Stiri pe scurt 1 Septembrie 2016

loading...

Stiri pe scurt 1 Septembrie 2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  1 Septembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 1 septembrie. In anul 1944, a încetat din viaţă Liviu Rebreanu, prozator şi dramaturg, creator al romanului românesc modern. (Opere: Ion, Pădurea spânzuraţilor, Adam şi Eva, Răscoala) (n. 27 noiembrie 1885)

Un cămin de îngrijire a persoanelor vârstnice din Moeciu de Jos, judeţul Braşov, a fost amendat cu 57.000 lei, în urma unui control făcut la ordinul prefectului, în urma căruia s-a constatat, printre altele, lipsa etichetării alimentelor sau lipsa acreditării pentru acordarea serviciilor sociale.Echipele de control au găsit mai multe deficienţe, respectiv faptul că angajatorul a primit la muncă patru persoane fără a le încheia contracte individuale de muncă în formă scrisă şi au fost încălcate prevederile legale referitoare la repausul săptămânal, munca suplimentară, munca în zi de sărbătoare legală, transmiterea datelor în registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic.

Căminul nu are certificat de acreditare pentru acordarea serviciilor sociale. În plus, echipa de control a constatat şi lipsa etichetării anumitor alimente şi lipsa dezinfecţiei ouălor. Valoarea totală a amenzilor aplicate a ajuns la 57.000 de lei. Comisia a fost formată din reprezentanţi ai Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Comisariatului Judeţean pentru Protecţie Consumatorilor, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcţiei de Sănătate Publică, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie, precum şi specialişti din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţul Braşov.

Medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe SMURD din cadrul Spitalului de Urgenţă Floreasca îşi retrag demisiile, aceştia declarând că au primit „semnale pozitive din partea Ministerului Sănătăţii”. Anterior, 22 de medici de la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi-au înaintat demisia, alţi nouă urmând să demisioneze în cursul zilei de joi, a anunţat un reprezentant al doctorilor de la Unitatea Primiri Urgenţe SMURD din cadrul Spitalului de Urgenţă Floreasca. Coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa, îi rugase pe medicii de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, care şi-au înaintat demisiile de la Unitatea Primiri Urgenţe SMURD, să revină asupra deciziei pentru că departamentul are nevoie de ei.

Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a declarat că documentul prin care i se va retrage titlul de doctor lui Gabriel Oprea este, în elaborare, iar în momentul în care îl va avea pe masă, îl va semna. Fostul vicepremier Gabriel Oprea a anunţat, că se va adresa instanţei după ce CNATDCU i-a respins contestaţia la verdictul de plagiat, susţinând că nu i-a fost respectat dreptul la apărare şi că nu s-a numit singur doctor.

Lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, „Procedura plângerii prealabile”, a fost susţinută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, coordonator fiind profesorul universitar Ion Neagu. În iulie 2015, Consiliul Naţional de Etică din subordinea Ministerului Educaţiei a decis într-un timp record că suspiciunile de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, pe atunci vicepremier, nu se confirmă, un verdict similar fiind dat şi în cazul lui Victor Ponta. Pe de altă parte, Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, a analizat lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, spunând că, în mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind „copiate integral”.

Primarul Sectorului 2 al Capitalei, Mihai Toader, a declarat, într-un interviu, că de anul viitor se va începe construcţia unor parcări supraetajate pentru care a găsit deja şase locaţii, precizând că va reînfiinţa serviciul de ridicare a masinilor. Mihai Toader a mai precizat că, de îndată ce Ministerul de Interne va elabora normele de aplicare a legii ridicărilor auto, Primăria Sectorului 2 va reînfiinţa acest serviciu, iar autoturismele care obstrucţionează traficul sau accesul în anumite zone, vor fi din nou ridicate. Deşi în urmă cu aproximativ o lună, la Primăria Sectorului 2 nu sosise o cerere din partea Patriarhiei Române de finanţare a construcţiei Catedralei Mântuirii Neamului, între timp edilul a primit o astfel de cerere, urmând să analizeze câţi bani va da instituţia pe care o conduce pentru construcţia catedralei.

Lucrările de consolidare la podul de la Agigea vor fi reluate în 12 septembrie, când podul va fi închis în întregime, iar până atunci restricţiile de circulaţie se prelungesc. Data de finalizare estimată şi asumată de antreprenor pentru finalizarea lucrărilor este septembrie 2017, în cazul în care podul va fi închis traficului până la înlocuirea celor două hobane. Până la începerea lucrărilor de reabilitare, 12 septembrie, când podul va fi închis în totalitate, se vor prelungi restricţiile de circulaţie pe podul de la Agigea, respectiv viteza maximă de circulaţie la 50 de kilometri pe oră, limitarea masei totale a vehiculelor la 5 tone şi trafic pe două benzi, cu închiderea benzilor marginale.

Varianta alternativă de trafic este Nod rutier A4 intersecţie cu DN 39, Agigea – A4 intrare port Constanţa Sud – podul nou peste Canalul Dunăre – Marea Neagră – bretea acces la DN 39A – DN 39A intersecţie cu DN 39 – DN 39 Eforie Nord – Mangalia. Un pod nou care traversează Canalul Dunăre – Marea Neagră, la Agigea, a fost construit şi deschis circulaţiei în toamna anului trecut, după o întârziere de mai multe luni. Podul are o lungime totală de 360 de metri, o deschidere centrală de 200 metri, iar lăţimea podului este de 17,4 metri, permiţănd circulaţia pe patru benzi. Înălţimea liberă sub tablierul podului în axul Canalului Dunăre – Marea Neagră este de 18,4 metri. Pilonii de pe maluri care susţin tablierul podului prin fascicule de hobane au o înălţime de 66 metri deasupra nivelului mării.

BNR a publicat în premieră salariile conducerii executive şi indemnizaţia netă lunară de membru al Consiliului de Administraţie (CA): guvernatorul Mugur Isărescu are un salariu lunar de 42.727 lei, la care se adaugă o indemnizaţie de membru al CA de 18.476 lei. Florin Georgescu, prim-viceguvernator, are un salariu de 40.430 lei şi o indemnizaţie de membru al Consiliului de Administraţie de 18.313 lei, iar Liviu Voinea, viceguvernator, un salariu lunar de 37.764 lei şi indemnizaţie de membru al Consiliului de Administraţie de 17.103 lei. În plus faţă de salariul lunar, se acordă anual şi alte venituri, respectiv indemnizaţie de vacanţă – 100% din salariul net lunar, alte drepturi băneşti de maximum 1,6 salarii nete lunare şi o sumă din fondul de participare a salariaţilor la profit – în funcţie de cuantumul fondului constituit potrivit prevederilor art. 43 din Legea nr. 312/2004, fără a se depăşi un salariu net lunar,

Un seism cu magnitudinea de 4,4 pe scara Richter a avut loc, joi, în zona seismică Vrancea. Cutremurul cu magnitudine 4,4 pe scara Richter s-a produs la ora locală 10:49 şi a avut loc la o adâncime de 143 de kilometri. Oraşele cele mai apropiate de epicentru au fost Sfântu Gheorghe, Braşov, Sinaia, Ploieşti, Buzău şi Focşani. Un seism cu magnitudinea de 3,8 pe scara Richter a avut loc, pe 23 august, în zona seismică Vrancea, un alt cutremur producându-se tot atunci şi în Buzău. Cutremurul produs în zona seismică Vrancea a avut o magnitudine de 3,8 pe scara Richter, a avut loc la ora locală 07:09, iar oraşele cele mai apropiate de epicentru au fost Focşani, Buzău, Ploieşti, Braşov şi Sfântu Gheorghe.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a catalogat drept „inadmisibile şi regretabile” declaraţiile publice ale unor reprezentanţi ai puterii executive, în sensul că asociaţiile profesionale ale magistraţilor ar da o interpretare abuzivă şi inechitabilă dispoziţiilor OUG nr.20/2016. Reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii au anunţat că susţin în continuare necesitatea eliminării discrepanţelor salariale din cadrul sistemului judiciar. CSM reaminteşte că, potrivit notei de fundamentare, scopul urmărit de ordonanţă a fost eliminarea, începând cu 1 august 2016, a unor disfuncţionalităţi salariale în sistemul public, respectiv eliminarea discrepanţelor salariale în rândul diverselor categorii sociale şi nu acordarea unor creşteri salariale.

Concursul Internaţional George Enescu 2016 începe pe 3 septembrie. Între 3-25 septembrie, Concursul Internaţional George Enescu 2016 aduce pe scena Ateneului Român, alături de 174 de tineri artişti din întreaga lume, care intră în competiţie, nume consacrate ale scenei mondiale, laureaţi din anii anteriori care şi-au dezvoltat o carieră internaţională, precum şi câştigătorii competiţiei din 2014, care vor susţine recitaluri extraordinare. Tema Concursului Enescu 2016 este puterea de a da viaţă visurilor noastre.

Companiile Automobile Dacia, OMV Petrom Marketing SRL şi OMV Petrom SA se află în topul companiilor româneşti după cifra de afaceri într-un clasament al celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală şi de Est realizat de compania internaţională de asigurări de credit Coface. Evoluţia medie a PIB-ului din Europa Centrală şi de Est în 2015 a fost de 3,3%, în creştere faţă de 2014 când a fost de 2,6%, se arată în comunicatul Coface.

Creşteri puternice au fost înregistrate de sectorul de textile şi îmbrăcăminte, cu 14,8%, urmat de automobile şi transporturi, cu 10,3%. România domină alături de Polonia sectorul de agricultură, prelucrarea cărnii, produse agro-alimentare şi vinificaţie, cu şapte companii prezente în topul 500 de firme pentru ţara noastră şi 19 companii pentru Polonia. Companiile din România au acţionariat local în proporţie de 21%, în timp ce în Cehia companiile au acţionariat local în procent de 37%, iar Polonia de 43%, conform Coface.

Parlamentul se reuneşte în ultima sesiune a legislaturii 2012 – 2016 cu o configuraţie politică diferită-traseiştii vor crea două noi grupuri parlamentare, 84 de parlamentari şi-au încheiat deja mandatul, iar o pleiadă de legi populiste aşteaptă să fie adoptate. UNPR a dispărut ca partid politic şi, implicit, ca grup parlamentar din ambele camere după fuziunea prin absorbţie cu PMP-ul lui Traian Băsescu. Noua formaţiune îşi va crea propriul grup parlamentar la Camera Deputaţilor, miza înfiinţării grupului fiind faptul că vor avea observatori în secţiile de votare la algerile din această toamnă.

Un alt grup parlamentar nou ar putea înfiinţa şi Partidul România Unită (PRU), formaţiune cu un scor de 0,8% la locale şi care în ultimele zile a înregimentat o serie de parlamentari, în special de la PSD, printre care Sebastian Ghiţă, Marius Manolache sau Cristian Rizea. Totodată, noua sesiune începe cu un Parlament mai suplu. Nu mai puţin de 84 de senatori şi deputaţi şi-au încheiat mandatul înainte de termen. 28 dintre demisionari au plecat din Parlament după alegerile locale din 5 iunie, ei optând pentru funcţii de primar, consilier judeţean sau preşedinte de Consiliu Judeţean.

Odată cu dispariţia UNPR, unul dintre aliaţii de nădejde ai PSD atâta vreme cât Gabriel Oprea s-a aflat la conducerea formaţiunii, după migrarea mai multor parlamentari şi în urma demisiilor, social-democraţii lui Liviu Dragnea au pierdut majoritatea în forul legislativ. Pentru decizii importante, care necesită jumătate plus unul din voturile aleşilor, ca şi pentru a trece o eventuală moţiune de cenzură, Dragnea va trebui să caute aliaţi şi în altă parte decât la oamneii lui Tăriceanu (ALDE). În ceea ce priveşte partea legislativă, sesiunea care începe se anunţă una aglomerată şi, totodată, cu multe proiecte sensibile sau populiste.

Un ursuleţ panda a fost filmat în timp ce se juca la Centrul de Îngrijire Gengda Wolong din China, specia din care acesta face parte fiind pe cale de dispariţie. Ursul, botezat Hua Rong, a fost surprins în timp ce rostogolea şi se juca cu o minge în habitatul artificial creat în mijlocul Rezervaţiei Naturale Wolong, din Comitatul Wenchuan, Provincia Sichuan. Specia ursului panda gigantic, din care face parte şi Hua Rong, a fost inclusă de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii pe lista animalelor aflate pe cale de dispariţie. Se estimează că doar 1.600 de exemplare mai trăiesc acum în sălbăticie, iar alte 300 în grădinile zoologice şi centrele special amenajate din întreaga lume.

Legendarul actor de comedie Gene Wilder a murit la vârsta de 83 de ani din cauza unor complicaţii ale bolii Alzheimer, conform declaraţiilor familiei sale. Deşi boala Alzheimer scurtează durata de viaţă a persoanei, aceasta nu este cauza directă a morţii. Persoanele tind să moară din cauza unor complicaţii ale bolii, cum ar fi infecţiile sau cheagurile de sânge. Alzheimer este o boală degenerativă progresivă a creierului în cadrul căreia celulele creierului se deteriorează. Boala este bine cunoscută pentru pierderile de memorie, dar produce şi alte efecte asupra organismului, afectând locomoţia persoanei. Pacienţii bolnavi de Alzheimer au dificultăţi la înghiţire, aceştia putând să inhaleze mâncarea, fapt ce le poate afecta plămânii şi poate provoca pneumonie.

Medicul Marc L. Gotdon, directorul secţiei de neurologie de la Spitalul Zucker Hillside din Queens, New York, a declarat în 2014 că o treime din pacienţii bolnavi de demenţă mor din cauza bolilor pulmonare. Suferinzii de Alzheimer pot fi paralizaţi complet, ceea ce poate duce la formarea cheagurilor de sânge. Pierderea în greutate, precum şi alte complicaţii ale bolii Alzheimer, pot slăbi sistemul imunitar. Acest fapt creşte riscul apariţiei infecţiilor, conform National Institute on Aging. Efectele sunt mult mai pronunţate la pacienţii în stadii avansate ale bolii, durata de viaţă fiind între 1,5 şi 2 ani. Moartea cauzată de boala Alzheimer este deseori subestimată, deoarece pe certificatele de deces cauza trecută este pneumonia sau o altă complicaţie, conform unui studiu din 2014. În cadrul studiului, s-a estimat că peste 500.000 de persoane au murit din cauza bolii Alzheimer, în 2010.

Acţiunile europene au început să piardă bani în fiecare săptămână de mai bine de şase luni, un şir care este mai lung chiar decât fostul record, stabilit de criza financiară. Puţini investitori văd ieşirile masive de cash să se întrerupă curând, mai ales având în vedere câştigurile slabe din prima jumătate a anului şi băncile care se luptă în contextul incertitudinii politice. Fluxul de bani a fost negativ în ultimele 29 de săptămâni. Aceasta marchează un record de când compania a început să colecteze aceste date în

În 2007-2008, în plină criză, fluxul a fost negativ pentru 27 de săptămâni. Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 6,1% anul acesta, comparativ cu un câştig de 6,2% înregistrat de S&P 500. La sfârşitul anului trecut, investitorii pariau pe Europa în condiţiile în care se aşteptau ca Statele Unite să crească dobânda de referinţă. Ratele mai mari ar putea scoate banii din acţiunile americane şi să îi direcţioneze pe investitori către Europa. Până acum în Europa au fost ieşiri de 86 de miliarde de dolari, ceea ce a şters aproape două treimi din câştigurile de anul trecut de 123 mld. dolari.

Opera Naţională Bucureşti îşi exprimă regretul faţă de victimele cutremurului din Italia şi transmite condoleanţe familiilor care au pierdut persoane dragi în tragicul eveniment. Având în vedere că ziua de vineri, 2 septembrie, a fost declarată zi de doliu naţional, spectacolul „Văduva Veselă“, în regia lui Andrei Şerban, găzduit de Opera Naţională Bucureşti, îşi reprogramează reprezentanţia, la matineu, sâmbătă, 3 septembrie, ora 11.00.

România Film Festival va avea loc între 1-3 septembrie, la Roma, la “Casa del Cinema”, instituţie cu profil artistic din parcul Villa Borghese, prezentând proiecţia a şapte filme în premieră în capitala Italiei, o expoziţie fotografică, dar şi dezbateri cu regizori şi producători. Între 1-3 septembrie va avea loc la Roma ultima etapă a România Film Festival 2016. Romania Film Festival este parte integrantă a evenimentului Effetto Notte, care se desfăşoară în perioada verii la “Casa del Cinema”, instituţie cu profil artistic din celebrul parc Villa Borghese.

Timp de trei zile, cinematogafia românească va fi protagonista evenimentului. E vorba de o manifestatie artistică amplă, care va cuprinde proiecţia a şapte filme prezentate în premieră la Roma (trei lung metraje, trei documentare, un scurt metraj), o expoziţie fotografică, dezbateri cu regizori şi producători romani şi, nu în ultimul rând, o întalnire cu Fabio Barone, deţinătorul italian al unui Guiness World Record strâns legat de România. Festivalul îsi propune astfel să surprindă, pe parcursul a trei seri consecutive, legături simbolice şi spirituale între Italia şi România, un adevărat dialog artistic între cele doua tări.

Poliţiştii de frontieră din Sânnicolau Mare şi jandarmii Grupării Mobile de Jandarmi Sânnicolau Mare au prins, 13 cetăţeni afgani şi un pakistanez, dintre care opt minori,în culturile agricole din zona Triplex Confinium, de la graniţa României cu Serbia şi Ungaria. Poliţiştii de frontieră au preluat cele 14 persoane, stabilind că grupul este format din 13 cetăţeni afgani şi un pakistanez, dintre care opt minori cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, care nu aveau documente asupra lor. Aceştia au declarat că au plecat din Serbia cu intenţia de a ajunge într-un stat din vestul Europei.

Trei persoane au fost găsite moarte, într-o ambarcaţiune care plutea în largul coastelor Libiei, unde gărzile de coastă italiene au anunţat că au salvat 1.800 de imigranţi în cursul zilei, numărul total de persoane salvate începând de duminică ajungând la 12.500. Nu au fost prezentate indicaţii cu privire la cauza decesului acestora, însă vaporii de combustibil, apa care se infiltrează în ambarcaţiunile supraîncărcate, hipotermia şi deshidratarea le sunt în mod frecvent fatale, chiar şi după doar câteva ore pe mare, persoanelor care au organismele deja slăbite din cauza condiţiilor de viaţă din Libia.

O jurnalistă americană, care anterior ar fi fost răpită în Siria de un grup militant, a fost arestată şi este încarcerată la o închisoare din provincia Hatay, în Turcia. Jurnalistă este acuzată că ar fi intrat ilegal într-o zonă militară. John Kirby a mai precizat că Washingtonul se află în discuţii cu autorităţile turce pe marginea acestui caz. Potrivit unor mesaje postate recent de Snell pe reţelele sociale, ea ar fi fost răpită în luna iulie de militanţii Jabhat al-Nusra, grup afiliat anterior cu reţeaua teroristă al-Qaeda, însă a reuşit să evadeze. Cotidianul turc Yeni Safak a relatat că Lindsey Snell a fost reţinut în apropierea frontierei cu Siria.

Procuratura Generală din Ucraina verifică acuzaţiile în cazul unui proces penal împtriva unor deputaţi francezi care au vizitat Crimeea în luna iulie 2016, a declarat deputatul ucrainean Georgi Logvinsky. Logvinsky a postat pe pagina sa de Facebook răspunsul Procuraturii Generale din Ucraina din data de 11 august, care „a început investigarea şi verificarea aspectelor juridice în privinţa delictelor penale în conformitate cu Articolul 332-1 al Codului Penal ucrainean” şi anume, încălcarea procedurilor de vizită pe teritoriul ocupat temporar al Ucrainei. Cetăţenii francezi riscă condamnări de până la opt ani în închisorile de pe teritoriul Ucrainei, precum şi pierderea mandatelor parlamentare franceze.

Cel puţin două persoane au murit, iar alte 19 au fost rănite, în timpul protestelor violente din Gabon, izbucnite după ce preşedintele în exerciţiu, Ali Bongo, a fost declarat câştigător în urma unor alegeri prezidenţale controversate. Mii de persoane au ieşit pe străzile din Libreville, acuzând guvernul de fraudarea alegerilor, după ce preşedintele în exerciţiu, Ali Bongo, a fost declarat câştigător al alegerilor prezidenţiale la o diferenţă de mai puţin de 6.000 de voturi în faţa liderului opoziţiei, Jean Ping. Protestatarii au incendiat clădirea parlamentului gabonez şi au avut loc numeroase ciocniri cu forţele de securitate.

Jean Ping a declarat că forţele de securitate au atacat sediul opoziţiei, iar în cursul operaţiunii şi-ar fi pierdut viaţa cel puţin două persoane. Dacă Curtea Constituţională a ţării aprobă rezultatul, acesta ar urma să fie al doilea mandat pentru Ali Bongo, a cărui familie se află la conducerea Gabonului de aproape cinci decenii. Observatorii UE au declarat că alegerile au fost „gestionate într-un mod lipsit de transparenţă,” iar opoziţia a anunţat că va contesta rezultatul.

Cinci persoane au decedat în urma coliziunii în aer între două avioane comericale uşoare, în statul american Alaska. În urma accidentului, care a avut loc într-o zonă izolată din apropiere de satul Russian Mission, nu au existat supravieţuitori. În accident a fost implicat un aparat de zbor de tip Cessna al companiei locale Hageland Aviation, cu trei persoane la bord, şi unul de tip Piper al companiei de turism Renfro’s Alaskan Adventures, la bordul căruia se aflau două persoane.

Londra va căuta să obţină o relaţie specială cu Uniunea Europeană, care să implice controlul imigraţiei şi un acord comercial favorabil, iar iniţierea procedurii de ieşire a Marii Britanii din Blocul Comunitar va avea loc anul viitor. Întâlnirea a avut loc la Chequers, reşedinţa rurală oficială a prim-ministrului britanic, în comitatul englez Buckinghamshire, pentru a discuta despre strategia privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Cei mai mulţi membri ai cabinetului condus de May au fost în favoarea căutării unui model special pentru Marea Britanie, şi nu o soluţie deja existentă.

Theresa May a reiterat faptul că nu va invoca anul acesta articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se iniţiază procedura de ieşire din UE. Reprezentanta premierului britantic a mai precizat că membrii cabinetului au căzut de acord că acest lucru se poate realiza şi fără a fi nevoie să ceară acordul Parlamentului sau al naţiunilor constitutive ale Marii Britanii.

Partidele politice din Macedonia au căzut de acord pentru convocarea alegerilor parlamentare anticipate pe data de 11 decembrie, acest acord fiind un prim pas în direcţia soluţionării crizei politice izbucnite în urma unui scandal privind interceptări ilegale. Liderii principalelor partide din Macedonia au convenit miercuri asupra acestei date, după o întâlnire care a durat şase ore. Parlamentul de la Skopije urmează să convoace în mod oficial alegerile anticipate.

Potrivit acordului negociat de partidele politice, un guvern bipartizan temporar urmează să fie instalat cu o sută de zile înainte de scrutin pentru a asigura că alegerile se desfăşoară într-o manieră liberă şi corectă. Micul stat balcanic este paralizat de peste 18 luni de o criză politică gravă, fostul premier Nikola Gruevski fiind acuzat de opoziţie că s-ar fi folosit de interceptări ilegale în scopuri politice. În luna mai, la presiunea Uniunii Europene, Parlamentul macedonean a anulat alegerile legislative programate pe data de 5 iunie, opoziţia ameninţând că va boicota scrutinul.

Candidatul republican Donald Trump insistă că Mexicul va plăti pentru construirea unui zid anti-imigranţi la graniţa sa, în pofida faptului că preşedintele mexican Pena Nieto a dezminţit aserţiunile în acest sens. La mai puţin de 24 de ore după o vizită în Mexic, unde s-a întâlnit cu preşedintele Pena Nieto, Donald Trump a revenit la discursul agresiv anti-imigranţi.Cu doar câteva ore înainte de discursul de la Phoenix, în cadrul unei conferinţe comune de presă cu preşedintele Pena Nieto, Donald Trump îi descria pe mexicani ca fiind nişte „oameni extraordinari” şi a declarat că în cadrul discuţiei cu preşedintele mexican nu au vorbit despre cine va plati pentru construirea zidului anti-imigranţi.

Într-un discurs privind imigraţia, susţinut de Donald Trump la Phoenix, capitala statului american Arizona, candidatul republican a afirmat că „Mexicul va plăti pentru acest zid, 100%. Ei nu ştiu încă, însă vor plăti pentru acest zid.” Pe de altă parte, preşedintele mexican Pena Nieto a scris pe contul său de Twitter, la finalul întrevederii cu Trump: „I-am spus clar că Mexicul nu va plăti pentru zid”. În discursul susţinut la Phoenix, Donald Trump a promis ca, în cazul în care va ajunge preşedinte, va deporta milioane de imigranţi care locuiesc ilegal în Statele Unite. Candidatul republican a mai promis şi că va limita imigraţia legală, obiectivul fiind acela de a menţine procentul celor născuţi în alte ţări la „media istorică”.

SPORT

România va debuta în campania de calificare pentru Campionatul Mondial din 2018 duminică, pe Cluj Arena, împotriva reprezentativei statului Muntenegru, Înaintea primei sale partide ca selecţioner al României, Daum se confruntă cu probleme medicale la lot. După ce zilele trecute Keşeru şi Andone au fost scoşi din antrenament pentru că au acuzat probleme medicale, acum a venit şi rândul lui Chiricheş. Daum a precizat că în ceea ce îi priveşte pe primii doi nu are emoţii în perspectiva recuperării până la ora partidei, însă nu poate spune acelaşi lucru şi despre fundaşul central.

Selecţionerul german şi-a conturat în linii mari un prim „unsprezece” pentru partida de duminică şi îi asigură pe suporterii naţionalei că echipa va câştiga prima confruntare din campania de calificare. Banderola de căpitan rămâne deocamdată un subiect deschis la echipa naţională. Daum l-a lăudat pe Săpunaru pentru calităţile sale de lider, dar îi ia în calcul şi pe Chiricheş sau Grigore.

Dinamo a pierdut doi fundaşi centrali în ultimele zile, Marc şi Mevlja fiind cedaţi în Turcia, respectiv Rusia, astfel că Ioan Andone are la dispoziţie în acest moment doar doi stopperi. Finanţatorul Ionuţ Negoiţă doreşte să folosească o parte din cei 700.000 de euro încasaţi pe căpitanul Mevlja pentru a aduce un tânăr fundaş central extrem de talentat. Este vorba despre sârbul Aleksandar Filipovic, un jucător în vârstă de 21 de ani care este campion european la nivel Under 19 în 2013. Între timp, Filipovic a făcut pasul la naţionala Under 21 a Serbiei, iar vineri va juca în compania reprezentativei similare a Italiei în campania de calificare pentru Campionatul European.

Gheorghe Mulţescu (64 de ani) antrenează revelaţia actualei ediţii de campionat, CS U Craiova, pe care a urcat-o pe locul 3 după şase etape, foarte aproape de liderul Steaua. Trecut în carieră pe la Dinamo, Astra, Petrolul, Sportul Studenţesc, Poli Timişoara, FC Vaslui, dar şi pe la câteva echipe din Turcia, Mulţescu spune că, deocamdată, doar visează la titlu cu actuala lui echipă.

Handbalul feminin mai are două zile până va intra oficial în ”pâine”. Este practic şi debutul unui nou ciclu olimpic pentru prima reprezentativă, încă naţionala numărul 1 la sporturile de echipă din România cu şanse de a ajunge la Tokyo 2020. Sâmbătă, sunt programate primele două jocuri, Cetate Deva – Corona Braşov (ora 16:00, Liga Naţională) şi CSM Bucureşti – CSM Roman (Supercupa României, ora 17:00, TVR 1).

Ziua de sâmbătă se anunţă a fi un adevărat regal handbalistic în capitală, în condiţiile în care de la ora 21:00, tot în direct pe TVR 1, se va desfăşura şi Supercupa la masculin, primul episod pentru un trofeu între CSM Bucureşti – Dinamo. Ca încălzire pentru ce va fi sâmbătă, CSM Bucureşti a pregătit pentru joi seara un alt show, prezentarea oficială a celor două echipe. Prezentarea va fi făcută de Virgil Ianţu, la Sala Polivalentă, ora 19:00, parte a programului fiind şi un concert cu SMILEY.

Miercuri a avut loc la Nyon o întrunire a UEFA la care au participat unii dintre cei mai importanţi antrenori din Europa în care s-a pus în discuţie o schimbare majoră. La întâlnirea din Elveţia s-a discutat despre posibilitatea renunţării la reprizele de prelungiri în meciurile desfăşurate sub egida UEFA. Dacă această schimbare va fi pusă în practică, meciurile din Champions League, Europa League sau Campionatul European se vor decide la loviturile de departajare în cazurile în care scorul va fi egal după cele 90 de minute regulamentare. Sir Alex Ferguson, ambasadorul UEFA al antrenorilor de pe bătrânul continent, este unul dintre oamenii care susţine ideea.

Echipele de fotbal din Premier League, prima ligă engleză, au cheltuit 1,37 miliarde de euro pentru transferurile efectuate la începutul acestui sezon, sumă care reprezintă un nou record. In ultima zi de transferuri, Premier League a înregistrat achiziţii în valoare de peste 182 de milioane de euro. 13 echipe şi-au depăşit recordurile personale privind sumele de transfer plătite. Recordul înregistrat anul trecut de către cluburile din Premier League se ridica la puţin peste un miliard de euro. În acest sezon, cele 20 de cluburi din prima ligă din Anglia au beneficiat de un contract pentru drepturile TV în valoare de 6 miliarde de euro, cu aproape 2,4 miliarde de euro mai mare decât înţelegerea pentru perioada 2013-2016.

Cu zece ani în urmă, cluburile din Premier League cheltuiau aproape 400 de milioane de euro, iar în sezonul 2012-2013 suma se ridica la 700 de milioane de euro. În 2016, suma medie folosită de o echipă din Anglia pentru aducerea de jucători este de aproximativ 70 de milioane de euro. Cele patru formaţii care joacă în acest an în Liga Campionilor – Arsenal, Leicester City, Manchester City şi Tottenham Hotspur – au cheltuit pe jucători noi peste 450 de milioane de euro, o treime din suma totală înregistrată de Premier League.

Liga Zimbrilor – handbal masculin a debutat la superlativ cu meciuri aprinse şi rezultate neaşteptate în partidele HCDS Constanţa – Poli Timişoara şi CSM Focşani – Steaua Bucureşti. Oamenii primei etape au fost, din punctul nostru de vedere, portarul Zlatko Daskaloski (Poli Timişoara) şi interul Guillaume Saurina (CSM Bucureşti), autor a 13 goluri în meciul de la Călăraşi. Dacă portarul din Macedonia era deja familiarizat cu handbalul românesc, în schimb, jucătorul francez în vârstă de 35 de ani şi-a făcut practic debutul în Liga Zimbrilor.

În jurul lui Guillaume Saurina, golgheterul all-time al campionatului Franţei, s-a născut şi prima controversă a sezonului. Handbalistul nu este considerat ”eligibil” pentru a fi transferat în România, conform Regulamentului de Transferări al Federaţiei Române de Handbal. În aceeaşi situaţie se află şi Javier Humet, interul dreapta care a înscris 9 goluri la Călăraşi. Împreună handbaliştii din Franţa şi Spania au marcat 22 din 34 de goluri ale CSM Bucureşti în partida cu Dunărea Călăraşi. Conform regulamentului FRH, fiecare club poate transfera maximum doi jucători din străinătate care nu intră în anumite criterii stabilite de forul din Floreasca.

Prima vedetă care părăseşte turneul de Grand Slam de la US Open este chiar a treia favorită a competiţiei, Garbine Muguruza! Sportiva din Spania a fost învinsă în noaptea de miercuri spre joi de Anastasija Sevastova (Letonia, 48 WTA), într-un meci din cadrul manşei secunde, cu scorul de 7-5, 6-4. Garbine Muguruza, campioană la Roland Garros în acest an, îşi încheie aventura la US Open după numai două meciuri, aşa cum s-a întâmplat şi la Wimbledon! Garbine nu a mai impresionat după finala câştigată la Paris în faţa Serenei (7-5, 6-4), însă promitea să facă un turneu bun la US Open, ţinând cont că în urmă cu două săptămâni se calificase în semifinale la Cincinnati.

Dar Muguruza a fost luată prin surprindere de Sevastova, letona jucând un tenis consistent pe centralul de la Flushing Meadows. A treia jucătoare a lumii a avut primul set în mână, dar de la 5-4 nu şi-a mai putut face serviciul, pierzând actul cu 7-5. Începutul manşei secunde a fost dezastruos pentru Garbine: outsidera Anastasija s-a desprins la 4-0, iar favorita nu a mai putut face nimic, deşi la un moment dat se apropiase la 4-5. Sevastova a închis partida după o oră şi 41 de minute, trimiţând acasă o Muguruza care se chinuise şi în primul tur de la US Open (2-6, 6-0, 6-3 cu Elise Mertens din Belgia).

Oficiul National pentru Jocuri de Noroc a confirmat recent licentele pentru mai multi operatori, printre care si Unibet, unul dintre cele mai cunoscute branduri in domeniu la nivel international. Cu o prezenta puternica in Romania in ultimul an, in baza unei licente provizorii de la ONJN, Unibet isi confirma acum angajamentul pe termen lung pe piata romaneasca, intr-un cadru legal 100% reglementat local, pentru siguranta deplina a jucatorilor.

In calitate de operator de jocuri de noroc online cu peste 14,1 milioane de clienti din peste 100 de tari, Unibet a investit in Romania, oferind jucatorilor locali o platforma complexa in limba romana, cu o gama larga de oferte de divertisment pentru adulti – pariuri sportive, cazino, jocuri, poker si bingo online. Fiind un operator licentiat, Unibet contribuie astfel in mod continuu la bugetul de stat, asa cum este normal pentru un mediu corect pe piata jocurilor de noroc.

Căpitanul naţionalei feminine de baschet Gabi Mărginean, unul dintre cei mai valoroşi baschetbalişti români de după 89 Bogdan Popescu şi Adrian Popa de la Sport Arena, fost jucător la Steaua şi organizator al C.E. de 3 la 3, au fost invitaţii lui Andru Nenciu la ProSport Live. Cum a evoluat baschetul românesc după Revoluţie, rolul colegiilor americane în dezvoltarea sportivilor români, alternanţa baschet 5 la 5 – baschet 3 la 3, banii din sportul cu mingea la coş şi obstacolul din calea juniorilor au fost câteva dintre temele emisiunii. Bogdan Popescu (38 de ani, CSU Atlasib Sibiu) face parte dintr-o generaţie valoroasă a baschetului românesc, una care i-a mai cuprins, printre alţii pe Virgil Stănescu, Virgil Căruţaşu, Cătălin Burlacu, Paul Helcioiu şi alţii. Mărginean e a doua jucătoare din România după Flori Păşcălău care a evoluat în WNBA (Minesotta Lynx).

Cele mai bune echipe de baschet 3×3 din Europa îşi dau întâlnire la Bucureşti, între 2 şi 4 septembrie, la cea de-a doua ediţie a Campionatelor Europene de Baschet 3×3. Evenimentul va avea loc în AFI Palace Cotroceni, în zona patinoarului, iar festivitatea de deschidere se va desfăşura vineri, 2 septembrie, începând cu ora 16.45. În total 24 de echipe naţionale, 12 la masculin şi 12 la feminin, din 16 ţări, se vor duela în arena special amenajată pe patinoarul din AFI Palace Cotroceni, de-a lungul a trei zile pline de baschet dar şi de demonstraţii de slam-dunk, freestyle, street-dance şi concursuri pentru public. Accesul este liber.

Naţionala României va încerca să îşi apere titlul cucerit în competiţia masculină în 2014, dar va avea o adversară dificilă încă din faza grupelor. Tricolorii (Bogdan Popescu, Angel Santana, Cătălin Vlaicu şi Cătălin Bordei) se vor reîntâlni cu Rusia, echipă pe care au învins-o chiar pe propriul teren, la precedenta ediţie a Mondialelor, Moscova 2014. Între timp Rusia a cucerit medaliile de aur la Jocurile Europene de la Baku, din 2015 şi este una dintre favorite la Bucureşti. Cea de-a treia echipa din grupă este naţionala Slovaciei. Primele două echipe se califică în faza sferturilor de finală.

La feminin, România (Gabriela Mărginean, Anca Şipoş, Sonia Ursu şi Andra Haas) se va duela cu vechea rivală Ungaria. Cele două echipe s-au întâlnit ultima oară chiar în vara acestui an, la turneul de calificare din Andorra, acolo unde vecinele noastre s-au impus în finală cu 17-10. România a învins Ungaria de mai multe ori pe parcursul sezonului trecut, la turneele Sport Arena Streetball.

Englezii de la Bournemouth au adus, în ultima zi de mercato, un tânăr fotbalist român. Este vorba despre puştiul Mihai Dobre, un mijlocaş în vârstă de 18 ani. Deocamdată, Dobre va juca doar la echipa secundă a clubului de Premier League. Englezii au comis însă şi o greşeală. Au scris că Dobre vine de la Viitorul Constanţa, echipa lui Gică Hagi. De fapt, tânărul fotbalist a fost achiziţionat de la Viitorul Mihai Georgescu, o echipă din Cluj. Dobre are trei selecţii la naţionala Under 17 a României.

Unul dintre cele mai aşteptate transferuri ale verii nu s-a mai concretizat. Axel Witsel a rămas la Zenit în ciuda insistenţelor celor la Juventus. Jurnaliştii de la SovSport notează că „vinovatul” pentru acest lucru este Mircea Lucescu. Antrenorul român s-a opus plecării mijlocaşului belgian după ce gruparea rusă a ratat transferul lui Andreas Samaris de la Benfica.

Zenit şi Juventus se înţeleseseră pentru 18 milioane de euro, însă mutarea a picat din moment ce negocierile cu Benfica nu s-au concretizat. Italienii scriu că însă că nu este vorba despre o ratare a transferului lui Witsel, ci doar despre o amânare. SkySport Italia notează că Witsel va ajunge în cele din urmă la Juve dacă nu în perioada de transferuri din iarnă, cu siguranţă în „fereastra” de mercato din vara următoare când oricum contracul belgianului cu Zenit va expira.

Recunoscută drept o echipă care cheltuieşte sume exorbitante în perioadele de transferuri din ultimii ani, PSG a surprins pe toată lumea în această vară. Şeicii care conduc clubul din Franţa au scos din conturi doar 14 milioane de euro în campania de achiziţii recent încheiată. O analiză realizată de cei de la L’Equipe demonstreză că board-ul PSG-ului a gestionat bine bugetul clubului, astfel că francezii au cheltuit doar 14 milioane. PSG-ul a cheltuit 71 de milioane de euro pe transferuri (Krychowiak – 30 milioane, Jese – 25 milioane, Lo Celso – 10 milioane şi Meunier – 6 milioane) şi a încasat 57 de milioane de euro în urma jucătorilor cedaţi (David Luiz – 30 de milioane, Digne – 17 milioane şi Stambouli – 10 milioane).

Patrice Feussi, fotbalistul Concordiei Chiajna, a fost convocat la naţionala ţării sale, Camerun, pentru meciurile cu Gambia şi Gabon din 3 septembrie şi 6 septembrie. Patrice Feussi, fotbalistul Concordiei Chiajna, a fost convocat la naţionala ţării sale, Camerun, pentru meciurile cu Gambia şi Gabon din 3 septembrie şi 6 septembrie. Patrice Feussi (29 de ani) evoluează pe postul de fundaş dreapta şi joacă pentru Concordia Chiajna de la începutul acestui an. În sezonul 2016-2017, Feussi a disputat şase meciuri în Liga 1 şi Cupa Ligii, oferind o pasă de gol.. Partida cu Gambia face parte din seria de jocuri oficiale pentru calificarea la Cupa Africii pe Naţiuni (CAN) din 2017, în vreme ce meciul cu Gabon este doar unul amical.

PROGNOZA METEO
1 Septembrie 2016

Vremea va fi predominant frumoasã. Cerul, mai mult senin în mare parte din țarã, va avea unele înnorãri dupã-amiaza în zona Carpaților Occidentali și Meridionali, unde izolat vor fi ploi de scurtã duratã și descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri pe litoral. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 și 30 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 5…7 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 18 grade pe litoral. În zonele joase, dimineața și noaptea, pe arii restrânse va fi ceațã.

Bucuresti

Vremea va fi frumoasã. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 27 de grade, iar cea minimã va fi de 12…14 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *