preşedintelui SUA şi alte interacţiuni ale acestuia pe reţelele de socializare să fie păstrate la Arhivele Naţionale, pentru a putea fi inventariate şi a se putea face referinţă oficială la ele, în caz de nevoie. Totodată, preşedintele SUA nu ar mai avea voie să îşi şteargă mesajele de pe Twitter, aşa cum a procedat şi în cazul celebrului deja „covfefe”, pentru că acestea ar deveni documente oficiale.

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a declarat că progresele Coreei de Nord privind programele de rachete balistice şi nucleare reprezintă „cea mai urgentă” ameninţare la adresa securităţii naţionale. La începutul acestei luni, Consiliul de Securitate al ONU a extins sancţiunile împotriva Coreei de Nord, după ce regimul de la Phenian a testat mai multe rachete balistice. A fost adoptată prima rezoluţie convenită de Statele Unite şi China de la preluarea mandatului de către preşedintele Donald Trump. Atenţia SUA asupra Coreei de Nord a fost accentuată după zecile de lansări ale rachetelor balistice nord-coreene şi după două teste cu arme nucleare, de la începutul anului trecut. În plus, Coreea de Nord s-a angajat să dezvolte o rachetă balistică intercontinentală capabilă să ajungă până pe continentul american.

Regizorul american Oliver Stone a realizat, de-a lungul a doi ani, o serie de 12 interviuri cu preşedintele rus Vladimir Putin, ce au început să fie difuzate pe 12 iunie, pe postul Showtime. Scopul acestor discuţii este, potrivit lui Stone, de „a-l asculta pe liderul rus, de a vedea ceea ce gândeşte”. De-a lungul a 30 de ani de carieră, regizorul Oliver Stone şi-a construit reputaţia unui creator care atacă numeroase teme politice.

În filme, dar şi documentare, a prezentat viziuni neortodoxe ale asasinării lui John F. Kennedy, a preşedinţiei lui Nixon şi a umanizat lideri străini precum Fidel Castro şi Hugo Chavez. Dorinţa sa de a contrazice naraţiunile istoriei americane i-a adus chiar eticheta de „adept al teoriilor conspiraţiilor”. Cel mai recent proiect al său, „The Putin Interviews,” produs de reţeaua Showtime, pare destinat să stârnească controverse.

Autorităţile din Grecia au declarat, stare de urgenţă pe insula Lesbos, după ce un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade produs luni în largul Mării Egee a provocat moartea unei persoane şi rănirea altor zeci. Oficialii guvernului regional au anunţat că locuinţele din 12 oraşe aflate în sudul insulei Lesbos au fost grav afectate sau distruse. Locuitorii vizaţi, majoritatea persoane în vârstă, au fost adăpostiţi la rude, la hoteluri sau într-un adăpost organizat de către armată. Starea de urgenţă a fost declarată după ce peste 800 de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele, iar mai multe drumuri sunt blocate de dărâmături. Pe de altă parte, serviciile de urgenţă din Turcia nu au raportat victime, dar 240 de corturi au fost ridicate în zona afectată, ca măsură de precauţie.

Un imigrant român este cercetat penal în Italia sub suspiciunea că, fiind în stare de ebrietate, a provocat un accident rutier în urma căruia cinci persoane au fost rănite, iar şapte vehicule au fost avariate. Accidentul rutier a avut loc în zona Linora (Capaccio Paestum), în regiunea italiană Campania (sud). Un român în vârstă de 54 de ani conducea în stare de ebrietate un vehicul marca Citroen C4. Românul este acuzat că a pierdut controlul asupra maşinii, provocând un accident în care au fost implicate în total şapte vehicule. Imigrantul român este cercetat penal pentru conducerea unui vehicul în stare de ebrietate, provocarea unui grav accident rutier şi vătămare corporală din culpă.

Cei cinci diplomaţi ruşi expulzaţi recent din Republica Moldova sunt suspectaţi de agenţiile secrete moldovene că ar fi agenţi ai Serviciului rus de informaţii militare (GRU) şi ar fi recrutat combatanţi pentru conflictul separatist din estul Ucrainei. Guvernul din Republica Moldova a anunţat pe 29 mai expulzarea a cinci diplomaţi ruşi, fără a explica decizia. Premierul Pavel Filip s-a limitat a declara doar că au fost „motive întemeiate”. Hotărârea a fost criticată dur de preşedintele prorus Igor Dodon şi a atras expulzarea a cinci diplomaţi moldoveni din Rusia. Cei cinci diplomaţi ruşi erau agenţi ai Serviciului rus de informaţii militare (GRU), iar agenţiile secrete moldovene suspectează că efectuau recrutări de combatanţi din regiunea autonomă Găgăuzia pentru a-i trimite în regiunile din estul Ucrainei unde are loc conflictul separatist.

SPORT

Simona Halep trebuie să depăşească rapid dezamăgirea finalei Roland Garros, după înfrângerea dramatică suferită în faţa Jeļenei Ostapenko, scor 4-6, 6-4, 6-3. Halep a revenit pe locul 2 WTA şi a încasat un cec de 1,06 milioane de euro după ce a ajuns în finala Roland Garros, însă s-a oprit pentru a doua oară la un singur pas de împlinirea marelui vis al carierei: cucerirea unui turneu de Mare Şlem. Constănţeanca va avea însă o nouă şansă în mai puţin de o lună, la Wimbledon. Al treilea turneu de Mare Şlem al anului va avea loc între 3 şi 16 iulie 2017, la All England Lawn Tennis and Croquet Club.

Lipsa de rezultate a echipei naţionale e reflectată în diferenţa majoră de interes din parte suporterilor. Doar 18.000 de susţinători vor fi în tribune la meciul cu Chile, după ce ultimele 3 partide de pe Cluj Arena s-au jucat cu “casa închisă”. La conferinţa de presă de dinaintea amicalului, Cristoph Daum nu înţelegea de ce i se cere să plece şi susţinea că lumea îl opreşte pe stradă şi îi spune să nu renunţe, acuzând presa că e singura care doreşte ca el să părăsească naţionala.

Selecţionerul Pizzi şi-a scos super-vedetele la mişcare pe un gazon sintetic privat, foarte aproape de hotelul unde naţionala Chile este cazată. Cei care au trecut în această dimineaţă prin cartierul Bună Ziua, din Cluj Napoca, au fost surprinşi să vadă vedetele care în această seară vor întâlni România antrenându-se printre case, la un teren sintetic de mini-fotbal, unde de obicei se întâlnesc locuitorii cartierului, la o mişcare şi o bere. Selecţionerul Pizzi n-a avut pretenţii legate de calitatea terenului şi a ales cel mai apropiat loc unde jucătorii săi au putut să facă mişcare. Astfel, a fost închiriat terenul dintre case, iar chilienii au făcut o mişcare uşoară sub privirile uimite ale trecătorilor.

Antrenor cu portarii la FCSB în ambele mandate ale lui Reghecampf, Florin Tene s-a despărţit de gruparea roş-albastră în această vară şi îl va urma pe tehnicianul de 41 de ani la noua echipă, Al Wahda. Fostul internaţional român a vorbit despre sezonul recent încheiat, unul în care FCSB a ratat titlul de campioană în faţa Viitorului. Încercând să găsească o explicaţie pentru eşec, Florin Tene a precizat că una din cauze a fost reprezentată de campania de transferuri, în condiţiile în care jucătorii aduşi pentru a suplini plecările din vară nu „s-au ridicat la nivelul aşteptărilor”, dar şi lipsa şansei în două meciuri vitale din play-off. Tene a vorbit despre partida cu Viitorul, de pe Naţional Arena, încheiată la egalitate deşi FCSB a ratat numeroase ocazii şi cea cu Dinamo, în care marea rivală s-a impus graţie unui penalty transformat de Hanca în minutul 90+6.

Ajuns la 37 de ani, Lucian Sânmărtean se gândeşte tot mai serios la retragere şi spune că momentul ar putea veni chiar în această vară, dacă nu va reuşi să prindă un contract în Zona Arabă. Fostul mijlocaş al Stelei spune că va mai aştepta până la finalul perioadei de transferuri, după care va lua o decizie şi vorbeşte chiar despre un posibil „meci de retragere”.

Sânmărtean a jucat în ultimul sezon la Al-Taawon, în Arabia Saudită, unde s-a aflat sub comanda lui Costel Gâlcă. Înţelegerea cu gruparea saudită expiră însă în această vară şi şansele să continue acolo sunt infime, în condiţiile în care Gâlcă a fost demis. De-a lungul carierei, Sânmărtean a jucat pentru Gloria Bistriţa, Panathinaikos (Grecia), FC Utrecht (Olanda), Vaslui, Steaua, Al-Ittihad, Pandurii şi Al-Taawon. La echipa naţională, Sânmărtean a strâns 21 de selecţii.

Start furtunos în meciul amical Australia – Brazilia, scor 0-4, disputat astăzi la Melbourne. Oaspeţii au deschis scorul în secunda 11 a meciului, prin Diego Souza, în ciuda faptului că Australia a avut lovitura de start a partidei. „Cangurii” au întors mingea de la centru spre linia de fund, Giuliano a interceptat apoi o pasă greşită, după care l-a găsit excelent pe Sousa.

Mijlocaşul ofensiv de 31 de ani nu a ratat ţinta şi a intrat în istorie cu cel mai rapid gol marcat de naţionala Braziliei. În repriza secundă, Brazilia a majorat avantajul de pe tabelă prin Thiago Silva, care a înscris cu o lovitură de cap, după o fază fixă (62), iar Taison a dus scorul la 3-0 în minutul 75.Scorul final (0-4) a fost stabilit de acelaşi Diego Souza, în minutul 3 al prelungirilor, cu o lovitură de cap dintr-o centrare a lui Willian, din corner

Procuratura Spaniei a depus oficial o plângere împotriva lui Cristiano Ronaldo, prin care îl acuză pe starul lui Real Madrid de fraudă fiscală, cu un prejudiciu estimat la 14,7 milioane de euro, în perioada 2011-2014. În comunicatul oficial se precizează că Ronaldo a folosit în mod „conştient” şi „voluntar” o „structură economică” formată în 2010 cu scopul de a-şi ascunde veniturile realizate din vânzarea drepturilor de imagine. Procesul are la bază un raport întocmit de Autoritatea fiscală din Spania ce a ajuns pe masa procurorilor. Cazul este similar celui în care au fost implicaţi starul argentinian Lionel Messi şi tatăl său, în urma cărora cei doi au primit condamnări de câte 21 de luni de închisoare, cu suspendare.

Viitorul Constanţa intră într-o nouă eră odată cu câştigarea titlului de campioană a Ligii 1. Trupa lui Hagi se pregăteşte de prima participare din istorie în preliminariile Champions League, iar oamenii lui Hagi vor păşi pe cea mai importantă scenă a fotbalului european purtând o nouă emblemă. Campionii au reluat pregătirile pentru noul sezon şi s-au afişat la conferinţa de presă având pe piept noul logo al clubului. Dacă până acum pe emblema clubului stătea un jucător care lovea o minge, având sub el un „V” stilizat, pe fond albastru, acum „V”-ul reprezintă piesa centrală a emblemei, iar negrul este culoarea predominantă a logo-ului.

Dan Petrescu şi-a început în forţa mandatul de antrenor la CFR Cluj, iar tehnicianul de 49 de ani a luat o primă decizie după numirea în funcţia de antrenor principal. Petrescu a decis să-i trimită la echipa a doua pe francezul Bryan Nouvier (21 de ani) şi portughezul Filipe Nascimento (22 de ani), doi dintre jucătorii importanţi ai CFR-ului în sezonul recent încheiat. 37 de meciuri în toate competiţiile a strâns Nouvier în ultima stagiune, în timp ce Nascimento evoluase în 29 de partide, notează presa locală din Cluj.

Cei doi nu au făcut deplasarea cu CFR în cantonamentul din Poiana Braşov, fiind lăsaţi la Cluj pentru a se pregăti cu echipa a doua a clubului. Cei doi mijlocaşi au fost oferiţi Astrei, într-o tranzacţie în urma căreia Silviu Lung ar fi trebuit să ajungă în Gruia, însă ambii au refuzat să joace la gruparea din Giurgiu. Drept urmare, oficialii ardeleni au decis să-i scoată din lot.

În primul turneu Sport Arena Streetball disputat după ce baschetul 3×3 a fost anunţat ca disciplină olimpică la Tokyo 2020, campionul european Cătălin Vlaicu a fost de neoprit în finala categoriei Open Masculin şi şi-a condus echipa către victorie la Superbet Palas Streetball, care a avut loc în weekend, la Iaşi. Peste 200 de jucători au fost prezenţi la startul competiţiei care s-a disputat în superbul decor, demn de o disciplină olimpică, oferit de Palatul Culturii şi de Palas Mall din Iaşi, dotată cu premii în valoare totală de peste 25.000 lei.

Rahova’s Finest, echipa de tradiţie a lui Cătălin Vlaicu şi a partenerului său Alin Spahiu, s-a impus după o finală incendiară, scor final 19-18, disputată în faţa celor de la Şcoala Veche, care alcătuiesc nucleul actualei echipe naţionale de baschet 3×3.

Vlaicu a marcat 10 dintre cele 19 puncte ale echipei sale în finală, iar Spahiu a punctat în două momente importante din spatele semicercului. Un alt component al băieţilor din Rahova, Victor Constantin, a fost principalul marcator al turneului, cu 36 de puncte marcate în şase meciuri. Băieţii au intrat în posesia marelui premiu în bani, 5.000 de lei, şi au fost răsplătiţi şi cu alte premii oferite de partenerii de la Fitbit – brăţări de fitness şi Blueair – o excursie la Larnaca, în Cipru.

Vicecampioanele europene la baschet 3×3, Sonia Ursu şi Andra Haas, alături de legenda baschetului feminin românesc Svetlana Drăguşin, s-au impus la categoria Open Feminin şi vor intra în posesia premiilor în bani puse la bătaie de Federaţia Română de Baschet în circuitul naţional Sport Arena Streetball. Câştigătoarele au încasat 250 de euro, şi au primit de asemenea brăţări de fitness oferite de Fitbit.

Concursul aruncătorilor de elită a fost câştigat de Vizi Şandor, din Cluj, care a marcat 10 puncte din 18 posibile din spatele semicercului, în timp ce la slam-dunk s-a impus favoritul gazdelor, Şerban Bălan. Spectatorii au avut parte la rândul lor de adrenalina unui concurs de aruncări, Superbet Challenge, unde câştigătorul a încasat un premiu în bani în valoare de 250 de lei.

Ieşeanca Miruna Lehaci, sportiva legitimată la CS Politehnica Iaşi, campioană mondială şcolară la şah, a fost invitata specială a turneului. Pentru performanţele obţinute ea a fost răsplătită de Bicicletele Pegas, partener al Sport Arena Streetball Tour 2017, cu o bicicletă model Strada. Pentru două zile Iaşiul a respirat baschet, agitaţia fiind continuă pe cele două terenuri instalate la Palas Mall, chiar şi mult după lăsarea întunericului şi după încheierea meciurilor din cadrul competiţiei. Sute de copii s-au bucurat şi au jucat baschet în cele mai bune condiţii, pe terenuri omologate şi la panouri oficiale FIBA 3×3.

Real Madrid este gata să stabilească un nou record pe piaţa transferurilor şi pregăteşte o ofertă incredibilă pentru noua senzaţie a fotbalului francez, atacantul Kylian Mbappé, de la AS Monaco. Real Madrid este gata să le facă o ofertă celor de la AS Monaco, după amicalul Franţa – Anglia, de marţi seară, iar Florentino Perez este dispus să ducă oferta până la suma record de 150 de milioane de euro. Actualul record e deţinut de francezul Paul Pogba, pentru care Manchester United a plătit 105 milioane de euro în vara lui 2016.

În vârstă de doar 18 ani, Mbappe vine după un sezon 2016-2017 fabulos în tricoul lui AS Monaco, încheiat cu 26 de goluri marcate şi 14 pase decisive oferite în 44 de partide jucate în toate competiţiile. Mbappe este vânat de aproape toate marile echipe ale Europei, motiv pentru care AS Monaco se află într-o poziţie de forţă la negocieri. Pentru Real Madrid, banii nu vor fi o problemă în această vară, în condiţiile în care galacticii vor încasa aproximativ 70 de milioane de euro doar pentru transferul lui Alvaro Morata la Manchester United, iar pe lista plecărilor s-ar mai putea înscrie un nume greu, ce va aduce o sumă importantă în conturile Realului. Este vorba de columbianul James Rodriguez, şi el dorit de cluburi din Premier League.

Golden State Warriors este noua campioană în NBA, după ce a învins Cleveland Cavaliers cu 4-1 la ”general” în marea finală. În ultimul meci, trupa din Oakland a câştigat cu 129-120, omul meciului fiind Kevin Durant, cu 39 de puncte. De altfel, jucătorul adus în vara trecută de la Oklahoma a fost realizat cel puţin 30 de puncte în toate cele cinci partide. Golden State Warriors a fructificat în cele din urmă a 5-a şansă consecutivă de a câştiga un titlu în faţa celor de la Cleveland, după ce a pierdut ultimele trei jocuri ale finalei din 2016 şi meciul patru al finalei din acest an.

Golden State Warriors a câştigat al doilea titlu în ultimii 3 ani şi al 5-lea în istoria francizei, după un sezon pe care l-a dominat destul de autoritar, chiar dacă la un moment a dat anumite semne de slăbiciune, în perioada în care a fost accidentat Kevin Durant. În play-off, formaţia lui Steve Kerr a pierdut o singură partidă, cea cu Cleveland din meciul patru alf inalei. A terminat, astfel, cu un record de 16-1, motiv pentru experţi să se întrebe din nou dacă actuala echipă Golden State Warriors este cea mai bună din istorie, chiar şi peste cea a lui Chicago cu Michael Jordan din 1996.

GSW ar fi putut lega la rândul ei trei titluri dacă n-ar fi fost acea răsturnare de situaţie absolut nebună din 2016, când Cleveland a revenit de la 1-3. Anul trecut, Curry & Co au realizat 73 de victorii in sezonul regulat, dar n-au izbutit să câştige şi trofeul. În 1996, Chicago a terminat sezonul regulat cu 72 de victorii şi a avut un bilanţ de 15-3 în play-off, în drumul spre titlu.

PROGNOZA METEO
13 Iunie 2017

Vremea va fi în general frumoasã și va continua sã se încãlzeascã, devenind cãlduroasã în sudul țãrii. Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri în regiunile estice și zona montanã unde, pe arii restrânse, vor fi ploi de scurtã duratã și descãrcãri electrice. Vântul va sufla în general moderat, cu intensificãri izolate, în special la munte. Temperaturile maxime se vor încadra între 24…25 de grade în nordul și, izolat, în centrul teritoriului și 33…34 de grade în Oltenia și Muntenia, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între 10 și 20 de grade.

Bucuresti

Vremea va deveni cãlduroasã. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 32 de grade, iar cea minimã va fi de 15…17 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *