Breaking News
loading...

Stiri pe scurt 16 Septembrie 2015

Stiri pe scurt 16 Septembrie 2015

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  16 Septembrie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 16 septembrie.Pe data de 16 septembrie 1957, s-a născut, la Câmpulung Moldovenesc, cântăreaţa de jazz Anca Parghel, care a încântat publicul pe parcursul a 30 de ani de carieră, deseori fiind comparată de critici cu Yma Sumac, Maria Callas sau Ella Fitzgerald. (m. 2008).

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, că una dintre problemele din România este că legile se schimbă peste noapte, de zeci de ori, el exemplificând cu legi fundamentale: vechiul Cod fiscal, Legea educaţiei sau cea privind reforma în sănătate. Preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat, astăzi, plenului reunit al celor două Camere, pentru a treia oară în mandatul său. Discursul lui Iohannis a început cu întârziere de câteva minute.

După o perioadă foarte lungă de aşteptare, Facebook a decis să le facă pe plac utilizatorilor.Facebook va introduce butonul Dislike, a anunţat Mark Zuckerberg, cofondatorul Facebook, într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri care a avut loc la sediul companiei, în Menlo Park, California.Cofondatorul Facebook a adăugat că e complicat să creezi ceva „atât de simplu”, însă, după ce în ultimii ani utilizatorii au început să ceară tot mai des această opţiune, compania e pregătită să o pună la dispoziţia acestora.

Doi refugiaţi afgani au fost prinşi, în zona Beba Veche, de poliţiştii de frontieră din Timiş.Cei doi cetăţeni afgani au fost prinşi de poliţişti în apropiere de fâşia verde, în zona Beba Veche, unde se întâlnesc graniţele Serbiei, Ungariei şi României.Refugiaţii au fost duşi la audieri, unde au declarat că nu intenţionau să ajungă în România şi că s-au rătăcit, crezând că sunt în Ungaria.

Studiourile Disney vor produce o continuare live-action a filmului „Mary Poppins”, un lungmetraj clasic, ce a fost lansat pe marile ecrane în 1964 şi a fost recompensat cu cinci premii Oscar.Noul film va avea la bază o serie de romane scrise de P. L. Travers, care prezintă aventurile unei bone originale şi cu puteri magice.Filmul, care va fi regizat de Rob Marshall, cunoscut pentru regia unor lungmetraje precum „În inima pădurii/ Into the Woods” şi „Chicago”, va descrie felul în care Mary Poppins revine în familia Banks din Londra.

Două cutremure cu magnitudinea de 3,2 şi, respectiv, 3,1 grade pe scara Richter s-au produs, primul având epicentrul în judeţul Vrancea şi celălalt în Buzău.Primul seism, cu magnitudinea de 3,2 grade, s-a produs la ora 00.57, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 98 de kilometri. Oraşele cele mai apropiate de epicentrul cutremurului sunt Focşani, Tecuci, Mărăşeşti, Oneşti şi Adjud. Tot în judeţul Vrancea, la ora 00.14 a fost înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 2,8 grade.Câteva ore mai târziu, la 09.47, a avut loc un alt seism, cu magnitudinea de 3,1 grade, la adâncimea de 116 kilometri. Epicentrul cutremurului a fost în judeţul Buzău, iar oraşele apropiate sunt Săcele, Vălenii de Munte, Buzău şi Covasna.

Preşedintele Iohannis a declarat, referitor la criza refugiaţilor, că la şedinţa de joi a CSAT se va conveni asupra paşilor pe care România trebuie să-i facă, şeful statului menţionând că, ori de câte ori situaţia o va impune, va comunica cu parlamentarii şi cu reprezentanţii celorlalte instituţii.

Retailerul german de materiale de construcţii şi grădinărit Hornbach va deschide în această toamnă, la Sibiu, al şaselea magazin din România, cu o suprafaţă de circa 12.000 de metri pătraţi.În noul magazin vor fi disponibile aproximativ 30.000 de produse, provinite de la furnizori internaţionali şi producători locali, inclusiv sub marca proprie Hornbach.Unitatea va funcţiona în spaţiul fostului magazin Obi, cumpărat de Hornbach anul trecut.

Secretarul de Stat în Ministerul Energiei Bogdan Badea şi preşedintele ANRE Niculae Havrileţ vor participa, joi, 17 septembrie, la conferinţa „Mediafax Talks about Energy” – ediţia a XIV-a, care va avea loc la hotelul Radisson Blu, sala Atlas, începând cu ora 9.30.

Cu patru luni înainte de închiderea exerciţiului financiar 2007 – 2013, România este abia la jumătatea drumului – a luat de la Bruxelles doar 9,9 miliarde de euro fonduri structurale, dintr-un total pus la dispoziţie de UE de 19 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o rată de absorbţie de 52%.În luna august, României i-au fost rambursate 146 de milioane de euro, adică 0,7% din întreaga sumă pusă la dispoziţie de UE în exerciţiul financiar 2007 – 2013. Şi a transmis spre decontare facturi de doar 137 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că, de fapt, proiectele sunt blocate

Fostul primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu este audiat, la DNA Timişoara, în dosarul în care este urmărit penal, alături de alte persoane, pentru finanţarea de către Consiliul Local a echipei de fotbal Poli Timişoara, Ciuhandu spunând, la intrare, că nu are ce să regrete.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a condamnat ferm afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta, potrivit cărora unii decidenţi politici ungari nu sunt „cu nimic mai buni decât cei din Siria sau Libia”.”Ieri, Victor Ponta şi-a pierdut autocontrolul şi prin declaraţiile sale iraţionale a jignit întreaga Ungarie. Politicienii europeni civilizaţi nu formulează astfel de calomnii sălbatice. Remarcile sale … au o singură explicaţie: el şi-a pierdut complet poziţia în politica internă română”, a subliniat Szijjarto într-un comunicat.

Şase persoane suspectate de evaziune şi spălare de bani, prin care ar fi produs un prejudiciu de peste nouă milioane de lei, vor fi audiate în urma unor percheziţii făcute de anchetatori, în judeţele Buzău, Giurgiu şi Ilfov.

Festivalul Filmului Japonez se desfăşoară la Cinemateca Eforie din Bucureşti, în perioada 17 – 22 septembrie, prezentând publicului şase lungmetraje de ficţiune şi animaţie, producţii de succes ale cinematografiei nipone actuale, participarea la proiecţii fiind gratuită.

Românii folosesc tot mai des cardurile pentru plăţi direct la comercianţi când călătoresc în străinătate în sezonul estival, în special pentru cumpărături de valoare mică, în timp ce cheltuielile mai mari sunt cele pentru servicii turistice şi transport.Jumătate dintre tranzacţiile derulate la POS în străinătate sunt mai mici de 20 de euro.

Posesorii de carduri Visa emise în România au cheltuit pe parcursul verii aproximativ 48 euro în medie per tranzacţie la comercianţii din străinătate, iar peste o treime dintre plăţi au valoarea mai mică de 10 euro, arată datele Visa Europe privind plăţile cu cardul în afara ţării din perioada iunie – august 2015.

Hewlett-Packard, care se va scinda în acest an în două companii listate la bursă, va desfiinţa 25.000 până la 30.000 de locuri de muncă, măsurile de restructurare urmând să se adauge altor 55.000 de concedieri anunţate anterior, pentru a se adapta cererii în scădere.Noile concedieri, echivalente cu reducerea forţei de muncă cu 10%, vor afecta în mare parte angajaţii diviziei de echipamente hardware destinate companiilor şi operaţiunile de service, care de la 1 noiembrie vor deveni Hewlett Packard Enterprise (HPE).

Artistul disident chinez Ai Weiwei, care a avut de-a lungul anilor numeroase conflicte cu autorităţile din ţara sa natală din cauza activismului său social şi politic, va fi omagiat prin intermediul unei expoziţii-mamut, ce va fi vernisată, sâmbătă, la Royal Academy of Arts din Londra.

Poliţiştii fac 12 percheziţii la sediile unor firme şi la persoane suspectate că au făcut achiziţii fictive de piei de animale de la mai multe firme din judeţele Giurgiu şi Ilfov, iar banii obţinuţi erau apoi spălaţi prin societăţile implicate.

Un program dedicat dramaturgului şi poetului român András Visky va avea loc pe 22 septembrie, la un eveniment care se va desfăşura în limba engleză şi care precede seria celor cu participare românească de la Târgul de carte de la Göteborg, unde va fi prezent şi autorul.

Senatorul PSD Ilie Sârbu a fost votat, de plenul reunit al celor două Camere, în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit la Curtea de Conturi, cu 290 de voturi „pentru” şi 108 „împotrivă”, acesta urmând să demisioneze din Parlament ca urmare a preluării acestei funcţii.

Directorul general al Porsche, Matthias Mueller, membru în board-ul Volkswagen, vrea să conducă toate brandurile de automobile sport ale grupului german, în condiţiile în care cel mai mare producător auto din Europa îşi reorganizează structura pentru creşterea vânzărilor externe şi a profitului.

Celebrul violonist David Garrett, care a participat la ediţia de anul acesta a Festivalului Enescu şi a susţinut un concert, marţi, la Ateneul Român din Bucureşti, a declarat că a fost un moment emoţionant să interpreteze pentru prima dată „Balada pentru vioară şi orchestră” de George Enescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, în Parlament, despre decizia sa de a iniţia „o largă consultare publică despre viitorul educaţiei în România”, opinând că, în aproximativ doi ani, poate rezulta „o viziune coerentă”, el cerându-le parlamentarilor să-i fie „parteneri în acest proiect”.Preşedintele a arătat că doreşte să readucă în discuţie tema educaţiei, amintind că a exprimat zilele trecute, în contextul începerii unui nou an şcolar, „hotărârea de a iniţia o largă consultare publică despre viitorul educaţiei în România, despre cum vrem să arate şi să funcţioneze sistemul de învăţământ”.

Expoziţia „Portretele lui Emil Cioran” a fost vernisată marţi, la Biblioteca Naţională a României, în premieră mondială, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de relaţii diplomatice între Mexic şi România, fotografiile realizate de Rogelio Cuéllar în 1990 putând fi văzute până pe 31 octombrie.

Numărul refugiaţilor sirieni din Irak şi Liban a scăzut în august, dar a crescut în Turcia, ajungând la aproape două milioane, iar numărul solicitărilor de azil în state europene este, de asemenea, în creştere.Numărul refugiaţilor sirieni din Turcia a crescut cu 200.000 în ultimele trei luni, atingând nivelul de aproape două milioane.

O reuniune de urgenţă a miniştrilor de Interne din statele membre ale Uniunii Europene va avea loc la 22 septembrie, pe tema crizei migraţiei din Europa, fiind continuate discuţiile privind un plan de repartizare a 120.000 de imigranţi extracomunitari.Reuniunea a fost anunţată , la o zi după ce miniştrii Justiţiei şi Afacerilor Interne nu au reuşit să ajungă la un acord privind un sistem de repartizare a refugiaţilor pe baza cotelor obligatorii, care este susţinut de Franţa şi Germania, dar este respins de state est-europene, ca Ungaria, Polonia, Cehia şi România.

Autorităţile saudite au anunţat că gigantul saudit Binladin Group, aparţinând familiei lui Osama ben Laden, este „parţial responsabil” de prăbuşirea unei macarale, vineri, pe Marea Moschee de la Mecca, accident în urma căruia 107 persoane au murit.Directorii companiei au primit interdicţie de a părăsi ţara până la finalizarea investigaţiei în acest caz, a precizat SPA. De asemenea, firma va fi exclusă de la noi contracte publice.

Autobuzele care în mod normal ar transporta imigranţi de la frontiera Serbiei cu Macedonia spre Ungaria au fost redirecţionate către Croaţia, după ce autorităţile ungare au închis marţi graniţele pentru refugiaţi. Un prim grup de imigranţi a ajuns în Croaţia, după ce a traversat Serbia, căutând o nouă rută spre statele Uniunii Europene, la o zi după ce Ungaria şi-a închis frontierele.

Statele Unite, care sunt supuse presiunilor pentru a depune mai multe eforturi în vederea gestionării crizei refugiaţilor, au făcut apel la Europa să coopereze pentru a ajunge la o soluţie.Va fi nevoie de cooperare cu toate statele europene şi Statele Unite şi comunitatea internaţională pentru a ne asigura că toată lumea este în siguranţă, că toţi sunt trataţi cu omenie şi de asemenea trebuie să ne confruntăm cu sursa problemei, respectiv criza în desfăşurare în Siria”.

Kremlinul a negat cu fermitate informaţia potrivit căreia preşedintele Vladimir Putin l-a contactat telefonic pe Elton John, care declarase anterior că îşi doreşte să discute cu politicianul rus despre drepturile persoanelor gay din ţara acestuia.

Cancelarul german, Angela Merkel, şi omologul său austriac, Werner Faymann, au cerut marţi un summit de urgenţă al Uniunii Europene pentru a încerca să soluţioneze criza migraţiei.Cei doi lideri au exercitat presiuni asupra preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, în cadrul unei conversaţii telefonice, să convoace o „reuniune de urgenţă a Consiliului” pe această tema.

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a apreciat că criza imigranţilor din Europa nu poate fi soluţionată decât prin lupta împotriva terorismului.”Problema nu este dacă Europa acceptă sau nu refugiaţi. Trebuie neapărat rezolvată această problemă la sursă. Dacă Europei îi pasă cu adevărat de soarta refugiaţilor, atunci să înceteze să susţină teroriştii”, a declarat Assad.

Soldaţi, poliţişti şi ingineri ungari au început să marcheze locul pe unde va trece gardul care va fi construit de Ungaria pe un segment al frontierei cu România, în continuarea celui de la graniţa cu Serbia, pentru a opri fluxul de imigranţi.Un reporter al agenţiei Reuters aflat în zona unde se intersectează frontierele dintre Ungaria, Serbia şi România a văzut inginerii şi topografii care însemnau traseul gardului metalic. Aproximativ 12 poliţişti şi militari erau de asemenea prezenţi.

SPORT

Situaţia lui Lucian Sânmărtean la Al Ittihad pare aproape de rezolvare, după mai multe luni în care arabii au speculat intens pe seama îndepărtării fostului stelsit de la echipa pregătită de Ladislau Boloni, pentru a face loc unui alt jucător străin.Impresarul lui Ladislau Boloni, rcadie Zaporojanu, anunţă însă că fostul selecţioner al Românie vede în mijlocaş un jucător de bază al echipei şi a reuşit să-i convingă şi pe conducătorii echipei că Sânmărtean merită să continue la Al Ittihad.

Fostul internaţional Cristian Chivu a declarat, că i-ar plăcea să se întoarcă la Internazionale Milano, într-o funcţie de conducere.Fostul fotbalist consideră că Internazionale Milano are un avantaj în lupta pentru titlu în Serie A, deoarece nu evoluează în cupele europene.După disputarea a trei etape din campionatul Italiei, Internazionale Milano este lider, cu nouă puncte.

Plecat de la Steaua în urmă cu mai bine de un an şi în prezent antrenor principal al bulgarilor del a Litex Loveci, tehnicianul Laurenţiu Reghecampf este în continuare conectat cu ceea ce se întâmplă la trupa roş-albatstră. Într-o intervenţie televizată, Reghe a declarat că Steaua are nevoie de linişte, într-un moment în care jocul echipei suferă, făcând o trimitere directă la preşedintele de imagine Helmuth Duckadam, care a avut un discurs extrem de dur după înfrângerea de la Timişoara, scor 0-1.

Echipa naţională de baschet masculin a Franţei s-a calificat în semifinalele Campionatului European, după ce a învins, reprezentativa Letoniei, cu scorul de 84-70, în sferturile de finală ale competiţiei.Scorul pe reprize a fost 21-25, 19-13, 16-7, 28-25.În semifinale, Franţa va întâlni selecţionata Spaniei, care a trecut, cu scorul de 73-71, de formaţia Greciei.În celelalte două partide din sferturi se întâlnesc miercuri: Serbia – Cehia şi Italia – Lituania.

Legendarul atacant chilian Ivan Zamorono a fost implicat într-un accident de circulaţie produs de un minor român, în timp ce se afla în vacanţă în Argentina, în Buenos Aires.Conform mai multor publicaţii din America de Sud, fostul vârf al lui Real Madrid şi Inter Milano se afla la volanul unui autoturism Citroen, alături de soţia sa, fotomodelul María Alberó, când a fost lovit în plin de un Volkswagen condus, susţin jurnaliştii argentinieni, de un român de 17 ani.La Cuarta notează că „românul de 17 ani a trecut pe culoarea roşie a semaforului” şi a lovit în plin autoturismul în care se afla Zamorano, răsturnându-l.

Are 14 meciuri şi patru goluri în naţionala Italei, iar în ultimul deceniu a jucat pentru formaţii importante din Europa, precum Fiorentina, AS Roma, Juventus, Inter Milano sau Southampton. În această vară a ajuns la FC Porto, însă vârful de 29 de ani e greu de recunoscut noul său „look”.O imagine cu Dani Osvaldo (29 de ani) circulă în ultimele zile pe reţelele de socializare, microbişti de pretutindeni arătându-se intrigaţi de modul în care a ajuns să arate atacantul de 29 de ani. „Pare mai degrabă pregătit pentru dezintoxicare”, notează, acid, unul dintre fani.

Flavia Pennetta, câştigătoarea surpriză de la US Open, după o victorie într-o finală 100% italiană, cu Vinci, a ajuns să sfideze „calculele hârtiei” graţie înfrângerii lui Nadal.La finalul ultimului act de la masculin, de luni dimineaţă (câştigat de Djokovic în faţa lui Federer), fostul mare jucător suedez a tras câteva concluzii legate de turneul de la New York şi a numit eliminările Simonei Halep şi a Serenei Williams drept cele mai mari surprize ale turneului.Marea noastră campioană pleca mare favorită în disputa cu Pennetta, în semifinale, însă nu a reuşit să îşi respecte statutul, asta şi pentru că sportiva din Peninsulă a progresat enorm la nivelul încrederii pe tot parcursul turneului.

Formaţia Şahtior Doneţk, antrenată de Mircea Lucescu, a fost învinsă,în deplasare, cu scorul de 4-0, de echipa Real Madrid, în prima etapă a grupei A a competiţiei.Antrenorul echipei Real Madrid, Rafael Benitez, a declarat, după victoria din meciul cu Şahtior Doneţk, scor 4-0, că atacantul Cristiano Ronaldo este cel mai bun jucător din lume.

Naţionala de rugby a României va întâlni Franţa, pe 23 septembrie, la Londra în prima etapă a Grupei D din cadrul Cupei Mondiale. Înainte de plecarea spre Anglia, „stejarii” au realizat un set de poze sugestive pentru forţa grupului în Palatul CEC de pe Calea Victoriei din Bucureşti. Mihai Macovei şi colegii vor susţine , în Aeroportul Henri Coandă o conferinţă de presă, iar apoi vor decola spre Londra.

Accidentare şocantă suferită de tânărul internaţional englez Luke Shaw, în partida disputată de Manchester United în Olanda, cu PSV Eindhoven. Fundaşul stânga în vârstă de 20 de ani a ieşit de pe teren cu piciorul rupt, după o intrare Hector Moreno pe care arbitrul partidei nu a sancţionat-o nici cu fault.După meciul pierdut în cele din urmă de United, scor 1-2, oficialii „diavolilor” a aununţat că Shaw a suferit o dublă fractură la piciorul drept şi va suferi o operaţie în cursul zilei de miercuri.

După ce Wayne Rooney a reuşit să îl întreacă pe Sir Bobby Charlton în topul celor mai buni marcatori din istoria naţionalei Angliei, Paul Gascoigne (48 de ani), unul dintre cei mai talentaţi fotbalişti pe care i-a avut Anglia vreodată, a selectat pentru Sky Sports “11”-le său favorit din istoria naţionalei Angliei. A facut-o însă doar cu fotbaliştii în compania cărora a şi evoluat.

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, a anunţat, că oraşele Paris, Budapesta, Hamburg, Los Angeles şi Roma sunt candidatele oficiale la organizarea Jocurilor Olimpice de vară din 2024.Oraşul german Hamburg mai trebuie să treacă un obstacol, referendumul popular care va avea loc la 29 noiembrie.

Votul pentru atribuirea gazdei Jocurilor Olimpice de vară din 2024 va avea loc în septembrie 2017, la Lima.Conform presei internaţionale, oraşele Los Angeles şi Paris sunt principalele favorite la organizarea competiţiei.Jocurile Olimpice de vară din 2016 vor avea loc la Rio de Janeiro, iar ediţia din 2020 va fi găzduită de Tokyo.

Reprezentativa de futsal a României a încheiat la egalitate, scor 2-2, meciul susţinut, la Buzău, în compania selecţionatei similare a Ungariei, în manşa tur a play-off-ului Campionatului European din 2016.Pentru România au marcat Al-Ioani 20:42 şi F. Matei 21:04, iar pentru Ungaria au înscris Gál 22:45 şi Dróth 23:45.Returul este programat la 22 septembrie, de la ora locală 21.00, la Debrecen.

PROGNOZA METEO
16 Septembrie 2015

Vremea va fi frumoasã și caldã, chiar deosebit de caldã pentru aceastã perioadã din an în regiunile intracarpatice. Cerul va fi variabil la senin, iar vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificãri în Banat, sudul Crișanei și Moldova. Temperaturile maxime se vor încadra între 22…23 de grade pe litoral și 30…32 de grade în vestul și centrul teritoriului; minimele termice vor fi cuprinse între 6…7 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 22…23 de grade în Dealurile de Vest. Cu totul izolat, dimineața și noaptea, va fi ceațã.

Bucuresti

Vremea se va menține frumoasã, cu cer mai mult senin și vânt slab pânã la moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 26 de grade, iar cea minimã va fi de 12…14 grade.

About Kiss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*