Stiri pe scurt 6 August 2017

loading...

Stiri pe scurt 6 August 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  6  August  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 6 august. In anul 1941, s-a născut poetul Cezar Ivănescu, autor al unei piese de teatru („Mica dramă”) şi al unei antologii tematice de poezie românească – „Cântecul amintirii”. De asemenea, a tradus volumul lui Mircea Eliade „De la Zalmoxis la Genghis-Han” (d. 24 aprilie 2008). Iar in anul 1948, s-a născut Jeana Gheorghiu, jurnalistă, realizatoare de emisiuni de televiziune şi radio; s-a făcut cunoscută îndeosebi prin reportajele realizate în timpul evenimentelor din 1989 din Timişoara (d. 18 mai 2007).

Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc, duminică, Schimbarea la Faţă a Domnului, ce aminteşte de o minune a lui Iisus, sărbătoare numită în popor Pobreajenul şi considerată a marca despărţirea de vară. Sărbătoarea se referă la momentul schimbării minunate la faţă a lui Iisus, în Muntele Taborului, în faţa ucenicilor săi Petru, Ioan şi Iacov, cu care a urcat pe munte ca să se roage. Aceasta a fost prima minune a Mântuitorului asupra Sa, prin care Şi-a arătat slava dumnezeiască înaintea apostolilor.

Pe lângă semnificaţia religioasă, Schimbarea la Faţă a fost asimilată în popor ca zi ce marchează desparţirea de vară, altfel spus, schimbarea veşmintelor naturii, dar şi ale oamenilor, cu cele ale noului anotimp care se pregăteşte să sosească. De-acum, frunzele încep a se îngălbeni, apele a se răci, iar păsările migratoare încep a-şi pregăti plecarea. În această zi nu se lucrează, iar credincioşii duc la biserică fructe din noua recoltă, care se binecuvântează şi apoi se împart. Tot acum se adună şi plante de leac. Până în 6 august, agricultorii trebuie să fi terminat cositul şi pregătitul fânului, pentru că iarba îmbătrâneşte.

Tot în popor se mai spune că de Schimbarea la Faţă nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să te certe cineva, că aşa vei fi tot anul, până la următoarea Schimbare la Faţă. De asemenea, se spune că fetele nu trebuie să se pieptene deoarece nu le mai creşte părul, iar călătoriile trebuie evitate pentru că se spune că vă veţi rătăci. Dacă vor posti azi, femeile însărcinate vor avea parte de o naştere uşoară şi de copii sănătoşi. Din aceasta zi se interzice scăldatul, dar şi culcatul afară. Pentru că este în timpul postului de Sfânta Maria, Schimbarea la Faţă se prăznuieşte prin dezlegare la peşte.

Noul cadru legal privind asigurările de răspundere civilă auto (RCA), cuprinzând Legea 132/2017, norma de aplicare a acesteia şi procedurile Biroului Asigurătorilor Auto din România (BAAR), este în vigoare de la 1 august şi aduce o serie de schimbări în analiza de risc a conduitei şoferilor. Aceste schimbări constau în reaşezarea sistemului bonus-malus, restrângerea la trei zile a termenului de constatare a prejudiciilor, decontarea directă a daunelor, dar şi introducerea Factorului N în calculul poliţelor pentru şoferii cu risc ridicat.

Conform noului sistem bonus-malus, la înnoirea poliţei RCA, şoferii disciplinaţi în trafic pot primi reduceri de până la 50%, în timp ce şoferii care au produs accidente rutiere vor fi penalizaţi, suportând o majorare a costului poliţei RCA de până la 180%. O altă modificare importantă vizează chiar modul de aplicare a sistemului bonus-malus: pentru persoanele fizice se va aplica aceeaşi clasă de Bonus, respectiv Malus – cea mai favorabilă – pentru toate maşinile pe care le deţine. „Schimbarea este că se va lua în calcul proprietarul, nu maşina”.

Decontarea directă este o altă schimbare adusă de cadrul legal privind RCA. Potrivit UNSAR, până la 1 octombrie asigurătorii vor încheia un acord de reglementare a decontării directe, pe care o vor oferta obligatoriu, la un cost suplimentar, opţiunea cumpărării acesteia revenind clientului. Decontarea directă presupune ca reparaţia să fie plătită de către asigurătorul RCA al păgubitului, care îşi va recupera prejudiciul de la asigurătorul şoferului vinovat.Pot fi introduse şi reduceri de primă pentru persoane cu deficienţe locomotorii. „În premieră, sistemul de corectare a tarifului de primă va permite acordarea de către asigurători a unor reduceri persoanelor cu deficienţe locomotorii.

ANM a emis un cod portocaliu de caniculă valabil luni în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. De asemenea, Crişana, Maramureş, Transilvania, Banat şi cea mai mare parte a Moldovei se află sub atenţionare cod galben de ploi. Temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade. În judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa şi în zona joasă a judeţului Mehedinţi, precum şi în municipiul Bucureşti, temperaturile maxime se vor situa frecvent între 36 şi 39 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va fi de 82…84 de unităţi.

Cele mai scumpe locuinţe de cumpărat sunt în zona centrală din Cluj-Napoca, unde preţenţiile vânzătorilor depăşesc 1.530 de euro pe metru pătrat, urmate de cele din zona de centru-nord din Bucureşti (1.500 de euro/mp) şi Timişoara (1.080 de euro/mp). În Cluj-Napoca, oraşul cu cel mai mare nivel al preţurilor cerute din România (1.330 de euro pe metru pătrat util), cele mai scumpe apartamente se află în zona centrală şi cea ultracentrală, unde pretenţiile vânzătorilor ajung la o medie de 1.530 de euro pe metru pătrat util, situându-se la o diferenţă de 70 euro pe metru pătrat faţă de următorul cartier în top, Plopilor (1.460 euro pe metru pătrat util). Zona centrală înregistrează printre cele mai mari scumpiri trimestriale, de 3,8% în primul trimestru din 2017 şi de 6% în al doilea trimestru din 2017.

În Capitală, cartierele cu cele mai ridicate preţuri pe piaţa apartamentelor rămân cele din zona de centru-nord a oraşului, unde pretenţiile vânzătorilor depăşesc valoarea de 1.500 de euro pe metru pătrat util, apropiindu-se, în unele cazuri, chiar de pragul de 3.000 de euro pe metru pătrat. Astfel, o locuinţă poate fi achiziţionată, în medie, cu 2.670 de euro pe metru pătrat util în Kiseleff şi Aviatorilor, cu 2.390 de euro pe metru pătrat util în Herăstrău şi Nordului şi, respectiv, cu 2.050 de euro pe metru pătrat util în Dorobanţi şi Floreasca.

În Timişoara, deşi media de preţ consemnată la nivel de oraş în trimestrul al doilea din 2017 este de doar 1.080 de euro pe metru pătrat util, niciuna dintre zonele analizate nu coboară sub pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat. Dacă în zonele Ultracentral, Medicină şi Piaţa Unirii pretenţiile vânzătorilor ajung la 1.420 de euro pe metru pătrat util, acestea scad până la 1.030 de euro pe metru pătrat util în zonele Bucovina, Simion Bărnuţiu, Gării, Dorobanţilor şi Mircea cel Bătrân.

Cele mai multe instituţii ale statului au o cel puţin o pagină de socializare, iar, în ultimul timp, miniştrii sau reprezentanţii altor instituţii publice aleg să comunice informaţii importante prin intermediul Facebook sau Twitter, renunţând, astfel, la clasicele comunicate de presă. Ministrul Justiţiei, al Educaţiei, al Afacerilor Interne sau Parchetul General aleg, în ultima perioadă, să comunice decizii sau măsuri luate prin intermediul canalelor de socializare. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a ales să comunice public despre arhiva SIPA pe pagina lui de socializare. Fie că a anunţat convocarea Comisiei de inventariere a arhivei, fie că a precizat că rezultatele verificărilor privind deţinerea de certificate ORNISS vor fi transmise Ministerului Public, Toader a ales să folosească pagina sa de Facebook.

Un alt ministru care este activ pe Facebook este Carmen Dan, de la MAI. Ministrul Afacerilor Interne a anunţat, de-a lungul timpului, că a avut discuţii cu sindicaliştii pe tema statutului poliţistului, că doreşte să fie înăsprite pedepsele pentru ultraj, dar şi rezultatele diverselor comandamente. Mai mult, Carmen Dan scrie şi despre sărbători religioase sau publice, întâlniri cu ambasadori sau transmite, public, condoleanţe familiilor poliţiştilor care şi-au pierdut viaţa. Şi ministrul Educaţiei era activ pe Facebook, însă, de curând, el şi-a şters pagina de socializare. De-a lungul timpului, el a scris despre probleme de interes public, cum ar fi introducerea manualului de sport.

O discuţia pertinentă privind echitatea sistemului de pensii nu trebuie transformată într-o „vânătoare de vrăjtoare” contra „oamenilor în uniforme” din sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională, pentru că acesta nu e format din „anaconde”. Predoiu crede că este o greşeală ca publicului să îi fie indusă „ideea grosieră că tot ce e în uniformă e rupt de popor şi de interesele lui, când, de fapt, situaţia e inversă”. Predoiu spune şi că ” trebuie echitate în sistemul de pensii şi de salarizare” şi că măsura eliminării pensiilor speciale „pentru o perioadă (în primul rând pensiile parlamentarilor, pentru că ei sunt primii care trebuie să dea exemplu de sacrificiu!), până avem excedente bugetare şi piramida gradelor este reaşezată cu «baza la bază şi vârful în sus» se impunea demult”.

Mobilizare de forţe în zona localităţii Bran,comuna Golăieşti din Iaşi. Pomperi, scafandri, poliţişti şi poliţişti de frontieră au fost alertaţi după ce pe râul Prut au fost găsite cadavrele a două persoane. Serviciile de intervenţie au fost anunţate printr-un apel la 112 că pe râul Prut pluteşte un cadavru, în zona localităţii Bran,comuna Golăieşti. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a intervenit cu o autospecială cu scafandri, o barcă, un echipaj EPA SMURD şi şapte subofiţeri din cadrul ISU Iaşi. Poliţiştii din cadrul IPJ Iaşi au deschis o anchetă şi fac cercetarea la faţa locului pentru a stabili identitatea victimelor şi pentru a afla ce s-a întâmplat. De asemenea, au fost solicitate şi forţe ale Poliţiei de Frontieră.

Restricţiile de circulaţie pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone vor fi ridicate, duminică, în judeţele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureş, Suceava şi Botoşani. Pentru celelalte judeţe în care sunt menţinute codurile roşu şi portocaliu de caniculă, restricţiile de circulaţie rămân valabile şi sunt instituite în baza avertizărilor emise de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru această perioadă. Restricţionarea circulaţiei este necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformări majore ireversibile cu pierderea stabilităţii îmbrăcaminţii rutiere.

În România, mai puţin de un sfert dintre nou-născuţi sunt alăptaţi în prima oră de la naştere, iar rata de alăptare exclusivă la sân în primele şase luni de viaţă a micuţilor este de 16%, arată UNICEF. Statisticile au fost emise cu prilejul unui nou raport publicat de UNICEF şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ce arată că nicio ţară din lume nu îndeplineşte integral condiţiile recomandate privind alăptarea nou-născuţilor. Colectivul Mondial pentru Alăptare solicită ţărilor, printre altele, şi să sporească fondurile alocate pentru creşterea ratelor de alăptare, să introducă prevederi legale referitoare la concediul parental plătit şi politici vizavi de alăptarea la locul de muncă, să implementeze cei zece paşi către alăptarea cu succes în maternităţi.

Un depozit de băuturi alcoolice şi răcoritoare de pe strada Nicolae Bălcescu din Slatina a ars mai bine de câteva ore, incendiul întinzându-se pe o suprafaţă de peste 2.000 de metri pătraţi şi cuprinzând şi o autoutilitară. Incendiul izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică la un depozit de băuturi alcoolice şi răcoritoare din Slatina a fost stins după mai multe ore, valoarea pagubelor nefiind încă evaluată de pompieri şi proprietarii imobilului.

Cornel Gogolan, a declarat că au ars interiorul halei pe 600 de metri pătraţi, ambalaje, biroul de supraveghere, centrala de detecţie, două monitoare, două imprimante, un dozator de apă, un DVR, două motostivuitoare, actele gestionarilor dintr-un fiset metalic şi, parţial, prelata unui camion. De asemenea, s-a distrus parţial marfa din apropierea biroului, iar restul mărfii prezintă o stare avansată de degradare. Au fost evacuate 12 butelii de GPL. Cauza probabilă a incendiului este scurtcircuit electric.

Duminică, 6 august, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 şi Super Noroc după ce la tragerile loto de joi, 3 august, Loteria Română a acordat 12.847 de câştiguri în valoare totală de 582.222,25 lei. Pentru jocul Joker se organizează două trageri: o tragerea principala şi o tragere suplimentară. Pentru cea de-a două tragere Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri al categoriei I cu suma de 50.000 de lei. La Loto 6/49, la categoria I, se înregistrează un report în valoare de peste 9,12 milioane de lei (peste 2 milioane de euro).

La Noroc este în joc un report cumulat în valoare de aproximativ 2,6 milioane de lei (apoximativ 570.000 de euro). La Joker, categoria I, se înregistrează un report în valoare de aproximativ 8 milioane de lei (peste 1,74 milioane de euro), iar la categoria a II-a reportul este de peste 123.000 de lei (peste 27.000 de euro). La Noroc Plus a rămas în joc, la categoria I, un report în valoare de peste 234.000 lei (peste 51.000 de euro). Loto 5/40 înregistrează la categoria I un report de peste 216.000 de lei (peste 47.000 de euro). La Super Noroc, reportul categoriei I este de peste 38.000 de lei (peste 8.000 de euro).

Un incendiu puternic a izbucnit în localitatea Sviniţa din Mehedinţi, fiind afectate peste trei hectare de litieră şi coronament. Pompierii care acţionau la incendiul din Parcul Domogled au fost redirecţionaţi către Sviniţa. La incendiul din localitatea Sviniţa, judeţul Mehedinţi, intervin 28 de subofiţeri, doi ofiţeri, două autospeciale cu apă şi spumă, două autospeciale de muncă operativă, o autospecială de transport personal şi un ATV de stins incendii. Sunt afectate peste trei hectare de litieră şi coronament. În prijinul pompierilor din Mehedinţi vor ajunge reprezentanţi ai ISU Caraş-Severin, ISU Dolj şi ISU Timiş.

Taximetriştii Indepenedenţi membri ai Asociaţiei pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi – ADTI – vor întrerupe lucrul începînd cu data de 5 septembrie, între orele 9.00 şi 12.00, şi vor picheta trei zile sediul Primăriei Bucureşti. După această dată, protestatarii vor întrerupe lucrul „pînă la soluţionarea problemelor” şi „vor utiliza toate formele legale de protest”.

Cunoscute grupuri de interese ce desfăşoară activităţi ilegale de transport, sprijinite mediatic, au început să actioneaze tot mai agresiv în directia compromiterii si denigrării operatorilor de transport care au dreptul legitim să presteze această activitate, fără ca cineva din cadrul autorităţii de autorizare ori alte autorităti ale statului să intervină. Asociaţia pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi (ADTI) este o organizaţie profesională neguvernamentală, independentă, apolitică, constituită în anul 2004 conform OG 26/2000, care promovează şi apără interesele transportatorilor autorizati în regim de taxi şi închiriere pe plan local şi naţional.

Un cioban în vârstă de 50 de ani a murit din cauza caniculei, el fiind găsit pe un câmp din comuna gălăţeană Cavadineşti. Acesta este cel de-al doilea deces înregistrat în judeţul Galaţi de la apariţia valului de caniculă. Trupul acestuia a fost preluat de Medicina Legală pentru efectuarea autopsiei. El nu prezenta urme de violenţă, dar s-a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. La ora la care bărbatul era căutat, în zonă se înregistrau în jur de 40 de grade Celsius. Medicii care au ajuns la faţa locului nu au putut decât să constate decesul.

Autorităţile din Statele Unite au anunţat că au lansat o operaţiune de căutare a trei militari americani probabil decedaţi după ce un avion s-a prăbuşit în Oceanul Pacific, la aproximativ 30 de kilometri de nord-estul Australiei. La bordul aeronavei de tip MV-22 Osprey se aflau 26 de persoane în momentul în care aparatul de zbor s-a prăbuşit sâmbătă după-amiaza. 23 de militari au fost salvaţi în decurs de aproximativ o oră, iar operaţiunea de salvare a celorlaţi trei militari a continuat în cursul nopţii, însă fără niciun rezultat. Operaţiunea de salvare a fost oprită fiind înlocuită de o operaţiune de căutare a victimelor, eforturi care ar putea dura şi până la câteva luni, se afirmă într-un comunicat al autorităţilor americane. Aeronava a decolat de pe portavionul USS Bonhomme Richard şi efectua „o misiune de rutină” în apele din largul Australiei.

Trupele loiale regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad au eliberat ultimul oraş controlat de reţeaua teroristă Stat Islamic în provincia Homs din vestul Siriei. Al-Sukhna, la aproximativ 70 de kilometri nord-est de Palmyra, era ultima localitate majoră controlată de Stat Islamic pe drumul care face legătura cu oraşul Deir Ezzor, unde o garnizoană a forţelor guvernamentale siriene se află sub asediul militanţilor reţelei teroriste încă din anul 2015. OSDO a precizat că la operaţiune au participat şi mai multe avioane militare ruse. Informaţiile nu au fost încă confirmate în mod oficial de autorităţile de la Damasc.

Daniel Mulhall, ambasadorul Marii Britanii în Irlanda, a precizat, că numărul britanicilor din întreaga lume care solicită paşaport irlandez a crescut semnificativ, ei dorind să-şi păstreze drepturile oferite de cetăţenia europeană şi după producerea Brexit. Potrivit ambasadorului, 500.000 de britanici au solicitat paşaport irlandez în prima jumătate a anului 2017. Acest fapt este generat de frica britanicilor în privinţa pierderii drepturilor de şedere şi de muncă în UE după ce Marea Britanie se va despărţi de Blocul comunitar.

Această creştere semnificativă vine după ce şi în 2016 numărul britanicilor care au solicitat cetăţenie irlandeză a crescut cu aproximativ 40%. Premierul irlandez, Leo Varadkar, a declarat recent că speră ca Brexit să nu se producă din cauza efectelor negative pe care le-ar avea asupra Irlandei şi asupra Marii Britanii. Varadkar a explicat că cea mai bună soluţie pentru evitarea apariţiei frontierei între Irlanda şi Marea Britanie ar fi rămânerea Londrei în uniunea vamală europeană şi în piaţa unică.

Guvernul Braziliei a iniţiat o operaţiune de amploare împotriva bandelor înarmate, în favelele din Rio de Janeiro ajungând, sâmbătă, peste opt mii de militari şi poliţişti, cu scopul de a reduce rata criminalităţii. Cinci favele din Rio de Janeiro au fost vizate de acţiunile forţelor de securitate, care au început operaţiunile de la primele ore ale dimineţii, potrivit unui comunicat emis de Secretariatul Securităţii Statului din Rio (Seseg). Obiectivul acestor operaţiuni este de a opri jafurile produse de bandele criminale asupra camioanelor care transportă marfă.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a postat un mesaj pe Twitter în care a lăudat rezoluţia adoptată de Consiliul de Securitate al ONU, despre care spune că va produce un impact financiar major. Consiliul de Securitate al ONU a votat, sâmbătă, în unainimitate noi sancţiuni împotriva regimului de la Phenian, prin care exporturile nord-coreene vor fi profund afectate. Rezoluţia, care a fost redactată de SUA şi negociată cu aliatul tradiţional al Coreei de Nord, China, vizează să crească presiunea economică asupra Phenianului pentru a determina oficialii nord-coreeni să oprească dezvoltarea programului nuclear.

Statele membre ale organizaţiei Mercosur au luat decizia de a suspenda Venezuela din organizaţie pe termen nedeterminat, punând şi mai multă presiune asupra preşedintelui Nicolas Maduro pentru a dizolva Adunarea Constituantă şi pentru a restabili ordinea democratică. Mercosur este o organizaţie economică regională din America de Sud. Decizia a fost anunţată de către miniştrii de Externe din Argentina, Paraguay, Uruguay şi Brazilia după o întâlnire ce a avut loc la Sao Paolo. Aceştia i-au cerut lui Nicolas Maduro să elibereze deţinuţii politici şi să înceapă un proces de tranziţie politică. În acelaşi timp cu anunţul suspendării Venezuelei din Mercosur, la Caracas, Adunarea Constituantă a îndepărtat-o din funcţie pe Luisa Ortega, procurorul de stat ce s-a opus practicilor regimului Maduro.

Tratatul care stă la baza Mercosur nu are nicio prevedere legată de excluderea statelor membre. Venezuela a fost suspendată temporar din organizaţie în luna decembrie a anului trecut pentru nerespectarea reglementărilor blocului economic sud american. Ricardo Luna, ministrul de Externe din Peru, a declarat că săptămâna viitoare, 14 reprezentanţi ai statelor din America de Sud se vor întâlni la Lima pentru a discuta problema Venezuelei, iar acest grup ar putea deveni un organism permanent de monitorizare. Cu toate că deţine una dintre cele mai mare rezerve de petrol din lume, Venezuela se confruntă cu grave probleme economice din cauza inflaţiei galopante şi scăderii preţului petrolului, cetăţenii neavând acces la alimente de bază. Protestele împotriva regimului din Venezuela s-au soldat, din aprilie şi până în prezent, cu peste 120 morţi.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întâlnire la Teheran cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin, discutând măsuri care să prevină deteriorarea relaţiilor dintre Chişinău şi Moscova. Această întâlnire a avut loc în contextul în care Ministerul de Externe al Republicii Moldova l-a declarat persona non grata pe vicepremierul Rusiei. Oficialul rus criticase dur Guvernul de la Chişinău şi Bucureştiul după ce i s-a interzis trecerea prin spaţiul aerian al României pentru a ajunge într-o vizită oficială în Republica Moldova.

Preşedintele de la Chişinău a criticat decizia autorităţilor moldovene de a-l declara pe Dmitrii Rogozin persona non-grata în Republica Moldova. Igor Dodon a fost prezent la Teheran pentru a participa la ceremonia de învestire a preşedintelui reales al Iranului Hassan Rouhani. Cei doi au avut o întrevedere bilaterală. În plus, preşedintele Republicii Moldova a avut o întâlnire şi cu Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate.

Social-democraţii din Germania (SPD) resping planul NATO pentru alocarea a 2% din PIB pentru apărare pe motiv că ar fi un obiectiv greşit şi o critică pe Angela Merkel pentru că nu are o poziţie mai fermă în faţa lui Donald Trump. Cu puţin peste o lună înainte de alegerile parlamentare din Germania, Martin Schulz, liderul SPD şi propunerea socialiştilor pentru funcţia de cancelar, şi Thomas Opperman, liderul grupului SPD din Bundestag, au lansat un atac fără precedent la adresa cancelarului Merkel şi a ministrului Apărării, Ursula von der Leyen. Astfel, social-democraţii se opun liderilor americani, care au solicitat Germaniei creşterea cheltuielilor militare cu mult timp înainte ca Donald Trump să devină preşedintele Statelor Unite.

Guvernul Marii Britanii este pregătit să plătească 40 de miliarde de euro Uniunii Europene pentru Brexit, în timp ce Bruxellesul estimează restanţele Londrei faţă de UE la 100 de miliarde de euro. Este pentru prima dată când partea britanică a avansat o sumă referitoare la restanţele faţă de UE. Cotidianul, citând surse guvernamentale anonime, a relatat că autorităţile britanice vor plăti doar dacă UE este de acord ca înţelegerea privind plata restanţelor să fie parte a unui acord mai larg privind relaţiile viitoare, inclusiv cele comerciale. Oficialii britanici analizează posibilitatea propunerii unui acord tranziţional prin care Marea Britanie va continua să facă plăţi anuale către UE în valoare de 10 miliarde de euro timp de până la trei ani după Brexit, a mai relatat cotidianul.

În schimbul acestor fonduri, Londra ar continua să beneficieze de acces la Piaţa unică europeană. Michel Barnier, negociatorul-şef al UE, a avertizat recent că este tot mai puţin probabil ca discuţiile între Marea Britanie şi Uniunea Europeană privind relaţiile după Brexit să înceapă în luna octombrie din cauza lipsei progresului pe tema unor chestiuni precum restanţele Londrei faţă de UE, estimate a fi între 60 şi 100 de miliarde de euro, drepturile cetăţenilor din state ale Uniunii Europene aflaţi în Marea Britanie şi găsirea unei soluţii privind frontiera între Irlanda de Nord şi Irlanda.

Un bărbat care avea asupra lui un cuţit a fost reţinut în timp ce încerca să treacă cu forţa de un punct de control la Turnul Eiffel din Paris. Individul, care aparent acţiona singur, a fost „rapid imobilizat şi arestat” şi nimeni nu a fost rănit. După reţinerea individului, poliţia a trecut la evacuarea clădirii, cu aproximativ 15 minute înainte de ora la care Turnul Eiffel se închide pentru vizitatori în mod normal. Individul purta un tricou al echipei de fotbal Paris Saint-Germain şi în acel moment Turnul Eiffel era iluminat în culorile clubului de fotbal.

SPORT

Locotenent colonelul Florin Talpan, juristul CSA Steaua care a câştigat toate procesele cu Gigi Becali, deposedându-l de brandul şi numele „Steaua“, a câştigat şi contestaţia depusă contra sancţiunilor dictate împotriva sa de superiorii din club. În luna ianuarie 2017, la foarte scurt timp după ce Talpan a obţinut la Curtea de Apel o victorie decisivă contra lui Becali (sentinţa s-a dat pe 21 decembrie 2016), obligându-l să nu mai folosească numele „Steaua“ pentru echipa sa, juristului i s-a pus poprire pe conturi. Şefii clubului i-au aplicat nişte sancţiuni din 2015, când la un control se descoperise că Talpan a întârziat nişte deconturi.

„Fulgerul” BOLT pierde titlul mondial la 100 m, în finala CM Londra. Americanul Justin Gatlin dă lovitura carierei: câştigă cel mai important tilu al carierei, în 9,92 secunde, cu o cursă „a la Bolt”. Lumea se uita la Coleman, care a dus trena, în faţa lui Bolt, iar de pe culoarul 8, cel mai hulit sprinter din finala mondială recuperează coroana celor mai rapizi oameni de pe planetă, după 12 ani de la ultimul triumf. Gatlin a câştigat pe ultimii paşi, dar fără a avea nevoie de fotofiniş! Usain Bolt prinde ultima treaptă a podiumului – are bronz, cu 9,95 secunde. Coleman completează dubla americană – argint, cu 9,94 secunde.

Bolt. visa să încheie neînvins proba supremă. „Imbatabil şi de neoprit” – cum a mărturisit că i-ar fi plăcut să fie titlul publicaţiilor de a doua zi. A intrat în arenă foarte degajat şi, în pur stil „Bolt Show”, a intrat în jocul mascotei. Un high-five inedit. S-a uitat din nou grijuliu la blockstarturi, le-a aşezat. Dar a pierdut. Şi, acum, aşa arată lista rezultatelor din cariera lui Bolt: nu l-a învins nimeni din 2008 până în 2016, decât o reacţie mult prea grăbită la un start din 2011, până în 2017, la Londra, unde Usain a fost învins de doi americani în finală. Şi a pierdut, în plus, şi semifinala în faţa lui Coleman.

Adrian Cefalan, director la Compania Naţională de Investiţii, instituţie care se ocupă de construcţia stadioanelor pentru Euro 2020, anunţă că noua arenă Dinamo, dacă se va mai face, va fi, cel mai probabil, reconstruită la dimensiuni mai mici decât cele despre care se discutase iniţial. Oficialul CNI, a cărui funcţie completă este director al Direcţiei Implementare Proiecte Complexe şi Investiţii în Infrastructură, a explicat pentru ProSport că „Dinamo“ are deja 4 luni întârziere faţă de celelalte trei arene programate a fi reconstruite. Dacă „Steaua“, „Rapid“ şi „Arcul de Triumf“ sunt în grafic şi, în cazul lor, sunt premise că vor fi terminate până la 1 martie 2020, data-limită care, spune Cefalan, a fost fixată de UEFA, în schimb la „Dinamo“ s-a intrat în criză de timp.

Până acum, planurile guvernului pentru infrastructura sportivă în vederea Euro 2020 prevedeau reconstruirea a patru stadioane la următoarele capacităţi: „Steaua“ – 30.000 de locuri, „Dinamo“ – 20.000 de locuri, „Rapid“ – 13-15.000 de locuri, „Arcul de Triumf“ – 8.000 de locuri. Cefalan a menţionat şi un alt stadion cu probleme: la „Rapid“, spaţiul actual de manevră este extrem de mic şi se caută soluţii, împreună cu primăria, pentru a obţine o parcelă suplimentară de teren alături, pentru a putea fi ridicat la capacitatea prevăzută.

FCSB este aproape de a realiza transferul de care are cea mai mare nevoie. Bogdan Planic, sârbul în vârstă de 25 de ani, ar putea ajunge sub comanda lui Nicolae Dică săptămâna următoare. Planic nu a jucat în meciul pe care Vojvodina l-a câştigat cu 1-0 în faţa celor de la Backa Palanka, partidă contând pentru runda a treia a campionatului din Serbia, asta în condiţiile în care în primele două etape a fost integralist. Nenad Vanic, antrenorul celor de la Vojvodina a recunoscut că va fi greu pentru club să-l mai păstreze pe Planic.

Negocierile dintre FCSB şi gruparea din Serbia sunt mai vechi, însă discuţiile s-au sistat în momentul în care sârbii au cerut 500.000 de euro, iar Gigi Becali nu a fost dispus să ofere mai mult de 300.000 de euro. Situaţia s-a schimbat după ce FCSB s-a calificat în play-off-ul UEFA Champions League, astfel că este de aşteptat ca stopper-ul sârb să ajungă la Bucureşti în zilele următoare. Vicecampioana României trebuie să acţioneze rapid din două considerente: lista de jucători pentru meciurile cu Sporting trebuie trimisă la UEFA, iar de jucătorul sârb se interesează şi echipe din Turcia.

Trei românce joacă, duminică seară, pentru accederea pe tabloul principal de la Rogers Cup, acolo unde se află deja Simona Halep, singura tricoloră al cărei clasament i-a permis accesul direct pe main draw la competiţia de nivel Premier 5 de la Toronto.

Irina Begu (38 WTA) a fost prima româncă ajunsă în turul doi al tabloului de calificare, la finalul zilei de sâmbătă. Jucătoarea pregătită de Artemon Apostu Efremov a reuşit şase break-uri în partida jucată împotriva japonezei Kato Miyu şi câştigată cu 6-3, 6-4. Pentru un loc pe tabloul principal, Irina se va duela cu reprezentanta Australiei, Lizette Cabrera (160 WTA), cea care a produs surpriza în faţa americancei Jennifer Brady (după două ore şi 28 de minute de joc). Meciul Irinei deschide programul de joc pe terenul 1, de la ora 17:00 (ora României) şi este primul dintre cele două jucătoare.

Sorana Cîrstea (54 WTA) deschide programul zilei de pe Grandstand cu un meci tare împotriva italiencei Camila Giorgi (83 WTA). Românca a trecut în 71 de minute de Alexandra Wozniak, într-o partidă în care, ca şi Irina Begu, a reuşit şase break-uri. Sorana a revenit în primul set de la 2-4 şi, cu serie consecutivă de patru jocuri, a luat manşa inaugurală, 6-4. Mai rapid, în doar 29 de minute, a câştigat setul doi, cu 6-1. Românca este în căutarea primului succes în faţa Camilei Giorgi: a pierdut de două ori în minimum de seturi dueluri la Wimbledon şi Indian Wells. Meciul este programat în paralel cu cel al Irinei Begu, de la ora 17:00 (ora României).

Patricia Ţig (134 WTA) a obţinut o victorie importantă în faţa favoritei 13 a tabloului de calificare – rusoaica Natalia Vikhlyantseva (65 WTA). Jucătoarea pregătită de Răzvan Sabău a câştigat categoric, 6-3, 6-1, într-o oră şi 21 de minute. Cu un procentaj foarte bun la mingile de break (5 din 6 apărate şi 5 mingi de break valorificate dintr-un total de 12), Paty merge la un duel cu mai tânăra Donna Vekic pentru un loc pe main draw. Croata a trecut cu dificultăţi de reprezentanta Canadei, Carson Branstine, beneficiara unei invitaţii – 5-7, 6-2, 6-3.

1-1 este palmaresul întâlnirilor directe dintre Ţig şi Vekic. Jucătoarea de 21 de ani şi 1,79 m a câştigat cel mai recent meci împotriva Patriciei, la începutul acestui an, în Mexic (6-4, 6-1). După ce la turneul precedent, de la Washington, Patricia a reuşit să întrerupă o serie de meciuri fără victorie începută după Miami, acum, la Montreal, românca încearcă să lege două victorii consecutive tot pentru prima dată de la Miami încoace. Partida va începe, cel mai probabil, după ora 20:00 (al treilea meici pe Granstand).

După retragerea Monicăi Niculescu înainte de startul calificărilor, Ana Bogdan (105 WTA) este singura româncă eliminată încă de la primul meci în această fază a competiţiei. Sportiva din Sinaia a pierdut un meci fulger, de doar 50 de minnute, în faţa rusoaicei Ekaterina Alexandrova (90 WTA). Ana nu a reuşit să obţină nici măcar o minge de break, în ciuda faptului că frecvenţa primului serviciu al rusoaicei a fost una modestă – doar 44%. Alexandrova a câştigat partida cu 6-1, 6-2.

Sporting Lisabona, adversara FCSB din play-off-ul UEFA Champions League, deschide noua ediţie de campionat a primei ligi din Portugalia. Formaţia pregătită de Jorge Jesus va juca în această seară, ora 20:00, contra celor de la Desportivo Aves. Înaintea confruntării, tehnicianul lui Sporting a vorbit despre începutul noului sezon şi despre dubla confruntare cu românii. Jesus nu ia în calcul o eventuală eliminare şi vorbeşte deja despre grupele UEFA Champions League. Primul meci din play-off-ul Champions League dintre Sporting şi FCSB se va juca în Portugalia, pe 15 august, iar returul va fi peste o săptămână, pe Arena Naţională. Ambele confruntări se vor disputa cu începere de la ora 21:45.

Suporterii, jucătorii, staff-ul tehnic şi conducătorii FCSB s-au bucurat după ce au aflat că echipa lor va înfrunta Sporting Lisabona în ultimul tur preliminar al Ligii Campionilor. Scăpaţi de echipe precum Liverpool, Napoli sau Sevilla, toţi cei prezenţi în anturajul echipei consideră că FCSB are şanse reale de a intra în grupele Ligii. Diferenţa dintre FCSB şi Sporting Lisabona, vorbind strict de cotele oferite de transfermarkt.de, este cam aceeaşi între FCSB şi FC Argeş sau FC Hermannstadt. Ambele nou-promovate din Liga 2 au jucători în valoare de circa două milioane de euro.

Portughezii au fost eliminaţi în ultima etapă, când au pierdut la Varşovia, scor 1-0, în meciul decisiv pentru poziţia a treia. Legia a mers în primăvara Europa League, în timp ce Sporting a terminat grupa pe ultimul loc. În prima etapă, Real Madrid a primit vizita echipei care l-a lansat pe Cristiano Ronaldo în fotbalul mare. „Galacticii” au fost conduşi cu 1-0 până în finalul partidei, dar Ronaldo a egalat în minutul 89 iar Morata a adus victoria la ultima fază.

FCSB a făcut parte din grupa L a Europa League, alături de Villareal, Osmanlispor şi FC Zürich (liga a doua elveţiană la momentul respectiv). La fel ca Sporting, FCSB a fost „lanterna roşie” a grupei. Gruparea din Capitală a încheiat la egalitate cu FC Zürich, dar eleveţienii au profitat de rezultatele directe. Cele două jocuri dintre FCSB şi Zürich s-au încheiat la egalitate, 1-1 la Bucureşti şi 0-0 în retur. Golul marcat de Moussa Koné în minutul 86 al partidei de pe Arena Naţională a făcut diferenţa în clasamentul final.

Concordia Chiajna – FCSB, ora 21:00, este ultima partidă a zilei în Liga 1. Echipa lui Nicolae Dică abordează meciul cu un moral excelent după ce a reuşit o calificare în play-off-ul UEFA Champions League în faţa cehilor de la Viktoria Plzen. Un succes contra ilfovenilor i-ar duce pe roş-albaştri la egalitate de puncte cu FC Botoşani şi CFR Cluj, echipe care se află în acest moment în fruntea clasamentului. La conferinţa de presă premergătoare acestei partide, Dică a anunţat că de acum titlul a devenit principalul obiectiv al echipei, calificarea în grupele UEFA Champions League fiind în plan secund.

Iată, Sepsi a învins pe Viitorul, scor 1-0. Categoric o surpriză, dacă ne gândim că o nou-promovată a câştigat în faţa campioanei en titre. Şi asta la mai puţin de trei luni de la epilogul sezonului trecut. Având în vedere ce diferenţe ar trebui să existe între asemenea combatante, te-ai gândi că este o raritate, căci nu în fiecare zi un David învinge un Goliath. Privind însă retrospectiv, nu este chiar aşa. Căci, iată, ne aflăm la al treilea sezon consecutiv în care campioana cedează în faţa unei nou-promovate, în prima parte a sezonului.

CS U Craiova – Astra, ora 18:30, este meciul care deschide ziua de fotbal în Liga 1. Cele două formaţii vin după confruntările din preliminariile Europa League, partide care au consemnat şi eliminarea din competiţie. Oltenii au pierdut la Milano, scor 0-2, în timp ce Astra a fost învinsă de Oleksandriya, scor 0-1. Până acum, cele două formaţii s-au întâlnit de opt ori, iar ‘scorul’ este în favoarea giurgiuvenilor care au câştigat cinci meciuri. Oltenii au câştigat o singură partidă, iar alte două confruntări s-au terminat la egalitate.

În această ediţie de campionat, Astra a pierdut un singur meci, deplasarea de la Voluntari, scor 1-3. Echipa lui Edi Iordănescu a câştigat cu Sepsi şi ACS Poli Timişoara. De partea cealaltă, Craiova nu a pierdut niciun meci, însă are mai puţine puncte: oltenii au înregistrat două remize, cu Chiajna şi FCSB, şi au triumfat în prima etapă cu CSM Poli Iaşi.

Jucătoarele de tenis au devenit mai nou ţinta hoţilor, iar ultima victimă este Roberta Vinci, fostă ocupantă a locului 7 mondial! Italianca a rămas fără toate cupele acumulate în tenis, între care 10 trofee WTA şi o salatieră primită pentru finala disputată la US Open 2015. Roberta Vinci, actualmente locul 37 mondial, trăieşte o dramă după ce hoţii i-au prădat casa din Italia, furându-i mai multe obiecte de valoare materială, dar şi sentimentală. Vinci este a doua jucătoare de tenis care devine victima unei infracţiuni într-un interval relativ scurt de timp. Kvitova a suferit chiar un prejudiciu fizic, după ce a fost atacată cu un cuţit de către un hoţ în casa ei din Cehia, în luna decembrie a anului trecut.

Arsenal şi Chelsea se duelează, cu începere de la ora 16:00, în cea de-a 95-a ediţie a Supercupei Angliei. ‘Tunarii’ sunt câştigătorii Cupei Angliei, în timp ce echipa lui Conte a triumfat în Premier League în sezonul trecut. Coquelin, Gabriel şi Wilshere vor lipsi din pricina accidentărilor, iar Wenger va decide în ultimul moment dacă îl va trimite în teren pe Alexis Sanchez. Sanchez a revenit la echipă abia în cursul zilei de marţi după o vacanţă prelungită ca urmare a participării la Cupa Confederaţiilor. De partea cealaltă, Conte nu se va putea baza pe Hazard şi Bakayoko, ambii indisponibili, iar Diego Costa nu se va afla nici măcar în lot. Tehnicianul lui Chelsea i-a transmis atacantului că este liber să-şi găsească un alt angajament.

Cele două echipe s-au întâlnit şi în finala Cupei Angliei din sezonul trecut, iar Arsenal a câştigat în faţa lui Chelsea cu 2-1. Potrivit statisticii, Arsenal nu are nicio şansă să câştige Supercupa, dat fiind faptul că niciodată în istorie câştigătoarea Cupei Angliei nu a reuşit să se impună în Supercupă având acelaşi adversar ca în cupă. Confruntarea de astăzi va fi cea de-a treia dintre cele două formaţii în Supercupă. Chelsea a câştigat în 2005, iar Arsenal în 2015. Chelsea şi Arsenal au jucat Supercupa Angliei de şapte ori fără a câştiga trofeul şi doar Manchester United stă mai rău din acest punct de vedere, ‘diavolii’ pierzând meciul inaugural al sezonului de nouă ori.

Referitor la Manchester United, echipa de pe ‘Old Trafford’ este ultima care a reuşit să câştige consecutiv titlul în Premier League şi Supercupa Angliei, iar asta se întâmpla în 2010. Acesta va fi cel de-al patrulea duel dintre Arsenal şi Chelsea pe noul Wembley. Meciul din Supercupă va egala confruntările dintre Chelsea şi Tottenham, respectiv Chelsea şi Manchester United, partide care s-au jucat tot de câte patru ori de la inaugurarea noii arene.

O generaţie de excepţie a handbalului românesc a ieşit din scenă, într-un eveniment marca ”Ramona Farcău”. Extrema naţionalei României a organizat un meci de retragere din activitate, l-a intitulat mai mult decât sugestiv, ”Gala Campioanelor”. A fost, dacă vreţi, un fel de predare a ştafetei către noile generaţii, având în vedere că Huţupan, Meiroşu, Luca, Stanca, Brădeanu, Lecuşanu, Nechita, toate handbaliste de excepţie ale handbalului românesc, au agăţat deja ghetele în cui. Meciul de retragere al Ramonei Farcău a marcat, într-o oarecare măsură, şi retragerea celorlalte fete care au scris istorie cu Oltchim şi naţionala României şi care n-au avut parte de astfel de evenimente, deşi toate ar fi meritat.

PROGNOZA METEO
6 August 2017

În cea mai mare parte a țãrii, vremea va fi canicularã, iar disconfortul termic deosebit de accentuat. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 33 și 39 de grade, cele mai ridicate valori urmând a se înregistra în regiunile sud-vestice, iar cele minime vor fi cuprinse între 16 și 26 de grade, ușor mai scãzute în depresiuni. În prima parte a zilei cerul va fi variabil, apoi, treptat instabilitatea atmosfericã va fi în creștere și se va manifesta la munte, local în jumãtatea de nord a țãrii și izolat în restul teritoriului, prin înnorãri temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Ploile vor putea avea caracter torențial și vor fi condiții de grindinã.

Bucuresti

Vremea canicularã va persista, iar disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineața și noaptea. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de 37…38 de grade, iar cea minimã de 21…23 de grade.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *