Stiri pe scurt 11 Octombrie 2016

loading...

Stiri pe scurt 11 Octombrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  11 Octombrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 11 octombrie. În 1963, a încetat din viaţă cântăreaţa de origine franceză Edith Piaf. Numele său adevărat era Edith Giovanna Gassion. Şi-a luat pseudonimul „Piaf” (în argot-ul parizian = vrabie) cu ocazia debutului, în anul 1935. Este cunoscută pentru melodiile „La Vie en Rose”, „L’hymne à l’amour” şi „Non, Je Ne Regrette Rien” (n. 19 dec 1915).

Liderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a declarat, că PNL nu va participa la votul şi dezbaterea moţiunii simple îndreptate împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, afirmând că demersul PSD este unul electoral şi moţiunea a fost programată abuziv. Eugen Nicolăescu a afirmat că „nu este normal” ce a spus Raluca Prună, dar ”declaraţiile nefericite ale doamnei ministru nu înseamnă să facem rău României, să anunţăm că luptăm pentru justiţie când de fapt lucrăm împotriva justiţiei”.

Comisia juridică din Senat a adoptat un raport de respingere a proiectului de lege referitor la parteneriatul civil, iniţiat de deputatul Remus Cernea, care declarase anterior votului că parteneriatul civil este o instituţie necesară într-o societate democratică. Raportul de respingere a fost adoptat cu şapte voturi pentru şi două abţineri. Senatul este primă cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind decizională.

Fiul fostului ministru al Culturii, Răzvan Theodorescu, Ion Vladimir Teodorescu, în vârstă de 43 de ani, originar din Bucureşti, a fost găsit mort, în casa de vacanţă pe care o deţinea în localitatea Corbeni din judeţul Argeş. Cei care l-au găsit pe au fost oamenii care se ocupau de îngrijirea locuinţei. Aceştia le-au declarat oamenilor legii că Ion Vladimir nu ieşise din casă toată ziua, aşa că au intrat cu forţa în locuinţă, unde l-au găsit fără suflare şi au alertat poliţia. Şefa Serviciului de Medicină Legală Argeş spune că Ion Vladimir Theodorescu, fiul fostului ministru al Culturii, Răzvan Theodorescu, ar fi trăit dacă ar fi cerut ajutorul medicilor şi i s-ar fi administrat ser antiviperin.

Samsung a anunţat că opreşte definitiv producţia pentru modelul problematic Galaxy Note 7, într-o mişcare drastică de a renunţa la modelul care a provocat cel mai mare scandal pentru gigantul sud-coreean. După ce a anunţat oprirea temporară a vânzărilor modelelor revizuite după rechemarea-masivă din septembrie, Samsung a renunţat definitiv să mai producă smartphone-urile care ar fi trebuit să concureze cu iPhone şi cu alte modele premium de telefoane. Mai mulţi operatori telecom din SUA anunţaseră că nu vor mai înlocui modelele Galaxy Note 7 cu probleme, Samsung a scos de la vânzare temporar smartphone-urile.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 au clasat dosarul privind dispariţia contractului Bechtel, unele dintre fapte fiind prescrise, au precizat, reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5. Cât priveşte infracţiunile de abuz în serviciu , neglijenţă în serviciu şi distrugere, s-a constatat că era împlinit termenul de prescripţie. Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine a depus la DNA, în 20 august 2013, o plângere penală pentru neglijenţă în serviciu privind protecţia informaţiilor clasificate, ca urmare a lipsei exemplarului original al contractului cu Bechtel pentru autostrada Braşov-Borş.

Senatorii PNL care au votat împotriva cererii preşedintelui de reexaminare a legii privind sancţionarea plagiatului şi care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor spun că au făcut-o în numele ”autonomiei universitare”. Împotriva cererii preşedintelui au votat 90 de senatori, dintre care 11 sunt din partea PNL, potrivit rezultatului votului electronic postat pe site-ul Senatului. Printre cei care s-au abţinut la votul dat cererii preşedintelui a fost Alexandru Pereş.

Sebastian Ghiţă, audiat în dosarul Tony Blair, a venit, la sediul DNA Ploieşti, cu două bufniţe pe care i le-ar fi făcut cadou Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al Direcţiei. Sebastian Ghiţă spune că bufniţele lipite pe care le-a adus la sediul DNA şi pe care vrea să le predea procurorilor, erau un simbol al prieteniei cu Laura Codruţa Kovesi. Ionuţ Iordăchescu şi Sorin Chirilă, apropiaţii lui Sebastian Ghiţă prin care deputatul şi-ar exercita influenţa în mai multe firme, au ajuns tot în această dimineaţă la sediul din Ploieşti al Direcţiei Anticorupţie.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, un amendament care prevede eliminarea pragului de îndatorare de 50% din rândul criteriilor de eligibilitate prevăzute de legea privind conversia creditelor în franci eleveţieni. Deputatul PSD Ciprian Nica a cerut, în plenul Camerei Deputaţilor, eliminarea acestui prag care a fost aprobat la comisia juridică tot la propunerea PSD. Astfel, la dezbaterea pe articole, plenul a decis că de prevederile legii conversiei creditelor beneficiază persoanele fizice care au calitatea de consumator şi consumatorul al*e cărui credite au o valoare cumulată de maxim 250.000 de CHF la momentul la care a fost semnat contractului de credit. Eliminarea pragului de îndatorare a fost votată cu 56 de voturi „pentru”.

Petre Tobă a depus, la Parchetul General, o plângere penală împotriva membrilor Consiliului General al CNATDCU care au votat constituirea ultimei comisii tehnice în cazul doctoratului său, dar şi a membrilor acesteia din urmă şi acuză un posibil abuz în serviciu. Plângerea penală a fost înregistrată, la Parchetul General şi este îndreptată împotriva celor care, din funcţiile de membri ai Consiliul General al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), au votat la începutul lunii septembrie ca preşedintele să numească o nouă comisie tehnică pentru analiza lucrării de doctorat în cazul Petre Tobă, cea de-a patra, respingând raportul de analiză a ultimei comisii tehnice în care se stipula că fostul ministru nu a plagiat în teza sa.

Plângerea fostului ministru vizează şi membrii celei de-a patra comisii tehnice, cei care la sfârşitul săptămânii trecute au decis că în teza de doctorat a lui Petre Tobă este vorba de un plagiat „masiv”. Din ultima comisie tehnică în cazul Petre Tobă, au făcut parte profesorul universitar doctor Adrian Miroiu (SNSPA), Zulean Marian, profesor universitar doctor la Universitatea din Bucureşti şi cercetatorul ştiinţific doctor Şerban Filip Cioculescu, de la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară din Bucuresti.

Sistemul informatic al cardului de sănătate este indisponibil după ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat că există „probleme tehnice de comunicaţie între unele componente ale sistemului” la nivel naţional, că problemele tehnice nu au fost remediate şi că instituţia va comunica atunci când va exista o soluţie. Nu este prima dată când sistemul informatic al cardului de sănătate nu funcţionează. La începutul lunii august, sistemul a fost nefuncţional în urma unei pene de curent, probleme fiind atunci semnalate la nivelul Capitalei, dar şi în alte regiuni.

Samsung Electronics Co Ltd recomandă utilizatorilor de telefoane Galaxy Note 7 să le închidă din motive de siguranţă, în timp ce se fac alte investigaţii. Samsung a rechemat aproximativ 2,5 milioane de telefoane în luna septembrie, după ce utilizatorii s-au plâns de faptul că bateriile explodau. Mai târziu, compania şi-a asigurat clienţii că toate dispozitivele înlocuite sunt în siguranţă. Cu toate acestea, există acum dovezi că şi telefoanele noi pot lua foc, după ce un bărbat din Kentucky a relatat că s-a trezit într-un dormitor plin de fum din cauza unui Galaxy Note 7 înlocuit. iar un zbor intern al Statelor Unite ale Americii a fost evacuat după ce un nou dispozitiv Samsung a început să emită fum în cabină.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, că dosarul Revoluţiei va fi finalizat în cursul anului viitor, precizând că discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis a avut loc în contextul în care Asociaţia 21 Decembrie a fost în audienţă atât la Parchet cât şi la preşedinţie. Întrebat dacă este prieten cu tatăl Laurei Codruţa Kovesi, Augustin Lazăr a răspuns că îl cunoaşte.

Preşedintele Klaus Iohannis spune că economia traversează acum o perioadă de creştere economică robustă, de 5,2% pe primul semestru al acestui an, ceea ce face ca România să fie o ”campioană europeană a creşterii economice”. Şeful statului mai spune că perspectivă economică bună este dată şi de faptul că pentru primul semestru s-a înregistrat o creştere cu circa 9% a investiţiilor nete. În context, el a susţinut că principala peocupare a autorităţilor este ”reducerea poverii birocratice, creşterea transparenţei şi asigurarea stabilităţii pentru mediul de afaceri”. Klaus Iohannis a arătat că printre proiectele la nivelul relaţiiilor bilaterale figurează regiunea Dunării şi Portul Constanţa care ar putea deveni principalul port maritim pentru comerţul slovac.

Federaţia Sanitas a anunţat, săptămâna trecută, că a strâns peste 35.000 de semnături la nivel naţional pentru declanşarea grevei generale pe 31 octombrie, în cazul în care revendicările nu sunt soluţionate. Peste 200 de membri ai Federaţiei Sanitas pichetează, Palatul Parlamentului, urmând ca miercuri să intre în grevă japoneză, iar pe data de 19 să declanşeze o grevă de avertisment cu întreruperea activităţii timp de două ore. Reprezentanţii Federaţiei Sanitas cer parlamentarilor modificarea ordonanţelor privind salarizarea în sistemul sanitar.

O explozie care s-a produs în Breaza, judeţul Prahova, a distrus o locuinţă, iar proprietarii au fost răniţi. Locuinţa a fost distrusă în proporţie de 80%, iar cei doi proprietari au fost răniţi, femeia având arsuri serioase. Este vorba depre un barbat in varsta de 47 de ani care are un hematom şi o femeie în vârstă de 41 de ani cu arsuri de gradul 2 pe membrele inferioare si superioare. Explozia nu a fost urmată de incendiu. S-a produs la o casă, din cauza unei acumulări de gaze la aragaz.

Din 80 de bebeluşi pe care trebuia să îi imunizăm cu vaccinul hexa­valent, doar zece au fost vac­cinaţi la timp doar pentru că părinţii aces­tora au cumpărat singuri ultimele doze din farmacii (300 de lei do­za – n.red.). Situaţia nu este una izolată, vaccinul hexavalent lipseşte în cabinete din toată ţara, încă din mai fiind subliniată de altfel lipsa acestui vaccin din stocul Direcţiei pentru Sănătate Publică Alba, Argeş, Cluj, Timiş, Suceava, Olt sau Dolj. Vaccinul hexavalent oferă protecţie împotriva a şase boli periculoase, respectiv difterie, tetanos, tuse convulsivă (pertussis), infecţii cu Haemophilus influenzae tip B, hepatita B şi poliomielită, şi se face în trei doze (două, patru şi 11 luni) la bebeluşi.

Ministerul Sănătăţii a reziliat la final de august contractul cu distribuitorul Polisano pentru vaccinul hexavalent şi anunţa demararea în regim de urgenţă a procedurilor pentru achiziţia vaccinului. Ministerul a atribuit contractul de 42 mil. lei către compania Unifarm, aflată în subordinea ministerului, pentru achiziţia a 225.000 de doze de vaccin hexavalent (cele destinate pieţei UE de această dată), furnizorul fiind producătorul Sanofi Pasteur. Anterior, Ministrul a plătit 8,1 milioane de lei (1,85 milioane euro) către Polisano pentru 107.000 doze de vaccin pentru bebeluşi, Hexaxim (produs pentru ţări non-UE), cu ambalaj original şi prospect în limba rusă, destinat iniţial pieţei din Kazahstan.

Suspecţii specializaţi în infracţiuni informatice ar fi creat conturi fictive pe numele lui Teo Trandafir, Andreei Marin, Iuliei Vântur, al actriţelor Stela Popescu şi Rodica Popescu Bitănescu, dar şi al interpretei de muzică populară, Sofia Vicoveanca şi le-ar fi folosit în campanii umanitare inexistente. Astfel s-a ajuns la un prejudiciu de 35.000 de euro, bani obţinuţi prin servicii de transfer bancar. Procurorii, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava au efectuat, marţi, patru percheziţii domiciliare pe raza judeţului Neamţ şi una pe raza judeţului Cluj, având ca scop destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de fals informatic şi fraudă informatică.

Anchetatorii susţin că în perioada 2015 –2016, patru suspecţi au constituit un grup infracţional organizat în cadrul căruia au acţionat în mod coordonat, prin crearea de conturi fictive într-o reţea de socializare pe numele altor persoane – vedete TV postând fotografii reale ale acestora alături de informaţii personale, atât reale, dar şi fabricate, care, prin natura lor au cauzat prejudicii morale şi de integritate. În urma introducerii datelor informatice pe reţeaua de socializare, respectiv crearea de conturi fictive pe numele persoanelor publice, membrii grupului infracţional au demarat campanii umanitare nereale cerând sprijin financiar, arată procurorii care susţin că numeroase persoane au accesat respectivul cont şi au purtat diverse discuţii, unele dintre victime fiind convinse de verdicitatea lucrurilor expuse, transferând pe numele autorilor diverse sume de bani prin servicii bancare de transfer rapid de bani.

Aya este o fetiţa de doar câţiva ani care a supravieţuit unei bombe care a lovit lânga casa ei. Aya a ajuns la spital cu mai multe răni şi cu faţa plină de sânge. În timp ce medicii o îngrijesc, copila plânge şi urlă după tatăl ei, de care nu ştie dacă a supravieţuit. Aya se afla acasă atunci când a explodat bomba, iar acoperişul locuinţei a căzut peste ei. Din fericire, tatăl copilei a scăpat, iar cei doi au fost reuniţi la scurt timp după ce Aya a ajuns la spital.

Marea Britanie are datoria morală să preia copiii din tabăra de refugiaţi la Calais care au rude în Regatul Unit.Mai multe mii de imigranţi trăiesc în tabăra de la Calais, aceştia fiind originari din zone de conflict, cum ar fi Afganistan, Sudan, Irak sau din alte state în care se înregistrează abuzuri grave ale drepturilor omului, şi au venit la Calais cu speranţa că vor putea traversa în Marea Britanie.

Iordania a blocat, din data de 21 iunie, când a avut loc un atac sinucigaş soldat cu moartea a 7 militari la frontieră, trecerea oricărei forme de ajutor spre taberele improvizate unde se află zeci de mii de sirieni care au fugit de conflictul din ţara lor. Autorităţile de la Amman au aprobat desfăşurarea unei prime operaţiuni de acest tip la începutul lunii august, când organizaţiile umanitare au trimis ajutor refugiaţilor cu ajutorul unor drone şi macarale. ONU şi organizaţiile umanitare internaţionale avertizează în mod constant autorităţile iordaniene cu privire la condiţiile în care trăiesc aceşti refugiaţi. Potrivit şefului operaţiunilor umanitare ale ONU, Stephen O’Brien, peste 75 la sută dintre ei sunt femei şi copii care nu au acces la apa sau mâncare.

Guvernul columbian şi a doua cea mai mare grupare rebelă din Columbia, Armata Naţională de Eliberare (ANL) au anunţat iniţierea unor negocieri formale de pace, la sfârşitul lunii octombrie. Discuţiile vor fi lansate în capitala Ecuadorului, Quito, pe 27 octombrie. Preşedintele columbian, Juan Manuel Santos, a cerut ambelor părţi implicate ca solicitările fiecăreia dintre ele să fie realiste. Acesta încearcă, de asemenea, continuarea acordului de pace cu rebelii Farc, care a fost respins în urma unui referendum. Potrivit lui Juan Manuel Santos, discuţiile neoficiale cu ANL au fost iniţiate cu trei ani în urmă.

Mihail Gorbaciov, fostul lider sovietic, a declarat că escaladarea tensiunilor dintre Statele Unite şi Rusia a adus lumea într-un “punct periculos”. Intervenţia fostului lider sovietic are loc pe fondul agravării relaţiilor dintre est şi vest, în urma conflictului sirian. Gorbaciov a făcut comparaţii între situaţia conflictuală actuală şi una dintre cele mai dificile crize ale Războiului Rece. Ministerul rus de Externe a comunicat că ar putea suspenda contactele cu Departamentul de Stat american din cauza acuzaţiilor lipsite de fundament privind presupusele crime de război din Siria.

Poliţia federală germană a evacuat şi a închis o gară din oraşul Rastatt situat în sud-vestul ţării, în urma unei ameninţări cu bombă primite în cursul dimineţii. Ameninţarea a fost lansată în jurul orei locale 09.15 (10.15, ora României), a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că experţi în materiale explozive şi câini dresaţi participă la operaţiuni de căutare. Poliţia federală germană a redeschis gara din oraşul Rastatt evacuată în urma unei ameninţări cu bombă, deoarece în urma operaţiunilor de căutare nu a fost găsit nimic suspect.

Un responsabil al formaţiunii Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), partidul aflat la putere în Turcia, a fost ucis de presupuşi militanţi kurzi în sud-estul ţării. Acesta este cel de-al doilea deces din ultimele două zile al unui oficial din cadrul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării, în regiune. Deryan Aktert, care se afla la conducerea filialei AKP din oraşul Diyarbakir, a fost ucis în biroul său . Anterior, Aydin Mustu, directorul adjunct al filialei AKP din oraşul Van, a fost asasinat. Crimele nu au fost revendicate, însă autorităţile le atribuie formaţiunii Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Un inginer român a fost răpit în sudul Nigeriei de indivizi înarmaţi rămaşi neidentificaţi. Incidentul a avut loc pe un şantier pentru construirea căii ferate, în apropierea satului Owa Oyibo, situat în provincia Agbor, în sudul Nigeriei. Indivizi înarmaţi au atacat un grup care escorta cetăţeni străini, reuşind să răpească un inginer român. Autorităţile nigeriene au confirmat incidentul armat şi răpirea, precizând că a fost lansată o operaţiune de căutare şi salvare a ostaticului. Ambasada României în Nigeria a cerut autorităţilor nigeriene să depună toate eforturile pentru salvarea cetăţeanului român.

Wikileaks a relevat 2.000 de emailuri presupuse a aparţinând lui John Podesta, preşedintele de campanie al candidatului Partidului Democrat, Hillary Clinton. Wikileaks susţine că deţine alte 50.000 de emailuri rezultate în urma spargerii contului de email al lui John Podesta. Majoritatea emailurile au fost scrise în anul 2015 şi surprind o serie de discuţii strategice şi politice dintre angajaţii lui Clinton despre cum să abordeze probleme ale zilei sau presa, inclusiv lansarea cărţii „Clinton Cash”, în care sunt dezvăluite activităţi abjecte ale Fundaţiei Clinton. Într-un alt email, asistentul lui Clinton, Doug Band, se referă la Chelsea Clinton drept „un copil răsfăţat”.

Reţeaua teroristă Stat Islamic a confirmat moartea şefului de propagandă al grupării, Abou Mohammed al Fourkan. Deşi Pentagonul a anunţat în luna septembrie moartea lui Abou Mohammed al Fourkan, în cadrul unui atac aerian în provincia siriană Rakka, Stat Islamic a postat luni, în mediul online, un omagiu dedicat lui Wa’il Adil Hassan Salman al Fayad, cunoscut sub numele de Abou Mohammed al Fourkan. În cadrul comunicatului nu erau însă specificate circumstanţele decesului.

Hackerul român Marcel Lehel Lazăr, cunoscut sub presudonimul de “Guccifer”, a fost adus, din Statele Unite ale Americii în România pentru ispăşirea pedepsei. Hackerul român a fost cel care a dezvăluit că Hillary Clinton a folosit în interes de serviciu un cont personal de e-mail pe durata mandatului de secretar de Stat şi a fost condamnat, pe 1 septembrie, la 52 de luni de închisoare de către un tribunal din statul american Virginia, conform Washington Post. Marcel Lehel Lazar, cunoscut sub presudonimul de “Guccifer”, a fost extrădat în Statele Unite în anul 2014 şi a pledat vinovat în luna mai 2016 la acuzaţiile de furt de identitate şi acces neautorizat asupra unor computere.

Guvernul irlandez a confirmat iniţierea discuţiilor cu Marea Britanie în privinţa unui acord de securizare a frontierelor celor două state, care să fie implementat după ieşirea statului britanic din UE. Alte subiecte abordate în cadrul discuţiilor dintre cele două state sunt controlul imigraţiei şi ameninţările teroriste. Oficialii britanici şi cei irlandezi ai Biroului pentru Imigrare fac deja schimb de informaţii în privinţa vizitatorilor străini ce traversează aeroporturile şi porturile maritime. Împărtăşirea unor asemenea informaţii de la punctele de intrare în cele două state face parte din strategia de a se opune terorismului şi crimei organizate.

Refugiatul sirian de 22 de ani care a fost arestat în oraşul german Leipzig intenţiona aparent să comită un atac la un aeroport din Berlin în numele reţelei teroriste Stat Islamic. Poliţia îl urmărea pe Jaber A. şi a decis să efectueze raiduri la apartamentul său din orăşelul Chemnitz, atunci când suspectul a fost văzut cumpărând lipici dintr-un magazin. În apartament poliţia a găsit o substanţă volatilă, aproape identică cu explozibilii folosiţi de Stat Islamic pentru atacurile de la Paris şi Bruxelles. Explozibilii erau „aproape gata sau chiar gata pentru utilizare”. Anterior, poliţia din landul Saxonia a confirmat pe Facebook că mai mulţi sirieni care locuiau în Leipzig au anunţat că l-au prins pe suspect într-un apartament la nord de centrul oraşului. Poliţia a mai transmis pe Facebook că nu oferă detalii suplimentare despre această arestare deoarece nu vrea să îi pună în pericol pe cei care au furnizat informaţii.

SPORT

România va juca în această seară la Astana, ora locală 22:00 (19:00 ora României) meciul cu Kazahstan, cea de-a treia partidă din campania de calificare pentru Cupa Mondială din 2018. „Tricolorii” au început preliminariile cu o remiză, 1-1 la Cluj cu Muntenegru, apoi a urmat o victorie categorică la Erevan, scor 5-0 cu Armenia. Statistica spune că naţionala României s-a calificat de fiecare la un turneu final atunci când a început preliminariile cu o remiză şi o victorie.

Meciul cu Kazahstan din această seară va fi special din mai multe puncte de vedere. În primul rând, meciul se va juca pe arena din Astana, stadion ce are gazon artificial. „Tricolorii” au efectuat un antrenament pe gazonul artificial din complexul de la Buftea şi o altă şedinţă de pregătire în Kazahstan pentru a se acomoda cu suprafaţa de joc. Temperatura din Kazhastan ar putea reprezenta, de asemenea, o problemă ţinând cont că în această dimineaţă a nins la Astana. Nu în ultimul rând, Kazahstan a început campania de calificare cu un egal contra Poloniei, dar vine după un 0-5 cu Muntenegru.

Christoph Daum a efectuat o singură modificare în lotul pentru acest meci faţă de partida cu Armenia. Alexandru Maxim, revenit după accidentare, va fi în lot şi va prelua tricoul cu numărul 10 de la Rotariu. Sunt şanse destul de mici totuşi ca jucătorul lui Stuttgart să înceapă meciul din primul minut. Maxim îi va lua locul în lot lui Valerică Găman, iar Steliano Filip este în continuare accidentat şi nu figurează pe listă.

Probleme pentru „tricolori” înaintea meciului din această seară cu Kazahstan. Mai mulţi fotbalişti din lotul lui Daum au fost jefuiţi. 12 jucători s-au trezit fără bani şi obiecte personale atunci când s-au întors în camerele hotelului în care sunt cazaţi la Astana. Naţionala României a efectuat chiar în această dimineaţă un antrenament în holul hotelului. Kazahstan – România, meci contând pentru a faza a treia a preliminariilor Campionatului Mondial din 2018, se va disputa în această seară cu începere de la ora 19:00. Înaintea acestui meci, România ocupă prima poziţie în Grupa E.

Partida cu Kazahstan este o premieră pentru naţionala noastră. Devine cea de-a 86-a reprezentativă cu care se va întâlni de-a lungul timpului, iar Astana va fi a 194-a localitate din lume unde va juca. Precum cel armenesc, şi fotbalul kazah în perioada sovietică a trăit la cel mai înalt nivel printr-o sigură echipă, Kairat Alma Ata (cum se numea pe-atunci Almatî). Spre deosebire însă de Ararat Erevan, aceasta a fost modestă, necâştigând nimic, şi totodată nefiind o prezenţă constantă în prima divizie unională. Doar doi fotbalişti kazahi au ajuns în reprezentativa URSS, Seilda Baişakov şi Evgheni Iarovenko, ambii însă au avut doar câte două prezenţe, adică ceva insignifiant.

În lotul convocat de germanul Christoph Daum nu a fost convocat pentru partidele cu Armenia şi Kazahstan mijlocaşul Gabriel Torje, de la Terek Groznîi, o prezenţă obişnuită în ultimii ani la naţională. Într-un interviu, secundul Rudi Verkenpinck a explicat raţionamentul pe care s-a bazat staful primei reprezentative în momentul în care a trimis telegramele de convocare.

Belgianul Rudy Verkempinck, unul dintre secunzii naţionalei, a vorbit despre subiectul Gabi Tamaş, fotbalist neconvocat de stafful tehnic al primei reprezentative pentru partidele cu Armenia (5-0) şi Kazahstan. Tehnicianul susţine că Grigore, Săpunaru, Moţi şi Găman se află la un nivel, în prezent, peste fotbalistul Stelei.

Conducerea lui Dinamo şi-a arătat sprijinul pentru Ioan Andone în ziua în care au apărut informaţii conform cărora Marius Şumudică ar fi tentat de preluarea băncii tehnice a echipei din Ştefan cel Mare. Antrenorul Astrei tocmai a câştigat un litigiu cu campioana României, iar situaţia sa e destul de complicată. Şumudică a vrut să se despartă de formaţia cu care a câştigat primul titlu de campion din carieră şi nu s-a ferit să spună că i-ar plăcea să o antreneze pe Dinamo. Imediat, au apărut zvonuri privind posibila trecere a lui Şumi în Ştefan cel Mare la pachet cu Junior Morais, dar conducerea lui Dinamo nu ia în calcul, cel puţin pentru moment, înlocuirea lui Ioan Andone cu omul care a eliminat de două ori West Ham din Europa League.

Carlos Alberto Fernandez este unul dintre fotbaliştii rămaşi şi în ziua de astăzi în memoria fanilor Stelei, la aproape 10 ani de la despărţirea de clubul finanţat de Gigi Becali. La 37 de ani, goalkeeper-ul joacă în Angola, la Deportivo de Caala, iar ziariştii portughezi s-au interesat despre punctul în care a ajuns cariera sa. Fostul portar al naţionalei din Angola a avut multe de spus într-un interviu acordat zerozero.pt şi a dezvăluit cum o simplă declaraţie a lui Gigi Becali i-a marcat întreaga carieră şi l-a făcut să rateze un transfer la una dintre cele două echipe din Sevilla.

Ghinion teribil pentru unul dintre cei mai promiţători tineri fotbalişti ai Iaşiului. Juniorul Marian Târşa, un mijlocaş în vârstă de 18 ani care a debutat în acest sezon în Liga I la CSM Poli Iaşi, s-a accidentat grav în cantonamentul din Olanda al echipei naţionale Under 19 şi va rata restul sezonului. Tânărul jucător a suferit o ruptură de ligamente colaterale, având afectată şi fibia. Târşa va ajunge miercuri în Bucureşti şi va fi operat.

ANAF a trimis Pandurii Târgu-Jiu o somaţie de plată, prin care anunţă clubul că a intrat în procedura de executare silită şi că va avea conturile blocate pentru că nu a achitat către rata din eşalonarea la plată şi cheltuielile curente. Clubul Sportiv Pandurii Târgu-Jiu se confruntă cu probleme financiare grave, care au determinat Adunarea Generală a Acţionarilor să ia decizia de a intra în insolvenţă. Reprezentanţii clubului susţin că debitele clubului au ajuns la două milioane de euro, 25% reprezentând-o salarii care nu au fost achitate la timp. O mare parte din debitul total este reprezentată şi de datoriile mai vechi către ANAF, pe care asociaţia sportivă se angajase să le plătească eşalonat.

Meciul CS U Craiova – Dinamo Bucureşti, din etapa a 12-a a Ligii 1, se va disputa pe stadionul Municipal din Drobeta Turnu Severin, luni, 17 octombrie, de la ora 20:30, potrivit unui comunicat al formaţiei craiovene. Oficialii clubului CS U Craiova au încercat să închirieze o nocturnă mobilă din Olanda, dar au întâmpinat dificultăţi privind punerea în funcţiune a instalaţiei pe arena Extensiv din Craiova.

Suspendată până pe 26 aprilie 2017 după ce a fost depistată pozitiv cu Meldonium, Maria Şarapova a revenit pe teren pentru un meci demonstrativ. Fostul lider mondial a făcut parte dintr-un show organizat în Las Vegas cu scopul de a ajuta strângerea de fonduri pentru Fundaţia starului Elton John, organizaţie care luptă împotriva maladiei SIDA. În primul meci, rusoaica a făcut cuplu cu Taylor Johnson (SUA), cele două fiind învinse de tandemul Martina Navratilova / Liezel Huber, scor 3-5. În meciul de dublu mixt, Şarapova şi John McEnroe au trecut scor, 5-3 de duoul Martina Navratilova – Andy Roddick.

Real Madrid a dezvăluit planurile pentru renovarea stadionului. Clubul madrilen a primit în sfârşit undă verde din autorităţilor locale pentru a demara lucrările. Potrivit presei spaniole lucrările vor începe în vara anului următor şi vor dura aproximativ 2 ani şi jumătate. Capacitatea arenei nu va suferi modificări substanţiale, în schimb vor fi modificate lojele VIP, iar stadionul va avea un acoperiş retractabil. Jurnaliştii de la Sport notează că întreaga „lucrare” va costa între 350 şi 400 de milioane de euro. Costul va fi suportat de firma IPIC Fund, parte a grupului petrolier Cespa. Aceştia din urmă vor primi dreptul de a redenumi arena.

Kyros Vassaras a discutat pentru prima dată despre situaţia arbitrajului românesc după ce mai multe echipe din Liga 1 s-au declarat nemulţumite de modul în care au fost arbitrate. Grecul de la şefia CCA a susţinut o conferinţă de presă în care a precizat că nu este mulţumit de modul în care se prezintă arbitrii din România, dar precizează că toate echipele au avut de suferit, nu doar anumite cluburi. De asemenea, Vassaras cere sprijinul tuturor celor implicaţi în fenomen pentru a putea depăşi acest moment mai dificil.

„Telenovela Napoli” de la Iaşi s-a terminat. Clubul moldovean a reuşit în cele din urmă să se despartă de tehnicianul italian, iar Eugen Neagoe a fost numit în locul său. Florin Prunea, preşedintele celor de la Iaşi, a dezvăluit şi motivul care a dus la această „ruptură”: Napoli a vrut să plece din ţară pentru câteva zile imediat după ce Liga 1 a intrat în pauza prilejuită de meciurile echipei naţionale. Prunea îşi dorea ca această pauză să fie folosită din plin, iar jucătorii să se antreneze.

Organizaţia Mondială de Box (WBO) a anunţat, faptul că britanicul Tyson Fury, campion mondial la categoria grea, va fi deposedat de centură dacă nu va oferi explicaţii în legătură cu situaţia sa, în următoarele zece zile. Boxerul în vârstă de 28 de ani trebuie să argumenteze de ce nu ar trebui să-i fie retras titlul, fiind acuzat de „inactivitate, încălcarea clauzelor din contract şi folosirea unor substanţe pentru îmbunătăţirea performanţei sportive”. Tyson Fury a refuzat să-i acorde revanşa ucraineanului Vladimir Klitschko, un meci care era programat în octombrie. Fury a invocat probleme de sănătate mintală. Pe 22 septembrie, fost depistat pozitiv cu cocaină. Britanicul a spus că a consumat droguri pentru a scăpa de depresie.

Ricardo Montolivo s-a operat la piciorul stâng, la care a suferit o accidentare gravă, şi va lipsi de pe teren pentru următoarele şase luni. Internaţionalul italian a ţinut să transmită un mesaj dur de pe patul de convalescenţă. În meciul din preliminariile CM, dintre Italia şi Spania, scor 1-1, Montolivo a fost implicat într-un duel cu Sergio Ramos, din care a ieşit destul de „şifonat”. Italianul va lipsi de pe teren timp de şase luni, după ce s-a accidentat la ligamentul încrucişat anterior al piciorului stâng. Mijlocaşul de 31 de ani a mai suferit o accidentare gravă, în 2014, care l-a ţinut departe de turneul final al Campionatului European. În urmă cu doi ani, Montolivo şi-a rupt tibia şi a lipsit şase luni de pe teren. Italianul are 64 de selecţii în echipa naţională pentru care a marcat de două ori.

Wayne Rooney, căpitanul echipei naţionale de fotbal a Angliei, nu a făcut deplasarea în Slovenia pentru meciul de marţi din preliminariile Campionatului Mondial 2018 din raţiuni tactice, potrivit selecţionerului interimar al Albionului, Gareth Southgate. Wayne Rooney a recunoscut faptul că trece printr-o perioadă dificilă, în timp ce Gareth Southgate a precizat că decizia a fost una pur tactică şi nu reflectă forma sportivă a atacantului. Rooney este cel mai bun marcator din istoria Angliei, cu 53 de goluri în 117 apariţii. Rooney, în vârstă de 30 de ani, a fost huiduit de către unii spectatori englezi prezenţi pe arena Wembley la meciul cu Malta, scor 2-0, şi nu a fost titular în ultimele trei meciuri ale lui Manchester United.

Renumită în mandatul lui Nicolo Napoli pentru stilul de joc ultradefensiv, CSM Poli Iaşi ar putea căpăta o altă faţă după venirea lui Eugen Neagoe pe banca tehnică. Adept al stilului ofensiv, noul tehnician al Iaşiului spune că ar dori să implementeze în Copou modului favorit cu trei atacanţi. Tehnicianul a adăugat că fazele fixe sunt foarte importante în economia unui joc, de aceea va lucra intens la acest capitol la antrenamente.

Astra se mută din nou. După ce echipa giurgiuveană a jucat meciul cu Gaz Metan din etapa a 8-a pe Cluj Arena, acum şi partida cu Concordia Chiajna din runda a 12-a se va juca „în deplasare”. Astra a anunţat pe site-ul oficial că a mutat confruntarea cu Concordia pe stadionul lui Dinamo pentru a proteja gazonul propriu în perspectiva partidei cu Viktoria Plzen din grupele Europa League. Interesant este că meciul cu CSM Poli Iaşi din etapa a 10-a s-a jucat la Giurgiu, însă acum organizatorii nu vor să rişte nimic înaintea întâlnirii din Europa League. Arena din „Ştefan cel Mare” va fi liberă în runda a 12-a pentru că Dinamo joacă în deplasare, contra Craiovei.

Momentele proaste prin care trec marii campioni Roger Federer şi Rafael Nadal au dus la un lucru nemaiîntâlnit din 2003! Pentru prima oară în ultimii 13 ani, în Top 4 al clasamentului ATP nu se mai află nici Federer, şi nici Nadal. Doi „monştri” care au scris istorie în ultimii 13 ani au dispărut din prim-planul tenisului mondial! Cu toţii eram obişnuiţi să-l vedem fie pe Federer, fie pe Nadal sau pe amândoi în acelaşi timp în „Big Four”, lucru care nu mai este posibil începând de luni! Spaniolul a coborât pe locul 5 ATP după ce a fost învins de Grigor Dimitrov în sferturi la Beijing, în timp ce Roger Federer se află pe 7 ATP din cauza unei accidentări care l-a ţinut departe de teren din luna iulie.

PROGNOZA METEO
11 Octombrie 2016

Vremea va fi închisã și rece pentru acestã datã, din perspectiva valorilor diurne. Temporar va ploua în toate regiunile, cu o intensitatea mai mare spre searã și în cursul nopții, îndeosebi în zonele montane și în partea de est și sud-est a teritoriului. Cantitãțile de apã vor depãși 20…25 l/mp și local 40…50 l/mp, cu precãdere în Moldova, nordul Munteniei și al Dobrogei, precum și în zonele montane. La munte precipitațiile vor fi mixte, iar în cursul nopții, în special la altitudini mai mari în partea de nord a Carpaților Orientali vor predomina ninsorile. Vântul va avea intensificãri temporare, cu viteze de pânã la 55…65 km/h, îndeosebi în a doua parte a intervalului și mai ales în est și la munte, iar pe crestele montane înalte va depãși 70…80 km/h. Temperaturile maxime se vor situa între 6 și 18 grade, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între 4 și 14 grade.

Bucuresti

Vremea va fi închisã și rece, îndeosebi din perspectiva valorilor diurne, temperatura maximã urmând a se situa în jurul valorii de 14 grade. Temporar va ploua pe tot parcursul intervalului, cu o intensitate mai mare în special seara și noaptea și se vor cumula cantitãți de apã în jurul a 25 l/mp.Vântul va sufla moderat, cu intensificãri trecãtoare. Temperatura minimã va fi de 10…11 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *