Stiri pe scurt 12 Martie 2016

loading...

Stiri pe scurt 12 Martie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  12  Martie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii pentru ziua de 12 martie. In anul 1912, s-a născut poetul canadian de origine română Irving Peter Layton (Israel Pincu Lazarovitch). Încă din anii ’40 a fost recunoscut drept unul dintre cei mai prolifici, versatili, revoluţionari şi controversaţi poeţi ai şcolii „moderne” canadiene. Reputaţia i s-a consolidat în anii ’50-’60, mai ales după publicarea lucrării „A Red Carpet for the Sun” în 1959. Unul dintre elevii săi celebri a fost Leonard Cohen, muzician, scriitor, promotorul postmodernismului canadian. (m. 4 ianuarie 2006).

Încă doi copii cu sindrom hemolitic-uremic au ajuns la spitalul ”Marie Curie” din Capitală. Medicii spun că unul dintre ei are o formă severă a bolii și urmează să se înceapă procedura de dializă. În plus, acesta are și anemie. În afara de acesti copii, la ”Marie Curie” este internat și un alt copil din Argeș, iar doi bebeluși au fost externați ieri.

Palatul Primăverii, fosta reşedinţă a familiei Ceauşescu, şi-a deschis în această dimineaţă porţile pentru public, la mai bine de 26 de ani de la căderea regimului comunist. Intrarea este gratuită astăzi, dar locurile sunt limitate.

Băncile nu se opresc la majorarea avansului, în încercarea de a scăpa de efectele Dării în Plată. Oamenii din piaţă spun că, mai nou, băncile subevaluează imobilele, pentru a oferi credite mai mici. Totul se răsfrânge, bineînţeles, asupra clientului, care este nevoit să vină cu mai mulţi bani de acasă. Pentru o casa de 60 de mii de euro pe care banca o subevalueaza la 50 de mii, avansul pentru credit scade, dar trebuie sa mai aduceti inca 10 mii de euro, diferenta pana la pretul de vanzare.

Românii care au nevoie de transplant de plămâni au fost scoşi de pe listele de aşteptare ale clinicilor europene în care se fac operaţii imposibil de realizat la noi. România este în afara sistemelor internaţionale de transplant, iar Eurotransplant, un ONG care intermediază prelevarea şi acordarea de organe, a considerat că NU facem suficiente donaţii pentru ca pacienţii noştri să mai primească organe.

Elena Tîrşoagă are 39 de de ani şi aşteaptă să fie chemată la clinica AKH din Viena, pentru un transplant de plâmâni. Medicii români i-au spus că dacă nu face operaţia, va mai trăi maximum doi ani. Statul a plătit pentru ea 120.000 de euro, cât costa intervenţia, dar nimeni nu o cheamă la Viena. Asta pentru că România nu mai este membră a Eurotransplant. Parlamentarii cer şefului Guvernului să intervină pentru a găsi o soluţie. În prezent 30 de pacienţi români au nevoie de transplant de plămâni.

Sunt momente emoţionante la biserica Sfântu Gheorghe din Capitală. Familia lui Vadim Tudor face parastasul de şase luni în memoria politicianului. La moartea lui Vadim, erau cozi de mii de oameni în faţa aceleiaşi biserici… Acum, fetele lui Vadim şi soţia sunt aproape singure.

Medicii sunt ingrijorati de starea lui Gabriel Cotabiţă. Cântaretul care a fost la un pas de moarte anul trecut a luat proportii ingrijoratoare in ultima vreme. S-a îngrăşat 10 kilograme, iar asta de la medicamentele pe care le ia zilnic după accidentul cerebral suferit vara trecută. Faptul că a luat serios în greutate s-a văzut şi la ultimul său concert susţinut în Moldova. Medicii avertizează însă că artistul ar trebui să ia măsuri urgent, kilogramele în plus i-ar putea afecta pe viitor inima şi spatele. Gabriel Cotabiţă ar trebui să adopte un regim alimentar şi să înceapă un program de sport, în funcţie de rezistenţa organismului său, spun specialiștii.

Gregorian Bivolaru îşi serbează ziua de naştere după gratii şi aşteaptă să afle dacă va fi extrădat în România. Fostul lider MISA împlineste chiar astăzi 64 de ani, dar nu mai poate organiza spectacole erotice, ca pe vremuri, ci stă cu colegii de celulă, într-o închisoare din Franţa, unde a fost capturat, după mai bine de 10 ani. Gregorian Bivolaru are de așteptat ziua de 23 martie ca să se prezinte în fața magistraților din Paris pentru a-i convinge să nu fie extrădat în România. Guru a spus de nenumărate ori că nu vrea să se întoarcă în România pentru că aici ar fi persecutat.

Un grup de senatori şi deputaţi PNL au iniţiat un proiect de lege pentru modificarea OUG 97/2005, prin care paşaportul ar urma să devină act de identitate, la fel ca buletinul de identitate sau cartea de identitate provizorie. În sensul prezentei ordonanţe de urgentă, prin act de identitate se înţelege cartea de identitate, precum şi cartea de identitate provizorie şi buletinul de identitate, aflat în termen de valabilitate, precum şi paşaportul.

România a fost condamnată la CEDO pentru condiţiile din penitenciare, iar în curând ar putea fi obligată să plătească despăgubiri uriaşe. Curtea europeană a drepturilor omului a dat o decizie pilot pe această temă. Ministerul Justiţiei NU a recunoscut iniţial existenţa acestei decizii, deşi Ministerul de externe ştia că hotărârea nu doar că exista, dar a şi fost aplicată deja in 4 cauze. Într-un comunicat comun, cele două ministere cer acum CEDO să nu aplice sancţiuni şi promit rezolvarea situaţiei condiţiilor de detenţie.

În 4 cauze introduse împotriva ţării noastre în care au fost reclamate condiţiile din penitenciare, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a aplicat procedura hotărârii pilot. Aceasta se referă inclusiv la supraaglomerarea închisorilor, aşa cum rezultă dintr-un comunicat al ministerului de externe. Scandalos este insa ca Ministerul de Justiţie nu recunoaste existenta acestei decizii.

Marnie-Rae Harvey, in varsta de 17 ani, din Marea Britanie pare a fi o fata normala la prima vedere. Insa ea sufera de o boala ciudata din cauza careia, subit, incepe sa ii curga sange din ochi, urechi si gura. Sangerarile sunt insotite de dureri puternice si pot dura de la cateva minute pana chiar la cateva zile. Marnie nu primeste niciun semn de la corpul ei inainte de inceperea sangerarilor, astfel ca ea a fost nevoita sa se retraga si sa se izoleze in casa, pierzandu-si astfel majoritatea prietenilor. Medicii nu isi explica fenomentul si incearca sa inteleaga ce i se intampla adolescentei, nereusind pana acum sa gaseasca vreun leac.

Persoanele fizice care deţin imobile cu destinaţie mixtă care declară pe propria răspundere că nicio cheltuială cu utilităţile nu este înregistrată în sarcina persoanei care desfăşoară activitatea economică vor plăti impozit conform deţinerii unei proprietăţi utilizată în scop rezidenţial. Guvernul a modificat şi completat, printr-o Hotărâre adoptată în şedinţa extraordinară, normele de aplicare ale Codului fiscal, pentru abordarea mai facilă a legislaţiei fiscale, prin clarificarea normelor de aplicare.

Caz cutremurător în orașul american Houston. O fetiță de patru ani nu mai poate să meargă, să vorbească, să mănânce sau să meargă după ce a fost la dentist. Mama sa a dus-o la stomatolog pentru că micuța avea câteva carii. Dentista i-a administrat fetiței cinci sedative în timpul intervenției de rutină. Copila a suferit o criză, însă medicul nu a chemat imediat ambulanța. Fata a fost transportată la spital prea târziu. Părinții au aflat că micuța a suferit leziuni cerebrale și vor să o dea în judecată pe femeia care i-a provocat asta.

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, s-a întâlnit sâmbătă la Kuala Lumpur cu oficiali ai Malaysiei, transmiţând din partea preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Dacian Cioloş scrisori oficiale în care se face apel la clemenţă în cazul Gologan. In cadrul întrevederii, ministrul delegat şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că deciziile justiţiei în cazurile celorlalţi trei cetăţeni români vor evita pedeapsa capitală şi a subliniat importanţa încheierii unor acorduri de colaborare în domeniul justiţiei între România şi Malaysia.

Membrii Societăţii Timişoara propun, la 26 de ani de la redactarea Proclamaţiei de la Timişoara, tăierea pensiilor foştilor membri ai Securităţii şi ai aparatului de conducere comunist, inclusiv a lui Ion Iliescu, cu 50 până la 75 la sută. Legea i-ar viza pe cei care au făcut parte din nomenclatura comunistă, dar şi foşti securişti, în total, aproximativ 15.000 de persoane din întreaga ţară. Tăierea pensiilor celor vizaţi de lege se poate face printr-o hotărâre a instanţei, în baza informaţiilor obţinute de la CNSAS sau Investigării Crimelor Comunismului.

Atlassib, liderul pieţei pe curse internaţionale, a transportat anul trecut 590.000 de români spre destinaţii externe, compania efectuând deplasări spre 37 de linii externe. Pentru acest an, compania estimează un trafic de pasageri similar cu cel de anul trecut. Transportatorul a avut afaceri de aproape 221 milioane de lei (51 milioane de euro) şi un profit net de 10 milioane de lei (2,3 milioane de euro) în 2014. Transportatorii rutieri de persoane concurează indirect cu companiile aeriene low-cost. În ultimii ani, pe piaţa locală au intrat mai mulţi transportatori aerieni mari low-cost, precum Ryanair, alături de Wizz Air şi Blue Air.

Compania americană Jetpack Aviation a lucrat timp de 40 de ani la un dispozitiv pe care îl consideră unul adevărat, şi anume Jetpack JB-9, care funcţionează cu motoare şi turboreactoare adevărate. Există deja Martin Jetpack, primul Jetpack comercial, care va fi disponibil în vânzare anul acesta şi va costa 150.000 de dolari. Pe lângă acesta, mai există şi Jetman Dubai Jetpack, care din punct de vedere tehnic, este mai mult decât un „sistem cu aripi” fixat cu o curea de corp. Aceste jetpack-uri nu sunt cele pe care oamenii şi le doresc.

Cei care se fac vinovaţi de atrocităţile comise în Siria trebuie aduşi în faţa justiţiei, a îndemnat vineri Serge Brammertz, procurorul-şef de pe lângă Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, în contextul în care marţi se împlinesc şase ani de război. Războiul din Siria a început pe 15 martie 2011, când, în urma „Primăverii Arabe”, manifestaţii de mică amploare au fost dispersate în mod violent la Damasc, de regimul impus cu o mână de fier, în urmă cu 45 de ani, de către Hafez al-Assad, şi menţinut ulterior de către fiul său, Bashar.

Două minore, în vârstă de 15, respectiv 17 ani, au fost inculpate în Franţa pentru că au ameninţat pe internet că vor comite un atentat într-o sală de concert pariziană, la patru luni după atacul de la Bataclan. Cele două tinere s-au prezentat în faţa unui judecător şi au fost puse sub acuzare pentru asociere criminală în legătură cu o organizaţie teroristă. Cea mai mică dintre ele a fost plasată în detenţie provizorie, iar cea de 17 ani sub control judiciar.

Un strateg american, Peter Singer, susţine că cel de al Treilea Război Mondial va avea cu siguranţă o componentă digitală şi ar putea fi chiar un conflict cibernetic. Peter Singer, strateg al New America şi consultant pentru Pentagon şi FBI, a explorat în ultima sa carte, „Ghost Fleet”, modul în care ar putea fi purtate conflictele globale în anii 2020. El susţine că dacă atacurile cibernetice vor continua să fie orchestrate de unele state împotriva altora iar fenomenul va lua amploare, am putea asista la un al Treilea Război Mondial purtat pe calea digitală.

SPORT

Simona Halep a început în forţă cursa de apărare a titlului de la Indian Wells, spulberând-o pe Vania King cu scorul de 6-1, 6-1! Puţini se aşteptau ca Halep să câştige meciul inaugural fără probleme, chiar dacă întâlnea o jucătoare din afara Top 200 WTA. Rezultatele nesatisfăcătoare din primele două luni ale sezonului, problemele fizice ori lipsa încrederii au fost însă uitate după o săptămână de pregătire cu Steffi Graf şi Andre Agassi. A părut că cei doi foşti mari campioni şi-au pus amprenta asupra jocului Simonei Halep, făcând-o să arate ca o actuală campioană.

Atitudinea româncei a fost exemplară, nelăsându-i timp de respiro adversarei, nici măcar în pauza dintre game-uri. Halep a alergat fără oprire, chiar şi atunci când se schimba terenul, transmiţându-i un semnal clar americancei: „Nu am timp de pierdut cu tine! Am un titlu de apărat”! Şi a reuşit Simona s-o expedieze pe Vania după doar 56 de minute: 28 de minute în fiecare manşă. Serviciul Vaniei King a fost inexistent în faţa retururilor fulgerătoare ale Simonei Halep, lucru care va fi însă mult mai greu de îndeplinit în turul trei. Constănţeanca va înfrunta luni dimineaţă o jucătoare redutabilă la serviciu, pe Ekaterina Makarova (32 WTA.!

Steaua şi Astra se vor întâlni pentru a doua oară în această săptămână, de această dată în etapa a doua a play-off-ului. În prima confruntare, disputată miercuri în prima manşă a semifinalelor Cupei Ligii, Steaua s-a impus cu 1-0. Laurenţiu Reghecampf spune că meciul din campionat este extrem de important şi speră ca echipa sa să nu primească gol. Marius Şumudică, antrenorul Astrei, a declarat că meciul cu Steaua nu este foarte important, iar Reghecampf i-a dat imediat replica: „Să bage juniorii dacă nu e important meciul”.

Cu trei luni înainte de debutul la Euro 2016, România a intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru turneul final, iar selecţionerul Anghel Iordănescu are conturat în mare lotul cu care va aborda competiţia din Franţa. Există încă necunoscute şi mai mulţi jucători care au cochetat în ultimii ani cu naţionala speră să-l convingă pe selecţioner că merită să fie la EURO. În această situaţie este şi fundaşul Florin Gardoş, care devenise o prezenţă constantă la acţiunile echipei naţionale, dar care s-a accidentat grav la începutul sezonului, când a suferit o ruptură a ligamentelor încrucişate.

Înaintea meciului cu Pandurii din a doua etapă a play-off-ului, Bănel Nicoliţă a acordat un interviu pentru site-ul Ligii Profesioniste de Fotbal. Jucătorul Viitorului a vorbit despre şansele la titlu ale echipei sale şi despre influenţa puternică pe care o are Gheorghe Hagi în cadrul echipei. Fost jucător al Stelei, Bănel consideră că fosta sa echipă are cele mai importante şanse de a câştiga titlul şi este convins că Viitorul va termina campionatul pe podium.

Jucătorul francez de rugby, Damien Fevre, a încetat din viaţă, în urma unui cancer galopant. „Dispariţia sa nedreaptă ne-a bulversat pe toţi şi produce fiecăruia dintre noi o durere imensă. Clubul adresează sincere condoleanţe soţiei sale, Olivia, şi fiice sale, Charlyse”, se scrie într-un comunicat de presă postat de echipa de prima ligă din Pau. În vârstă de 31 de ani, Fevre juca pentru Section Paloise din 2012, însă în ultimele două sezoane a fost folosit rareori de managerul Simon Mannix. Ultima sa partidă ca titular în Top 14, prima ligă din Franţa, s-a disputat pe 15 septembrie 2015, la Grenoble.

Real Madrid lucrează sub presiunea timpului ţinând cont în 2017 ar putea intra în vigoare interdicţia la transferuri şi încearcă să-şi asigure un lot puternic în perioada de transferuri din vară. Potrivit AS, Real Madrid se află în negocieri avansate cu Bayer Leverkusen pentru aducerea lui Wendell, jucător văzut drept un concurent serios pentru Marcelo. Brazilianul în vârstă de 22 de ani a fost adus de germani în 2014 pentru 6 milioane de euro, dar acum cota sa a explodat. Jurnaliştii spanioli notează că Bayer a refuzat vara trecută o ofertă de 20 de milioane de euro de la PSG pentru Wendell, iar acum cer Realului 35 de milioane.

Lucian Bute urcă din nou în ring şi va lupta pentru centura mondială WBC. În vârstă de 36 de ani, Bute va boxa împotriva lui Badou Jack într-o gală ce va avea loc pe 30 aprilie. Cei doi pugilişti au fost în negocieri şi în trecut pentru a organiza o gală, însă abia acum s-a putut ajunge la un consens. Badou Jack, american de origine suedeză, face parte din echipa celebrului Floyd Mayweather şi este reprezentat de Al Haymon, acelaşi impresar pe care îl are şi Bute. Badou Jack are 32 de ani şi are în palmares 20 de victorii şi o singură înfrângere. De partea cealaltă, Bute are 30 de victorii şi trei înfrângeri. Locaţia galei nu a fost deocamdată anunţată oficial.

Două dintre cele mai titrate canotoare din România sunt optimiste înaintea Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro din luna august. Prezente la Botoşani, cu ocazia Campionatului Naţional de canotaj pe ergometru, Elisabeta Lipă (opt medalii din care cinci de aur la Jocurile Olimpice, ediţiile 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004) şi Georgeta Damian Andrunache (cinci medalii de aur şi una de bronz la Jocurile Olimpice, ediţiile 2000, 2004, 2008), au declarat că speră ca România să obţină din nou o medalie la canotaj.

Benoit Assou-Ekotto (31 de ani), fostul fotbalist al lui Tottenham, are o opinie cel puţin interesantă în legătură cu ghetele pe care le poartă. Camerunezul născut în Franţa nu se aliniază trendului, nu-şi cumpără încălţări scumpe şi a şocat pe toată lumea atunci când a declarat că preferă să joace cu ghete de 30 de euro, motivul invocat fiind unul mai puţin întâlnit.

Un fotbalist nonconformist, dovadă în acest sens stând freza cu care se afişează de ani buni, Assou-Ekotto a ajuns în Franţa, la Saint Ettienne, după nouă ani petrecuţi în Anglia, la Tottenham şi Queens Park Rangers. La 31 de ani, fundaşul stânga din Camerun consideră că jucătorii africani nu au motive să promoveze marile firme care de echipament sportiv, motiv pentru care preferă să joace cu ghete de 30 de euro, cumpărate de pe eBay.

Ministrul rus al Sporturilor, Vitali Mutko, a declarat, vineri, agenţiei Reuters că Rusia a făcut deja destui paşi pentru a atinge standardele anti-doping dictate de Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF). Cu câteva ore mai devreme, IAAF anunţase că Rusia „mai are multe de făcut”, după ce un raport al Agenţiei Mondiale Anti-Doping a dezvăluit un fenomen extins de corupţie şi de dopaj în atletismul rus. În luna mai, Federaţia internaţională va lua decizia dacă va ridica sau nu suspendarea sportivilor ruşi. Competiţiile de atletism de la Jocurile Olimpice încep pe 12 august 2016, dar înscrierea trebuie făcută cu o lună înainte. Majoritatea atleţilor ruşi trebuie să obţină timpi de calificare standard pentru a participa la competiţia găzduită de Rio de Janeiro.

România participă în această perioadă la Campionatul Mondial Şcolar de handbal feminin, competiţie care este găzduită în Franţa. Delegaţia condusă de Cristina Brânzoi, directorul Federaţiei Sportului Şcolar Universitar (FSSU), a ajuns de vineri la Rouen, iar sâmbătă va susţine prima partidă, în compania Cehiei. La întrecerile din Franţa participă 19 instituţii de învăţământ din tot atâtea ţări, România fiind reprezentată de Colegiul Tehnic Media, care a obţinut dreptul de participare în urma unui meci de baraj cu Centrul Naţional de Excelenţă de la Rm. Vâlcea. Condiţia obligatorie pentru fiecare naţiune este ca toate elevele să studieze la aceeaşi unitate de învăţământ, chiar dacă sportivele sunt legitimate la alte cluburi.

Colegiul Tehnic Media deţine în lot numai sportive de performanţe, toate fetele fiind legitimate la echipe de juniori din Capitală. CSM Bucureşti are nu mai puţin de 9 jucătoare care studiază la respectiva instituţie, inclusiv două componente ale naţionalei U18 pregătită de Mariana Târcă, adică Aura Teodora Popescu şi Beatrice Lorena Stoican (fiica fostului antrenor de fotbal la Dinamo Bucureşti, Flavius Stoican), care s-au clasat pe locul 4 la Euro U17 în 2015. CT Media şi ASC Şcoala 181 Bucureşti sunt celelalte două cluburi de juniori care au sportive în lotul României de la Rouen.

Juventus Torino a câştigat, vineri, scor 1-0, meciul de pe teren propriu cu Sassuolo, în etapa a 29-a din prima ligă italiană de fotbal, şi se menţine pe primul loc în clasament.A marcat: Paulo Dybala (minutul 36). A fost al 19-lea meci consecutiv fără înfrângere pentru Juventus Torino. Tehnică bună a lui Paulo Dybala (Juventus). El a preluat perfect o pasă, la marginea zonei de pedeapsă, care a venit de la Juan Cuadrado, după care a trimis un şut precis care s-a dus în partea stângă a porţii.

Fundaşul român Laszlo Sepsi (28 de ani) a fost integralist în victoria obţinută, de Nurnberg, scor 4-0, în deplasare, cu Bielefeld, în etapa a 26-a din liga a 2-a din Germania. Kerk (minutul 61),Fullkrug (din penalty, minutul 65), Burgstaller (minutul 88) şi Behrens (minutul 90) au adus victoria pentru Nurnberg. A fost al 16-lea meci consecutiv fără înfrângere în campionat pentru echipa lui Sepsi. În urma acestui rezultat, Nurnberg se află pe locul 3 în clasament, cu 50 de puncte, la egalitate cu Freiburg, ocupanta locului secund. Primele două poziţii în clasamentul ligii a 2-a din Germania asigură promovarea directă în prima ligă. Echipa clasată pe locul 3 va disputa un meci de baraj pentru promovare.

PROGNOZA METEO
12 Martie 2016

Vremea va fi în general închisã, local va ploua, iar la munte precipitațiile vor fi și sub formã de lapovițã și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri la munte, dar pe arii restrânse și în sud. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 6 și 14 grade, cu cele mai ridicate valori în regiunile intracarpatice, iar temperaturile minime se vor situa între -2 și 6 grade. Izolat vor fi condiții de ceațã.

Bucuresti

Vremea va fi în general închisã și trecãtor va ploua slab. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 8 grade, iar cea minimã va fi de 4…5 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *