Stiri pe scurt 10 Februarie 2017

loading...

Stiri pe scurt 10 Februarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  10 Februarie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 10 februarie. La 10 februarie 2005 a încetat din viaţă dramaturgul american Arthur Miller (n. 17 octombrie 1915). Printre cele mai cunoscute piese ale sale figurează „Moartea unui comis-voiajor” şi „Cruciatul”, un studiu devastator despre puterea isteriei maselor, inspirat de propria experienţă în perioada vânătorii de comunişti declanşată de McCarthy. A fost laureat al Premiului Pulitzer pentru Dramaturgie şi soţul lui Marilyn Monroe.

Biserica Ortodoxă Română anunţă organizarea, pe 25 martie, a unui marş la nivel naţional pentru susţinerea valorilor familiei creştine tradiţionale. Este pentru prima oară când BOR organizează o manifestaţie de asemenea amploare. Decizia a fost luată în şedinţa de ieri a Sfântului Sinod care, totodată, şi-a reînnoit apelul la dialog şi responsabilitate socială, în contextul protestelor masive din ultima perioadă, după adoptarea de către guvern a ordonanţei de modificare a Codurilor Penale. In şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, condusă de Patriarhul Daniel, s-a decis „binecuvântarea şi sprijinirea organizării la nivel naţional a Marşului pentru viaţă 2017 – „Ajută mama şi copilul. Ei depind de tine”. Acest eveniment se va desfăşura în după-amiaza zilei de sâmbătă, 25 martie 2017 (sărbătoarea Bunei Vestiri). Prin acest eveniment se mărturisesc, la nivelul tuturor eparhiilor Patriarhiei Române, valorile familiei creştine tradiţionale”.

De asemenea, „în contextul fenomenului emigraţiei actuale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îi îndeamnă pe toţi părinţii care lucrează în străinătate fie să ia copiii cu ei, fie să se întoarcă acasă la copii, întrucât aceştia suferă în mod deosebit din cauza lipsei prezenţei fizice şi afective a părinţilor”, se mai arată în comunicat. În contextul protestelor care continuă în toată România, pentru a doua oară într-o săptămână, BOR a reluat apelul la „rugăciune, dialog şi responsabilitate socială pentru a fi depăşite stările conflictuale din societatea de azi”. Apelul a fost făcut pentru prima dată pe 3 februarie, ocazie cu care Biserica a şi-a arătat susţinerea faţă de lupta anticorupţie.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea a făcut un apel la membrii Legislativului pentru adoptarea „în cel mai scurt timp” a „legii de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 14/2017, prin care sunt abrogate modificările Codului Penal şi Codului de Procedură Penală”. Dragnea spune că „întrucât e vorba de o ordonanţă de urgenţă, ea trebuie dezbătută în regim de urgenţă”, argumentând:”Aşa spune Constituţia României la art. 115, alin. 5. Ceea ce solicit eu este ca această procedură de urgenţă să fie parcursă în cel mai scurt timp permis de regulament, astfel încât Parlamentul să voteze pentru abrogarea Ordonanţei 13 şi să trimită rapid legea spre promulgare”.

Omul de afaceri Dan Adamescu lăsat o scrisoare cu câteva luni înainte să moară în care povesteşte condiţiile extrem de dificile din închisoare, dar şi faptul că timp de 37 de zile i s-a refuzat tratamentul. Omul de afaceri s-a plâns de condiţiile inumane de încarcerare din Centrul de Detenţie sau Penitenciarele Rahova şi Jilava, de înghesuiala din celule, depresia şi urletele deţinuţilor, calitatea mâncării, lipsa dotărilor medicale elementare, lipsa activităţilor şi a spaţiului în care deţinuţii să se mişte, mizeria, toaletele turceşti sau şobolanii.

Operat încă din 1982 în Germania, când i s-a îndepărtat o tumoare de pe glanda pituitară, omul de afaceri a primit statutul de persoană cu dizabilităţi 100%. Inima îi funcţiona la o capacitate de 40%-60%, avea diabet de tip 2, o boală dermatologică autoimună, obezitate severă din cauza dezechilibrului hormonal, uzură menisc la genunchiul drept, precum şi multe alte afecţiuni grave, potrivit sursei citate. Fostul om de afaceri a murit, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie 2017, într-un spital privat din Capitală. Dan Adamescu deţinea mai multe afaceri, printre care Astra Asigurări şi Medien Holding, trustul care include ziarul România Liberă. De asemenea, era proprietarul hotelului Intercontinental din Bucureşti.

Avocatul lui Dan Şova, fost ministru al Transporturilor, a cerut, instanţei supreme, la termenul din procesul „Turceni-Rovinari”, sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a unui articol din Codul Penal care se referă la abuzul în serviciu. Magistraţii au rămas în pronunţare pe solicitarea depusă de fostul senator, prin intermediul avocatului său. Dan Şova este acuzat în această cauză de complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că a activat unitatea locală de sprijin pentru combaterea răspândirii cazurilor de gripă aviară la nivelul Capitalei, după ce cinci pescăruşi găsiţi morţi pe malul lacului Griviţa au fost depistaţi cu gripă aviară. Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement (ALPAB), instituţie subordonată Municipalităţii, supravegează populaţiile de păsări sălbatice din parcurile şi de pe lacurile pe care le administrează şi va notifica autorităţile competenţe în cazul păsărilor descoperite moarte.

În plin scandal politic şi cu sute de mii de oameni în stradă la proteste, peste 80 de membri ai Academiei Române au semnat un apel surprinzător în care cheamă alături de ei „întregul popor, pe toţi locuitorii acestui pământ” pentru a apăra identitatea şi suveranitatea României. Semnatarii apelului se declară „îngrijoraţi de evoluţiile interne şi internaţionale din ultimele decenii, caracterizate printr-o continuă şi alarmantă încercare de erodare a identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României, cu multe acţiuni plasate sub semnul globalismului nivelator sau al unei exagerate ‘corectitudini politice’, dar şi cu multe acţiuni îndreptate direct împotriva statului şi poporului român”.

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan-Aurel Pop, susţine că acest apel „a fost conceput treptat” şi lansat pe 8 februarie, când a fost gata, menţionând că „s-a potrivit şi cu această sfâşiere în societatea românească”, în faţa căreia „Academia nu poate rămâne pasivă”. În schimb, academicianul Eugen Simion, afirmă că „punctul real de plecare” al apelului a fost apariţia în Monitorul Oficial a cererii de autonomie a Ţinutului Secuiesc. Simion a invocat existenţa unei „schizofrenii” la nivelul statului român „începând cu ortografia” şi continuând cu „disensiunile din sfera politică care sunt mari de tot”. După publicarea apelului, fostul minstru al Educaţiei, Mircea Dumitru, care figurează printre semnatari, s-a delimitat de demers. susţinând că nu se regăseşte „nici în stilistica, nici în retorica şi nici în multe dintre ideile susţinute în această scrisoare”.

Aeroportul Internaţional Timişoara intenţionează să se dezvolte, în următorii doi ani, în urma creşterii traficului de călători şi marfă, astfel că vor fi investiţi peste zece milioane de euro în extinderea aerogării de pasageri. Directorul Aeroportului Internaţional Timişoara a adăugat că extinderea aerogării de pasageri va fi realizată în trei etape: realizarea unui Terminal Sosiri Curse Externe, extinderea şi modernizarea faţadei existente şi realizarea unui Terminal Plecări Curse Externe. Conducerea aeroportului timişorean mizează pe bani de la bugetul de stat sau credit bugetar luat direct de instituţie pentru realizarea Terminalului Sosiri Curse Externe.

În ceea ce priveşte Terminalul Plecări Curse Externe, investiţia se ridică la suma de opt milioane de euro şi prevede extinderea cu 8.000 mp. Dan Idolu spun că terminalul va fi realizat cu bani de la Uniunea Europeană până la sfârşitul anului 2018. Reprezentanţii Aeroportului Internaţional Timişoara doresc să extindă şi terminalul de marfă cu bani din bugetul propriu. În prima lună a acestui an, peste 113.000 de pasageri au ales să zboare cu avionul de pe Aeroportul Internaţional Timişoara, cu 74% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, şi gradul de încărcare al aeronavei a crescut. În medie, fiecare aeronavă a transportat 80 de persoane, faţă de 74 de pasageri, cât a fost media pasagerilor pe aeronavă anul trecut în luna ianuarie.

O persoană a murit, iar alte trei au fost rănite, fiind transportate la spital, după ce şoferul microbuzului în care se aflau a pierdut controlul volanului într-o curbă şi s-a răsturnat, pe un drum judeţean din Timiş. Accidentul rutier a avut loc, vineri dimineaţa, pe drumul judeţean 692, la ieşirea din localitatea Gelu spre Variaş. Şoferul microbuzului, care transporta patru muncitori angajaţi la o firmă din Variaş, a pierdut controlul volanului într-o curbă, a derapat şi s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Banat” al judeţului Timiş arată că la locul accidentului s-au deplasat două autospeciale de descarcerare, cinci ambulanţe şi echipaje de la poliţie. Traficul rutier a fost oprit pentru jumătate de oră.

Traficul rutier se desfăşoară, în condiţii de ceaţă densă pe autostrada A1 Traian Vuia – Nădlac. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe atenţionări nowcasing de ceaţă densă pentru judeţele Arad, Bihor şi Maramureş, avertizând că vizibilitatea poate scădea local sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri. Totodată, pe DJ121A a fost redeschis traficul rutier pe sectorul Moacşa – Leţ, în judeţul Covasna, circulaţia fiind oprită pe timpul nopţii din cauza poleiului.

Grupul City Grill anunţă că angajează 400 de persoane pentru diferite posturi, precum ospătar şi bucătar, în toate locaţiile din portofoliu, în condiţiile în care compania intenţionează să deschidă două noi locaţii până la finalul anului 2017. Grupul City Grill mai angajează şi picoli, barmani, hostess, pizzeri, ajutori de bucătar, spălători de veselă, şefi de tură, magazioneri, operatori şi asistent manager. Locurile de muncă sunt deschise persoanelor care au cel puţin diplomă de absolvire a liceului, atât necalificaţi, cât şi cu experienţă, din Bucureşti şi zonele limitrofe.

Traficul în centrul municipiului Cluj-Napoca este îngreunat, de peste 15 maşini care circulă cu 5 kilometri pe oră, în semn de protest faţă de măsurile Guvernului Grideanu. Participanţii spun că acţiunea de vineri este prima de nesupunere civică din Cluj-Napoca. Participanţii la protest s-au adunat, vineri la amiază, într-o parcare din centrul municipiului Cluj-Napoca, după care au pornit cu maşinile pe Calea Dorobanţilor – Piaţa Mărăşti – Bdul 21 Decembrie 1989 – Str. Memorandumului – Primărie – str. Napoca – Bdul Eroilor, circulând cu viteză de cinci – zece kilometri pe oră, perturbând astfel, traficul rutier. Şoferii care au participat la acţiune au lipit pe maşini afişe cu mesaje precum „#Rezist”, „Nu corupţiei”, „Jos penalii! Un vot legitim nu înseamnă că ţi-a cumpărat mă-ta popor” sau „În democraţie, hoţii stau în puşcărie”.

Peste 3,66 milioane de utilizatori din România au beneficiat de serviciul de portabilitate, care permite păstrarea numărului de telefon la schimbarea furnizorului de telefonie, din momentul lansării, în 2008, până în prezent. Mai mult de un sfert din totalul numerelor au fost portate doar în anul 2016, când 939.663 de utilizatori şi-au schimbat operatorul, dar nu şi numărul de telefon. Media lunară de portări aferentă anului 2016 a continuat trendul crescător de la 70.373 de portări în medie în anul 2015 până la 78.305 în 2016, iar în lunile decembrie şi noiembrie 2016 s-au portat cele mai multe numere – 110.587 în luna decembrie, respectiv 91.838 în luna noiembrie.

Moneda naţională s-a devalorizat faţă de euro şi dolarul american. Leul a scăzut în faţa celor două valute, conform cotaţiilor BNR. Un euro a fost evaluat la 4,5006 lei, iar moneda americană la 4,2283 de lei. Astfel, euro a înregistrat o creştere de 0,11% faţă de cotaţia de joi, iar dolarul a crescut cu 0,58%.

Acţiunile Twitter sunt aşteptate să scadă când bursa de pe Wall Street se va deschide după ce a raportat pierderi aproape duble în al patrulea trimestru, de peste 160 de milioane de dolari, acţiunile companiei scăzând cu 10% înainte de şedinţa de tranzacţionare. Reţeaua de socializare a raportat o pierdere de 167 de milioane de dolari în ultimele trei luni din 2016, în comparaţie cu pierderile în valoare de 90 de milioane, înregistrate în perioada similară din 2015. Profitul Twitter în al patrulea trimestru a fost de 717 milioane de dolari, cu 1% mai mult decât în anul precedent, când era de 710 milioane de dolari. Acesta a fost cea mai mică creştere de profit, la nivel de trimestru, a companiei, de când a fost listată, în noiembrie 2013. Acţiunile companiei au scăzut cu 10%, ajungând la 16,81 dolari înainte de şedinţa de tranzacţionare de joi.

Alte 13 noi denumiri comune internaţionale (DCI) intră pe listele medicamentelor compensate şi gratuite de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, în sistemul public de sănătate. Noile medicamente introduse în lista celor prescrise compensat sau gratuit sunt molecule inovative destinate în principal tratamentului pacienţilor cu afecţiuni oncologice, hematologice, pneumologice, reumatologice, boli rare, diabet zaharat. Unele dintre aceste medicamente vor fi disponibile pentru pacienţi în scurt timp, iar altele imediat după alcătuirea protocoalelor terapeutice de către comisiile de specialitate abilitate. Introducerea celor 13 noi denumiri comune internaţionale în tratamentele prescrise pacienţilor pe liste compensate şi gratuite se face cu încadrarea în bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate aprobat pentru 2016. Măsura se va aplica începând cu 1 martie 2017 şi a fost luată după consultarea Colegiului Farmaciştilor din România.

Un cetăţean turc a fost prins, în noaptea de joi spre vineri, la Nădlac, în timp ce încerca să iasă din România ascuns în cabina unui TIR care transporta fructe din Turcia în Olanda. La PTF Nădlac – Nagylak s-a prezentat pe sensul de ieşire din ţară cetăţeanul turc Metin I., în vârstă de 40 de ani, la volanul unui automarfar înmatriculat în Turcia şi care transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, fructe din Turcia pentru o societate comercială din Olanda. Poliţiştii de frontieră au găsit un bărbat ascuns în locul destinat pentru odihna şoferului. Persoana în cauză este cetăţeanul turc Yildiz F., în vârstă de 21 de ani.

Traficul maritim şi fluvial, închis din cauza ceţii dense, a fost redeschis, în toate porturile din judeţul Constanţa. , au fost redeschise traficul maritim şi fluvial în toate porturile din judeţul Constanţa, în urma îmbunătăţirii vremii. Traficul maritim şi fluvial a fost închis marţi în toate porturile din judeţul Constanţa, din cauza ceţii dense.

Un bărbat bănuit că a pătruns prin efracţie în mai multe locuinţe din Austria şi Norvegia şi a furat bunuri de valoare a fost prins de poliţiştii din Constanţa. Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa au depistat, un bărbat în vârstă de 39 de ani din Eforie Nord, urmărit internaţional. Pe numele său, organele judiciare austriece şi norvegiene au emis mandate europene de arestare pentru săvârşirea infracţiunii de furt, pe teritoriul Austriei şi Norvegiei. Bărbatul este bănuit că a pătruns prin efracţie în mai multe locuinţe din cele două state, de unde ar fi sustras bunuri de valoare.

Rusia se aşteaptă ca Statele Unite să îşi folosească influenţa pentru a convinge Kievul să renunţe la metodele agresive de soluţionare a conflictului ucrainea. Administraţia de la Kremlin a comunicat joi că este foarte puţin probabil ca situaţia din estul Ucrainei, unde separatiştii propruşi luptă împotriva armatei ucrainene, să facă obiectul vreunui acord cu preşedintele american, Donald Trump. Întrebat de cum decurg pregătirile pentru întrevederea dintre Vladimir Putin şi Donald Trump, Dmitri Peskov a răspuns: ”În acest moment nu este încă clar pentru ce anume ne pregătim”.

Patru persoane, suspectate că pregăteau un atentat în Franţa, au fost arestate în oraşul Montpellier şi în împrejurimi. Printre aceştia, o adolescentă de 16 ani a putut fi reperată după ce şi-a exprimat dorinţa, pe reţelele de socializare, să plece în Siria sau Irak iar dacă nu, să comită un atac în Franţa. În urma percheziţiilor s-a găsit peroxidului de acetonă, un exploziv artizanal puternic dar foarte instabil, precum şi acetonă, apă oxigenată, seringi şi mănuşi de protecţie, precizează o sursă judiciară.

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, a aprobat un proiect de lege pe tema unei reforme constituţionale în sensul creării unui sistem prezidenţial executiv. Un oficial al Administraţiei a declarat că un referendum pe tema amendamentelor constituţionale în sensul creării unui sistem prezidenţial executiv este aşteptat să fie organizat la data de 16 aprilie 2017. Erdogan a declarat că această reformă ar conferi stabilitate şi ar preveni reîntoarcerea la coaliţiile fragile din trecut. Oponenţii acestuia se tem însă că această reformă ar anunţa consolidarea unei conduceri autoritare.

Papa Francis mărturiseşte că trăieşte în pace sufletească de când a fost numit Suveran pontif şi că, în ciuda „corupţiei” din Vatican, nu a avut niciodată nevoie de anxiolitice. Anxietatea şi tensiunea care îl încercau, uneori, pe când era Arhiepiscop de Buenos Aires, au dispărut după ce şi-a început pontificatul, pe 13 martie 2013. Papa Francisc a făcut de-a lungul timpului declaraţii controversate. Însă manevrele conservatoare ale adversarilor săi, care-i contestă reformele, nu-l împiedică să doarmă.

Comandamentul Statelor Unite din Pacific a anunţat că un avion chinez şi o aeronavă de patrulare a Marinei americane au fost implicate într-un incident aviatic deasupra Mării Chinei de Sud, în spaţiul aerian internaţional. Robert Shuford, purtătorul de cuvânt al Comandamentul din Pacific, a declarat că „interacţiunea nesigură” între cele două avioane a avut loc miercuri, însă nu a oferit detalii în legătură cu motivele pentru care interacţiunea a fost considerată drept nesigură.

Shuford a mai spus că aeronava americană efectua o misiune de rutină şi acţiona în concordanţă cu legile internaţionale, adăugând că autorităţile americane sunt „îngrijorate în legătură cu interacţiunile cu forţele militare chineze”. Un alt oficial american, care a cerut să rămână anonim, a declarat că cele două avioane s-au apropiat la aproximativ 300 de metri unul de celălalt în timp ce zburau în vecinătatea recifului Scarborough. Acesta a mai adăugat că Marina SUA consideră că incidentul nu a fost unul intenţionat.

Cel puţin douăsprezece persoane, inclusiv doi copii, au decedat în urma unei alunecări de teren care s-a produs pe insula Bali, o populară destinaţie turistică din Indonezia. Un purtător de cuvânt al agenţiei indoneziene pentru situaţii de urgenţă a declarat că alunecarea de teren, care a afectat mai multe sate din zona Kintamani, a fost cauzată de ploile torenţiale din ultima vreme, avertizând că există riscul producerii unor inundaţii şi noi alunecări de teren. Echipajele de salvare încă mai caută supravieţuitori printre dărmâmături. Două persoane au fost grav rănite, iar cinci locuinţe au fost distruse.

Preşedintele american Donald Trump i-a transmis omologului său chinez, Xi Jinping, că va respecta principiul „unei singur Chine”, în cadrul primei convorbiri telefonice între cei doi lideri de la învestirea lui Trump. Casa Albă a mai comunicat că discuţia telefonică a fost „extrem de cordială”, iar cei doi lideri „s-au arătat dornici să continue discuţiile”. Anterior, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, i-a trimis o scrisoare omologului său din China, Xi Jinping, transmiţându-i că vrea o „relaţie constructivă” cu Beijingul.

Donald Trump a acuzat în mai multe rânduri Beijingul de practici comerciale incorecte şi de activităţi de manipulare monetară. Tensiunile bilaterale s-au amplificat după ce Donald Trump a încălcat protocolul diplomatic şi a discutat prin telefon cu preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen. Mai mult, în luna decembrie, Donald Trump a pus la îndoială poziţia tradiţională a Statelor Unite faţă de politica „unei singure China” în lipsa unor concesii din partea Beijingului, inclusiv în ceea ce priveşte comerţul.

Ministrul italian de Externe, Angelino Alfano, şi omologul său tunisian, Khemaies Jhinaoui, au semnat, un acord de cooperare ce prevede în special consolidarea luptei împotriva migraţiei clandestine.Documentul include, de asemenea, un acord-cadru privind gestionarea fluxului de imigranţi, „pentru a lupta în mod eficient împotriva migraţiei clandestine şi a traficului de fiinţe umane şi pentru a consolida protecţia la frontiere”. El a precizat că acordul nu este „un prim pas”, ci „continuarea” eforturilor deja întreprinse începând cu anul 2011, Italia având deja un acord semnat cu Tunisia privind reprimirea imigranţilor.

Guillermo Lasso, unul dintre candidaţii la preşedinţia statului Ecuador, a declarat că îl va evacua pe Julian Assange, fondatorul Wikileaks, din ambasada statului ecuadorian de la Londra, în cazul în care va câştiga alegerile săptămâna viitoare. Costurile azilului lui Assange nu se justifică. Fondatorul Wikileaks locuieşte în ambasada Ecuadorului din Londra de aproximativ patru ani şi jumate. În cazul în care Lasso va câştiga alegerile prezidenţiale, el îi va oferi o notificare lui Assange cu o lună înainte de data la care va trebui să părăsească ambasada.

Ordinul anti-imigraţie semnat de preşedintele Statelor Unite Donald Trump va rămâne blocat, au stabilit judecătorii unei curţi de apel din al 9-lea Circuit Federal din SUA. Hotărârea unanimă luată de un grup de trei judecători înseamnă că cetăţenii din şapte ţări cu majoritate musulmană vor continua să călătorească în Statele Unite, în ciuda ordinului executiv dat de Trump luna trecuta. Acest fapt este un regres politic semnificativ pentru noua administraţie Trump şi ridică întrebări cu privire la modul în care instanţele vor percepe viziunea noului preşedinte asupra puterii executive pe care o deţine şi utilizează. Donald Trump şi-a exprimat părerea faţă de această decizie pe reţeaua de microblogging Twitter.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, nu a fost invitat să participe la summitul Grupului celor şapte (G7) mari economii ale lumii, a declarat premierul Italiei, Paolo Gentiloni, anulând zvonurile în privinţa unei posibile invitaţii de ultim moment. Summitul G7 este programat să aibă loc în luna mai în Sicilia. ”În acest moment, (o invitaţie trimisă Rusiei) nu-mi pare a fi deloc ceva realist”, a mai spus premierul italian în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat şi omologul său britanic, Theresa May.

Primăria din Paris intenţionează să construiască un perete de sticlă antiglonţ, cu o înălţime de 2,5 metri, în jurul Turnului Eiffel, un proiect care se înscrie în cadrul unui plan complex care prevede alocarea sumei de circa 300 de milioane de euro pentru consolidarea securităţii monumentului. Primăria Parisului a anunţat că acest perete antiglonţ va înlocui barierele considerate inestetice care au fost instalate cu ocazia campionatului de fotbal Euro 2016.

Construirea zidului de la frontiera dintre SUA şi Mexic, propus de preşedintele american Donald Trump, ar urma să coste până la 21,6 miliarde şi ar fi nevoie de trei ani şi jumătate pentru a fi finalizat. Costul proiectului potrivit documentului intern dezvăluit de Reuters este cu mult mai mare decât cifra de 12 miliarde de dolari menţionată de Trump în timpul campaniei electorale, dar şi decât cifrele avansate de preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, şi liderul majorităţii din Senat, Mitch McConnell, care estimau costul proiectului la 15 miliarde de dolari.

Documentul ar urma să fie în curând prezentat secretarului pentru Securitate Internă, John Kelly, însă Administraţia Trump nu este obligată să ţină cont de recomandările din acest raport. Potrivit planului inclus în document, proiectul ar urma să fie împărţit în trei faze de construire a unor garduri şi ziduri pe o distanţă de aproximativ 2.000 de kilometri şi ar urma să fie finalizat până la sfârşitul anului 2020. Un purtător de cuvânt al Departamentului american pentru Securitate Internă a declarat că „nu poate comenta sau confirma posibila existenţă a unor documente pre-decizie, supuse dezbaterii”.

Cu ocazia Anului Nou Lunar familia Ren din satul Shishe s-a reunit. A fost nevoie de drona fotografului Zhang Liangzong pentru a-i cuprinde în imagine pe toţi cei prezenţi. Arborele genealogic al familiei Ren (care înseamnă reuniune în chineză), originară din Shishe, nu a fost actualizat de mai mult de 80 de ani. Bătrânii satului au început recent actualizarea înregistrărilor şi au găsit cel puţin 2.000 de descendenţi care trăiesc, repartizaţi în şapte generaţii. S-au găsit rădăcini ale familiei până în urmă cu 851 de ani. Finalizarea arborelui genealogic al familiei a fost marcată prin organizarea acestei reuniuni masive, la care s-au adunat mai mult de 500 de persoane venite din Beijing, Shanghai, Xinjiang şi Taiwan.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, iar potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA, Dodon l-a asigurat pe ambasadorul american că nu intenţionează să iniţieze procedura de denunţare a Acordului de Asociere cu UE. Comunicatul ambasadei SUA la Chişinău pe tema acestei întrevederi, citat de Radio Chişinău, anunţă că cei doi au discutat despre vizitele preşedintelui moldovean la Moscova şi Bruxelles, iar Igor Dodon l-a asigurat pe ambasadorul american că nu intenţionează să iniţieze procedura de denunţare a Acordului de Asociere cu UE.

Ambasadorul James Pettit i-a mulţumit lui Igor Dodon pentru contribuţia sa la abordarea unitară a procesului de reglementare a diferendului transnistrean în formatul 5+2. De asemenea, Pettit a reafirmat respectul Statelor Unite pentru neutralitatea Republicii Moldova, menţionând importanţa cooperării bilaterale în modernizarea forţelor armate ale Republicii Moldova.

Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a denunţat firma Heineken drept anti-maghiară, după ce un tribunal din Târgu Mureş a dat câştig de cauză companiei în procesul intentat producătorului mărcii de bere Csiki. Lazar a declarat că procesul intentat de Heineken prin care a fost interzisă comercializarea mărcii Csiki a fost „lipsit de demnitate, injust şi anti-maghiar”. Verdictul este în linie cu politicile autorităţilor române de marginalizare a instituţiilor şi mărcilor etnice maghiare.

SPORT

Gigi Becali spune că nu va putea folosi nici numele FCSB, fiind informat de avocaţi că ar trebui să aleagă altă denumire pentru echipa sa. CSA Steaua a contestat în instanţă dreptul lui Becali de a folosi acronimul FCSB. Enervat de situaţie, Becali spune că şi-a instruit reprezentanţii legali să le ceară judecătorilor să aleagă un nume pe care să-l poată folosi fără probleme.

Vasile Turcu a recunoscut că ar fi dispus să investească din nou în fotbal, cu condiţia să poată colabora cu cei care i-au fost alături şi în acţionariatul lui Dinamo, Nicolae Badea şi Cristi Borcea. Turcu a mai investit la Dinamo până în 2011, când şi-a vândut pachetul de acţiuni, dar acum pare gata de o nouă experienţă în fotbal, nu neapărat la clubul din Ştefan cel Mare. Turcu exclude însă din start o posibilă colaborare cu patronul Stelei, Gigi Becali. Întrebat dacă revenirea sa în fotbal ar putea avea loc chiar în această vară, Vasile Turcu a oferit un răspuns evaziv, dar nu a negat: „Mai vorbim. Hai să mai vorbim, da?”

Florin Lovin, fotbalistul campioanei României, a ripostat, după ce a fost acuzat de preşedintele Consiliului Director al Astrei, Petre Buduru, că oferă informaţii din vestiar rivalilor de la FCSB. Fostul stelist a fost acuzat că el ar fi “cârtiţa” din vestiarul Astrei şi că ar avea o relaţie foarte apropiată cu oficialii FCSB-ului. Iar Lovin a recunoscut că a vorbit cu Gigi Becali şi Valeriu Argăseală, dar numai pentru că a fost sunat în privinţa transferurilor pe care aceştia doreau să le facă. Transferul-vedetă al iernii, pentru FCSB, a fost aducerea lui Denis Alibec la echipă, iar pentru că Lovin doreşte să devină impresar fostul său coleg l-a rugat să vină cu el la negocieri.

Jucătoarea de tenis Monica Niculescu va juca, împotriva belgiencei Kirsten Flipkens în primul meci al confruntării de Fed Cup dintre România şi Belgia, din primul tur al Grupei Mondiale II. Monica Niculescu (29 de ani, locul 36 în clasamentul mondial) o va întâlni pe Kirsten Flipkens (31 de ani, locul 74 WTA), sâmbătă, de la ora 13.00, la Sala Polivalentă din Capitală. Cele două s-au mai înfruntat de şase ori, de fiecare dată pe suprafeţe rapide, scorul fiind 3-3. La începutul acestui an, românca s-a impus în optimile turneului de la Hobart, Australia, scor 6-3, 6-2.

În al doilea meci al zilei de sâmbătă, Sorana Cîrstea (26 de ani, locul 62 WTA) va juca împotriva Yaninei Wickmayer (27 de ani, 60 WTA). Belgianca are 4-1 la întâlnirile directe cu românca. Cîrstea a câştigat la Cincinnati, pe hard, în 2012, iar Wickmayer s-a impus la Oeiras (zgură, 2009), Hertogenbosch (2009), US Open (2011) şi Kooyong – demonstrativ (2017). Duminică, în al treilea meci de simplu, de la ora 13.00, Monica Niculescu o va înfrunta pe Yanina Wickmayer, apoi Sorana Cîrstea o va întâlni pe Kirsten Flipkens. Bilanţul partidelor Niculescu – Wickmayer este 2-3, iar cel al confruntărilor Cîrstea – Flipkens este 1-0.

Irina Begu, cel mai bine clasată jucătoare la simplu din echipa României, în absenţa Simonei Halep, acuză probleme stomacale. Begu (26 de ani) nu figurează în întrecerile de simplu, deşi Ilie Năstase, căpitanul nejucător al României, anunţase miercuri că ea va juca. Confruntarea România – Belgia va avea loc pe suprafaţă rapidă. Cele două ţări s-au mai întâlnit de trei ori în Fed Cup, Belgia impunându-se de fiecare dată.

Clubul de fotbal CFR 1907 Cluj a anunţat, semnarea unui contract cu jucătorul Liviu Antal, în vârstă de 27 de ani. Mijlocaşul va purta la CFR tricoul cu numărul 18 şi a semnat o înţelegere valabilă timp un an şi jumătate. Antal era liber de contract după despărţirea de Hapoel Tel Aviv. Săptămâna trecută, Antal ajunsese la un acord cu formaţia cipriotă Anorthosis Famagusta, dar transferul a căzut pentru că mijlocaşul nu avea “cartea verde”. În acest sezon, Liviu Antal a jucat sub formă de împrumut la Pandurii Tîrgu-Jiu de la Hapoel Tel Aviv şi a reuşit două goluri şi o pasă decisivă în 13 partide.

Echipele naţionale de fotbal ale Argentinei şi Braziliei vor juca un meci amical în Australia, la Melbourne, în data de 9 iunie. Partida va avea loc pe arena Melbourne Cricket Ground, care are o capacitate de peste 100.000 de locuri. Argentina şi Brazilia sunt cele mai titrate prime reprezentative din America de Sud. Argentina are două Cupe Mondiale în palmares, în timp ce Brazilia deţine recordul în această competiţie, cu cinci trofee. Pentru Argentina, Lionel Messi este liderul unei generaţii care îi mai include pe Sergio Aguero, Gonzalo Higuain, Javier Mascherano şi Angel Di Maria. De cealaltă parte, Brazilia se bazează pe jucători precum Neymar, Philippe Coutinho, Marcelo, David Luiz sau Thiago Silva.

Oficialii din Copou au digerat greu decizia Ligii Profesioniste de Fotbal de a amâna meciul cu Astra, care ar fi trebuit să aibă loc în această seară, de la ora 20.00, pe stadionul „Emil Alexandrescu” din Copou. Preşedintele executiv al Iaşiului, Florin Prunea, spune că „forţa majoră” invocată de Ligă nu stă în picioare, iar decizia de amânare avantajează clar echipa campioană.

Simona Halep va rata confruntarea România – Belgia, din FED Cup, din cauza unei accidentări la genunchi care i-a dat peste cap începutul de an. Constănţeanca va fi însă alături de colegele sale şi la va susţine din tribunele Sălii Polivalente şi vizează o revenire în circuitul WTA la începutul lunii martie, la turneul de la Indian Wells. La Sala Polivalentă şi-a făcut apariţia şi Ion Ţiriac, care a dorit să le încurajeze pe componentele echipei României înainte de confruntările din acest weekend. Afaceristul a avut şi un sfat pentru Simona Halep, căreia îi trasmite că ar trebui să ia foarte în serios varianta unei operaţii pentru a scăpa definitiv de problemele ce par să nu-i mai dea pace.

O operaţie ar presupune o perioadă mai lungă de repaus, însă Ţiriac e de părere că, în acest mod, sportiva de 25 de ani ar putea reveni mai puternică. Simona Halep (25 de ani) este accidentată la genunchi, după Openul Australiei, şi va reveni pe teren în martie, la turneele Premier Mandatory de la Indian Wells şi Miami. Confruntarea România – Belgia va avea loc la Sala Polivalentă din Bucureşti, pe suprafaţă rapidă. Cele două ţări s-au mai întâlnit de trei ori în această competiţie, Belgia impunându-se de fiecare dată.

Transferul lui Marian Pleaşcă (27 de ani) a fost oficializat, azi, de conducerea lui FCSB, iar fostul fotbalist al lui Pandurii Târgu Jiu îi va face concurenţă serioasă lui Mihai Bălaşa, pe postul de fundaş dreapta, ţinând cont de experienţa sa în Liga 1. Pleaşcă a fost antrenat, la fosta sa echipă, de Petre Grigoraş, care a vorbit despre elevul său. Tehnicianul a ţinut să-i dea câteva sfaturi jucătorului, i-a lăudat calităţile şi i-a urat să rămână cu piciorele pe pământ odată cu acest transfer. Gabriel Matei este unul dintre fotbaliştii veniţi la FCSB, pe postul de fundaş dreapta, care, din diferite motive, nu s-a impus la echipă odată cu transferul său, în vara anului 2011. Jucătorul a fost împrumutat la FC Braşov, ca mai apoi să fie cumpărat de Academica Clinceni. A urmat o revenire în Liga 1, la ASA Târgu Mureş, iar în această iarnă s-a transferat în Polonia, laGornik Leczna.

Diego Armando Maradona, fostul căpitan al echipei naţionale de fotbal a Argentinei, a fost desemnat, ambasador al Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA). Fost component al formaţiilor Boca Juniors, Napoli şi Barcelona, Diego Maradona (56 de ani) a fost un critic fervent al fostului preşedinte FIFA, Sepp Blatter, care a primit o suspendare de şase ani pentru încălcarea normelor de etică. Maradona, care a avut 91 de selecţii la naţionala Argentinei şi a câştigat Cupa Mondială în 1986, a fost invitat în structura forului mondial de către Gianni Infantino, ales preşedinte al FIFA în luna februarie a anului trecut.

Operatorul de jocuri de noroc online Unibet, licentiat si in Romania, a primit recent un nou premiu pentru performantele consemnate in 2016. Astfel, pe 6 februarie 2017, platforma de bingo online a fost de aceasta data cea care a primit o impotanta distinctie – trofeul „Online Bingo Operator of the Year” in cadrul celei de-a zecea editii a International Gaming Awards. Evenimentul a fost organizat la Londra, la hotelul InterContinental London Park Lane. Realizat si promovat de importante nume din domeniul jocurilor de noroc, International Gaming Awards recompenseaza performanta atat in ceea ce priveste jocurile offline, cat si in sfera jocurilor online. Parte a grupului Kindred, Unibet are in „vitrina” si trofee care se refera la poker online, pariuri sportive online sau responsabilitate sociala in domeniul jocurilor de noroc.

Federaţia Română de Fotbal şi Academia de Studii Economice din Bucureşti au semnat, joi, un parteneriat pentru creşterea performanţei organizaţionale şi a competitivităţii cluburilor sportive prin îmbunătăţirea calităţii profesionale. Prin acest acord, Federaţia Română de Fotbal (FRF) doreşte să facă un pas important în creşterea performanţei organizaţionale şi sportive, cu rezultate vizibile în relaţia cluburilor cu spectatorii, sponsorii şi autorităţile.

După ce a supravieţuit accidentului aviatic în care şi-a pierdut majoritatea colegilor, Jackson Follmann, portarul echipei Chapecoense, e hotărât să-şi continue cariera de sportiv, de data asta într-un sport paralimpic, după ce şi-a pierdut piciorul drept. Follman e departe de a fi descurajat de evenimentul tragic prin care a trecut şi doreşte să înceapă o nouă viaţă, tot în lumea sportului, la paralimpici. Medicii au fost nevoiţi să-i amputeze piciorul drept, din cauza condiţiei în care se prezenta, iar acum fostul portar al echipei Chapecoense a primit un picior bionic. Portarul a fost cel mai afectat dintre cei trei supravieţuitori, iar pe lângă amputarea piciorului drept, Follmann a fost supus şi unei operaţii la glezna stângă.

PROGNOZA METEO
10 Februarie 2017

În regiunile extracarpatice și în depresiunile Transilvaniei, vremea va fi deosebit de rece, local geroasã dimineața și noaptea. Vor fi înnorãri accentuate în regiunile sudice, dar mai ales în Oltenia și izolat va mai ninge slab. În restul teritoriului, cerul va fi doar temporar noros. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri pe crestele montane, spulberând zãpada, precum și în sudul Banatului, pe litoral și în Delta Dunãrii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -10…-9 grade în nordul Moldovei și 7…8 grade, izolat, în regiunile intracarpatice, iar cele minime se vor situa între -20 de grade în depresiunile Carpaților Orientali și -2 grade în Dealurile de Vest. În zonele joase de relief, cu precãdere din estul și sud-estul țãrii, local se va semnala ceațã, asociatã și cu depunere de chiciurã.

Bucuresti

Vremea va deveni deosebit de rece, geroasã noaptea. Cerul va fi temporar noros. Vor fi condiții de fulguialã în cursul zilei, apoi de ceațã asociatã cu depunere de chiciurã. Vântul va sufla moderat. Temperatura maximã va fi de -6…-4 grade, iar cea minimã de -12…-10 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *