Stiri pe scurt 10 Mai 2017

loading...

Stiri pe scurt 10 Mai 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt 10 Mai  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 10 mai. La 10 mai 1866 Carol I a fost proclamat principe suveran al Principatelor Unite, prin plebiscit. În aceeaşi zi, Domnitorul Carol I al României a depus jurământul de credinţă faţă de ţară.

Pe 10 mai, elevii din clasa a VI-a susţin proba scrisă la limbă şi comunicare în cadrul evaluării naţionale, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educaţiei, urmând ca joi să aibă loc şi testul la matematică şi ştiinţe. Săptămâna trecută, şcolarii din clasa a IV-a au dat probele scrie din cadrul evaluării naţionale la limba română, matematică şi limba maternă. Elevii de clasa a II-a au dat aceeaşi evaluare în perioada 10-14 aprilie, înainte de vacanţa de primăvară.

Este al patrulea an consecutiv în care elevii susţin aceste evaluări. Rezultatele nu se trec în catalog, dar vor fi evaluate la nivelul fiecărei şcoli. Aceste evaluări au rolul de a soate în evidenţă nivelul fiecărui elev, astfel încât să se cunoască unde are lipsuri şi unde mai trebuie lucrat. Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat că, pentru prima dată după patru ani de când au fost introduse aceste evaluări, rezultatele lor vor fi centralizate la nivelul fiecărui Inspectorat Şcolar Judeţean, astfel, să se poată avea o viziune de ansamblu asupra situaţiei actuale. Ordinul pentru calendarul evaluărilor a fost publicat în Monitorul Oficial pe 7 septembrie 2016.

Ministrul Educaţei, Pavel Năstase, a declarat, săptămâna trecută, că atât elevii, cât şi profesorii trebuie să se pregătească pentru evaluările naţionale, precizând că se vor aloca fonduri europene pentru trei proiecte privind învăţământul preunversitar. Năstase speră ca prin aceste proiecte de pregătire să se diminueze teama de evaluările naţionale, iar fişe individuale care se fac după aceste evaluări să fie puse şi în practică. Ministrul Educaţiei doreşte motivarea profesorilor şi elevilor pentru aceste evaluări deaorece acestea sunt legate de testările internaţionale, PISA, la care ţara noastră nu are rezultate foarte strălucitoare.

Angajatorii români încep să preia modelul străin de retenţie a angajaţilor, după ce au realizat că o grădiniţă pentru copiii salariaţilor, situată în apropierea biroului, sporeşte loialitatea acestora, dincolo de recompensarea financiară. Un demers în acest sens a făcut compania germană Continental Automotive Systems din Sibiu, care a pus la dispoziţia celor 3.500 de angajaţi o grădiniţă cu o suprafaţă de 1.000 mp şi un loc de joacă de 500 mp. Şi Genesis Development, dezvoltatorul imobiliar al complexului de birouri West Gate din Capitală, are în plan deschiderea unei grădiniţe private.

În centrul Timişoarei a fost realizată prima staţie de încărcare pentru automobile electrice, pe domeniul public, fiind donată de o companie chineză care a montat şi primul stâlp inteligent din oraş, cu internet gratuit Wi-Fi. Stâlpul inteligent a fost montat de compania chineză la sfârşitul anului trecut şi are mai multe facilităţi, printre care iluminat şi cameră de supraveghere 360 de grade, care se pot controla de la distanţă, senzori de temperatură, vânt sau zgomot, precum şi internet gratuit Wi-Fi.

Agenţia Naţionalã de Integritate (ANI) anunţă că inspectorii au constatat că Bogdan Nicolae, şef al Secţiei de Neurologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, judeţul Sălaj, s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2007-2015. Medicul a fost informat de evaluare, susţin inspectorii. Nicolae Bogdan a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare, mai precizează sursa citată.

Piaţa terenurilor din Bucureşti a atins în 2016 un nou record în volum, fiind tranzacţionate loturi cu o suprafaţă cumulată de 110 hectare, în creştere cu 144% faţă de 2015 şi cu 3,5% mai mult faţă de cele 106 hectare tranzacţionate în 2007, precedentul an record pentru piaţă. Ca valoare, piaţa terenurilor s-a ridicat anul trecut la 127 de milioane de euro, în creştere cu 41% faţă de 2015. Piaţa a fost impulsionată de sectorul rezidenţial, care a atras investitori în zona de nord a oraşului, dar şi de sectorul logistic, care continuă să se dezvolte în vest, la intrarea pe autostrada Bucureşti – Piteşti. De altfel, aproape 90% din suprafaţa terenurilor tranzacţionate anul trecut este destinată dezvoltării unor proiecte rezidenţiale (62,8%) sau logistice (26,4%).

Cea mai mare tranzacţie, atât ca volum, cât şi ca valoare, a fost reprezentată de achiziţia de către grupul Vastint a unui teren de 48 de hectare din zona Băneasa, pentru dezvoltarea unui proiect mixt, predominant rezidenţial. Tot un proiect mixt, cu o componentă rezidenţială semnificativă, dar şi cu spaţii de retail şi de birouri, va fi dezvoltat pe terenul fostei fabrici Automatica din zona Floreasca, achiziţionat anul trecut de grupurile One United şi Auchan. One United a fost anul trecut cel mai activ investitor local în piaţa terenurilor din Bucureşti, grupul realizând trei achiziţii în zona de centru-nord a oraşului pentru a-şi extinde portofoliul de proiecte rezidenţiale. Şi investitori precum Prime Kapital, Morad Group şi Shikun & Binui au cumpărat suprafeţe importante de teren în zona Pipera pentru dezvoltarea unor proiecte rezidenţiale.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, că protestele angajaţilor Gărzii Naţionale de Mediu şi ale celor de la Agenţia de Protecţie a Mediului sunt îndreptăţite, deoarece au salarii extrem de mici, dar speră că problema va fi rezolvată prin noua lege a salarizării. Graţiela Gavrilescu a mai precizat, miercuri, că această grevă pe termen nelimitat a angajaţilor Gărzii de Mediu este posibil să dureze „până la finalizarea procesului noii legi a salarizării, până când vor vedea că sunt în plată nişte creşteri de salarii”.

Poliţiştii din Bistriţa-Năsăud caută de trei zile un copil de 9 ani şi pe tatăl acestuia, care au dispărut de sâmbătă de la domiciliul lor din localitatea Tărpiu, tată ameninţând că îi va lua viaţa băieţelului şi apoi se va sinucide. Poliţiştii din oraşul Năsăud au fost sesizaţi de dispariţia copilului de 9 ani şi a tatălui acestuia, un bărbat de 46 de ani în cursul zilei de duminică, cei doi fiind daţi în urmărire naţională. Se pare că bistriţeanul care a ameninţat că îşi omoară copilul şi apoi se sinucide a făcut o criză de gelozie după ce soţia sa a plecat în urmă cu două luni în Spania, să lucreze în agricultură. Cei doi au împreună cinci copii, cel mai mic abia împlinind trei ani.

Imediat după ce soţia a plecat în Spania la muncă bărbatul a suferit o depresie şi orbit de gelozie s-a apucat de băut. Femeia s-a întors acasă şi aşteaptă veşti de la soţul său şi de la copil. Înainte de a dispărea, bărbatul a avut conflicte şi cu vecinii, toate din cauza băuturii. Deocamdată poliţiştii nu folosesc pentru căutarea bărbatului şi a copilului câini de urmă şi nici nu au cerut ajutorul altor instituţii abilitate care să îi ajute la căutarea celor doi, considerându-se e că dispariţia este una voluntară.

Pompierii din Argeş intervin, pentru a scoate apa din curtea postului de poliţie şi a dispensarului din Stâlpeni, dar şi din cel puţin zece gospodării, afectate de inundaţii în urma ploilor care au căzut în ultimele 24 de ore. Afectate de ploi sunt şi un dispensar şi un post de poliţie. Patru localităţi din judeţul Argeş au fost afectate de inundaţii în ultimele 24 de ore, apa intrând în curţile a cel puţin zece familii din Mihăeşti, Godeni, Stâlpeni şi Budeasa. Drumul judeţean care leagă cartierul piteştean Trivale de comuna Băbana a fost blocat de un copac doborât de vânt. Reprezentanţii de la Drumuri Judeţene intervin la ora transmiterii acestei ştiri pentru eliberarea drumului.

Poliţiştii au fost sesizaţi, că la sediul unei firme de transport din sectorul 5, din Bucureşti, o femeie de 31 de ani a fost agresată şi împuşcată în cap de soţul ei. Bărbatul în vârstă de 45 de ani ar fi fugit, fiind găsit mort noaptea trecută, într-o comună din Călăraşi. Poliţiştii au efectuat cercetări la locul faptei, apoi trupul neînsufleţit al femeii a fost ridicat şi transportat la INML în vederea necropsiei. Agresorul era deţinător legal de pistol cu bile. Nu au fost identificate eventuale plângeri formulate de către victima împotriva soţului.

Deputatul Cătălin Rădulescu este cercetat de Parchetul General pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Cercetările, după ce a făcut declaraţii referitoare la faptul că are o mitraliera AKM pe care este pregătit să o folosească. Iniţial, dosarul a fost deschis pentru infracţiuni de tulburare a liniştii şi ordinii publice. Cătălin Rădulescu a fost audiat pe 15 martie după ce parlamentarul a spus într-un interviu că şi-a păstrat mitraliera AKM cu care a luptat la Revoluţie şi se declară pregătit să o folosească din nou. Totodată, el a criticat protestatarii din Piaţa Victoriei. Deputatul le-ar fi spus procurorilor că regretă că s-a ajuns la ”escaladarea declaraţiilor sale”, precizând că nu a avut intenţia de a ameninţa pe cineva sau de a genera ”o stare de insecuritate”.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, introducerea SRI, Ministerului Afacerilor Interne şi a Ministerului Finanţelor ca părţi responsabile civilmente în dosarul torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu, la cererea inculpaţilor din cauză. La Curtea de Apel Bucureşti a început procesul toriţionarilor disidentului Gheorghe Ursu, cei judecaţi în cauză solicitând introducerea în dosar, ca părţi responsabile civilmente, a Serviciului Român de Informaţii (SRI), a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi a Ministerului Finanţelor Publice. Judecătorii au admis cererea, urmând ca la pronunţarea pe fond să decidă dacă instituţiile respective răspund sau nu în solidar cu inculpaţii.

Fiul lui Gheorghe Ursu, Andrei Ursu, s-a opus introducerii celor trei instituţii în dosar, precizând că nu doreşte despăgubiri de la stat ci de la cei judecaţi în dosar. Solicitarea de introducere a instituţiilor în cauză a fost făcută de Vasile Hodiş, motivând că SRI este succesorul în drepturi şi obligaţii al Securităţii, iar Ministerul Finanţelor este reprezentant al statului român. În ceea ce priveşte Ministerul Afacerilor Interne, inculpatul a explicat că înainte de 1989 avea în subordine şi penitenciarele, Gheorghe Ursu decedând într-un spital penitenciar. Solicitarea a fost susţinută şi de Marian Pârvulescu.

Un incendiu a izbucnit, noaptea trecută, în zona staţiei Basarab, la un vagon de călători dezafectat care se afla aproape de alte vagoane şi de locuinţe. Pentru stingerea focului a fost necesară restricţionarea traficului feroviar şi deconectarea reţelei de sub tensiune. Incendiul a fost stins după aproximativ o oră şi jumatate.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că din cauza unui eveniment rutier în care au fost implicate două autoturisme, circulaţia pe sensul către Capitală al DN1 Ploieşti – Bucureşti este îngreunată în zona oraşului ilfovean Otopeni. Este afectată banda numărul trei a acestui sens. Pentru a nu fi implicaţi în evenimente nedorite, conducătorii auto sunt sfătuiţi să manifeste prudenţă la volan şi să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri prezenţi la faţa locului. Evenimentul nu s-a soldat cu victime.

Cinci din cei 13 foşti şi actuali profesori ai Şcolii Sanitare Postliceale de Stat Slatina, printre care şi fosta directoare a instituţiei, acuzaţi de luare de mită, au fost condamnaţi la închisoare cu executare de Curtea de Apel Craiova, cea mai mare pedeapsă ridicându-se la şapte ani. Faptele de care sunt acuzaţi profesorii s-au petrecut la sesiunile iulie şi august 2012 ale examenului de final de an. Decizia Curţii de Apel Craiova este definitivă. Georgel Filip a primit cea mai mare pedeapsă, şase ani de închisoare cu executare, însă va petrece şapte ani după gratii, pentru că mai avea o condamnare cu suspendare de un an şi patru luni pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.

Sanda Naiden şi Liliana Cornelia Filişanu, fost director al Şcolii Postliceale de Stat Slatina au primit o condamnare de câte cinci ani de închisoare cu executare. Tot cu executare au fost condamnate şi Emilia Brănescu– trei ani şi Aglaia Micli trei ani şi şase luni. Restul inculpaţilor au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare: Lygia Monica Moisescu – doi ani, Iuliana Hideg – doi ani şi şase luni, Angelica Lavinia Sbora – trei ani, Marian Spiridon – trei ani şi şase luni, Gigi Zamfir – trei ani şi şase luni, Angela Ciolca – trei ani, Maria Viorica Berinde – trei ani. Maria Răduţă a primit o amendă penală de 6.000 lei pentru mărturie mincinoasă.

Curtea de Apel Cluj a admis, contestaţia primarului suspendat al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, la o decizie a Tribunalului Cluj şi a decis ridicarea măsurii controlului judiciar, astfel că acesta poate reveni la Primărie. Cătălin Chereche, primarul suspendat al municipiului Baia Mare a declarat, că a avut încredere în justiţie. Cătălin Cherecheş a fost arestat preventiv pentru luare de mită în formă continuată de Tribunalul Cluj în 27 aprilie 2016 pe o perioadă de 30 de zile, iar Curtea de Apel Cluj a menţinut această hotărâre. Tribunalul Maramureş a prelungit, în 24 mai 2016, arestul preventiv al acestuia.

Danuţ, copilul de doi ani, care a căzut într-un puţ din judeţul Teleorman şi a fost scos după 10 ore, va fi externat . Starea generală a copilului este bună. Micuţul mânăncă, râde, vorbeşte şi se joacă, astfel că medicii au considerat că nu mai este necesar să rămână în spital. Minorul a stat, în urmă cu mai bine de două săptămâni, peste 10 ore pe jumătate în apă, într-o fântână, la peste 16 metri adâncime, fiind scos de pompieri cu ajutorul unor tije. Copilul a fost dus la Spitalul Grigore Alexandrescu, starea acestuia fiind destul de gravă iniţial. Ulterior, micuţul a început să se simtă mai bine, fiind mutat de la Secţia de Terapie Intensivă la cea de Pediatrie. Parchetul de pe lângă Judecătoria Roşiorii de Vede a deschis un dosar de cercetare penală pentru vătămare corporală din culpă, iar mama şi bunica micuţului au fost deja audiate.

RCS&RDS este urmărită penal, au anunţat reprezentanţii companiei în amendamentul depus la prospectul de listare. Potrivit amendamentului, RCS&RDS a fost informată de către procurorii DNA la trei zile după ce foşti sau actuali directori din companie au fost puşi sub acuzare, însă menţiunea nu a fost făcută de DNA până la această oră. Drept urmare, investitorii de retail ai Digi se pot retrage dacă vor din subscriere din cauza anchetei. Oferta de subscriere de acţiuni Digi a fost amendată din cauza anchetei DNA în cazul Dragomir/RCS astfel că prospectul a fost completat prin faptul că investitorii de retail se pot retrage dacă vor din subscriere. Conform prospectului iniţial, ordinele de subscriere pe retail erau irevocabile.

Curtea de Apel Constanţa a respins, ca nefondate, cererile şi excepţiile invocate de avocaţii Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, în dosarul Nazarcea, în care a fost trimis în judecată de DNA pentru obţinere fără drept de fonduri europene, şi a dispus începerea judecăţii. Magistraţii au constatat legalitatea sesizării instanţei prin rechizitoriul DNA, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, şi au dispus începerea judecăţii în cauză.

Instanţa a menţinut măsurile asiguratorii dispuse prin ordonanţa din 12 octombrie 2016 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa şi a dispus trimiterea dosarului la completul de judecată, pentru a stabili primul termen de judecată. Decizia de miercuri a Curţii de Apel Constanţa nu este definitivă, având drept de contestaţie în trei zile de la comunicarea copiei minutei. În dosar, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este judecat pentru comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, care are ca rezultat obţinere pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau bugetele administrate de acestea sau în numele lor.

Şapte persoane au fost arestate preventiv, iar alte cinci au fost puse sub control judiciar de procurorii DIICOT Ploieşti într-un dosar de trafic de entobotanice, gruparea fiind constituită din rude şi prieteni. In urma a 16 percheziţii au fost găsite şi ridicate „diferite cantităţi de materie vegetală – etnobotanice (vrac şi ambalate în pliculeţe pentru vânzare), cântare electronice, bani (peste 10.000 de lei şi 700 de euro), telefoane mobile şi aparatură IT. Totodată, la un imobil au fost găsite şi ridicate 450 de pachete de ţigări de contrabandă”. Au fost puse în aplicare 17 mandate de aducere, iar alte 50 de persoane au fost conduse la audieri. Dintre acestea, 12 persoane au fost reţinute, iar ulterior, 7 au fost arestate preventiv şi faţă de 5 a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Clădirea Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, care este monument istoric din 1874, va fi reabilitată şi modernizată printr-un proiect în valoare de peste 75 de milioane de lei plus TVA, aprobat de Consiliul Local al Municipiului Arad. Clădirea Teatrului, inaugurată în 1874 în prezenţa Împăratului Austriei, Franz Iosef, va fi reabilitată, în prezent aceasta fiind degradată. Accesul pietonilor pe trotuarele laterale ale teatrului este mereu interzis din cauza pericolului la care s-ar expune trecătorii dacă ar cădea tencuiala. În urma aprobării proiectului în Consiliu Local, clădirea Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, care cuprinde două săli de spectacole, va fi reabilitată de la subsol până la acoperiş, urmând să beneficieze şi de dotări moderne.

Banii, circa 75 de milioane de lei, vor fi alocaţi din bugetul municipiului Arad, după ce un proiect de valoare mai mică depus de municipalitate pentru a obţine fonduri europene a fost respins ca urmare a unor neclarităţi în ghidul cu proceduri, neclarităţi care au fost lămurite la sesizarea autorităţilor din Arad. Procesul de reabilitare din banii municipalităţii cuprinde două etape: restaurarea şi reabilitatea exterioară a clădirii, în valoare de circa 14,2 milioane lei, fără TVA, care ar trebui să dureze doi ani, şi reabilitarea interioară a clădirii, în valoare de circa 61,2 milioane lei, fără TVA, care ar trebui să dureze alţi doi ani. Cea de-a doua etapă cuprinde şi dotările specficie unui teatru, printre care reabiltare scena mare, locuri din sală, sistem audio, de lumini sau climatizare.

Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS) a creat o replică online a virusului HIV, pentru a demonstra românilor cu câte rapiditate se poate răspândi această boală şi cât de important este ca o astfel de afecţiune să fie descoperită la timp.170.000 de români au intrat în contact cu virusul online în 3 zile. Celor care au intrat în contact cu acest fişier li s-a explicat importanţa conştientizării faptului că virusul HIV este asimptomatic în stadiile primare şi că este importantă testarea pentru depistarea lui. Cookie-ul Internet_HIV nu este un virus real şi nu afectează starea dispozitivului în niciun fel, spun iniţiatorii proiectului.

Autorităţile italiene au ignorat în 2013 apeluri telefonice ale unor refugiaţi sirieni ce se aflau la bordul unei nave în pericol de a se scufunda, refuzând să intervină vreme de câteva ore. Cu aproape patru ani în urmă, 268 de refugiaţi sirieni, inclusiv 60 de copii, şi-au pierdut viaţa în urma scufundării unui vas la aproximativ 100 de kilometri de Lampedusa, o mică insula italiană aflată între Sicilia şi Tunisia. Accidentul a fost considerat una dintre cele mai mari tragedii ale crizei refugiaţilor din Europa. O înregistrare audio făcută publică sugerează că autorităţile italiene i-au lăsat pe refugiaţii sirieni să se înece în pofida faptului că fuseseră avertizaţi cu câteva ore în urmă despre pericolul în care se afla nava.

Marion Marechal-Le Pen, nepoata candidatei la preşedinţia Franţei Marine Le Pen, a anunţat că renunţă cel puţin temporar la viaţa politică, citând „motive personale şi politice”, cu o lună înainte de alegerile parlamentare. Marion Marechal-Le Pen, în vârstă de 27 de ani, era considerată o figură importantă a partidului de extremă-dreapta Frontul Naţional. Ea este unul dintre cei doi parlamentari ai Frontului Naţional din Adunarea Naţională a Franţei, camera inferioară a Parlamentului. Intr-o scrisoare publică, Marechal-Le Pen, licenţiată în Drept, a anunţat că nu va candida la alegerile parlamentare din luna iunie pentru a reprezenta districtul sud-estic Vaucluse.

Moon Jae-in, câştigătorul scrutinului prezidenţial din Coreea de Sud, a declarat miercuri că este dispus să viziteze Coreea de Nord şi va lucra pentru stabilirea păcii în regiune. La doar câteva ore după câştigarea alegerilor, candidatul Partidului Democrat din Coreea (social-liberal) a anunţat că vrea să poarte negocieri cu SUA, China şi Coreea de Nord, pentru detensionarea situaţiei actuale. Noul preşedinte al Coreei de Sud a subliniat că vrea „să întărească alianţa-cheie” cu Statele Unite, dar a precizat că va avea „negocieri serioase” cu SUA şi China privind desfăşurarea sistemului antirachetă american THAAD.

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a declarat că este „cu adevărat urgentă” căutarea unei soluţii comune pentru conflictul israeliano-palestinian. În cadrul unei întrevederi în Cisiordania cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, Frank-Walter Steinmeier a atras atenţia că s-a pierdut prea mult timp cu eforturile înfiinţării unui stat al Palestinei lângă Israel. De cealaltă parte, Mahmoud Abbas şi-a exprimat disponibilitatea de a se întâlni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Referindu-se la conversaţia cu preşedintele Donald Trump de săptămâna trecută, Abbas a spus că l-a informat pe Trump „despre faptul că suntem pregătiţi să lucrăm împreună, sub supravegherea SUA, pentru a obţine pacea”.

Preşedintele Statelor Unite se va întâlni, la Casa Albă, cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. Aceasta este prima întâlnire de rang înalt a lui Donald Trump cu un oficial rus, de la învestirea sa. Întrevederea lui Trump cu Lavrov va avea loc după discuţia oficialului rus cu Rex Tillerson, secretarul american de Stat. Planul negociat de Rusia, Iran şi Turcia, care ar avea drept scop stabilizarea situaţiei din Siria, este cel mai urgent subiect de pe agenda bilaterală. Acordul prevede ca aceste zone de securitate să fie mărginite de puncte de control şi centre de observare „operate de forţele garanţilor consensului”, dar ar putea permite şi desfăşurarea de observatori din ţări „terţe”.

Decizia Statelor Unite de a aproviziona cu armament miliţiile kurde din Siria în vederea luptei împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic este „inacceptabilă”. Ankara consideră miliţiile kurde organizaţii teroriste, denunţând legăturile acestora cu mişcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflată în conflict cu Turcia. Donald Trump, preşedintele SUA, a dispus aprovizionarea cu armament a miliţiilor kurde din Siria, argumentând că măsura este necesară pentru succesul operaţiunilor de eliberare a oraşului Raqqa, ocupat de reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic.

În urma demiterii şefului FBI, Donald Trump devine primul preşedinte SUA după Richard Nixon care demite un oficial ce coordonează o anchetă într-un caz în care este implicat şeful statului. Decizia liderului de la Casa Albă indică un tipar clar al unui om care manifestă disponibilitatea de a contesta instituţiile create cu rolul de a trage la răspundere preşedintele. Numiţi în funcţie pentru o perioadă de 10 ani, aproape tuturor directorilor FBI le-a fost permis să-şi închieie mandatul, indiferent de schimbarea liderului de la Casa Albă. Anterior, Bill Clinton era singurul preşedinte SUA care a demis un şef al FBI, în contextul acuzaţiilor că directorul ar fi folosit avioanele FBI în interes personal.

Democraţii, care în timpul campaniei l-au criticat pe Comey pentru modul în care a condus ancheta în cazul serverului de email privat utilizat de Hillary Clinton, l-au comparat pe Trump cu Richard Nixon, singurul preşedinte american care a fost forţat să demisioneze. Pe de altă parte, într-o scrisoare adresată lui Comey, Trump afirma că decizia de demitere a fost motivată de necesitatea restabilirii „încrederii şi siguranţei publice” în FBI. Administraţia de la Casă Albă a ataşat la scrisoare şi un raport al procurorului general adjunct Rod Rosenstein în care acesta critica modul în care Comey a coordonat ancheta în cazul Hillary Clinton, inclusiv decizia şefului FBI de a organiza o conferinţă de presă pentru a prezenta detalii ale anchetei şi lansarea de „informaţii peiorative” despre Clinton.

Testele balistice chineze din ultimele zile au vizat în mod evident sistemul Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) din Coreea de Sud, dată fiind zona de aterizare, susţine analistul militar Liang Guoliang. Armata Chinei a efectuat o serie de exerciţii militare cu muniţie reală şi teste balistice în zona de nord-est Mării Bohai. Acestea ar fi fost destinate consolidării capacităţilor militare în lupta împotriva ameninţărilor securităţii naţionale. Rachetele din nord-vestul Chinei, ale căror focoase au aterizat în Bohai, par să fi fost lansate din Xianjiang sau Gansu, este de părere analistul militar din Hong Kong. China a criticat dur deciza de instalarea a sistemului THAAD, însă Coreea de Sud şi Statele Unite susţin că scopul sistemului este unul strict defensiv, pentru a preîntâmpina un posibil atac balistic nord-coreean.

Producţia industrială din Germania a scăzut cu mai puţin decât era aşteptat în luna martie, în contextul în care exporturile şi importurile au atins un nivel record în luna martie. Economia Germaniei este aşteptată să crească cu 0,6% în primul trimestru, de la 0,4% în ultimele trei luni de anul trecut, arată datele care vor fi anunţate oficial vineri. Producţia industrială a scăzut cu 0,4% în martie, potrivit ministerului Economiei. În primul trimestru, per total, producţia industrială a crescut cu 1,4%. Exporturile ajustate sezonier au crescut cu 0,4%, în martie, atingând un record de 105,4 miliarde de euro. Importurile au crescut cu 2,4%, atingând, în martie, cea mai ridicată valoare, de 85,8 miliarde de euro. Astfel, excedentul sezonier ajustat a fost redus la 19,6 miliarde de euro.

Locurile de muncă disponibile au atins un nivel record pentru primele trei luni din 2017. Potrivit unui studiu al IAB, institutul pentru cercetarea forţei de muncă, numărul locurilor de muncă libere au crescut cu aproape 75.000 de la an la an, ajungând la un record de 1,06 milioane. Printre sectoarele care caută mai mulţi angajaţi se numără logistica, sănătatea şi construcţiile.

Tatiana Proskuryakova este noul director de ţară al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria, înlocuind-o pe Elisabetta Capannelli, care a fost director de ţară în cadrul Băncii Mondiale începând din anul 2013, şi care va prelua un alt mandat la Zagreb. Tatiana Proskuryakova, cu cetăţenie dublă, rusă şi americană, îşi va prelua mandatul la Bucureşti în data de 24 iulie 2017. Tatiana Proskuryakova este director de ţară în Bosnia-Herţegovina şi Montenegro din anul 2015. Înainte de mandatul de la Sarajevo, a fost director de ţară în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (2013-14) precum şi consilier pentru operaţiuni de ţară (Country Operations Adviser) pentru Argentina, Paraguay şi Uruguay (2010-13).

Procurorul general adjunct al Statelor Unite, Rod J. Rosenstein, a declarat că reputaţia şi credibilitatea FBI au fost afectate serios de acţiunile directorului James Comey, în condiţiile în care preşedintele SUA, Donald Trump, l-a demis pe Comey. Potrivit oficialilor de la Washington, Rod J. Rosenstein a început examinarea comportamentului lui Comey la scurt timp după ce a fost învestit în funcţie, acum două săptămâni. Democraţii din Congresul american au atras atenţia că demiterea lui Comey survine în contextul anchetei privind ingerinţele Rusiei în campania electorală prezidenţială din 2016.

SPORT

Sportiva rusă Maria Şarapova, în vârstă de 30 de ani, va primi o invitaţie pe tabloul principal al turneului de la Birmingham (Anglia). Ar fi al treilea turneu la care Şarapova primeşte invitaţie, după expirarea suspendării pentru dopaj, după cele de la Stuttgart (Germania) şi Madrid (Spania). Jurnaliştii britanici scriu că au avut deja loc discuţii preliminare între reprezentanţii Mariei Şarapova şi oficialii Lawn Tennis Association, forul de conducere al tenisului din Marea Britanie. BBC mai notează că Michael Downey, directorul turneului de la Birmingham, şi-a dat acordul în această privinţă.

Tenismena din Rusia nu a mai participat la niciun turneu premergător celui de la Wimbledon din 2010, când a ajuns în finală, tot la Birmingham. Turneul de categorie Premier se desfăşoară în perioada 19 – 25 iunie şi este dotat cu premii în valoare totală de 819.940 de dolari. Maria Şarapova a ajuns până în semifinalele turneului de la Stuttgart, primul de la revenirea în competiţie, unde a fost eliminată de Kristina Mladenovici (Franţa), scor 3-6, 7-5, 6-4. Luni, a fost eliminată, însă, în turul al doilea al turneului de la Madrid, fiind învinsă de canadianca Eugenie Bouchard, scor 7-5, 6-2, 6-4, una dintre jucătoarele care s-au opus revenirii rusoaicei în circuitul WTA.

Formaţia FCSB a anunţat, prin intermediul site-ului oficial, că a pus în vânzare online biletele pentru partida cu CS Universitatea Craiova, din ultima etapă a play-off-ului Ligii 1, care va avea loc sâmbătă, de la 20:00, pe Arena Naţională. Tichetele sunt disponibile pe site-ul biletesteaua.ro, la următoarele preţuri: Peluză – 10 LEI, Tribuna 2 – 20 LEI, VIP – 35 LEI. Programul caselor de bilete de la Arena Naţională va fi următorul: Vineri – 11:00-19:00, Sâmbătă – 10:00-20:00

Antrenorul CFR-ului a răspuns iritat acuzelor de non-combat venite dinspre FCSB şi a fost deranjat şi de faptul că Becali a vorbit de echipa clujenilor din meciul cu Viitorul. Oficialii CFR-ului i-au cerut lui Miriuţă să nu lase pe nimeni în vacanţă, înainte de jcoul cu Viitorul, pentru a se evita un nou caz Craiova. Miriuţă spune că Marc a plâns după ce a văzut în presă că e suspectat că a greşit intenţionat cu Dinamo. CFR a ajuns în postura de a arbitra lupta la titlu. Clujenii sunt singurii care mai pot schimba ordinea în Liga I, în ultimul meci, cu Viitorul, în deplasare. Pentru a evita orice speculaţii sau acuze, oficialii echipei i-au transmis luni lui Miriuţă să nu dea voie niciunui jucător să plece mai devreme în vacanţă, nici măcar accidentaţilor Gomelt şi Camora sau suspendatului Tiago Lopez. Mai mult, clujenii vor pleca cu avionul spre Constanţa încă de joi, cu două zile înaintea jocului cu Viitorul.

Brazilianul Philippe Coutinho reprezintă principala ţintă a Barcelonei pentru această vară, starul lui Liverpool fiind un înlocuitor perfect pentru Andres Iniesta, în viziunea catalanilor, notează presa din Spania. Cu Iniesta ajuns la 32 de ani, Barcelona speră ca brazilianul să-l poată înlocui cu succes în linia mediană, iar talentatul mijlocaş de 24 de ani este văzut extrem de bine de Neymar, alături de care joacă în naţionala Braziliei, şi de Suarez, cu care a colaborat excelent în perioada în care uruguayanul evolua la Liverpool.

Viitorul este la un singur meci distanţă de câştigarea primului titlu din istorie. Echipa lui Hagi trebuie să câştige partida cu CFR Cluj pentru a fi sigură ca va triumfa în acest sezon. Ladislau Boloni, fost selecţioner al României, s-ar bucura pentru Hagi dacă acesta ar reuşi să câştige titlul, însă este de părere că rolul Viitorului este altul: formarea de jucători. Un astfel de club este practic obligat să-şi cedeze cei mai buni fotbalişti pentru a putea supravieţui şi în consecinţă nu îşi poate crea un lot competitiv.

În calendarul competiţional al Ligii 1 urmează etapa a 10-a din play-out, însă astăzi se va disputa o partidă din cadrul etapei a 11-a. Confruntarea dintre Concordia Chiajna şi ACS Poli Timişoara a fost programată astăzi deoarece Timişoara va juca pe 20 mai finala Cupei Ligii. Cele două combatante sunt vecine de clasament, băneţenii având un avans de două puncte. Concordia, cu 20 de puncte, ocupă în acest moment loc de baraj şi ar avea nevoie de victorie pentru a se distanţa de zona roşie a clasamentului. În sezonul regulat, ACS Poli Timişoara a câştigat meciul tur, scor 2-0, iar returul disputat pe ‘Dan Păltinişanu’ s-a încheiat la egalitate, scor 1-1. Tot remiză a fost şi meciul din turul play-out-ului, scor 0-0.

Vestiarul stadionului Juventus s-a cutremurat ieri seară (9 aprilie), în urma victoriei din returul din semifinalele Champions League cu AC Monaco, 2-1. Băieţii lui Allegri au cântat, au dansat şi au imortalizat bucuria calificării în finală, după care au umplut site-urile de socializare cu poze şi filmuleţe. Sunt la un pas de a-şi îndeplini unul din obiectivele sezonului: încoronarea lui Juventus în Regina Europei. Pentru Juventus este a doua finală Champions League în ultimii 3 ani. În sezonul 2014-2015, „Bătrâna Doamnă” a întâlnit-o pe Barcelona în finala de la Berlin, atunci gruparea blaugrana a câştigat cu 3-1, acum Juventus şi-a luat revanşa cu Barcelona. A eliminat-o în sferturile competiţiei, cu 3-0 la general.

Internaţionalul irlandez Shane Duffy ţine capul de afiş în presa din ţara natală, insă nu pentru ce şi-ar fi dorit. Echipa lui Duffy, Brighton & Hove Albion, a obţinut o promovare istorică în Premier League, dar distracţia s-a încheiat abrupt pentru fundaşul de 25 de ani, după ce în presă au ajuns imagini compromiţătoare pentru fotbalist. După încheierea sezonului din Championship, Shane Duffy a ieşit în oraş pentru a sărbători promovarea alături de mai mulţi colegi şi a încheiat seara în patul unei femei pe care o cunoscuse chiar în acea seară. Nimic anormal la prima vedere, numai că fotbalistul este implicat într-o relaţie de lungă durată, iar iubita sa, Catherine Carlin (foto jos, alături de Shane Duffy), a aflat de pe reţelele de socializare că e înşelată.

EA Sports a ales noua imagine a jocului FIFA 18. Incă nu au fost stabilite toate detaliile şi noutăţile cu care va veni pe piaţă FIFA 2018, însă cover-star-ul va fi cu siguranţă mijlocaşul celor de la Manchester United, Paul Pogba. În 2017, cover-star-ul a fost un alt mijlocaş, neamţul Marco Reus, actual jucător al echipei Borussia Dortmund. FIFA 2018 se va lansa mai târziu anul acesta pentru PlayStation 4, Xbox One, PC şi alte platforme. Potrivit site-ului segmentnext,com, încă se lucrează la titlu, iar prezentarea va fi pe 10 iunie. Ca o noutate faţă de FIFA 2017, în ediţia din 2018, vor apărea mai mulţi jucători, iar istoria acestora va fi updatată.

Parteneriatul dintre Herbalife si FC Viitorul inceput in 2015 continua si in sezonul urmator. Continuarea parteneriatului a fost anuntata in cadrul unei vizite la Academia din Ovidiu, un proiect de suflet al lui Gică Hagi unde, cu multi bani dar si cu mult suflet, Regele a creat o pepinieră de sportivi pentru sportul-rege, fotbalul. După o vizita in sala de trofee si pe terenul de fotbal unde echipa constănţeană se afla la un antrenament ne-am intalnit cu Hagi si echipa lui la un pranz informal si o discutie libera despre performanţă, ambitiile echipei si programul de antrenamente. Întrebat care sunt principiile importante pe care un sportiv trebuie sa respecte, Hagi a vorbit cu seriozitate despre importanta echilibrului in perioada de pregatire si nu numai: “Unele dintre principiile importante din filosofia mea sunt alimentaţia şi odihna. Dacă nu le respecţi, nu te poţi antrena. Trebuie să dormi şi să mănânci bine ca să ai putere şi să te pregăteşti la capacitate maximă. Odihna şi nutriţia personalizată sunt cruciale”.

Astăzi, în oraşul japonez Kyoto, a avut loc tragerea la sorţi pentru stabilirea grupelor de la Cupa Mondială de Rugby din 2019.n”Stejarii” au trei variante de a ajunge la turneul final din Japonia. Aflată în plin proces de calificare Cupa Mondială de rugby din Japonia 2019, România poate ajunge în Grupa A sau B, în funcţie de felul în care va obţine biletul pentru Japonia. În acest moment, se cunosc 13 dintre echipele care vor participa la Cupa Mondială de Rugby din 2019, iar conform tragerii la sorţi de miercuri, România poate ajunge doar într-una dintre primele două grupe: A sau B. A doua variantă le-ar aduce Stejarilor un duel cu Noua Zeelandă, Africa de Sud, în timp ce Grupa A, a Irlandei, Scoţiei şi a ţării gazdă – Japonia este varianta preferabilă.

România ajunge în Grupa A astfel: dacă este Europa 1 (tricolorii câştigă Rugby Europe Championship), iar adversarele Stejarilor vor fi Irlanda, Scoţia, Japonia şi cîştigătoarea barajului de calificare.
dacă România câştigă barajului de calificare, adversarele Stejarilor vor fi Irlanda, Scotia, Japonia si Europa 1. România ajunge în Grupa B, la duel cu Noua Zeelandă, campioana ultimelor două ediţii, dacă merge la turneul final de calificare. În acest moment, România se află pe primul loc în Rugby Europe Championship, competiţie care o poate propulsa direct la competiţia din Japonia, calificarea urmând să se decidă în urma rezultatelor cumulate tur-retur pentru sezonul 2016-2017 şi 2017-2018.

La mai puţin de 100 de kilometri de Bucureşti, una dintre cele mai vechi echipe de fotbal din România încearcă să regăsească drumul spre Liga 1. Înfiinţată în 1923, Flacăra Moreni este antrenată de fostul campion, Gabriel Paraschiv (39 de ani). A jucat în Champions League, a îmbrăcat tricoul naţionalei şi a cucerit Liga 1 şi Supercupa României. Gabi Paraschiv nu a uitat însă niciodată de unde a plecat. După ce s-a despărţit de Oţelul Galaţi, unde a fost căpitan şi a evoluat în peste 200 de meciuri doar în campionat, Paraschiv şi-a început cariera de antrenor la fel ca pe cea de jucător, la Moreni.

Federaţia Română de Handbal a anunţat în cursul acestei zile componenţa celor două grupe la turneul de baraj promovare / retrogradare al Ligii Naţionale de handbal feminin, care va avea loc la Sf. Gheorghe în perioada 24-27 mai. Astfel, în prima grupă vor juca Unirea Slobozia, Dinamo Bucureşti şi Mureşul Tg. Mureş. În a doua grupă vor evolua Danubius Galaţi, Minaur Baia Mare şi HM Buzău. Dinamo Bucureşti trebuie, aşadar, să treacă de Unirea Slobozia pentru a promova în Liga Naţională şi a construi o echipă cu pretenţii. Va fi însă un duel mai mult decât încins, startul fiind dat chiar în timpul sezonului, când antrenorul Unirii Slobozia, Dumitru Muşi, a şi contestat transferul Laurei Popa de la U Cluj la Dinamo în timpul returului. În Liga Naţională vor juca sezonul următor câştigătoarele celor două grupe.

FCSB a pus în vânzare biletele pentru meciul cu CS U Craiova, ultimul al sezonului şi meciul care poate aduce titlul echipei lui Reghecampf. Oficialii roş-albaştri speră să aibă parte de susţinere masivă, iar Arena Naţională să fie plină la confruntarea cu oltenii. Suporterii care vor să asiste la meci vor trebui să plătească 10 lei pentru un loc în peluze, 20 de lei pentru tribuna 2 şi 35 de lei pentru lojele VIP. Sâmbătă, 13 mai, cu începere de la ora 20:00 se vor disputa în paralel toate cele trei partide din play-off: FCSB – CS U Craiova, Dinamo – Astra şi Viitorul – CFR Cluj.

Etapa a noua din playoff nu a schimbat mare lucru în ceea ce priveşte lupta pentru titlu. Cum Viitorul şi Dinamo au câştigat meciurile din weekend, FCSB a avut doar varianta victoriei la Giurgiu pentru a rămâne în cursă. Echipa antrenată de Laurenţiu Reghecampf a învins-o pe Astra cu 1-0 prin golul lui Harlem Gnohere, însă preţul plătit a fost uriaş. Accidentările suferite de jucătorii FCSB în meciul de la Giurgiu s-au adunat pe o listă pe care mai existau probleme medicale, astfel că pregătirea meciului decisiv cu CSU Craiova este infernală.

Cea mai mare problemă pe care o are actuala vicecampioană este cea legată de starea de sănătate a lui Mihai Pintilii. Mijlocaşul a ieşit accidentat în meciul cu Dinamo şi a fost lăsat în afara lotului pentru meciul cu Astra. Chiar dacă diagnosticul este mai bun decât se anticipa, doar o fisură la nivelul muşchilor din zona inghinală, sunt şanse mici ca Pintilii să apară între titulari în partida cu CSU Craiova. Noutăţile sunt problemele pe care le are la gleznă Gnohere, marcatorul de la Giurgiu, cel care a şi fost schimbat la pauza meciului din cauza durerilor. Mai mult decât atât, Moke a suferit o leziune musculară la coapsa piciorului stâng, iar Bălaşa a fost schimbat luni seară în minutul 75 după ce fundaşul a fost lovit în faţă, apoi a resimţit şi dureri la coapsă după ce a respins un şut puternic al lui Constantin Budescu.

În funcţie de cât de rapid se vor recupera fotbaliştii cu probleme, Reghecampf poate opta pentru trimiterea pe teren din acelaşi minut a cuplului Alibec – Gnohere, dat fiind randamentul pe care cei doi l-au dat în prima repriză a jocului de la Giurgiu. Dacă francezul nu va putea începe din primul minut, Alibec va juca din nou pe cel mai avansat post, iar în spatele său ar putea intra Achim. Apărarea are în continuare soluţii, orice absenţă a unui element din cuplul Bălaşa – Moke fiind uşor de reparat prin introducerea lui Tamaş.

Cu trei etape înainte de finalul sezonului, Inter Milano şi-a demis antrenorul. Stefano Pioli a fost demis ca urmare a rezultatelor slabe din ultimul timp, iar Stefano Vecchi, antrenor la formaţia Primavera, va conduce echipa în ultimele meciuri. În acest sezon, Inter a mai fost antrenată de Roberto Mancini şi Frank de Boer. Ambii au fost demişi şi de fiecare dată poziţia lor a fost luată de Vecchi până la numirea unui nou „principal”. Presa italiană speculează pe marginea acestui subiect şi notează că demitera lui Pioli a fost făcută pentru a i se face loc lui Diego Simeone. Antrenorul celor de la Atletico Madrid este o ţintă mai veche a Inter-ului, iar patronii chinezi ai grupării italiene i-au oferit chiar un contract ‘în alb’ argentinianului. O altă variantă pentru banca celor de la Inter este Antonio Conte, tehnicianul lui Chelsea.

Alin Toşca are un nou antrenor. Conducerea clubului Betis a luat decizia de a-l demite pe tehnicianul Victor Sanchez la doar cinci luni de la instalarea acestuia şi de a-l numi în funcţie pe Alexis Trujillo. Sanchez a fost adus la începutul lunii noiembrie, în locul lui Gustavo Poyet, dar Betis a înregistrat nu mai puţin de şase înfrânferi în ultimele opt meciuri. Ultima dintre ele a fost în etapa a 36-a, 0-4 cu Leganes. Astfel în ultimele două runde ale sezonului (cu Atletico Madrid şi Sporting Gijon), echipa va fi condusă de Alexis Trujillo. Trujillo este unul dintre foştii căpitan ai lui Betis şi a fost antrenor secund la echipa din Sevilla în perioada 2004-2006. În acest moment, Betis se află pe locul 15 în clasament, cu 37 de puncte. Prima echipă aflată pe loc retrogradabil, Sporting Gijon, are 27 de puncte.

PROGNOZA METEO
10 Mai 2017

Vremea va fi deosebit de rece pentru aceastã datã în cea mai mare parte a țãrii. Astfel, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 9 grade în depresiuni și 19 grade în Oltenia, iar cele minime între 0 și 7 grade, mai coborâte în depresiuni, dar și mai ridicate pe litoral. Cerul va fi temporar noros și mai ales în prima parte a zilei va ploua în Muntenia și pe arii restrânse în Oltenia, Dobrogea, Transilvania și Moldova. În zona Carpaților Meridionali și Orientali, în special la altitudini mari, precipitațiile vor fi și sub formã de lapovițã și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri la munte, iar pe parcursul zilei, trecãtor și în celelalte regiuni. Noaptea se va produce brumã, local în nord-vestul, centrul și nordul țãrii, precum și în zonele deluroase din rest. Izolat vor fi condiții de ceațã.

Bucuresti

Vremea va fi deosebit de rece. Cerul va fi variabil, cu înnorãri în prima parte a zilei, când trecãtor va ploua slab. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 11 grade, iar cea minimã va fi de 3…5 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *