Stiri pe scurt 13 Iunie 2016

loading...

Stiri pe scurt 13 Iunie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  13  Iunie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 13 iunie. In anul 1848, s-a format primul Guvern provizoriu revoluţionar (mitropolitul Neofit – preşedinte, Ion Heliade Rădulescu, Chrisian Tell, Ştefan Golescu, Gheorghe Magheru, Gheorghe Scurtu, Ion Odobescu, Nicolae Golescu, Ion Cîmpineanu, Constantin N. Filipescu, Ion Voinescu II – membri; Nicolae Bălcescu, C. A. Rosetti, Al. G.Golescu-Negru şi I. C. Brătianu – secretari); a fost adoptat ca drapel naţional tricolorul.

Incepe prima sesiune a examenului de Bacalaureat la care s-au înscris 137.444 de absolvenţi de liceu, prima probă fiind evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Potrivit datelor, în anul şcolar 2015-2016 există înregistraţi 161.448 de elevi în anii terminali de liceu. În intervalul 15-17 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă iar în perioada 21-24 iunie se va desfăşura evaluarea competenţelor digitale. Probele orale se încheie cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, programată între 27 iunie şi 1 iulie.

Preşedintele Klaus Iohannis le urează mult succes celor înscrişi la bacalaureat şi subliniază că este nevoie să investim mai mult efort pentru a asigura tuturor elevilor un parcurs educaţional complet şi pe măsura potenţialului lor, având în vedere că peste 45.000 de elevi nu vor intra în examen.

Lia Olguţa Vasilescu, primarul oraşului Craiova, s-a prezentat luni la sediul DNA din Capitală, pentru audieri în dosarul în care este cercetată pentru spălare de bani, luare de mită şi folosirea influenţei. La intrarea în parchet, Lia Olguţa Vasilescu a vorbit despre „politica denunţurilor în România”. La data de 30 martie a fost reţinută pentru 24 de ore, fiind plasată ulterior în arest la domiciliu, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti. După câteva zile, Curtea de Apel Bucureşti a admis contestaţia edilului şi a decis ca Lia Olguţa Vasilescu să fie cercetată în libertate.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie unde este audiat în dosarul în care este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual, cauză în care este cercetată şi fosta lui soţie, Bombonica Prodana. Preşedintele PSD nu a făcut declaraţii în momentul în care a ajuns la DNA, precizând doar că prezenţa lui la sediul parchetului este „un cadou pentru cineva”. Liviu Dragnea a fost nevoit să aştepte câteva minute la intrarea în sediul instituţiei, întrucât se formase coadă la filtrul unde se face verificarea celor care merg la audieri.

Numărul de pensionari a scăzut în primul trimestru cu 16.000 de persoane, la 5,2 milioane, iar pensia medie s-a cifrat la 942 lei, în creştere cu 5,4% faţă de trimestrul precedent. În acelaşi timp, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 930 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare şi câştigul salarial mediu net a fost de 56,4% (comparativ cu 54% în trimestrul precedent). Creşterea pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum, a fost de 6,2%. Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10, cu variaţii majore în funcţie de zonă, de la 5 pensionari la 10 salariaţi în Bucureşti la 17 la 10 în judeţul Teleorman.

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 88,8% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (74,6%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii, anticipată şi anticipată parţial, au reprezentat 2%. Numărul total al beneficiarilor pensiei sociale minim garantate (indemnizaţie socială) în trimestrul I a fost de 563.100 persoane, din care 451.200 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 9,6% din totalul pensionarilor din această categorie. În acelaşi timp, 111.900 pensionari provin din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 25,7% din totalul acestora.

Teatrul Masca va da startul celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Statui Vivante. Deschiderea oficială va avea loc în Grădina Casei Filipescu – Cesianu cu noaptea statuilor vivante. „Soldaţii de teracotă”, „Frida Kahlo”, „Confucius”, „Rică, fante de Obor”, „Brâncuşi” şi „Casanova” sunt doar cateva dintre personajele care îşi vor spune poveştile în faţa spectatorilor la debutul acestui eveniment.

Celor peste 40 de statui create special de Teatrul Masca li se vor adăuga pe parcursul zilelor 20 de actori străini ce vor aduce la Bucureşti momente artistice de excepţie premiate la festivalurile internaţionale de gen. Parcurile Crângaşi şi Alexandru Ioan Cuza vor deveni pe rând scene pentru zecile de mesaje pe care actori talentati le vor purta dincolo de cuvinte, printr-un stil atât de îndrăgit al teatrului de strada – statuia vivantă.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România transmite procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, o solicitare publică de încetarea „a presiunilor asupra Curţii Constituţionale înaintea pronunţării cu privire la constituţionalitatea abuzului în serviciu”. Judecătorii susţin că declaraţiile Laurei Codruţa, potrivit cărora „o decizie a CCR în privinţa abuzului în serviciu într-un alt sens decât cel susţinut de DNA ar fi „o încetare a luptei anticorupţie în România” şi „un semnal pe care statul român îl dă: «Gata, am luptat destul cu corupţia, nu mai trebuie să luptăm cu coruptia, nu mai trebuie să investigăm acest gen de fapte»”, reprezintă o forma de presiune asupra Curţii Constituţionale care e neconformă cu statutul de magistrat şi principiul separaţiei puterilor în stat”.

Prezenţa bacteriei E.Coli la două fântâni publice din localitatea argeşeană Merişani a fost confirmată de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Argeş. La o şcoală din aceeaşi localitate, rezultatul analizelor au arătat că apa este nepotabilă. In localitatea Budeasa, unde un izvor a fost descoperit ca fiind infestat cu E.Coli, situaţia s-a remediat.

Trei autovehicule au fost implicate, duminică seară, în accident, produs pe Drumul Naţional 22 Constanţa – Tulcea, în zona localităţii Mihai Viteazu, la kilometrul 146. În urma impactului trei persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte cinci au fost rănite. Se pare că accidentul a avut loc în urma unei depăşiri neregulamentare, iar impactul a fost frontal între două autoturisme, un Chevrolet şi un BMW. Ulterior, resturi din a doua maşină au lovit cel de-al treilea autovehicul. În accident a murit femeia aflată la volanul Chevrolet-ului, soţul şi fiica ei, iar alte cinci persoane, din ambele maşini, au fost rănite, fiind transportate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, îi transmite „sănătate” lui Klaus Iohannis, care împlineşte luni 57 de ani, adăugând că nu-i va trimite flori şi că-i doreşte exact ceea ce îi doreşte şi preşedintele lui. El a fost întrebat dacă ştie ce-i doreşte şefului statului. „Nu ştiu. Din moment ce spune că este un om cinstit şi onest, exact ce-mi doreşte mie, îi doresc şi eu dumnealui. Mie mi se pare foarte fair din partea mea. Şi o spun cu drag”, a adăugat Dragnea.

Câteva zeci de gospodării şi mai multe străzi au fost inundate, în municipiul Arad ca urmare a unei ploi torenţiale. Probleme au apărut în mai multe locuri din cartierul arădean Micălaca, unde canalizarea nu a făcut faţă debitului de apă produs de ploaia foarte puternică. Două pasaje şi o zonă mai joasă din apropierea unui pod au fost inundate, iar apa a depăşit chiar şi 70 de centimetri. Circulaţia maşinilor şi a tramvaielor a fost blocată circa o oră. Şoferii care s-au aventurat prin zonă au rămas blocaţi, iar unii au avut nevoie să fie tractaţi pentru a mai putea pleca.

Majoritatea deţinătorilor de calculatoare se confruntă cu problema încălzirii excesive a dispozitivului, dar acum un japonez susţine că a găsit soluţia pentru a trece peste această dificultate, aşezând monede de cupru pe carcasa computerului său. În anul 2012, o companie IT din Japonia a scanat un laptop Macbook Pro, pentru a demonstra cât de mult se poate încălzi acesta în timp ce capacitatea sa este utilizată la maximum. Folosind o cameră cu termoviziune, specialiştii au putut observa cum căldura este concentrată în spatele computerului.

Pe baza acestei informaţii, utilizatorul ,,akinori_suzuki” a decis că trebuie să aşeze pe carcasa laptop-ului său monede de 10 yeni, care sunt fabricate, în mare parte, din cupru. Datorită faptului că acest metal are o conductibilitate termică mult mai mare decât materialele din care sunt produse carcasele computerelor (aluminiu, plastic), el va absorbi toată căldura produsă în interiorul sistemului. În scurt timp, ideea japonezului a devenit virală pe internet. Mai mult decât atât, au existat utilizatori care au demonstrat că pot folosi acelaşi principiu şi în cazul computerelor de tip desktop.

Necesar sau nu, saltul la ecranele 4K pentru smartphone este inevitabil, vârfuri de gamă ca Samsung Galaxy S8 fiind printre primele care să beneficieze de acest „upgrade”. Predicţia făcută de specialiştii companiei de analiză UBI Research are la bază capabilităţile actuale de producţie, cât şi tendinţele pieţei către popularizarea conţinutului VR.

În timp ce ecranele QHD de 5”-6” sunt probabil suficiente pentru o experienţă de vizionare optimă în condiţii de utilizare normală, altfel stau lucrurile când ajungem la conţinut VR redat pe ecranul telefonului instalat într-o cască ce îl apropie la câţiva centimetri de faţă. Aici, densitatea mai mare de afişare oferită de un ecran 4K poate avea beneficii concrete, îmbunătăţind claritatea imaginii observată prin casca VR.

Curtea de Apel Bucureşti a sesizat DIICOT în privinţa efectuării unor verificări privind potenţialele infracţiuni de spălare a banilor comise de Banca Comercială Română SA (BCR), în legătură cu dobândirea unor imobile din Snagov şi a unui complex turistic din Poiana Braşov. Curtea de Apel Bucureşti a luat decizia în urma unei plângeri pe care a făcut-o o firmă de insolvenţă, împotriva unei ordonanţe de clasare, dispusă de procurorii DNA, într-un dosar privind suspiciuni de corupţie în legătură cu Remus Borza şi firma de insolvenţă a acestuia.

Pompierii din cadrul ISU Banat au intervenit, cu două autospeciale şi o motopompă după ce au fost sesizaţi că un număr de 10 curţi din localitatea Giarmata, aflată la circa 10 kilometri de Timişoara, au fost inundate. La ora transmiterii ştirii, apele erau în retragere, însă pompierii vor rămâne la faţa locului până când acestea nu vor mai prezenta un pericol pentru gospodării. Peste 700 pompieri militari cu 150 mijloace tehnice au acţionat, în ultimele 24 de ore, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu organizează cu ocazia a 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare un amplu program pentru a celebra opera şi moştenirea marelui dramaturg alcătuit din piese de teatru, lansări de carte şi conferinţe ce gravitează în jurul marelui bard englez. În acest an se împlinesc 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare, iar Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a pregătit un amplu program pentru a celebra opera şi moştenirea marelui dramaturg.

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Dobrojazz (festival internaţional de ethno-jazz) va avea loc între 23 şi 26 iunie, în Tulcea, pe terasa Casei Avramide, cu recitaluri, proiecţie de film, discuţii şi unde artişti internaţionali vor mixa într-un mod inedit folclorul cu muzica jazz. Deschiderea oficială a evenimentului cu „jazz pe mal de Dunăre” va avea loc joi, 23 iunie, începând cu ora 19:00. După două veri în care s-a bucurat de succes, Dobrojazz revine în atenţia dobrogenilor aducând, de data aceasta în aer liber – în curtea Casei Avramide din Tulcea (str. Progresului 32).

Timp de patru zile, Tulcea va fi animată de atmosfera specifică marilor evenimente artistice, iar pe lângă recitalurile propriu-zise ale muzicienilor invitaţi – Emil Bîzgă Quartet (Ro), Nicolas Simion Quartet (Ro/De), Jazzta Prasta Martin Lubenov Trio (Bg), Stéphane Tsapis Trio (Fr) – vor avea loc discuţii şi se vor proiecta filme care vor face o retrospectivă a traseului jazz-ului autohton. Păstrând identitatea conceptului de ethno-jazz, festivalul are scopul de a face cunoscute propriile tradiţii muzicale româneşti, dar şi de a asimila diverse muzici tradiţionale şi influenţe din teritoriul european.

Un studiu realizat în comun de cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord, la Chapel Hill, şi de Universitatea din Buffalo, a constatat că abilitatea bărbaţilor de a povesti este un factor important în percepţia statutului lor şi atractivităţii pentru sexul opus. Oamenii de ştiinţă au analizat trei studii pentru a examina, în funcţie de gen, cum capacitatea de a povesti influenţează nivelul de atractivitate a unui individ sau partener romantic atât pe termen lung, cât şi pe termen scurt.

Echipa de cercetare a analizat 388 de studenţi din SUA, dintre care 55 la sută erau femei. Fiecare persoană a fost rugată să evalueze nivelul de atractivitate al unui potenţial partener romantic. Nivelul de atractivitate era declarat în baza unei biografii pe care el singur şi-ar fi scris-o. Pentru femei, capacitatea de povestitor a unui bărbat a contat în mare măsură. Răspunsul femeilor în ce priveşte atractivitatea bărbaţilor a fost în relaţie strânsă cu o biografie mai lungă, cu cât era mai mult scris cu atât mai atractiv părea bărbatul. Pentru bărbaţi, capacitatea femeilor de a povesti pare a fi un semn de inteligenţă mai dezvoltată, dar nu s-a manifestat ca fiind un indice al atractivităţii.

Moments, aplicaţia dedicată fotografiilor lansată de curând, devine singura metodă prin care pot fi păstrate imaginile sincronizate automat cu Facebook pe serverele companiei. Utilizatorii au fost deja înştiinţaţi că începând cu data de 7 iulie, cei care nu folosesc noul software vor rămâne fără fotografiile şi clipurile video salvate în cloud, scrie Go4it.

Aceasta nu este prima dată când Facebook obligă utilizatorii să instaleze o aplicaţie după ce funcţia a fost separată de reţeaua de socializare principală. Înainte, aplicaţia Facebook oferea posibilitatea de sincronizare a fotografiilor de pe telefon direct în librăria de pe profilul personal în dosare privat. Cei care au folosit funcţia în trecut, dar nu vor să instaleze aplicaţia Moments, au timp până pe 7 iulie să îşi salveze conţinutul stocat în „Synced Albums” şi „Synced Photos”, întrucât acestea vor fi şterse automat.

În 1816, Louis Moinet a creat un dispozitiv cunoscut sub numele ”al treilea contor” (compteur de tierces ), iar de atunci a început epoca cuantificării timpului. Apariţia acestor contoare mici nu numai că a avut un impact profund asupra vieţii de zi cu zi, dar a schimbat însăşi percepţia timpului. Un cronometru este un ceas portabil, care numără secundele sau fracţiunile de secundă, astfel încât acestea să poată fi înregistrate cu acurateţe. De aceea, cronometrele sunt considerate a fi o formă de cronograf. În greacă, „chronos” înseamnă timp, iar „graph” înseamnă scris, iar când ne referim la ceasuri, acestea includ complicaţii precum cronometre şi cronografe.

Actriţa americană Angelina Jolie ar putea juca în adaptarea cinematografică a romanului Agathei Christie, „Orient Express”, într-un rol făcut faimos de Lauren Bacall în filmul regizat de Sidney Lumet în 1974, noul film fiind regizat de Kenneth Branagh, care va juca rolul detectivului Hercule Poirot. Filmul ar fi un remake al celui din anii ’70 şi ar urma să fie regizat de regizorul şi actorul irlandez Kenneth Branagh. Pelicula lui Branagh, precum şi cea a lui Sidney Lumet, se bazează pe romanul de mistere al Agathei Christie din 1934 care de învârte în jurul detectivului Hercule Poirot şi a eforturilor sale de a rezolva iţele unui caz de crimă petrecut la bordul faimosului tren.

Peste 20 de persoane, printre care cel puţin cinci copii, au murit în raidurile aeriene efectuate duminică de forţele siriene sau ruse în oraşul Idlib, din nord-vestul Siriei. Printre zonele vizate s-a aflat şi un centru comercial. OSDO a avertizat că bilanţul deceselor ar putea creşte din cauza numărului mare de răniţi. Organizaţia acuză forţele regimului Bashar al-Asad şi cele ruse de efectuarea raidurilor de duminică, întrucât ambele operează în zonă. În oraşul Idlib şi provincia cu acelaşi nume, se află baza insurgenţilor sirieni, printre care militanţi ai grupării Frontul Al-Nusra, afliată reţelei Al-Qaida.

O persoană a murit şi alte 17 au fost rănite în schimburile de focuri dintre forţele de ordine la frontiera dintre Pakistan şi Afganistan. Ghuncha Gul, un oficial pakistanez, a acuzat forţele de ordine afgane de declanşarea confruntărilor armate. El a precizat că atacul vine în contextul în care au început lucrările la o nouă poartă de trecere de partea pakistaneză. Potrivit oficialului pakistanez, schimburile de focuri au încetat în jurul orei locale 04.00. De partea pakistaneză, doi agenţi de securitate şi nouă civili au fost răniţi în schimburile de focuri.

Donald Trump, potenţialul candidat republican la preşedinţia SUA, a cerut demisia preşedintelui Barack Obama ca urmare a atacului din statul Florida, soldat cu 50 de morţi. După atac, Barack Obama a afirmat că este vorba de „un act terorist şi de un act de ură”. Un cetăţean american de origine afgană a împuşcat mortal 50 de oameni într-un club gay din oraşul Orlando. Conform familiei atacatorului, bărbatul era nemulţumit de legalizarea căsătoriilor gay, dar autorităţile încearcă să prezeinte atacul ca fiind de tip terorist. Donald Trump a criticat-o şi pe Hillary Clinton, potenţialul candidat democrat la funcţia de preşedinte. „Dacă Hillary Clinton, după acest atac, încă nu poate pronunţa cuvintele «islam radical», ar trebui să se retragă din cursa electorală prezidenţială”, a subliniat Trump.

Opinia publică britanică este încă mult prea divizată pentru a spune cu certitudinedirecţia în care se îndreaptă ţara înaintea referendumului din 23 iunie. Separe că decizia stă în mâinile celor indecişi dacă vor rămânerea sau ieşirea Marii Britanii din UE. Un studiu online realizat de Pinium pentru ziarul britanic The Observer a arătat că 44% dintre britanici susţin rămânerea regatului în spaţiul comunitar, în timp ce 42% vor ieşirea din UE. Un alt studiu, realizat deYouGov, publicat în Sunday Times, arată că 43% dintre britanici doresc ieşirea din UE şi numai 42% doresc rămânerea. Pe măsură ce termenul referendumului se apropie, atitudinea votanţilor pare să se cristalizeze.

Tatăl lui Omar Mateen, atacatorul identificat de poliţie care a ucis 50 de persoane într-un club de noapte din Orlando, este un activist politic de origine afgană care se opune vehement Pakistanului şi preşedintelui afgan, Ashraf Ghani. Omar Khatab, proprietarul postului Payam-e-Afghan, a declarat că Seddique Mateen găzduia ocazional o emisiune politică intitulată „Durand Jirga” care aducea în discuţie Linia Durand, frontiera afgano-pakistaneză marcată printru-un tratat adoptat de Marea Britanie şi Afganistan care a divizat populaţia între India Britanică şi Afganistan. Pakistanul a considerat legimită această linie de demarcare, care însă nu a fost acceptată niciodată de Afganistan, pentru că populaţia a fost divizată în patru regiuni.

Cel puţin 50 de persoane au murit şi 53 au fost transportate la spital, în urma unui atac armat la un club de noapte din Orlando, sudul statului american Florida. Preşedintele Klaus Iohannis a scris, duminică, pe Facebook, că este „profund întristat” de vestea tragediei dintr-un club din Orlando şi că România este alături de SUA în aceste momente dificile. Preşedintele american, Barack Obama, a condamnat dur atacul armat de la un club de noapte din Orlando, soldat cu 50 de morţi, declarând că este un „act de teroare”, „un act de ură” şi a făcut apel la cetăţenii americani să fie puternici în faţa unei astfel de tragedii.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că ieşirea Marii Britanii din UE ar fi o contralovitură geopolitică pentru statul britanic şi că o nouă relaţie între Marea Britanie şi UE ar fi posibilă în şapte ani în acest caz. Într-un interviu acordat cotidianul german Bild, publicat luni, Tusk a afirmat că un vot negativ în cazul referendumului de pe 23 iunie privind apartenenţa Marii Britanii la UE „va reprezenta nu doar o contralovitură economică, ci şi una geopolitică pentru Marea Britanie”. El a mai subliniat că nimeni nu poate prevedea consecinţele pe termen lung în cazul ieşirii Marii Britanii din UE, dar şi-a exprimat îngrijorarea că o astfel de decizie „ar putea fi începutul destrămării nu doar a Uniunii Europene, ci a întregii civilizaţii politice a Occidentului”.

SPORT

Cea de-a patra zi la EURO 2016 aduce, probabil, cele mai tari meciuri. Spania – Cehia deschide ziua de la ora 16:00, urmează Irlanda – Suedia de la ora 19:00 şi se termină cu Belgia – Italia, de la ora 22:00. După două rezultate şocante pentru fanii iberici, 0-0 cu România şi 0-1 cu Georgia, Spania s-a trezit în mijlocul unui scandal înainte de debutul la EURO 2016. David de Gea ţine primele pagini cu un scandal sexual în care ar fi implicat, s-a speculat inclusiv faptul că ar putea fi exclus de la naţională, însă Vicente del Bosque l-a asigurat de toată susţinerea.

Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir au fost condamnaţi, de Tribunalul Bucureşti, la câte trei ani de închisoare cu suspendare şi plata, de către fiecare, a unei amenzi penale de 80.000 de lei, în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova, şi au fost stabilite despăgubiri către club de peste un miliard de lei. Amenzi au fost aplicate şi Ligii Profesioniste de Fotbal şi Federaţiei Române de Fotbal, în valoare de 370.000 de lei fiecare, însă decizia magistraţilor nu este una definitivă.

Instanţa a admis acţiunea civilă formulată de către partea civilă SC Fotbal Club Universitatea Craiova SA şi îi obligă pe Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, Liga Profesionistă de Fotbal şi FRF la plata “sumei de 1 miliard 84 milioane 592 mii lei către partea civilă, plus dobânda legală de la rămânerea definitivă a hotărârii la achitarea debitului şi la 10.527.634 lei, plus dobânda legală de la rămânerea definitivă a hotărârii la achitarea debitului către partea civilă Ministerul Finanţelor Publice, ANAF.

Jucătorul de la ultima clasată din Portugalia a devenit liber de contract, iar managerul Stelei, Mihai Stoica, şi-a manifestat interesul pentru fotbalistul care în a doua parte a campionatului a marcat 12 goluri. Format în Letonia la Skonto Riga, Nathan Junior era perceput de Stoica pe profilul unor foşti golgheteri precum Piovaccari, Rusescu şi Keşeru, iar forma bună arătată de sud-american i-a ispitit şi pe oficialii Astrei. Campioana s-a retras însă din cursă din cauza pretenţiilor salariale ale atacantului de la Tondela, iar şefii Stelei au pedalat pe ideea de a-şi întări cât mai repede compartimentul ofensiv.

Mircea Sandu a primit vestea condamnării în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova în timp ce se afla la Nisa, în Franţa, unde aştepta să meargă la controlul periodic medical. Sandu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti luni, împreună cu Dumitru Dragomir, la câte trei ani de închisoare cu suspendare şi plata, în solidar cu FRF şi LPF, a 1,084 miliarde de lei. Mircea Sandu a încercat să-şi menţină tonusul pe parcursul discuţiei cu ProSport, deşi în mod evident era afectat şi chiar dezgustat. Fostul preşedinte al FRF a menţionat că va face recurs şi nu s-a ferit de cuvinte dure: o ruşine, o eroare, o bătaie de joc.

Spania debutează la Campionatul European în meciul contra Cehiei, iar jurnaliştii iberici s-au pregătit serios pentru prima partidă a reprezentativei lor la turneul final. În caseta tehnică a partidei concepută de cei de la El Mundo Deportivo s-a strecut o mică greşeală. Selecţionerul Cehiei este… Anghel Iordănescu. Cel mai probabil, gafa jurnaliştilor spanioli a fost cauzată de amicalul susţinut de România în compania Spaniei din 27 martie: au folosit aceeaşi casetă tehnică, au înlocuit numele „tricolorilor” cu cei ai Cehiei, dar au uitat să schimbe şi numele antrenorului.

Sorana Cîrstea (97 WTA) s-a calificat luni pe tabloul principal al turneului WTA International de la Mallorca, după o victorie lejeră, scor 6-3, 6-2 în faţa lui Mandy Minella (Luxemburg, 129 WTA)! Cîrstea obţine astfel a treia victorie în minimum de seturi în calificările competiţiei dotate cu 250.000 de dolari, jucătoarea din Târgovişte arătând o formă excepţională la primul turneu disputat pe iarbă în 2016. Cîrstea a trecut de Minella într-o oră de joc, după un meci dominat categoric de româncă. Sorana nu i-a lăsat nici măcar un break adversarei, pornind ca din puşcă în ambele seturi. Sportiva în vârstă de 26 de ani şi-a creat repede un avantaj de 3-0 atât în prima manşă, cât şi în a doua, punându-şi la punct adversara pe care n-o mai întâlnise până acum în circuit, scor final 6-3, 6-2.

Mihaela Constantinescu (36 de ani) este conferenţiar universitar doctor în marketing şi predăaceastă disciplină de 12 ani la Facultatea de Marketing din ASE. Mihaela a scris împreună cu Cristian Gheorghe, country sales manager la SEG, o carte intitulată “Marketing sportiv”, care evidenţiază faptul că şi în România sportul poate reprezenta un eventual factor de succes la nivel de business.

Un suporter nord-irlandez a decedat la Nice. Suporterul naţionalei Irlandei de Nord, în vârstă de 24 de ani, a decedat în această dimineaţă, în urma unui accident după ce căzut peste o balustradă. Poliţia franceză a confirmat pentru BBC că tragedia s-a produs în urma unui accident şi nu ca urmare a incidentelor dintre fani. Inainte de meciul dintre Polonia şi Irlanda de Nord, suporterii ambelor naţionale au fost atacaţi de o facţiune a galeriei echipei locale. Poliţia franceză a intervenit prompt în acest caz şi a liniştit spiritele înainte ca situaţia să degenereze.

Peste 60 de piloţi din România, Ucraina, Turcia, Polonia, Italia, Ungaria şi Bulgaria vor lua startul la cel mai mare eveniment de drift din ultimii 5 ani organizat în Estul Europei, etapa a doua a Campionatului Naţional 2016 powered by Amuse, care va avea loc în perioada 25-26 iunie în jurul Casei Poporului, şi unde sunt aşteptaţi aproximativ 30.000 de spectatori. Va fi cea mai mare desfăşurare de forţe la o competiţie de profil organizată vreodată în România, iar maeştrii derapajelor controlate vor iniţia driftul la o viteză de peste 150 de kilometri la oră într-un unghi de 90 de grade. Circuitul va fi amenajat între Calea 13 Septembrie şi Bulevardul Naţiunilor Unite, cu punctul maxim de interes în Piaţa Francofoniei, acolo unde se vor executa cele mai agresive manevre de pilotaj din istoria motorsportului românesc.

Imaginile zilei de ieri de la EURO au fost oferite de antrenorul naţionalei Germaniei. Joachim Low a fost surprins de camerele TV cum şi-a băgat mână în pantaloni şi apoi a dus-o la nas. Suporterii care au vizionat aceste momente au fost pur şi simpli oripilaţi de gestul selecţionerul neamţ! „Dezgustător!”, a fost reacţia fanilor. Dincolo de acest moment, Low este unul dintre cei mai mari antrenori ai Germaniei. După victoria cu Ucraina a devenit tehnicianul cu cele mai multe succes la Campionatul European, 12 la număr, şi a ajuns astfel la 88 de meciuri câştigate cu naţionala ţării sale. De asemenea, Germania a devenit prima naţională de la acest Campionat European care reuşeşte să câştige un meci la mai mult de un gol diferenţă.

Cordoba nu va juca din sezonul următor în Primera Division. Echipa românului Florin Andone a pierdut dubla manşă cu Girona după ce în tur câştigase cu 2-1. Girona a întors rezultatul în meciul retur şi a trimis partida în prelungiri reuşind să câştige cu 3-1 în cele din urmă. Fără golgheterul Andone, aflat cu naţionala României la Campionatul European, Cordoba a punctat o singură dată în deplasarea din Catalunya, prin Xisco. Stankevicius a fost eliminat în minutul 94. Girona – Osasuna, confruntare în dublă manşă, va decide ultima echipă promovată în Primera. Deportivo Alaves şi Leganes sunt deja sigure de prezenţa în prima ligă spaniolă.

Pivotul rus Daria Ilina (28 ani) a renunţat la cariera de handbalistă şi a început un nou drum, lucrând în Spania, în industria imobiliară! Până să ajungă la Vâlcea, în 2014, rusoiaca a evoluat în Spania timp de cinci ani, la Santander şi Leon. După doi ani petrecuţi la HCM Râmnicu Vâlcea, Daria Irina spune că a venit timpul unei schimbări. Conducerea clubului vâlcean a insistat ca pivotul să continue la HCM, dar rusoaica, care a marcat 111 goluri în sezonul trecut, şi-a menţinut decizia, de a abandona sportul. Dacă şi-ar fi continuat cariera în handbal, Daria ar fi rămas la HCM.

Echipa Pittsburgh Penguins a devenit, luni dimineaţă, noua campioană a Ligii profesioniste nord-americane de hochei pe gheaţă (NHL), după ce a trecut de formaţia San Jose Sharks, cu scorul de 4-2 la general. Penguins a învins în deplasare, scor 3-1, în cel de-al cincilea meci al finalei. Pe arena din San Jose, oaspeţii au deschis scorul în minutul 9, prin Dumoulin, în urma unei superiorităţi. Gazdele au egalat în minutul 7 al reprizei secunde, prin Couture. Letang i-a adus pe Penguins în avantaj după un minut. Hornqvist a înscris ultimul gol al finalei, în minutul 19 al reprizei a treia, şi a adus liniştea pentru formaţia din Pittsburgh. Pittsburgh Penguins a mai cucerit Cupa Stanley, trofeul rezervat campioanei NHL, în 1991, 1992 şi 2009.

Jaqueline Cristian (România, 567 WTA) e neînvinsă în circuitul ITF în ultimele două săptămâni. Sportiva în vârstă de 18 ani a triumfat duminică seară la turneul de la Sharm El Sheikh, dotat cu premii în valoare de 10.000 de dolari, după ce în urmă cu 7 zile se impunea în altă finală disputată în oraşul egiptean. Jaqueline Cristian a învins-o fără drept de apel pe chinezoaica Qianqian Zhao (1088 WTA), în finala de la Sharm El Sheikh, scor 6-1, 6-2. Jaqueline i-a lăsat numai 3 game-uri adversarei, servind impecabil pe toată durata meciului. Românca şi-a câştigat toate cele 8 game-uri în care a servit, reuşind totodată 3 aşi. De partea cealaltă, Zhao nu a reuşit niciun as şi a comis 3 duble greşeli.

Uruguay nu este singurul nume mare eliminat încă din faza grupelor la Copa America. Brazilia părăseşte şi ea competiţia după 0-1 cu Peru. Brazilienii au contestat intens golul lui Raul Ruidiaz din minutul 75 acuzând că jucătorul din Peru a trimis mingea în poartă ajutându-se de mână. Arbitrii au avut nevoie de aproximativ 5 minute de consultări, dar în cele din urmă au validat reuşita. Brazilia se putea califica şi cu o remiză. Ultima oară când brazilienii au fost eliminaţi din faza grupelor la Copa America a fost în 1987. Peru şi Ecuador sunt echipele care merg mai departe din Grupa B. Brazilia a încheiat pe locul 3, iar Haiti, cu zero puncte, a ocupat ultima poziţie.

Croaţia a câştigat primul meci al Grupei D, 1-0 cu Turcia, însă fotbaliştii lui Ante Čačić nu s-au putut bucura de acest succes. Imediat după încheierea partidei, căpitanul Darijo Srna a primit o veste teribilă: tatăl său a decedat. Uzeir Srna, tatăl fotbalistului lui Şahtior, a încetat din viaţă chiar în timp ce fiul său se afla pe teren şi juca împotriva Turciei. Darijo a luat urgent primul avion spre Croaţia şi s-a întors în ţara natală pentru a ajunge la înmormântarea părintelui său. În aceste condiţii sunt şanse extrem de mici ca formaţia croată să se poată baza pe căpitanul său în meciul de vineri cu Cehia.

Tenismenul Marius Copil (locul 176 în clasamentul mondial) a pierdut, meciul cu Yen-hsun Lu (locul 97 ATP), scor 5-7, 6-7 (11), în finala turneului challenger de la Surbiton (Marea Britanie), disputat pe iarbă şi dotat cu premii totale de 42.500 de euro. Meciul a durat o oră şi 38 de minute şi a fost extrem de echilibrat. Jucătorul din Taipei a câştigat cu trei puncte mai mult decât românul. Marius a avut un serviciu solid, 12 aşi şi 81% procentajul de reuşită al primului serviciu. Copil a avut un singur moment de slăbiciune, în primul set, când a cedat singurul game pe serviciu. De cealaltă parte, nu a reuşit să concretizeze niciuna dintre cele cinci oportunităţi de break avute şi a pierdut dramatic setul secund cu 11-13, în tiebreak.

Podiumul Ligii Naţionale la senioare în sezonul 2015-2016, CSM Bucureşti, HCM Baia Mare, Corona Braşov, plus CSM Ploieşti s-au întrecut în această săptămână la turneul final de junioare II disputat la Târgovişte. Ierarhia finală la această categorie de vârstă a fost însă diferită. Corona s-a impus la junioare II, după ce a dominat turneul final de la un capăt la altul. După ce în grupe a câştigat toate meciurile la diferenţe de peste 10 goluri, iar în semifinale a întrecut LPS Slatina cu 28-22, Corona Braşov a învins CSM Bucureşti în finala mare cu 31-27 (15-9). HCM Baia Mare nu a trecut de faza grupelor, în timp ce echipa CSM Ploieşti a încheiat pe locul 3 după 22-17 cu LPS Slatina.

România a pierdut primul meci al EURO, scor 1-2 cu Franţa, deşi „tricolorii” au avut o prestaţie unanim apreciată. Pentru noi urmează confruntarea cu Elveţia, partidă ce se va disputa miercuri. Adrian Porumboiu este de părere că Sânmărtean nu ar trebuie să lipsească din primul „unsprezece” la meciul cu Elveţia. Porumboiu i-a fost patron lui Sânmărtean la Vaslui şi îi cunoaşte foarte calităţile mijlocaşului. De asemenea, Porumboiu l-ar vedea şi pe Alibec titular în disputa de miercuri

Huliganii ruşi care au provocat haos în Marsilia, unde s-au luat la bătaie cu englezii, ar fi venit în Franţa în mod organizat, cu unic scop de a provoca violenţe. Descoperirea a fost făcută de jurnaliştii de la The Independent, care susţin că violenţele din Marsilia au fost provocate de 300 de ultraşi din facţiunile dure ale lui ŢSKA şi Lokomotiv Moscova. Nici in turneul final european nu a fost atât de violent ca cel din Franţa. În fiecare zi buletinele de ştiri sunt înroşite cu informaţii despre conflictele dure dintre diferite grupuri de suporteri. Pe rând, s-au bătut huliganii ruşi cu cei englezi, ce francezi cu polonezii şi nord-irlandezii şi germanii cu ucrainenii. Însă cele mai grave violenţe au avut loc la Marsilia, acolo unde s-a desfăşurat întâlnirea dintre Anglia şi Rusia.

PROGNOZA METEO
13 Iunie 2016

Pe fondul instabilitãții atmosferice accentuate, valorile termice diurne vor caracteriza o vreme rãcoroasã pentru data din calendar. Cerul va avea înnorãri temporar accentuate și, mai ales în a doua parte a zilei și la începutul nopții, se vor semnala averse, posibil moderate cantitativ și descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri de scurtã duratã ale vântului în timpul ploilor. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 24 de grade, iar cea minimã va fi de 15…16 grade.

Bucuresti

Pe fondul instabilitãții atmosferice accentuate, valorile termice diurne vor caracteriza o vreme rãcoroasã pentru data din calendar. Cerul va avea înnorãri temporar accentuate și, mai ales în a doua parte a zilei și la începutul nopții, se vor semnala averse, posibil moderate cantitativ și descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri de scurtã duratã ale vântului în timpul ploilor. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 24 de grade, iar cea minimã va fi de 15…16 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *