Stiri pe scurt 1 Ianuarie 2016

loading...

Stiri pe scurt  1 Ianuarie  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt   1 Ianuarie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 1 ianuarie. In anul 1897,s-a născut prof.dr. Ana Aslan, medic specialist în gerontologie. A evidenţiat importanţa novocainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă, aplicând-o pe scară largă în clinica de geriatrie Otopeni, sub numele de Gerovital (m. 20 mai 1988).

Sfântul Vasile, unul dintre sfinţii care au făcut minunile cele mai mari, considerat păzitor de duhuri rele, este serbat în prima zi din noul an, când, potrivit tradiţiei, dacă ninge, anul va fi unul îmbelşugat, iar dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi.Sfântul Vasile cel Mare a trăit între anii 330 şi 379, în vremea împăratului Constantin. Sfântul Vasile s-a născut în Cezareea Capadociei, din părinţi credincioşi şi înstăriţi, Emilia şi Vasile, tatăl său fiind dascăl în cetate. Iubitor de învăţătură şi înzestrat pentru carte, Sfântul Vasile şi-a îmbogăţit cunoştinţele învăţând în şcolile din Cezareea, Bizanţ şi Atena, la cea din urmă cunoscându-l pe Sfântul Grigorie de Nazians, cu care a legat o strânsă prietenie. A fost înălţat la rangul de arhiepiscop al Cezareei în anul 370, în vremuri grele pentru biserică.

România a intrat oficial în 2016! La mulţi ani, români de pretutindeni! În Parcul Titan din Capitală, mii de bucureşteni au paricipat în noaptea de 31 Decembrie 2015- 1 Ianuarie 2016, la sărbătoarea trecerii dintre ani.Petrecerea „Noaptea albă a dorinţelor” în aer liber, din Parcul Titan, a inclus concerte susţinute de Ansamblul Rapsodia Carpaţilor, Silviu Biriş şi Taraful Bucureşti, condus de Marian Mirea, Ducu Bertzi & friends (Constantin Neculae, Tavi Iacob, Irina Furdui).

Focurile de artificii grandioase, petrecerile fastuoase, voia bună, dar şi alertele de securitate au marcat trecerea dintre ani.Pentru trecerea în 2016, măsuri speciale de securitate au fost luate în multe zone din lume, în principal în ţările Uniunii Europene, în Statele Unite, Canada şi Turcia, pe fondul riscurilor teroriste.Pe scenă au urcat rând pe rând: Proconsul, Andra, Grasu XXL, Robin & the Backstebbers, Hara, ROA, Zoli Toth Project şi Fly Project.

Anul Nou este sărbătorit prin obiceiuri diverse şi inedite de diferitele popoare, însă peste tot se manifestă credinţa unui nou început şi speranţa unui viitor mai bun, prin aruncarea lucrurilor vechi din casă, aprinderea de artificii sau exprimarea unor dorinţe.Ceremonialul de înnoire simbolică a timpului calendaristic în noaptea de 31 decembrie – 1 ianuarie este numit la români „Îngropatul Anului”, denumirea de „Revelion” aparţinând timpurilor moderne.Ruşii obişnuiesc să bea şampanie la miezul nopţii şi, după ora 12.00, să deschidă uşile şi ferestrele pentru ca noul an să intre în casă.

La Napoli, în Italia, Anul Nou este întâmpinat printr-un obicei special, care constă în a arunca pe fereastră obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut. Astfel, obiecte de mobilier, vase şi haine ajung în stradă, spre nefericirea gunoierilor, care trebuie să treacă în timpul nopţii pentru a face curăţenie. În noaptea de Anul Nou, oamenii au obiceiul de a sparge farfurii de uşile prietenilor. Mai multe farfurii sparte de uşă, mai mulţi prieteni. Şi tot danezii intră în noul an sărind de pe scaun la miezul nopţii pentru a alunga spiritele rele şi de a aduce noroc.În Puerto Rico, de Revelion e bine să nu stai pe lângă ferestre. Portoricanii au obiceiul să „spele” vechiul an şi să arunce apă pe geam.

Mii de persoane au participat la Revelion în Piaţa Unirii, din Cluj-Napoca, unde Primăria a organizat concerte, jocuri de lumini şi focuri de artificii, iar primarul Emil Boc a deschis o stică mare de şampanie pe scenă şi a efectuat numărătoarea inversă până la intrarea în 2016.Înainte de miezul nopţii, pe scena instalată în piaţă a urcat primarul Emil Boc cu un steag tricolor în mână şi care a deschis o sticlă mare de şampanie, efectuând numărătoarea inversă până la intrarea în noul an.Boc a spus că oraşul este primul din România care a avut în 2015 statutul de Capitală Europeană a Tineretului ce a pus definitiv Clujul pe harta Europei.

Anul în care tocmai am intrat se anunţă a fi unul al schimbărilor. Iată cât de mult vom fi afectaţi de impozite, reduceri ale TVA-ului, ieftiniri, ori mărirea salariilor şi când vor avea loc.Nici bine nu am intrat în 2016 că deja au fost anunţate diverse schimbări, cu un impact major atât asupra românilor, cât şi a întregii omeniri. Iată ce ne aşteaptă în 2016:

TVA REDUS. De la 1 ianuarie, scade TVA de la 24% la 20%, ceea ce ar trebui să ducă la o scădere cu 3,33% a preţurilor. Scade TVA la medicamente, hoteluri, alimente, furnizarea de apă, restaurante şi catering (9%), cinematografe, muzee, livrările de cărţi, manuale, ziare şi reviste, evenimente sportive şi culturale (5%).

IEFTINIRI: ENERGIE ELECTICĂ ŞI GAZE NATURALE. Preţul energiei electrice la consumator va fi cu 5-6% mai mic, de la 1 ianuarie. La fel la gazele naturale pentru consumatorii industriali (de la jumătatea anului); în cazul consumatorilor casnici, evoluţia preţului va depinde de calendarul de liberalizare a preţurilor.

IMPOZIT PE DIVIDENTE MAI MIC. Impozitul pe dividente scade de la 16% la 5% şi se va aplica pentru câştigurile aferente anului 2015.

MPOZITE NOI PE CLĂDIRI. Autorităţile locale pot majora cu 500% impozitele pe clădirile şi terenurile neîngrijite. Autorităţile locale vor avea mai multă libertate, astfel că pot creşte impozitele pentru clădirile rezidenţiale, mai ales pentru cele în care se desfăşoară activităţi economice. Pentru clădirile utilizate exclusiv ca locuinţe, impozitarea se va face cu 0,08%-0,2% din baza impozabilă a apartamentului, primăriile având posibilitatea să stabilească cota de impozitare, în acest interval.

ÎMPOVĂRAREA PFA. Persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie să achite obligatoriu contribuţia individuală pentru pensie (10,5% din venitul net realizat şi plafonată la un nivel anual de maxim cinci salarii medii pe economie). Dacă vor să beneficieze de pensie întreagă trebuie să achite şi contribuţia care ar reveni angajatorului (15,8%) aplicată la veniturile pe care le obţine din această activitate.

RCA MĂRIT. Asigurările auto obligatorii se vor majora, însă nu cu mai mult de 50% faţă de valoarea din 2015.SALARIUL MINIM. Salariul minim pe economie va creşte la 1.250 de lei, de la 1 mai.ALEGERI. La începutul verii vor avea loc alegeri locale, iar în luna noiembrie cele parlamentare.

Cele mai scăzute temperaturi ale acestei ierni în zonele locuite, de minus 18 grade Celsius, au fost înregistrate în dimineaţa primei zile a anului 2016 la Miercurea Ciuc şi Topliţa, în judeţul Harghita, precum şi la Petroşani, în zona depresionară a judeţului Hunedoara.”A fost mult mai cald ca anul trecut, când la Miercurea Ciuc, de exemplu, în dimineaţa de 1 ianuarie erau minus 29 de grade Celsius. Condiţiile meteorologice au fost similare ca în 2015, dar lipsa stratului de zăpadă a făcut diferenţa, astfel că temperturile nu au coborât atât de mult”, a explicat meteorologul Cristian Grecu.

Aproximativ 30 de turişti care îşi petreceau Revelionul într-o casă de vacanţă din localitatea braşoveană Lisa au fost evacuaţi, vineri dimineaţă, în jurul orei 06.00, după ce acoperişul şi etajul clădirii din lemn au luat foc, fără a se înregistra victime.Deocamdată, nu se cunosc cauzele producerii incendiului, acesta fiind în curs de lichidare.

Trecerea în noul an este încărcată de o mulţime de superstiţii, după care oamenii s-au ghidat de fiecare dată. Iată ce nu trebuie să faci de 1 ianuarie.Noaptea de Anul Nou, precum şi ziua de 1 ianuarie reprezintă o perioadă încărcată de superstiţii, cu atât mai mult cu cât este marcată trecerea în anul următor. Drept urmare, primul lucru de care trebuie să ţinem cont, conform crestinortodox, este obiectul pe care îl avem în mână la trecerea dintre ani. Cu alte cuvinte, lucrul pe care vom pune mâna imediat după 12 noaptea va reprezenta cel mai important plan al vieţii în anul ce va urma.

O altă supersiţie este cea legată de dorinţa pusă la miezul nopţii. Aceasta nu trebuie rostită cu voce tare, întrucât nu se va mai îndeplini niciodată, ci rostită în gând şi neîmpărtăşită cu nimeni. Un alt lucru pe care oamenii nu au voie să îl facă în ajunul Anului Nou este să agaţe calendarul noului an înainte de 12 noaptea şi nici să întoarcă fila de calendar înainte de trecerea în anul următor, ambele atrăgând ghinionul asupra locuinţei.

Tot de ghinion vom avea parte în perioada următoare şi dacă intrăm în 2016 cu datorii sau fără bani în buzunar şi se spune că cel mai bine atragem norocul de partea noastră dacă avem bani noi, nefolosiţi, precum şi câte o bancnotă în fiecare portofel. În unele părţi ale ţării oamenii înceară pe cât posibil să nu strănute întrucât, spun aceştia, strănutul reprezintă un semn rău.

În acelaşi timp, se crede că este de prost augur să nu primeşti în casă prima persoană care îţi bate la uşă, în timp ce în unele zone se spune că dacă o femeie va intra prima în locuinţa ta vei avea parte de un an nu tocmai bun.În prima zi din an, ce coincide în calendarul ortodox cu sărbătoare Sfântului Vasile, nu trebuie aruncat nimic din casă, nici măcar gunoiul, pentru a nu arunca odată cu el şi norocul.

Totodată, ar trebui să aveţi mare grijă cu obiectele din locuinţă şi să nu spargeţi nimic în prima zi a noului an. Începutul este întotdeauna o perioadă de bucurie, astfel că nu ar trebui să plângeţi pe 1 ianuarie, spune tradiţia.Nu se înjură şi nu se folosesc cuvinte urâte în ajun şi nici în prima zi a noului an, pentru a nu avea parte de scandaluri şi certuri în perioada următoare, întrucât se spune că ceea ce facem de ajun şi de Anul Nou (1 ianuarie) vom face tot restul anului.

Primii care au intrat în 2016 au fost locuitorii din Samoa şi Kiribati, două insule din Pacific, la ora 12:00 ora României. Acum, după jumătate de zi, a venit rândul nostru să trecem în noul an.Ultimii care vor spune „La mulţi ani, 2016!” vor fi cei aflaţi pe insulele Howland si Baker, la 26 de ore după cei din Kiribati.Una dintre ţările care de fiecare dată face din intrarea în noul an un adevărat spectacol este Australia, iar focul de artificii de la Sidney a fost parcă mai frumos ca niciodată.Nici Noua Zeelandă nu s-a lăsat mai prejos anul acesta, fiind printre primele state ce a intrat în 2016 printr-un spectacol de artificii inedit.

Primul copil născut în 2016 în judeţul Harghita este o fetiţă, din Miercurea Ciuc, care a venit pe lume la aproape două ore după miezul nopţii, transmite Agerpres. Şefa secţiei de nou născuţi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Marosi Maria, a precizat că naşterea s-a înregistrat la ora 1,50, iar fetiţa a avut la naştere 3,100 kg. Este al doilea copil al familiei şi atât mama cât şi bebeluşul se simt foarte bine. Şi al doilea copil venit pe lume în 2016, la ora 7,30, este tot o fetiţă. A avut 4 kg la naştere şi este primul născut al unei familii din Miercurea Ciuc.

Peste 40 de persoane cazate la o unitate hotelieră din municipiul Sibiu au acuzat, în noaptea de Revelion, simptome ale unei toxiinfecţii alimentare şi au avut nevoie de îngrijirile medicilor, 13 dintre acestea, între care doi copii, fiind transportate la spitale din oraş.”În total, au fost preluate de la faţa locului 13 persoane, doi copii şi 11 adulţi, cu dureri abdominale şi vărsături. Deocamdată, nu se cunoaşte cauza producerii infecţiei, dar autorităţile din Sibiu au declanşat o anchetă şi vor stabili ce s-a întâmplat, urmând să aplice sancţiunile care se impun.

Peste 500 de persoane au apelat în noaptea de Revelion la Serviciul de Ambulanţă, iar dintre acestea peste 350 au fost cazuri de urgenţă de cod roşu şi cod galben, a declarat, vineri, pentru Agerpres, dr Alis Grasu, directorul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti. De asemenea, a adăugat Alis Grasu, Serviciul de Ambulanţă a fost solicitat pentru a interveni în cazul a două accidente rutiere, un accident minor cauzat de o petardă şi şapte traumatisme prin agresiune.Ea a mai spus că în noaptea dintre ani echipajele de la Ambulanţă au participat şi la şase evenimente fericite, respectiv şase naşteri.Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti a precizat că în noaptea de Revelion au lucrat 73 de echipaje, dintre care 56 au fost echipaje de urgenţă.

Un bărbat identificat drept Emanuel L. Lutchman, în vârstă de 25 de ani, acuzat că intenţiona să comită un atac într-un restaurant din New York în noaptea de Revelion, a fost arestat şi acuzat că a încercat să sprijine gruparea jihadistă Statul Islamic.Lutchman, care a susţinut că a primit indicaţii de la un presupus membru al grupării teroriste, intenţiona să atace un restaurant în Rochester (localitate în nordul statului New York), unde locuieşte, potrivit unei plângeri penale. Lutchman a fost arestat miercuri.Bărbatul i-ar fi spus unui informator plătit de FBI că ar putea amplasa o bombă în interiorul localului şi ar putea răpi şi ucide oameni. ‘Aş omorî pe cineva. N-am nicio problemă cu asta’, ar fi spus Lutchman, potrivit plângerii penale, în care se mai preciza că individul intenţiona să folosească şi cuţite în timpul atacului.

Cel puţin 13 persoane au murit după ce un vas s-a scufundat joi noaptea în apele fluviului Nil. Salvatorii efectuează căutări în zona guvernoratului Kafr el-Sheikh, situat la circa 140 de kilometri nord de Cairo. Vasul transporta 22 de oameni în momentul producerii accidentului. Cauzele scufundării nu sunt deocamdată cunoscute.În iulie, cel puţin 31 de persoane şi-au pierdut viaţa când un vas care naviga pe Nil s-a scufundat în apropiere de Cairo.

Pentru japonezi, Anul Nou, numit „Oshogatsu”, este una dintre cele mai importante sărbători şi un simbol al înnoirii. În decembrie, sunt organizate „petreceri de uitat anul” sau „Bonenkai”, prin care oamenii lasă în urmă problemele şi grijile anului pe cale să se încheie şi se pregătesc pentru un nou început. Neînţelegerile şi animozităţile sunt uitate. Pe 31 decembrie, la miezul nopţii, familiile merg la cel mai apropiat templu pentru a împărţi saké (băutură tradiţională, n.r.) şi pentru a asista la cele 108 lovituri de gong care anunţă trecerea în noul an (această cifră reprezintă numărul păcatelor acumulate într-un suflet de-a lungul anului, iar loviturile de gong simbolizează alungarea păcatelor unul câte unul şi purificarea sufletelor). Pe 1 ianuarie, copiii primesc otoshidamas,mici cadouri cu bani înăuntru.

Două gări din oraşul german Munchen au fost evacuate în cursul nopţii de joi spre vineri, iar numeroase trenuri au fost anulate după ce autorităţile au dejucat un complot terorist al unor simpatizanţi ai organizaţiei fundamentaliste Stat Islamic.Adepţi ai reţelei teroriste Stat Islamic plănuiau să comită atentate sinucigaşe.Atacurile sinucigaşe urmau să aibă loc cu ocazia Revelionului.

Anul 2016 se anunţă unul tumultuos pentru o mare parte a lumii, în contextul în care SUA şi Rusia sunt blocate într-un impas aparent fără ieşire, naţionalismul este în plină ascensiune în Europa, iar tot mai multe ţări vor să-şi intensifice campaniile militare împotriva grupării Stat Islamic.Odată cu reapariţia unor mai vechi realităţi geopolitice în Eurasia şi odată cu criza preţurilor materiilor prime, 2016 se anunţă un an agitat în multe regiuni ale lumii.Indiferent de motivele de ordin secund ale participanţilor, o intensificare a campaniei militare împotriva grupării Stat Islamic va afecta cu siguranţă nucleul dur al grupării jihadiste.

Autorităţile din Dubai încearcă să afle cauzele incendiului produs la hotelul de 63 de etaje, martori afirmând că au auzit mai multe explozii înainte de izbucnirea focului, în timp ce autorităţile au confirmat că 16 persoane au fost rănite în incident.Potrivit martorilor, cu câteva secunde înainte de izbucnirea incendiului au fost auzite mai multe explozii la o terasă de la parterul clădirii.Autorităţile susţin însă că incendiul a izbucnit la etajul 20 al clădirii de 63 de etaje.ncendiul puternic a izbucnit, joi seară, într-un hotel situat în centrul oraşului Dubai, în Emiratele Arabe Unite, chiar în piaţa în care urma să aibă loc un spectacol de artificii de Revelion, care s-a desfăşurat normal.Incendiul a cuprins circa 20 de etaje ale imobilului situat lângă celebrul turn Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume, având 828 de metri.

SPORT

Din păcate anul 2015 s-a încheiat cu o veste tragică pentru lumea sportului românesc. Adela Drăgan, în vârstă de doar 15 ani, a decedat la Clinica de Neurochirurgie din Cluj după ce fusese lovită violent pe trecerea de pietoni de o maşină condusă de un fost poliţist.Drăgan era legitimată la secţia de lupte libere a clubului C.S.S. Cluj-Napoca şi era considerată una dintre speranţele României la această disciplină sportivă, obţinând două medalii de bronz la Campionatele Naţionale. Adela Drăgan a fost accidentată în noaptea de Crăciun, iar medicii i-au indus o comă profundă. Din păcate, inima tinerei sportive a cedat.Cel care a lovit-o pe trecerea de pietoni este un fost poliţist, actualmente ofiţer în rezervă. Adela Drăgan ar fi împlinit 16 ani în februarie.

După polemica din ultimele zile, produsă de premierea preferenţială a handbalistelor şi omiterea celorlalţi medaliaţi la Mondialele din 2015, premierul României, Dacian Cioloş, a postat pe 31 decembrie, după prânz, pe contul său personal de Facebook, un mesaj de reconciliere.Şeful guvernului spune că n-a urmărit să dezbine oamenii prin suplimentarea cu câte 60.000 de lei a premiilor pentru „bronzul“ obţinut la Mondiale de naţionala feminină de handbal, deşi efectul măsurii, dar şi al intervenţiei purtătorului de cuvânt Dan Suciu, exact acesta a fost.

Vineri dimineaţă s-a stabilit configuraţia tabloului principal al turneului de la Brisbane. Simona Halep va intra în competiţie în turul al doilea şi se va putea întâlni cu Viktoria Azarenka. Sportiva din Belarus va evolua în primul tur contra unei jucătoare venită din calificări.Azarenka ocupă în acest moment poziţia a 22-a în clasamentul WTA. Dacă va trece de adversara venită din calificări, Azarenka va juca împotriva lui Halep cel mai probabil marţi, 5 ianuarie.

Al Ittihad, cu Victor Piţurcă pe banca tehnică, a fost eliminată de marii rivali de la Al Ahli din semifinalele Cupei Prinţului în Arabia Saudită, scor 0-1 (0-1). „Bucuria“ le-a fost făcută şeicilor care deţin Al Ittihad chiar în ultima zi a lui 2015, cu doar câteva ore înaintea Anului Nou. Deşi a jucat acasă, pe „King Abdullah Sports City“, din Jeddah, şi a avut printre titulari cele trei vedete din străinătate, ghanezul Sulley Muntari, românul Lucian Sânmărtean şi golgheterul venezuelean Gelmin Javier Rivas, Al Ittihad a ratat calificarea în finală.

Unicul gol a fost marcat încă din prima repriză, de Fahad Hamad (min. 44). Interesant este că, spre deosebire de Piţurcă, antrenorul învingătorilor, elveţianul Christian Gross, mizează aproape în totalitate pe jucători autohtoni. Singurul stranier al celor de la Al Ahli este elveţianul Bahoui, care l-a înlocuit pe autorul golului în minutul 68. De cealaltă parte, Piţurcă l-a mai avut în teren, pe lângă cei trei stranieri menţionaţi mai sus, şi pe Majed Al Khaibari, din Emiratele Arabe Unite, iar pe bancă – pe australianul James Troisi.

Gruparea Atletico Madrid a oficializat, transferul mijlocaşului ofensiv argentinian Augusto Matias Fernandez, care a semnat un contract pe trei sezoane şi jumătate.El evolua din 2012 la Celta Vigo.Potrivit presei spaniole, valoarea transferului ar fi de circa şase milioane de euro. Atletico Madrid se află în acest moment pe poziţia a doua a clasamentului, cu 38 de puncte, la egalitate cu FC Barcelona. Cel două echipe sunt despărţite de golaveraj.

Fotbalistul echipei FC Barcelona, Neymar, a câştigat, pentru a doua oară consectiv, trofeul Samba de Aur, care îi recompensează pe jucătorii brazilieni ce evoluează în campionate europene.Neymar a acumulat 37,87 la sută din voturi, fiind urmat de Douglas Costa (Bayern Munchen), cu 13,00 la sută.Locul trei a fost ocupat de Felipe Melo, de la Internazionale Milano, cu 9,39 la sută.

Cătălina Ponor (28 ani), gimnasta cu cele mai multe medalii de aur la bârnă, în cadrul Campionatelor Europene, a încheiat în forţă anul 2015, revenind în sala de gimnastică pentru prima dată, după operaţia suferită la mijlocul lunii octombrie, la Viena, la tendonul piciorului drept. Sportiva născută la Constanţa a ales să se recupereze pentru Rio 2016 în Statele Unite, la clinica reputatului fizioterapeut Robert Donatelli, cel care şi-a pus amprenta apăsat asupra participărilor olimpice ale României, tot în beneficiul gimnasticii.

Specialistul care a contribuit decisiv la cariera lui Andy Roddick a făcut minuni în cazul lui Marian Drăgulescu, ajutându-l pe acesta să participe la ediţia din 2008 a celei mai importante competiţii sportive a planetei, în ciuda faptului că reprezentanţii COSR îl declaraseră pe „Marocan” nerecuperabil pentru Beijing.

PROGNOZA METEO
1 Ianuarie 2016

Vremea va fi în continuare rece, geroasã dimineața și noaptea în nord, nord-est și centru și local în restul țãrii. Cerul va fi variabil la senin, exceptând regiunile estice, iar seara și noaptea și pe cele din vest și sud-vest, unde vor fi unele înnorãri și numai izolat va fulgui. Vântul va sufla slab pânã la moderat, cu unele intensificãri pe litoral și în zona montanã înaltã. Temperaturile maxime se vor încadra între -7 și 3 grade, iar cele minime între -14 și -4 grade, mai coborâte în depresiuni, pânã în jurul a -18 grade. Izolat se va semnala ceațã cu depunere de chiciurã.

Bucuresti

Vremea se va menține rece. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de -1 grad, iar cea minimã va fi de -9…-7 grade, mai scãzutã în zona preorãșeneascã.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *