Stiri pe scurt 12 Octombrie 2016

Stiri pe scurt 12 Octombrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  12 Octombrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 12 octombrie. In anul 2012, Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2012 a fost atribuit, Uniunii Europene, „UE şi strămoşii săi au contribuit de peste şase decenii la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa”, a declarat la Oslo preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.

Vineri, 14 octombrie, o serbăm creştineşte pe Sfânta Parascheva. Este povestea exemplară a femeii aşa de miloasă încât îi îmbrăca pe cei nevoiaşi cu propriile haine. Este povestea care ar trebui să ne înveţe despre felul nostru a fi în public. Este povestea celui care dăruieşte, a celui care are grijă de Celălalt. Suntem în vremuri de intoleranţă, de refuz al săracului emigrant, de avântat extremism. În niciuna dintre aceste plăgi de secol 21, slujbaşii bisericii nu riscă o rugăciune. Modelul Sfântei Parascheva a Iaşilor în zilele noastre nu le spune nimic slujbaşilor bisericii ortodoxe.

Pelerinajul este cea mai importantă prezenţă publică a românului. Mai influentă decât votul politic, ori protestul. Ori acest detaliu este o rătăcire de busolă socială într-o lume a absenteismului civic şi a politicianismului căutat de DNA. Niciun slujbaş din biserica lui 2016 nu se dezbracă de rele practici pentru a avea grijă de copiii căpşunarilor, de bătrânii de pe străzi şi din azile, de lunaticii din spitale. În 2016, slujbaşii bisericii nu dezvoltă programe sociale, nu îndreaptă moral societatea, nu deschid minţile omeneşti.

Nimic din modificările sociale, nemulţumirile omului de secol 21 nu-şi regăseşte pacea în regulile Bisericii Ortodoxe de astăzi. Şi toată această lume defectată de reguli stricte s-a văzut în reacţia veninoasă, nervoasă în timpul tragediei de la Colectiv. Dumnezeu a fost speranţa, câtre el s-a îndreptat salvarea, în condiţiile în care incendiul a arătat bătaia regulată de joc a politicului faţă de sistemul sanitar. Preoţii ameţiţi de obsesia Catedralei Neamului au uitat de flacăra care mistuia trupurile contemporanilor, generaţiei viitoare.

Echipa de studenţi EFdeN-Team Bucharest 2018 va reprezenta România la „Solar Decathlon Middle East” – competiţia internaţională pentru locuinţe sustenabile ce va avea loc în Dubai, în 2018. Echipa de studenţi români va concura alături de 22 de echipe din 16 ţări de pe patru continente. Echipele calificate în finala competiţiei au fost anunţate oficial în cadrul World Green Economy Summit (WGES), care a avut loc în octombrie 2016, la Dubai International Convention and Exhibition Centre. Fiecare propunere înscrisă în competiţie a acoperit patru dimensiuni: concept, plan de management, strategie de finanţare şi integrarea în curricula universitară.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, o avertizare cod roşu de inundaţii care vizează judeţul Galaţi. Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol în bazinele hidrografice Suhu şi Geru, judeţul Galaţi. Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, fenomenele se pot produce cu intensitate şi probabilitate mai mare în bazinul hidrografic al râului Suhu.

Ursul de mari dimensiuni observat aproape de centrul Sibiului, într-o zonă intens circulată, a fost prins şi împuşcat. Poliţiştii din Sibiu au deschis un dosar penal pentru uz de armă, după ce ursul care s-a plimbat mai bine de trei ore prin centrul Sibiului a fost împuşcat în curtea unei fabrici din oraş, animalul urmând să fie preluat de DSVSA Sibiu şi incinerat. Potrivit şefului Poliţiei Sibiu, Tiberiu Iulian Ivancea, ursul a fost împuşcat, nereuşindu-se tranchilizarea lui, iar în urma uciderii animalului se va deschide un dosar penal pentru uz de armă.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, cu 36 de voturi pentru şi unul împotrivă, că fostul ministru Petre Tobă şi primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, au plagiat în lucrările de doctorat. Consiliului General al CNATDCU va propune astfel retragerea titlului de doctor în cazul celor doi, propunerea ajungând, potrivit procedurii, la ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, acesta urmând să semneze ordinul de retragere a titlurilor. Ulterior, potrivit legii, cei doi pot cere revocarea ordinului la Ministerul Educaţiei după care se pot adresa instanţei de contencios administrativ.

Ministerul Educaţiei anunţă că 6.664 profesori vor să ocupe funcţii de directori ai unităţilor şcolare, în timp ce 2.312 dascăli şi-au depus dosarele pentru posturile de directori adjuncţi, miercuri având loc proba scrisă a concursului pentru ocuparea funcţiilor de conducere la nivelul şcolilor. Miercuri, se desfăşoară proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea funcţiilor vacante de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar. Proba vizează evaluarea aptitudinilor cognitive şi a competenţelor manageriale ale candidaţilor şi constă în rezolvarea în maximum 120 de minute a unui test-grilă cu itemi elaboraţi de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

Rezultatele probei scrise nu se contestă. Ulterior, candidaţii vor susţine alte două probe: analiza CV-ului (realizată în plenul comisiei de concurs, în prezenţa candidatului, prin acordarea de puncte potrivit criteriilor şi punctajelor prevăzute de metodologie şi pe baza documentelor din dosarul de înscriere care dovedesc cele afirmate în CV), respectiv un interviu în faţa comisiei de concurs, în care se apreciază scrisoarea de intenţie, calitatea şi susţinerea de către candidaţia ofertei manageriale şi a unui plan operaţional pentru un an, cu o durată de maximum 30 de minute, conform criteriilor şi punctajelor din metodologie, transmite Ministerul Educaţiei.

Petre Tobă, fost ministru al Afacerilor Interne în Cabinetul Cioloş, este pe lista demnitarilor asupra cărora există suspiciuni că şi-ar fi plagiat lucrările de doctorat. Potrivit informaţiilor apărut în spaţiul public, acesta ar fi copiat din diverse lucrări peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei de doctorat „Poliţia Română – Forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale”. Comisia de specialitate din cadrul CNATDCU a stabilit la data de 01 septembrie că Tobă nu a plagiat, propunerea specialiştilor fiind de păstrarea a titlului de doctor. Ulterior, la începutul lunii septembrie, Consiliul General al CNATDCU a respins raportul comisiei de lucru, fiind întrunită o altă comisie care a stabilit că a plagiat.

Omul de afaceri Ioan Niculae a ajuns la sediul DNA unde a fost citat în calitate de martor în dosarul privind suspiciuni în legătură cu lucrările ştiinţifice scrise de deţinuţi în penitenciare. În luna iulie, Ioan Niculae a părăsit Penitenciarul Găeşti după ce Tribunalul Dâmboviţa a decis eliberarea condiţionată. Omul de afaceri a fost condamnat în 2 aprilie 2015 de Curtea de Apel Bucureşti la doi ani şi şase luni de închisoare în doarul „mită la PSD”. În acelaşi dosar au fost condamnaţi Gheorghe Bunea Stancu, la trei ani de închisoare, Gheorghe Teodorescu şi Viorel Bărac, la doi ani şi şase luni cu executare. În perioada de detenţie Ioan Niculae a scris cinci cărţi.

Procurorii anticorupţie au solicitat Preşedintelui României încuviinţarea urmăririi penale pentru omor din culpă în cazul lui Gabriel Oprea, cererea fiind făcută după ce demisia lui Oprea din Senatul României a fost publicată în Monitorul Oficial. Solicitarea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale pentru ucidere din culpă a lui Gabriel Oprea în dosarul morţii lui Bogdan Gigină a ajuns la Preşedinţie, urmând ca şeful statului să se pronunţe asupra cererii, în condiţiile în care fostul ministru a demisionat din Parlament. În prima fază, cererea a fost trimisă Senatului României însă plenul acestei camere a respins-o.

Ulterior, Gabriel Oprea a demisionat din Parlamentul României, astfel că procurorii au revenit cu o a doua cerere, adresată lui Klaus Iohannis, potrivi legii răspunderii ministeriale. Infracţiunea de ucidere din culpă are legătură cu decesul poliţistului Bogdan Gigină, în aceeaşi cauză Gabriel Oprea fiind deja cercetat pentru abuz în serviciu. Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că „încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere”.

Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei anunţă că se circulă îngreunat în zonele Răzoare, Piaţa Sudului, Antiaeriană, Ghencea-13 septembrie, Ştefan cel Mare, Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, fiind un semafor defect în cartierul Colentina. ANM a emis cod galben de ploi valabil pentru estul ţării. În intervalul 10.00 – 18.00 este în vigoare şi un cod portocaliu de ploi valabil pentru judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea şi Galaţi, unde se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi 25, 30 l/mp şi pe arii restrânse 50 l/mp.

Foarte mulţi angajaţi, în special cei din zona IT, se gândesc să treacă în zona activităţilor independente şi să-şi facă un PFA, o microîntreprindere sau o întreprindere individuală, însă le este frică de instabilitatea generată de anunţurile privind schimbarea cadrului fiscal pentru aceste forme de colaborare. Din aceleaşi motive, şi companiile care contractează de regulă freelanceri sunt reticente în a mai accesa astfel de forme de colaborare, spun reprezentanţii companiei HeadHunting IT, specializată în recrutarea pe domeniul IT.

Discuţiile despre modificarea sistemului de taxare pentru freelanceri au revenit în atenţie luna trecută, odată cu propunerile de schimbare a Codului fiscal făcute de către fostul secretar de stat de la Finanţe Gabriel Biriş, care şi-a dat demisia în urma scandalului provocat de apariţia în spaţiul public a proiectului care nu fusese încă asu­mat de Finanţe. Potrivit acelor propuneri, ve­niturile din PFA ar fi trebuit să fie im­po­zitate la fel ca şi cele din salarii, în prezent PFA având un regim de impozitare mai avan­tajos.

Victor Ponta, audiat circa 40 de minute la DNA Ploieşti, în dosarul în care este acuzat că a primit 220.000 de euro pentru a-i asigura lui Sebastian Ghiţă un loc eligibil la alegerile din 2012, a fost întrebat dacă va fi audiat şi Tony Blair, fostul premier răspunzând: „Hai să nu ne facem de râs”. Referitor la audieri, Ponta a declarat că şi-a susţinut în totalitate declaraţiile date judecătorului de la ICCJ.

Comisia pentru Cultură a Camerei Deputaţilor a reluat ieri, dezbaterea privind proiectul iniţiat de Traian Dobrinescu şi Varujan Vosganian privind Timbrul literar Proiectul de lege 583/2014. Interviu cu Mihai Mitrică, Director Executiv Asociaţia Editorilor din România împotriva timbrului. Proiectul de lege 583/2014, care prevede ca Uniunea Scriitorilor din România să încaseze un timbru literar din vânzarea tuturor cărţilor, inclusiv a celor importate, a fost abandonat şi anul trecut ca urmare a unei campanii publice coordonate de Asociaţia Editorilor din România.

Conform AER, legea propusă de Dobrinescu-Vosganian încalcă mai multe prevederi ale Constituţiei şi ale tratatelor europene la care România este parte, instituind un regim discriminatoriu pentru cărţi în raport cu alte bunuri comercializate pe teritoriul României şi scumpind cărţile. Preşedintele Comisiei, Gigel-Sorinel Ştirbu, s-a angajat în repetate rânduri să nu mai pună pe ordinea de zi acest proiect fără consultarea tuturor părţilor implicate.

Un microbuz în care se aflau cinci persoane a fost prins de viitură, pe DN 22F, în apropierea localităţii Horia din judeţul Tulcea, oamenii fiind salvaţi după o intervenţie a pompierilor. Echipele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Delta’’ al judeţului Tulcea au fost solicitate, prin numărul de apel unic 112, să intervină pe raza judeţului şi municipiului Tulcea în mai multe situaţii, în urma ploilor care au avut loc în cursul nopţii.

A fost solicitat imediat sprijinul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Horia, care a intervenit cu un buldoexcavator şi a salvat persoanele aflate în autoutilitară, transportându-le într-un loc sigur. Pompierii tulceni au fost solicitaţi să intervină pe strada Barajului din municipiul Tulcea, pentru a evacuarea apei care inundat subsolul unei societăţi comerciale. La acest moment se acţionează la faţa locului cu o motopompă de mare capacitate si cu o autospecială cu apă şi spumă.

Circulaţia feroviară este întreruptă, în gara din municipiul Galaţi, după ce, din cauza ploilor, macazurile au fost acoperite cu apă. Practic, ca urmare a ploilor abundente, macazurile au fost acoperite cu o cantitate mare de apă şi trenurile nu mai pot pleca. De asemenea, locomotivele nu pot intra în gară.

Circulaţia rutieră pe DN10 Buzău – Braşov este blocată din cauza căderilor de stânci de pe versanţi, provocate de ploi. Din cauza căderilor de stânci de pe versanţi, cauzate de ploi, circulaţia rutieră pe DN10 Buzău – Braşov este oprită pe ambele sensuri la kilometrul 80, în zona localităţii buzoiene Siriu. Ruta ocolitoare pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mică de 7,5 tone este Buzău – DN10 – Cislău – DJ102B – Vălenii de Munte – DN1A – Cheia – Săcele – Braşov. Ruta ocolitoare pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone este Buzău – DN1B – Ploieşti – DN1A – Braşov.

Criza din 2008 a dus la pierderea a mai mult de opt milioane de locuri de muncă. Deşi nici o industrie nu este pregătită pentru o altă criză, există domenii care ar putea fi mai puţin afectate, precum învăţământul, guvernarea sau contabilitatea, spune Andrew Chamberlain, economist şef la Glassdoor.

Printre cele mai sigure locuri de muncă sunt cele din sistemul de învăţământ. Chiar dacă lucrează în domeniul public sau privat, învăţătorii şi profesorii de liceu au un statut stabil, comunităţile având nevoie de oameni pregătiţi pentru a asigura educaţia copiilor. De asemenea, profesorii universitari au o poziţie solidă pe piaţa muncii, dar întâmpină un proces dificil până la gradul de profesor, fiind necesari ani de experienţă şi mai multe diplome universitare, printre care şi doctoratul. La nivel mondial este nevoie de recrutarea a 69 de milioane de profesori pentru a respecta promisiunile internaţionale pentru educaţie.

Moaşele şi asistenţii medicali se află şi ei pe lista oamenilor cu loc de muncă sigur. În Statele Unite, rata de angajare este aşteptată să crească cu 30% în perioda 2014-2024, mult mai rapid decât în orice alt domeniu, conform Biroului de Statistică a Muncii. Nici contabilii sau auditorii nu trebuie să îşi facă griji în legătură cu locul de muncă, rata de angajare fiind de 2.2%. Un alt loc stabil este domeniul pompelor funebre. Angajaţii din serviciul public vor fi şi ei mereu căutaţi, fie că sunt specializaţi pe energie electrică, gaze naturale, alimentare cu apă sau canalizări.

Premiera spectacolului „Iarna”, inspirat de textul lui Jon Fosse, în regia lui Mihai Măniuţiu va avea loc joi, 13 octombrie, de la ora 21:00, la Teatrul Nottara din Bucureşti, Sala George Constantin, ca parte a Festivalului Internaţional de Teatru FEST(IN) pe Bulevard (10-22 octombrie). Într-un decor ameţitor de alb, sub privirea caldă a regizorului Mihai Măniuţiu, prinde viaţă o poveste de iarnă ciudată, în care mila duce la pierzanie. Un mister sexual. Spectatorii se întâlnesc cu piesă la Festivalul FEST(IN) pe Bulevard.

Trupa Depeche Mode va concerta în România, oraşul Cluj fiind pe lista oraşelor din turneul „The Global Spirit Tour” de promovare a noului album, „Spirit” – au anunţat membrii trupei în cadrul unei conferinţe de presă (din Italia) transmisă live online pe propria pagina de Facebook. Concertul care va fi susţinut pe stadionul Cluj Arena în 23 iulie este al treilea pe care trupa britanică îl va susţine în România, după cele două din Bucureşti din 2006 şi 2013.

Trupa a publicat pe propria pagina de Facebook lista tuturor oraşelor în care va concerta, Cluj fiind cel care încheie turneul european (urmând apoi un turneu în America). Cel de-al 14-lea album, „Spirit”, care va fi lansat în primavara lui 2017, a fost produs de James Ford şi va fi lansat de casa de discuri Columbia Records. Cu o carieră ce se întinde pe parcursul a peste 30 de ani şi care însumează, până în prezent, 13 albume de studio, vândute în peste 100 de milioane de exemplare în toată lumea, Depeche Mode este unul dintre cele mai importante nume din istoria muzicii.

Cel puţin 14 persoane au fost ucise, iar alte zeci au fost rănite după ce un individ a deschis focul asupra mulţimii adunate la o moschee şiită din oraşul afgan Kabul. Atacul armat a avut loc la Moscheea Sakhi, situată la periferia vestică a capitalei Afganistanului. Conform ministrului afgan de Interne, Sediq Sediqqi, un individ a deschis focul cu o armă automată asupra pelerinilor şiiţi adunaţi cu ocazia sărbătorii Ashura, o zi de doliu care marchează moartea în anul 680 a imamului Hussein, nepotul profetului musulman Mohamed. Agresorul a murit în schimbul de focuri cu serviciile de securitate afgane. Alte aproximativ 45 de persoane au fost rănite în atacul care deocamdată nu a fost revendicat.

Distincţia între terorism şi infracţionalitate devine din ce în ce mai estompată, se afirmă într-un studiu al cercetătorilor de la King’s College din Londra, care a relevat că aproape 60% din militanţii incluşi în studiu au fost anterior închişi pentru diverse infracţiuni. Un studiu al Centrului Internaţional pentru Studiul Radicalizării şi Violenţei politice din cadrul King’s College din Londra indică faptul că organizaţia Stat Islamic, care recrutează un număr tot mai mare de foşti infranctori, este diferită de alte reţele teroriste, cum ar fi al-Qaida, care în general vizează spre radicalizare studenţi, intelectuali şi persoane fără un trecut violent.

Dubai a demarat construcţia clădirii care va deveni până în 2020 cea mai înaltă structură din lume, urmând să depăşească în înălţime Burj Khalifa, aflată tot în Dubai, deţinătoarea actualului record. Şeicul Mihammed bin Rashid Al Maktoum a pus ”piatra de temelie” a noii construcţii pe 10 octombrie, pentru turnul Dubai Creek Harbour. Proiectul a fost demarat în condiţiile în care creşterea din Emiaratele Arabe Unite, inclusiv Dubai, este aşteptată să atingă cel mai slab nivel din 2010, după scăderea la aproape jumătate a preţurilor petrolului. Preţurile locuinţelor în Emirate ar putea scădea cu până la 10% în 2017, după un declin de 7% anul acesta. Turnul este parte din proiectul imobiliar Dubai Creek Harbour, de 6 kilometri pătraţi. Clădirea a fost proiectată de arhitectul spaniol Santiago Calatrava, care a proiectat de asemenea şi noul hub de transport din New York de la World Trade Center.

În cadrul unui schimb de emailuri efectuat între candidata democrată la preşedinţia SUA şi John Podesta, Clinton identifică Arabia Saudită şi Qatarul ca fiind suporteri “financiari şi logistici” ai reţelei teroriste Stat Islamic, relevă date oferite de Wikileaks. Acest suport este unul “clandestin”, dată fiind cooperarea aparentă dintre Statele Unite şi cele două state sunnite împotriva militanţilor şi a altor acţiuni din cadrul războiului civil sirian. În cadrul corespondenţei dintre Hillary Clinton şi Podesta, pe atunci consilier al preşedintelui Barack Obama, aceasta a conceput o strategie de combatere a grupării Stat Islamic, care implica susţinerea forţelor kurde din Siria şi Irak prin consiliere militară.

Avocaţii lui Salah Abdeslam, suspectul-cheie al atentatelor care au avut loc în noiembrie 2015 la Paris, au anunţat într-un interviu acordat BFMTV că renunţă să îşi mai apere clientul din cauza deciziei acestuia de a păstra tăcerea. Această decizie i-a fost comunicată joia trecută deţinutului, care nu mai doreşte deocamdată un avocat. Salah Abdeslam, singurul terorist rămas în viaţă dintre cei care au comis atentatele din noiembrie 2015 la Paris, se află în prezent la închisoarea Fleury-Mérogis din Franţa. Cei doi avocaţi ai săi, belgianul Sven Mary şi francezul Frank Berton, au renunţat să îl mai apere.

SPORT

Echipa naţională a României a revenit în această dimineaţă în ţară după deplasarea din Kazahstan. „Tricolorii” a ajuns cu două ore întârziere faţă de ora anunţată oficial din pricina procedurilor de degivrare ce au trebuit efectuate pe aeroportul din Astana. Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, s-a declarat extrem de nemulţumit de cele întâmplate la Astana. Burleanu spune că Federaţia Română de Fotbal va face un protest la UEFA având două reclamaţii: terenul sintetic şi calitatea arbitrajului portughezului Manuel de Sousa.

Christoph Daum spune că este mândru de ceea ce au arătat jucătorii naţionalei, chiar dacă au făcut doar egal cu Kazahstan, scor 0-0. Selecţionerul României s-a plâns şi de suprafaţa artificială de joc, despre care spune că împiedică jocul de pase. România n-a reuşit să treacă peste condiţiile vitrege din Kazahstan. Vremea rece, terenul sintetic şi agresivitatea adversarilor ne-au pus mari probleme. În ciuda rezultatului, Christoph Daum are numai cuvinte de laudă pentru jucătorii săi. Antrenorul german susţine că ”tricolorii” au alergat foarte mult, au fost organizaţi, s-au zbătut, au avut atitudine, însă putea fi mai atenţi în faza de finalizare. Daum este de părere că România ar putea obţine rezultate mult mai bine, dacă jucătorii vor avea parte în continuare de sprijinul suporterilor. Printre remarcaţii lui Daum a fost Răzvan Marin, care a jucat pentru a doua în carieră pentru echipa naţională:

Evoluţia dezamăgitoare din Kazahstan l-a făcut pe Bogdan Stelea să răbufnească pe Facebook. Fostul goalkeeper al Generaţiei de Aur a reacţionat dur la o postare a jurnalistului Silviu Tudor Samuilă. Dacă majoritatea oamenilor de fotbal au pus tunurile pe arbitrajul portughezului Manuel de Sousa si pe terenul execrabil de la Astana, Bogdan Stelea vede lucrurile puţin diferit. Omul care a stat ani buni în poarta Generaţiei de Aur pare mai degrabă că e dezamăgit de jocul fotbaliştilor lui Daum decât de alte cauze care au dus la o remiză ştearsă în Kazahstan şi a ţinut să evidenţieze acest lucru printr-un mesaj postat pe facebook.

Adrian Porumboiu a pus tunurile pe Gabi Enache după egalul din Kazahstan şi a criticat decizia lui Christoph Daum de a-l introduce pe stelist la pauză în locul accidentatului Alex Chipciu. Inexistent în partea a doua, Enache a avut, totuşi, cea mai mare oportunitate de gol a României, dar a alunecat în momentul în care trebuia să împingă în poartă o minge respinsă cu greu de portarul Pokatilov după o centrare deviată a lui Bogdan Stancu.

Accidentarea lui Alex Chipciu din finalul primei reprize l-a forţat pe Christoph Daum la o a doua schimbare neplanificată. Dacă gândurile microbiştilor români se îndreptau spre Maxim, Rotariu sau Andone ca înlocuitori pentru mijlocaşul lui Anderlecht, alegerea neamţului de 62 de ani a fost cu totul şi cu totul alta. Daum a preferat să meargă pe mâna lui Enache, rezerva de fundaş dreapta a lui Gabi Tamaş la Steaua, iar decizia selecţionerului României a fost criticată de Adrian Porumboiu.

Enache, autorul celei mai mari ocazii a meciului, se declară un jucător ghinionist ţinând cont de ultimele evenimente petrecute în cariera sa, dar şi de ratarea uriaşă din minutul 88 al meciului cu Kazahstan. La acea fază, Stancu a pătruns în careu şi a centrat în faţa porţii, portarul gazdelor a scăpat mingea printre mâini, însă apoi a revenit şi a respins după ce Enache a alunecat pe terenul sintetic de la Astana la 2 metri de poarta goală. De asemenea, fotbalistul Stelei a punctat că partida de la Astana cu greu poate fi catalogată drept un meci de fotbal.

Gigi Becali susţine că nu şi-l mai poate permite să-l transfere pe Răzvan Marin, deoarece cota acestuia crescut mai ales după meciul reuşit cu Armenia. Mijlocaşul Viitorului a fost în atenţia Stelei în perioada de transferuri din vară. Răzvan Marin a fost curtat în vară de Steaua, însă până la urmă tânărul mijlocaş a rămas la Viitorul. Gigi Becali dorea atunci să-l ia la pachet cu Florin Tănase, dar Gică Hagi n-a fost de acord să-i lase pe amândoi să plece. Între timp, evoluţiile lui Marin au crescut şi punctul culminant a fost meciul cu Armenia, când a dat un gol şi o pasă de gol, chiar la debutul la echipa naţională.

Argentina, vicecampioana mondială en-titre, se află într-o situaţie foarte grea în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2018. Fără Messi, „pumele” au pierdut pe teren propriu cu Paraguay, scor 0-1, şi ocupă doar locul al cincilea în grupa preliminară din COMNEBOL. Derlis Gonzalez a deschis scorul încă din minutul 18, apoi argentinienii au dominat restul meciului, dar nu au reuşit nici măcar să egaleze, în ciuda unor ocazii foarte mari. Aguero a ratat un penalty în minutul 47, iar colegii săi au lovit bara în alte două rânduri şi au pierdut trei puncte importante în economia calificării. După 10 etape scurse din preliminariile pentru CM 2018, Argentina ocupă doar locul al cincilea, cu 16 puncte, şi are doar două lungimi peste Chile, ocupanta locului al şaptelea. Primele patru echipe din America de Sud se califică direct la Campionatul Mondial, în timp ce locul cinci merge la baraj.

La un an distanţă după ce a lansat cartea „Dinamo în fotbalul românesc”, Constantin Anghelache, consilierul lui Ionuţ Negoiţă, se pregăteşte să scoată o nouă lucrare în care tratează istoria clubului din Ştefan cel Mare. „Dinamo prin tunelul timpului” va fi a 116-a carte scrisă de Anghelache, chiar dacă autorul ei nu e prea sigur de această informaţie. Pentru că Mircea Lucescu i-a transmis că precedenta lucrare nu a reuşit să acopere întreaga istorie a lui Dinamo, Constantin Anghelache consideră că trebuie să vină cu ceva şi mai bun. De aceea, fostul conducător din Ştefan cel Mare va mai scoate o carte, „Dinamo prin tunelul timpului”, lucrare scrisă folosind metode dintre cele mai moderne.

Mutu ar putea reveni la Dinamo. Deşi a anunţat că şi-ar dori să devină antrenor şi chiar a început să urmeze cursurile Şcolii de Antrenori, fostul internaţional ar putea ajunge în „Ştefan cel Mare” într-o funcţie executivă. Constantin Anghelache, fost preşedinte la Dinamo, este de părere că ar fi mutare bună a conducerii clubului dacă Mutu va reuşi să aibă şi într-o funcţie executivă aceleaşi performanţe pe care le-a avut pe terenul de fotbal. Anghelache a comentat şi meciul României, confruntarea de la Kazahstan, şi dă vina pe ghinion pentru remiza obţinută la Astana.

Adi Mutu spune că are o situaţie financiară foarte bună, în ciuda problemelor pe care le-a avut. De-a lungul timpului au apărut zvonuri care susţineau că fostul internaţional român are probleme cu banii. Mutu a reuşit să câştige peste 20 de milioane de euro din cariera de fotbalist. Însă a avut şi cheltuieli uriaşe, provocate atât de viaţa dezordonată, cât şi de unele investiţii care s-au dovedit a fi neprofitabile. Chelsea l-a dat în judecată şi i-a cerut 17 milioane de euro, drept compensaţii pentru că a fost depistat pozitiv cu cocaină, însă a reuşit să obţină suspendarea acestei decizii.

În plus, a trecut până acum prin două divorţuri. Fostul mare atacant spune însă că are totuşi o situaţie financiară bună. A recunoscut că cele două divorţuri au fost destul de costisitoare, dar încă i-au mai rămas bani. Acum, Mutu speră să-şi construiască o carieră şi ca antrenor. Adrian Mutu se afla în prezent la a treia căsnicie, după ce a divorţat pe rând de Alexandra Dinu şi Consuelo Gomez. În prezent este căsătorit cu Sandra Bachici.

Deşi au încercat ca meciul cu Dinamo să se joace în Bănie, oficialii CSU Craiova n-au reuşit să monteze o nocturnă mobilă pe Stadionul Extensiv, aşa cum făcuse, toamna trecută, FC Baia Mare, pe Stadionul Viorel Mateianu, înaintea meciului cu Steaua Bucureşti, din Cupa României. Un stâlp de electricitate, care era amplasat chiar în spatele peluzei de la stadionul din Parcul Romanescu, a împiedicat montarea noctornei. Astfel, partida CS Universitatea Craiova – FC Dinamo Bucureşti se va disputa, aşa cum fusese programat iniţial, pe Stadionul Municipal din Drobeta Turnu Severin.

Jucătoarelor din România le merge bine la turneul WTA de la Linz (Austria)! Monica Niculescu a învins-o marţi seară pe americanca Madison Brengle, scor 4-6, 6-3, 7-5 în primul tur, în timp ce Sorana Cîrstea, calificată în optimi încă de luni, va lupta pentru sferturi contra franţuzoaicei Oceane Dodin.

Monica Niculescu (50 WTA) a acces în optimile de finală de la Linz, turneu dotat cu premii de 250.000 de euro, după un thriller care a dourat două ore şi jumătate: 4-6, 6-3, 7-5 în faţa lui Madison Brengle (71 WTA)! Obişnuită cu meciurile maraton, Monica nu a avut nicio problemă să revină după o primă manşă dezamăgitoare. Niculescu şi-a cedat serviciul de patru ori în setul inaugural, dar şi-a găsit ritmul repede. Românca a revenit senzaţional de la 2-3 în actul doi, egalând la seturi cu o serie de patru game-uri la rând! Decisivul a fost şi el plin de dramatism, pentru că Brengle a servit pentru meci la 5-4, iar Niculescu s-a dezlănţuit în ultimele trei game-uri. Pentru Monica s-ar putea să urmeze joi un meci de gală, contra Garbinei Muguruza (6 WTA), campioana de la Roland Garros fiind mare favorită astăzi în faţa turcoaicei Cagla Buyukakcay (69 WTA).

Sorana Cîrstea (83 WTA) va evolua mai repede decât Monica Niculescu în optimi, chiar miercuri, după ora 16:00. Jucătoarea din Târgovişte se duelează cu Oceane Dodin (89 WTA), sportivă pe care nu a mai întâlnit-o până acum în circuit. Cîrstea vine după o victorie mare, 6-4, 6-2 contra favoritei 6 – Kiki Bertens, dar Oceane a convins şi ea la turneul transmis de Eurosport. Venită din calificări, Dodin a trecut de Kristyna Pliskova (64 WTA) în turul I, scor 6-7(2), 7-5, 6-3.

Naţionala de fotbal a Braziliei a urcat pe primul loc în grupă după victoria, 2-0, într-un meci disputat în deplasare, împotriva Venezuelei, în preliminariile Cupei Mondiale din Rusia, zona Americii de Sud. De cinci ori câştigătoare a Cupei Mondiale, Brazilia, fără Neymar, suspendat, a avut nevoie de doar 8 minute pentru a deschide scorul. Portarul gazdelor, Daniel Hernandez a încercat să-i pase unui coechipier, însă mingea a ajuns la Gabriel Jesus, care de la 20 de metri a trimis mingea în vinclu, peste portarul venezuelean. După victoria de marţi seară, Brazilia urcă pe primul loc al clasamentului zonei Americii de Sud, după ce naţionala statului Uruguay a reuşit doar un rezultat de egalitate, 2-2, în deplasarea din Columbia.

PROGNOZA METEO
12 Octombrie 2016

Vremea se va menține închisã și va fi rece pentru aceastã perioadã din an în majoritatea zonelor, dar în special în nord-est. Pe parcursul zilei va ploua temporar în aproape toatã țara, cu o intensitate mai mare în regiunile estice. Astfel, cantitãțile de apã vor depãși 20…25 l/mp și local 40…50 l/mp cu precãdere în Moldova, dar și în zona montanã. Mai ales în Carpații Orientali și Meridionali vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zãpadã, iar pe creste vântul va sufla tare, cu peste 70…80 km/h, viscolind ninsoarea. Începând de seara, aria ploilor va fi în restrângere în regiunile sudice și sud-estice, dar va continua sã plouã în restul teritoriului, în timp ce la munte vor fi ninsori. Precipitații mixte se vor semnala trecãtor și în Subcarpații Moldovei și în estul Transilvaniei. Vântul va avea intensificãri temporare în majoritatea regiunilor, dar îndeosebi în sud și în est, cu viteze de pânã la 55…65 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 6…7 grade în estul Transilvaniei și în nordul Moldovei și 17…18 grade în Dobrogea, iar cele minime vor fi cuprinse între 2 și 10 grade.

Bucuresti

Vremea se va menține rece pentru aceastã perioadã din an. În prima parte a zilei vor fi înnorãri și temporar va mai ploua. Apoi cerul va deveni variabil, însã vântul se va intensifica. Temperatura maximã va fi de 14…15 grade, iar cea minimã de 6…7 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *