Stiri pe scurt 11 Martie 2017

loading...

 

Stiri pe scurt 11 Martie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  11  Martie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 11 martie. În 2011, un cutremur cu magnitudinea 9 loveşte Japonia, provocând un tsunami devastator care a ras de pe faţa pământului localităţi întregi. Centrala nucleară de la Fukushima este lovită, ducând la un dezastru de proporţii.

Un şofer în vârstă de 22 de ani s-a blocat în maşina sa, pe bulevardul Ion Mihalache din Capitală, după ce ar fi lovit un poliţist. Bărbatul în vârstă de 22 de ani a refuzat să oprească la semnalele poliţiştilor, ba chiar l-ar fi lovit cu autoturismul pe unul dintre agenţii de la Poliţia Rutieră şi şi-a continuat mersul. Colegii agentului lovit au tras mai multe focuri de armă în plan vertical, conducătorul auto tot nu a vrut să oprească, iar după câteva sute de metri, în momentul când acesta a fost înconjurat de mai multe echipaje, s-a blocat în maşină şi a refuzat să iasă. Poliţiştii au folosit din nou focuri de armă, iar tânărul de 22 de ani a ieşit din autoturism, fiind dus la poliţie pentru audieri. Analizele dispuse au arătat că bărbatul nu a consumat alcool.

Serviciul de Informaţii Externe vrea să cumpere medicamente a căror valoare estimată este peste un milion de lei, fără TVA. SIE a lansat, o licitaţie pentru cumpărarea, cu bani de la bugetul de stat, a peste 350 de loturi de medicamente. Printre acestea, SIE intenţionează să achiziţioneze 200 de doze de dydrogesteronum şi 2.400 de doze de solifenacinum succinate, medicamente pentru ginecologie, zece tipuri de psiholeptice, medicamente cu acţiune hipnotică, precum şi trei psihoanaleptice, care au o acţiune euforizantă. De asemenea, SIE mai cumpără medicamente pentru oftalmologie, împotriva tusei şi guturaiului, laxative, dar şi antidiareice, antiinflamatoare şi antiinfecţioase intestinale.

Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR, a declarat, că este datoria preşedintelui Klaus Iohannis să facă toate demersurile pentru desecretizarea deciziilor CSAT prin care serviciilor de informaţii li s-au trasat sarcini în justiţie. De altfel, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a făcut şi o solicitare şefului statului, pentru a include pe agenda şedinţei de la finalul lunii ianuarie declasificarea tuturor hotărârilor CSAT prin care serviciilor de informaţii li s-au trasat atribuţii în combaterea infracţiunilor. Preşedintele UNJR spune că pentru ca prevederile constituţionale să fie aplicabile în mod concret, trebuie ca legea să fie accesibilă tuturor cetăţenilor.

Directorul SRI Eduard Hellvig a decis denunţarea tuturor protocoalelor încheiate între SRI cu alte instituţii, inclusiv din domeniul justiţiei, care nu se corelează cu modificările legislative intervenite de la momentul încheierii, a anunţat, pe 28 februarie, preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu. Dana Gârbovan spune că o problemă nelămurită până azi, de aproape doi ani, continuă să fie cum au devenit instanţele de judecată «câmp tactic» pentru SRI şi ce fel de acţiuni specifice serviciilor de informaţii desfăşoară SRI în instanţe. UNJR i-a transmis o solicitare preşedintelui Klaus Iohannis să includă pe agenda şedinţei de la finalul lunii ianuarie “declasificarea tuturor hotărârilor CSAT prin care serviciilor de informaţii li s-au trasat atribuţii în combaterea infracţiunilor”.

Este nevoie de o analiză aprofundată la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii după motivarea CCR pe conflictul DNA-Guvern, pentru ca „independenţa să fie independenţă, indiferent despre care putere în stat vorbim”, trasmite Asociaţia Magistraţilor din România. Cenzurarea unei ordonanţe de urgenţă este atributul Parlamentului. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu au specificat însă în mod clar dacă ancheta privind OUG 13 va continua sau nu, având în vedere că magistraţii Curţii Constituţionale au transmis, în motivarea conflictului DNA-Guvern, că argumentele expuse impuneau organului judiciar soluţia de clasare, fără a efectua acte de urmărire penală.

Ca urmare a incidenţei art.16 alin.(1), întrucât toate faptele reclamate priveau în realitate aspecte legate de procedura de adoptare a unui act normativ, respectiv aspecte de oportunitate şi legalitate care nu cad sub incidenţa controlului organelor de cercetare penală, indiferent de încadrarea juridică stabilită de către procuror. Judecătorii CCR au mai motivat decizia privind existenţa unui conflict instituţional între DNA şi Guvern prin faptul că, prin conduita sa, Parchetul General -Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a arogat o competenţă pe care nu o posedă – controlul modului de adoptare unui act normativ.

Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), europarlamentarul Tokes Laszlo, a acuzat UDMR că a sabotat autonomia în ultimii 27 de ani, deşi această doleanţă figurează în programul Uniunii, susţinând că UDMR a semnat la Neptun, în anii ‘90, un pact secret. Tokes Laszlo a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că UDMR duce „o politică de inducere în eroare şi perfidă”, având nevoie de autonomie doar la alegeri, pentru culegerea de voturi, după care uită de această problemă. Relaţiile româno – maghiare ar putea fi soluţionate, iar „împăcarea” ar putea fi atinsă dacă ar exista un dialog despre autonomie. Tokes a menţionat că transilvănenii nu au fost consultaţi niciodată despre doleanţele lor, nu au fost consultaţi cum doresc să trăiască.

Sărăcia, lipsa de acces sau accesul dificil la serviciile medicale, cât şi educaţia precară rămân probleme grave cu care se confruntă societăţile rurale din România. 10% dintre familiile care trăiesc la sate au, în continuare, o singură sursă de venit lunar, cel mai frecvent această sursă fiind alocaţia copiilor, iar mai mult de jumătate dintre gospodăriile din mediul rural nu au toaletă sau baie în interior. În aceste condiţii nu este de mirare că unul din 10 copii merge la culcare flămând din cauza faptului că peste trei sferturi dintre părinţi au probleme cu asigurarea alimentaţiei de calitate pentru copii, o treime dintre ei fiind nevoiţi să împrumute mâncare de la rude în cursul anului trecut.

În aceste condiţii, nu este de mirare că 7 din 10 copii cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani muncesc în gospodăriile proprii pentru a-şi ajuta părinţii, iar 4% dintre ei muncesc şi în alte gospodării din sat pentru a asigura un venit în plus familiei. Astfel, ei neglijează şcoala şi ajung, în unele cazuri, chiar să o abandoneze. Consecinţele lipsei hranei şi a banilor se traduc, de asemenea, printr-o stare de sănătate precară şi prin lipsa obişnuinţei de frecventare a cabinetelor medicale sau a dispensarelor din sat. Chiar dacă cifrele din raportul de anul trecut arată o îmbunătăţire a situaţiei la multe capitole, situaţia copiilor din satele României rămâne una care necesită intervenţie imediată.

Alerta de ninsori este o veste numai bună pentru turiştii care au ales în acest weekend schiatul la munte. Teleschiul şi Telescaunul din Predeal, Telecabina din Sinaia şi Telescaunul din Valea Dorului aşteaptă turiştii, având în vedere că va ninge şi temperaturile vor fi între -8 şi 2 grade. Mii de turişti sunt aşteptaţi şi în acest weekend pe Valea Prahovei, mai ales că pârtiile sunt perfect funcţionale. Pe pârtiile de schi din Predeal şi Sinaia stratul mediu de zăpadă este de 30 cm în Predeal şi 35 cm. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteorologică de ninsori în zona montană pentru acest weekend. Specialiştii spun că se va depune un nou strat de zăpadă, iar vântul va avea intensificări mai ales pe creste, cu rafale de peste 60…70 km/h.

O casă din comuna bistriţeană Dumitra, în care locuiau trei familii, barul situat la parterul imobilului şi patru autoturisme au fost distruse de un incendiu violent. Intervenţia pompierilor a fost îngreunată de lipsa apei, existând şi risc de explozie. La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta cu violenţă, cauza probabilă fiind un scurtcircuit electric la unul din autovehiculele parcate în curtea interioară. Incendiul se manifesta cu violenţă, flăcările având o înălţime de peste 5-7 metri. În casa cuprinsă de flăcări locuiau trei familii, din fericire toate persoanele au reuşit să se autoevacueze în condiţii de siguranţă. O femeie în vârstă de 71 de ani a suferit un atac de panică, a fost preluată de echipajul de prim ajutor SMURD, dar nu s-a impus transportul acesteia la spital. Suprafaţa totală afectată de incendiu este de peste 500 de metri pătraţi.

În incendiu au ars casa de locuit, anexele, un bar şi patru maşini parcate în curte. Intervenţia pompierilor a fost îngreunată de lipsa apei din zonă, existând totodată şi un risc ridicat de explozie întrucât în apropierea flăcărilor oamenii aveau depozitaţi saci cu azotat de amoniu folosit pentru agricultură. Alimentarea autospecialelor de intervenţie cu apă s-a realizat cu dificultate din cauza faptului că cel mai apropiat hidrant se află la o distanţă de circa 500 de metri de locul izbucnirii incendiului, autospecialele fiind nevoite să facă mai multe transporturi pentru alimentare. Au fost scoşi din zona de manifestare a incendiului 15 – 20 de saci care reprezentau un pericol de explozie, cu un grad ridicat de risc pentru localnicii aflaţi în număr mare în zonă, dar şi pentru echipajele de intervenţie. Zeci de săteni au dat o mână de ajutor pompierilor, însă locuinţa cuprinsă de flăcări a ars în totalitate.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că au fost înregistrate 17 decese cauzate de rujeolă şi toate cele peste 3.400 de cazuri sunt înregistrate la copii care nu au fost vaccinaţi. Ministerul a făcut apel către părinţi să conştientizeze importanţa imunizării. Florian Bodog a mai explicat faptul că în acest moment exisă suficiente doze de vaccin împotriva rujeolei pentru următoarele patru luni. Imunizarea împotriva rujeolei este inclusă în schema naţională de vaccinare. În România, rata vaccinării este de aproximativ 75%, cu 20 de procente mai puţin decât recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Pachete speciale pentru sărbătoarea Floriilor, dar şi pentru 1 Mai şi Rusalii sunt prezentate, la Târgul de Turism al Olteniei, unde turiştii sunt atraşi şi de meşteri populari care fac demonstraţii, dar şi de dasatori şi interpreţi populari. Aproximativ 70 de expozanţi, agenţii şi asociaţii de turism, hoteluri şi restaurante, companii de transport, muzee şi teatre îşi prezintă, de vineri, ofertele în cadrul Târgului de Turism al Olteniei, care are loc la Craiova. Târgul de Turism al Olteniei, cel mai mare eveniment expoziţional din Oltenia dedicat industriei turismului, a debutat vineri, concomitent cu prima ediţie a Horeca Expo Oltenia – expoziţie de echipamente, mobilier şi dotări pentru hoteluri şi restaurante, urmând a se defăşura până duminică, în incinta Centrului Multifuncţional Craiova.

În schimb, repezentanţii Muzeelor Olteniei încearcă să atragă turişti promovând arta tradiţională, astfel că, la standul Muzeului Judeţean Gorj, vizitatorii sunt întâmpinaţi de meşteri populari care oferă şi demonstraţii. Ii, covoare şi alte ţesături tradiţionale pot fi găsite la standul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj. Reprezentanţii Centrului au adus la târg grupuri de dansatori şi interpreţi de muzică populară. Şi Universitatea din Craiova este prezentă la acest târg, încercând să promoveze două obiective, dar şi să atragă studenţi. Pe lângă promovarea turismului, La Târg se încearcă şi promovarea agenţilor economici din industria conexă, a furnizorilor de echipamente, produse, accesorii şi servicii care sunt folosite în această industrie, de la alimente, băuturi, echipamente, mobilier, articole textile la utilaje şi software, dar şi hotelurilor, restaurantelor, barurilor, cafenelelor şi bucătarilor profesionişti.

Marţi, 14 martie, bucureştenii şi nu numai sunt aşteptaţi să vizioneze, începând cu 19.30, în premieră la CinemaPRO, spectacolul „Visul unei seri ruseşti – Tribut Alla Pugaciova” în compania actriţei Tania Popa, născută la Chişinău, vorbitoare de limbă rusă şi quasi biografă a marii artiste ruse. CinemaPRO propune o nouă seară în compania Taniei Popa, şi anume „Visul unei seri ruseşti – Tribut Alla Pugaciova”, după succesul concertului „Visul unei seri ruseşti – Melodii celebre ruseşti”. Actriţa Tania Popa, născută la Chişinău, vorbitoare de limbă rusă, quasi biografă a marii artiste ruse şi ea însăşi interpretă a peste o sută de melodii ruseşti, îşi va încânta spectatorii cu cele mai frumoase melodii, dar, mai ales, va povesti şi contextul în care acestea au luat naştere.

Grupul auto german Volkswagen a pledat vinovat vineri, în Statele Unite, la acuzaţiile de fraude, obstrucţionarea justiţiei şi fals în declaraţii, în cadrul acordului în valoare de 4,3 miliarde de dolari cu Departamentul american al Justiţiei pentru soluţionarea scandalului emisiilor poluante. Este prima dată când Grupul Volkswagen pledează vinovat într-un proces penal. În total, Volkswagen a stabilit să cheltuiască 25 de miliarde de dolari în Statele Unite, pentru soluţionarea cererilor autorităţilor de mediu şi ale proprietarilor de maşini. Compania a aprobat un program de recumpărare a circa 500.000 de vehicule poluante înmatriculate în Statele Unite.

Cinci persoane, între care doi copii, au rămas blocate în zăpadă, după ce s-au aventurat cu maşina pe un drum închis circulaţiei de pe Transalpina, deşi nu aveau cauciucuri de iarnă, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor şi salvamontiştilor pentru recuperarea lor. Starea de sănătate a celor cinci turişti, doi minori şi trei adulţi, era bună, însă erau speriaţi de apropierea nopţii. După deszăpezire, turiştii au fost conduşi la postul de Poliţie din localitatea Şugag.

Jandarmeria Alba reaminteşte turiştilor că accesul spre Domeniul Schiabil Şurianu este posibil doar dinspre municipiul Sebeş, celelalte drumuri fiind impracticabile. Astfel, până la Barajul Oaşa, se poate urca pe drumul naţional 67 C (Transalpina), după care va trebui urmat drumul judeţean 704 până la Luncile Prigoanei, iar de acolo drumul judeţean 709 K, până la baza domeniului schiabil. Foarte important de reţinut este faptul că drumul naţional 67 C (Transalpina) este închis circulaţiei, de la Barajul Oaşa spre Obârşia Lotrului.

Un bărbat în vârstă de 64 de ani din localitatea argeşeană Dobreşti a fost găsit mort, în propria locuinţă, după ce aceasta a fost cuprinsă de flăcări. Conform reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, pompierii au fost solicitaţi, în noaptea de vineri spre sâmbătă, să intervină în localitatea Dobreşti, sat Fureşti, după ce o casă a fost cuprinsă de flăcări. La faţa locului au ajuns şi criminaliştii pentru a continua cercetările în acest caz.

Armata turcă a anunţat că 71 de membri ai miliţiei kurde au fost eliminaţi în Siria în ultima săptămână, în ceea ce pare a fi o escaladare a confruntărilor cu formaţiunea kurdă YPG susţinută de Statele Unite în lupta împotriva Stat Islamic. Confruntările dintre YPG şi forţele susţinute de Turcia, ambii aliaţi ai Statelor Unite în lupta împotriva Stat Islamic, ameninţă să împiedice eforturile SUA de a crea o coaliţie pentru a recuceri Raqqa, capitala de facto a reţelei teroriste. Armata turcă, care sprijină o alianţă formată din luptători siriano-arabi şi turkmeni, a anunţat că 71 de kurzi din cadrul formaţiunii YPG şi din cadrul grupării kurde care luptă împotriva statului turc, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, au fost ucişi în ultima săptămână.

Un avion de pasageri al unei companii indiene a fost escortat, de aeronave de vânătoare, în mai multe ţări europene, după ce probabil trecuse prin spaţiul aerian al României, autorităţile din Germania evacuând de urgenţă cinci centrale nucleare de teama unui atac terorist. Avionul de pasageri al companiei Air India care avea la bord 249 de persoane şi efectua Cursa AI171, pe ruta Ahmedabad (India)-Londra Heathrow (Marea Britanie)-New York (SUA), a pierdut contactul cu turnul de control în timp ce se afla deasupra Ungariei, astfel că Forţele Aeriene ungare au trimis un avion F-16 pentru interceptare. În afară de Ungaria, avionul de pasageri, de tip Boeing 787-8, a fost escortat de aeronave de vânătoare în Cehia, Germania şi Belgia. Avionul a aterizat în siguranţă pe Aeroportul Heathrow din Londra vineri la ora 11.06 (13.06, ora României), de unde a continuat apoi drumul spre New York.

Incidentul a generat o amplă alertă de securitate în Germania, unde autorităţile s-au temut că avionul ar fi putut fi deturnat pentru comiterea unui atentat. În acest context, autorităţile germane au dispus evacuarea de urgenţă a cinci centrale atomoelectrice – Brunsbüttel şi Brokdorf, situate în landul german Schleswig-Holstein, precum şi Grohnde, Lingen şi Unterweser, din Saxonia Inferioară. Potrivit traseului prezentat de site-ul de profil Flightaware.com, avionul de pasageri care venea din India traversase spaţiul aerian al României înainte de a zbura pe deasupra Ungariei, Slovaciei, Cehiei, Germaniei şi Belgiei în drumul spre Marea Britanie. Echipajul avionului indian a reluat comunicaţiile cu autorităţile aeronautice în timp ce aeronava se afla la intrarea în spaţiul aerian belgian.

Ambasadorul irakian la ONU a afirmat că nimic nu dovedeşte faptul că reţeaua teroristă Stat Islamic a folosit arme chimce în confruntările pentru preluarea controlului asupra oraşului Mosul. Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat, pe data de 3 martie, că şapte persoane, dintre care cinci copii, au fost spitalizaţi în acest oraş irakian din cauza unor afecţiuni cauzate de arme chimice. CICR nu a specificat cine ar fi fost presupusul responsabil. Mohamed Alhakim a precizat că a transmis această informaţie Naţiunilor Unite după ce a discutat cu Guvernul său vineri la Bagdad.

Mohamed Alhakim a adăugat că Irakul se află în contact cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice şi că aceasta ar putea trimite o echipă de experţi în caz că există suspiciuni privind atacuri cu arme chimice. Pentagonul susţine că membrii Stat Islamic au dezvoltat la Universitatea din Mosul arme chimice rudimentare, cum ar fi agentul gaz muştar. Forţele irakiene conduc o ofensivă pentru a-i alunga pe militanţii Stat Islamic din Mosul, ultimul lor bastion din Irak. La finalul lunii februarie, ele au recucerit partea de est a oraşului.

Statele Unite ale Americii au creat 235.000 de locuri de muncă în luna februarie, dând naştere unor aşteptările privind o nouă creştere a ratelelor dobânzilor la dolari pe termen scurt pentru a treia oară săptămâna viitoare. Joburi precum cele din construcţii, educaţie, producţie, asistenţă medicală şi minerit au contribuit la micşorarea ratei şomajului din SUA la 4,7%, de la 4,8%, în timp ce creşterea cererii pentru forţa de muncă şi a salariului minim pe economie au ajutat la susţinerea creşterii salariale de la an la an, de 2,8%. De asemenea, anumite măsuri ale inflaţiei au fost revizuite, măsura preferată de Fed pentru creşterea preţurilor de la an la an rămânând sub ţinta de 2% a băncilor centrale.

Câştigurile vin chiar înainte de orice posibilitate de dezvoltare a economiei prin reducerea taxelor planificate de către Congresul republican, subliniind puterea de recuperare moştenită de noua administraţie. Purtătorul de cuvânt al lui Donald Trump, Sean Spicer, a declarat că cifrele din prima lună întreagă a noii preşedinţii au fost „o veste bună pentru muncitorii americani”. Toate acestea se întâmplă în timp ce Janet Yellen, preşedintele Fed, a insistat asupra faptului că Banca Centrală nu a fost prea lentă în înăsprirea politicilor, iar cifrele au demonstrat că Fed are capacitatea de impulsiona o nouă creştere a ratelor dobânzilor la dolari, creştere mai mare decât cele din decembrie 2016.

Poliţia din oraşul german Essen a cerut ca un centru comercial să rămână închis sâmbătă pe motiv că „există indicii concrete despre un posibil atac”. Pe data de 19 decembrie, un tunisian în vârstă de 24 de ani a intrat cu un camion într-o piaţă de Crăciun de la Berlin, atacul fiind soldat cu 12 morţi şi aproape 50 de răniţi.

SPORT

Etapa a 22-a în Liga Zimbrilor la handbal masculin a adus o nouă înfrângere pentru CSA Steaua, scor 19-21 pe terenul echipei CSU Suceava. Formaţia pregătită de Ovidiu Mihăilă a pierdut în faţa unei contracandidate în bătălia pentru play-off, astfel că şi-a redus şi mai mult şansele de a se clasa în primele 8 echipe ale campionatului. Sezonul pare mai degrabă compromis, deşi obiectivul cu care a plecat la drum a fost locurile 1-4. Mai mult, Steaua a intrat deja în ”hora” bătăliei pentru evitatea turneului de baraj şi, implicit, a retrogradării. Steaua a intrat într-un colaps, având în vedere că în 2017 nu a bătut pe nimeni. Din 15 puncte posibile, ”militarii” au obţinut doar unul la Făgăraş, fiind eliminată, totodată, şi din Cupa României. Instalat de curând în funcţia de manager al echipei, Vasile Stângă a făcut o primă evaluare a situaţiei.

Fosta glorie a handbalului românesc s-a resemnat cu ideea că acest sezon este compromis, dar refuză să creadă că CSA Steaua ar putea ajunge chiar la turneul de baraj după turneul play-out. Steaua a ajuns pe locul 10 În Liga Zimbrilor, deşi are un lot destul de consistent pe hârtie. Faţă de sezoanele trecute, CSA a avut chiar şi soluţii pe banca de rezerve, dar rezultatele nu sunt cele aşteptate. Oficialul CSA a mai spus că acel caz ”Reşiţa” a afectat foarte mult echipa şi speră ca marţi, la Consiliul de Administraţie, membrii acestui for să revină asupra deciziei luate de Comisia de Competiţii, care a anulat toate rezultatele echipei bănăţene.

Laurenţiu Reghecampf, antrenorul echipei FC Steaua Bucureşti, a declarat înaintea partidei cu CFR Cluj, din prima etapă a play-off-ului Ligii I, că obiectivul principal rămâne câştigarea campionatului, chiar dacă vicecampioana nu are decât o singură victorie în 2017. Laurenţiu Reghecampf este convins că starea de spirit a jucătorilor, dar şi tensiunile din ultimul timp de la echipă vor dispărea în cazul unei victorii cu CFR Cluj. Tehnicianul vicecampioanei dă vina pe greşelile de arbitraj pentru punctele pierdute în finalul sezonului regulat. În sezonul regulat, CFR Cluj s-a impus pe Arena Naţională, în turul campionatului, cu scorul de 2-1, iar în returul de pe „Dr.Constantin Rădulescu”, cele două formaţii au terminat la egalitate, 1-1. A fost primul meci şi totodată, primul gol pentru Denis Alibec în tricoul vicecampioanei.

Comitetul Executiv al UEFA a aprobat, în cadrul şedinţei sale din 9 decembrie 2016, noua structură a cupelor europene pentru ciclul competiţional 2018-2021, diferit urmând a fi sistemul coeficienţilor şi cel al repartizării veniturilor. În Liga Campionilor, diferenţa cea mai importantă este dată de modul de calificare al echipelor în faza grupelor, care se va disputa după acelaşi format, cu 32 de participante la start. În cazul în care deţinătoarea Ligii Campionilor se califică pentru viitoarea ediţie a aceleiaşi competiţii şi datorită poziţiei din campionat, locul vacant va fi ocupat de campioana ţării de pe locul 11.

În cazul în care deţinătoarea UEL se califică pentru UCL graţie locului ocupat în campionat, poziţia vacantă va fi ocupată de ocupanta locului 3 al campionatului clasat pe 5 în ierarhia coeficienţilor UEFA. Astfel, o ţară poate alinia maximum cinci echipe în faza grupelor, dacă deţinătoarele Ligii Campionilor sau UEL nu ajung în grupele celei mai imporante competiţii europene intercluburi prin intermediul campionatului intern. În UEFA Europa League, se schimbă modul de accedere în faza grupelor.

Nike se pregăteşte să atace recordul mondial din maraton cu noua colecţie de încălţăminte Nike Zoom Vaporfly Elite.Ultimul proiect lansat – Breaking 2- este pregătit să stabilească un nou record mondial deţinut în maraton, folosind toate mijloacele necesare pentru a permite cuiva să parcurgă 42,195 km în mai puţin de două ore. Totul se raportează la ştiinţă, sport, nutriţie, tactici de curse bine puse la punct, şi, desigur, încălţăminte. Noua încălţăminte va fi prezentată oficial de trei maratonişti, Eliud Kipchoge din Kenya, Lelisa Desisa din Etiopia şi Zersenay Tadese din Eritreea (Africa), pe care o vor purta în etapa de probă. Nike a dezvăluit şi locaţia evenimentului în cadrul căruia vor fi lansate noile încălţăminte, pista Aerodromului Naţional din Monza, Italia, cunoscută pentru circuitul de motorspor.

Oltenii s-au calificat între primele şase echipe ale clasamentului după victoria din ultima etapă cu Gaz Metan Mediaş, scor 1-0. De partea cealaltă, echipa lui Marius Şumudică a stat mai toată perioada sezonului regulat în plutonul formaţiilor de sub linia de play-off, dar victoriile pe linie obţinute în ultimele runde au dus-o pe Astra până pe poziţia a treia. În sezonul regulat, cele două formaţii şi-au împărţit punctele. În tur, oltenii au câştigat cu 2-1 pe terenul Astrei graţie golurilor marcate de Nuno Rocha şi Măzărache (pentru giurgiuveni a punctat Daniel Niculae). În returul sezonului regulat, Astra a câştigat cu 1-0: Săpunaru a marcat din penalty într-un meci în care jucătorii lui Şumudică au încasat şapte cartonaşe galbene.

Primul „El Clasico” al sezonului viitor se va juca la Miami. Partida dintre Barcelona şi Real Madrid a fost programată pe 29 iulie, la Miami, în cadrul turneului International Champions Cup. Manel Arroyo, vice-preşedintele clubului catalan şi directorul departamentului de marketing, alături de Hristo Stoichkov şi Emilio Butragueño, alături de Roberto Carlos au fost reprezentanţii celor două cluburi care au mers în Statele Unite ale Americii pentru a perfecta „înţelegerea”. Meciul se va disputa pe Hard Rock Stadium, stadionul echipei de NFL Miami Dolphins. Acesta va fi doar a doua situaţie din istorie când „El Clasico” se joacă în afara graniţelor Spaniei. S-a mai întâmplat o singură dată, pe 30 mai 1982, în Venezuela, în cadrul unui turneu amical.

Raul Rusescu (28 de ani) şi Bogdan Stancu (29 de ani) se vor întâlni azi în etapa cu numărul 24 din prima ligă a Turciei. Bursaspor, echipa lui Stancu, se află pe locul nouă în clasament, având un punct avans faţă de Osmanlispor, trupa pentru care evoluează Rusescu. Pe locul cinci, ultima poziţie ce asigură participarea în preliminariile Europa League, se află Trabzonspor, la egalitate cu Antalyaspor, ambele având 35 de puncte.

Cei doi foşti atacanţi ai Stelei au aparţinut de Unirea Urziceni în aceeaşi perioadă, doar că Rusescu a fost mai mult împrumutat cât timp „motanul” s-a aflat la echipă. Chiar dacă se află în Turcia de mai mult timp, Bogdan Stancu nu traversează un an 2017 deloc reuşit, acesta adunând numai şase jocuri pentru Bursaspor, şi nereuşind să înscrie vreun gol. Transferat în iarnă de fosta echipă a lui Giani Kiriţă, internaţionalul român a marcat două goluri până în pauza de iarnă pentru Genclerbirligi, după care a stat în afara terenului aproape două luni din cauza unei accidentări. De partea cealaltă, Rusescu a marcat şapte goluri şi a reuşit trei pase de gol în 30 de partide jucate în actuala stagiune.

Irina Begu s-a calificat în turul trei al turneului de la Indian Wells după ce a trecut în două seturi de Louisa Chirico. Sportiva din România, a 29-a favorită a competiţiei, a învins-o pe reprezentanta Statelor Unite ale Americi scor 6-1, 7-5. În turul următor al întrecerii, Begu o va întâlni pe Karolina Pliskova. Sportiva din Cehia este favorita numărul 3 a turneului. În aceeaşi fază a turneului de la Indian Wells, Monica Niculescu a fost învinsă în două seturi de Timea Bacsinszky. Jucătoarea din Elveţia, favorita numărul 15, s-a impus cu 7-5, 6-2. Pentru că a ajuns în turul secund al competiţiei, Niculescu va primi 35 de puncte în clasamentul WTA şi un cec în valoare de 19.530 de dolari. Indian Wells este un turneu dotat cu premii totale în valoare de 7 milioane de dolari.

Jucătorul de tenis Marius Copil, locul 111 ATP, a fost învins, sâmbătă dimineaţă, scor 7-6, 6-7, 4-6, de argentinianul Horacio Zeballos, numărul 73 mondial, în runda inaugurală a turneului de la Indian Wells (SUA), dotat cu premii în valoare totală de 7.913.405 dolari. Horacio Zeballos s-a impus la finalul unei partide foarte echilibrate, care a durat două ore şi 36 de minute. Zeballos a avut o singură şansă de break în primul set, chiar în game-ul inaugural, pe care nu a fructificat-o. S-a ajuns în tiebreak, unde Marius Copil a fost mult mai exact şi s-a impus cu 7-5.

Manşa secundă a fost începută perfect de argentinian, care s-a desprins la 3-0, după ce a reuşit să câştige contra serviciului, în jocul al doilea. Copil a răspuns imediat cu trei game-uri consecutive şi a restabilit egalitatea. Setul al doilea s-a decis tot la tiebreak, însă de această dată, câştig de cauză a avut Zeballos, cu 7-2. Decisivul i-a aparţinut sportivului clasat pe locul 73 în lume. Zeballos a făcut repede două break-uri, a condus cu 5-1, însă Copil a dat semne de revenire. Arădeanul a reuşit trei jocuri la rând, însă la 5-4, Zeballos şi-a făcut serviciul şi a închis meciul cu 6-4. În turul următor, sportivul din Argentina va juca cu australianul Nick Kyrgios.

Juventus a câştigat derby-ul cu AC Milan, meci ce a deschis etapa a 28-a din Serie A. Echipa din Torino s-a impus cu 2-1, golul victoriei fiind marcat din penalty în minutul 7 de prelungiri. Benatia a deschis scorul pentru gazde în minutul 30, din pasa lui Dani Alves, dar AC Milan a reuşit să revină până la pauză datorită golului lui Bacca din minutul 43. În minutul 90+3, „diavolii milanezi” au rămas în 10, Sosa fiind eliminat pentru cumul de cartonaşe, iar în minutul 90+7 Dybala a executat penalty-ul care a decis soarta celor trei puncte. În urma acestui rezultat, Juventus este lider în Serie A, cu 70 de puncte, în timp ce AC Milan ocupă poziţia a şaptea, cu 50 de puncte.

Deşi echipa pe care a preluat-o în iarnă are, în 2017, cel mai slab punctaj dintre toate reprezentantele Ligii I, antrenorul Flavius Stoican continuă să spere în salvarea Pandurilor. Principalul gorjenilor crede că echipa gorjeană, intrată în play-out de pe locul 12, poate chiar urca în clasament, până la finele sezonului. “Aş fi mulţumit dacă o să prindem barajul şi extrem de fericit dacă ne-am salva direct. Avem 50% şanse să scăpăm direct. Dacă nu, 100% vom prinde barajul şi ne vom salva. Ca să nu mai avem emoţii, mi-aş dori să scăpăm fără baraj”, a declarat Stoican. Tehnicianul Pandurilor e conştient că nu mai poate depăşi pe Gaz Metan Mediaş şi ştie cu cine se va lupta echipa sa la retrogradare.

În prima etapă din play-out, CS Pandurii Târgu Jiu va juca, duminică, de la ora 13:30, la Voluntari. Doar un punct a obţinut Pandurii în 2017, scor 1-1 cu CSM Poli Iaşi, la debutul lui Stoican pe banca echipei gorjene. CS Pandurii a pierdut ultimele 4 meciuri din campionat, interval în care a marcat doar la Botoşani (1-3). La finele sezonului, echipa care va încheia Liga I pe locul 12 va disputa “barajul’’ cu ocupanta locului 3 din Liga a II-a.

Al Nasr, echipă antrenată de românul Dan Petrescu, a câştigat, scor 4-0, meciul disputat în deplasare cu Al Shabab, în etapa a 21-a din campionatul Emiratelor Arabe Unite. Golurile partidei au fost înscrise de către Masoud Sulaiman Ahmed, în minutul 13, Mohammad Khamis, în minutul 54, Ahmed Khamis Rabei, în minutul 68, şi Wanderley, în minutul 90+3, din lovitură de pedeapsă. În urma acestui rezultat, formaţia arabă condusă de Dan Petrescu a urcat pe locul şase în clasament, cu 32 de puncte în timp ce Al Shabab rămâne pe locul opt, cu 25 de puncte. Pentru echipa lui Dan Petrescu este a doua victorie în ultimele trei meciuri disputate şi al zecelea succes din acest sezon competiţional.

Fotbalistul rus Vasily Berezutsky (34 de ani) şi-a anunţat retragerea din echipa naţională a Rusiei, pentru care a înregistrat 101 selecţii. Decizia fundaşului vine cu doar un an înainte ca Rusia să găzduiască Campionatul Mondial din 2018. Stanislav Cherchesov, selecţionerul rus, a încercat mai multe variante de fundaşi pentru înlocuirea lui Berezutsky, fără succes, şi cu rezultate dezamăgitoarea, inclusiv o înfrângere împotriva Qatarului. Ultimul meci jucat de Vasily Berezutsky la naţională s-a înregistrat în luna octombrie a anului 2016, cu Costa Rica, pierdut cu 3-4. Berezutsky şi-a motivat decizia prin faptul că vrea să se concentreze pe cariera de la echipa de club, ŢSKA Moscova. Fundaşul central a strâns 101 selecţii, în perioada 2003-2016, şi a marcat cinci goluri.

Judoul românesc continuă să ţină steagul sus în arena internaţională. Larisa Florian (21 de ani) a cucerit medalia de aur la Grand Slamul de la Baku (Azerbaidjan), după o evoluţie remarcabilă în cadrul categoriei 52 kg. Sportiva de la Liberty Oradea a învins în drumul spre finală pe belgianca Charline Van Snick şi pe brazilianca Sarah Menezes, ultima fiind campioană olimpică în 2012, la categoria 48kg (victorie în finala cu Alina Dumitru). În ultimul act la Baku, Larisa Florian a învins-o pe Reka Pupp (Ungaria).

Acest succes îi aduce sportivei tricolore 1.000 de puncte în clasamentul internaţional, care o vor ajuta să intre între primele 10 sportive la 52 kg. Larisa Florian este una dintre speranţele judoului feminin în vederea Jocurilor Olimpice de la Tokio. Cum şi Andreea Chiţu va reveni cât de curând în competiţiile internaţionale, tot la 52 kg, va exista certitudinea unei categorii extrem de competitive pentru România.

Simona Halep şi-a anunţat prezenţa la turneul caritabil Tie Break Tens, care se va desfăşura pe 4 mai, înaintea turneului ATP Masters 1000 / WTA Premier Mandatory “Mutua Open Madrid”. Simona Halep şi Grigor Dimitrov sunt numele noi anunţate de organizatorii turneului, asta după ce săptămâna trecută şi-au mai confirmat prezenţa alte nume importante din lumea tenisului mondial, precum Garbiñe Muguruza, Kei Nishikori, Maria Şarapova şi Feliciano López. Această iniţiativă reprezintă o noutate pentru Simona, care nu a mai participat până acum la acest eveniment. The Break Tens a ajuns la cea de-a treia ediţie, celelalte două disputându-se la Londra şi Viena.

Câştigătoarea a 14 titluri WTA va încerca să facă o impresie bună în cadrul acestui eveniment, care se va desfăşura în ”Caja Magica”. ” Tiebreak-urile sunt mereu tensionate, mai ales când ai jucători de asemenea calitate. Cred că va fi o seară mare, cu mult tenis spectaculos în Madrid”, a afirmat Halep pentru site-ul oficial al competiţiei Mutua Madrid Open. Formatul competiţiei se bănuieşte că va fi sistem eliminatoriu – vor participa 8 jucători şi 8 jucătoare – şi nu round robin ca până acum.Partidele se joacă în formatul unui singur tie-break până la 10, aidoma tie-break-ului de meci de la dublu, jucătorul care serveşte primul va fi tras la sorţi.

PROGNOZA METEO
11 Martie 2017

Valorile termice se vor menține apropiate de normele perioadei. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 5 și 12 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -2 și 6 grade. Cerul va fi temporar noros în vestul și nord-vestul țãrii, dar va avea înnorãri persistente în celelalte regiuni. Va ploua pe arii relativ extinse în sudul, estul și centrul țãrii, unde se mai pot acumula 10…15 l/mp, iar în vest vor fi ploi slabe, izolate. La munte vor predomina ninsorile și vor fi precipitații mixte mai ales în timpul nopții, pe arii restrânse în estul Transilvaniei precum și în vestul și nordul Moldovei. Vântul va avea intensificãri în zona de munte, mai ales pe creste, unde rafalele vor fi de peste 60…70 km/h, spulberând zãpada. Intensificãri temporare ale vântului vor fi și în vestul teritoriului și în regiunile estice și sud-estice, cu viteze de 50…55 km/h. Izolat în zonele joase va fi ceațã.

Bucuresti

Cerul se va menține noros și temporar va ploua slab, mai ales în prima parte a zilei. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul a 12 grade, iar cea minimã va fi de 2…4 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *