Stiri pe scurt 13 Decembrie 2016

loading...

Stiri pe scurt 13 Decembrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  13  Decembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 13 decembrie. În 1983, a încetat din viaţă poetul Nichita Stănescu, membru post-mortem al Academiei Române, unul dintre cei mai importanţi poeţi români. A fost laureat al Premiului Herder, iar în 1980 a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură: „O viziune a sentimentelor”, „Necuvintele”, „Epica magna” (n. 31 martie 1933).

Ceremonia de decernare a Premiilor Academiei Române pentru anul 2014 va avea loc vineri, în Aula Academiei. Peste 200 de laureaţi vor primi 86 de premii, unele acordate ex aequo, ce recompensează performanţa culturală şi ştiinţifică românească a anului 2014, concretizată în opere individuale sau realizate în colaborare. Premiile vor fi înmânate de acad. Ionel-Valentin Vlad, Preşedintele Academiei Române.

Meteorolorii au emis un cod galben de vânt pentru Bucureşti, valabil până marţi la ora 10.00, fiind în vigoare atenţionări şi pentru alte 20 judeţe. Atenţionarea este valabilă pentru judeţele Caraş Severin, Prahova , Buzău, Argeş, Dâmboviţa, Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Olt, Dolj, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Vrancea, Bacău, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Constanţa şi Tulcea. În zonele de munte ale unora dintre judeţele vizate se vor semnala intensificări ale vântului care la rafala vor ajunge la 70, 80 km/h. În zonele joase vântul va atinge la rafală 55,60 km/h.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va începe consultările cu partidele intrate în Parlament, pentru formarea noului guvern, estimând că este foarte probabil ca în cursul săptămânii viitoare să convoace noul Legislativ. El a fost întrebat ce se întâmplă dacă nu va fi mulţumit de persoana propusă de partidul câştigător. „Persoana va fi desemnată de mine”, a conchis şeful statului. Întrebat dacă se teme de o eventuală suspendare, cu care ameninţă unii lideri PSD din ţară în cazul în care nu îl va nominaliza pe Liviu Dragnea în funcţia de premier, Iohannis a afirmat că „nu mă tem de niciun demers politic legitim”. Iohannis susţine că nu trebuie luate în calcul măsuri extreme, cum ar fi dizolvarea Parlamentului, în cazul în care nu se ajunge la o înţelegere privind numirea premierului.

23 de persoane au fost implicate într-un accident rutier petrecut pe DN4, în zona localităţii Curcani din judeţul Călăraşi, 18 dintre acestea primind îngrijiri medicale, la nivelul judeţului fiind activat planul roşu de intervenţie. Şase dintre răniţi au fost transportaţi la Spitalul Bagdasar Arseni. În urma evaluării medicale s-a constatat că cinci dintre persoane au suferit doar contuzii minore şi nu a fost necesară internarea lor, doar o femeie, care a suferit fractură de gambă, a rămas internată ş a fost operată.

Raluca Turcan a fost aleasă preşedintele interimar al PNL, în unanimitate. Raluca Turcan a declarat, în şedinţa BPN, că vine pe un rezultat bun, un rezultat de echipă în Sibiu, „cu oameni noi şi profesionişti, cu respectarea criteriilor de integritate”. Principala responsabilitate a preşedintelui interimar va fi organizarea congresului, la care va fi aleasă o conducere cu puteri depline, programat pentru începutul anului viitor. Teodor Atanasiu şi preşedintele filialei PNL Călăraşi, Răducu Filipescu, au fost propuşi pentru funcţia de secretar general, urmând ca BPN al PNL să decidă care dintre cei doi vor ocupa funcţia deţinută până de curând de Ilie Bolojan.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) anunţă că mai multe localităţi din judeţele Neamţ şi Bacău au rămas fără energie electrică din cauza vântului puternic, porturile Constanţa şi Midia fiind închise transportului maritim. Peste 4.000 de pompieri cu peste 800 mijloace tehnice sunt pregătiţi să ajute autorităţile locale şi cetăţenii din zonele posibil a fi afectate pentru limitarea şi înlăturarea potenţialelor efecte generate de fenomenele specifice sezonului rece. Răspunsul la eventualele urgenţe medicale va fi asigurat, la nivel naţional, de 250 de echipaje de pompieri SMURD, pregătite să acorde primul ajutor medical calificat, de peste 30 de unităţi de terapie intensivă mobilă (dintre care şase cu specific neonatologic) şi de peste 40 de autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.

Judecătoria Sectorului 5 a luat în discuţie, cererea de eliberare condiţionată făcută de Dan Voiculescu, acesta fiind încarcerat din august 2014 la Penitenciarul Rahova după ce a fost condamnat la zece ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare. La termenul de marţi la care se judecă cererea de eliberare condiţionată a lui Dan Voiculescu, procurorii anticorupţie au cerut instanţei amendarea Penitenciarului Rahova şi cercetarea directorului unităţii pentru obstrucţionarea justiţiei, DNA susţinând că centrul de detenţie nu a dat lista cu toate cărţile scrise de fostul senator, anchetatorii având doar numele cărţilor scrise în 2014 şi 2015. Judecătoria Sectorului 5 a respins solicitarea.

De asemenea, procurorii au cerut nota internă făcută de fostul şef ANP, Cătălin Bejan, în care se analizează modalitatea în care mai mulţi condamnaţi au scris cărţi în închisoare şi deficienţele constatate. Şi această solicitare a fost respinsă. La propunerea DNA de a pune la dispoziţia instanţei manuscrisele lucrărilor executate, avocatul lui Dan Voiculescu a cerut suspendarea şedinţei timp de o jumătate de oră pentru precizând că fostul senator a mai scris 27 de cărţi înainte de a fi încarcerat şi că „nu şi-a descoperit vocaţia în penitenciar”. Judecătoria Sectorului 5 a suspendat şedinţa de judecată o oră pentru ca probele să fie depuse.

Un accident în care au fost implicate două maşini a avut loc, la intersecţia Bd. Dimitrie Cantemir cu Bd. Mărăşeşti, două persoane fiind rănite grav. Traficul rutier este îngreunat în toată Capitala. Potrivit poliţiştilor, este aglomeraţie şi în zona Băneasa, la intrarea în Bucureşti. Semafoarele situate la intersecţia străzilor Calea 13 Septembrie-Bd. Libertăţii, Calea Călăraşilor-Str. Traian, Calea Ştirbei Vodă-Str. Luterană, Bd. Basarabia – Bd. 1 Decembrie 1918 sunt defecte.

Mai mulţi stâlpi şi copaci au fost rupţi, în cursul nopţii, de vântul care a bătut cu putere în judeţul Arad, două maşini fiind avariate şi mai multe gospodării rămând fără internet şi cablu tv. Judeţul Arad s-a aflat în cursul nopţii sub o avertizare cod galben de vânt puternic şi precipitaţii mixte. Într-un prim caz pompierii arădeni au intervenit pe Calea Bodrogului din municipiul Arad, unde o persoană din trafic a anunţat la 112 că un stâlp căzuse pe o maşină. Pompierii au mai intervenit şi pe drumul judeţean care face legătura dintre municipiul Arad şi comuna Şiria. Drumul care face legătura dintre municipiul Arad şi comuna Şiria, doi arbori prăbuşiţi pe partea carosabilă. S-a solicitat sprijinul Serviciului Voluntar Şiria pentru intervenţie, arborii fiind tăiaţi şi partea carosabilă fiind deblocată.

Circulaţia pe DN 17, în Pasul Tihuţa, care leagă Transilvania de Moldova se desfăşoară cu dificultate, din cauza viscolului puternic, poliţiştii oprind toate maşinile la baza muntelui pentru a le solicita să îşi monteze lanţuri. Inspectoratul de Poliţie Bistriţa-Năsăud a trimis la trimită la baza munţilor, în zona Valea Străjii din Pasul Tihuţa, două echipaje ale Poliţiei Rutiere care opresc toate autoturismele care intenţionează să urce în Pasul Tihuţa dinspre Bistriţa spre Suceava. Nu este permis accesul decât autovehiculelor care sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă, cu anvelope şi lanţuri. În zonă se circulă cu dificultate din cauza furtunii puternice de zăpadă şi a viscolului care reduce vizibilitatea în unele zone până la zero, fiind înregistrate blocaje temporare.

Legile privind darea în plată şi conversia în lei a creditelor în valută reprezintă riscuri în scădere pentru stabilitatea financiară. În ediţia pe 2015 a acestui Raport, legile privind darea în plată şi conversia creditelor reprezentau riscuri de intensitate maximă. Un alt risc pentru stabilitatea financiară, dar fără a avea o intensitate extremă, este dat de „incertitudinea construcţiei bugetare”, în contextul schimbărilor politice din aceste zile. Per ansamblu, datele BNR arată că creşterea economică este sustenabilă, pentru că importurile au crescut într-un ritm mai lent decât consumul intern, oferta reuşind să facă faţă într-o măsură tot mai bună cererii interne.

Trei tinere cu vârste cuprinse între 15 şi 16 ani au ajuns la spital, cu traumatisme multiple după ce microbuzul cu care se duceau la şcoală şi în care se aflau 15 copii s-a răsturnat în comuna Voineasa, judeţul Olt, fiind activat Planul roşu. Microbuzul cu care cei 15 elevi se duceau la Balş, la şcoală, a derapat şi s-a răsturnat, pe raza satului Racoviţa din comuna Voineasa. În microbuz se aflau şi doi adulţi, un profesor şi şoferul. Microbuzul aparţine unei firme de transport în comun şi este folosit de elevii care fac naveta la şcoală în Balş, din comunele din jurul acestui oraş. În urma accidentului, autorităţile au activat Planul roşu de intervenţie, patru echipaje SMURD, patru ambulanţe şi autospeciala ISU pentru victime multiple ajungând la Voineasa.

Patru maşini au fost distruse, la Câmpulung Muscel, de o rafală de vânt care a smuls un acoperiş de pe un bloc şi l-a trântit peste autoturisme. Vântul, care a suflat cu putere, aproape cu 80 de kilometri la oră, a smuls acoperişul unui bloc din Câmpulung Muscel şi l-a trântit peste mai multe autoturisme, care se aflau staţionate în parcarea din faţa imobilului. Proprietarii maşinilor au auzit primii zgomotul puternic şi au anunţat pompierii. Niciunul dintre păgubiţi nu are asigurare Casco, aşa că vor fi nevoiţi să-şi repare maşinile pe cheltuiala proprie. Nu este pentru prima dată când acoperişul respectivului imobil este aruncat de vânt peste maşini. S-a mai întâmplat în urmă cu trei ani. Atunci, şase maşini au fost distruse în acelaşi mod.

Pe DNCB numărul de autovehicule este foarte mare pe tronsonul Bragadiru – A1 – Chitila, iar traficul rutier se desfăşoară îngreunat. Implicit, centura nu poate prelua în condiţii optime fluxul de trafic de pe autostradă. Tot pe sensul de mers Piteşti – Bucureşti, la kilometrul 100+500, circulaţia încă este restricţionată pe prima bandă, autovehiculele fiind redirecţionate pe banda numărul doi. În intervalele orare 9:15-9:19, 9:37-9:49 şi 10:18-10:30, traficul rutier a fost întrerupt pentru ridicarea unui ansamblu de vehicule care rămăsese imobilizat pe banda de urgenţă şi parţial pe prima bandă, după ce a derapat în această dimineaţă.

Compania Wizz Air a anunţat pentru anul viitor o extindere masivă a operaţiunilor pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj, urmând să aducă aici a şasea aeronavă şi să introducă patru noi rute internaţionale spre Stockholm, Bratislava, Larnaca şi Malta. Directorul de comunicare al Wizz Air, Tamara Vallois, a declarat,într-o conferinţă de presă că vor creşte şi anumite frecvenţe ale zborurilor pe câteva destinaţii internaţionale. Potrivit acesteia, cursele spre Stockholm vor fi introduse începând cu 27 martie, spre Bratislava din 10 martie, spre Larnaca din 28 martie şi spre Malta din 26 martie.

Circulaţia prin punctul de trecere a frontierei de pe autostrada Nădlac-Arad se desfăşoară cu dificultate, TIR-urile aşteaptând chiar şi 3 ore pentru a ieşi din ţară, ca urmare a controalelor autorităţilor maghiare pentru combaterea traficului de migranţi. Poliţia de Frontieră Arad a luat măsuri speciale şi a crescut numărul benzilor de ieşire din ţară pentru camioane. Circulaţia maşinilor mici şi a autocarelor nu este afectată. În judeţul Arad sunt patru puncte auto de trecere a frontierei, la Nădlac pe DN7, la Nădlac pe autostradă, la Turnu şi Vărşand. În judeţul Timiş se poate trece pe la Cenad, în judeţul Bihor pe la Salonta, Borş, Valea lui Mihai şi Săcuieni, iar în Satu Mare pe la Urziceni şi Petea.

Potrivit Poliţiei de Frontieră Arad, s-a ajuns aici ca urmare a unor controale amănunţite la TIR-uri efectuate de către autorităţile din Ungaria. Verificările au început încă din cursul săptămânii trecute, în contextul în care în cursul ultimei săptămâni, 76 de migranţi, printre care 28 de copii, cel mai mic de 2 luni, au fost descoperiţi când încercau să iasă ilegal din România prin judeţul Arad. Pentru a veni în sprijinul participanţilor la trafic, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat o aplicaţie online, disponibilă pe pagina de internet politiadefrontiera.ro, care prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei. Cine este nemulţumit de cum merg controalele în Frontieră, poate reclama la numărul de telefon 021-95.90.

Trei persoane au fost rănite în urma unui carambol produs pe un drum judeţean din Sibiu, unde un autoturism care nu a putut frâna la timp, a lovit două maşini şi a fost, la rândul său, lovit de un alt autoturism, traficul fiind blocat. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Sibiu, Elena Welter, accidentul s-a produs pe Drumul Judeţean 106, între Sibiu şi Agnita, în localitatea Hosman.

Ban Ki-moon, secretarul general al ONU a transmis un mesaj de alarmă cu privire la ”rapoarte în privinţa atrocităţilor comise asupra unui număr foarte mare de civili, inclusiv femei şi copii” în Alep. Armata siriană, loială preşedintelui Bashar al-Assad, este pe punctul de a captura întrega zonă a estului Alepului, care a reprezentat o poziţie puternică a rebelilor pe parcursul războiului civil. Localnicii din zonele asediate ale oraşului au descris această situaţie drept ”ziua de apoi”, mulţi dintre aceştia neputând părăzi zona de conflict.

Afirmaţiile privind o presupusă influenţare a scrutinului prezidenţial din Statele Unite de către Rusia par să reprezinte o banală dispută între serviciile americane de informaţii. Preşedintele SUA, Barack Obama, a cerut serviciilor de informaţii să verifice atacurile cibernetice şi ingerinţele străine în scrutinul prezidenţial din noiembrie şi să prezinte raportul înainte de sfârşitul mandatului său, pe 20 ianuarie. Experţi ai serviciilor de informaţii citaţi de cotidianul The Washington Post au declarat zilele trecute că atacuri cibernetice atribuite Rusiei au avut rolul de a facilita victoria lui Donald Trump în scrutinul prezidenţial american.

Oficiali turci şi ruşi vor avea o întrevedere miercuri în Turcia pentru a discuta despre situaţia din oraşul sirian Alep. ceastă întâlnire are loc după ce forţele guvernamentale siriene au ajuns să deţină controlul aupra oraşului Alep, acestea au capturat noi cartiere în urma luptelor din ultimele 24 de ore, în timp ce militanţii Stat Islamic au recucerit duminică oraşul antic Palmira. Posibilitatea stabilirii unor coridoare umanitare pentru a evacua rebelii şi civilii şi instituirea unui armistiţiu vor fi dicutate în cadrul întrevederii. Turcia va continua să ajute la evacuarea militanţilor opoziţiei şi civililor din Alep, alături de SUA, Iran, UE şi statele arabe din Golful Persic.

Procurorii anticorupţie din Republica Moldova desfăşoară, percheziţii în mai multe birouri ale Ministerului Economiei din această ţară. Informaţia a fost confirmată de Procuratura Generală pentru Deschide.md, fără a oferi mai multe detalii, pentru a nu periclita desfăşurarea anchetei. Acţiunea ar avea la bază o sesizare făcută în adresa procurorilor anticorupţie, din către Premierul Pavel Filip. 10 persoane au fost reţinute de către ofiţerii Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi procurorii anticorupţie în cadrul unui dosar ce vizează acţiuni ilicite ale unor angajaţi vamali.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande s-au pronunţat în favoarea prelungirii sancţiunilor contra Rusiei, citând lipsa unui progres real în implementarea acordului de la Minsk. „Va fi necesar să prelungim din nou sancţiunile contra Rusiei, deşi speram la progres în ceea ce priveşte implementarea acestui proces”, a declarat Merkel. „Trebuie să continuăm să aplicăm termenii acordului Minsk, iar atunci când nu sunt respectaţi, trebuie să continuăm cu sancţiunile”, a afirmat Hollande.

Venezuela a închis frontiera cu Columbia pentru o perioadă de 72 de ore, în cadrul unor măsuri de a combate bandele de contrabandişti. Preşedintele statului Venezuela, Nicolas Maduro a declarat că grupările mafiote care operează în zonele de frontieră provoacă daune majore economiei. Multe dintre produsele subvenţionate de Guvernul socialist din Venezuela, inclusiv benzina şi motorina, sunt vândute în vederea obţinerii unor profituri imense la frontiera cu Columbia. Maduro a anunţat că va retrage din circulaţie cele mai valoroase bancnote, cele de 100 de bolivari, şi le va înlocui cu monede în maximum 72 de ore. Preşedintele speră astfel să oprească contrabanda şi penuria de alimente şi alte produse. Preşedintele Nicolas Maduro spune că bandele care operează în zonele de frontieră nu vor avea timp să repatrieze bancnotele.

Vadim Krasnoselski, preşedintele ales al regiunii separatiste Transnistria, s-a declarat dispus să reia negocierile cu autorităţile de la Chişinău în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean, adăugând că va întări parteneriatul strategic cu Rusia. Cu ocazia unei conferinţe de presă, după alegerile de duminică, Krasnoselski a afirmat că plănuieşte să întreprindă la Moscova prima sa vizita în calitate de şef de stat. Krasnoselski a declarat că este pregătit şi pentru reluarea negocierile cu Chişinăul în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean.Vadim Krasnoselski, preşedintele Sovietului Suprem, a fost desemnat câştigător al alegerilor din 2016 pentru conducerea administraţiei de la Tiraspol, notează Unimedia. Vadim Krasnoselski ar fi câştigat cu aproape 70% din voturi, de două ori mai mult decât Evghenii Şevciuc, actualul lider al administraţiei de la Tiraspol, potrivit comisiei electorale din regiunea separatistă.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, intenţionează să îi recomande preşedintelui SUA, Donald Trump, modalităţi de anulare a acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. Săptămâna trecută, Iranul a avertizat că nu va permite Administraţiei Donald Trump să anuleze acordul nuclear semnat între marile puteri şi Teheran. „Donald Trump vrea să facă multe lucruri, dar niciuna dintre acţiunile lui nu ne va afecta”, a afirmat Hassan Rouhani, preşedintele Iranului, într-un discurs rostit la Universitatea din Teheran.

Un avion de pasageri al unei companii aeriene germane, care zbura din Texas în Germania, a efectuat o aterizare de urgenţă pe un aeroport din New York, în urma unei ameninţări cu bomba. Autorităţile nu au găsit nicio bombă la bordul avionului Lufthansa. Zborul 441 al companiei Lufthansa a decolat din Houston cu direcţia Frankfurt. Acesta a aterizat forţat într-o zonă îndepărtată a aeroportului internaţional John F. Kennedy. Cei 530 de pasageri aflaţi la bordul avionului au fost evacuaţi în siguranţă. Avionul urmează a fi percheziţionat, iar celelalte zboruri ale aeroportului din New York nu au fost afectate de această operaţiune. Reprezentanţii companiei Lufthansa nu au fost disponibili pentru a comenta incidentul.

Renumărarea voturilor în statul Wisconsin a confirmat victoria preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, în districtul federal american. Voturile candidatul republican au fost cu 22.000 mai multe decât cele ale rivalei sale Hillary Clinton, acelaşi număr care fusese înregistrat şi în prima fază a numărării. Trei milioane de buletine de vot au fost reexaminate în urma soliciării candidatei Partidului Verde, Jill Stein. În urma renumărării s-a produs chiar o modificare de 0,06 % a numărului voturilor în favoarea lui Donald Trump, acesta căpătând 162 de voturi în plus. Jill Stein care a plătit pentru renumărarea voturilor suma de 7 milioane de dolari, sumă strânsă din donaţiile susţinătorilor, a avut câteva încercări de a solicita investigaţii similare în statele Pennsylvania şi Michigan, dar acestea au fost blocate de decizii ale Curţilor de Justiţie.

Vama Sculeni a fost închisă temporar, din cauza unor percheziţii efectuate de procurorii anticorupţie şi ofiţeri ai Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) din Republica Moldova. Potrivit ofiţerului de presă al CNA, Angela Starinschi, descinderile au loc într-un dosar de corupţie şi vizează acţiuni ilicite ale unor angajaţi vamali. Vama Sculeni a fost închisă, iar percheziţiile au loc la mai multe adrese din oraşele Ungheni şi Chişinău. Acum o lună, 14 vameşi de la punctele de trecere Sculeni şi Leuşeni au fost reţinuţi pentru acte de corupţie. Iar în luna octombrie, 28 de angajaţi, dintre care inspectori vamali, şefi de tură, şefi de post ai punctelor de trecere Tudora şi Palanca, precum şi şeful adjunct al Biroului Vamal Bender au fost reţinuţi, pentru corupere pasivă. 16 dintre aceştia au fost eliberaţi din funcţie, după o decizie a Comisiei de Disciplină a Serviciului Vamal.

Rex Tillerson, preşedintele companiei ExxonMobil, a fost nominalizat la funcţia de secretar american de Stat, a anunţat preşedintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump. Tillerson şi-a dedicat întreaga carieră sectorului energetic şi are experienţă cu guvernele străine, având în vedere faptul că gigantul petrolier ExxonMobil desfăşoară operaţiuni în peste 50 de ţări. Nu a mai lucrat în cadrul Guvernului, dar are, potrivit unor informaţii, viziuni politice conservatoare. Mai mulţi congresmani au declarat Tillerson va trebui să explice legăturile sale cu Rusia, după ce în trecut s-a întâlnit de mai multe ori cu preşedintele rus Vladimir Putin. În 2013, acesta a fost decorat de Putin cu Ordinul Prieteniei, pentru „întărirea cooperării în domeniul energiei”.

SPORT

România – Cehia, de la 17:15, în Grupa Principală 2 a Campionatului European de handbal feminin. Partida cu Cehia nu se anunţă deloc simplă, având în vedere că a dat o replică peste aşteptări tuturor adversarilor de până acum. Ungaria chiar a ”păţit-o” rău, a pierdut cu 27-22. România se află într-o poziţie bună în acest moment la Campionatul European. Cristina Zamfir şi celelalte fete nu se gândesc pe moment mai departe de partida cu Cehia şi nu fac calcule, indiferent de jocul rezultatelor de până acum. România mai are două jocuri de disputat în grupa de la Helsingborg, cu Cehia şi Danemarca. Înaintea ultimelor două etape, tricolorele sunt pe locul 2 după Norvegia.

Tot azi se joacă Ungaria – Norvegia (19:30) şi Danemarca – Rusia (21:45). Primele două clasate avansează în semifinale şi se vor duela încrucişat cu ocupantele locurilor 1 şi 2 din Grupa principală 1 pentru promovarea în marea finală de duminică. La sfârşitul zilei de azi, lucrurile în privinţa calificării se vor clarifica. Cu un succes, Norvegia devine prima semifinalistă a Campionatului European.

Echipa naţională a Franţei a învins, scor 21-19, reprezentativa Suediei, în meciul al doilea pentru cele două formaţii în grupa principală I de la Campionatul European, disputat la Goteborg, iar ţara gazdă a fost eliminată din drumul către medalii, în urma acestui eşec.

Olanda a reuşit să câştige, scor 35-27, împotriva Serbiei şi a obţinut a doua victorie din grupa principală I la Campionatul European. Olanda a condus meciul de la un capăt la celălalt şi a luat o opţiune serioasă pentru calificarea în semifinalele Campionatului European de handbal feminin, dacă ţinem cont că în ultima partida, echipa antrenată de Helle Thomsen va evolua împotriva Spaniei, formaţie care ocupă ultimului loc în grupa principală I.

Franţa şi Olanda se află pe primele două locuri ale grupei, cu câte şase puncte şi vor ajunge în semifinalele competiţiei, dacă vor câştiga ultimele două meciuri, cu Serbia, respectiv Spania, de miercuri. În caz de egalitate la puncte între cele două formaţii, Olanda va câştiga grupa graţie victoriei directe, 18-17, obţinute în prima fază a grupelor şi poate întâlni în semifinale reprezentativa României, dacă şi tricolorele vor trece de Danemarca. Singura şansă pentru Suedia rămâne o victorie în faţa Germaniei, ce le va asigura gazdelor turneului final încă un meci, pentru locurile 5-6.

Bojan Golubovic nu va mai fi jucătorul Stelei, după ce atacantul a cerut rezilierea contractul cu gruparea roş-albastră, în urma partidei pierdute de vicecampioană în faţa Astrei, scor 0-1, în care bosniacul a fost titular. Dezvăluirea a fost făcută chiar de tehnicianul Laurenţiu Reghecampf, ăn conferinţa de presă premergătoare partidei pe care Steaua o va juca în optimile Cupei României cu CS Mioveni. Bojan Golubovic a semnat cu Steaua la începutul acestui sezon, din postură de jucător liber de contract, la recomandarea lui Mihai Stoica. Vârful de 33 de ani venea după un sezon 2015-2016 foarte bun la CSMS Iaşi, însă nu a reuşit să repete prestaţiile şi la Steaua, unde a marcat un singur gol, în remiza obţinută de vicecampioană în Europa League, cu FC Zurich, scor 1-1.

Marius Şumudică a calificat-o pe Astra în primăvara Europa League şi a anunţat imediat că va renunţa la conducerea clubului din Giurgiu. Şumudică a avut ofertă din Turcia, de la Gaziantepspor, şi a fost la doar câteva ore distanţă de semnarea contractului. Ultimele evenimente petrecute în Turcia l-au făcut însă pe Şumudică să renunţe la ideea de a merge în Turcia. În eventualitatea în care Şumudică ar fi plecat la Gaziantep, conducerea Astrei avea deja pregătită varianta de înlocuire: Edi Iordănescu. Edi Iordănescu (38 de ani) a fost secund la Steaua şi Vaslui şi le-a pregătit din postura de „principal” pe ASA Târgu-Mureş, Pandurii şi ŢSKA Sofia.

Kevin Prince Boateng a vorbit într-un interviu acordat cotidianului spaniol Marca despre momentele negre ale unei cariere în care a reprezentat echipe uriaşe din fotbalului european, precum Tottenham Hotspur, Borussia Dortmund sau AC Milan. În prezent legitimat la Las Palmas, în La Liga, mijlocaşul ofensiv de 29 de ani recunoaşte că nu a ştiut cum să gestioneze faima şi banii câştigaţi la începuturile carierei, dar spune că a învăţat din greşeli.

Boateng a reprezentat una din revelaţiile CM 2010, unde a ajutat naţionala Ghanei să ajungă până în sferturi, unde africanii au pierdut dramatic, după executarea loviturilor de departajare, în faţa Uruguay-ului. Graţie evoluţiilor de la CM 2010, Kevin Prince Boateng, care jucase la Portsmouth în sezonul 2009-2010, a făcut pasul spre AC Milan, via Genoa, fiind iniţial deţinut în coproprietate de cele două echipe. Boateng spune că în timpul CM 2010 a realizat că modul în care privea viaţa de fotbalist era greşit şi de atunci a început să-şi schimbe mentalitatea. Fotbalistul spune că a învăţat din greşelile tinereţii.

Steaua s-ar putea despărţi în această perioadă de mercato din iarnă de unul dintre jucătorii importanţi din lotul lui Reghecampf şi unul dintre căpitanii echipei. Alin Toşca este dorit în Italia, iar oferta este de 1,7 milioane de euro. Informaţia nu a fost oferită de vreun oficial al roş-albaştrilor, ci de Adrian Mutu – manager general la Dinamo. Mutu a precizat că a aflat de această ofertă în momentul în care a discutat despre un eventual transfer al fundaşului la Dinamo.

Cupa României are programate la mijlocul acestei săptămâni meciurile din optmile competiţiei. Cel mai tare duel al acestei faze a întrecerii este confruntarea dintre Gaz Metan şi Dinamo, meci programat pentru joi, ora 20:30. Steaua va juca miecuri cu CS Mioveni, iar campioana Astra Giurgiu va evolua joi, în compania celor de la Luceafărul Oradea.

Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti va înfiinţa o echipă de fotbal la nivel de seniori, pe care o va înscrie în sezonul următor al Ligii a 4-a, se arată într-un comunicat remis, luni, agenţiei MEDIAFAX. Marius Lăcătuş, în vârstă de 52 de ani, a fost numit director tehnic. Analist sportiv, Cornel Dinu a vorbit despre proiectul CSA Steaua. Selecţioner al naţionalei în prima parte a campaniei pentru World Cup 1994, Dinu a spus mereu că unul dintre jucătorii săi preferaţi a fost Marius Lăcătuş. Decizia fostului şeptar din Ghencea nu e însă pe placul administratorului de la Dinamo.

Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti va înfiinţa o echipă de fotbal la nivel de seniori, pe care o va înscrie în sezonul următor al Ligii a 4-a. Marius Lăcătuş, în vârstă de 52 de ani, a fost numit director tehnic. Întrebat despre această situaţie, Laurenţiu Reghecampf a declarat că nu este deloc surprins de ultimele evenimente şi a precizat că nu are vreun motiv să fie supărat pe Marius Lăcătuş. În ceea ce priveşte lupta din Liga 1, antrenorul Stelei nu este îngrijorat. Play-off-ul va decide adevărata campioană a Ligii 1 şi nu contează cine termină acest an calendaristic pe prima poziţia a clasamentului.

Sergio Ramos şi colegii săi de la Real Madrid se pregătesc pentru Campionatul Mondial al cluburilor, iar fundaşul de 30 de ani a marcat momentul cu un nou tatuaj făcut pe mâna stângă. Starul de la Real Madrid şi-a tatuat patru numere sugestive pe falangele mânii şi a publicat ulterior „opera” pe contul de Istagram. Deşi Ramos a încercat să păstreze un aer de mister, răspunsurile nu sunt deloc grele.

Fundaşul s-a lansat în fotbalul mare la Sevilla, unde a purtat numerele 32 şi 35 pe tricou, înainte de a prinde transferul carierei la Real Madrid, într-un moment în care avea 19 ani. Ultimul număr tatuat „90+” e dedicat evident golului reuşit în finala Champions League din 2014, când Real Madrid a trimis meciul în prelungiri graţie unui gol înscris de fundaş în secundele de final, iar ulterior a câştigat şi trofeul. În plus, Ramos s-a făcut în mai multe rânduri remarcat prin goluri decisive înscrise pe final. Ultimele două partide ale Realului din Primera Division au fost „închise” de golurile marcate de Sergio Ramos în prelungiri (1-1 cu Barcelona şi 3-2 cu Deportivo la Coruna).

Gigi Becali a declarat în cursul zilei de ieri că a primit o propunere din partea celor de la Dinamo: Rotariu şi Gnohere în schimbul a 2 milioane de euro şi a lui Toşca. Adrian Mutu, managerul general al lui Dinamo şi omul indicat de Becali ca fiind cel din partea căruia a primit propunerea, a lămurit situaţia. Dinamo s-a interesat de Toşca, iar Rotariu nu va ajunge niciodată la marea rivală.

Andrei Gag ocupă locul 1 în topul celor mai buni atleţi români din 2016. Sportivul în vârstă de 25 de ani a cucerit, în martie, medalia de argint în proba de aruncarea greutăţii din cadrul Campionatelor Mondiale în sală de la Portland, din Statele Unite ale Americii, cu o aruncare de 20,89 metri. Cei de la FRA precizează însă că ierarhia mai poate suferi unele modificări, după ce echipa feminină de cros a obţinut medalia de bronz (Ancuţa Bobocel – 4; Roxana Barca – 11; Cristina Neagu – 27; Paula Todoran – 37) la Campionatele Europene. Gala Atletismului Românesc, eveniment în cadrul căruia vor fi premiaţi cei mai buni atleţi ai anului, va avea loc miercuri, 14 decembrie.

Edi Iordănescu şi-a încheiat prematur aventura de antrenor la ŢSKA Sofia. Tehnicianul în vârstă de 38 de ani a renunţat după aproximativ 3 luni la conducerea clubului bulgar, dar avea pregătit planul de transferuri pentru perioada de mercato din iarnă. Iordănescu a dezvăluit că îşi întocmise o listă de transferuri pe care se regăseau fotbalişti din Liga 1 de la Steaua, Pandurii, CFR, Astra sau Dinamo. Gnohere, jucător dorit acum de Steaua, se afla pe primul loc în acest „clasament”.

Ionuţ Georgescu a fost desemnat de ProSport cel mai bun jucător al etapei a 15-a în Liga Zimbrilor la handbal masculin. Fostul internaţional a contribuit cu 14 goluri la victoria Stelei în faţa echipei HC Odorhei (scor 30-27). Căpitanul ”militarilor” este şi în acest sezon omul care face de toate la echipa de club, în multe jocuri intrând în teren accidentat. Cu acest succes, Steaua a revenit în Top 6 în Liga Zimbrilor. Pentru că pe postul lui Ionuţ Georgescu (inter drept) s-a remarcat în această etapă şi Jakov Vrankovic am decis să le facem loc ambilor jucători în linia de 9 metri, în Echipa Etapei.

Anunţul oficial al Armatei, care luni, 12 decembrie 2012, l-a înscăunat pe Marius Lăcătuş director tehnic al reînfiinţatei secţii de fotbal a CSA Steaua, face posibil un scenariu care, până mai ieri, părea nebunesc: o confruntare de totul sau nimic între doi coloşi, în Liga 4 din Bucureşti. Prin paşii şi obiectivele asumate în comunicatul dat publicităţii, CSA Steaua intră în coliziune directă cu urmaşele unui alt gigant căzut, marele Rapid. AFC şi CFR Mişcarea, azi pe locul 1 în cele două serii ale Ligii 5 din campionatul Bucureştiului, îşi propun, exact ca şi CSA Steaua, promovări succesive, astfel ca, la startul sezonului 2020-2021, să promoveze în Liga 1.

Atât CSA Steaua, cât şi urmaşele Rapidului ţin neapărat la această ţintă pentru că, în 2020, odată cu găzduirea unor meciuri la Europene, în Bucureşti ar trebui să fie gata noile stadioane din Giuleşti şi Ghencea. În viziunea conducătorilor de la AFC Rapid, CFR Mişcare şi CSA Steaua, ar fi momentul ideal ca aceste echipe să inaugureze pe noile arene, într-o mare sărbătoare, întoarcerea în elita fotbalului. Dacă nimic neprevăzut nu se întâmplă până la finalul acestui sezon, e de aşteptat ca AFC Rapid şi CFR Mişcarea să se regăsească printre cele trei formaţii din Liga 5 care vor promova, la primăvară, în Liga 4. În acest fel, la startul sezonului 2017-2018, în campionat vor concura, umăr la umăr, AFC Rapid, CFR Mişcarea şi CSA Steaua.

Problema e că, în acest moment, regulamentul prevede că doar campioana Ligii 4 accede la meciul de baraj pentru promovarea în Liga 3. Cu alte cuvinte, la anul ar urma o confruntare decisivă cu un singur învingător care-şi va continua drumul spre obiectivul de a se vedea promovată în Liga 1 la startul sezonului 2020-2021. Teoretic, la startul sezonului următor, cele două succesoare ale falimentarului FC Rapid vor avea un plus de experienţă faţă de nou-înfiinţata CSA Steaua. Conform surselor ProSport, AFC Rapid şi CFR au speranţe că vor atrage nişte susţinători care să îmbunătăţească situaţia financiară, astfel încât să-şi permită îmbunătăţirea condiţiilor pentru echipe şi chiar cantonamente la iarnă.

Lumea judoului face front comun după ce Marius Vizer, preşedintele Federaţiei Internaţionale, a trimis o scrisoare către familia judoului românesc. Mesajul e construit pe câţiva piloni puternici, meniţi să susţină o stare de normalitate într-un sport care a adus României medalii şi a făcut un bun PR ţării pe toate meridianele: chemarea la unitate, renunţarea la interesele de grup în beneficiul judoului. După ce Daniel Natea şi-a exprimat susţinerea, campioanele Alina Dumitru, Andreea Chiţu şi Corina Căprioriu au avut o poziţie oficială după ce Florin Lascău a anunţat că nu va rămâne în fruntea Federaţiei Române de Judo, cele trei judoka referindu-se şi la problemele dintre antrenorul Florin Bercean şi secretarul general, Alexandru Bălgrădean.

Sâmbătă şi duminică a avut loc primul curs de iniţiere şi instruire în psihologia sportivă. Organizat de psihologul sportiv Andreas Hniatiuc şi de Asociaţia pentru Psihologia Sportului (APPS), cursul i-a avut printre lectori pe Ramona Farcău, golghetera Jocurilor Olimpice de la Beijing, Ovidiu Burcă, fost fotbalist care a evoluat pe trei continente şi care a îmbrăţişat de curând meseria de manager sportiv (până acum, la Oţelul şi la Rapid), Mircea Rădulescu, fost şef al Şcolii de Antrenori din cadrul FRF, actualmente managerul Academiei de Fotbal a FC Voluntari, dar şi Ioan Popoviciu, unul dintre membrii fondatori ai APPS şi din acest an psihologul tenismanului Marius Copil.

În urmă cu doi ani, pe 15 decembrie 2014, iubitorii fotbalului din Iaşi primeau o veste teribilă. Mihai Dănilă, nea’ Miţu cum îl strigau fanii şi prietenii, fost mare atacant al Politehnicii, trecea în nefiinţă, lăsând în urmă o mare de regrete. De atunci, fotbalul din Copou este mult mai sărac, iar cei care l-au cunoscut pe Mihai Dănilă îi duc lipsa. La doi ani de la moartea acestui mare fotbalist al generaţiei de aur a Iaşiului, clubul CSM Politehnica Iaşi va organiza, în memoria lui Mihai Dănilă, pe 14 decembrie, o competiţie-Memorial la care vor participa copii de la două cluburi din Iaşi.

Ieşenii nu au avut timp să savureze victoria, 3-1, de la Botoşani. Luni dimineaţă, delegaţia lui CSM Poli a zburat către Cluj-Napoca, unde marţi echipa din Copou va lupta cu CFR pentru un loc în sferturile de finală ale Cupei României. Ieşenii nu au avut timp să savureze victoria, 3-1, de la Botoşani. Luni dimineaţă, delegaţia lui CSM Poli a zburat către Cluj-Napoca, unde marţi echipa din Copou va lupta cu CFR pentru un loc în sferturile de finală ale Cupei României. Antrenorul Eugen Neagoe nu va conta în meciul cu CFR Cluj pe Târşa, Chelaru (accidentaţi), Frăsinescu şi Ciucur (suspendaţi).

PROGNOZA METEO
13 Decembrie 2016

Temperaturile maxime se vor încadra între -8 grade în estul Transilvaniei şi 5 grade în vestul Olteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între -16 şi -6 grade, mai coborâte în depresiuni, până în jurul a -21 de grade, dar şi uşor mai ridicate pe litoral, până la -4 grade. Ziua cerul va fi mai mult senin, exceptând regiunile sudice, unde în prima parte va mai ninge slab, local în Oltenia şi doar izolat în Muntenia şi sudul Dobrogei. Noaptea cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în jumătatea de nord a ţării. Vântul va sufla slab şi moderat, dar va continua să prezinte intensificări ziua, la munte, unde va spulbera zăpada, dar şi în Moldova, Dobrogea şi Muntenia (local, la rafală, se vor depăşi 50…60 km/h, iar pe crestele montane şi pe litoral 70…75 km/h). Noaptea, cu totul izolat, vor fi condiţii de ceaţă, cu depunere ce chiciură.

Bucuresti

Vremea se va răci accentuat faţă de intervalul precedent. Temperatura maximă va fi de 1…2 grade, iar cea minimă de -7…-5 grade, mai scăzută în zona preorăşenească până în jurul valorii de -9 grade. Cerul va fi mai mult senin, cu înnorări la începutul intervalului, când vor mai fi condiţii să ningă slab, dar şi la sfârşitul acestuia. Vântul va mai avea intensificări în prima parte a zilei, apoi va slăbi în intensitate.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *