Stiri pe scurt 1 Aprilie 2017

loading...

Stiri pe scurt 1 Aprilie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  1 Aprilie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 1 aprilie. In anul 1970, Preşedintele american Richard Nixon semnează Public Health Cigarette Smoking Act, prin care se interzice apariţia reclamelor pentru ţigări la radio şi tv şi se impune obligativitatea tipăririi pe pachete a textului: „Warning: The Surgeon General Has Determined that Cigarette Smoking Is Dangerous to Your Health”.

ZIUA PĂCĂLELILOR, 1 Aprilie, este marcată în întreaga lume prin farse făcute de oameni celor apropiaţi. Însă nu doar oamenii păcălesc cu această ocazie, ci şi companiile şi alte organizaţii. Vă prezentăm mai multe astfel de farse de pomină. În România, păcălelile de 1 aprilie au început să fie practicate în secolul al XIX-lea. Tot la noi, se spune că este bine să faci farsele înainte de ora prânzului, pentru că altminteri vei avea ghinion tot anul. Ziua Păcălelilor este marcată timp de două zile în Anglia: cel păcălit este numit „noddy” şi trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei. În Scoţia, acestuia i se spune „April qowk” sau „April cuckoo” (cuc de aprilie – trad.), pentru că aceasta este prima pasăre care vesteşte venirea primăverii. Importanţa cu care este privită Ziua Păcălelilor în Marea Britanie este dovedită de emisiunile TV, care nu de multe ori au derutat populaţia. În Suedia, păcăleli se fac şi pe data de 1 mai, deşi această dată nu este la fel de populară ca 1 aprilie.

Legat despre apariţia Zilei Păcălelilor, ipoteza acceptată susţine că originea zilei de 1 aprilie are strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian în Franţa, anul 1582. În vechiul calendar, ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie. După schimbarea calendarului gregorian, în 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut iniţial probleme de a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sărbătoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiţi „nebuni de aprilie”. Pe măsura trecerii timpului, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoţite adeseori de cadouri hazlii. Înainte de apariţia Zilei Păcălelilor au existat festivalul roman Hilaria, care se ţinea pe 25 martie, sau, în perioada medievală, Festinul Proştilor, marcat pe 28 decembrie. Marcată mai întâi în Europa, Ziua Păcălelilor a emigrat peste Ocean şi apoi pe tot globul.

Ziua Internaţională a Bătăii cu Perne (International Pillow Fight Day) va fi sărbătorită, în peste 50 de oraşe din toată lumea. Marea bătălie cu perne de la Bucureşti se va petrece sâmbătă, în Piaţa Universităţii, în intervalul orar 16-17.30. Pe plan mondial, International Pillow Fight Day este sărbătorită începând din anul 2008, iar în România aceasta va fi cea de-a patra ediţie în cadrul căreia combatanţilor le vor zbura, la propriu, fulgii.

Camera Deputaţilor a scos la consurs 20 de posturi vacante de ghid – consultant şi 2 posturi de ghid – expert, pe perioadă nedeterminată, potrivit unui anunţ postat pe site-ul instituţiei, măsura fiind luată după ce organizarea de tururi turistice a fost sistată întrucât nu mai existau ghizi. Condiţiile de participare la concurs pentru postul de ghid – consultant impun, printre altele, studii superioare absolvite cu diplomă de licenţă şi cunoaşterea unei limbi străine de circulaţie internaţională la nivel avansat.

Condiţiile de participare la concurs pentru postul de ghid- expert impun, printre altele, studii superioare absolvite cu diplomă de licenţă, vechime în specialitatea studiilor de minimum 2 ani şi cunoaşterea a 2 limbi străine la nivel avansat, dintre care una de circulaţie internaţională. Concursul pentru postul de ghid – consultant se va desfăşura în 19 aprilie, iar concursul pentru postul de ghid – expert se va desfăşura în 11 aprilie. Înscrierea la concurs se face la sediul Camerei Deputaţilor din Palatul Parlamentului, pâna în data de 4 aprilie. Statutul pe care îl are ocupantul acestui post este acela de personal contractual, statut reglementat prin Codul muncii.

Poliţiştii din Mihail Kogălniceanu au fost nevoiţi să folosească armamentul din dotare, sâmbătă dimineaţă, pentru a-l opri pe şoferul unui autoturism ce folosea numere de înmatriculare provizorii. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 03.00, când poliţişti din cadrul Secţiei 2 Rurale Mihail Kogălniceanu au încercat să oprească în trafic şoferul unui autoturism cu numere provizorii. Acesta nu a oprit la semnal, evitându-l pe agentul de poliţie, iar oamenii legii au pornit în urmărirea autoturismului fiind nevoiţi să utilizeze armamentul din dotare pentru oprirea acestuia.

Au fost trase 12 cartuşe, iar în cele din urmă autoturismul a fost oprit după o urmărire de aproximativ 30 de kilometri, în localitatea Pantelimon. În autoturism se aflau şase tineri, patru băieţi şi două fete, care au fost duşi la sediul poliţiei pentru cercetări. Poliţiştii au constatat că şoferul, un tânăr de 27 de ani din Constanţa, era sub influenţa băuturilor alcoolice şi avea suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pe numele acestuia fiind întocmit un dosar de cercetare penală.

Magiunul de prune de Topoloveni este mândria argeşenilor, produsul care stă pe masa familiei regale, dar Povila de Bâgău este preferat în Ardeal, făcut din miez de prune cărnoase din Bârgău. Dobrogenii se laudă că un ghiudem adevărat, ca pe vremea tătarilor doar la ei poţi găsi. Există numeroase mâncăruri tradiţionale, specifice pentru fiecare zonă din Bistriţa-Năsăud, dar două produse sunt atestate ca produse tradiţionale, înregistrate în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale, Povila de Bârgău şi Pita cu Crumpiri. Înregistrarea ca produse tradiţionale a fost anevoioasă, dar Doina Monda, preşedinte al Asociaţiei Pro Familia, spune că nu a renunţat şi a reuşit, după ani de zile, să înregistreze Povila de Bârgău şi Pita cu Crumpiri

Povila de Bârgău este magiun de prune, produs pe Valea Bârgăului din Bistriţa-Năsăud, după o reţetă veche, fără zahăr sau conservanţi şi numai din prunele bistriţene, unul dintre cele mai apreciate soiuri de prune, din cauza miezului foarte cărnos, aromat şi extrem de dulce. Un alt secret al minunatei Povile de Bârgău este că magiunul de prune se fierbe, mai bine de 24 de ore, în cazane de cupru, până când se întăreşte şi, după ce se răceşte nu curge. Deşi nu are conservanţi şi nici îndulcitori, magiunul de prune are o perioadă de valabilitate de doi ani de zile.

Al doilea produs tradiţional, „cu acte în regulă” este Pită cu Crumpiri, o pâine specială, care se frământă cu cartofi fierţi şi mărunţiţi, adăugaţi cu grija în făină pregătită pentru pâine. Printre produsele cu care Bistriţa-Năsăud se poate lăuda se numără şi „Plăcinta de la Runc”, o plăcintă specială cu brânză şi dulce şi sărată, care este marcă înregistrată a comunei Runcu Salvei. Plăcinta nu este încă inclusă în lista produselor tradiţionale atestate, deşi are o vechime de zeci de ani, însă autorităţile se gândesc să pregătească actele pentru a include şi plăcinta de la Runcu Salvei în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale. Plăcinta de Runc, pe care o ştiu face toate gospodinele din sat, este o plăcintă cu aspect de cozonac, cu brânză dulce şi sărată în acelaşi timp, şi este lauda întregii comunităţi.

Prinţul Charles de Wales a vizitat, mai multe locaţii din România, însă un gest de-al său face înconjurul lumii: Alteţa Sa Regală a încălcat protocolul regal şi a îmbrăţişat un copil. Prinţul Charles a zărit în mulţime fiul unui prieten apropiat, aşa că nu a ezitat şi l-a luat în braţe. Bucuria se citea pe chipul amândurora. Copilul este Valentin Blacker şi are 11 ani, fiind fiul lui William Blacker, în vârstă de 54 de ani. William a declarat că fiul său nu este descujarat de protocolul regal în modul în care sunt copiii crescuţi în Marea Britanie.

Festival de artă stradală la Timişoara, sub forma unui carnaval, cu jonglerii cu foc şi Jonglerii cu foc, spectacole de acrobaţie şi pirotehnice sau o paradă a unor personaje de poveste sunt pregătite, în zona centrală a Timişoarei, la CheckART. Evenimentele se desfăşoară în cadrul celei de-a doua ediţii a CheckART – primul festival de artă stradală din oraş, care a luat forma unui carnaval. Festivalul de artă stradală este organizat de zeci de voluntari în cadrul Programului Timişoara – Capitala Tineretului din România, în zona centrală a oraşului.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc, vineri seara, când Piaţa Unirii a fost “invadată” de statui vivante, personaje pe picioroange, iar mimi şi bufoni au animat centrul oraşului şi au interacţionat cu trecătorii. De asemenea, în Piaţa Libertăţii, mai mulţi tineri au fost pictaţi şi s-au confundat cu tablourile aflate în spatele lor. Seara s-a încheiat cu jonglerii cu foc, un spectacol de acrobaţie şi personaje pe picioroange care au purtat costume prevăzute cu LED-uri. Este a doua ediţie a CheckART, prima ediţie a fost în luna septembrie a anului trecut, atunci când festivalul s-a desfăşurat pe perioada unei singure zile. De data aceasta, ne-am gândit să venim cu el într-o formă mai dezvoltată şi am ajuns la două zile. În plus, este această idee de carnaval, drept urmare i-am invitat pe toţi timişorenii să-ţi pună un costum, să-şi pună o mască şi să vină să facă parte din poveste.

O familie cu un copil de un an şi cinci luni s-a rătăcit, în zona Fundăţica, lângă Bran, pe un drum forestier, ajungând cu maşina într-o râpă. Famililia a fost ajutată să coboare în siguranţă cu ajutorul jandarmilor montani şi a salvamontiştilor. În ajutorul turiştilor rătăciţi a pornit o echipă formată din cinci salvamontişti şi doi jandarmi montani, familia fiind coborâtă în siguranţă în localitatea Bran în cursul nopţii. Aceasta a fost, practic, ultima intervenţie a Serviciului Salvamont Bran, care, începând cu data de 1 aprilie, din lipsă de finanaţare de la bugetul local, a fost desfiinţat. Salvamontiştii au format o asociaţie cu care Primăria Bran a încheiat un contract pe perioadă determinată, fondurile necesare funcţionării fiind susţinute prin donaţii.

Cercetătorii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca au obţinut medalia de aur la cea de-a 45 ediţie a Salonului Internaţional de Inventică de la Geneva pentru un biofilm cu activitate antimicrobiană, o folie din biopolimeri folosită în ambalarea cărnii.Invenţia cercetătorilor Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) a fost brevetată la sfârşitul anului trecut, iar acum a obţinut medalia de aur la cea de-a 45-a ediţie a Salonului Internaţional de Inventică de la Geneva. Prorectorul cu cercetarea al USAMV Cluj-Napoca, Dan Vodnar, coordonatorul echipei, a declarat, că scopul acestui biofilm este să inhibe dezvoltarea de bacterii la suprafaţa produsului. Medalia de aur de la Geneva înseamnă recunoaşterea muncii de cercetare a USAMV Cluj-Napoca la nivel internaţional.

Mai multe obiective de cult din judeţul Olt, în principal biserici vechi, se află într-un avansat stadiu de degradare, dar nu pot fi reabilitate de primării pentru că sunt monumente istorice. Direcţia de Cultură care trimite anual o listă cu priorităţi către Ministerul Culturii. În aşteptarea finanţării pentru clădirile monument istoric, obiectivele de o însemnătate nepreţuită pentru istoria şi cultura românească se degradează iremediabil.

Birocraţia, dar şi lipsa de interes a autorităţilor locale şi slaba finanţare a acestui domeniu duc, de la an la an, duc la drgradarea obiectivelor culturale de însemnătate deosebită pentru istoria judeţului Olt şi a acestei părţi a României. Multe dintre aceste construcţii zac în ruină, „recucerite”, pe alocuri, de vegetaţii şi, cel mai dureros, în nepăsare. În judeţul Olt, există 758 de monumente istorice, dintre care 595 sunt monumente de arhitectură.

Din zeci de mii de beţe de chibrit, un bistriţean realizează adevărate opere de artă. Deşi pasiunea sa nu îi aduce bani prea mulţi, artistul nu renunţă. 64.000 de beţe de chibrit sunt necesare pentru construirea unei replici în miniatură a bisericii din Şanţ, 12.000 de beţe de chibrit încap într-o vioară şi de 8.000 de beţe de chibrit e nevoie pentru amenajarea unui ceas, care funcţionează perfect. Bărbatul provine dintr-o familie de artişti însă viaţa grea, de la ţară, i-a determinat pe fraţii săi să renunţe le artă iar acum el este singurul care nu renunţă la pasiunea sa de a creea adevărate opere din beţe de chibrit, deşi munca extrem de migăloasă nu îi aduce bani nici pentru a supravieţui de la o zi la alta.

Artistul munceşte cu ziua prin sat iar atunci când nu mai are de lucru, tot timpul şi-l dedică pasiunii sale pentru artă – pictează pe lemn, pânză şi sticlă, sculptează, însă este fascinat de munca migăloasă cu beţele de chibrit. Şi-a descoperit pasiunea atunci când a murit o mătuşă, iar el a moştenit sute de cutii cu chibrituri şi s-a gândit să construiască ceva din ele. De atunci au trecut zece ani şi în tot acest timp din mâinile sale au ieşit adevărate minunăţii.

Pentru replica bisericii din Şanţ din beţe de chibrit, artistul a folosit 64.000 de beţe de chibrite şi a muncit la ea mai bine de un an. Vioara, în mărime naturală, a fost o altă provocare a vieţii sale de artist. A folosit peste 12.000 de beţe de chibrit, lipite cu migală pe două şi trei rânduri pentru a-i dat stabilitate şi siguranţă şi a lucrat pentru realizarea ei mai bine de două luni. Obiectele pe care le realizează Gelu Sabo sunt de vânzare iar preţul pleacă de la 30 de lei şi ajunge la câteva sute în funcţie de model şi de mărime, însă cumpărătorii se lasă aşteptaţi. Gelu Sabo vizează să intre în Cartea Recodurilor cu pasiunea sa pentru arta din beţele de chibrit motiv pentru care realizează an de an lucruri noi şi inedite din beţe de chibrit.

Arctic îşi extinde activitatea în România cu o nouă investiţie care va aduce aproape 500 de noi locuri de muncă. Valoarea totală a investiţiei pentru dezvoltarea proiectului anunţat în judeţul Dâmboviţa este de 471 milioane de lei. Arctic îşi desfăşoară activitatea în România de peste 45 de ani şi este una dintre cele mai importante companii din România, cu peste 3.000 angajaţi şi o cifră de afaceri în 2015 de 1,6 miliarde de lei. În prezent, 82% din producţia totală Arctic este exportată în peste 80 de ţări.

Peste 300 de studenţi ai Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi s-au apucat, de curăţenia de primăvară, aceştia fiind ajutaţi şi de la ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea şi de deputatul Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătăţii. Cei peste 300 de studenţi au făcut curăţenie în campusul Tudor Vladimirescu al Universităţii Tehnice, au curăţat zonele dintre cămine şi au plantat copaci, acesta fiind al patrulea an când studenţii ieşeni demarează o acţiune de ecologizare. În anii trecuţi studenţii ecologişti au adunat din curtea unui cămin chiar şi 20 de saci de gunoi. La curăţenia de anul acesta a participat şi ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea, aflat sâmbătă la Iaşi. Acesta a plantat un copac împreună cu deputatul social democrat Nicolae Bănicioiu.

Primăria Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş au alocat, în acest an, 5,2 milioane lei pentru biserici, cultul ortodox român urmând să primească cei mai mulţi bani. Consiliul Local Timişoara a aprobat, vineri, în şedinţa ordinară, bugetul local al oraşului pe anul 2017, care este de peste 300 de milioane de euro. Aleşii locali au decis să aloce suma de 394.000 de lei pentru întocmirea documentaţiilor tehnice necesare reabilitării instalaţiei termice şi realizarea unui punct termic la Biserica Millenium din Piaţa Traian. Lăcaşul de cult este monument istoric şi reprezintă cea mai mare biserică romano-catolică din Timişoara.

În perioada 24 – 30 martie, poliţiştii au depistat 169 de persoane dispărute sau pe numele cărora existau mandate emise de instanţele de judecată. 121 dintre acestea semnalau ca fiind dispărute, dintre care 76 de minori. De asemenea, au fost depistate 48 de persoane urmărite în temeiul legii. Dintre acestea, 36 aveau emise pe numele lor mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, 5 aveau mandate de arestare preventivă, 6 persoane aveau emise pe numele lor mandate europene de arestare, iar unul avea emisă sentinţă de internare în unitate medicală de specialitate. Poliţiştii dau exemplu depistarea unui bărbat de 20 de ani, condamnat la peste nouă ani de închisoare pentru viol. Acesta a fost depistat pe 24 martie şi încarcerat la Penitenciarul Satu Mare.

Patru consilieri judeţeni şi doi angajaţi ai Consiliului Judeţean Prahova vor pleca într-o deplasare în America pe bani publici. Suma necesară deplasării, 44.000 de dolari, a fost alocată, iar prahovenii vor sta şase zile la New York. Consiliul Judeţean Prahova a aprobat, recent, deplasarea unei delegaţii într-o vizită pentru promovarea judeţului şi atragerea de investitori în cadrul Festivalului România Broadway New York, suma necesară deplasării – 44.000 de dolari – fiind alocată de Consiliul Judeţean. Deocamdată nu au fost desemnate persoanele care vor face parte din delegaţia prahoveană, iar preşedintele CJ Prahova consideră că bugetul ar putea fi redus.

Marea Britanie va putea avea acces, post-Brexit, la piaţa Uniunii Europene doar în măsura în care va accepta condiţiile stabilite de Bruxelles, avertizează Detlef Seif, un apropiat al cancelarului Germaniei, Angela Merkel, avertizând că UE va schimba tonul dacă Londra va încerca să divizeze UE. Perioada de tranziţie oferită Marii Britanii de Uniunea Europeană prin anunţarea planului de negociere este singura modalitate de evitare a eşecului discuţiilor, a declarat deputatul german Detlef Seif, un purtător de cuvânt al grupului Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din Bundestag. Detlef Seif a explicat că, practic, negocierile dintre Bruxelles şi Londra vor dura 15 luni, el considerând că perioada este insuficientă.

Francois Fillon, candidatul Partidului Republicanii la preşedinţia franceză, a declarat că afirmaţiile privind presupusele imixtiuni ruse în scrutinul din Franţa sunt „fanteziste”, după ce şeful Comisiei pentru Informaţii din Senatul american a avertizat în legătură cu acest aspect. Fillon, inclupat pentru angajarea fictivă a unor rude apropiate ca asistenţi, afirmă că este ţinta unui complot orchestrat de Guvernul francez şi preşedintele Francois Hollande. Fillon, care a fost criticat pentru atitudinea mai puţin dură faţă de Moscova comparativ cu actualul guvern socialist, a declarat că Rusia nu este cea mai mare ameninţare la adresa Franţei şi nici nu ar trebui considerată astfel.

În cadrul unui raport secret realizat în timpul Războiului Rece sunt precizate efectele devastatoare ale testelor armelor nucleare ruseşti. In 1950, de patru ori mai multe persoane s-au îmbolnăvit din cauza radiaţiilor produse de o detonare din Kazakhstan, faţă de dezastrul de la Cernobîl. Peste 600 de persoane au ajuns la spital şi în jur de 100.000 de oameni au fost afectaţi de explozie. Chiar şi în prezent copiii se nasc cu mutaţii fizice din cauza radiaţiilor. n august 1956 testarea armelor nucleare sovietice avea loc în zona Semipalatinsk din Kazakhstan.

În cadrul unui raport publicat recent de către New Scientist este specificat faptul că o echipă de cercetători a fost trimisă în zonă după explozie. La faţa locului, experţii au descoperit contaminări cu radiaţii răspândite şi boli provocate de radiaţii în jurul zonei stepei din Kazakhstan. Cercetătorii au continuat să analizeze efectele bombelor nucleare sovietice fără a face public acest lucru. Raportul privind efectele testelor a fost ţinut secret până în prezent. Noul raport clasificat ca fiind secret prezintă cât de multe informaţii ştiau cercetătorii sovietici despre dezastrele produse de radiaţii.

Gilbert Baker, artistul din San Francisco care a creat steagul în culorile curcubeului reprezentativ pentru comunitatea LGBT, a murit la vârsta de 65 de ani. Artistul a decedat în somn, în casa sa din New York, potrivit publicaţiei San Francisco Chronicle. Baker a creat steagul iniţial cu 8 culori (în prezent are 6 – n.r.) , în 1978. Astăzi va avea loc un priveghi în San Francisco. Cunoscuţii şi nu numai au ţinut să îşi prezinte condoleanţele pe reţelele de socializare.

Zeci de mii de australieni au rămas blocaţi din cauza inundaţiilor provocate de un ciclon care a traversat coasta de est a ţării şi în urma căruia au murit doi oameni şi au fost distruse drumuri şi poduri. Zona afectată de ciclonul Debbie s-a extins 1.000 de kilometri de la insulele turistice ale statului Queensland şi din zona oraşului turistic Gold Coast până la terenurile agricole din statul Noua Galie de Sud, iar peste 100.000 de locuinţe au rămas fără electricitate. Poliţia a anunţat că a recuperat, trupurile a două femei din apă. Autorităţile se tem că mai multe persoane ar putea fi decedate.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a făcut publice, finanţele personale ale membrilor din staff-ul său, inclusiv ale ginerelui său Jared Kushner şi fiicei sale Ivanka, confirmând că s-a înconjurat cu câţiva consilieri extrem de bogaţi. Oficialii de la Casa Abă au spus că documentele, necesare din punct de vedere legal, oferă o imagine a activelor şi poziţiilor deţinute de către membrii personalului atunci când au început job-ul la Casa Albă, dar şi înainte de a fi început să vândă stocuri sau alte active ce ar putea iniţia conflicte de interese. Casa Albă a dezvălui venitul lui Gary Cohn, fost preşedinte al Goldman Sachs, în prezent liderul Consiliului Naţional de Economie de la Casa Albă: acesta deţine active în valoare de cel puţin 230 milioane de dolari.

Înainte de a lucra la Casa Albă, Cohn avea un venit anual de 48 – 77 milioane de dolari. Potrivit Reuters, sumele ar putea fi mult mai mari. Documentele despre Jared Kushner – 54 de pagini – care includ majoritatea veniturilor şi activelor soţiei sale, Ivanka Trump, conţin zeci de active a căror valoare ajunge la câteva milioane. Imperiul în domeniul imobiliar şi investiţiile cuplului valorează aproximativ 741 milioane de dolari. Kushner deţinea poziţii executive în mai multe organizaţii, dar a renunţat la acestea în luna ianuarie, pentru a i se alătura lui Trump.

Săptămâna aceasta, un loc special în staff-ul preşedintelui SUA şi-a găsit loc şi fiica sa, Ivanka, care până acum lucra în domeniul modei, dar era şi implicată în afacerea cu imobiliare a tatălui ei. Evident, a renunţat la toate acestea pentru a-i fi alături tatălui ei, la Casa Albă. Conturile bancare ale Consilierului Senior Steve Bannon arătau – înainte de slujba de la Washington – între 3,3 şi 12,6 milioane de dolari. Şeful personalului de la Casa Albă, Reince Priebus, deţinea anumite active valorate la 604,000 dolari, iar altele la peste un milion de dolari, în timp ce venitul său ajungea la un milion şi jumătate de dolari, pe an. Bunurile preşedintelui Trump şi vicepreşedintelui Mike Pence nu au fost incluse în documentele citate.

Mai mulţi anifestanţi din Paraguay au dat foc clădirii Congresului, din capitala Asuncion, în timpul unor proteste violente împotriva unei legi, care ar fi fost votată în secret, ce i-ar permite preşedintelui actual să mai candideze o dată la preşedinţie. Protestatarii s-au repezit spre clădire, au spart geamurile şi au distrus gardurile. Constituţia actuală a ţării, adoptată în 1992, după 35 de ani de dictatură, impune limite stricte preşedintelui, permiţându-i un singur mandat de 5 ani. Preşedintele actual, Horactio Cartes, însă, încearcă să elimine această restricţie şi vrea să mai candideze o dată, fapt ce stârnit un val de proteste în Paraguay.

SPORT

Jucătorul elveţian Roger Federer (6 ATP) l-a învins, pe australianul Nick Kyrgios (16 ATP), scor 7-6 (9), 6-7 (9), 7-6 (5), şi s-a calificat în finala turneului de Masters Series de la Miami, SUA, jucat pe suprafaţă dură şi dotat cu premii de 7.913.405 dolari. În ultimul act al competiţiei, Federer îl va întâlni duminică pe spaniolul Rafael Nadal (7 ATP), care a trecut de italianul Fabio Fognini (40 ATP), scor 6-1, 7-5. Va fi cea de-a 37-a întâlnire dintre Roger Federer (35 de ani) şi Rafael Nadal (30 de ani). Bilanţul confruntărilor directe este în favoarea jucătorului spaniol, care are 23 de victorii şi 13 înfrângeri. În 2017 însă, cei doi jucători au evoluat unul împotriva celuilalt de două ori, în finala de la Australian Open şi în optimi de finală la Indian Wells, iar Federer s-a impus de fiecare dată. Prezenţa în finala turneului de la Miami este recompensată cu un cec în valoare de 573.680 de dolari şi 600 de puncte ATP. Câştigătorul turneului va primi 1.175.505 dolari şi 1.000 de puncte în ierarhia mondială.

Helmuth Duckadam, fostul portar care a cucerit Cupa Campionilor Europeni cu Steaua, a împlinit sâmbătă 58 de ani. În prezent, Duckadam ocupă funcţia de preşedinte de imagine al formaţiei FCSB. Născut pe 1 aprilie 1959, în localitatea arădeană Semlac, Duckadam a făcut primii paşi în fotbal la echipa Semlecana, iar în 1974 a ajuns la Şcoala Sportivă Gloria Arad. Trei ani mai târziu, a debutat ca portar la Constructorul Arad, în Divizia C, pentru ca peste un an să fie transferat de UTA, echipă la care şi-a făcut apariţa în prima divizie pe 17 septembrie 1978, într-un meci pierdut în deplasare cu CS Târgovişte. După patru sezoane la UTA, Duckadam a fost transferat de Steaua Bucureşti. A fost supranumit „Eroul de la Sevilla”, după ce în finala Cupei Campionilor Europeni cu FC Barcelona a apărat toate cele patru lovituri de departajare, executate de Alesanco, Pedrazza, Alonso şi Marcos. Performanţa reuşită de Helmuth Duckadam pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan din Sevilla este înscrisă în Cartea Recordurilor.

FCSB – Dinamo, duminică, de la 20:30, în Etapa 3 a play-off-ului. Laurenţiu Reghecampf a surprins la conferinţa de presă premergătoare partidei cu Dinamo, precizând că îşi doreşte ca echipa sa să învingă în urma unei gafe comise chiar de căpitanul rivalilor, Steliano Filip. Uşor deranjat de faptul că Dinamo e văzută de mulţi favorită în derby-ul de duminică seară, în special prin prisma rezultatelor directe recente, Reghecampf a precizat că doar rezultatul contează în această partidă şi ar fi mulţumit cu o victorie, chiar dacă nu ar fi însoţită şi de un joc spectaculos al echipei sale.

Marius Şumudică a fost enervat la culme de arbitrajul lui Ovidiu Haţegan din partida CSU Craiova – Dinamo, din Cupa României, catalogând drept „impardonabile” erorile centralului din Arad. Gruparea pregătită de Gheroghe Mulţescu s-a calificat în semifinale după executarea loviturilor de departajare, dar Şumudică spune că oltenii ar fi trebuit să beneficieze de un penalty clar în repriza secundă, la o fază în care Haţegan i-a arătat cartonaşul galben lui Bancu pentru simulare, în loc să arate punctul cu var.

Directorul sportiv al formaţiei FCSB, Mihai Stoica, s-a declarat îngrijorat în privinţa arbitrajelor din play-off-ul Ligii 1, chiar cu o zi înaintea meciului cu Dinamo, programat de la 20:30, pe Arena Naţională, în cea de-a treia rundă. Oficialul grupării FCSB l-a criticat pe arbitrul Ovidiu Haţegan pentru prestaţia avută la meciul dintre CS Universitatea Craiova şi Dinamo, scor 0-0 (6-5 după lovituri de departajare), din sferturile de finală ale Cupei României, şi a reamintit că şi formaţia sa a fost dezavantajată de centralul arădean. Stoica recunoaşte că FCSB a fost avantajată uneori de arbitraj, dar susţine că în play-off situaţia este cu totul alta.

Laurenţiu Reghecampf a revenit asupra afirmaţiei făcute în urmă cu o săptămână, când preciza că le-a transmis jucătorilor că va pleca de la FCSB, în cazul în care echipa nu se va impune în derby-ul cu Dinamo. Tehnicianul a explicat acum că a fost vorba doar de o metodă prin care să-şi motiveze jucătorii şi că nu are de gând să demisioneze prea curând. Reghe s-a arătat deranjat de faptul că au fost lansate speculaţii în legătură cu o plecare a sa în Qatar.

Efectele Brexit ar putea lovi direct şi în Premier League, considerat de mulţi cel mai puternic campionat din lume. Marea Britanie a demarat oficial procedurile de separare de Uniunea Europeană, după ce premierul Theresa May a semnat scrisoarea pentru activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, iar sutele de jucători şi manageri străini din fotbalul englez se întreabă acum în ce condiţii vor putea continua să lucreze în Premier League. Premier League este cel mai bogat campionat de fotbal din lume, drepturile de televizare pentru următorii trei ani fiind vândute pentru nu mai puţin de 7 miliarde de euro.

Managerul spaniol Josep Guardiola a vorbit deschis despre această problemă, precizând că nu înţelege exact cum va fi afectat de noua decizie, dar anunţă că e gata să plece din Anglia, dacă britanicii nu-şi vor mai dori ca oameni de alte naţionalităţi să lucreze pe teritorul ţării lor. Tehnicianul spaniol de 46 de ani a preluat-o pe Manchester City la începutul sezonului 2016-2017, după ce în ultimii trei ani o antrenase pe Bayern Munchen.

Formaţia CS Universitatea Craiova a anunţat, sâmbătă, prin intermediul site-ului oficial, că a ajuns la un acord cu fundaşul din Insulele Capului Verde, Kay, pentru rezilierea contractului. În vârstă de 29 de ani, Kay era unul dintre cei mai vechi jucători din lotul Craiovei. Transferat în 2014, imediat după promovarea echipei în Liga 1, fundaşul din Capul Verde a jucat 54 de meciuri pentru gruparea craioveană, în care a dat un gol şi o pasă decisivă. Kay are şapte selecţii la naţionala din Capul Verde, iar până să ajungă în România, a mai evoluat pentru formaţiile portugheze SC Mineiro Aljustrelense, Operario şi Belenenses. Fotbalistul african este al treilea jucător care se desparte de CS Universitatea Craiova în decurs de doar două săptămâni, după fundaşul ivorian Stephane Acka şi mijlocaşul brazilian Madson.

Alexandra Dulgheru, fost număr 26 mondial, se întoarce în circuitul WTA, după un an în care a suferit din cauza unei accidentări la genunchi. Dulgheru s-a înscris în calificările turneului Premier de la Charleston (SUA), iar în manşa inaugurală o înfruntă pe cehoaica Lucie Hradecka (159 WTA). Alexandra Dulgheru, una dintre valorile tenisului românesc, se întoarce după un an în chircuitul WTA, la turneul de la Charleston, desfăşurat pe zgură verde! „Piti” a coborât până pe locul 652 după ce s-a accidentat grav la genunchi, dar s-a înscris în calificările competiţiei de 700.000 de dolari folosindu-se de clasamentul protejat. Ea are un meci destul de dur în această seară, după ora 20:00, contra cehoaicei Lucie Hradecka. Istoria meciurilor directe este de partea adversarei Alexandrei, care conduce cu 3-1 (Hradecka a câştigat inclusiv ultima întâlnire, scor 3-6, 7-6, 6-3 în calificările de la Luxemburg 2014).

Dulgheru nu a mai evoluat într-un concurs WTA din luna mai 2015, atunci când pierdea în primul tur la Roland Garros: 1-6, 3-6 cu Yanina Wickmayer. Alexandra a disputat însă mai multe partide de nivel ITF în acest sezon, pentru a-şi reintra în ritm. În trei turnee jucate la Hammamet (Tunisia), Dulgheru a bifat o finală, un tur doi şi o semifinală, însă toate cele trei înfrângeri au fost suferite prin abandon. În calificările de la Charleston va mai juca şi Ana Bogdan (124 WTA), cea care a avut parte de o tragere la sorţi mai bună. Bogdan se luptă cu Aleksandra Wozniack (Canada, 314 WTA), într-un meci programat după ora 18:30.

Manchester United atacă cea mai încărcată perioadă a sezonului cu mari probleme de lot, după ce Jose Mourinho a aflat că nu se va mai putea baza pe spaniolul Juan Mata în următoarea perioadă. Clubul de pe Old Trafford a anunţat că internaţionalul spaniol a suferit o intervenţie chirurgicală la inghinali şi va fi nevoit să stea mai mult timp pe bară, ceea ce înseamnă că Mata va rata meciurile decisive jucate de United în campionat şi în Europa League. Accidentarea mijlocaşului de 28 de ani vine într-o perioadă în care United se confrunta oricum cu mari probleme de lot. La partida cu WBA, din acest weekend, pe lângă Mata, Mourinho nu se va putea baza nici pe fundaşii Phil Jones şi Chris Smalling (ambii accidentaţi în timpul pauzei internaţionale), mijlocaşii Paul Pobga (accidentat) şi Ander Herrera (suspendat) şi atacantul Zlatan Ibrahimovic (suspendat).

Astăzi are loc episodul cu numărul 228 din „Merseyside derby”. Liverpool va primi vizita vecinilor de la Everton începând cu ora 14:30 în cadrul etapei cu numărul 30 din Premier League. „Cormoranii” conduc detaşat la general, scor 90 la 66, în timp ce 71 de partide s-au încheiat la egalitate. Cu o victorie, Everton ar veni la şase puncte de Liverpool, care ocupă ultimul loc de Liga Campionilor în acest moment, cu un total de 56 de puncte. Pentru trupa lui Ronald Koeman va fi o misiune extrem de grea, având în vedere că ultima victorie a „caramelelor” datează din 17 octombrie 2010. Tim Cahill şi Mikel Arteta marcau pe Goodison Park într-o victorie cu doi la zero împotriva rivalilor locali. De atunci a urmat o serie de 13 partide fără victorie pentru Everton în faţa lui Liverpool.

În cazul unei victorii, băieţii lui Jurgen Klopp ar urca pe locul secund, la egalitate cu Tottenham. Spurs au însă un meci în minus iar în această etapă vor juca la Burnely. Casele de pariuri o dau favorită clară pe Liverpool, cu o cotă de 1.70 la victorie, în timp ce oaspeţii de la Everton sunt cotaţi cu 5 pentru un eventual succes. Ambele formaţii au absenţe importante pentru meciul de astăzi. Partida va fi televizată de Eurosport România. Klopp nu se poate baza pe Ings, Lallana şi Sturridge, în timp ce căpitanul Henderson e de asemena incert în acest moment dar există o şansă ca acesta să joace. De partea cealaltă, Bolasie, Coleman şi Mori sunt indisponibili, iar McCarthy se află în situaţia lui Jordan Henderson.

Formaţia Real Betis, cu fundaşul Alin Toşca integralist, a pierdut, pe terenul echipei Espanyol, scor 1-2, într-un meci disputat în etapa a 29-a din campionatul Spaniei. A fost a 10-a partidă jucată de Toşca pentru Real Betis. Real Betis a deschis scorul în minutul 78, prin Ruben Castro, care a înscris din penalty, dar Javi Fuego şi Jose Antonio Reyes au marcat în minutele 87, respectiv 90 pentru gazde. În urma acestui rezultat, Espanyol acumulează 43 de puncte şi urcă pe locul 8, în timp ce gruparea andaluză rămâne pe 13, cu 31 de puncte. Pentru echipa lui Alin Toşca urmează înfruntarea de pe teren propriu cu Villarreal, programată marţi, de la 22:30, în runda cu numărul 30 din La Liga. În aceeaşi zi, de la 20:30, Espanyol va evolua în deplasare cu Athletic Bilbao.

După pauza generată de meciul echipei naţionale, CSM Poli Iaşi are în faţă o săptămână de foc, cu trei meciuri într-o săptămână în care va întâlni cele mai în formă echipe din play-out. Iaşiul va juca mai întâi cu Timişoara pe teren propriu, după care se va deplasa la Mediaş, iar la sfârşitul săptămânii viitoare urmează derby-ul Moldovei cu FC Botoşani, în Copou. Preşedintele Florin Prunea a declarat că toate meciurile trebuie câştigate pentru a mai spera la o clasare pe locul 7, dar deocamdată gândurile sale se îndreaptă spre primul meci, cel cu Timişoara.

În cadrul unui eveniment organizat de clubul condus de Ion Ţiriac, Stejarii Country Club, a avut loc un meci demonstrativ de padel, unde au fost invitaţi Andrei Pavel, Victor Crivoi şi specialistul în acest domeniu, spaniolul Luis Escudero. Într-un teren cât o treime din cel de tenis, care seamănă cu un acvariu, padelul este sportul care începe să prindă contur şi în România. Regulile sunt asemănătoare cu cele de la tenis, iar scorul se calculează în acelaşi mod.Padelul se joacă la dublu, deci este un sport de echipă, unde relaţia cu partenerul de joc este esenţială. Prezenţa pereţilor laterali ca parte a jocului, oferă o şansă dublă şi face ca schimburile de mingi să fie mult mai lungi.

Se joacă de fiecare dată în două perechi (feminine, masculine sau mixte). Serviciul se face în diagonală, într-o zonă delimitată zonei adverse;
Mingea, după ce a trecut peste fileu şi a lovit solul o dată, trebuie să fie returnată către adversar, fie direct, fie după una sau mai multe lovituri cu peretele sau cu gardul, însă nu poate atinge solul din nou. Jucătorul se poate ajuta de perete pentru a întoarce mingea, însa întotdeauna înainte de a doua lovitură. Sportul a fost inventat în 1969, în Acapulco, Mexic, de Enrique Corcuera. În prezent, acesta este unul dintre cele mai populare sporturi în ţările hispanice americane, cum ar fi Argentina, Mexic, precum şi în Spania şi Andorra.

Cel mai popular luptător român, Cătălin Moroşanu, a fost anunţat oficial în programul celui de-al doilea Superkombat World Grand Prix al anului, care va avea loc pe 6 mai la Palacio Vistalegre, cea mai cunoscută arenă din capitala Spaniei, Madrid, adversarul său urmând să fie stabilit în urma galei Superkombat programată pentru săptămâna viitoare la Romexpo, a anunţat promotorul Eduard Irimia. Meciul vine la scurt timp după ce ieşeanul a obţinut o victorie remarcabilă la Chicago, atunci când l-a făcut KO pe americanul Maurice Green. Şi la Madrid, Moroşanu ar putea să înfrunte tot un american, pe durul din cuşca Bellator, Tony Johnson, dacă acesta va reuşi să îl învingă pe colosul polonez Lukasz Krupadziorow, un luptător cunoscut pentru trecutul său ca huligan.

Dinamo şi Steaua şi-au încheiat parcursul în sezonul regulat cu un rezultat suprinzător pentru ambele grupări după cum au evoluat pe tot parcursul sezonului. Echipa oaspete s-a impus cu 29-24 (14-14), după un meci în care gazdele au jucat cu frâna trasă. Dinamo merge însă în play-off de pe locul 1, în timp ce Steaua va juca în play-out, pentru evitarea turneului de baraj. Clubul din Ghencea a dat senzaţia că s-a trezit prea târziu, însă victoria nu îi poate fi contestată. Cel mai bun handbalist al meciului a fost sârbul Dmitrijevic, care a confirmat abia în ultima etapă a returului.

De partea cealaltă, Dinamo nu a avut nici orgolii, chiar dacă în faţă i-a stat rivala istorică. De când au fost siguri de locul 1 la sfârşitul sezonului regulat, băieţii lui Eliodor Voica nu au mai jucat aproape nimic. Adică de vreo 5 etape, timp în care au câştigat chinuit cu Focşani şi Vaslui, au terminat la egalitate cu Călăraşi şi au pierdut cu Odorhei şi Steaua. Dinamoviştii nu au mai riscat practic nimic înaintea play-off-ului şi au jucat la conservare, fapt care ridică însă din nou întrebări în privinţa actualului sistem, cât de rentabil este! Sistemul competiţional este contestat din ce în ce mai mult, inclusiv Vasile Stângă, managerul Stelei, susţinând că este deficitar. În ciuda victoriilor cu Dinamo, Constanţa, CSM Bucureşti şi Odorhei, ”militarii” vor evolua în play-out. Pentru Dinamo, în schimb, reîncepe lupta adevărată, cea pentru câştigarea unui nou titlu, În primul tur al play-off-ului, Dinamo va înfrunta Dunărea Călăraşi.

De acum e oficial! Helle Thomsen, selecţionerul Olandei, va fi noul antrenor al grupării CSM Bucureşti. Antrenoarea daneză îşi va începe mandatul din vară şi va rămâne la Bucureşti pentru cel puţin două sezoane, până în 2019. CSM Bucureşti a confirmat mutarea pe site-ul oficial, unde este prezentată şi prima reacţie a antrenoarei care în 2016 câştiga medalia de argint la Campionatul European, cu selecţionata feminină a Olandei. Thomsen va rămâne şi selecţioner al Olandei, pe durata contractului cu CSM.

Helle Thomsen si-a inceput cariera de antrenoare la Team Tvis Holstebro, insa primele rezultate notabile le-a obtinut cu FC Midtjylland (In perioada 2012-2016: 2 titluri de campioana a Danemarcei, Cupa Danemarcei si Cupa EHF). Prima sa medalie obtinuta, la nivel de echipe nationale, a fost cu echipa Suediei (bronz la Campionatul European din 2014). La CE 2016, Helle Thomsen a condus naţionala Olandei până în finală, unde batavele au fost învinse de Norvegia, scor 30–29.

PROGNOZA METEO
1 Aprilie 2017

Vremea va fi frumoasã, cu cerul mai mult senin și va deveni caldã pentru aceastã datã în toate regiunile. Temperaturile maxime se vor încadra între 15 și 23 de grade, mai scãzute pe litoral, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între 0 și 10 grade. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificãri la munte, în Banat și în vestul Olteniei. Dimineața și noaptea în zonele joase de relief vor fi condiții de ceațã. Izolat, îndeosebi în Transilvania, se va produce brumã.

Bucuresti

Vremea va fi frumoasã și caldã pentru aceastã datã. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura maximã va fi de 20…21 de grade, iar cea minimã de 4…6 grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *