Stiri pe scurt 11 Mai 2017

loading...

Stiri pe scurt 11 Mai 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt 11 Mai  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 11 mai. În 1904 s-a născut pictorul spaniol suprarealist Salvador Dali („Persistenţa memoriei”; „Năluca sex-appeal-ului”; „Coada de rândunică” (d. 23 ianuarie 1989).

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker se află în vizită în România, ocazie în care susţine un discurs în plenul Parlamentului. Ulterior, se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Sorin Grindeanu. Discuţiile vor viza subiecte prioritare de pe agenda următoarelor reuniuni ale Consiliului European, precum procesul de reflecţie privind viitorul Uniunii Europene şi negocierile legate de retragerea Marii Britanii din Uniune. Vor fi abordate şi aspecte legate de priorităţile politice ale viitoarei Preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene pe care România o va deţine în primul semestru din 2019.

Călin Popescu Tăriceanu a vorbit, în şedinţa de plen în care a fost prezent şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre faptul că în România încă mai bântuie fantoma comunismului, în cadrul instituţiilor de forţă, iar unii funcţionari de la Bruxelles apreciază asta. Acesta a mai declarat că la 60 de ani de la formarea comunităţilor europene şi la 10 ani de la integrarea României, ”e cazul să constatăm că speranţele pe care naţiunile occidentale şi le-au pus în procesul de constituire europeană s-au dovedit prin excepţie cel mai bun sfat pe care popoarele Europei l-au primit vreodată.

La penitenciarul de minori şi tineri din Tichileşti, judeţul Brăila, reabilitarea se face prin muzică, teatru, pictură şi literatură. Adolescenţii, mulţi dintre ei care au abandonat şcoala, sau care nici măcar nu au fost înscrişi la vreo formă de învăţământ, descoperă astfel că au înclinaţii la pictură, la dans şi chiar la a scrie poezii. În atelierul de arte al Penitenciarului Tichileşti sunt şi foarte mule tablouri şi bibelouri lucrate manual de tinerii aflaţi în detenţie. Unii dintre aceştia au pus mâna pentru prima dată pe o pensulă în momentul în care au fost încarceraţi, iar la finalul perioadei de detenţie vânduseră deja mai multe tablouri pictate de ei. Niciunul dintre tinerii care au reuşit să dobândească astfel de abilităţi nu au recidivat şi nu au mai comis infracţiuni pentru a-şi asigura cele necesare unui trai decent.

România are, în continuare o mare problemă în ceea ce priveşte reintegrarea socială a deţinuţilor. Mai bine de jumătate dintre persoanele care comit o infracţiune, după eliberare ajung să recidiveze. Iar situaţia este similară şi în cazul acestor centre de detenţie pentru minori şi tineri. În prezent, nu există nicio organizaţie şi nicio instituţie capabilă să preia tinerii eliberaţi din detenţie şi să îi sprijine eficient în vederea continuării studiilor, angajării şi asigurării unui trai decent. Astfel, după ce sunt puşi în libertate, adolescenţii şi tinerii se întorc, de cele mai multe ori, într-un mediu viciat. Lipsiţi de resurse financiare şi încurajaţi chiar de propria familie, ajung să comită o nouă infracţiune, ceea ce, practic, le compromite aproape orice şansă de reabilitare.

Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus vor putea fi accesate din 18 mai de către persoanele fizice şi juridice din România. Prin Programul Rabla Clasic se vor acorda 6.500 de lei în schimbul unei maşini mai vechi de opt ani, la care, în premieră, se mai pot adăuga 1.700 de lei pentru proprietarii care vor cumpăra maşini hibrid şi 1.000 de lei celor care vor cumpăra maşini cu emisii de cel mult 98 de grame de CO2. Toate acestea pot fi cumulate, în sensul că beneficiarii pot primi toate cele trei componente.

În ceea ce priveşte Programul Rabla Plus „se vor da 10.000 de euro (aproximativ 45.000 de lei) beneficiarilor care vor cumpăra maşini 100% electrice. Ca noutate, beneficiarii nu trebuie să aducă la schimb o maşină veche pentru a ccesa Programul Rabla Plus, dar dacă vor aduce una, mai veche de opt ani, atunci la cei 10.000 de euro se vor adăuga şi cei 6.500 de lei prin Rabla Clasic. Preşedintele AFM, Cornel Brezuică, a declarat că bugetul Programului Rabla Clasic este, pentru 2017, de 180 de milioane de lei, iar cel pentru Rabla Plus este de 45 de milioane de lei.

Comisia Europeană a redus estimarea pentru creşterea economică a României în 2017, cu 0,1%, de la 4,4% la 4,3%, sub nivelul anunţat de Guvernul României, de 5,2%. CE a păstrat rata de creştere cu 3,7% pentru anul 2018, se arată în prognoza economică pentru primăvară. Pentru anul 2017, deficitul guvernamental general este estimat să ajungă la 3,5% din PIB. Prognoza Comisiei Europene de primăvară pentru România în 2017 este peste cele anunţate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Fondul Monetar Internaţional.

BERD a îmbunătăţit cu 0,3%, la 4%, estimarea pentru creşterea economică a României pentru anul acesta şi la 3,5% în 2018, potrivit raportului de perspective economice regionale, publicat miercuri de instituţie. În ceea ce priveşte proiecţiile prezentate în raportul FMI, în aprilie, privind „Perspectivele de creştere economică la nivel global”, România ar urma să aibă în 2017 o creştere economică de 4,2% şi de 3,4% în 2018.

Cinci persoane au fost rănite, după ce o ambulanţă privată s-a răsturnat în urma unui accident rutier petrecut la ieşirea din oraşul Ovidiu, din judeţul Constanţa. Autospeciala privată transporta la spital pacienţi care aveau nevoie de dializă, iar la un moment dat, la ieşirea din oraşul Ovidiu, judeţul Constanţa, ar fi acroşat un autoturism care circula din sens opus şi s-a răsturnat. În urma accidentului, cele cinci persoane aflate în ambulanţa privată – pacienţi şi angajaţii firmei – au fost rănite uşor, având nevoie de intervenţia cadrelor medicale.

La faţa locului s-au deplasat mai multe echipaje SMURD şi ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă, care le-au acordat îngrijiri medicale răniţilor. Aceştia sunt conştienţi şi cooperanţi, urmând să fie transportaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Poliţia Rutieră a început cercetările la faţa locului pentru a stabili împrejurările în care s-a produs accidentul.

Mii de angajaţi ai companiei Leoni din Bistriţa au întrerupt lucrul şi protestează în faţa uneia dintre cele două fabrici ale firmei faţă de salariile mici primite şi de reducerea sporurilor. Oamenii refuză să mai intre în fabrică şi să lucreze pe linia de producţie. Angajaţii companiei Leoni, cea mai mare firmă din Bistriţa-Năsăud, cu peste 8.000 de persoane angajate, au început protestele miercuri seara, în incinta unităţilor, după ce în conturi le-au fost virate salariile, iar joi dimineaţa oamenii au ieşit în parcarea din faţa uneia dintre fabrici pentru a-şi spune nemulţumirile.

Oamenii scandează “Hoţii, hoţii” şi ”Vrem salarii”, angajaţii de pe linia de producţie fiind nemulţumiţi de faptul că în ultima perioadă le-au scăzut semnificativ salariile, fiindu-le tăiat sporul de vechime. Angajaţii firmei Leoni se plâng că problemele au început în urmă cu mai bine de o jumătate de an, după ce în luna august a anului trecut firma Leoni din Bistriţa a fost victima unei unui furt uriaş, din conturile companiei dispărând peste 40 de milioane de euro. Anchetatorii nu au reuşit nici până acum să dea de urma banilor.

OMNIASIG Vienna Insurance Group a achitat în 2016 despăgubiri totale de 566,45 milioane lei. Compania ocupă primul loc în piaţă, în funcţie de volumul total al despăgubirilor plătite, şi locul doi pe piaţa asigurărilor generale, cu o cotă de piaţă de 14,04%. Cea mai mare despăgubire, de 8 milioane lei, a fost achitată în urma unui incendiu care s-a produs într-o hală, în timp ce a doua s-a înregistrat în urma unui incendiu la un hotel, suma acordată fiind de 7,89 milioane lei. Următoarele daune din au fost produse tot de incendii: afectate au fost clădirea unui abator (4,5 milioane lei), a unui depozit de piese şi accesorii auto (2,81 milioane lei) şi a unei fabrici de mobilă (1,79 milioane lei), arată un comunicat al companiei.

Un bărbat în vârstă de 44 de ani care, în urmă cu trei luni şi-a ucis soţia în prezenţa copiilor, s-a sinucis, în Penitenciarul Mioveni, unde era încarcerat. Cu doar câteva zile înainte să se sinucidă, bărbatul a vorbit cu cei doi copii venţi la vizită, la Colibaşi. Cazul a fost preluat de Parchet, care a dispus necropsia pentru a se stabili cu exactitate cauza decesului, iar ulterior va intra în atenţia poliţiştilor argeşeni. Constantin Cornel Diaconu a fost arestat în data de 14 martie pentru omor calificat şi primise, pe data de 9 mai, o prelungire a mandatului de arestare preventivă, aflându-se încarcerat la Penitenciarul din Mioveni.

Câteva zeci de angajaţi ai Termocentralei Mintia din judeţul Hunedoara au declanşat, un protest spontan şi refuză să intre la locul de muncă, exprimându-şi astfel nemulţumirea faţă de ”numirile politice, dar şi faţă de acordarea beneficiilor salariale în funcţie de cumetrii sindicale”. Angajaţii au aşteptat într-o încăpere din cadrul Termocentralei să ajungă noua conducere de la Complexul Energetic Hunedoara la Mintia, însă ulterior directorul general al CEH, Viorel Stancu, le-a transmis că poate ajunge doar vineri. În aceste condiţii, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara a declarat că există riscul ca grupul energetic care funcţionează la Mintia să fie oprit. Termocentrala Mintia este sucursală a Complexului Energetic Hunedoara.

Compania americană Lockheed Martin va livra către Forţele Aeriene Române un sistem de antrenament cu simulator pentru aeronavele F-16, în 2019. În cadrul acestui contract, Lockheed Martin va livra pachetul de simulatoare SciosTrain, cât si servicii de suport logistic. Sistemul de antrenament cu simulator pentru aeronavele F-16 include mai multe scenarii de misiuni şi tactici complexe de luptă, folosind tehnologiilor care permit o pregătire avansată în timp ce îndeplinesc obiectivele privind accesibilitatea. Sistemul Flying Falcon, construit de Lockheed Martin, rezistă la forţe G mai mari decât cele experimentate de către piloţi.

Cu sediul în Maryland, SUA, Lockheed Martin este o companie globală de securitate aerospaţială care are aproximativ 97.000 de angajaţi în întreaga lume şi este implicată în principal în cercetarea, proiectarea, dezvoltarea, fabricarea, integrarea şi susţinerea sistemelor tehnologice avansate, a produselor şi a serviciilor. România va achiziţiona 12 avioane F-16 în cadrul programului . Primul set de 6 avioane a fost livrat în septembrie 2016, iar celelalte aeronave vor ajunge la armata română în cursul acestui an.

Un accident rutier a avut loc, în localitatea Salonta, judeţul Bihor, o basculantă încărcată cu pietriş răsturnându-se. Potrivit pompierilor, există posibilitatea să fie persoane rănite. La faţa locului au fost trimise un echipaj de prim-ajutor, o autospecială de stingere, cu modul de descarcerare, o descarcerare grea şi două ambulanţe ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă. La faţa locului a ajuns şi un elicopter SMURD. La ora transmiterii ştirii, intervenţia pompierilor este în desfăşurare.

Un proiectil exploziv din al Doilea Război Mondial, în stare de funcţionare, a fost găsit, în curtea Colegiului Naţional “Mircea Eliade” din Reşiţa, în care învaţă sute de elevi. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Caraş-Severin, Elena Tarla, a declarat, că proiectilor neexplodat avea calibrul de 76 de milimetri şi a fost ridicat de către o echipă pirotehnică pentru a-l transporta la un poligon, unde va fi distrus. Proiectilul exploziv, în stare de funcţionare, se afla la aproximativ jumătate de metru sub pământ, lângă cel mai mare corp al unităţii de învăţământ.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a arătat, miercuri, că singura soluţie pentru modernizarea stadionului Dinamo este ca Asociaţia „Club Sportiv FC Dinamo” să renunţe la dreptul de folosinţă asupra locaţiei, drept obţinut printr-un contract semnat cu Clubul Sportiv Dinamo al MAI. Carmen Dan a precizat că a trimis către Asociaţia „Club Sportiv FC Dinamo” un proiect de act adiţional la contractul încheiat între cele două entităţi, prin care se propune excluderea din obiectul asocierii a bunurilor ce urmează a fi modernizate. Aceasta a mai arătat că situaţia este înregunată din cauză că Asociaţia <<Club Sportiv FC Dinamo>> se află în insolvenţă, fiind coordonată de un administrator special.

Intrucât denunţarea unilaterală este interzisă în contract, dacă una dintre părţi invocă acest lucru, cealaltă parte ar putea cere despăgubiri, a precizat juristul Clubului Sportiv Dinamo, în cadrul aceluiaşi eveniment. În urma investiţiilor, ar urma să fie modernizate stadionul, gazonul, tribunele, vestiarele, parcarea şi intrarea principală. Impasul juridic care ţine pe loc proiectul Dinamo, provocat de acordul de asociere dintre Clubul Sportiv (al Ministerului de Interne) şi SC FC Dinamo (societate în insolvenţă care îi aparţine lui Nicolae Badea), i-a determinat pe oficialii MAI să acţioneze în vederea rezolvării situaţiei dintre cele două părţi pentru ca lucrările la stadionul din „Ştefan cel Mare” să fie demarate într-un timp cât mai scurt.

Preşedintele SUA, Donald Trump, şi noul preşedinte sud-coreean Moon Jae-In au discutat, la telefon, fiind de acord să coopereze strâns pentru rezolvarea crizei nucleare nord-coreene. Donald Trump i-a transmis lui Moon Jae-In că problema nord-coreeană este complicată, dar poate să fie rezolvată. De asemenea, Donald Trump l-a invitat pe Moon Jae-In la Casa Albă, iar acesta acceptat invitaţia. Noul preşedinte a militat pentru o atitudine mai conciliantă faţă de Phenian, declarând că este pregătit să se deplaseze în Coreea de Nord, „dacă sunt întrunite condiţiile”.

Uniunea Europeană şi Belarus nu au ajuns la un acord privind reducerea formalităţilor pentru eliberarea vizelor de călătorie. Aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite, Kravcenko a precizat că discuţiile recente privind rezolvarea situaţiei nu au avut niciun rezultat, dar procesul de ajungere la un acord va fi reiniţiat. În luna ianuarie, Belarus a eliminat vizele de călătorie pentru cetăţenii din 80 de ţări străine, inclusiv toate statele membre UE, cu condiţia să intre pe teritoriul Belarusului prin aeroportul din Minsk şi să-şi limiteze şederea în ţară la cinci zile. Măsurile au avut ca scop îmbunătăţirea relaţiilor Administraţiei de la Minsk cu Occidentul.

23 de persoane au murit, iar alte 30 au fost rănite, în India, după ce un perete s-a prăbuşit peste mulţimea care participa la o nuntă. Incidentul s-a petrecut în districtul Bharatpur din statul Rajasthan, al doilea ca mărime din India. Peretele înalt de 3,6 metri a cedat din cauza unei furtuni puternice care a avut loc miercuri seară. Foarte mulţi dintre participanţi la nuntă se aflau în apropierea peretului respectiv, întrucât în acea zonă se aflau mesele cu mâncare şi băutură. Printre victime se află şi cinci copii, anunţă poliţia indiană. 30 de persoane au fost transportate la spital, iar 15 dintre acestea se află în stare gravă.Premierul Indiei, Narendra Modi, a transmit un mesaj de condoleanţe, în urma acestei tragedii.

Consiliul Uniunii Europene a aprobat legislaţia privind liberalizarea vizelor pentru cetăţenii ucraineni care călătoresc în spaţiul UE pentru o perioadă de şedere de 90 de zile, într-un interval de 180 de zile. În condiţiile noii legi, cetăţenii din Ucraina care deţin un paşaport biometric vor putea să pătrundă în spaţiul UE fără viză pentru o perioadă de 90 de zile, într-un interval de 180 de zile, pentru turism, pentru a vizita rude sau prieteni, sau în scopuri de afaceri, dar nu şi pentru a lucra. Exceptarea de la viză se aplică în toate ţările UE, cu excepţia Irlandei şi Marii Britanii, care au libertatea să aplice legislaţia naţională. Documentele în acest sens vor fi semnate în Parlamentul European, iar prevederile vor intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Forţele navale italiene au anunţat că unul dintre submarinele sale a lovit un vas cargo în largul coastelor sudice ale peninsulei, incidentul neprovocând însă daune vizibile. Incidentul a avut loc în noaptea de miercuri spre joi în Golful Squillace, în timpul unui transfer al submarinului Scire, ce urma să participe la o serie de exerciţii. În urma loviturii nu au fost provocate daune, cargoul putându-şi relua cursa. Submarinul a ieşit la suprafaţă şi apoi s-a deplasat înapoi către baza logistică navală. Forţele maritime au deschis o anchetă pentru a determina cauzele incidentului. Scire este un submarin din clasa U212 de 55 de metri lungime.

Noul preşedinte al Franţei susţine că misoginismul şi homofobia sunt de vină pentru ipotezele lansate în presă, conform cărora el nu poate fi îndrăgostit de soţia sa care este cu 25 de ani mai în vârstă decât el. Emmanuel Macron a vorbit pe marginea speculaţiilor despre sexualitatea sa şi ceea ce el descrie ca ”vieţi paralele” pe care oamenii i le-au ataşat. Macron a mai spus că dacă nevasta lui era mai tânără decât el, nimeni nu ar fi pus la îndoială validitatea relaţiei. Diferenţa de vârstă de 25 de ani dintre cei doi a reprezentat un motiv de ridiculizare în presa din Franţa. Cuplul a răspuns la „obsesia” mass-media, susţinând că dau dovadă de un misoginism înrădăcinat, făcând referire la Donald şi Melania Trump, a căror diferenţă de vârstă este exact aceeaşi. Cu toate acestea, presa nu a făcut niciun comentariu pe seama diferenţei lor de vârstă .

Un cutremur moderat de suprafaţă a ucis opt persoane şi a rănit alte cel puţin 20 în vestul extrem al Chinei. Cutremurul a avut loc în ţinutul Taxkorgan din regiunea Xinjiang, o zonă montană care se învecinează cu Tadjikistan, Afganistan şi Pakistan. Opt decese au fost confirmate. 23 de persoane au fost rănite, inclusiv una foarte grav, iar peste 180 de case s-au prăbuşit. Cele mai multe locuinţe din zona slab populată erau făcute din lemn şi chirpici. Cutremurul cu magnitudinea de 5,4 grade s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, mişcările plăcilor tectonice la suprafaţa scoarţei terestre provocând mai multe daune, potrivit Institutului Geologic al Statelor Unite.

Ţinutul chinez Taxkorgan are o populaţie de aproximativ 33.000 de locuitori şi este un punct de oprire pe autostrada Karakoram, care leagă oraşul vestic Kashgar de capitala Pakistanului, Islamabad. Cutremurele sunt frecvente în vestul Chinei. În 2003, un cutremur cu magnitudinea de 6,8 grade a ucis 268 de persoane. Cel mai devastator cutremur din China în acest secol, cu magnitudinea de 7,9 grade, la o adâncime de 19 km, a avut loc în provincia Sichuan în mai 2008, provocând moartea a aproape 90.000 de persoane.

Ungaria îşi va exercita dreptul de veto în privinţa unui proiect de dezvoltare pe care Uniunea Europeană se pregăteşte să-l adopte, întrucât documentul evidenţiază migraţia ca având efecte favorabile asupra viitorului Europei. Miniştrii europeni pentru Comerţ Extern se reunesc la Bruxelles pentru a discuta, printre altele, documentul de strategie denumit Consensul European pentru Dezvoltare, care include o prevedere ce stipulează că „migraţia şi mobilitatea bine gestionate” ar putea contribui în mod favorabil la creşterea şi dezvoltarea durabilă în Europa. Migraţia ar putea aduce beneficii prin punerea la dispoziţia statelor membre a competenţelor şi cunoştinţelor migranţilor. Iniţiativa promovează o cooperare mai strânsă între ţările Blocului comunitar, pentru a facilita „migraţia sigură şi responsabilă, precum şi mobilitatea oamenilor”.

Trei femei de etnie romă au murit într-un incendiu care a izbucnit în timp ce dormeau, într-o tabără de romi din Roma, iar Ministerul Afacerilor Interne precizează într-un comunicat că victimele nu sunt de origine română, ci kosovară. Pompierii au intervenit în tabăra de romi de la periferia Romei în jurul orei locale 3.15 (4.15 ora României), în noaptea de marţi spre miercuri, după ce o rulota a fost cuprinsă de flăcări. Potrivit primelor informaţii, focul a fost pus intenţionat.

Politicienii italieni au solicitat cele mai riguroase pedepse pentru cei responsabili de incendiu, în timp ce Papa Francis a dispus trimiterea unei persoane la membrii supravieţuitori ai familiei Halilovic, care să le aducă ajutoare. Totodată, procurorii italieni au deschis o investigaţie, după ce membrii familiei Halilovic susţin că au primit ameninţări în ultimele zile, iar o altă rulotă din apropiere a fost incendiată săptămâna trecută.

Turiştii din Europa care zboară către Statele Unite ar putea fi obligaţi să renunţe la laptop-urile din bagajele de mână, conform unor condiţii de securitate sportită dispuse de preşedintele american Donald Trump. Astfel, toţi pasagerii care călătoresc din Europa în SUA ar putea fi împiedicaţi să urce cu gadgeturi şi electronice de dimensiuni mari la bordul avionului, de teamă că bateriile pot fi transformate într-un dispozitiv suficient de puternică pentru a produce o explozie. De altfel, zece ţări din Orientul Mijlociu şi Africa au primit încă din luna martie această interdicţiei.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi noul preşedinte-ales al Coreei de Sud, Moon Jae-in, au anunţat că denuclearizarea Coreei de Nord este un obiectiv comun. În prima lor convorbire telefonică, care a durat aproximativ 40 de minute, cei doi lideri „au convenit că denuclearizarea Peninsulei Coreene este obiectivul comun al celor două state vecine”. Xi Jinping i-a transmis lui Moon Jae-in că situaţia nucleară a Coreei de Nord ar trebui rezolvată prin intermediul discuţiilor, abordare care este în interesul tuturor părţilor implicate, iar „China este dispusă să lucreze din greu pentru pacea şi prosperitatea Peninsulei Coreene”.

În ciuda faptului că liderul chinez a dezaprobat testele nucleare cu rachete ale Coreei de Nord, China rămâne cel mai important susţinător economic şi diplomatic al regimului de la Phenian. În schimb, Beijingul a votat pentru sancţiuni dure ale ONU împotriva Coreei de Nord. Relaţiile bilaterale China-Coreea de Sud s-au tensionat după ce Statele Unite au desfăşurat sistemul antirachetă THAAD în Coreea de Sud, menit să protejeze împotriva ameninţărilor şi testelor nucleare din partea Coreei de Nord. Xi Jinping a transmis că acţiunea ameninţă securitatea Chinei şi agravează tensiunile cu nord-coreenii.

Zeci de mii de persoane au protestat în capitala Cehiei şi în alte oraşe mari, împotriva preşedintelui Milos Zeman şi a ministrului de Finanţe, Andrej Babis. Cei mai mulţi demonstranţi s-au strâns în Piaţa Wenceslas din Praga, cerând înlăturarea lui Babis şi demisia lui Zeman, în contextul unei crize politice accentuate. Săptămâna trecută, premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka, a propus demiterea ministrului de Finanţe, Andrej Babis, suspectat de fraudă fiscală. Babis ar fi cumpărat obligaţiuni de la compania sa de produse chimice şi alimentare. Sobotka susţine că există suspiciuni întemeiate potrivit cărora Andrej Babis, al doilea cel mai bogat om de afaceri din Cehia, a evitat să plătească taxe şi nu a explicat situaţia în mod corespunzător.

Agenţia Centrală de Informaţii a Statelor Unite (CIA) a anunţat înfiinţarea unei unităţi speciale care va evalua ameninţarea cu arme nucleare din partea Coreei de Nord. CIA a creat primul centru de misiune concentrat pe o singură ţară, care reuneşte resurse din mai multe unităţi. Noua structură va colecta şi analiza informaţii despre armele nucleare deţinute de regimul de la Phenian şi despre tehnologia cu rază lungă de acţiune a rachetelor balistice, care ar putea extinde ameninţarea militară în Oceanul Pacific. Măsura vine ca urmare a unor informaţii potrivit cărora Coreea de Nord ar urma să demareze cel de-al şaselea test nuclear. Statele Unite, prin vocea preşedintelui Donald Trump, nu au exclus un atac militar care să împiedice Coreea de Nord să-şi dezvolte capacităţile nucleare.

SPORT

Alex Ioniţă reafirmă în continuare că simte ură pentru FCSB şi îi răspunde lui Reghecampf, care l-a criticat pentru declaraţiile date după meciul cu ”roş-albaştrii”. Mijlocaşul Astrei spune că nu trebuie să dea explicaţii în faţa nimănui. Ioniţă a oferit una dintre cele mai intense scene din acest final de campionat. După eşecul cu 1-0 contra FCSB-ului, tânărul jucător a început să plângă în faţa microfoanelor. Ioniţă a declarat că şi-ar fi dorit să-şi împiedice adversarii în drumul spre titlu, deoarece este rapidist. Reghecampf l-a criticat însă pentru această ieşire, mai ales că urmează meciul cu Dinamo şi atitudinea jucătorului poate fi interpretată. Ioniţă asigură însă că-şi va apăra corect şansele.

Ratarea calificării în finala Champions League a fost greu de suportat de Fernando Torres. Spaniolul a fost nervos pe toată durata partidei şi adversarul pe care şi-a vărsat furia a fost Cristiano Ronaldo. După reuşita lui Isco în poarta lui Oblak (2-1), Torres nu a mai suportat bucuria madrilenilor. „Ce se întâmplă, clovnule?” l-a întrebat atacantul spaniol pe portughez. Torres nu s-a oprit aici, şi l-a împins pe Cristiano Ronaldo. Superstarul Realului a replicat: „Prostule, rămâneţi acasă”. Spiritele încinse au fost calmate de central, iar ultimul cuvânt l-a avut de spus tot atacantul lui Atletico: „Fiu de c….”. În partida tur din semifinalele Champions League Cristiano Ronaldo a reuşit un hat-trick, meciul s-a încheiat 3-0 pentru Real Madrid, în timp ce, în retur, Atletico a câştigat cu 2-1 (pentru gazde au marcat Saul şi Griezmann, iar pentru Real Isco.)

Gigi Becali a declarat după meciul CS U Craiova – Viitorul 0-1 că a făcut presiuni pentru ca Andrei Ivan să fie introdus în repriza a doua. Tânărul atacant al Craiovei neagă această variantă. Patronul FCSB a reacţionat nervos după ce Viitorul s-a impus cu 1-0 în faţa Craiovei. Becali le-a reproşat craiovenilor că şi-au menajat titulari, pentru ca Viitorul să se impună şi FCSB să nu ia titlu. Fostul europarlamentar a povestit şi un moment ciudat: l-ar fi sunat pe Marcel Popescu la pauza meciului şi l-ar fi ameninţat cu DNA-ul dacă Andrei Ivan nu intră în repriza a doua. Ivan a fost introdus în partea a doua, însă acesta spune că schimbarea n-a fost provocată de Gigi Becali. Ivan susţine că Gigi Mulţescu l-a trimis la încălzire încă din minutul 35.

Steaua CSM EximBank revine după 21 de ani în meciul pentru titlul de campioană a României la baschet. Echipa antrenată de Jukka Toijala a câştigat, miercuri, meciul patru al semifinalei cu CSU Sibiu, scor 81-63, încheind astfel seria, cu scorul general 3-1. Cu un prim punct câştigat în deplasare, în meciul inaugural din semifinală, roş-albaştrii şi-au apărat terenul propriu la începutul acestei săptămâni şi îşi aşteaptă adversara la capătul jocului cinci din seria UBT Cluj – CSM Oradea. Miercuri, militarii au făcut diferenţa printr-un sfert trei de excepţie, câştigat 22-8. Astfel, Steaua a preluat conducerea, după ce la pauză avea deficit de o posesie, la 43 – 45.

Pentru suma potrivită până şi Cristiano Ronaldo poate fi cumpărat…nu de tot. Potrivit dezvălurilor din cartea Footbal Leaks: The Dirty Business of Football, compania care îl reprezintă pe Ronaldo îl poate împrumuta pe atacantul Realului pentru 4 ore şi jumătate, timp în care acesta poate să dea autografe, să facă poze şi poate să fie, pentru o zi, imaginea unui produs al clientului. Până acum, era cunoscut faptul că portughezul poate să facă doar reclame, însă conform ultimei dezvăluiri, pentru aproximativ 1,1 milioane de euro Cristiano Ronaldo poate veni la o cafea, poate oferi live-uri pe site-urile de socializare ale „cumpărătorului”, dar şi pe conturile sale, se poate poza şi oferi autografe, toate într-un timp limitat: 4 ore şi jumătate.

Claudiu Vaişcovici, fost mare jucător la Dinamo, este de părere că FCSB a pierdut campionatul în urmă cu două etape, când a fost învinsă cu 2-1 de Dinamo. Vaişcovici este de părere că Viitorul va lua titlul. FCSB putea să privească mult mai relaxată acest final de campionat, dacă ar fi scos măcar un egal cu Dinamo, meci pierdut cu 2-1 în prelungiri. Un astfel de rezultat i-ar fi scos pe dinamovişti din lupta pentru titlu şi i-ar fi oferit un mic avans faţă de Viitorul, deci FCSB-iştii ar fi stat la mâna lor în ultima etapă. Asta crede Claudiu Vaişvovici.

Gabi Enache s-a filmat în timp ce gonea cu aproape 160 km/h pe autostradă. Jucătorul FCSB-ului este pasionat de maşini sport şi upgradează destul de des garajul. Enache investeşte o bună parte din veniturile sale în maşini sport, de lux. Ultima achiziţie din garajul mijlocaşului dreapta este un Alfa Romeo 4, o maşină ce atinge 100 km/h în 4,5 secunde şi care costă în jur de 100.000 de euro. Gabi Enache a ieşit pe autostradă şi a vrut să vadă pe ce a dat banii. Jucătorul de 26 de ani a încălcat însă legea. Enache s-a filmat în timp ce mergea pe autostradă cu 158 km/h, deşi viteza maximă este de 130 km/h. Filmarea a fost făcută la miezul nopţii.

Marco Dulca, fiul lui Cristi Dulca, a primit un nou contract din partea lui Swansea. Mijlocaşul în vârstă de 18 ani a semnat în înţelegere valabilă un an, cu opţiune de prelungire şi a fost promovat la echipa U23. Dulca se bucură de apreciere la Swansea, club ce i-a oferit un contract de profesionist valabil un an. Evoluţiile pe care tânărul mijlocaş le-a avut la echipa U18 au fost mulţumitoare pentru staff-ul. Drept urmare, Dulca jr. a fost promovat la echipa U23 alături de alţi trei jucători. În plus, Marco Dulca se va afla în continuare sub lupa celor de la echipa de seniori, are joacă în Premier League.

Ultimul meci în competiţiile europene pe stadionul Vicente Calderon va rămâne în istoria clubului Atletico Madrid. Returul din semifinalele Champions League contra rivalei din oraş, Real Madrid s-a încheiat cu victoria gazdelor, 2-1, dar spectacolul a fost mai mult în tribune, decât pe teren. Suporterii au umplut stadionul, pe care l-au îmbrăcat în alb-roşu şi au cântat şi susţinut echipa pe toată durata meciului. Cireaşa de pe tort a venit însă la finalul partidei.

Fanii formaţiei antrenate de Diego Simeone, nu au vrut să plece cu mâinile goale de la stadion. Au considerat că banii pe biletele de la meci includ şi un suvenir, având în vedere că de la anul Atletico Madrid îşi va muta casa. Suporterii nu au cumpărat nimic, ci au apelat la scaunele pe care au stat în timpul partidei retur. Sute de locuri au rămas goale după ce aceştia au rupt scaunele şi au plecat cu ele acasă.

Atletico Madrid a părăsit Liga Campionilor după o victorie cu 2-1 în returul contra rivalilor de la Real. După 3-0 în tur, Zidane şi compania vor merge pentru al doilea an consecutiv în finala competiţiei. „Los Blancos” pot deveni astfel prima echipa din istoria noului format care îşi apără trofeul. Pentru Atletico, ziua de 10 mai va rămâne în istorie, dar nu pentru ratarea finalei, ci pentru că a fost ultimul meci european disputat pe stadionul Vicente Calderon.

Bouchard este de nerecunoscut, în sensul bun, la turneul de la Madrid! Sportiva care nu mai bătea pe nimeni în ultima vreme în circuitul WTA a învins-o pe Kerber în optimile competiţiei patronate de Ion Ţiriac, la doar două zile după ce a eliminat-o şi pe Şarapova. Canadianca a prins încredere după ce a trecut de vedeta din Rusia cu 7-5, 2-6, 6-4, defilând şi în faţa lui Kerber, scor 6-3, 5-0. Chiar dacă „Angie” s-a retras pe finalul actului secund din cauza unor probleme fizice, „Genie” a dominat-o copios pe marea favorită.

Pare greu de crezut, dar pentru Bouchard a fost prima calificare a carierei în sferturile de finală ale unui turneu Premier Mandatory! Eugenie se luptă cu Svetlana Kuzneţova (Rusia, 9 WTA) pentru un loc în semifinale, într-un meci programat joi, după ora 22:30. Bouchard se află pe aceeaşi jumătate de tablou cu românca Sorana Cîrstea, astfel că cele două se pot întâlni în penultimul act, dacă „Genie” o învinge pe Kuzneţova, iar „Sori” produce surpriza în meciul cu Kristina Mladenovic (ora 16:30). Toate partidele de la Madrid sunt transmise în România de programele Digisport.

Cristiano Ronaldo spune că n-a avut foarte multe emoţii când Atletico Madrid conducea cu 2-0. Real Madrid s-a calificat în finala Ligii Campionilor după ce s-a impus cu 3-0 în tur şi a pierdut cu 2-1 în manşa secundă. Jucătorii lui Diego Simeone au intrat foarte hotărâţi în teren, deşi pierduseră turul cu 3-0. Atletico Madrid a presat şi a reuşit să înscrie de două ori în primele 16 minute. Cei de la Atletico mai aveau nevoie de un singur gol pentru a intra în prelungiri. Din păcate pentru ei, Isco a redus din diferenţă şi le-a tăiat speranţele. Ronaldo spune însă că n-a avut aşa mari emoţii. Finala Ligii Campionilor se va juca între Juventus Torino şi Real Madrid.

Dorin Goian şi Ovidiu Burcă participă sâmbătă şi duminică (13-14 mai) la cursul de iniţiere şi instruire în psihologia sportivă care va avea loc la Suceava. Ambii foşti fotbalişti vor vorbi participanţilor la acest curs despre carierele lor şi despre experienţele lor internaţionale. Acţiunea este organizată de Asociaţia Pentru Psihologia Sportului şi la ea vor vorbi, în afară de cei doi foşti jucători, şi psihologii sportivi Andreas Hniatiuc şi Irina Anda Babău, precum şi web developer Vlad Teodorescu, specialist în marketing şi comunicare. Este al doilea curs sub egida APPS, după cel de la Bucureşti, din decembrie 2016, la care au fost prezenţi şi Ioan Andone, Mircea Rădulescu, Ramona Farcău, antrenori de la Dinamo şi Viitorul, foşti fotbalişti, manageri şi psihologi.

Diego Simeone spune că a simţit că Atletico se putea califica, după ce jucătorii săi au reuşit să înscrie două goluri în primele 15 minute. Atletico Madrid s-a impus cu 2-1 în faţa lui Real Madrid, în manşa secundă a semifinalelor Ligii Campionilor. În tur, Real a câştigat cu 3-0. Atletico Madrid şi-a surprins aseară adversarul şi a reuşit să înscrie de două ori în primele 16 minute. Apoi, jucătorii lui Simeone au făcut uşor pasul înapoi şi au mizat pe un joc de aşteptare, în speranţa că Real Madrid va greşi din nou. Nu s-a întâmplat şi golul marcat de Isco le-a pus capăt speranţelor.

Tensiune din acest final de campionat l-a făcut pe Laurenţiu Reghecampf să aibă o izbucnire la adresa lui Ionel Dănciulescu. Reghecampf i-a reproşat că nu consideră că FCSB este Steaua. FCSB riscă să piardă titlul, dacă Viitorul va câştiga meciul cu CFR Cluj. Mai mult, prin jocul rezultatelor – adică FCSB şi Viitorul să scoată maximum egal în ultima etapă – şi Dinamo poate ieşi campioană. Toată această situaţia a produs multă tensiune între echipele din vârful clasamentului.

PROGNOZA METEO
11 Mai 2017

Vremea va fi în general frumoasã și se va încãlzi fațã de ziua anterioarã, astfel încât valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale. Ziua, cerul va fi variabil și doar izolat vor fi ploi de scurtã duratã, în zona de munte și în extremitatea de sud-est. Noaptea vor fi înnorãri temporare în cea mai mare parte a țãrii și se vor semnala averse, posibil și descãrcãri electrice, local în vest și cu totul izolat în rest. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri la munte, în special pe creste. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 16 și 25 de grade, iar cele minime, între 2 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 14…16 grade în Dealurile de Vest. Dimineața și noaptea, în zonele joase de relief, pe arii restrânse vor fi condiții de ceațã.

Bucuresti

Vremea va fi frumoasã și se va încãlzi fațã de ziua anterioarã. Cerul variabil spre mai mult senin ziua, va prezenta unele înnorãri spre sfârșitul nopții. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de 22…23 de grade, iar minima de 8…10 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *