Stiri pe scurt 13 Februarie 2017

loading...

Stiri pe scurt 13 Februarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  13 Februarie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 13 februarie. In anul 1849, delegaţia adunării române de la Sibiu, condusă de episcopul ortodox Andrei Şaguna, a înfăţişat împăratului „Petiţiunea generală a fruntaşilor români dinTransilvania, Banat şi Bucovina”, care cerea, între altele, legitima constituire a naţiunii romane într-un organism statal de sine stătător în cadrul monarhiei, administraţie în limba română, reprezentanţă proporţională în parlamentul imperial.

Elevii şi copiii de grădiniţă se întorc la cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Cel de-al doilea semestru durează până pe 16 iunie. Următoarea vacanţă, cea de primăvară, este programată între 19 şi 30 aprilie, iar vacanţa de vară va fi între 17 iunie şi 10 septembrie. Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. In funcţie de ciclurile de învăţământ şcolarizate, unităţile de învăţământ pot opta pentru unul dintre următoarele segmente: 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul preşcolar şi primar), respectiv 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal). Intervalul aferent programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada în care se susţin tezele semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, de regulă, în perioada vacanţei de primăvară.

Birourile Permanente Reunite au decis, convocarea, a plenului reunit care va supune votului avizul favorabil dat de comisiile juridice iniţiativei preşedintelui Iohannis de a organiza un referendum privind continuarea luptei anticorupţie. Comisiile juridice au făcut recomandarea ca întrebarea care va fi pusă în cadrul referendumului să respecte Constituţia, deciziile CCR şi recomandarile Comisiei de la Veneţia. Preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a atras atenţia pe parcursul dezbaterii asupra efectelor pe plan internaţional ale referendumului, făcând trimitere la Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei de la New York transpusă în legislaţie de România. La rândul său, senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat să susţine avizul favorabil, însă, în opinia sa nu este necesar referendumul propus de preşedintele Iohannis.

Liberalul Ludovic Orban a declarat, că şi-a anunţat candidatura „fermă” la funcţia de preşedinte PNL, afirmând că nu se teme că nu are o decizie definitivă a instanţei şi că vrea să devină „garantul unităţii PNL”, propunând ca preşedintele să fie ales de toţi membrii de partid. Ludovic Orban a afirmat că, în calitate de preşedinte, vrea să fie garantul unităţii PNL, afirmând că nu va face nicio discriminare între membrii PNL. Ludovic Orban a afirmat că vrea cât mai multă democraţie în PNL, ca membri de la baza partidului să fie lăsaţi să îşi exprime voinţa în mod liber, conducerile locale să fie alese în adunări generale ale organizaţiilor locale, nu pe sistem de delegaţi, conducerea judeţeană să fie aleasă în conferinţa judeţeană, iar conducerea naţională să fie aleasă de Convenţia Naţională sau de fiecare membru al PNL, care îndeplineşte criteriile statutare.

Mesajul „Romanian Cinema #resist” a fost afişat duminică pe pancartele celebrităţilor din lumea filmului românesc, pe covorul roşu de la Festivalul de Film de la Berlin. Delegaţia producătorilor, regizorilor şi actorilor i-a inclus pe Anca Damian, Ada Solomon, Tudor Giugiu şi Crina Semciuc. Delegaţia cineaştilor din România a protestat paşnic, duminică seara, pe covorul roşu întins la Berlinale Palast, afişând două pancarte. Mesajul cineaştilor este: „Romanian Cinema #resist”. Cineaştii s-au arătat solidari faţă de protestele din ţară.

România a început să importe energie electrică, consumul depăşind producţia. Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a precizat, că este vorba despre o cantitate mică de energie, importată la un preţ mai mic decât cel din producţia internă. Acesta spune că, în prezent, la această oră avem o cantitate de energie pe centralele eoliene aproape de zero, indisponibilitate pe producţie la centrală de capacitate mare de la Brazi, deţinută de Petrom, din cauza unor probleme tehnice. El a mai spus că preţul energiei cumpărate din Ucraina se va reflecta în facturile unor consumatori, însă cantitatile importate la această oră sunt mici şi, în consecinţă, impactul va fi aproape nesemnificativ.

Preşedintele PSD Olt Paul Stănescu declară despre Mihai Chirica, liderul PSD care a lansat un atac la adresa liderului partidului Liviu Dragnea, că „un vicepreşedinte care are o asemenea poziţie în cadrul partidului s-a autoeliminat”. Vicepreşedintele PSD Mihai Chirica a lansat, duminică, un atac la adresa liderului partidului Liviu Dragnea, afirmând că „politica conducerii cu pumnul de fier nu mai este valabilă”, chiar dacă acesta a fost un bun lider de partid, care a dus la câştigarea unor scoruri electorale foarte bune. Chirica a fost întrebat dacă este mulţumit de felul în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, conduce partidul. „Sincer? Nu. Dacă aş fi fost mulţumit, aş fi tăcut şi aş fi înghiţit lucrurile astea ca atare. E nevoie de un alt leadership şi e nevoie de o schimbare în managementul politic”.

Activitatea Secţiei Endocrinologie a Spitalului Clinic de Urgenţă din Craiova, cel mai mare spital din Oltenia, închisă în octombrie după ce mai mulţi pacienţi au fost depistaţi cu bacteria Clostridium Difficile, este în continuare suspendată. Conducerea despre bolnavi: se pot prezenta în ambulatoriu. Activitatea Secţiei de Endocrinologie a fost suspendată în octombrie 2016, odată cu activitatea secţiilor Neurologie şi Diabet, după un control al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj la care mai mulţi pacienţi au fost depistaţi cu bacteria Clostridium Difficile. Cu ocazia verificărilor, inspectorii sanitari au constatat şi că cele trei secţii aflate la etajul IX al Spitalului Judeţean sunt supraaglomerate şi au dat conducerii spitalului un termen de conformare de două săptămâni. După o lună, secţiile Neurologie şi Diabet, au fost deschise, iar Endocrinologia, care dispunea de 25 de paturi, a rămas cu activitatea suspendată, deoarece conducerea unităţii sanitare vrea să mute această secţie, dar nu găseşte spaţiu.

Un cerb blocat în albia râului Bistriţa pe raza comunei sucevene Dorna Arini a fost salvat, de pompierii militari din Vatra Dornei, care au intervenit cu o barcă pneumatică şi au ghidat animalul astfel încât să ajungă din nou în pădure. Potrivit ISU Suceava, un localnic a semnalat, prin 112, că un cerb, probabil fugărit din pădure de o haită de lupi, a ajuns în albia râului Bistriţa şi nu mai putea ieşi din apa îngheţată, din cauza malurilor abrupte. La sosirea pompierilor, cerbul, care se afla de mai multă vreme în apa îngheţată, era în stare de hipotermie şi se mişca cu greu. Pompierii miltari au intervenit atât cu barca pneumatică, cât şi prin apă, şi l-au mânat până într-o zonă în care cerbul a reuşit să iasă pe mal.

Până la această dată, au fost confirmate în Roomânia 12 focare de gripă aviară la păsări domestice în şase judeţe, respectiv Tulcea, Prahova, Bacău, Braşov, Mureş şi Constanţa. Pe teritoriul României, prezenţa virusului influenţei aviare (subtipul H5N8) la păsări domestice a fost confirmată în data de 30 decembrie a anului trecut, într-o gopodărie din localitatea Pardina, judeţul Tulcea. Până acum, au fost confirmate în ţara noastră 12 focare de influenţă aviară la păsări domestice, în şase judeţe, respectiv Tulcea – patru focare active la Crişan, Periprava şi C.A. Rosetti, Sulina şi un focar stins la Pardina; Prahova – două focare active, Loloiasca şi Balta Doamnei; Bacău – un focar activ în Municipiul Bacău; Braşov – un focar activ la Ucea de Jos; Mureş – un focar activ la Sâncraiul de Mureş şi Constanţa – două focare active la Almălau.

Un proiectil de aviaţie de 250 de kilograme, cel mai probabil din Al Doilea Război Mondial, a fost descoperit, în zona Administraţei Fluviale a Dunării de Jos, pe un şantier, zona fiind evacuată. Echipa pirotehnică va decide ce se va întâmpla cu proiectilul.Este vorba despre un proiectil de aviaţie găsit în zona portului, de aproximativ 250 de kilograme, mai exact în apropiere de Administraţia Fluvială a Dunării de Jos. După sosirea inspectorilor tehnici la faţa locului, s-a constatat că este vorba de un proiectil de aviaţie de aproximativ 250 de kilograme, care a fost descoperit în urma unor lucrări de şantier executate în zona respectivă. S-a acţionat pentru evacuarea personalului angajat în respectivul şantier şi acum se caută un şantier pentru ridicarea proiectilului pentru că nu există în dotarea niciunui inspectorat un utilaj pecial pentru aşa ceva, ţinând cont de greutatea foarte mare a proiectilului. Proiectilul se pare că ar fi din cel de-al Doilea Război Mondial. E un proiectil rămas neexplodat.

Omul de afaceri Dan Adamescu susţine, în continuarea scrisorii lăsate înainte de moarte, că a fost condamnat în urma unui proces rapid şi pe baza unui scenariu ilogic conturat de judecători în baza declaraţiilor unui martor care ulterior a fost „scuzat medical”. Omul de afaceri susţine că martorul, în baza căruia a fost condamnat practic, nu s-a mai prezentat la apel, deşi fusese chemat de avocaţii apărării.

În retorica publică, PSD s-a ridicat împotriva multinaţionalelor. Iar acest lucru nu este de acum, ci istoric, de pe vremea PDSR-ului lui Ion Iliescu (preşedintele României – 1990-1996, 2000-2004), Nicolae Văcăroiu (premier în perioada 1992-1996, în prezent preşedinţele Curţii de Conturi), Florin Georgescu (Ministrul Finanţelor între 1992-1996, în prezent prim-viceguvernator BNR), Adrian Năstase (premier 2000-2004) etc. Acum Liviu Dragnea, noul şef al PSD, plus ceilalţi moştenitori din PSD duc steagul mai departe.

Gândirea lor, promovată şi la nivelul partidului era şi este că multinaţionalele au primit fabricile construite de Ceauşescu şi de către popor pe gratis, au acaparat sectoare întregi din economie dând afară companiile de stat administrate de oamenii lor, au beneficiat de ştergerea datoriilor, au primit contracte de stat, totul ca un preţ care trebuia plătit pentru intrarea în cancelariile occidentale, în Uniunea Europeană şi în NATO. Acum, pe lângă aceste lucruri se mai adaugă faptul că au primit petrolul, pădurile şi multe alte resurse gratis, la care se adaugă faptul că scot profitul din România, în timp ce angajaţii sunt ţinuţi să muncească cu salarii minime. Multinaţionalele ţin România în subdezvoltare, nu vor ca ţara să se dezvolte, iar oamenii să câştige mai bine, parcă aşa spunea Dragnea.

Dezvoltatorii de ferme eoliene au instalat mai multe unităţi generatoare de energie decât orice altă formă de energie, în 2016, în Europa, capacitatea turbinelor eoliene întrecând-o, astfel, pe cea a turbinelor pe cărbune. Energia eoliană europeană a crescut cu 8%, la 153,7 gigawaţi, cuprinzând 16,7% din capacitatea instalată şi întrecând cărbunele ca a doua cea mai mare sursă de energie. Totuşi, producţia de gaz a reprezentat cea mai mare parte din capacitatea instalată. În contextul în care ţările caută să reducă emisia de gaze cu efect de seră care cauzează schimbări climatice, înlocuind unităţile de combustibil fosil cu forme de energie regenerabilă, investiţiile în sursele de energie eoliană au crescut la un record de 27,5 miliarde de euro în 2016.

Un fotograf susţine că primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a dat share pe reţelele de socializare unei fotografii a sa cu tricolorul din Piaţa Victoriei şi i-a denaturat mesajul, peste culorile tricolorului fiind trecute procentele obţinute de partide la parlamentare. Fotograful Octav Drăgan susţine, pe pagina sa de Facebook, că o poză de-a sa cu tricolorul format duminică seară în Piaţa Victoriei a fost furată şi repostată pe Facebook, fiindu-i denaturat mesajul. Astfel, peste culorile tricolorului au fost trecute procentele obţinute de partide la alegerile parlamentare din luna decembrie, respectiv PSD, cu un procent de 45,47% trecut peste culoarea roşie a tricolorului, PNL 20,04%, procent trecut peste culoarea galbenă a tricolorului şi USR – 8,87%, procent trecut pe culoarea albastră.

Un copil de aproximativ un an din localitatea Pomi, judeţul Satu Mare, a murit, după ce în locuinţa în care se afla a izbucnit un incendiu, el fiind găsit carbonizat de echipele de intervenţie. Purtătorul de cuvânt al ISU Satu Mare, Adriana Pop, a declarat, că incendiul a izbucnit, la o locuinţă din Pomi. La incendiu au ajuns iniţial echipele de voluntari, apoi şi pompierii de la ISU „Someş” Satu Mare, precum şi o ambulanţă SMURD. În casa mistuită de flăcări pompierii au găsit corpul carbonizat al unui copil de aproximativ un an. Cadavrul copilaşului a fost preluat de către medicii legişti şi transportat la morgă.

Cei care au vandalizat Monumentul Crucea de pe Cetăţuie din Cluj-Napoca au fost prinşi de poliţiştii locali, după o pândă la faţa locului. În spaţiul public a apărut o petiţie, solicitându-se păstrarea „operei”, ca reprezentare a protestelor antiguvernamentale. Directorul Poliţiei Locale din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Marcel Bonţidean, a declarat, că cei care au vandalizat Monumentul Crucea de pe Cetăţuie sunt doi tineri, care au fost prinşi în flagrant în timp ce încercau să mai vandalizeze monumentul care, între timp, fusese acoperit. Reprezentanţii IPJ Cluj au declarat la rândul lor că se va lua legătura cu Poliţia Locală pentru a se stabili cine sunt persoanele identificate în vederea continuării cercetărilor.

Peste 30 de localităţi din judeţul Harghita se află, sub avertizare cod galben de ceaţă, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie. Avertizarea cod galben de ceaţă Administraţiei Naţionale de Meteorologie este în 32 de localităţi din judeţul Harghita: Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Topliţa, Cârţa, Ciceu, Ciucsângeorgiu, Ciumani, Cozmeni, Dăneşti, Ditrău, Frumoasa, Gălăuţaş, Joseni, Lăzarea, Leliceni, Mădăraş, Mihăileni, Păuleni-Ciuc, Racu, Remetea, Sâncrăieni, Sândominic, Sânmartin, Sânsimion, Sântimbru, Sărmaş, Siculeni, Subcetate, Suseni, Tomeşti, Tuşnad şi Voşlăbeni. Vizibilitatea este scăzută din cauza ceţii local sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri.

Valentine’s Day este ziua în care, în fiecare an, îndrăgostiţii din toată lumea îşi fac cadouri dintre cele mai diverse, celebrând astfel dragostea care îi leagă, însă această sărbătoare nu a avut dintotdeauna o importanţă deosebită, ci a prins contur odată cu trecerea timpului. Prima atestare a zilei de 14 februarie a fost în anul 498, când trei sfinţi au fost numiţi de papa Gelasius I, data celebrării acestora fiind această zi. Însă sărbătoarea rămâne asociată cu numele Sfântului Valentin din Roma, care a fost trimis la închisoare pentru că oficia în secret căsătorii pentru soldaţii cărora le era interzis acest lucru. În timp ce se afla în închisoare, el ar fi vindecat-o pe fiica gardianului său, Asterius. Se pare că, înainte de execuţie, i-ar fi trimis acesteia o scrisoare pe care a semnat-o cu „al tău Valentin”, în semn de bun rămas.

Lupercalia, sărbătoare celebrată în Roma antică între 13 şi 15 februarie, reprezintă „strămoşul” Zilei Îndrăgostiţilor de astăzi. Această sărbătoare ajuta la purificare şi fertilitate şi implica ritualuri păgâne, inclusiv sacrificarea unei capre şi biciuirea femeilor care îşi doreau să aibă un copil. Interzisă de papa Gelasius I în 494, această sărbătoare a a fost înlocuită de Valentine’s Day. De-a lungul timpului, de Ziua Îndrăgostiţilor, au fost dăruite o mulţime de cadouri impresionante. De exemplu, în 1557, Diane de Poitiers a primit din partea lui Henric al II-lea proprietatea regală din Chenonceau. De asemenea, în 1631, împăratul Shâh Jahân a construit Taj Mahal pentru soţia sa, Mumtaz Mahal, care a murit după ce a dat naştere celui de-al 14-lea copil. Totodată, Ziua Îndrăgostiţilor este momentul pe care peste 220.000 de persoane îl aleg în fiecare an pentru a cere în căsătorie persoana iubită.
Musicalul „La La Land” a fost marele câştigător în cadrul celei de a 70-a ediţie a premiilor Academiei britanice de film, primind nu mai puţin de cinci trofee din cele 11 la care a fost nominalizat. Printre filmele premiate se află şi ”Son of Saul”, în care joacă actorul Levente Molnar, cel care a transmis de pe covorul roşu un mesaj protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei.

Aproximativ 72.000 de persoane, din raza de acţiune a unei zone bombardate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost evacuate în urma unei operaţiuni de dezarmorsare a unei bombe. Bomba de 250 kg a fost descoperită la aproximativ 5 metri adâncime, în timpul unor lucrări de excavare. Peste 300 de persoane imobilizate la pat au fost evacuate cu ajutorul a 20 de ambulanţe.

Armata din Pakistan a anunţat că trei militari au murit din cauza unei bombe plasate pe marginea drumului într-o regiune tribală din apropiere de graniţa cu Afganistanul. Armata a anunţat într-un comunicat faptul că cei trei bărbaţi au fost răniţi în timpul unei operaţiuni în regiunea Zarmilan duminică seara şi au murit la spital. Mohammad Khurasani, un purtător de cuvânt al organizaţiei militante Tehrik-e-Taliban Pakistan, a revendicat actul spunând că cinci militari au fost ucişi în urma atacului cu bombă şi că un vehicul a fost complet distrus. Armata a desfăşurat operaţiuni masive în regiunile tribale, dar militanţii încă atacă sporadic.

Consiliul de Securitate al ONU a anunţat că va avea luni o reuniune de urgenţă privind testul cu un nou tip de rachetă balistică efectuat de Coreea de Nord. Reuniunea ar trebui să înceapă la ora locală 17.00, a indicat misiunea ucraineană, care prezidează Consiliul în prezent. Coreea de Nord a testat duminică o rachetă balistică, au spus oficiali din statul sud-coreean şi din Statele Unite. Aceasta este primul test al unei rachete balistice de la investirea în funcţie a preşedintelui american, Donald Trump.

Coreea de Nord a anunţat că a testat cu succes un nou tip de rachetă balistică cu rază de acţiune medie spre lungă în cursul zilei de duminică, susţinând că a înregistrat un nou progres în programul de armament pe care îl desfăşoară încălcând rezoluţiile ONU. Agenţia de presă nord-coreeană KCNA a anunţat că liderul Kim Jong-un a supravegheat testarea unei rachete Pukguksong-2, un nou tip de armă strategică care este capabilă să transporte focoase nucleare.

Adjunctul ministrului german de Externe, Michael Roth, a îndemnat ţările Uniunii Europene să manifeste prudenţă în legăturile cu „acordurile speciale” cu SUA, după ce un oficial american a indicat că Administraţia Trump ar prefera negocieri bilaterale cu statele UE. Ted Malloch, unul din principalii candidaţi la funcţia de ambasador al SUA la UE, a declarat că Administraţia Trump este suspicioasă în ceea ce priveşte Blocul comunitar şi ar prefera negocieri bilaterale cu ţările europene.

Preşedintele peruan Pedro Pablo a discutat telefonic cu omologul său american, Donald Trump, despre extrădarea fostului şef de stat de la Lima, Alejandro Toledo, care a fost inculpat pentru fapte de corupţie. Toledo este acuzat că în perioada 2001-2006 ar fi primită mită în valoare de 20 de milioane de dolari de la compania braziliană Odebrecht la schimb pentru un contract de construire a autostrăzii Interoceanica care ar lega oraşele Lima şi Rio de Janeiro. Săptămâna trecută, un judecător peruvian a emis un mandat internaţional de arestare şi a ordonat reţinerea preventivă a acestuia pe o durată de 18 luni. Potrivit informaţiilor disponibile, se crede că Toledo se află în Statele Unite, la San Francisco.

Comitetul de Investigaţii al Rusiei a anunţat că a primit dovezi irefutabile care indică faptul că forţele militare ucrainene au folosit arme de distrugere în masă împotriva civililor, în timpul confruntărilor cu rebeli proruşi din sud-estul Ucrainei. Svetlana Petrenko, purtătoare de cuvânt a Comitetului de Investigaţii, a declarat că dovezile primite arată că forţele ucrainene au folosit sistemul de rachete tactice Tochka-U în timpul bombardamentelor ce au vizat mai multe localităţi din regiunea Lugansk. Potrivit datelor prezentate, forţele ucrainene au folosit rachete cu focoase brizante cu submuniţii împotriva civililor.

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele turc, a declarat că Turcia doreşte crearea unei zone de siguranţă în Siria după încheierea operaţiunii militare din Rakka. Astfel Turcia îşi va extinde operaţiunile militare în oraşele Manbij şi Raqqa după evacuarea reţelei Stat Islamic din al-Bab, în cazul în care va acţiona împreună cu coaliţia internaţională, condusă de Statele Unite. În cadrul unui discurs ce a avut loc în Bahrain şi a fost difuzat de televiziunile turceşti, Erdogan a declarat că zonele de siguranţă avute în plan o să aibă cel puţin 4.000-5.000 km pătraţi şi zborul deasupra lor va fi, de asemenea, interzis.

Beijingul şi-a exprimat dezaprobarea faţă de noul test balistic efectuat de Coreea de Nord, afirmând însă că principala cauză a problemei nucleare nord-coreene este reprezentată de diferendele între regimul de la Phenian şi autorităţile de la Washington şi Seul. Geng Shuang, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat că Beijingul dezaprobă testul balistic, care încalcă numeroase rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU. China este cel mai semnificativ partener comercial al Phenianului, iar preşedintele american Donald Trump a criticat Beijingul, spunând că nu pune suficientă presiune asupra statului nord-coreean. Pe de altă parte, China se apără afirmând că influenţa sa asupra Phenianului este supraestimată şi sugerează că refuzul Statelor Unite de a negocia direct cu Coreea de Nord reprezintă o piedică în calea procesului de găsire a unei soluţii în cazul acestei crize.

Cel puţin 188.000 de persoane au fost evacuate din mai multe districte din nordul statului California din cauza unei defecţiuni la un deversor de la barajul Oroville. Barajul, care este cel mai înalt din statul american, nu a fost afectat, însă deversorul de urgenţă, care are rolul de a garanta că apa nu ajunge peste nivelul barajului când creşte nivelul, s-a erodat duminică. Eroziunea a generat îngrijorări că ar putea pune în pericol comunităţile care locuiesc în aval şi au fost date ordine de evacuare a oraşelor şi districtelor din apropiere de lacul Oroville. Guvernatorul statului California, Jerry Brown, a emis de asemenea un ordin de evacuare pentru a veni în sprijinul autorităţilor locale.

SPORT

În cei 93 de ani care au trecut de la câştigarea independenţei faţă de Statele Unite ale Americii, Republica Dominicană, o ţară răsărită în nordul Mării Caraibilor, care numără peste 10 milioane de suflete şi se întinde pe 48.000 de kilometri pătraţi, nu a oferit sportului o poveste mai frumoasă decât cea a lui Victor Estrella Burgos. El este jucătorul de tenis care inspiră o naţiune întreagă şi care a dovedit că „nimic nu e imposibil” nu e doar un clişeu sau un mesaj folosit de marile firme de echipament sportiv în campaniile de marketing.

Spectatorii de pe arena centrală a complexului care găzduieşte turneul ATP 250 de la Quito, Ecuador, au fost martorii unei performanţe fabuloase în istoria modernă a tenisului. Câştigător în 2015 şi 2016, Victor Estrella Burgos a salvat o minge de meci în faţa italianului Paolo Lorenzi, a ieşit învingător dintr-un thriller electrizant, după două ore şi 37 de minute de luptă asiduă, şi a pus mâna pe al treilea titlu al unei cariere de-a lungul căreia a fost considerat o anomalie şi a avut de depăşit obstacole care par neverosimile pentru actuala generaţie. La 36 de ani, „Viti” a devenit regele turneului introdus în calendarul ATP-ului în 2015, numele lui fiind scrijelit în dreptul câştigătorului în fiecare dintre cele trei ediţii, a ajuns la 15 victorii în tot atâtea meciuri jucate pe cea mai rapidă zgură a circuitului profesionist şi a scris, cu tuşe de pasiune şi dramatism, un nou capitol dintr-un scenariu irepetabil.

Tenisul i-a adus lui Estrella Burgos cele mai mari satisfacţii ale vieţii. Trei titluri ATP la Quito, peste 1,5 milioane de dolari în conturi, un loc 43 în lume, o decoraţie din partea preşedintelui Republicii Dominicane şi multe borne istorice, dar incursiunea în lumea sportului alb a început într-un mod total diferit faţă de al majorităţii jucătorilor. Se întâmpla la opt ani, când tatăl lui, sătul de zilele în care micuţul Victor nu făcea decât să se bată cu cei trei fraţi – Henry, Hector şi Felix – a luat legătura cu un antrenor de tenis din Santiago (oraş din Republica Dominicană cu aproximativ 550.000 de locuitori) pentru a-i găsi o modalitate de a-şi petrece timpul liber. Iar destinul a făcut ca Victor să ajungă în curtea unui club de tenis din oraşul în care s-a născut şi în care trăieşte şi acum. Dar nu ca jucător aşa cum obişnuiau, la aceeaşi vârstă, rivalii de azi, ci pentru a alerga după mingile pierdute de puţinii oameni care se încumetau şi îşi permiteau să joace tenis în Santiago.

Al doilea rezultat de egalitate consecutiv de după reluarea campionatului a agitat apele la FCSB. Vicecampioana României s-a chinuit pentru un rezultat de egalitate pe teren propriu, 2-2 cu FC Voluntari, meci în urma căruia valul de nemulţumiri exprimat la adresa antrenorului a fost fără precedent. Lui Laurenţiu Reghecampf i-au fost reproşate, între altele, alegerile pentru primul ”11”, lipsa unei idei tactice coerente, dar şi faptul că respectă întru totul ordinele patronului său. O analiză sumară a meciului împotriva ilfovenilor relevă gafe uriaşe făcute de Reghecampf, totul în ideea exprimată mai sus, adică pentru a-şi mulţumi angajatorul.

Nemulţumit după prestaţia noului transfer în meciul cu CFR Cluj, Gigi Becali a repetat pe parcursul ultimei săptămâni că Mihai Bălaşa nu mai are voie să joace pe postul care l-a consacrat, ce de fundaş dreapta. În ciuda faptului că jucătorul transferat de la AS Roma a avut o evoluţie în nota echipei la Cluj, planul lui Becali a fost pus imediat în practică de Laurenţiu Reghecampf. Totul cu preţul reprofilării lui Ovidiu Popescu, cel care i-a luat locul în banda dreaptă lui Bălaşa. Şi cum Lampard nu joacă fundaş dreapta, Reghecampf a luat măsurile necesare pentru a se asigura că preferatul de moment al lui Becali poate ”străluci”. Astfel, modificările pe care le-a făcut la pauza meciului cu FC Voluntari i-au permis să îl folosească pe jucătorul adus de la ACS Poli Timişoara exact acolo unde îşi doreşte patronul.

CSM Bucureşti este neînvinsă în 2017, realizând în proporţie de 83% ce şi-a propus pentru primele trei jocuri din grupa principală a Ligii Campionilor, adică 5 puncte din 6 posibile. Campioana României a cedat un punct cu Larvik în meciul de debut (l-a câştigat după cum a arătat meciul), dar apoi a obţinut patru puncte fără mari bătăi de cap, cu Krim Ljubljana şi Team Esbjerg. Problemele au fost de altă natură, în sensul că jocul încă nu este la pretenţiile unei câştigătoare de Liga Campionilor, dar comparând cu aceeaşi perioadă a anului 2016, cred că CSM Bucureşti stă ceva mai bine.

Dănuţ Coman, preşedintele executiv al clubului Astra Giurgiu, a declarat că şi-ar fi dorit alt adversar decât Viitorul, în sferturile de finală ale Cupei României, mai ales că partida se va disputa la Ovidiu, pe terenul liderului din Liga I. În ultimele două partide disputate la Ovidiu, ambele echipe s-au impus de fiecare dată. Pe 9 aprilie 2016, în play-off-ul sezonului trecut, Astra a câştigat cu scorul de 3-1, în timp ce formaţia antrenată de Gheorghe Hagi s-a impus cu 1-0, pe 6 octombrie 2016, în turul campionatului. Partidele din sferturile de finală se dispută într-o singură manşă, în perioada 28-30 martie 2017, pe terenul echipei de divizie inferioară sau mai slab clasată în campionatul precedent.

Producătorul de echipament sportiv Adidas a lansat, mingea oficială care va fi folosită în fazele eliminatorii din Liga Campionilor, sezonul 2016-2017, inclusiv în ultimul act al competiţiei. Mingea are un nou design, în care se regăseşte un dragon albastru, simbol al puterii în mitologia celtică. Designul mingii este inspirat de drapelul Ţării Galilor, loc în care va avea loc finala, pe Millenium Stadium din Cardiff, la începutul lunii iunie. Mingea va fi utilizată pe teren pentru prima dată în meciurile programate marţi, 14 februarie, în manşa tur a optimilor de finală. Benfica Lisabona va întâlni, pe teren propriu, Borussia Dortmund, de la 21:45, iar de la aceeaşi oră se va disputa şi înfruntarea dintre Paris Saint-Germain şi FC Barcelona.

Steaua – Voluntari s-a terminat la egalitate, scor 2-2, iar gazdele s-au declarat nemulţumite de arbitraj. Steliştii au reclamat faza penalty-ului, precum şi golul anulat al lui Jakolis, atunci când s-a dictat fault în atac. Helmuth Duckadam, preşedintele de imagine al Stelei, a declarat că arbitrul s-a grăbit atunci când a acordat penalty la intervenţia lui Niţă, gest pe care fostul mare portar al Stelei îl consideră a fi unul normal. În acelaşi timp, Duckadam recunoaşte că jocul echipei lui Reghecampf scârţâie.

Viitorul poate profita de pasul greşit al echipei lui Reghecampf şi îşi poate consolida poziţia de lider. Echipa lui Hagi joacă, cu începere de la ora 17:30, partida cu Pandurii. Viitorul nu a mai pierdut în Liga 1 de şapte etape, în ultimele şase confruntări reuşind să câştige. La polul opus se află adversara lui Hagi din această etapă: ultima victorie a celor de la Pandurii s-a înregistrat în etapa a 17-a, meci câştigat de gorjeni pe terenul CFR-ului. În tur, Viitorul a câştigat cu 1-0. Unicul gol al meciului a fost reuşit de Nedelcu, cu un sfert de oră înainte de finalul partidei.

Fernando Boldrin, autorul primul gol pentru FC Steaua în meciul cu Voluntari, a declarat la final că vicecampioana va arăta mult mai bine în etapa viitoare, când în formula de start va reveni Denis Alibec, suspendat în această rundă pentru cartonaşul roşu primit la Cluj. Fernanado Boldrin a înscris în minutul 31 şi a restabilit egalitatea, după ce ilfovenii deschiseseră scorul prin Ivanovici. Mijlocaşul brazilian a marcat al şaptelea gol pentru echipa vicecampioană, în toate competiţiile. În urma acestui rezultat, FC Steaua a acumulat 42 de puncte şi rămâne la trei puncte de liderul Viitorul, care joacă luni, cu Pandurii Târgu Jiu, pe teren propriu. De partea cealaltă, FC Voluntari este pe locul 10, cu 26 de puncte, la egalitate cu CSM Poli Iaşi şi va juca în runda următoare cu Gaz Metan Mediaş.

Siofok a confirmat azi, pe site-ul oficial, că Denisa Dedu (Corona Braşov) şi Gabriela Perianu (Dunărea Brăila) vor juca din sezonul viitor în campionatul maghiar. Cele două handbaliste au semnat un contract pe 2 ani, fiind colege de generaţie şi la toate echipele naţionale (junioare, tineret, senioare). Alături de cele două românce, echipa care va fi antrenată din sezonul următor de danezul Lars Rasmussen a mai fost adusă o jucătoare de la Viborg, Marie Paule Gnabouyou (28 ani, inter dreapta), care a câştigat medalia de bronz cu Franţa la ultimul Campionat European.

Tot în campionatul Ungariei va ajunge şi Mădălina Zamfirescu, care a semnat cu Debrecen. Toate cele trei handbaliste au avut mai multe oferte din campionatul intern, dar au preferat o experienţă străină, explicabil în special pentru Gabriela Perianu, care a plecat de la HCM Baia Mare fără a-şi încasa salariul pe mai multe luni în sezonul 2015-2016, în aceeaşi situaţie fiind azi şi la Dunărea Brăila, neplătită din luna octombrie (ultima în care i s-a achitat salariul). Tot în Ungaria, dar la Gyor, ar putea ajunge alte două handbaliste de peste hotare, Stine Oftedal şi Anne Mette Hansen, ultima fiind jucătoarea care a marcat 9 goluri împotriva României, în meciul decisiv din grupa principală de la Campionatul European.

Vitalij Komogorov (25 ani) a fost desemnat de ProSport cel mai bun handbalist al etapei a 18-a în Liga Zimbrilor la handbal masculin, după succesul echipei sale HC Odorhei în faţa HC Dobrogea Sud Constanţa cu 31-27. Jucătorul rus a făcut de toate în acest meci, a înscris, a dat drumul la contraatacuri, a făcut intercepţii, la sfârşitul celor 60 de minute având 7 goluri. Astfel, el a contribuit la o victorie importantă a HC Odorhei, primul din istoria confruntărilor directe cu HCDS, cu care s-a apropiat la 2 puncte de locul 2 în campionat. Vitalij Komogorov a sosit în vara trecută la HC Odorhei, reprezentând unul din cele mai interesante transferuri efectuate de un club din România, având în vedere că a venit de la Nantes (Franţa), o echipă care în mai 2016 a jucat turneul Final 4 al Cupei EHF şi care a obţinut dreptul să participe în grupele Ligii Campionilor.

Pugilistul filipinez Manny Pacquiao (38 de ani), campionul mondial WBO la categoria semimijlocie, îşi întreabă fanii, prin intermediul reţelei de socializare Twitter, cu ce adversar să boxeze în următorul meci, în care îşi va apăra centura cucerită în noiembrie 2016. Cele patru opţiuni sunt britanicii Amir Khan şi Kell Brook, australianul Jeff Horn şi americanul Terence Crawford. Manny Pacquiao, campion mondial la opt categorii diferite, şi-a anunţat retragerea din activitate în aprilie 2016, după care a revenit asupra deciziei, iar în noiembrie acelaşi an l-a învins pe americanul Jessie Vargas, în meciul care i-a adus titlul mondial WBO la categoria semimijlocie.

Boxerul Cristian Ciocan (29 ani) l-a învins în weekendul trecut prin KO tehnic în runda a şaptea, la Londra, pe David Price (33 ani), fost număr 5 în ierarhia mondială WBO, păstrându-şi centura de campion european, după ce în runda a cincea fusese trimis la podea. Cu această victorie, gălăţeanul este foarte aproape de a fi desemnat challenger obligatoriu la titlul mondial al categoriei grea. A fost a doua astfel de şansă, iar acum nu a mai ratat-o, după ce în 2015 pierdea, tot la Londra, în faţa lui Tyson Fury, devenit ulterior campion mondial. Cristian ”Hammer” Ciocan şi-a trecut în palmaresul profesionist a 21-a victorie (12 KO), având şi 4 înfrângeri (3 KO). Price, un colos de 2,03 m, a suferit a patra înfrângere (toate prin KO) din carieră, palmaresul său cuprinzând şi 21 de victorii (18 KO). Boxerul gălăţean este neînvins din 2015, când a pierdut prin abandon după opt runde în faţa britanicului Tyson Fury, la Londra.

Jucătoarea de tenis Simona Halep se menţine pe locul 4, cu 5.172, în clasamentul mondial al jucătoarelor profesioniste (WTA). Irina Begu şi Sorana Cîrstea au urcat fiecare o poziţie, pe 28, respectiv 61, în timp ce Monica Niculescu a coborât trei locuri, până pe 39. Top 10 al ierarhiei este neschimbat, cu americanca Serena Williams pe primul loc, urmată pe podium de germanca Angelique Kerber şi de sportiva cehă Karolina Pliskova. La dublu, Monica Niculescu şi Raluca Olaru se menţin pe 19, respectiv 64, iar Andreea Mitu urcă o poziţie, pe 88.

Jucătorul de tenis Marius Copil, în vârstă de 26 de ani, a reuşit un salt de patru poziţii şi se află pe locul 130 în clasamentul mondial al jucătorilor profesionişti (ATP). Copil, care a acumulat 447 de puncte, s-a apropiat de cea mai bună clasare a carierei sale, locul 124, în august 2013. Podiumul ierarhiei este neschimbat, cu britanicul Andy Murray lider, urmat de sârbul Novak Djokovic şi de elveţianul Stanislas Wawrinka. Roger Federer a făcut rocada în clasament cu Gael Monfils, elveţianul fiind acum pe 9, iar francezul pe 10. La dublu, Horia Tecău se menţine pe locul 18, în timp ce Florin Mergea rămâne pe 24.

Internaţionalul român Dorin Rotariu a evoluat 20 de minute în eşecul lui Brugge, scor 0-1, cu Lokeren, în timp ce Răzvan Marin a fost introdus pe teren în minutul 88 al partidei câştigate de Standard Liege, cu 1-0, în deplasare, cu Waasland Beveren. Dorin Rotariu s-a aflat la al doilea său meci pentru Club Brugge. Fostul jucător al lui Dinamo a intrat pe teren în minutul 70, la scorul de 1-0 pentru Lokeren. Gazdele au deschis scorul încă din minutul 27, prin fostul jucător al lui Brugge, Tom de Sutter, un atacant în vârstă de 31 de ani. În urma acestui eşec, Brugge este la egalitate de puncte cu Anderlecht în fruntea clasamentului din Belgia şi va juca în etapa următoare, în deplasare, cu Westerlo.

PROGNOZA METEO
13 Februarie 2017

În regiunile extracarpatice vremea se va menține deosebit de rece, geroasã dimineața și noaptea în Moldova, Muntenia și Oltenia. Cerul va avea înnorãri, pe arii restrânse va fi ceațã asociatã cu chiciurã și trecãtor va fulgui. În restul teritoriului, va mai fi ger, local, în Transilvania și Maramureș, cerul va fi variabil, iar ceața se va semnala izolat. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri pe crestele montane. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -6 și 1 grad în regiunile sudice și estice, precum și în estul Transilvaniei și între 2 și 7 grade în rest, iar cele minime se vor situa între -22 de grade în depresiunile Carpaților Orientali și -2 grade în Dealurile de Vest.

Bucuresti

Vremea va fi deosebit de rece, geroasã dimineața și noaptea. Cerul va fi temporar noros, vor fi condiții de fulguialã, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de -3 grade, iar cea minimã va fi de -14…-12 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *