Stiri pe scurt 12 Iunie 2016

loading...

Stiri pe scurt 12 Iunie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  12  Iunie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 12 iunie. In anul 2011, a încetat din viaţă omul de afaceri Mihai Cârciog, unul dintre fondatorii cotidianului Evenimentul zilei; a înfiinţat în anii ’90 revistele Expres, Expres Magazin, Infractorul, Telegraf – Constanţa, Academia Caţavencu, Cuvântul, Vip, posturile Tele 7abc, SOTI NEptun, TV89 Timişoara. (n. 1 octombrie 1940).

Luni, 13 iunie, începe prima sesiune a examenului de Bacalaureat la care s-au înscris 137.444 de absolvenţi de liceu, prima probă fiind evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În vederea susţinerii examenului naţional de Bacalaureat (sesiunea iunie-iulie 2016) s-au înscris 137.344 de absolvenţi de liceu. Dintre aceştia, 114.993 de candidaţi (71,23%) provin din promoţia curentă, iar 22.351 de candidaţi (28,77%) provin din seriile anterioare. În funcţie de forma de învăţământ absolvită, elevii înscrişi (toate promoţiile) sunt distribuiţi astfel: 133.410 – zi, 1.851 – seral şi 2.083 – frecvenţă redusă.

Prima sesiune începe luni, cu proba orală la limba română, care se va desfăşura pe parcursul a trei zile. În intervalul 15-17 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă iar în perioada 21-24 iunie se va desfăşura evaluarea competenţelor digitale. Probele orale se încheie cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, programată între 27 iunie şi 1 iulie.

Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu”.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă până marţi, în vest, nord-vest, zona Carpaţilor Meridionali şi Occidentali. Potrivit sursei citate, de duminică de la ora 12.00 până marţi la ora 21.00, în zonele menţionate vor fi ploi însemnate, descărcări electrice şi chiar căderi de grindină. De asemenea, este în vigoare, de duminică de la ora 06.00 până luni noapte, o avertizarea hidrologică de tip cod galben pentru râurile din bazinele hidrografice: Crişul Negru, Crişul Alb – judeţele Bihor, Arad şi Hunedoara, afluenţi Mureş inferior, Arieş superior şi mijlociu – judeţele Alba, Hunedoara, Cluj şi Arad, Bega – bazin superior, Timiş – bazin superior şi afluenţi, Bârzava, Caraş, Nera – judeţele Caraş Severin şi Timiş.

De duminică, ora 12.00 până luni noapte a fost emisă o avertizare hidrologică pentru râurile din bazinele hidrografice: Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi, Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi – judeţele Cluj şi Bihor, Olt – bazinele hidrografice ale afluenţilor Oltului aferenţi sectorului: S.H. Micfalău – Ac. Drăgăneşti (judeţele: Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Argeş şi Olt), Ialomiţa – judeţele Dâmboviţa şi Prahova, Buzău – bazin superior şi afluenţi – judeţele Braşov, Covasna şi Buzău, Râmnicu Sărat, Putna – bazin superior şi afluenţi – judeţele Buzău şi Vrancea.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor, în intervalele menţionate,”se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale pe unele sectoare de râu şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie. Se menţionează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenţi de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă”.

Poliţiştii de frontieră suceveni au tras,  două focuri de armă pentru reţinerea unui grup de contrabandişti de ţigări care au reuşit să fugă în Ucraina şi au abandonat ţigări de peste 120.000 de lei. Suspecţii au fost somaţi prin voce, iar din cauză că nu s-au supus, poliţiştii fu tras două focuri de avertisment. În acel moment, suspecţii au abandonat coletele şi autoturismul şi profitând de terenul împădurit, au fugit spre teritoriul statului vecin.

Poliţiştii de frontieră suceveni au început monitorizarea zonei pentru depistarea persoanelor implicate, totodată fiind anunţate şi autorităţile de frontieră din Ucraina despre eveniment, iar în zonă au fost găsite 11.000 pachete ţigări de diferite mărci de provenienţă ucraineană, în valoare de 121.000 lei. În urma cercetărilor s-a stabilit că unul dintre cei implicaţi în contrabandă este un sucevean de 21 de ani. Ţigările au fost confiscate, maşina de teren, înmatriculată în Bulgaria, a fost indisponibilizată de poliţiştii de frontieră care fac cercetări pentru identificarea tuturor persoanelor implicate.

Retailerul online de haine şi accesorii Fashion Days estimează în următorii ani o creştere a pieţei de retail online pe fondul migrării tot mai accentuate a consumatorului din zona de offline în zona online. Fashion Days a înregistrat în 2015 o cifră de afaceri de 221,3 milioane de lei (49,8 milioane de euro), în creştere cu 6% faţă de anul precedent. Pierderile nete ale companiei au crescut la 7,6 milioane de lei, în timp ce numărul mediu de angajaţi a fost de 379. Valoarea achiziţiilor de articole de îmbrăcăminte, încălţăminte şi alte accesorii de modă realizate de români pe internet a ajuns anul trecut la peste 170 de milioane de euro, în creştere cu 20% faţă de 2014.

Cristian Popescu Piedone a anunţat, pe Facebook, că renunţă la locul de consilier local la Sectorul 4 invocând scorul slab obţinut de formaţiunea pe listele căreia a candidat -PPUSL- şi precizând însă că va continua să construiască „ceva” în politică. Piedone îl felicită pe Daniel Băluţă, social-democratul care a câştigat scrutinul din 5 iunie, şi spune că speră ca acesta să pună în aplicare promisiunile din campania electorală. În acelaşi timp, el anunţă că se retrage din consiliu, dar nu şi din politică şi, mai mult, „va continua să construiască ceva”.

Două persoane au fost rănite şi o a treia a murit,  pe DN 7 după ce un bărbat, care se afla la volan fără să deţină permis, nu adaptat viteza la condiţiile de carosabil umed,iar maşina a ajuns pe contrasens şi apoi într-un stâlp din lemn. În maşina, care se deplasa pe Drumul Naţional 7, care face legătura între Piteşti şi Râmnicu Vâlcea, se aflau şoferul şi alţi doi pasageri. Carosabilul era umed, iar şoferul n-a ţinut cont de acest aspect.
Potrivit poliţiştilor conducătorul nu a adaptat viteza la condiţiile de drum şi într-o curbă la dreapta, în localitatea argeşeana Morăreşti, maşina s-a izbit într-un stâlp din lemn de pe partea opusă a străzii.  La faţa locului au ajuns la scurt timp mai multe ambulanţe. Medicii nu au mai putut să îi salveze viaţa şoferului. Unul dintre ocupanţi a fost transportat la spital, cel de-al treilea a primit îngrijiri pe loc. Potrivit anchetatorilor şoferul, în vârstă de 42 de ani, din localitatea Drăganu, nu deţinea permis de conducere. În acest caz a fost întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă.

La începutul acestui an, a fost anunţat că patru elemente noi au obţinut un loc permanent în tabelul periodic, cu numerele 113, 115, 117, 118. In ianuarie, elementele aveau denumiri şi simboluri temporare: ununtrium (Uut), ununpentium (Uup), ununseptium (Uus) şi ununoctium (Uuo). Logica UUS a luat sfârşit pentru că acum au fost inventate nume pentru toate cele patru elemente chimice. Echipele de cercetători din SUA, Rusia şi Japonia au fost acreditate pentru descoperirea acestor noi elemente, astfel încât acei cercetători au primit dreptul de a le denumi.

După cum este prevăzut de Uniunea Internaţională de Chimie Pură şi Aplicată (IUPAC) – organizaţia responsabilă de confirmarea descoperirii unor elemente noi – orice element nou trebuie să fie numit după următoarele criterii: Un concept sau caracter mitologic (inclusiv un obiect astronomic); Un mineral sau substanţe similare; Un loc sau o regiune geografică; O proprietate a elementului; Un om de ştiinţă.

Denumirile propuse pentru noile elemente chimice descoeprite:nihonium – cu simbolul Nh, pentru elementul cu Z = 113, moscovium – cu simbolul Mc, pentru elementul cu Z = 115, tennessine – cu simbolul Ts, pentru elementul cu Z = 117 şi oganesson – cu simbolul Og, pentru elementul cu Z = 118. După cum relatează Brian Resnick pentru Vox, nihonium este derivat din „Nippon”, cuvântul japonez pentru Japonia, iar moscovium onorează capitala rusească, Moscova. Tennessine este numit după statul Tennessee, cunoscut pentru cercetarea sa de pionierat în domeniul chimiei.

Criza economică şi încetinirea creşterii la nivel global au început să facă o serie de asocieri care până acum păreau imposibile. Într-o vreme în care activele riscante, care includ materii prime, obligaţiuni şi valute ale ţărilor emergente ajung la maximul ultimelor luni, la fel se întâmplă şi cu refugiul tradiţional reprezentat de aur, obligaţiuni guvernamentale sau francul elveţian şi yen-ul japonez.

Pentru investitori pare că nici nu mai contează că piaţa muncii din SUA se deteriorează şi că Banca Mondială şi-a redus estimările pentru creşterea economică. Investitorii fie nu cred noile veşti şi nu consideră că sunt destul de dure pentru a opri revenirea economică, fie pariază pe faptul că problemele din economiile majore vor obliga băncile centrale să păstreze o perioadă mai lungă de timp măsurile de stimulare economică.

Mai multe puncte de prim-ajutor asigurate de pompieri şi paramedici SMURD, au fost inaugurate,  în Mamaia, Eforie Nord, Costineşti şi Neptun, principalele staţiuni ale litoralului românesc unde au fost înregistrate cele mai multe situaţii de urgenţă din ultimii cinci ani. Acest proiect-pilot este derulat de MAI. Prezent la eveniment, secretarul de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a precizat că această nouă abordare va contribui la creşterea siguranţei cetăţenilor şi la reducerea timpilor de intervenţie la evenimente.

Nicolae Sima, fost călugăr, a fost condamnt definitiv la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare după ce a întreţinut relaţii sexuale cu un alt bărbat fără să-i spună că are HIV/SIDA. Tribunalul Bucureşti a decis la data de 12 februarie condamnarea la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru această infracţiune, dispunând şi plata a trei mii de euro, daune morale, către victimă.

Bărbatul a fost exclus însă din monahism, în noiembrie 2008, pentru mai multe capete de acuzare, printre care neascultarea faţă de autorităţile bisericeşti superioare, administrarea cu rea-voinţă şi în mod fraudulos a bunurilor mănăstirii şi fals şi uz de fals în scopul escrocării bunei credinţe ale închinătorilor şi pelerinilor după ce declarase o icoană a mănăstirii ca fiind făcătoare minuni. Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului mai declarau, în urmă cu patru ani, că Sima le prezenta credincioşilor o serie de aşa-zise moaşte a unor sfinţi, pe care le-ar fi adus de la Kiev, dar pe care nu le-a putut proba niciodată. De asemenea, fostul călugăr Macarie ar fi organiza şi unele false slujbe de exorcizare, „cu sprijinul unor acoliţi, care se dădeau a fi posedaţi de diavol, cu scopul de a-i induce în eroare pe oamenii de bună credinţă”.

Două persoane au decedat,în urma unui accident rutier ce a avut loc pe DN 17 între Bistriţa şi Suceava, şi un minor de 16 ani a ajuns la spital cu multiple leziuni şi traumatisme. Accidentul s-a produs la intrare în localitatea Susenii Bârgăului, în jurul orei 3.00. Conform Poliţiei Rutiere, un şofer de 33 de ani din Prundu Bârgăului, aflat la volanul unui autoturism, din cauza vitezei neadaptate la condiţiile de drum a pierdut controlul volanului, a rupt un parapet şi un stâlp şi s-a răsturnat în curtea unei case. În urma impactului extrem de violent maşina a fost distrusă în proporţie de 90 la sută, două persoane, soţ şi soţie, pierzându-şi viaţa şi un minor de 16 ani a ajuns la spital cu numeroase traumatisme.

Poliţiştii cercetează posibile fapte de neglijenţă în serviciu la nivelul unor firme care operează la Aeroportul Otopeni, după ce zeci de pasageri ai unei curse, au intrat în ţară fără ca actele lor să fie controlate. Sursele citate precizează că este vorba despre o cursă charter Corfu-Bucureşti, cu escală la Cluj, în care se aflau 180 de români. Imediat după ce avionul a aterizat pe Otopeni, oamenii au fost preluaţi cu două autobuze iar o parte au fost duşi la terminalul sosiri interne, unde nu le-a fost făcut controlul documentelor.

Astfel, aceştia au intrat în ţară fără să fie verificaţi de poliţiştii de frontieră, aşa cum prevede procedura obligatorie în cazul curselor externe. Oficialii din cadrul IGPF declară că au fost audiaţi angajaţi ai companiei aeriene, dar şi ai firmei care operează respectivele autobuze. Sursele citate spun că nu ar fi vorba despre un incident grav de securitate, întrucât pasagerii au fost verificaţi prin sistemul special de la Unitatea Naţională privind Pasagerii.

Ediţia a VIII-a a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov se va desfăşura între 29 iulie – 7 august. 10 zile în Cetatea Râşnovului la început de august. Fără covor roşu, fără fiţe, fără isterie, fără breaking news. Subiecte relevante, filme deştepte, lectori carismatici, public inteligent, dezbateri memorabile, concerte sofisticate, clădiri venerabile, cântări exuberante în aerul noptilor carpatine, expoziţii, standuri de cărţi. 10 zile în Cetatea Râşnovului la început de august. Fără covor roşu, fără fiţe, fără isterie, fără breaking news.

Festivalul de Film Istoric de la Râşnov (FFIR) a apărut în anul 2009 din dorinţa valorificării unui capitol important al cinematografiei locale şi mondiale, dar şi din nevoia de a produce în spaţiul public românesc discuţii despre teme al căror impact temporal depăşeste efemeritatea clipei. S-a născut astfel un eveniment unic pe piaţa culturală românească în care Istoria şi Filmul Istoric stârnesc gânduri şi pasiuni, informează şi emoţionează, ridică întrebări şi dezbate răspunsuri. O întamplare proaspată şi relaxată, care înţelege să mixeze în chip firesc rigoarea şi umorul.

Cei mai mulţi oameni care vor să voteze pentru ieşirea Marii Britanii din UE luna aceasta spun că doresc redobândirea controlului afacerilor de la Bruxelles. Ironia este că decizia de a părăsi UE va pune poziţia de comerciant al Marii Britanii în mâinile a zeci de guverne străine. Mulţi dintre cei care susţin că Marea Britanie trebuie să iasă din UE spun că guvernele şi-ar „trage singure preşul de sub picioare” dacă ar obstrucţiona comerţul liber după ieşire. Ei spun că producătorii auto germani, precum şi alte industrii, vor dori cu siguranţă acces liber şi nerestricţionat către piaţa britanică.

Activitatea din spaţiul aerian al aeroportului internaţional din Dubai a fost suspendată sâmbătă pentru 69 de minute din cauza unei drone neautorizate care zbura în zonă, cauzând redirecţionarea a 22 de zboruri. Directorul executiv al aeroportului, Paul Griffiths, a declarat că mii de pasageri au fost afectaţi de această perturbare de trafic aerian. Dintre zborurile afectate, 16 au fost redirecţionate pe aeroportul Dubai World Central, cel de-al doilea aeroport principal din Dubai. Este interzis ca dronele să zboare pe o rază mai mică de 5 kilometri de aeroporturi şi zone de aterizare în Emiratele Arabe Unite.

Raportul confidenţial al Congresului Statelor Unite despre atacurile teroriste de pe 11 septembrie 2001, constituit din 28 de pagini, ar putea fi publicat, absolvind Arabia Saudită de orice responsabilitate privind respectivele atentate. John Brennan a făcut acest anunţ în cadrul unui interviu acordat televiziunii saudite Arabiya TV. Arabia Saudită neagă acuzaţiile potrivit cărora ar fi acordat ajutor în cazul a 19 atacatori, majoritatea cu cetăţenie saudită. În atentatele teroriste de pe 11 septembrie 2001 din New York şi Washington peste 3.000 de pesroane au murit.

Un elicopter al armatei Emiratelor Arabe Unite s-a prăbuşit  în apele internaţionale în timpul unui exerciţiu de rutină, iar cei doi membri ai echipajului au murit. Accidentul s-a produs „în timpul unui exerciţiu de rutină deasupra apelor internaţionale”. Nu a fost precizat tipul de elicopter pilotat şi nici locul prăbuşirii. La bordul elicopterului se falu pilotul şi copilotul care au decedat în urma accidentului aerian. Pe 15 mai, armata Emiratelor Arabe Unite a anunţat că un alt elicopter militar s-a prăbuşit în mare în timpul unui exerciţiu, soldat cu moartea celor doi membri ai echipajului.

SPORT

Astăzi se joacă partida care stabileşte configuraţia finală a următorului sezon de Liga 1. UTA Bătrâna Doamnă primeşte vizita celor de la FC Voluntari în meciul retur al barajului care decide ultima echipă ce va participa în prima ligă. Partida începe de la scorul de 0-3 pentru gruparea ilfoveană, scor stabilit în prima manşă pe stadionul „Anghel Iordănescu”. Din cauza condiţiilor meteorologice, startul partidei a fost amânat. După câteva minute în care a aşteptat ca ploaia să înceteze, oamenii care se ocupă de administrarea stadionului arădean au ieşit pe teren pentru a îndepărta apa şi pentru a retuşa terenul. Vă vine să credeţi sau nu, însuşi Cristi Balaj a dat o mână de ajutor. Arbitrul partidei a trecut la munca de jos şi a curăţat terenul cot la cot cu administratorii arenei.

Ziua 3 la Euro 2016: Ziua este deschisă de disputa Turcia – Croaţia, din Grupa D, una dintre cele mai echilibrate de la turneul final din Franţa, din care mai fac parte Spania şi Cehia. Ambele selecţionate sunt privite drept outsidere la Euro 2016, însă ambele vin cu gândul de a produce marea surpriză şi se bazează pe vedete de talie mondială precum Hakan Calhanoglu (Bayer Leverkusen), Arda Turan (Barcelona), respectiv Ivan Rakitic (Barcelona) sau Luka Modric (Real Madrid).

Turcia şi Croaţia s-au calificat direct la Euro 2016, fără însă să câştige grupele din care au făcut parte. Turcii au terminat pe locul 3 Grupa A de calificare, după Cehia şi Islanda, dar peste Olanda şi au primit biletele pentru turneul final în calitate de cea mai bună echipă clasată pe locul 3 în cele nouă grupe. De cealaltă parte, Croaţia a terminat pe locul doi în Grupa H de calificare, în urma Italiei.

Ziua de ieri a fost marcată de confruntarea violentă dintre suporterii Rusiei şi cei ai Angliei. Duelul dintre cele două părţi a început încă de joi, cu o zi înainte de startul Campionatului European, însă ieri, în ziua meciului, s-a intensificat.3 1 de suporteri au fost răniţi, iar unul se află în stare gravă, în urma confruntărilor violente de pe străzile din Marsilia, înaintea meciului Anglia-Rusia, de la Euro 2016.

Incidentele au continuat şi în stadion, la finalul partidei, atunci când galeria Rusiei a intrat peste cea a Angliei. Un video şocant oferit de cei de la ESPN arată cum măsurile de securitate ale poliţiei franceze nu au fost suficiente şi un fan rus a intrat cu un pistol pe stadion. E drept, este vorba despre un pistol de semnalizare. Suporterul rus a tras cu acest pistol şi a trimis o torţă peste întreg stadionul, direct în mijlocul galeriei Angliei. UEFA a anunţat că a deschis o procedură disciplinară şi anchetează evenimentele de la Anglia – Rusia în vederea luării măsurilor care se impun.

Oficialii UEFA au condamnat, prin intermediul unui comunicat de presă, violenţele de stradă ce au avut loc la Marsilia, înainte meciului dintre Rusia şi Anglia. Forul european a anunţat că nu poate exclude Rusia sau Anglia de la Campionatul European deoarece ceea ce se întâmplă în afara stadioanelor nu intră sub incidenţa UEFA. UEFA condamnă incidentele petrecute în oraşul Marsilia. Cei care au fost implicaţi în manifestările violente nu au ce să caute în fotbal. UEFA poate lua măsuri disciplinare doar în cazul în care aceste incidente au loc în perimetrul stadioanelor.

Forul internaţional va deschide o procedură disciplinară împotriva Rusiei, Anglia nefiind considerată vinovată pentru aceste incidente. UEFA va face publice sancţiunile marţea viitoare. Oraşul francez Marsilia a fost începând de joi noapte sub asediul huliganilor ruşi şi britanici care s-au bătut pe străzile vechiului port francez. S-au folosit sticle, pahare sau mobilierul teraselor din oraş. Forţele de ordine au fost depăşite în multe situaţii şi s-a apelat la gaz larimogen pentru ca cele două tabere să fie despărţite.

Raymond Domenech, fostul selecţioner al Franţei, mulţumeşte echipei naţionalei a României pentru prestaţia din meciul de debut al Campionatului European. Suporterii francezi se aşteptau ca naţionala lor să defileze în partida inaugurală a EURO, însă echipa lui Iordănescu a oferit o replică pe măsură şi doar o execuţie fabuloasă a lui Payet a făcut ca ţara gazdă să-şi adjudece toate cele trei puncte. Domenech le mulţumeşte românilor pentru că le-au arătat francezilor nivelul real la care se află şi au tras un semnal de alarmă. În primul meci al EURO, Franţa – România s-a încheiat cu scorul de 2-1. Pentru ţara gazdă urmează confruntarea cu Albania, în timp ce noi vom juca împotriva Elveţiei în faza a doua a grupelor.

Nu a jucat niciun minut în meciul de deschidere cu Franţa, dar este vizat de un transfer. Claudiu Keşeru a intrat pe radarul turcilor de la Trabzonspor care sunt interesaţi de serviciile atacantului român. Presa turcă notează că oficialii clubului se interesează de preţul lui Keşeru şi este de aşteptat ca în scurt timp să înainteze şi o ofertă oficială omologilor lor de la Ludogoreţ. Sezonul trecut, Keşeru a marcat 16 goluri în 28 de partide jucate pentru Ludogoreţ, fiind al doilea cel mai bun marcator al campionatului bulgar.

În aşteptarea lui Zlatan Ibrahimovic, Manchester United pregăteşte un alt transfer de răsunet. Italienii scriu că echipa engleză este gata să ofere 100 de milioane de euro pentru Marco Verratti. Corriere dello Sport informează că Jose Mourinho şi-l doreşte foarte mult pe mijlocaşul italian şi pentru a-l lua de la PSG a pregătit o sumă astronomică. Şi salariul pregătit de „Diavoli” este unul substanţial: 8,5 milioane de euro pe sezon. Marco Verratti şi-a prelungit recent înţelegerea cu francezii, actualul său contract expirând în 2020.

România a debutat cu o înfrângere la EURO 2016, 1-2 cu Franţa, dar impresia lăsată de echipa antrenată de Anghel Iordănescu a fost foarte bună, părerile unanime vorbind despre faptul că tricolorii ar fi meritat cel puţin un egal în meciul de deschidere al competiţiei. Imediat după meci, Iordănescu a început procesul de recuperare morală şi pregătire pentru meciul cu Elveţia.

Selecţionerul i-a felicitat pe jucători si  a luat decizia să programeze un antrenament de recuperare la care a avut acces şi presa, deşi iniţial reprezentanţii mass-media fuseseră anunţaţi că şedinţa de pregătire se va desfăşura cu porţile închise. În loc de antrenament de seară, Generalul a vrut să-i răsplătească pe fotbaliştii săi şi să le ofere un moment de relaxare prin care să întreţină atmosfera în cadrul lotului, programând un grătar la care au participat şi familiile jucătorilor.
Preşedintele echipei FC Botoşani,Cornel Şfaiţer, a anunţat duminică faptul că antrenorul echipei, Leo Grozavu a decis să se despartă de mijlocaşul spaniol Jose Casado.O ficialul formaţiei botoşănene a mai precizat că şi Fernando Carralero ar putea pleca în această vară. Jose Casado şi Fernando Carralero au fost transferaţi în iarnă la gruparea botoşăneană, dar nu au convins. FC Botoşani a terminat ediţia trecută din Liga 1 pe locul 3 al play-out-ului.

Daneza Caroline Wozniacki (34 WTA) a primit sâmbătă o veste frapantă: Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) a exclus-o de la Jocurile Olimpice din 2016, pe motiv că aceasta nu îndeplineşte una dintre condiţiile de bază pentru a putea juca la Rio! Culmea, decizia forului mondial vine după ce Comitetul Olimpic Danez a desemnat-o pe Caroline portdrapel pentru JO de la Rio, sportiva declarând la acel moment că „visul a devenit realitate”.

Naţionala de fotbal a Statelor Unite a învins Paraguay cu 1-0 şi s-a calificat în sferturile de finală ale Copei America de pe primul loc al Grupei A, profitând şi de înfrângerea naţionalei Columbiei, 2-3 în faţa naţionalei din Costa Rica. Gazda ediţiei cu numărul 100 a Copei America, SUA va juca în faza următoare a competiţiei cu echipa de pe locul doi al Grupei B, acolo unde, înaintea ultimei etape, Brazilia este lider, cu 4 puncte, urmată de Peru, tot cu 4 puncte şi Ecuador. Cu 0 puncte după două meciuri, Haiti este deja eliminată.

Olivier Giroud, marcatorul primului gol în victoria  cu România, scor 2-1, în meciul de deschidere de la Euro 2016, a declarat într-un interviu acordat pentru AFP că nu consideră fault în atac la reuşita sa pentru că portarul Ciprian Tătăruşanu era în afara careului mic. Olivier Giroud a deschis scorul pentru naţionala Franţei în minutul 58, dintr-o fază suspectă de fault în atac la portarul naţionalei României, Ciprian Tătăruşanu.

Lewis Hamilton (Mercedes) va pleca din pole position în Marele Premiu de Formula 1 al Canadei, a şaptea etapă a sezonului 2016, după ce a fost cronometrat cu cel mai bun timp în sesiunea de calificări desfăşurată sâmbătă pe circuitul „Gilles Villeneuve” din Montreal. Britanicul a înregistrat timpul de 1 minut, 12 secunde şi 812 de miimi. Hamilton a fost mai rapid decât coechipierul Nico Rosberg cu doar 0.062 de secunde. Sebastian Vettel (Ferrari) va porni de pe a treia poziţie pe grila de start, după ce a oprit cronometrul la 1:12.990.

Cele mai bune jucătoare de tenis ale României încep sezonul de iarbă cu meciuri extrem de complicate. Simona Halep (5 WTA) va debuta la turneul Premier de la Birmingham, programat săptămâna viitoare, contra unei jucătoare de top, Lucie Safarova (Cehia, 29 WTA). În acelaşi timp, Irina Begu (28 WTA) se pregăteşte şi ea pentru un duel de foc, cu Belinda Bencic (Elveţia, 8 WTA).

Halep, a treia favorită a turneului dotat cu 710.000 de dolari, întâlneşte o veche cunoştinţă în manşa inaugurală. Simona a mai jucat de patru ori în circuit în compania cehoaicei Lucie Safarova, scorul general fiind de 3-1 în favoarea româncei: 2-6, 4-6 în turul doi la Toronto 2011 (hard), 6-3, 0-6, 6-2 în semifinale la Nurnberg 2013 (zgură), 6-2, 4-6, 6-4 în turul trei la Indian Wells 2014 (hard) şi 6-4, 7-5 în optimi la Cincinnati 2014 (hard).

Sorţii nu i-au fost favorabili nici Irinei Begu, care înfruntă una dintre cele mai bune tenismene din noua generaţie, Belinda Bencic. Elveţianca este de speriat dacă privim locul pe care îl ocupă în ierarhia mondială, 8 WTA, dar sportiva în vârstă de 19 ani deţine şi avantajul suprafeţei. Bencic se descurcă de minune pe iarbă, fiind calificată şi în semifinalele de la Hertogenbosch (Olanda), turneu disputat pe suprafaţa verde.

În turul secund, posibilele adversare al jucătoarelor din România sunt: Jelena Ostapenko (Letonia, 39 WTA) sau Anastasia Pavlyucenkova (Rusia, 23 WTA) pentru Simona Halep şi Lesya Tsurenko (Ucraina, 44 WTA) sau o jucătoare venită din calificări pentru Irina Begu. Primele două favorite ale turneului de la Birmingham sunt Agnieska Radwanska (Polonia, 3 WTA) şi campioana en-titre Angelique Kerber (Germania, 4 WTA).

Ion Ţiriac a anunţat,, că licenţa turneului BRD Năstase Ţiriac Trophy, competiţie găzduită în ultimii 20 de ani de Bucureşti, a fost cedată pentru doi ani, capitalei Ungariei, Budapesta. Iniţial, se discutase clar ca turneul să se joace la Marbella, însă în acea perioadă în Spania se desfăşoară şi turneul de la Barcelona. BRD Năstase Ţiriac Trophy este o competiţie din categoria ATP 250. Fostul mare tenismen Ion Ţiriac deţine licenţa turneului BRD Năstase Ţiriac Trophy. El a anunţat de mult timp această mutare.

PROGNOZA METEO
12 Iunie 2016

Vremea va deveni instabilã, iar valorile termice vor scãdea în cea mai mare parte a țãrii, dar mai ales în jumãtatea de nord, unde se vor situa sub normele climatologice ale datei. Astfel, temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 18 și 27 de grade. În regiunile vestice, sud-vestice, centrale și nordice, cerul va fi mai mult noros, va ploua mai ales sub formã de aversã și trecãtor se vor semnala descãrcãri electrice. În sud-estul și sudul extrem, înnorãrile se vor accentua mai ales spre orele serii și în cursul nopții, când vor fi frecvente descãrcãri electrice, intensificãri ale vântului și local averse. Ploile vor avea și caracter torențial și izolat va cãdea grindinã. Cantitãțile de apã vor depãși local 15…20 l/mp și izolat, mai ales la munte, 30 l/mp. Temperaturile minime se vor situa între 11 grade în depresiunile Carpaților Orientali și nordul Moldovei și 19 grade pe litoral.

Bucuresti

Vremea va deveni în general instabilã. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate mai ales dupã-amiaza și la începutul nopții și vor fi averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 27 de grade, iar cea minimã va fi de 16…17 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *