Stiri pe scurt 1 Martie 2016

loading...

Stiri pe scurt  1 Martie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt   1 Martie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 1 martie. In anul 1867, a apărut la Iaşi, apoi la Bucureşti, revista “Convorbiri literare”, editată de Societatea “Junimea”, care a exercitat o înrîurire de fond asupra mişcării literare româneşti (pînă în 1944, cu o întrerupere între 1916 şi 1919). Primul redactor, apoi director al acestei reviste, a fost Iacob Negruzzi.

Mărţişorul, micul obiect împodobit cu un şnur alb cu roşu, care este oferit persoanelor dragi, pe 1 martie, ca vestitor al primăverii, a primit de-a lungul timpului semnificaţii diverse, de la dar aducător de noroc la simbol al renaşterii naturii. În general, femeile şi fetele primesc mărţişoare şi le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. În Moldova însă, obiceiul este ca fetele să dăruiască mărţişoare băieţilor. Împreună cu mărţişorul se oferă adesea şi flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

Arheologii au descoperit obiecte cu o vechime de mii de ani care pot fi considerate mărţişoare. Ele au forma unor mici pietre de râu vopsite în alb şi roşu, înşirate pe aţă, pentru a fi purtate la gât. Cele două culori sunt deschise interpretărilor: roşul poate semnifica vitalitatea femeii, iar albul înţelepciunea bărbatului. Astfel, şnurul mărţişorului exprimă împletirea inseparabilă a celor două principii.

Conform unui mit care circulă în Republica Moldova, în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieşit la marginea pădurii şi a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel. Iarna a chemat vântul şi gerul să distrugă floarea şi ghiocelul a îngheţat, însă Primăvara a dat la o parte zăpada, rănindu-se la un deget din cauza mărăcinilor. O picătură de sânge fierbinte a căzut pe floare făcând-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărţişorului fac trimitere la sângele roşu pe zăpada albă.

Unele tradiţii spun că firul mărţişorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia, în timp ce urca turma la munte. Asemănător Ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia torcea firul anului primăvara, la naşterea timpului calendaristic. De aceea, mărţişorul este numit de etnologul Ion Ghinoiu „funia zilelor, săptămânilor şi lunilor anului, adunate într-un şnur bicolor”.

Mărţişorul,numit de etnologul Ion Ghinoiu „funia zilelor, săptămânilor şi lunilor anului, adunate într-un şnur bicolor”, este oferit ca simbol al sosirii primăverii şi a căpătat, în ultima vreme, forme tot mai diverse faţă de tradiţionalul mic obiect de podoabă legat de un fir roşu şi unul alb. Mărţişorul face parte din larga categorie a talismanelor dăruite celor dragi de 1 martie, simbolizând iarna şi vara, dar şi speranţa.

Ministrul Agriculurii, Achim Irimescu, a declarat,că vor continua controalele şi, în paralel, este aşteptat rezultatul testelor pentru aproximativ 140 de probe prelevate de la produsele lactate, după ce bacteria E. Coli a fost descoperită în produsele din judeţul Argeş. Irimescu a precizat că s-au prelevat 337 de probe şi rezultatele au fost finalizare doar pentru 194 dintre acestea.

Procurorii anticorupţie au pus sechestru asiguratoriu de peste 30 de milioane de lei pe bunurile deputatului Nicolae Păun şi de peste 400 de mii de lei în cazul parlamentarului Mădălin Voicu. De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator şi a popririi asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea societăţii Niky Scorpion Alcom S.R.L., până la concurenţa sumei de 3.220.000 lei.

Rata şomajului s-a redus în ianuarie cu 0,2 puncte procentuale faţă de decembrie, la 6,5%, fiind estimaţi 604.000 de şomeri cu vârste între 15 şi 74 de ani, cu 1,9% mai puţini decât în luna precedentă şi cu 4,1% comparativ cu ianuarie 2015. În decembrie, rata şomajului s-a plasat la 6,7%. Numărul şomerilor atingea 616.000 persoane în decembrie şi 630.000 persoane în ianuarie anul trecut. Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi a fost de 7,1%, cu 1,3 puncte procentuale pestea cea a femeilor, de 5,8%.

Fostul ministru al Fondurilor Europene, senatorul social-democrat Eugen Teorodovici, i-a cerut demisia actualului ministru, Aura Răducu, invitată în plen la ora ministrului, exprimându-şi „speranţa” că Guvernul din care face parte să aibă „un mandat cât mai scurt”. Teodorovici a contestat cifrele avansate de Răducu pe tema ratei de absorbţie, spunând că diferenţa procentuală dintre 59%,rata la venirea Aurei Răducu în minister şi valoarea acutuală nu coincide cu sumele accesate.

Jurnalişti ai publicaţiei The Sun au petrecut 48 de ore în Transilvania, notând că regiunea nu merită vizitată doar pentru mitul lui Dracula, ci şi pentru perspectivele panoramice, pentru castelele „desprinse parcă din Harry Potter” şi pentru barurile dosite pe străzi sinuoase. Anul acesta, Lonely Planet a desemnat Transilvania destinaţia desăvârşită pentru călătorii.

Universitatea din Bucureşti a retrimis Ministerului Educaţiei dosarul privind teza de doctorat a fostului premier Victor Ponta, însoţită de solicitarea de retragere a titlului de doctor al fostului prim-ministru. Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică o Hotărâre de Guvern şi o Ordonanţă de Urgenţă care reglementează cum se vor retrage titlurile de doctor, însă acestea nu au ajuns încă pe masa Guvernului.

Cele două documente, care schimbă regulile şcolilor doctorale, prevăd că acordarea şi retragerea titlurilor de doctor vor fi în atribuţiile instituţiei organizatoare, adică a universităţilor. Însă, titlurile de doctor acordate până acum, prin ordin de ministru, nu vor putea fi retrase de rector, ci tot de ministrul Educaţiei, printr-un ordin. Ceea ce poate face rectorul este să trimită Ministerului Educaţiei decizia de retragere a titlului de doctor împreună cu dosarul realizat de către Comisia de Etică a Universităţii.

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene, recent una din plăţile din programul regional de resurse umane fiind întreruptă. De asemenea, Răducu a spus că România este pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte rata de absorbţie şi că foarte multe proiecte au probleme în ceea ce priveşte avizul de construcţie sau de mediu.

După aproape 15 ani de muncă în multinaţionale, Alexandru Cristea s-a trezit într-o dimineaţă şi a zis stop. Nu mai vrea să fie un simplu număr într-o companie. A renunţat la job şi a decis să hoinărească prin lume fără să ştie ce va face după aceea. Deşi poate va fi judecat de foştii săi colegi de pluton, Alex a înţeles după 15 ani că nu acesta este scopul vieţii lui. Nici politicile de resurse umane, nici sala de sport, nici biroul ad-aptat generaţiei Y, nici cafeaua sau fructele gratis şi nici team building-urile nu l-au convins că merită să mai continue.

Administratorii averii regretatului cântăreţ Michael Jackson au dat în judecată, site-ul unei companii producătoare de floricele de porumb, pentru utilizarea abuzivă şi ilegală a pseudonimului artistului. Directorii companiei de snacksuri au cumpărat denumirea domeniului respectiv în 2012 de la administratorii site-ului fanilor defunctului muzician. Cu toate acestea, administratorii bunurilor cântăreţului pop caută modalităţi de a închide respectiva adresă web şi cer despăgubiri întrucât utilizează unul din cele mai cunoscute pseudonime ale regretatului artist, respectiv „Regele Muzicii Pop”/ „King of Pop”.

Deputatul PSD Mădălin Voicu şi soţia sa, Carmen Olteanu, au mers, la sediul DNA pentru audieri în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie. Procurorii i-au informat oficial că vor pune sub sechestru 400.000 de lei din averea familiei. După ce parlamentarii au respins cererile Parchetului de reţinere şi arestare, în cazul lui Mădălin Voicu, procurorii DNA au dispus control judiciar pe o cauţiune în valoare de 500.000 de lei pentru deputat, însă instanţa supremă a dispus revocarea măsurii preventive.

La un an şi trei luni de când au preluat cazul, procurorii DNA se află în aceeaşi fază a anchetei în dosarul în care este cercetat modul în care a fost obstrucţionat votul de la secţiile din străinătate, la alegerile prezidenţiale din 2014. Ancheta se află tot în stadiul urmăririi penale a faptelor, fără a exista persoane împotriva cărora procurorii să se fi îndreptat cu urmărirea penală.

Dobânzile negative au venit în lumea dez­voltată odată cu turbulenţele de pe pieţe, iar unul din efecte este că depozitele de bani constituite la bănci şi o gamă largă de titluri fi­nan­ciare, cum ar fi obligaţiunile, nu mai gene­rează câştig. În vremuri tulburi, inves­titorii se orientează către aur, preţul crescând de la 1.000 de dolari uncia în decembrie la 1.230 de dolari uncia ieri.

Rapperul american 50 Cent, implicat în mai multe proiecte TV, a dezvăluit că lucrează la crearea unui show de divertisment împreună cu reţeaua de televiziune americană A&E, numit „50 Cent Presents”, spectacol care va cuprinde momente de comedie şi muzică live. Cunoscutul rapper american în vârstă de 40 de ani, faimos pentru hitul „In Da Club”, joacă deja şi este producător executiv al serialului poliţist „Power”, aflat la al 3-lea sezon, iar, pe 15 decembrie, 50 Cent a anunţat că va apărea în serialul de comedie „My Friend 50”. În prezent, 50 Cent a dezvăluit că participă la crearea unui nou show de divertisment.

Un misterios „meteorit” a traversat cerul Scoţiei, in noaptea de 29 Februarie, mingea de foc având o asemenea intensitate încât a făcut, preţ din câteva clipe, din noapte zi. Imediat după apariţia fenomenului luminos, sute de telefoane au alertat serviciile de urgenţă, iar mediul online a fost inundat de comentarii, filmuleţe şi fotografii. Sute de oameni au văzut noaptea trecută, în jurul orei 06:45, o lumină (albă, roşie sau albastră) care a brăzdat cerul din Inverness spre Edinburgh. Martorii au povestit că după ce mingea de foc a traversat văzduhul s-a auzit un uruit surd, ca de tunet, care a durat apriximativ 10 secunde.

Compozitorul italian Ennio Morricone, a devenit, la cei 87 de ani, cel mai în vârstă câştigător al premiilor Oscar, obţinând distincţia pentru cea mai bună coloană sonoră cu filmul „The Hateful Eight”. Ennio Morricone a creat coloana sonoră a peste 500 de filme şi alte creaţii pentru televiziune, a compus peste 100 de melodii devenite clasice şi a primit un Oscar de onoare şi alte cinci nominalizări la premiile Academiei de Film. Premiul pentru coloana sonoră a filmului „The Hateful Eight/ Cei opt odioşi”, în regia lui Quentin Tarantino, a fost primul său mare trofeu obţinut în această competiţie.

Statele Unite şi Guvernul Irakului au avertizat că un baraj de pe Râul Tigru construit în zona oraşului Mosul, ocupat de reţeaua teroristă Stat Islamic, ar putea ceda, sute de mii de oameni riscând să moară înecaţi.Barajul construit pe Râul Tigru în apropierea oraşului Mosul are lungimea de 3,2 kilometri şi o capacitate de 12,5 milioane de metri cubi de apă. Premierul Haider al-Abadi i-a îndemnat cei 1,5 milioane de locuitori ai oraşului Mosul să stea la cel puţin şase kilometri de malurile Râului Tigru.

Aproape 50 de pacienţi s-au intoxicat cu monoxid de carbon într-un centru medical situat în sudul Franţei, din cauza unei centrale termice defecte. Incidentul a avut loc într-un spital din orăşelul Rodez, situat în regiunea Aveyron, în sudul Franţei. Patruzeci şi şapte de persoane au inhalat monoxid de carbon emanat de o centrală termică defectă, iar 20 au avut nevoie de internare într-un centru medical de specialitate. Circa 40 de pompieri şi membri ai echipajelor de ambulanţă au fost trimişi la centrul medical din Rodez, care are şase etaje.

Gruparea Statul Islamic (SI) a executat opt jihadişti olandezi pe care i-a acuzat că au încercat să dezerteze, potrivit unor activişti, care apreciază că tensiunile dintre jihadişti olandezi şi agenţi operativi irakieni SI au atins un punct culminant. RBSS documentează încă din aprilie 2014 abuzuri comise de către SI în „capitala” de facto a grupării, în nordul Siriei. Tensiunile dintre 75 de jihadişti olandezi, unii de origine marocană şi agenţi operativi SI din Irak au atins un nou punct culminant în ultima lună.

Americanii folosesc arme informatice în războiul împotriva grupării Stat Islamic (SI) în Irak şi în Siria. Comandantul Statului Major Interarme Joseph Dunford, a trasat o paralelă între asedierea fizică a SI în fiefuri ca Mosul (Irak) şi Rakka (Siria) şi asedierea în spaţiul cibernetic. Oficiali americani din domeniul Apărării au continuat să avertizeze, în ultimii ani, atât în legătură cu unele capacităţi ruse şi chineze în domeniul războiului reţelelor informatice, cât şi cu cele iraniene sau nord-coreene.

Un avion militar rus s-a prăbuşit în timpul unui exerciţiu, în sudul Rusiei, iar pilotul a murit. Aeronava nu avea muniţie la bord. Avioanele de tip Su-25 sunt unele dintre aeronavele mobilizate în Siria, pentru susţinerea armatei regimului lui Bashar al-Assad. Avioane de război ruse au efectuat mii de misiuni, după lansarea campaniei aeriene în Siria, în urmă cu cinci luni.

Comisia Naţională Electorală (NVB) ungară a dat undă verde,întrebării care va fi adresate în cadrul referendumului vizând să contracareze un sistem de redistribuire a migranţilor în Uniunea Europeană pe baza unor cote obligatorii. Întrebarea urmează să fie supusă, de asemenea, aprobării Curţii Supreme ungare (Kuria). Într-un incident separat, Comisia a condamnat perturbarea procedurii depunerii unor iniţiative în vederea organizării unor referendumuri.

Un imigrant român a fost reţinut de poliţia germană sub acuzaţia că a molestat o turistă în Gara centrală din Koln, unde în noaptea de Revelion au fost agresate sexual sute de femei. O turistă germană în vârstă de 23 de ani a reclamat că a fost abordată de un bărbat, în Zona A din Gara centrală a oraşului Köln. Femeia afirmă că a fost atinsă în zone intime de agresor, ea adresându-se secţiei de poliţie din Gara centrală a oraşului german. Poliţiştii au reţinut un imigrant român în vârstă de 39 de ani, care era în stare de ebrietate.

Ţările care susţin procesul de pace în Siria s-au reunit la Geneva şi au făcut bilanţul armistiţiului care a intrat în vigoare în weekend şi care a fost deja fragilizat. Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a apreciat că acordul negociat de către Statele Unite şi Rusia este respectat per ansamblu, în pofida unor încălcări pe care le-au examinat membrii unui grup de lucru („task force”) creat în cadrul Grupului Internaţional de Susţinere a Siriei (GISS) în vederea monitorizării.

SPORT

Gabriela Ruse (455 WTA) promite să calce pe urmele Simonei Halep, Monicăi Niculescu sau Irinei Begu. Jucătoarea în vârstă de 18 ani a reuşit rezultate ieşite din comun în ultimele două săptămâni, timp în care a câştigat nu mai puţin de 4 titluri ITF: două la simplu şi două la dublu. Gabriela, una dintre cele mai bune tinere jucătoare din România, îşi confirmă talentul prin performanţele atinse în 2016. Ruse a triumfat duminică în turneul ITF din Antalya (Turcia), dotat cu premii în valoare de 10.000 de dolari, atât în proba de simplu, cât şi în concursul de dublu.

Gabriela îşi adjudecase şi în urmă cu o săptămână (16-21 februarie) ambele trofee puse în joc la un alt turneu ITF din Antalya, astfel că reuşitele bucureştencei sunt de-a dreptul spectaculoase. Pare greu de crezut că o jucătoare în vârstă de doar 18 ani poate rezista din punct de vedere fizic la un astfel de tur de forţă, însă Gabriela Ruse dă dovadă de o determinare excepţională.

Gabriela Ruse a învins-o pe Nina Potocnik (Slovenia, 711 WTA), scor 7-5, 4-6, 6-2 în finala de simplu jucată duminică la Antalya, pentru ca în ultimul act de la dublu să triumfe alături de americanca Dasha Ivanova: 7-6(1), 6-1 cu echipa Adrijana Lekaj/Viktoriya Tomova (Croaţia/Bulgaria). Pe 20 februarie însă, Ruse se impunea în proba de dublu la Antalya alături de o altă parteneră, Petia Arşinkova (Bulgaria), 7-6(0), 6-4 în finală cu Eleni Daniildou/Arina Folts (Grecia/Uzbekistan), în timp ce la simplu captura titlul în trei manşe: 7-6(3), 0-6, 6-1 cu Josephine Boualem (Franţa, 461 WTA).

Conform grilei de distribuire a drepturilor TV din Liga 1, Steaua a pierdut 700.000 de euro, prin simpla plasare pe locul 5 la finalul sezonului regulat, în cădere faţă de poziţia ocupată în campionatul trecut. În toamna anului trecut, Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal a decis modificarea grilei de distribuire a sumei de 27,5 milioane de euro fără TVA pe sezon, prevăzută în contractul cu compania malteză Intel Sky Broadcast (ISB). Prima tranşă a fost plătită conform clasamentului din ediţia trecută de Liga 1, a doua a fost egală, de 600.000 de euro de club, şi s-a plătit în februarie 2016, iar ultima se va distribui în zilele următoare, în funcţie de locul ocupat de echipe la finalul sezonului regulat.

Iuliu Mureşan, preşedintele clubului CFR Cluj, a declarat că decizia în cazul lui Marius Şumudică este corectă, dar că soluţia ideală ar fi trebuit să fie alta. Marius Şumudică a fost suspendat, luni seară, pe o perioadă de 6 luni competiţionale şi amendat cu 100.000 de lei după ce a fost prins pariind între 500 şi 900 de euro pe meciuri din Liga 1, Champions League, Europa League şi partide ale reprezentativelor U-17 şi U-19 ale României.

Dinamo a avut un parcurs foarte bun în prima parte a campionatului, echipa lui Rednic reuşind să încheie sezonul regulat pe poziţia a doua a clasamentului. Evoluţiile bune ale „câinilor” au atras atenţia marilor cluburi din Europa. AC Milan şi-a trimis scouteri în România pentru a urmări doi tineri jucători din „Ştefan cel Mare”.

Maurizio Zamparini, preşedintele clubului italian de primă ligă Palermo, l-a acuzat pe noul preşedinte ales al FIFA, Gianni Infantino, că a cumpărat voturi înainte de alegeri. Iuliu Mureşan, preşedintele celor de la CFR Cluj, a reacţionat şi el pe marginea acestui subiect. Echipa ardeleană a avut de suferit în urma deciziilor Tribunalului de Arbitraj Sportiv, TAS menţinând sancţiunea de 6 puncte dictată de comisiile din România.

Ediţia din acest an a Ligii Naţionale de Baschet Masculin (LNBM) se desfăşoară cu 12 echipe la start. Campioana CSU Asesoft nu îşi poate apăra titlul, după ce a decis să se retragă din campionat. Astfel, după 5 ani, baschetul românesc va avea la sfârşitul sezonului o nouă campioană.

Ieri, in reuniunea de dimineata a Campionatului Mondial de tenis de masă din Kuala Lumpur, echipa fetelor a fost invinsa de puternica echipa a Chinei iar echipa baietilor a fost invinsa de echipa Rusiei. La această oră, naţionala feminină întâlneşte Taipei, pentru a se clasa pe locul 2 în grupă. Primele trei echipe se califică în barajul pentru sferturi.

CHINA – ROMANIA 3-0
LIU Shiwen – DIACONU Adina 3-0 (11-1,11-9,11-5)
LI Xiaoxia – SZOCS Bernadette 3-2 (4-11,11-7,8-11,11-6,11,5)
ZHU Yuling – HIRICI Cristina 3-0 (11-7,11-7,11-3)

RUSIA – ROMANIA 3-1
SHIBAEV Alexander – CRISAN Adrian 3-2 (6-11,11-8,7-11,11-8,11-9)
PAIKOV Mikhail – IONESCU Ovidiu 1-3 (8-11,7-11,13-11,15-17)
VLASOV Grigory – CIOTI Constantin 3-2 (15-17,13-11,11-13,11-6 )
SHIBAEV Alexander – IONESCU Ovidiu 3-2 (9-11,11-8,15-13,8-11,11-7)

Înfrângerea suferită în faţa celor de la Atletico în etapa a 26-a a agitat din nou apele la Real Madrid. Echipa pregătită de Zidane se află pe locul trei în clasament, cu 54 de puncte, la 12 puncte în spatele liderul Barcelona. Din vară vor pleca doi jucători importanţi. James Rodriguez şi Isco au fost înlocuiţi în meciul cu Atletico din pricina evoluţiilor lor şi au şanse minime de a continua la Madrid şi din sezonul următor.

Premiat de agenţia spaniolă EFE cu titlul de „Jucătorul latino-american al anului”, atacantul uruguayan Luis Suarez a declarat că şi-ar dori câteva dintre calităţile colegilor săi din atacul clubului FC Barcelona, argentinianul Lionel Messi şi brazilianul Neymar. Luis Suarez a marcat 41 de goluri în acest sezon, în timp ce Messi a înscris 30, iar Neymar 23. Cei trei fac parte dintr-o linie de atac botezată „MSN” de media internaţională.

Liderul mondial ATP, Novak Djokovic, suferă de conjunctivită şi este obligat să poatre ochelari negri în următoarea perioadă. Sârbul a făcut un control medical la o clinică din Belgrad, la câteva zile după ce problemele oculare l-au forţat să se retragă din sferturile de finală de la Dubai, acolo unde trebuia să joacă împotriva spaniolului Feliciano Lopez. Abandonul l-a împiedicat să-şi îmbunătăţească seria de 17 finale consecutive începută în ianuarie 2015.

Şeicii de la Manchester City au încercat să-l readucă pe Pique în Premier League, dar fundaşul Barcelonei a spus un „nu” hotorât. Fundaşul central a declarat că nu îi va trăda pe cei de la Manchester United nici dacă Pep Guardiola va încerca să-l convingă. Fundaşul central în vârstă de 29 de ani a declarat că spre finalul carierei va alege o destinaţie exotică, iar soţia sa Shakira va juca un rol important în luarea deciziei.

Fosta campioană mondială de atletism în proba de 1.500 de metri, Abeba Aregawi, a fost depistată pozitiv la un test doping, anunţă Federaţia Suedeză de Atletism (SFIF). Testul a fost făcut la începutul acestui an la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF).

„Trebuie să anunţăm cu consternare şi cu extremă dezamăgire această veste. Respingem categoric orice formă de a trişa, orice formă de doping. Avem toleranţă zero, este total inacceptabil ce s-a întâmplat. Din cauză că am declanşat o investigaţie, nu putem dezvălui substanţa pe care a folosit-o sportiva. Ea este suspendată provizoriu, începând din acest moment”, a declarat Stefan Olsson, secretarul general al SFIF.

Candidatura lui Manny Pacquiao pentru un loc de senator în Filipine intră în conflict cu programul sportiv al fostului campion mondial. Boxerul în vârstă de 37 de ani are programat un meci cu Timothy Bradley, în data de 9 aprilie, cu exact o lună înaintea alegerilor din Filipine. Şeful Comisiei Electorale de la Manila, Rowena Guanzon, susţine că Pacquiao ar trebui să-şi anuleze partida la categoria semimijlocie programată la MGM Arena din Las Vegas.

Fiorentina, ocupanta locului patru în clasamentul din prima ligă italiană, a remizat, scor 1-1, în meciul jucat pe teren propriu, cu Napoli, în etapa a 27-a din Serie A. Golurile au fost marcate de Marcos Alonso în minutul şase, respectiv Gonzalo Higuain, la faza imediat următoare, în minutul şapte. Ciprian Tătăruşanu, titularul postului de portar la Fiorentina şi naţionala României, a fost integralist şi s-a remarcat în repriza secundă când a reuşit două intervenţii salvatoare. Vlad Chiricheş, fundaşul venit de la Tottenham la Napoli, a fost rezervă neutilizată în echipa antrenată de Maurizio Sarri.

PROGNOZA METEO
1 Martie 2016

Deși valorile termice vor marca o scãdere în vestul și nord-vestul teritoriului, vremea se va menține mult mai caldã, decât în mod normal la aceastã datã. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 10 grade în Maramureș și dealurile Crișanei și 19 grade în Lunca Dunãrii, iar cele minime se vor situa între -1 și 7 grade. Cerul va fi mai mult noros în vestul, nordul și centrul țãrii și va ploua în Maramureș, cea mai mare parte a Crișanei și Transilvaniei, local în Banat, Oltenia și nordul Moldovei, iar în zonele de munte, ziua vor fi mai ales ploi, iar noaptea și lapovițe sau ninsori. Cantitãțile de apã mai pot depãși, izolat, 15 l/mp, cu precãdere la munte. În celelalte regiuni cerul va fi variabil, cu unele înnorãri la începutul zilei, când pe arii restrânse va ploua slab și trecãtor. Vântul va mai avea intensificãri în toatã zona montanã, cu viteze de peste 65…75 km/h, iar pe crestele cele mai înalte rafalele vor depãși 85…90 km/h. În restul teritoriului, rafalele se vor semnala îndeosebi în prima parte a intervalului, pe spații restrânse și la cote mai reduse.

Bucuresti

Vremea va fi mult mai caldã decât în mod obișnuit la început de martie. Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri în prima parte a zilei, când trecãtor vor mai fi condiții de ploaie slabã. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificãri la începutul intervalului. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 17 grade, iar cea minimã va fi de 4…6 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *