Breaking News
loading...

Stiri pe scurt 29 Iulie 2015

Stiri pe scurt 29 Iulie 2015

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  29  Iulie din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru 29 iulie.In anul 1912,s-a născut scriitorul Nicolae Steinhardt („Jurnalul fericirii”, „Prin alţii spre sine. Eseuri vechi şi noi”, „Dumnezeu în care spui că nu crezi…” ). A fost închis la Jilava, după care s-a călugărit, luându-şi numele de fratele Nicolae (m. 1989).

Academia Română a transmis Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice un memoriu pentru introducerea elementelor de cultură folclorică în programa de studiu preuniversitară, oferindu-se să acorde sprijin pentru soluţionarea problemelor sesizate în învăţământul românesc.

Academia Română, prin Departamentul de Etnologie al Institutului de Filologie Română „A. Philippide” din Iaşi, semnalează lipsa unui cadru şi a unui rol bine definit în documentele de planificare a activităţii didactice şi a sistemului de evaluare naţională pentru studierea folclorului şi, în acest sens, a trimis, luni, un memoriu Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

Fiica cea mare a primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, Cezara, a fost admisă la Facultatea de Drept a Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB), pe locurile bugetate, cu media generală 8,80.Potrivit rezultatelor admiterii în urma sesiunii din iulie publicate pe site-ul Facultăţii de Drept a UBB, Cezara Boc a obţinut media generală de admitere 8,80, având media 9,56 la Examenul de Bacalaureat şi media 8,05 la testul de admitere. Cu această medie de admitere, Cezara Boc ocupă astfel locul 87 din cei 155 de admişi la buget la Facultatea de Drept a universităţii clujene.

Trupa Voltaj va susţine turneul „Din toată inima”, în perioada august – octombrie, în mai multe oraşe din ţară, precum Năvodari, Târgu-Mureş, Botoşani, Sibiu, şi se va încheia cu un concert simfonic, susţinut pe 16 octombrie, la Sala Palatului din Bucureşti.

Preşedintele Klaus Iohannis spune, într-un mesaj transmis,de Ziua Imnului Naţional, că aceasta este şi trebuie să rămână unul dintre momentele celebrate cu solemnitate şi o sărbătoare a tuturor cetăţenilor, indiferent unde se află – între graniţele ţării sau peste hotare.Preşedintele mai susţine că Ziua Imnului Naţional este şi trebuie să rămână unul dintre momentele celebrate cu solemnitate.

Numărul autorizaţiilor de construcţie pentru locuinţe a crescut în primul semestru cu 3,1% faţă de prima jumătate a anului trecut, la 18.300.Regiunile Sud-Est, Nord-Est şi Sud-Muntenia au înregistrat creşteri ale numărului autorizaţiilor, cu 320, 273, respectiv 184 avize. Scăderi au fost raportate de Bucureşti-Ilfov (cu 189 autorizaţii) şi Centru (99), în timp ce pentru regiunea Vest indicatorul a stagnat.

Bobbi Kristina Brown, care a murit duminică la vârsta de 22 ani, va fi înmormântată pe 3 august alături de mama ei, cântăreaţa Whitney Houston, în cimitirul Fairview din New Jersey.Specialiştii de la Institutul de medicină legală vor efectua şi o serie de teste toxicologice – care vor dura câteva săptămâni – dar, potrivit presei americane, se pare că poliţia nu a descoperit pe trupul lui Bobbi Kristina urme care să ateste producerea unei agresiuni.

România nu-şi mai permite politici care să genereze prosperitate doar pe termen scurt, iar dezvoltarea economică se obţine prin politici bine gândite, care depăşesc interesele politice.În mesajul transmis Conferinţei Ştiintifice Anuale a Economiştilor Români din Mediul Academic din Străinătate, preşedintele Klaus Iohannis reia argumentele pentru care a cerut Parlamentului reexaminarea Codului fiscal, precizând că etapa tranziţiei s-a încheiat, România are nevoie de consolidarea economiei de piaţă şi de o abordare responsabilă şi prudentă.

Microsoft a anunţat, că Windows 10 este disponibil în 190 de ţări, utilizatorii având acces la noul sistemul de operare ca upgrade gratuit sau preinstalat pe noile PC-uri şi tablete.Noul sistem include aplicaţii precum Cortana, Microsoft Edge, Xbox App, dar şi noile aplicaţii universale Office.

Dan Andronic, acţionarul majoritar al societăţii Editura Evenimentul şi Capital, a fost audiat, la Direcţia Naţională Anticorupţie, el spunând, la ieşire, că a fost pentru a aduce mai multe documente, fără a preciza în ce calitate a fost chemat.

Peste 1.000 de experţi şi cercetători în domeniul tehnologiilor au publicat o scrisoare deschisă în care denunţă „roboţii criminali” şi avertizează asupra faptului că „o cursă a înarmării cu armament militar dotat cu inteligenţă artificială (AI) este o idee proastă”.

Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, a declarat, că decizia premierului de a dona echipei de baschet a Clubului Steaua diferenţa salarială primită ca urmare a creşterii salariilor demnitarilor este un gest simbolic lăudabil care nu poate acoperi, însă, duplicitatea lui Ponta.

Ansamblul de Balet pe Gheaţă din Sankt Petersburg readuce spectacolul „Spărgătorul de nuci” la Sala Palatului din Bucureşti, pe 17 ianuarie 2016, de la ora 19.00.Accesul la eveniment va fi permis de la ora 18.00.Biletele pentru acest eveniment diferă în funcţie de categorie: categoria I – 350 de lei, categoria a II-a – 300 de lei, categoria a III-a – 200 de lei, categoria a IV-a – 150 de lei, categoria a V-a – 100 de lei.

Centrul municipiului Arad este decorat, de câteva zile, cu biciclete agăţate de stâlpi de iluminat sau de copaci, ori amplasate în mijlocul spaţiilor verzi, în cadrul unei campanii de promovare a mersului pe două roţi, care va dura până în luna octombrie.

Franţa a învins Marea Britanie în finala ediţiei inaugurale a Campionatului European de vâjthaţ, o competiţie sportivă inedită, inspirată din universul francizei „Harry Potter”.Bilanţul acestei competiţii: 2 zile de întreceri, 12 ţări concurente, 7 jucători în fiecare echipă.

Premierul Victor Ponta le-a urat, într-o poastre pe pagina personală de Facebook, „la mulţi ani românilor din toată lumea”, cu ocazia Zilei Imnului Naţional.”O sărbătoare importantă astăzi – la mulţi ani românilor din toată lumea cu ocazia Zilei Imnului Naţional „Deşteaptă-te române”! Creaţia lui Andrei Mureşanu şi Anton Pann a fost alături de noi în toate momentele istorice importante, încă de la Revoluţia din 1848, şi va rămâne un simbol al unităţii, al curajului şi al iubirii de ţară pentru toţi românii!”.

Compania finlandeză Nokia a prezentat o cameră de filmat sferică destinată realizării filmelor 3D şi jocurilor, care vor putea fi vizionate şi utilizate prin intermediul dispozitivelor pentru realitatea virtuală.Camera, prezentată la un eveniment din Los Angeles, poate filma în 360 de grade, cu opt senzori şi microfoane, fiind primul produs de acest tip al diviziei de soluţii pentru media digitală a Nokia, în cadrul noii strategii de dezvoltare a companiei.

Poliţiştii din Vaslui fac cercetări într-un caz de presupuse infracţiuni la viaţa sexuală, după ce o fată de 13 ani, aflată în plasament la un asistent maternal, ar fi fost abuzată sexual.La Poliţie a fost depusă o sesizare de către reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Vaslui că o minoră de 13 ani, care beneficiază de o măsură de protecţie specială, ar fi fost victima unei infracţiuni privitoare la viaţa sexuală.

Actriţa şi cântăreaţa Jane Birkin a cerut companiei Hermes să redenumească geanta din piele de crocodil care îi poartă numele, unul dintre cele mai scumpe accesorii vestimentare din lume, din cauza „practicilor pline de cruzime” utilizate în timpul sacrificării acelor animale.

Premierul Victor Ponta i-a delegat vicepremierului Gabriel Oprea atribuţiile de conducere a Guvernului, în perioada 29 iulie – 9 august, premierul plecând în concediu de odihnă în acest interval de timp.Este vorba despre o delegare de atribuţii şi nu despre un interimat, astfel încât Gabriel Oprea se poate ocupa de activităţiile pe care le are Victor Ponta la Palatul Victoria, însă nu poate organiza şedinţele săptămânale ale Executivului. Prima şedinţă pe care o va susţine Ponta după întoarcerea din concediu va avea loc pe 19 august.

Un cutremur cu magnitudinea de 3,7 grade pe scara Richter s-a produs miercuri, la ora 06.25, în Vrancea, la adâncimea de 84 de kilometri.Seismul a avut intensitatea I în zona epicentrală, iar oraşele cele mai apropiate de epicentrul cutremurului sunt Adjud, Mărăşeşti, Tecuci, Focşani şi Oneşti.

Patru proiectile rămase neexplodate şi mai multe cartuşe din timpul conflictelor militare au fost ridicate, marţi, de echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, în timpul unor misiuni de asanare în localităţile Vadu şi Agigea.

Cantităţi foarte mari de medicamente scumpe, laptopuri, calculatoare şi documente privind sejururi au fost ridicate de anchetatori în urma percheziţiilor făcute , la companii farmaceutice, spitale şi clinici de oncologie.Printre medicamentele pentru tratamentul cancerului ridicate la percheziţii erau şi fiole care costă 20.000 de lei bucata.

SPUSTV, sindicatul reprezentativ din SRTv, spune că va cere în instanţă anularea hotărârii de marţi a Consiliului de Administraţie (CA) al instituţiei, care prevede reducerea salariilor angajaţilor, întrucât aceasta este ilegală, precizând că membrii CA vor plăti pentru lipsa lor de profesionalism.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu salută decizia SUA privind eliberarea condiţionată a cetăţeanului americano-israelian Jonathan Pollard, condamnat în Statele Unite pentru spionaj, şi aminteşte despre eforturile depuse în acest sens.

Armata ucraineană intenţionează să retragă echipamentele militare grele din zona oraşului Mariupol, situat pe litoralul Mării Azov, în cadrul procesului demilitarizării.”Artileria grea va fi retrasă la o distanţă stabilită, dar va putea fi reintrodusă în situaţia unei ofensive inamice”, a subliniat oficialul militar ucrainean.

Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 a fost resimţit în zona central-sudică a statului american Alaska, inclusiv la Anchorage.Seismul a avut loc la aproximativ 65 de kilometri sud de Mount Redoubt, un vulcan activ situat în apropiere de Cook Inlet, şi la aproximaiv 225 de kilometri sud-vest de Anchorage, cel mai important oraş din statul american.

Coreea de Nord ar fi încheiat lucrările de modernizare ale principalului său poligon de lansare de rachete, la Sohae (vest), iar Coreea de Sud se aşteaptă la o eventuală lansare în octombrie.

NATO şi-a manifestat marţi „solidaritatea” cu statul turc faţă de ameninţarea islamistă şi a subliniat importanţa unităţii organizaţiei în acest context.Jens Stoltenberg a făcut aceste afirmaţii în cadrul reuniunii ambasadorilor celor 28 de ţări membre, eveniment organizat pentru evaluarea situaţiei critice de la frontiera turcă, provocată de avansarea grupării Stat Islamic.

Summitul de urgenţă a fost organizat la cererea Turciei, care recent a bombardat organizaţia teroristă SI în nordul Siriei ca răspuns la atacurile pe teritoriul său, dintre care ultimul s-a soldat cu cel puţin treizeci de morţi, majoritatea studenţi, în localitatea de frontieră Suruc. Statul turc încearcă, de asemenea, să frâneze acţiunile miliţiilor kurde, considerate un grup terorist pentru Guvernul de la Ankara.

Comisia Europeană îndeamnă, cu toate acestea, la prudenţă în ceea ce priveşte răspunsurile autorităţilor turce faţă de atacurile turceşti, după cum a declarat în această dimineaţă un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

„Zona de securitate” pe care Turcia şi Statele Unite o creează în Siria este o încercare a Ankarei de a-i opri pe kurzi să-şi creeze un stat autonom.Demirtas a declarat că operaţiunile Turciei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) dincolo de frontieră sunt de fapt o „acoperire” pentru a-i putea viza pe rebelii kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Casa Albă a respins o petiţie online prin care i se cere să-l graţieze pe Edward Snowden, preşedinţia îndemnându-l pe fostul consultant NSA şi CIA care a dezvăluit amploarea programelor de spionaj americane să revină în ţară pentru a fi judecat.

Organizaţia Boy Scouts of America (BSA) a adoptat o decizie prin care pune capăt unei interdicţii de angajare a persoanelor de orientare homosexuală, cu unele excepţii.Consiliul de Administraţie al acestei mari organizaţiii americane de cercetaşi s-a pronunţat în proporţie de 79% pentru abrogarea interdicţiei de la nivel naţional ca persoane de orientare homosexuală să conducă sau să fie angajate ale BSA.

Un imigrant sudanez a murit în noaptea de marţi spre miercuri, în timp ce încerca să urce într-un tren, în incinta Eurotunelului, în care au încercat să pătrundă, de asemenea, peste 1.000 de imigranţi ilegali, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.Peste 2.000 de imigranţi au pătruns în incinta Eurotunelului la Coquelles, lângă Calais, în noaptea de luni spre marţi, în speranţa de a ajunge în Marea Britanie.

Preşedintele american Barack Obama a declarat că ar putea obţine un al treilea mandat, dacă ar candida din nou, un lucru pe care, totuşi, Constituţia ţării sale i-l interzice.”Cred că, de fapt, sunt un preşedinte destul de bun. Cred că dacă aş candida, aş putea învinge. Dar nu pot” să candiez, a declarat Obama într-un discurs pe care l-a susţinut în Etiopia.”Sunt multe lucruri pe care aş vrea să le fac pentru a ţine America în mişcare. Dar legea este lege, iar nimeni nu este mai presus de lege, nici măcar preşedintele”, a continuat şeful statului american.

Reţeaua neclasificată de e-mail folosită de către generalul Martin Dempsey, şeful Statului Majore Interarme, şi de sute de membri ai personalului militar şi civil de la Pentagon a fost deconectată în weekend, după detectarea unor activităţi suspecte.

Agricultori francezi au atacat ieri un camion românesc cu anvelope, dorind să împiedice ca produsele străine să pătrundă în ţară, într-o acţiune de protest faţă de scăderea preţurilor la produsele alimentare, care i-a adus în pragul falimentului.Camionul a fost atacat în cadrul unui haos generat de peste 200 de agricultori din departamentul francez Moselle, în reţeaua rutieră şi autorutieră din nordul regiunii Lorena. În urma incidentului, a fost necesară intervenţia forţelor de ordine.

SPORT

România a pătruns între cele mai bune opt naţiuni ale lumii la categoria sub 21 de ani după ce a învins reprezentativa Tunisiei cu 29-27. Portarul Ionuţ Iancu a fost eroul echipei, după ce a închis poarta în ultimele 10 minute.

10 ani a aşteptat România să revină într-o asemenea fază a unui Campionat Mondial de tineret. În 2005, generaţia lui Popescu, Ghionea, Sadoveac şi Rohozneanu reuşea să termine pe locul 6 la turneul final din Ungaria. Acum, băieţii de care se leagă speranţele unei reveniri în elită şi a primei reprezentative se numesc Racoţea, Iancu, Rotaru, Negru, Nistor, Ungureanu, Şomlea, Stroe, Militaru, Bobeică, Szasz, Thalmaier, Mănescu, Burlacu, Voinea şi Sîncelean, băieţii care au luptat cu o ambiţie ieşită din comun în faţa selecţionatei africane.

Deşi se credea că lucrurile sunt rezolvate şi Daniel Pancu va rămâne jucătorul Rapidului şi în sezonul viitor va juca în liga secundă, iată că lucrurile s-au schimbat radical marţi seară, iar atacantul a anunţat conducerea că nu va mai rămâne în Giuleşti sezonul viitor.Din primele informaţii, atacantul a ajuns la un acord cu cei de la FC Voluntari şi va evolua în Liga 1 şi în acest sezon. El va fi prezentat într-o conferinţă de presă.

HCM Rm. Vâlcea a testat în ultimele zile un inter stânga din Serbia, Anita Campa (32 de ani), care în ultimul sezon a evoluat în Turcia. În trecut, Campa a jucat şi la formaţia spaniolă Bera Bera. Oficialii vâlceni au fost mulţumiţi de ce au văzut, astfel că sunt şanse mari ca handbalista să fie legitimată.

Italianul Andrea Di Luisa, adversarul lui Lucian Bute din meciul de pe 15 august, de la Montreal, şi-a găsit sparring-partnerul cât mai apropiat de profilul fostului campion mondial IBF la supermijlocie: înalt, stângaci ca şi Bute, dar mai ales… român.

Stabilit de un an şi jumătate la Milano, Cătălin Paraschiveanu (24 de ani), dublu campion naţional de seniori al României şi câştigător al Centurii de Aur în 2013, îl ajută în pregătire pe Di Luisa. ”Am făcut două săptămâni de sparring cu el, mai avem încă două-trei zile de lucrat împreună. Antrenamentele au loc la Viterbo, unde este stabilit Di Luisa. Legătura a fost simplă, avem acelaşi promotor, Salvatore Cherchi”, spune Cătălin Paraschiveanu.

Dinamo Bucureşti şi-a încheiat turneul extern cu încă două meciuri de pregătire, desfăşurate pe drumul de întoarcere din turneul de la Esslingen (Germania). Luni seara, echipa pregătită de Eliodor Voica şi Sebastian Bota au câştigat cu 35-29 partida cu Union Leoben, desfăşurată în Austria. Dinamoviştii au condus în această partidă şi la 12 goluri diferenţă (27-15), scor la care antrenorii au introdus în teren linia a doua.

La o zi distanţă, Dinamo s-a oprit în Ungaria pentru un meci de pregătire cu Tatabanya, o posibilă adversară în turul 3 al Cupei EHF. În nota ultimelor zile, bucureştenii au făcut o altă partidă bună şi au câştigat cu 26-24 (13-11). Punctul forte a fost apărarea, care a avut în spate şi un om sigur, portarul Ştefan Grigoraş.

La o zi distanţă, Dinamo s-a oprit în Ungaria pentru un meci de pregătire cu Tatabanya, o posibilă adversară în turul 3 al Cupei EHF. În nota ultimelor zile, bucureştenii au făcut o altă partidă bună şi au câştigat cu 26-24 (13-11). Punctul forte a fost apărarea, care a avut în spate şi un om sigur, portarul Ştefan Grigoraş.

Antrenorul echipei de fotbal Metalurgistul Cugir, Cristian Coroian, în vârstă de 42 de ani, este internat la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Clinicii de Neurochirurgie Cluj-Napoca, după ce a suferit în urmă cu o săptămână un infarct cerebral ischemic, el nefiind încă operat.

Directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, Monica Costin, a declarat,că Cristian Coroian nu a fost încă operat.

Suporterii dinamovişti vor avea la dispoziţie 8.600 de bilete pentru derbiul cu FC Steaua, din deplasare, din cadrul etapei a V-a a Ligii I, pe care le pot procura de la casele de la stadionul din Şoseaua Ştefan cel Mare.Preţul biletelor puse la dispoziţie pentru fanii dinamovişti este de 25 de lei, în pachet fiind inclus şi un DVD cu un film cu o retrospectivă a coregrafiilor făcute de galeria echipei Dinamo, intitulat „De la alb-negru la 3D”.

Fotbaliştii echipei CSMS Iaşi s-au alăturat unei campanii umanitare de susţinere a unui sportiv ieşean. În vârstă de 38 de ani, Ludovic Vieru, sportiv care practică alergare montană, a fost diagnosticat cu “Multi Infection Syndrom”, o afecţiune care se tratează exclusiv la o clinică specializată din Germania.Elevii lui Nicolo Napoli au decis să doneze o sumă de bani şi să scoată la licitaţie un tricou cu semnăturile tuturor jucătorilor, banii obţinuţi urmând a fi daţi sportivului.

Dinamo continuă campanie de ajutorare a oamenilor cu probleme. Clubul din Ştefan cel Mare a anunţat pe site-ul oficial că va dona jumătate din încasările provenite din vânzarea biletelor de la partida cu ACS Poli Timişoara sportivului ieşean Ludovic Vieru, care se află într-o grea suferinţă.

România a pătruns între cele mai bune opt echipe ale Campionatul Mondial de handbal tineret (Under 21) din Brazilia, după ce a învins Tunisia cu 29-27. Tricolorii vor juca la aproximativ 24 de ore distanţă cu Franţa pentru un loc în semifinale.Programul sferturilor de finală ale Campionatului Mondial U21 din Brazilia este următorul: Spania – Danemarca (ora 00:00), Egipt – Suedia (ora 00:00), Belarus – Germania (ora 2:00), România – Franţa (ora 2:30). Toate jocurile se desfăşoară în noaptea de miercuri spre joi.

Gruparea West Ham United, adversara echipei Astra în turul trei preliminar al Ligii Europa, vrea să-l achiziţioneze pe atacantul senegalez Moussa Sow de la Fenerbahce Istanbul şi este pregătită să ofere 17 milioane pentru transferul jucătorului.Sow joacă la Fenerbahce din 2012, reuşind să înscrie 51 de goluri în 102 meciuri.

Marius Şumudică a recunoscut imediat după victoria, scor 2-1, de pe terenul celor de la CSU Craiova că echipa sa a avut noroc pentru faptul că a plecat cu toate cele trei puncte din Bănie. Antrenorul Astrei a dezvăluit ce replică i-a dat Sorin Cîrţu imediat după partidă.

PROGNOZA METEO
    29 Iulie 2015

Vremea va fi cãlduroasã în aproape toatã țara, canicularã în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, centrul și sudul Moldovei și în partea continentalã a Dobrogei, unde indicele temperaturã-umezealã ITU va atinge și depãși pragul critic de 80 de unitãți, astfel încât disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri mai ales spre searã și noaptea în regiunile vestice, nordice, precum și în zonele de deal și munte, unde pe arii restrânse se vor semnala averse, descãrcãri electrice și intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Izolat vor fi condiții de grindinã. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 27 și 37 de grade, mai ridicate pânã spre 39 de grade în Lunca Dunãrii, iar cele minime se vor încadra între 15 și 24 de grade, mai scãzute în depresiunile din estul Transilvaniei.

Bucuresti

Vremea se va menține canicularã, iar disconfortul termic accentuat, indicele temperaturã-umezealã (ITU) urmând sã depãșeascã pragul critic de 80 de unitãți. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de 37…38 de grade, iar cea minimã de 21…23 de drade.

About Kiss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*