Stiri pe scurt 1 Iulie 2016

loading...

Stiri pe scurt 1 Iulie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  1  Iulie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 1 iulie. In anul 1944, la Conferinţa de la Bretton Woods (SUA) s-a hotărât înfiinţarea Fondului Monetar Internaţional – FMI (activitatea oficială a început la 1 martie 1947) şi a Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care a început să funcţioneze la data de 25 iunie 1946.

Absolvenţii de clasa a VIII-a care au susţinut Evaluarea Naţională 2016 află astazi, rezultatele de la examen, care vor fi afişate la avizierele şcolilor, dar şi pe site-ul evaluare.edu.ro. Contestaţiile pot fi depuse tot vineri, între orele 16:00 – 20:00, urmând ca rezultatele finale pentru cei care au contestat nota să fie publicate pe 5 iulie. În continuare, în perioada 8-12 iulie, părinţii şi elevii pot completa opţiunile în fişele de înscriere la liceu, iar pe 19 iulie are loc repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a , care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2016 – 2017.

O cantitate record de 2,5 tone de cocaină a fost găsită de poliţişti într-un container în Portul Constanţa, vaporul venea din America de Sud, iar România era ţară de tranzit. Cocaina urma să fie scoasă din port cu camioane trimise din Olanda. Vasul în care a fost găsită cocaina venea din America de Sud, marfa urmând să ajungă pe piaţa din Europa, România fiind ţara de tranzit. Marfa a fost adusă în containere de banane, fiind ascunsă în structura containerelor. Surse din rândul anchetatorilor au declarat, că valoarea estimată a celor 2,5 tone de cocaină este de 625 de milioane de euro.

Preşedintele fondator al UNPR, Gabriel Oprea, a anunţat că îşi dă demisia din partid şi că va activa ca senator independent până la finalul acestui mandat, după care se va retrage din politică. El a afirmat că va susţine mereu proiectele ce ţin de securitatea naţională, îl va susţine pe preşedintele României în tot ceea ce ţine de acest domeniu şi, până la finalul mandatului, va vota acele proiectele economice şi sociale de care societatea are nevoie.

Gabriel Oprea a fost trimis în judecată în luna mai în dosarul în care fostul ministru al Afacerilor Interne este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu achiziţionarea unei maşini din bugetul DIPI. În ziua de 13 iulie 2015, inculpatul Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne şi ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe şi a comisarului şef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor.

Un bărbat de aproximativ 1,80 m, cu faţa acoperită, haine de culoare închisă şi înarmat cu un pistol cu bile de cauciuc a intrat într-o agenţie BRD din Sectorul 3 al Capitalei, pe 7 iunie, şi i-a ameninţat pe angajaţi cu arma, cerând o sumă de bani. Bărbatul a fost prins în zona graniţei de Vest a României. Este vorba despre un tânar în vârstă de 22 de ani, din Bucureşti. Poliţiştii susţin că tânărul nu se află la prima abatere, existând probe că în luna mai ar mai fi comis o infracţiune de tâlhărie, deposedând prin violenţă o femeie, de geanta pe care o avea asupra sa.

Weekend de vară în Bucureşti. La Shine Festival cântă Carla’s Dreams. Un nou festival de word music se va desfăşura în inima Bucureştiului. Se numeşte Outernational Days. La Romexpo, pe 2 iulie, e Noaptea Lungă a Filmelor Scurte. Nu uitaţi să mergeţi la Sindrofia din Cartier. Anul acesta, cel mai tânăr şi efervescent festival bucureştean, Shine, are loc tot la Arenele Romane pe 1 şi 2 iulie. Vor cânta trupele Alternosfera, Subcarpaţi, Carla’s Dreams, Mihail, Boogie Belgique, Robin and the Backstabbers, Firma, Travka, Fameless, Coma, Elderbrook, N.O.R., Byron, Sunet Fin, Aeon Blank, Pinholes, The Kryptonite Sparks şi Ligia Hojda.

O fetiţă în vârstă de 13 ani, venită cu familia în zona de camping de pe Valea Cerbului din Buşteni, a fost ranită, de un urs, care a sfâşiat cortul în care dormea. Potrivit medicilor care au intervenit, un urs a venit să caute hrană şi a sărit peste cortul în care se afla fetiţa. Fetiţa a suferit răni care nu sunt grave. Are plăgi la nivelul braţului şi antebraţului stâng. Copila a fost transportată pentru îngrijiri medicale la Unitatea de Primiri Urgenţe din Sinaia.

Rachel Sargent este englezoaică şi a venit din Londra în Bucureşti, cu gândul să stea pe aici şi să viziteze estul Europei timp de doi ani. Cei doi ani s-au făcut trei şi-apoi patru şi a ajuns să spună acum că în România se simte ca acasă. Are un „mic business”, aşa cum îl numeşte ea, prin care devine un ambasador al bucatelor tradiţionale din ţara noastră. Are grijă la toate detaliile şi se foloseşte doar de ingrediente locale, româneşti, pe care le-a descoperit în timpul călătoriilor prin România şi pe care le găseşte minunate.

Chiar dacă prin vene îi curge sânge englezesc, Rachel nu se fereşte să spună că decizia britanicilor a fost una prostească şi stupidă, iar ţara ei va avea de suferit în urma Brexitului. Ea se simte deja adoptată în România şi şi-a făcut şi buletin în cadrul campaniei Romanians adopt Remainians. Rachel Sargent simte şi trăieşte româneşte de 22 de ani şi-i îndeamnă pe englezi să vină şi să vadă frumuseţea unei ţări pe care o judecă din auzite, dar care-i va fascina de la prima întâlnire.

Preţurile medii ale gazelor naturale pentru consumatorii casnici vor scădea în medie cu 3%. Decizia aparţine Comitetului de reglementare al ANRE, care a aprobat şi menţinerea preţului producţiei interne de la gaze la valoarea de 60 de lei/MWh. Pentru aprobarea scăderii, comitetul a ţinut cont de menţinerea preţului producţiei interne la acelaşi nivel, de asigurarea consumului clienţilor casnici integral din producţia internă, precum şi de scăderea costului unitar de transport. Reducerea a fost calculată în funcţie de ponderea de piaţă a fiecărui operator licenţiat.

În luna mai au fost eliberate 3.707 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 0,9% faţă de luna aprilie şi în creştere cu 1,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Distribuţia în profil regional pentru mai comparativ cu luna aprilie a acestui an evidenţiază o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în urmatoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Vest (-86 autorizaţii), Nord-Est (-72), Sud-Muntenia (-34) şi Vest (-24). Creşteri s-au înregistrat în regiunile Bucureşti-Ilfov(+140 autorizaţii), Sud-Vest Oltenia (+21), Centru (+19) şi Sud-Est (+3).

Noile norme de aplicare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului (CICC) vor întra în vigoare la 1 iulie 2016, limita minimă a indemnizaţiei urmând să crească la 1.063 de lei, faţă de 600 de lei, cât este în prezent. Limita minimă a indemnizaţiei creşte la 85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată (1.250 de lei), respectiv 1.063 de lei, faţă de 600 de lei, cât este în prezent. Limita maximă a indemnizaţiei este modificată, aceasta urmând să fie calculată la 85% din veniturile nete realizate. De asemenea, suma suplimentară pentru gemeni/multipleţi sau situaţii de suprapunere creşte la 85 % din salariul minim brut pe ţară garantat în plată. Stimulentul de inserţie se stabileşte la 50% din indemnizaţia minimă.

Lira s-a apreciat astazi cu 0,1%, la 1,3325 dolari/liră, după ce a scăzut cu până la 0,9% în urma comentariilor guvernatorului Băncii Angliei legate de o potenţială scădere a ratei dobânzii. După ce s-a prăbuşit în urma rezultatului Brexitului la minimul ultimilor 31 de ani, lira a reuşit să recupereze săptămâna aceasta 2,6% din terenul pierdut. Won-ul a urcat pentru a patra zi, ajungând la maximul ultimelor două luni după o creştere săptămânală de 2,9%. nYuan-ul chinezesc a scăzut cu 0,1%, la 6,653 yuani/ dolar, ducând declinul valutei la aproape 3% în ultimul trimestru, cea mai mare scădere din 1994.

Euro s-a depreciate în raport cu dolarul, după ce a scăzut cu 0,25%, la 1,1075 dolari/euro. La Bucureşti, cursul leu/euro anunţat înaintea valorilor oficiale date de BNR era de 4,5140/4,5191, în scădere cu 0,10%, iar leu/dolar era de 4,0698/4,0763, în creştere faţă de şedinţa precedent. Yen-ul a crescut pentru prima oară după trei zile în care a scăzut, urcând cu 0,3%, la 102,83 yeni/dolar. Creşterea se datorează datelor din Japonia care arată că inflaţia a scăzut pentru a treia lună consecutiv, la fel şi cheltuielile gospodăriilor.

Preţul petrolului a crescut cu 0,6%, la 48,62 de dolari barilul, reuşind să recupereze din scăderea de 3,1% din ultimele sesiuni de tranzacţionare. Barilul de petrol a crescut cu 26% în ultimele trei luni, în condiţiile în care producţia SUA a scăzut, şi în piaţă şi-au făcut loc speculaţii că rezervele la nivel mondial au început să scadă. Aurul s-a îndreptat către a 5-a creştere săptămânală, fiind văzut văzut ca activ sigur în urma votului pentru Brexit. În sesiunea de vineri, aurul a crescut cu 1,18%, la 1,333.90 dolari. Argintul de asemenea a avut o creştere de 2,9%, cea mai mare creştere din septembrie 2014.

Angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor beneficiază de un stimulent financiar lunar de 250 de lei pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic. Diferenţa dintre stimulentul lunar şi salariul realizat este realizată din fondurile angajatorului. Stimulentul financiar se acordă în baza unui contract individual de muncă, cu normă întreagă sau part time, pe o durată egală sau mai mică decât cea a vacanţei, sau în baza unui contract de muncă temporar, dacă perioada angajării este mai mică sau egală cu cea a vacanţei.

Aproximativ 100 de salariaţi ai operatorului portuar SOCEP au protestat, vineri, în faţa sediului societăţii din Portul Constanţa, cerând creşterea salariilor şi negocierea contractului colectiv de muncă. Sindicaliştii au urmat toţii paşii legali în cazul declanşării conflictului de muncă, fiind hotărâţi să nu renunţe la proteste cât timp patronatul refuză să semneze contractul colectiv de muncă şi să accepte revendicările propuse de sindicat. SOCEP este unul dintre cei mai mari operatori din Portul Constanţa, specializat în operarea containerelor, cu o experienţă de circa 30 de ani în domeniu şi o cifră de afaceri anuală de aproximativ 15 milioane de euro.

Concertul de promovare a ediţiei a IV-a a Turneului “Muzica în Palatele României”(programat pentru 3-21 august),va avea loc vineri, 15 iulie,la ora 19:00, la Casa Avramide,cunoscută şi drept Casa Colecţiilor, din Tulcea,muzicianul Costin Soare încântând publicul cu sonorităţi de la chitară şi lăută. Costin Soare, unul dintre cei mai valoroşi muzicieni români, va bucura publicul cu un repertoriu variat, interpretat atât la chitară, cât şi la lăută, care porneşte de la dansurile renascentiste, ajungând la muzica spaniolă şi sud-americană din secolul XX. Acest regal sonor va fi apoi prezentat în toate cele 11 recitaluri ale Turneului “Muzica în Palatele României”, eveniment organizat de Asociaţia Culturală “Pro Valores”.

Turneul se va desfăşura în perioada 3– 21 august, în locuri spectaculoase, oferindu-se astfel noi atracţii unora dintre cele mai frumoase şi mai încărcate de istorie spaţii ale spiritualităţii româneşti: Palatul Marincu din Calafat (miercuri 3 august 2016, ora 18), Castelul Peleş (sâmbătă 6 august 2016, ora 16), Cetatea Prejmer (duminică 7 august 2016, ora 17), Castelul Károlyi din Carei (marţi 9 august, ora 18), Castelul Nako din Sânnicolau Mare (miercuri 10 august 2016, ora 18), Cetatea Făgăraş (joi 11 august 2016, ora 19), Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia (duminică 14 august 2016, ora 12), Palatul Culturii din Iaşi (joi 18 august 2016, ora 18), Palatul Cuza din Iaşi – Muzeul Unirii (vineri 19 august 2016, ora 18), Palatul Sturdza de la Miclăuşeni (sâmbătă 20 august 2016, ora 17) şi Palatul Cuza de la Ruginoasa (duminică 21 august 2016, ora 12).

Rita Ora a ajuns la spital, după ce a leşinat, fiind epuizată de activitatea din ultima perioadă. Programul agitat din ultimele luni al Ritei şi-a spus cuvântul. Dificultăţile pe care le-a întâmpinat artista, culminând cu a da dovezi împotriva omului care a pătruns în casa ei de anul trecut, şi-au pus amprenta asupra stării ei de sănătate. Rita Ora a fost dusă la spital, la scurt timp după ce omul care a pătruns în casa ei, anul trecut, a fost condamnat pentru furt. Acum, cântăreaţa a ajuns la epuizare.

Echipa de producţie a unui film biografic despre poetul persan Rumi, care ar trebui să fie interpretat de starul hollywoodian, este acuzată de „măsluirea” istoriei persane. Leonardo DiCaprio „în pielea” unui poet persan din secolul al XIII-lea: „O alegere de casting ridicolă”, spun semnatarii petiţiei. Echipa de producţie a unui film biografic despre poetul persan Rumi, care ar trebui să fie interpretat de starul hollywoodian, este acuzată de „măsluirea” istoriei persane. Leonardo DiCaprio, „în pielea” unui poet persan din secolul al XIII-lea… „O alegere de casting ridicolă”, după cum declară semnatarii, într-o petiţie lansată pe Internet, menită să-l împiedice pe actorul american să-l joace pe poetul Rumi.

Deocamdată, petiţia a strâns aproape 10.800 de semnături, din cele 11.000 propuse. Obiectivul: schimbarea avizului scenaristului David Franzoni şi a producătorului filmului biografic, Stephen Joel Brown, legat de interpretul principal, care-i permite lui Leo să-l joace pe scriitor. La inceputul lunii iunie, scenaristul şi producătorul şi-au mărturisit pentru The Guardian dorinţa de a-l distribui pe Leonardo DiCaprio, căci doar actorul ar putea să-l „reîncarneze” pe poetul Rumi. Ei declarau că doresc să schimbe imaginea-stereotip a personajelor musulmane în cinema. Este o intenţie bună, dar contestată de comunitatea musulmană prin semnarea petiţiei, care acuză echipa filmului de „măsluirea istoriei” persane.

Cântăreaţă belgiană Lara Fabian revine în România pentru a concerta pe 11 decembrie, de la ora 19.30, la Sala Polivalentă din Craiova, biletele la spectacol fiind puse în vânzare începând cu 30 iunie. După două reale declaraţii de iubire făcute publicului din Cluj şi Bucureşti, celebra cântăreaţa Lara Fabian revine în România, oraşul Craiova fiind locul de unde va răsuna “Je t’aime”. Lara Fabian sau Lara Crokaert, pe numele sau real, s-a născut pe 9 ianuarie 1970 în Belgia. Primii cinci ani din viaţă a locuit în Sicilia, pentru că în 1975 să se întoarcă în ţară natală. Conturarea carierei sale a început în 1978, când de Moş Nicolae a primit în dar de la părinţii săi un pian.

Aplicaţia Facebook Messenger a primit o actualizare importantă, conţinând o interfaţă reproiectată şi funcţii noi, disponibile acum şi posesorilor de telefoane cu sistem Windows 10 Mobile. Oferită mai întâi în versiune beta, aplicaţia Facebook Messenger pentru platforma Windows Phone este disponibilă oficial în Windows Store, aplicaţia conţinând toate îmbunătăţirile introduse mai întâi în versiunea de testare. Astfel, utilizatorii Facebook Messenger pot de acum să trimită GIF-uri animate, să schimbe tema de culoare pentru interfaţă, să personalizeze numele de utilizator şi multe altele.

Staţia Spaţială Internaţională a devenit primul element al unei reţele de internet care se va întinde pe tot cuprinsul Sistemului Solar. Oamenii de ştiinţă spun că reţeaua, bazată pe o tehnologie denumită ,,Delay/Disruption Networking” (,,DTN”), va fi folosită iniţial în cadrul unor misiuni ce vor avea ca scop studierea Lunii şi a planetei Marte. Conform specialiştilor NASA, sistemul funcţionează pe baza unui mecanism automat de ,,stocare şi redirecţionare”, cu ajutorul căruia vor putea fi obţinute, pentru început, informaţii privind evoluţia celor două corpuri cosmice. Experţii spun că reţeaua va fi constituită din mai multe centre de stocare, care urmează să fie dispuse pe o linie de comunicare.

Informaţia va fi depozitată în aceste puncte şi va fi transmisă până în momentul în care va putea fi captată de pe Terra sau de la bordul unei navete spaţiale. Internetul pe care îl folosim cu toţii necesită o conexiune constantă între serverele prin intermediul cărora sunt transmise informaţiile. Spre deosebire de acest sistem, DTN nu va avea nevoie de astfel de legături, deoarece este capabil să stocheze date la nivelul centrelor din care este compus. Această capacitate este deosebit de importantă în spaţiul cosmic, deoarece obiectele cosmice tranzitează cu regularitate spaţiul în care urmează să fie realizată conexiunea, putând afecta calitatea acesteia.

Cercetătorii au identificiat indicatori biologici atât în bacteriile din intestine, cât şi în celulele din sânge, care pot fi utilizate pentru diagnosticarea sindromului oboselii cronice (neurastenia). Neurastenia este greu de diagnosticat, abia anul trecut a fost clasificată ca fiind o boală reală, iar opţiunile medicamentoase sunt limitate şi controversate. Cercetătorii au identificiat indicatori biologici atât în bacteriile din intestine, cât şi în celulele din sânge, care pot fi utilizate pentru diagnosticarea sindromului oboselii cronice (neurastenia).

Rezultatele au ieşit pozitive în cazul a peste 80% dintre persoanele testate. Cercetarea va permite diagnosticarea mult mai rapidă şi cu o mai mare acurateţe a pacienţilor, ceea ce va conduce către o mai bună înţelegere a cauzelor care produc boala. Cercetătorii de la Universitatea Cornell au utilizat indicatori biologici pentru diversitatea bacteriilor din intestine, precum şi indicatori inflamatori (lipolizaharide şi proteina C-reactivă) pentru a diagnostica prezenţa sau absenţa neuroasteniei la peste 87 de pacienţi. Din acest grup, 43 aveau neuroastenie, iar 39 erau sănătoşi. Prin simpla evaluare a indicatorilor biologici, rezultatele au avut o acurateţe de 83 de procente.

State occidentale au trimis consultanţi în materie de securitate care cooperează cu Administraţia de la Damasc în combaterea terorismului, afirmă preşedintele Siriei, Bashar al-Assad. Bashar al-Assad a declarat că ţările occidentale care cer înlăturarea Administraţiei sale, dar întâmpină în cadrul propriilor graniţe ameninţarea atacurilor islamiste, cooperează în secret cu Damascul în operaţiuni de combatere a terorismului. Dar, în general, aceste ţări „nu vor să provoace nemulţumirea Statelor Unite. De fapt, majoritatea oficialilor vestici repetă numai ceea ce SUA le spune. Aceasta este realitatea.

Autorităţile croate au început construirea unui gard pe un segment al frontierei cu Serbia, în cadrul măsurilor de limitare a trecerii imigranţilor extracomunitari. Bariera metalică este construită în zona punctului de trecere Batina, unde se întâlnesc frontierele Croaţiei, Serbiei şi Ungariei. Poliţia croată a confirmat că în această zonă va fi construit un gard la frontiera cu Serbia. Autorităţile croate au luat decizia de a construi acest gard după ce autorităţile sârbe au semnalat că aproximativ 700 de imigranţi veniţi din Orientul Mijlociu vor încerca să ajungă în Croaţia.

Aproximativ 570 de clinici din Statele Unite propun tratamente pe bază de celule stem care nu au fost autorizate de Agenţia americană pentru Medicamente, FDA. Peste 350 de companii de pe teritoriul american vând direct clinicilor aceste tratamente care pot prezenta pericole, potrivit rezultatului cercetării. California este statul american în care cele mai multe clinici vând astfel de tratamente. De exemplu, în cartierul Beverly Hills din Los Angeles, 18 clinici vând tratamente pe bază de celule stem. De asemenea, în Florida sunt 104 clinici care vând astfel de medicamente, în Texas sunt 71, iar în New York, 21.

Comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, a declarat că Marea Britanie nu poate începe negocierile privind acordurile comerciale cu Blocul comunitar până la încheierea procesului de părăsire a UE. După Brexit, Marea Britanie ar deveni „o a treia ţară” în termeni UE, a mai spus aceasta, ceea ce implică faptul că activităţile de comerţ se vor desfăşura în baza normelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, până la finalizarea unui nou acord. Malmstrom a subliniat că discuţii detaliate privind noua relaţie a Marii Britanii cu UE ar trebui să înceapă doar după procesul privind părăsirea Blocului comunitar de către acesta la nivel politic.

În fiecare an turiştii englezi, care se află pe locul doi în topul celor mai ”darnici” turişti europeni, cheltuie aproximativ 52 de miliarde de dolari în străinătate. Franţa, Spania şi Irlanda sunt destinaţiile lor favorite. Perspectivele scăderii numărului de turişti britanici, în urma posibilei ieşiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană, a tras în jos acţiunile liniilor aeriene, hotelurilor şi resorturilor de vacanţă. Spre exemplu, Thomas Cook Group a scăzut cu 15% de la referendum, EasyJet a scăzut cel mai mult din ultimii 12 ani, iar British Airways şi-a micşorat puternic ţinta de profit pentru 2016.

SPORT

S-au decis toate meciurile din SFERTURI la EURO 2016. Ţara Galilor – Belgia, Germania – Italia şi Franţa – Islanda sunt cele patru sferturi ale Campionatului European din Franţa.

Vineri, 1 iulie

Sfert 2: Ţara Galilor – Belgia (Stade Pierre-Mauroy – Lille, 22,00, live pe ProTV şi DolceSport 1)
Sâmbătă, 2 iulie

Sfert 3: Germania – Italia (Stade de Bordeaux – Bordeaux, 22,00, live pe ProTV şi DolceSport 1)
Duminică, 3 iulie

Sfert 4: Franţa – Islanda (Stade de France – Saint-Denis, 22,00, live pe ProTV şi DolceSport 1)

Ţara Galilor, una dintre surprizele de la acest Campionat European, îşi va încerca mai departe şansa. De această dată, adversară îi va fi Belgia, una dintre favoritele la câştigarea turneului. ”Dracii roşii” se confruntă însă cu grave probleme în defensivă. Este pentru prima dată când cele două naţionale se întâlnesc la un turneu final. Ţara Galilor este una dintre cele mai mari surprize de la acest EURO. Jucătorii lui Chris Coleman au reuşit să ajungă până în sferturile Campionatului European, la prima apariţie la un turneu final. Ţara Galilor a reuşit să câştige grupa din care au mai făcut parte Anglia, Slovacia şi Rusia, deşi era cotată cu şanse mici la calificare.

Bale&Co au prins un culoar favorabil şi au dat în optimi peste Irlanda de Nord, de care a trecut cu 1-0, după ce au tras un singur şut pe spaţiul porţii. Totuşi, pentru meciul cu Belgia, galezii promit o altă abordare. Însă este de reţinut că ultimele trei întâlniri între cele două echipe au produs doar trei goluri. La acest EURO, Ţara Galilor n-a primit până acum gol în prima repriză. De partea cealaltă, şapte din opt goluri înscrise de Belgia la acest turneu final au fost marcate în repriza a doua.

Germania şi Italia au jucat 33 de meciuri directe până în prezent, iar cel mai des rezultat dintre ele a fost de 0-0. Ele se întâlnesc din nou în sferturile de finală ale EURO 2016, sâmbătă, de la ora 22:00. Va fi un nou 0-0? Cu apărarea cea mai bună din lume, aşa cum este privită în Franţa, Italia a arătat o defensivă de fier, aproape fără greşeală. Totul dublat de un atac gândit în cel mai mic amănunt, încununat cu ultimul gol marcat cu Spania, atunci când azzurrii au plecat pasă cu pasă din terenul lor şi până la voleul lui Pelle trimis cu sete în plasa iberică.

De cealaltă parte, Germania este singura echipă de la EURO 2016 care până acum nu a primit gol. Nimeni în patru meciuri nu a putut trimite mingea în poarta lui Neuer. Nici Polonia, nici Ucraina, nici Irlanda de Nord şi nici Slovacia. Ţinând cont de aceste lucruri, o posibilă precauţie a Germaniei, dar şi jocul închis bazat doar pe contre al Italiei, ar putea indica un nou posibil scenariu de 0-0. Au fost până acum cinci meciuri terminate 0-0 între cele două. Iar în acest calcul nu am pus meciurile cu prelungiri care se încheiaseră 0-0 după 90 de minute, aşa cum a fost de exemplu semifinala de la Cupa Mondială din 2006. Rezultatele de 0-0 au venit în general la 10 sau 20 de ani distanţă unul de altul în meciurile directe. Ultimul a avut loc în 1996, aşa că, de ce nu, acum la EURO 2016 ar putea fi din nou vremea.

Agenţia Naţională Antidoping din România (ANAD) a publicat astăzi un document venit de la WADA, forul mondial antidoping, care aruncă în aer „Cazul Meldonium”! Actul este bazat pe prime concluzii ale testelor de excreţie la urină şi aduce lămuriri în privinţa concentraţiei de substanţă găsită în organism, raportată la perioada în care a fost prelevată proba. CONCLUZIA este uluitoare: pentru testele prelevate între 1 martie şi 30 septembrie, cu o concentraţie de Meldonium sub 1 microgram pe mililitru, se poate pronunţa o decizie de nevinovăţie, în absenţa altor dovezi care să indice utilizarea după 1 ianuarie 2016.

Mulţi dintre sportivii tricolori suspendaţi temporar pentru Meldonium intră sub incidenţa acestei noi reguli WADA. Este vorba despre Mihai Donisan şi Claudia Ştef (atletism), Leonid Carp şi Ştefan Strat (canoe), precum şi pentru o parte dintre sportivii de la kaiac (doi dintre ei au avut concentraţii de peste 1 microgram). Hăituiţi şi înfieraţi înainte de a fi declaraţi vinovaţi, goniţi din cantonamente deşi îşi câştigaseră locul în delegaţia olimpică, sportivii în cauză aşteaptă acum şedinţa de marţi de la ANAD pentru a afla soarta lor. Mingea este în curtea COSR şi a ANAD.

Mircea Rednic a anunţat că Michy Batshuayi l-a sunat ieri (n.r. joi) şi i-a dezvăluit că va pleca la Chelsea. În urma acestei tranzacţii, Olympique Marseille va primit nu mai puţin de 40 de milioane de euro. Mircea Rednic a dezvăluit un transfer pe care Chelsea l-a făcut, dar nu l-a oficializat. Este vorba despre Michy Batshuayi, un atacant de 22 de ani, care joacă la Marseille din anul 2014. Rednic susţine că Chelsea va plăti 40 de milioane de euro pentru această tranzacţie.

La 24 de ore după victoria strălucitoare din turul secund, 6-1, 6-1 cu Francesca Schiavone, românca Simona Halep revine pe Terenul 2 de la All England Club, după ora 19:00, însă de această dată are în faţă o adversară mult mai periculoasă! Halep o înfruntă pe Kiki Bertens, semifinalistă la Roland Garros în acest an (6-7, 4-6 cu Serena Williams), într-un meci care le va pune faţă în faţă pe cele două pentru a treia oară în carieră. Simona şi Kiki şi-au împărţit victoriile până acum: românca s-a impus la Torhout 2010 (hard), scor 7-6, 6-2, iar olandeza a câştigat la Fes 2012 (zgură), scor 6-3, 6-4.

Monica Niculescu vine şi ea după un succes categoric, 6-1, 6-4 cu Aleksandra Krunic, având moralul ridicat înaintea partidei din turul doi! Niculescu s-a întors cu victorie după o accidentare care a ţinut-o departe de teren în sezonul de iarbă, iar acum se pregăteşte pentru un duel palpitant. Jucătoarea antenată de Călin Ciorbagiu o întâlneşte pe elveţianca cu origini româneşti Timea Bacsisnzky, a 11-a favorită de la Wimbledon. Astazi vor debuta în turneul de dublu Florin Mergea şi indianul Rohan Bopanna, contra croaţilor Marin Draganja şi Nikola Mektic. De asemenea, Florin va intra şi împreună cu austriaca Tamira Paszek, la dublu-mixt, probă în care Raluca Olaru şi Maximo Gonzalez (Argentina) evoluează după ora 16:00, în turul I.

Una dinte cele mai violente reacţii petrecute pe un teren de tenis a avut loc joi seară, la Wimbledon, pe finalul meciului dintre Victor Troicki (Serbia) şi Albert Ramos (Spania). Troicki, al 27-lea jucător din ierarhia ATP, şi-a ieşit din minţi după o decizie controversată luată de arbitrul care oficia întâlnirea din turul doi, italianul Damiano Torella. Albert Ramos (36 ATP) servea pentru meci la scorul de 3-6, 6-3, 6-3, 2-6 şi 30-30, moment în care primul său serviciu a fost considerat aut de către arbitrul de linie. Oficialul din scaun a intervenit, deşi mingea părea clar afară, oferindu-i spaniolului punctul. Victor Troicki s-a dezlănţuit în acel moment într-o tiradă la adresa arbitrului Damiano Torella.

Handbalul feminin are în momentul de faţă una din cele mai bune naţionale de senioare din lume, care a urcat pe podium la ultimul Campionat Mondial, după ce a câştigat finala mică disputată cu Polonia. Acum, Cristina Neagu & Co au şansa de a urca pe podium şi la Jocurile Olimpice de la Rio, ceea ce ar însemna o nouă premieră în istoria handbalului feminin. Cândva, România a fost şi campioană mondială, chiar în trei rânduri cu fete. În două ocazii, aurul a fost câştigat în aer liber, la handbal în ”11”, iar în 1962 şi indoor, la handbal în ”7”. Puţină lume mai ştie că în 6 iulie se împlinesc 60 de ani (!) de la primul titlul mondial al handbalului românesc.

Martin Demichelis s-a despărţit de Manchester City, după trei ani petrecuţi în curtea ”cetăţenilor”. Contractul fundaşului de 35 de ani a expirat în această vară şi nu i s-a mai propus prelungirea. Demichelis pleacă de la Manchester City, echipă cu care a semnat în urmă cu trei ani. Conducerea clubului a decis să nu-i mai prelungească înţelgerea, care a expirat în această vară. Pe site-ul oficial, oficialii lui Manchester City i-au mulţumit argentinianului pentru performanţele realizate alături de City. Martin Demichelis a fost om de bază în apărarea lui City, în primii doi ani, însă în ultimul sezon a jucat foarte puţin.

Federaţia Română de Box a sărbătorit, 90 de ani de la înfiinţare, cu această ocazie fiind semnat şi un parteneriat cu Alexandrion Grup. La festivitate au fost prezenţi foşti şi actuali sportivi, inclusiv singurul pugilist calificat la Jocurile Olimpice de la Rio – Mihai Nistor, arbitri şi suporteri înfocaţi, personalităţi din lumea sportului, în frunte cu ministrul Elisabeta Lipă.

Mihai Nistor este singurul pugilist român calificat la Jocurile Olimpice (în aceste zile Bogdan Juratoni şi joacă ultima carte la turneul de calificare din Venezuela), iar ambiţiile lui sunt foarte mari înaintea plecării la Rio. Sportivul român în vârstă de 25 de ani crede cu tărie în şansa lui de a ahunge pe podium la JO, programate în 5-21 august. ”Nu este atât de uşor să stau printre legendele sportului românesc. La cât de mult m-am antrenat cu Valentin Vrânceanu sper să facem o figură frumoasă la Jocurile Olimpice. De ce nu, după 60 de ani să stricăm ghinionul şi să câştigăm din nou un aur olimpic la box”.

Clubul CS Universitatea Craiova a anunţat, prin intermediul unui mesaj postat pe site-ul oficial, despărţirea de fotbalistul Sebastian Achim, în vârstă de 30 de ani, căruia i-a expirat contractul cu formaţia pregătită de Gheorghe Mulţescu pe 30 iunie 2016. Achim a fost adus în vara anului 2014 de la Petrolul Ploieşti, din postură de jucător liber de contract. Acesta a mai evoluat, de-a lungul carierei, la FC Bihor, Gloria Bistriţa şi Universitatea Cluj. Născut la Oradea, Achim a evoluat în 54 de meciuri în ultimele două sezoane pentru CS U Craiova. A strâns 177 de partide la nivelul primei ligi a României, precum şi experienţă internaţională, cu Petrolul Ploieşti, în Europa League. Site-ul transfermarkt.de. îl cotează în acest moment la 450.000 de euro, iar cea mai bună cotă a atins-o pe 5 iunie 2013, fiind evaluat la 1,1 milioane de euro.

Clubul englez FC Liverpool a anunţat, vineri, prin intermediul unui mesaj postat pe contul oficial de Facebook, transferul fotbalistului cu dublă cetăţenie, germano-cameruneză, Joel Matip, sosit liber de contract de la formaţia de primă ligă din Germania, FC Schalke 04. Anunţat ca deja transferat la Liverpool încă de acum ceva vreme, mutarea lui Joel Matip la formaţia de pe Anfield Road a fost oficializată vineri, 1 iulie, după ce joi, 30 iunie, a expirat oficial contractul fundaşului central cu Schalke 04. Oficialii lui Liverpool nu au oferit detalii despre contractul semnat de Matip, susţind pe site-ul oficial că „înţelegerea de lungă durată” a fost înregistrată.

Liga Profesionistă de Fotbal din Spania a anunţat, prin intermediul unui comunicat postat pe site-ul oficial, că primele două ligi de fotbal din Spania îşi vor schimba denumirea începând din sezonul 2016/2017, după ce oficialii ligii au decis să renunţe la unul dintre parteneri. Astfel, prima ligă din Spania, cunoscută sub numele de Primera Division, se va numi oficial La Liga, iar Segunda Division, fosta Liga Adelante, va fi numită La Liga 2. Banca spaniolă BBVA a fost partenerul oficial al campionatului Spaniei în ultimii zece ani, de-a lungul a 3.040 de meciuri de primul eşalon, repsectiv 4.620 de partide din liga a doua.

Neymar a acceptat să-şi prelungească înţelegerea cu FC Barcelona, după mai bine de jumătate de an de negocieri. Noul contract expiră peste cinci ani. Suporterii lui FC Barcelona răsuflă uşuraţi. Neymar a anunţat că a semnat noul cu contract cu echipa catalană: ”Sunt foarte fericit să trăiesc în continuare acest vis. Hai, Barcelona! Hai, Catalunia!”, a fost mesajul postat de brazilian pe reţelele de socializare. Negocierile au durat mai bine de jumătate de an, timp în care impresarul fotbalistului a ameninţat că există riscul ca Neymar să semneze cu o altă echipă.

Principalul motiv de disputa a fost salariul. Pe vechea înţelegere, Neymar era remunerat anual cu aproximativ şase milioane de euro. Internaţionalul brazilian a cerut să aibă un salariu apropiat de starurile echipei, Messi şi Suarez. Acum, Neymar va câştiga 15 milioane de euro pe an. În tot aceste timp, Manchester United şi Real Madrid au încercat să profite de aceste tensiuni, fără succes însă.

Clubul englez Manchester City a anunţat, vineri, prin intermediul unui mesaj postat pe site-ul oficial, transferul mijlocaşului spaniol Manuel Agudo Duran, cunoscut şi ca Nolito, de la formaţia spaniolă Celta Vigo, acesta semnând un contract valabil pe patru sezoane. Crescut la acamdemia Barcelonei, Nolito a ajuns la Celta Vigo în 2013, acolo unde a jucat 130 de meciuri, reuşind să marcheze 30 de goluri. La City, Nolito îl va avea antrenor pe Josep Guardiola, cel care l-a pregătit, în perioada 2008-2011, la formaţia secundă a Barcelonei. Pe Camp Nou, mijlocaşul spaniol a jucat 106 meciuri şi a marcat 29 de goluri.

Clubul catalan FC Barcelona, prin vocea preşedintelui Josep Maria Bartomeu, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că veniturile formaţiei de pe Camp Nou pentru sezonul 2015/2016, recent încheiat, sunt de nu mai puţin de 670 de milioane de euro. Cunoscuţi în întreaga lume pentru academia „La Masia”, fiind una dintre cele mai productive şcoli de fotbal, Barcelona este la un nivel bun şi din punct de vedere financiar. Cel puţin aşa susţine preşedintele clubului, Josep Maria Bartomeu, cel care a anunţat că încasările din sezonul trecut au atins un nivel record pentru club: 670 de milioane de euro.

CS U Craiova îşi va inaugura noua arenă într-un amical cu Zenit Sankt Petersburg, în cazul în care olteanii nu vor reuşi să aducă o echipă mai importantă. Discuţiile au avut loc înaintea amicalului dintre cele două echipe, câştigat de Craiova cu 2-0, în cantonamentul din Austria. Pe harta fotbalului românesc urmează să răsară o nouă arenă modernă, în care se vor investi peste 50 de milioane de euro. Noul stadion din Craiova va avea 30.000 de locuri şi constructorii şi-au luat angajamentul că-l vor termina până în noiembrie 2016. Potrivit DolceSport.ro, stadionul urmează să fie inaugurat printr-un amical cu Zenit, asta dacă olteanii nu reuşesc să convingă vreun nume mai important.

Naţionala Poloniei a pierdut, scor 3-5 (1-1), după loviturile de departajare, meciul jucat cu Portugalia în sferturile de finală ale Campionatului European din Franţa, disputat la Marsilia, iar selecţionerul Adam Nawalka a declarat, la final, că fotbaliştii săi au jucat cu inima şi merită laude. Nawalka şi-a lăudat elevii pentru spiritul de echipă de care au dat dovada pe toată durata calificărilor şi a turneului final. Selecţionerul polonez susţine că jucătorii săi au dat dovadă de curaj pe tot parcursul acestei campanii de la Campionat European din Franţa.

Vicente Del Bosque nu va mai continua să pregătească naţionala Spaniei, echipă care a părăsit prematur Campionatul European, în faţa Italiei, în optimi. Antrenorul în vârstă de 65 de ani susţine că nu mai are de gând să rămână în funcţie. Se încheie o eră şi la naţionala Spaniei. Vicente del Bosque, antrenor care a câştiga Cupa Mondială şi Campionatul European, a anunţat că nu-şi va mai prelungi contractul, indiferent de decizia federaţiei spaniole. Del Bosque mai are contract până pe 31 iulie şi susţine că se va renunţa ”discret”. Decizia lui Vicente Del Bosque vine după ce Spania a dezamăgit la acest Campionat European. Deţinătoarea titlului a fost eliminată de Italia în optimi, după ce a pierdut cu 0-2.

PROGNOZA METEO
1 Iulie 2016

Vremea va fi cãlduroasã în cea mai mare parte a țãrii, chiar canicularã, izolat, în Lunca Dunãrii. Totodatã disconfortul termic va fi în creștere, iar indicele temperaturã umezealã (ITU) va avea valori în jurul a 80 de unitãți local în sud și în sud-est și doar izolat în celelalte regiuni. Temperaturile maxime se vor încadra între 28 și 35 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 10 grade în depresiuni și 24 de grade în nordul litoralului. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare mai ales în a doua parte a zilei și în prima parte a nopții când vor fi averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului în zonele montane, dar pe spații restrânse și în rest, îndeosebi în sud și în centru. Cu totul izolat ploile vor avea și caracter torențial și vor fi condiții de grindinã.

Bucuresti

Vremea va fi cãlduroasã, iar indicele temperaturã umezealã (ITU) va putea atinge pragul critic de 80 de unitãți. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 33 de grade, iar cea minimã va fi de 19…21 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare dupã orele amiezii și în prima parte a nopții când vor fi condiții pentru averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *