Stiri pe scurt 1 Martie 2017

loading...

Stiri pe scurt 1 Martie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  1 Martie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 1 martie. In anul 1999, Procurorii militari au identificat mai multe persoane care, în timpul revoluţiei din decembrie 1989, făceau parte “dintr-un anumit grup de putere care a creat diversiunea cu teroriştii, pentru a putea stăpâni situaţia”, magistraţii urmând să trimită în judecată, sub acuzaţiile de instigare la omor şi instigare la distrugere, pe cei care vor fi găsiţi responsabili de această diversiune.

Mărţişorul este o sărbătoare străveche a românilor, care celebrează venirea primăverii. La 1 martie se oferă persoanelor apropiate mărţişoare, ca mici semne de mulţumire, femeile bucurându-se în mod special de această atenţie. Se consideră că mărţişoarele sunt aducătoare de fericire şi noroc. Ele sunt formate în mod tradiţional dintr-o fundiţă roşu cu alb, la care se adaugă alte simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi, potcoavă, coşar, inimă. Acest simbol este purtat la vedere o săptămână sau două.

Spaţiul românesc se numără, alături de zona de nord a Balcanilor, printre arealurile în care Mărţişorul a rămas un obicei viu. Recunoaşterea originalităţii şi a vechimii sale, a perpetuării tradiţiei până în zilele noastre, reprezintă obiectivul principal al iniţiativei comune România – Republica Moldova – Republica Bulgaria – Republica Macedonia privind înscrierea „practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie” pe Lista reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Mondial Imaterial.

Prima zi a primăverii a fost un bun prilej pentru politicieni pentru a posta pe reţelele de socializare fotografii de sezon şi mesaje de mărţişor, printre aceştia numărându-se Klaus Iohannis, Liviu Dragnea, dar şi foştii premieri Victor Ponta şi Dacian Cioloş. Preşedintele Klaus a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie cu ghiocei, însoţită de mesajul „1 Martie este un simbol al renaşterii şi speranţei. Să aveţi o primăvară frumoasă, cu multe împliniri!”.

Poliţia Rutieră, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) şi reprezentanţii aeroportului Otopeni marchează, începutul primăverii oferind flori doamnelor care călătoresc cu avionul, şoferiţelor şi pietonilor. In Capitală, încă de la prima oră şoferiţele au fost trase pe dreapta pentru a fi „sancţionate” de Poliţia Rutieră cu o floare şi un mărţişor. La Pasajul de metrou Universitate vor fi echipe de ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) care vor oferi „mărţişoare anticorupţie”, constând în flori şi felicitări adresate tuturor doamnelor şi domnişoarelor ce vor tranzita zona.

Babele sunt considerate personaje ale mitologiei populare româneşti şi, încă din cele mai vechi timpuri, au fost văzute drept vestitoare ale primăverii. Conform credinţei populare, legenda Babelor este asociată cu Baba Dochia, responsabilă de venirea iernii, care începând cu 1martie şi până pe data de 9 a aceleiaşi luni, aceasta începe să-şi lepede cojoacele, semn că vremea devine tot mai călduroasă. Conform calendarulortodox.ro, bătrânii sunt de părere că aceste zile reprezintă un etalon pentru tot restul anului, astfel că, în funcţie de vremea din ziua aleasă în intervalul 1-9 martie, vom avea parte de un an bogat, în care toate ne vor merge bine (soare, vreme frumoasă) sau, din contră, vom fi supărăcioşi şi mohorâţi la fel ca baba aleasă (vreme urâtă, ploaie, nori). Cu toate acestea, dacă în ziua aleasă de noi va ninge, semnele arată că anul va fi unul bogat, cu multe realizări.

Problemele din învăţământul de stat din România sunt destul de grave şi pornesc de la subfinanţarea acestui domeniu. Statul nu alocă nici măcar finanţarea prevăzută de Legea educaţiei naţionale (6% din PIB) care este în vigoare din 2011. Şcolile private ar putea reprezenta alternativa, iar dezvoltarea lor ar duce la crearea unor modele care s-ar putea replica şi în învăţământul de stat, consideră Diana Segărceanu, fondator şi director executiv al Avenor College, instituţie de învăţământ româno-britanic.

învăţământul privat în România ar putea fi sprijinit în trei moduri: prin alocarea imediată şi retroactivă a fondurilor care urmează elevul – fonduri de care a fost privat din 2011 până în prezent, prin acordarea unei autonomii mai mari şcolilor în aplicarea curriculumului – lucru care ar duce la apariţia unor modele de bună practică ce ar putea fi folosite şi în învăţământul de stat, cât şi prin recunoaşterea explicită a rezultatelor evaluărilor din sistemele internaţionale. În prezent, la Avenor College învaţă 312 copii în clasele Pregătitoare – VIII, 23 elevi în clasele a IX-a şi a X-a şi 120 de preşcolari la Grădiniţa Avenor.

Ministerul Educaţiei a centralizat, după prima zi de înscriere la clasa pregătitoare, numărul cererilor depuse de către părinţi. Astfel, luni, 27 februarie, s-au depus, la secretariatele şcolilor, peste 17.700 de cereri-tip. Prima etapă de înscrieri se va încheia pe data de 16 martie. Părinţii sau tutorii legali pot completa cererea-tip de înscriere fie online, fie la unitatea de învăţământ în care se doreşte înscrierea copilului, în intervalul orar 8:00 – 18:00 (luni-vineri), respectiv 9:00 – 13.00 (sâmbătă). La nivel naţional, sunt aproximativ 180.000 de locuri, iar din experienţa anilor precedenţi, se cunoaşte faptul că cele mai bune şcoli sunt cele mai căutate şi foarte mulţi părinţi fac rost vize de flotant pentru ca elevii să prindă un loc la şcoala dorită.

Camera Deputaţilor a adoptat, o iniţiativă legislativă privind instituirea zilei de 25 martie ca Ziua naţională a pădurilor, pentru a creşte gradul de responsabilizare în privinţa dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, „în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare”. Legea privind instituirea zilei de 25 martie ca Ziua naţională a pădurilor are scopul de a „creşte gradul de responsabilizare asupra gestionării, conservării şi dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare. Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, administratorii pădurilor proprietate publică a statului, ocoalele silvice private, împreună cu autorităţile publice locale şi organizaţiile neguvernamentale pot să organizeze manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătorii zilei naţionale a pădurilor.

Premierul Sorin Grindeanu l-a primit, pe omologul său maltez, Joseph Muscat, cei doi intrând în sediul Guvernului în timp ce se auzeau huiduielile protestatarilor din Piaţa Victoriei, aceasta fiind prima vizită la Bucureşti a unui premier străin de când Sorin Grindeanu este prim-ministru. Premierul Sorin Grindeanu l-a întâmpinat pe omologul său din Republica Malta, Joseph Muscat, pe treptele din faţa clădirii Executivului de la Bucureşti, după care cei doi au intrat şi au participat la un moment protocolar de presă, strângându-şi mâinile. În tot acest timp, din Piaţa Victoriei s-au auzit huiduieli şi sunete de vuvuzele, protestatarii scandând şi ”Demisia”.

Compania Google a anunţat că va lansa YouTube TV, un serviciu de live streaming care va rivaliza cu posturile de televiziune şi va include acces la zeci de posturi TV. Din păcate, aplicaţia este disponibilă momentan doar pentru Statele Unite. Cu un preţ de 35 de dolari pe lună, serviciul de YouTube TV va avea peste 40 de canale şi va oferi acces la posturi precum ABC, CBS ESPN, NBS sau FOX, dar şi la seriale sau emisiuni populare precum Empire, The Voice, The Big Bang Theory, Scandal.În plus, utilizatorii vor avea la dispoziţie un serviciu DVR online cu spaţiu nelimitat care va permite înregistrarea oricărei emisiuni sau transmisiuni sportive.

Fostul premier Petre Roman a ajuns, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde este audiat de procurorii militari în dosarul Revoluţiei, în dosar fiind începută urmărirea penala in rem. Nicio persoană nu este învinuită în prezent. Petre Roman a fost numit premier al Guvernului Provizoriu pe 27 decembrie 1989 iar după alegerile din mai 1990 este desemnat de preşedintele Ion Iliescu şi votat de Parlament ca Prim Ministru al României, funcţie pe care o deţine până în octombrie 1991. În dosarul Revoluţiei au fost audiate mai multe persoane, în calitate de martori. Printre acestea şi actorul Ion Caramitru.

Cercetarea a analizat percepţia pe care românii o au asupra costului vieţii perceput din oraşul şi cartierul în care locuiesc, raportat la veniturile pe care le obţin. Braşov a fost desemnat ca fiind centrul urban cu cel mai avantajos cost al vieţii din România. Clasamentul continuă cu oraşele Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Piteşti, Timişoara, Târgu Mureş, Craiova, Bucureşti şi Iaşi. La polul opus, oraşele desemnate ca fiind cele mai dezavantajoase din punct de vedere al costului vieţii sunt Reşiţa, Alexandria, Vaslui, Focşani, Piatra-Neamţ, Satu-Mare, Tulcea, Călăraşi, Botoşani şi Brăila. La nivel de regiuni istorice, Transilvania este considerată zona cu cel mai avantajos cost al vieţii, fiind urmată de Bucureşti şi Ilfov, Oltenia şi Banat. Moldova, Dobrogea şi Muntenia au obţinut cel mai mic scor.

Dosarul „Gala Bute”, în care fostul ministru al Turismului Elena Udrea este acuzată de abuz în serviciu, se apropie de final, la termenul de miercuri fiind audiat Felix Tătaru, existând posibilitatea ca în aceeaşi zi instanţa să rămână în pronunţare. Şi Rudel Obreja, fostul şef al Federaţiei Române de Box, a anunţat că va cere achitarea. La sediul instanţei supreme a ajuns şi Felix Tătaru, urmând să fie audiat în calitate de martor. La termenul anterior, avocatul Elenei Udrea a depus la dosar un raport de expertiză judiciară psiho-legală cu privire la comportamentul simulat, din care ar trebui să reiasă profilul de personalitate al Elenei Udrea, atitudinea ei în faţa instanţei, dar care poate pune la îndoială declaraţiile făcute de celelalte persoane implicate în dosar împotriva fostului ministru al Turismului. Raportul a fost finalizat în luna decembrie a anului 2016, potrivit avocatului. Magistraţii au încuviinţat depunerea la dosar a raportului de expertiză judiciară în materie psiho-legală.

Acciza specifică va fi, din 1 aprilie, de 329,22 lei/1.000 de ţigarete, faţă de 334,17 lei/1.000 de ţigarete în prezent, potrivit unui Ordin al Ministrului Finanţelor publicat marţi în Monitorul Oficial. Însă preţul final al ţigărilor nu va scădea, pentru că acciza totală nu se va schimba. Acciza specifică datorată pentru mia de ţigarete a fost majorată la 1 aprilie 2016 cu 4,7%, de la 314 la 329 de lei, tot printr-un Ordin al Ministrului Finanţelor, dar majorarea nu a condus la scumpirea ţigărilor . Pentru ţigarete, acciza totală este calculată în funcţie de acciza specifică şi cea „ad-valorem”.

Componenta numită „ad valorem” are o pondere de 14%. Acciza totală a crescut în ianuarie la 436 lei/1.000 de ţigarete, pentru a compensa reducerea de TVA, dar componenta specifică a fost calculată la referinţa din 2015, întrucât cea din 2016 nu era disponibilă la momentul respectiv. „Acciza totală nu se va indexa în aprilie, pentru că rata inflaţiei a fost negativă în perioada avută în vedere. Componenta specifică se va calcula, însă, în funcţie de preţul minim ponderat al anului 2016”, au mai arătat sursele citate. Acciza totală a crescut la nivelul UE (90 euro/1.000 de ţigarete) încă din anul 2015 (faţă de 2018, cum era prevăzut), iar în prezent acciza totală este de circa 98 de euro/1.000 de ţigarete.

Pasionat încă din copilărie de roboţi programabili şi de inteligenţa artificială, nimic nu a venit întâmplător în viaţa lui Ioan Boieriu, primul român care a câştigat Oscarul cu echipa, pentru filmul „Cartea Junglei”. Boieru a declarat, într-un interviu că Braşovul rămâne „acasă”. Ioan Boieriu, în vârstă de 37 de ani, este directorul tehnic de efecte vizuale al echipei care a câştigat premiul Oscar la categoria „Cele mai bune efecte vizuale” pentru producţia „Jungle Book“ („Cartea Junglei“), bărbatul, originar din Braşov, fiind plecat de mulţi ani din ţară, el lucrând, în prezent, la Scanline VFX din Valcouver, în Canada.

Indemnizaţia socială pentru pensionari se majorează cu 30%, de miercuri, de la 400 de lei la 520 lei, urmând ca 1.022.168 de persoane să beneficieze de mărire. Beneficiarul trebuie să fie pensionar al sistemului public de pensii din România, să aibă domiciliul în România, iar cuantumul însumat al veniturilor din pensii şi din alte drepturi, stabilite şi plătite prin casele teritoriale de pensii în baza unor legi speciale, trebuie să fie sub nivelul maxim legal al indemnizaţiei sociale.

În magazinele din lanţul de retail Kaufland, „mai mult de 50% din produse sunt româneşti, şi aceasta este o opţiune strategică pentru noi”, a declarat marţi Ionuţ Parfente, şeful departamentului de achiziţii Legume şi Fructe al Kaufland, în deschiderea conferinţei Fermierii României. Produsele de panificaţie sunt în proporţie de 100% româneşti, mierea 60%, cu lactatele am crescut continuu ponderea şi suntem la peste 50%, iar cu preparatele din carne tindem spre 100%. Doar la legume şi fructe sunt unele probleme, din cauza condiţiilor climaterice”, a spus Ionuţ Parfente. El a arătat că în prezent sunt 87 de unităţi certificate din punctul de vedere al calităţii pentru ca produsele lor să fie distribuite de Kaufland.

Certificarea respectivă presupune o serie de verificări la nivelul producătorilor, se acordă anual, iar costul pe care-l presupune este de 600 de euro, a mai spus reprezentantul Kaufland, în cadrul conferinţei Fermierii României, organizată de Mediafax şi Agrointeligenţa. Ca o replică la cele explicate de retailer, Laurenţiu Baciu – preşedintele Ligii Asociaţiilor de Producători Agricoli – a spus că fermierilor „le trebuie o lucrare de doctorat să vândă o mână de pătrunjel în hipermarket”.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunţă că a fost comunicat rezultatul procedurii de achiziţie publică (licitaţie deschisă) pentru atribuirea contractului având ca obiect „Proiectare şi execuţie Pasaj Suprateran pe DJ 602, Centura Bucureşti – Domneşti”. În urma reevaluării ofertelor conform Hotărârii Civile nr. 3911/2016 din data de 5 august 2016, CNAIR a comunicat câstigătoare oferta depusă de asocierea Straco Group SRL -Comnord SA – Specialist Consulting SRL. Valoarea ofertei câştigătoare este de 91,55 milioane de lei fără TVA, care include şi procentul de diverse şi neprevăzute de 10%, reprezentând valoarea de 8,12 milioane de lei.

O femeie de 82 de ani a murit, iar alte trei persoane au fost transportate la spital, după ce casa în care locuiau, din oraşul Vlăhiţa, judeţul Harghita, a luat foc. Din primele informaţii, incendiul a izbucnit din cauza jarului căzut din sistemul de încălzire, o sobă metalică, ce a dus la aprinderea covorului. În urma incendiului a ars casa de locuit, construită din lemn, cu învelitoare din ţiglă, pe o suprafaţă 70 metri pătraţi, o anexă gospodărească, de circa 10 mp şi un autoturism neînmatriculat. Pagubele sunt de circa 30.000 de lei, iar bunurile salvate de 140.000 de lei, însemnând locuinţele învecinate. După lichidarea incendiului a fost găsită carbonizată, lângă pat, o femeie de 82 de ani.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis organizarea unui concurs pentru realizarea unui Logo care să reprezinte Capitala, premierul acordat câştigătorului urmând să fie de 50.000 lei. Perioada de desfăşurare a concursului va fi 20 martie-20 aprilie 2017, câştigătorul urmând să fie desemnat de un juriu format din reprezentanţii mai multi instituţii de artă şi un reprezentant al primăriei. Câştigătorul va fi anunţat pe data de 3 mai. Candidaţii trebuie să fie cetăţeni români cu vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi înainte de 20 martie.

În cadrul campaniei „40 de zile pentru viaţă”, cei peste 30 de clujeni s-au rugat, pentru încetarea avorturilor, urmând ca această acţiune să se deruleze 24 de ore pe zi pe toată perioada Postului Paştelui, participanţii la manifestare adunându-se pe trotuarul de la intrarea în Clinica de Ginecologie nr. 1 din Cluj-Napoca cu afişe cu mesaje în mai multe limbi. Pe afişe oamenii au scris „Roagă-te pentru încetarea avorturilor”, „Femeile însărcinate au nevoie de ajutor nu de avort”, „Orice fiinţă umană are dreptul la viaţă”, „Bărbaţii adevăraţi protejează viaţa”. Dan Călinescu, unul dintre organizatorii manifestării, a declarat că viaţa are valoare supremă, iar Dumnezeu vrea sfârşitul avorturilor.

Coreea de Sud a făcut apel la adoptarea unor „măsuri colective” de pedepsire a Coreei de Nord pentru folosirea de arme chimice în scopul asasinării fratelui vitreg al lui Kim Jong Un, inclusiv la o eventuală suspendare a apartenenţei sale la ONU. Poliţia a comunicat faptul că două femei au aruncat cu substanţa VX pe faţa lui Kim Jong Nam într-un atac surprins de camerele de supraveghere de pe aeroportul din Kuala Lumpur pe data de 13 februarie. Ministrul de Externe al Coreei de Sud a spus, marţi, la o conferinţă sponsorizată de ONU privind dezarmarea, la Geneva, că folosirea de arme chimice este „un semnal de alarmă”, iar comunitatea internaţională ar trebui să acţioneze inclusiv printr-o posibilă suspendare a apartenenţei Coreei de Nord la Naţiunile Unite. Coreea de Nord a respins acuzaţii privind implicarea sa în asasinarea lui Kim Jong Nam, însă oficiali din Statele Unite şi Coreea de Sud cred că acesta a fost victima unei asasinări orchestrate de Phenian.

Noul ordin privind imigraţia al lui Donad Trump nu va mai include Irakul pe lista statelor ai căror cetăţeni sunt vizaţi de o interdicţie temporară de călătorie în Statele Unite. Patru oficiali americani au spus că decizia urmează presiunii exercitate de Pentagon şi de Departamentul de Stat, a anunţat AP, potrivit Reuters. Acestea din urmă au cerut Casei Albe să reanalizeze inlcuderea Irakului pe această listă, având în vedere rolul său în lupta împotriva Stat Islamic. Trump ar urma să semneze noul ordin astazi.

Preşedintele italian Sergio Mattarella a decis să graţieze parţial o fostă agentă CIA implicată în programul de extrădări extraordinare a suspecţilor de terorism, care a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru rolul jucat în răpirea unui imam din Italia. Astfel, în urma graţierii parţiale, sentinţa fostei agente CIA Sabrina de Sousa a fost redusă la trei ani de închisoare, fapt ce îi permite acesteia să ceară o formă alternativă de sancţionare în locul ispăşirii pedepsei în penitenciar.

Sabrina De Soulsa a făcut parte din grupul de 23 de membri ai Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) care l-au răpit pe imamul Abu Omar pe o stradă din Milano. Femeia neagă implicarea în capturarea imamului, o acţiune care a avut loc în cadrul programului CIA de extrădări extraordinare şi de interogare a suspecţilor de terorism. Sabrina de Soulsa a fost arestată în octombrie 2015 pe Aeroportul din Lisbona în baza unui mandat internaţional emis de autorităţile italiene. De Sousa urmează să fie adusă miercuri în Italia pentru a-şi ispăşi pedeapsa, după ce Portugalia aprobat extrădarea ei.

Statele Unite au alocat, în 2015, cea mai mare sumă din totalul cheltuielilor militare, aproape la fel de mult cât următoarele opt state din clasament. Statele Unite alocă 36% din totalul cheltuielilor militare, aproape cât următoarele opt ţări din clasament: China (13%), Arabia Saudită (5,2%), Rusia (4%), Marea Britanie (3,3%), India (3,1%), Franţa (3%), Japonia (2,4%) şi Germania (2,4%), indică datele din 2015. Potrivit raportului citat, Statele Unite alocă 3,3% din Produsul Intern Brut (PIB), Arabia Saudită alocă 13,7% din PIB pentru apărare, Rusia alocă 5,4%, Marea Britanie rezervă 2% din PIB, Franţa alocă 2,1%, iar Germania alocă 1,2%. Preşedintele Donald Trump a propus creşterea cheltuielilor de apărare cu 54 de miliarde de dolari, pentru anul următor, cu 10% mai mult decât cheltuielile de apărare impuse de buget, pe care Congresul le-a aprobat în urmă cu şase ani.

O pistă a aeroportului oraşului britanic Manchester a fost închisă, după ce un vehicul a explodat într-un tunel subteran, provocând un incendiu de amploare. Potrivit unor surse, o autoutilitară a explodat într-un tunel subteran, provocând un incendiu de amploare. Cel puţin şapte curse aeriene au fost anulate. Numeroase echipaje de pompieri au fost mobilizate pentru stingerea incendiului.

Autorităţile germane au închis o moschee radicală din Berlin, ce era frecventată de Anis Amri, autorul atacului cu camionul ce a vizat un Târg de Crăciun în luna decembrie. Lăcaşul de cult a fost percheziţionat, alături de alte 24 de locuri din capitala germană, în cadrul unei operaţiuni ce a mobilizat peste 450 de agenţi de poliţie. Asociaţia religioasă ”Fussilet 33”, nume ce face referire la adresa acestei moschei, din cartierul berlinez Alt-Moabit, se afla deja în vizorul anchetatorilor, aceasta fiind prezentată anterior de presa germană precum ”moscheea Stat Islamic”. Anchetatorii au stabilit că Anis Amri, tânărul tunisian solicitant de azil care a intrat în mulţime cu un camion, omorând 12 persoane şi rănind zeci altele, frecventa această moschee.

Preşedintele american Donald Trump a condamnat, în primul său discurs în faţa Congresului după instalarea la Casa Albă, „ameninţările vizând centrele comunitare evreieşti şi vandalizarea cimitirelor evreieşti”, precum şi un recent atac armat cu conotaţii rasiste petrecut în Kansas. Un american a împuşcat vineri doi cetăţeni indieni într-un local din Kansas City, crezând că cele două victime sunt originare din Orientul Mijlociu. Una dintre victime a decedat, în timp ce a doua a fost rănită. Casa Albă a condamnat atacul, afirmând că aparent a fost un „atac motivat de ură rasială”. Aproximativ o sută de pietre funerare dintr-un cimitir evreiesc din Philadelphia au fost vandalizate în weekend, iar două şcoli evreieşti situate la periferia capitalei Statelor Unite, Washington DC, au fost evacuate, din cauza unor apeluri care semnalau prezenţa unor bombe.

Şaptezeci şi opt la sută din telespectatorii care au urmărit primul discurs al lui Donald Trump în faţa Congresului au declarat că au avut o reacţie pozitivă la alocuţiunea preşedintelui. Mai mult, 57% din respondenţii sondajului CNN/ORC au declarat că au avut o reacţie foarte pozitivă la discurs, iar aproape şapte din zece telespectatori sunt de părere că politicile propuse de preşedinte vor îndrepta ţara în direcţia bună. Sondajul reflectă doar părerea telespectatorilor care au urmărit discursul şi au fost de acord să fie chestionaţi, şi nu părerea generală a tuturor americanilor. În ceea ce priveşte chestiunile punctuale, 72% din respondenţi au fost de părere că politicile propuse de Trump în domeniul economiei sunt în direcţia buna, 70% au spus acelaşi lucru despre propunerile în ceea ce priveşte combaterea terorismului, iar 62% s-au pronunţat în favoarea propunerilor sale referitoare la imigraţie.

Penelope Fillon, soţia candidatului partidului Republicanii în scrutinul prezidenţial francez, Francois Fillon, a fost reţinută pentru audieri în ancheta privind salariul pe care l-ar fi încasat ilegal ca asistent al lui. Avocatul acesteia nu a putut fi contactat deocamdată pentru comentarii. În ianuarie, publicaţia Canard Enchaîné a dezvăluit că soţia candidatului de centru-dreapta, Penelope Fillon, ar fi fost remunerată timp de opt ani ca asistent parlamentar al lui Francois Fillon deşi nu a efectuat activităţile prevăzute în fişa postului.

SPORT

Steaua va încerca în această seară, ora 20:00, să întoarcă rezultatul din manşa tur a semifinalelor Cupei Ligii. Dinamo a câştigat prima partidă cu 4-1, un scor ce le conferă linişte elevilor lui Contra. Gigi Becali este conştient că va fi foarte greu ca trupa lui Reghecampf să se califice în finală şi a transmis un mesaj echipei. Finanţatorul Stelei i-a spus lui Reghecampf, să le transmită jucătorilor că tot ce îşi doreşte de la acest meci este ca echipa să joace spectaculos.

Returul semifinalelor Cupei Ligii din această seară, ora 20:00, este primul derby din 2017. Steaua va primi vizita celor de la Dinamo într-o partidă care pleacă de la un rezultat imposibil pentru echipa lui Reghecampf: „câinii” au câştigat în tur cu 4-1. Victoria din tur a lui Dinamo a reprezentat al nouălea meci consecutiv al trupei din „Ştefan cel Mare” fără eşec în faţa rivalilor şi a fost cel mai drastic rezultat înregistrat în favoarea „câinilor” în ultimii 20 de ani. Două dintre goluri au fost marcate de Rotariu şi Lazăr, fotbalişti care au cedaţi în iarnă. Nistor şi Mahlangu au mai înscris pentru echipa pregătită atunci de Ioan Andone, în timp ce pentru Steaua a înscris Aganovic.

Dinamo îşi forţează norocul înainte de partida cu FCSB din această seară. La propriu. Returul semifinalelor Cupei Ligii pare unul uşor pentru echipa lui Cosmin Contra graţie victoriei cu 4-1 din tur, lucru trădat şi de atmosfera din sânul echipei. Mai mulţi fotbalişti ai lui Dinamo au fost surprinşi în această dimineaţă într-un mall bucureştean acolo unde s-au refugiat într-un cazino la păcănele şi la ruletă.

Imaginile primiteîi arată, printre alţii, pe Steliano Filip, Claudiu Bumba, Dan Nistor şi pe Daniel Popa cum joacă la aparatele numite popular ”păcănele” şi, mai apoi, se opresc la ruletă. Deşi sunt în programul echipei, nu în timpul personal, jucătorii dinamovişti ar putea avea probleme de pe urma ieşirii. Pozele sunt surprinse la Casino Magic, unul dintre rivalii de pe piaţă ai celor de la Maxbet, aceasta din urmă fiind o companie care sponsorizează clubul Dinamo.

Cosmin Contra se află la primul său derby ca antrenor. În aceeaşi postură se află şi Denis Alibec, venit în iarnă de la Astra, atacantul se va afla pentru prima dată pe teren la un asemenea meci. De partea cealaltă, cei de la Steaua sunt conştienţi că va fi foarte greu să remonteze diferenţa din tur. Patronul Gigi Becali a transmis un mesaj echipei şi a cerut că indiferent de scor echipa să joace fotbal şi să facă spectacol. Dumitru Dragomir, fostul preşedinte al LPF, este de însă de altă părere. În opinia lui Dragomir, rezultatul de 1-4 poate fi întors deşi recunoaşte că noul antrenor al lui Dinamo a reuşit să insufle un spirit nou la echipă.

Meciul cu CFR Cluj, pierdut de CSM Poli Iaşi cu 1-2, va rămâne un reper în cariera tânărului jucător ieşean Ionuţ Panţîru. Jucătorul de bandă stângă a debutat în Liga 1 la vârsta de 20 de ani, intrând pe teren în minutul 77, în locul lui Cătălin Ştefănescu. În cele aproape 15 minute jucate, Panţîru a avut o evoluţie apreciată, reuşind să obţină lovitura liberă din care Andrei Cristea a marcat golul egalizator, în minutul 90. Din păcate pentru el şi pentru echipă, debutul în prima ligă a fost umbrit de golul primit în ultimele secunde ale partidei, dar, chiar şi aşa, meciul va rămâne unul special în cariera sa. Panţîru spune că a avut emoţii doar în momentul în care a fost chemat la marginea terenului pentru a fi introdus în teren. Tânărul jucător de bandă stângă a dedicat momentul debutului său în Liga 1 familiei şi primului său antrenor de la Liceul cu Program Sportiv din Iaşi, prof. Marian Andrei.

Preşedintele celor de la CS U Craiova, Marcel Popescu, a declarat că din punctul de vedere al Craiovei nu ar fi nicio problemă dacă echipa va merge la Piteşti pentru meciul capital cu Gaz Metan. Oficialul craiovean a precizat că în aceste momente clubul încearcă să omologheze stadionul „Nicolae Dobrin” şi aşteaptă confirmarea oficială a celor de la Pandurii în legătură cu stadionul din Severin. Marcel Popescu a vorbit şi despre situaţia celor trei jucători excluşi din lot. Acka, Nuno Rocha şi Madson au fost trimişi să se pregătească alături de echipa a doua pentru că „au făcut o prostie”. Decizia nu ar fi fost luată ca urmare a faptului că cei trei au refuzat prelungirea contractelor.

Petra Kvitova, campioana de la Wimbledon 2011 şi 2014, trăieşte în continuare un coşmar, la două luni şi jumătate de la un incident care i-a marcat viaţa. Recuperarea după operaţia suferită în luna decembrie nu decurce conform aşteptărilor, pentru că rănile pe care i le-a provocat un hoţ, în propria locuinţă, ar fi mult mai severe decât se credea iniţial. Petra a fost rănită cu un cuţit la mâna stângă, chiar înainte de Crăciun, şi se aştepta să-şi reia antrenamentele în luna martie. Managerul jucătoarei a dezvăluit că nu va fi posibil acest lucru, oferindu-le veşti triste fanilor.

În urma dramaticului incident, Kvitova a suferit leziuni la toate cele cinci degete şi la două terminaţii nervoase ale mâinii cu care serveşte. Unii specialişti consideră că, în astfel de cazuri, refacerea funcţiilor mâinii, chiar şi pentru activităţile de zi cu zi, este foarte dificilă. Fosta ocupantă a locului 2 WTA se afla într-o formă extraordinară atunci când a fost lovită de teirbilul ghinion, triumfând la două turnee ale finalului de an: Wuhan şi WTA Elite Trophy.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat, miercuri, că Rusia nu a avut niciodată un program de dopaj sponsorizat de stat, după ce Asociaţia Organizaţiilor Naţionale Anti-Doping a solicitat suspendarea temporară a Rusiei în sportul internaţional. Putin a precizat că au existat doar cazuri indivudale de dopaj sportiv în Rusia, lucru care a arătat că sistemul aflat în vigoare la vremea respectivă nu a funcţionat, astfel că a fost implementat unul nou.

Asociaţia Organizaţiilor Naţionale Anti-Doping a cerut, în ianuarie, suspendarea Rusiei din toate competiţiile sportive internaţionale, până când se va dovedi că această ţară a implementat şi adoptat un sistem credibil antidopaj. Peste 1.000 de sportivi ruşi au făcut parte dintr-un program de dopaj sponsorizat de către statul rus între 2011 şi 2015, potrivit unui raport cerut de Agenţia Mondială Antidoping şi publicat în decembrie 2016.

Real Betis a câştigat meciul cu Malaga, scor 2-1, partidă din cadrul etapei a 25-a, chiar dacă a intrat la vestiare cu ‘handicap’. Gazdele au deschis scorul în minutul 39, iar Alin Toşca a fost principalul vinovat. Fundaşul român a încercat să paseze către propriul portar, dar a făcut-o mult prea încet, Pablo Fornals a interceptat balonul şi a marcat. In repriza a doua, oaspeţii şi-au revenit şi au întors rezultatul. Jonas Martin a egalat în minutul 48, iar Sanabria a adus victoria pentru Real Betis cu un sfert de oră înainte de finalul confruntării. În urma acestui rezultat, Real Betis se află pe locul 14, cu 27 de puncte. Malaga este clasată o poziţie mai jos, cu 26 de puncte. Prima echipă aflată pe loc retrogradabil este Sporting Gijon, cu 17 puncte.

Într-un clasament al celor mai loiali jucători încă în activitate, din cele mai tari ligi ale Europei, atacantul Francesco Totti, de la AS Roma, conduce detaşat, cu 24 de ani petrecuţi la gruparea din Capitala Italiei. Atacantul de 40 de ani e urmat în Serie A de Gianluigi Buffon, care a petrecut deja aproape 16 ani la Juventus, în timp ce podiumul e completat de Sergio Pellissier şi Angelo Palombo care joacă de 14 sezoane şi jumătate la Chievo, respectiv Sampdoria. În Premier League, lider la acest capitol este căpitanul lui Chelsea, John Terry, cu 18 sezoane şi jumătate petrecute la gruparea londoneză, în timp ce locurile doi şi trei sunt ocupate de Wayne Rooney (12 ani şi 6 luni la Manchester United) şi Theo Walcott (11 sezoane la Arsenal).

Napoli, cu fundaşul Vlad Chiricheş rezervă, a pierdut, în deplasare cu Juventus Torino, scor 1-3, în manşa tur a semifinalelor Cupei Italiei. Oaspeţii au condus cu 1-0 la pauză, prin golul lui Jose Callejon, din minutul 36. Paulo Dybala a egalat din penalty, în minutul 47, Higuain a dus scorul la 2-1 în minutul 64, pentru ca peste doar cinci minute, acelaşi Dybala să reuşească dubla din penalty. Meciul retur este programat pe 2 aprilie, pe Stadio San Paolo. În cea de-a doua semifinală se vor înfrunta Lazio şi AS Roma, astazi, de la 21:45.

A rămas mai puţin de o lună până la începerea sezonului cu numărul 71 din istoria Formulei 1. Anul acesta nu va participa campionul sezonului trecut, Nico Roseberg. Neamţul a decis să se retragă după ce a obţinut primul titlu mondial din carieră. Piloţii au început pregătirile pentru noul sezon în Catalonia, pe circuitul de la Montmelo. Iată rezultatele înregistrate după prima zi de teste din Spania. Prima cursă a sezonului va avea loc pe 26 martie la Melbourne, iar ultima întrecere a fost programată pentru 26 noiembrie, la Abu Dhabi. După retragerea lui Roseberg, casele de pariuri îl dau ca favorit principal pe Lewis Hamilton.

Triplul campion al „Marelui Circ” are o cotă de 2.15 pentru a triumfa în acest an. Podiumul caselor de pariuri e completat de Max Verstappen (cota 4) şi Daniel Ricciardo (cota 5). O revenire spectaculoasă ar putea fi cea a lui Sebastien Vettel. Neamţul care a cucerit patru titluri consecutive între 2010 şi 2013, e cel mai titrat pilot aflat în activitate iar rezultatele obţinute la Montmelo ar putea trage un semnal de alarmă. Pilotul Ferrari va conduce un bolid îmbunătăţit din punct de vedere mecanic. Monopostul din acest sezon va avea o greutate de 728 de kilograme (cu tot cu pilot şi carburant) şi un motor cu o capacitate de 1600 de centimetri cubi care va avea în jur 125.000 de rotaţii pe minut.

PROGNOZA METEO
1 Martie 2017

Vremea se va menține deosebit de caldã în cea mai mare parte a țãrii. Cerul va fi variabil, cu înnorãri ziua în jumãtatea de vest a teritoriului, unde vor fi ploi, mai ales averse, iar spre searã și noaptea, parțial și în rest, iar ploile se vor semnala pe arii mai restrânse. În zona înaltã de munte, trecãtor, cu precãdere în cursul nopții, precipitațiile vor fi și sub formã de lapovițã și ninsoare. Izolat se vor cumula cantitãți de apã de 15…20 l/mp. Vântul va avea intensificãri la munte, iar local și temporar și în restul teritoriului. Temperaturile maxime, în scãdere fațã de ziua precedentã în regiunile vestice, se vor situa, în general, între 10 și 20 de grade, cu cele mai ridicate valori în Lunca Dunãrii, iar cele minime vor fi cuprinse între -1 și 7 grade. La începutul intervalului în regiunile extracarpatice local va fi ceațã.

Bucuresti

Vremea se va menține deosebit de caldã. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 18 grade, iar cea minimã va fi de 5…7 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorãri noaptea, când temporar va ploua. Vântul va sufla slab și moderat. Dimineața vor fi condiții de ceațã.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *