Stiri pe scurt 1 August 2016

loading...

Stiri pe scurt 1 August  2016

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  1 August  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 1 august. În 1915, s-a născut Gellu Naum, poet, prozator şi dramaturg, considerat cel mai important reprezentant român al curentului suprarealist şi unul dintre ultimii mari reprezentanţi ai acestuia pe plan european:”Castelul orbilor”, „Zenobia”, „Cartea cu Apolodor”. A murit la data de 29 septembrie 2001.

Majestatea Sa Regina Ana a României, soţia Regelui Mihai I al României, a trecut în nefiinţă, la vârsta de 92 de ani, la Spitalul din Morges, în Elveţia. La căpătâiul Reginei au stat, până în ultima clipă, Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia şi Principesa Maria. Majestatea Sa Regele Mihai a venit la spital, alături de Regină, în fiecare zi din ultima săptămână. Cu o zi înainte, Regina Ana a primit ultimele sacramente de la părintele titular al Parohiei Catolice din oraşul Morges. În cursul zilei de mâine va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor.

Conform cu tradiţia Funeraliilor Regale din ţara noastră, corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi depus pentru o zi în Holul de Onoare al Castelului Peleş, iar apoi pentru o zi în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală. Ultimele Funeralii Regale din ţara noastră au avut loc la 24 iulie 1938, când Regina Maria a fost condusă pe ultimul drum. La dorinţa Majestăţii Sale Regelui Mihai I, funeraliile Reginei Ana vor respecta tradiţia înaintaşelor Majestăţii Sale.

Familia Regală anunţă mare doliu pentru primele 7 zile de la înmormântare şi doliu timp de 40 de zile. Începând de mâine, cărţi de condoleanţe vor fi deschise simultan la Castelul Peleş, la Palatul Regal din Calea Victoriei şi la Palatul Elisabeta. Ele vor fi la dispoziţia publicului timp de 40 de zile de la data decesului. Condoleanţele pot fi transmise online la adresa. Toţi cei care doresc să depună flori, jerbe sau coroane sunt invitaţi să o facă, începând de mâine, la Palatul Regal din Calea Victoriei, în faţa intrării principale.”

Regina Ana a României s-a născut la Paris în arondismentul al 16-lea, fiind singura fiică a prințului René de Bourbon-Parma și a prințesei Margareta a Danermarcei, primind astfel titlul de principesă de Bourbon-Parma.Aceasta și-a petrecut copilăria împreună cu familia, respectiv cei trei frați Jacques, Michel și André în Franța. În 1939 și-a însoțit familia, care fugea din calea naziștilor, în Spania, Portugalia, apoi în Statele Unite. La New York a urmat cursurile școlii de artă Parson’s School of Design în perioada 1940-1943 și a lucrat în același timp ca vânzătoare într-un magazin. Din 1943 până la sfârșitul războiului a participat, înrolându-se voluntar alături de Forțele Franceze Libere (trupele sub comanda generalului Charles de Gaulle), la campaniile din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și Germania unde a fost șofer pe ambulanță și infirmieră, pentru acestea primind „Crucea de Război” a Franței.

Consiliul general al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a decis să propună retragerea titlului de doctor în cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea. Comisia de experţi din cadrul CNATDCU care a analizat teza de doctorat a lui Gabriel Oprea a dat verdict de plagiat în cazul acestuia la data de 26 iulie. Lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, „Procedura plângerii prealabile”, a fost susţinută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, coordonator fiind profesorul universitar Ion Neagu.

Un incendiu violent se manifestă în Piaţa Crângaşi din Capitală, arzând cu flăcări mari faţada clădirii pieţei. La faţa locului au fost trimise mai multe autospeciale de stingere, dar şi trei autoscări. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Bucureşti- Ilfov, Daniel Vasile, s-au constituit echipe de căutare salvare pentru a evacua oamenii din interior. Mai multe echipaje de la Capitală şi de la Brigada Rutieră au fost trimise în zonă, traficul rutier fiind restricţionat.

PNL va lansa în dezbatere publică un set de măsuri alternative pentru executarea pedepselor privative de libertate, menite să decongestioneze penitenciarele, printre care munca în folosul comunităţii, detenţia fracţionată, doar sâmbăta şi duminica. Proiectul care va fi lansat în dezbatere publică prevede executarea pedepsei la domiciliu cu supraveghere electronică (brăţară) pentru infracţiuni de până la doi ani. Pentru infracţiuni de până la trei ani, PNL propune: muncă în folosul comunităţii, executarea fracţionată, adică doar sâmbătă şi duminică, în centre special înfiinţate, altele decât cele actuale şi executarea pedepselor în regim mixt.

Consilierul PMP Robert Turcescu a anunţat că reprezentanţii partidului nu vor face o propunere pentru postul de viceprimar al Capitalei şi vor rămâne în opoziţie, astfel că PSD şi ALDE au pierdut în acest moment majoritatea în Consiliul General. El a subliniat că PMP va vota în funcţie de proiectele propuse.

Femeia de 39 de ani care a primit o transfuzie greşită de sânge la Spitalul CF 2 din Bucureşti are o evoluţie staţionară şi se află în continuare internată pe secţia de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul Universitar din Capitală. Pacienta este intubată şi ventilată mecanic, iar medicii nu intenţionează să o opereze din nou. Pacienta a fost internată cu diagnosticul de cancer col uterin la Spitalul CF 2.

Ea a primit, o transfuzie cu grupa sangvină AB4 pozivit, în condiţiile în care ea are grupa sangvină 0 pozitiv. La aproximativ o oră şi jumătate după intervenţia chirurgicală, s-au instalat primele semne de şoc hemoragic şi hematurie, iar pacienta a fost transportată la reanimare unde a primit tratament de echilibrare şi a fost făcută recomandarea unei noi transfuzii. Vineri a fost mutată de la Spitalul CF2 la Spitalul Universitar.

Tot mai mulţi părinţi, pasionaţi de jocul Pokemnon Go, decid să-şi numească nou-născuţii după celebrele creaturi din jocul devenit viral. Fenomenul este tot mai răspândit în Statele Unite, iar cei de la Baby Center spun că un număr tot mai mare de copii vor avea nume precum Roselia, Ash, Eevee şi Onyx, preluate de la celebri montruleţi din jocul Pokemon Go. Reprezentanţii site-ului de parenting din America au declarat că în jur de 50% dintre utilizatori obişnuiesc să joace Pokemon Go în mod regulat. Cu toate acestea, nu se ştie clar câţi părinţi vor ajunge să-şi numească pruncii Bulbasaur sau Venonat.

Audierea Cameliei Roiu, medicul care a filmat pacientul de la Spitalul de Arşi pe rănile căruia se aflau larve, în cadrul Comisiei de cercetare disciplinară a fost amânată, pentru luna septembrie, decizia fiind luată ca urmare a unei solicitări depuse de doctor. Camelia Roiu a scris, la începutul săptămânii trecute, pe pagina de Facebook un mesaj adresat ministrului Sănătăţii, referitor la faptul că este cercetată disciplinar, susţinând că „împiedicată să îşi facă meseria”.

Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Braşov a deschis o anchetă la pista de zorbing din Poiana Braşov după ce o turistă de 17 ani din Marea Britanie a suferit fracturi în timp ce se afla într-o minge gonflabilă, ea fiind transportată cu un avion în Londra pentru operaţie. Comisarii CRPC Braşov au verificat şi modul în care i s-a făcut instructajul adolescentei britanice şi s-a stabilit că respectivul contract semnat era doar în limba română, nu şi în engleză, actul fiind semnat de o altă persoană. Echipamentul sportiv folosit de adolescenta britanică nu prezintă probleme, curelele fiind tăiate de către personalul de la Ambulanţă pentru a o putea scoate mai uşor pe fată din bila gonflabilă. Adolescenta a suferit mai multe fracturi la umeri şi la ambele mâini.

Ea a fost transportată la Spitalul de Pediatrie Braşov pentru îngrijiri, însă părinţii acesteia au cerut să fie transportată cu un avion la Londra pentru a fi operată. Prietenii fetei spun că nu a primit niciun instructaj înainte de a intra în bila gonflabilă, ea fiind lăsată singură, deşi înăuntru ar fi trebuit să fie două persoane, pentru contrabalans. În timpul rostogolirii pe pantă, se pare că fata a ieşit din haraşament şi şi-a rupt ambele mâini. Ea a început să ţipe, iar în momentul în care bila s-a oprit, fata a fost trasă de mâini de către un angajat al centrului de agrement, cu scopul de a o scoate din bilă. Pentru că nu au reuşit să o scoată din bilă, angajaţii au sunat mai întâi la Salvamont şi abia apoi la 112 pentru a chema ambulanţa.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 s-au sesizat din oficiu şi au deschis un dosar penal pentru neluarea şi nerespectarea măsurilor legale de securitate în muncă, după ce, doi medici şi un pacient au fost electrocutaţi în sala de operaţii, la Spitalul Colţea. Marian Stamate, medicul care a fost electrocutat, alături de un rezident şi un pacient, în sala de operaţii, a spus că intenţionează să dea în judecată conducerea spitalului Colţea, precizând că nu este prima dată când are loc un asemenea incident. Ministerul Sănătăţii a anunţat că se va face un control la Spitalul Colţea în urma incidentului, instituţia explicând că nu s-au făcut verificări până în prezent pentru că unitatea medicală este în subordinea autorităţilor locale. Şi cei de la Administraţia Spitalelor au demarat o anchetă pentru a stabili care au fost cauzele incidentului.

TVA-ul pentru seminţe, îngrăşăminte, pesticide şi alte produse agricole destinate însămânţării sau plantării, precum şi pentru prestările de servicii agricole, a scăzut de la 20% la 9% de la 1 august.Pe lângă materiile prime agricole, cota redusa de TVA de 9% se aplică şi pentru următoarele tipuri de prestări servicii utilizate în sectorul agricol, respectiv fertilizat, arat, discuit sau grăpat, pregătit pat germinativ cu combinator si modelat sol, semănat sau plantat, tăvălugit, stropit, prăfuit – combatere boli si dăunători, erbicidat, tratarea seminţelor utilizate la înfiinţarea culturilor agricole, cu produse de protecţie a plantelor, recoltat sau dislocat culturi, colectarea si balotarea materialului vegetal, prin presare in baloţi, tocat resturi vegetale, prăsit culturi, executat sau deschis rigole in vederea modelarii solului la legume.

Nivelatul terenului agricol, prin care se asigura o suprafaţă cat mai plana terenului de cultura, prin reducerea abaterilor de microrelief provocate de celelalte lucrări agricole, plantatul în biloane la cartof si legume, raritul si decoletarea la sfecla de zahar, inşirat, balotat, păpuşit la tutun, cosit, greblat, lucrări de însilozare şi depozitare a furajelor in ferme zootehnice, săpat gropi pentru plantarea pomilor, tocat coarde, crengi, lucrări de colectare, sortare, condiţionare, etichetare la legume si fructe, montare sere si/sau solare, dezinfecţia si deratizarea în fermele zootehnice, tunsul oilor, sortarea, marcarea si ambalarea ouălor, etc.

Sistemul cardului de sănătate este nefuncţional, în urma unei pene de curent, au anunţat reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), probleme fiind semnalate la nivelul Capitalei, dar şi în alte regiuni. Sistemul cardului de sănătate a costat peste 87,6 milioane lei fără TVA şi a fost implementat de asocierea HP România şi Novensys Corporation, având ca subcontractant SIVECO România.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a prelungit avertizarea cod galben de caniculă şi pentru marţi, 2 august, fiind vizate 11 judeţe din sud-estul ţării, inclusiv municipiul Bucureşti. Totodată, meteorologii au instituit şi cod galben de vijelii, valabil tot pentru 2 august. Judeţele vizate fiind: Tulcea, Constanţa, Brăila, Ilfov, Călăraşi, Buzău, Ialomiţa, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Gorj, inclusiv municipiul Bucureşti. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar disconfortul termic se va menţine accentuat.

În restul zonei extracarpatice, doar izolat indicele temperatură – umezeală (ITU) va mai atinge pragul critic de 80 de unităţi. Totodată, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis şi o avertizare cod galben de ploi torenţiale şi vijelii, pentru 24 de judeţe din nordul, centrul şi sud-vestul ţării. Judeţele vizate de avertizarea de ploi torenţiale sunt : Botoşani, Iaşi, Vaslui, Suceava, Neamţ, Bacău, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Gorj, Dolj, Caraş Severin, Vâlcea, Argeş şi Mehedinţi.

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat peste 21.000 de garanţii Prima casă în primul semestru al acestui an, cu 40% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea accelerată a numărului de garanţii din prima parte a acestui an a fost determinată de incertitudiile privind creditarea ipotecară ca urmare a dezbaterilor şi a introducerii legii dării în plată. Plafonul de garanţii pentru anul 2016 al programului Prima casă a fost suplimentat cu 500 mil. lei în luna mai.

Băncile care au primit plafoane au fost Alpha Bank, Creditcoop, Banca Românească, Banca Tran-silvania, Bancpost, Leumi, BCR, BRD, CEC, Crédit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank şi UniCredit Bank. Programul Prima casă a fost principalul motor al creditării ipotecare în ultimii ani. Stocul de credite ipotecare, atât în lei, cât şi în euro, ajungea la finalul lunii iunie la echivalentul a 55,6 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

Procurorii militari au trimis instanţei dosarul privind moartea disidentului Gheorghe Ursu, 4 persoane urmând să fie judecate pentru infracţiuni contra umanităţii şi complicitate la această infracţiune, cu privire la acţiunile represive la care acesta a fost supus în perioada regimului comunist. În aceeaşi cauză vor fi judecaţi şi George Homoşteanu, fost ministru de interne, şi Postelnicu Tudor, fost şef al Departamentului Securităţii Statului, fiind acuzaţi de complicitate la infracţiuni contra umanităţii.

Marian Pârvulescu şi Vasile Hodiş, în calitate de ofiţeri în cadrul Direcţiei a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securităţii Statului, „au exercitat acţiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică) asupra victimei inginerul disident Ursu Gheorghe Emil, acţiuni care au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să-i aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă”.

Procurorii fac percheziţii, la Consiliul Judeţean Sibiu, fiind ridicate documente privind achiziţii publice directe efectuate în perioada 2011-2015, existând suspiciuni că ar fi fost favorizate firme apropiate fostului preşedinte al consiliului, Ioan Cindrea. In dosar ar fi implicaţi mai mulţi funcţionari, printre care şi directoarea serviciului administrativ din Consiliul Judeţean. De asemenea, sursele citate susţin că în obţinerea contractelor ar fi fost favorizate inclusiv firme care aparţineau ginerelui şi fiicei lui Ioan Cindrea, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu.

Circulaţia tramvaielor 40 şi 56 este blocată, pe Bulevardul Basarabia din Capitală, din cauza unui accident rutier în care au fost implicate două autoturisme, o persoană fiind transportată la spital cu răni uşoare, transmite Brigada Rutieră a Capitalei. Cauza producerii accidentului ar fi nepăstrarea distanţei regulamentare în mers. Şoferul uneia dintre maşini a oprit la trecerea de pietoni pentru a acorda prioritate unui trecător, moment în care autoturismul a fost lovit din spate de un alt vehicul.În urma impactului, pietonul, un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani, a fost rănit uşor şi a fost transportat la Spitalul Pantelimon.

58 de cineaşti au semnat o scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloş prin care îi cer să o demită pe Corina Şuteu din funcţia de ministru al Culturii pentru încercările sale repetate de a modifica legea cinematografiei într-un mod abuziv doar pentru un anumit grup, ignorând opinia breslei. Unul dintre semnatari, regizorul Cristian Comeagă, a declarat că scopul scrisorii e acela de a “cere premierului să facă un control de legalitate a ceea ce am văzut noi care nu suntem în interior. Esenţa întregii poveşti este să intre cât mai mulţi bani în fondul cinematografic şi odată ce au ajuns să existe toate instrumentele prin care se repartizează pentru anumite producţii, festivaluri, ateliere. Adică funcţiile de decizie, comisiile de evaluare să fie trecute în mâna cui trebuie pentru ca fondul să meargă acolo unde trebuie în final”.

O tânără de 20 de ani din comuna hunedoreană Baru a născut, duminică seara, în timp ce se afla pe munte la cules de zmeură, aceasta fiind coborâtă pe targă de un echipaj SMURD. Iliuţă Toma, de 27 de ani, tatăl micuţului, a declarat, că împreună cu soţia sa au plecat la cules de zmeură. Potrivit bărbatului, soţia sa, Suzana Toma, nu a prezentat niciun semn care să le dea de gândit că se apropie momentul naşterii. Cum tânăra de 20 de ani a născut pe munte, a fost nevoie de intervenţia SMURD. Primarul comunei Baru, Daniel Răducanu, a apelat şi el la un prieten cu o maşină de teren şi au plecat spre locul în care femeia a născut pentru a oferi sprijin acesteia şi paramedicilor SMURD.

Mai mulţi cetăţeni din Maryland au format un lanţ uman pentru a salva o femeie prinsă în propria maşină în timpul inundaţiilor puternice din Ellicott City. Întreaga scenă a fost imortalizată chiar de unul dintre salvatori, iar filmuleţul a devenit viral pe reţelele de socializare. Bărbatul care se afla cel mai aproape de maşină, deşi se zbătea din toate puterile cu văltoarea furioasă, a reuşit să o scoată pe femeie din autoturism şi a purtat-o în braţele sale până când aceasta s-a aflat în siguranţă.

Atacurile insurgenţilor talibani au provocat decesul a cel puţin 24 de ofiţeri de poliţie într-un district al provinciei Helmand din sudul Afganistanului. Kareem Atal, şeful consiliului provincial Helmand, a declarat că luptele dintre forţele guvernamentale şi militanţi în districtul Kanashin au început de vineri seara, când talibanii au preluat controlul districtului. Luptele s-au răspândit şi în alte zone ale provinciei, militanţii vizând în special punctele de control şi au ucis cel puţin şapte poliţişti, a mai spus oficialul. De asemenea, talibanii încearcă să închidă rutele cheie de comunicaţie din întreaga provincie.

Pierderea districtului Kanashin şi răspândirea luptelor în alte districte sunt rezultatul „lipsei de coordonare între forţele afgane,” a afirmat Atal, adăugând că „Armata naţională afgană nu îşi îndeplineşte sarcinile”. Abdul Majeed Akhonzada, adjunctul lui Atal, a declarat că talibanii controlează 60% din provincia Helmand, unde este produsă aproximativ 90% din heroina din lume.

Ministrul de externe de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, cere Uniunii Europeane să ofere o dată fermă pentru liberalizarea regimului vizelor în cazul cetăţenilor turci şi avertizează că dacă acest lucru nu se va întâmpla, Turcia ar putea renunţa la acordul cu UE privind imigranţi. Liberalizarea sistemului de vize pentru cetăţeni turci este legat de menţinerea acordului cu Turcia privind imigranţii, negociat în luna martie cu scopul de a limita migraţia spre Europa. Şi preşedintele Recep Tayyip Erdogan a ameninţat că acordul ar putea să fie anulat în cazul în care UE nu îndeplineşte cerinţa privind regimul vizelor.

Un atentat, revendicat de insurgenţii talibani, a avut loc în noaptea de duminică spre luni la Kabul, atacatorii vizând un hotel frecventat în mod special de cetăţenii străini, au declarat surse de securitate. Atentatul a început prin detonarea unui vehicul-capcană în apropierea complexului North Gate, după care patru insurgenţi înarmaţi au pătruns în interior. După atac, forţele de securitate afgane au închis zona, află la est de principalul aeroport internaţional din Kabul, şi sunt angajate în luptă cu atacatorii, iar din ce se cunoaşte până la acest moment, cel puţin un poliţist şi un militant ar fi decedat.

Până la această oră, autorităţile afgane nu au comunicate informaţii privind numărul victimelor, însă talibanii susţin că atacul ar fi cauzat „zeci de morţi şi răniţi”. Însă, grupul militant adesea exagerează amploarea atacurilor lansate împotriva unor ţinte guvernamentale şi de securitate afgane sau străine. Un purtător de cuvânt al misiunii coordonate de NATO în Afganistan a declarat că situaţia este analizată, fără a oferi mai multe detalii.

Vărul unuia din autorii atacului comis la biserică din Saint-Etienne-du-Rouvray, în nordul Franţei, a fost arestat pentru „asociere cu un terorist cu scopul de a vătăma alte persoane”. Acesta „cunoştea foarte bine, dacă nu chiar şi locul şi ziua precisă, planurile iminente al vărului său de comitere a unor acţiuni violente.”Autorităţile franceze au anunţat şi arestarea, a unui alt cunoscut al lui Petitjean, un tânăr identificat drept Jean-Philippe Steven J, care ar fi încercat să ajungă în Siria în luna iunie, împreună cu atacatorul mai sus menţionat.

Gruparea teroristă Stat Islamic îşi îndeamnă simpatizanţii să efectueze atentate pe teritoriul Rusiei, potrivit unui înregistrări video postată pe reţelele sociale. Autenticitatea acestei înregistrări nu a putut fi verificată, însă a fost trimisă de pe un cont de mesagerie electronică utilizat de gruparea teroristă. Recent, Rusia şi SUA au purtat o serie de discuţii privind despre intensificarea cooperării militare împotriva organizaţiilor teroriste Stat Islamic şi al-Qaida în Siria.

Persoanele înarmate care au ocupat o secţie de poliţie din Erevan s-au predat autorităţilor, după două săptămâni de la debutul crizei, a anunţat Serviciul de Securitate Naţională al Armeniei. Un grup de aproximativ 30 de oameni înarmaţi, simpatizanţi ai unui lider al opoziţiei, Zhirair Sefilyan, a ocupat secţia de poliţie pe data de 17 iulie, acţiune care a dus la uciderea unui ofiţer de poliţie, rănirea altor doi şi luarea mai multor ostatici. Un al doilea poliţist a fost ucis, când poliţia a dat atacatorilor un ultimatum să se predea. Acest eveniment a polarizat societatea armeană, atacatorii atrăgând simpatia a câtorva mii de protestatari din opoziţie, ceea ce a dus la ciocniri violente cu forţele de ordine. Zeci de persoane au fost rănite, iar 26 au fost arestate, în urma confruntărilor între poliţie şi protestatari, din Erevan.

Un elicopter rus de transport de tipul Mi-8 a fost doborât cu bombardamente de la sol în timp ce se îndrepta spre baza aeriană Hmeymim, după ce a livrat ajutor umanitar în oraşul Alep. La bord se aflau trei membri ai echipajului şi doi ofiţeri din cadrul centrului rus pentru reconcilierea facţiunilor aflate în război în Siria. Toate resursele disponibile au fost mobilizate pentru a afla ce s-a întâmplat cu soldaţii armatei ruse. Toate cele cinci persoane aflate la bordul elicopterului rus doborât în Siria au decedat. Elicopterul a fost doborât după ce a livrat ajutor umanitar în oraşul Alep, în timp ce se întorcea la principala bază aeriană rusă în Siria.

Balonul cu aer cald care s-a prăbuşit pe teritoriul statului american Texas, soldat cu decesul a 16 persoane, ar fi atins un cablu de înalte tensiune, lucru care cel mai probabil a cauzat prăbuşirea aparatului de zbor. Există dovezi fizice care indică faptul că balonul sau o parte componentă a acestuia a lovit cablurile. Experţii vor cerceta amănunţit „funcţionarea balonului, pilotul, compania care a operat balonul”. Administraţia Federală a Aviaţiei şi FBI oferă asistenţă în această anchetă. Balonul a luat foc şi s-a prăbuşit, în apropiere de oraşul Lockhart, aflat la aproximativ 50 kilometri sud de Austin. Condiţiile meteo nu par să fi fost o problemă, temperatura fiind moderată, iar viteza vântului era scăzută. Acesta este unul dintre cele mai grave accidente din istorie în care a fost implicat un balon cu aer cald. Coliziunile cu linii electrice sunt principala cauză a accidentelor cu aceste aparate de zbor.

O anchetă a fost deschisă în Belgia, după ce un preot catolic a fost agresat cu un cuţit, de către un individ care s-a prezentat drept solicitant de azil în Olanda. Preotul a fost rănit la mâini şi a fost transferat la spital, însă viaţa sa nu este în pericol. Potrivit Parchetului, agresorul, care s-a prezentat la domiciliul preotului din comuna belgiană Lanaken, i-a cerut acestuia din urmă ajutor şi l-a întrebat dacă ar putea face un duş. După ce a făcut duş, individul i-a cerut bani, iar preotul l-a refuzat. Bărbatul l-a atacat apoi pe preotul în vârstă de 65 de ani cu un cuţit, rănindu-l la mâini, şi apoi a fugit. Atacatorul nu locuieşte la centrul local unde sunt adăpostiţi solicitanţii de azil. Agresiunea nu are legătură cu organizaţia Stat Islamic şi cu atacurile care au avut loc în ultimele zile în Europa.

SPORT

Încăpăţânarea cu care Jugurtha Hamroun caută plecarea de la Steaua, echipă cu care este aproape de a participa în grupele unei competiţii europene, pentru a merge în zona arabă are o explicaţie solidă. Algerianul de 27 de ani i-a forţat mâna lui Gigi Becali cu o ”evadare” în cursul săptămânii trecute. Hamroun a cerut voie să meargă la Paris, însă nu s-a dus în Franţa ci a mers să negocieze cu un club din Qatar cu care s-a şi înţeles pentru un salariu de cinci ori mai mare decât cel primit la Steaua. Cum finanţatorul Stelei nu este dispus să accepte oferta de 2,5 milioane de euro pentru fotbalistul pe care l-a luat gratis, Hamroun a transmis că nu mai are de gând să se întoarcă, însă a cedat sub ameninţarea suspendării.

CSM Bucureşti, deţinătoarea Ligii Campionilor la handbal feminin, s-a reunit luni dimineaţă într-o formulă redusă pentru noul sezon, cu 10 handbaliste. Jumătate din lot va evolua la Jocurile Olimpice de la Rio, motiv pentru care şi startul pregătirilor a fost luat mai târziu decât celelalte formaţii din Liga Campionilor. Marea noutate a echipei a constituit-o antrenorul Jakob Vestergaard, care şi-a început a treia aventură în handbalul românesc după perioada Oltchim (2012-2013) şi perioada CSM Bucureşti (2014-2105, din postura de director tehnic). Aurelia Brădeanu, Oana Manea, Paula Ungureanu (România), Isabelle Gullden, Linnea Torstensson (Suedia), Carmen Martin (Spania), Camille Ayglon, Gnonsiane Niombla (Franţa), Majda Mehmedovic (Muntenegru) sunt cele 9 handbaliste de la CSM Bucureti care vor evolua în perioada 5-21 august la Jocurile Olimpice.

Federaţia Română de Fotbal a decis că o măsură prin care poate asigura creşterea fotbaliştilor tineri valoroşi este să oblige cluburile din Liga 1 ca din acest sezon, 2016/2017, să folosească în permanenţă un fotbalist sub 21 de ani pe teren. Schimbarea a dat bătăi mari de cap echipelor care, pe lângă juniorul de pe teren, au fost obligate să aibă cel puţin unul şi pe banca de rezerve, în cazul în care titularul ar fi trebuit schimbat. Cu excepţia Viitorului lui Gică Hagi, majoritatea cluburilor din Liga 1 s-au revoltat şi au caracterizat în termeni duri decizia forului lui Burleanu. Unul dintre oamenii de fotbal cu un discurs acid a fost şi Dumitru Dragomir, fostul şef al Ligii Profesioniste de Fotbal. Corleone a mărturisit, într-o intervenţie la DigiSport, că regula este o prostie.

Rafael Nadal a ajuns la Rio, dar nu este încă sigur dacă va participa la Jocurile Olimpice, întreceri care vor debuta în 5 august. Spaniolul nu a mai disputat niciun meci oficial în ultimele două luni şi jumătate, din cauza problemelor pe care le-a acuzat la încheietura mâinii, motiv pentru care s-a retras de la Roland Garros şi a declarat forfait pentru Wimbledon. Rafael Nadal a fost desemnat să ducă steagul Spaniei la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, care va avea loc vineri ora 20:00 (ora 2:00 în România). De la Jocurile Olimpice s-au retras deja o serie de jucători importanţi, în frunte cu Roger Federer, Milos Raonic, Simona Halep şi fraţii Bryan. O retragere a lui Rafael Nadal ar însemna o altă lovitură pentru tenis.

Gigi Becali are în plan două achiziţii spectaculoase: Constantin Budescu şi Claudiu Keşeru. Ambele mutări depind însă de negocierile directe cu jucătorii. În cazul lui Budescu, finanţatorul Stelei spune că Budescu va veni sub comanda lui Reghecampf dacă va primi acceptul medicilor de a reveni rapid pe teren şi nu va ţine cont de părerea antrenorului şi a staff-ului. Keşeru ar putea ajunge la Steaua, dacă Becali va ajunge la o înţelegere cu bulgarii şi cu agentul jucătorului în privinţa salariului.

Sportivul Andrei Gag (aruncarea greutăţii) a declarat, că este greu de anticipat dacă delegaţia de atletism a României se va întoarce cu o medalie de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, dar are speranţa că acest lucru se va întâmpla. Sportivi din loturile de judo, lupte, tir, atletism, handbal feminin şi tenis ale României au plecat luni dimineaţă, de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, la Rio de Janeiro, pentru Jocurile Olimpice de vară, care se vor desfăşura în perioada 5-21 august. Echipa Olimpică a României se va deplasa în zece etape la Rio de Janeiro, următoarele grupuri urmând să plece în zilele de 2, 4, 6, 7, 8 şi 12 august.

Wolverhampton a reuşit prima achiziţie oficială sub comanda lui Walter Zenga. Fostul antrenor al Stelei a fost numit în funcţia de antrenor principal al grupării din liga a doua în cursul zilei de sâmbătă, iar acum englezii anunţă prima mutare. Sílvio Sá Pereira, de la Atletico Madrid, a ajuns sub la Wolverhamtpo sub formă de împrumut pentru un sezon, cu opţiune de prelungire pentru încă o stagiune. Clubul englez nu a făcut publică suma pentru care s-a realizat împrumutul. Sílvio Manuel de Azevedo Ferreira Sá Pereira este un fundaş portughez în vârstă de 28 de ani care a fost achiziţionat de Atletico Madrid în 2011, însă între 2013 şi 2016 a fost împrumutat la Deportivo LaCoruna şi Benfica. Sa Pereira are şi opt selecţii pentru prima reprezentativă a Portugaliei

Site-ul oficial al UEFA a anunţat, luni, că arbitrul olandez Danny Desmond Makkelie va conduce brigada ce va oficia la meciul dintre Steaua Bucureşti şi Sparta Praga din turul 3 preliminar al Ligii Campionilor, în timp ce partida dintre Copenhaga şi Astra va fi condusă de israelianul Liran Liany. Ceilalţi trei membri ai brigăzii conduse de Danny Desmond Makkelie sunt tot din Olanda: Mario Diks şi Hessel Steegstra, în timp ce arbitru de rezervă va fi Kevin Blom.

Danny Desmond Makkelie are 33 de ani şi s-a născut la Dordrecht, unde lucrează în acest moment ca poliţist. Din 2011 este arbitru pe lista FIFA, iar un an mai târziu a condus partide la Campionatul Mondial sub 19 ani din Estonia. A arbitrat naţionala României într-o partidă amicală, împotriva Austriei şi încheiată la egalitate, scor 0-0, rezultat care i-ar permite Stelei să ajungă în play-off-ul Ligii Campionilor, după 1-1 în manşa tur de la Praga. Meciul dintre Steaua Bucureşti şi Sparta Praga se va disputa miercuri, 3 august, de la ora 20.45, pe Arena Naţională.

Etapa a doua a Ligii 1 se încheie astăzi cu ultimele două confruntări. Primul meci al zilei este partida dintre CS U Craiova şi ASA Târgu-Mureş, de la ora 18:30. Ambele echipe vin după înfrângeri în prima etapă, cu acelaşi scor. Craiova a pierdut cu Pandurii, scor 1-2, în timp ce ASA a înregistrat acelaşi scor cu Gaz Metan. A doua rundă a noii stagiuni este închisă de meciul dintre Concordia şi Voluntari, ora 21:00. Concordia a pierdut partida din prima etapă, scor 0-2 cu CFR Cluj, iar Viitorul s-a impus în meciul cu Voluntari.

Atleta Bianca Răzor (400 m) a declarat, pe Aeroportul Henri Coandă, că îi este teamă mai mult de un eventual atac terorist la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro decât de riscul reprezentat de virusul Zika. Bianca Răzor a menţionat că s-a recuperat după cele două rupturi musculare suferite în ultima perioadă. România va fi reprezentată în total la Rio de un lot de 96 de sportivi şi 7 rezerve, la 15 discipline, după ce săritorul în înălţime Mihai Donisan, aflat deja în Brazilia, a fost suspendat de la Jocurile Olimpice de Federaţia Internaţională de Atletism pentru dopaj.

Constantin Budescu menţine suspansul în privinţa viitoarei sale destinaţii. Mijlocaşul în vârstă de 27 de ani spune că nu s-a antrenat cu Astra săptămâna trecută, ci s-a pregătit separat, şi lasă de înţeles că este mai aproape de o mutare la Steaua decât la fosta sa echipă. Deşi atât Dani Coman, cât şi Marius Şumudică dădeau ca sigură venirea lui Budescu la gruparea giurgiuveană, se pare că fotbalistul este mai tentat să accepte oferta lui Gigi Becali. Budescu a mai jucat în România la Petrolul şi Astra. La echipa giurgiuveană a strâns 155 de meciuri şi a marcat 61 de goluri reuşind să câştige o Cupă şi o Supercupă a României. Sezonul trecut a contribuit din plin la câştigarea titlului deşi nu s-a mai aflat în lotul lui Şumudică până la finalul stagiunii.

Ajuns la a noua înfrângere consecutivă cu Steaua în meciurile de campionat, Gheorghe Hagi, managerul echipei FC Viitorul, a afirmat după 1-3 cu formaţia naşului său, Gigi Becali, că a pierdut din cauza arbitrilor. Discursul nu a diferit mult faţă de cele de la precedentele înfrângeri, când s-a invocat ba ghinionul, ba lipsa de experienţă a echipei, ba intervenţia arbitrilor. În acest moment, deşi este invocat în continuare argumentul tinereţii şi al lipsei de experienţă, FC Viitorul nu mai arată ca o echipă de adolescenţi. Duminică seară, pe teren au fost portarul Râmniceanu (26 de ani), jucătorii de câmp Carp (22), Brandan (33), Purece (24), Chiţu (25), Benzar (24), Ioan Filip (27), Ţâru (22), Marin (20), Tănase (21), George Ganea (24), Iancu (22), Lopez (24), Nimely (24). Aşadar, niciun fotbalist sub 20 de ani.

Jucătoarea de tenis Raluca Olaru a declarat, înaintea plecării spre Rio de Janeiro, că este foarte entuziasmată deoarece participarea la Jocurile Olimpice era un vis pentru ea. Întrebată dacă a fost tentată să renunţe la Jocurile Olimpice de la Rio precum Simona Halep, Raluca Olaru a răspuns: „Niciun moment nu s-a pus problema să nu participăm”. La rândul său, Andreea Mitu a afirmat că nu a avut intenţia de a refuza participarea la JO 2016.

Kevin Gameiro a fost prezentat oficial ca noul jucător al echipei Atletico Madrid, iar atacantul francez a declarat că are ambiţii mari la echipa antrenată de Diego Simeone, cu care îşi doreşte să câştige campionatul, Cupa Spaniei şi Liga Campionilor. Kevin Gameiro, atacantul francez în vârstă de 29 de ani al echipei FC Sevilla, a ajuns la un acord cu Atletico Madrid pentru transferul său la formaţia pregătită de Diego Simeone, unde va evolua pentru următoarele patru sezoane, în timp ce Sevilla va primi 32 de milioane de euro în schimbul său.

Bogdan Gavrilă spune că a avut parte de un tratament incorect la Dinamo, Mircea Rednic şi Ioan Andone sărindu-l din calcule. Mijlocaşul în vârstă de 24 de ani afirmă că a aflat că nu mai este dorit în „Ştefan cel Mare” într-un mod inedit: un maseur de la Dinamo i-a dat vestea. Mai mult, Gavrilă precizează că modul în care arată a fost un element important care a determinat reacţia antrenorilor. Gavrilă şi-a început cariera la Chindia Târgovişte, a trecut apoi la Oţelul, iar în perioada 2014-2016 a jucat la Dinamo; în 2016 a fost împrumutat la Petrolul. Gavrilă a strâns 30 de meciuri pentru „câini” şi a marcat patru goluri.

Antrenorul echipei naţionale de handbal feminin a României, Tomas Ryde, a declarat luni dimineaţă, pe Aeroportul Henri Coandă, la plecarea spre Rio de Janeiro, locul unde se vor disputa Jocurile Olimpice, că nu se gândeşte la o medalie, însă este mulţuimit de progresul din ultimele meciuri. Au mai rămas cinci zile până la primul meci al naţionalei de handbal feminin la Jocurile Olimpice de la Rio, cel cu Angola din cadrul Grupei A.

Naţionala de handbal a plecat spre Brazilia, însă selecţionerul Tomas Ryde nu este sigur că tricolorele vor veni cu o medalie de la Rio. Principala problemă rămâne aducerea la forma optimă a Cristinei Neagu, cea mai bună handbalistă din lume. Antrenorii Tomas Ryde şi Costică Buceschi vor avae la dispoziţie 16 jucătoare, dintre care două vor fi rezerve, Denisa Dedu şi Mădălina Zamfirescu. În lot a survenit o modificare de ultim moment, Ana Maria Tănăsie, accidentată la turneul din Norvegia, fiind înlocuită de Camelia Hotea. Naţionala României face parte din grupa A la Jocurile Olimpice de la Rio, alături de Norvegia, Muntenegru, Angola, Spania şi Brazilia.

Victoria lui CSM Poli Iaşi cu Gaz Metan Mediaş (3-1), din etapa a doua a Ligii I, va rămâne un moment de referinţă în carierele a doi tineri jucători ieşeni. Mijlocaşii Marian Târşa (18 ani) şi Marius Chelaru (19) au debutat în Liga I, iar evoluţiile lor au fost curajoase şi apreciate atât de către colegi şi antrenori, cât şi de către spectatori. Târşa a fost titular în linia mediană şi a fost schimbat în minutul 58 cu Marius Chelaru, iar la final ambii copii au fost aplaudaţi pentru debutul lor.

Nike, colosul de pe piaţa articolelor sportive, a “lovit” din nou cu o reclamă dedicată ediţiei din 2016 a Jocurilor Olimpice de la Rio. În campania numită, “Unlimited Future”, americanii de la Nike au realizat o întoarcere la origini ale unora dintre cele mai sonore nume care vor participa ediţia cu numărul 31 a JO. Campania promovată de cei de la Nike este deschisă de imaginea unei creşe, ori, mai bine zis, a unei „fabrici de talente”, pe uşa căreia dă buzna Bobby Cannavale, în rol de „motivational speaker”. Discursul le atrage rapid atenţia bebeluşilor, iar printre numele celebre în devenire se regăsesc: Neymar, Serena Williams, LeBron James, Mo Farah ori Zhou Qi.

Tottenham Hotspur este interesată de mijlocaşul campioanei Leicester, Danny Drinkwater, în vârstă de 26 de ani, fotbalist care a jucat un rol cheie în echipa lui Claudio Ranieri, însă cotidianul The Sun anunţă că lui Drinkwater i s-a propus prelungirea contractului, care expiră în vara lui 2018. Internaţionalul englez mai are doi ani de contract cu Leicester City şi este gata de a semna prelungirea cu echipa lui Claudio Ranieri. Potrivit cotidianului englez The Sun, Leicester a deschis discuţii pentru un nou contract cu Drinkwater şi îi oferă un salariu de 80.000 de lire sterline pe săptămână.

Simona Halep (5 WTA) a învins-o pe Madison Keys (SUA, 12 WTA) în finala de la Montreal, după o demonstraţie de forţă a româncei, scor 7-6(2), 6-3. Simona îşi asigură un cec în valoare de 500.000 de dolari, urcând pe locul 3 în clasament. După meci, Simona a postat un mesaj pe o reţea de socializare în care s-a declarat fericită şi mulţumită de prestaţia sa la turneul canadian şi le-a mulţumit suporterilor români pentru că i-au fost alături. După al 14-lea titlu câştigat la simplu în carieră, Halep a evoluat şi în finala de dublu de la Rogers Cup, pierzând însă în echipă cu Monica Niculescu: 3-6, 6-7 cu Ekaterina Makarova/Elena Vesnina (Rusia).

Simona Halep şi Monica Niculescu au fost învinse de Ekaterina Makarova şi Elena Vesnina în ultimul act de la dublu, scor 6-3, 7-6(5). Rămâne însă o poveste frumoasă scrisă de o echipă inedită, intrată pe tabloul principal datorită unui wild-card. Vesnina şi Makarova, duble campioane de Grand Slam (Roland Garros 2013 şi US Open 2014), au fost prea puternice pentru „SiMonica”, dar româncele le-au ţinut totuşi în şah pe rusoaice, mai ales în setul secund. Se încheie astfel un turneu de vis la Montreal: Simona Halep pleacă acasă cu trofeul de la simplu, dar şi cu satisfacţia că a jucat prima finală de dublu a carierei, la prima participare alături de Monica Niculescu într-o competiţie oficială. Halep urcă pe locul 3 WTA la simplu, în timp ce Niculescu atinge cea mai bună poziţie a carierei la dublu, locul 16 WTA.

PROGNOZA METEO
1 August 2016

Vremea va fi cãlduroasã în cea mai mare parte a țãrii, canicularã în regiunile sudice și estice, unde și disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 28…29 de grade în Dealurile de Vest și în nord-vestul teritoriului și 39 de grade în Lunca Dunãrii, iar cele minime se vor încadra între 11 și 25 de grade. În vestul, nord-vestul și, parțial, în centrul țãrii, precum și la munte, instabilitatea atmosfericã se va accentua treptat și, îndeosebi dupã-amiaza și noaptea, vor fi înnorãri temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului ce trecãtor și izolat pot lua aspect de vijelie. Punctiform, mai ales în zonele montane, cantitãțile de apã vor depãși 20…25 l/mp și va cãdea grindinã. În restul teritoriului astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse, cel mai probabil în Oltenia și Moldova.

Bucuresti

Vremea va fi canicularã, iar dupã-amiaza disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Temperatura maximã va fi de 37…38 de grade, iar cea minimã de 20…22 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *