Stiri pe scurt 10 August 2016

loading...

Stiri pe scurt 10 August  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  10 August  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 10 august. In anul 1928, a încetat din viaţă compozitorul, muzicologul, pedagogul şi dirijorul ceh Leoš Janáček, al treilea mare muzician ceh, după Smetana şi Dvorák, şi singurul precursor al muzicii moderne care lasă lucrări reprezentative pentru secolul al XX-lea (n. 3 iulie 1854).

Delia Ionete, o absolventă a Colegiului Naţional „George Coşbuc” din Motru care a obţinut 10 pe linie la bacalaureat, a fost admisă la City University of London şi pleacă, săptămâna viitoare, în Anglia, cu toate că a primit o scrisoare din partea Preşedinţiei în care a fost sfătuită să dea României „prima şansă” în parcursul său profesional. Aceasta a fost admisă la City University of London, unde va participa la cursul Mathematics with Economics and Finance şi preferă Anglia. Aceasta va pleca săptămâna viitoare la Londra, pentru a se pregăti să devină profesor de matematică.

Aproape 82.000 de contracte de închiriere au fost înregistrate în 2015 în Bucureşti, pentru care statul a încasat impozite de 150 de milioane lei, specialiştii imobiliari estimând că aceste contracte reprezintă mai puţin de 10% , restul locuinţelor închiriate în Capitală nefiind declarate. Internetul este împânzit cu zeci de mii de anunţuri de închiriere a unor vile, apartamente, garsoniere sau camere, în toate zonele Capitalei. Preţurile pornesc, în medie de la 230 de euro lunar, dar pot ajunge chiar şi la câteva mii de euro. Majoritatea proprietarilor nu înregistrează însă contractele de închiriere la ANAF şi nici nu declară veniturile obţinute.

Fostul ministru al Mediului, Attila Korodi, a fost audiat de procurorii anticorupţie în dosarul în care Bogdan Olteanu este în arest la domiciliu pentru că şi-ar fi traficat influenţa în vederea numirii lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării, au precizat surse judiciare. La audieri a ajuns şi Bogdan Olteanu, acesta fiind în prezent arestat la domiciliu fiind acuzat că ar fi primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu pentru efectuarea de demersuri pe lângă membrii Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Percheziţii DIICOT în cazul presupuşilor traficanţi de arme prezentaţi de Sky News. Surse judiciare au declarat că în anchetă se merge pe varianta unui scenariu pus la cale de jurnaliştii Sky News, primele cercetări arătând că aceştia le-ar fi spus inclusiv replicile românilor şi le-ar fi cerut să poarte haine militare, o parte din arme fiind ale intermediarului. Legătura dintre jurnaliştii britanici şi cei care apar în filmarea Sky News ar fi fost intermediată de Szanto Aurelian Mihai, un freelancer român în vârstă de 40 de ani care s-ar fi stabilit în Anglia în urmă cu şapte ani, bărbatul fiind în prezent audiat la DIICOT. Totul ar fi fost un scenariu pus la cale de jurnaliştii britanici, românii care apar în imagini fiind plătiţi şi instruiţi în legătură cu replicile pe care să le spună. De asemenea, acestora li s-ar fi cerut să poarte haine de tip militar. Suspiciunile procurorilor ar fi fost confirmate de intermediar la audieri.

Surse din cadrul anchetei susţin că la jumătatea lunii iulie, intermediarul Szanto Aurelian Mihai, ar fi fost contactat de jurnalişti Sky News care i-au spus că vor să facă un material despre traficul de arme în Europa. Ulterior, la data de 29 iulie, acesta, împreună cu mai mulţi angajaţi ai postului Sky News au ajuns Târgu Mureş. La data de 1 august au ajuns la Cluj, unde au închiriat o maşină care a fost condusă de Szanto Aurelian Mihai, acesta fiind şi translator în cadrul materialului dar şi unul dintre figuranţi. La înregistrare au luat parte şi alţi bărbaţi, unul dintre ei fiind finul intermediarului. Aceleaşi surse precizează că patru dintre arme i-ar aparţine lui Szanto Aurelian Mihai, acestea fiind deţinute legal. Alte două arme i-ar aparţine finului intermediarului, fiind deţinute şi acestea în mod legal. Sumele pe care le-ar fi primit participanţii sunt cuprinse între 1000 şi 500 de euro.

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a declarat că lucrurile trebuie puse în „bună ordine” în ceea ce priveşte opinia publică britanică şi că autorităţilor li s-a explicat care este situaţia în cazul Sky News, diplomatul subliniind că ”nu trebuie să supradramatizăm”. Ambasadorul a spus că, în opinia sa, nu trebuie „să facem dintr-un reportaj un capăt de ţară”. De asemenea, Mihalache a precizat că pe măsură ce ancheta avansează, Ambasada va informa autorităţile britanice, presa britanică şi autorităţile de reglementare asupra concluziilor ei. În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale sau comunitatea de români din Marea Britanie, nu există efecte negative.

Un incendiu puternic a izbucnit,la un depozit de vopsele din comuna constănţeană Lumina, mai multe autospecialele de stingere cu apă şi spumă fiind trimise acolo pentru stingerea flăcărilor. Flăcările au izbucnit într-un container cu vopsea aparţinând unui depozit situat în localitatea Lumina, iar apoi, din cauza vântului, s-a extins. La locul incendiului au fost trimise şase autospeciale de stingere cu apă şi spumă ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, dar şi o autospecială CBRN (destinată intervenţiei în cazul accidentelor nucleare, biologice, chimice şi radiologice şi pentru decontaminarea personalului de intervenţie şi a celui afectat – n.r.). De asemenea, în zonă au fost dislocate şi trei ambulanţe SAJ la incendiu.

Somerii de peste 45 de ani îşi găsesc cel mai greu un nou loc de muncă şi asta în ciuda cursurilor de recalificare sau reconversie, cauza principală fiind chiar vârsta. În aceste condiţii numărul şomerilor de peste 50 de ani era de 130.000 în luna mai. Discriminarea la angajare pe criteriul vârstei este un fenomen frecvent în piaţa forţei de muncă, atât în ceea ce-i priveşte pe tinerii absolvenţi, cărora, de obicei, li se cere o experienţă pe care nu au avut cum să o acumuleze, dar, mai ales în cazul celor trecuţi de 45 – 50 de ani, care şi-au pierdut din diferite motive locul de muncă şi încearcă acum să-şi găsească o slujbă nouă. În general, motivele invocate de angajatori atunci când resping un „senior” la interviul de angajare se referă la greutăţile de adaptare, sau chiar la faptul că au prea multă experienţă, sunt supracalificaţi pentru postul scos la concurs, de aici rezultând pretenţii salariale mai mari.

Parte din cele 13 milioane de euro absorbite efectiv de România de la UE prin proiecte, în exerciţiul de finanţare 2007 – 2013, sunt corecţii financiare, disputate în litigii sau au fost plasate în sarcina autorităţii locale, Comunitatea refuzând decontul. Nu există oraş mare din România care să fi luat fonduri structurale şi care să nu fi trecut prin corecţii financiare pentru proiecte, ori prin furcile caudine ale justiţiei, după ce parte din membrii echipelor de implementare, între care chiar aleşi locali au trecut prin anchete penale, iar autorităţile au fost puse în situaţia de a rambursa banii UE.

În exerciţiul de finanţare 2007 – 2013, României i-au fost alocaţi 19.057.658.140 euro din fonduri nerambursabile prin Comunitatea Europeană, iar autorităţile contractante au aplicat şi au solicitat de la CE un avans de 2.105.874.015 euro. La data de 30 iunie 2016, unităţile administrativ-teritoriale şi celelalte autorităţi contractante depuseseră declaraţii de cheltuieli pentru 14.614.605.862 euro, ducând rata de absorbţie la procentul de 76,69%. Numai că, la aceeaşi dată, rambursările acceptate de Comisia Europeană erau de 13.049.712.895 euro – potrivit Ministerului Fondurilor Europene – ceea ce înseamnă o rată efectivă de absorbţie de numai 68,47%, deşi rata sumelor încasate de la CE ca avans înseamnă 79,52%, diferenţa fiind încă incertă tocmai fiindcă majoritatea proiectelor este în etapa de monitorizare/ evaluare/ sustenabilitate ori, mai grav, suspendare din motive de fraudă sau litigii aflate pe rolul instanţelor.

După încercarea eşuată de revenire în politică alături de PNL, Marian Munteanu îşi lansează, oficial, partidul Alianţa Noastră România (ANR). ANR a fost înscris definitiv în registrul partidelor pe 3 august. Până la organizarea Congresului pentru alegerea conducerii, în frunte cu Marian Munteanu, formaţiunea va fi condusă de Mihai Simionescu, preşedinte, Elena Scalat, vicepreşedinte, şi Alin Gabriel Dragomir, secretar general.

Creierul persoanelor supraponderale arată cu 10 ani mai în vârstă decât cel al persoanlor cu o greutate normală. Chiar dacă odată cu înaintarea în vârstă creierul se micşorează, tot mai multe studii indică faptul că obezitatea este un factor care accelerează acest proces, conducând la o îmbătrânire prematură a creierului. Creierul pierde în mod natural materie albă, responsabilă de procesarea informaţiei, dar echipa de cercetători de la Cambridge a observat că pierderea a fost accentuată de greutatea în exces a unei persoane. Echipa de la Cambridge Centre for Ageing and Neuroscience a studiat creierul a 473 de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 87 de ani, împărţindu-i, în funcţie de greutate, în două grupuri – cei cu greutate normală şi cei supraponderali.

Comparând cele două grupuri, s-au observat diferenţe semnificative între volumul materiei albe la persoanele supraponderale în comparaţie cu persoanele cu vârste similare, dar mai slabe. Cei din grupul cu exces de greutate au avut mult mai puţină materie albă decât cei din grupul persoanelor mai slabe. Diferenţa a fost evidentă numai începând de la vârsta de mijloc (45-65 de ani), sugerând că în timpul acestei perioade a vieţii creierul uman ar putea fi deosebit de vulnerabil. Cu toate acestea, după ce subiecţii au dat fost supuşi testelor şi verificării nivelului de IQ, s-a observat că performanţele cognitive nu au avut de suferit. Nu se ştie de ce la persoanele supraponderale reducerea materiei albe este accentuată de excesul de grăsime.

Potrivit chiar şefului diviziei de telefoane mobile a Samsung, Dong-jin Koh, odată cu trecerea timpului compania va renunţa complet la telefoanele Galaxy S cu design clasic, lansând numai dispozitive cu ecran curbat. Atât modelul Galaxy S6 de anul trecut, cât şi succesorul Galaxy S7 au fost lansate în versiuni cu şi fără ecran curbat, în ambele situaţii varianta „edge” fiind mai bine primită de către public. În aceste condiţii, este practic o certitudine faptul că Samsung va lansa şi un model Galaxy Note7 edge, având ecran dual-edge curbat pe ambele laturi, însă nu este clar dacă compania va renunţa de acum la modelul Note7 cu ecran plat sau face această schimbare anul viitor, lansând un singur model Galaxy S8 (cu ecran curbat).

OMV Petrom va renunţa în acest an la 250 de sonde ineficiente, din cele 7600 pe care le are şi renunţă la 1200 de angajaţi din sectorul upstream. Anul trecut compania a oprit 350 de sonde, au anunţat oficialii grupului la conferinţa de presă de miercuri. Numărul angajaţilor este, la finele primului semestru, de 15.237 de persoane.Producţia de ţiţei şi gaze înregistrată la nivelul grupului a fost de 32,08 mil barili echivalent petrol (bep). În Romania, producţia totală de ţiţei şi gaze a fost de 30,5 milioane bep, în scădere cu 3% faţă de perioada similară a anului trecut.

Producţia de ţiţei din România a fost de 13,30 milioane barili, cu 4% mai mica fata de aceeaşi perioadă a anului trecut , în principal din cauza declinului natural al zăcămintelor şi a impactului condiţiilor meteorologice. Producţia de gaze s-a redus cu 1%, până la 17,21 milioane barili echivalent petrol, din cauza declinului principalelor zăcăminte de gaze – Totea, Bulbuceni, Bustuchin, care nu a putut fi compensată de creşterea adusă de proiectul Lebăda Est din Marea Neagră.

Băncile americane Fannie Mae şi Freddie Mac s-ar putea să aibă nevoie de bailouturi de până la 125,8 miliarde de dolari finanţate de plătitorii de taxe în caz de turbulenţe economice severe. Cele două bănci sunt specializate pe credite ipotecare şi au avut o contribuţie importantă la criza financiară mondială din 2008-2009, cea mai gravă de după Marea Depresiune. Amploarea bailouturilor a fost calculată în urma testelor de stres aplicate de autoritatea de reglementare a acestor instituţii – The Federal Housing Finance Agency. Autoritatea a explicat că Fannie Mae şi Freddie Mac, companii controlate de guvern, care garantează aproape jumătate din noile credite ipotecare, ar avea nevoie de cel puţin 49,2 miliarde de dolari.

Un număr de 24.919 persoane fizice aveau la sfârşitul primului semestru depozite mai mari de 100.000 de euro, cu o valoare cumulată de 24,7 mld. lei (circa 5,5 mld. euro), conform celor mai recente date ale Fondului de Garantare a Depozitelor (FGDB). Numărul persoanelor fizice cu depozite peste plafon a crescut în primele şase luni ale anului cu 1.989, iar valoarea sumelor economisite aferente s-a majorat cu 2,2 miliarde de lei. În cazul companiilor, numărul deponenţilor peste plafon a coborât la finele lunii iunie la 19.314, în scădere cu 981 faţă de anul trecut, iar valoarea depozitelor mai mari de 100.000 de euro a scăzut la 64,5 mld. lei, comparativ cu nivelul de 67,3 mld. lei la finele anului trecut. Cumulat, sunt 47.849 persoane fizice şi juridice cu economisiri peste 100.000 de euro, valoarea totală a depozitelor care depăşesc acest nivel fiind de 89,3 mld. lei (aproape 20 mld. euro).

Ministerul Mediului şi Garda Naţională de Mediu au descoperit 21 de neconformităţi la depozitul de deşeuri de la Chiajna, administrat de compania IRIDEX, iar operatorul economic are la dispoziţie 60 de zile pentru a le remedia, altfel activitatea societăţii riscă să înceteze. Principala problemă identificată o reprezintă neacoperirea optimă a celulelor unde este depozitat gunoiul. Stratul de pământ turnat deasupra deşeurilor este de cel mult 20 de centimetri, spune Cristiana Paşca Palmer, deşi legea prevede un strat de jumătate de metru. Totodată, inspectorii de mediu au mai descoperit că în anumite porţiuni deşeurile au ajuns aproape la suprafaţă, puţurile de extracţie a gazului nu sunt etanşeizate, sistemul de colectare a levigatului (substanţă rezultată din dizolvarea deşeurilor) nu este colectată corespunzător, iar zona activă de depozitare a deşeurilor este dublă faţă de normativ, aceasta având în prezent 5.000 de metri pătraţi, faţă de standardul de 2.500 de metri pătraţi.

Peste 400 de arme, în special pistoale şi puşti cu aer comprimat, au fost confiscate de poliţişti la frontierele României, din 2013 până în prezent, cele mai multe cazuri fiind înregistrate la punctele de trecere de la graniţa cu Moldova şi Bulgaria. Cea mai mare parte din armele confiscate au fost neletale (pentru autoapărare), cele letale fiind în procent de aproximativ 1% din total. În total, din 2013 până în prima jumătate a anului 2016, la punctele de trecere a frontierei cu România poliţiştii au găsit şi confiscat 400 de arme. Dintre acestea, 258 au fost depistate doar în anul 2013. Ulterior, în anul 2014 au fost confiscate 62 de arme iar în 2015 au depistat 45. În primele şase luni ale anului în curs, la punctele de trecere a fronterei au fost confiscate 25 de arme. Pe lângă cele 400 de arme, la frontierele României, în perioada 2013-prima jumătate din 2016, au fost confiscate şi peste 100.000 de cartuşe şi aproximativ 28 de kilograme de substanţe pirotehnice.

Pe primul loc, în ceea ce priveşte tipul de armă, sunt pistoalele şi puştile cu aer comprimat (în peste 81% din cazuri), urmate de pistoalele cu gaze şi armele de vânătoare. Pentru cei prinşi cu aceste arme asupra lor, în 307 dintre cazuri, poliţiştii de frontieră au deschis dosare penale pentru infracţiuni de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Din punct de vedere al cetăţeniei, din datele statistice din ultimii ani rezultă ca în cele mai multe cazuri, deţinătorii au fost cetăţeni români, restul provenind din Italia, R. Moldova, Spania, Cehia, Bulgaria, Turcia, Austria, Anglia, Ungaria, Grecia, Elveţia, Rusia, Serbia, Bulgaria, Ucraina, Austria, Elveţia, Franţa, Germania, Slovacia, Paraguay, China, Turcia şi Germania.

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de trafic de armament în care a fost implicată România este cel în care omul de afaceri israelian Shimon Naor a fost condamnat la 11 ani de închisoare. Cazul a fost făcut public în anul 1999, Naor fiind condamnat pentru fals, uz de fals, contrabandă şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Shimon Naor este acuzat că, în calitate de asociat al unei societăţi comerciale, împreună cu alte trei persoane, a falsificat mai multe documente de transport în care a trecut o altă destinaţie decât cea reală, obţinând, astfel, licenţă de export de armament şi muniţie în ţări supuse embargoului. Acesta a fost condamnat în lipsă, adus în România în 2010 şi eliberat condiţionat în urmă cu câteva luni.

Polonia nu va fi de acord cu „imigrarea impusă”. În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc în Varşovia, Szczerski a declarat: „Politicienii Platformei Civice (partid polonez), observând cum situaţiile dramatice dirijează politica Uniunii Europene pe care ei au susţinut-o, sunt ruşinaţi de ceea ce au afirmat şi au făcut… Dacă rezultatele alegerilor din Polonia ar fi fost diferite am avea şi aici aşa numitele cartiere islamiste”. Politica de imigrare a Poloniei este tot mai radicală.

În momentul în care Consiliul Uniunii Europene a stabilit să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în spaţiul UE, statul polonez a votat în favoarea sistemului. Mai târziu, premierul Poloniei, Beata Szydlo, a explicat că pericolul reprezentat de fluxul de imigranţi a fost „subestimat”. În contextul atentatelor de la Paris, Polonia a refuzat să mai accepte imigranţi în cadrul sistemului Uniunii Europene de cote obligatorii privind distribuirea refugiaţilor.

Fotografii recente făcute din satelit arată cum China a construit hangare militare pe teritoriile disputate din Marea Chinei de Sud. Fotografiile făcute la sfârşitul lunii iulie înfăţişează hangare construite în Insulele Spratly din Marea Chinei de Sud. Acestea par a avea suficient spaţiu pentru orice tip de aeronavă deţinută de forţele aeriene chineze, potrivit Centrului Strategic pentru Studii Internaţionale (CSIS). China revendică o bună parte a teritoriilor Mării Chinei de Sud. Statele Filipine, Vietnam, Malaysia, Taiwan şi Brunei se opun. Statele Unite au recomandat Chinei ca aceasta să nu militarizeze posesiunile sale de pe teritoriul Mării Chinei de Sud.

Un autobuz care transporta jurnalişti acreditaţi la Jocurile Olimpide de la Rio a fost atacat de gloanţe sau pietre, iar două dintre geamurile sale s-au spart, a afirmat un jurnalist argentinian care se afla la bordul vehiculului. Atacul a avut loc în jurul orei locale 20.00, în apropiere de un cartier renumit pentru violenţe din Rio de Janeiro.

Cel puţin 11 copii născuţi prematur au murit, într-un incendiu care a izbucnit într-o maternitate din capitala irakiană Bagdad, cauzat probabil de o defecţiune electrică. Douăzeci şi nouă de femei şi şapte copii au fost salvaţi din maternitatea Yarmouk şi transferaţi la un alt spital.

Gerald Cavendish Grosvenor, cunoscut ca Ducele de Westminster, ale cărui proprietăţi imobiliare din centrul Londrei l-au făcut cel mai bogat britanic, a murit la 64 de ani. El s-a stins din viaţă la spitalul Royal Preston din Lancashire, după ce a avut o criză, în locuinţa sa din Abbeystead, nordul Angliei. Cauza decesului încă nu a fost făcută publică. Ducele a moştenit pământ de la familia sa, îmbogăţită încă din 1677. Printre proprietăţi se numără şi numeroase imobile din cartierele londoneze Belgravia şi Mayfair. Firma sa, Grosvenor Group, are în gestiune active de 13 miliarde de lire. El şi familia sau au o avere de 12,3 miliarde de dolari. El a devenit al şaselea Duce de Westminster în 1979. Unul dintre cei patru copii, Hugh Grosvenor, este moştenitorul ducatului şi cel mai tânăr naş al Prinţului George.

Rusia şi Turcia a făcut marţi paşi importanţi spre normalizarea relaţiilor, liderii celor două state anunţând o accelerare în ceea ce priveşte legăturile din domeniul comercial şi energetic. Putin a spus că Moscova va elimina treptat sancţunile împotriva Ankarei, impuse după ce Turcia a doborât un avion rus în apropiere de graniţa cu Siria. Cooperarea va fi intensificată în proiecte precum cel al unui gazoduct în valoare de 20 de miliarde de dolari şi al unei centrale nucleare care va fi construită în Turcia de către Rusia, a spus Erdogan. Acesta a adăugat că va exista cooperare şi la nivelul sectoarelor de apărare ale celor două ţări.

Candidatul republican la funcţia de preşedinte al SUA, Donald Trump, a părut să le recomande susţinătorilor accesului la arme de foc să recurgă la violenţă împotriva adversarei sale democrate, Hillary Clinton. Al II-lea Amendament al Constituţiei Statelor Unite garantează dreptul cetăţenilor americani de a avea arme de foc. În contextul numeroaselor atacuri armate, Administraţia Barack Obama a pledat pentru limitarea accesului la arme de foc, o idee susţinută şi de Hillary Clinton, candidatul democrat la funcţia de preşedinte.

SPORT

Despre camerele sportivilor din Satul Olimpic se scrie de la mult spre foarte mult la fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice. În general, finisajele se fac chiar în apropierea startului Balului celor Cinci Cercuri, iar membrii delegaţiilor care ajung devreme în „cartierul general” se lovesc de tot felul de probleme. Chiar dacă şi la Rio de Janeiro muncitorii au încheiat pe ultima sută de metri lucrările, camerele din Satul Olimpic sunt fără cusur. Cazaţi în general în apartamente cu două camere, sportivii români susţin că încăperile sunt fără cusur, iar mărturie stau fotografiile pe care ProSport vi le prezintă în exclusivitate.

Sportivii calificaţi la Rio visează să urce pe podiumul olimpic, dar pentru unii dintre aceştia, simpla lor prezenţă la Olimpiadă reprezintă un miracol! Este şi cazul lui Ion Panait, luptătorul român în vârstă de 35 de ani care va intra săptămâna viitoare în concursul de la greco-romane, în limitele categoriei 66 de kg. Spre deosebire de adversarii săi, Panait nu se antrenează doar pe salteaua din sală, muncind din greu în construcţii pentru a-şi câştiga existenţa.

„Uniţi spre aur” este mesajul pe care fotografia cu galeria românilor Florin Mergea şi Horia Tecău pare să îl transmită după calificarea în semifinalele Jocurilor Olimpice de la Rio! Mergea şi Tecău s-au descurcat excelent miercuri dimineaţă în faţa brazilienilor Melo şi Soares (6-4, 5-7, 6-2), iar suporterii echipei României au făcut faţă cu brio într-o atmosferă de meci de fotbal. Tenismenii noştri au avut parte de o susţinere exemplară din partea jucătoarelor prezente la Rio: Irina Begu, Monica Niculescu, Andreea Mitu şi Raluca Olaru.

Ioan Andone a susţinut o conferinţă de presă înaintea meciului cu FC Voluntari din Cupa Ligii în care a abordat şi un subiect „fierbinte”. După ce în această perioadă de mercato s-a scris că Dinamo ar fi interesată de Camora, între jucătorul CFR-ului şi Steliano Filip, titularul postului de fundaş stânga de la Dinamo, s-a iscat un conflict de la distanţă. Disputa dintre cei doi fotbalişti a fost amplificată şi de dorinţa „federarilor” de a-l naturaliza pe Camora pentru a-l folosi la echipa naţională. Imediat după meciul direct dintre CFR şi Dinamo, Steliano Filip a postat un mesaj pe contul său de Facebook, mesaj cu trimitere directă către antrenorul Ioan Andone. „Educaţia nu mă lasă să le spun unora tot ce merită”.

Echipa feminină de gimnastică a României nu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Rio, după prestaţia dezastruaosă de la Mondialul de la Glasgow, din toamnă, şi evoluţia submediocră de la preolimpicul din Brazilia, care a avut loc în luna aprilie. În lipsa reprezentativei tricolore, concursul feminin pe echipe a fost unul extrem de spectaculos, iar caimacul a fost luat de selecţionata Statelor Unite, condusă de celebra antrenoare din România, Martha Karoly, soţia lui Bela Karoly. Americancele au luat aurul pentru a treia oară, după ediţiile din Barcelona 1992 şi Londra 2012.

După patru zile de competiţii, România are încă zero în dreptul medaliilor câştigate la Jocurile Olimpice de la Rio. Delegaţia tricoloră poate sparge însă gheaţa în ziua a 5-a, având cel puţin două şanse de a urca pe podium, cu dublul de tenis Horia Tecău – Florin Mergea, care vor juca după ora 20:00 în semifinalele turneului, şi cu Tiberiu Dolniceanu, multiplu medaliat în marile competiţii la sabie, inclusiv la Londra 2012, atunci însă în proba pe echipe. Suntem atenţi şi la canotaj, unde avem trei echipaje feminine care încearcă să prindă finalele, la handbal (România – Muntenegru) şi la haltere, unde debutăm cu doi sportivi. De asemenea, la înot, vom fi reprezentanţi de Iulia Dascăl, sportivă în vârstă de numai 14 ani!

Jucătorii de tenis Horia Tecău şi Florin Mergea s-au calificat, în semifinalele probei de dublu, iar cei doi sportivi speră să aducă prima medalie de aur a României la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro. Perechea formată din Florin Mergea şi Horia Tecău, favorită numărul 5, a câştigat, scor 6-4, 5-7, 6-2, partida disputată împotriva cuplului Marcelo Melo şi Bruno Soares, din Brazilia, în sferturile probei de dublu. În semifinale, Florin Mergea şi Horia Tecău vor întâlni perechea formată din Steve Johnson şi Jack Sock, din Stele Unite ale Americii, care a trecut în sferturi de spaniolii Roberto Bautista-Agut şi David Ferrer, favoriţi numărul 8, scor 6-4, 6-2.

Florin Andone a debutat pentru Deportivo La Coruna în amicalul susţinut de noua sa echipă în compania celor de la Villarreal. Românul a marcat un gol în victoria cu 2-0 a celor de la Deportivo. .Atacantul român a stat pe teren doar 75 de minute, dar a fost desemnat cel mai bun jucător al meciului. Vârful în vârstă de 23 de ani a fost transferat de Deportivo în această vară de la Cordoba în schimbul a patru milioane de euro. Andone a avut nevoie de doar şase minute pentru a marca primul său gol în tricoul formaţiei de Primera.

Pugilistul filipinez Manny Pacquiao, devenit senator în ţara sa, a confirmat, miercuri, că revine în ring pentru un meci programat în noiembrie împotriva campionului WBO, la categoria semimijlocie, Jessie Vargas, un american de origine din Mexic. Ajuns la 37 de ani, Manny Pacquiao a boxat ultima dată în aprilie 2016, într-un meci câştigat la puncte în faţa americanului Tim Bradley. La acea vreme, Pacquiao a anunţat că se retrage pentru a intra în politică.

Leicester City, campioana en-titre din Premier League, a anunţat, prin intermediul site-ului oficial, că i-a prelungit contractul antrenorului Claudio Ranieri, până în 2020. Claudio Ranieri, în vârstă de 64 de ani, a mai antrenat de-a lungul carierei echipele Cagliari, Napoli, Fiorentina, Valencia, Atletico Madrid, Chelsea, Parma, Juventus, Roma, Internazionale Milano, AS Monaco, precum şi selecţionata Greciei. Din vara anului 2015 se află la Leicester City, alături de care a cucerit titlul în Premier League, la primul sezon pe banca tehnică. Formaţia pregătită de Claudio Ranieri a acumulat 81 de puncte în stagiunea 2015-2016 a campionatului Angliei, cu 10 mai mult decât ocupanta locului secund, Arsenal Londra, la 11 de Tottenham, aflată pe locul 3, şi la 16 puncte de cele două mari echipe din Manchester, City şi United, clasate pe 4, respectiv 5.

Florin Mergea şi Horia Tecău, cei mai de succes tenismeni români la turneele olimpice, au ocazia să intre în istorie şi să aducă prima medalie pentru delegaţia României la Jocurile Olimpice de la Rio 2016! În semifinalele concursului de dublu, după ora 20:00, echipa României se luptă cu americanii Jack Sock şi Steve Johnson, jucători care nu se află pe lista capilor de serie, dar care ies în evidenţă printr-un joc extrem de agresiv. Conform calculelor hârtiei, Mergea şi Tecău, capi de serie numărul 5, sunt văzuţi în acest moment cu prima şansă la câştigarea medaliilor de aur.

Băieţii noştri formează cea mai bine cotată pereche rămasă în concurs, statut câştigat după o victorie superbă reuşită în noaptea de marţi spre miercuri în faţa brazilienilor Marcelo Melo şi Bruno Soares (favoriţi 3), scor 6-4, 5-7, 6-2. Melo şi Soares erau cei mai periculoşi dublişti calificaţi în sferturile de finală, astfel că Florin şi Horia sunt primii sportivi tricolori care pot salva o ediţie a JO ce părea dezastruoasă. Reprezentanţii României mai au nevoie de o singură victorie pentru a urca pe podiumul olimpic, indiferent dacă aceasta va fi obţinută în semifinale sau în finala mică.

Lupta pentru finală va fi una crâncenă între echipele Mergea/Tecău (România) şi Sock/Johnson (SUA). Chiar dacă americanii nu erau cotaţi de specialişti cu şanse la aur, Jack şi Steve sunt doi jucători care au impresionat la dublu în ultimii ani. Posesori ai unor servicii de temut, americanii au trecut lejer de sferturile de finală, învingându-i cu 6-4, 6-2 pe Roberto Bautista şi David Ferrer din Spania. Semifinala este programată pe Terenul 2, după meciurile Kiki Bertens/Julien Rojer – Venus Williams/Rajeev Ram şi Roberto Bautista – Gilles Muller, fiind transmisă în direct de programele TVR, după ora 20:00. A doua semifinală se va juca după ora 21:30, între echipele Rafael Nadal/Marc Lopez (Spania, favoriţi 6) şi Daniel Nestor/Vasek Pospisil (Canada, favoriţi 7).

FC Botoşani s-a impus la limită în faţa formaţiei CSM Poli Iaşi şi s-a calificat în optimile Cupei Ligii la fotbal unde va întâlni formaţia Steaua Bucureşti. Leo Grozavu a folosit mai mulţi jucători tineri plus unii jucători cu statut de rezervă dar i-a ieşit jocul. Eroul acestei partide a fost Lorand Fulop, un jucător care a venit în această vară de la Liga a III-a şi care a debutat astăzi la FC Botoşani. În ceea ce îl priveşte pe juniorul Olimpiu Moruţan, achiziţionat de curând de la Univ. Cluj, Leo Grozavu spune că este foarte talentat dar mai are nevoie de pregătire pentru a putea debuta în prima ligă.

Serena Williams (1 WTA), jucătoarea pe care toată lumea o vedea câştigând medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Rio, a pierdut incredibil, scor 4-6, 3-6 cu Elina Svitolina (Ucraina, 20 WTA). Favorită principală şi campioană olimpică en titre (aur la Londra 2012), Serena părăseşte în faza optimilor un turneu la care s-a prezentat lamentabil, asemenea liderului mondial din ATP, Novak Djokovic (eliminat în turul I). Meciul pierdut de Serena reprezintă o dezamăgire pentru americani, probabil că aceştia bifaseră deja o medalie în dreptul tenismenei lor, dar şi pentru românii care acum realizează că Simona Halep avea ocazia să defileze la JO de la Rio, într-un turneu pentru care Serena nu şi-a făcut temele. Atât Serena Williams, cât şi Simona Halep se pregătesc acum pentru sezonul de hard american, dar diferenţa e că americanca vine după umilinţa de la Rio, iar româncă se află pe val după titlul câştigat la Montreal.

Un autobuz care transporta jurnaliştii acreditaţi la Jocurile Olimpice de la Rio a fost atacat seara trecută. Lee Michaelson, a declarat că două ferestre au fost sparte iar cioburile de sticlă au produs tăieturi minore celor aflaţi în autobuz. Comitetul de Organizare al Jocurilor Olimpice a precizat că incidentul a avut loc la ora locala 19:30 în timp ce autobuzul transporta jurnaliştii de la Youth Arena din Deodoro către Parcul Olimpic. Oficialii brazilieni nu au precizat dacă geamurile autovehiculului au fost sparte de pietre sau de gloanţe. Poliţia braziliană investighează cazul, iar autorităţile de Rio intenţionează să mărească efectivul forţelor de ordine ce se ocupă de siguranţa celor prezenţi la Jocurile Olimpice.

Antrenorul argentinian Jorge Sampaoli, în vârstă de 56 de ani, a debutat cu o înfrângere pe banca tehnică a echipei FC Sevilla, scor 2-3 cu Real Madrid, în Supercupa Europei, dar s-a arătat mulţumit de evoluţia jucătorilor săi. Real Madrid a învins Sevilla, scor 3-2, în urma unui gol marcat în minutul 119 de Dani Carvajal, după ce Sergio Ramos egalase la 2 în minutul 93. Pentru Real Madrid a mai înscris Marco Asensio, în minutul 21, în timp ce pentru câştigătoarea ultimelor trei ediţii din Europa League au marcat Franco Vazquez, cu patru minute înainte de finalul primei reprize, şi Evgen Konoplyanka, în minutul 72, din penalty.

Antrenorul echipei Real Madrid, Zinedine Zidane, în vârstă de 44 de ani, a avut numai cuvinte de laudă la adresa formaţiei FC Sevilla, după meciul disputat în Supercupa Europei. „Sevilla merită felicitări. Un meci frumos necesită două echipe, iar în această seară am avut parte de o astfel de confruntare. Nu ştiu dacă am câştigat pe merit. Sevilla a fost fantastică, a jucat foarte bine”, a afirmat Zinedine Zidan.„Asensio va rămâne la Real Madrid. A jucat perfect, pe lângă golul marcat. Planul meu este să îl păstrez la prima echipă”, a mai spus Zidane.

Un bărbat în vârstă de 25 de ani a fost reţinut în Vestul Germaniei de autorităţi, informează DPA. Tânărul sirian ar putea fi „un înalt reprezentant al ISIS” şi a fost reţinut sub suspiciunea că „ar fi plănuit un atac terorist la meciurile din prima etapă ale noului sezon de Bundesliga”. Sirianul a fost reţinut în regiunea Rhineland-Palatinate, în apropierea oraşului Mainz. Suspectul este originar din Damasc şi ar fi sosit în Germania la începutul acestui an. Autorităţile din Germania sunt în alertă de grad 0 după ce în perioada 19 iulie – 9 august pe teritoriul ţării au fost nu mai puţin de 5 evenimente care au indus panică în rândul populaţiei. Noul sezon de Bundesliga va debuta pe 26 august cu meciul dintre Bayern Munchen şi Werder Bremen.

Venirea lui Ioan Andone în locul lui Mircea Rednic a produs câteva schimbări importante în echipa lui Dinamo. Dacă Vali Lazăr, marginalizat de fostul antrenor, a fost revitalizat de „Fălcos” şi are evoluţii bune, situaţia lui Andrei Marc (23 de ani) e complet diferită. Titular în mandatul lui Mircea Rednic, care l-a folosit constant în centrul apărării, dar şi în banda dreaptă a defensivei, la nevoie, apărătorul adus de la Ceahlăul Piatra Neamţ are probleme mari în a se impune sub comanda lui Ioan Andone. Marc a devenit rezerva cuplului Nedelcearu-Mevlja, iar în partida de la Cluj, cu CFR, nu a fost inclus nici în lotul de 18, Andone preferându-l pe Mihai Popescu.

Pivotul turc al echipei de baschet Oklahoma City Thunder, Enes Kanter, 24 de ani, a anunţat că a primit o scrisoare de la tatăl său, prin care acesta îşi dezmoşteneşte fiul, din cauza simpatiei acestuia pentru clericul Fethullah Gulen şi mişcării acestuia, Hizmet, pe care preşedintele turc Erdogan îi acuză că se află în spatele tentativei de lovitură de stat din 15 iulie. Kanter a anunţat pe Twitter că îi rămâne fidel „Profesorului” Gulen şi chiar s-a semnat Enes (Kanter) Gulen, adoptându-i numele.

Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal a hotărât în şedinţa de miercuri, 10 august, amendarea clubului Pandurii Târgu Jiu cu suma de 9.000 de lei, ca urmare a unor restanţe faţă de fotbaliştii Wellington Da Silva, Vasco Fernandes şi Pedro Mingote. Cei trei fotbalişti au părăsit formaţia gorjeană în această vară, însă şi-au depus memorii pentru a-şi primi restanţele financiare, iar Comisia de Disciplină le-a dat dreptate. Clubul Pandurii trebuie să plătească astfel trei amenzi de câte 3.000 de lei.

Halterofilul polonez Tomasz Zielinski a fost depistat pozitiv cu nandrolon, luni, şi a fost exclus de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, conform Comitetul Olimpic Polonez (PKOI). Campion european şi pretendent la o medalie olimpic, Zielinski a fost supus eşantionului B, cel care a confirmat constatarea iniţială, şi anume că polonezul a picat un test antidoping susţinut la un concurs de la la sfârşitul lunii iulie, fiind depistat pozitiv cu nandrolon. Este primul test pozitiv descoperit în perioada Jocurilor Olimpice, iar Comitetul Internaţional Olimpic, într-un comunicat, a anunţat că va comanda peste 5.500 de teste în timpul competiţiei de la Rio de Janeiro (5-21 august).

PROGNOZA METEO
10 August 2016

Vremea va deveni cãlduroasã în cea mai mare parte a țãrii, local canicularã la amiazã în zona de câmpie a Olteniei și Munteniei, unde și disconfortul termic va fi în creștere. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 26 și 36 de grade, iar cele minime se vor încadra, în general, între 14 și 22 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului, mai ales dupã-amiaza și seara, local în zona montanã și pe spații restrânse îndeosebi în regiunile intracarpatice, iar în cursul nopții, în vest și nord-vest. Vor fi condiții de grindinã, iar punctiform cantitãțile de apã vor depãși 15…20 l/mp.

Bucuresti

Vremea cãlduroasã va persista, iar disconfortul termic va fi în creștere, astfel cã maxima termicã se va situa în jurul valorii de 34 de grade, iar minima va fi de 19…21 de grade, ușor mai micã în zona preorãșeneascã. Cerul va fi variabil la senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *