Grupul Abba, aniversare de 50 de ani

loading...

Grupul Abba, aniversare de 50 de ani

Membrii legendarului grup Abba au marcat cei 50 de decenii de prietenie, la o petrecere privată, în Berns Salonger, Stockholm. Björn Ulvaeus, care are în prezent 71 de ani şi Benny Andersson, în vârstă de 69, Anni-Frid ‘Frida’ Lyngstad, care are 70 de ani şi Agnetha Faltskog, de 66 de ani, s-au reunit să sărbătoarească prietenia şi succesul răsunător al trupei. Cei patru membri ai grupului Abba s-au reunit, dupa 30 de ani in care nu au mai cantat impreuna. La petrecerea privată, Frida şi Agnetha au urcat pe scenă şi au cântat piesa „Me and I”, lansată de Abba în 1980, cu dedicaţie pentru Benny şi Björn . Bărbaţii au urcat apoi pe scenă şi au cântat împreună cu Frida şi Agnetha. Este pentru prima dată din 1986 când grupul se reuneşte pentru a cânta pe scenă.

abba

Trupa s-a destrămat în 1982. Cei patru membri ai grupului Abba au fost văzuţi pentru ultima oară împreună în public în ianuarie 2016, la inaugurarea unui restaurant inspirat dintr-o tavernă cu specific grecesc, ce a apărut în musicalul „Mamma Mia!”, un film din 2008, care a avut la bază muzica trupei suedeze. Björn şi Agnetha au fost căsătoriţi din 1971 până în 1980 şi au doi copii, Linda (42 de ani) şi Peter (38 de ani). Benny a fost căsătorit cu Anni-Frid Lyngstad între 1978-1981. Björn este căsătorit în prezent cu Lena Kallersjö. Agnetha locuieşte împreună cu fiica sa, Linda, pe insula Helgö. Benny este însurat acum cu Mona Nörklit. Frida locuieşte retrasă în Zermatt (Elveţia).

Va propunem sa ascultati, piesa cu care Abba a castigat  in 1974, concursul Eurovision.

Asculta „Waterloo”

Abba a fost o formatie suedeza de muzica pop activa din 1972 pana in 1982. Trupa  era formata din muzicienii Benny Andersson si Björn Ulvaeus, carora li s-au alaturat cele 2 prietene ale acestora, Anni-Frid Lyngstad si Agnetha Fältskog. Cei patru au dominat clasamentele muzicale mondiale intre mijlocul anilor 1970 si inceputul anilor 1980. Titulatura formatiei este un acronim, provenind de la initialele prenumelor celor patru protagonisti. Grupul Abba a vandut peste 370 de milioane de inregistrari. ABBA a fost de asemenea primul grup pop din Europa continentala care s-a bucurat de mare succes in clasamentele lumii anglofone (in principal in Regatul Unit, Statele Unite, Canada, Australia si Noua Zeelanda), iar ca urmare a popularitatii sale enorme li s-au deschis apoi si usile scenelor Europei continentale.

Inainte de a se forma faimosul grup pop care a dominat artistic anii ’70, fiecare dintre cei patru componenti s-a afirmat in viata muzicala: Björn cu Hootenanny Singers la inceputul anilor ’60, Benny ca lider la The Hep Stars, Agnetha inregistra din 1967, avand deja la activ cateva hit-uri, iar Anni-Frid isi construise o cariera solistica, in parte si cu ajutorul lui Benny, alaturi de care se afla din 1970.

In 1967, Bjorn si Benny au cantat prima melodie impreuna, iar spre sfarsitul anului au stabilit un parteneriat, drept compozitori. Tot in aceasta perioada, Benny a parasit grupul The Hep Stars in timp ce Hootenanny Singers devine o formatie doar de studio. Cel care avea sa devina managerul formatiei ABBA a fost Stig Anderson, care a contribuit si la scrierea versurilor multora dintre hit-urile formatiei ABBA in perioada primilor ani de cariera. In primavara anului 1969, Bjorn si Benny le-au cunoscut pe Agnetha Fältskog si Anni-Frid Lyngstad. Odata cu aparitia lui Benny si Björn ca duo pe disc si in spectacole, cu cele doua fete aparand ca back-up vocal, ideea cvartetului incepe sa prinda viata.

Trupa suedeza Abba, formata din Agnetha Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus si Anni-Frid Lyngstad, a ajuns in repetate randuri pe prima pozitie in topurile din intreaga lume, intre 1974 si 1982. Formatia s-a facut remarcata prin castigarea concursului Eurovision, cu piesa „Waterloo”, in 1974. In 1975 a fost lansat albumul „ABBA”, cuprinzand hiturile: „I do, I Do, I Do”; „S.O.S”.; „Mamma Mia”. In Australia grupul devine extrem de popular, albumul fiind pe locul 1 luni de zile. Filmul „Abba – The Movie”, turnat in cursul turneului in Australia, detine pana in ziua de azi recordul de audienta, cu 54% de spectatori din intreaga populatie.

1976 este anul in care Abba a fost declarata una din cele mai populare formatii din lume. Cel de-al 4-lea album al formatiei, „Arrival”, a fost finalizat la sfarsitul anului 1976, si cuprinde hiturile: „Fernando”; „Dancing Queen”; „Money, Money, Money”; „Knowing me, knowing you”. In 1977, Abba a plecat intr-un un mare turneu mondial si doi ani mai tarziu canta in Statele Unite. Discurile single si albumele se succed intr-o cursa ametitoare, in aprilie 1977, „Dancing Queen” devine numarul 1 in Marea Britanie.

Succesul financiar al grupului aduce economiei suedeze venituri mai mari decat cele ale concernului VOLVO. In 1977, ABBA efectueaza un mare turneu mondial. Doi ani mai tarziu canta in Statele Unite. Discurile single si albumele se succed intr-o cursa ametitoare. Succesele enorme au fost si cauza destramarii grupului. In 1977, a aparut „The Album”, printre piese numarandu-se si piesele: „Eagle”; „Take a Chance on Me”; „The name of the game” si „Thank you for the music”.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *