La multi ani 2019!!!

loading...

La multi ani 2019!!!

Echipa Radio Click Romania va ureaza „La multi ani”, un An Nou fericit plin de bucurii si realizari! Sa credeti mai mult in voi, sa aveti parte de sanatate si iubire.

In 2019 sa fiti mereu inconjurati de cei dragi, fiecare zi sa va aduca momente pline de magie, iar voia buna sa nu va paraseasca nici o clipa. 2019 sa insemne realizari pe toate planurile, sa fie mai bun si mai bogat decat 2018. Echipa Radio Click Romania a fost alaturi de voi si in 2018si va fi si in 2019. Intreaga echipa promite sa va tina la curent cu cele mai proaspete stiri si pe parcursul anului care incepe. Ne vom stradui sa fim la inaltime si va asteptam ideile, sugestiile, comentariile, criticile si laudele.

Revelionul provine din termenul francez Réveillon, ceea ce inseamna aproximativ „trezire”. Rudelor, prietenilor si cunostintelor li se fac urari de noroc si sanatate si se ureaza „La multi ani”!. In noaptea dintre ani, oamenii isi pun o dorinta, pentru ca aceasta are toate sansele sa se indeplineasca. Noaptea de Revelion este intampinata cu mult zgomot pentru ca zgomotele puternice alunga spiritele rele.

Tot de Anul Nou se merge cu capra. Unii oameni desfac sampanie la cumpana dintre ani, ca sa aiba un an mai prosper. Puscarea petardelor de Anul Nou este practicata de regula de catre cei tineri. Si desigur pe 31 decembrie se colinda cu plugusorul, iar pe 1 ianuarie cu sorcova.

Adoptarea datei de 1 ianuarie ca inceput al anului

Stabilirea religioasa a datei de 1 ianuarie ca inceput de an a avut loc pentru prima data in 1691, de catre Papa Inocentiu al XII-lea. Inainte de aceasta data, Craciunul avea rolul inceputului de an nou. Noaptea de Revelion este unica si trebuie sa ai grija sa respecti toate superstitiile daca vrei ca 2019 sa fie un an nou bun.

Am cules cele mai populare superstitii de revelion si le prezentam mai jos pentru ca anul nou sa va fie norocos. In orice colt al lumii ne-am afla in noaptea care face trecerea dintre ani, trebuie sa fim constienti ca fiecare tare in parte are anumite superstitii si traditii legate de Anul Nou.

La romani, conform traditiei, in noaptea de Anul Nou romanii trebuie sa faca cat mai mult zgomot pentru a alunga toate spiritele rele. Unii romani merg chiar mai departe si obisnuiesc sa tina in buzunar o capatana de ustoroi, care are menirea de a-i feri de spiritele rele.

O alta superstitie de Revelion este aceea ca atat in ultima zi din an, cat si in prima zi a celui nou este bine sa nu facem cheltuieli si sa nu aruncam nimic din casa (inclusiv gunoiul) deoarece, o data cu el, aruncam afara din casa si norocul. Si ca tot vine vorba de bani, exista si superstitia conform careia oamenii nu trebuie sa aiba nicio datorie pe cand incepe noul an. In caz contrar, acestia vor ramane datori intreg anul.

De asemenea, o bine cunoscuta superstitie spune ca prima persoana care va trece pragul casei in prima zi din an ne va influenta tot anul. Conform traditiei, persoanele cu parul blond sau roscat aduc ghinion in timp ce cele brunete aduc noroc. De asemenea, daca prima persoana care intra in casa este barbat, anul va fi plin de noroc, in timp ce daca femeile intra primele, acesta va fi plin de ghinion.

Conform traditiei populare, fetele nemaritate pun in Ajunul Anului Nou un fir de busuioc intr-un vas cu apa, o ramura de mar si un ban. Dimineata, fetele isi vor visa alesul cu care urmeaza sa se casatoreasca. De asemenea, la miezul noptii, usa casei trebuie sa fie deschisa, permitand astfel anului vechi sa iasa, in timp ce cel nou sa intre.

Preluat mai nou si de romani, obiceiul cu sarutatul sub vasc este practicat in noaptea dintre ani de catre indragostiti. Acestia cred ca astfel vor fi insotiti de dragoste intreg anul. Batranii spun ca la trecerea dintre ani este bine ca fiecare persoana sa poarte o haina noua dar si ceva rosu, ori o alta culoare vesela pentru a atrage toate energiile pozitive.

Toate obiceiurile si superstitiile de anul nou variaza in functie de regiune si de tara. Unele dintre ele au fost modernizate in timp ce altele au fost uitate sau ignorate de cei tineri.

Mai mult, in noaptea de Anul Nou persoanele nu au voie sa doarma, iar cine nu rezista va fi somnoros tot anul. O alta datina spune ca in Ajunul Anului Nou trebuie sa ai mereu in buzunar cateva boabe de grau, pentru a fi ferit de foamete tot anul. De asemenea, trebuie sa ai si bani in buzunar pentru ca noul an sa nu te prinda sarac.

Romanii obisnuiesc sa consume peste in noaptea dintre ani, pentru a le asigura o trecere lina si usoara in anul ce urmeaza. Pe de alta parte, carnea de pasare este aducatore de ghinion. Acest lucru se datoreaza faptului ca pasarile de scurte scormonesc pamantul si il imprastie, fapt corelat cu imprastierea prosperitatii si a binelui din casa.

In noaptea dintre ani dar si pe 1 ianuarie nu se plange. Conform traditiei, persoanele care plang in prima zi a anului vor avea un an plin cu evenimente triste.

Printre cele mai frumoase obiceiuri pe care romanii le au in noaptea de Anul Nou dar si in prima zi a noului an, colindele joaca un rol extrem de important. Printre acestea trebuie neaparat sa amintim Sorcova si Plugusorul.

Totusi, in noaptea dintre ani este important sa ne punem mereu o dorinta si sa intampinam anul ce vine cu sperante mari.


Echipa Radio Click Romania va ureaza La multi ani!!!

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *