Stiri pe scurt 5 Aprilie 2017

Stiri pe scurt 5 Aprilie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  5 Aprilie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 5 aprilie. In anul 1949, s-a născut compozitorul şi realizatorul de emisiuni radio Şerban Georgescu. S-a afirmat pe scena muzicală românească prin zeci de şlagăre, în anii ‘80, interpretate de Carmen Rădulescu şi apoi de Mădălina Manole, care i-a devenit ulterior soţie. Melodii ca „Întoarce-te”, „Fată dragă”, „Te-am văzut, mi-ai plăcut” au câştigat numeroase premii la festivalurile de la Mamaia sau la alte concursuri (d. 4 mar. 2007).

În primul trimestru din 2017, apartamentele s-au scumpit cu 4% la nivel naţional, relevă un studiu al Imobiliare.ro publicat miercuri, care arată că la Cluj-Napoca se regăsesc cele mai mari preţuri. După un avans de 1,1% consemnat în martie, suma solicitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel naţional (noi şi vechi) a ajuns la 1.092 de euro pe metru pătrat util (de la 1.080 de euro pe metru pătrat la finele lui februarie). Valoarea actuală este cu 4% mai mare decât cea consemnată la sfârşitul lui 2016, respectiv 1.050 de euro pe metru pătrat; spre comparaţie, în primul trimestru din 2016 pretenţiile proprietarilor s-au majorat cu 6,5%.

Unităţile locative disponibile spre vânzare în Capitală s-au apreciat cu 1,4% în ultima lună (de la 1.159 la 1.175 de euro pe metru pătrat util). Preţul mediu cerut pentru un apartament vechi a rămas constant, la 1.112 euro pe metru pătrat, însă locuinţele noi s-au scumpit cu 3%, de la 1.189 la 1.225 de euro pe metru pătrat. În primul trimestru din 2017 pretenţiile vânzătorilor s-au majorat, per ansamblu, cu 3%, de la o medie de 1.141 de euro pe metru pătrat valabilă la finele anului trecut; spre comparaţie, în aceeaşi perioadă din 2016 avea loc un avans de 3,3%.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, că a elaborat proiectul de lege privind Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, urmând ca acesta să intre în procedură parlamentară. Tudorel Toader a precizat că nu va exista un prag pentru abuzul în serviciu. Ministrul Justiţiei a mai declarat că vor fi elaborate şi alte proiecte de lege care să pună în acord legislaţia cu deciziile CCR. Tudorel Toader, a declarat, că dacă va fi invitat, va merge în faţa coaliţiei guvernamentale, însă a precizat că va face acest lucru nu pentru a se justifica, ci pentru a se face bine înţeles, precizând totodată că nu îi este frică de remaniere.

Peste 500 de cazuri de rujeolă au fost raportate în Europa în luna ianuarie 2017, iar până în prezent numărul a crescut simţitor. Cele mai mari focare de pojar sunt în România şi Italia. În România au fost raportate peste 3.400 cazuri de rujeolă şi 17 morţi din ianuarie 2016 până pe 10 martie 2017. Majoritatea cazurilor au apărut în zonele în care imunizarea este extrem de mică. Conform acestui raport, cele trei genotipuri de rujeolă au început să se răspândească în România din luna ianuarie 2016, nefiind prezente pe teritoriul ţării anterior. În urma analizelor de laborator şi a testelor epidemiologice, experţii vor identifica originile infecţiei.

Rata vaccinării din România a scăzut drastic în ultimii ani, în mare parte din cauza unor activişti care militează pentru interzicerea vaccinurilor. Italia se află locul doi ca rată a infecţiilor cu pojar, nivelul vaccinării a scăzut în ultima perioadă sub pragul de 95%, impus de către OMS. Pojarul este un virus extrem de contagioas care poate provoca boli grave. Deoarece virusul este endemic se poate răspândi în majoritatea zonelor de pe glob chiar dacă acestea au eliminat boala din rândul populaţiei. Orice persoană nevaccinată indiferent de vârstă poate contracta boala. OMS a sfătuit autorităţile pentru sănătate din fiecare ţară să implementeze măsurile de vaccinare pentru evitarea unei epidemii grave.

În cadrul recent publicatului test comun al anvelopelor de vară organizat de ACE, GTÜ şi ARBÖ, ContiPremiumContact 5 a ajuns fără probleme pe locul 1. Anvelopa căreia i s-a acordat calificativul de top „foarte recomandată” a asigurat cele mai scurte distanţe de frânare pe carosabil umed şi uscat în cadrul testului. Anvelopa de vară de la Continental impresionează prin echilibrul său impresionant. Un număr total de 11 modele de anvelope cu dimensiunea 215/60 R 17 pentru SUV-uri de mai mici dimensiuni s-au aliniat la start. Modelul succesor PremiumContact 6 este deja disponibil la distribuitori.

ContiPremiumContact 5 nu a prezentat niciun fel de puncte slabe în celelalte teste pe carosabil umed şi uscat şi a încheiat testarea în rândul celor mai bune modele în ceea ce priveşte rezistenţa la înaintare. Acest lucru a demonstrat din nou faptul că, în testele independente, anvelopele pot ocupa un loc fruntaş dacă toate caracteristicile lor se află la cel mai ridicat nivel tehnologic. Dimensiunea testată 215/60 R 17 se potriveşte în principal cu numeroase SUV-uri de dimensiuni mai mici; autovehiculul de test în acest caz a fost un Opel Mocca.

Tribunalul Bucureşti a anulat, sancţiunea dată de Ambulanţa Bucureşti-Ilfov în cazul medicului Anca Dobre, cea care a răspuns primului apel de urgenţă în cazul lui Ioan Gyuri Pascu, măsura dispusă în octombrie 2016 de Ambulanţă fiind de diminuare a salariului. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis contestaţia medicului şi au dispus anularea deciziei de sancţionare emisă de Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov. Totodată, instanţa a decis obligarea Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov la plata sumei de 3.500 lei reprezentând cheltuieli de judecată. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, ea putând fi atacată tot la tribunal în termen de 10 zile de la comunicare.

Faleze cenuşii, pustii şi dezolante, terase ce par a fi părăsite din sezonul trecut, aşa arată staţiunile de pe litoral cu mai puţin de două săptămâni înainte de deschiderea neoficială a noului sezon estival. Hotelierii spun, la unison, că este imposibil să deschidă în 15 aprilie. Cu mai puţin de două săptămâni rămase până la deschiderea neoficială a noului sezon estival pe litoral, întreaga staţiune Mamaia, dar şi celelalte staţiuni de la malul mării sunt în şantier, majoritatea locurilor de cazare fiind în renovare.

Staţiunea Mamaia nu arată gata să primească oaspeţi. Hotelurile răsună de la zgomotul ciocanelor, iar faleza, de la un capăt la celălalt, este pustie, cenuşie şi dezolantă. La unison, majoritatea patronilor de hoteluri sau terase apreciază că este prea devreme să deschidă acum pentru că nu este rentabil şi nu-şi pot acoperi cheltuielile. Cei mai mulţi hotelieri din Mamaia spun că ei nu vor fi gata să primească turişti încă de la data de 15 aprilie, iar patronii de terase sunt siguri că nu vor reuşi să deschidă mai devreme de 1 mai. Multe dintre terasele din Mamaia sunt şi acum în stadiul în care au fost părăsite la sfârşitul sezonului trecut şi nu se vede vreun semn că acestea ar putea fi pregătite în cele numai câteva zile rămase.

Autorităţile locale constănţene au început amenajarea plajelor pentru noul sezon estival, reprezentanţii Administraţiei Naţionale „Apele Române” estimând că până la data de 1 mai acestea vor fi gata, în prezent fiind pregătite în proporţie de 70 la sută. Activităţile de pregătire a plajelor au fost demarate începând cu data de 20 februarie, astfel, până la data de 15 aprilie se estimează că vor fi amenajate şi predate conform clauzelor contractuale către utilizatorii de plaje, acele suprafeţe care fac obiectul contractelor de închiriere, urmând ca ulterior, să fie finalizate şi acele suprafeţe libere de contract.

Conform ANAR, acţiunea de pregătire a plajelor se desfăşoară concomitent pe trei tronsoane, respectiv tronson 1, care cuprinde zona Năvodari – Mamaia – Constanţa, care este finalizat în proporţie de 60 la sută, tronson 2, Agigea – Eforie – Costineşti – Tuzla, finalizat în proporţie de 70 la sută, şi tronson 3, 23 August – Mangalia – 2 Mai – Vama Veche, finalizat în proporţie de 80 la sută.

Câştigul mediu net al unui medic din Spitalul Universitar din Bucureşti a fost în decembrie 2016 de 6.140 de lei net (1.400 de euro), aproape dublu – plus 80% – faţă de decembrie 2015, când era de 3.400 de lei, ceea ce arată că politica din ultimii ani de majorare a salariilor din sectorul medical şi plăţilor pentru gărzi se vede în veniturile medicilor. Media este calculată aritmetic pentru cei 430 de medici de la Universitar, ceea ce înseamnă că pot fi salarii şi de 4.000, dar şi de 8.000 de lei net. Cei 750 de medici rezidenţi din cadrul Spitalului Municipal aveau un câştig mediu net de 3.100 de lei în decembrie 2016, cu 50% mai mult decât în decembrie 2015, iar cei 1.302 asistenţi medicali au câştigat în medie 3.200 de lei, cu 30% mai mult decât în decembrie 2015.

Creşterea salariilor medicilor de la stat până la 1.500 -2.000 de euro net lunar îi apropie de salariile din sectorul privat, unde mulţi dintre ei îşi suplimen­tează veniturile. Pentru rezidenţi, îmbunătăţirea veni­turilor este dramatică, în condiţiile în care în urmă cu 3-4 ani câştigau la ni­velul salariului minim pe economie, de 800-1.000 de lei. La un salariu de 2.000 de euro net lunar pentru medici, de patru ori mai mare decât salariul mediu pe economie, este posibil ca disponibi­litatea pacienţilor pentru plăţi supli­mentare „la plic“ să fie mai redusă.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat că stabilitatea şi credibilitatea partidului ar putea avea de suferit în urma unor declaraţii lansate în spaţiul public de ”lideri importanţi, cu oarecare vizibilitate”. Atacurile lui Ponta ar putea fi subiectul unor discuţii în Comitetul Executiv. Senatorul PSD este de părere că este nevoie de o analiză ”de ansamblu” la nivelul partidului.

Cinci turişti care s-au aventurat pe un drum închis circulaţiei, pe Transalpina, între judeţele Alba şi Vâlcea, au fost coborâţi cu ajutorul jandarmilor, după ce maşina în care se aflau nu a mai pornit. Jandarmeria Alba a fost informată telefonic, în urma unui apel S.N.U.A.U. – 112, despre faptul că cinci persoane adulte au nevoie de ajutor, deoarece maşina în care se aflau a rămas blocată pe drumul naţional 67 C (Transalpina). Subofiţerii au ajuns la faţa locului, zona Pasul Tărtărău şi s-au deplasat un kilometru în judeţul Vâlcea unde au identificat autoturismul care avea probleme la motor nemaiputând fi pornit. La sosirea echipajului de jandarmi turiştii se aflau în stare bună de sănătate. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, Marius Adrian Ştefan, a declarat, că porţiunea de drum spre Obârşia Lotrului este, în continuare, închisă circulaţia, cu toate că partea carosabilă a fost deszăpezită.

Douăzeci şi două de percheziţii au loc la firme şi persoane bănuite de tentativă de înşelăciune, falsuri în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, existând suspiciunea că ar fi falsificat contracte pentru a obţine nelegal indemnizaţii de creştere a copilului. Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada 2016 – 2017, persoanele bănuite ar fi falsificat contracte privind drepturi de autor în scopul obţinerii în mod nelegal a indemnizaţiei de creştere a copilului. În cazul în care cei în cauză ar fi reuşit finalizarea activităţii de inducere în eroare a funcţionarilor publici, ar fi fost prejudiciat bugetul statului cu peste 600.000 lei. Un număr de 19 de mandate de aducere vor fi puse în aplicare, persoanele depistate urmând a fi conduse la audieri.

Spectacolul de teatru „TOC TOC”, în regia lui Ricard Reguant, o cascadă de situaţii comice, cu actorii Andrei Duban, Anca Ţurcaşiu, Mihai Gruia Sandu, Monica Ciuta, Doina Antohi, Victor Bucur şi Daniel Burcea în distribuţie, se joacă sâmbătă, 8 aprilie, de la ora 20:00, la Cinema Pro. De la Ricard Reguant, regizorul spaniol al musicalului „Chicago” şi laureat Broadway World în 2015, ajunge Cinema Pro pe 8 februarie 2017 spectacolul de teatru care a înnebunit de ras tot mapamondul – cea mai de succes comedie franţuzească din ultimii 10 ani: TOC TOC!

Şase personaje cu tulburări obsesiv-compulsive (TOC) se întâlnesc în sala de aşteptare a unui psihiatru renumit pentru a-şi soluţiona problemele. Psihiatrul însă întârzie şi… se pare că nu va reuşi să ajungă la cabinet. Totuşi, şedinţa are loc şi pacienţii încearcă să îşi rezolve problemele între ei. Din interacţiunea dintre cele şase personaje se declanşează o adevărată cascadă de situaţii comice în care poantele de limbaj şi gagurile vizuale se succed în ritm alert şi care antrenează sala în explozii de hohote de ras. Iar final este unul pozitiv şi total neaşteptat.

Poliţiştii din Argeş, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, efectuează, 40 de percheziţii în comunele Bughea de Sus, Albeştii de Muscel şi Rucăr la locuinţele unor persoane bănuite că au tăiat peste 5.000 de arbori. Din cercetările anchetatorilor a reieşit că, în perioada octombrie 2016 – martie 2917, persoanele vizate ar fi tăiat ilegal peste 5.200 de arbori, respectiv cantitatea de aproximativ 1.235 metri cubi, în valoare de peste 163.000 de lei, iar ulterior ar fi transportat, prelucrat şi comercializat materialul lemnos. Un număr de 39 de persoane vor fi conduse la sediul Poliţiei Municipiului Câmpulung pentru audieri.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) susţine că personalul medical din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi din Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a fost exclus de la aplicarea creşterilor de venituri promulgate în luna decembrie 2016. Printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată de guvern în 2016, s-a stabilit ca plata sporurilor pentru personalul medical să se facă la nivelul anului 2016, nu la cel din 2009, aşa cum fusese prevăzut anterior.

România a avut a patra cea mai mare creştere anuală a volumului comerţului cu amănuntul din statele membre ale Uniunii Europene. Printre statele membre UE care deţin date valabile, cele mai mari creşteri ale volumului comerţului cu amănuntul au fost remarcate în Slovenia (16,8%), Luxembourg (12,9%), Lituania (7,6%) şi România (7,5%). La polul opus se situează Belgia (-3.2%), Malta (-0.9%) şi Denemarca (-0.2%).

Creşterea de 1,8% înregistrată în volumul comerţului cu amănuntul în februarie 2017, în zona euro, comparativ cu februarie 2016, se datorează creşterii de 2,4% pentru produsele non-alimentare, de 0,8% pentru mâncare, băutură şi tutun şi 0,5% pentru combustibilul auto. În statele membre UE, creşterea de 2,2,% a comerţului cu amănuntul vine pe fondul creşterii de 3,4% a produselor non-alimentare, de 1% a combustibilului auto şi de 0,9% la alimente, băutură şi tutun.

Creşterea de 0,7% a volumului comerţului cu amănuntul în zona euro, în februarie 2017, comparativ cu ianuarie 2017, se datorează creşterii de 0,9% pentru produsele non-alimentare şi de 0,7% pentru tutun, mâncare şi băutură, în timp ce sectorul de combustibil auto a scăzut cu 0,9%. În statele membre UE, creşterea de 0,7% a comerţului cu amănuntul vine pe fondul creşterii înregistrate pentru produsele non-alimentare, băutură, mâncare şi tutun.

O bombă de aviaţie de aproximativ 50 de kilograme a fost găsită, de un agricultor care ara cu tractorul pe un câmp dintre localităţile braşovene Codlea şi Hălchiu, pirotehniştii de la ISU Braşov urmând să o distrugă la faţa loculu. Bomba de aviaţie cântăreşte aproximativ 50 de kilograme. La ora transmiterii acestei ştiri nu se cunoaşte vechimea bombei sau modul în care aceasta a ajuns pe câmpul dintre Codlea şi Hălchiu.

Peste 50 de cetăţeni din Irak şi Siria, care au încercat să intre ilegal în România pentru a ajunge în ţări din vestul Europei, precum şi 7 cetăţeni din Afganistan, Irak, Pakistan, solicitanţi de azil în România care încercau să treacă în Ungaria, au fost depistaţi de poliţiştii de frontieră. În urma verificărilor, s-a stabilit că sunt 21 de bărbaţi, 7 femei şi 9 copii, din Irak şi Siria, adulţii având vârste cuprinse între 20 şi 60 ani, iar copiii, între 4 şi 10 de ani.Cele 54 de persoane au declarat că au încercat să treacă ilegal frontiera din Serbia în România cu intenţia de a ajunge în ţări din vestul Europei. Toţi sunt cercetaţi pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat şi vor fi anunţate autorităţile de frontieră sârbe, în vederea cercetării în comun a evenimentelor şi punerii în aplicare a acordului de readmisie.

Şi poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sânnicolau Mare, judeţul Timiş, în cooperare cu jandarmii din Timiş, au depistat în apropiere de Beba Veche, şapte bărbaţi care nu îşi justificau prezenţa în zona de frontieră. În cadrul verificărilor, s-a stabilit că sunt cetăţeni din Afganistan, Irak, Pakistan şi Palestina, cu vârste cuprinse între 17 şi 57 de ani, solicitanţi de azil în România. Aceştia au declarat că intenţionau să ajungă într-un stat din vestul Europei. Şi în cazul lor, poliţiştii efectuează cercetări pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, la finalizarea cazului urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

Marine Le Pen, liderul partidului extremist francez Frontul Naţional şi candidat la preşedinţia Franţei, a declarat că măsurile de securitate impuse în interiorul graniţelor sunt insuficiente pentru a combate terorismul islamic. Luarea de poziţie survine la o zi după explozia de la metroul din Sankt Petersburg, Rusia, incident catalogat drept atac terorist, în urma căruia 14 persoane au decedat şi 50 au fost rănite. Marine Le Pen consideră că starea de urgenţă care a fost instituită în Franţa este inadecvată. Autorităţile din Franţa au introdus acest protocol după atacurile teroriste din Paris şi din suburbia Saint-Denis, din noiembrie 2015, în urma cărora au fost înregistrate 130 de decese şi 350 de răniţi.

Şase persoane au fost reţinute în Sankt-Petersburg pe fondul unor suspiciuni privind activităţi de recrutare pentru Stat Islamic (SI) şi sprijinirea unor acţiuni teroriste. Nu există nicio dovadă că reţinuţii, care sunt cetăţeni ale statelor central-asiatice, au vreo legătură cu atacul de luni de la metroul din Sankt-Petersburg, a anunţat Comisia de investigaţii din Rusia. Cei reţinuţi sunt suspectaţi că ar desfăşura, din noiembrie 2015, activităţi de recrutare a unor imigranţi din Asia Centrală pentru „activitate teroristă” şi pentru Stat Islamic, precum şi pentru o altă mişcare islamistă interzisă, Frontul-al-Nusra.

Premierul Theresa May nu a exclus posibilitatea liberei circulaţii între Marea Britanie şi Uniunea Europeană pe perioada ”fazei de implementare” după ce statul britanic părăseşte Blocul comunitar. Premierul britanic a afirmat că va exista o fază de ”implementare”, o dată ce acordul de ieşire din UE a fost obţinut, Guvernul şi activităţile comerciale vor necesita o ”perioadă de timp” pentru a se ajusta noilor restricţii. Guvernul de la Londra insistă ca Brexitul să ofere Marii Britanii un control mai mare asupra frontierelor sale. Conform Partidului Laburist, declaraţiile Theresei May domonstrează că aceasta încearcă să ”minimalizeze aşteptările”.

Bilanţul victimelor atacului „chimic” asupra unui oraş sirian a ajuns la 72 de morţi, dintre care 20 de copii. Un presuspus atac cu gaz, despre care se crede că ar fi fost efectuat cu ajutorul unor avioane ale Guvernului de la Damasc, a fost efectuat, în provincia siriană Idlib, au anunţat marţi o organizaţie şi cadre medicale citate de Reuters. Atacul a provocat leşinul sau asfizierea mai multor persoane, iar unele dintre ele prezentau spume la gură, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citând surse medicale care au descris aceste simptome ca fiind indicii ale unui atac cu gaz.

OSDO a anunţat că raiduri aeriene efectuate de Guvernul sirian sau de avioane ruse asupra oraşului Khan Sheikhoun au provocat asfixierea mai multor persoane, însă o sursă militară siriană a respins vehement informaţia că armata ar fi folosit astfel de arme. Medici şi activişti de opoziţie au spus că ulterior au fost lansate rachete din aeronave asupra unor clinci din regiune unde erau trataţi unii dintre supravieţuitori. Mohammed Rasoul, responsabil de serviciul de ambulanţă din Idlib, a anunţat marţi că 67 de persoane au murit şi 300 au fost rănite, în timp ce agenţia de presă Step, care susţine opoziţia, a transmis că numărul morţilor a ajuns la 100.

Parlamentul din Islanda a prezentat un proiect de lege prin care solicită companiilor publice şi private să dovedească că aceştia oferă salarii egale angajaţilor, această iniţiativă putând deveni prima astfel de cerinţă legală din lume. Proiectul de lege impune ca instituţiile şi companiile de o anumită mărime, ce au 25 sau mai mulţi angajaţi, să obţină o certificare a programelor lor de salarizare egală, potrivit lui Thorsteinn Viglundsson, ministru pentru Afaceri sociale şi egalitate. Noua lege are scopul de a pune capăt diferenţelor de salarizare dintre bărbaţi şi femei pe insula de peste 323.000 de persoane. Proiectul de lege are susţinerea coaliţiei guvernamentale conducătoare, de centru-dreapta, precum şi a opoziţiei, de aproape 50% de legislatori de sex feminin din Parlamentul islandez. Legea va putea intra în vigoare din ianuarie 2018.

Poliţia australiană a confiscat aproape o tonă de metamfetamină cristalizată în urma unei operaţiuni, aceasta fiind cea mai mare captură de metamfetamină cristalizată din istoria Australiei. Keenan a mai indicat că valoarea estimată a capturii se ridică la aproximativ 680 de milioane de dolari. Drogurile erau ascunse între panouri de parchet expediate din China cu destinaţia Melbourne. Doi bărbaţi, ambii din Melbourne, au fost arestaţi şi riscă închisoare pe viaţă în cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi de trafic de droguri. Premierul Malcolm Turnbull a felicitat poliţia pentru succesul acestei operaţiuni, catalogându-i pe traficanţi drept „negustori ai morţii”.

Cel puţin patru persoane au decedat, iar alte trei sunt date dispărute, în urma unei deflagraţii care a avut loc la o fabrică de artificii din nordul Portugaliei. Oficiali din cadrul autorităţilor au transmis presei locale că deflagraţia s-a produs la o fabrică din Avoes, un sat aflat în apropiere de oraşul Lamego din nordul Portugaliei. Toţi angajaţii fabricii sunt membri a trei familii din zonă, a declarat Manuel Coutinho, coordonatorul serviciilor de urgenţă din Lamego, care a adăugat că sunt şanse reduse ca echipele de salvare să găsească supravieţuitori. Oficialii portughezi nu au informaţii sigure despre numărul de persoane care se aflau în fabrică în momentul exploziei, însă se crede că în această unitate lucrau 15 angajaţi.

Regimul de la Phenian a lansat o rachetă balistică care s-a prăbuşit în apele Mării Japoniei după ce a zburat pe o distanţă de aproximativ 60 de kilometri. Racheta a fost lansat din zona oraşului Sinpo de pe coasta de est a Coreei de Nord, au mai precizat autorităţile de la Seul. Testul balistic a fost efectuat în contextul exerciţiilor militare anuale ale forţelor americane şi sud-coreene, despre care regimul stalinist de la Phenian afirmă că reprezintă pregătirea invaziei Coreei de Nord.

Phenianul a anunţat că va reacţiona în cazul în care comunitatea internaţională înăspreşte regimul de sancţiuni la adresa regimului nord-coreean, la o zi după ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat că este pregătit să soluţioneze chestiunea nord-coreeană şi fără ajutorul Chinei. Autorităţile militare americane au confirmat testul balistic efectuat miercuri de regmiul de la Phenian, indicând că nu a reprezentat o ameninţare pentru continentul nord-american şi reiterând angajamentul SUA de a colabora cu Coreea de Sud şi Japonia pentru a menţine securitatea în regiune.

NATO ar trebui să joace un rol în lupta împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic. Ungaria participă la coaliţia internaţională care luptă împotriva Stat Islamic de ani întregi şi va propune prelungirea cu doi ani a misiunilor sale militare, iar numărul militarilor va creşte de la 150 la 200, a mai spus Szijjarto. Trupele ungare operează în nordul Irakului.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a condamnat atacul cu arme chimice din Siria, spunând că această „acţiune atroce” a regimului Assad este „o consecinţă a slăbiciunii şi indeciziei” Administraţiei Obama. Liderul american a mai afirmat că atacul care a vizat persoane inocente „nu trebuie să fie ignorat de lumea civilizată”. Secretarul american de Stat Rex Tillerson a declarat că Rusia şi Iranul poartă responsabilitatea morală pentru aceste decese. O sursă guvernamentală din SUA a transmis că autorităţile americane au informaţii care indică că în cursul atacului a fost folosit gaz sarin şi este „aproape cert” că acţiunea a fost efectuată de forţe loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

În raidurile aeriene lansate asupra oraşului Khan Sheikhoun, situat în sudul provinciei Idlib controlată de rebeli, au murit cel puţin 58 de persoane, inclusiv a 11 copii cu vârste mai mici de opt ani, şi au fost rănite peste 60 de persoane. Mounzer Khalil, şeful autorităţii sanitare din Idlib, a spus că în atac au murit peste 50 de persoane şi 300 au fost rănite. OSDO a anunţat că raiduri aeriene efectuate de Guvernul sirian sau de avioane ruse asupra oraşului Khan Sheikhoun au provocat asfixierea mai multor persoane.

Lenin Moreno, noul preşedinte ales al Ecuadorului, l-a avertizat pe Julian Assange, să nu se amestece în politica statului sud-american, după ce fondatorul Wikileaks l-a tachinat pe Guillermo Lasso, unul dintre rivalii săi din cadrul alegerilor, în urma pierderii sale. Assange s-a refugiat la 19 iunie 2012 în sediul ambasadei Ecuadorului la Londra care se bucură de inviolabilitate diplomatică, pentru a scăpa unei extrădări în Suedia, unde este acuzat de comiterea unor agresiuni sexuale pe care le neagă. El se teme că din Suedia ar urma să fie trimis şi judecat în Statele Unite din cauza rolului jucat în scurgerea de informaţii condusă de compania sa.

Guillermo Lasso, unul dintre candidaţii la preşedinţia statului Ecuador, a declarat anterior că îl va evacua pe Julian Assange, fondatorul Wikileaks, din ambasada statului ecuadorian de la Londra, în cazul în care va câştiga alegerile. Înfrângerea lui Lasso a reprezentat o reducere a îngrijorărilor fondatorului Wikileaks. În urma înfrângerii lui Lasso în cadrul alegerilor prezidenţiale din Ecuador, Assange l-a tachinat pe acesta, invitându-l ”cordial să părăsească” statul sud- american în termen de 30 de zile. Dar Moreno l-a avertizat pe Julian Assange în cadrul unei conferinţe de presă că acesta ”trebuie să respecte condiţia (de azilant) pe care o are şi să nu se amestece în politicile Ecuadorului”.

Cei 11 candidaţi la alegerile prezidenţiale din Franţa au participat împreună la o dezbatere televizată ce a durat trei ore, cu toţii încercând să câştige două treimi dintre votanţii ce sunt încă indecişi, cu trei săptămâni înaintea primului tur al scrutinului. În urma unui sodaj efectuat în urma acestei dezbateri, candidatul de stânga Jean Luc Melanchon a fost catalogat drept cel mai convigător participant, după ce a acuzat-o pe Marine Le Pen că încearcă să-şi impună punctele de vedere asupra cetăţenilor francezi.

Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade pe scara Richter s-a produs în nord-estul Iranului. Seismul a avut loc la 63 de kilometri nord-nord-vest de localitatea Torbat – e Jam, la o adâncime de 13 kilometri. Site-ul publicaţiei Le Figaro anunţă la rândul său că epicentrul seismului a fost înregistrat în districtul Sefid Sang. Cutremurul a avut loc la ora locală 10.39. Acesta a fost puternic simţit în Maşhad, cel de-al doilea oraş ca mărime din ţară. Echipele de salvare au fost alertate. În luna ianuarie, patru persoane au murit în urma unui cutremur care s-a produs în sudul Iranului. Ultimul seism puternic din Iran, din anul 2003, s-a soldat cu moartea a 31.000 de persoane în provincia Kerman.

Un oficial de la Casa Albă a emis o avertizare îndrăzneaţă declarând despre programul nuclear al Coreei de Nord că ”timpul acestuia a expirat, iar acum toate opţiunile sunt luate în calcul”. Doi oficiali de la Casă Albă au avut o scurtă întâlnire informativă cu reporteri, înaintea întrevederii dintre preşedintele american şi omologul său chinez, Xi Jinping. Oficialul american a dorit astfel să sublinieze eşecul eforturilor Administraţiei SUA de a negocia pentru a pune capăt programului nuclear nord-coreean.

SPORT

Lionel Messi va continua să joace pentru FC Barcelona. Deşi în ultima perioadă s-a speculat intens pe seama unei eventuale plecări a starului argentinian, jurnaliştii de la AS oferă detaliile noului contract al lui Messi. Messi va primi un salariu anual de 41 de milioane de euro pe an, contractul urmând a se întinde până la finalul stagiunii 2021-2022. Astfel, Barcelona îi va oferi jucătorului în vârstă de 29 de ani nu mai puţin de 205 milioane de euro.

Noul contract va fi semnat imediat după ce instanţele spaniole vor da verdictul final în cazul fraudei aduse Fiscului. Decizia la contestaţia va fi făcută publică pe 20 aprilie, această speţă fiind de altfel şi motivul pentru care Messi şi oficialii de pe Camp Nou nu s-au aşezat încă la masa negocierilor. Barcelona este singurul club din Europa pentru care a jucat Messi. Jucătorul argentinian a fost achiziţionat de catalani de la o vârstă fragedă de la Newell’s Old Boys şi a debutat la echipa mare în sezonul 2003-2004.

Irina Begu s-a calificat în turul doi al turneului de la Charleston din Statele Unite ale Americii după ce a învins-o pe Cagla Buyukakcay (Turcia) în două seturi, scor 6-0, 6-0. Partida a durat 64 de minute. În turul secund al turneului dotat cu premii totale în valoare de 776.000 de dolari, Begu o va întâlni pe Kristina Kucova (Slovacia), locul 81 mondial. Pentru calificarea în această fază a competiţiei, Begu va primi 30 de puncte WTA şi un cec în valoare de 4.738 de dolari.

Biletele pentru partida dintre CS Universitatea Craiova şi FCSB, programată duminică, de la 20:30, pe Stadionul Municipal din Severin, în etapa a cincea din play-off-ul Ligii 1, au fost puse în vânzare luni şi au preţuri cuprinse între 10 şi 50 de lei. Biletele sunt disponibile pe site-ul csuc.ro, la următoarele preţuri: Peluze: 10 lei, Tribuna 2: 35 de lei, Tribuna 1: 30 de lei,Tribuna 0: 50 de lei. Tichetele pot fi cumpărate si de la casele de bilete de la Stadionul Extensiv, care sunt deschise de luni până sâmbată, între orele 10:00 si 18:00, iar la Drobeta-Turnu Severin, sâmbată de la 12:00 la 18:00 şi duminică de la 12:00 până la începerea meciului.

Jovan Markovic, fotbalistul echipei CS Universitatea Craiova, a devenit, la 16 ani şi nouă zile, cel mai tânăr jucător utilizat în actuala stagiune de Liga 1, după debutul din meciul cu CFR Cluj, pierdut de olteni, scor 1-4. Markovic este urmat în topul celor mai tineri jucători utilizaţi în actualul sezon de Liga 1 de Vladimir Screciu (născut pe 13.01.2000), fotbalist legitimat şi el tot la CS Universitatea Craiova. Podiumul este completat de Yasin Hamed (n. 12.09.1999), jucător la Pandurii Târgu Jiu. Atacantul formaţiei din Bănie a semnat primul contract de fotbalist profesionist în ziua în care a împlinit vârsta de 16 ani, pe 23 martie 2017. Markovic a debutat şi mai devreme pentru formaţia lui Gheorghe Mulţescu în Cupa României. La vârsta de 15 ani şi nouă luni, în meciul Dacia Brăila – CSU Craiova, 0-2, în optimile de finală ale Cupei României, când a intrat pe teren în minutul 80.

Antrenorul CFR-ului spune că Răzvan Horj ar putea ajunge viitorul fundaş central al echipei naţionale. Miriuţă spune că nu se va opune unui potenţial transfer la FCSB a lui Horj şi că nimeni nu e de neînlocuit. Tehnicianul a vorbit şi despre partida Astra – Viitorul şi crede că nu a fost nimic suspect acolo. Gigi Becali şi-a declarat interesul pentru un alt jucător al CFR-ului. De data aceasta, Răzvan Horj, fundaşul central de 21 de ani, a intrat în colimatorul FCSB. Vasile Miriuţă, cel care l-a promovat la echipa mare pe Horj garantează că acesta este un fundaş de mare perspectivă şi spune că n-ar putea să se opună unui eventual transfer.

Efectul venirii lui Cosmin Contra pe banca lui Dinamo a fost vizibil în finalul sezonului regulat. După o serie de rezultate remarcabile, ”câinii” au reuşit să îşi asigure un loc de playoff în ciuda faptului că erau văzuţi cu şansa a doua în duelul cu Gaz Metan. Totuşi, între finalul sezonului regulat şi startul playoff-ului fotbaliştii au pierdut ceva, astfel că în primele trei etape au înregistrat două egaluri şi o înfrângere, fără să cunoască gustul victoriei. Situaţia uşor delicată de la club a fost agravată de mărturisirile antrenorului, cel care pare să nu fie dispus să semneze prelungirea contractului care îi expiră la finalul acestui sezon.

Juventus Bucureşti este cu un pas în Liga 1. Formaţia din Colentina conduce detaşat clasamentul din liga secundă, cu 60 puncte, şi nu are cum să rateze prezenţa în primul eşalon din sezonul următor. Gheorghe Chivorchian a recunoscut că la începutul stagiunii nu s-a gândit că echipa pe care o conduce va ajunge într-o asemenea poziţie. Acum, ajuns în situaţia de a promova în Liga 1, preşedintele celor de la Juventus afirmă că va moderniza stadionul şi are şi un obiectiv extrem de îndrăzneţ: intrarea în play-off de la prima participare în prima ligă.

Pentru FCSB urmează meciul cu Astra, echipa în faţa căreia a pierdut titlul în sezonul trecut. Partida se va disputa joi, cu începere de la ora 20:30. Înaintea confruntării, Laurenţiu Reghecampf a susţinut o conferinţă de presă în care a prefaţat partidă şi este de părere că echipa sa nu porneşte din postura de favorită la acest meci. După ce Marius Şumudică a declarat că ar face orice pentru a câştiga partida cu FCSB, Reghecampf a afirmat că îl apreciază pe omologul său pentru faptul că are curajul să spună ceea ce toţi antrenorii gândesc înaintea unui meci contra roş-albaştrilor.

FC Botoşani – FC Voluntari, ora 16:00, este partida care deschide ziua de fotbal în Liga 1. Confruntarea de la Botoşani va reprezenta debutul lui Claudiu Niculescu pe banca ilfovenilor. Fostul jucător al lui Dinamo revine pe banca unei echipe de Liga 1 după o pauză de cinci ani. Ultima echipă pe care a antrenat-o în prima divizie a Fost U Cluj. FC Voluntari ocupă poziţia a patra în clasamentul play-out-ului, cu 17 puncte, şi nu a câştigat nicio partidă în partea a doua a sezonului. De partea cealaltă, FC Botoşani are 20 de puncte şi este mai bine clasată cu o poziţie decât adversarii din această rundă. În sezonul regulat, Voluntari a câştigat cu 4-2 meciul de pe teren propriu şi cu 1-0 confruntarea de la Botoşani.

Chapecoense a învins formaţia Atletico Nacional, scor 2-1, în prima manşă a Supercupei Sudamericane, la cinci luni de la accidentul aviatic ce a avut loc înaintea finalei Copei Sudamericana şi în urma căreia brazilienii au primi trofeul. Formaţia braziliană a deschis scorul în minutul 23, prin Reinaldo, din lovitură de pedeapsă, iar Torres a egalat 13 minute mai târziu. Chapecoense a înscris golul victoriei prin Luiz Antonio, care a marcat cu o lovitură de cap, la 17 după pauză. Returul „dublei” din Supercupa Sudamericană va avea loc la Medellin, pe 10 mai.

A fost primul meci dintre cele două formaţii după tragedia aviatică ce a avut loc în luna noiembrie a anului 2016, când 19 dintre jucătorii şi membrii staff-ului echipei braziliene şi-au pierdut viaţa. Doar şase din cei 77 de pasageri aflaţi la bordul avionului prăbuşit au reuşit să supravieţuiască accidentului: jurnalistul Rafael Henz şi fotbaliştii Helio Hermito Zampier Neto, Alan Ruschel şi Jakson Follmann. Fanii prezenţi în tribune au aplaudat îndelung, timp de un minut, în minutul 71 al meciului jucat în Brazilia, în memoria celor 71 de victime ale accidentului aviatic din Medellin.

Arena Sportivă a Academiei Atletico Madrid a găzduit, o reîntâlnire perfectă, după 21 de ani, între Florin Tene şi Florin Răducioiu. Colegi la copiii şi juniorii lui Dinamo, colegi apoi şi în Generaţia de Aur, cei doi au păşit din nou împreună pe un teren de fotbal. A fost primul antrenament comun al Academiei de Portari Florin Tene cu tinerii goalkeeperi de la Academia Atletico Madrid, academie al cărei director general este Răducioiu. Pentru a da o notă specială revederii cu Răducioiu, Tene i-a pregătit un cadou fostului coleg de la grupele de copii de la Dinamo. Fostul portar a venit, la antrenament, cu multe poze din perioada în care cei doii erau colegi la juniori şi la echipa naţională.

Internaţionalul român Alin Toşca, în vârstă de 24 de ani, a jucat 78 de minute în înfrângerea echipei sale, Betis Sevilla, scor 0-1, suferită pe teren propriu în faţa formaţiei Villarreal, în etapa a 30-a din campionatul Spaniei. Singurul gol al partidei a fost înscris de atacantul Adrian Lopez, în minutul 47, din pasa lui Jose Angel. Toşca a început meciul ca titular, cum le-a început pe toate de la transferul său în Spania, dar a fost înlocuit de către antrenorul Victor Sanchez în minutul 78, cu Alex Alegria. Pentru Betis este a doua înfrângere la rând, în timp ce formaţia lui Fran Escriba a înregistrat prima victorie după două înfrângeri consecutive. În urma acestui rezultat, Betis rămâne pe locul 14 în clasament, cu 31 de puncte, în timp ce Villarreal rămâne pe locul cinci, cu 51 de puncte.

„Cupa Prieteniei” se numeşte primul trofeu ridicat de starul Barcelonei, Lionel Messi. Totul s-a întâmplat în urmă cu 20 de ani, când argentinianul avea doar 9 ani şi juca la echipa din Argentina, Newell’s Old Boys. Deşi Messi suferea de o intoxicaţie, a ignorat boala şi a preferat să joace alături de echipa sa pentru trofeu. A făcut spectacol, marcând de 10 ori în două meciuri. Antrenorul grupării Newell’s Old Boys l-a întrebat pe Messi dacă poate juca având în vedere starea lui de sănătate. Argentinianul nu a stat prea multe pe gânduri, singurul truc pe care l-a folosit a fost să se hidrateze foarte mult înaintea fluierului de start. Atacantul Barcelonei nu a jucat tot meciul, cerând schimbarea înaintea finalului, însă a bifat 7 goluri în partida încheiată cu victoria 10-0 a celor de la Newell’s împotriva echipei Cantolao categoria 1989.

Sportiva Loredana Toma a cucerit trei medalii de aur, marţi, în limitele categoriei 63 kg, la Campionatele Europene de haltere de la Split (Croaţia). Toma s-a impus la stilul smuls cu 100 kg, deşi a ratat ultimele două tentative la 104 kg. Argintul a revenit rusoaicei Tatiana Aleeva, cu 98 kg, iar bronzul a fost adjudecat de altă reprezentantă a Rusiei, Tima Turieva, 97 kg. Florina Sorina Hulpan s-a clasat pe locul al patrulea, cu 96 kg. Loredana Toma a câştigat aurul la aruncat cu 126 kg, ratând ultima încercare, la 139 kg. Aleeva a luat argintul cu 125 kg, iar Turieva a obţinut bronzul, cu 121 kg. Hulpan a terminat pe cinci, cu 117 kg.

Toma a obţinut aurul, cu 226 kg, devansându-le pe Aleeva, 223 kg, şi Turieva, 218 kg, în timp ce Hulpan s-a clasat pe 4, cu 213 kg. România a ajuns la un bilanţ de 11 medalii la Split, patru de aur, două de argint şi cinci de bronz. La cat. 48 kg, Monica Csengeri a obţinut o medalie de aur (smuls) şi două de argint (aruncat, total), iar Elena Andrieş, două de bronz (smuls, total). Ilie Constantin Ciotoiu a cucerit două medalii de bronz, la aruncat şi total, în limitele categoriei 56 kg. Mădălina Molie a luat bronzul la cat. 58 kg (total), iar Loredana Toma a luat trei medalii de aur la cat. 63 kg.

Delegaţia României la Campionatele Europene din Croaţia e formată din 13 sportivi: feminin — Monica Csengeri (cat. 48 kg), Elena Ramona Andrieş (48 kg), Mădălina Bianca Molie (58 kg), Irina Lăcrămioara Lepşa (58 kg), Florina Hulpan (63 kg), Loredana Toma (63 kg), Andreea Aanei (+90 kg); masculin — Ilie Ciotoiu (56 kg), Ionuţ Ilie (62 kg), Florin Croitoru (62 kg), Răzvan Martin (77 kg), Dumitru Captari (77 kg), Nicolae Onica (94 kg). Obiectivul delegaţiei noastre a fost câştigarea a şase medalii.

Ionuţ Popa, antrenorul celor de la ACS Poli Timişoara, a avut o ieşire nervoasă la finalul meciului cu Concordia din etapa a patra a play-out-ului, partidă încheiată la egalitate, scor 0-0. Tehnicianul bănăţenilor s-a declarat extrem de nemulţumit de modul în care este programată echipa sa în condiţiile în care ACS Poli Timişoara luptă pe trei fronturi în acest final de sezon. Popa se gândeşte chiar să boicoteze Cupa Ligii şi Cupa României pentru a oferi elevilor săi un moment de respiro.

Directorul sportiv al lui Dinamo, Ionel Dănciulescu, a reacţionat după ce derby-ul dintre FCSB şi Dinamo, încheiat 2-1, a fost întrerupt în două rânduri de fanii dinamovişti. Fostul atacant nu este de acord cu „ieşirile” celor din peluză, dar recunoaşte că au avut motive pentru a apela la un astfel de gest. După ce a pus la cap la cap ultimele evenimente petrecute la Dinamo, Dănciulescu a dat vina pe situaţia creată în jurul reabilitării arenei din „Ştefan cel Mare”.

Meciul disputat pe Arena Naţională a fost întrerupt de fanii dinamovişti, în două rânduri. Mai întâi, imediat după golul marcat de Denis Alibec, atunci când doi suporteri au intrat pe teren şi au fost prinşi cu greu de oamenii de ordine, ca mai apoi liderul galeriei să pătrundă pe teren, după ce Adam Nemec a egalat. În urma acestor incidente, fanii au fost sancţionaţi cu 1000 de lei şi nu mai au voie să pătrundă pe arenele din Liga 1 pentru o perioadă de un an de zile.

Echipa naţională de senioare va avea o nouă acţiune în perioada 10-13 aprilie, la Bistriţa, fără a disputa însă niciun meci de pregătire. Pentru acest stagiu au fost convocate 20 de handbaliste. De remarcat faptul că această acţiune a fost programată între cele două manşe ale disputei Gyor – Metz, în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, astfel că selecţionerul Ambros Martin nu va fi prezent la Bistriţa. Programul va fi coordonat de Horaţiu Paşca, antrenorul secund, şi Nicoleta Alexandrescu, team-managerul echipei naţionale.

România reuşeşte o nouă victorie lejeră la Mondialul de hochei pe gheaţă, trecând cu 4-1 (2-0, 0-1, 2-0) de naţionala Serbiei! Botond Flinta a deschis scorul în Patinoarul „Dunărea”, cu un şut plasat perfect sub transversală, iar Mihail Georgescu a mărit diferenţa după mai multe insistenţe în faţa porţii. „Tricolorii” au avut emoţii doar în repriza a doua, câştigată de sârbii care au jucat dur şi au înscris prin Dimitrije Filipovic. România a făcut din nou spectacol în ultimul act, iar Biro Matyas şi Botond Flinta au perforat poarta adversă.

Naţionala noastră are ca obiectiv promovarea în eşalonul superior al Campionatului Mondial, aşa că este obligată să încheie Grupa A din Divizia a II-a pe locul 1! Clasamentul arată bine după două etape, România conducând grupa cu 6 puncte. Urmează Australia (5 p), Islanda (3p), Belgia (3p), Serbia (1p) şi Spania (0p). În partida următoare, programată joi, de la ora 20:00, România întâlneşte Islanda, iar vineri va avea loc marele meci cu Australia (ora 20:00).

Lazio s-a calificat în finala Cupei Italiei chiar dacă a pierdut pe terenul celor de la AS Roma în returul semifinalelor, scor 2-3. În tur, Lazio câştigase cu 2-0. Fundaşul român Ştefan Radu a fost doar rezervă pentru Lazio. El Shaarawy (min.43) şi Salah (min. 66, min. 90) au marcat pentru AS Roma, în timp ce Milinkovici-Savic (min. 37) şi Immobile (min. 56) au înscris pentru Lazio. În ultimul act al întrecerii, Lazio se va duela cu învingătoarea dintre Napoli şi Juventus. Gruparea din Torino s-a impus în primul tur al semifinalei, scor 3-1.

Conducătorii clubului FC Botoşani sunt mult mai hotărâţi decât anul trecut să înfiinţeze echipa satelit care din vara acestui an va evolua în eşalonul trei. Din estimările făcute de oficialii botoşăneni, costurile estimate pentru echipa a doua sunt de peste 100.000 de euro. La ora actuală, FC Botoşani are mai mulţi jucători de 18-19 ani sub contract şi care au fost împrumutaţi la alte echipe şi de asemenea mai sunt câţiva jucători care urmează a fi transferaţi în vara acestui an. Aceştia încă nu sunt pregătiţi să debuteze la Liga I dar vor veni la Botoşani, se vor pregăti, vor juca la echipa a doua iar anul viitor ar putea evolua în primul eşalon.

PROGNOZA METEO
5 Aprilie 2017

Vremea va fi ușor instabilã, iar regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul celor normale pentru prima decadã a lunii aprilie. Vor fi înnorãri temporar accentuate și va ploua în jumãtatea de vest a țãrii, la munte și local în restul zonelor. Vor fi mai ales averse, izolat însoțite și de descãrcãri electrice, iar cantitãțile de apã vor depãși local 10…15 l/mp și izolat 20 l/mp, cu precãdere în zona de munte. Pe crestele montane înalte se vor semnala precipitații mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri izolate îndeosebi în est, sud-est și la munte. Temperaturile maxime se vor încadra între 11 și 20 de grade, iar cele minime între 2 și 9 grade.

Bucuresti

Cerul va avea înnorãri și mai ales dupã-amiaza și seara vor fi averse, posibil însoțite de descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 17 grade, iar cea minimã va fi de 6…8 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *