La multi ani 2017 !!!

La multi ani 2017 !!!

La multi ani 2017 !!!

Echipa Radio Click Romania va doreste un an mai bogat in impliniri, mai inalt in aspiratii si plin de succese.  Fie ca in 2017  sa fiti mereu inconjurati de cei dragi, fiecare zi sa va aduca momente pline de magie, iar voia buna sa nu va paraseasca nicio clipa. 2017  sa insemne realizari pe toate planurile, sa fie mai bun si mai bogat decat 2016  si decat toti anii trecuti.

123c0ee0

Echipa Radio Click Romania a fost alaturi de voi,  si in 2016, iar intreaga echipa  va promite , sa va tina la curent cu cele mai proaspete stiri si pe parcursul anului care incepe. Ne vom stradui sa fim la inaltime si va asteptam ideile, sugestiile, comentariile, criticile si laudele.

Urarile de Anul Nou sunt cele mai frumoase daruri pe care le putem face celor din jurul nostru, sunt un prilej de a-i bucura pe cei din jur si de a le împartasi gândurile noastre, rude, prieteni, colegii de serviciu sau pentru diverse persoane care merita respectul nostru. Nu ezitati sa le transmiteti gandurile si urarile voastre cele bune de Anul Nou celor dragi. Anul Nou, un moment dedicat începuturilor, veseliei, optimismului, echilibrului si sperantei de mai bine, este sarbatorit în toata lumea prin diferite obiceiuri, unele pastrate de mii de ani si transmise din generatie în generatie.

La multi ani 2017 !!!

Anul Nou, în multe zone din Europa, este asociat cu superstitii si preziceri. De exemplu, în unele parti din Elvetia si Austria, localnicii se costumeaza pentru a sarbatori ajunul zilei de Sfântul Silvestru. În anul 314, oamenii au crezut ca suveranul pontif al acelei perioade, care se numea Silvestru, a capturat un monstru de mare ce va scapa si va distruge lumea în anul 1000. Pentru ca acest lucru nu s-a întâmplat, toti au fost fericiti, dar, în amintirea acelei spaime, oamenii se îmbraca în costume neobisnuite.

În Grecia, ziua de Anul Nou este dedicata Sfântului Vasile, celebru pentru bunatatea sa. Copiii îsi lasa încaltarile lânga semineu în noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la sfântul cel bun. O mâncare traditionala este „vassilopitta”, o prajitura în care este pusa o moneda din argint sau din aur. Cel ce gaseste moneda va avea noroc în anul respectiv.

În Scotia, Anul Nou este numit „Hogmanay”, iar în unele sate sunt aprinse suluri de smoala, ce sunt apoi lasate sa se rostogoleasca pe strazi. Astfel, anul vechi este ars si celui nou îi este permis sa vina. Scotienii cred ca prima persoana care va intra în casa de Anul Nou va aduce fie noroc, fie ghinion. Anul cel nou va fi norocos daca aceasta persoana este un barbat brunet, care aduce un dar. În Scotia a aparut si „Auld Lang Syne”, unul dintre cele mai populare cântece de Anul Nou printre vorbitorii de limba engleza. Un cântec vechi, el a fost publicat pentru prima data de poetul Robert Burns, în 1796, în cartea „Scots Musical Museum”.

happy-new-year-2017-imagine

Un obicei spaniol de Anul Nou este sa manânci câte o boaba de strugure la fiecare din cele 12 batai la ceasului care vestesc trecerea în noul an, acestea reprezentând dorinte pentru fiecare luna a anului urmator. De asemenea, pentru mirese, noaptea de Anul Nou reprezinta ocazia de a-si strecura verigheta în cupa de sampanie si de a ciocni.

Un obicei similar boabelor de struguri exista si în Portugalia, cu diferenta ca aici sunt preferate smochinele. Astfel, în noaptea dintre ani, trebuie înghitite 12 smochine, care simbolizeaza 12 dorinte pentru anul ce vine.

La Liège, în Belgia, pe 1 ianuarie, exista obiceiul de a mânca „choucroute” (varza murata cu cârnati) în familie, având sub farfurie, în mâna sau în buzunar o moneda, pentru a avea bani tot anul.

La Napoli, în Italia, Anul Nou este întâmpinat printr-un obicei special, care consta în a arunca pe fereastra obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut. Astfel, obiecte de mobilier, vase, haine etc. ajung în strada, spre nefericirea gunoierilor, care trebuie sa treaca în timpul noptii pentru a face curatenie. Traditia, însa, tinde sa dispara, deoarece prezinta reale riscuri pentru trecatori. În noaptea de Anul Nou, numita „Capodanno”, italienii obisnuiesc sa puna pe masa mâncaruri speciale, despre care se spune ca aduc bogatie si abundenta.

În Olanda, „Oudejaarsdag” sau „ziua anului trecut” (31 decembrie) este sarbatorita prin multe focuri de artificii, care încep în zori si tin pâna târziu în noapte. De altfel, aceasta este singura zi în care artificiile sunt autorizate, ele fiind puse în vânzare cu numai trei zile înainte de Anul Nou.

În tari din America Latina, precum Ecuador sau Peru, cu putin timp înainte de Anul Nou, oamenii fac papusi de cârpa sau din hârtie creponata (muñecos), care reprezinta anul ce s-a terminat. Papusile sunt expuse apoi în fata caselor pâna pe 31 decembrie, la miezul noptii, când sunt arse în strada. Exista, de asemenea, credinta conform careia daca porti o anumita culoare la 12 noaptea, aceasta ar putea aduce noroc în anumite domenii; astfel, se spune ca galbenul este semn de bani, iar rosul poate aduce noroc în dragoste. De asemenea, cel care doreste sa calatoreasca tot anul trebuie sa alerge prin cartier cu o valiza în mâna, la ora 12 noaptea fix.

la-multi-ani-fotografie-2017

 

Rusii, la fel ca si românii, obisnuiesc sa bea sampanie la miezul noptii si, dupa ora 12, sa deschida usile si ferestrele pentru ca noul an sa intre în casa.

În ebraica, Anul Nou se traduce prin „Rosh Hashanah”. Este o perioada sacra, când oamenii se gândesc la ceea ce au facut rau în trecut si promit ca vor fi mai buni în viitor. Ceremonii speciale au loc în sinagogi, unde se cânta la shofar, un instrument special. Copiii primesc haine noi, iar masa cuprinde obligatoriu fructe si produse din faina, pentru a aminti de vremea recoltei.

În calendarul islamic, care se bazeaza pe miscarile Lunii, data noului an este devansata cu 11 zile în fiecare an. În Iran, Anul Nou se sarbatoreste pe 21 martie. Cu câteva saptamâni înainte de aceasta data, oamenii pun seminte de grâu la încoltit, în vase speciale. Pâna la sosirea anului nou, grâul creste si simbolizeaza primavara si viata noua care începe.

Nu toti hindusii sarbatoresc noul an în acelasi timp sau în acelasi fel. În Bengalul de Vest, oamenii se împodobesc cu flori, pe care le coloreaza în rosu, roz, violet sau alb. Femeile poarta haine galbene, culoarea primaverii. În schimb, în sudul Indiei, mamele pun mâncare, flori si daruri într-o cutie speciala, pentru copii. În dimineata Anului Nou, copiii trebuie sa tina ochii închisi, pâna când sunt condusi de mâna la cutia cu daruri. În India Centrala, steagurile portocalii împodobesc toate cladirile în ziua de Anul Nou. În provincia Gujarat, în vestul Indiei, Anul Nou este celebrat la sfârsitul lunii octombrie, în acelasi timp cu festivalul Diwali, când pe acoperisuri se pun mici lampi cu ulei, aprinse. În aprilie, când Soarele se misca din Casa Pestilor în Casa Berbecului, locuitorii din Sri Lanka încep sa sarbatoreasca Anul Nou. Acesta cade, de obicei, pe 13 sau 14 aprilie.

la-multi-ani-2017

În Vietnam, Anul Nou este numit „Tet Nguyen Dan” sau mai simplu „Tet”. El începe pe 21 ianuarie sau 19 februarie, în functie de an. Vietnamezii cred ca un zeu sta în fiecare casa, iar în ziua de Anul Nou se duce la cer. Acolo, el spune cât de bun sau rau a fost fiecare membru al familiei în anul care a trecut. Zeul calatoreste pe spatele unui crap, de aceea vietnamezii obisnuiesc ca de Anul Nou sa cumpere un crap viu, caruia îi dau drumul în râu.

Anul Noul chinezesc este celebrat între 17 ianuarie si 19 februarie, când este Luna Noua, „Yuan Tan”. El este sarbatorit de chinezii din întreaga lume prin procesiuni pe strada, unde sunt aprinse mii de lanterne. Chinezii cred ca spiritele rele sunt peste tot în acea perioada, asa ca aprind artificii pentru a le îndeparta. Uneori, ei îsi sigileaza ferestrele si usile cu hârtie, pentru a nu lasa spiritele malefice sa patrunda în casa.

Pentru japonezi, Anul Nou, „Oshogatsu”, este una dintre cele mai importante sarbatori si un simbol al înnoirii. În decembrie, sunt organizate „petreceri de uitat anul” sau „Bonenkai”, prin care oamenii lasa în urma problemele si grijile anului pe cale sa se încheie si se pregatesc pentru un nou început. Neîntelegerile si animozitatile sunt uitate. Pe 31 decembrie, la miezul noptii, familiile merg la cel mai apropiat templu pentru a împarti saké (bautura traditionala, n.r.) si pentru a asista la cele 108 de lovituri de gong care anunta trecerea în noul an (aceasta cifra reprezinta numarul pacatelor acumulate într-un suflet de-a lungul anului, iar loviturile de gong simbolizeaza alungarea pacatelor unul câte unul si purificarea sufletelor). Pe 1 ianuarie, copiii primesc „otoshidamas”, mici cadouri cu bani înauntru.

an-nou-cu-fericire

„Lasati o parte din lumina artificiilor aprinse in noaptea Anului Nou sa va lumineze. Fie ca anul care vine sa fie pentru voi o punte spre ceva mai bun, mai luminos. Tot ce va este de folos sa se realizeze si nimic sa nu va innoureze „cerul” senin al vieţii! Anul Nou sa va daruiasca sanatate, pace in suflet si prosperitate”.

LA MULTI ANI 2017 !!!  LA MULTI ANI 2017 !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *