Stiri pe scurt 11 Iunie 2016

loading...

Stiri pe scurt 11 Iunie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  11  Iunie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 11 iunie. In anul 1948, Marea Adunare Naţională a votat Legea nr. 119 privind naţionalizarea principalelor întreprinderi industriale, miniere, bancare, de asigurări şi de transport.

Festivalul Street Delivery, ce se desfăşoară între 10 şi 12 iunie, este, în 2016, pentru meseriaşi urbani, rurali, tineri sau cu păr ca neaua. La Street Delivery Meserie, se întâlneşte noua generaţie de makeri (designeri de produs, de modă, ilustratori, arhitecţi, artişti 3D, programatori ) şi meşteşugarii tradiţionali (cizmari, ceasornicari, tâmplari, croitori, şelari, ceaprazari etc.). S-au format echipele de meşteşugari noi şi vechi şi au poposit în stradă să arate ce pot face breslele de odinioară şi găştile de artişti: au făcut preche, un cizmar şi un artist 3D, un designer de produs şi un pălărier, un programator şi un tocilar, un DJ şi un ceasornicar.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe deputatul Mircia Muntean, ales recent primar al municipiului Deva, la o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice, după ce în anul 2014 a fost depistat conducând băut, cu 1,80 grame alcool pur în sânge. Anterior, în anul 2013, Mircia Muntean a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Magistraţii au decis, în urma noii condamnări, să fie revocată pedeapsa cu suspendare primită în anul 2013, întrucât noua faptă a fost comisă în termenul de încercare, urmând ca edilul să execute şase ani de detenţie, daca decizia va fi menţinută de instanţa superioară. Decizia pronunţată vineri de instanţa supremă nu este definitivă şi nici executorie, putând fi atacată cu apel în termen de zece zile.

Actriţa Marilyn Monroe, diva de la Hollywood, ar fi împlinit 90 de ani pe 1 iunie. Noi fotografii crezute pierdute au ieşit la iveală, aduse în atenţia publicului într-o expoziţie cu licitaţie în Beverly Hills. În imagini, Marilyn priveşte cu candoare. E divă-copil, feminină, gingaşă, misterioasă. În ele, Marilyn apare solară, feminină, de la ipostazele clasice de divă hollywoodiană, pin-up girl, la cele de femeie vulnerabilă sub masca zâmbetului său graţios, mereu actual, care traversează epocile. Fotografiile rare şi cele pierdute, precum şi altele, au fost expuse pe 10 iunie până pe 12 iunie ca parte a expoziţiei cu ocazia aniversării celor 90 de ani ai divei, la casa de licitaţii Heritage Auctions din Beverly Hills, California.

Fostele platforme industriale din oraşele mici, aşa numitele brown field, care sunt deocamdată abandonate au un potenţial uriaş pentru dezvoltarea de parcuri industriale şi tehnologice, este de părere Mihaela Vrabete, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. O altă problemă observată de ea în provincie este lipsa forţei de muncă şi migrarea acesteia spre câteva oraşe dezvoltate, ceea ce face dificile investiţiile în alte zone. Un exemplu în acest sens este oraşul Bistriţa, care suferă de lipsa angajaţilor specializaţi, după ce majoritatea tinerilor au ales să meargă la studii la Cluj şi rămân acolo.

Premierul Dacian Cioloş şi-a încheiat vizita în Franţa, după ce a asistat, pe Stade de France, la meciul de deschidere a Campionatului European 2016 Franţa-România. După întrevederea de la Palatul Elysee, cu preşedintele Franţei, Francois Hollande, cei doi demnitari s-au deplasat împreună spre Stade de France, pentru a asista la meciul de fotbal Franţa-România, în deschiderea Campionatului European de Fotbal EURO 2016. La ceremonia şi meciul de deschidere Franţa-România, din delegaţia română au făcut parte şi ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, şi ministrul cancelar Dragoş Tudorache.

Poliţiştii din Giurgiu au confiscat produse cosmetice asupra cărora există suspiciuni că ar fi contrafăcute, în valoare de 85.000 de lei, precum şi încălţăminte şi piese auto. Poliţiştii din Giurgiu au confiscat 320 de parfumuri şi produse cosmetice susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de aproape 85.000 de lei, precum şi încălţăminte şi piese auto, bunurile fiind descoperite în cala unui autocar care transporta persoane pe ruta Turcia – România. De asemenea, se continuă verificările pentru a se stabili dacă se strâng probe pentru cercetarea infracţiunii de contrabandă, inspectorii vamali urmează să stabilească valoare pieselor şi componentele auto, precum şi a articolelor de încălţăminte.

Circa 20.000 de spectatori au fost prezenţi, în Piaţa Mare din Sibiu, la deschiderea oficială a ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, o trupă de teatru din Italia invitând publicul la un „zbor în timp”. Ediţia din 2016 a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) a adunat circa 20.000 de spectatori în Piaţa Mare, la deschiderea oficială, la un concert al trupei Carla`s Dreams, apoi la un sectacol al trupei de Kitonb Project din Italia, „Zbor în timp”, un spectacol de teatru urban, care se joacă „între cer şi pământ”.

Mai multe puncte de prim-ajutor, asigurate de pompieri şi paramedici SMURD, vor fi amplasate, în premieră, pe plajele din staţiunile Mamaia, Eforie Nord, Costineşti şi Neptun, în trei dintre locaţii fiind prezente şi autospeciale de tip şenilată. În cadrul unui proiect pilot, începând de sâmbătă, 11 iunie, pe tot parcursul verii, în staţiunile Mamaia, Eforie Nord, Costineşti şi Neptun, echipe de pompieri şi paramedici SMURD vor fi prezente în permanenţă pe plajă, pentru a asigura funcţionarea mai multor puncte de prim-ajutor. Pe mare vor exista cinci ambarcaţiuni ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, iar pe lacul Sutghiol o ambarcaţiune, toate „cu personal calificat să intervină în situaţii de urgenţă „.

Legea antifumat a fost modificată de senatori, prin refefinirea spaţiului public închis, acesta fiind încadrat de pereţi de jur împrejur, prin permiterea fumatului în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate. De asemenea, noile modificări presupun şi permiterea fumatului în spaţii special amenajate destinate exclusiv pacienţilor din spitalele de psihiatrie. Senatul este prima cameră sesizată pentru acest proiect de lege, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Cântăreaţa americană cu origini româneşti Christina Grimmie, cunoscută datorită coverurilor pe care le uploada pe Youtube, dar şi a participării la emisiunea „The Voice US”, a decedat, fiind împuşcată în timp ce semna autografe după un concert susţinut în Orlando, Florida. Grimmie a fost transportată la spital în condiţie critică, dar a murit ulterior, au declarat reprezentanţii Poliţiei din Orlando. Potrivit Poliţiei din Orlando, suspectul „s-a îndreptat spre Grimmie şi a împuşcat-o” după concert, în timp ce aceasta acorda autografe. Poliţiştii au mai declarat că atacatorul neidentificat avea două pistoale, dar motivele atacului nu sunt cunoscute. O investigaţie este în derulare.

Johnny Depp a scos la licitaţie tablourile semnate de Jean-Michel Basquiat pe care le deţine, estimate la milioane de dolari, în miezul scandalului de violenţă domestică în care este implicat, după ce Amber Heard a decis să divorţeze. Reprezentanţii casei Christie’s au scos la iveală faptul că Johnny, care a împlinit pe 9 iunie 53 de ani, a negociat cu comisarii de licitaţii să-şi vândă colecţia de artă de la începutul acestui an.

Guvernul României şi Ministerul Culturii au anunţat transferul operei lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia pământului” la Muzeul Băncii Naţionale a României pentru a fi mai accesibilă publicului larg. Opera marelui sculptor va putea fi admirată în perioada 16 iunie – 8 iulie, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-18:00, iar din data de 11 iulie, „Cuminţenia pământului” va putea fi văzută conform programului normal de vizitare a muzeului. Operaţiunea a fost realizată în cadrul campaniei de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei de către statul român, iar OMNIASIG acoperă costul poliţei de asigurare pentru protejarea lucrării până la încheierea campaniei.

Compania aeriană Wizz Air va lansa din 2 august o cursă rută regulată, Cluj-Napoca -Malaga (Spania), cu o frecvenţă de două zboruri pe săptămână, în zilele de marţi şi sâmbătă. Până în prezent, din Cluj-Napoca, Wizz Air operează zboruri pe 23 de rute spre 13 ţări. Din luna iulie, se vor adăuga 5 rute noi, care includ zborul intern ce leagă Cluj-Napoca de Bucureşti. Directorul Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, a declarat că noua destinaţie înseamnă mai multe posibilităţi de călătorie.

În anii ’70, un matematician pe nume J. Doyne Farmer a construit o maşină celebră care i-a permis să decaleze atât de semnificativ cotele la ruletă în favoarea sa, încât de atunci a fost interzis în toate cazinourile din Nevada, iar acum, un coleg a făcut public secretul acestui mecanism. Răspunsul a venit de la Richard Muller, profesor de fizică de la Universitatea California din Berkeley, care a recunoscut că un coleg de-al lor a construit cândva un dispozitiv care i-a permis să învingă la masa de ruletă.

Piaţa de capital românească, în anul celor mai mari dividende, chiar dacă nu a început bine, are şanse reale să satisfacă în cele din urmă investitorii, este de părere Simion Tihon, broker la Prime Transaction. Sfârşitul lunii mai şi începutul lunii iunie au adus o gură de aer pe o piaţă dominată de apatie timp de mai bine de o lună. Companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti oferă cel mai ridicat randament.

În cadrul unui studiu, cercetătorii au cerut participanţilor, 20 de americani iubitori de alimente fast food, să facă schimb de obiceiuri alimentare cu 20 de persoane care trăiesc în mediul rural din Africa de Sud. Rezultatul studiului a fost că, în termen de două săptămâni, sud-africanii au avut schimbări „remarcabile” în biomarkerii care indică riscul de cancer de colon. Pe când americanii şi-au redus foarte mult aceşti bioindicatori datorită noii lor diete specifice mediului rural african. Studiul a fost iniţiat după ce cercetătorii au observat că afro-americanii au o rată de 13 ori mai mare de cancer de colon decât sud-africanii. Cercetătorii au presupus că această diferenţă se datorează unui rezultat al dietei americanilor care este săracă în fibre şi bogată în proteine animale şi grăsimi.

150 de poliţişti vor fi prezenţi sâmbătă şi duminică, între orele 20.00-23.00, în zona Piaţa Constituţiei din Capitală pentru măsuri de ordine publică şi siguranţă rutieră la cele două concerte ce vor fi susţinute de violonistului André Rieu, acompaniat de Orchestra Johann Strauss. Poliţiştii le recomandă celor care merg la concertele Andre Rieu să nu ezite să solicite sprijinul celui mai apropiat echipaj ori să apeleze numărul unic de urgenţă 112, dacă sunt „martorii unor fapte antisociale”.

Într-o şcoală din Craiova, elevii primesc la cantină legume şi fructe proaspete. Nu cumpărate din piaţă, ci culese chiar din grădina şcolii. În plus, cei mici au propriul lor muzeu tradiţional românesc. De câţiva ani, în curtea Colegiului Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”, din Craiova, este în dezvoltare o Staţiune Didactică. Totul a pornit de la un proiect privind sădirea unor pomi în curtea unităţii de învăţământ, iar acum, aici, sunt două sere în care se cultivă legume şi o volieră în care sunt crescute găini. Aici au fost sădiţi două mii de pomi, din care 400 fructiferi, din mai multe soiuri. În ceea ce priveşte serele, acestea au fost construite de la zero.

Sâmbătă, se organizează un brunch inedit la art hub-ul Point (Strada General Eremia Grigorescu 10, Bucureşti), alături de cei de la trupa Soundopamine şi Cristina Pavelescu, blogger de fashion la Oz in Paris. Trupa Soundopamine pregăteşte o versiune inedită a paradisului cotidian, în care îmbină beat-uri tropicale, armonii eclectice şi o doză de jazz extravaganza semnată de saxofonistul Paolo Profeti. Warm-up-ul este asigurat de DJ Tom.a.

Antropologul Maurice Bloch va ţine conferinţa intitulată „Statul şi Originile Religiei”, pe 14 iunie, la ora 18:00, la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti. Maurice Bloch este profesor emerit la London School of Economics şi membru al Academiei Britanice. Pornind de la o reflecţie despre casele malgaşe şi sculpturile lor, Maurice Bloch dezvoltă o teorie despre primele state şi originea “religiei”. Conferinţa va fi tradusă simultan în limba română.

Tehnologia influenţează toate industriile, iar tranzacţionarea – de acţiuni, bunuri sau valute, este unul dintre domeniile dependente de internet, mobilitate şi social media, deoarece capacitatea de a lua decizii rapide poate face diferenţa între profit şi pierdere. Companiile din domeniul tehnologic nu oferă doar cele mai populare modalităţi de diseminare a informaţiei între grupuri uriaşe de oameni, ci şi acţiuni extrem de căutate de investitori.

Marea Britanie nu va mai avea acces deloc pe piaţa unică a Uniunii Europene dacă decide ieşirea din Blocul comunitar, avertizează ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schauble, subliniind că Europa se va descurca şi fără britanici.

Poliţia a intervenit, la un aeroport situat la periferia oraşului Dallas, în statul Texas, unde au fost semnalate focuri de armă. Incidentul armat a avut loc la Aeroportul „Love Field”, situat la periferia oraşului texan Dallas. Cel puţin nouă focuri de armă au fost trase de autorul atacului şi de forţele de securitate, unele persoane prezentând imagini de la incident. Conform unor surse, presupusul autor al atacului a fost rănit în schimbul de focuri cu poliţia.

Unsprezece membri ai unei familii, printre care şi doi copii, au fost executaţi de bărbaţi înarmaţi care au intrat în locuinţa victimelor, în statul Puebla, centrul Mexiculu. Atacatorii au intrat în locuinţa victimelor, situată într-o zonă montană, Sierra Negra, şi au ucis cinci femei, patru bărbaţi şi două fetiţe, după care au plecat pe jos, pentru a evita autorităţile. Alte două fete, cu răni la nivelul pieptului şi stomacului, au fost transportate la un spital în apropiere de Tehuacan. Vicente Lopez de la Vega, primar al oraşului Coxcatlan, a declarat că nu se ştie dacă execuţia a avut loc din cauza unor certuri familiale sau este opera unei bande de crimă organizată.

O maşină a poliţiei locale belgiene a fost incendiată de mai multe persoane în comuna Molenbeek, de la periferia Bruxellesului, în cadrul unei intervenţii pentru stingerea unui incendiu. Focul s-a extins şi la o altă maşină parcată lângă vehiculului poliţiei, fiind avariată. Poliţiştii fuseseră solicitaţi pentru a interveni în cazul unui porţi de garaj care fusese incendiată. În timp ce interveneau, mai multe persoane le-au incendiat maşina. Nu s-au înregistrat răniţi în incident.

Ministerul rus de Externe a anunţat că lua măsuri pentru a răspunde intrării în Marea Neagră a unui distrugător american, fără a preciza despre ce măsuri este vorba. Presa de stat din Rusia a relatat că distrugătorul american USS Porter a intrat în Marea Neagră, în urmă cu câteva zile, însă această mişcare a provocat îngrijorare la Moscova, deoarece nava a fost recent echipată cu un nou sistem de rachete. Distrugătorul din clasa Arleigh Burke va efectua „operaţiuni obişnuite în timpul unei desfăşurări de rutină,” se afirmă într-un comunicat al Flotei a Şasea americane, citat de Sputnik News, în care se mai precizează că „navele americane efectuează în mod regulat manevre în regiunea Mării Negre, pentru a promova pacea şi stabilitatea”.

Cel puţin opt persoane au murit, după ce două explozii au avut loc în apropiere de capitala siriană Damasc, în zone ale comunităţii şiite, dintre care una provocată de o maşină-capcană, relatează televiziunea siriană de stat. Un bilanţ anterior indica doi morţi şi sute de răniţi. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, bilanţul atentatelor a ajuns la cel puţin 12 morţi şi peste 20 de răniţi. Atacurile au avut loc în zona Sayyida Zeinab, de la periferia Damascului, unde se află una dintre cele mai importante moschei şiite. Prima explozie a fost cauzată de o maşină-capcană pe strada al-Teen, iar o a doua a fost provocată de un atacator sinucigaş care s-a detonat la intrarea în districtul Ziabiyeh. Reţeaua teroristă Stat Islamic lansează frecvent atacuri împotriva comunităţii şiite pe care o acuză că nu respectă legea islamică.

SPORT

Franţa – România 2-1. Tricolorii au pierdut meciul de debut de la Euro 2016, după 90 de minute în care au jucat de la egal la egal cu principala favorită a competiţiei. Giroud (57) şi Payet (89) au marcat cele două goluri ale echipei lui Deschamps, în timp ce Bogdan Stancu a transformat un penalty pentru România, în minutul 65. După meci, părerea unanimă în lotul României era că rezultatul just ar fi fost o remiză, iar un discurs similar are şi atacantul Claudiu Keşeru. Vârful de 29 de ani care a petrecut 11 sezoane în fotbalul francez a dezvăluit într-o postare pe contul personal de Facebook că a vorbit cu Koscielny, Payet şi Giroud imediat după meci, iar vedetele francezilor nu au replicat în momentul în care l-a spus că victoria nu a fost una meritată.

România a pierdut cu 2-1 meciul cu Franţa din deschiderea EURO 2016, partidă pe care ungurul Kassai a influenţat-o cu o greşeală aşa cum un arbitru de top nu face dacă nu vrea.Tătăruşanu a uitat că în careu poate ieşi cu genunchiul ridicat şi cu pumnii spre minge, a sărit inofensiv şi i-a dat ocazia lui Giroud să îl busculeze şi să deschidă scorul. Stanciu a obţinut un penalty transformat de Stancu, însă gazdele au obţinut victoria în minutele de final după o execuţie aproape perfectă a lui Payet. Dincolo de rezultat, cei mai mulţi dintre fotbaliştii lui Anghel Iordănescu au avut prestaţii admirabile, iar din punct de vedere tactic am jucat excelent.

Florin Andone a început ca titular meciul cu Franţa, partida inaugurală a Campionatului European. Andone s-a luptat de multe ori singur cu cei doi fundaşi centrali francezi şi a avut o evoluţie apreciată în cele 60 de minute jucate pe Stade de France. Prestaţia din meciul cu Franţa, cumulată cu performanţele de la Cordoba, l-au adus pe vârful în vârstă de 23 de ani în atenţia celor de la Sevilla. ABC de Sevilla notează că românul a intrat pe lista de achiziţii a echipei care domină Europa League. Sursa citată menţionează că deocamdată andaluzii nu au făcut nicio ofertă oficială pentru Andone, şefii clubului aşteptând să vadă cum pot rezolva situaţiile celorlalţi atacanţi din lot, precum şi evoluţiile ulterioare ale românului de la Campionatul European.

Finalul meciului l-a găsit pe Răzvan Raţ supărat pentru punctul piedut la mustaţă. Fundaşul, care a terminat partida cu arcada dreaptă spartă, a comentat şi decizia centralului Viktor Kassai din prima repriză, când a lăsat jocul să continue după un fault al lui Koscielny la Andone, la marginea careului, din postură de ultim apărător. Imediat după declaraţia dată, Raţ s-a întâlnit în zona mixtă cu eroul Franţei şi i-a aruncat acestuia o înjurătură amicală: „Fuck you”, i-a transmis, zâmbind amar, fundaşul naţionalei mijlocaşului de la West Ham, stârnind amuzamentul acestuia. Payet l-a îmbrăţişat apoi pe Raţ şi l-a felicitat pentru meciul făcut.

Franţa a câştigat greu meciul inaugural al EURO, confruntarea cu România fiind decisă de şutul fabulos al lui Payet din ultimul minut de joc. Elevii lui Deschamps nu se aşteptau în mod sigur la o replică atât de bună a naţionalei noastre, fapt demonstrat şi de declaraţiile de la finalul partidei. Patrice Evra, unul dintre cei mai experimentaţi jucători ai Franţei, s-a declarat uluit de forţa şi capacitatea de efort a fotbaliştilor lui Iordănescu. Pentru Franţa urmează meciul cu Albania, în timp ce România se va duela cu Elveţia în runda a doua a Grupei A.

„Românii au remizat cu Italia şi Spania. Mulţi au crezut că au venit aici doar în vacanţă, dar noi ştiam că nu e aşa. Au alergat ca nebunii, aveam impresia că sunt 12 pe teren. Nu vom suferi mereu până în ultimul minut chiar dacă am câştigat acest meci cu durere”, a declarat fundaşul francez, potrivit L’Equipe.

„Românii au demonstrat că sunt foarte puternici din punct de vedere fizic. Noi nu am făcut un meci perfect, dar e important că am câştigat. Nu a decurs totul aşa cum trebuie, dar e doar prima partidă. Dacă nu am reuşit să ne facem jocul obişnuit, măcar am pus suflet”, a precizat şi Blaise Matuidi.

Campionatul intern s-a încheiat deja de o lună, iar atenţia iubitorilor fotbalului s-a mutat în totalitate pe Euro 2016, însă rivalele din ultimul sezon, Steaua şi Astra, continuă să-şi trimită săgeţi. Într-o scurtă analiză a partidei făcută pe Facebook, imediat după Franţa – România 2-1, Mihai Stoica a inserat o ironie la adresa lui Denis Alibec. Oficialul Stelei a ţinut să-i laude pe Chiricheş, Pintilii şi Florin Andone, dar a criticat schimbarea făcută de Iordănescu în minutul 61, când l-a trimis pe teren pe Alibec, în locul lui Florin Andone.

MECIURILE ZILEI LA EURO 2016: GRUPA A – Albania – Elveţia, de la 16:00 (Dolce Sport 1), GRUPA B – Ţara Galilor – Slovacia, de la 19:00 (Dolce Sport 1) şi Anglia – Rusia, de la 22:00 (ProTV şi Dolce Sport 1). Începând de sâmbătă, la EURO 2016 vom avea câte trei meciuri pe zi din faza grupelor. De la ora 16:00 ne interesează cealaltă partidă din grupa A: Albania – Elveţia. La prima participare la un turneu major, Albania va încerca să producă o surpriză contra unei selecţionate care are în componenţă fotbalişti de origine albaneză sau albanezo-kosovară: G. Xhaka, Behrami, Mehmedi, Shaqiri, Dzemaili. Meciul îi poate pune faţă în faţă pe fraţii Xhaka. Granit joacă pentru Elveţia şi Taulant joacă pentru Albania. Ambii sunt născuţi în Basel.

Simona Halep, aflată la Birmingham pentru turneul WTA care începe luni, a urmărit din faţa televizorului meciul dintre România şi Franţa de la Euro, încheiat cu victoria gazdelor, scor 2-1. Deşi au pierdut meciul de deschidere al Campionatului European de fotbal, băieţii antrenaţi de Anghel Iordănescu au impresionat-o pe a 5-a jucătoare de tenis a lumii. Simona şi-a exprimat tristeţea pricinuită de rezultatul final, dar şi admiraţia pentru atitudinea tricolorilor.

Mii de suporteri români au susţinut echipa naţională de fotbal în partida cu echipa Franţei, de la Campionatul European de Fotbal, mulţi dintre fani urmărind meciul pe ecrane special amenajate pentru acest eveniment pe stadioane sau în restaurante şi baruri. Peste 3.000 de suporteri români şi francezi au urmărit pe un ecran de mari dimensiuni amplasat pe stadionul Cluj Arena din Cluj-Napoca meciul de deschidere al Euro 2016, Franţa – România, aceştia scandând ”Egalite, fraternite”.

România a pierdut în faţa Franţei, scor 1-2, meciul de debut de la Euro 2016, însă evoluţia elevilor lui Iordănescu a fost una buna, care ne dă speranţe înaintea confruntărilor cu Elveţia şi Albania. Tricolorii au fost răpuşi cu un minut înainte de terminarea timpului regulamentar, după o execuţie specială a mijlocaşului Dimitri Payet, care a catapultat balonul în vinclul porţii lui Tătăruşanu, cu un şut din afara careului. Schimbat imediat după ce a reuşit golul victoriei, Payet a avut o puternică reacţie emoţională, în drumul spre banca de rezerve.

La debutul în sezonul de iarbă din 2016, Sorana Cîrstea (98 WTA) a evoluat impresionant: sportiva din Târgovişte a învins-o cu 6-3, 6-0 pe Valentyna Ivakhenko (Rusia, 266 WTA), într-un meci contând pentru prima manşă a calificărilor de la Mallorca, turneu WTA aflat la prima ediţie şi dotat cu 250.000 de dolari. După un sezon de zgură excelent, Cîrstea continuă în aceeaşi notă şi pe iarbă! Sorana, a doua favorită pe tabloul calificărilor din Mallorca, nu i-a oferit nicio şansă adversarei clasate mai slab cu 164 de locuri. De la 4-3 în primul set, românca nu i-a mai lăsat niciun game rusoaicei Ivakhenko, umilind-o pe aceasta cu o serie formidabilă de 8 jocuri la rând.

Pe Stade de France din Paris, România s-a aflat foarte aproape de a obţine un rezultat mare în faţa Franţei, dar s-a înclinat în minutul 89, scor 1-2 (0-0). Pentru gazde au marcat Giroud 57 şi Payet 89, iar pentru trupa lui Iordănescu a punctat Stancu 65 din penalty. Cu o partitură care l-a surprins pe Didier Deschamps, România a început în forţă, cu pressing agresiv, însă jocul în viteză al „cocoşilor”, şiretenia lui Giroud şi sclipirile lui Payet i-au făcut pe Chiricheş & Co să spere doar la o remiză. Un egal care ar fi reflectat mai bine realitatea din teren. ProSport vă prezintă analiza om cu om a jucătorilor naţionalei în meciul de debut la Euro.

Dimitri Payet a reuşit golul prin care Franţa s-a impus cu 2-1 în faţa României, în meciul de deschidere la EURO 2016. Mijlocaşul lui West Ham United de ce a pufnit în plâns în momentul în care a fost schimbat. România a fost aproape de a scoate un egal cu Franţa, însă Payet s-a opus. În minutul 89, mijlocaşul de 29 de ani a prins un şut fenomenal din afara careului, care s-a oprit direct în vinclul lui Tătăruşanu. După trei minute, Payet a fost schimbat cu Sissoko şi camerele au surprins un moment emoţionant.

Payet a izbucnit în plâns în momentul în care părăsea terenul în aplauzele publicului. Internaţionalul francez a explicat după meci motivele pentru care a avut această reacţie: ”A fost mult stres, a fost multă presiune…şi toate emoţiile m-au copleşit odată cu golul. Dacă cineva îmi spunea în urmă cu un an că se va întâmpla aşa, îi spuneam că este nebun”, a declarat Payet.

Ciprian Tătăruşanu a avut o mică ezitare la primul gol al francezilor, suficient ca Giroud să profite şi să modifice tabela. Portarul român a fost urmărit la meciul de aseară, din tribune, de Pantaleo Corvino, directorul sportiv al Fiorentinei. Italienii au scris înainte de startul EURO că gruparea din Firenze ar dori să achiziţioneze un alt portar, Tătăruşanu urmând a fi cedat.

Corvino a fost prezent la meciul cu Franţa, aşa cum va fi şi la partidele cu Elveţia şi Albania, pentru a analiza prestaţia goalkeeper-ului român astfel încât Fiorentina să poată lua o decizie definitivă în ceea ce îl priveşte pe Tătăruşanu. Sirigu, portarul lui PSG, şi tânărul Pierluigi Gollini (21 de ani, fost junior la Fiorentina şi Manchester United, actualmente la Verona) sunt variantele de înlocuire pregătite de Fiorentina în eventualitatea în care Tătăruşanu nu va mai primi credit din partea italienilor.

Franţa a suferit în meciul de deschidere al Campionatului European. O recunosc chiar elevii lui Deschamps care au declarat după partidă că nu anticipau o prestaţie atât de bună a României. În cele din urmă, francezii au câştigat cu 2-1, graţie inspiraţiei de geniu a lui Payet, însă confruntarea cu „tricolorii” i-a solicitat din plin. Chiar dacă a fost doar prima partidă a turneului, faza cu Pogba din minutul 57 va rămâne una dintre secvenţele emblematice ale acestei ediţii a EURO. Starul lui Juventus a avut o ocazie uriaşă în acel minut, şutul său fiind respins in-extremis de Tătăruşanu. Imediat ce a văzut că trasorul său nu s-a oprit în poartă, Pogba s-a luat singur la palme. Frustarea francezilor avea să fie însă spulberată la faza următoare. În urma cornerului rezultat, Giroud a reuşit să deschidă scorul. Stancu a egalat din penalty peste 10 minute, iar execuţia fabuloasă a lui Payet din minutul 89 a stabilit scorul final.

Naţionala Argentinei a câştigat, scor 5-0, meciul jucat cu prima reprezentativă a statului Panama, în a două partidă din grupa D a ediţiei centenare de la Copa America, iar starul Lionel Messi a reuşit să marcheze trei goluri, după ce a fost introdus pe teren în minutul 61. După victoria din primul meci, scor 2-1, cu Chile, în care Leo Messi a fost lăsat doar pe banca de rezerve, naţionala pregătită de Gerardo Martino s-a impus, fără mari emoţii, şi în faţa naţionalei statului Panama. Golurile partidei au fost marcate de Nicolas Otamendi, în minutul 7, apoi, introdus în locul lui Augusto Fernandez, Messi şi-a început recitalul.

Decarul Barcelonei a înscris în minutele 68, 78 şi 87, reuşind primul hat-trick la ediţia centenară a Copei America. Ultimul gol al Argentinei a fost înscris de atacantul englezilor de la Manchester City, Sergio Aguero, în minutul 90. În urma acestui rezultat, formaţia lui Martino şi-a asigurat calificarea în faza următoare a competiţiei. Astfel, Argentina mai are de disputat un singur meci în cadrul grupei D a ediţiei centenare de la Copa America, cel cu Bolivia, pe 15 iunie, de la ora 05:00.

După vizita medicală efectuată la Institutul Naţional de Medicină Sportivă, lotul campioanei Astra s-a reunit la Ploieşti pentru primul antrenament, pe lista jucătorilor care au fost prezenţi adăugându-se, faţă de efectivul de la INMS, şi Boldrin, în timp ce Daniel Niculae, Seto Takayuki, William şi Oros sunt aşteptaţi şi ei zilele următoare. Ultima achiziţie a Astrei, Silviu Balaure (fost la Timişoara şi Baia Mare), jucător care completează capitolul „Under 21” – obligatoriu din viitoarea ediţie de campionat, a efectuat şi el primul antrenament la Astra. Fotbalistul născut în 1996 este unul dintre „pariurile” pentru noul sezon, la acest capitol al tinerilor, alături de Vali Gheorghe, Nicorescu – revenit după operaţia la genunchi, Răileanu sau Romario Moise, jucători formaţi de Astra, ultimii doi primind, deja, „botezul” Ligii 1.

Isco Alarcon, mijlocaşul echipei spaniole Real Madrid, a publicat, pe pagina oficială de Twitter, un comunicat în care neagă informaţiile legate de cazul de abuzuri sexuale în care este bănuit a fi implicat, alături de David De Gea şi Iker Muniain. Procurorii au început investigaţiile în cadrul „Operaţiunii Universal”, aşa cum o numesc oficialii Tribunalului 29 din Madrid, ca urmare a dezvăluirilor unor martori protejaţi, care relatează un episod de abuzuri sexuale, petrecut în 2012 la un hotel de cinci stele, la care au participat Iker Muniain şi un alt jucător din naţionala U-21 a Spaniei. Pe lângă cei doi fotbalişti, în acest caz mai este implicat şi omul de afaceri Ignacio Allende Fernandez, zis Torbe, care este arestat din luna aprilie 2015, fiind acuzat de trafic de persoane în scopul exploatării sexuale, agresiune sexuală, pornografia infantilă în ceea ce priveşte prostituţia, şantaj şi spălare de bani.

Una dintre victime a încercat să-l contacteze pe De Gea pentru a-l identifica pe unul dintre participanţii la abuzuri, bănuit a fi Isco, conform jurnliştilor de la El Confidencial. Procurorii deţin dovezi ale conversaţiilor avute de De Gea pe whatsapp cu fetele abuzate şi acordă „un grad ridicat de credibilitate” mărturiilor. Pe Twitter, Isco a negat oficial toate zvonurile care implică numele său în acest scandal de proporţii. Isco a fost transferat de Real Madrid de la Malaga, în 2013, după sezonul bun realizat de echipa antrenată pe atunci de Manuel Pellegrini, care ajungea până în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, fiind eliminată de Borussia Dortmund. În 2012, când a avut loc evenimentul relatat de martorii protejaţi, Isco avea 20 de ani şi era eligibil pentru naţionala U-21 a Spaniei.

PROGNOZA METEO
11 Iunie 2016

Vremea va continua sã se încãlzeascã îndeosebi în jumãtatea sudicã a teritoriului. În cursul zilei, cerul va fi variabil cu înnorãri temporar accentuate în regiunile nordice, precum și în zonele montane și submontane, unde local, vor fi averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului. În restul teritoriului, ploi de scurtã duratã se vor semnala doar cu totul izolat. Noaptea, înnorãrile se vor accentua, iar aria ploilor se va extinde în jumãtatea de vest a țãrii. Cantitãțile de apã vor depãși pe arii restrânse 25 l/mp și va cãdea grindinã. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21 și 30 de grade, cu cele mai ridicate valori în Lunca Dunãrii, iar cele minime se vor încadra între 9 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 18 grade pe litoral.

Bucuresti

Vremea va continua sã se încãlzeascã. Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri spre searã și în cursul nopții, când vor fi condiții pentru averse și descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã va fi de 28…29 de grade, iar cea minimã de 14…16 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *