Stiri pe scurt 1 Iunie 2017

Stiri pe scurt 1 Iunie  2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  1  Iunie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 1 iunie.  In anul 1838, s-a născut Gheorghe Lahovari, inginer, scriitor, membru de onoare al Academiei Române. În 1888 a tipărit un “Dicţionar geografic al judeţului Argeş”, primul de acest fel în spaţiul românesc. (d. 13 iunie 1909).

Premierul Sorin Grindeanu a transmis, un mesaj de 1 iunie,în care arată că îşi doreşte pentru copiii din România un sistem de educaţie de calitate, care să stimuleze valorile, măsuri pentru prevenire abandonului şcolar şi condiţii ca ei să crească sănătoşi şi mândri de ţara în care s-au născut. Premierul a ţinut să transmită ”La mulţi ani!” tuturor copiilor din România şi din diaspora, dar şi copiilor din întreaga lume.

România se situează pe locul 52 din 172 de ţări în care copilăria este pusă în pericol, potrivit unui raport al organizaţiei „Salvaţi Copiii” publicat de 1 iunie, care arată că pentru cel puţin 700 de milioane de copii din lumea întreagă, copilăria s-a încheiat prea devreme. Norvegia, Slovenia şi Finlanda sunt în topul clasamentului. Primele zece ţări, în general, obţin scoruri foarte mari în ceea ce priveşte sănătatea, nutriţia, educaţia şi protecţia copiilor. Statele Unite se situează pe locul 36, iar Niger ocupă ultimul loc printre ţările studiate. Printre factorii care duc la o copilărie închieată prea devreme este şi rata naşterilor înregistrate în rândul adolescentelor sau „copiii sau nasc copii”, aşa cum sunt catalogaţi în raport.

Astfel, potrivit „Salvaţi Copiii”, în fiecare an, aproximativ 17 milioane de fete dau naştere unui copil, fiind forţate să îşi asume responsabilităţi de adulţi şi punându-şi în pericol sănătatea, educaţia şi perspectivele economice. Cele mai multe naşteri în rândul adolescentelor, respectiv 95%, apar în ţările în curs de dezvoltare, iar 9 din 10 dintre aceste naşteri se produc în timpul căsătoriei sau concubinajului. În ceea ce priveşte România, se înregistrează 34 de naşteri la 1.000 de adolescente între 15 şi 19 ani. Totodată, 6,7% dintre adolescentele din ţara noastră se căsătoresc. În lume, aproximativ 40 de milioane de fete cu vârste între 15-19 ani sunt căsătorite,15 milioane, sub vârsta de 18 ani, sunt căsătorite încă din copilărie în fiecare an şi patru milioane sunt căsătorite în fiecare an înainte de a împlini vârsta de 15 ani.

Un pod care leagă Ploieştiul de Drumul Naţional 1 a fost inaugurat, cu o întârziere de un an şi jumătate. Pasajul are o lungime de aproape 500 de metri şi a costat aproximativ 47 de milioane de lei. Contractul pentru realizarea Pasajului Mărăşeşti a fost semnat în luna decembrie 2014, iar în martie 2015 a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor. Podul trebuia să fie terminat în 31 decembrie 2015, însă a fost finalizat pe 31 mai 2017. Întrebat care a fost motivul întârzierii, primarul din Ploieşti, Adrian Dobre, a declarat că “au fost probleme legate de o serie de comunicări”.

Nicuşor Dan şi-a anunţat demisia din partidul pe care l-a fondat şi condus, Uniunea Salvaţi România, nefiind de acord cu decizia Biroului Naţional al partidului de a nu susţine revizuirea Constituţiei în sensul definirii familiei ca uniunea dintre bărbat şi femeie. Solicitat să precizeze dacă Nicuşor Dan a declarat în şedinţă că va demisiona din funcţia de conducere a partidului, Barna a răspuns că „este unul dintre aspectele exprimate în cadrul discuţiilor”.

La nivel mondial, cel puţin 2,7 milioane de copii trăiesc în instituţii rezidenţiale, Europa Centrală şi de Est fiind regiunea cu cea mai ridicată rată din lume la acest capitol. Europa Centrală şi de Est înregistrează 666 copii/100.000 care trăiesc în instituţii rezidenţiale, de cinci ori mai mult decât media globală de 120 copii/100.000. Ţările industrializate şi regiunea Asia de Est şi Pacific figurează cu a doua (192 copii/100.000), respectiv a treia rată cea mai ridicată (153 copii/100.000).

Noua estimare UNICEF are la bază date din 140 de ţări. Din anii 1990, România a reuşit să reducă numărul de copii aflaţi în instituţii de tip rezidenţial de la aproximatv 100.000 la 20.000 în 2016. În ţara noastră, rata este de 578 copii /100.000. Până în 2020, România s-a angajat să închidă peste 180 de instituţii tradiţionale şi, astfel, să reintegreze o treime dintre copiii instituţionalizaţi într-un mediu familial.

UNICEF, împreună cu Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, autorităţi judeţene şi locale testează modelul Pachetul Minim de Servicii în 45 de comunităţi din judeţul Bacău. Concret, acest pachet presupune ca în fiecare comunitate să existe cel puţin un asistent social, un asistent medical comunitar şi un consilier şcolar. Împreună, ei vin în sprijinul copiilor vulnerabili şi al familiilor acestora. Evaluarea intermediară a modelului a demonstrat că 100% dintre copiii aflaţi în risc de separare de familie locuiesc în continuare alături de familiile lor.

Consiliul Concurenţei a precizat, în exclusivitate, ca răspuns la informaţiile privind ancheta DNA ce vizează Teamnet-Siveco, că au fost predate documente, dar că verificările proprii ale Consiliului continuă, urmând audieri. Instituţia precizează şi că investigaţia are în vedere o posibilă participare cu oferte trucate la licitaţia organizată de APIA în 2008 pentru extinderea sistemului informatic, valoarea estimată a acordului-cadru fiind de 12 milioane euro, fără T.V.A. Instituţia anunţă că au fost predate procurorilor DNA Ploieşti documente referitoare la investigaţia menţionată.

Traficul rutier se desfăşoară bară la bară, pe DN1, între Comarnic şi Buşteni, pe sensul de mers către Braşov, din cauza numărului mare de maşini care se îndreaptă către staţiunile montane de pe Valea Prahovei. Poliţiştii recomandă şoferilor disciplină. Pentru evitarea aglomeraţiei, şoferii care doresc să plece din Capitală către munte sunt sfătuiţi să utilizeze rute alternative: Bucureşti – Târgovişte – Sinaia şi Bucureşti – Vălenii de Munte – Cheia – Săcele. Aproape 9.000 de poliţişti, cu 4.000 de autospeciale, vor acţiona pe şosele, pe toată durata minivacanţei de 1 Iunie şi Rusalii.

De asemenea, în fiecare zi, aproape 2.000 de poliţişti rutieri vor fi prezenţi pe principalele drumuri naţionale şi autostrăzi, pentru fluidizarea traficului pe căile de acces din zona lăcaşurilor de cult şi a staţiunilor turistice. Ei vor avea în dotare 421 de aparate radar în întreaga ţară, inclusiv echipamentele de ultimă generaţie, respectiv dispozitivele True Cam. În acţiuni, poliţiştii vor fi sprijiniţi de elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie.

Totodată, poliţiştii de la transporturi vor asigura măsurile de ordine publică, în medie/zi, pe 252 de trenuri de călători, în 266 staţii şi triaje de cale ferată, în 14 aerogări şi 21 porturi la Marea Neagră sau pe Dunăre. Cinci de trenuri de marfă vor fi însoţite, pe durata deplasării, de către poliţişti.

Unitatea 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă s-a deconectat de la Sistemul Energetic Naţional, a anunţat SN Nuclearelectrica SA, care a precizat că se efectuează lucrări pentru reconectarea acesteia. Reprezentanţii societăţii arată că sistemele centralei funcţionează conform proiectului şi realizarea acestor lucrări „nu implică niciun impact asupra securităţii nucleare a reactorului, personalului de exploatare, populaţiei şi mediului înconjurător”. Centrala de la Cernavodă funcţionează cu două reactoare, care acoperă aproape 20% din consumul de energie la nivel naţional.

BREXIT prin ochii românului care a construit centrul financiar Canary Wharf. Londra va pierde inevitabil teren în faţa altor oraşe precum Frankfurt, Paris şi New York, în contextul în care capitala Marii Britanii nu mai este o poartă către Europa, susţine George Iacobescu, directorul general al Canary Wharf, centrul financiar londonez. Iacobescu consideră că fără o conducere instruită, punctele forte ale Londrei nu vor fi suficiente pentru a depăşi realitatea politică dură, în contextul votului în favoarea Brexitului.

Dintre chiriaşii importanţi din districtul Canary Wharf, Agenţia Europeană pentru Medicamente îşi va muta sediul, cel mai probabil, ca orice altă instituţie a Uniunii Europene cu prezenţă în Marea Britanie. EMA evaluează şi supraveghează medicamentele destinate uzului uman şi veterinar şi îşi va muta sediul în Milano sau Copenhaga.

PNL vrea ca românii din diaspora să primească bilete gratuite de avion şi de tren, între 26 noiembrie – 9 decembrie 2018, pentru „a reuni familiile românilor” cu prilejul Centenarului Marii Uniri, potrivit unui proiect de lege. Liberalii susţin că „este datoria statului” să facă acest lucru. Eliberarea biletelor de călătorie ar urma să se facă în limita locurilor existente, pe baza actului de identitate care atestă calitatea de cetăţean al României, iar biletele să fie decontate de CFR şi TAROM de la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor. Liberalii susţin că aproximativ 4 milioane de români lucrează peste hotare, iar „în cazurile fericite o parte dintre aceştia ajung de cel mult două ori pe an să îşi revădă soţiile şi copii sau celelalte rude şi prieteni”.

Eugen Teodorovici, preşedintele comisiei de Buget-Finanţe din Senat a precizat,că va iniţia în Parlament o propunere pentru rambursarea TVA-ului în mod automat la cinci zile, iar din a şasea zi, dacă nu se face rambursarea, Statul să plătească penalităţi. Normele de aplicare a Codului fiscal stabilesc că taxarea inversă reprezintă o modalitate de simplificare a plăţii taxei. În acest sens, nu are loc nicio plată de TVA între furnizorul/prestatorul şi beneficiarul unor livrări/prestări, acesta din urmă fiind cel care datorează, pentru operaţiunile efectuate, taxa aferentă intrărilor. Iar, acesta are posibilitatea să deducă respectiva taxă. Astfel, pentru simplificarea plăţii taxei, sunt emise facturi în care furnizorul/prestatorul nu înscrie TVA-ul, inclusiv pentru avansuri, acesta fiind calculat de către beneficiar şi înregistrat ca taxă colectată şi taxă deductibilă în decontul de TVA.

Programul de guvernare pentru perioada 2014 – 2020 cuprinde, printre măsurile destinate copiilor şi înfiinţarea instituţiei Avocatul Copilului, până la sfârşitul anului. Avocatul Copilului va acţiona în scopul promovării şi protejării drepturilor copiilor în vârstă de până la 18 ani şi va susţine şi încuraja respectarea şi promovarea drepturilor copiilor în vederea îmbunătăţirii atitudinii publice faţă de copii. Avocatul Copilului va colabora cu organizaţiile copiilor şi va transmite informaţiile către factorii de decizie şi autorităţile competente, având şi posibilitatea de a formula şi propuneri de măsuri.

4 din 10 români spun că în familia lor există obiceiul de a fi aplicate „corecţii” copiilor. În cazul acestora, mama este indicată de cei mai mulţi ca fiind cea care le aplică (87%). Pe de altă parte, 7 din 10 respondenţi sunt de acord cu ideea că palma acordată copilului în sensul educării lui constituie un act de încălcare a drepturilor copilului. Totodată, 20% dintre intervievaţii care au copii între 6 şi 17 ani spun că au fost cel puţin o dată în situaţia de a avea probleme în interacţiunile cu alţii copii, ameninţaţi, terorizaţi sau hărţuiţi (fenomen cunoscut sub denumirea de bullying). În cazul a 12% dintre respondenţi, copiii s-au aflat în situaţia de avea probleme cu profesorii lor.

În ceea ce priveşte implicarea părinţilor în viaţa copiilor, studiul arată că ambii părinţi iau deciziile în egală măsură mai ales atunci când este vorba despre viitorul copiilor (79%) şi educaţia formală(76%). Implicarea ambilor părinţi scade atunci când este vorba despre alimentaţia copiilor, în acest caz mama fiind cea care deţine decizia într-o măsură ridicată (37%), la activităţile extra-curriculare pe care le au copiii sau la timpul liber al acestora. În 6 din 10 familii, mama este cea care participă la şedinţele cu părinţii ale copiilor. Ambii părinţi participă în cazul a puţin peste un sfert dintre familii (27%), în timp ce doar taţii într-o măsură mult mai mică – 6%.

Trei sferturi dintre participanţii la studiu susţin că îşi consultă întotdeauna copilul atunci când iau decizii care îl privesc pe acesta, în timp ce 22% spun că fac acest lucru doar uneori. Un sfert dintre respondenţi recunosc că s-au aflat cel puţin o dată în situaţia în care au simţit că nu ştiu ce să facă în relaţia cu propriul copil. Profesorii sau educatorii sunt cei cărora părinţii le cer în cea mai mare măsură sprijinul pentru a rezolva o problemă în relaţia cu copiii, sunt urmaţi de rude (46%), prieteni (29%), psihologi (28%).

Principalele surse de informare cu privire la creşterea copilului sunt: experienţa anterioară (62%), educatorii sau profesorii (56%), medicii sau asistentele (55%), părinţii (52%), dar şi cărţile de specialitate (49%).În ceea ce priveşte implicarea părinţilor în viaţa copiilor, studiul arată că ambii părinţi iau deciziile în egală măsură mai ales atunci când este vorba despre viitorul copiilor (79%) şi educaţia formală(76%). Implicarea ambilor părinţi scade atunci când este vorba despre alimentaţia copiilor, în acest caz mama fiind cea care deţine decizia într-o măsură ridicată (37%), la activităţile extra-curriculare pe care le au copiii sau la timpul liber al acestora. În 6 din 10 familii, mama este cea care participă la şedinţele cu părinţii ale copiilor. Ambii părinţi participă în cazul a puţin peste un sfert dintre familii (27%), în timp ce doar taţii într-o măsură mult mai mică – 6%.

Trei sferturi dintre participanţii la studiu susţin că îşi consultă întotdeauna copilul atunci când iau decizii care îl privesc pe acesta, în timp ce 22% spun că fac acest lucru doar uneori. Un sfert dintre respondenţi recunosc că s-au aflat cel puţin o dată în situaţia în care au simţit că nu ştiu ce să facă în relaţia cu propriul copil. Profesorii sau educatorii sunt cei cărora părinţii le cer în cea mai mare măsură sprijinul pentru a rezolva o problemă în relaţia cu copiii, sunt urmaţi de rude (46%), prieteni (29%), psihologi (28%). Principalele surse de informare cu privire la creşterea copilului sunt: experienţa anterioară (62%), educatorii sau profesorii (56%), medicii sau asistentele (55%), părinţii (52%), dar şi cărţile de specialitate (49%).

Piaţa jucăriilor se îndreaptă spre un maxim istoric în 2017, pe fondul creşterii susţinute a cererii, relevă un studiu realizat de KeysFin, pe baza datelor oficiale comunicate de producătorii şi comercianţii de jocuri şi jucării. Numărul firmelor care produc sau comercializează jucării pe piaţa românească a crescut semnificativ în ultimii ani. Astfel, dacă în 2010 erau înregistrate 262 de societăţi comerciale, în 2015 s-a ajuns la 312 companii. Dintre acestea, 117 erau producători, iar 195 comercianţi de jocuri şi jucării. Şi numărul mediu de angajaţi din acest domeniu a avansat puternic, de la 1653 angajaţi în 2010, la 2951 de salariaţi în 2015.

Cel mai important jucător din comerţul cu jucării din România este Jumbo EC.R SRL. Deşi are numai şapte magazine, în Bucureşti, Piteşti, Ploieşti, Timişoara, Arad şi Oradea, filiala firmei originare din Grecia a raportat o cifră de afaceri de 217 milioane de lei în 2015, cota piaţă depăşind 40%. Potrivit presei, compania urmează să deschidă alte două magazine în această vară, în Constanţa şi Suceava. În topul comercianţilor de jucării, retailerul Jumbo este urmat de Intertoy Zone, cu afaceri de 117 milioane de lei în 2015, Lego România (75,5 milioane de lei), Noriel Impex (35,9 milioane de lei), Brick Depot (13 milioane de lei), J&M (11,7 milioane de lei), Netzah Game (11,3 milioane de lei) şi Tritex Design (9,5 milioane de lei).

Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne este operaţionalizată sută la sută. Principala atribuţie a DGIPI este de protecţie internă a Ministerului Afacerilor Interne, ofiţerii desfăşurând şi activităţi de culegere de informaţii. Direcţia Generală de Protecţie Internă este supusă controlului parlamentar, prin comisiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Astfel, anual sau la cererea Parlamentului, ministrul afacerilor interne prezintă rapoarte cu privire la activitatea DGPI în domeniul securităţii naţionale. Organizarea, coordonarea şi planificarea strategică a activităţii DGPI se face prin ordine şi instrucţiuni ale ministrului afacerilor interne, structura organizatorică şi numărul de posturi fiind stabilite tot prin ordin de ministru.

Fundaţia Prinţul de Wales România lucrează la un nou model de dezvoltare pentru bisericile medievale abandonate. Fundaţia îşi propune restaurarea unor clădiri istorice şi crearea unui mic circuit economic în jurul lor, proiectul urmând să înceapă cu biserica Drăuşeni din judeţul Braşov. Prinţul de Wales a vizitat, miercuri după-amiază, trei biserici medievale din judeţul Braşov: Drăuşeni, Homorod şi Mercheasa. Cele trei biserici au fost construite în jurul anilor 1200, în stil romanic şi extinse în 1500 în varianta în care le găsim şi astăzi. Bisericile, înconjurate de fortificaţii din secolele XIV şi XV, au fost construite de comunitatea saxonă care s-a stabilit în Transilvania acum 800 ani. În 1990, în Transilvania locuiau un sfert de milion de saxoni, iar astăzi au rămas mai puţin de 15.000.

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat, miercuri, atentatul terorist de la Kabul, în urma căruia au murit 90 de persoane şi peste 400 au fost rănite. Cel puţin 80 de persoane au fost ucise şi alte 350 au fost rănite în urma exploziei care a avut loc miercuri în capitala Afganistanului, Kabul, în apropierea ambasadelor străine şi a palatului prezidenţial, potrivit unui oficial din Ministerul afgan al Sănătăţii. Explozia ar fi fost cauzată de un atac cu maşină-capcană în Zanbaq Square, o zonă intens circulată din centrul oraşului Kabul. Printre persoanele ucise se află femei şi copii. În apropiere de locul unde a avut loc explozia se află ambasadele Statelor Unite, Marii Britanii, Canadei, Palatul Prezidenţial şi sediul misiunii NATO. Potrivit informaţiilor preliminare, un camion-cisternă plin cu explozibil ar fi fost detonat.

Treisprezece militari turci au murit, miercuri, într-un accident de elicopter în provincia Şirnak din sud-estul Turciei, după ce un elicopter militar Cougar s-a lovit de o linie de înaltă tensiune. În urma accidentului a fost deschisă o anchetă.nÎn aprilie, un elicopter de poliţie cu 12 persoane la bord s-a prăbuşit în estul Turciei, accidentul fiind pus pe seama vremii nefavorabile. DPA precizează că în sud-estul Turciei au loc confruntări violente între forţele de securitate şi kurzi încă din iulie 2015, când s-a întrerupt procesul de pace între Partidul Muncitorilor din Kurdistan şi autorităţile de la Ankara.

Legislatorii macedoneni au aprobat noul Guvern condus de social-democraţi, care este aşteptat să ajute la ieşirea din lunga criză politică şi să aducă statul mai aproape de apartenenţa la UE şi NATO. La aproape şase luni de la alegerile parlamentare, ce au avut loc pe 11 decembrie 2016, noul Guvern al premierului Zoran Zaev a fost aprobat. Zaev a promis că va intensifica reformele economice şi va încerca să grăbească aderarea Macedoniei la UE şi Nato, partidele de opoziţie anunţând însă că aceste ţeluri vor fi greu de atins. Noul Guvern este aşteptat să scoată statul macedonean în afara unei crize politice ce durează din 2001, când Macedonia s-a aflat în pragul unui război civil în timpul unei insurgenţe a minorităţii albaneze.

Uniunea Europeană ar trebui să continue negocierile în privinţa aderării Turciei la Blocul comunitar, însă reintroducerea pedepsei capitale ar pune clar capăt acestui proces, a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene. Turcia a abolit pedeapsa cu moartea în 2004 ca parte din campania de aderare la UE. Preşedintele turc, Recep Tayyp Erdogan, a afirmat că va aproba reinstalarea acesteia dacă Parlamentul propune această măsură sau în cazul în care pedeapsa capitală va fi votată în cadrul unui referendum.

Tensiunile dintre Turcia şi UE au escaladat din cauza unor chestiuni legate de drepturile omului şi securitate, dar Blocul comunitar depinde de ajtorul aliatului turc al NATO în privinţa migraţiei şi conflictului din Siria. După o întrevedere ce a avut loc săptămâna trecută între preşedintele turc şi Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, Erdogan a fost citat ca spunând că i-a fost prezentat un program ce se întinde pe parcursul a 12 luni pentru reluarea legăturilor diplomatice.

Cel puţin 19 persoane au fost rănite în urma unui accident rutier ce a avut loc între Dunkerque şi Calais, pe autostrada A16. Autostrada a fost blocată după ce un camion greu a intrat în coliziune cu un autobuz şcolar în apropierea comunei Bourbourg. În autobuz erau transportaţi 55 de elevi germani. Cel puţin 16 dintre aceştia sunt uşor răniţi, şoferul aflându-se însă într-o stare gravă. Traficul pe autostradă a fost întrerupt. La ora locală 6:00 (07:00, ora României) echipele de salvare au sosit la locul accidentului.

Avioane militare ruse au atacat un convoi al reţelei terorist SI, în timp ce încerca să părăsească oraşul sirian Raqqa şi se îndrepta spre Palmira, zeci de vehicule ce transportau armament au fost distruse, iar 80 de terorişti au fost ucişi, informează Russia Today. De asemenea, Rayan Machaal, cunoscut şi ca Bara Kadek, unul dintre fondatorii agenţiei de ştiri şi propagandă pentru reţeaua teroristă SI, Aamaq, ar fi fost ucis în urma unui raid aerian întreprins de coaliţia internaţională condusă de SUA.

Forţele aeriene ruse au vizat un convoi al SI, reuşind să distrugă 36 de vehicule, opt camioane cu combustibil şi 17 camionete ce transportau obuze şi arme de mare calibru. Armata rusă a anunţat, miercuri, că a lansat patru rachete de croazieră asupra unor poziţii ale reţelei Stat Islamic în Siria, prin intermediul unei nave de război şi unui submarin din Marea Mediterană. Atacul a vizat baze şi echipamente ale organizaţiei teroriste Stat Islamic aflate în apropierea oraşului Palmira, iar toate ţintele au fost atinse. Rayan Machaal ar fi murit în urma unui bombardament al coaliţiei asupra oraşului Mayadin, aflat sub conducerea SI, în apropierea frontierei cu Irakul.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a acuzat Administraţia SUA că încearcă să obţină acorduri comerciale bilaterale cu state individuale membre ale Blocului comunitar, adăugând că va bloca orice fel de astfel de încercare. Conform lui Juncker, americanii ”tratează cu răceală” Comisia Europeană, corpul executiv al UE ce negociază în numele întregului Bloc comunitar.

Casa Albă a anunţat că nu va mai răspunde la întrebări legate de ancheta în curs privind ingerinţele Rusiei în campania electorală din 2016. James Comey va fi audiat de Comisia pentru Informaţii a Senatului SUA săptămâna viitoare, în legătură cu investigaţia pe care el a ordonat-o când era director al FBI privind presupusele contacte pe care Michael Flynn, fost consilier prezidenţial pentru Siguranţă Naţională, le-ar fi avut cu oficiali ruşi. James Comey, directorul FBI destituit de preşedintele Donald Trump, intenţionează să transmită în Senatul SUA săptămâna viitoare că liderul de la Casa Albă a exercitat presiuni asupra lui pentru a pune capăt investigaţiei privind legăturile lui Michael Flynn cu Rusia.

Donald Trump, preşedintele SUA, „nu înţelege bine” termenii Acordului Paris, acuză şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, explicând că Statele Unite nu se pot retrage brusc din Tratatul climatic, întrucât ar fi ilegal. Donald Trump, preşedintele SUA, a decis deja retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris. Doi oficiali americani care au cunoştinţă despre decizie au declarat că detaliile aplicării măsurii vor fi stabilite de o comisie specială din care face parte inclusiv Scott Pruitt, administratorul Agenţiei SUA pentru Protecţia Mediului înconjurător (EPA). Comisia va stabili dacă va iniţia o retragere formală totală din Acordul de la Paris, care ar dura trei ani, sau din Tratatul general climatic al ONU, care ar produce efecte mai rapide, dar mai extreme.

SPORT

Conducerea Astrei a început să pună lucrurile în mişcare, iar şefii giurgiuveni au reuşit, să-l convingă pe Cristi Săpunaru să continue la Giurgiu şi sezonul viitor. Mai mult, susţin sursele ProSport, staff-ul tehnic al lui Edward Iordănescu, viitorul antrenor al fostei campioane, a semnat contractele propuse, urmând ca tehnicianul de 38 de ani să semneze după ce va pune la punct ultimele detalii ale strategiei pentru sezonul viitor. Fosta campioană a României se va reinventa după doi ani istorici cu Marius Şumudică şi o va face cu un buget mai mic, sub conducerea lui Edward Iordănescu. După câteva săptămâni de negocieri, staff-ul fiului fostului selecţioner a fost convins să accepte condiţiile propuse de conducerea giurgiuveană, iar Ionuţ Stelescu (antrenor secund şi preparator fizic), Alexandru Radu (antrenor secund) şi Bogdan Pârvu (antrenor cu portarii) au semnat, joi, contractele care-i leagă de Astra începând cu sezonul viitor.

Adrian Mititelu este încrezător că va câştiga procesul demarat după dezafilierea Universităţii Craiova, din 2011. In prima instanţă, Tribunalul Bucueşti i-a condamnat pe Dumitru Dragomir şi Mircea Sandu la câte 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, iar FRF şi LPF au fost obligate să plătească despăgubiri de 220 de milioane de euro. Curtea de Apel ar fi trebuit să anunţe astăzi decizia finală în acest caz, dar a amânat pronunţarea pentru 15 iunie. Deşi nu vrea să facă speculaţii asupra deznodământului, Adrian Mititelu a precizat că aproape sigur va reveni în lumea fotbalului din această vară şi spune că tehnicianul Nicolo Napoli este pregătit să preia conducerea tehnică a echipei.

De Ziua Copilului, eroii noştri în capitolul cinci al poveştii Roland Garros 2017 sunt Simona, Sorana, Irina şi Horia. Urmărim împreună, în format LIVE BLOG, cele două evoluţii de la dublu şi două de la simplu: Irina Begu s-a calificat în turul doi alături de chinezoaica Saisai Zheng, iar pe Terenul 8 intră ACUM Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer. Apoi ne mutăm atenţia către cele două dueluri de pe tabloul de simplu, ale prinţeselor războinice Simona Halep şi Sorana Cîrstea, aşteptate pe teren în jurul orei 16:00.

NK Rijeka a câştigat miercuri seară Cupa Croaţiei, al doilea trofeu important pentru clubul la care activează mijlocaşul român Florentin Matei. Rijeka a învins cu 3-1 în finală rivala Dinamo Zagreb, club care a dominat categoric în ultimii ani fotbalul croat, şi şi-a trecut în palmares a patra Cupă. Mult mai importantă a fost însă performanţa din campionat. Rijeka a avut un sezon aproape fără greşeală şi a terminat întrecerea internă în faţa celor de la Dinamo Zagreb, cucerind astfel primul titlu din istoria clubului.

Florentin Matei a jucat 23 de meciuri în acest sezon pentru clubul croat, reuşind să înscrie două goluri. Venit din postura de jucător-vedetă de la Volyn Luţk sezonul trecut, Matei a avut probleme cu accidentările, fapt care l-a împiedicat să se afle pe lista antrenorului pentru toate meciurile din acest sezon. Matei nu a fost în lot pentru finala Cupei.

Adi Popa (28 de ani) a ratat la limită promovarea în Premier League alături de Reading, iar Gigi Becali l-a anunţat public că-l aşteaptă cu braţele deschise la FCSB. La câteva zile de la vorbele fostului său patron, mijlocaşul ofensiv a vorbit despre posibila întoarcere în Liga 1 şi a dezvăluit că nu ia în calcul altă opţiune decât rămânerea în Premier League. Chiar dacă a prins doar opt meciuri de la transferul la Reading şi a marcat un singur gol, „Motoreta” vrea să rămână în Anglia şi să se lupte pentru un post de titular sezonul viitor.

Oficialii clubului Manchester United au refuzat oferta de 68 de milioane de euro făcută de Real Madrid pentru portarul spaniol David De Gea, în vârstă de 26 de ani. Britanicii nu sunt dispuşi să renunţe la De Gea pentru mai puţin de 75 de milioane de euro. O altă ofertă pe placul grupării Manchester United ar trebui să includă o sumă de 25 de milioane de euro, plus atacantul Alvaro Morata. David De Gea a fost cât pe ce să se transfere la Real Madrid în august 2015, însă mutarea nu s-a realizat, chiar dacă cele două cluburi aveau un acord. La acea vreme, englezii au întârziat expedierea unor acte, în chiar ultima zi de transferuri, iar portarul a semnat un nou contract cu Manchester United.

Clubul Manchester City l-a transferat pe portarul brazilian Ederson de la Benfica Lisabona, pentru care va plăti 40 de milioane de euro. Ederson, care a apărat în 37 de meciuri pentru Benfica, devine, astfel, al doilea cel mai scump portar din istoria fotbalului, după Gigi Buffon, pentru care Juventus îi plătea Parmei 53 de milioane de euro, în 2001.nPortarul brazilian este cel de-al doilea fotbalist transferat în această vară de către formaţia pregătită de Josep Guardiola, după mijlocaşul portughez Bernardo Silva, de la AS Monaco, pentru care a plătit 50 de milioane de euro.

Real Madrid şi Juventus Torino se întâlnesc sâmbătă, 3 iunie, pentru a doua oară în ultimul act al Ligii Campionilor. În 1998, la Amsterdam, spaniolii s-au impus cu 1-0 graţie golului marcat de optarul Predrag Mijatovic (minutul 67). Finala de acum, programată la Cardiff, îi va aduce pentru prima dată faţă în faţă pe Zinedine Zidane şi Massimiliano Allegri, din postura de antrenori. Va fi a 62-a finală din istoria competiţiei şi a 25-a din noul format.

După retragerea din cariera de jucător, petrecută în 2006, Zidane a deţinut gruparea franceză Croix de Savoie, actuala Evian Thonon (echipa la care a evoluat Dan Nistor), a fost director sportiv la Real Madrid, după care a devenit antrenor în cadrul academiei Realului. În sezonul 2013-2014, „Zizou” a devenit „secundul” lui Carlo Ancelotti la echipa de seniori a Realului, funcţie la care a renunţat după un singur sezon, pentru a prelua conducerea echipei a doua, Real Madrid Castilla. Cu Ancelotti şi Zidane pe bancă, Real Madrid a câştigat din nou Liga Campionilor, reuşind să încheie obsesia intitulată „La decima”.

În ianuarie 2016, Zinedine Zidane a revenit, însă, pe banca Realului, de data aceasta ca antrenor principal. Francezul l-a înlocuit pe Rafa Benitez, devenind al 25-lea tehnician străin din istoria grupării „blanco” şi primul antrenor francez pe care l-a avut vreodată Real Madrid. Din postura de principal, fostul mijlocaş a impresionat din nou, demontând mitul conform căruia un fost mare jucător nu poate ajunge, de asemenea, un mare antrenor. La finalul sezonului trecut, la câteva luni după ce Zizou preluase banca tehnică, Real şi Atletico Madrid s-au întâlnit din nou în finala Ligii Campionilor, de această dată la Milano. Ronaldo şi compania au triumfat în urma loviturilor de departajare: 5-3 (1-1, 1-1, 1-1). Zidane ridica iar un trofeu deasupra capului.

Real Madrid are un singur meci în care nu a încasat gol în acest sezon al Ligii Campionilor: în semifinala cu Atletico, scor 3-0. Zinedine Zidane e primul antrenor francez din istorie care cucereşte Liga Campionilor. România se află pe poziţia a noua în clasamentul trofeelor câştigate de antrenori care reprezintă aceeaşi ţară. Ştefan Kovacs (1973, 1974 – Ajax) şi Emerich Ienei (1986 – Steaua) au ridicat trofeul deasupra capului. Italia domină acest clasament, cu 11 trofee, datorită unor antrenori precum Carlo Ancelotti, Giovanni Trapattoni, Arrigo Sacchi şi Marcello Lippi.

Echipa naţională a României a urcat un loc în clasamentul Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), şi se află pe poziţia 46, cu 676 de puncte. Dintre adversarele României din grupa E a preliminariilor pentru Campionatul Mondial din 2018, Polonia a înregistrat, de asemenea, un salt de un loc, până pe 10, Danemarca se menţine pe 51, Muntenegru a avansat 10 poziţii, până pe 52, Armenia a coborât un loc, pe 68, iar Kazahstan a urcat de pe 104 pe 100. Ierarhia este condusă în continuare de Brazilia, cu 1.715 puncte, urmată în top 3 de Argentina (1.626 de puncte) şi Germania (1.511 puncte).

Valeriu Iftime, finanţatorul lui FC Botoşani, a anunţat că moldovenii se vor despărţi de Leo Grozavu după ultimul meci al acestui sezon, urmând ca noul antrenor, Costel Enache, să fie prezentat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă în care va fi anunţată şi plecarea actualului tehnician. Discuţiile despre plecarea lui Leo Grozavu durează de mai multă vreme şi, în cele din urmă, cele două părţi au bătut palma şi au pus la punct toate detaliile despărţirii. Alesul lui Iftime, care s-a gândit înainte şi la varianta Ilie Stan, este Costel Enache (44 de ani), fost antrenor şi jucător la Ceahlăul şi fost selecţioner al naţionalei U18 a României. Cât despre Leo Grozavu, antrenorul de 49 de ani pune capăt unei experienţe de aproape trei ani în Moldova. Venit în 2014, fostul fundaş a plecat pentru câteva luni la Gaz Metan Mediaş, dar s-a întors la Botoşani înainte de startul acestui sezon.

Real Madrid va disputa peste trei zile, la Cardiff, finala cu numărul 15 din istoria clubului, acumulând 11 titluri şi 33 de campionate în Spania. Aceste numere reuşite de ”galactici” nu au comparaţie cu nicio altă echipă din lume. Cu toate acestea, au trecut 59 de ani de când madridiştii au reuşit dubla Liga Campionilor – La Liga (doar în 1957 şi 1958 au reuşit performanţa de a câştiga ambele trofee). Sâmbătă, 3 iunie, jucătorii lui Zidane vor căuta să intre în istorie, punând în umbră această perioadă de mai bine de jumătate de secol în care au fost depăşiţi de echipe precum Barcelona, Manchester United, Inter, Bayern sau Milano, care au reuşit dubla Liga Campionilor – campionat intern.

Politehnica Iaşi este una dintre cele două echipe care au promovat în Liga Naţională de handbal masculin, după ce a câştigat Seria 1 într-o bătălie foarte strânsă cu Farul Constanţa. Acederea în prima ligă a fost realizată însă în nişte condiiţii austere, având în vedere problemele financiare care au existat pe parcurs. Pentru a-şi atinge obiectivul, Poli Iaşi a adus la echipă inclusiv doi jucători sârbi, Dejan Pralica (a jucat în Liga Campionilor cu Steaua Roşie şi Vojvodina) şi Nikola Perovic (fost jucător la Partuzan Belgrad).

Sosiţi în România de la începutul acestui an, cei doi handbalişti au primit un singur salariu până la 1 iunie, şi acela în mai multe … rate! Duşi cu vorba de la o săptămână la alta de conducerea echipei de handbal masculin a Politehnicii, Pralica şi Perovic au decis să rupă tăcerea. Cei doi au hotărât să-şi spună povestea de la Politehnica după ce s-au simţit umiliţi, batjocoriţi, după ce au fost şantajaţi! Dezvăluirile lor vizează anumite lucruri incredibile, inclusiv modul prin care s-au făcut plăţile la echipă.

Gianluigi Buffon poate deveni cel mai în vârstă jucător care câştigă Liga Campionilor, în cazul în care Juventus va triumfa în finala de la Cardiff, care se va disputa sâmbătă, de la 21:45, pe Milennium Stadium. Goalkeeper-ul ”Bătrânei Doamne” l-ar putea eclipsa pe Paolo Maldini, care a câştigat ultimul titlu, din cele 5 ale sale din Liga Campionilor în 2007, la vârsta de 38 de ani şi 331 de zile. Nu multă lume ştie faptul că în copilăria sa, Buffon nu s-a gândit niciodată că va juca pe postul de portar. Asemeni tuturor copiilor care joacă fotbal, singurul lucru pe care şi-l dorea era să sărbătorească marcarea golurilor. A jucat atât pe postul de atacant, cât şi pe cel de mijlocaş, însă în cele din urmă, a ajuns în poartă.

Trei evenimente importante au contribuit la schimbarea viitorului fotbalistic al lui Buffon. La un an după ce a fost acceptat în loturile de juniori ale echipei Parma, cei doi portari ai echipei au suferit accidentări, iar la insistenţele antrenorilor, Buffon şi-a părăsit poziţia ocupată până atunci şi s-a mutat în poartă. Impresionaţi de calităţile acestuia, antrenorii au încercat să-l convingă de faptul că ar trebui să continue să evolueze între buturi, însă Buffon nu a agreat prea tare această idee. Tatăl său, Adriano Buffon, a jucat un rol important în decizia acestuia de a schimba postul pe teren.

Perechea formată din Irina-Camelia Begu şi jucătoarea chineză Saisai Zheng s-a calificat, joi, în turul doi al probei de dublu feminin de la Roland Garros, după ce a trecut în runda inaugurală de cuplul Xenia Knoll/Nina Stojanovic (Elveţia/Serbia), scor 6-3, 7-6 (6). Partida a durat o oră şi 40 de minute. Begu şi partenera sa au comis două duble greşeli şi au avut procentaje de reuşită la serviciu de 60 la sută cu prima minge şi 72 la sută cu cea de-a doua. Ele au reuşit patru break-uri şi şi-au cedat serviciul de două ori.

În runda următoare, Begu şi Zheng vor întâlni perechea câştigătoare dintre Abigail Spears/Katarina Srebotnik (SUA/Slovenia) şi Lara Arruabarrena-Vecino/Arantxa Parra-Santonja (Spania). Prezenţa în turul secund al probei de dublu la Roland Garros garantează un cec în valoare de 22.500 de euro şi 130 de puncte WTA. Miercuri, Raluca Olaru a acces, de asemenea, în runda a doua a competiţiei feminine de dublu, după ce s-a impus alături de ucraineanca Olga Savciuk, scor 7-5, 7-5, în faţa cuplului Mandy Minella/Anastasija Sevastova (Luxemburg/Letonia).

Brazilianul Maicon (35 de ani) s-a întors în fotbal la un an după ce AS Roma l-a pus pe liber şi a revenit în ţara natală după 13 ani. Fundaşul dreapta care a scris istorie în tricoul lui Inter Milano, alături de care a câştigat Liga Campionilor în 2011, a fost unul dintre fotbaliştii importanţi de la finalul deceniului trecut, dar perioada sa de glorie a trecut. Cumpărat mai întâi de Manchester City, apoi de AS Roma, brazilianul nu a mai jucat fotbal din vara lui 2016 şi toată lumea a crezut că va pune capăt unei cariere impresionante, dar Maicon tocmai şi-a găsit o nouă echipă. Este vorba despre Avai, o formaţie din Brazilia, campionat în care revine după 13 ani. Maicon a jucat ultima dată în ţara natală în 2004, pentru Cruzeiro, de unde a fost cumpărat de AS Monaco.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a decis, joi, să menţină interdicţia la transferuri în cazul echipei Atletico Madrid, iar formaţia spaniolă nu va putea să legitimeze jucători până în ianuarie 2018. Oficialii clubului din capitala Spaniei consideră că au parte de un tratament discriminatoriu, după ce suspendarea primită de rivala Real Madrid, într-un caz similar, a fost redusă la jumătate. Altetico era aproape să îl transfere pe atacantul francez Alexandre Lacazette, de la Olympique Lyon, pentru aproximativ 50 de milioane de euro, mutare care nu se va mai putea realiza în această vară. Diego Costa, Fabinho, Vitolo sau Sandro sunt alţi jucători de care Atletico se interesa.

PROGNOZA METEO
1 Iunie 2017

Vremea va fi caldã în toatã țara, cu temperaturi maxime ce se vor încadra între 22 și 32 de grade. Instabilitatea atmosfericã se va manifesta cu precãdere în a doua parte a zilei prin înnorãri temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului pe arii mai extinse în zonele montane și submontane și local în sud și în centru. Izolat cantitãțile de apã vor depãși 15…20 l/mp și va cãdea grindinã. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene vor fi posibile izolat. Minimele termice vor fi cuprinse între 9 și 19 grade, ușor mai scãzute în depresiunile din nord și centru.

Bucuresti

Vremea se va menține deosebit de caldã, dar va deveni în general instabilã. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate în a doua parte a zilei când vor fi averse, posibil însoțite de descãrcãri electrice și de intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 30 de grade, iar cea minimã va fi de 16…18 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *