Stiri pe scurt 12 Ianuarie 2017

loading...

Stiri pe scurt 12 Ianuarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  12  Ianuarie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 12 ianuarie. In anul 2009, regizorul şi producătorul francez Claude Berri a decedat. Claude Berri este deţinător al unui premiu Oscar, obţinut în 1966, pentru scurtmetrajul „Le Poulet” („The Chicken”). De asemenea, Berri a câştigat premiul BAFTA pentru cel mai bun film, cu lungmetrajul „Jean de Florette”. Printre filmele regizate de Berri se numără „Ensemble, c’est tout” (2007), „Unul rămâne, altul pleacă” (2005), „Lucie Aubrac” (1997), „Germinal”, „Manon, fata izvoarelor” (1986), „Învăţătorul” (1981) şi „Vă iubesc!” (1980). (n. 1935).

România prezintă toate condiţiile ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) să fie încheiat, a declarat ministrul Justiţiei, Florin Iordache. Întrebat de declaraţia procurorului general al României, Augustin Lazăr, care a precizat că monitorizarea ar trebui ridicată pentru magistraţi, însă continuată pentru politicieni, Florin Iordache a spus că nu comentează astfel de declaraţii. Referitor la răspunsul pe care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că îl aşteaptă din partea ministerului Justiţiei referitor la afirmaţiile din înregistrările fostului deputat Sebastian Ghiţă, Florin Iordache a menţionat că asta ar însemna să se amestece în actul de justiţie.

Un tânăr în vârstă de 21 de ani din judeţul Galaţi a fost găsit în viaţă, de pompieri după ce mai bine de zece ore a rătăcit pe câmp, pe viscol puternic, între localităţile Peche şi Suhurului. Miercuri dimineaţă, tânărul a plecat de acasă spre o stână din zona localităţii gălăţene Pechea, iar de acolo cu o căruţă trasă de cal spre satului Suhurului, pe viscol puternic. Pentru că vântul sufla cu putere, spulberând zăpada, bărbatul nu a mai reuşit să se orienteze şi s-a rătăcit.

Curtea Constituţională a solicitat celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernului puncte de vedere privind Legea 90/2001, în contextul în care a fost atacată de Avocatul Poporului, a declarat, preşedintele CCR Valer Dorneanu, el menţionând că speţa este una „foarte complicată”. Dorneanu a mai spus, răspunzând unei întrebări, că această speţă este foarte complicată, dată fiind încărcătura politică şi presiunea mediatică din jurul acesteia. El a spus că unele dintre aceste „reverberaţii” se răsfrâng şi asupra sa, întrucât i se impută că ar fi semnat legea respectivă, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Analistul economic Aurelian Dochia spune că majorarea deficitului bugetar, ca urmare a măsurilor anunţate de Guvern, înseamnă o creştere a dobânzilor la care Statul se împrumută, românii urmând să achite o notă de plată din ce în ce mai mare. De asemenea, România riscă sancţiuni de la Bruxelles. Analistul economic, Aurelia Dochia a explicat, că acest lucru înseamnă că, vor creşte costurile de împrumut al Statului, iar românii vor avea de achitat o notă de plată din ce în ce mai mare. Majorarea deficitului bugetar înseamnă nevoia de împrumut mai mare a Statului. Adică Statul va trebui să se împrumute mai mult decât a făcut-o în trecut.

Curtea Constituţională a respins sesizarea PNL-PMP- USR referitoare la Legea de abilitare a guvernului pentru emiterea de ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare. Valer Dorneanu a menţionat faptul că aspectele criticate în obiecţia de neconstituţionalitate referitoare la Regulamentul de funcţionare a Camerelor, respectiv nerespectarea unor termene de zile sau ore nu sunt chestiuni de constituţionalitate ori care să le verifice Curtea Constituţională.

În ce priveşte celelalte critici, referitoare la faptul că ar fi fost abordate probleme de lege organică, Dorneanu a menţionat că nici acestea nu sunt întemeiate, întrucât din cuprinsul proiectului de lege de abilitare nu rezultă că s-ar dori abordarea unor asemenea chestiuni sau, mai ales, că guvernul nu va ţine cont de interdicţia constituţională de a aborda domeniul legii organice. El a menţionat că decizia CCR a fost luată cu unanimitate de voturi.

Taxele şi impozitele care trebuiesc plătite Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) nu se pot achita online, pe ghiseul.ro, platforma nefiind funcţională. La sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, ANAF anunţa că persoanele fizice îşi pot plăti obligaţiile fiscale prin intermediul www.ghiseul.ro şi că a finalizat procedura de achiziţie publică a serviciilor de acceptare a plăţilor online de taxe şi impozite cu ajutorul cardului bancar, prin Sistemul Naţional Electronic de Plăţi. Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a declarat în cadrul audierilor din Parlament că orice taxă sau impozit ce nu poate fi plătit online se anulează. Surse din cadrul ANAF au precizat, că sistemul electronic este gestionat de Ministerul Comunicaţiilor şi că se vor face verificări pentru a se remedia problemele apărute.

Un incendiu a izbucnit, la o clădire din Şoseaua Petricani în care se aflau mai multe animale, 11 dintre acestea, printre care şi doi tigri, nemaiputând fi salvate. Potrivit unor informaţii, animalele erau de la Circul Globus. Reprezentanţii Circului Globus, au declarat că poartă negocieri cu Grădina Zoologică din Capitală pentru a putea muta animalele salvate, care erau retrase din activitate. Spaţiul în care a izbucnit incendiul aparţine circului, iar animalele care se aflau acolo erau retrase din activitate. Acestea se aflau sub observaţia a patru îngrijitori şi mai mulţi paznici, care au şi sunat la numărul unic de urgenţe 112 în momentul în care au văzut flăcările. Echipele de intervenţie au reuşit să salveze mai multe animale, printre care şapte tigri, două cămile, doi tăuraşi, un cal, doi ponei, un cangur, trei ogari.

Traficul rutier încă este oprit pe A2, pe tronsonul Fundulea – Lehliu-Gară. Autostrada A4 pe tronsonul Ovidiu-Agigea a fost redeschisă pe ambele sensuri. Traficul rutier încă este oprit pe Autostrada Soarelui (A2), pe tronsonul Fundulea – Lehliu-Gară, fiind redeschis tronsonul Bucureşti – Fundulea. În judeţul Constanţa, a fost redeschis DN3 Cobadin – Ostrov, cu restricţie pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone. Poliţiştii îi sfătuiesc pe şoferi să nu pornească la drum dacă nu au autovehiculele pregătite pentru circulaţia în condiţii de iarnă.

În judeţul Olt, ceaţa reduce vizibilitatea sub 50 de metri în zona Corabia, pe DN54A Corabia – Grojdibodu şi pe DN54 Corabia – Vişina şi Corabia – Gârcov. Le recomandăm conducătorilor auto să ruleze cu viteză adaptată, să nu se angajeze în depăşiri riscante şi să folosească luminile de întâlnire împreună cu cele de ceaţă. Traficul rutier este oprit pe A2 Bucureşti – Constanţa, pe A4 Ovidiu – Agigea, dar şi pe DN 3 tronsonul Cobadin – Ostrov(judeţul Constanţa), din cauza zăpezii şi a viscolului. De asemenea, navigaţia pe Dunăre a fost suspendată, pe o perioadă nedeterminată, între kilometrii fluviali 175 (Brăila) şi 1075 (Baziaş, judeţul Caraş-Severin)

Situaţie incredibilă la Ministerul Educaţiei unde ministrul Pavel Năstase şi secretarul de stat Liviu Pop se încurcă în explicaţii pentru a acoperi gafa legală pe care au făcut-o vineri, trimitând inspectoratelor o circulară cu o derogare de la lege privind numirea directorilor de şcoli care au picat concursul, deşi acest lucru era imposibil. După ce au susţinut că ordinul care acoperea legal circulara, deşi, potrivit declaraţiilor oficiale, nu exista duminică, fusese semnat de vineri şi trimis la Monitorul Oficial în aceeaşi zi, dar nu fusese publicat pentru că cei de Mof erau „aglomeraţi”, instituţia care publică actele oficiale a informat, într-un răspuns pentru Gândul, că documentul a ajuns la Monitorul Oficial, de fapt luni, când a şi fost publicat. Confruntat cu această situaţie, ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, o da la întors deşi anterior declarase că „ordinul a fost trimis vineri, dar s-a publicat în Monitorul Oficial luni. A fost weekendul, în plus şi ei sunt aglomeraţi acolo şi nu pot publica chiar imediat ceea ce primesc”.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind eliminarea CASS pe pensii şi a impozitului pe venit pentru cele sub 2000 lei, a anunţat Administraţia Prezidenţială, măsura fiind anticipată de şeful statului cu o zi înainte. Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, în sesiune extraordinară, proiectul de lege de modificare a Codului Fiscal prin care se elimină plata CASS pentru pensii, precum şi impozitului de 16% pe venit pentru pensii sub 2000 lei. 207 deputaţii au votat pentru şi 29 împotrivă. Voturile contra au venit de la USR.

Scriitorul Andrei Pleşu s-a prezentat, la Parchetul General, în calitate de martor în dosarul Mineriadei din 1990, acesta declarând că audierea este o experienţă nouă pentru el, la instanţă venind şi Adrian Sârbu, căruia i s-a adus la cunoştinţă urmărirea penală în dosar. Şi Adrian Sârbu s-a prezentat, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde i-a fost adusă la cunoştinţă urmărirea penală în dosar, fără a da declaraţii în faţa procurorilor. Miercuri, şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu s-a prezentat la Parchetul General, precizând la ieşire că nu a dat declaraţii în dosar şi că nu are ce să îşi reproşeze. Marţi, Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a ajuns la Parchetul General, unde a fost citat de procurorii militari în calitate de martor.

CFR Călători a anunţat, 102 trenuri anulate, traficul feroviar fiind operaţional la această oră pe toate magistralele de cale ferată, circulaţia trenurilor fiind însă adaptată la condiţiile meteo nefavorabile. Pe magistrala Bucureşti – Constanţa trenurile circulă în continuare remorcate cu locomotive Diesel, din cauza pericolului formării sulurilor de zăpada. Compania asigură călătorii că se intervine constant cu utilaje şi echipaje feroviare pe raza Regionalelor Bucureşti, Galaţi, Constanţa. CFR Călători anunţă că din cele 1.300 de trenuri ale companiei care circulă zilnic în România, s-a luat decizia de a anula sub 10% din acestea pentru facilitarea accesului utilajelor şi a echipelor de intervenţii şi pentru evitarea unor situaţii neplăcute pentru pasageri.

Membrii comisiei pentru Sănătate, Protecţia Copilului şi a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul CJ Braşov au anunţat că au sesizat Guvernul după ce au constatat că Centrul de reabilitare şcolară Brădet, care a fost distrus în incendiu, nu avea încheiată poliţa obligatorie de asigurare. Comisia 7 din cadrul Consiliului Judeţean Braşov, mai spune că, „având la bază rapoartele de audit şi pe cele ale Curţii de Conturi a atras atenţia Executivului în ceea ce priveşte managementul în cazul DGASPC şi a solicitat luarea de măsuri legale“.

Clădirea Centrului de Reabilitare Şcolară de la Brădet a ars, miercuri, din temelii, construcţia fiind în mare parte din lemn, deşi în ianuarie anul trecut a fost realizată, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Braşov, ignifugarea acoperişurilor cabanelor de la CRS Brădet. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Braşov a anunţat că în clădire se aflau 24 de fete cu vîrste între 7 şi 18 ani. Din fericire nimeni nu a fost rănit, însă întreaga construcţie a fost distrusă, pe o suprafaţă de 650 metri pătraţi.

Conducerea instituţiei a decis mutarea temporată a celor 24 de fete în Locuinţa protejată „Casa Chris“ din Brădet. La Centrul de Reabilitare Şcolară de la Brădet erau îngrijiţi copii şi tineri cu deficienţe intelectuale şi cu tulburări de comportament. Fiind subordonată Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Braşov, instituţia primeşte în grijă copii defavorizaţi din judeţul Braşov, pe care, prin diverse metode pedagogice, încearcă să-i pregătească pentru o viitoare integrare în societate.

Un zimbru reintrodus în sălbăticie în 2015 în zona munţilor Ţarcu, judeţul Caraş-Severin, a fost zărit plimbându-se liber pe uliţele satului Feneş, principala explicaţie fiind dificultăţile de adaptare la viaţa sălbatică. Zimbrul văzut în sat este o femelă tânără ce provine dintr-o grădină zoologică din Europa, care a fost adusă în zonă în anul 2015. Femela s-a separat de restul turmei, aflată în Măgura Zimbrilor şi a coborât în satul Feneş, aflat în apropiere. Reprezentanţii asociaţiei precizează faptul că există mai multe posibile cauze pentru coborârea zimbrului rătăcit în localitate. Printre acestea se numără prezenţa, în zonă, a unor urme de lup şi urs, aspect care indică faptul că zimbrul a simţit un pericol. De asemenea, şi faptul că este un exemplar care se adaptează mai greu la viaţa sălbatică a condus la izolarea lui din turmă.

Doi bărbaţi au fost găsiţi decedaţi, de către echipajele Ambulanţei Bucureşti-Ilfov. Un bărbat a fost găsit într-o cameră a unei foste fabrici de alcool, era decedat de mai bine de cinci ore. Un alt bărbat a fost găsit de mai multe persoane care îşi deszăpezeau maşinile din parcare. A fost găsit sub stratul gros de zăpadă, au chemat poliţia, ne-au chemat pe noi. Persoana era decedată de câteva ore. O femeie şi un bărbat, mamă şi fiu, au fost găsiţi în şoc hipotermic, în locuinţa lor din satul Hălmeag, judeţul Braşov, bărbatul fiind găsit mort, iar femeia a fost transportată în stare gravă la spital.

Peste 220 de cazuri medicale au ajuns, în ultimele 24 de ore, la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU – SMURD) a Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, multe dintre intervenţii desfăşurându-se în condiţii dificile, drumurile din judeţ fiind în continuare blocate de zăpezile căzute în ultimele zile. Potrivit reprezentanţilor unităţii sanitare, 69 de persoane au fost internate în ultimele 24 de ore, între care şi 17 copii. Cele mai multe cazuri s-au prezentat la Interne – 114, Pediatrie – 26, şi Traumatologie – 24. De altfel, de la începutul anului, pe secţia Ortopedie – Traumatologie au fost internaţi 60 de pacienţi care au suferit diferite fracturi şi traumatisme după ce au căzut pe zăpadă.

Câteva sute de arădeni au avut, în ultimele zile, probleme în alimentarea cu apă potabilă, după ce, din cauza temperaturilor extrem de scăzute, contoarele de apă sau instalaţiile interioare au îngheţat. În aceste cazuri, oamenii au trebuit să cumpere contoare de apă noi, care costă circa 130 lei. Pentru că în continuare se anunţă temperaturi extrem de scăzute, „Compania de Apă recomandă abonaţilor să ia măsuri pentru protejarea contoarelor de apă, prin învelirea acestora cu materiale termoizolante sau materiale textile. Si căminul de apometru trebuie protejat, deoarece îngheţul apei din reţelele de distribuţie apare prima oară în căminul de apometru, după care se propagă către branşament şi reţeaua interioară. Abonaţii trebuie să se asigure că acesta are capacul închis şi nu se infiltrează apa.

Circa 10.000 de suceveni racordaţi la sistemul centralizat de termoficare nu au căldură, după o avarie la o magistrală de distribuţie a agentului termic. Potrivit viceprimarului avaria este pe Calea Unirii, într-un pasaj subteran vizitabil, iar echipele firmei de distribuţie a agentului termic, Thermonet, acţionează încă de la ora 5 dimineaţa. Un număr de circa 17.000 de locuinţe din municipiul Suceava, din cele peste 40.000 mai sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare. Temperatura în municipiul Suceava era de -6 grade Celsius, iar judeţul Suceava este sub cod galben de ger persistent.

Cei trei turişti sârbi care s-au rătăcit în staţiunea Semenic din judeţul Caraş-Severin au fost găsiţi, miercuri noapte, după ce salvamontiştii şi jandarmii montani i-au căutat câteva ore pe munte. Cei trei turişti, o tânără în vârstă de 20 de ani şi doi bărbaţi de 40 de ani, făceau parte dintr-un grup mai mare de sârbi care au venit în staţiunea montană Semenic. Cei trei sârbi s-au aventurat, miercuri, în jurul orei 16.00, să coboare cu schiurile de pe Semenic spre Văliug printr-o zonă nemarcată, din apropierea pârtiei Goznuţa, cu scopul de a testa şi alte pârtii.

Echipa de economişti de la PricewaterhouseCoopers (PwC) susţine că politica va influenţa economia şi va genera incertitudini în acest an, iar comerţul global va fi mai mic decât cel al creşterii economice globale, acestea fiind doar câteva dintre previziunile pentru anul 2017. Economiştii de la PwC susţin că „reapariţia naţionalismului economic în anumite părţi ale lumii înseamnă că regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului vor fi puse la încercare”. Relaţia comercială între Statele Unite şi China va fi pusă sub presiune, avertizează economiştii. Mai mult, în absenţa încheierii Parteneriatului Transpacific şi a Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) această tendinţă se va păstra pe termen mai lung.

Germania a primit 280.000 de solicitanţi de azil în anul 2016, un număr de peste trei ori mai mic faţă de cel înregistrat în 2015. În 2015, când această criză a migraţiei a ajuns la un nivel culminant, Germania a primit 890.000 de persoane, de peste trei ori mai mult decât numărul înregistrat în anul care a urmat. Siria rămâne ţara de origine a celor mai mulţi dintre imigranţi. Alţi solicitanţi de azil provin din state precum Afganistan, Irak, Albania şi Eritreea. Guvernul cancelarului german Angela Merkel şi-a înăsprit în mod considerabil abordarea vizavi de fenomenul migraţiei din septembrie 2015, când aceasta a deschis graniţele refugiaţilor şi imigranţilor blocaţi în Ungaria care fugeau de războiul din Orientul Mijlociu.

Aproximativ 1.400 de copii au murit în Yemen şi 2.000 de şcoli nu pot fi folosite în scop educaţional după escaladarea războiului din această ţară în martie 2015. Relano a vorbit despre moartea unui copil, în apropiere de o şcoală situată la nord de capitala Sanaa în urma unui raid aerian de miercuri soldat, de asemenea, cu patru răniţi. Un responsabil din cadrul armatei şi o sursă medicală au anunţat un alt bilanţ al acestui raid atribuit coaliţiei aflate sub comandamentul saudit, şi anume de cinci morţi, dintre care doi copii, şi 13 răniţi.

Aceasta a reiterat apelul UNICEF către toate părţile implicate în conflict de „a-i proteja pe copii şi de a înceta atacurile asupra infrastructurii civile”. Potrivit Organizaţiel Mondiale a Sănătăţii (OMS), conflictul din Yemen s-a soldat cu peste 7.350 de morţi şi 39.000 de răniţi în 20 de luni, în acest bilanţ fiind incluşi civili şi combatanţi.

Conform tradiţiei, ceremonia de învestire a lui Donald Trump (20 ianuarie), care va deveni al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, ar trebui să includă şi un moment muzical. Trump a avut parte, până acum, doar de refuzuri. Rând pe rând, au declinat invitaţia Justin Timberlake, Céline Dion, Elton John şi Andrea Bocelli. Echipa lui Trump a negociat apoi cu artista britanică Rebecca Ferguson, care a declarat că va participa doar dacă i se va îngădui să cânte piesa „Strange Fruit”, un imn antirasist semnat de Billie Holiday. Trump nu a fost de acord, drept pentru care şi Rebecca Ferguson a declinat invitaţia. A fost apoi rândul lui Moby (specializat în muzica electronică) să spună, şi el, tot „nu, mulţumesc”. Mai mult, Moby a compus o piesă în care îl ironizează pe Trump: „Trump Is On Your Side”.

Pentagonul a instalat un radar de înalt nivel tehnologic pentru a urmări atent o potenţială lansare a rachetei balistice nord-coreene. Acesa este primul răspuns al SUA în faţa anunţului făcut de Anul Nou de Phenian că statul nord-coreean este pregătit să lansese o rachetă balistică internaţională. Radarul este acostat pe mare şi este capabil să depisteze lansări efectuate la mare distanţă şi să ofere informaţii cruciale. Radarul, a cărui bază se află pe insula Hawaii, a mai fost desfăşurat în trecut pentru a monitoriza activitatea rachetelor nord-coreene, acesta poate rămâne însă pe mare numai pe durata unei anumite perioade de timp, astfel oficialii Armatei trebuie să calculeze cele mai critice perioade.

Taiwanul a desfăşurat avioane de vânătoare, o aeronavă de vânătoare şi fregate ale Armatei pentru a monitoriza un portavion chinez ce a traversat Strâmtoarea Taiwanului. Portavionul Liaoning, escortată de fregate şi nave de luptă, se afla pe drumul de întoarcere spre baza militară din nord-estul Chinei, după un exerciţiu de pregătire care a avut loc în Marea Chinei de Sud. Navele chineze s-au deplasat prin apele provinciei Guangdong şi au continuat apoi să meargă spre nord. Acestea nu au pătruns în apele teritoriale taiwaneze, deplasându-se ”la vest de linia mediană a Strâmtorii Taiwanului”.

Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, a criticat Armata americană pentru susţinerea miliţiei kurde din Siria, deşi aceasta a reiterat că nu ar avea nicio legătură cu militanţii kurzi ce luptă împotriva statului turc. Forţele Democratice Siriene, partenerul SUA din Siria în lupta împotriva reţelei teroriste SI, include de asemenea miliţia kurdă YPG. Turcia consideră însă YPG-ul drept o extensie a grupului militant Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), privită ca fiind o organizaţie teroristă de către Administraţia de la Ankara.

Sute de turişti au rămas blocaţi în insula Bali, insula cea mai vizitată a Indoneziei, în urma anulării zborurilor companiei Tigerair Australia, acuzată de autorităţile indoneziene că ar fi încălcat reglementările locale. Şase zboruri ale companiei aeriene australiene ce trebuiau să decoleze joi şi vineri au trebuit să fie anulate. Ministerul de Transporturi al Indoneziei a decis să impună noi criterii administrative zborurilor dintre Bali şi Australia, conform unui comunicat al companiei aeriene. În urma noilor reglementări, companiei nu i se mai permite să vândă bilete de avion pe teritoriul Indoneziei. Numai compania Virgin Australia, societatea-mamă a Tigerair Australia, a obţinut autorizarea de a vinde aceste bilete.

Joseph Biden, vicepreşedintele în exerciţiu al SUA, este aşteptat duminică în Ucraina pentru a participa la o întrevedere cu preşedintele Petro Poroshenko. Biden a vizitat ultima oară Ucraina în decembrie 2015, pentru a stimula Administraţia prooccidentală să continue reformele şi să reitereze angajamentul Statelor Unite faţă de Ucraina. Washingtonul susţine Guvernul prooccidental de la Kiev, însă şi-a exprimat îngrijorarea faţă de corupţia din această ţară. Biden i-a promis lui Poroşenko ajutoare suplimentare, cu condiţia să continue eforturile în vederea instalării unui nou guvern reformist. Ucraina are nevoie urgentă de acest ajutor în contextul unei acute crize economice, după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014.

Preşedintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, a declarat că statul mexican nu va plăti zidul pe care preşedintele-ales, Donald Trump, vrea să îl construiască la graniţă. Afirmaţia vine la doar câteva ore după ce preşedintele-ales al SUA, Donald Trump, a dat asigurări că Mexicul va suporta costurile zidului care va fi construit la frontieră, ” fie prin taxe, fie prin alte forme de plată”. Preşedintele-ales al SUA, Donald Trump, a dat asigurări, că Mexicul va fi obligat să achite costurile zidului care va fi construit la frontieră.

Rex Tillerson, nominalizat la funcţia de secretar de Stat de către Donald Trump, a declarat că statului chinez nu ar trebui să i se permită accesul pe insulele disputate din Marea Chinei de Sud. Această afirmaţie a stabilit cursul unei posibile confruntări cu Beijingul. Tillerson a spus în faţa Comisiei pentru Relaţii Externe a Senatului SUA că militarizarea posesiunilor de pe teritoriul Chinei de Sud este asemănătoarea ”anexării Crimeei”. Întrebat dacă susţine o atitudine mai agresivă faţă de China, acesta a răspuns: ”În primul rând va trebui să transmitem Chinei un semnal clar, construcţiile militare pe insule trebuie să înceteze, iar accesul Beijingului pe insulele respective nu va mai fi permis”.

Ministrul rus al sănătăţii intenţionează să introducă un act normativ care să interzică vânzarea de tutun celor născuţi după 2015. Dacă legea va fi adoptată, ea ar însemna interzicerea completă a fumatului în Rusia începând cu 2033. „Ideologic, scopul este unul corect”. Începând cu 1 iunie 2013, Duma a interzis fumatul în birouri, zone de lucru, clădiri de interes public, instituţii medicale, transport public şi chiar plaje publice. Vânzarea este de asemenea interzisă la o distanţă mai mică de 100 de metri faţă de instituţii de învăţămând. Pedeapsa pentru încălcarea acestor norme este de 1.500 de ruble (în jur de 50 de dolari) pentru persoane fizice şi 90.000 de ruble (aproximativ 3.000 de dolari) pentru companii. În iulie 2016, un studiu a realizat că numărul fumătorilor era la acea vreme cel mai mic din ultimii şapte ani.

Departamentul de Trezorerie al SUA a impus sancţiuni împotriva lui Kim Yo-jon, sora liderului nord-coreean şi vicepreşedinte al Departamentului de Propagandă şi Dezbatere Publică din cadrul Partidului Muncitorilor, pentru abuzuri împotriva drepturilor omului. Aceasta a fost acuzată, de asemenea, şi de întreprinderea unor activităţi de cenzură. Şase alţi oficiali ai Guvernului nord-coreean au fost vizaţi de acelaşi set de sancţiuni. Coreea de Nord a mai fost anterior acuzată de grave încălcări ale drepturilor omului. Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a adoptat în anii trecuţi o rezoluţie privind crearea unei Comisii de anchetă, cu un mandat de un an, pentru a monitoriza „încălcările grave, sistematice şi generalizate ale drepturilor omului” în Coreea de Nord.

Christopher Steele, un fost agent al serviciilor secrete britanice, ar fi fost autorul raportului controversat în privinţa materialelor compromiţătoare pe care Rusia le-ar deţine despre preşedintele ales al SUA, conform unor surse apropiate acestuia. Fostul agent britanic şi-a petrecut câţiva ani în cadrul unei operaţiuni diplomatice de lucru sub acoperire, în Rusia şi în străinătate. După ce a părăsit servicile secrete, Steele a oferit informaţii FBI-ului în privinţa corupţiei din cadrul Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA). Datorită activităţii sale raportul său despre Trump a avut credibilitate, în pofida informaţiilor neverificate.

Ministrul polonez de Externe aflat la New York pentru a face lobby astfel încât ţara sa să obţină un loc în Consiliul de Securitate al ONU pentru perioada 2018-2019 a declarat că s-a întâlnit cu oficiali din aproape 20 de state, inclusiv din „San Escobar”, ţară care de fapt, nu există .Nu există nicio ţară cu numele de San Escobar, iar greşeala lui Waszczykowski a generat rapid o serie de glume pe reţelele de socializare. Mulţi utilizatori de internet au sugerat că se gândea la Pablo Escobar, traficantul de droguri columbian şi subiectul serialului Narcos. La puţin timp după această gafă, a fost creat un cont de Twitter care ar aparţine „Republicii Democrate Populare San Escobar”. Contul oferă o viziune a ceea ce ar putea reprezenta această ţară inventată: sunt prezenteate steagul, hărţi şi fotografii care însoţesc ştirile despre statul imaginar.

SPORT

FCSB este gata să dea şi a treia lovitură a iernii pe piaţa transferurilor. După ce Gnohere şi Alibec se pregătesc deja cu echipa antrenată de Lurenţiu Reghecampf, Mihai Bălaşa (21 de ani), un fundaş cu experienţa fotbalului din Italia, este gata să păşească şi el în curtea vicecampioanei României. Fie că va fi vorba despre un transfer definitiv ori de un împrumut de la AS Roma, echipa de care aparţine, Bălaşa este pregătit să se lupte cu Enache pentru postul de fundaş dreapta, iar spre viitor priveşte cu încredere: vrea să ajungă şi la naţionala mare a României, după ce a evoluat pentru reprezentativele U21, U19, U18 şi U17.

Steaua i-a transferat pe Denis Alibec şi Harlem Gnohere, doi dintre cei mai apreciaţi atacanţi din Liga 1, însă Dumitru Dragomir nu e convins că roş-albaştrii vor reuşi să scape şi de problemele din ofensivă. În prima parte a sezonului, trupa lui Reghecampf a avut multe momente în care s-a chinuit efectiv să marcheze, însă Dragomir e de părere că adevărata problemă nu e dată de calitatea atacanţilor, ci de lipsa din echipă a unui pasator decisiv.

Alexandru Bourceanu nu va sta prea mult pe bară după despărţirea de Steaua, iar fostul căpitan al roş-albaştrilor va evolua foarte probabil peste hotare cel puţin până în vară. Mijlocaşul a plecat astăzi din ţară cu destinaţia Turcia, acolo unde în această perioadă sunt cantonate foarte multe echipe din estul Europei. Se pare că formaţia interesată de Bourceanu este gruparea rusă Arsenal Tula, care chiar în această dimineaţă a plecat spre Antalya, pentru primul cantonament al iernii. Rămas liber de contract după despărţirea de Steaua, Bourceanu ar putea transforma situaţia sa într-un atu, iar mijlocaşul speră să obţină un salariu de aproximativ 600.000 de euro.

Sportivii de la CSM Bucureşti, de la secţiile de handbal, baschet, volei şi rugby, au ajutat, miercuri, la deszăpezirea străzilor din Capitală şi au anunţat, prin vocea directorului general al clubului, Alin Petrache, că vor face acelaşi lucru şi joi. Sportivilor li s-a alăturat şi directorul general al CSM Bucureşti, Alin Petrache.

Perioada de pregătire pentru atacarea părţii a doua a campionatului a început pentru FCSB, echipă care a încheiat anul 2016 pe poziţia secundă din clasament, în spatele Viitorului. Laurenţiu Reghecampf a stabilit că perioadele de pregătire din această iarnă vor avea loc în Turcia, în Antalya, iar jucătorii săi au început munca de eliminare a kilogramelor în plus acumulate în scurta pauză.

Cu un nou preparator fizic la echipă, Marian Lupu, vicecampionii au participat la un circuit de forţă în cadrul antrenamentului de azi, circuit care i-a solicitat evident pe fotbalişti. Singurul vesel a fost Gabi Tamaş, cel care a găsit resursele necesare pentru a zâmbi la cameră şi pentru a cere să nu fie filmat în timp ce lucrează cu greutăţi.

Situaţie inedită în Premier League, unde West Ham se confruntă cu o problemă mai rar întâlnită în fotbalul de top. Vedeta echipei, francezul Dimitri Payet şi-a anunţat şefii că nu vrea să mai joace pentru gruparea londoneză, deşi aici a devenit unul dintre cei mai apreciaţi mijlocaşi din lume şi şi-a câştigat locul în lotul Franţei pentru EURO 2016, unde „cocoşii” au ajuns până în finală. Managerul Slaven Bilic a vorbit astăzi public despre situaţia mijlocaşului de 29 de ani, precizând că se simte „trădat şi nervos”, după ce Payet l-a anunţat că nu mai are de gând să îmbrace tricoul „ciocănarilor”.

Lindey Vonn s-a refăcut după accidentare suferită anul trecut, iar acum e gata să revină în competiţie. Superstarul american a suferit o fractură gravă la braţul drept în timp ce se antrena în Colorado în luna noiembrie, ceea ce i-a întârziat startul noului sezon de schi. Mult aşteptata ei revenire se va întâmpla în Austria, la cursa de coborâre de sâmbătă şi la cea combinată de duminică. Vonn are până acum 76 de victorii în Cupa Mondială.

Antrenorul echipei Liverpool, germanul Jurgen Klopp, a declarat că echipa sa este norocoasă că a „scăpat” doar cu 1-0 ( N.Redmond 20’) în înfrângerea din deplasarea contra celor de la Southampton din prima manşă a semifinalelor Cupei Ligii. Cormoranii au fost depăşiţi categoric şi scorul nu reflectă realitatea de pe teren dar cu toate acestea păstrează şanse importante de a se califica în finală, jucând returul pe Anfield cu un handicap de doar un gol. Jurgen Klopp a declarat pentru BBC Radio 5 live că: „ Putea şi trebuia să fie 2-0, 3-0. Cel mai bun lucru pentru noi este rezultatul. Ştim că putem juca mai bine pe Anfield, nimic nu este decis.”

Printre jucătorii care nu merg cu FC Botoşani în cantomentul din Antalya şi care au făcut parte din lotul primei părţi a sezonului Ligii 1 se numără şi Plamen Iliev, intract în ultimele şase luni de contract. Portarul de 25 de ani este cu gândul la plecare, chiar dacă nu are nicio ofertă concretă. Cornel Şfaiţer, preşedintele clubului botoşănean, spune că a avut o discuţie cu bulgarul după care a decis să-l transfere pe Alberto Cobrea (26 ani), adus liber de contract de la Dinamo.

Monica Niculescu (40 WTA) face un turneu excelent la Hobart (Australia), calificându-se în semifinalele competiţiei WTA International! Niculescu a dispus de japoneza Risa Ozaki (100 WTA), în sferturi, scor 6-4, 6-4. După ce le-a învins în minimum de seturi pe Jankovic şi Flipkens, în primele două tururi, Niculescu a reuşit o nouă victorie convingătoare la Hobart! Eleva lui Călin Ciorbagiu a trecut cu 6-4, 6-4 de Ozaki, într-un meci care a durat destul de mult: două ore şi 6 minute. Pentru un loc în marea finală, Monica se va duela vineri dimineaţă cu Lesia Ţurenko (61 WTA), ucraineanca învingând-o în sferturi pe Shelby Rogers (SUA, 57 WTA), cu 4-6, 6-4, 6-3.

Alexandru Carpen, tenismenul român care a fost suspendat pe viaţă pentru că ar fi fost implicat în trucare de meciuri, a povestit cum a ajuns în această situaţie ingrată. Totodată, sportivul în vârstă de 30 de ani consideră că pedeapsa, prima pe care un tenismen român o primeşte pentru fapte de corupţie, este una nejustificată. Chiar dacă şi-a recunoscut tentativa, fostul număr 1.088 ATP nu a primit clemenţă din partea oficialilor din tenis. Alexandru a fost extrem de surprins atunci când şi-a aflat suspendarea, precizând că nu a trucat vreun meci până acum.

Francezul Claude Dielna are şanse tot mai mari să se transfere la Dinamo în această iarnă, după ce a primit acceptul şefilor de la Sheffield Wednesday să negocieze cu orice echipă în perioada de transferuri din ianuarie. În vârstă de 29 de ani, Dielna a fost coechipier cu Adrian Mutu la Ajaccio, în sezonul 2013-2014, iar managerul general al roş-albilor speră ca francezul să aducă un plus în linia defensivă a roş-albilor. Presa locală din Sheffield notează că Dielna nici nu a fost trecut pe lista jucătorilor eligibili pentru a reprezenta echipa în Championship şi a fost pus să se antreneze cu echipa de tineret.

Organizatorii de la Australian Open au publicat lista capilor de serie, iar Simona Halep este favorită numărul 4 la primul Grand Slam al sezonului. De asemenea, Irina Begu are şi ea statut de favorită, fiind cap de serie 27 la competiţia desfăşurată în Melbourne. Halep este cap de serie 4 la Australian Open, turneu transmis de Eurosport, eleva lui Darren Cahill avându-le în faţă doar pe Angelique Kerber (Germania, favorită 1), Serena Williams (SUA, favorită 2) şi Agnieszka Radwanska (Polonia, favorită 3). Simona poate fi distribuită pe aceeaşi jumătate de tablou cu Serena sau pe partea de tablou a lui „Angie”. Constănţeanca nu se poate întâlni astfel cu niciuna dintre cele două rivale până în semifinale.

Echipa naţională a României a urcat un loc, până pe 38, cu 690 de puncte, în clasamentul Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA). Argentina şi-a păstrat locul în fruntea ierarhiei, cu 1.634 de puncte. Pe locul 2 se află o altă reprezentativă din America de Sud, Brazilia, cu 1.544 de puncte, urmată de campioana mondială Germania, care are 1.433. Urmează Chile (1.404) şi Belgia (1.368). Dintre adversarele României din grupa E a preliminariilor pentru Campionatul Mondial din 2018, Danemarca a coborât o poziţie, pe 47, iar restul şi-au păstrat locurile în ierarhie.

Steaua a început în forţă campania de transferuri din iarnă, prin aducerile atacanţilor Denis Alibec şi Harlem Gnohere, de la Astra, respectiv Dinamo, iar următorii jucători pe lista vicecampioanei sunt brazilianul Junior Morais şi internaţionalul român de tineret Mihai Bălaşa. Până la oficializarea acestor mutări, trupa lui Reghecampf e lăudată de Gică Hagi pentru aducerea lui Denis Alibec, atacant pentru care Gigi Becali a plătit aproximativ două milioane de euro. Antrenorul liderului Ligii 1 spune că Reghe se va putea baza acum pe cel mai bun atacant din România.

Fostul pugilist american Floyd Mayweather (40 de ani) a făcut azi o declaraţie care va zgândări orgoliul marilor boxeri ai lumii şi îi va face pe specialiştii din nobila artă să-şi construiască răspunsurile. „Ali este de departe cel mai mare dacă ne referim la felul în care a marcat boxul mondial. Dar dacă analizăm în funcţie de palmares şi de traiectoria carierei, Flyd Mayweather este cel mai valoros”, a spus cel poreclit „Money Maker”.

Noul “Ion Oblemenco” este aproape de a-i primi pe fotbaliştii celor de la CS Universitatea Craiova pe gazonul arenei. Stadionul îi costă pe olteni 50 de milioane de euro şi va putea găzdui până la 30.000 de fani. Stadionul este construit în proporţie de 80%, tribunele sunt montate, iar acoperişul este ultimul detaliu la care oltenii încă mai lucrează.

Finalizarea stadionului este prevăzută pentru luna martie, aprilie cel târziu, dar CS Universitatea Craiova se va putea bucura de noua construcţie abia din sezonul următor, pentru a da timp gazonului să se aşeze bine. Oficialii craioveni vor să inaugureze noua arenă printr-un amical de lux cu o echipă mare a Europei, iar o solicitare a fost trimisă către Real Madrid, dar din Spania nu a venit niciun răspuns. Astfel, CS U Craiova s-a orientat rapid, iar următoarea ţintă este Zenit-ul lui Mircea Lucescu.

FC Botoşani îşi începe astăzi stagiul de pregătire din Turcia, un cantonament în care antrenorul Leo Grozavu trebuie să lucreze din nou la omogenitate, deoarece în această iarnă a pierdut mai mulţi jucători pe care s-a bazat în prima parte a sezonului, printre care se numără Dimitrov, Iliev, Istvan Fulop, Astafei şi chiar Matulevicius. Oficialii FC Botoşani au făcut câteva transferuri cu două zile înainte de plecarea în cantonament, dar Leo Grozavu nu este prea impresionat şi încă mai speră să-i vină fotbalişti capabili să-i înlocuiască pe cei plecaţi.

După o săptămână de reacomodare la efort în gerul şi nămeţii din Copou, fotbaliştii echipei ieşene CSM Politehnica vor continua pregătirile în condiţii normale, în Turcia. Începând de astăzi, lotul echipei ieşene îşi va muta cartierul general pentru următoarele două săptămâni în Antalya. Antrenorul Eugen Neagoe va deplasa 21 de jucători în Turcia, dar în cantonament sunt aşteptaţi mai mulţi jucători noi, atât români, cât şi străini.

Ieşenii vor sta în Turcia până pe 27 ianuarie, timp în care vor juca cinci meciuri amicale, după următorul program:

– 15 ianuarie: cu Şahtior Karagandy (Kazahstan, liga I, locul 9)
– 18 ianuarie: cu Jagiellonia Bialystok (Polonia, liga I, locul I)
– 21 ianuarie: cu Vereya Stara Zagora (Bulgaria, liga a I, locul 9)
– 23 ianuarie: cu FC Tosno (Rusia, liga a II-a, locul 2)
– 25 ianuarie: cu Dunav Ruse (Bulgaria, liga I, locul 6)

Cristi Pustai a primit cea mai bună veste din acest an. Eric de Oliveira, cel mai determinant jucător pentru Gaz Metan în prima parte a campionatului după Llullaku, a anunţat conducerea medieşenilor că se va întoarce la echipă. Speranţele gaziştilor pentru păstrarea lui Eric erau minime, după ce brazilianul a reuşit 8 pase decisive în actuala stagiune şi a primit oferte din Qatar şi Arabia Saudită.

Brazilianul are o clauză în contract, conform căreia poate pleca gratis dacă primeşte o ofertă care să-l mulţumească şi nu s-a prezentat la reunirea Gazului. Eric a aşteptat finalizarea discuţiilor cu cluburile care îl doreau, dar negocierile nu au decurs cum se aştepta el şi a decis să renunţe la ideea plecării, cel puţin până la vară. Mijlocaşul de 31 de ani a anunţat oficialii Gazului că va face mâine fuziunea cu lotul plecat în Antalya.

Echipa naţională de fotbal U16 a României nu va mai participa la turneul amical Aegean Cup, competiţie ce se desfăşoară în Turcia, între 16 şi 21 ianuarie, la Kusadasi, informează, joi, frf.ro. Decizia a fost luată din motive de siguranţă, având în vedere situaţia din Turcia. Participarea la această întrecere a fost anulată după ce staff-ul tehnic s-a sfătuit cu conducerea Federaţiei Române de Fotbal. Reprezentativa României alcătuită din jucători născuţi după 1 ianuarie 2001 se pregăteşte pentru primele meciuri oficiale, pe care le va disputa în turul inaugural din preliminariile Campionatului European pentru juniori Under 17 – Anglia 2018.

În perioada 23-29 octombrie 2017, România va fi gazda unei grupe în care adversarele vor fi Lituania, Luxemburg şi Austria. Echipele care se vor clasa pe locurile 1 şi 2, precum şi cele mai bune patru dintre formaţiile care se vor clasa pe locul 3 în cele 13 serii din prima fază se vor califica în ultima fază, Turul de Elită. Patru partide internaţionale a disputat echipa naţională alcătuită din jucători născuţi după 1 ianuarie 2001. România a jucat câte două meciuri amicale cu Anglia, scor 1-3 şi 2-1, pe teren propriu, şi cu Muntenegru, 1-1 şi 3-0, în deplasare.

Perechea Horia Tecău/Jean Julian Rojer (România/Olanda), cap de serie numărul 4, a fost eliminată, în sferturile de finală ale probei de dublu din cadrul turneului ATP de la Sydney. Tecău şi Rojer au pierdut, scor 6-7 (4), 6-2, 9-11, meciul disputat în faza sferturilor de finală împotriva olandezilor Wesley Koolhof şi Matwe Middelkoop. Partida a durat o oră şi 38 de minute. Pentru participarea în sferturile de finală ale turneului din Australia, cei doi sportivi şi-au asigurat un cec în valoare de 3.860 de dolari şi 45 de puncte ATP. Rojer (27 ATP) şi Tecău (19 ATP) au fost cotaţi cu şansa a patra la câştigarea turneului şi au jucat finala în 2015 la Sydney. Turneul ATP de la Sydney se dispută pe suprafaţă dură şi este dotat cu premii în valoare de 495.630 de dolari.

FC Barcelona a câştigat, scor 3-1, meciul cu Athletic Bilbao, disputat în manşa a doua din optimile de finală ale Cupei Regelui, pe Camp Nou, şi s-a calificat cu 4-3 la general în sferturile competiţiei. Învinsă în meciul tur de pe San Mames, scor 1-2, Barcelona a dominat începutul partidei, iar în minutul 26 a marcat prin Luis Suarez, însă golul a fost anulat pentru un ofsaid la Neymar. Reluările au arătat însă că brazilianul se afla în poziţie regulamentară.

Boxul profesionist românesc a pulsat în 2016 prin câteva gale organizate la nivel naţional. Două dintre ele, probabil cele mai importante, au fost puse în scenă de compania King Promotion la Circul de stat din Bucureşti. Chiar dacă pare puţin, faţă de ceea ce se întâmplă în alte părţi, este totuşi mai mult decât în alţi ani. Sorin Florea, omul din spatele companiei King Promotion, investeşte în nobila artă de mai bine de 10 ani. De cariera lui Viorel Simion se ocupă de 11 ani, iar de cea a lui Bogdan Dinu, un al pugilist de top al României, de nouă ani.

Cei doi boxeri, ambii aflaţi sub contract exclusiv cu King Promotion, sunt pariurile pentru 2017 ale lui Sorin Florea. Greul Bogdan Dinu are programat un meci extrem de important la finele acestei luni, la Macao, pentru centura Intercontinentală IBF. La rândul lui, Viorel Simion aşteaptă meciul care să-l propulseze într-o luptă cu centura mondială pe masă.

Ambele românce înscrise în calificările de la Australian Open au debutat joi dimineaţă cu victorii! Mihaela Buzărnescu (541 WTA) a învins-o pe Olga Govorţova (Belarus, 173 WTA), scor 7-5, 5-7, 6-2, în timp ce Ana Bogdan (125 WTA) a câştigat în faţa olandezei Arantxa Rus (177 WTA), cu 3-6, 6-1, 6-4. Buzărnescu a castigat în manşa secundă a calificărilor după ce a trecut de o jucătoare mai bine poziţionată cu 368 de locuri! Govorţova, fost număr 35 mondial, a fost dominată de jucătoarea din România, intrată în calificările de la Melbourne graţie clasamentului protejat. „Miki” şi-a adjudecat primul set cu 7-5, după o revenire excelentă de la 3-5, apoi Olga a câştigat cu acelaşi scor manşa secundă.

PROGNOZA METEO
12 Ianuarie 2017

Vremea se va menține rece în toate regiunile, geroasã dimineața și noaptea în centrul, sudul și estul țãrii. Cerul va fi temporar noros și va ninge în general slab, la munte, pe arii mai extinse în Carpații Occidentali și nordul Carpaților Orientali, local în regiunile intracarpatice și doar cu totul izolat în rest. Spre sfârșitul nopții în vestul teritoriului va crește probabilitatea de apariție a precipitațiilor sub formã de lapovițã și ploaie și a depunerilor de polei. Vântul va prezenta intensificãri temporare în zona de munte, cu rafale ce vor depãși 60…70 km/h, iar pe creste peste 80 km/h, viscolind ninsoarea, dar în cursul zilei și în partea de centru, sud și sud-est a țãrii, cu viteze de 45…55 km/h, zone unde zãpada depusã anterior va fi spulberatã. Izolat, dimineața, va fi ceațã, asociatã cu chiciurã. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -8 și 2 grade, iar cele minime între -14 și -2 grade.

Bucuresti

Vremea va fi în continuare rece, geroasã dimineața și noaptea. Cerul va fi variabil, cu înnorãri trecãtoare, iar vântul va sufla în general moderat ziua. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de -6 grade, iar cea minimã va fi de -12…-10 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *