Stiri pe scurt 11 Iunie 2017

loading...

Stiri pe scurt 11 Iunie  2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  11  Iunie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 11 iunie. Pe data de 11 iunie 1864, s-a născut compozitorul Richard Strauss („Simfonia Alpilor”, „Salomeea”, „Femeia fără umbră”) (d. 8 sep 1949).

Peste 1.000 de profesori din Sectorul 6 îşi vor înceta activitatea luni, a declarat, Radu Pisica, lider sindicat FSLI Sector 6. Sindicalistul a mai spus că examenul de bacalaureat cel mai probabil nu se va putea desfăşura. Luni ar trebui să aibă loc evaluarea competenţelor digitale. La nivel naţional, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) vor centraliza până luni situaţia şi vor decide dacă se întruneşte majoritatea pentru declanşarea grevei. Profesorii sunt nemulţumiţi de salariile din învăţământ şi de faptul că majorările salariale au fost amânate.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat în urmă cu câteva zile că angajaţii plătiţi de la bugetul de stat nu vor mai primi majorările salariale după calendarul stabilit iniţial. Astfel, de la 1 ianuarie 2018, creşterea va fi de 25% pentru toţi bugetarii, urmând ca de la 1 martie 2018 să fie acordată diferenţa de până la 50% pentru profesori şi până la 100% pentru medici şi asistenţi. Varianta iniţială, cu care căzuseră de acord şi liderii sindicali, prevedea ca primele majorări să se aplice de la 1 iulie 2017.

Cristian Boureanu a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria 1 împotriva poliţiştilor, pe care-i acuză de loviri, violenţe şi vătămare corporală. Fostul deputat a înaintat şi o cerere ca să iasă din arest pentru a face un control medical. Poliţistul Marian Godină a postat, pe Facebook un filmuleţ în care se vede cum poliţistul lovit de Cristian Boureanu ripostează şi se repede la acesta să îl lovească. Imaginile sunt însoţite de mesajul „eu zic că a fost o reacţie proporţională şi corectă. Bravo, colegule!”. În imaginile postate de Marian Godină pe pagina sa de Facebook, se poate observa cum poliţistul ripostează după ce este lovit de Cristian Boureanu în zona inghinală şi se repede către fostul deputat în încercarea de a-l lovi cu pumnul în faţă.

Duminică, 11 iunie, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi, 8 iunie, Loteria Romana a acordat 12.170 de castiguri in valoare totala de 579.655,56 lei. Report de peste 6,42 milioane lei la categoria I a jocului Joker si de aproximativ 3,27 milioane lei la categoria I a jocului Loto 6/49. La Loto 6/49, la categoria I, se înregistrează un report în valoare de peste 3,27 milioane lei (peste 715.500 de euro).

La Noroc este în joc un report cumulat in valoare de peste 2,54 milioane de lei (peste 555.800 de euro). În urma tragerii Joker de joi, la categoria I, se înregistreaza un report în valoare de peste 6,42 milioane de lei (peste 1,4 milioane de euro) iar la categoria a II-a se înregistrează un report în valoare de peste 127.700 lei (peste 28.000 euro). La Noroc Plus a rămas în joc, la categoria I, un report în valoare de peste 116.500 de lei (peste 25.500 de euro). Loto 5/40 înregistrează la categoria I un report de aproximativ 210.000 de lei (peste 45.950 de euro).

Atenţie la rata lunară! Aceasta trebuie calculată astfel încât să poată fi suportată şi în condiţiile reducerii salariului, iar valoarea locuinţei să nu prezinte riscul de a scădea foarte mult în timp. Dana Demetrian, vicepreşedinte executiv retail şi private banking BCR, la ce trebuie să se uite un potenţial clinet al băncii atunci când doreşte să obţină un credit imobiliar.

Primul lucru la care trebuie să fie foarte atent este dacă rata pe care o va avea de plătit şi costul total al creditului este un cost pe care îl va putea suporta în condiţii de volatilitate a salariului. Dacă are 2000 de lei salariul şi poate să se încadreze, de exemplu, la o rată de 500 de lei. Dacă această rată poate fi susţinută şi în condiţiile în care salariul nu mai este de 2000 de lei, ci de 1500. Este primul lucru la care trebuie să-şi răspundă şi dacă merită să se expună. Bineînţeles că în calcul se iau veniturile familiei, dacă există un risc cumulative.

Următorul lucru este să verifice dacă valoarea garanţiei la care vrea să se expună are un risc de scădere masiv sau nu. De exemplu, dacă te duci în Militari şi îţi cumperi un apartament de trei camera, cu siguranţă valoarea apartamentului nu poate fi de 200.000 de euro, indiferent care este piaţa. Dacă te expui la o valoare de 200.000 de euro, te expui automat la un risc de scădere a garanţiei. Şi chiar dacă iei în calcul de la început că poate nu o să mai poţi plăti, dacă vrei să valorifici acea garanţie la un moment dat, atunci când vrei să te muţi, cu siguranţă banii pe care tu i-ai alocat acelei locuinţe nu mai au aceeaşi valoare. Trebuie să fi echilibrat atunci când îţi expui sursele proprii pentru o locuinţă să fi sigur că acea locuinţă este una stabilă din punct de vedere al valorii de piaţă.

Premierul Sorin Grindeanu are programate săptămâna viitoare întrevederi cu 4 premieri şi un şef de stat, în condiţiile în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că finalizează raportul de evaluare a Guvernului, fiind aşteptată şi o reuniune a CExN pentru a decide măsurile de luat. Astfel, premierul Sorin Grindeanu va efectua luni, 12 iunie, o vizită oficială în Croaţia, în cadrul căreia va avea întrevederi cu preşedintele Republicii Croaţia, Kolinda Grabar, prim-ministrul croat, Andrej Plenkovic, şi cu preşedintele Parlamentului, Gordan Jandrokovic.

Marţi, 13 iunie, premierul Grindeanu are programată o întrevedere cu prim-ministrul Finlandei, Juha Sipilä, la Palatul Victoria, iar miercuri, 14 iunie, participă la reuniunea Consiliului Naţional pentru pregătirea preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE, care va avea loc tot la sediul Guvernului. În programul lui Grindeanu figurează, pentru joi, 15 iunie, o întrevedere cu prim-ministrul Landului Saxonia, Stanislaw Tillich, urmată de o întrevedere cu preşedintele Comitetului Economiei germane pentru Europa de Est, Wolfgang Büchele, ambele evenimente urmând a se desfăşura la sediul Guvernului.

Poliţiştii din Alba au întocmit, la Horea, unde se desfăşoară alegeri locale parţiale, două dosare penale pentru fapte de corupere a alegătorilor, după ce reprezentanţi ai unui partid politic au acuzat că anumite persoane oferă bani şi băuturi alcoolice pentru a influenţa votul cetăţenilor. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba au declarat că cele două dosare penale deschise de poliţişti au fost înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpeni, cercetările fiind efectuate sub coordonarea procurorilor. În unul dintre cazuri s-a reclamat că simpatizanţi ai unui partid politic ar fi încercat să influenţeze votul alegătorilor prin oferirea unor sume de bani, iar în cel de-al doilea acuzaţia priveşte oferirea de băuturi alcoolice, după ce persoanele în cauză băuseră împreună.

Unul din zece europeni face economie la energie, dublându-şi şansele să dezvolte o afecţiune de sănătate, se arată în studiul Barometroul Locuinţelor Sănătoase (Healthy Homes Barometer) 2017, lansat de grupul Velux. Europenii care trăiesc într-o clădire „nesănătoasă”, adică o clădire cu umezeală sau cu mucegai, au şanse duble (66%) să dezvolte probleme de sănătate, în timp ce 40% pot suferi de astm. În acelaşi timp, cei care nu au posibilitatea financiară să îşi încălzească locuinţa pe timpul iernii (fenomen denumit „sărăcie energetică”), au de două ori mai multe şanse să raporteze o stare de sănătate precară şi de aproape trei ori mai multe şanse să raporteze umezeală în casă.

Costurile clădirilor „nesănătoase” nu sunt resimţite doar de indivizi. Costurile globale (directe şi indirecte) ale guvernelor şi societăţilor europene privind astmul şi bolile pulmonare cronice – doar două din numeroasele afecţiunile asociate cu locuirea într-o casă cu umezeală – ajung la 82 de milioane de euro pe an. Barometrul Locuinţelor Sănătoase este un studiu transeuropean aflat la a treia ediţie care îşi propune să examineze impactul pe care îl au clădirile în care oamenii locuiesc asupra sănătăţii. La studiu au participat 14 ţări; 14.000 de europeni au răspuns la întrebări referitoare la comportamentul şi experienţele lor legate de sănătate, satisfacţia locuinţei şi consumul de energie.

Actorul francez Alain Delon a primit, la gala de închidere a TIFF de la Cluj-Napoca, premiul pentru întreaga carieră, pentru contribuţia sa artistică excepţională. Premiul i-a fost înmânat actorului de către actriţa Oana Pellea. Tot în cadrul galei de închidere, actriţa Tora Vasilescu a primit premiul de excelenţă al TIFF, pentru meritele sale artistice şi pentru contribuţia adusă cinematografiei româneşti.

Primăria Capitalei prelungeşte până pe 20 august 2017 perioada de înscriere la concursul „Cea mai frumoasă faţadă” ca urmare a solicitărilor venite din partea bucureştenilor. Pentru a oferi posibilitatea tuturor bucureştenilor să participe la competiţie şi pentru a le pune la dispoziţie timpul necesar pentru amenajarea unui număr cât mai mare de spaţii, lucrările din concurs pot fi votate de cetăţeni în perioada 21 – 23 august 2017. Vizitele pe teren ale juriului şi perioada de jurizare vor avea loc între 21 şi 31 august. Câştigătorii vor fi anunţati pe 8 septembrie 2017, premiile fiind în valoare totală de 214.000 lei”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Municipiului Bucureşti.

Competiţia este structurată pe trei secţiuni: „Cea mai frumoasă faţadă”, „Cel mai frumos balcon” şi „Cea mai frumoasă gradină”. Potrivit regulamentului concursului, se poate înscrie în concurs orice persoană fizică care a implinit vârsta de 18 ani, asociaţiile de proprietari, asociaţiile de locatari, persoanele fizice autorizate, asociaţiile, fundaţiile şi instituţiile publice, altele decât cele din subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti, precum şi societăţile comerciale. De asemenea, participanţii, fie că sunt persoane fizice sau juridice, trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii, una dintre acestea stipulând că trebuie să fie proprietari sau să aibă drept de folosinţă asupra imobilului care face obiectul amenajării.

În cazul persoanelor juridice acestea trebuie, de asemenea, să aibă adresa-sediul principal sau secundar pe raza teritorială a Municipiului Bucureşti, să fie persoană fizică autorizată, respectiv persoană juridică înfiinţată în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi să-şi fi îndeplinit obligatiile cu privire la plata contribuţiilor la bugetul de stat consolidate şi la bugetul local sau plata altor taxe în conformitate
cu prevederile legale în vigoare.

Un bărbat în vârstă de 33 de ani din Satu Mare s-a predat Poliţiei şi este audiat, după ce a intrat cu o maşină pe terasa unui casino din municipiu. Sătmăreanul avusese o dispută cu reprezentanţii casinoului, care i-ar fi interzis accesul. Bărbatul este cercetat pentru distrugere, tulburarea liniştii publice şi conducere fără permis. Purtătorul de cuvânt al IPJ Satu Mare, Răducu Silaghi, a declarat, că poliţiştii pregătesc documentele pentru reţinerea bărbatului pentru 24 de ore. Surse judiciare au declarat, că bărbatul reţinut se numeşte Florin Tarţa şi că ar fi avut o dispută cu reprezentanţii unui casino din Satu Mare care i-ar fi interzis accesul în casino.

Actriţa Jennifer Lawrence a scăpat nevătămată, după ce ambele motoare ale avionului său au cedat, iar aeronva a fost forţată să aterizeze de urgenţă în Buffalo, New Zork. Avionul venea din Louisville, oraşul natal al actriţei, unde aceasta şi-a vizitat fmilia. Unul dintre motoare a cedat la altitudinea de 10.000 de metri, iar în timpul aterizării de urgenţă a cedat şi al doilea motor. Deşi nu s-au putut baza pe niciunul dintre motoare, piloţii au reuşit să piloteze avionul şi să aterizeze în siguranţă, în Buffalo, New York. Mai multe ambulanţe au fost chemate la locul aterizării forţate. Din fericire, actriţa nu a păţit nimic. Aceasta lucrează în prezent la un thriller cu spioni, Red Sparrow, unde lucrează din nou cu regizorul Francis Lawrence, care a regizat filmele din seria Hunger Games.

Un belgian stabilit într-un sat din judeţul Caraş-Severin cultivă pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi şofran, cel mai scump condiment din lume, care se vinde şi cu 30.000 de euro kilogramul, dacă este de calitate. Vincent de Busson s-a stabilit în localitatea Berzovia, din judeţul Caraş-Severin, în urmă cu doisprezece ani, după ce s-a însurat cu o româncă. În urmă cu patru ani, Vincent a luat decizia de a încerca să cultive şofran, supranumit “aurul roşu” şi considerat cel mai scump condiment din lume, pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi. Începutul nu a fost uşor, pentru că a fost nevoie ca planta să fie aclimatizată. După doi ani de încercări, bulbii de şofran au fost adaptaţi climei din România.

Qatarul este recunoscător companiilor ruseşti pentru asistenţa oferită în conflictul diplomatic cu şase ţări arabe. De cealaltă parte, Rusia a anunţat că nu se amestecă în criza economică şi diplomatică din Qatar, dar că priveşte cu îngrijorare situaţia din regiune. În contextul în care Qatarul a fost acuzat de finanţarea ideologiei radicale, şeful diplomaţiei de la Moscova a subliniat că este necesară cooperarea în Orientul Mijlociu pentru combaterea terorismului.

Aproximativ 47 milioane de francezi din totalul de peste 66 de milioane pot să voteze, duminică, în primul tur al alegerilor parlamentare la care participă 7.882 de candidaţi, iar urnele de vot vor fi deschise între orele locale 08.00 şi 20.00 (09.00-21.00, ora României). Parlamentul francez este bicameral, fiind format din Adunarea Naţională (camera inferioară), cu 577 de membri, şi Senat (camera superioară), cu 348 membri.

Mandatul deputaţilor are o durată de cinci ani, iar cel al senatorilor de şase ani. Senatul reprezintă colectivităţile teritoriale ale Republicii, precum şi cetăţenii francezi rezidenţi în alte ţări. Deputaţii din Adunarea Naţională sunt aleşi prin sistem electoral majoritar uninominal în două tururi de scrutin, alegerile desfăşurându-se în cele 577 de circumscripţii electorale din Franţa. 539 de circumscripţii se află în Franţa metropolitană, 27 sunt în departamente şi teritoriile de peste mări şi 11 sunt pentru cetăţenii francezi care trăiesc în străinătate.

O ambarcaţiune care aparţine unei organizaţii nonguvernamentale spaniole a salvat 391 de imigranţi care încercau să traverseze Marea Mediterană venind din Libia. Printre persoanele salvate se află şi un bebeluş, o femeie însărcinată şi mai mulţi copii. Ulterior, ambarcaţiunea spaniolă a recuperat alţi 148 de imigranţi, pe care i-a transferat unei nave a pazei de coastă italiene. Libia este unul dintre punctele principale de plecare pentru contrabandiştii care îşi lansează în Marea Mediterană navele de pescuit nesigure, supraaglomerate cu imigranţi şi refugiaţi. Mii de oameni au murit în ultimii ani, încercând să părăsească zone de conflict din Siria, Libia, Eritreea şi Afganistan.

Iranul a trimis cinci avioane cu alimente către Qatar, ţară afectată de o blocadă economică şi diplomatică impusă de şase state arabe. Totodată, trei nave încărcate cu 350 de tone de alimente au plecat dintr-un port iranian către Qatar. Autorităţile de la Teheran vor să crească numărul de zboruri către şi dinspre Qatar şi vor să folosească Portul Bushehr ca pe o legătură comercială cu regimul de la Doha. Şi Turcia a venit în ajutorul Qatarului cu provizii alimentare, rafturile supermarketurilor din Doha fiind umplute cu produse lactate, iaurturi, sucuri sau carne de pui. La 5 iunie, Arabia Saudită, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Yemen şi Libia au decis să înceteze legăturile diplomatice cu Qatarul, acuzând acest stat de destabilizarea regiunii prin sprijinirea unor reţele teroriste precum Stat Islamic şi Al-Qaida.

Decizia a fost însoţită de o blocadă economică, închiderea frontierelor terestre şi maritime între unele dintre aceste ţări şi Qatar, precum şi cu interdicţii de survol pentru companiile aeriene din Qatar şi restricţii de călătorie pentru cetăţenii qatarezi. Ministrul de Externe din Qatar a precizat că decizia luată de cele şase ţări arabe nu va afecta vieţile cetăţenilor şi rezidenţilor. Totuşi, aproximativ 40% din produsele alimentare sunt importate din Arabia Saudită. Qatarul, ţară cu aproximativ 2,7 milioane de locuitori şi care se bazează în principal pe resursele de petrol, va găzdui Cupa Mondială de fotbal din 2022.

Un avion de pasageri care se îndrepta către aeroportul Stansted din Londra a aterizat de urgenţă pe aeroportul Koln-Bonn din Germania, după ce pilotul a semnalat o conversaţie suspectă la bord între trei bărbaţi. Mai mulţi pasageri aflaţi în avion au auzit trei bărbaţi discutând despre „chestiuni teroriste, bombe şi explozibil” şi au anunţat personalul, potrivit poliţiei şi procuraturii din Koln.

Zborul din capitala Sloveniei, Ljubljana, a aterizat pe aeroportul Koln-Bonn, sâmbăta seara, iar toţi cei 151 de pasageri au părăsit de urgenţă aeronava Airbus A319, a transmis un purtător de cuvânt al aeroportului. Pasagerii au fost duşi într-o zonă de tranzit, unde au fost interogaţi de poliţie, iar cei trei bărbaţi au fost reţinuţi. De asemenea, poliţiştii au distrus, printr-o explozie controlată, un rucsac ce nu îi aparţinea niciunuia dintre pasageri.

Jeff Sessions, procurorul general al Statelor Unite ale Americii, a declarat prin intermediul unei scrisori, că va apărea în faţa Comisiei pentru Informaţii a Senatului SUA, pentru a adresa anumite chestiuni evocate de fostul director al FBI James Comey în cadrul audierii care s-a desfăşurat săptămâna trecută. Sessions i-a spus, prin intermediul unei scrisori, senatorului Richard Shelby, preşedinte al Subcomisiei de credite a Senatului pentru Comerţ, Justiţie, Ştiinţă şi Agenţii aferente, că comisia de informaţii este „cel mai potrivit” loc pentru a aborda chestiunile care au fost aduse în discuţie în timpul audierii lui Comey. În scrisoare, Sessions nu a precizat dacă mărturia sa va fi publică.

Cel puţin 37 de persoane, inclusiv mulţi copii, au fost rănite în urma unui incendiu puternic produs într-un centru pentru imigranţi extracomunitari din oraşul german Bremen. Incendiul a cuprins un imobil de cinci etaje situat în centrul oraşului Bremen (nordul Germaniei). Potrivit pompierilor, focul a izbucnit în subsolul centrului pentru imigranţi şi s-a extins rapid. Cel puţin 37 de persoane au fost rănite, 14 fiind spitalizate. Autorităţile germane încearcă să afle circumstanţele producerii incendiului în centrul pentru cazarea imigranţilor extracomunitari. În ultimii ani, în Germania au avut loc numeroase atacuri asupra centrelor pentru imigranţi extracomunitari, incidentele fiind atribuite unor grupuri de extremă-dreapta.

SPORT

Naţionala României a pierdut meciul din Polonia, scor 1-3, şi o dată cu el orice şansă de a mai merge la Campionatul Mondial din Rusia de anul viitor. Într-o partidă în care victoria era singura variantă ce putea fi luată în calcul, selecţionerul Christoph Daum a ales să trimită în teren o echipă cu o tactică defensivă. Chipciu a criticat alegerile făcute de tehnicianul german şi este sincer: „Nu ştiu când vom mai ajunge la Mondiale!”.

Am pierdut în Polonia, 1-3, am rămas fără şanse la calificare, iar ultimele meciuri din preliminariile pentru Mondial ne pun în poziţia ruşinoasă de a ne bate cu Armenia pentru evitarea locului al cincilea în grupă, după o singură victorie în primele şase meciuri. Debutant la echipa naţională în una dintre cele mai triste campanii din ultimele decenii, Romario Benzar a avut, într-un fel, curajul de a spune lucrurilor pe nume la interviul de după meciul ruşinos de la Varşovia. După ce a explicat că el şi colegii lui au încercat să pună în practică tot ce au învăţat la antrenamente, dar nu au reuşit, fundaşul dreapta al Viitorului a recunoscut că nu mai există şanse la calificare.

Cristi Săpunaru spune că nu şi-a pierdut speranţa în calificare, chiar dacă România a fost învinsă din nou de Polonia, care s-a dus la 10 puncte în faţa noastră. Fundaşul Astrei spune pe ocolite că Daum a greşit tactica. Români a rămas doar cu 6 puncte în grupă după ce a pierdut din nou cu Polonia, scor 3-1. Cu toate acestea, Săpunaru spune că speră până la capăt. Fostul fundaş al lui FC Porto susţine că a fost o zi ghinionistă pentru el şi colegii săi, deoarece nu le-au ieşit lucrurile pe care le-au pregătit. În plus, spune pe ocolite că ar fi trebuit să începem meciul cu patru fundaşi, nu cu trei.

Dan Petrescu a fost prezentat oficial la CFR Cluj, tehnicianul român revenind în campionatul intern după o pauză de doi ani. Iuliu Mureşan a declarat în cadrul în conferinţa de presă că formaţia ardeleană va încerca ca în viitor să ofere mai multe şanse şi tinerilor jucători. De asemenea, CFR va încerca să aducă şi tineri africani de perspectivă. Întrebat despre posibilitatea ca Săpunaru, Teixeira sau Lung să ajungă în Gruia, Mureşan a precizat că aceştia sunt fotbalişti valoroşi, menţionând că va discuta mai mult în eventualitatea în care unul dintre aceste transferuri va fi perfectat.

Simona Halep pare să se fi săturat să joace pe zgură după maratonul din ultimele luni! Constănţeanca nu s-a înscris la turneul WTA de la Bucureşti, astfel că nu îşi va apăra trofeul cucerit anul trecut. Halep aterizează astăzi pe Aeroportul Henri Coandă şi va rămâne în ţară doar o săptămână. Halep nu apare pe lista oficială a jucătoarelor care vor veni la turneul WTA de la Bucureşti, în perioada 17-23 iulie! Simona şi-a simplificat programul şi nu mai doreşte ca după Wimbledon să se întoarcă pe zgură, suprafaţă pe care a făcut ravagii în acest an: titlu la Madrid, finală la Roma şi finală la Roland Garros.

Totuşi, mai există o mică şansă ca Halep să-şi apere titlul cucerit după o finală dezechilibrată cu Anastasija Sevastova (6-0, 6-0). Fanii ar putea avea surpriza de a se întâlni cu Simona la Arenele BNR, în eventualitatea în care viitoarea ocupantă a locului 2 mondial solicită un wildcard, dar se va ajunge în această situaţie numai dacă pierde devreme la Wimbledon. Pe tabloul principal de la Bucharest Open au fost acceptate direct patru românce: Irina Begu, Monica Niculescu, Sorana Cîrstea şi Ana Bogdan. La turneul de categorie International vor veni şi alte jucătoare importante, precum Anastasija Sevastova (Letonia), Carla Suarez Navarro (Spania) sau Yulia Putintseva din Kazahstan.

Simona nu are prea mult timp de odihnă după finala epuizantă disputată sâmbătă la Roland Garros (6-4, 4-6, 3-6 cu Jelena Ostapenko). Halep aterizează astăzi pe Aeroportul Henri Coandă, la ora 16:15, şi va rămâne în ţară doar o săptămână. Ea va merge apoi la turneul pe iarbă de la Birmingham, programat între 19 şi 25 iunie. Ţinând cont că nu joacă la Bucureşti, Simona va ataca doar două turnee în următoarele două luni: Birmingham (19 – 25 iunie) – turneu Premier disputat pe iarbă si Wimbledon (3 – 16 iulie) – turneu de Grand Slam disputat pe iarbă.

Piotr Celeban a acordat un amplu interviu publicaţiei sport.pl în care a vorbit despre aventura pe care a avut-o la FC Vaslui. Fundaşul polonez a rămas cu o impresie extrem de proastă despre fotbalul de la noi. Celeban a fost unul dintre cei mai valoroşi străini care au trecut prin campionatul României. A ajuns la FC Vaslui în vara lui 2012 şi a plecat după un an şi jumătate. Impresiile pe care fotbalul românesc i le-a lăsat sunt însă foarte proaste. Celeban a rămas surprins de stilul lui Adrian Porumboiu, dar şi de modul în care erau trataţi jucătorii. A fost, probabil, motivul pentru care a refuzat să vină în iarnă la FCSB.

Rafael Nadal (4 ATP) şi Stan Wawrinka (3 ATP) se luptă pentru trofeul ediţiei 2017 a Roland Garros-ului. Este meciul de vis care încheie maratonul roşu în acest an. Finala cea mare de la Roland Garros, cea care pune punct maratonului din „Împărăţia Roşie”, este una de poveste: „Uns10ppable” Nadal versus WOWrinka. Sau cel mai bun rever cu o mână din tenisul masculin versus cel mai învârtit şi mai crud forehand din lume. Sau omul care vrea să ajungă în „double digits” cu numărul de trofee versus omul care nu a pierdut vreodată o finală de turneu de Mare Şlem. Sau, poate, finala de vis în acest moment al tenisului.

Rafael Nadal are şansa,să muşte din nou din istorie. O bucată măricică: poate deveni primul jucător cu zece titluri la acelaşi turneu de Mare Şlem. Competiţia este deja în spate. În era tenisului amator, un francez – Max Decugis – reuşea să triumfe de opt ori la Internaţionalele Franţei. Record bătut deja de Rafa. Toţi ceilalţi sunt la cel puţin două lungimi în spate. Reperele reale sunt în Era Open: Borg adunase cele mai multe titluri la Paris până la Nadal – şase victorii.

La Australian Open, domină Djokovic – cu şase titluri (la egalitate cu Emerson – toate câştigate în era tenisului amator), la Wimbledon – Federer şi Sampras au câte şapte titluri (şi ei împart prima poziţie cu amatorul William Renshaw), iar la US Open recordul actual este de 5 coroane, împărţit de Connors, Sampras şi Federer (7 în istorie – trei americani fiind la egalitate: Bil Tilden, Richard Sears şi William Larned).

La începutul lunii aprilie, 234 de echipe din România au pornit în periplul calificărilor Neymar Jr’s Five cu acelaşi ţel – să ajungă în finala naţională şi mai apoi să reprezinte ţara noastră la finala mondială. După cele opt etape de calificare în Bucureşti, Craiova, Timişoara, Tîrgu Mureş, Cluj Napoca, Iaşi, Chişinău şi Constanţa, pe 10 iunie, în capitală, s-a jucat finala naţională. Pe un teren amenajat la ultimul nivel al parcării supraterane de la Bucureşti Mall Vitan, am văzut în acţiune cele mai bune echipe de fotbal 5-la-5 jucând pentru un loc în finala mondială de la Instituto Projeto Neymar Jr. din luna iulie de la Praia Grande, Brazilia, unde se vor înfrunta cu alte 52 de echipe din întreaga lume.

ABC United (Bucureşti), NetRom (Craiova), FC Banatul (Timişoara), Astoria Mureş (Tîrgu Mureş), TAO United (Cluj Napoca), Family (Iaşi), Olhionia (Chişinău) şi Marine Stars au fost cele opt echipe care s-au înfruntat în finala naţională. Meciurile au fost foarte echilibrate, nivelul de joc foarte ridicat, răsturnări de situaţie, goluri spectaculoase, faze tari, driblinguri impresionante, iar strategia jucătorilor era singura care putea face diferenţa. Majoritatea partidelor s-au încheiat la limita celor zece minute de joc regulamentare, puţine fiind echipele care au reuşit să încheie partida la 5-0 şi să elimine toţi jucătorii echipei adverse.

În finală au ajuns două echipe prietene, care nu numai că împart acelaşi teren în fiecare zi, făcând parte dintr-o echipă de minifotbal, dar şi timpul liber – ABC United şi TAO United. I-am văzut pe cei de la ABC United, deja calificaţi în finală, susţinându-i pe cei de la TAO United de pe marginea terenului, chiar dacă, peste câteva minute le-ar fi putut fi adversari. Şi chiar aşa s-a şi întâmplat.

Finala a fost şi ea una foarte echilibrată. După zece minute de joc, fluierul arbitrului anunţa finalul meciului. Scor 0-0. Astfel, s-a ajuns la Golden Goal, metoda de departajare folosită în acest turneu, fotbal unu-la-unu, fiecare echipă alegându-şi jucătorul care ar fi putut face faţă cel mai bine în această situaţie. În cele din urmă, TAO United a reuşit să marcheze golul care i-a dus în finala mondială Neymar Jr’s Five.

Darren Cahill, antrenorul Simonei Halep, a analizat finala de la Roland Garros, meci pierdut de sportiva noastră în faţa letonei Jelena Ostapenko. În opinia tehnicianului australian, tânăra sportivă letonă merită toate laudele pentru reuşita de la Paris: Ostapenko a câştigat finala, nu a pierdut-o Halep. În ceea ce o priveşte pe Simona, Cahill este sigur că românca va reuşi la un moment dat să câştige un turneu de Grand Slam chiar dacă, recunoaşte, Halep va avea unele probleme în a depăşi din punct de vedere mental această situaţie: a doua finală de la Roland Garros, pierdută. Prima a fost în 2014 împotriva Mariei Sharapova.

Maria Sharapova, fost număr 1 mondial, va rata turneele disputate pe iarbă din acest sezon, inclusiv Wimbledon-ul. Sportiva din Rusia nu şi-a revenit complet după accidentarea la coapsa stângă pe care a suferit-o luna trecută la Open-ul italian. Sharapova nu a primit acceptul de a juca la Roland Garros, competiţie încheiată sâmbătă, 10 iunie, însă poziţia în clasamentul mondial i-ar fi permis să joace în calificările de la Wimbledon.

Primul turneu la care rusoaica ar fi trebuit să participe era cel de la Birmingham. Din pricina acestei accidentări, Sharapova, câştigătoare a cinci turnee de Grand Slam (a triumfat şi la Wimbledon în 2004), nu va putea urca suficient de mult în clasamentul WTA pentru a putea participa direct la US Open. Astfel, oficialii competiţiei americane vor fi trebui să decidă dacă rusoiacă va fi primi sau nu un wildcard.

Zlatan Ibrahimovic este liber de contract. Manchester United nu i-a mai prelungit contractul atacantului în vârstă de 35 de ani, iar acum suedezul îşi caută echipă. Presa internaţională a început deja să speculeze pe seama viitoarei destinaţii a lui Zlatan. Italienii scriu că Ibra ar putea reveni la AC Milan, în timp ce spaniolii de la Marca dau ca sigură trecerea vârfului suedez la Los Angeles Galaxy. În joc au intrat şi ruşii. Ieri, contul oficial al clubului Zenit Sankt-Petersburg s-a alăturat celor care îi urmăresc activitatea lui Zlatan pe conturile de social-media, pe Twitter mai exact. La scurt timp, pe contul oficial de Twitter al lui Zenit a apărut o fotografie cu Ibrahimovic în tricoul ruşilor, fotografie care a fost însă ştearsă rapid.

PROGNOZA METEO
11 Iunie 2017

Vremea va fi în general instabilă. Vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice si intensificări de scurtă durată ale vântului, mai ales pe parcursul zilei, în zonele de deal si de munte si local în restul teritoriului. Pe spatii mici va cădea grindină si se vor înregistra cantităti de apă mai însemnate. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21 de grade in estul Transilvaniei si 28 de grade in vest-nord-vest.

Bucuresti

Vremea va fi usor instabilă. Mai ales pe parcursul zilei vor fi înnorări temporare, averse, descărcări electrice si posibil intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 26…27 de grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *