Breaking News
loading...

Stiri pe scurt 16 Noiembrie 2015

Stiri pe scurt  16 Noiembrie  2015

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  16 Noiembrie   din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru ziua de 16 noiembrie.În 1816, s-a născut poetul Andrei Mureşanu, unul dintre fruntaşii Revoluţiei române de la 1848, autorul poemului „Deşteaptă-te, române!”, devenit dupa 1989 imnul naţional al României (d. 12 octombrie 1863).

Încă un rănit în incendiul din clubul Colectiv a murit, la Spitalul „Sfântul Ioan” din Capitală, numărul celor care şi-au pierdut viaţa în tragedie ajungând la 56. Ioana Victoria Geambaşu, din Mizil, judeţul Prahova, avea 18 ani, luase bacalaureatul cu media 9.51, era olimpică la matematică şi dorea să devină arhitect.Tânăra, internată în stare critică, intubată, a murit din cauza arsurilor de căi respiratorii suferite în incendiul din clubul Colectiv.

Planul Guvernului Cioloş cuprinde modificarea de urgenţă a legislaţiei electorale astfel încât primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin, alegerile să fie comasate şi toţi aleşii să aibă mandat de 5 ani, ceea ce ar însemna revizuirea Constituţiei. Totodată, în programul de guvernare este prevăzută ”susţinerea fără rezerve a independenţei justiţiei şi a continuării luptei împotriva corupţiei”, inclusiv prin revizuirea sistemului de imunităţi şi aplicarea strictă a regimului de incompatibilităţi. În acelaşi timp, programul prevede şi un proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării. Acest proiect ar presupune însă revizuirea Constituţiei, care prevede clar că mandatul Parlamentului şi al aleşilor locali este de patru ani, în timp ce mandatul şefului statului este de cinci ani.

Miniştrii propuşi de către Dacian Cioloş încep  audierile în comisiile din Parlament, înaintea unui vot care ar putea marca învestirea în funcţie a celui de-al 18-lea Guvern al României, format fără o majoritate clară în Parlament şi cu susţinere condiţionată din partea partidelor.Cabinetul pe care l-a format Cioloş este al 18-lea al României, după cele două guverne Petre Roman (decembrie 1989 – octombrie 1991), Guvernul Stolojan (octombrie 1991 – noiembrie 1992), Guvernul Văcăroiu (noiembrie 1992 – decembrie 1996), Guvernul Ciorbea (decembrie 1996 – aprilie 1998), Guvernul Vasile (aprilie 1998 – decembrie 1999), Guvernul Isărescu (decembrie 1999 – decembrie 2000), Guvernul Năstase (decembrie 2000 – decembrie 2004), cele două guverne Tăriceanu (decembrie 2004 – decembrie 2008), cele două Guverne Boc (decembrie 2008 – februarie 2012), Guvernul Ungureanu (februarie 2012 – aprilie 2012) şi cele patru guverne Ponta (mai 2012 – noiembrie 2015).

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a făcut, un bilanţ al Guvernelor Ponta, în absenţa fostului prim-ministru, afirmând că acesta a fost cel mai bun premier al României. Pe de altă parte, fostul şef al Executivului a declarat că nu a fost invitat de către conducerea partidului la eveniment şi a infirmat versiunea asupra demisiei sale prezentată de actualul preşedinte al social-democraţilor. Liviu Dragnea a trecut în revistă măsurile adoptate de Cabinetul Victor Ponta în absenţa fostului premier, cu care spune că nu a mai vorbit în ultimul timp. La bilanţ au participat secretarul general al PSD, Marian Neacşu, şi ministrul demisionar al Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Riscurile la adresa României ţin de zona geopolitică, respectiv poziţionarea în apropierea Rusiei, ci nu de instalarea elementelor antirachetă NATO, apreciază Deborah Lee James, secretarul american al Forţelor Aeriene, referindu-se acţiunile ruse în Ucraina. Oficialul american mai susţine, totodată, că România va suplimenta bugetul apărării până la 2% din PIB în următorii ani, precizând că a primit asigurări în acest sens din partea oficialilor români şi că acest lucru va permite consolidarea capacităţilor militare.

O parte a miniştrilor Cabinetului Cioloş au venit, la Parlament, unde li s-a pus la dispoziţie un birou, fiind pregătiţi pentru procesul audierilor din comisiile de specialitate de către ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul.Având în vedere că marea majoritate a noilor miniştri nu au experienţă politică, liderii din Parlament au decis să susţină cu aceştia o „sesiune de pregătire”, în care le va fi explicat procesul audierilor din comisiile de specialitate. Surse politice au declarat, că o problemă a noilor miniştri este că nu cunosc procedurile parlamentare, dar şi că ar putea avea „emoţii” în timpul audierilor.Miniştrii lui Cioloş vor fi pregătiţi pentru audieri de către ministrul propus pentru relaţia cu Parlamentul, Ciprian Bucur, fost expert în cadrul Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

Cinci persoane rănite în accidentul produs, pe E 85, la ieşirea din Râmnicu Sărat spre Focşani, au fost transportate cu răni grave la spitale din Bucureşti, în timp ce alte trei persoane, printre care şi şoferul vinovat de producerea accidentului, au fost externate.Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău, George Creţu, din cele 11 persoane ajunse la spitalele din judeţul Buzău, şoferul autocamionului şi alte două persoane au fost externaţi după ce medicii au decis că viaţa nu le este pusă în pericol.Alte trei persoane au rămas internate în judeţul Buzău, una la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat şi două la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău.

Noul guvern va renegocia cu Comisia Europeană termenii Obiectivului Bugetar pe Termen Mediu (MTO), care vizează ţintele de deficit, potrivit programului de guvernare, care mai prevede şi elaborarea unui plan de investiţii pe zece ani, aprobat de toate partidele politice şi cu consultarea mediului privat, a specialiştilor şi a societăţii civile. Totodată, noul executiv vrea ca toate companiile de stat să fie administrate printr-o singură structură administrativă.La capitolul „Stabilitate”, programul prevede elaborarea bugetului pe 2016 cu menţinerea ţintelor de stabilitate macroeconomică, monitorizarea utilizării transparente a resurselor bugetare, adoptarea şi implementarea măsurilor pentru asigurarea condiţiilor de creştere a convergenţei în perspectiva aderării la zona euro şi renegocierea MTO-ului, cu menţinerea unui nivel sustenabil al datoriei publice în raport cu Produsul Intern brut.

Retailerul de electro-IT Domo, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa locală de profil, cu afaceri de peste 600 milioane lei anul trecut, va închide toate magazinele fizice, pentru a rămâne cu operaţiuni doar online.O parte dintre magazine au fost deja preluate de com­pe­titori, iar furnizorii de electronice şi electrocasnice spun că nu au fost plătiţi, motiv pentru care nu mai livrează marfă companiei care are deja probleme financiare de mai mulţi ani.

Euro a atins luni cel mai redus nivel din ultimele şase luni şi jumătate faţă de yenul japonez şi dolarul american, după atentatele islamiste de la Paris care au făcut investitorii să evite plasamentele riscante.Francul elveţian, o altă monedă, în afara dolarului, considerată sigură în perioadele de incertitudini, s-a apreciat cu 0,3% faţă de euro.Euro a coborât cu 0,3%, la 1,0740 dolari pe unitate, nivel apropiat de minimul ultimelor şase luni şi jumătate, de 1,0674 dolari pe unitate, atins săptămâna trecută. Euro s-a depreciat cu aproape 7% faţă de un vârf de 1,1495 dolari pe unitate atins pe 15 octombrie.Faţă de moneda japoneză, euro a coborât la 130,66 yeni pe unitate, cel mai redus nivel atins după luna aprilie.

Acţiunile asiatice au scăzut luni la cel mai redus nivel din ultimele şase săptămâni, iar monedele statelor emergente s-au depreciat, pe fondul orientării investitorii către plasamentele în dolari, considerate sigure, după atacurile teroriste de la Paris şi a unor date economice sub aşteptări.Componenta acţiunilor din regiunea Asia-Pacific a indicelui MSCI, exceptând Japonia, a scăzut cu aproape 1,5%, cel mai amplu declin consemnat după 29 septembrie, după o contracţie de 3% consemnată săptămâna trecută, transmite Reuters.Indicele Nikkei al bursei din Tokyo a coborât cu aproape 1,1%, anulând aproape un avans săptămânal de 1,7%.

Din punct de vedere macro, cabinetul Cioloş nu va avea niciun fel de problemă, deci nu va putea să dea vina pe moştenirea primită. Întrebarea este dacă ştie ce să facă mai departe cu această situaţie macro şi cu banii pe care-i are la dispoziţie, atât cei interni, cât şi cei externi.Premierul desemnat Dacian Cioloş cu cei 21 de miniştri anunţaţi vor moşteni poate cea mai bună situaţie macroeconomică a României din ultimii 35 de ani.

Dacă jumătate din economie este pe creştere susţinută (Bucureşti, Ploieşti, Argeş, Sibiu, Cluj, Timişoara, Alba, Oradea, Iaşi, Braşov, Craiova, Constanţa), cealaltă economie a pierdut trenul şi este lăsată să se degradeze. Chiar dacă media de creştere este 3%, aceasta se obţine dintr-un plus mai mare în zonele de mai sus, cu un minus mare în celelalte judeţe.Niciun guvern nu şi-a bătut capul cu judeţele care nu au şansa unor investiţii, cei de la putere amintindu-şi de ele doar când trebuie să obţină voturi. În aceste zone statul este pincipalul angajator, iar companiile româneşti care mai creează locuri de muncă încearcă să supravieţuiască cum pot. În locurile în care nu sunt investiţii străine, firmele româneşti trebuie să se sprijine pe investiţiile statului, iar dacă acestea nu există, cade şi businessul lor.

Cei patru tineri acuzaţi că, în luna august, au bătut un bărbat în vârstă de 29 de ani, în Complexul studenţesc din Timişoara, acesta murind ulterior la spital, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş.În rechizitoriu se arată că, în 23 august, în Complexul studenţesc din Timişoara, cei patru, care au vârste cuprinse între 18 şi 22 de ani, l-au împins şi l-au lovit cu pumnii şi picioarele pe un alt tânăr, care a căzut la pământ, lovindu-se cu capul de sol, fapt ce a dus la decesul acestuia.Victima a fost lovită cu pumnii şi cu picioarele pe toată suprafaţa corpului de cei patru şi după ce a căzut la pământ.

Un tren care circula între Cluj-Napoca şi Timişoara şi în care se aflau 50 de pasageri a lovit în plin, un TIR, în judeţul Arad, fără a se înregistra persoane rănite, însă garnitura a suferit pagube importante, iar câteva trenuri au fost deviate sau anulate.Accidentul a avut loc în apropiere de Staţia CFR Nădab, unde şoferul unui TIR care transporta pavaje nu s-a asigurat la trecerea peste calea ferată semnalizată cu Crucea Sfântului Andrei, remorca fiind lovită în plin de trenul Interregio 1531, care circula între Cluj-Napoca şi Timişoara.Călătorii au rămas blocaţi în vagoane două ore, până când au fost preluaţi de alt tren, pentru a fi transportaţi la Arad şi Timişoara.Şoferul, care a scăpat nevătămat, ar putea fi cercetat penal pentru distrugere din culpă.

În ţara în care fericirea a ajuns la nivelul minus zece, numai optimiştii mai merg la vot.Acestea au fost primele cuvinte ale unei campanii care a schimbat România. În urmă cu un an, gândul a pornit împreună cu voi proiectele VREAU PREŞEDINTE şi VOTEŞTI sperând că democraţia, curajul de a spune şi de a face există în inimile românilor. Nu ne-am înşelat. În doar două luni, am văzut cum un popor de Facebook s-a unit pentru prima oară după 25 de ani prin likeuri, shareuri, cuvinte, afişe, imagini, într-o nouă revoluţie. Revoluţia unei generaţii, o generaţie fără vârstă, fără graniţe, generaţia celor care iubesc libertatea şi se luptă pentru ea. O generaţie care vrea să nu mai fie condusă de incompetenţă, de interese,  o generaţie care vrea să voteze cinstit. O generaţie a celor care îşi sună  părinţii, prietenii şi le aduce aminte că viitorul ni-l facem împreună, că soarta noastră depinde de noi.

Lupta nu a fost una uşoară. În faţa unei clase politice care folosea toate mijloacele pentru a-şi satisface propriile interese, am demonstrat că cea mai puternică armă într-o democraţie este votul. Iar ei au pierdut lupta. Am demonstrat că România suntem noi, cei care gândim liber şi care ne apărăm drepturile. Iar democraţia nu poate exista în afara votului liber exprimat. Mai mulţi decât oricâţi în ultimii 20 de ani, românii au ieşit la vot pe 16 noiembrie, pentru a-i sancţiona pe cei pentru care democraţia şi libertatea sunt doar cuvinte de dicţionar. Au făcut-o nu pentru Ponta, nu pentru Iohannis. Au făcut-o cu gândul la viitor, au făcut-o cu gândul la România.

Ne-am luat ţara înapoi, însă lupta nu a luat sfârşit. Clasa politică paralizată de corupţie, incompetenţă şi frică a supravieţuit anului care a urmat alegerilor prezidenţiale, primul moment în care, după zeci de ani, românii au spus că aşa nu se mai poate. Din păcate, o tragedie cumplită, a scos românii din nou în stradă, iar Guvernul Ponta, care supravieţuise alegerilor de anul trecut, şi-a dat demisia pe 4 noiembrie. Sistemul a fost zgâlţâit însă nu învins, iar puterea schimbării stă în fiecare dintre noi, în capacitatea de a lupta pentru drepturile noastre, de a fi eroi, nu doar din când în când, ci în fiecare zi. Pentru că în fiecare zi trebuie să ne luăm ţara înapoi.

O nouă lege a sănătăţii, elaborarea unui program naţional de investiţii, evaluarea sistemului de urgenţă şi asigurarea unor echipaje pentru mediul rural şi pentru situaţii de criză, dar şi încurajarea asigurărilor medicale private se numără printre priorităţile Cabinetului Cioloş. Viitorul guvern îşi propune elaborarea, dezbaterea publică şi adoptarea unei noi legi a sănătăţii care să vizeze redefinirea statutului personalului medical în societate prin salarizare, traseu de carieră, criterii de evaluare a performanţei şi integritate, având ca finalitate creşterea calităţii actului medical, dar şi reducerea migraţiei în străinătate şi acoperirea deficitului de personal din unităţile sanitare, în special din mediul rural prin acordarea de stimulente.

Guvernul ar avea în vedere programe naţionale de prevenţie şi educaţie pentru sănătate, dar şi elaborarea unui program multianual de investiţii în domeniu, în vederea asigurării actului medical la standarde comparabile cu cele din statele UE.Un alt obiectiv ar fi evaluarea sistemului de urgenţă la nivel naţional şi realizarea unui necesar de investiţii în vederea asigurării operativităţii echipajelor de interventie în special în mediul rural şi în situaţii critice sau dezastre.

Premiera românească a filmului „Poveste de dragoste”, de Cristina Iacob, din distribuţia căruia fac parte, printre alţii, Raluca Aprodu, Dragoş Bucur, Vlad Zamfirescu, Alexandru Darie şi Gabriela Popescu, va avea loc peste 10 zile.Un „love story” autentic, filmul spune povestea Apriliei – rol jucat de Raluca Aprodu, şi a lui Sebastian – personaj interpretat de Dragoş Bucur, doi tineri artişti care îşi trăiesc povestea de dragoste dincolo de greutăţile vieţii şi presiunile societăţii.Este un film despre compromisuri şi momentele în care poţi să le faci. „Dacă faci compromisurile pentru a-ţi fi bine, şi mai bine”, este părerea actorului Dragoş Bucur despre greutăţile ce pot fi întâmpinate şi despre lucrurile care dau puterea de a merge mai departe.

Rockerul Robert Plant şi cântăreaţa country Alison Krauss au decis să colaboreze încă o dată şi au înregistrat un cântec de Crăciun care este inclus pe coloana sonoră a celui mai recent film cu Diane Keaton, „Love the Coopers”.Noul single înregistrat de Robert Plant şi Alison Krauss, intitulat „The Light of Christmas Day”, face parte din coloana sonoră a filmului „Haos de Crăciun/ Love The Coopers”, alături de alte piese compuse de Fleet Foxes, Sting, Otis Redding şi Sixpence None The Richer.Coloana sonoră a acestei comedii include şi câteva cântece clasice de Crăciun, lansate de Bob Dylan, Nina Simone şi alţii.

Trompetistul american Miles Davis, o personalitate de marcă a muzicii din secolulul al XX-lea graţie unui stil interpretativ extrem de liric, a fost desemnat cel mai bun artist de jazz din toate timpurile, în urma voturilor exprimate de ascultătorii postului BBC Radio.Topul 10 al celor mai buni artişti de jazz din istorie este alcătuit din următorii muzicieni: Miles Davis, Louis Armstrong, Duke Ellington, John Coltrane, Ella Fitzgerald, Charlie Parker, Billie Holiday, Thelonious Monk, Bill Evans şi Oscar Peterson.

Franţa a intensificat raidurile aeriene împotriva reţelei teroriste Stat Islamic, efectuând duminică 20 de raiduri aeriene asupra oraşului sirian Raqqa, fieful organizaţiei fundamentaliste sunnite.Bombardamentele efectuate duminică par a fi o intensificare a campaniei aeriene asupra reţelei teroriste sunnite Stat Islamic, care a revendicat atentatele de la Paris, soldate cu 132 de morţi şi sute de răniţi în rândul civililor.Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, şi omologul său american, Ashton Carter, au ajuns la un acord, duminică, privind „măsuri concrete pentru intensificarea” cooperării militare împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic în Siria şi Irak.

Ministrul irakian de Externe, Ibrahim al-Jaafari, a declarat că serviciile de informaţii ale ţării sale au oferit informaţii pe care le deţineau, conform cărora Franţa, Statele Unite şi Iranul se află printre ţările care urmau să fie vizate de atacuri.Afirmaţiile ministrului irakian intervin după ce 132 de persoane au fost ucise vineri seara la Paris, de bărbaţi înarmaţi şi atacatori sinucigaşi, într-o serie de atentate revendicate de gruparea Stat Islamic.El a adăugat că ţările respective au fost informate. O înregistrare video cu declaraţiile ministrului a fost postată pe site-ul său.

Ministrul irakian nu a menţionat că ameninţarea ar proveni de la militanţi ai grupării teroriste Stat Islamic, care controlează regiuni vaste din Siria şi Irak, dar a apreciat că atacurile recente din Egipt, Liban şi Franţa necesită un răspuns global împotriva organizaţiei jihadiste.Franţa a denunţat atacurile de vineri seara de la Paris ca fiind un act de război şi a promis să distrugă gruparea Stat Islamic, împotriva căreia efectuează deja raiduri aeriene în Siria, în cadrul unei coaliţii conduse de SUA.

Sistemul antirachetă al NATO nu este îndreptat contra Rusiei, vizând ameninţări balistice din Orientul Mijlociu, afirmă, într-un interviu, Deborah Lee James, secretarul Forţelor Aeriene din SUA. De asemenea, ea pledează pentru intensificarea operaţiunilor împotriva terorismului.Referindu-se la riscurile de securitate la adresa României, Deborah Lee James a apreciat că ameninţările ţin de zona geopolitică, respectiv poziţionarea în apropierea Rusiei, şi nu de instalarea elementelor antirachetă NATO.

Marea Britanie îşi va consolida serviciile de securitate recrutând 1.900 de ofiţeri de informaţii suplimentari, Guvernul lui David Cameron adaptându-se astfel la perspectiva unei lupte îndelungate împotriva terorismului, în urma doborârii unui avion rusesc în Egipt şi a atentatelor de la Paris.Agenţiile de informaţii britanice au în prezent aproximativ 12.700 de angajaţi, repartizaţi între serviciul de securitate internă MI5, serviciul de informaţii externe MI6 şi serviciul de monitorizare a comunicaţiilor GCHQ, relatează agenţia Bloomberg în pagina electronică.Premierul David Cameron va dubla de asemenea cheltuielile cu securitatea aviatică, angajând inclusiv personal pentru a evalua securitatea pe aeroporturile din străinătate.

Premierul francez, Manuel Valls, a declarat luni că Franţa „va trăi mult timp” cu ameninţarea terorismului şi trebuie să se pregătească pentru posibilitatea unor „noi replici” după atentatele de la Paris, care au fost „organizate, gândite, planificate din Siria”.”Vom trăi mult timp cu această ameninţare” şi cu posibilitatea unor „noi replici” în „zilele următoare, săptămânile următoare”, a declarat premierul francez.”Acest atentat a fost organizat, gândit, planificat din Siria”, a afirmat Valls, precizând că Guvernul nu exclude „nicio soluţie” în acest război contra terorismului.

O dispoziţie privind desfiinţarea moscheilor radicale va fi studiată în curând în Consiliul de miniştri, a anunţat duminică ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, la două zile după atentatele de la Paris şi instaurarea stării de urgenţă.Bernard Cazeneuve a amintit „creşterea semnificativă a mijloacelor” serviciilor de informaţii, încă înainte de atentatele de vineri, prin crearea a 1.500 de locuri de muncă, „aproape 233 de milioane de euro investiţi” şi „noi dispoziţii legislative”.

Autorităţile turce au atras atenţia Franţei în privinţa unuia dintre atacatorii kamikaze care au participat vineri la atentatele teroriste din Paris, dar nu au primit niciun răspuns din partea autorităţilor franceze, susţine un oficial turc.Poliţia turcă „a informat poliţia franceză de două ori, o dată în decembrie 2014 şi o dată în iunie 2015” despre Omar Ismail Mostefai, unul dintre atacatorii de la sala de concert Bataclan din Paris, a precizat un oficial turc, sub protecţia anonimatului.

Douăzeci şi trei de persoane au fost reţinute luni dimineaţă şi 31 de arme au fost confiscate de autorităţile franceze, în urma unor percheziţii administrative efectuate în mai multe oraşe din Franţa.În cursul nopţii de duminică spre luni, au avut loc 168 de percheziţii administrative la domiciliile celor suspectaţi că ar fi avut legătură cu atentatele teroriste din Paris de vineri seară. Percheziţiile s-au desfăşurat în 19 departamente şi în marile aglomeraţiii urbane din Franţa.

Poliţia franceză a efectuat o serie de raiduri în căutarea suspecţilor implicaţi în atentatele de la Paris şi a dat publicităţii imaginea unui belgian considerat periculos, Salah Abdeslam, făcând apel la informaţii şi avertizând populaţia să nu intre în contact cu el.Un suspect-cheie căutat de poliţia franceză este Salah Abdeslam, în vârstă de 26 de ani, un belgian care ar fi fost implicat în atentate alături de doi fraţi de-ai săi, dintre care unul a fost arestat şi celălalt a murit într-un atac de pe bulevardul Voltaire, în apropiere de sala de concerte Bataclan.

Aripa mediatică a grupării teroriste Stat Islamic susţine că obiectivele bombardate duminică de avioane franceze în oraşul sirian Raqqa, fieful organizaţiei jihadiste, au fost abandonate înainte de raiduri şi nu s-au înregistrat victime.Aviaţia militară franceză a lansat duminică 20 de bombe de mari dimensiuni asupra oraşului Raqqa, situat în nordul Siriei, distrugând un centru de comandă, un centru de recrutare, un depozit de muniţie şi o tabără teroristă de antrenament.Aripa mediativă a grupării SI, Amaaq, a afirmat însă că obiectivele distruse de aviaţia franceză fuseseră abandonate anterior şi că nicio persoană nu a fost ucisă în aceste raiduri.

Atentatele comise de gruparea Stat Islamic, în special cele din Paris, vor determina schimbarea radicală a strategiei geopolitice occidentale, aducând terorismul din nou în centrul agendei internaţionale, care în ultimul an se concetra pe agresiunea rusă din Ucraina.Occidentul s-a concentrat în ultimul an pe ameninţarea tot mai mare din partea Rusiei. Terorismul era o problemă reală, dar controlabilă. Noua postură de agresiune militară a Moscovei împotriva Ucrainei şi nu numai era considerată o ameninţare mai serioasă.

Un oficial francez l-a identificat pe Abdelhamid Abaaoud ca fiind presupusul planificator al atacurilor de la Paris, care ar avea de asemenea legături cu atacurile dejucate într-un tren şi vizând o biserică din Paris.Şapte persoane se află în arest preventiv în Belgia, suspectate de legături cu atacurile de la Paris, iar un mandat internaţional de arestare a fost emis pe numele unui cetăţean francez de origine belgiană suspectat că ar fi implicat în atacuri şi că s-ar afla în libertate. Abaaoud s-ar afla în Siria.

SPORT

Jean Todt, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Automobilism, a stârnit valuri de reacţii negative, fiind acuzat de lipsă de tact, după ce a comparat numărul victimelor atacurilor de vineri seară, din capitala Franţei, cu cifrele accidentelor rutiere. Invitat să vorbească despre drama care a lovit ţara natală, francezul care conduce un for mondial cu sediul în inima Parisului, în Place de la Concorde, a introdus în discuţie unul dintre principalele puncte ale programului care i-a adus mandatul de preşedinte,siguranţa rutieră.

Formula 1 a adus un omagiu celor 129 de victime ale atacurilor din Paris, la începutul cursei braziliene de duminică seară, însă Jean Todt a protestat. Francezul a declarat presei franceze că „pregătisem pentru acest weekend un moment de reculegere pentru victimele accidentelor rutiere. Nu putem ignora ceea ce s-a întâmplat la Paris, aşa că vom atrage atenţia şi asupra acestui aspect. Vă daţi seama că numărul persoanelor ucise pe şosea este cu mult mai mare decât cel al persoanelor ucise la Paris? Zilnic, 3.500 de oameni mor pe drumurile noastre. Zilnic, sunt de 30 de ori mai multe persoane care îşi pierd viaţa, comparativ cu asasinatele de la Paris”.

Regulamentul disciplinar nu prevede ca la finalul sezonului regulat să se şteargă cumulul de cartonaşe galbene, motiv pentru care majoritatea echipelor din Liga 1 s-au revoltat.LPF vrea să ia măsuri şi va propune spre modificare regulamentul, astfel că sunt şanse mari ca înainte de playoff şi playout toţi fotbaliştii să intre în competiţie cu un ”cazier” curat.Adrian Ropotan (Petrolul) este cel mai sancţionat fotbalist din România, iar ASA Tg. Mureş e echipa cu cei mai mulţi jucători cu şapte ”galbene” primite.

Trecerea la noul sistem competiţional din Liga 1, cel care presupune ca după sezonul regulat să se joace playoff şi playout, se dovedeşte mai greu de adaptat decât ar fi părut la prima vedere. Dacă reprezentanţii cluburilor au făcut eforturi pentru a se adapta la noile condiţii, cei responsabili cu regulamentele par să fi rămas în urmă. Forurile fotbalistice din România au neglijat un aspect important cu privire la sancţiunile pentru cumulul de cartonaşe galbene, iar mai multe echipe din campionat sunt în pericol să rămână fără jucători valizi pentru meciurile din ultima parte a sezonului. LPF şi FRF nu a introdus în regulament regula conform căreia la finalul sezonului regulat se şterg din statistică cartonaşele galbene acumulate de fotbalişti, lucru care poate aduce suspendări de o etapă pe bandă rulantă.

Echipa formată din Horia Tecău (România) şi Jean Julien Rojer (Olanda) deschid ziua a doua de la Turneul Campionilor 2015, înfruntându-i pe Nenad Zimonjic (Serbia) şi Marcin Matkowski (Polonia). Meciul dintre Tecău/Rojer şi Matkowski/Zimonjic contează pentru prima rundă a Grupei Fleming/McEnroe şi are o miză enormă pentru Horia şi Julien. Românul şi olandezul se află în luptă directă cu fraţii Bryan pentru fotoliile de lideri mondiali, americanii având un avans de doar 65 de puncte în clasamentul ATP din 2015. Cum o victorie în grupele de la Londra este premiată cu 200 de puncte, iar Bob Bryan şi Mike Bryan au pierdut duminică în faţa perechii Florin Mergea/Rohan Bopanna (6-4, 6-3), echipa Tecău/Rojer poate ajunge prima în ierarhia live a clasamentului ATP. Chiar dacă mai sunt multe meciuri de jucat în O2 Arena, Tecău şi Rojer ar deveni astfel favoriţi să îi detroneze pe fraţii Bryan, după 6 ani în care americanii au încheiat sezonul pe locul 1 în lume.

În procesul intentat CSA Steaua, Gigi Becali argumenta cererea de anulare a mărcii Steaua deţinute de Armată prin faptul că suporterii clubului vor ca echipa latifundiarului să revină la vechea stemă şi vechiul nume.”Nimeni la meci”, protestul invocat de reprezentanţii lui Gigi Becali, este de fapt un protest împotriva FCSB şi împotriva finanţatorului clubului.În data de 5 noiembrie 2015, FCSB a pierdut o importantă acţiune în justiţie. În calitate de reclamant, Societatea Fotbal Club Steaua Bucureşti (FCSB) a intentat un proces Clubului Sportiv al Armatei Steaua şi Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci în care cerea anularea mărcii Steaua cu numărul 072827, adică cea pe care clubul a folosit-o între 1972-1991. După cinci amânări, instanţa a respins acţiunea făcută de avocaţii lui Gigi Becali, însă noi detalii din dosar ies la iveală.

Scandalul de dopaj care vizează Rusia şi atletismul din ţara lui Vladimir Putin a adus săptămâna trecută două sancţiuni drastice pentru ţara care s-a aflat între primele trei naţiuni, ca medalii, la fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice (mai puţin 2012): ridicarea licenţei laboratorului din Moscova – marţi şi suspendarea Rusiei din toate întrecerile de atletism pe o perioadă nedeterminată, decizie care în acest moment scoate atleţii ruşi din întrecerea olimpică din 2016, de la Rio.În acelaşi timp, scandalul în care Rusia este acuzată că a practicat dopajul organizat şi a distrus peste 1.400 de teste ale atleţilor săi, pentru a-i proteja, a provocat reacţii pe toate meridianele, întrebările jurnaliştilor despre doping, lupta antidoping şi credibilitatea programelor de luptă împotriva fraudei fiind nelipsite la întâlnirea cu sportivii de top.

FC Dinamo Bucureşti a anunţat, luni, că meciul cu Steaua, contând pentru etapa XVIII-a din Liga 1, se va disputa duminică, de la la ora 20.30, pe stadionul din Ştefan cel Mare.Derby-ul ar fi trebuit să se desfăşoare pe Arena Naţională, însă cel mai mare stadion din România nu are autorizaţie de securitate în caz de incendiu. Din acest motiv, meciul Steaua – FC Botoşani, contând pentru etapa a XVII-a a Ligii I, s-a jucat, la 8 noiembrie, la Cluj-Napoca, pe Stadionul Dr. Constantin Rădulescu.

Nicolo Napoli, antrenorul celor de la CSMS Iaşi, şi Flavius Stoican fost tehnician al celor de la Voluntari şi Dinamo, au intrat în vizorul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc.Napoli a precizat că el a pariat doar sume mici, iar contul de pe care s-a pariat îi aparţine însă fiul său este cel care îl foloseşte, iar Stoican a precizat că fratele său a fost cel care a pariat şi doar pe poker. Regulamentul Disciplinar, articolul 60, prevede că cei antrenori riscă o penalitate sportivă de 300.000 de lei şi suspendarea pe doi ani din activităţile fotbalistice.

Scene incredibile petrecute la un meci de liga a patra din România. Partida dintre Unirea Ungureni şi PAS Pucioasa, meci contând pentru penultima etapă a turului, a fost întrerupt cu cinci minute înainte de expirarea timpului regulamentar de joc.Arbitrul asistent Constantin Plavie a fost luat la bătaie de patronul echipei gazdă, Ciprian Honci, dar şi de o parte dintre spectatori. Tuşierul nu a fost singura victimă a gazdelor, acelaşi tratament fiind aplicat şi arbitrului central, precum şi observatorului meciului. Totul s-a petrecut sub privirile celor doi poliţişti prezenţi la partidă.Observatorul partidei, Florin Tuiu, a fost lovit puternic cu un obiect metalic de către tatăl patronului de la Unirea, în zona vestiarelor.

Atacantul spaniol Raul a disputat ultimul meci al carierei, echipa sa, New York Cosmos, reuşind să învingă, scor 3-2, formaţia Ottawa, în finala campionatului NSAL (liga secundă americană).La 38 de ani, Raul se retrage după un al 22-lea titlu, el urmând să prea conducerea centrului de formare a clubului New York Cosmos.Raul, care a evoluat pentru Real Madrid în perioada 1994-2010, a stabilit un record de meciuri jucate (741) şi de goluri marcate (323) pentru gruparea madrilenă, înainte de a pleca la Schalke 04, în 2010. El a semnat cu Al Sadd în 2012. Din acest an, el juca la New York Cosmos.

Jamie Vardy e fără îndoială omul momentului în Premier League, cu 12 goluri marcate în primele 12 etape şi cu o serie de 9 meciuri în care a înscris, fiind aproape de recordul deţinut de olandezul Ruud van Nisterlooy (10 meciuri consecutive cu gol marcat), din perioada în care juca la Manchester United.Atacantul de 28 al lui Leicester este acum în atenţia mai multor formaţii de top din Europa, iar următorul pas ar putea fi chiar la una din echipele cu pretenţii din Premier League. Daily Star scrie astăzi că Manchester United pregăteşte o ofertă pentru atacantul care până acum un an era mai degrabă un anonim în fotbalul englez. Formaţia pregătită de Louis van Gaal caută întăriri pentru linia ofensivă, iar versatilitatea lui Vardy, care poate juca atât în centru, cât şi în bandă, îi face pe „diavoli” să pună pe masă aproape 20 de milioane de euro.

Jucătoarea de tenis Simona Halep se menţine pe locul 2 în clasamentul WTA, cu 6.060 de puncte, în timp ce Alexandra Dulgheru a coborât 11 locuri, de pe 57 pe 68, cu 879 puncte.Irina-Camelia Begu se menţine pe locul 31, cu 1.630 de puncte, Monica Niculescu se menţine pe poziţia 39, cu 1.245 de puncte, iar Andreea Mitu a coborât de pe poziţia 94 pe 97, cu 655 de puncte.

În top 200 în clasamentul WTA se mai află Patricia Maria Ţig – coborâre de pe 115 pe 118, cu 527 de puncte, şi Ana Bogdan – coborâre de pe 161 pe 165, cu 321 de puncte.În clasamentul de dublu, Irina-Camelia Begu se menţine pe locul 30, cu 2.320 puncte. Monica Niculescu rămâne pe 33, cu 2.230 de puncte, iar Raluca Olaru a coborât de pe 54 pe 55, cu 1.445 de puncte.

PROGNOZA METEO
16 Noiembrie 2015

Valorile termice diurne vor crește fațã de ziua precedentã, în cea mai mare parte a țãrii, astfel cã vremea va deveni caldã pentru aceastã perioadã, dar cu precãdere în vest și în sud. Cerul va fi temporar noros și, îndeosebi ziua, va ploua slab, local la munte, în centrul și nordul țãrii, pe arii restrânse în regiunile estice și cu totul izolat în rest. În zona montanã înaltã, izolat, vor mai fi și precipitații sub formã de lapovițã sau ninsoare. În prima jumãtate a intervalului, vântul va avea intensificãri temporare în sudul, estul și centrul teritoriului, cu viteze de pânã la 50…60 km/h, iar la munte va sufla tare. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 7 grade în nordul Moldovei și 20 de grade în Muntenia, iar cele minime se vor încadra între 0 și 9 grade. Noaptea, în zonele joase vor fi condiții de ceațã.

Bucuresti

Valorile termice vor marca o creștere fațã de ziua precedentã, astfel cã vremea va deveni deosebit de caldã pentru aceastã perioadã. Cerul va fi variabil, cu înnorãri dupã-amiaza și în prima parte a nopții, când vor fi condiții de ploaie. Vântul va sufla în general moderat ziua, apoi va slãbi în intensitate. Temperatura maximã va fi de 17…19 grade, iar cea minimã de 5…6 grade.

About Kiss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*