Stiri pe scurt 1 Februarie 2017

Stiri pe scurt 1 Februarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  1 Februarie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 1 februarie. In anul 2009, Patriarhul Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii a fost întronizat la Catedrala Hristos Mântuitorul, la conducerea unei Biserici ortodoxe aflată în dezvoltare de la sfârşitul regimului sovietic. El a obţinut 508 voturi din totalul de 700 ale Conciliului Bisericii Ortodoxe reunit la Moscova pentru alegerea succesorului patriarhului Aleksei al II-lea, decedat în decembrie 2008.

Studenţii beneficiază de la 1 februarie de gratuitate la transportul feroviar intern, pentru trenurile Regio şi InterRegio, la clasa a doua, în timp ce elevii din învăţământul obligatoriu, profesional – inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu 50%. Studenţii români şi străini înmatriculaţi la o formă de învăţământ cu frecvenţă – licenţă, master, doctorat, în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România vor putea călători gratuit cu trenurile Regio şi InterRegio, la clasa a doua, pe tot parcursul anului calendaristic, indiferent de distanţă sau rută, iar abonamentele lunare gratuite cu număr nelimitat de călătorii se vor elibera pe distanţe de până la 300 de kilometri. Abonamentele pot fi procurate numai de la casele de bilete dotate cu sistem electronic de emitere.

Biletele gratuite pentru studenţi pot fi procurate de la casele de bilete sau de la personalul de tren în baza legitimaţiei de student pentru reducere sau gratuitate la transport, vizată pentru anul universitar 2016/2017 sau a adeverinţei eliberate de instituţia de învăţământ superior la care sunt înmatriculaţi şi a actului de identitate (carte de identitate sau paşaport). Aceste documente sunt necesare şi la verificarea călătoriei în tren. Elevii din învăţământul obligatoriu, profesional, inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri (Regio şi InterRegio), clasa a doua, pe tot parcursul anului calendaristic.

Moneda naţională s-a depreciat pe piaţa interbancară, la ora 09.30 cursul fiind în creştere cu aproape 0,4%, la 4,52 lei/euro. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat marţi un curs oficial de 4,5038 lei/euro, în creştere cu 0,07%, şi de 4,2072 lei/dolar, în scădere cu 0,1%. Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi seară proiectul de lege privind graţierea şi unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar şi ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codurilor penale.

Ordonanţa privind modificarea Codurilor Penale a fost publicată în Monitorul Oficial, aceasta aducând modificări legate de abuzul în serviciu şi pedepsele aplicate acestei infracţiuni. Prevederile au intrat în vigoare odată cu publicarea Ordonanţei, cu excepţia articolului 1 care va fi valabil în 10 zile. Articolul 1 prevede că Legea 286 din 2009 se modifică la alin 3 din articolul 269 cu următorul cuprins: „favorizarea săvârşită de un membru al familiei sau afin până la gradul II nu se pedepseşte”. Ministerul Justiţiei a modificat, faţă de prima propunere, condiţia de a exista o plângere prealabilă a persoanei vătămate pentru a fi începută acţiunea penală.

Cât priveşte abuzul în serviciu, „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act cu încălcarea dispoziţiilor exprese dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă a guvernului, sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege sau o ordonanţă a guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor şi intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

„Legat de conflictul de interese, noile prevederi arată că „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”. Actul stabileşte şi punerea în acord a unui articol privind conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice cu o decizie a CCR din urmă cu trei ani. Atunci, magistraţii CCR au arătat că alcoolemia nu poate fi stabilită „la momentul prelevării probelor biologice”, aceasta putând fi făcută raportat la momentul săvârşirii faptei.

Uniunea Naţioanală a Judecătorilor din România (UNJR) cere Guvernului României să revină „asupra dispoziţiilor ce nu au intrat încă în vigoare şi să le transmită în Parlament sub forma unui proiect de lege, unde să fie dezbătute în mod real şi efectiv”. Asociaţia precizează că dreptul Parlamentului şi al Guvernului de a stabili politici penale este de necontestat însă orice modificare a legii penale trebuie făcută cu dezbateri şi analize solide, precizând că „dezbaterile ce au avut loc în aceste zile la Ministerul Justiţiei sunt departe de a atinge acest deziderat”.

Preşedintele Klaus Iohannis merge la Avocatul Poporului, pentru a discuta despre ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codurilor Penale. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după discuţia cu Victor Ciorbea, că Avocatul Poporului poate sesiza CCR chiar dacă unele articole din ordonanţa de Urgenţă nu au intrat în vigoare şi speră că acest demers îl va face zilele următoare. După întâlnire, Victor Ciorbea a spus la rândul său că va analiza situaţia.

Sute de persoane stau la coadă, la serviciile de înmatriculări auto din mai multe oraşe ale ţării, în condiţiile în care începând de miercuri nu se mai aplică taxa de mediu pentru autovehicule. Clujenii care s-au aşezat, la coadă au primit bonuri de ordine emise de instituţie ca o măsură de evitare a aglomeraţiei, dar timpul de aşteptare pentru procesarea dosarelor a rămas foarte mare. Reprezentanţii SPCRPCÎV Cluj au declarat că au fost emise 181 de numere de ordine, în condiţiile în care se pot procesa zilnic între 170 şi 190 de dosare în funcţie de complexitatea acestora.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declară că adoptarea modificărilor la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală prin OUG de către Guvern este o greşeală care arată „amatorismul Executivului”. Reprezentanţii Guvernului dau impresia că nu au mai guvernat niciodată. UDMR susţine o dezbatere în procedură de urgenţă a OUG în Parlament. Kelemen Hunor a afirmat că a cerut specialiştilor UDMR să facă o analiză a modificărilor aduse celor două Coduri, pentru a se vedea dacă sunt în concordanţă cu deciziile CCR privind problemele de neconstituţionalitate.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi premierul Sorin Grindeanu nu au participat, miercuri dimineaţa, la evenimentele publice la care ar fi trebuit să ia parte sau la care îşi anunţaseră prezenţa. Preşedintele PSD Liviu Dragnea, ar fi trebuit să participe, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, la şedinţa Birourilor permanente reunite, programată pentru a stabili calendarul de dezbatere al bugetului pe anul 2017. De asemenea, atât Dragnea cât şi premierul Sorin Grindeanu ar fi trebuit să participe, la un eveniment organizat de o televiziune, privind relaţia dintre stat şi mediul de afaceri în 2017, ei fiind anunţaţi cu o zi înainte ca făcând parte dintre vorbitori şi confirmând prezenţa.

Consiliul Superior al Magistraturii decide dacă atacă la Curtea Constituţională ordonanţa de modificare a codurilor penale, adoptată azi-noapte de Guvern. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la ieşirea de la şedinţa CSM, că preşedinta Consiliului, Mariana Ghena, e hotărâtă să sesizeze CCR pentru un conflict între instituţii. Justiţia din România este independentă şi magistraţii sunt „indignaţi” de felul în care guvernul a tratat modificarea Codurilor penale, fiind vorba de un conflict „evident”, în care CCR are „libertatea” chiar să anuleze acest act normativ. Preşedintele Iohannis a mai spus că, „probabil, guvernul va trebui să explice public” situaţia determinată de aprobarea acestor acte normative.

Aproximativ 500 de persoane protestează,în faţa sediului Guvernului, oamenii fiind nemulţumiţi de adoptarea ordonanţelor privind justiţia. Jandarmeria a luat măsuri speciale în zonă, suplimentând dispozitivul de pază. Jandarmeria a luat, încă de la prima oră, măsuri de întărire a dispozitului de pază a Guvernului, în zonă fiind trimise trei echipaje şi mai mulţi jandarmi. La toate toate intrările de la Palatul Victoria au fost trase grilaje metalice pentru a opri o posibilă intrare a protestatarilor. 10.000 de oameni au protestat, imediat după anunţul Executivului, în faţa Palatului Victoria.

Peste 1000 de timişoreni au protestat în noaptea de marţi în Piaţa Victoriei din oraş faţă de ordonanţa privind modificarea codurilor penale şi proiectul de lege privind graţierea. Oamenii au venit cu steaguri, iar un afiş de peste trei metri, pe care scrie „Huooo!” a fost desfăşurat în faţa Operei. Oamenii strigă „La puşcărie”, „Demisia” şi „Jos Guvernul”. La Iaşi circa 1000 de oameni cer alegeri anticipate şi strigă „DNA să vină să vă ia” şi „Ultima soluţie, încă o revoluţie”.

La Cluj Napoca circa 1000 de protestatari au pornit în marş spre cartierul Mărăşti, blocând complet Calea Dorobanţilor. Numărul protestatarilor a crescut la circa 10.000. Coloana de protestatari a ajuns în cartierul Gheorghieni, unde sunt mai multe cămine studenţeşti, relatează corespondentul MEDIAFAX. Oamenii scandează „Să vină sudenţii, „Veniţi cu noi”, „Hoţii”, „DNA să vină să vă ia”, „Nu staţi la căldură, şi pe voi vă fură”. Pe traseul din cartierul Gheorghieni oamenii au cântat imnul naţional şi au cerut demisia Guvernului. De la Prefectură cei circa 10.000 de manifestanţi se îndreaptă spre Piaţa Unirii, acolo unde protestul a început cu câteva ore în urmă.

Peste 1.000 de persoane au protestat în noaptea de marţi la Sibiu faţă de decizia Guvernului privind legile Justiţiei, cerând alegeri anticipate şi demisia Guvernului. Protestatarii au lăsat în faţa sediului PSD Sibiu trei saci cu gunoi. Pe lângă cei 200 de protestatari strânşi la Sibiu, imediat după anunţul ministrului Justiţiei, alţi 800 au venit să protesteze în stradă. Participanţii la miting au plecat în marş spre sediul prefecturii, însă înainte au lăsat la sediul organizaţiei municipale PSD trei sac cu gunoi.

Protest şi la Arad, au protestat în noaptea de marţi unde peste 200 de oameni s-au strâns în faţa Primăriei şi au plecat apoi în marş la sediul PSD unde au scandat împotriva Guvernului. Peste 200 de arădeni s-au strâns în Piaţa Revoluţiei din faţa Primăriei Arad şi au scandat împotriva Guvernului. Oamenii au strigat „Jos ciuma roşie”, „Jos corupţia” şi „Singura soluţie o nouă revoluţie”. Protestatarii s-au oprit şi la sediul PSD din Arad, scandând împotriva deciziilor luate marţi seara de Executiv. Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că Guvernul a adoptat în şedinţă un proiect de lege privind graţierea şi unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor penale.

Peste 20 de persoane au protestat în noaptea de marţi spre miercuri, în faţa Instituţiei Prefectului Alba, faţă de ordonanţa privind modificarea codurilor penale şi proiectul de lege privind graţierea. Protestatarii care au ieşit în Piaţa Iuliu Maniu din Alba Iulia au cerut, iniţial, demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache, iar apoi a întregului guvern, precizând că ”toţi au fost implicaţi”. Totodată, un tânăr a declarat că ar trebui organizate alegeri anticipate. Protestatarii au venit cu un tricolor de mari dimensiuni pe care l-au fluturat în faţa Instituţiei Prefectului Alba şi au purtat discuţii despre efectele negative ale graţierii.

Noi manifestaţii faţă de schimbările din legile privind justiţia, făcute fulger de Guvern marţi seara, sunt anunţate pe platforma de socializare Facebook, în contextul în care în jur de 15.000 de oameni au ieşit spontan noaptea trecută în stradă. De altfel, şi Nicuşor Dan, liderul USR, îndeamnă cetăţenii să iasă în stradă de dimineaţă, printr-un mesaj publicat pe aceeaşi reţea de socializare: ”Hoţeşte, noaptea, guvernul lui Liviu Dragnea a adoptat cele două ordonanţe de urgenţă privind amnistia şi graţierea. Putem face trei lucruri: să ieşim în stradă mâine dimineaţă, să cerem Avocatului Poporului să conteste ordonanţele la CCR, să cerem preşedintelui CSM, care a avizat negativ proiectele, să ceară CCR să constate un conflict juridic de natură constituţională cu guvernul, noi vom face aceste lucruri, dar e nevoie de toţi”, a scris Nicuşor Dan.

Deputaţii PNL Cătălin Predoiu şi Adriana Săftoiu au propus, ca parlamentarii PNL să demisioneze în bloc, iar fostul preşedinte al partidului Alina Gorghiu a susţinut propunerea. PNL va discutat în perioada următoare posibilitatea ca parlamentarii liberali să demisioneze în bloc pentru a forţa alegerile anticipate, după ce deputaţii PNL Cătălin Predoiu şi Adriana Săftoiu au făcut această propunere. Adriana Săftoiu a declarat, ulterior, pe Facebook, că partidele care nu sunt de acord cu “gestul incalificabil al PSD” trebuie să demisioneze.

Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au stabilit, miercuri, calendarul pentru dezbaterile bugetului de stat pentru anul 2017. Proiectul de lege va fi adoptat de Parlament săptămâna viitoare. Senatorii şi deputaţii pot depune amendamente la proiectul de lege până vineri dimineaţă, la ora 9, conform calendarului afişat pe pagina Senatului României. Apoi, până la ora 10, va fi făcută centralizarea şi gruparea amendamentelor la comisii, pe ordonatori principali de credite. De la ora 11, încep lucrările în comisiile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, pentru examinarea, avizarea şi depunerea avizelor la Comisiile pentru buget, finanţe şi bănci. Apoi, urmează dezbaterea generală în Comisiile pentru buget, finanţe şi bănci ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Curtea Supremă a decis că cererea prin care Traian Băsescu îl dă în judecată pe Igor Dodon este de competenţa Judecătoriei Chişinău, a declarat, avocatul Andrei Bivol, afirmând că se va urma procedura „în pofida rezervelor privind independenţa judecătorilor” faţă de Dodon. CSJ recunoaşte că Legea cetăţeniei şi Legea contenciosului administrativ prevăd competenţa specială a CSJ de a examina legalitatea decretelor prezidenţiale cu caracter individual, însă, interpretează că judecarea aceastei cauze ar fi de competenţa Judecătoriei Chişinău, susţine avocatul lui Traian Băsescu.

Preşedintele interimar al PNL Raluca Turcan a declarat că pârghia alegerilor anticipate este la guvern, nu la partidele de opoziţie, afirmând că s-ar ajunge mai repede la alegeri anticipate dacă Executivul ar demisiona, decât dacă acest demers ar fi făcut de parlamentari. Turcan a criticat „heirupismul general” în care sunt vocale persoane care până acum „nu au dechis deloc gura când a fost dezbaterea intensă cu privire la aceste ordonanţe de urgenţă”. PNL trebuie să uzeze de toate instrumentele parlamentare pentru că se va intra într-o bătălie de uzură, iar PSD şi ALDE nu se vor opri aici.

Bogdan Mateescu, judecător CSM, susţine că adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale reprezintă este „o manipulare grosolană” şi reprezintă „un regres democratic incredibil”. Reacţiile vin după ce ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi seara un proiect de lege privind graţierea şi unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor penale. El a precizat că primele două proiecte de lege vor merge la Parlament în procedură de urgenţă.

La Direcţia Naţională Anticorupţie se află în lucru 2.151 de dosare având ca obiect infracţiuni de abuz în serviciu, potrivit unui comunicat al instituţiei, în timp ce Parchetul General a precizat că un număr de 1.960 de persoane au fost trimise în judecată pentru aceeaşi infracţiune. Potrivit DNA, în perioada 2014-2016, au fost trimise în judecată pentru infracţiunea de abuz în serviciu 1.171 persoane fizice şi 34 de persoane juridice, iar prejudiciile cauzate prin comiterea faptelor este de peste un miliard euro, mai exact 1.048.341.902 euro. În prezent se află în lucru la instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi 2.151 dosare având ca obiect infracţiuni de abuz în serviciu.

Preşedintele USR Nicuşor Dan a anunţat, că formaţiunea sa ia în calcul o demisie în bloc din Parlament şi că opoziţia depune moţiunea de cenzură la adresa guvernului. „O să cântărim foarte bine. Noi nu ne-am născut parlamentari şi nu am venit să facem figuraţie în Parlament. Dacă demisiile noastre ajută o dezbatere publică serioasă, chiar alegeri anticipate, fără îndoială. Ne e teamă însă că majoritate aceasta nu are nicio ruşine şi poate să continue cu 55% , patru ani de zile. Discutăm şi cu PNL şi cu PMP”, a declarat Nicuşor Dan. USR şi PNL ar urma să depună moţiunea de cenzură, însă textul documentului nu este finalizat. Parlamentarii USR au protestat în faţa sălii unde a avut loc şedinţa Biroului Permanent Reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Modificările legislative care au fost anunţate de Guvern în noaptea de marţi au un cost în economia românească, devalorizând leul, crescând costurile de împrumut şi încetinind creşterea economică, spune analistul economic, Aurelian Dochia. Acesta spune că investitorii străini, dar şi cei autohtoni sunt influenţaţi de această instabilitate pe mai multe planuri, legislativă şi politică. Analistul susţine că toate schimbările legislative produc incertitudine, care crează nelinişte pentru investitori şi, evident, ei pun un preţ pe toate acestea.

Premierul Sorin Grideanu a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, aceasta desfăşurându-se la solicitarea oficialului american şi fiind programată înainte de adoptarea ordonanţei privind modificarea Codurilor Penale. Informaţia a fost confirmată de Marian Neacşu, consilier onorific al premierului, care a declarat că discuţiile au avut loc la solicitarea ambasadorului SUA la Bucureşti. Întâlnirea era programată, spune Neacşu, înainte de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea Codurilor Penale.

Traficul aerian pe cele două aeroporturi ale Capitalei a înregistrat, în 2016, un număr record de 10,99 milioane de pasageri şi 120.700 de mişcări de aeronave (aterizări şi decolări). Din totalul raportat, pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti (AIHCB) s-au înregistrat 10,98 milioane de pasageri şi 108.200 de mişcări de aeronave. Faţă de anul 2015, numărul pasagerilor care au tranzitat aeroporturile din Bucureşti în 2016 a înregistrat o creştere de 18,3%.

Evoluţia numărului de pasageri pe cele două aeroporturi ale CNAB, Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa Aurel Vlaicu, depăşeşte tendinţa generală înregistrată la nivel european. În plus, pe aeroporturile Capitalei s-a înregistrat o creştere substanţială a numărului de mişcări de aeronave, devansând şi la acest capitol trendul european. Astfel, anul trecut, numărul mişcărilor de aeronave pe aeroporturile din Bucureşti a crescut cu 11,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015.

Din prima zi a lunii februarie intră în vigoare mai multe modificări fiscale, cum ar fi majorarea salariului minim pe economie, la 1.450 de lei pe lună, schimbarea regimului de impozitare a microîntreprinderilor, dar şi eliminarea unor taxe, cum este cea de timbrul de mediu şi taxa radio-tv. De la 1 februarie salariul minim brut pe ţară va creşte cu 200 de lei, urmând să ajungă la valoarea de 1.450 de lei pe lună. O altă modificare importantă este cea legată de schimbarea regimului de impozitare a micilor afaceri, respectiv majorarea plafonului veniturilor la suma anuală de 500.000 de euro. De asemenea, impozitul plătit de microîntreprinderi este de 3%, pentru cele care nu au salariaţi şi 1% pentru microîntreprinderile cu minimum un salariat.

O altă măsură importantă este cea care vizează zeci de mii de salariaţi, în special din mediul privat, care câştigă lunar mai mult de cinci salarii medii pe economie, adică peste 9.400 de lei în mână, şi care vor avea venituri mai mici. Asta se va face prin eliminarea plafonului pe baza căruia erau calculate contribuţiile până acum. În zona veniturilor din investiţii (dividende, dobânzi, cedarea părţilor sociale şi acţiunilor) se va plăti contribuţia la asigurările de sănătate neplafonată, calculată la valoarea integrală a veniturilor, dacă beneficiarul acestor venituri înregistrează doar venituri din dividende. În acelaşi timp, dacă persoana fizică înregistrează pe lângă veniturile din investiţii şi alte categorii de venituri supuse contribuţiei la sănătate (salarii, venituri din activităţi independente, chirii) atunci nu se datorează contribuţia la sănătate pentru veniturile din investiţii.

Între cele 100 de taxe abrogate cu data de 1 februarie 2017, cele mai cunoscute sunt taxele pentru radiodifuziune şi timbrul de mediu, plătit pentru înmatricularea autoturismelor. Tot dintre taxele scutite la plată sunt şi altele mai puţin cunoscute, cum ar fi cele achitate la Monitorul Oficial pentru publicarea unui anunţ de pierdere a unor documente, cea pentru schimbarea numelui, taxa pentru eliberarea cazierului fiscal, a celui judiciar sau cele necesare eliberării paşaportului. Ministerul de Interne a anunţat că cele 22 de taxe nefiscale, care vor fi eliminate de la 1 februarie, erau percepute pentru diferite servicii prestate de către structurile instituţiei. Printre acestea se numără taxa de cazier judiciar şi taxa de examinare pentru obţinerea permisului de conducere.

Cântăreţul de muzică populară Grigore Leşe va primi titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca, după ce consilierii locali au aprobat, marţi, cu unanimitate de voturi, un proiect de hotărâre în acest sens. Potrivit referatului care însoţeşte proiectul de hotărâre, Grigore Leşe s-a născut la 20 februarie 1954 în satul Stoiceni, judeţul Maramureş şi a absolvit Liceul de Muzică din Baia Mare. El a absolvit şi Academia de Muzică din Cluj-Napoca. Grigore Leşe este, anul din 2005, profesor asociat de etnomuzicologie al Universităţii Bucureşti.

Preşedintele SUA, Donald Trump, l-a nominalizat, pe judecătorul Neil Gorsuch la Curtea Supremă a Statelor Unite. Nominalizarea lui Gorsuch, un judecător federal în vârstă de 49 de ani, din Colorado, le oferă lui Trump şi republicanilor posibilitatea de a confirma pe cineva care ar putea cimenta direcţia conservatoare a curţii timp de zeci de ani. In cazul în care este confirmat de Senat, Gorsuch ar ocupa postul vacant după decesul lui Antonin Scalia. Trump a spus despre judecător că are un „intelect superb, o educaţie juridică de neegalat şi un angajament de a interpreta Constituţia, conform textului”.

Marea Britanie intenţionează să menţină o cooperare strânsă în domeniul nuclear cu Uniunea Europeană după ieşirea din Blocul comunitar. Londra intenţionează să menţină cooperarea cu Agenţia Europeană pentru Energie Atomică (Euratom). Desprinderea Marii Britanii de Euratom ar genera costuri suplimentare pentru britanici şi ar putea amâna concretizarea unor proiecte nucleare.

Un cetăţean britanic ce lupta voluntar în războiul din Siria s-ar fi sinucis cu propria armă pentru a evita să fie luat ostatic de către reţeaua teroristă Stat Islamic. Ryan Lock, în vârstă de 20 de ani, originar din localitatea britanică Chichester, a murit la sfârştul lunii decembrie în timpul unei lupte în oraşul Raqqa. Acesta lupta ca voluntar alături de forţele armate kurde, YPG. YPG a declarat că urmele împuşcăturii făcute sub bărbie sugerează că voluntarul britanic s-ar fi sinucis.

Peste 1.100 membri ai forţelor de poliţie germane au descins la 54 de adrese, inclusiv locuinţe sau moschei, din oraşul Frankfurt şi alte localităţi din landul Hesse,şi au arestat un bărbat de naţionalitate tunisiană despre care există suspiciuni că ar fi plănuit un atac terorist. Autorităţile suspectează că tunisianul în vârstă de 36 ani a fost recrutat de organizaţia teroristă Stat Islamic încă din luna august 2015, iar acesta şi-ar fi creat o reţea de susţinători cu scopul de a comite un atentat în Germania. Poliţia a efectuat razii în Frankfurt am Main, Offenbach am Main, Darmstadt, Limburg şi Wiesbaden. Autorităţile anchetează 16 suspecţi, cu vârste cuprinse între 16 şi 46 de ani, inclusiv bărbatul arestat.

Un atac terorist comis de insurgenţi susţinuţi de Iran împotriva unei fregate saudite, soldat cu doi morţi, viza de fapt o navă militară americană, afirmă doi oficiali din cadrul Pentagonului. Insurgenţi houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au atacat luni o fregată saudită, în Strâmtoarea Bab al Mandab din Marea Roşie. Incidentul s-a soldat cu moartea a doi militari saudiţi şi rănirea altor trei. Conform serviciilor secrete americane, atacul a fost comis cu o barcă de viteză condusă de un terorist-kamikaze. Analiştii Pentagonului cred că atacul viza de fapt o navă militară americană, exprimând preocupare că incidentele de acest fel s-ar putea repeta.

Marine Le Pen, liderul formaţiunii franceze populiste de extremă-dreapta Frontul Naţional, a refuzat să returneze până la 31 ianuarie peste 300.000 de euro, pe care Parlamentul European o acuză că i-ar fi irosit. Le Pen a folosit suma respectivă pentru renumerarea unor oficiali ai Frontului Naţional cu bani publici, în acest caz ar fi vorba de doi asistenţi parlamentari. Liderul Frontului Naţional a primit în luna decembrie 2016 două scrisori din partea Administraţiei de la Bruxelles prin intermediul cărora i se solicita rambursarea până la 31 ianuarie 2017 a aproape 300.000 euro pentru ”plăţi nejustificate” efectuate către Catherine Griset, şefă de cabinet a Frontului Naţional. Aceasta trebuie de asemenea să returneze până pe 28 februarie, aproape 42.000 euro, renumeraţie oferită gărzii sale de corp, Thierry Légier.

Procurorii francezi au iniţiat anterior o investigaţie referitoare la abuz de încredere, escrocherii în formă organizată, fals şi uz de fals, vizând activităţile a 20 de angajaţi ai Parlamentului European care figurează în organigrama Frontului Naţional. La începutul anului 2016, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a sesizat Oficiul European Anti-Fraudă (OLAF), pe fondul suspiciunilor că 20 de asistenţi ai unor europarlamentari membri ai Frontului Naţional primeau salarii fără să fi lucrat nici măcar o zi, prejudiciul fiind estimat la circa 7,5 milioane de euro. Marine Le Pen, care potrivit sondajelor de opinie ar putea câştiga primul tur al scrutinului prezidenţial din Franţa dar l-ar pierde pe al doilea, a respins vehement acuzaţiile care riscă să o scoată din cursa electorală.

SPORT

Victorie Simona Halep!!! Jucătoarea noastră face un tie-break perfect şi fructifică a 5-a minge de meci în faţa Anei Konjuh, scor 6-4, 7-6(2)!!! Favorita principală reuşeşte cel mai bun meci din acest sezon şi merge în sferturi la Sankt Petersburg, acolo unde va juca cu Daria Kasatkina (27 WTA) sau Natalia Vikhlyantseva (115 WTA). Simona este mulţumită de modul în care a debutat la turneul rusesc: „Mă simt în formă, sunt mulţumită pentru că am făcut un joc solid. încerc să mă bucur de timpul petrecut la Sankt Petersburg”, a spus ea după meci.

Actuala perioadă de transferuri poate fi una din care Dinamo iese şifonată, dacă şefii din Ştefan cel Mare nu se mişcă rapid. Ioan Andone i-a pierdut deja pe Vali Lazăr, Harlem Gnohere şi Dorin Rotariu, l-a adus doar pe iordanianul Tha’er Bawab, iar linia ofensivă poate fi completată cu Marius Alexe sau Eric de Oliveira. Chiar dacă va primi 2,65 milioane de euro din vânzările lui Rotariu, Lazăr şi Gnohere, Dinamo nu are de gând să arunce cu banii pe înlocuitori. Şefii din Ştefan cel Mare au identificat deja primele două ţinte, iar cele două soluţii nu sunt deloc scumpe.

Primul nume intrat pe lista lui Ioan Andone este cel al lui Marius Alexe. Mijlocaşul ofensiv de 26 de ani s-a întors pe teren după o accidentare care l-a ţinut pe tuşă timp de şase luni, şi-a prelungit contractul cu Karabukspor, dar ar dori să plece din Turcia la o echipă la care să prindă cât mai multe meciuri. Ionel Dănciulescu, managerul general din Ştefan cel Mare, a vorbit despre varianta Alexe şi a dat de înţeles că Dinamo ar fi interesată de serviciile mijlocaşului:

Una dintre cele mai surprinzătoare campioane din istoria fotbalului românesc, Oţelul Galaţi trăia, în 2011, un vis frumos. Echipa câştiga titlul în Liga 1, mergea în Liga Campionilor şi încasa „jackpot-ul” – aproximativ 20 de milioane de euro – dar lucrurile aveau să se transforme foarte rapid într-un adevărat coşmar, care avea să ducă, în cele din urmă, la desfiinţarea echipei. Marius Stan, fostul director general de la Oţelul, a acceptat să discute despre soarta celor 20 de milioane de euro pe care echipa pe care o conducea le-a încasat, în 2011, de la UEFA. Fostul primar al Galaţiului spune că o mare parte din sumă a fost cheltuită pe prime şi datorii, că bugetul clubului pentru sezonul de după stagiunea în care a jucat în grupele Ligii a crescut la cinci milioane de euro, dar, chiar şi aşa, în 2012, în contul echipei mai erau 7,3 milioane de euro despre care nu se ştie, încă, unde şi cum au dispărut.

Dorin Rotariu a prins, primul transfer important al carierei, la 21 de ani. Mijlocaşul ofensiv al lui Dinamo a ajuns la Club Brugge cu puţin timp înaintea închiderii perioadei de mercato, iar astaăzi jurnaliştii belgieni au scos la iveală culisele transferului, dar şi suma plătită de campioana Belgiei. Brugge ar fi plătit, de fapt, două milioane de euro în schimbul lui Rotariu, nu 2,2 milioane de euro, dar şi că tânărul mijlocaş ofensiv a fost abia a cincea opţiune pe lista de transferuri a clubului belgian, care a încercat, mai întâi, să ajungă la o înţelegere cu doi jucători ai lui Standard, cu unul al lui Maccabi Tel Aviv, dar şi cu Andrei Ivan.

Condamnat în martie 2016 la şase ani de închisoare cu executare, după ce a fost găsit vinovat de un tribunal din Anglia pentru acuzaţiile de activitate sexuală cu o minoră de 15 ani şi de coruperea aceleiaşi minore, fotbalistul englez Adam Johnson tocmai a făcut al doilea apel împortriva deciziei. Cazul fostului internaţional englez va ajunge la Curtea de Apel pe 28 februarie, unde fotbalistul va cere o redeschidere a cazului în care a fost găsit vinovat. Informaţia a fost confirmată de sora lui Adam Johnson, Faye, prin intermediul reţelelor de socializare. Mijlocaşul 28 de ani a încercat o redeschidere a cazului şi în finalul anului trecut, însă atunci cererea sa a fost respinsă.

Scandalul arbitrilor româini care au condus incognito meciuri ale echipelor din Liga 1 în cantonamentele din Cipru şi Antalya, fiind prezentaţi drept arbitri străini, ia amploare. Meciurile conduse de aceştia sunt suspecte că ar fi fost aranjate pentru pariuri şi nu mai puţin de opt arbitri români sunt implicaţi în acest scandal. Mai mulţi arbitri români şi-au schimbat identitatea şi s-au dat drept bulgari sau sloveni pentru a arbitra meciuri amicale ale echipelor din Liga 1 în Antalya şi Cipru, luând câteva decizii care ridică mari semne de întrebare .

Primarul PNL al comunei Dărmăneşti, Valentin Mihalache, este unul dintre arbitri prezenţi în Antalya în această iarnă, fiind tuşier la partida Pandurii – Krîlia Sovetov, scor 2-2, într-o brigadă din care au mai făcut parte alţi doi români, Cristian Catană şi Costinel Neagu. Deşi Mihalache a negat pentru sursa citată că în trecut ar mai fi arbitrat alte meciuri amicale în Antalya, numele acestuia se leagă şi de cazul „Blaturi la Voinţa”, despre care ProSport a scris pe larg în 2012. Atunci, mijlocaşul Marius Postolache, retras între timp din activitate, mărturisea că a simţit că partida Voinţa Sibiu – Cracovia Krakow, scor 0-3, nu s-a jucat corect şi chiar a refuzat să mai joace, fiind schimat după doar 5 minute deşi nu avea nicio problemă fizică.

Cea mai bună echipă de E-Sports din România vine să ne povestească despre noul val al sportului electronic, ce înseamnă el în lume şi cum începe să ia amploare uşor dar sigur şi în rândul tinerilor de la noi din ţară. De la turnee purtate în Cluj Napoca, Varşovia, Belgrad, Jakarta sau chiar şi Bucureşti, căpitanii celor două echipe Nexus de E-Sports: Counter Strike şi League of Legends, Cătălin „BTN” Stănescu şi Octav „ang” Creţu ne vor povesti despre ce înseamnă să fii gamer profesionist în România. La ora actuală Nexus Gaming Team este singura echipă profesionistă de gaming din România, campioana en-titre a Campionatului Naţional de League of Legends, cât şi campioana a CS. South East European Championship în 2015.

Faţa FR de Judo a fost brăzdată în 2016 de luptele interne absurde, o ciudăţenie generată de lipsa unui lot masculin, incapacitatea de a cheltui bugetul acordat de MTS, dar şi de ratarea unei medalii la JO de la Rio. Astfel, imaginea unui for care în ultimul deceniu se cocoţase alături de FR de Scrimă pe un vârf de performanţă, vizibilitate şi credibilitate prin rezultatele Alinei Dumitru, Corinei Căprioriu şi ale Andreei Chiţu a fost mototolită încet dar sigur.

Pe 20 februarie au loc la sediul COSR alegerile la FRJ, iar primul om care îşi depune candidatura pentru postul de preşdinte este clujeanul Cozmin Guşă, în vârstă de 46 de ani. Consultant geopolitic, fizician, co-proprietar al canalului Realitatea TV şi apropiat al mişcării olimpice, Guşă este si prieten vechi cu Marius Vizer, preşedinte al forului mondial de judo. În cursa cu Cozmin Guşă pentru cel mai important birou al FRJ ar putea intra reputatul antrenor Florin Bercean şi fostul judoka Nicolae Traşcă.

Mihai Nistor, singurul pugilist român care a participat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016, s-a antrenat în aceste zile cu fostul campion mondial de kickboxing Ciprian Sora. Campion mondial la categoria supergrea, Nistor (26 de ani) nu a mai luptat cu nimeni după Jocurile Olimpice. Supranumit „Tyson de România”, Mihai Nistor a pregătit câţiva sportivi de la clubul fostului luptător de K1 Ciprian Sora.

Fotbalistul Dorin Rotariu, în vârstă de 21 de ani, a fost transferat, marţi, de la Dinamo Bucureşti la formaţia belgiană Club Brugge şi a semnat un contract valabil pe trei ani şi jumătate. Club Brugge nu a anunţat suma de transfer, dar DigiSport susţine că Dinamo va primi 2,2 milioane de euro. Totodată, clubul din Ştefan cel Mare păstrează procente dintr-un eventual transfer ulterior. 50% din drepturile federative ale lui Dorin Rotariu sunt deţinute de Poli Timişoara, fosta formaţie a fotbalistului. Dorin Rotariu va deveni al cincilea fotbalist român din campionatul Belgiei, după Alexandru Chipciu şi Nicolae Stanciu (ambii la Anderlecht), Răzvan Marin (Standard Liege) şi Cristian Manea (Mouscron).

Stadionul din Ghencea va intra într-un amplu proces de modernizare. Arena din Ghencea face parte dintre cele patru stadioane care vor servi drept baze de antrenament pentru echipele care vor juca în România în cadrul campionatul European din 2020. Marius Lăcătuş, omul care se ocupă de proiectul CSA Steaua, spune că noul stadion va avea o capacitate de 30.000 de locuri, iar la tribuna a doua se vor construi magazine şi restaurante.

Minutul 25 al derby-ului dintre Liverpool şi Chelsea a produs unul dintre cele mai interesante momente ale acestui sezon din Premier League, brazilianul David Luiz reuşind să înscrie un gol cu adevărat special. Echipa lui Antonio Conte a mers pe Anfield Road pentru meciul care putea ucide şansele lui Liverpool la titlu, iar începutul le-a aparţinut gazdelor. Totuşi, la una dintre primele faze ofensive ale albaştrilor, Eden Hazard a fost faultat de Adam Lallana şi a obţinut o lovitură liberă periculoasă, de la aproape 30 de metri, care avea să se transforme într-un gol spectaculos.

Cu Willian în postura de executant, Simon Mignolet, portarul lui Liverpool, s-a concentrat foarte mult pe aranjarea zidului şi şi-a luat ochii de la un alt „pericol”, urmărind cu atenţie mişcările mijlocaşului brazilian. Ignorat de portarul lui Liverpool, David Luiz a auzit fluierul lui Mark Clattenburg, a parcurs un elan foarte scurt, a lovit mingea în stilul caracteristic şi a trimis-o în poartă, cu ajutorul barei, înainte ca Mignolet să-şi dea seama ce se întâmplă.

Federaţia Română de Tenis le-a nominalizat, pe Simona Halep, Irina-Camelia Begu, Monica Niculescu şi Sorana Cîrstea pentru echipa de FED Cup care va juca la Bucureşti cu Belgia, în zilele de 11 şi 12 februarie, în primul tur al Grupei Mondiale II. Confruntarea România – Belgia va avea loc la Sala Polivalentă din Bucureşti, pe suprafaţă rapidă. Cele două ţări s-au mai întâlnit de trei ori în această competiţie, Belgia impunându-se de fiecare dată.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat, că a retras medalia de argint cucerită de ştafeta de 4×400 de metri a Rusiei în cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012, după ce sportiva Antonina Krivoshapka a fost testată pozitiv cu o substanţă interzisă. Turinabol este un steroid anabolizant introdus în practica medicală în 1965, iar un an mai târziu a fost folosit şi în sport. În 1972, s-a răspândit folosirea lui în rândul sportivilor, în toate ramurile, nu numai în atletism, unde era folosit până atunci. Efectele consumului acestei substanţe sunt: acumularea unei mase musculare solide, reţinerea nesemnificativă a lichidului în organism şi minimum de reacţii adverse.

Antonina Krivoshapka, în vârstă de 29 de ani, nu a mai participat la nicio competiţie din 2013, când a câştigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale de la Moscova. Celelalte sportive ruse care au participat la eveniment sunt Yulia Gushchina, Tatiana Firova, Natalia Antyukh, Anastasia Kapachinskaya şi Natalia Nazarova. În urma acestei decizii, ştafetele Jamaicăi şi Ucrainei au fost promovate la medaliile de argint, respectiv bronz. Echipa Statelor Unite a câştigat aurul la 4×400 de metri în 2012. Totodată, Comitetul Internaţional Olimpic a decis descalificarea sportivei ruse Vera Ganeeva, care a participat la proba de aruncare a discului în cadrul Jocurilor Olimpice din 2012 şi s-a clasat pe locul 23. Ganeeva a fost testată pozitiv cu aceeaşi substanţă, turinabol.

Lazio Roma a câştigat, meciul din deplasare cu Inter Milano, scor 2-1, şi s-a calificat în semifinalele Cupei Italiei, iar fundaşul Ştefan Radu a fost eliminat de la formaţia capitolină în minutul 76. Felipe Anderson a deschis scorul în minutul 20, în urma unei lovituri de cap din careu. În minutul 55, Miranda l-a faultat pe Immobile în careu şi a fost eliminat. Biglia a transformat lovitura de la 11 metri. În minutul 76, Ştefan Radu a fost eliminat pentru cumul de cartonaşe galbene. Inter a redus din handicap în minutul 84, după reuşita lui Brozovic. În semifinalele Cupei Italiei, Lazio va juca împotriva învingătoarei din partida Cesena – AS Roma. Prima semifinală fost deja stabilită, Napoli – Juventus.

Washington Wizards a câştigat, meciul cu New York Knicks, scor 117-101 (28-28, 31-26, 32-22, 26-25), şi a ajuns la 15 victorii consecutive pe teren propriu în Liga nord-americană de baschet masculin (NBA). Bradley Beal a reuşit 28 de puncte pentru Wizards, echipă care a ajuns la 27 de victorii în actuala stagiune şi se află pe locul 4 în Conferinţa de Est. Washington Wizards nu a mai trecut de play-off din 1979, când s-a încoronat campioană a NBA. Markieff Morris (24 de puncte, 10 recuperări, ) şi John Wall (15 puncte, 13 pase decisive) au contribuit şi ei la victoria formaţiei din Washington, care are cinci succese la rând. Carmelo Anthony (26 de puncte, 5 recuperări) şi Brandon Jennings (21 de puncte) s-au remarcat la New York Knicks, care se află pe locul 11 în Conferinţa de Est, la trei poziţii distanţă de play-off.

Dinamo duce o politică de promovare a tinerilor la prima echipă, dar pentru a obţine performanţe notabile Andone are nevoie şi de jucători experimentaţi, iar oficialii clubului au notat primul transfer, din această iarnă. Thaer Bawab, fostul jucător al FCSB-ului şi al lui CS U Craiova, a trecut cu bine vizita medicală la Dinamo şi a semnat cu echipa din „Ştefan cel Mare”. „Câinii” ar fi putut da o dublă “lovitură” cu Bawab şi Obinna, dar acesta din urmă nu a trecut vizita medicală.

KRC Genk, adversara Astrei Giurgiu în şaisprezecimile de finală ale UEFA Europa League, a pierdut, marţi, meciul de pe teren propriu cu Oostende, scor 0-1, în manşa retur a semifinalelor Cupei Belgiei şi a părăsit această competiţie. Musona a înscris singurul gol al partidei, în minutul 8. Genk a ratat un penalty în minutul 70, prin Naranjo. În partida tur, la Oostende, cele două echipe au remizat, scor 1-1. Până la primul meci împotriva Astrei Giurgiu, Genk va mai juca trei partide în campionat, cu Mouscron, Waasland-Beveren şi Sint-Truiden. În clasament, Genk se află pe poziţia a opta după 24 de etape, cu 34 de puncte.

PROGNOZA METEO
1 Februarie 2017

Valorile termice vor crește ușor fațã de intervalul precedent, iar cele diurne se vor situa în jurul mediilor climatologice în majoritatea regiunilor, însã în centru, sud și est vremea se va menține încã rece, dimineața și noaptea. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate în vest și nord-vest, unde pe arii restrânse, la începutul zilei și din nou în cursul nopții vor fi precipitații slabe mai ales sub formã de ploaie sau burnițã ce vor favoriza depunerile de polei și precipitații mixte în regiunile montane aferente. În zonele joase de relief, în special în cele din sudul și estul teritoriului, vor fi nebulozitate joasã, ceațã cu depunere de chiciurã și trecãtor burnițã, favorizând apariția poleiului. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri, mai ales în a doua parte a intervalului în Banat, Crișana și pe crestele montane. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -5…-3 grade în zonele cu ceațã persistentã și 8…9 grade în Dealurile de Vest, iar cele minime se vor situa, în general, între -10 și 2 grade.

Bucuresti

Vremea va fi în continuare rece dimineața și noaptea, când probabilitatea de apariție a ceții sau a norilor joși se va menține ridicatã. În restul intervalului cerul va fi variabil, iar la amiazã valorile termice vor fi apropiate de cele normale specifice începutului de februarie. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximã va fi de 1…3 grade, iar cea minimã de -8…-6 grade, posibil mai scãzutã în zona preorãșeneascã.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *