Stiri pe scurt 13 Ianuarie 2017

Stiri pe scurt 13 Ianuarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  13  Ianuarie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 13 ianuarie. In anul 1999, ultima mineriadă: ministrul de Interne, Gavril Dejeu, s-a deplasat la Târgu Jiu şi a convocat o întâlnire de urgenţă cu şefii forţelor de ordine mobilizate în defileul Jiului, pentru a stabili strategia de împiedicare a unei eventuale deplasări la Bucureşti a minerilor grevişti de la Petroşani.

Profesorii de la Liceul Teoretic Dan Barbilian din municipiul Câmpulung au intrat în grevă, nemulţumiţi fiind de faptul că le-a fost micşorat numărul de clase a IX-a din toamnă, şi că acest lucru duce la desfiinţarea unităţii de învăţământ. Cadrele didactice înţeleg faptul că numărul de copii care merg la şcoală a scăzut, dar nu acceptă ca numărul de clase să fie redus tocmai la Liceul Dan Barbilian, unde elevii au performanţe. Profesorii au semnat un memoriu pe care l-au înaintat inspectorului şcolar general Dumitru Tudosoiu, acesta fiind aşteptat, vineri, la Câmpulung, să lămurească situaţia. Potrivit lui Tudosoiu, din cauza numărului mai mic de elevi din acest an, a fost tăiată câte o clasă de la fiecare liceu teoretic din muncipiu, respectiv Colegiul Naţional Pedagogic Carol I, Colegiul Naţional Dinicu Golescu şi Liceul Teoretic Dan Barbilian.

Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca va lansa în viitorul an universitar, în premieră naţională, trei specializări la nivel de licenţă în domeniul Relaţii Internaţionale, respectiv studii asiatice, studii americane şi diplomaţie în afaceri. Noile specializări vor creşte semnificativ şansele absolvenţilor de angajare pe piaţa muncii, atât în ţară cât şi în străinătate, procesul de acreditare a acestora fiind unul extrem de laborios care a durat peste un an. Pentru cele trei noi specializări a solicitat asigurarea a 200 de locuri în total. Potrivit lui Păun, noile specializări sunt corelate cu cerinţele pieţei muncii şi au fost stabilite în urma unor analize realizate împreună cu reprezentanţii unor ambasade străine din România, ai unor companii sau Bursei de Valori a României.

Transelectrica a notificat oficial ministerele Economiei, Energiei şi ANRE cu privire la iminenţa apariţiei unei situaţii de criză în funcţionarea Sistemului Energetic Naţional (SEN), urmare a parcurgerii a şase zile de vârf de iarnă, marcate de consumuri istorice de gaze naturale cât şi de energie electrică. Astfel, ministerele Energie şi Economie au elaborat Hotărârea de Guvern privind adoptarea unor măsuri temporare de siguranţă pe piaţa de energie electrică. Printre măsurile care ar putea fi luate se numără limitarea în tranşe a consumului de energie electrică.

Dragoş Doros a demisionat de la conducerea ANAF şi se va întoarce în mediul privat. Acesta a precizat, că a fost decizia lui şi că „este normal că atunci când se schimbă conducerea să vină oameni noi”. Fostul preşedinte al ANAF a spus că eliminarea formularului 088 va fi sarcina noului preşedinte al agenţiei, decizia fiind susţinută de partid. Florin Tunaru, actualul vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi Ionuţ Mişa, şeful Direcţiei Mari Contribuabili din cadrul agenţiei sunt doi dintre posibilii înlocuitori ai lui Dragoş Doroş la conducerea ANAF.

Cercetările pompierilor au arătat că focul ar fi pornit de la o defecţiune la un calorifer electric folosit de paznici pentru încălzire. În încăperea în care stăteau paznicii erau folosite mai multe calorifere electrice pentru încălzire, în noaptea de miercuri spre joi unul dintre acestea defectându-se. 11 animale, printre care şi doi tigri, au murit joi dimineaţă într-un incendiu izbucnit la o clădire aparţinând circului, de pe Şoseaua Petricani.

Două femei al căror tată ar fi avut de suferit în timpul Mineriadei din 1990 au mers, la Parchetul General, fiind chemate de procurorii militari care le-au înştiinţat că cercetările se apropie de final. Femeile spun că se vor constitui părţi civile şi vor cere daune materiale şi morale. Cele două au fost chemate de procurori pentru a fi audiate şi pentru a li se aduce la cunoştinţă că cercetările sunt aproape de final. Si fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a fost citat vineri de procurorii militari pentru audieri, el fiind cercetat în dosar. Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, dar şi fostul premier Petre Roman, precum şi Gelu Voican-Voiculescu, Virgil Măgureanu şi alte persoane au fost inculpate în dosarul Mineriadei din 1990, au anunţat procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 23 decembrie.

Fostul preşedinte Traian Băsescu, a scris pe Facebook că „guralivi” precum Liviu Dragnea, Dan Voiculescu şi Adrian Năstase susţin public că au fost condamnaţi şi „executaţi” în biroul său, afimând că justiţia este cea care i-a condamnat, fără intervenţia sa. Traian Băsescu a afirmat că „relicve ale dezinformării” vor susţine public că şi fratele său, Mircea Băsescu, a fost arestat tot prin intervenţia sa.Fostul preşedinte susţine în post-scriptum că cele spune nu contrazice cu nimic afirmaţiile privind fabricarea selectivă a dosarelor în carurile Bica, Georgescu, Udrea şi al familiei sale.

Actorii Jeffrey Dean Morgan şi Aaron Eckhart au ajuns la Sibiu, unde au rămas până vineri dimineaţa când au plecat spre Hunedoara, unde vor filma o reclamă. Jeffrey Dean Morgan, cunoscut din serialul de mare succes Anatomia lui Grey şi Aaron Eckhart, cunoscut din filmul „Cavalerul Negru”, au ajuns la Sibiu cu un avion privat şi s-au cazat la un hotel de cinci stele, unde au rămas până vineri dimineaţa, când au plecat spre Hunedora, unde vor filma o reclamă. Jeffrey Dean Morgan şi Aaron Eckhart vor filma la Castelul Huniazilor.

O familie din Cluj-Napoca a renunţat de trei ani la cumpărarea alimentelor din supermarket şi a descoperit o alternativă de aprovizionare direct de la producătorii locali. Dan şi Adela Fofiu Sânpetreanu îşi pun singuri conserve de legume pe iarnă, ajungând să îşi facă acasă şi produsele cosmetice şi de curăţenie, după reţete speciale. Sânpetreanu a explicat că fiecare familie întocmeşte un contract cu fermiera respectivă în care se angajează că pe parcursul anului o vor susţine financiar, cu 100 de lei de familie pe sezon, pentru cultivarea unei suprafeţe de teren cu legume ecologice, plata seminţelor şi a lucrărilor agricole, iar aceasta le livrează produsele.

Ca produse de curăţat, familia foloseşte oţet obţinut din Kombucha (băutură fermentată asiatică – n.a.), lăsată la fermentat mai mult de 5 zile, bun pentru geamuri şi podele. Deoarece se folosesc doar ambalaje reutilizabile, în casa familiei Sânpetreanu aproape că nici nu se produce gunoi, iar orice bun care intră este păstrat până i se mai găseşte o întrebuinţare. Casa din Cluj-Napoca în care locuiesc cei doi are parter, etaj şi mansardă şi fost, iniţial, o pensiune de trei stele cu şase camere iar în urmă cu trei ani, a fost transformată în ”Casa de cultură permanentă”. Aici au fost găzduită, gratuit, până acum, peste 1.000 de persoane de pe toate continentele, din SUA, Mexic, Canada, state din Africa, până în Filipine sau Australia.

Dan Fofiu Sânpetreanu a fost până în decembrie 2016 managerul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, dar i-a expirat numirea în funcţie, iar soţia sa, Adela, sociolog de profesie, este cercetător într-un think-tank independent pentru soluţii la criza globală şi predă şi la Departamentul de Jurnalism al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca.

Firmele nu vor mai fi sancţionate automat de organele de control ale statului, cum ar fi ANAF de exemplu, în cazul unor fapte care constituie contravenţii, ci li se va întocmi un plan de conformare, având la dispoziţie un termen pentru a corecta neregulile constatate. Această prevedere este cuprinsă legea prevenţiei al cărui draft a fost prezentat în şedinţa de guvern de ieri de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Florin Jianu.

Astfel, potrivit actului normativ care are ca termen de aprobare în guvern 23 februarie, agentul constatator nu va putea aplica sancţiunea la prima constatare a unei fapte care constituie contravenţie, ci va încheia un proces-verbal de constatare a neregulilor şi va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum şi termenul de conformare pentru fiecare faptă. Acesta nu poate fi mai mic de 7 zile, iar după expirarea lui, organul de control are dreptul să reia controlul.

CFR Călători a anunţat că 46 de trenuri anulate, dar că traficul feroviar reintră treptat în graficele normale, circulaţia desfăşurându-se încă în condiţii de iarnă. Pe magistrala Bucureşti – Constanţa circulă toate trenurile şi sunt remorcate cu locomotive electrice, menţinându-se unele anulări de trenuri Regio pe cateva rute secundare. Compania a luat decizia de a anula sub 5% din cele 1.300 de trenuri ale CFR Călători care circulă zilnic în România pentru reintrarea garniturilor în graficul de serviciu şi pentru deszăpezire, acolo unde mai este necesar.

Pasagerii care au bilete sau abonamente la trenurile afectate şi vor să renunţe la călătorie, vor primi, la cerere, contravaloarea biletelor sau a călătoriilor achiziţionate şi neutilizate (fie pentru întreaga rută, fie pentru distanţa neefectuată din ruta respectivă), conform regulamentului de transport pe calea ferată în vigoare. CFR SA avertizează că un număr redus de trenuri înregistrează întârzieri la sosire sau la plecare, acestea fiind determinate de adaptarea circulaţiei la condiţiile meteo nefavorabile, de necesitatea ataşării locomotivelor Diesel pe anumite intervale de staţii din jumătatea de sud a ţării, de intervenţia pentru verificarea componentelor infrastructurii sau de prelungirea operaţiunilor de verificare şi de pregătire a materialului rulant pentru reînscrierea în cursă.

Miron Cozma a ajuns, la sediul Parchetului General unde a fost chemat pentru acte procedurale, acesta precizând că nu se teme de procurori şi că este „victimă la CEDO şi inculpat aici”. Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, dar şi fostul premier Petre Roman, precum şi Gelu Voican-Voiculescu, Virgil Măgureanu şi alte persoane au fost inculpate în dosarul Mineriadei din 1990, au anunţat procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 23 decembrie. Procurorii militari susţin că există probe potrivit cărora aceştia ar fi organizat şi coordonat direct atacul împotriva populaţiei civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin împuşcare a patru oameni, rănirea prin împuşcare a trei, vătămare integrităţii fizice şi psihice a 1.269 de oameni şi privarea de libertate a alţi 1.242.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a convocat pe prim-adjunctul directorului SRI, Forian Coldea la Palatul Cotroceni şi a avut o discuţie cu acesta. Purtătorul de cuvânt a confirmat că preşedintele Iohannis l-a chemat joi la Palatul Cotroceni pe prim-adjunctul directorului SRI, generalul Florian Coldea – în prezent suspendat din funcţie în urma unei anchete interne – şi a avut o discuţie cu înaltul oficial al acestui serviciu de informaţii.

Dobrovolschi a refuzat să confirme sau să infirme dacă preşedintele i-a cerut şi demisia directorului operaţiunilor SRI, spunând că precizările sus-menţionate sunt singurele comentarii pe care este abilitată să le facă despre subiect. Prim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informaţii (SRI), generalul cu patru stele Florian Coldea a fost pus „la dispoziţia” directorului Serviciului şi face subiectul unei anchete interne. Atribuţiile de şef al operaţiunilor SRI au fost preluate de directorul Edurad Hellvig.

Emma Stone, Natalie Portman, Amy Adams, Matthew McConaughey şi alte celebrităţi de la Hollywood au înregistrat o nouă versiune a piesei „I Will Survive”, interpretată în original de Gloria Gaynor, înainte de ceremonia de învestire a lui Donald Trump. Compilaţia video cu cei mai în vogă actori ai momentului, aflaţi în cursa pentru Premiile Oscar 2017, în care aceştia interpretează piesa „I Will Survive” evocă spiritul în care celebrităţile de la Hollywood îl întâmpină pe preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii. Vedetele de la Hollywood vor lua parte la un marş al femeilor desfăşurat la Washington, la o zi după inaugurarea lui Donald Trump drept preşedinte al Statelor Unite ale Americii, ceremonia de învestire fiind programată pe 20 ianuarie. Amy Schumer şi Scarlett Johansson vor lua parte la marş.

Electrica, liderul pieţei de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, şi OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din Europa de Sud-Est, au inaugurat prima staţie de încărcare rapidă pentru maşini electrice într-o benzinărie OMV. Evenimentul face parte dintr-un proiect pilot în cadrul căruia vor fi instalate puncte de încărcare rapidă a maşinilor electrice în Bucureşti, în patru staţii OMV şi la sediile centrale ale OMV Petrom (Petrom City) şi Electrica.

Poliţiştii de frontieră au descoperit opt persoane, trei chinezi, doi pakistanezi, doi afgani şi un indian, cu vârste cuprinse între 18 şi 37 de ani, care au încercat să intre ilegal în România, evitând controlul de la Punctul de Frontieră Calafat. Aceştia voiau să ajungă în Franţa. Bărbaţii au declarat că au plătit unor călăuze suma de 15.000 de euro pentru a ajunge la Paris. Aceştia au plecat în urmă cu aproximativ o lună din Turcia pe ruta Turcia – Bulgaria şi intenţionau să ajungă în Franţa, ajutaţi de cei doi şoferi. Aceştia au fost predaţi Poliţiei de Frontieră Bulgare.

Tânărul de 24 ani, din localitatea Oţeleni, care a plecat sâmbătă seara de acasă şi nu s-a mai întors, a fost găsit fără viaţă, la 3 kilometri de localitate, după patru zile de căutări. Tânărul a fost căutat de autorităţi din trei judeţe. Poliţişti din cadrul IPJ Iaşi şi IPJ Neamţ, angajaţi ISU Iaşi, jandarmi din Iaşi şi din cadrul Grupării Mobile Bacău şi voluntari au căutat în zona în care a fost văzut tânărul ultima dată, pe o distanţă de peste 10 kilometri, între localitatea Doljeşti, din judeţul Neamţ, şi comuna Oţeleni din judeţul Iaşi.

O femeie a murit, în cursul nopţii, într-un incendiu puternic care i-a cuprins apartamentul din Medgidia în care locuia, cel mai probabil focul pornind de la o lumânare lăsată aprinsă. La faţa locului s-a deplasat o autospecială a ISU „Dobrogea”, de la staţia din municipiu, militarii reuşind să stingă focul după aproximativ o oră. Ei au descoperit în apartament trupul carbonizat al unei femei de aproximativ 45 de ani. Trupul victimei a fost dus la Morgă, medicii legişti urmând să stabilească cu exactitate cauzele decesului.

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliţiei Române, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, efectuează 3 percheziţii, în municipiul Bucureşti şi în judeţul Ilfov, la sediul unei societăţi comerciale, la cabinetul unui avocat din Bucureşti şi la domiciliul acestuia. În cauză se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală de către avocat şi de către reprezentanţii a două societatăţi comerciale, prin nedeclararea tuturor veniturilor realizate, respectiv prin înregistrarea de cheltuieli fictive, în perioada 2012-2015. Prejudiciul cauzat este de aproape 1.500.000 de lei.

În ultimele două zile, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov au fost primite, prin 112, peste o sută de solicitări din partea bucureştenilor şi a locuitorilor din Ilfov pentru ca pompierii să intervină pentru îndepărtarea bucăţilor de gheaţă de la nivelul acoperişurilor. Reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov susţin însă că multe dintre aceste cazuri puteau fi soluţionate fără probleme de proprietarii sau administratorii respectivelor clădiri, numărul mare de solicitări pentru îndepărtarea de ţurţuri afectând acum situaţia operativă în ceea ce priveşte gestionarea situaţiilor reale de urgenţă. Potrivit prevederilor legale, cei care au obligaţia îndepărtării ţurţurilor de gheaţă formaţi la nivelul acoperişului imobilului sunt proprietarii/administratorii, fie că sunt persoane fizice ori juridice.

Adrian Ghenie va expune 12 picturi noi şi cinci colaje, la Pace Gallery din New York, din 19 ianuarie până în 18 februarie. Născut în Baia Mare, în 1977, Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca în 2001. După ce a încercat să trăiască din artă în Viena şi Sicilia, s-a întors în Cluj-Napoca şi a înfiinţat galeria Plan B, alături de Mihai Popin, în 2005. Adrian Ghenie a stabilit un record, pe 10 februarie 2016, la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s, la Londra, unde lucrarea sa, ”The Sunflowers in 1937”, a fost vândută cu 3.117.000 de lire sterline, echivalentul a peste patru milioane de euro. Prin vânzarea tabloului ”The Sunflowers in 1937”, Ghenie a depăşit recordul pe care îl stabilise în anul 2014 cu tabloul „The Fake Rothko”, care a fost vândut la o licitaţie a casei Sotheby’s pentru 1.426.500 de lire sterline, echivalentul a peste 1.770.000 de euro.

Fosta angajată a televiziunii maghiare N1 TV care a fost surprinsă în timp ce punea piedică sau lovea cu piciorul imigranţii şi refugiaţii care fugeau la graniţa Ungariei cu Serbia, în septembrie 2015, a fost condamnată în primă instanţă la 3 ani de închisoare cu suspendare, sub probaţiune. Petra Laszlo, femeia-cameraman care în toamna anului 2015 a fost surprinsă punând piedică sau lovind cu piciorul imigranţi şi refugiaţi aflaţi la graniţa Ungariei cu Serbia, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, sub probaţiune.

Cel puţin opt persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma unui atentat cu maşină-capcană produs în oraşul sirian Damasc. Explozia, produsă de un terorist sinucigaş aflat într-un vehicul, a avut loc în cartierul Kafr Sousa din Damasc, într-o zonă în care sunt sedii ale serviciilor de securitate. Zeci de persoane au fost ucise sau rănite în atentat. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.

Barack Obama, preşedintele în funcţie al SUA, a anunţat că va pune capăt politicii de imigrare pentru cubanezi, care permite oricărui cetăţean din Cuba ce ajunge ilegal pe teritoriul SUA să rămână acolo şi să devină rezident. Anularea politicii de imigrare pentru cubanezi a devenit activă din momentul semnării sale. Decizia are loc în urma negocierilor cu statul cubanez. Potrivit acestei decizii, toţi cetăţenii cubanezi care pătrund ilegal şi nu se califică pentru statului de ajutor umanitar vor fi trimişi înapoi în Cuba. Conform unei declaraţii a lui Barack Obama, în felul acesta imigranţii cubanezii vor fi trataţi în acelaşi fel ca orice alţi imigranţi din alte state.

Guvernul de la Havana a acceptat returnarea cetăţenilor cubanezi cărora le-a fost interzis să rămână pe teritoriul american. Cuba a lăudat iniţiativa SUA, declarând că aceasta reprezintă un pas important în consolidarea relaţiilor bilaterale şi că scopul acesteia este de a conferi o imigrare ”normală, sigură şi ordonată”. Obama se foloseşte de Regulamentul schimbării pe cale administrativă pentru a pune capăt sistemului de imigrare pentru imigranţii cubanezi. Donald Trump ar putea anula însă această acţiune după investirea sa ca preşedinte.

Armata siriană a acuzat Israelul că ar fi lansat rachete asupra unui aeroport militar din vestul Damascului şi a avertizat Tel-Avivul cu repercursiuni în urma acestui ”atac flagrant”. Armata siriană a comunicat faptul că o serie de rachete au fost lansate după miezul nopţii din apropierea lacului Tiberias, aflat în nordul Israelului. Rachetele au afectat complexul aeroportului, care este folosit ca bază a gărzilor militare siriene. Nu a fost declarat dacă ar fi existat victime, însă rachetele au provocat un incendiu.

Aproximativ 230.000 de locuinţe au rămas fără electricitate vineri dimineaţa în nordul, centrul şi estul Franţei, din cauza vântului puternic. În jur de 1.200 de tehnicieni electricieni au fost desfăşuraţi pe teren pentru a lucra la remedierea situaţiei, ”însă evoluţia situaţiei a fost una dificilă din cauza condiţiilor meteorologice care sunt în continuare instabile. Se aşteaptă ca numărul caselor afectate de lipsa de electricitate să crească din cauza condiţiilor meteorologice anunţate, însă Enedis a anunţat că pe teren vor fi trimişi mai mulţi tehnicieni electricieni.

Guvernul ungar a decis să reintroducă sistemul de luare în custodie a imigranţilor, a spus Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban. Imigranţii care au depus o cerere de azil nu vor avea voie să se deplaseze liber pe teritoriul ungar până când va exista o pronunţare cu privire la cazul lor. Cei ale căror cereri de azil au fost respinse nu vor avea permisiunea de a traversa graniţele Ungariei până când nu primesc o decizie cu caracter obligatoriu în acest sens. Ameninţarea teroristă sporită şi riscurile de securitate aferente sunt motivul acestei decizii.

Compania Amazon, cu sediul în Seattle, a anunţat că îşi va mări numărul angajaţilor din Statele Unite, la peste 280.000 de oameni, până la mijocul anului 2018, de la 180.000, câţi erau în 2016. Amazon are aproape 230.800 de angajaţi full-time şi part-time, potrivit datelor din 31 decembrie 2015.

Barack Obama, preşedintele în funcţie al SUA, a acordat vicepreşedintelui american în exerciţiu, Joseph Biden, cea mai înaltă distincţie civilă de la Casa Albă, Medalia Libertăţii. Obama a declarat că a oferit această distincţie lui Biden ”pentru încrederea în cetăţenii americani, dragostea de ţară şi o activitate de o viaţă ce va dăinui peste generaţii”. Acesta l-a catalogat pe Joseph Biden drept ”un om cu o carieră extraordinară în serviciul publicului”.

Marine Le Pen, liderul formaţiunii populiste de extremă-dreapta Frontul Naţional, l-a depăşit pe Francois Fillon, candidat al partidului de centru-dreapta Republicanii, în ultimul sondaj BVA-Salesforce cu privire la alegerile prezidenţiale din Franţa. Conform acestui sondaj, Le Pen ar obţine 26,5 %, în vreme ce fostul premier Farncois Fillon ar avea cu 1,5 % mai puţine voturi. În pofida acestor rezultate, Fillon este favorit, acesta având şanse mari să o învingă în turul doi de scrutin pe Marine Le Pen. Franţa va organiza, în aprilie 2017, primul tur al scrutinului prezidenţial.

Rusia a criticat consolidarea capacităţilor militare în Europa de Est, considerând desfăşurarea a mii de militari americani o ameninţare la adresa securităţii statului rus. Dmitri Peskov, ministrul rus de Externe, a declarat jurnaliştilor în cadrul unei conferinţe de presă că răspunsul Rusiei este o reacţie naturală în faţa creşterii puterii militare unui stat vecin. Statele Unite au început consolidarea capacităţilor militare în Europa de Est, primele echipamente fiind transferate deja în Germania, de unde vor fi trimise în România, Polonia şi în ţările baltice.

SUA riscă „un război la scară largă” cu China dacă încearcă să blocheze accesul la insulele din Marea Chinei de Sud,a scris presa chineză de stat, adăugând că dacă declaraţii recente se transformă în politici la investirea lui Trump,ar fi mai bine ca cele două părţi să se pregătească de confruntare. În ultimii trei ani, China a construit insule în zone disputate din Marea Chinei de Sud, existând riscul ca, treptat, Beijingul să blocheze accesul navelor altor ţări în aceste regiuni. În cursul audierilor în Comisia senatorială pentru Relaţii Externe, Rex Tillerson a declarat că decizia Chinei de a construi insule în zonele disputate din Marea Chinei de Sud este „comparabilă” cu anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

SPORT

Constantin Budescu, atacantul echipei Astra Giurgiu, a declarat că şi-a reziliat contractul cu formaţia chineză Dalian Yifang, iar în următoarele zile va lua o decizie cu privire la viitorul său club. Atacantul a dezvăluit că ţine direct legătura cu George Becali, finanţatorul FC Steaua Bucureşti, care a spus în mai multe rânduri că Budescu va ajunge în această iarnă la echipa vicecampioană, după ce a evoluat în prima parte a campionatului la Astra Giurgiu.

Vineri dimineaţă a avut loc tragerea la sorţi de la Australian Open (16-29 ianuarie), care a fost cu noroc pentru patru dintre cele cinci reprezentante ale României acceptate direct pe tabloul principal! După ce şi-au aflat adversarele, Simona Halep, Irina Begu, Monica Niculescu şi Sorana Cîrstea au prima şansă la calificarea în turul doi, în timp ce Patricia Ţig întâlneşte o jucătoare extrem de puternică.

Simona Halep, a patra favorită a turneului, debutează luni dimineaţă la Melbourne contra americancei Shelby Rogers, a 57-a jucătoare a lumii! Deşi se poziţionează în afara Top 50, Rogers a început anul în forţă, învingând-o pe Eugenie Bouchard la Brisbane, cu scorul de 6-2, 2-6, 6-1. Simona a mai jucat împotriva americancei o singură dată, tot în cadrul unui Grand Slam – la US Open 2015, iar constănţeanca s-a impus fără probleme, cu 6-2, 6-3. Halep a fost distribuită pe aceeaşi jumătate de tablou cu liderul mondial „Angie” Kerber, iar asta înseamnă că cele două se pot întâlni în semifinale. În schimb, Simona scapă de Serena Williams (2 WTA) până în marea finală.

Irina Begu (30 WTA), cealaltă jucătoare din România care are statut de favorită, o înfruntă în manşa inaugurală pe eleva lui Victor Ioniţă – Yaroslava Şvedova (Kazahstan, 41 WTA). Sorana Cîrstea (78 WTA) e cotată cu şanse bune contra Irinei Khromacheva (Rusia, 92 WTA), în timp ce Monica Niculescu (40 WTA) aşteaptă o adversară venită din calificări. În fine, debutanta Patricia Ţig va disputa un meci de foc în turul I, întâlnind-o pe campioana olimpică Monica Puig (Puerto Rico, 32 WTA).

Cel mai aşteptat meci din primul tur al Australian Open este cel dintre Serena WIlliams şi Belinda Bencic (48 WTA)! Americanca nu a convins în acest început de sezon, în timp ce talentata elveţiancă, fost număr 7 mondial, se află în revenire de formă. De partea cealaltă, Angelique Kerber, campioana en-titre (6-4, 3-6, 6-4 în finala cu Serena Williams), a primit o adversară ceva mai accesibilă, pe Lesia Ţurenko din Ucraina, locul 61 în ierarhia mondială.

Ionel Ganea a lansat un atac fără precedent la adresa soţiei lui Laurenţiu Reghecampf, pe care a acuzat-o că a distrus multe dintre echipele pe la care a trecut, dar şi că are o relaţie „mai intimă” cu Dan Alexa, noul antrenor al Concordiei Chiajna. Pauza de iarnă l-a găsit pe Ionel Ganea pe lista scurtă a antrenorilor care ar fi putut ajunge pe banca tehnică a Concordiei Chiajna, dar şefii ilfoveni l-au preferat pe Dan Alexa, un apropiat al familiei Reghecampf. Evenimentele nu i-au picat bine fostului atacant al naţionalei, care spune că numirea lui Alexa la Chiajna a venit ca urmare a relaţiei intime pe care acesta ar avea-o cu soţia lui Reghecampf.

Victor Piţurcă a comentat situaţia echipei naţionale în mandatul lui Christoph Daum, precizând că atacurile la adresa germanului nejustificate, în condiţiile în care acesta nu avea deloc experienţă ca selecţioner. Fostul antrenor al naţionalei spune însă că nici cei care încearcă să scuze lipsa de rezultate prin valoarea scăzută a jucătorilor nu au dreptate, în condiţiile în care în mandatul său, cu un lot similar, România ajunsese printre primele 10 naţionale în clasamentul FIFA.

Cetate Deva este al doilea club din Liga Naţională care este pe care să se retragă din campionat. De la bun început, gruparea hunedoreană nu a avut bani şi jucătoare pentru a evolua în prima ligă, dar a acceptat să ia startul şi să încurce pe toată lumea: adversari, federaţie, dar mai ales să-şi umilească propriile handbaliste, puţinele care au accceptat şi au crezut că la Deva se poate face performanţă! Toată lumea s-a înşelat însă amarnic.

Cetate nu a evoluat în etapa a 12-a cu SCM Craiova, astfel că a pierdut meciul la masa verde cu 10-0 şi a fost penalizată cu un punct. Sâmbătă, clubul condus de Marian Muntean ar trebui să joace în deplasare cu ”U” Cluj, însă la această oră nimeni nu poate spune dacă acest meci va avea loc. Nici federaţia, nici clubul gazdă, nici Deva, nici măcar televiziunea (TVR1) care şi-a trecut acest meci în program de la ora 16:00. TVR, DigiSport şi Dolce Sport au plătit pentru acest sezon 500.000 de euro pentru drepturile TV, dar cu această ocazie sunt la rândul lor batjocorite.

Johanna Konta, locul 10 în clasamentul mondial, a învins-o, vineri dimineaţă, scor 6-4, 6-2, pe poloneza Agnieszka Radwanska (3 WTA) şi a reuşit să câştige turneul de la Sydney, dotat cu premii în valoare de 776.000 de dolari. Partida a durat o oră şi 21 de minute. Johanna Konta a reuşit să câştige împotriva serviciului încă din game-ul al treilea, decisiv pentru adjudecarea primului set, scor 6-4. Manşa secundă i-a aparţinut tot jucătoarei din Marea Britanie, a şasea favorită a turneului de la Sydney, care s-a desprins la 3-0 şi a închis meciul cu 6-2. Pentru Johanna Konta, în vârstă de 25 de ani, acesta este al doilea turneu câştigat din carieră, după cel reuşit anul trecut, la Stanford. Mai mult, jucătoarea din Marea Britanie s-a ales cu un cec în valoare de 132.740 de dolari şi 470 de puncte WTA.

Pilotul Autonet Motorcycle Team a încheiat speciala de 449 km a etapei Chilecito – San Juan cu al 15-lea timp. S-a concurat la o temperatură de 45 grade C pe un traseu cu multă piatră, nisip şi multe traversări de râuri. Cu două etape înainte de finiş, Emaneul Gyenes se află pe locul 23 în clasamentul general. Joi, 12 ianuarie, s-a concurat în cea de a 10-a etapă a Raliului Dakar. Etapa Chilecito – San Juan a readus acţiunea în raliu, după ce etapa de pe 11 ianuarie a fost anulată în urma tragediei întâmplate pe drumul către Salta (o alunecare de teren a îngropat în noroi un orăşel întreg ducând inclusiv la pierderi de vieţi omeneşti).

Etapa a avut un total de 751 km, din care 449 km au fost parcurşi în regim de probă specială (537 km de probă specială doar că 88 de km au fost neutralizaţi) şi a fost caracterizată de multă navigaţie în prima parte, de traversări de râuri, de mers prin ravene şi prin riosuri care aveau foarte mult nisip. (Rios – albie de râu secată care se umpele doar în anotimpul ploios sau la topirea zăpezilor). Mani a avut un ritm bun şi a terminat cei 449 de km cronometraţi în 6h13min17sec, fiind înregistrat cu al 15-lea timp al zilei. În pofida acestui timp bun pe probă, sătmăreanul nu a avut o zi uşoară. Într-o albie de râu i s-a oprit motorul şi a izbutit să repornească câteva minute mai târziu după ce a fost împins de spectatori.

Astăzi, 13 ianuarie, se concurează în etapa San Juan – Rio Cuarto. O etapă de 754 km din care 288 km de probă specială. Proba începe cu 50 de km în dunele de la San Juan şi se va încheia, în zona Cordoba, pe trasee asemănătoare cu cele din WRC. Mâine, sâmbătă, 14 ianuarie se va ajunge la Buenos Aires, punctul terminus al raliului. Etapa Rio Curato – Buenos Aires măsoară 786 km, iar 64 dintre aceştia vor fi parcurşi în regim de probă specială.

Transferat în această iarnă de la Craiova la Sparta Praga, Bogdan Vătăjelu s-a întâlnit la noua echipă cu iovrianul Tiemoko Konate, pe care Gigi Becali a încercat să-l transfere în vara lui 2016, după ce mijlocaşul impresionase în dubla Stelei cu gruparea din Cehia. Un milion de euro era dispus Becali să plătească în schimbul lui Konate, ulterior în discuţie intrând şi un schimb cu algerianul Jugurtha Hamroun, ajuns între timp la Al Sadd, în Qatar. Mutarea nu s-a realizat însă, iar ulterior Konate a intrat într-un conflict cu conducerea Spartei Praga, fiind trimis să se pregătească la tineret. Ulterior, Konate nu a mai jucat niciun minut pentru Sparta Praga, iar situaţia sa rămâne incertă.

Mijlocaşul francez Dimitri Payet este decis să plece de la West Ham şi i-a informat că nu mai are de gând să joace pentru gruparea londoneză, dorind ca situaţia sa să fie rezolvată cât mai rapid. Şefii i-au transmis public că nu va fi vândut în această perioadă de transferuri, iar următoarea „mutare” a francezului a fost să-i informeze că e accidentat la spate şi nu poate să participe nici la antrenamente. Venit la baza de pregătire a lui West Ham la volanul unui Ferrari 458 Speciale, cu un preţ de catalog de aproximativ 220.000 de euro, starul care câştigă peste 7 milioane de euro pe sezon şi-a anunţat practic şefii că intră în „grevă” până în momentul în care situaţia sa contractuală va fi rezolvată. Conform presei din Anglia, Payet îşi doreşte să revină în ţara natală, fiind dorit de Olympique Marseille.

Internaţionalul englez Joe Hart a fost la un pas de o accidentare extrem de urâtă în minutul 48 al partidei AC Milan – Torino, scor 2-1, din Cupa Italiei, fiind călcat de un adversar pe faţă, la o fază în care reuşise să prindă balonul. Goalkeeperul împrumutat la Torino de la Manchester City a ieşit bine din poartă pentru a prinde un balon în urmărirea căruia se afla atacantul advers Gianluca Lapadula. Vârful lui AC Milan nu s-a mai putut opri şi l-a lovit involuntar în cap pe Joe Hart, după care a început să facă semne disperate spre echipele medicale, conştient că accidentarea ar putea fi una gravă. Din fericire, Joe Hart a putut continua partida după ce a primit îngrijiri medicale, fiind însă nevoit să joace cu un bandaj uriaş pe cap.

Real Madrid a ajuns la 40 de meciuri fără înfrângere, un record pentru fotbalul spaniol, după ce a terminat la egalitate, scor 3-3, cu Sevilla, în returul optimilor de finală din Cupa Regelui Spaniei. Real Madrid a câştigat prima manşă de pe Santiago Bernabeu cu scorul de 3-0, însă a avut probleme în debutul meciul de pe Ramon Sanchez Pizjuan. Sevilla a deschis scorul după doar zece minute de joc, fiind ajutată de fundaşul lui Real Madrid, Danilo, care şi-a trimis mingea în propria poartă. Imediat după pauză, Asensio a restabilit egalitatea, iar Sevilla mai avea nevoie de patru goluri pentru a se califica în sferturile de finală ale Cupei Regelui. Gruparea antrenată de Jorge Sampaoli a trecut în avantaj, graţie reuşitei lui Jovetic.

Ana Bogdan se află la un pas de tabloul principal de la Australian Open (16-29 ianuarie), românca trecând vineri dimineaţă în turul al treilea al calificărilor, după 6-2, 7-6(7) cu Ellen Perez (Australia, 634 WTA). Mihaela Buzărnescu (541 WTA) însă, cealaltă româncă înscrisă în calificări, a pierdut la Olivia Rogowska (Australia, 275 WTA), cu 2-6, 6-3, 2-6. Bogdan are ocazia să ajungă pe tabloul principal de la Australian Open pentru prima oară în carieră, dar pentru asta trebuie să treacă sâmbătă de Kai-Lin Zhang (China, 136 WTA). Din păcate, în faza finală a calificărilor nu a ajuns şi Mihaela Buzărnescu, această cedând în faţa Oliviei Rogowska cu 2-6, 6-3, 2-6, după două ore şi trei minute de luptă. „Miki” revenise formidabil de la 2-6 şi 0-2, a trimis partida în decisiv, însă nu a putut menţine ritmul în faţa unui jucătoare pe care o mai învinsese de două ori până acum.

CSM Poli Iaşi s-a mişcat rapid şi i-a găsit înlocuitor lui Alexandru Creţu. Mijlocaşul defensiv Alexandru Răuţă (24 ani), liber de contract după despărţirea de Pandurii Târgu Jiu, a semnat, joi seară, un contract pe doi ani şi jumătate cu gruparea din Copou. În vârstă de 24 de ani, Răuţă a evoluat la FC Argeş, CS Mioveni şi Pandurii Târgu Jiu, iar în 2014 a fost unul dintre cei mai curtaţi tineri jucători, Steaua şi Dinamo fiind interesate de serviciile jucătorului. În acest tur de campionat, mijlocaşul a evoluat pentru gorjeni în 16 meciuri din Liga 1, dar şi în Cupa Ligii, Cupa României şi „dubla” cu Maccabi Tel Aviv din preliminariile Europa League. Alexandru Răuţă este al doilea transfer realizat de CSM Poli în această iarnă, după Ionuţ Panţîru de la Ştiinţa Miroslava (Liga 3).

Monica Niculescu (locul 40 WTA) este prima jucătoare de tenis din România care are ocazia să-şi treacă în cont un trofeu în debutul anului 2017. Românca s-a calificat în finala turneului de la Hobart (Australia, premii totale de 226.750 dolari), după ce adversara pe care urma să o întâlnească în semifinale, ucraineanca Lesia Tsurenko, s-a retras din competiţie. Niculescu intră astfel în lupta pentru trofeu fără joc. În finala turneului, Monica o va întâlni pe belgianca Elise Martens, jucătoare venită din calificări. Pentru Niculescu, aceasta va fi a opta finală de simplu a carierei, ea câştigând până acum 3 titluri.

Cu o medie de doar 750 de spectatori la meciurile disputate pe Stadionul Municipal din Drobeta Turnu Severin, CS Pandurii Târgu Jiu a fost echipa din Liga I cu cea mai scăzută medie de susţinători, în prima parte a actualului sezon. Echipa gorjeană a jucat cu peste 5000 de spectatori în tribune doar partidele cu CSU Craiova, Steaua şi Dinamo, însă publicul local a ţinut cu adversarii. Restul jocurilor s-au disputat şi cu 100 de spectatori.

Eric de Oliveria a revenit în România cu o întârziere de şase zile pentru a relua pregătirile cu Gaz Metan Mediaş. Deşi a avut posibilitatea de a pleca în zona Arabă în această iarnă, fiind în ultimele şase luni de cu gruparea ardeleană, Eric nu a fost mulţumit de ofertele primite şi a decis să-şi ducă contractul la bun sfârşit. Despre un transfer la granzii din Bucureşti nici nu vrea să mai audă şi lasă să se înţeleagă că vremea sa pentru un transfer la Steaua a trecut, în condiţiile în care roş-albaştrii nu au mutat decisiv pentru el nici când era în cea mai bună formă a carierei.

Raluca Olaru (România) şi Olga Savchuk (Ucraina) merg în finala de dublu a turneului WTA de la Hobart, după o victorie clară în faţa echipei Mandy Minella/Anastasija Sevastova (Luxemburg/Letonia), scor 6-4, 6-2. Olaru şi Savchuk au controlat semifinala cu Minella şi Sevastova, echipa româno-ucraineană adjudecându-şi victoria după o oră şi 14 minute de joc! Raluca şi Olga au fost conduse o singură dată pe tabelă, la 2-3 în primul set, după care au defilat pe hardul din Hobart. Cele două nu şi-au cedat serviciul decât o singură dată, reuşind în schimb patru break-uri, pentru a obţine o victorie convingătoare, scor 6-4, 6-2.

PROGNOZA METEO
13 Ianuarie 2017

Vremea se va încãlzi în toate regiunile, iar în cele intracarpatice valorile termice vor deveni predominant pozitive. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între -5 și 5 grade, mai ridicate în Dealurile de Vest pânã la 7…8 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -9 și 3 grade. În regiunile vestice, nordice și centrale cerul va fi mai mult noros și vor fi precipitații mixte, ce vor determina, local și temporar, depuneri de polei, iar în nord-vest se vor cumula local 20…25 l/mp. La munte vor predomina ninsorile și, mai ales pe creste, vântul va sufla tare, vor fi rafale de 70…80 km/h și zãpada va fi viscolitã și spulberatã. În celelalte regiuni, cerul va fi temporar noros, iar precipitații mixte se vor semnala mai ales în cursul nopții, local în Oltenia și izolat în rest. Intensificãri temporare ale vântului, cu viteze de 50…65 se vor mai semnala în vestul teritoriului și pe litoral, iar în sudul Banatului se vor depãși, trecãtor, 70 km/h. În regiunile extracarpatice, dimineața vor fi condiții de ceațã, asociatã izolat cu chiciurã.

Bucuresti

Vremea se va încãlzi, valorile termice urmând a se situa în jurul celor normale pentru aceastã perioadã; maxima va fi de -1…0 grade, iar minima de -6…-4 grade. Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri spre sfârșitul intervalului. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Dimineața vor fi condiții de ceațã și chiciurã.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *