Stiri pe scurt 10 Ianuarie 2017

loading...

Stiri pe scurt 10 Ianuarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  10  Ianuarie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 10 ianuarie. In anul 2008, Procurorii Direcţiei Naţionale Anticoruptie au început urmărirea penală pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani împotriva lui Ioan Becali – impresar, Victor Becali – impresar, Gheorghe Copos – preşedintele şi patronul clubului de fotbal Rapid Bucureşti, Sică Puşcoci – avocat, Mihai Stoica – fost director al clubului de fotbal Oţelul Galaţi, Cristian Borcea – preşedintele executiv al clubului de fotbal Dinamo, Jean Pădureanu – preşedinte al clubului de fotbal Gloria Bistriţa, Gheorghe Popescu – impresar şi Gheorghe Neţoiu – acţionar la clubul de fotbal Dinamo.

Şaptezeci de studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca se declară revoltaţi pentru că nu au primit 2.500 de lei dintr-un proiect european, ei spunând că astfel îşi pierd încrederea . Adrian Şuteu, unul dintre participanţii în proiect, fost student al FSPAC, în prezent masterant la altă facultate, a declarat, că în cadrul proiectului trebuia ca fiecare student să realizeze un plan de afaceri pentru care urma să primească 2.500 de lei până în martie 2016. În urma insistenţelor studenţilor, asociaţia Cityaudit a virat anul trecut fiecărui student din proiect câte 700 de lei, dar nimeni nu ştie cine va acoperi şi diferenţa până la 2.500 de lei.

Nicolae Moldovanu, student în anul III la Comunicare, a afirmat că toţi cei 70 de colegi vor strânge o listă de semnături şi se vor adresa Ministerului Educaţiei şi altor instituţii pentru a fi ajutaţi. La rândul său, Adriana Şalariu, o studentă din anul III la Publicitate, a realizat un un plan de afaceri privind înfiinţarea unui serviciu de taxi pentru persoanele cu handicap, inclusiv modificarea unor maşini făcute pentru nevoile acestora, pentru cărucior, cârje. Ioan Hosu, coordonator proiect din partea FSPAC, a declarat că asociaţia Cityaudit a plătit în prima parte a anului 2016 o treime din premiu, urmând să facă plata şi pentru celelalte două treimi, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat, în cadrul unui interviu, că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi nu va fi reanalizată, iar pentru a combate plagiatul, toate lucrările de doctorat ar urma să fie publicate pe o platformă online unde să fie publicate toate tezele de doctorat, din toate domeniile, pentru a putea fi consultate mai uşor. Pavel Năstase a vorbit şi despre conceperea unei „legi a manualului”, care să reglementeze conceperea şi achiziţia de manuale şcolare.

La staţia meteorologică din municipiul Sibiu s-a înregistrat, în timpul nopţii, cea mai scăzută temperatură din ultimii 48 de ani pentru această perioadă, de minus 29 de grade Celsius. Mihaela Stăncescu a adăugat că temperatura din municipiul Sibiu a fost cea mai scăzută din judeţ, la staţia Dumbrăveni înregistrându-se minus 26 de grade, minus 24 la Boiţa, minus 22 de grade la Păltiniş şi minus 21 la Bâlea Lac, unde, de asemenea, s-a înregistrat un record pentru noaptea de duminică spre luni, când la peste 2.000 de metri altitudine s-au înregistrat minus 25 grade.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă atenţionare cod portocaliu de viscol şi polei, care va intra în vigoare marţi la ora 23.00, fiind valabil până miercuri la ora 15.00. Este în vigoare şi un cod galben de ninsori. În noaptea de marţi spre miercuri (10/11 ianuarie) şi în prima parte a zilei de miercuri (11 ianuarie), în judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău şi Vrancea temporar viscolul va fi puternic, viteza vântului va atinge 70…80 km/h, troienind zăpada şi reducând vizibilitatea sub 50 m. Pe parcursul nopţii de marţi spre miercuri (10/11 ianuarie) în judeţele Constanţa şi Tulcea vor fi intervale cu rafale de 70…80 km/h, ninsori puternic viscolite, dar şi precipitaţii mixte ce vor depune polei.

Meteorologii au emis şi un cod galben de ninsori, care intră în vigoare marţi, la ora 21.00, fiind valabil până miercuri la ora 21.00. În intervalul menţionat aria ninsorilor se va extinde dinspre extremitatea sud-estică şi va cuprinde treptat jumătatea de est a ţării. În cea mai mare parte a Munteniei şi a Moldovei, în zona Carpaţilor de Curbură şi temporar în Dobrogea vor fi ninsori moderate cantitativ, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50…60 km/h, viscolind şi spulberând zăpada

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a declarat, că are convingerea că toţi cei care lecţii despre constituţionalitate nici nu au răsfoit sesizarea făcută la CCR privind legea care nu permite persoanelor condamnate să facă parte din Guvern. Întrebat despre o eventuală demisie, Victor Ciorbea a spus că cei care au ridicat această problemă sunt „bieţi oameni care nu ştiu despre ce e vorba şi nu au avut răbdarea şi nici interesul să citească excepţia pe care am formulat-o”. Victor Ciorbea a făcut precizările referitoare la sesizarea făcută la CCR privind legea 90/2001, care nu permite persoanelor condamnate să facă parte din Guvern, după ce decizia a fost criticată de şeful statului şi de fostul preşedinte al României, Traian Băsescu.

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a declarat că cele 10 miliarde de lei care lipsesc din bugetul de stat sunt generate de proiecţii bugetare „politicianiste”, iar comisiile de specialitate şi Curtea de Conturi vor verifica legalitatea şi oportunitatea celor două rectificări bugetare. Viorel Ştefan a afirmat că, Birourile Permanente ale celor două Camere vor sesiza comisiile de specialitate ale Parlamentului. Întrebat dacă rectificările bugetare făcute de Guvernul Cioloş au „iz penal”, Viorel Ştefan a afirmat că aşteaptă auditul al Curţii de Conturi, dar „cu siguranţă” rectificările ridică un semn de întrebare aupra profesionismului guvernului Cioloş.

Ministerul Sănătăţii a demarat un control la Spitalul de Arşi din Capitală, urmând să fie prelevate probe pentru a se stabili dacă renovarea Secţiei de Terapie Intensivă a fost făcută fără decontaminarea sau dezinfecţia pereţilor. Primăria Sector 1 a transmis, că toate lucrările de la Spitalul de Arşi au fost făcute la cererea şi cu avizul autorităţilor medicale. Instituţia precizează că Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, a comunicat pe 2 august 2016 lista de lucrări ce trebuie executate la secţia ATI, respectiv montarea de aer condiţionat tip staţie centrală, igienizarea saloanelor de ATI (pereţi, plafoane, pardoseli), reabilitarea reţelei electrice la necesităţile compartimentului de ATI, montarea uşilor glisante, cu senzor, la intrarea în saloane şi dotarea cu staţie centrală de monitorizare a fiecărui salon ATI.

Ulterior, din informările primite de la Administraţia Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi Unităţilor Sanitare Publice Sector 1, adică autoritatea care a contractat lucrarea de modernizare a Secţiei ATI, a rezultat că, pe 22 august 2016, Spitalul de Arsuri a comunicat faptul că rezultatele analizelor la pereţi sunt conforme microbiologic. Fostul Ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a trimis pe 25 august 2016 acceptul pentru propunerile de lucrări, a mai transmis primăria.Pe de altă parte, fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a transmis, că Primăria Sectorului 1 îşi asumase igienizarea Secţiei ATI a Spitalului de Arşi. Vlad Voiculescu l-a acuzat, la finalul postării, pe primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, că pare să fi fost „concentrat mai degrabă pe campania electorală decât pe treaba pe care şi-o asumase în mod lăudabil/lăudat şi cât se poate de public”.

Preşedintele interimar al PNL Raluca Turcan a declarat că Ministerul Educaţiei a transmis inspectoratelor şcolare o nota prin care puteau fi numiţi în funcţii directorii care nu au promovat concursul şi, ulterior, un Ordin de Ministru antedatat, ceea ce atrage răspunderea penală a vinovaţilor. Raluca Turcan a afirmat că PSD a acoperit o ilegalitate cu o altă ilegalitate, publicând un Ordin de Ministru antedatat. Autorităţile statului ar trebui să se sesizeze, iar vinovaţii să răspundă penal.

Ministrul de Finanţe Viorel Ştefan a declarat că va merge la Cotroceni, împreună cu premierul Sorin Grindeanu, afirmând că îi vor prezenta preşedintelui Klaus Iohannis un concept privind proiecţia bugetară pentru anul în curs şi că se vor încadra în deficitul bugetar „fără doar şi poate”. Întrebat dacă îngrijorările preşedintelui sunt justificate, ministrul de Finanţe a spus că şi social-democraţii sunt îngrijoraţi şi asta determină un comportament responsabil în rândul acestora, afirmând că vor să propună un nou concept de construcţie bugetară.

Primele estimări privind execuţia bugetară pe 2016 indică venituri la bugetul general consolidat de doar 221,5 miliarde de lei, cu 14,2 miliarde de lei mai puţin faţă de veniturile estimate la rectificarea din noiembrie 2016 şI cu 11,5 miliarde de lei faţă de veniturile obţinute în 2015. Astfel, bugetul era construit, conform rectificării din noiembrie 2016, pe venituri de 235,7 miliarde de lei dar execuţia arată venituri de doar 221,5 miliarde de lei din cauza nerealizărilor din noiembrie şI decembrie. Veniturile de doar 221,5 miliarde de lei pe 2016, chiar dacă deficitul a rămas la 2,6% din PIB, împiedică guvernul Grindeanu să meargă pe venituri de 253 miliarde de lei în 2017, cu 15% mai mari.

Problema este că de la cele 253 miliarde de lei venituri prognozate pentru 2017, trecute chiar pe prima pagină a prezentării bugetului de către PSD, pleacă tot programul de guvernare pentru 2017. Dacă se pornea de la 231-235 miliarde de lei venituri în 2016, cât se estima, creşterea de venituri nominală de circa 8% pentru 2017 era fezabilă, dar plus 15% este improbabil. Cu un nivel mai jos la veniturilor prognozate, automat toate cheltuielile trebuie ajustate sau deficitul bugetar trebuie dus la 4-5% din PIB, iarăşI inacceptabil. Programul iniţial, adică bugetul lăsat de ultimul guvern Victor Ponta, prevedea venituri la bugetul general consolidat în 2016 de 231,1 miliarde de lei, cu doar 1% mai mici faţă de veniturile din 2015, cu toate scăderea TVA de la 24% la 20%.

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu l-a acuzat pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, de faptul că a comis un abuz prin convocarea ”intempestivă” a acestui for, el apreciind că prin acest act Dragnea demonstrează o manieră dictatorială de a conduce Camera. El a mai spus că, în calitate de vicepreşedinte al Camerei, a fost anunţat duminică telefonic de şedinţa Biroului permanent, iar ordinea de zi a primit-o la momentul începerii şedinţei. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a fost apostrofat luni seara şi de deputatul PMP Robert Turcescu pe holul Camerei Deputaţilor, acesta reproşându-i faptul că a convocat în grabă o şedinţă a Camerei la care nici el nu a participat, deşi este preşedinte.

Primvicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu i-a sugerat luni liderului PSD, Liviu Dragnea, să facă o anchetă şi despre nerealizarea autostrăzii Comarnic-Braşov, el ironizându-l astfel pe Dragnea pentru faptul că cere anchete pentru nerealizarea unor prognoze economice. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, că cele două comisii de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor se vor constitui, ca urmare a solicitării conducerii Parlamentului, în comisii de anchetă privind rectificările pozitive operate de Guvernul Cioloş în 2016. El a susţinut că ”gaura” de miliarde este diferenţa dintre veniturile prognozate şi cele realizate. Liderul PSD a precizat că, în conformitate cu programarea iniţială, la adoptarea bugetului pentru 2016 veniturile era estimate pe final de an la 231,1 miliarde lei, iar la sfârşitul anului veniturile au fost de 221,1 miliarde lei, mai puţin cu 10 miliarde.

Nominalizările pentru premiile Oscar ale anului vor fi anunţate marţi, 24 ianuarie, iar la 26 februarie va avea loc ceremonia de decernare a premiilor. Programul „Oscar Weekend” oferă cinefililor şansa de a alcătui propriul palmares, urmărind o parte dintre filmele străine care şi-au reprezentat ţările în competiţia pentru premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. Proiecţiile vor avea loc la cinematograful Elvire Popesco, în perioada 13-15 ianuarie 2017.

Programul include „Paradise” de Andrei Koncealovski, premiat cu Leul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Veneţia de anul acesta, propunerea Rusiei la această categorie; filmul canadian „Juste la fin du monde” în regia lui Xavier Dolan, recompensat cu Marele Premiu la Cannes (2016) sau „The Salesman” în regia lui Asghar Farhadi (Iran) câştigător al premiilor pentru Cel mai bun actor şi Cel mai bun scenariu la Cannes 2016.

Majorarea salariului minim pe economie de la 1250 de lei la 1450 de lei, de la 1 februarie, influenţează nivelul amenzilor de circulaţie care din prima zi a lunii viitoare vor fi semnificativ mai mari. Punctul de amendă reprezintă 10% din valoarea salariului minim, aşa încât, odată cu creşterea salariului minim, punctul de amendă va avea o creştere semnificativă, de la 125 la 145 de lei. În prezent, un punct-amendă este 125 de lei, dar de la 1 februarie acesta va creşte până la 145 de lei. Astfel, cea mai mică amendă va fi de 290 de lei, iar cea mai mare va ajunge până la 2.900 de lei.

Yahoo îşi va schimba numele în Altaba, iar directorul executiv, Marissa Mayer, nu va mai face parte din conducerea companiei după finalizarea acordul cu Verizon Communication. Yahoo are o înţelegere pentru vânzarea afacerilor de bază, incluzând zona de reclame digitale, activele media şi serviciul email, către Verizon, pentru 4,83 miliarde de dolari. Tranzacţia ar putea fi anulată sau condiţiile contractului ar putea fi modificate, după ce Yahoo a dezvăluit că s-a confruntat cu două atacuri cibernetice, unul dintre acestea implicând 500 de milioane de conturi ale utilizatorilor, al doilea afectând peste un miliard de conturi. Directorii Verizon au spus că încă investighează atacurile cibernetice asupra conturilor utilizatorilor.

Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul al treilea din 2016, în medie, de peste 2.500 de lei lunar pe gospodărie, mai puţin de 1.000 de lei pe persoană, şi au reprezentat peste 85% din nivelul veniturilor totale. În perioada iulie-septembrie din 2016, veniturile totale medii lunare pe o gospodărie au fost, în termeni nominali, de 2.972 lei şi 1.125 lei pe persoană. Cheltuielile totale au fost, în medie, de 2.543 lei lunar pe o gospodărie, 962 lei pe persoană, şi au reprezentat 85,6% din nivelul veniturilor totale. Veniturile băneşti au fost, în medie, de 2.708 lei lunar pe gospodărie (1.025 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 264 de lei lunar pe gospodărie (100 de lei pe persoană).

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri, peste 60% din veniturile totale ale gospodăriilor. La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (21,8%), veniturile din agricultură (3,8%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,8%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (0,9%). O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (8,9%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (7,6%).

Centrul Infotrafic anunţă că din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, navigaţia pe Dunăre a fost suspendată, pe o perioadă nedeterminată, între kilometrii fluviali 175 (Brăila) şi 1075 (Baziaş, judeţul Caraş-Severin). Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă atenţionare cod portocaliu de viscol şi polei, care va intra în vigoare marţi la ora 23.00, fiind valabil până miercuri la ora 15.00. Este în vigoare şi un cod galben de ninsori.

O femeie în vârstă de 85 de ani din comuna argeşeană Lunca Corbului a fost găsită moartă, în curtea locuinţei, vecinii acesteia afirmând că ar fi decedat din cauza gerului năprasnic, iar o alta a fost găsită moartă cu hainele arse pe ea. Femeia în vârstă de 85 de ani din satul Silişteni, comuna argeşeană Lunca Corbului, are doi copii care o vizitau destul de des, dar locuia singură. Femeia era îngrijită de vecini. La faţa locului au ajuns poliţiştii, dar şi medicul de familie, care i-a eliberat femeii certificatul de deces, nefiind suspiciuni cu privire la cauza morţii. Localnicii din sat spun că de zeci de ani nu au mai fost temperaturi atât de scăzute.

Tot în Argeş, în comuna Cocu, o altă femeie, în vârstă de 83 de ani, a fost găsită moartă în curte de către vecini, ea având hainele arse pe ea. Localnicii din zonă le-au declarat poliţiştilor că e posibil ca bătrâna să fi încercat să pună lemne în sobă, să-i fi luat hainele foc, după care ar fi ieşit în curte, să se salveze. Oamenii legii au deschis o anchetă în acest caz. În noaptea de luni spre marţi, în sudul judeţului Argeş s-au înregistrat minus 23 de grade Celsius.

Toate PET-urile cu Agheasmă Mare, abandonate la sfârşitul săptămânii trecute în Portul Turistic Tomis din cauza viscolului, au fost recuperate de angajaţi ai Arhiepiscopiei Tomisului şi voluntari, urmând să fie împărţite credincioşilor din tot judeţul. Potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei, ultimele PET-uri cu Agheasmă Mare, din cele aproximativ 170.000 pregătite în Ajunul Bobotezei pentru credincioşii constănţeni, au fost recuperate din Portul Turistic Tomis. Acţiunea de recuperare a început luni dimineaţa, după ce codul portocaliu de viscol a fost ridicat, şi s-a terminat târziu în noapte. La acţiune au participat angajaţi ai Arhiepiscopiei Tomisului, credincioşi voluntari şi seminarişti care beneficiază de burse de şcolarizare din partea Arhiepiscopiei.

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele turc, a declarat că relaţiile dintre Ankara şi Washington se vor îmbunătăţi după punerea în funcţie a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, considerând mandatul acestuia o oportunitate extraordinară pentru Turcia. În ultimele zile ale mandatului preşedintelui american în funcţie, Barack Obama, Recep Tayyip Erdogan a afirmat că speră să ajungă la un ”consens” cu Donald Trump, care va permite ambelor părţi să rezolve ”probleme regionale”. Acesta nu a specificat însă chestiunile problematice la care speră să ajungă la un acord cu viitorul preşedinte american, însă se presupune că liderul turc a făcut referire la războiul din Siria şi susţinerea grupului militant kurd ce luptă împotriva SI din partea SUA.

Marea Britanie va avea prioritate în negocierile unui nou acord comercial cu viitoarea Administraţie a lui Donald Trump, a declarat un membru marcant al Partidului Republican din Senatul american, după întâlnirea cu ministrul britanic de Externe, Boris Johnson. Senatorul republican Bob Corker a afirmat după întrevederea avută cu Boris Johnson că un acord comercial dintre cele două state ar reprezenta o prioritate în măsura în care Marea Britanie se pregăteşte să părăsească Uniunea Europeană.

Un palestinian înarmat cu un cuţit şi care a încercat să înjunghie militari israelieni fost împuşcat mortal în cursul unei descinderi într-o tabără de refugiaţi din Cisiordania. Militarii au deschis focul după ce palestinianul a refuzat să se oprească. Presupusul atacator, identificat drept Mohammed al-Salhi, în vârstă de 32 de ani, ar fi fost împuşcat mortal în locuinţa sa. Acest incident are loc la doar două zile după atacul cu camion comis de un palestinian la Ierusalim şi care s-a soldat cu decesul a patru militari israelieni.

Temperaturile scăzute înregistrate în Europa de la finalul săptămânii trecute au provocat, în câteva zile, moartea a 46 de persoane, majoritatea din Polonia. Autorităţile au anunţat că zece persoane au murit în cursul zilei de duminică în Polonia din cauza temperaturilor scăzute, astfel că numărul deceselor cauzate de hipotermie în această ţară ajunsese la 65 din noiembrie şi până atunci. Alte şase persoane au decedat în Polonia, unde temperaturile continuă să atingă -20 de grade Celsius în anumite regiuni, a anunţat Centrul guvernamental de securitate naţională din această ţară. Numărul victimelor în cursul iernii trecute s-a ridicat la 77, comparativ cu 78 în 2013-2014 şi 178 în cursul iernii 2012-2013.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că în opinia sa preşedintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump, nu va repeta greşelile făcute de Administraţia Obama în relaţiile cu Turcia. Prezent la conferinţa anuală a ambasadorilor, Cavusoglu le-a spus diplomaţilor turci că Ankara se aşteaptă de la Washington să-l extrădeze pe clericul musulman Fetullah Gulen şi să înceteze cooperarea cu YPG, aripa înarmată a PYD, filiala siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Turcia îi acuză pe susţinătorii lui Gulen că ar fi organizat lovitura de stat eşuată din luna iulie, soldată cu 246 de morţi şi aproximativ 2.200 de răniţi. Miliţiile kurde siriene din cadrul YPG, care au beneficiat de sprijin din partea Statelor Unite în lupta împotriva organizaţiei extremiste Stat Islamic, sunt considerate de Turcia drept ameninţări la adresa securităţii sale din cauza presupuselor legături cu PKK. organizaţie desemnată drept teroristă de către Ankara, SUA şi UE.

Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, l-a numit pe ginerele său Jared Kushner, soţul Ivankai Trump, consilier principal la Casa Albă. Kushner, în vârstă de 35 de ani, a jucat un rol esenţial în campania prezidenţială a lui Donald Trump, iar noua lui slujbă la Casa Albă va acoperi atât politica internă, cât şi cea externă. Jared Kushner, căsătorit cu Ivanka Trump, este un dezvoltator imobiliar cu o gamă largă de interese de afaceri. Trump l-a descris pe ginerele său ca fiind ”un beneficiu imens” şi a fost mândru să îi ofere un ”rol cheie de conducere” în administraţie.

Compania Fiat va investí 1000 de milioane de dolari în Statele Unite, anunţând că va crea 2000 de noi locuri de muncă în Ohio şi Michigan, ca urmare a mesajului transmis de preşedintele ales al SUA, Donald Trump. Fiat a anunţat “planul industrial”, aşa cum compania a denumit acest proiect, pentru a resuscita producţia Jeep Wagoneer şi Grand Wagonner. Ohio şi Michigan sunt două dintre state-cheie, care au decis victoria electorală a lui Trump în ultimele alegeri prezidenţiale. În timpul campaniei, el a promis să impună taxă de 35% pentru vehiculele importate din ţările care au costuri de producţie reduse. Ford Motor a renunţat săptămâna trecută la o investiţie de 1.600 milioane de dolari în Mexic, pentru a-şi extinde producţia.

Statui din ceară ale tuturor cuplurilor prezidenţiale americane, de la George şi Martha Washington la Barack şi Michelle Obama, vor fi licitate de muzeul The Hall of Presidents and First Ladies aflat în Gettysburg, închis după aproape 60 de ani de funcţionare, din lipsă de vizitatori. Statuile din ceară ale preşedinţilor americani au fost realizate la dimensiuni reale, în timp ce statuile primelor doamne au fost realizate la o scară de o treime şi ”poartă” ţinutele pe care acestea le-au purtat la ceremoniile de învestitură. Potrivit lui Max T. Felty, preşedintele şi proprietarul Gettysburg Heritage Enterprises, care deţine Hall of Presidents şi alte atracţii din Gettysburg, statuile din ceară pierd interesul publicului, în favoarea exponatelor cu tehnologie înaltă.

Max T. Felty a explicat că Hall of Presidents a avut peste un million de vizitatori de la data deschiderii sale, în anul 1957. În primii cinci până la zece ani, cel puţin 200.000 de persoane au vizitat muzeul anual, iar majoritatea vizitatorilor au apreciat faptul că instituţia se concentrează pe întreaga istorie americană, nu doar pe Războiul Civil. Însă, în ultimii cinci – şapte ani, numărul de vizitatori ai muzeului a scăzut treptat, la o medie de 15.000 – 20.000 de persoane anual.

Andrei Malanin, un diplomat rus, a fost găsit mort în apartamentul său din Atena. Andrei Malanin, în vârstă de 54 de ani, era şef al secţiei consulare, conform site-ului Ambasadei ruse. Acesta a fost găsit pe podeaua dormitorului său de către un alt angajat al Ambasadei. Conform declaraţiilor, oferite sub anonimat de către un oficial al Ambasadei ruse, nu există semne ale unei intrări prin efracţie.

Un cutremur de adâncime cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter s-a produs la sud-est de Filipine. Cutremurul a avut o adâncime de 612,7 kilometri şi s-a produs la distanţa de 188 de kilometri sud-sud-est de localitatea Tabiauan din Filipine. Seismul s-a produs în Marea Celebes, la cinci zile după un cutremur cu magnitudinea de 4,7 în acelaşi loc, relatează The Independent.

Roman Herzog, primul preşedinte al Germaniei ales după reunificare, a decedat la vârsta de 82 de ani. Într-un mesaj de condoleanţe transmis văduvei lui Roman Herzog, actualul preşedinte german l-a descris pe fostul şef de stat drept „o personalitate deosebită”. Herzog, care a fost preşedinte al Germaniei în perioada 1994-1999, a fost unul dintre primii lideri care a vorbit despre rezistenţa ţării la reforme, indicând spre problemele ridicate de birocraţie şi reglementare excesivă. Fostul preşedinte este cunoscut şi pentru instituirea unei zile pentru comemorarea victimelor Holocaustului, stabilită pentru 27 ianuarie, data la care a fost eliberat lagărul de exterminare de la Auschwitz.

SPORT

Fotbalul mondial intră oficial într-o nouă eră, după ce membrii Consiliului FIFA au votat astăzi creşterea numărului echipelor calificate la turneele finale ale Campionatului Mondial de la 32 la 48, începând cu ediţia de peste 9 ani, din 2026. Propunerea i-a aparţinut noului preşedinte FIFA, Gianni Infantino, şi s-a numărat printre promisiunile cu care acesta a câştigat campania electorală anul trecut. O altă schimbare importantă va apărea în modul în care echipele vor fi împărţite în grupe.

Cele 48 de echipe calificate la turneul final vor urma să fie împărţite în 16 grupe a câte 3 formaţii (în prezent avem 8 grupe a câte 4 echipe), astfel încât numărul meciurilor să nu crească foarte mult. Primele două echipe din fiecare grupă se vor califica mai departe, după care vor urma „16”-imi de finală, optimi, sferturi, semifinale şi finală. Practic, pentru câştigarea trofeului o echipă va trebui să dispute 7 partide (două în faza grupelor, plus cinci în fazele eliminatorii), ca şi în prezent (trei în faza grupelor, patru în fazele eliminatorii).

Expertul american Greg Garber anticipează că Simona Halep va câştiga turneul de la Australian Open (16-29 ianuarie). Previziunea lui Garber a fost publicată pe site-ul www.espn.com, într-un material în care specialiştii postului TV au oferit predicţii pentru Marele Şlem din Melbourne. Şase experţi ai ESPN şi-au exprimat opinia despre turneul feminin de la Australian Open, iar unul dintre ei consideră că Halep va câştiga în această lună primul Grand Slam al carierei. Greg Garber, jurnalist american care lucrează la ESPN din anul 1991 şi a publicat peste 20 de cărţi de sport, a spus: „Simona Halep va câştiga Australian Open. E timpul ei să spargă gheaţa! Autralianul Darren Cahill o va ajuta să triumfe pentru prima oară într-un turneu de Grand Slam”, a fost previziunea experimentatului jurnalist în vârstă de 59 de ani.

Ceilalţi specialişti au avut însă păreri diferite: trei dintre aceştia, Nic Atkin, Peter Bodo şi Lucas Hanashiro, au mers pe mâna Serenei Williams, în timp ce Carl Bialik şi Gaurav Kalra mizează pe Angelique Kerber. Nemţoaica este campioana en-titre a turneului de la Australian Open, impunându-se cu 6-4, 3-6, 6-4 în finala cu Serena. În schimb, americanca a cucerit de 6 ori titlul din Melbourne, în anii 2003, 2005, 2007, 2009, 2010 şi 2015. De partea cealaltă, Halep a ajuns cel mai departe până în sferturile de finală, în 2014 şi 2015.

Antrenorul echipei de fotbal Dinamo Bucureşti, Ioan Andone, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că gruparea alb-roşie caută „un fundaş central şi un jucător de număr 10” şi speră ca aceştia să poată fi transferaţi înainte de 15 ianuarie, când este programată plecarea lotului în stagiul de pregătire din Spania. Gabriel Torje, Lucian Sânmărtean, Florin Cernat sau francezul Claude Dielna ar putea ajunge la Dinamo în această pauză competiţională. Formaţia Dinamo va pleca la 15 ianuarie într-un stagiu de pregătire centralizată în Spania, la Estepona, în care sunt prevăzute patru meciuri amicale, cu Tianjin Teda (China), Eintracht Braunschweig (Germania), FC Zurich (Elveţia) şi Videoton Szekesfehervar (Ungaria). Întoarcerea în ţară din acest cantonament este prevăzută pentru 29 ianuarie.

Maria Şarapova va reveni pe teren la turneul de la Stuttgart. Suspendarea dictată împotriva rusoaicei expiră la finalul lunii aprilie, astfel că întrecerea din Germania va fi primul turneu oficial la care va participa. Şarapova a primit un wild-card din partea organizatorilor şi va putea participa la competiţia pe care a câştigat-o în 2012, 2013 şi 2014. Maria Şarapova a primit iniţial o suspendare de 2 ani din partea ITF (Federaţia Internaţională de Tenis) pentru că ar fi folosit meldonium. Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) i-a redus pedeapsa în octombrie anul trecut la doar 15 luni.

Gigi Becali a anunţat că negociază transferurile a doi fundaşi: Mihai Bălaşa şi Alexandru Măţel. Primul dintre ei pare a fi deja perfectat. Cristi Bălaşa, tatăl tânărului fundaş afirmă că fiul său s-a înţeles deja cu echipa pregătită de Reghecampf, urmând a fi puse la punct ultimele detalii. Cristi Bălaşa, fost jucător la FC Argeş şi actualmente antrenor în liga a treia la FC Aninoasa, este încântat de faptul că fiul său va ajunge la un club important şi chiar l-a sfătuit pe Mihai să nu refuze oferta lui Becali. Bălaşa senior are un sfat şi pentru Laurenţiu Reghecampf: „Să-l folosească pe Mihai pe postul pe care dă randament!”.

Fostul internaţional Rodion Cămătaru este de părere că francezul Harlem Gnohere poate fi mai util la Steaua decât Denis Alibec şi nu crede că atacanţii ajunşi în această iarnă sub comanda lui Laurenţiu Reghecampf pot să joace împreună ca titulari. Cămătaru nu este de acord cu preşedintele Astrei Giurgiu, Dani Coman, care a afirmat că Denis Alibec este cel mai bun atacant român: „Mie îmi place Andone. A început să îşi dea drumul foarte bine, joacă într-un campionat de top”. Rodion Cămătaru o vede pe Steaua drept principala favorită la titlu şi crede că formaţia CS Universitatea Craiova trebuie să transfere jucători experimentaţi ca să iasă campioană: „(n.r. – Craiova) are şanse, dar nu cred că va reuşi. Le mai trebuie jucători cu experienţă pentru a câştiga un campionat. Părerea mea e că tot Steaua va câştiga campionatul”.

România nu este calificată la Campionatul Mondial de handbal masculin, dar turneul final din Franţa care va debuta miercuri stârneşte destul interes în ţară. Robert Licu, fostul mare jucător al echipei României, este conectat deja la competiţia care va fi transmisă în direct de Dolce Sport (11-29 ianuarie) şi speră ca aceasta să se încheie cu o altă învingătoare decât Franţa sau Danemarca, cu un succes al Germaniei sau Norvegiei.

Pandurii şi-a schimbat antrenorul. Petre Grigoraş nu va mai antrena echipa gorjeană în partea a doua a campionatului, decizia fiind luată în urmă unei întâlniri a tehnicianului cu administratorul special Marian Golea. Locul lui Petre Grigoraş la Pandurii va fi luat de Flavius Stoican, fostul antrenor al lui Dinamo. Stoican a antrenat ultima dată în Liga 1 în 2015, la FC Voluntari. Ultima echipă pregătită de tehnicianul în vârstă de 40 de ani a fost Zimbru Chişinău.

Junior Morais se află acum într-o situaţie delicată. Gigi Becali a declarat că fotbalistul Astrei a semnat deja şi va veni sub comanda lui Reghecampf, în timp ce oficialii campioanei sunt extrem de deranjaţi dat fiind faptul că jucătorul se află încă sub contract chiar dacă a intrat în ultimele şase luni. Fundaşul stânga brazilian a confirmat faptul că a ajuns la un acord cu Gigi Becali şi speră să joace încă din această iarnă la noua echipă. Junior Morais joacă la Astra din 2011, echipă pentru care a marcat 8 goluri în 240 de meciuri. Înainte, Morais a mai fost legitimat la Sao Caetano şi la Freamunde – o micuţă formaţie din Portugalia. Alături de Astra, Morais a câştigat 4 trofee: un titlu de campion, o Cupă a României şi două Supercupe.

FIFA a desemnat superlativele anului recent încheiat în fotbal, în cadrul galei „The Best FIFA Football Awards 2016”, prima organizată după ce forul internaţional a rupt parteneriatul cu France Football prin care cele două instituţii au decernat „Balonul de Aur” în ultimii şase ani. Cristiano Ronaldo, Antoine Griezmann şi Lionel Messi au fost cei trei finalişti anunţaţi de FIFA pe 1 decembire 2016, iar starul lui Real Madrid a avut câştig de cauză, aşa cum era de aşteptat după ce anul trecut a cucerit ambele trofee majore puse în joc la nivel internaţional: Liga Campionilor şi EURO 2016.

Starul Realului nu s-a aflat în topul preferenţilor reprezentanţilor României. Dragoş Grigore, căpitanul naţionalei, l-a clasat pe primul loc pe Messi. Ronaldo a ocupat poziţia a doua în viziunea lui Grigore, iar Sergio Ramos a completat topul. Germanul Christoph Daum, selecţionerul primei reprezentative, a mers pe mâna compatrioţilor săi: Toni Kroos, Manuel Neuer şi Mesut Ozil a fost topul lui Daum.

Mohd Faiz Subri este un nume de care nu am auzit până în 2016, însă atacantul din Malaezia va rămâne în istoria fotbalulu după ce a cucerit Trofeul Puskas în gala FIFA organizată luni seară la Zurich. Atacantul de 29 de ani a primit premiul decernat anual pentru cel mai frumos gol pentru o execuţie irepetabilă din lovitură liberă, în care mingea a luat un efect imposibil de anticipat.

Anunţul făcut de Gigi Becali conform căruia va schimba numele echipei în „Star Bucureşti” nu a trecut neobservat peste hotare. Englezii de la The Sun au scris pe marginea acestui subiect notând că „unul dintre cele mai mari nume ale Europei fotbalistice va dispărea definitiv”. Ceea ce nu au notat jurnaliştii englezi este faptul că Ministerul Apărării va prelua numele de „Steaua Bucureşti” prin înfiinţarea echipei CSA Steaua. Curtea de Apel Bucureşti a decis că echipa finanţată de Gigi Becali nu mai dreptul să folosească numele de „Steaua” sau „Steaua Bucureşti”. Decizia vine după ce în 2015 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că echipa lui Becali a folosit fără temei legal marca „Steaua” mai bine de 10 ani.

Luke Varney, atacantul celor de la Burton, va lipsi cel puţin o lună de pe teren. Jucătorul în vârstă de 34 de ani s-a ales cu o coastă ruptă care i-a perforat plâmânul după o ciocnire cu Pantilimon, portarul lui Watford. Incidentul s-a petrecut în repriza a doua a meciului din turul trei al Cupei Angliei, meci câştigat de Watford cu 2-0. Atacantul lui Burton a fost transportat în afara terenului după ce medicii l-au consultat minute bune pe teren. Internaţionalul român Costel Pantilimon, în vârstă de 29 de ani, a fost integralist în victoria formaţiei sale, Watford, scor 2-0, obţinută sâmbătă împotriva celor de la Burton, în turul trei al Cupei Angliei. Golurile partidei au fost înscrise de către Christian Kabasele, în minutul 21, şi Jerome Sinclair, în minutul 77. În urma acestei victorii, Watford a obţinut calificarea în turul patru al Cupei Angliei.

Federaţia Română de Handbal a efectuat marţi tragerea la sorţi pentru sferturile de finală ale Cupei României la handbal masculin, fază în care s-au calificat 7 din primele 8 formaţii clasate în Liga Zimbrilor. Sorţii au decis două meciuri de zile mari pentru această fază, care oricând ar fi putut fi şi posibile finale, adică Dinamo – Steaua şi HC Dobrogea Sud Constanţa – HC Odorhei. Meciurile se vor disputa pe terenul primelor echipe extrase din urne. Jocurile se vor desfăşura într-o singură manşă, pe 1 februarie. Învingătoarele se vor califica în Turneul Final 4, care se va disputa în 20-21 mai, locaţia nefiind încă stabilită.

Perechea Raluca Olaru/Olga Savchuk (România/Ucraina) a învins, marţi dimineaţă, scor 6-4, 6-2, cuplul Kiki Bertens/Johanna Larsson şi a reuşit calificarea în sferturile probei de dublu la turneul de la Hobart, disputat pe suprafaţă dură. Partida a durat o oră şi trei minute. În primele game-uri din manşa inaugurală, ambele perechi au reuşit să îşi câştige destul de uşor propriul serviciu. Primele care au decat au fost Bertens şi Larsson, în game-ul nouă, decisiv pentru ca Olaru şi Savchuk să-şi adjudece apoi primul set cu 6-4.

Perechea româno-ucraineană a evoluat perfect în setul secund. Olaru şi Savchuk s-au desprins la 2-0 şi au reuşit să conserve avantajul, cedând doar două game-uri. S-a terminat 6-4, 6-2 pentru Raluca Olaru şi Olga Savchuk, care au produs una dintre surprizele turneului din Australia, eliminând favoritele doi pe lista capilor de serie. În sferturile de finală, Raluca-Ioana Olaru şi Olga Savchuk se vor confrunta cu Lyudmyla Kichenok/Nadiya Kichenok (Ucraina). Pentru accderea în sferturile competiţiei, Raluca Olaru şi Olga Savchuk vor fi recompensate cu un cec în valoare de 1.820 de dolari şi 60 de puncte WTA.

Monica Niculescu, locul 40 în clasamentul WTA, a învins-o, duminică dimineaţă, scor 6-3, 6-2, pe belgianca Kirsten Flipkens (73 WTA) şi s-a calificat sferturile de finală ale turneului de la Hobart, Australia, desfăşurat pe suprafaţă dură. Partida a durat o oră şi 12 minute. Primul set s-a menţinut sub semnul echilibrului până la scorul de 3-3, când Monica Niculescu, a treia favorită pe lista capilor de serie la Hobart, a reuşit să câştige împotriva serviciului. Au urmat încă două game-ul foarte bune din partea sportivei din România, care şi-a adjudecat manşa inaugurală cu 6-3.

Setul secund s-a desfăşurat după aceleaşi coordonate. Monica Niculescu a reuşit să facă break-ul în game-ul şase şi s-a desprins la 4-2, decisiv pentru a închide meciul cu 6-3, 6-2. Graţie acestei victorii, românca a egalat şi scorul în meciurile directe, 3-3. Pentru calificarea în sferturile de finală, Monica Niculescu va fi recompensată cu un cec în valoare de 5.900 dolari şi cu 60 de puncte WTA. În runda următoare, sportiva clasată pe locul 38 în lume va evolua împotriva câştigătoarei dintre Risa Ozaki (100 WTA) şi Lucie Safarova (62 WTA).

PROGNOZA METEO
10 Ianuarie 2017

Vremea va fi geroasã dimineața și noaptea, iar în centrul, sudul și estul țãrii, local și ziua. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între -14 și -4 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -22…-20 de grade izolat în zonele depresionare din nord-vest și centru și în jur de -4 grade pe litoral. În cursul zilei cerul va fi variabil, cu înnorãri în regiunile sud-vestice și sudice unde doar izolat va ninge slab. Spre searã și noaptea, nebulozitatea se va accentua și va cuprinde treptat majoritatea regiunilor, iar în jumãtatea de sud-est, ninsorile se vor extinde și local se va depune strat nou și consistent de zãpada. În Dobrogea, jumãtatea esticã a Munteniei, în sudul și centrul Moldovei, precum și în Carpații de Curburã, vântul se va intensifica treptat, iar în cursul nopții va fi viscol cu viteze la rafalã de 50…70 km/h, astfel încât vizibilitatea se va reduce semnificativ și zãpada va fi troienitã. În estul și sud-estul Dobrogei, precipitațiile vor fi mixte și se va produce polei. În restul țãrii vântul va sufla slab și moderat, trecãtor cu unele intensificãri pe crestele montane.

Bucuresti

Vremea se va menține geroasã cu o temperaturã maximã de -11…-9 grade și o minimã în jur de -11 grade. În cursul zilei cerul va fi temporar noros, apoi nebulozitatea se va accentua și va începe sã ningã, moderat cantitativ îndeosebi în a doua parte a nopții, astfel încât se va depune strat nou și consistent de zãpadã. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri spre searã și noaptea, când trecãtor va spulbera zãpada.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *