Breaking News
loading...

Stiri pe scurt 31 Decembrie 2015

Stiri pe scurt  31 Decembrie  2015

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  31  Decembrie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 31 decembrie. In anul 1925, Consiliul de Coroană a ratificat renunţarea prinţului Carol al II-lea la succesiunea tronului în favoarea fiului său, Mihai de Hohenzollern. Carol al II-lea s-a stabilit în Franţa, sub numele de Carol Caraiman.

Anul Nou la români nu înseamnă numai petrecere, cu bucate alese şi băuturi tradiţionale, ci şi o serie de superstiţii de care majoritatea persoanelor ţin cont, pentru a avea un an îmbelşugat, spor la lucru, viaţă lungă, sănătate şi prosperitate.Integrându-se în perioada mai largă a sărbătorilor de iarnă, ce debutează în ziua de Sfântul Nicolae, obiceiurile ce au drept scop uratul se referă la viaţa omului simplu de la ţară: muncile agricole, fertilitatea câmpului etc. Astfel, „Semănatul”, „Pluguşorul”, „Plugul cel Mare” şi „Vasilica” sunt cele mai importante texte „magice” care se rostesc în prima zi a anului. De asemenea, în categoria manifestărilor colective bazate pe principiile „magiei primei zile” se integrează şi textele ce urează sănătate şi putere de muncă individului: „Sorcova” sau colindele de Sfântul Vasile.

De 1 ianuarie, există mai multe obiceiuri pentru bunul mers al lucrurilor. Romii au obiceiul să colinde cu o căpăţână de porc, împodobită cu panglici şi mărgele, tradiţie denumită „Colindul cu Vasilica” (Siva). După terminarea colindatului, ceata se strânge la o cârciumă pentru a chefui. Apoi, se despart, dezgătind căpăţâna şi luându-şi fiecare ce a pus, iar din ea fac un prânz, pentru ca obiceiul să fie închis pentru anul respectiv.

În Mehedinţi, în Ajunul noului an, seara, vin părinţii cu copiii la moaşă, aducând plocon. Moaşa se pregăteşte cu colaci împodobiţi cu bănuţi. Asistată de mamă, moaşa trece prin colac copiii de până la un an, de trei ori, apoi se închină şi-i ridică la grinda casei urându-le: „Bine-au venit nepoţii! Ca la ziua de azi, la anul şi la mulţi ani! Să crească şi să trăiască, cu norocul să se hrănească!”. Obiceiul poartă numele de „Masa Moaşei”.

Inaugurarea autostrăzilor sau a altor construcţii înainte de efectuarea recepţiei se pedepseşte cu închisoare până la 15 ani, dacă se dovedesc un pericol pentru oameni sau bunuri, pedeapsa majorându-se dacă fapta a fost săvârşită în scopuri electorale.Iniţiativa legislativă prevede că fapta care a dus la pierderea uneia sau a mai multor vieţi omeneşti, vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii uneia ori mai multor persoane, distrugerea totală sau parţială a unui bun ori alte consecinţe deosebit de grave se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.Pentru faptele produce din culpă iniţiatorii cer reducerea limitelor speciale ale pedepselor la jumătate.

Superstiţiile de Anul Nou sunt respectate de multe persoane, care consideră că în acest fel le va merge bine în Noul An. Printre superstiţiile şi obiceiurile de sfârşit de an se numără dansul în aer liber pentru sănătate şi noroc şi umplerea portofelelor cu bani pentru un an prosper.O altă superstiţie este că Anul Nou trebuie să te prindă cu haine noi pentru ca în următoarele 365 de zile să primeşti cât mai multe cadouri. Roşul este culoarea veseliei şi a dragostei, aşa că obiceiul spune că dacă vă îmbrăcaţi în roşu de Noul An veţi avea un nou an norocos şi plin de iubire.

Cine este politicos şi manierat de Anul Nou va fi tot timpul aşa, de aceea se spune că în noaptea de Revelion trebuie evitate atât discuţiile în contradictoriu şi limbajul licenţios sau brutal, cât şi povestirile cu fantome sau morţi. În afară de faptul că nu sunt deloc plăcute, acestea atrag şi ghinionul.De asemenea, se spune că pentru un an îmbelşugat este bine ca la miezul nopţii pe masă să fie pahare şi farfurii pline, iar fiecare membru al familiei să aibă bani asupra sa. Paharele, farfuriile şi buzunarele goale sunt semnele unui an sărac, consideră superstiţioşii.Dacă nu doriţi să fiţi datori tot anul ce vine, încercaţi să vă plătiţi datoriile până la miezul nopţii.

Bucureştenii se pregătesc de Revelion, pentru care anul acesta nu au avut mai multe opţiuni de petreceri în aer liber, singurul astfel de eveniment fiind cel din Parcul Titan.Programată de la ora 19.30, petrecerea „Noaptea albă a dorinţelor” va include concerte susţinute de Ansamblul Rapsodia Carpaţilor, Silviu Biriş şi Taraful Bucureşti, condus de Marian Mirea, Ducu Bertzi & friends (Constantin Neculae, Tavi Iacob, Irina Furdui), Proconsul, Andra, Grasu XXL, Robin & the Backstebbers, Hara, ROA, Zoli Toth Project şi Fly Project.

Google şi-a modificat logoul de pe pagina sa principală, joi, în ultima zi a anului 2015, pentru a le ura utilizatorilor săi „La Mulţi Ani!”.”La Mulţi Ani de la Google!” este mesajul care apare pe prima pagină a motorului de căutare Google România şi poate fi distribuit, prin intermediul unui buton special, atât prin e-mail, cât şi pe reţelele de socializare Google+, Facebook şi Twitter.

De Revelion, în toată ţara va fi ger, cu temperaturi cu câteva grade sub cele normale pentru această perioadă, iar ninsorile îşi vor face apariţia abia în a treia zi a noului an. Meteorologul Viorica Dima de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a declarat că noaptea de Anul Nou va fi geroasă, cu valori termice cuprinse între minus 15 grade Celsius, chiar mai scăzute în estul Transivaniei, şi minus 5 grade Celsius la scara întregii ţări, iar ninsorile vor lipsi.

În noaptea de Revelion, trenurile de metrou circulă la intervale de 10-20 de minute, iar tramvaiele 1 şi 41, precum şi autobuzele RATB de pe 16 linii asigură legătura între centrul Capitalei şi toate cele şase sectoare.Din 1 până în 3 ianuarie 2016, trenurile de metrou vor circula pe toate cele patru magistrale la interval de nouă minute.În funcţie de numărul călătorilor din perioada 29-31 decembrie, Metrorex va introduce trenuri suplimentare pe magistralele 1, 2 şi 3.

Băncile vor avea, în cele mai multe cazuri, program redus de lucru cu publicul joi, 31 decembrie, urmând ca pe 1 şi 2 ianuarie să fie închise, cu excepţia unor agenţii din centrele comerciale şi din aeroportul Henri Coandă din Bucureşti.Toate băncile îşi vor relua programul normal de lucru cu publicul începând de luni, 4 ianuarie.

Câteva sute de săteni din comuna ieşeană Ruginoasa s-au adunat, în centrul localităţii, pentru a asista la tradiţionala bătaie cu bâtele între cetele de mascaţi, jandarmii împiedicând confruntarea dintre cele două tabere, spre nemulţumirea unora dintre participanţi.Tinerii din Ruginoasa au început să se adune încă de la ora 6.00, în mai multe puncte din comună, după care au pornit spre centrul localităţii, unde în fiecare an are loc tradiţionala bătaie cu bâtele între cetele rivale.Potrivit lui Marius Ţăranu, participanţii nu aveau asupra lor bâte, lanţuri sau biciuri, însă purtau costumele tradiţionale.

Salvamontiştii din staţiunea Buşteni i-au recuperat, pe turiştii care au rămas blocaţi pe munte, pe un traseu din Masivul Bucegi, acţiunea, care a durat peste două ore, desfăşurându-se în condiţii foarte dificile din cauza vremii nefavorabile şi a vizibilităţii reduse.Turiştii, cu vârste cuprinse între 19 şi 23 de ani, au urcat pe munte, însă după ce s-a înnoptat au cerut sprijinul Salvamont întrucât unul dintre ei, o femeie, nu se mai putea deplasa.Cei şase turişti au fost conduşi de către salvamontişti până la cabana Piatra Arsă, ei fiind în afara pericolului.

„Revelionul Starurilor”, cu Dan Negru şi invitaţii săi, de la Antena 1, concertul „Imaginarium” al Loredanei, de la Pro TV, şi o petrecere marca TVR „Cu lăutarii după mine”, aşa cum i-a plăcut mereu lui Gică Petrescu, se regăsesc în oferta principalelor televiziuni pentru ultima noapte din acest an.Petrecerea de Revelion de la Antena 1 va începe cu „Chef de râs”, de care se fac răspunzători actorii Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” Vasile Muraru şi Valetina Fătu. Momentele lor umoristice vor alterna cu cele muzicale susţinute de interpreţi precum Sofia Vicoveanca şi Cornelia şi Lupu Rednic, Fuego, CRBL şi Corina.

Săptămânalul de satiră francez Charlie Hebdo va lansa un număr special cu un tiraj de un milion de exemplare, pe 6 ianuarie 2016, la un an de la atacul terorist care i-a decimat echipa, potrivit directorului financiar al revistei, Éric Portheault.Noul număr dublu al Charlie Hebdo va include desene ale lui Charb, Honore, Cabu, Wolinski şi Tignous, care s-au numărat printre cele 12 victime ale atactului terorist care a avut loc pe 7 ianuarie 2015 la sediul din Paris al revistei.

Tarifele biletelor de tren vor scădea cu circa 4% de la 1 ianuarie 2016, ca urmare a intrării în vigoare a prevederilor Codului Fiscal privind reducerea TVA la 20%.Compania precizează că biletele pot fi cumpărate online, de pe www.cfrcalatori.ro, de la automatele XsellKiosk din gări, de la automatele ZebraPay, direct de la casele de bilete din gări şi agenţii de voiaj CFR şi de la distribuitori autorizaţi (agenţii de turism).’La cumpărarea online, tipărirea biletului nu este obligatorie, clientul fiind identificat în tren doar pe baza cărţii de identitate şi al ID-ului de bilet’, se menţionează în comunicat.Societatea de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA este operatorul naţional feroviar de pasageri care efectuează transportul public de călători pe calea ferată.

Locaţiile exclusiviste de pe Valea Prahovei au fost la mare căutare şi anul acesta. Turiştii cu dare de mână au ales să se răsfeţe de Revelion în unităţile de 5 stele şi au căutat intimate, confort şi lux. Managerii hotelurilor au ţinut cont de preferinţe lor şi le oferă mâncăruri alese, vinuri scumpe şi şedinţe de relaxare la centrele SPA.

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mehedinţi, Sorin Jianu, a declarat că medicii veterinari şi inginerii chimişti ai instituţiei au demarat o acţiune de control în toată reţeaua de restaurante din judeţ unde se vor organiza mese festive de Revelion.Controalele vizează modul în care se depozitează produsele de origine animală care vor fi utilizate la prepararea mâncărurilor, provenienţa lor şi dacă băuturile răcoritoare şi alcoolice se află în termenul de valabilitate.

Aproximativ 134.500 de persoane şi 35.000 de mijloace de transport au trecut, în ultimele 24 de ore, prin punctele de trecere a frontierei româneşti, atât pe sensul de intrare cât şi pe cel de ieşire din ţară.Poliţiştii de frontieră au constatat cinci infracţiuni şi 11 contravenţii săvârşite de cetăţeni români şi străini, valoarea amenzilor aplicate ridicându-se la aproximativ 5.500 de lei.De asemenea, au fost descoperite bunuri care depăşeau plafonul vamal admis ori suspectate a fi contrafăcute, în valoare totală de 200.000 de lei.Totodată, din motive legale, nu s-a permis intrarea în ţară a opt cetăţeni străini şi ieşirea din România a 12 cetăţeni români.

Sărbători triste pentru aproximativ 30 de familii din Târgu-Jiu care trebuie să renunţe la casele lor pentru a face loc viitoarei şosele de centură.Oamenii îşi vor petrece Revelionul ştiind că va fi ultimul în casele lor. Proprietarii se opun cu vehemenţă exproprierii mai ales că unele dintre imobile sunt recent construite şi până acum nu au primit niciun ban pentru a-şi cumpăra alte locuinţe unde să se mute. În plus, despăgubirile oferite de CNADNR sunt de patru-cinci ori mai mici decât preţul pieţei.

Cel puţin 16 persoane au murit, iar alte 35 au fost rănite în două atentate produse în oraşul sirian Qamishli, situat în nord-estul ţării.Cele două explozii au avut loc în Shiyahi, un cartier creştin din Qamishli, un oraş majoritar kurd.Conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), bombele au explodat în două restaurante, într-o zonă a oraşului aflată sub controlul serviciilor de securitate siriene.În oraşul Qamishli au loc confruntări între forţele guvernamentale siriene şi membri ai reţelei teroriste Stat Islamic.

Ceremoniile în aer liber programate în Bruxelles de Revelion, care includeau focuri de artificii, au fost anulate, din cauza riscului „semnificativ” al unui atac terorist.”Centrul naţional de criză a stabilit că există un risc semnificativ de Revelion. Ţintele erau grupuri de oameni. Poliţia va rămâne în centrul oraşului”, a declarat Yvan Mayeur, primarului oraşului Bruxelles, citat de RTL.”Ceremoniile programate de Revelion au fost anulate. Acest lucru nu înseamnă însă că totul va fi închis”, a explicat primarul.

Anul 2015 a fost marcat de evenimente triste sau chiar tragice, însă a adus şi câteva veşti bune, pierdute în actualitatea sumbră sau pur şi simplu uitate, precum descoperirea unui nou antibiotic, o auroră boreală sau salvarea unor refugiaţi.Le Monde prezintă, în pagina electronică, o selecţie de ”veşti bune”,câte una în fiecare lună a anului 2015.

Cel puţin 21 de persoane au fost spitalizate după ce un avion de pasageri care zbura din Canada spre China a traversat o zonă de turbulenţe.Avionul Boeing 777-300 al companiei Air Canada zbura din Toronto (Canada) spre Shanghai (China), având la bord 332 de pasageri şi 19 membri ai echipajului.La scurt timp după decolare, aeronava a trecut printr-o zonă de puternice turbulenţe, iar piloţii au decis aterizarea de urgenţă în Calgary.Aeronava a aterizat în siguranţă pe Aeroportul internaţional din Calgary.

SPORT

Steaua şi Dinamo ar câştiga dublu faţă de sumele actuale, dacă şi-ar vinde individual şi pe termen de 10 ani drepturile TV ale partidelor din campionat, estimează surse din piaţa media consultate de ProSport. Banii ar fi, însă, incomparabil mai puţini faţă de ce au obţinut, în ultimele zile, granzii Portugaliei – FC Porto, Benfica şi Sporting Lisabona, care au procedat la această operaţiune.

Sporting Lisabona şi-a vândut drepturile TV pentru intervalul 2018-2028 operatorului de telecomunicaţii NOS contra sumei de 446 de milioane de euro, anunţă Agenţia France Press, citată de Agerpres. Sporting Lisabona urmează exemplul celorlalţi giganţi ai Portugaliei, care au făcut zilele trecute tranzacţii similare. Benfica Lisabona şi-a vândut, tot către NOS, drepturile TV pe 10 ani contra a 400 de milioane de euro, în timp ce FC Porto a încheiat contractul pentru 457,5 milioane de euro, dar cu concurentul celor de la NOS, operatorul Portugal Telekom,divizia din acea ţară a gigantului de telecomunicaţii care e prezent şi aici prin Telekom/Dolce.

Chiar dacă se află la peste 10.000 de km depărtare de casă, Simona Halep se poate bucura şi la Brisbane (Australia) de tradiţionalele colinde româneşti.A doua jucătoare a lumii va evolua la primul turneu din noul sezon, în perioada 3-10 ianuarie 2016, dar până atunci se va putea bucura de un ultim moment de relaxare împreună cu staff-ul ei, Revelionul. Şi cu siguranţă ca ultima zi din anul care i-a adus Simonei cel mai important tilu al carierei, Indian Wells, va fi una specială pentru ea, ţinând cont că fanii i-au făcut cadou un pluguşor personalizat.

Cristina Neagu a avut un an excelent. Handbalista română a obţinut bronzul cu naţionala României la Campionatul Mondial şi a fost desemnată cea mai bună jucătoare a turneului. În aceste condiţii, era de aşteptat să fie una dintre cele mai curtate jucătoare, iar ofertele nu au întârziat să apară.Neagu are nu mai puţin de trei oferte în acest moment, cea mai tentantă venind din Rusia.Rostov-Don, campioana Rusiei, îşi propune să câştige Liga Campionilor aşa că i-au făcut o ofertă de 300.000 de euro pe an Cristinei Neagu.CSM Bucureşti este a doua formaţie care ar dori să o achiziţioneze pe Neagu. CSM a înaintat o ofertă de 250.000 de euro, iar dacă va accepta Cristina Neagu va deveni cea mai bine plătită handbalistă din lotul echipei. Neagu este aşteptată să ofere un răspuns clar în cursul zilei de astăzi.

Constantin Budescu nu mai pleacă în Qatar. Deşi iniţial se părea că atât Astra, cât şi jucătorul au ajuns la un acord cu Al Ahli, înţelegerea a picat în ultimul moment. Budescu a fost cel care s-a răzgândit, mijlocaşul cerând garanţii suplimentare pe care Al Ahli Qatar nu a fost de acord să le achite. Mai exact, oferta celor de la Al Ahli era de 500.000 de euro pentru un împrumut până în vară şi 1,1 milioane de euro pentru un transfer definitiv pentru Astra, iar pentru jucători arabii pregătiseră 130.000 de euro la semnătură şi un contract pe trei ani, perioadă în care Budescu ar fi încasat 2,5 milioane de euro.

Paul Papp a făcut retrospectiva anului ce stă să se încheie şi a precizat că s-a simţit bine sub comanda lui Costel Gâlcă, dar o dată cu venirea lui Mirel Rădoi totul s-a transformat într-un dezastru.Cea mai slabă prestaţie a fundaşului dreapta din acest an calendaristic a fost cea din meciul cu Partizan Belgrad, meci la care Mirel Rădoi era pe bancă.Returul meciului cu Partizan, partidă disputată la Belgrad, s-a încheiat cu scorul de 4-2 pentru sârbi şi a consfinţit eliminarea Stelei din Champions League.

Atacantul columbian Radamel Falcao va fi indisponibil patru meciuri, din cauza unei accidentări la coapsă.Falcao, titularizat o singură dată în Premier League de Chelsea în acest sezon, nu a mai jucat din 31 octombrie. El s-a accidentat la coapsă, dar accidentarea a recidivat şi nu va fi apt de joc până la mijlocul lunii ianuarie.El va rata meciurile cu Crystal Palace, WBA şi Everton din Premier League, dar şi partida cu Scunthorpe din Cupa Angliei.

Real Madrid a câştigat meciul cu Real Sociedad din etapa a 17-a a campionatului spaniol, scor 3-1, dar oaspeţii acuză dur arbitrajul. Preşedintele celor de la Sociedad a fost extrem de supărat pe arbitrul Jose Luis Gonzalez, considerând că acesta a acordat mult prea uşor două penalty-uri pentru „galactici” şi a refuzat să ofere o lovitură de la 11 metri echipei sale.Oficialul oaspeţilor nu se va mulţumi ca arbitrul să fie sancţionat de comisiile Ligii din Spania, ci este hotărât să facă plângere la poliţie. Centralul partidei a notat în raportul de joc izbucnirea nervoasă a preşedintelui lui Sociedad, la pauza meciului.

Pugilistul filipinez Manny Pacquiao, fost campion mondial la mai multe categorii, îl va întâlni pe americanul Tim Bradley, campion WBO la categoria mijlocie, într-o gală ce va avea loc la 9 aprilie 2016, la Las Vegas.Anunţul a fost făcut de managerul lui Pacquiao, americanul Bob Arum, care a precizat că aceasta nu va fi ultima lupă pentru pugilistul filipinez.Pacquiao (37 de ani) şi Bradley (32 de ani) s-au mai întâlnit de două ori, americanul impunându-se în 2012 la puncte, în timp ce filipinezul a câştigat meciul din 2014, tot la puncte.În ultima partidă disputată, Manny Pacquiao a fost învins în luna mai de americanul Floyd Mayweather. Tim Bradley a obţinut victorii în ultimele două meciuri şi a cucerit centura WBO, care fusese liberă după retragerea lui Mayweather.

PROGNOZA METEO
31 Decembrie 2015

Vremea va fi predominant frumoasã, dar rece. Ziua, cerul va fi variabil în est și în sud-est și senin în restul zonelor, iar vântul va avea ușoare intensificãri în Dobrogea și estul Munteniei. În orele dimineții local va fi ger în nord și în centru, iar la amiazã temperatura aerului va ajunge la valori maxime cuprinse între -6 și 2 grade. Noaptea dintre ani va fi seninã în toate regiunile, vântul va sufla moderat în sud-est, iar vremea va fi geroasã în Maramureș, Transilvania, Moldova și în zonele de deal din Muntenia, Oltenia și Crișana, astfel cã spre dimineațã se vor înregistra temperaturi minime cuprinse între -14 și -5 grade, mai scãzute în depresiunile Carpaților Orientali, pânã la -19 grade. Izolat se va semnala ceațã cu depunere de chiciurã.

Bucuresti

Vremea va fi frumoasã, dar rece. Cerul va fi variabil ziua și senin în cursul nopții, iar vântul va sufla moderat la începutul intervalului, apoi slab. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 0 grade, iar cea minimã va fi de -8…-6 grade.

About Kiss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*