Stiri pe scurt 1 Iulie 2017

loading...

Stiri pe scurt 1 Iulie  2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  1  Iulie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 1 iulie. In anul 2004, România a preluat preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU, fiind singurul membru al Consiliului care conduce două comitete, respectiv comitetul 1540 privind neproliferarea armelor de distrugere în masă, şi Comitetul 1518 privind Irakul. In anul 2005, jurnalistul Gabi Dobre a încetat din viaţă. A lucrat în echipa de realizare a emisiunii „Enigma”, apoi a fost moderator al Matinalului de la TVR 1, a avut o colaborare ca realizator la Antena 1 Ploieşti, a devenit manager la Alpha TV şi prezentator şi realizator al emisiunii „Prima pagină” la TVR Internaţional. (n. 1972).

Un absolvent al Şcolii Gimnaziale „Ovidiu Hulea” Aiud, care a obţinut media 10 la Evaluarea Naţională după recorectarea lucrărilor, spune că a depus contestaţie pentru că s-a simţit nedreptăţit. După nota primită, a declarat că rămâne în ţară, dar vrea „să fie dreptate, nu aşa cum este acum”. Denis Tudor Ştefănuţ a luat, iniţial, nota 10 la limba şi literatura română şi 9,2 la matematică, materie la care a şi depus contestaţie. Era convins că a rezolvat subiectele fără greşeală şi nu înţelegea unde sunt cele 0,8 puncte, însă bănuia că a fost depunctat la al treilea subiect. El ar vrea să studieze şi să-şi aibă un viitor în România, însă totul depinde de ce i se oferă. Denis este al cincilea elev din judeţul Alba care a obţinut media 10 la Evaluarea Naţională 2017.

Inspectorul şcolar general adjunct al IŞJ Alba, Monalisa Borza, a declarat, că 212 elevi au depus contestaţii, iar în urma recorectării lucrărilor 125 de note au crescut, 77 de note au scăzut, iar alte 10 note s-au menţinut. Cea mai mare creştere a fost la limba şi literatura română, de 1,2 puncte, iar cea mai mare scădere a fost de 0,7 puncte, la matematică. De asemenea, alţi cinci elevi au obţinut note de 10 la matematică, iar astfel numărul celor care au luat nota maximă la această disciplină a ajuns la 112, la nivelul judeţului. Numărul candidaţilor care au luat zece la limba şi literatura română a rămas acelaşi, doisprezece, şi după contestaţii. Totodată, procentul celor care au obţinut medii peste cinci a crescut de la 79,57% la 79,60%. În judeţul Alba au fost examinaţi 2.460 de elevi.

Cod roşu de caniculă în jumătate de ţară. Meteorologii anunţă că maximele ajung la 44 de grade Celsius, dar acestea cresc şi cu 10-15 grade la nivelul solului în marile oraşe. Este pentru a treia oară în istorie când ANM emite cod roşu de căldură. Astfel, în Capitală, de exemplu, unde maximele anunţate sunt de 39 de grade, se vor resimţi 54 de grade. Este pentru a treia oară în istorie când ANM emite o avertizare cod roşu de căldură, cea mai ridicată temperatură fiind înregistrată până în prezent în data de 24 iulie 2007, de 44,3 grade Celsius, la Calafat. Avertizarea cod roşu este valabilă sâmbătă pentru 19 judeţe şi Capitală.Potribit ANM, în Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Galaţi, Brăila, Vaslui şi Iaşi, în municipiul Bucureşti şi în zona joasă de relief a judeţelor Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău şi Neamţ se vor înregistra temperaturi de 38 şi 41 de grade.

În sudul Olteniei şi al Munteniei, temperaturile ajung la 44 de grade. Judeţele Tulcea, Constanţa, Braşov, Covasna, Botoşani, cea mai mare parte a judeţelor Mehedinţi, Gorj şi Suceava, precum şi în nordul judeţelor Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Buzău şi vestul judeţelor Vrancea, Bacău şi Neamţ se află sub avertizare cod portocaliu de caniculă. Temperaturile maxime sunt cuprinse în general între 36 şi 38 de grade, iar în zona montană vor fi cu mult mai ridicate decât normele perioadei. otodată, judeţele Mureş, Harghita, Sibiu, nordul judeţelor Mehedinţi şi Gorj şi vestul judeţului Suceava se vor afla sub cod galben de caniculă, disconfortul termic fiind ridicat, iar temperaturile maxime de 36 de grade.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat marţi Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pe ordinea de zi a şedinţei aflându-se Planul de înzestrare a Armatei Române şi raportul activităţii SRI pe anul 2016. Pe ordinea de zi a şedinţei se află Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026. Discuţia va avea loc în contextul în care pentru anul 2017, România a alocat 2% din PIB pentru domeniul apărării. De asemenea, se va discuta şi despre Carta albă a apărării, aprobată în prima şedinţă a executivului condus de Mihai Tudose.

Pe ordinea de zi se mai află implementarea Strategiei Globale a UE (dimensiunea securitate şi apărare), forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2018, regulamentul de organizare şi funcţionare a Centrului de Coordonare Operativă Antiteroristă şi evoluţiile recente ale fenomenului migraţiei şi principalele măsuri implementate la nivel naţional. Şedinţa CSAT de marţi este prima după instalarea guvernului condus de Mihai Tudose. Astfel, noii membri din componenţa CSAT sunt ministrul Apărării Adrian Ţuţuianu, ministrul Economiei Mihai Fifor şi ministrul Finanţelor Publice Ionuţ Mişa.

Un autocamion având la bord 13 militari din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte a fost implicat într-un accident de circulaţie joi, în apropiere de localitatea Valea Urdei, judeţul Argeş. Autorităţile au activat planul roşu de intervenţie. Trei militari au murit, iar alţi nouă au fost transportaţi la spitalul din Câmpulung şi doi la Braşov. Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a deschis un dosar penal în acest caz. Camionul implicat în accidentul de la Dâmbovicioara – Valea Urdii, în care trei militari au murit va fi scos din râpa adâncă de 40 de metri, operaţiunea urmând să dureze câteva ore, iar pentru acest lucru, traficul pe DN 73 a fost blocat. O macara a ajuns la locul accidentului din zona Valea Urdii- Dâmbovicioara pentru a scoate camionul militar prăbuşit în prăpastie.

Medicii de la Spitalul Militar „Dr. Carol Davila” anunţă că starea de sănătatea a celor şase militari răniţi în accidentul de joi seara este bună, „fiind echilibraţi hemodinamic şi respirator, conştienţi şi cooperaţi, orientaţi temporo-spaţial, fără semen de deficit motor”. Din evaluarea zilnică, clinică şi paraclinică, realizată de către echipa medicală multidisciplinară, constituită din medici specialişti în neurochirurgie; chirurgie toracică; ATI; ortopedie-traumatologie, oftalmologie şi imagistică medicală, au rezultat următoarele evoluţii, după cum urmează:

În cazul unuia dintre pacienţi, în cursul zilei vineri s-a intervenit chirurgical, practicându-se: „reducerea deschisă şi osteosinteza a maleolei tibiale interne stângi cu un sistem constituit din 2 boşe şi şurub de titan de 4,5 mm; reducerea deschisă şi osteosinteza pe fixator extern a fracturii epifizei distal stânga completă cu osteosinteza internă cu placă de titan şi 8 şuruburi blocante; reducerea închisă şi osteosinteza cu broşă centromedulară a falangei proximale a degetului II stâng; debridarea, toaletarea şi pansarea plăgilor escoriate şi sutura plăgilor prin tăiere de la nivelul feţei posterioare a antebraţului stâng.

Toţi pacienţii sunt sub supraveghere medicală, urmând tratament pentru profilaxia durerilor, cortioterapie, antibioterapie, profilaxia ulcerului de stres şi stabilizarea parametrilor biologici, fiind evaluaţi din punct de vedere neurologic, ortopedic şi neurochirurgical, în evoluţie. În funcţie de evoluţia stării de sănătate echipa medicală multidisciplinară va decide etapele tratamentului medical şi de începere a programului de recuperare şi a celui de asistenţă psihologică de specialitate, spun medicii.

Cei trei procurori DNA care au sesizat Inspecţia Judiciară referitor la exercitarea cu rea credinţă a atribuţiilor, susţin că şefa DNA s-a implicat în anchetă şi a încercat intimidarea magistraţilor, scopul unic dosarului privind înregistrările fiind de depistare a celui care le-a făcut. În sesizarea prezentată de luju.ro, Nicolae Marin, Mihaela Iorga şi Doru Ţuluş menţionează că aduc la cunoştinţa inspecţiei „aspecte extrem de grave constatate în activitatea DNA”, făcând referire la dosarul penal deschis ca urmare a apariţiei înregistrărilor cu Laura Codruţa Kovesi, din două şedinţe ale instituţiei, dosar care este instrumentat, potrivit acestora, de procurorii Gheorghe Popovici, şef al Secţiei de combatere a corupţiei (secţia I), şi Marius Iacob, adjunctul lui Kovesi.

În dosar au fost audiaţi procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie (secţia II). Cei trei susţin că Marius Iacob ar fi avut obligaţia de a face cerere de abţinere, întrucât a participat la şedinţa la care au fost făcute înregistrările, făcând, teoretic, parte din cercul de suspecţi. Magistraţii spun că pe 23 iunie au fost ridicate doar de la anumiţi procurori reportofoanele din dotare, în prezenţa grefierilor şi a ofiţerilor, apreciind că metoda a fost „umilitoare”. Ulterior, la sesizarea acestora, au fost ridicate şi reportofoanele celorlalţi magistraţi.

Primarul oraşului Darabani, din judeţul Botoşani, l-a împuşcat mortal pe un fost consilier judeţean, la o partidă de vânătoare, în acest caz fiind deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Apelul la 112 a fost făcut vineri noaptea, iar în zonă a intervenit un echipaj al Ambulanţei. Medicii care au sosit la faţa locului nu au mai putut să îi salveze viaţa bărbatului în vârstă de 47 de ani. În acest caz, poliţiştii şi procurorii fac cercetări pentru ucidere din culpă. Victima, Dinu Hrimiuc, a fost consilier judeţean în Botoşani, între 2012 şi 2016.

Un bărbat de 19 ani şi altul de 50 de ani au murit, în urma unui accident care a avut loc pe Drumul Naţional 2A, în Ialomiţa, după ce maşina condusă de tânăr a intrat frontal într-o cisternă plină cu azot. In urma accidentului, tânărul de 19 ani şi un pasager de 50 de ani au murit pe loc, iar şoferul celeilalte maşini implicate în accident a fost rănit uşor. Autocisterna s-a răsturnat, dar nu a prezentat scurgeri de gaz. Cu toate acestea, o altă autocisternă a sosit rapid la locul accidentului, pentru transferul gazului, în vederea eliminării oricărui eventual pericol ce ar fi putut să apară din cauza temperaturilor ridicate.

Rectorul universităţii particulare „Andrei Şaguna” din Constanţa, Aurelian Papari, a fost reţinut, fiind acuzat de şantaj, după ce ar fi condiţionat susţinerea unui examen de plata unei datorii. Rectorul va fi prezentat, sâmbătă, instanţei, cu propunere de arestare preventivă. Potrivit anchetatorilor, o femeie în vârstă de 44 de ani, din Năvodari, i-a sesizat pe poliţiştii de la Secţia 3 Constanţa că preşedintele universităţii Andrei Şaguna, Aurelian Papari, în vârstă de 69 de ani, îi condiţionează susţinerea unui examen de plata unei datorii mai vechi, de 500 de lei.

Poliţiştii Secţiei 3 şi lucrătorii Biroului Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei municipiului Constanţa au realizat, vineri, un flagrant, la sediul unităţii de învăţământ superior din Constanţa, în urma căruia l-au reţinut pe Aurelian Papari, pentru şantaj. Bărbatul a fost dus în arestul IPJ Constanţa şi sâmbătă va fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă. Poliţiştii continuă cercetările în acest caz, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Legea salarizării unitare a intrat în vigoare după ce a fost promulgată miercuri de preşedintele României, Klaus Iohannis. Legea salarizării prevede o creştere etapizată a salariilor bugetarilor cu 56%, într-un buget de 32 de miliared de lei până în 2020 şi 43 de miliarde până în 2022. La momentul promulgării, Administraţia Prezidenţială a transmis că preşedintele „susţine necesitatea de creştere a veniturilor salariale, în mod sustenabil, pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al românilor. Este evident faptul că România are nevoie de un cadru legislativ care să introducă ordine în sistemul public de salarizare, astfel încât să fie eliminate inechităţile şi disfuncţionalităţile salariale. În acelaşi timp, Preşedintele României susţine necesitatea unei creşteri sustenabile a salarizării în sectorul bugetar, care să asigure motivaţiile adecvate şi performanţele necesare din partea tuturor beneficiarilor”.

Şeful statului a amintit că legea este un proiect asumat, la nivel guvernamental şi parlamentar, de către PSD, ca parte esenţială a programului de guvernare. Iohannis a atras însă atenţia „că aspectele problematice ale legii se impun a fi corectate de Guvern şi Parlament de-a lungul perioadei de aplicare a legii. Coaliţia aflată la guvernare are obligaţia să se asigure că legea salarizării va produce rezultate conform promisiunilor făcute, fără a genera dezechilibre în economie şi implicaţii negative asupra bugetului public. În acest sens, aplicarea legii trebuie corelată cu angajamentele României din Pactul de Stabilitate şi Creştere, în vederea păstrării deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB”.

Peste 500 de persoane, membre şi simpatizante ale comunităţii LGBT, au participat, sâmbătă, la un marş în Cluj-Napoca, cerând o lege a parteneriatelor civile. Printre cei prezenţi au fost actualul deputat USR, Adrian Dohotaru, dar şi fostul senator UDMR de Cluj, Eckstein Kovacs Peter. Participanţii la marşul „Cluj Pride” s-au adunat, pe strada Gavriil Muzicescu din Cluj-Napoca, situată în zona stadionului Cluj Arena, unde Primăria a autorizat manifestarea, având asupra lor tricouri cu motto-ul „#spunedrept” în mai multe limbi, steaguri în culorile curcubeului, dar şi afişe cu mesaje precum „Creează punţi de legătură între oameni”, „Tradiţia noastră este iubirea”, „Dacă copilul tău ar fi gay, ai mai vrea să fie fericit?”, „Drepturile omului, drepturile LGBT”, „Corpul meu, drepturile mele”, „Vrem doar să ne lăsaţi să iubim şi să trăim în pace în România”.

Organizatorul marşului „Cluj Pride”, Lucian Dunăreanu, a declarat, sâmbătă, că membrii comunităţii LGBT sunt cetăţeni cu obligaţii egale şi trebuie să aibă şi drepturi egale. Printre participanţii la marş s-au numărat şi fostul senator UDMR de Cluj, Eckstein Kovacs Peter, şi actualul deputat USR, Adrian Dohotaru. Eckstein a declarat că este solidar cu „băieţii şi cu fetele” care participă la marş, considerând că manifestarea este „ultra ok”. Mai multe persoane au protestat la câţiva zeci de metri de locul de desfăşurare a acestuia, iar pe o latură a stadionului Cluj Arena au afişat un banner cu mesajul „Când lumea se întoarce cu fundul în sus, noi rămânem cu picioarele pe pâmânt. Noi, clujenii”. Marşul a fost primul de acest fel desfăşurat în Cluj-Napoca.

Companiile din industria farmaceutică au fost verificate de peste 500 de ori de către inspectorii Fiscului, în ultimii cinci ani. Primele zece corporaţii din piaţa farma au înregistrat creşteri ale vânzărilor cuprinse între 15% şi 325% în ultimul deceniu, cu cea mai mare rată de creştere pentru israelienii de la Teva Pharmaceuticals, care au au ajuns de la circa 80 de milioane de lei în 2007 la 340 de milioane de lei anul trecut, conform calculelor Ziarului Financiar pe baza datelor companiei de cercetare de piaţă Cegedim. Primele zece cele mai mari companii din această industrie au ajuns la vânzări de 6,2 miliarde de lei.

Punctul de pensie a crescut, începând de sâmbătă, de la 917 lei la 1000 de lei. Ministrul Muncii a precizat că pensia socială minmă a crescut din martie de la 400 lei, la 520 lei, urmând ca de la 1 ianuarie 2018 să ajungă la 620 lei. „Evident că se plătesc din luna aceasta. A fost aprobată de la începutului anului această majorare, înaintea aprobării bugetului de stat au fost prinşi banii pentru majorarea punctului de pensie. Vor primi banii în luna august, când primesc pensia pentru luna iulie”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

În cadrul Agenţiei de Control şi Încasare (ACI) de la noul pod peste Dunăre Calafat, CNAIR a instituit controale specifice pe sensul de ieşire din ţară, aplicând sancţiuni în valoare de 37.300 lei şi tarife de 2.000 de euro. Au fost aplicate nouă sancţiuni contravenţionale pentru lipsa rovinietei valabile, conform OG nr.15/2002, după cum urmează: şapte în valoare de 3.000 de lei fiecare, unul în valoare de 1.250 de lei şi unul în valoare de 2.750 de lei. Totodată, au mai fost aplicate două sancţiuni contravenţionale pentru lipsa autorizaţiei speciale de transport, conform OG nr. 43/1997, în valoare de 1.000 de lei fiecare şi o sancţiune în valoare de 10.300 de lei.

Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă Bucureşti-B-Fit in the Street!, debutează în Parcul Unirii, prezentând publicului, până pe 30 iulie, peste 40 de spectacole de teatru stradal şi acrobaţii performate de sute de artişti internaţionali. Primăria Capitalei prin ARCUB organizează singurul festival internaţional de teatru de stradă din Bucureşti, care anul acesta devine cel mai mare eveniment de profil din ţară. Între 1-30 iulie, a noua ediţie a festivalului aduce la Bucureşti sute de artişti internaţionali şi peste 40 de spectacole din Franţa, Columbia, Italia, Germania, Olanda, Austria, Spania şi România.

Primăria Capitalei marchează, în perioada 1-2 iulie, începutul sezonului estival în Bucureşti cu două zile de spectacole în deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă Bucureşti – B-FIT in the Street!, evenimentul care transformă în această vară oraşul într-un punct principal de atracţie turistică. Pentru deschiderea festivalului, organizatorii anunţă cinci ore pline de distracţie, care îi vor purta pe bucureşteni şi turişti în trei puncte cheie ale oraşului, cu spectacolele de zi din Parcul Unirii, parada de pe Bulevardul Unirii şi spectacolele nocturne din Piaţa Constituţiei.

Festivalul Internaţional de Teatru de Stradă Bucureşti – B-Fit in the Street! măreşte în 2017 doza de distracţie cu un program de spectacole de teatru de stradă, în fiecare weekend din luna iulie, de vineri până duminică, de la ora 19:00 până la ora 23:00 în următoarele zone din Capitală: Piaţa George Enescu, Piaţa Revoluţiei, Parcul Kreţulescu, Calea Victoriei, Piaţeta Odeon, Piaţa Universităţii, Piaţa Constituţiei, Parcul Unirii, Bulevardul Unirii şi Centrul Istoric.

Varianta de ocolire provizorie a Drumului Naţional 64, în comuna Găneasa, unde traficul rutier a fost închis, în urmă cu o săptămână, din cauza avarierii unui pod peste un pârâu, va fi dată în folosinţă. Execuţia variantei este realizată parţial în regie proprie cu utilajele Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova, însă pe noul drum nu vor putea circula maşinile de tonaj. Traficul rutier pe Drumul Naţional 64 a fost închis total şi redirecţionat, în urmă cu o săptămână, în localitatea Găneasa, unde un pod care traversează pârâul Valea Negrişoara a fost avariat de precipitaţii.

ANA Hotels Bradul din Poiana Braşov şi-a redeschis porţile pentru turişti, după trei luni de lucrări de renovare şi peste două milioane de euro investiţi, unitatea oferindu-le clienţilor 59 de camere complet renovate şi acces gratuit la SPA. Conducerea hotelului spune că principiul pe care întregul complex se bazează calitatea. Turiştii au la îndemână multe facilităţi, printre care şi accesul gratuit la facilităţile Sport Wellness Spa : piscină, saune, jacuzzi, hot tub exterior, sală de fitness, zona de relaxare. În incinta hotelului este restaurantul Altitude, renovat şi el la finalul lui 2015 şi dotat cu o terasă cu panoramă asupra întregii staţiuni.

Adrian Ţuţuianu, ministrul Apărării Naţionale, susţine că se va investi în dotarea Armatei Române prin opt programe de înzestrare, care vor fi puse în aplicare până în 2026, precizând că o bună parte din echipamente este uzată. Referitor la deplasarea îngreunată către accidentul din Argeş cu o aeronavă a MApN, ministrul a declarat: „Sunt o serie de proceduri. Au fost urmate cum e prevăzut în regulament. Ne-am deplasat în termeni. Nu a existat niciun moment şi nu există vreun indiciu că s-ar fi putut face ceva mai mult decât s-a făcut”.

În anul 2016, activitatea din sistemul sanitar public şi privat s-a desfăşurat în peste 60.000 de unităţi sanitare, din care 49.000 de unităţi sanitare în mediul urban şi 11.000 de unităţi sanitare în mediul rural. Pe principalele categorii de unităţi, reţeaua sanitară a dispus în anul 2016 de 570 spitale, 800 de centre de diagnostic şi tratament, centre medicale şi centre de sănătate, 470 de ambulatorii de specialitate şi ambulatorii integrate spitalelor, o reţea de 6.300 de laboratoare medicale şi laboratoare de tehnică dentară, peste 40.000 de cabinete medicale şi 9.500 de farmacii, drogherii şi puncte farmaceutice.

Din punct de vedere al asigurării cu personal medico-sanitar, în anul 2016, sistemul de sănătate a dispus de 57.300 de medici, 16.400 de medici dentişti, 17.200 de farmacişti, 137.200 personal cu pregătire sanitară medie şi 66.300 personal sanitar auxiliar. Structura personalului sanitar este preponderent feminină, ponderea femeilor în rândul medicilor şi al medicilor dentişti fiind de peste două treimi, iar în rândul farmaciştilor de 90,0%. Un număr de 1.400 fiziokinetoterapeuţi şi 13.800 asistenţi medicali cu studii superioare au asigurat îngrijirea medicală în unităţile din sistemul sanitar public şi privat.

Aproximativ 800 de poliţişti şi jandarmi constănţeni şi peste 160 detaşaţi din ţară vor fi prezenţi pe litoralul românesc al Mării Negre în acest sezon estival, urmând să acţioneze în sistem integrat pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice, în cadrul Planului de acţiune „Litoral 2017”. In perioada 1 iulie – 3 septembrie, zilnic, 447 de poliţişti vor acţiona, în sistem integrat, pentru siguranţa cetăţenilor. Dintre aceştia, 283 de poliţişti sunt din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, iar 164 de poliţişti sunt de la alte inspectorate de poliţie judeţene, fiind detaşaţi pentru a acţiona în zona staţiunilor de pe litoral, pentru prevenirea faptelor antisociale, pentru protejarea drepturilor şi a bunurilor turişitilor la malul mării.

Poliţiştii care vor sosi pe litoral din teritoriu vor avea asigurată cazarea şi masa în apropierea zonelor unde vor fi detaşaţi. În activităţi sunt angrenaţi poliţişti de la ordine publică, poliţişti rutieri, de la acţiuni speciale, de investigare a criminalităţii economice, de investigaţii criminale, criminalistică, transporturi şi de la arme, explozivi şi substanţe periculoase, care acţionează, în sistem integrat, împreună cu colegio lor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Totodată, poliţiştii de la Rutieră vor monitoriza constant autostrada Soarelui, dar în special în weekenduri, când valorile de trafic sunt mai ridicate. În această perioadă va fi solicitat şi un elicopter, de la Inspectoratul de Aviaţie, pentru a monitoriza atât A2, cât şi DN 39 Constanţa – Mangalia.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a mărturisit că deşi nu deţine un telefon performant, promite să ajute la construirea ”unui viitor digital” al Blocului comunitar. Juncker a vorbit în cadrul unei conferinţe comune alături de premierul Estoniei, ce a transformat economia post-sovietică prin intermediul noii tehnologii. Juncker a declarat că se aşteaptă ca după ce Estonia va prelua preşedinţia semestrială a Consiliului UE să fie întreprinse progrese substanţiale în cadrul digitalizării, inclusiv al angajamentului de a crea ”o piaţă digitală unică” pentru Europa şi favorizarea investiţiilor tehnologice.

Un bărbat a deschis focul într-un spital din oraşul american New York, omorând o persoană şi rănind alte cinci, după care s-a sinucis, în ceea ce pare a fi un caz de violenţă la locul de muncă. Atacul armat a avut loc în Spitalul Lebanon, situat în cartierul Bronx din New York. Un bărbat îmbrăcat în uniformă de medic a împuşcat şase persoane la etajele 16 şi 17 ale spitalului. Una dintre persoanele rănite, o femeie medic, a decedat. Autorul atacului este Henry B., un medic în vârstă de 45 de ani care lucrase în trecut în unitatea medicală.

Administraţia de la Chişinău, condusă de preşedintele moldovean Igor Dodon, trebuie să recunoască independenţa Transnistriei, cere liderul regimului separatist prorus de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Liderul Administraţiei separatiste proruse de la Tiraspol aşteaptă ca Igor Dodon, un politician prorus, să ofere o evaluare politică şi juridică contextului din anul 1992, când a izbucnit conflictul între separatiştii transnistreni şi armata Republicii Moldova. Vadim Krasnoselski a reiterat preocupările privind presupuse „încercări ale Kievului şi Chişinăului de a institui o blocadă împotriva Transnistriei”, pledând pentru reluarea negocierilor de pace în formatul 5+2 (R.Moldova, Transnistria, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa – OSCE, Rusia, Ucraina, Statele Unite şi Uniunea Europeană).

Premierul Theresa May are o abordare „absolutistă” în negocierile pe tema ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, îngreunându-i foarte mult sarcinile ministrului britanic privind Brexit, David Davis, acuză James Chapman, un oficial ministerial care a demisionat în mai. Theresa May insistă ca, după Brexit, Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) să nu mai aibă deloc jurisdicţie în legătură cu probleme din Marea Britanie.

Însă negociatorii UE atrag atenţia că instanţa europeană va avea autoritate asupra tuturor litigiilor post-Brexit referitoare la obligaţii ale Londrei ce decurg din actuala apartenenţă la comunitatea europeană sau la drepturile cetăţenilor statelor europene rămaşi în Marea Britanie. James Chapman susţine că David Davis, ministrul britanic pentru Brexit, este „blocat” de poziţiile dure ale Theresei May. Downing Street şi Ministerul britanic pentru Ieşirea din UE au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.

Un petrolier a intrat în coliziune cu o altă navă-cargo pe Canalul Mânecii, în Strâmtoarea Pas-de-Calais. Petrolierul Seafrontier, cu lungimea de 183 de metri, având la bord 27 de membri ai echipajului şi transportând 38.000 de tone de hidrocarburi, s-a lovit, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, cu nava Huayan Endeavour, cu lungimea de 220 de metri şi un echipaj de 22 de membri.

Cele două nave, sub pavilion Hong Kong, s-au ciocnit în zona britanică a Canalului Mânecii, în Strâmtoarea Pas-de-Calais. Ambarcaţiuni britanice şi franceze au intervenit la locul accidentului. Nicio persoană nu a fost rănită în accidentul maritim. Nava Seafrontier pluteşte în derivă şi urmează să fie tractată spre cel mai apropiat port. Cealaltă navă poate continua cursa.

Numeroşi politicieni din Europa şi Statele Unite participă, alături de membri ai familiei la ceremoniile de înmormântare a fostului cancelar german Helmut Kohl, fiind primul eveniment funebru de nivel european. Ceremonii funebre sunt în curs în oraşul Strasbourg (Franţa), precum şi în orăşelele germane Ludwigshafen şi Speyer. Helmut Kohl a fost timp de 16 ani cancelar al Germaniei şi 25 de ani preşedinte al formaţiunii germane Uniunea Creştin-Democrată (CDU).

Printre liderii politici prezenţi la ceremoniile funebre se numără preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, actualul cancelar german, Angela Merkel, fostul preşedinte american Bill Clinton, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, preşedintele Parlamentului UE, Antonio Tajani, şi premierul Rusiei, Dmitri Medvedev. Helmut Kohl va fi înhumat după o slujbă religioasă programată în orăşelul german Speyer.

Sicriul în care se află corpul lui Helmut Kohl a fost învelit în drapelul Uniunii Europene şi depus câteva ore în sediul Parlamentului European din Strasbourg. Germania şi Uniunea Europeană au fost în timpul lui Helmut Kohl surse de inspiraţie pentru ţările est-europene, care erau încă sub regimuri comuniste, a afirmat Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European. Helmut Kohl a murit pe 16 iunie în locuinţa sa din oraşul Ludwigshafen, situat în landul german Renania-Palatinat.

SPORT

Constanin Budescu şi-a criticat deschis fostul club, Astra, după ce a aflat că giurgiuvenii nu au înregistrat încă transferul său la FCSB. Jucătorul de 28 de ani a apucat să debuteze pentru noua echipă şi a reuşit o dublă în amicalul câştigat cu 7-0 în faţa echipei Team Regio Arnhem, însă deocamdată nu ar putea să joace şi într-un meci oficial pentru FCSB deoarece Astra nu a înregistrat mutarea. Fosta campioană consideră că Budescu a ajuns la FCSB liber de contract, după rezilierea contractului cu Astra, şi nu doreşte astfel să achite o clauza de solidaritate de 5% (detalii aici). Budescu e convins că situaţia se va rezolva, dar se declară dezamăgit de modul în care Astra gestionează acest moment.

Gigi Becali îl laudă pe Adrian Mutu pentru modul în care s-a adaptat rolului de conducător de club şi se declară impresionat de modul în care gândeşte managerul general al lui Dinamo. În trecut cei doi au schimbat replici dure şi s-au jignit reciproc în diferite intervenţii televizate, scandalul plecând de la o presupusă datorie neachitată de Adrian Mutu către Gigi Becali. Patronul FCSB a făcut mai multe referiri la respectiva sumă de bani, pe care Mutu ar fi „uitat” să-i mai returneze. În plus, în 2010 Gigi Becali ţinea să-l laude pe Răzvan Lucescu pentru că a decis excluderea lui Adrian Mutu din lotul echipei naţionale.

Dinamo s-ar putea despărţi în această vară şi de titularul postului de fundaş stânga, Steliano Filip, internaţionalul de 23 de ani fiind dorit de Ladislau Boloni la noua sa echipă, Antwerp. Belgienii sunt dispuşi să plătească mai puţin de un milion de euro, iar Dinamo ar putea accepta oferta, în condiţiile în care pentru jucător mutarea în Belgia ar reprezenta un important plus financiar. Steliano Filip ar urma să încaseze aproximativ 350.000 de sezon la Antwerp, dacă mutarea se va realiza.

Formaţia ACS Poli Timişoara a anunţat, vineri seară, pe pagina de Facebook a clubului, că şi-a asigurat serviciile atacantului Cristian Bud, pentru următoarele două sezoane. 11 goluri a marcat Cristi Bud pentru CFR Cluj în ultimul sezon al Ligii 1, toate în sezonul regulat, performanţă ce l-a plasat pe locul 3 în clasamentul golgheterilor, la finalul campionatului. În sezonul trecut, Bud a jucat în 33 de meciuri pentru CFR Cluj şi a reuşit să marcheze 13 goluri şi să dea o pasă decisivă, în toate competiţiile.

Fundaşul croat Filip Zderic şi mijlocaşul sârb Milan Mitic, ultima dată la Cibalia Vinkovci, respectiv CSM Poli Iaşi, au semnat fiecare un contract valabil pentru un sezon cu Gaz Metan Mediaş, relatează site-ul grupării din Liga 1. Filip Zderic are 25 ani, evoluează pe postul de fundaş dreapta şi este de origine croată. Acesta a evoluat ultima dată la HNK Cibalia Vinkovci din Croaţia. De-a lungul carierei, a mai fost la GOSK Gabela, Siauliai şi NK Imotski. Milan Mitic are 33 ani, joacă mijlocaş central şi este de origine sârbă. Mitic şi-a început cariera la FK Sopot Belgrad, după care a mai trecut pe la FC Drobeta-Turnu Severin, FC Universitatea Craiova şi CSM Poli Iaşi.

Imagini şocante surprinse în aeroportul din Frankfurt au fost date publicităţii în zilele trecute, iar noi detalii despre incident au ieşit la iveală. Într-o filmare dată publicităţii de reprentanţii aeroportului se vede cum un bărbat loveşte cu bestialitate trei agenţi de securitate şi îi trimite cu uşurinţă la podea. Imaginile prezintă un bărbat britanic de 38 de ani – despre care presa din Anglia susţine că e un fost luptător de MMA – care îi loveşte pe cei trei ofiţeri, în timp ce strigă „Sunt cetăţean britanic!”. Totul a început în momentul în care ofiţerii i-au cerut femeii să-şi scoată Niqab-ul (voalul islamic care îi acoperea chipul), din motive de securitate. Bărbatul a devenit agresiv, considerând că soţiei sale îi sunt încălcate drepturile.

Simona Halep, locul 2 WTA şi cap de serie numărul 2, o va întâlni, luni, pe jucătoarea Marina Erakovic din Noua Zeelandă, locul 129 WTA, venită din calificări, în primul tur al turneului de la Wimbledon. Va fi cea de-a doua întâlnire dintre cele două jucătoare. Halep (25 de ani) a mai jucat cu Erakovic (29 de ani) în 2015, în primul tur la US Open, iar adversara sa a abandonat la scorul de 6-2, 3-0. Cel mai bun rezultat al neozeelandezei la Wimbledon este prezenţa în turul al treilea, în 2008, 2013 şi 2016. De cealaltă parte, românca a evoluat în semifinalele competiţiei, în 2014, dar a fost învinsă de canadianca Eugenie Bouchard.

Ediţia cu numărul 104 a Turului Franţei porneşte în Germania, la Dusseldorf, şi se încheie pe 23 iulie, la Paris. ”Le Tour” ne va oferi o primă indicaţie în privinţa favoriţilor încă din prima etapă, când este programat un contratimp individual de 14 kilometri. Chris Froome este principalul favorit la câştigarea Turului Franţei şi în acest an. Ciclistul de la Sky a câştigat trei din ultimele patru titluri, fiind singurul rutier din pluton cu multiple trofee atât în această prestigioasă competiţie, cât şi la Jocurile Olimpice.

În cazul în care se va impune şi în acest an, Froome ar ajune la un succes distanţă de recordul deţinut de patru sportivi, Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault şi Miguel Indurain. Pentru Froome nu va fi deloc o misiune uşoară, iar de acest lucru s-a convins chiar britanicul cu origini kenyene, în cursa pregătitoare, Critérium du Dauphiné, unde a încheiat doar pe locul 4, după Jakob Fuglsang, Richie Porte şi Dan Martin. Campionul vine însă în Turul Franţei cu o echipă foarte puternică, poate cum nu a avut niciodată în precedentele participări, cu rutieri care îl pot ajuta mult în munţi, precum Mikel Landra, Geraint Thomas, Sergio Henao, Mikel Nieve şi Michal Kwiatkowski.

Legendele cluburilor Barcelona şi Manchester Untied s-au întâlnit vineri seară într-un meci de gală, în care fanii veniţi pe Camp Nou au avut ocazia să vadă din nou la lucru jucători care au scris istorie pentru cele două echipe în anii ’90 şi 2000. Printre ei s-a numărat şi românul Gheorghe Popescu, omul care în calitate de căpitan al catalanilor ridica deasupra capului Cupa Spaniei şi Cupa Cupelor, în 1997. Manchester United s-a impus cu 3-1, graţie golurilor reuşite de Blomqvist, Poborsky şi Dwight Yorke, însă show-ul a fost „furat” de foştii magicieni ai Barcelonei, brazilienii Rivaldo şi Ronaldinho.

In iunie 2007, argentinianul Juan Emmanuel Culio, pe atunci în vârstă de 23 de ani era prezentat oficial la CFR Cluj, după ce semna un contract cu formaţia ce avea să cucerească primul ei titlu din istorie în primăvara lui 2008. La fix 10 ani distanţă, Culio a revenit la echipa din Gruia, iar în cursul zilei de vineri a ajuns în cantonamentul ardelenilor din Slovenia. Între timp, Culio a încărunţit, dar spune că are aceeaşi foame de performanţă ca şi în urmă cu un deceniu.

Omul rămas în memoria microbiştilor din România în special datorită dublei reuşite pe Stadio Olimpico, în victoria superbă obţinută de CFR Cluj în faţa Romei, scor 2-1, se declară încântat că are din nou ocazia să joace pentru gruparea ardeleană şi spune că obiectivul său e să ajungă din nou în grupele Champions League. 7 trofee a câştigat Culio în România, cu CFR Cluj: două titluri în Liga 1 (2008, 2010), 3 Cupe ale României (2008, 2009, 2010) şi două Supercupe ale României (2009, 2010).

Lionel Messi s-a căsătorit, cu iubita sa din copilărie, Antonela Roccuzzo, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc în Argentina, în oraşul natal al celor doi, Rosario. Messi a cunoscut-o pe Antonela Roccuzzo înainte să plece în Spania pentru a semna cu Barcelona, la vârsta de 13 ani. Cei doi au doi fii împreună, Thiago (4 ani) şi Mateo (1 an). Peste 260 de invitaţi au luat parte la petrecerea ţinută într-un complex de lux, printre care s-au numărat mari vedete din fotbal, dar şi din alte domenii. Sergio Aguero, Deco, Neymar, Luis Suarez, Angel Di Maria, Ezequiel Lavezzi, Carles Puyol, Xavi, Cesc Fabregas, Samuel Eto’o, Gerard Pique şi soţia sa, cântăreaţa Shakira, s-au numărat printre invitaţi.

Considerată a fi una dintre cele mai sexy jucătoare din circuitul feminin, Sorana Cîrstea a fost din nou la înălţime şi cu ocazia petrecerii anuale organizată de WTA înainte de Wimbledon. Sportiva clasată pe locul 67 mondial a ales o ţinută simplă şi elegantă pentru acest an, fiind extrem de apreciată pe reţelele de socializare.

Alexis Sanchez a anunţat înaintea finalei Cupei Confederaţiilor pe care naţionala statului Chile urmează să o dispute împotriva Germaniei, duminică, de la 21:00, că şi-a decis deja viitorul şi că va face anunţul după terminarea competiţiei. Imediat, presa a reactivat zvonurile care îl dădeau pe starul lui Arsenal transferat la rivala Manchester City, iar cotidianul The Sun anunţă că Sanchez e gata să-şi pună actuala echipă într-o situaţie extrem de dificilă.

Sanchez nu vrea să-şi prelungească contractul scadent în vara lui 2018 şi, în cazul în care Arsenal va refuza să-l vândă în această vară, e dispus să aştepte pentru a pleca gratis la o altă echipă, în vara viitoare. Cotat de Arsenal la peste 50 de milioane de euro, Alexis Sanchez a fost cel mai bun jucător al echipei în sezonul recent încheiat, iar Wenger a declarat în mai multe rânduri că acesta va rămâne pe „Emirates”.

Alexis Sanchez câştigă în prezent peste 8 milioane de euro anual la Arsenal, iar presa din Anglia notează că chilianul are pe masă o ofertă de prelungire a înţelegerii cu un salariu dublu. Totuşi, atacantul pare nemulţumit de faptul că Arsenal nu a fost implicată în lupta pentru trofee majore în ultimii ani şi ia serios în calcul o despărţire, cu Manchester City şi Bayern Munchen în pole position pentru a-l cumpăra.

CFR Cluj a demarat o campanie spectaculoasă de transferuri odată cu ieşirea din insolvenţă şi aducerea lui Dan Petrescu pe banca tehnică. Alexandru Vlad, Emmanuel Culio, Ovidiu Hoban, Srdjan Luchin, Cristi Manea şi Jeremy Bokila sunt doar câţiva dintre jucătorii aduşi de clujeni în această vară, iar lista poate creşte în perioada următoare. Dan Petrescu a confirmat interesul pentru unul dintre cei mai buni jucători ai lui Dinamo din sezonul recent încheiat, Dan Nistor. Tehnicianul CFR-ului a precizat că echipa sa e încă atentă pe piaţa transferurilor, iar mijlocaşul „câinilor” poate reprezenta un punct de interes.

Campioana României la handbal feminin, CSM Bucureşti, şi-a aflat adversarele din grupa Ligii Campionilor, ediţia 2017-2018. Tragerea la sorţi a avut loc la Ljubljana (Slovenia), iar CSM Bucureşti s-a aflat în prima urnă, cea a capilor de serie.”Tigroaicele” vor evolua în Grupa A, alături de Nykobing Falster (noua campioană a Danemarcei), Krim Ljubljana (Slovenia) şi Vistal Gdynia (Polonia). În partea a doua a competiţiei, primele trei clasate în Grupele A şi B vor forma Grupa principală 1, iar primele trei din Grupele C şi D vor alcătui Grupa principală 2.

Campioana României la handbal masculin, Dinamo Bucureşti, şi-a aflat adversarii pe care îi va întâlni în VELUX Champions League, ediţia 2017-2018. Alb-roşiii au avut parte de o tragere la sorţi bună, evitând Montpellier (Franţa) şi Motor Zaporozhye (Ucraina). ”Câinii” vor juca în Grupa C. Prima etapă a Ligii Campionilor e progranată în weekendul 13-17 septembrie. Grupa de calificare (2-3 septembrie): Sporting Lisabona (Portugalia), Cocks (Finlanda), Tatran Presov (Slovacia), Alpla HC Hard (Austria).

PROGNOZA METEO
1 Iulie 2017

Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat în sudul, estul și parțial în centrul țãrii, unde indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãși pragul critic de 80 de unitãți, iar maximele termice se vor situa în general între 33 și 38 de grade. În cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, centrul și sudul Moldovei, se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, acestea urmând a se situa frecvent între 38 și 41 de grade, mai ridicate spre 42…44 de grade în sudul Olteniei și al Munteniei, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) se va situa frecvent, dupã-amiaza, între 82 și 84 de unitãți. În restul teritoriului temperaturile diurne vor marca o scãdere fațã de ziua precedentã și se vor încadra între 23 și 32 de grade. Gradul de instabilitate atmosfericã se va accentua, mai ales spre searã și noaptea, când în nordul, centrul, nord-estul țãrii și la munte, vor fi înnorãri temporar accentuate, vijelii, grindinã, local averse torențiale și descãrcãri electrice. Manifestãri specifice instabilitãții atmosferice vor fi și în vest și nord-vest, în special în cursul zilei și cu totul izolat în rest, în a doua parte a intervalului. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 10 și 25 de grade, cu cele mai mari valori pe litoral.

Bucuresti

Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, indicele temperaturã-umezealã (ITU) se va situa dupã-amiaza, între 82 și 84 de unitãți și se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, respectiv 40…41 de grade. Cerul va fi variabil la senin, cu unele înnorãri seara și la începutul nopții, când se vor semnala unele intensificãri ale vântului și, posibil, descãrcãri electrice și averse. Temperatura minimã va fi de 20…22 de grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *