Stiri pe scurt 11 Ianuarie 2017

Stiri pe scurt 11 Ianuarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  11  Ianuarie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 11 ianuarie. In anul 2009, Georges Cravenne, creatorul premiilor César şi un promotor în domeniul relaţiilor publice din Franţa, a decedat. A creat, în 1975, Academia artelor şi tehnicilor cinematografice, care urma să decerneze începând din 1976 premiile César. De asemnea, el a creat, pentru Asociaţia Profesională şi Artistică a Teatrelor din Franţa, premiile Molière şi, ulterior, premiile 7 d’Or, dedicate producătorilor de televiziune (n. 24 ianuarie 1914).

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a ridicat avertizarea cod portocaliu de viscol, fiind în continuare în vigoare o avertizare cod galben de ninsori pentru 11 judeţe din sud-estul ţării, dar şi avertizarea cod galben de ger pentru toată ţara. Avertizarea cod galben de ninsori este valabilă in judeţele Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Ilfov, Călăraşi şi Constanţa. Meteorologii avertizează că va mai ninge în cea mai mare parte a Moldovei, local în Muntenia, zona Carpaţilor de Curbură, iar spre seară şi la începutul nopţii şi în sudul Dobrogei.

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că autorităţile şi-au făcut datoria şi au monitorizat permanent cum se face deszăpezirea în Bucureşti, dar firmele care ar fi trebuit să cureţe zăpada de pe străzi şi trotuare vor fi cu siguranţă amendate, fiindcă era loc de mai bine. Primarul General al Capitalei a mai spus că la contractele de deszăpezire existente la nivelul autorităţilor locale din Bucureşti vor fi adăugate o serie de acte adiţionale prin care firmele de salubritate să fie responsabilizate mai mult, iar sancţiunile, în cazul în care nu îşi îndeplinesc obligaţiile, să fie mult mai aspre.

Trafic aglomerat, la metrou, după ce călătorii au preferat acest mijloc de transport, în condiţiile în care afară se resimţeau şi minus 10 grade Celsius. ISU Bucureşti a anunţat că a trimis în teren mai multe echiaje tocmai pentru a evita incidentele. UPDATE 14.00: Metrorex a anunţat miercuri că instituţia lucrează la capacitate maximă, cu 62 de trenuri şi trei rezerve, în intervalele cu vârf de trafic, pe toate toate magistralele, iar pentru evitarea aglomeraţiei este posibilă limitarea accesului în staţii.

Consiliul de Administraţie al CNAIR s-a reunit la solicitarea Adunării Generale a Acţionarilor pentru a analiza activitatea şi realizarea obiectivelor contractului de mandat al Directorului General Cătălin Homor. În cadrul şedinţei, membrii CA au decis revocarea acestuia din funcţie.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a dispus Corpului de Control să efectueze la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) o verificare a existenţei mijloacelor şi materialelor necesare deszăpezirii (utilaje speciale şi starea de funcţionare a acestora, stocuri de material antiderapant şi combustibil), a situaţiei contractelor cu societăţi private pentru deszăpezire şi a modului de fundamentare a ordinului privind utilizarea nisipului la deszăpezire.

Alina Predescu, purtătoarea de cuvânt a CFR Călători a declarat că sub 10% din numărul total de trenuri vor fi anulate în această zi, 80 de garnituri fiind scoase de pe traseu. În Gara de Nord Bucureşti intrările şi expedierile trenurilor se fac cu dificultate, din cauza stratului mare de zăpadă. Se înregistrează întarzieri estimate între 60 şi peste 300 de minute, atât la sosire, cât şi la plecare, potrivit tabelei de pe site-ul CFR. Pe ruta Bucureşti – Constanţa se circulă cu plug antemergător. Reprezentanţii companiei au mai anunţat că încearcă să facă legătura între aceste destinaţii: către Constanţa (19h00 plecare din Bucureşti Nord) şi către Bucureşti Nord (20h30 plecare din Constanţa).

29 de locatari ai unui bloc din Slatina au fost evacuaţi, miercuri dimineaţa, după ce au fost înregistrate scurgeri de gaze. Purtătorul de cuvânt al ISU Olt, Dan Ţolu, a declarat că este vorba despre scara C a blocului 11 de pe strada Tunari din Slatina, unde s-a solicitat închiderea alimentării cu gaze şi energie electrică, pompierii verificând fiecare racord în parte. În zonă au fost dislocaţi şi poliţişti, dar şi jandarmi. O parte dintre persoanele evacuate, copii şi bătrâni, s-au adăpostit de ninsoare în autospeciala pompierilor, până când alimentarea cu gaze a fost întreruptă. Ulterior, acestora li s-a permis să reintre în locuinţe.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au rămas în pronunţare, pe solicitarea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, de suspendare a executării pedepsei din dosarul Centrului Militar Zonal, pe motiv de boală. În replică, procurorul DNA prezent în sală a cerut respingerea cererii de suspendare a executării pedepsei. Completul de judecători ai instanţei supreme au rămas în pronunţare pentru suspendarea executării pedepsei. În dosarul Centrului Militar Zonal, Nicuşor Constantinescu a fost condamnat definitiv pe 29 iunie 2016, prin decizie a Curţii de Apel Constanţa.

Comisia juridică a Camerei se reorganizează în trei comisii, fiecare condusă de câte un vicepreşedinte, urmând a se lucra pe subcomisii iar votul să fie dat în plenul comisiei, aceste modificări având ca scop eficientizarea activităţii. Eugen Nicolicea a arătat că nu vor mai fi admise introduceri pe ordinea de zi, decât cu „mari excepţii”, dacă nu se respectă termenele regulamentare. El a mai spus că vicepreşedintele conduce şedinţa subcomisiei şi are grijă să respecte procedurile şi a subliniat faptul că „despre o anumită lege vorbeşte deputatul raportor, nu vicepreşedintele”.

Cele mai multe dintre trotuarele din Bucureşti sunt, la ora transmiterii ştirii, acoperite de zăpadă, pietonii fiind obligaţi să meargă pe drum.O serie de imagini video surprind modul în care se circulă în Bucureşti astăzi. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, la comandamentul de iarnă, că administraţia din Bucureşti este pregătită să acţioneze cu aproximativ 700 de utilaje pentru a face faţă şi celui de-al doilea val de zăpadă din această iarnă. Mulţi dintre bucureştenii care au vrut să ajungă, miercuri, la locul de muncă au fost obligaţi să meargă practic alături de autoturisme, pe drum, din cauză că stratul de zăpadă depus pe trotuare şi necurăţat este semnificativ, împiedicând astfel circulaţia pe acestea.

Noile măsuri anunţate de Guvernul Grindeanu ar putea încuraja evaziunea fiscală, a declarat, consultantul fiscal, Dan Schwartz. Acesta spune că anumite investiţii ale companiilor ar putea fi amânate pentru a se evalua impactul negativ al măsurilor fiscale. Noul Executiv a anunţat o serie de măsuri cu impact asupra bugetului, dar şi al mediului de afaceri şi a veniturilor românilor. Printre acestea se numără creşterea salariului minim pe economie, modificarea modului de impozitare a micilor afaceri, dar şi a salariilor etc. Consultantul fiscal, Dan Schwartz a declarat, că recentele măsuri vor conduce la creştere a impozitării salariilor ce depăşesc 3000 de euro brut, adică circa 2500 de euro net, echivalentul în lei.

La ora 04.30, Brigada Rutieră a Capitalei a transmis că traficul a fost închis între Piaţa Regina Maria-Şoseaua Viilor-Bulevardul George Coşbuc, respectiv intersecţia bulevardului George Coşbuc cu strada Tudor Vladimirescu, Viilor, Calea Rahovei din cauza prăbuşirii unui perete a unei clădiri de pe bulevardul George Coşbuc. Circulaţia tramvaielor 32 şi 23 din Capitală a fost reluată, anunţă Brigada Rutieră a Capitalei. Tramvaiele liniilor 23 şi 32 au fost deviate, din cauza prăbuşirii unui perete al fostei Fabrici de bere Rahova, pe Bulevardul George Coşbuc. Purtătorul de cuvânt al Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) a mai precizat că întreg parcul de autovehicule RATB este în stradă şi le-a recomandat bucureştenilor să îşi lase maşinile acasă şi să circule cu transportul în comun.

O clujeancă a mers pe urmele tuaregilor, supranumiţi ”oamenii albaştri ai deşertului”, în Niger şi a locuit timp de o săptămână în luna decembrie 2016 la un localnic din oraşul Agadez. În urma experienţei africane, Marcela Câmpian vrea să genereze în România conceptul de turism solidar, astfel încât vizitatorii să plătească serviciile oferite de locuitorii unor zone mai puţin exploatate din punct de vedere turistic, cazare şi masă, la tarif de hotel şi restaurant. Marcela Câmpian a sărbătorit Ziua Naţională a Nigerului, 18 decembrie, marcată anual prin rotaţie în fiecare dintre cele opt regiuni ale ţării, în oraşul Agadez, considerat capitala neoficială a tuaregilor, unde a ajuns de la Paris cu un avion alături de 75 de turişti din Franţa. Pentru Niger, vizele se pot obţine doar de la ambasadele României din Paris şi Moscova, întrucât nu există relaţii diplomatice între ţara noastră şi Niger.

24 de persoane fără adăpost au primit marţi mâncare caldă, ceai şi haine groase, o parte dintre ele, pentru că altfel nu ar fi rezistat gerului năprasnic, au fost găzduite peste noapte în adăposturi sociale. Iniţiativa de a-i ajuta pe oamenii străzii să treacă cu bine de această iarnă grea a aparţinut reprezentanţilor DGASPC Argeş, care, în parteneriat cu o asociaţie, tineri instituţionalizaţi de la Centrul de Tip Familial Găvana şi voluntari, au mers şi le-au dus hrană şi ceai cald.

Oamenii străzii au primit şi haine groase, iar cei care au acceptat au fost luaţi şi duşi în centre de noapte, pentru a nu muri din cauza temperaturilor foarte scăzute. Mihaela Dragu, una dintre pesoanele implicate în acţiunea caritabilă spune că în urmă cu 10 ani au început să se implice în a-i ajuta pe nevoiaşi.

Producătorul românesc de ceasuri inteligente Vector Watch a fost preluat de Fitbit, liderul american de pe piaţa de dispozitive purtabile de fitness, fără ca valoarea tranzacţiei să fie dezvăluită. Compania românească anunţă că vrea să îmbine tehnologia sa cu experinţa şi comunitatea globală deţinute de Fitbit, ceasurile urmând să îşi păstreze funcţiile şi caracteristicile. Vector Watch intenţionează să se integreze în compania Fitbit, fără a avea impact asupra consumatorilor.

Andrei Pitiş a mai dezvăluit că, după integrarea companiei în Fitbit, planurile americanilor presupun dezvoltarea unui centru de dezvoltare de top al Fitbit la Bucureşti. Acesta va include atât echipe de product management, cât şi de design, dezvoltare software şi cercetare. „Nu discutăm despre un număr specific de angajaţi, majoritatea echipei Vector Watch fiind aşteptată să se alăture Fitbit”, explică Pitiş. El spune că se va alătura companiei americane în poziţia de VP Engineering şi va coordona centrul Fitbit de la Bucureşti.

Tarom a anulat cursele 201/202 Bucureşti – Chişinău – Bucureşti, 603/604 Bucureşti – Timişoara – Bucureşti şi 643/644 Bucureşti – Cluj Napoca – Bucureşti, pasagerii urmând să fie îmbarcaţi pe următoarele curse către aceleaşi destinaţii. Reprezentanţii companiei au anunţat că traficul aerian se desfăşoară în condiţii de iarnă pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa „Aurel Vlaicu”. CNAB a precizat că se aterizează şi se decolează în deplină siguranţă pe aeroporturile din Bucureşti, însă, unele zboruri înregistrează întârzieri la decolare, determinate de necesitatea degivrării aeronavelor.

Comisia Europeană a aprobat 11 proiecte din România, în valoare de 500 de milioane de euro. Acestea sunt proiecte din sectorul transporturilor, de alimentare cu apă şi management integrat al deşeurilor, dar şi pentru prevenirea dezastrelor naturale. Proiectele de transport cuprind construcţia autostrăzii Lugoj – Deva pe secţiunea Dumbrava – Deva, parte a reţelei TEN-T. Astfel, se va scurta durata de călătorie între aceste puncte şi se va reduce numărul de accidente rutiere. De asemenea, acestea includ şi reabilitarea liniei de cale ferată dintre Coşlariu şi Simeria, pentru creşterea vitezei de circulaţie a trenurilor la 160 km/h.

Cele 6 proiecte de management al deşeurilor vor contribui la reducerea dimensiunilor depozitelor de deşeuri prin integrarea activităţilor de separare, colectare, transport, tratare, reciclare şi eliminare. De asemenea, se are în vedere închiderea sau reabilitarea depozitelor non-conforme cu standardele europene.

Proiectele de apă şi apă uzată includ realizarea de infrastructură şi facilităţi de tratare a apei uzate. Captarea de apă va fi îmbunătăţită. Reţeaua şi instalaţiile de pompare sunt reabilitate şi extinse, iar staţiile de tratare a apei uzate sunt nou construite sau îmbunătăţite. Această infrastructură contribuie la oferirea de servicii şi la un grad de acoperire în domeniul de apă curentă şi apă uzată în conformitate cu directivele europene, în mod special cele legate de calitatea apei şi tratarea apei uzate în mediul urban.

Proiectul ce priveşte reducerea riscului de inundaţii în bazinul hidrografic Prut – Bârlad vizează construirea de poldere, dragarea şi stabilizarea albiilor râurilor, cât şi cartografierea riscului de inundaţii. 16 mii de locuitori ai judeţului Iaşi vor beneficia în mod direct de o mai bună protecţie împotriva inundaţiilor.

A2, A4 şi 35 de drumuri naţionale sunt blocate, la ora 00.15, din cauza zăpezilor şi viscolului. În judeţul Tulcea, sunt închise DN 22 tronsonul Baia – limita jud. CT şi DN 22A tronsonul Topolog – limita jud. CT, iar în Ialomiţa, DN 3A tronsonul limita jud. CL – Feteşti; DN 3B tronsonul limita jud. CL – Gura Ialomiţei; DN 21 tronsonul limita jud. BR – limita jud. CL; DN 21A tronsonul limita jud. BR – Ţăndărei; DN 2C tronsonul Tovărăşia – Slobozia; DN 2A tronsonul Malu – limita jud. CT.

În judeţul Constanţa sunt închise DN 22 tronsonul Ovidiu-Mihai Viteazu; DN 3 tronsonul Constanţa – Ostrov; DN 3C tronsonul Constanţa – Ovidiu; DN 38 tronsonul Agigea – Negru Vodă (punct de trecere a frontierei către Republica Bulgaria); DN 22C tronsonul Constanţa – Cernavodă; DN 2A tronsonul Hârşova – Ovidiu; DN 22A tronsonul Hârşova – limita jud. TL şi DN 39E tronsonul Constanţa – Cumpăna.

În judeţul Călăraşi nu se circulă pe DN 3 tronsonul limita jud. IF – Chiciu; DN 3A tronsonul Lehliu Gară – limita jud. IL; DN 3B tronsonul Călăraşi – limita jud. IL; DN 21 tronsonul Călăraşi – limita jud. IL; DN 31 tronsonul Olteniţa – Cuza Vodă; DN 4 tronsonul limita jud. Ilfov – Olteniţa şi pe DN 41 tronsonul Olteniţa – limita jud. GR. Totodată, circulaţia este blocată, în judeţul Brăila, pe DN 21 tronsonul Brăila – limita jud. BZ; DN 21A Bărăganul – limita jud. IL; DN 22 tronsonul Brăila – Grădiştea; DN 22B tronsonul Brăila – Galaţi; DN 2B tronsonul limita jud. BZ – Brăila; tronsonul Brăila – Şendreni. (E87); DN 23 tronsonul Brăila – limita jud. VN.

În judeţul Ilfov, sunt închise DN 3 tronsonul DNCB – limita jud. CL şi DN 4 tronsonul DNCB – limita jud. CL, iar în judeţul Buzău, DN 2B tronsonul Buzău – limita jud. BR; DN 2C tronsonul Costeşti – Padina şi DN 22 tronsonul Râmnicu Sărat – limita jud. BR. În judeţul Giurgiu, este închis DN 41 tronsonul Băneasa – limita jud. CL.

La acest moment se acţionează pentru deblocarea a 12 persoane rămase blocate în patru autoturisme, în judeţul Constanţa. Se află în derulare o misiune medicală cu elicopterul SMURD, pentru salvarea unei persoane tot în Constanţa. Forţele MAI au acţionat pentru deblocarea persoanelor din IL (com. Scânteia, sat Iazu), CL (com. Dor Mărunt) şi DN21A (Ţăndărei – Bragadiru), în care erau implicate 9 autoturisme cu 27 persoane. La nivel naţional, în intervalul orar 6.00 – 12.00 au fost efectuate 2.090 intervenţii medicale de către serviciile de ambulanţă (1.841) şi SMURD (249), dintre care 40 pentru gravide şi 69 pentru persoane dializate.

Un incendiu a izbucnit, miercuri, la Centrul pentru copii cu handicap din Brădet, judeţul Braşov, pompierii evacuând 17 persoane cu vârste între 5 şi 20 de ani. Pompierii care intervin pentru stingerea incendiului de la Centrul de Reabilitare Şcolară din Brădet, judeţul Braşov, întâmpină dificultăţi, pentru că hidranţii sunt îngheţaţi şi nu pot alimenta autospecialele. Incendiul a pornit de la acoperiş şi mansardă şi s-a extins la întreaga clădire. Pompierii intervin cu patru autospeciale cu apă şi spumă.

Autorităţi din trei judeţe au fost mobilizate în această dimineaţă la Oţeleni pentru a-l căuta pe tânărul de 24 de ani dispărut de acasă sâmbătă noapte. Poliţişti din cadrul IPJ Iaşi şi IPJ Neamţ, angajaţi ISU Iaşi, jandarmi din Iaşi şi din cadrul Grupării Mobile Bacău şi voluntari au reluat căutările între Oţeleni şi Butea, în zona în care a fost văzut tânărul ultima dată. Se caută pe o distanţă de peste 10 kilometri, între localitatea Doljeşti, din judeţul Neamţ, şi comuna Oţeleni din judeţul Iaşi.

În Constanţa peste 600 de persoane au fost salvate şi 230 de autovehicule au fost deblocate din nămeţi în ultimele 12 ore, acţionând peste 700 de pompieri, poliţişti, jandarmi, angajaţi ai Ministerului Transporturilor şi reprezentanţi ai Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă. În total s-a acţionat cu aproximativ 320 de utilaje şi autospeciale. Potrivit datelor prezentate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, salvatorii au acţionat în 71 de misiuni, în condiţii foarte dificile, parcurgând tronsoane de drum cu zăpadă foarte mare şi viscol năprasnic. În continuare se fac eforturi pentru deblocarea DN 2A, între localităţile Dorobanţu şi Nicolae Bălcescu, pe acest tronson de drum fiind blocate aproximativ 30 de autovehicule.

La acest moment, în judeţul Constanţa toate drumurile naţionale sunt închise, cu excepţia DN 39 pe tronsonul Constanţa – Mangalia. Sunt închise 18 tronsoane de drum judeţean, 35 de drumuri comunale, iar Autostrada A2 este închisă în continuare. Pentru optimizarea misiunilor desfăşurate în această perioadă IGSU a ordonat ca utilaje şi autospeciale de intervenţie din cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, Olt, Dâmboviţa, Bacău, Neamţ, Botoşani, Argeş şi Iaşi au fost dislocate în judeţul Constanţa pentru a sprijini acţiunilor de intervenţie.

Un tren cu aproximativ 70 de călători a rămas blocat între localităţile constănţene Dorobanţu şi Medgidia, după ce s-a defectat. Meteorologii avertizează că vremea va fi deosebit de rece, geroasă dimineaţa şi noaptea în cea mai mare parte a ţării. Astfel, minimele nocturne se vor situa în general între -17 şi -10 grade, iar maximele diurne vor fi negative. În paralel, este valabil codul portocaliu de viscol, vizate fiind judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău şi Vrancea. Totodată, şi judeţele Constanţa şi Tulcea se află sub cod portocaliu de viscol.

Guvernul premierului britanic intenţionează să ajungă la un acord unilateral care să permită celor trei milioane de rezidenţi europeni din Marea Britanie să rămână în ţară după Brexit, chiar înainte ca expatriaţii britanici să obţină aceeaşi garanţie din partea UE. David Jones, secretarul de stat din cadrul Ministerului pentru Brexit, a declarat legislatorilor londonezi că doreşte ca drepturile naţionalilor din UE să fie printre primele chestiuni rezolvate în cadrul tratativelor pentru Brexit. Soarta a trei milioane de cetăţeni ai UE ce locuiesc în Marea Britanie este una dintre cele mai importante chestiuni pe care le are de rezolvat Theresa May.

Ungaria intenţionează să ia măsuri drastice împotriva organizaţiilor non-guvernamentale care au legături cu miliardarul ungar George Soros, după investirea lui Donald Trump ca preşedinte la Casa Albă, a declarat Szilard Nemeth, vicepreşedinte al partidului conducător. Ungaria, stat membru al UE, va folosi ”toate instrumentele aflate la dispoziţia sa” pentru a ”curăţa” organizaţiile non-guvernamentale finanţate de George Soros, miliardarul de origine ungară, care ”se află în serviciul capitaliştilor mondiali şi susţin corectitudinea politică dincolo de Guvernele naţionale”.

Cinci lucrători umanitari din Emiratele Arabe Unite care îşi desfăşurau activitatea în sudul oraşului afgan Kandar au fost ucişi în urma unui atac cu bombă. Cele cinci persoane au decedat în timp ce erau angajate în activităţi umanitare şi educaţionale. Preşedintele Emiratelor Arabe Unite, Sheikh Khalifa bin Zayed al-Nahyan, a dat ordinul ca steagul naţional să fie coborât în bernă în timpul a trei zile de doliu. Oficialii afgani au declarat că din cauza exploziei şapte persoane au fost rănite, iar 18 altele au fost rănite, inclusiv ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în Afganistan.

Ministerul de Interne al statului nord-african ia măsuri drastice împotriva vălului islamic integral din cauza informaţiilor cum că acestea ar fi purtate de terorişti în timp ce întreprind atacuri. Vălul islamic integral, numit şi ”burka” sau ”niqabs”, acoperă întreaga faţă, lăsând doar un spaţiu neacoperit în zona ochilor persoanei care îl poartă. Alte tipuri de văluri, precum hijabul, care acoperă doar capul, nu şi întreaga faţă vor fi în continuare permise să fie purtate.

Rex Tillerson, nominalizat la funcţia de secretar american de Stat, va fi audiat miercuri în Senat, urmând a fi chestionat în privinţa legăturii cu Vladimir Putin, în situaţia în care oficialii republicani şi democraţi se tem de intensificarea comportamentului agresiv al Rusiei. Înaintea investirii în funcţie a lui Donald Trump, membri nominalizaţi de acesta să facă parte din Guvernul american vor fi audiaţi de Senatul SUA. Mai mulţi congresmani au declarat Tillerson va trebui să explice legăturile sale cu Rusia, după ce în trecut s-a întâlnit de mai multe ori cu preşedintele rus Vladimir Putin. În 2013, acesta a fost decorat de Putin cu Ordinul Prieteniei, pentru „întărirea cooperării în domeniul energiei”.

Paolo Gentiloni, premierul italian, a fost spitalizat după ce a suferit o intervenţie chirurgicală pe cord, a declarat Flaminia Lais, purtătorul de cuvânt al acestuia. Operaţia de angioplastie este o procedură de deblocare a arterelor coronare. Aceasta a avut loc în urma înrăutăţirii stării de sănătate a premierului, la întoarcerea unei vizite din Paris. În urma operaţiei, starea de sănătate a premierului este stabilă, potrivit purtătorului de cuvânt Flaminia Lais.

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, l-a desemnat pe ministrul de Externe în exerciţiu, Paolo Gentiloni, să formeze un nou Guvern, după demisia premierului Matteo Renzi. Noul Guvern de centru-stânga al Italiei, condus de premierul Paolo Gentiloni, a obţinut votul de învestitură din partea Parlamentului de la Roma la mjlocul lunii decembrie.

Atacurile cibernetice ruse asupra campaniilor politice republicane şi vechilor emailuri au fost confirmate, însă nu există dovezi că acestea ar fi vizat şi campania preşedintelui ales Donald Trump. Comey a spus legislatorilor că Rusia nu a făcut publice informaţiile obţinute în urma atacurilor cibernetice asupra campaniilor din statele americane sau asupra vechilor emailuri, adăugând însă că acest fapt ar putea susţine perspectiva serviciilor americane de informaţii cum că Moscova ar fi încercat să-l ajute pe Donald Trump în cadrul campaniei sale împotriva candidatului democrat, Hillary Cinton.

Conform concluziilor serviciilor secrete americane, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental. Comey a declarat legislatorilor că FBI-ul ”nu a găsit dovezi cum că Rusia ar fi avut succes în atacarea cibernetică a campaniei lui Trump şi nici a Comitetul Naţional Republican”, nespicificând însă dacă statul rus ar fi întreprins măcar această acţiune.

Un grup radical kurd intitulat Şoimii Libertăţii Kurdistanului (TAK) a revendicat, miercuri, atentatul de la Izmir soldat cu doi morţi săptămâna trecută în vestul Turciei. Gruparea TAK a anunţat că atacul a fost comis de doi bărbaţi cu vârsta de 29, respectiv 35 de ani, potrivit agenţiei de presă prokurde Firat. Cei doi atacatori au fost eliminaţi. Un agent de poliţie şi un funcţionar au fost ucişi în atentatul cu vehicul-capcană comis joia trecută în faţa unei instanţe judiciare din oraşul turc Izmir, alte zece persoane fiind rănite.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, intenţionează să îl întâlnească pe omologul său moldovean, Igor Dodon, care va efectua o vizită oficială în Rusia în perioada 16-17 ianuarie. Anterior, o sursă diplomatică de la Chişinău a declarat pentru Tass că Dodon va vizita Rusia în perioada 16-17 ianuarie, unde speră să îl întâlnească pe preşedintele Rusiei şi pe oficiali de rang înalt din cadrul Adunării Federale.

Barack Obama, al 44-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, şi-a luat rămas bun de la poporul american, când a susţinut în faţa americanilor ultimul său discurs în calitate de preşedinte al SUA. Obama a vorbit în discursul oficial şi despre familia sa, cu emoţie şi mândrie. Barack Obama a subliniat rezultatele pozitive ale celor două mandate prezidenţiale avute la Casa Albă şi a avertizat împotriva ameninţările iminente la adresa democraţiei, informează CNN News. Discursul lui Obama a avut loc în contextul unui climat politic corosiv, cu puţin timp înainte de investirea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte. Preşedintele ales a susţinut în cadrul campaniei sale electorale răsturnarea multora dintre politicile progresive adoptate de Obama.

Volkswagen (VW) a stabilit o înţelegere în valoare de 4,3 miliarde de dolari cu autorităţile din Statele Unite din cauza scandalului Dieselgate, producătorul german de maşini susţinând că va pleda vinovat pentru că a încălcat o serie de legi din ţară. VW a transmis că discută cu autorităţile din Statele Unite aspectele acordului. Înţelegerea finală trebuie, însă, aprobată de managementul VW şi de consiliul de supraveghere. VW susţine că a trasat planul pentru înţelegere cu autorităţile americane care include amenzi civile şi penale în valoare de 4,3 miliarde de dolari. Mai mult, compania trebuie să numească un aparat de control independent pentru următorii trei ani.

Spionii ruşi ar fi adunat informaţii compromiţătoare despre Donald Trump pe care le-ar fi comunicat acestuia în timpul campaniei sale, potrivit unui document secret ce face parte dintr-un raport al serviciilor americane de informaţii despre presupusele atacuri cibernetice ruse. Documentul secret ar fi fost distribuit atât preşedintelui ales al SUA, cât şi celui aflat în funcţie. Oficiali ai serviciilor de informaţii au anexat un rezumat de două pagini, considerat secret, unui raport în care sunt prezentate operaţiunile dăunătoare întreprinse de Rusia care aveau scopul de a afecta ambele partide americane importante şi să răspândească bănuieli cum că acestea ar circula în cercurile serviciilor secrete pentru a atrage atenţia lui Donald Trump.

SPORT

Marcel Popescu, preşedintele clubului Universitatea Craiova, a confirmat transferul lui Radoslav Dimitrov, un fundaş dreapta în vârstă de 28 de ani, venit de la Botoşani. Popescu a declarat că, din punct de vedere statistic, Dimitrov se află între primii doi fundaşi dreapta din Liga 1 ca randament. Dimitrov ar fi fost un jucător de care şi Reghecampf ar fi avut nevoie dat fiind faptul că echipa roş-albastră nu are deocamdată un fundaş dreapta de meserie.

Oficialul clubului din Oltenia a precizat că se află în discuţii avansate şi cu un atacant, un jucător pe care îl compară cu fostul vârf al Stelei, Kapetanos. Este vorba despre bosniacul Nusmir Fajic (foto mic), un jucător în vârstă de 29 de ani care a jucat ultima dată în liga a doua din China. Acesta a evoluat ultima oară în liga a doua din China, la Xianjang Tianshan Leopard (locul 11). Fajic este un atacant masiv, de 1,95 metri, şi va ajunge în cantonamentul Craiovei din Malta chiar în ziua în care va împlini 30 de ani. Vârful a evoluat în ţara natală la echipele Zvijezda, Rudar Prijedor, Travnik şi Vitez, în Slovenia la Mura şi NK Maribor şi la Dinamo Minsk (Belarus). Popescu nu a dorit să ofere prea multe detalii înainte ca jucătorul să efectueze vizita medicală.

Războiul pentru brandul Steaua se extinde cu un nou proces: colonelul Florin Talpan, juristul CSA Steaua şi al MApN, a contestat la Tribunalul Bucureşti acronimul „FCSB“, de care Gigi Becali intenţionează să se folosească în continuare după ce a pierdut procesele cu Armata. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat, în decembrie 2014, marca „Steaua“ înregistrată de Becali la OSIM, iar Curtea de Apel a stabilit, în decembrie 2016, că echipa latifundiarului nu mai are dreptul să folosească numele „Steaua Bucureşti“. În urma acestor sentinţe, patronul FCSB a spus că va înlocui „Steaua“ cu „Star“, păstrând astfel acronimul actual.

Administratorul special al clubului Pandurii Târgu Jiu, Marin Golea, l-a prezentat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, pe noul antrenor principal al echipei Pandurii Târgu Jiu, Flavius Stoican. Tehnicianul în vârstă de 40 de ani a condus în această dimineaţă un prim antrenament al lotului de 30 de jucători care sunt prezenţi în această perioadă. Stoican va fi ajutat de antrenorul secund Dorian Gugu şi antrenorul cu portarii Vali David. Petre Grigoraş a plecat la începutul acestui an de la Pandurii.

„U” Cluj se reinventează. Echipa reînfiinţată în vara este nevoită să se lupte în ligile inferioare pentru a reveni în prim-plan. Deoacamdată, ardelenii se află în liga a patra, dar au proiect îndrăzneţ care se ridică la aproximativ un milion de euro potrivit presei locale. Clujenii vor să-şi creeze o bază modernă, pe modelul Academiei lui Hagi, şi speră ca în scurt timp să revină în Liga 1. „U” Cluj a intrat în faliment în luna septembrie a anului trecut, iar Florian Walter a cedat primăriei mărcile clubului. Autorităţile locale au înfiinţat un ONG, „Alb-Negru”, structură pe care funcţionează formaţia din liga a patra.

Transferul lui Bogdan Vătăjelu la Sparta Praga pentru 1,3 milioane de euro este cel mai important transfer al iernii din Liga 1 în afara graniţelor. Marcel Popescu, preşedintele Craiovei, a declarat că nu oferta financiară a contat, ci s-a încercat o readucere a clubului oltean pe piaţa europeană. De asemenea, Popescu a precizat că formaţia alb-albastră nu se va grăbi să „exporte” şi alţi fotbalişti doar de dragul de a încasa anumite sume de bani. Pe primul plan va fi credibilitatea Craiovei, oficialul oltean dând exemplul lui Nicolae Stanciu care a plecat la Anderlecht pe o sumă record dar deocamdată nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor.

Atacantul echipei Deportivo La Coruna, Florin Andone, a fost nominalizat, marţi, la titlul de jucătorul lunii decembrie în La Liga, se arată pe pagina de Twitter a Ligii Profesioniste de Fotbal din Spania. Internaţionalul român, în vârstă de 23 de ani, concurează pentru titlul de jucătorul lunii cu Lionel Messi, atacantul argentinian al echipei FC Barcelona, şi cu Vitolo, mijlocaşul ofensiv spaniol al celor de la FC Sevilla. În decembrie, Andone a marcat trei goluri — două cu Real Sociedad şi unul cu Osasuna — şi a dat două pase decisive, dintre care una în meciul cu formaţia bască şi alta cu Real Madrid. Comparativ, Lionel Messi are de asemenea trei goluri înscrise şi două pase decisive, în timp ce Vitolo a reuşit un gol şi un assist.

Perechea Monica Niculescu/Abigail Spears (România/SUA) s-a retras din proba de dublu a turneului de tenis WTA de la Hobart, Australia, disputat pe suprafaţă dură şi dotat cu premii totale în valoare de 226.750. Monica Niculescu şi Abigail Spears ar fi urmat să joace, miercuri, de la 06:30, ora României, în sferturile de finală ale competiţiei împotriva dublului Demi Schuurs/Renata Voracova (Olanda/Cehia), dar s-au retras din cauza unei accidentări la picior a sportivei din Statele Unite ale Americii. În urma turneului de la Hobart, Niculescu şi Spears şi-au asigurat un cec în valoare de 1.820 de dolari şi 60 de puncte în ierarhia mondială de dublu.

Chinezii au încercat să dea încă o lovitură uriaşă pe piaţa transferurilor şi să-l aducă pe James Rodriguez de la Real Madrid. Hebei Fortune, club din prima ligă chineză, i-a oferit columbianului un salariu de 10 ori mai mare decât cel pe care îl încasează la Real Madrid. Madrilenii ar fi urmat să primească 95 de milioane de lire sterline (109,5 milioane de euro) în schimbul jucătorului. Hebei Fortune este antrenată de fostul tehnician al „galacticilor”, Manuel Pellegrini. James Rodriguez nu a stat însă prea mult pe gânduri şi a refuzat oferta. Rodriguez, în vârstă de 25 de ani, a jucat până acum la FC Porto şi Monaco înainte de a ajunge la Real. Mijlocaşul columbian mai are oferte de la Chelsea, Juventus sau PSG.

Horia Tecău (România) şi Jean Juliae Rojer (Olanda) au învins echipa australiană formată din Matt Reid şi Jordnan Thompson, scor 2-6, 6-4, 10-5, într-un meci contând pentru optimile turneului ATP 250 de la Sydney (Australia). Tecău şi Rojer, capi de serie numărul 4 la Sydney, au avut nevoie de o oră şi 5 minute pentru a obţine calificarea în sferturile de finală! Meciul cu Reid şi Thompson, intraţi pe tablou graţie unui wild-card, a fost unul complicat, australienii defilând în primul set. Aceştia au câştigat de două ori pe serviciul favoriţilor, dar echipa româno-olandeză a oferit un răspuns pe măsură în manşa secundă. În super tie-break, valoarea şi-a spus cuvântul, iar Horia şi Julien s-au dezlănţuit: cei doi au schimbat terenul la 7-5, câştigând apoi următoarele trei puncte, scor final 2-6, 6-4, 10-5.

Manchester United este cu un pas în finala Cupei Ligii Angliei după 2-0 cu Hull City, pe teren propriu. Echipa lui Jose Mourinho a câştigat prima manşă a semifinalelor, golurile fiind marcat de Mata (min. 56) şi Fellaini (min. 87). Manşa tur a celei de-a doua semifinale, confruntarea dintre dintre Southampton şi Liverpool, se va disputa în această seară cu începere de la ora 21:45.

România nu va avea niciun reprezentat pe tabloul princiapa de la Australian Open în concursul băieţilor. Marius Copil (127 ATP), singura speranţă românească din calificări, a pierdut în faţa australianului Alex Bolt (631 ATP), scor 7-6(2), 4-6, 4-6. Marius Copil era încrezător că poate accede pe tabloul principal de la Australian Open, însă arădeanul a cedat încă din primul tur al calificărilor! Copil nu a confirmat forma bună pe care a arătat-o pe finalul sezonului trecut, pierzând dezamăgitor în faţa numărului 631 ATP, Alex Bolt: 7-6(2), 4-6, 4-6, într-un meci care a durat două ore şi 16 minute. Conform statisticii, jocul lui Copil a fost unul modest, componentul naţionalei de Cupa Davis nerealizând niciun break.

Lovitură grea primită de tenisul românesc la început de sezon: Alexandru Carpen (30 de ani) a fost suspendat pe viaţă după ce şi-a recunoscut implicarea în trucarea meciurilor! Carpen, jucător care în trecut a ocupat locul 1.088 ATP – cea mai bună clasare a sa, este primul tenismen român pedepsit pentru astfel de fapte. În urma unei investigaţii a Unitatăţii pentru Integritatea Tenisului (TIU), Alexandru Carpen a primit pedeapsa maximă: suspendare pe viaţă! Carpen a fost găsit vinovat pentru o faptă comisă în anul 2013, atunci când românul a încercat să corupă un alt jucător înaintea unui meci. Potrivit BBC, Alexandru şi-ar fi recunoscut vinovăţia în 2015, însă oficialii din tenis au avut nevoie de aproape doi ani pentru a decide sentinţa.

PROGNOZA METEO
11 Ianuarie 2017

Deși valorile termice vor fi mai ridicate decât în zilele precedente, vremea se va menține deosebit de rece, geroasã dimineața și noaptea în cea mai mare parte a țãrii. În cursul zilei cerul va fi mai mult noros și va ninge în jumãtatea de sud-est a teritoriului, iar în Dobrogea, în cea mai mare parte a Moldovei, estul Munteniei, precum și în Carpații de Curburã va fi viscol, rafalele de vânt urmând sã atingã 50…60 km/h, iar pe arii restrânse 70…80 km/h. În Dobrogea local se vor menține depunerile de polei. Intensificãri ale vântului vor fi și în sudul Olteniei și pe crestele montane, astfel cã trecãtor zãpada va fi spulberatã. Noaptea înnorãrile vor fi temporare și doar pe arii restrânse vor mai fi ninsori slabe, cu precãdere în regiunile estice. Temperaturile maxime se vor încadra între -9 și -1 grad, iar cele minime vor fi cuprinse în general între -16 și -8 grade. În zonele joase vor fi condiții de ceațã asociatã cu depunere de chiciurã.

Bucuresti

Vremea va fi deosebit de rece, geroasã noaptea. În cursul zilei vor fi înnorãri, iar pânã în orele amiezii va mai ninge slab. Noaptea cerul va deveni treptat variabil. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de -5 grade, iar cea minimã va fi de -12…-11 grade, mai scãzutã în zona preorãșeneascã pânã la -14 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *