Stiri pe scurt 16 Februarie 2017

Stiri pe scurt 16 Februarie 2017

Radio Click Romania va ofera cele mai noi si cele mai importante Stiri pe scurt  16 Februarie  din Romania si nu numai, ramaneti aproape.

Semnificaţii istorice pentru data de 16 februarie.  In anul 1923, la Geneva s-au pus bazele noului pact al Micii Înţelegeri, prin care cele trei ţări membre (România, Cehoslovacia şi Iugoslavia) aveau o bază organizatorică solidă, prin unificarea politicii lor generale. În noua organizare, Mica Înţelegere devenea o forţă de care trebuia să se ţină seama în Europa, alianţa acţionând mereu pentru menţinerea statu–quo–ului teritorial în spiritul tratatelor de la Versailles.

Fostul primar din Năvodari, Nicolae Matei, condamnat cu executare într-un dosar pentru dare de mită, dar eliberat condiţionat, şi trimis în judecată în alt dosar pentru abuz în serviciu şi tentativă la abuz în serviciu, dare de mită, a cerut în instanţă suspendarea şi anularea OUG 14. Nicolae Matei a înregistrat două solicitări la Curtea de Apel Constanţa, una în care cere suspendarea OG 14, iar în a doua anularea acesteia, dar şi o solicitare la Curtea de Apel Bucureşti, în care cere suspendarea executării actului administrativ. Toate cele trei solicitări au fost înregistrate în ultimele două zile, Matei susţinând că OUG 14 a fost adoptată cu încălcarea Constituţiei.

Ford se pregăteşte pentru lansarea producţiei, în uzina din Craiova, a noului model EcoSport, în acest sens compania realizând o serie de investiţii şi transformări în fabrică. Lansarea producţiei noului model EcoSport este planificată pentru această toamnă, iar compania a efectuat deja modificări importante, în timpul perioadei de remont din iarna, în două secţii principale ale fabricii, respectiv „Montaj General” şi „Caroserii”. Aceştia au precizat că modificările fac parte din investiţia suplimentară de 200 de milioane de euro, anunţată de Ford în luna martie a anului trecut, pentru a fabrica noul SUV compact EcoSport la Craiova.

USR i-a făcut „hoţi” pe aleşii PSD şi ALDE, spunându-le că ar trebui să le „fie ruşine”, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu răspunzându-le că au „cultură politică zero” şi a crezut că odată intraţi în Parlament vor „învăţa ceva, dar nu a fost aşa”. Conflictul dintre opoziţie şi aleşii PSD-ALDE a fost declanşat de intervenţia senatorului PSD Şerban Nicolae care s-a plâns în şedinţa Birourilor Permanente reunite că a fost apostrofat, în Parlament, de „un grup de cetăţeni”, printre care şi deputatul USR Cristian Ghinea, în contextul protestelor generate de OUG 13 de modificare a Codului Penal şi a Codului de procerură penală.

Firmele cu capital privat românesc au rămas în 2015 la o pondere de 47% din cifra de afaceri pe economie, iar cele străine la 49%, însă profitul firmelor româneşti a fost de 27 miliarde de lei, triplu faţă de străini. Firmele cu capital privat româ­nesc au fost în 2015 de trei ori mai profitabile decât multi­na­ţio­nale­le, cu un rezultat net (pro­fituri plus pierderi) de 27 miliarde lei la o cifră de afaceri totală de 551 miliarde lei, faţă de un rezultat net de 9 miliarde de lei la o cifră de afaceri totală de 580 miliarde de lei pentru firmele străine, arată a doua ediţie a studiului „Capitalul Privat Românesc“ realizat de ZF cu sprijinul PIAROM – Patro­natul Investito­rilor Au­toh­toni din România.

Acesta este singurul studiu de pe piaţa media care descrie situaţia capitalului privat românesc, în condiţiile în care Banca Naţio­nală şi Institutul de Statistică publică annual un studiu privind situaţia şi impactul inves­ti­ţiilor străine în economie. Ponderea firmelor private româneşti în to­talul cifrei de afaceri a tuturor companiilor ac­tive pe piaţa locală a fost în 2015 de 47%, fa­ţă de 49% companiile străine. Restul de 4% sunt companiile de stat, cu afaceri de 47 miliarde lei. Ponderile au rămas similare în 2015 ca în 2014, prima ediţie a studiului, în condiţiile în ca­re cifrele de afaceri ale românilor, străinilor şi ale companiilor de stat au crescut cu acelaşi procent, de 8%.

Sistemul de companii din România a avut o cifră de afaceri de 1.178 miliarde lei (260 miliarde euro) în 2015. PIB-ul în 2015 a fost de 158 miliarde euro, iar diferenţa se explică prin consu­mul intermediar. Firmele private româneşti şI cele străine au aproximativ aceeaşI pondere în business-ul total, însă ca număr firmele româneşti sunt de zece ori mai multe decât cele străine: 433.000 de firme româneşti faţă de 37.000 firme străine.

Guvernul a anunţat, vizita premierului Sorin Grindeanu la Bruxelles, în perioada 16-17 februarie, pentru a-i asigura pe oficialii europeni că „lupta împotriva corupţiei, implicarea şi consolidarea rolului nostru în UE sunt obiective prioritare ale guvernului”. Şeful Executivului român va avea întrevederi cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, cu Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, şi cu Jyrki Katainen, Vice-Preşedinte al Comisiei Europene, responsabil cu ocuparea forţei de muncă, creşterea economică, investiţii şi competitivitate.

O tânără în vârstă de 24 de ani din Cluj-Napoca, Demeny Helga, este prima femeie din România care a înotat 24 de ore neîntrerupt în cadrul unui concurs care a avut loc la Kecskemet (Ungaria), aceasta parcurgând aproape 52 de km, ceea ce înseamnă peste 1.000 de ture de bazin olimpic. Demeny Helga a început înotul de la vârsta de 4 ani şi a făcut parte din lotul naţional de înot al României timp de trei ani, în prezent fiind instructor de înot la un club din Cluj-Napoca, dar şi studentă în anul VI la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul USAMV.

În perioada 11 – 12 februarie, tânăra a participat la un concurs desfăşurat în Ungaria, în localitatea Kecskemet, unde a avut loc “Sărbătoarea Înotului”, şi a reuşit să înoate 24 de ore neîntrerupt, fiind prima femeie din România care reuşeşte această performanţă. Aceasta a explicat că pe parcursul probei a fost permis orice stil de înot, ea adoptând crawl şi bras, şi a avut două momente critice, fiind nevoită să treacă peste aceste praguri. Demeny Helga a menţionat că pe durata competiţiei a consumat fructe, batoane energizante, cafea şi a băut apă. Înotătoarea din România a fost susţinută de pe marginea bazinului de către fratele său mai mic, Demeny Attila, care a participat în 2016 la acelaşi concurs, şi care i-a oferit sfaturi. În România nu s-a organizat niciodată o probă individuală de înot 24 de ore, ci doar o probă de ştafetă, la Braşov, unde se înoată în echipe de câte 7 persoane.

DNA a deschis un nou dosar ANRP, fiind investigate fapte de abuz în serviciu în legătura cu supraevaluarea a trei terenuri din Bistriţa, prejudiciul fiind estimat la 17 de milioane de euro. Unul dintre beneficiari ar fi fost omul de afaceri Mihai Rotaru. 15 persoane sunt vizate de anchetă, fiind vorba despre membri ai comisiei ANRP, evaluatori, cesionari de drepturi litigioase şi beneficiar. Faptele ar fi fost comise în anul 2009. Omul de afaceri Mihai Rotaru este cercetat într-o altă cauză a DNA, fiind acuzat că i-a dat mită 600.000 de euro fostului deputat PNL Ioan Oltean pentru a interveni la ANRP în favoarea sa. Rotaru ar fi obţinut de la ANRP o despăgubire de aproape 109 milioane de lei pentru un teren care, potrivit procurorilor, a fost supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei.

Preşedintele României Klaus Iohannis a ajuns, la sediul DIICOT, şeful statului participând la prezentarea raportul de activitate pentru anul 2016 al instituţiei. Iohannis a fost întâmpinat de procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu. Şeful statului nu a făcut declaraţii la intrarea în sediul instituţiei. La eveniment participă ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, procurorul general al României, Augustin Lazăr, şi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Liderul consilierilor PNL din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi a decedat în urma unui stop-cardio respirator cauzat, cel mai probabil, de afecţiuni cardiace. Daniel Minciună, în vârstă de 42 de ani, se afla în jurul orei 14.00 la terminalul de plecări al Aeroportului Internaţional din Iaşi. La un moment dat, liberalului i s-a făcut rău, iar la faţa locului a fost chemată o ambulanţă cu medic. Minciună a fost găsit de doctori imediat după ce suferise un stop cardio-respirator. Liberalul a fost transportat în comă profundă la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi, acolo unde în scurt timp a decedat.

ANM a emis, cod galben de ceaţă pentru judeţele Alba, Harghita, Sibiu, respectiv Ilfov, Ialomiţa, Prahova, Dâmboviţa şi Călăraşi. Atenţionarea cod galben de ceaţă este valabilă, în judeţul Alba, pentru zonele Sebeş, Blandiana, Cut, Pianu, Săliştea, Şibot, Şpring şi Vinţu de Jos, în judeţul Harghita pentru Gheorgheni, Ciumani, Ditrău, Joseni, Lăzarea, Remetea şi Suseni, iar în judeţul Sibiu pentru Sibiu, Avrig, Miercurea Sibiului, Ocna Sibiului, Sălişte, Apoldu de Jos, Cârţa, Cristian, Porumbacu de Jos şi Şura Mică. În aceste zone ceaţa determină scăderea vizibilităţii local sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri.

Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, s-a prezentat în această dimineaţă la Poliţie, pentru controlul judiciar. Măsura a fost impusă de procurorii DNA Ploieşti într-un dosar în Zgonea e acuzat de trafic de influenţă. Surse judiciare spun că el a primit bani de la un om de afaceri pentru ca fiica acestuia să fie numită secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor. Procurorii DNA au dispus, începerea acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, faţă de Valeriu Zgonea, vicepreşedinte, în perioada 2010-2012, şi ulterior preşedinte al Camerei Deputaţilor din cadrul Parlamentului României în legislatura 2012-2016, pentru infracţiunea de trafic de influenţă.

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a raportat, în 2016, o cifră de afaceri de 168 de milioane de euro, la aproape acelaşi nivel cu cel de anul precedent, şi o pierdere de 2,5 milioane de euro. Societatea valorifică peste 73% din cifra de afaceri la export şi pe piaţa intracomunitară şi prelimina pentru anul 2016 o balanţă externă netă pozitivă de 96 de milioane de euro, valoarea livrărilor la export şi a celor pe piaţa intracomunitară, în valoare de 123 de milioane de euro, fiind mult mai mare decât valoarea importurilor şi achiziţiilor intracomunitare, care au fost de numai 27 de milioane de euro, transmite compania. Oltchim S.A. Rm. Vâlcea a înregistrat, în 2016, un rezultat brut preliminat de 20 de milioane de lei.

La sfîrşitul anului trecut numărul de angajaţi care lucreau în clădirile de birouri de clasa A şi B era de circa 233.000, cel mai ridicat nivel înregistrat din ultimii trei ani, în creştere cu aproximativ 30.000 faţă de 2015, iar specialiştii cred că numărul va creşte la 260.000. Dintre cele mai importante locaţii de birouri din Bucureşti, zonele Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu), Barbu Văcărescu – Floreasca şi zona de Vest ocupă în continuare primele trei poziţii din punct de vedere al numărului de angajaţi din clădirile de birouri moderne, precizează un comunicat DTZ Echinox.

La sfârşitul anului 2016, în Pipera Sud numărul de angajaţi a depăşit 45.000, în timp ce în Barbu Văcărescu – Floreasca numărul angajaţilor care lucrează în spaţii de birouri moderne se situează la peste 40.000. În zona de Vest, numărul angajaţilor a ajuns la aproximativ 33.000. Comparativ cu anul precedent, aceste locaţii de birouri au înregistrat şi cele mai mari creşteri ale numarului de angajaţi. Astfel, în zona Barbu Văcărescu – Floreasca creşterea a fost de 32%, în zona de Vest numărul angajaţilor a crescut cu 23%, în timp ce în Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu), la finalul anului 2016 lucrează cu aproximativ 20% mai mulţi angajaţi faţă de 2015.

Sejururile în România cumpărate anul trecut cu vouchere de vacanţă au totalizat aproximativ 10 milioane de euro, o sumă de aproape patru ori mai mare faţă de 2015 şi de şase ori mai mare faţă de 2014. Pentru acest an, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) estimează o creştere de 38 de ori a sumei, dacă vor fi acordate voucherele de vacanţă în valoare de 1.450 de lei pentru fiecare bugetar. Anul trecut au fost acordate 1,1 milioane de vouchere de vacanţă, potrivit informaţiilor primite de ANAT de la Ministerul Finanţelor Publice, un număr de 3,5 ori mai mare faţă de 2015 şi de 5,5 ori mai multe decât în urmă cu doi ani, când au fost date angajaţilor 207 mii de vouchere de vacanţă.

Suma de 10 milioane de euro aferentă vacanţelor cumpărate cu vouchere de vacanţă în 2016 a contribuit semnificativ la creşterea turismului intern, ANAT anunţând la finalul sezonului estival un plus de vânzări de 15% prin agenţiile de turism. Cele mai multe vouchere au fost folosite anul trecut pentru cumpărarea de sejururi în staţiunile balneare, de litoral şi în Delta Dunării, care au avut vânzări mai mari cu 18%, 12%, respectiv 20%, Delta Dunării fiind revelaţia sezonului în preferinţele turiştilor care au petrecut, în medie, trei zile de vacanţă.

România va deschide în weekend-ul 18 – 19 februarie 10 noi puncte de trecere a frontierei cu Ungaria, măsura făcând parte dintr-un program de traversare a frontierei româno-ungare pe legături rutiere transfrontaliere, construite cu finanţare europeană. Măsura vizează asigurarea folosirii acestor legături transfrontaliere cât mai amplu posibil în limitele permise de acordul între Guvernele României şi Ungariei privind legăturile rutiere peste frontiera de stat, până la aderarea României la spaţiul Schengen. Reprezentanţii MAE au susţinut că vor fi examinate în continuare, în funcţie de cerinţe şi de numărul de treceri a frontierei înregistrat, posibilităţile de deschidere suplimentară a legăturilor rutiere, cu respectarea cadrului juridic în vigoare.

Conducerea ISU Cluj a reclamat,vechimea şi uzura ambulanţelor SMURD din dotare, unele având peste 10 ani vechime sau toate piesele înlocuite. Şeful ISU Cluj, Ion Moldovan, a declarat, într-o conferinţă de presă, că o ambulanţă are o durată medie de funcţionare de 5 – 6 ani, după care intră într-o uzură fizică şi morală. S-au făcut demersuri la MAI pentru achiziţia de ambulanţe, dar răspunsul a fost că nu există finanţare. Medicul şef al UPU-SMURD Cluj, Adela Golea, a declarat, la rândul său, în aceeaşi conferinţă de presă, că ar trebui să existe o rezervă de maşini de 25 sau 50% pentru a se putea interveni în condiţii optime.

În ceea ce priveşte resursele umane, la ISU Cluj sunt disponibile 74 de posturi, de ofiţeri sau subofiţeri, fiind solicitată o aprobare pentru angajare de personal pentru a putea face faţă activităţilor. La nivelul SMURD Cluj, parcul auto cuprinde patru ambulanţe de Terapie Intensivă, 12 de prim ajutor, o maşină de Terapie Intensivă pentru nou- născuţi care deserveşte opt judeţe şi două maşini de victime multiple folosite şi de judeţele din jur.

Un ucrainean a fost reţinut după ce a fost prins în judeţul Maramureş conducând o maşină, fără a avea permis de conducere, în care se aflau 150.000 de ţigări de contrabandă. Potrivit IGPR, şoferul a refuzat să oprească la semnalele poliţiştilor, fiind urmărit şi prins în curtea unui imobil. Ucraineanul în vârstă de 25 de ani nu a putut prezenta documente pentru ţigările din maşină. În plus, acesta are nici permis de conducere, iar autoturismul condus nu avea drept de circulaţie pe teritoriul României. Tânărul a fost reţinut pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentat instanţei, cu propunere de arestare preventivă, pentru contrabandă, conducerea unui vehicul fără permis şi conducerea pe drumurile publice a unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulaţie în România.

Uniunea Europeană trebuie să devină mai puternică şi mai eficientă, propune vicecancelarul Germaniei, Sigmar Gabriel, pledând pentru modalităţi de contracarare a politicilor Administraţiei Donald Trump şi ale Rusiei. Vicecancelarul Germaniei propune configurarea unor poziţii europene clare în materie de politică externă şi de securitate. Sigmar Gabriel consideră că Uniunea Europeană poate ajunge la consens cu Administraţia Donald Trump dacă se respectă criteriul intereselor comune. Dacă Administraţia SUA va aplica ideologii, atunci va fi dificil să existe consens, a subliniat şeful diplomaţiei germane, considerând că, în acest caz, politicile Washingtonului ar fi de tip „prieten/duşman”.

După doar două săptămâni de la emiterea unui ordin executiv de către preşedintele american, Donald Trump, în privinţa expansiunii facilităţilor de detenţie a imigranţilor din apropierea frontierei cu Mexicul, câştigurile închisorilor private au crescut brusc. Închisorile sunt deja aglomerate de către deţinuţi imigranţi, iar criticii au avertizat că politicile lui Donald Trump vor accentua condiţiile mizere din acestea. Preşedintele american a început să îndeplinească promisiunile în privinţa sistării imigraţiei şi consolidării securităţii de la frontierele statului american. Imigranţii ce nu deţin documente de şedere în SUA riscă însă cele mai grave repercursiuni, în vreme ce închisorile private sunt beneficiarii acestei acţiuni.

Raportul Poliţiei privind ancheta vizavi de posturile fictive ocupate de Penelope Fillon, soţia lui Francois Fillon, candidatul partidului Republicanii în scrutinul prezidenţial, a fost trimis miercuri către PNF, care a anunţat că nu ia în considerare clasarea imediată a dosarului. Pe data de 25 ianuarie, PNF a deschis o anchetă preliminară pentru deturnarea de fonduri publice în urma unor suspiciuni că soţia lui Francois Fillon ar fi ocupat funcţii fictive. Soţia candidatului de centru-dreapta, Penelope Fillon, ar fi fost remunerată timp de opt ani ca asistent parlamentar al lui Francois Fillon deşi nu a efectuat activităţile prevăzute în fişa postului.

Fratele vitreag al liderului Coreei de Nord, Kim Jong-nam, care a fost asasinat în Malaysia, a scris într-o scrisoare că familia sa „nu are niciun loc de scăpare”. Kim Jong-nam, fratele vitreg al liderului Coreei de Nord, i-ar fi cerut acestuia să îi cruţe viaţa după ce a fost forţat să plece în exil, potrivit spuselor a doi politicieni din Coreea de Sud. În urmă cu cinci ani, Kim Jong-nam i-a solicitat fratelui său să retragă un ordin emis pentru asasinarea sa, potrivit celor doi politicieni, care au fost audiaţi de agenţia de spionaj din Coreea de Sud. Kim Jong-nam, 46 de ani, a murit în urma unui atac, posibil otrăvit, în aeroportul din Aeroportul Kuala Lumpur, luni. Oficialii din Coreea de Sud şi din SUA au declarat că a fost asasinat de agenţii din Coreea de Nord.

Andrew Puzder, nominalizat de Donald Trump pentru funcţia de secretar al Muncii, şi-a retras candidatura înainte de o audiere de confirmare în funcţie amânată de mai multe ori. Andrew Puzder, care este director executiv al companiei care deţine Carl’s Jr. and Hardee’s, şi-a retras candidatura de la conducerea Departamentului Muncii, însărcinat cu protejarea drepturilor angajaţilor şi bunăstarea acestora. Puzder a pierdut sprijinul mai multor senatori republicani după ce a recunoscut că a angajat un imigrant clandestin, care, prin urmare, nu ar fi avut autorizaţia de a lucra în Statele Unite, ca menajeră în trecut. Potrivit AP, acesta ar fi plătit doar recent impozitul pe salariu al angajatei. Miliardarul a fost criticat pentru remarcile pe care le-a făcut despre femei şi angajaţi la reastaurantele sale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia continuă să-şi respecte angajamentele internaţionale, după ce oficialii americani au acuzat Moscova că ar fi încălcat Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) prin desfăşurarea unei noi rachete de croazieră. Rusia a desfăşurat un nou tip de rachetă de croazieră într-o aparentă încălcare a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Potrivit unui articol publicat de cotidianul The New York Times, în care sunt citaţi oficiali din cadrul Administraţiei Trump, se afirmă că Rusia a desfăşurat deja două batalioane echipate cu rachete de croazieră interzise prin Tratatul INF.

Departamentul Apărării din Statele Unite ar putea propune ca ţara să trimită pentru prima oară forţe conveţionale de luptă la sol în nordul Siriei pentru a intensifica lupta împotriva Stat Islamic. Un oficial care activează în domeniul Apărării a subliniat însă că orice decizie rămâne în cele din urmă la latitudinea preşedintelui Donald Trump, care a cerut secretarului Apărării să formuleze o propunere pentru combaterea Stat Islamic înainte de sfârşitul lunii. Până în prezent, doar echipe mici formate în mare parte din forţe ale Operaţiunilor Speciale din SUA au activat în Siria, oferind instruire şi asistenţă grupărilor de opoziţie care luptă împotriva Stat Islamic în regiune.

Două femei şi un bărbat au fost arestaţi în legătură cu asasinarea lui Kim Jong Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean, în Malaysia. Cele două femei au fost identificate în urma analizării înregistrărilor camerelor de supraveghere de la aeroportul din Kuala Lumpur, unde se presupune că ar fi fost otrăvit Kim Jong Nam. Una dintre suspecte avea documente de călătorie din Vietnam, iar a doua deţinea un paşaport indonezian. Momentan, autorităţile din Malaysia încearcă să afle dacă documentele sunt autentice.

Poliţia a reţinut şi un bărbat de naţionalitate malayesiană, despre care se crede că este prietenul suspectei care deţinea un paşaport indonezian. Autorităţile încă nu au dat publicităţii raportul autopsiei lui Kim Jong Nam, care ar putea să dezvăluie dacă acesta a fost otrăvit. Coreea de Nord a obiectat faţă de autopsia lui Kim Jong Nam, însă autorităţile din Malaysia au efectuat totuşi această procedură întrucât Phenianul nu a înaintat un protest oficial. Kim Jong Nam, în vârstă 46 de ani, nu avea niciun fel de contact cu fratele său vitreg din Coreea de Nord, locuind de mai mulţi ani în străinătate.

Rusia este pregătită să relanseze cooperarea cu Statele Unite, dar tentativele Washingtonului de a construi dialog cu Moscova de pe o „poziţie de forţă” vor fi „fără rezultat”. Serghei Şoigu a reacţionat astfel la declaraţiile secretarului Apărării din SUA, James Mattis. Acesta a afirmat că „Statele Unite sunt deschise oportunităţilor de restabilire a relaţiilor de cooperare cu Rusia”, asigurându-se însă că „diplomaţii americani vor negocia de pe o poziţie de forţă”.

SPORT

Damir Sovsic (27 de ani) este numele care încă le trezeşte amintiri aprige suporterilor roş-albaştrii. În vara anului 2011, încă Steaua, pe atunci, disputa un amical cu NK Zagreb, scor 1-1, iar din tabăra croaţilor se evidenţia, în ochii fanilor stelişti, un veritabil număr 10, cu mult peste ce avea sub comandă antrenorul Ronny Levi. Fanii au vrut un alt nume peste cel al lui Băjenaru, Răduţ sau Bicfalvi, iar mijlocaşul ofensiv Damir Sovsic era alesul.

În urma amicalului cu croaţii, suporterii roş-albaştrii au văzut în Sovsic un nou “Nicolae Dică” şi visau la jocul cu spatele la poartă al fostului decar, la ruperile de ritm, la pasele care orchestrau jocul Stelei. Ei au fost cei care l-au adus în atenţia conducerii pe Sovsic, iar în următoarele zile de la meciul cu NK Zagreb pagina de facebook a fotbalistului a fost „invadată” de români care-i cereau să vină la echipa din Ghencea, în timp ce fotbalistul alimenta dorinţa fanilor şi se arăta încântat de un transfer la Steaua.

Marius Şumudică a dezvăluit în exclusivitate la ProSport LIVE echipa pe care o va folosi contra celor de la Genk, în 16-imile Europa League. Astra – Genk se joacă în această seară, de la ora 20:00. Şumudică a realizat încă o premieră cu Astra. Pentru prima dată în istorie, clubul din Giurgiu joacă în primăvara europeană. Adversari le vor fi cei de la Genk. Şumudică avertizează că va fi un meci foarte dificil, dar spune că are încredere în jucătorii săi. Antrenorul campioanei ne-a dezvăluit şi echipa de start: Gavrilaş – Săpunaru, Geraldo, Fabricio – Stan, Teixeira, Ioniţă, Seto, Junior Morais – Budescu, Daniel Niculae.

Mircea Lucescu, antrenorul echipei Zenit Sankt Petersburg, a declarat înaintea partidei cu Anderlecht, din şaisprezecimile Europa League, că are mare încredere că formaţia sa va reuşi să se califice în faza următoare a competiţiei. Echipa antrenată de Mircea Lucescu se va afla faţă în faţa cu Anderlecht, formaţie unde evoluează internaţionalii români Nicolae Stanciu şi Alexandru Chipciu. Anderlecht-Zenit nu va fi singura partidă cu un duel românesc. În Rusia, Rostov, formaţie la care evoluează Andrei Prepeliţă, se va confrunta cu Sparta Praga, echipa românului Bogdan Vătăjelu.

Astra Giurgiu, singura echipă românească calificată în Europa League, va întâlni joi seara, în prima manşă a 16-imilor de finală formaţia belgiană Genk. Partida se va disputa pe stadionul Marin Anastasovici, în prima întâlnire oficială dintre cele două echipe. Astra a debutat cu victorie în sezonul actual din Liga 1, învingând cu 1-0 echipa ASA Tg Mureş, în vreme ce echipa belgiană Genk s-a impus cu 3-0 în campionatul intern, în faţa echipei Sint-Truiden. Formaţia condusă de Marius Şumudică este la prima apariţie în faza 16-imile de finală într-o competiţie europeană. Giurgiuvenii au mai participat în sezonul 2013/2014 în grupele Europa League, însă aceştia nu au reuşit se califice în primăvara competiţiei. Pentru Genk, aceasta este a treia apariţie în 16-imi de finală din Europa League, însă echipa belgiană nu a reuşit până acum să depăşească această etapă.

În ultimele 4 meciuri din Europa League, Astra a reuşit să adune două victorii şi două egaluri. În meciul din această seară, campioana, rămasă fără principalul marcator, Denis Alibec, va încerca să repete performanţele pe care le-a realizat cu cei de la West Ham, Viktoria Plzen sau Austria Viena şi să câştige meciul de acasă. Principalii absenţi din echipa giurgiuveană sunt Silviu Lung şi Florin Lovin, ambii suspendaţi pentru cumulul de galbene. La Genk, Bizot, Karelis şi Vanzeir sunt absenţi, iar prezenţa fundaşului Dewaest în primul 11 este sub semnul întrebării. Acesta s-a accidentat în ultima partidă disputată în campionatul intern. Mijlocaşul Tino-Sven Sušić ar putea rata returul dacă va lua cartonaş galben în meciul din această seară.

Gigi Becali susţine că a trimis cinci propuneri la OSIM pentru a schimba numele echipei, însă doar FCSB şi FC Star Bucureşti au fost acceptat. Omul de afaceri a anunţat miercuri că a schimbat oficial numele echipei. Becali a pus în practică decizia Curţii de Apel şi a schimbat numele echipei atât la Registrul Comerţului, cât şi la LPF. Fostul europarlamentar spune că a luat această decizie pentru a nu avea probleme cu licenţa în sezonul viitor. Noul nume al clubului este FCSB, însă denumirea a fost deja contestată de CSA.

Fostul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR) a vorbit despre scandalul echipamentului purtat de sportivii români la Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016. Sportivii prezenţi la Jocurile Olimpice de la Rio s-au plâns de calitatea proastă a echipamentelor. Ulterior, s-a descoperit că acestea erau contrafăcute. Poliţiştii au deschis chiar şi o anchetă şi au ridicat mai multe documente de la sediul COSR, sub suspiciunea că echipamentele ar fi făcut parte dintr-o afacere în urma căreia ar fi avut de câştigat Alin Petrache şi Ioan Dobrescu.

Campioana României la volei masculin, SCMU Craiova, a obţinut o victorie foarte importantă în penultima etapă a grupei din Champions League, contra formaţiei slovene ACH Volley Ljubljana, scor 3-1, pe seturi: 25-19, 27-29, 25-21, 25-23. În faţa a 1.500 de fani, în Sala Polivalentă din Bănie, elevii lui Dan Pascu au făcut un meci excelent, în frunte cu căpitanul Laurenţiu Lică, obţinând toate cele trei puncte, deşi fiecare set a fost extrem de disputat, cu finaluri dramatice, partida durând mai mult de două ore. „Lolo” Lică a adus nu mai puţin de 25 de puncte, ceilalţi titulari ai Craiovei fiind: Bala, Stulenkov, Keller, Bartha, Koprivica şi Mărieş – libero, iar parcurs au intrat Ene, Suson şi Georgescu.

Înaintea ultimei etape din Champions League, SCMU Craiova este pe locul 2 în grupa D, cu 7 puncte şi are nevoie de 1 punct, respectiv 2 seturi, în ultima partidă, în deplasare, cu polonezii de la Skra Belchatow, pentru a se califica în faza următoare, în „şesimile” Champions League. În tur, Craiova a trecut pe teren propriu de Belchatow cu 3-1. După cinci runde, clasamentul grupei D din Champions League este următorul: 1. Azimut Modena – 14 puncte, 2. SCMU Craiova – 7 puncte, 3. Skra Belchtow – 6 puncte, 4. Volley Ljubljana – 3 puncte.

Rivaldinho a întâmpinat prima problemă importantă în România. Fiul marelui Rivaldo a anunţat pe reţelele de socializare că şi-a pierdut portofelul şi-i roagă pe cei care l-au găsit să i-l restituie. Rivaldinho şi-a publicat chiar şi numărul de telefon. Atacantul transferat de Dinamo a rămas fără portofel după o vizită pe care a făcut-o la Mall Băneasa. Rivaldinho a postat un anunţ pe reţelele de socializare, prin care-i roagă pe cei care i-au găsit portofelul să i-l restituie. Şi mai important decât banii, portofelul conţine documente personale, dar şi două paşapoarte de care jucătorul are nevoie pentru a călători.

Bayern Munchen a câştigat, pe Allianz Arena, meciul jucat împotriva echipei Arsenal, scor 5-1, în manşa tur a optimilor de finală ale competiţiei, iar managerul Arsene Wenger a declarat la final că ultimele 25 de minute au fost „un adevărat coşmar” pentru echipa sa. Bayern Munchen s-a impus în meciul cu Arsenal, după golurile înscrise de Arjen Robben (minutul 11), Robert Lewandowski (minutul 53), Thiago Alcantara (minutele 56 şi 63) şi Thomas Muller (minutul 88), respectiv reuşita lui Alexis Sanchez, din minutul 30. În aceeaşi fază, atacantul chilian a ratat un penalty.

Gheorghe Craioveanu, în prezent consilier de preşedinte de club la Getafe, a declarat că are încredere în tehnicianul Cosmin Contra, care va fi prezentat mâine la Dinamo. Fostul internaţional, ajuns la 49 de ani, crede că echipa din Ştefan cel Mare poate să se califice în play-off cu noul antrenor, căruia îi urează succes, însă abia după meciul cu CS Universitatea Craiova, programat sâmbătă, 25 februarie, în etapa a 25-a din Liga 1.

Dino Spehar, noul transfer al CFR-ului, a fost socotit în urmă cu şapte ani “puştiul-minune” al fotbalului croat şi vrea să-şi câştige în Liga 1 încă o şansă de a juca în Premier League. Mijlocaşul ofensiv de 23 de ani a refuzat, pe când avea 16 ani, Manchester United şi Bayern Munchen, însă spune că nu regretă alegerea. Puţini dintre jucătorii străini veniţi în Liga 1 au atins statutul de “mari speranţe” în ţările de unde vin. E însă cazul lui Dino Spehar (23 de ani). În urmă cu 5 ani, CFR n-ar fi putut în niciun caz să îl transfere. Era cel mai tânăr marcator din prima ligă croată, iar Manchester United şi Bayern Munchen i-au pus contracte pe masă.

Un teren care s-a aflat în proprietatea Armatei, care se află în vecinătatea stadionului Steaua, ar fi fost retrocedat în condiţii ciudate. Este vorba despre o suprafaţă de 14,2 hectare, care a generat un profit de 17,5 milioane de euro. Riseproject.ro a făcut o anchetă despre modul în care au fost retrocedate 14,2 hectare de teren situate chiar lângă Complexul Sportiv Steaua. Terenul a aparţinut Armatei încă din 1913, când aici a fost amenajat un poligon pentru exerciţii militare, însă a fost pierdut în instanţă. Terenul a fost revendicat de mai mulţi proprietari, care au susţinut că a aparţinut familiilor lor, însă a fost luat de comunişti. Statul i-a pus însă pe aşteptare.

Pe fir au intrat Ramona Mănescu (europarlamentar), Cristian Poteraş (fost primar în sectorul 6) şi magnatul imobiliar Dragoş Dobrescu. Aceştia au cumpărat drepturile litigioase pentru doar 327.000 de euro. Mai departe, au câştigat procesul cu Armata pentru drepturile asupra terenului. Asta se întâmpla în urmă cu mai bine de 10 ani. Imediat după ce au intrat în posesia celor 14,2 hectare, grupul Mănescu-Poteraş-Dobrescu a vândut terenul pentru 17,8 milioane de euro. Au realizat astfel un profit de 17,5 miioane de euro.

Clubul chinez a anunţat, prin intermediul site-ului oficial, transferul fundaşului Ricardo Carvalho, care a venit din postura de jucător liber de contract după despărţirea de AS Monaco.Ricardo Carvalho a făcut parte din lotul naţionalei Portugaliei la Euro 2016. Fundaşul în vârstă de 38 ani are 89 de selecţii în reprezentativa Portugaliei, cu care a câştigat titlul de campion european în vara lui 2016, după ce naţionala lui Fernando Santos a învins Franţa. Carvalho va fi antrenat la Shanghai SIPG de Andre Villas Boas, fostul tehnician cu care a colaborat la Chelsea. Fundaşul central a jucat timp de trei ani pentru AS Monaco. Carvalho a semnat pentru monegasci în 2013, venind de la Real Madrid. În 2015, AS Monaco, cu Carvalho titular, a ajuns în sferturile de finală ale Ligii Campionilor.

Eliminarea cuvântului ”Steaua” din denumirea a ceea ce mai e, până la vară, FCSB (Fotbal Club Steaua Bucureşti) a produs un val de mulţumire între susţinătorii declaraţi ai proiectului Armatei. Între aceştia şi Victor Piţurcă, fost jucător al Stelei, antrenor al echipei lui Becali şi om care şi-a mărturisit acum sprijinul faţă de proiectul Armatei. Deşi a mărturisit că este încântat de veste, Piţurcă a ţinut să demonteze zvonurile cu privire la implicarea financiară la CSA Steaua.

Unul dintre cei mai lăudaţi tineri fotbalişti ai României din ultimii ani, Dennis Man a început în forţă la FCSB. Adus pentru 300.000 de euro plus alte clauze importante de la UTA Bătrâna Doamnă, puştiul care a prins 8 meciuri în tricoul roş-albastru în prima parte a campionatului a dispărut complet din echipă în 2017. Cu toate că o posibilă explicaţie poate fi dată de venirile lui Alibec şi Gnohere, precum şi de revenirea lui Florin Tănase. Totuşi, semnalele venite de la Arad susţin faptul că Man nu mai apare în echipă din cauza clauzelor din contractul de transfer.

Concret, dacă Dennis Man ar juca zece partide în tricoul FCSB în acest sezon, atunci Gigi Becali ar fi obligat să plătească 100.000 de euro celor de la UTA. La fel şi dacă Man ar ajunge la echipa naţională, FCSB ar fi obligată la plata unei alte sute de mii de euro către clubul arădean. Scăparea lui Gigi Becali se poate numi Robert Vîlceanu. Împrumutat în această iarnă la UTA, Vîlceanu are în contract o clauză de cumpărare definitivă de 100.000 de euro, exact atât cât ar putea datora FCSB arădenilor dacă Man atinge borna de zece jocuri oficiale.

Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer (România/Olanda) s-au calificat, în sferturile de finală ale probei de dublu din cadrul turneului ATP 500 de la Rotterdam, disputat pe suprafaţă rapidă în sală şi dotat cu premii totale în valoare de 1.854.365 de euro. În runda inaugurală, perechea româno-olandeză a trecut, într-un meci decis în super tie-break, de dublul Daniel Nestor/Edouard Roger-Vasselin (Canada/Franţa), scor 6-7 (4), 6-3, 11-9, într-o oră şi 28 de minute de joc. Tecău (32 de ani, locul 18 ATP la dublu) şi Rojer (35 de ani, locul 28 ATP la dublu) şi-au asigurat un cec în valoare de 14.100 de euro şi 90 de puncte în ierarhia mondială, în urma calificării în sferturile de finală. În această fază a competiţiei, Tecău şi Rojer îi vor întâlni pe spaniolii Feliciano Lopez (35 de ani, 11 ATP la dublu) şi Marc Lopez (34 de ani, locul 10 la dublu), care au fost cotaţi cu şansa a doua la câştigarea turneului.

PROGNOZA METEO
16 Februarie 2017

În zonele de deal și de munte vremea va fi predominant frumoasã, cu cer variabil la senin. În schimb, în zonele joase de relief în prima parte a zilei și din nou noaptea vor fi înnorãri și local ceațã și cu totul izolat vor fi posibile fulguieli sau burnițã. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 0…2 grade în zonele unde ceața va fi mai persistentã și 10…11 grade în Dealurile de Vest; minimele termice vor fi cuprinse, în general, între -12 și 0 grade.

Bucuresti

La începutul zilei și din nou seara și noaptea se va semnala ceațã și vor fi unele înnorãri, iar la amiaza cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de 1…2 grade, iar cea minimã de -8…-7 grade, posibil mai scãzutã în zona preorãșeneascã.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *