Stiri pe scurt 13 Februarie 2016

loading...

Stiri pe scurt  13  Februarie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt   13  Februarie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 13 februarie. În 1453, Iancu de Hunedoara a încetat să mai fie guvernatorul Ungariei. Dieta de la Pozsony a confirmat restaurarea puterii regale, restaurare cerută de magnaţii unguri. Iancu a păstrat titlul de căpitan suprem al Ungariei şi al Transilvaniei.

Hotelieri din mai multe zone ale ţării şi mall-uri din marile oraşe îi aşteaptă pe îndrăgostiţi cu oferte speciale, cuplurile având ocazia să petreacă un week-end romantic la hotel, cu şampanie şi ciocolată, să se căsătorească pentru o zi la mall sau să îşi declare iubirea pe ”peretele dragostei”. Cuplurile, care vor să profite de faptul că Valentine’s Day coincide cu sfârşitul de săptămână, pot sărbători ziua îndrăgostiţilor la o pensiune sau la un hotel, mai ales că proprietarii din mai multe zone au pregătit oferte speciale pentru această zi.

Pe Valea Prahovei, o pensiune de trei stele din Sinaia are o ofertă care include cazare pentru două nopţi în cameră decorată cu lumânări, mic dejun inclus şi o sticlă de vin sau şampanie în cameră. Preţul unui astfel de pachet turistic este de 276 de lei de persoană, iar cei care optează pentru această ofertă beneficiază de zece la sută reducere la restaurant, dar şi de 15 la sută discount la un club din apropierea pensiunii.

Tot la Sinaia, un hotel de trei stele a pregătit o ofertă specială pentru îndrăgostiţi. Aceştia pot petrece una sau două nopţi, pot primi micul dejun în cameră şi beneficiază de piano-concert, cină romantică şi relaxare la centrul SPA al hotelului. Ei vor beneficia şi de late check-out în 15 februarie, când camerele vor fi eliberate la ora 16.00, preţurile la aceste pachete turistice fiind între 370 de lei pentru o noapte în cameră dublă şi 790 de lei pentru două nopţi petrecute într-un apartament al hotelului.

Peste 700 de oameni au participat, la un miting de susţinere a familiei Bodnariu, organizat de Asociaţia Evanghelică din România. Manifestarea, care a avut loc în faţa Palatului Culturii din centrul municipiului Ploieşti, a durat două ore şi a fost una paşnică. Mitingul a fost unul de susţinere a familiilor Bodnariu, Nan, Rădulescu, despărţite de proprii copii de către autorităţile norvegiene.

Pentru alpinişti, cucerirea unui vârf montan este o luptă pentru a-şi atinge limitele şi a le împinge mai departe. La fel este şi pentru Marius Gane, ambasadorul României îl alpinism, care a realizat recent o dublă premieră românească în Anzii Cordilieri. Marius Gane, sportiv de performanţă, căţărător şi alpinist himalayan de altitudine a discutat cu Descoperă despre ultima sa expediţie din deşertul Atacama, Chile, unde a urcat pe cel mai înalt vulcan din lume,Ojos del Salado (6.893m), dar şi despre ce înseamnă să fii alpinist şi relaţia indistructibilă dintre munte, altitudine şi dorinţa alpinistului de a depăşi propria condiţie.

Ambasador al României în alpinism, Marius Gane are la activ mai mult de 20 de expediţii. A fost în munţi din Nepal, Peru, Chile, Pakistan, Tibet – China, Caucaz, Turcia, Argentina, Kenya, SUA, Canada, Franţa sau Kîrghistan. Unele dintre expediţii au fost cu grad mare de dificultate, în vârfuri montane de peste 8.000 de metri, printre ele Everestul ( 8.848 m) sau Nanga Parbat (8.126 m) .

Escherichia Coli (E.coli) este o bacterie care se găseşte de obicei în intestinele oamenilor, dar şi la animalele cu sânge cald. Bacteria E.coli are o perioadă de incubaţie de trei-patru zile, iar pacienţii se recuperează în zece zile. Totuşi, o parte mică a populaţiei, în special copiii şi bătrânii, pot suferi complicaţii care să ducă la o boală mai gravă, caracterizată prin insuficienţă renală acută. Conform datelor OMS, această boală are o rată a mortaliţăţii de 3-5 procente.

Cele mai multe tulpini ale acestei bacterii sunt inofensive. Există, totuşi, unele tulpini, precum cel al „enterohemoragiei E.coli” (EHEC), care pot provoca toxiinfecţii alimentare severe. La copii, această bacterie e cauza cea mai frecventă a bolii diareice acute. Calea de transmitere poate fi: fecal-orală, contaminare prin mâini nespălate, muşte, fructe şi legume nespălate. Principalele simptome ale bolii, la copii, sunt: diaree, febră de 38-39 grade Celsius (poate lipsi în formele uşoare ale bolii), vărsăturile alimentare (când sunt frecvente accentuează deshidratarea), precuum şi colicile intestinale (copiii mici ţipă şi îşi freacă călcâiele).

Este foarte important să demonstrăm transparenţă şi să depunem toate formularele şi informaţiile cerute de ANAF, chiar dacă vom reveni asupra lor. Sunt nişte amenzi pe codul de procedură fiscală între 4.000 şi 10.000 de lei pentru neprezentarea informaţiilor prezentate de ANAF. Foarte important de reţinut: depuneţi formularul, informaţiile, chiar dacă ulterior veţi reveni cu documente care să susţină informaţii, dar este foarte important să le depuneţi.

Fostul senator PSD Cătălin Voicu a fost eliberat condiţionat, după ce a ispăşit patru ani şi o lună din cei şapte ani de închisoare şi a scris şase cărţi după gratii. Comisia Penitenciarului Găeşti este cea care a recomandat eliberarea condiţionată a fostului senator. Cătălin Voicu a scris în închisoare şase cărţi în baza cărora a solicitat o scurtare a pedepsei cu 180 de zile.

Economia Greciei a reintrat în recesiune, cu o scădere a PIB de 0,6% în trimestrul al patrulea, urmând unei contracţii a activităţii economice de 1,4% în precedentele trei luni. Economiştii consultaţi de Bloomberg anticipau un declin de 0,8% pentru ultimele trei luni ale anului. Grecia a început început una dintre cele mai traumatizante perioade din istoria sa modernă odată cu alegerea cu aproximativ un an în urmă a unui guvern antiausteritate, care a promis să renunţe la acordurile financiare care au salvat anterior statul elen de la colaps financiar.

Profitul grupului francez Renault, proprietarul Dacia, a crescut anul trecut cu 49%, la 2,82 miliarde euro, susţinut de creşterea vânzărilor şi costurile mai mici, în timp ce producătorul auto rus AvtoVAZ, pe care Renault îl controlează împreună cu Nissan, a generat o pierdere de 620 milioane euro. Veniturile au avansat anul trecut cu peste 10%, la 45,33 miliarde de euro, în mare parte ca urmare a recuperării robuste a pieţei auto europene. Marja operaţională s-a îmbunătăţit ca urmare a reducerii costurilor cu 527 milioane de euro.

Două persoane au decedat, în urma unui accident rutier ce a avut loc pe Şoseaua Chitilei din Capitală. Autoturismul a fost lovit în plin de o dubă care circula regulamentar dinspre Chitila către Bucureştii Noi. În urma impactului, şoferul şi pasagerul din maşina Ford Ka au decedat pe loc. La locul evenimentului s-au deplasat echipaje SMURD şi de descarcerare, iar traficul a fost blocat temporar. Poliţia face cercetări pentru a stabili circumstanţele în care s-a produs accidentul.

Un autobuz a luat foc, sâmbătă, pe o stradă din Lugoj, la locul incendiului intervenind 11 pompieri cu două autospeciale cu apă şi spumă. La locul evenimentului au fost trimişi 11 pompieri şi două autospeciale cu apă şi spumă. Din cauza fumului dens, pompierii au folosit aparate izolante cu aer comprimat. Din primele cercetări, focul ar fi pornit de la un scurtcircuit.

Un bărbat din Constanţa s-a ales cu dosar penal după ce, a împuşcat un câine, în timp ce se afla la o vânătoare organizată legal pe un teren din apropierea municipiului Constanţa. Cercetările au fost declanşate în urma unei sesizări la numărul unic 112, potrivit căreia un câine a fost omorât, prin împuşcare, la ieşirea din Constanţa către Valu lui Traian, în curtea unei reprezentanţe auto. Animalul ar fi fost împuşcat de persoane care participau la o vânătoare de păsări pe un câmp din zona respectivă.

Al doilea agresor, în vârstă de 23 de ani, implicat în scandalul dintr-un club din Rovinari, a fost reţinut. Cei doi bărbaţi care l-au agresat pe patronul unui club din oraşul Rovinari au ajuns vineri în arest. Iniţial, un singur suspect a fost încarcerat, în urma condamnării la doi ani de închisoare într-un dosar de ultraj. Scandalul a avut loc, când Florin Coandă, administratorul localului, a fost lovit de cei doi tineri, în timp ce se afla în bar. Bărbatul a declarat că a fost o răzbunare a celui condamnat, deoarece a dat declaraţii în calitate de martor, la procesul în care inculpatul Claudiu Nastasiu a fost judecat pentru lovirea unui poliţist, faptă care a fost comisă in luna martie a anului 2015.

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a acuzat Occidentul că declanşează un nou Război Rece, prin politicile NATO faţă de Rusia, şi că sancţiunile suplimentare care vor fi impuse statutului rus după anexarea peninsulei Crimeea vor agrava şi mai mult tensiunile ruso-occidentale. Însă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a învinovăţit Rusia pentru tensiunile ruso-occidentale.

Actorul american George Clooney şi soţia sa, avocata specializată în apărarea drepturilor omului Amal Clooney, s-au întâlnit, vineri, la Berlin, şi au discutat despre războiul din Siria şi despre criza refugiaţilor. Amal şi George Clooney au fost însoţiţi la această vizită privată cu Angela Merkel de către David Miliband, fost ministru britanic de externe şi preşedinte al organizaţiei International Rescue Committee.

Patriarhul rus Chiril şi Papa Francisc au pledat, cu ocazia întâlnirii istorice, pentru intensificarea legăturilor celor două biserici, condamnând conflictele militare, persecutarea creştinilor, secularismul, consumismul şi adoptând o poziţie comună pentru apărarea valorilor creştine fundamentale. Întâlnirea privată între Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse şi Papa Francisc a durat aproximativ două ore, în incita aeroportului din Havana, în prezenţa Mitropolitului Hilarion, consilierul pentru Relaţii Externe al Patriarhiei de la Moscova, a cardinalului Kurt Koch, preşedintele Consiliului pontifical pentru Unitatea creştinilor, şi a interpreţilor.

Mii de refugiaţi irakieni care au ajuns în Finlanda anul trecut au decis să-şi anuleze solicitările de azil şi să se întoarcă acasă în mod voluntar, din motive familiale sau dezamăgiţi de viaţa în ţara nordică. Aproximativ două treimi dintre solicitanţii de azil de anul trecut din Finlanda sunt bărbaţi tineri din Irak, însă o parte dintre aceştia au început să renunţe la solicitări, pentru a se întoarce în ţară, astfel că autorităţile finlandeze vor începe să-i îmbarce în curse aeriene spre Bagdad de săptămâna viitoare.

Deşi în Germania şi în Suedia s-au înregistrat cele mai multe solicitări de azil în cursul anului trecut (1,1 milioane în Germania şi 160.000 în Suedia) din Europa, şi Finlanda se confruntă cu un val de imigranţi în condiţiile în care numărul acestora a crescut de aproape zece ori, de la 3.600 cât se înregistraseră în 2014 la 32.500 în 2015.

Reprezentanţi din SUA şi Cuba vor semna, marţea viitoare, un acord privind restabilirea legăturilor aeriene directe între cele două state, după 53 de ani de la întreruperea acestor servicii. Turismul rămâne însă interzis din cauza embargoului comercial impus Cubei de către SUA din 1960, după venirea la putere a lui Fidel Castro. Zborurile dintre cele două state urmează a fi reluate în cursul acestui an.

Premierul francez, Manuel Valls, a solicitat, Rusiei să înceteze efectuarea de bombardamente asupra populaţiei din Siria, explicând că o astfel de măsură este crucială pentru stabilirea unui acord de pace între guvernul sirian şi opoziţie. Valls a avertizat şi că proiectul Uniunii Europene ar putea dispărea dacă reprezentanţii UE nu sunt precauţi în privinţa politicilor promovate.

92 de persoane au fost depistate, în perioada 1-12 februarie, că locuiau ilegal pe teritoriul României, iar 14 dintre acestea au fost duse sub escortă până la punctul de trecere a frontierei. Pentru 14 persoane, au fost organizate misiuni de îndepărtare sub escortă până la punctul de trecere a frontierei. Poliţişti au aplicat 263 de sancţiuni, în valoare totală de 63.350 lei, cetăţenilor străini care nu au respectat legislaţia în domeniul migraţiei.

Mai mulţi indivizi înarmaţi au atacat şi au jefuit un cazino din oraşul Aix-en-Provence, sudul Franţei, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, iar aproximativ 15 persoane au fost rănite uşor. Bărbaţii au reuşit să fugă cu banii, fiind căutaţi de autorităţi. Nu se ştie exact câţi bărbaţi au participat la jaful armat. Cazinoul Pasino din Aix-en-Provence a mai fost jefuit de două ori în 2011. Un comando armat a extras o sumă de 100.000 de euro în câteva minute în aprilie 2011.

SPORT

Simona Halep va juca în turul doi al turneului de la Dubai contra câştigătoarei din meciul Ana Ivanovic (numărul 20 WTA) – Daria Gavrilova (numărul 33 WTA). Halep, locul 3 în clasamentul mondial şi cap de serie numărul 1, va intra în competiţie direct în turul doi al turneului ce va debuta pe 15 februarie. Simona s-a întâlnit cu Ivanovic în cinci rânduri, sportiva noastră reuşind să câştige de două ori. Halep şi Ivanovic s-au duelat şi în FedCup, în 2014, iar atunci a avut câştig de cauză jucătoarea din Serbia. Cu Gavrilova, Halep a jucat o singură dată: în 2015, în turul doi la Indian Wells. Halep a câştigat acel meci în trei seturi.

Ancheta demarată după dezvăluirile făcute de BBC în ceea ce priveşte meciurile trucate din tenis va dura cel puţin un an. Cele patru foruri care alcătuiesc Corpul de Integritate în Tenis (TIU) s-au întrunit şi au stabilit modul în care se vor desfăşura investigaţiile. Potrivit Associated Press, şefii ITF, ATP, WTA şi Grand Slam Board au decis că se va forma o comisie independentă care „va investiga acuzaţiile de corupţie din tenisul profesionist internaţional şi eficacitatea practicilor şi procedurilor anticorupţie existente”.

Primul meci oficial din 2016 a adus şi primele discuţii legate de arbitraj. Pandurii a câştigat pe terenul celor de la ASA Târgu-Mureş, scor 1-0, unicul gol al partidei fiind marcat dintr-un penalty controversat. Cristi Balaj a acordat lovitură de la 11 metri pentru oaspeţi după o intrare a lui Stăncioiu asupra lui Hora, însă portarul gazdelor spune că decizia care a decis soarta celor trei puncte a fost luată mult prea uşor.

Isaac Ekpo, fost challenger al titlului mondial WBO la categoria supermijlocie, a declarat, că îsi doreşte o confruntare în 2016 cu sportivul român Lucian Bute. Boxerul nigerian ocupă locul 11 în clasamentul WBA şi locul 7 în clasamentul WBO. El a înregistrat 7 victorii consecutive după meciul pentru titlul mondial WBO la categoria supermijlocie, pierdut în 2013 în faţa germanului Robert Stieglitz. Isaac Ekpo (33 de ani) deţine în prezent titlul Commonwealth (Marea Britanie) la categoria supermijlocie şi centura WBO Africa la aceeaşi categorie.

Constantin Budescu a plecat duminică dimineaţă în China pentru a se alătura noilor săi colegi de la Dalian Yifang. Fostul mijlocaş al Astrei a comentat situaţia în care se află Marius Şumudică, antrenorul giurgiuvenilor fiind acuzat că a pariat pe meciuri din Liga 1 şi din cupele europene. Budescu a ţinut să precizeze că cele aproximativ trei milioane de euro pe care i le oferă chinezii pentru cei trei ani de contract vor intra în contul său doar dacă va avea evoluţii apreciat şi îşi va ajuta echipa la îndeplinirea obiectivelor. Marius Şumudică declara vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că „s-a crucit” când a văzut sumele oferite de chinezi.

Legendele Barcelonei şi legendele lui Real Madrid au disputat, vineri, în Arabia Saudită, un meci amical, câştigat cu 3-0 de Barcelona. Fostul fundaş Gică Popescu a jucat pentru catalani în partida caritabilă disputată la Riad. Fostul căpitan al Barcelonei în anii ’90 a evoluat alături de jucători precum Juliano Belletti, Ronald de Boer, Jose Edmilson, Edgar Davids sau Jon Andoni Goikoetxea. Golurile au fost marcate de Xavi Molist şi Miguel Angel Lozano (de două ori).

Echipa naţională de hochei seniori a României a pierdut, sâmbătă, scor 0-7, meciul cu Japonia, din cadrul turneului pentru Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018, şi a ratat calificarea în faza următoare a competiţiei. Românii au jucat foarte bine în prima repriză, care s-a terminat 0-0. Japonia, favorita înfruntării, a marcat de cinci ori în repriza a doua şi de două ori în ultima repriză. A fost cea de-a doua înfrângere pentru România în cadrul turneului, după 0-3 cu Ucraina.

Victor Valdes ar putea reveni în Premier League după ce îi expiră împrumutul la Standard Liege. Cotidianul catalan Sport notează că portarul în vârstă de 34 de ani s-ar putea întoarce în campionatul englez, dar de această dată la Manchester City. Valdes a fost achiziţionat de Manchester United în 2014, dar a jucat doar două partide pentru „Diavoli”, iar în această iarnă a fost cedat, sub formă de împrumut, la Standard Liege. Contractul lui Valdes cu United expiră la finalul stagiunii, astfel că goalkeeper-ul poate ajunge la rivala City.

Ştirea conform căreia Justine Henin o va antrena pe Elina Svitolina, o tânără sportivă din Ucraina, le-a dat idei francezilor. Jurnaliştii publicaţiei TennisMagazine şi-au imaginat şi alte „perechi” formate din jucătoare de top şi foste staruri ale sportului alb. Pentru Simona Halep, francezii au ales-o pe Evonne Goolagong Cawley, fost număr 1 mondial. Evonne Goolagong Cawley, originară din Australia, a fost lider mondial în anii ’70 şi a câştigat 14 titluri de Grand Slam, dintre care 7 în proba de simplu. Goolagong Cawley s-a impus de patru ori la Australian Open, de două ori la Wimbledon şi o dată la Roland Garros.

Jandarmeria Română a prezentat, sâmbătă, bilanţul faptelor de natură contravenţională săvârşite pe stadioane în turul sezonului competiţional 2015 – 2016 al Ligii 1 de fotbal. 154 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 122 de amenzi şi 32 de avertismente scrise, au fost aplicate de Jandarmerie în cele 161 de meciuri de fotbal disputate în Liga 1. Amenzile au fost în cuantum de 64.700 lei, iar majoritatea infracţiunilor constatate au vizat folosirea de materiale pirotehnice în arenele sportive. Totodată, au fost aplicate 25 sancţiuni complementare de interzicere a accesului la competiţii şi jocuri sportive.

Costel Gâlcă îşi joacă viitorul pe banca lui Espanyol în meciul de sâmbătă seară contra celor de la Valencia. Presa spaniolă a notat după înfrângerea din etapa precedentă cu Real Sociedad că s-a luat în calcul demiterea antrenorului român, însă conducerea clubului catalan a hotorât, în urma unei şedinţe de urgenţă, să-i mai acorde lui Gâlcă încă o şansă. Înaintea confruntării cu „liliecii” ce va avea loc în această seară (21:30), Gâlcă a admis faptul că partida cu Valencia este una capitală, dar a precizat că are încredere în elevii săi şi că aceştia vor obţine un rezultat favorabil.

Perechea Victor Hănescu/Jamie Cerretani (România/SUA) a reuşit, calificarea în semifinalele probei de dublu a turneului ATP Challenger din Santo Domingo, Republica Dominicană. Hănescu şi Cerretani au învins dublul spaniol Roberto Carballes Baena/Oriol Roca Batalla, scor 6-4, 6-4, în o oră şi 11 de minute de joc. Pe durata partidei, perechea Victor Hănescu/Jamie Cerretani nu şi-a pierdut niciodată serviciul.

Real Madrid este obligată de Comisia Europeană să plătească o sancţiune de 25 de milioane de euro, ca urmare a unui ajutor ilegal pe care i l-a acordat primăria din capitala Spaniei. În 2011, Real Madrid a cedat către primărie un teren care a fost evaluat la 22,7 milioane de euro. Ulterior, s-a demonstrat că valoarea acestuia a fost ”umflată” cu 3.700%. După aproape cinci ani de la acea tranzacţie, Comisia Europeană îi obligă pe cei de la Real Madrid să plătească 25 de milioane de euro. Sau, pe scurt, trebuie să înapoieze suma pe care a primit-o în 2011 de la Primăria Madrid.

Protagoniştii galei profesioniste de box din data de 18 martie, organizată de King Promotion la Circul de Stat din Bucureşti (ora 19:00) şi promovată sub titlul generic ”Careul de Aşi”, au participat vineri la o conferinţă de presă în care au dat detalii despre primul mare eveniment al anului în boxul românesc. La întâlnirea cu presa au fost prezenţi boxerii Viorel Simion şi Bogdan Dinu, promotorul Sorin Florea şi antrenorii canadieni Stephan Larouche şi Pierre Bouchard, care îl pregătesc la Montreal pe Bogdan Dinu.

CSM Bucureşti are drumul liber spre sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Echipa antrenată de Kim Rasmussen a primit o mână de ajutor din Suedia: Savehof a învins surprinzător pe Midtjylland (Danemarca), scor 32-24, obţinând primele două puncte în Grupa 2 Principală a Ligii Campionilor. Vardar are în acest moment 5 puncte, iar CSM Bucureşti – 7 puncte. Dacă echipa Capitalei învinge marţi pe Vardar Skopje, la Bucureşti (Sala Polivalentă, ora 19:00), atunci CSMB are locul ca şi asigurat în sferturile de finală. Tigroaicele s-ar desprinde la patru puncte în faţa echipei daneze Midtjylland şi ţinând cont de programul următoarelor două meciuri n-ar mai putea teoretic să piardă locul patru.

PROGNOZA METEO
13 Februarie 2016

Vremea va fi în general închisã. Pe arii relativ extinse va ploua în toate regiunile, iar la munte precipitațiile vor fi și sub formã de lapovițã și ninsoare. Cantitãțile de apã vor depãși cu totul izolat 15…20 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri temporare în sud-vest, sud, est, dar și la munte, unde pe creste va fi tare și va spulbera sau va viscoli zãpada. Valorile termice se vor menține mai ridicate decât cele normale pentru aceastã perioadã, în special cele nocturne. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 4 și 12 grade, iar cele minime se vor încadra între -2 și 7 grade.

Bucuresti

Vremea va fi în general închisã, temporar va ploua, iar vântul va sufla în general moderat. Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale pentru aceastã datã, cu precãdere cele nocturne. Temperatura maximã va fi de 7…8 grade, iar cea minimã se va situa în jurul valorii de 4 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *